Pelancaran ASUS ZenFone di pasaran Asia Tenggara

 

 

Intel Vice President and General Manger, Asia-Pacific and Japan Region, Gregory Bryant, joined Jonney Shih on stage.

Minggu lepas di Jakarta, Pengerusi ASUS Jonney Shih bersama CEO mereka Jonney Shih telah melancarkan ASUS ZenFone Series untuk pasaran Asia Tenggara. Sempatlah aku terbang ke sana bersama-sama kontigen media dari Malaysia untuk memeriahkan majlis hiks.

IMG_1357

Dalam majlis pelancaran tersebut, Mr Shih memperkenalkan barisan ASUS ZenFone Series yang lengkap dan juga antara muka mudah alih ASUS ZenUI yang eksklusif.

ASUS Chairman Jonney Shih brings the empowering luxury ZenFone to consumers in Southeast Asia

Antara ciri-ciri hebat ASUS ZenUI adalah PixelMaster, teknologi kamera yang membolehkan penangkapan gambar ataupun video tanpa masalah dalam apa juga keadaan pencahayaan. Ini kerana adanya features tambahan PixelMaster iaitu Low-light Mode dan Time Rewind.

IMG_1393

Low-light Mode ini dengan ketaranya meningkatkan prestasi kamera dalam suasana yang kelam ataupun kurang terang. So dengan menggabungkan piksel yang bersebelahan, kameranya dapat meningkatkan kepekaan cahaya sehingga 400% dan contrastnya sehingga 200% , menyebabkan tembakan cahaya rendah yang jelas dan terang tanpa memerlukan flash. Electronic Image Stabilizer (EIS) pula meningkatkan prestasi cahaya rendah lebih jauh sekaligus menyebabkan gambar lebih sharp dan tidak kabur. Low-light Mode juga boleh didapati apabila merakam video.

 

IMG_1399

Teknologi kamera ASUS mempunyai ciri-ciri  Selfie Mode dan Depth of Field Mode yang dapat meningkatkan prestasi kamera dan membuat ianya lebih mudah bagi kita untuk menangkap gambar dan video yang menarik. Taper nanti once it available, aku boleh buat review dan demo especially Selfie Mode yang trending sekarang ni :)

The ZenFone series come with ASUS ZenUI, the all-new mobile user interface

Selain daripada itu, ZenFone ini adalah salah satu daripada peranti ASUS pertama yang menonjolkan ASUS ZenUI - eksklusif antara muka serba baru dibuat khas untuk pengguna telefon pintar yang berkonsepkan freedom, expression dan connection. Ciri-ciri reka bentuk visual baru dibuat menjadi lebih cekap dan menarik, mengandungi ikon moden ‘ flat‘, tema warna yang terang, animasi, nada dering  dan notifikasi bunyi yang baru, dan layoutnya yang teratur sekaligus maklumat yang ingin disampaikan jadi lebih jelas.

Southeast Asian customers first time can experience the empowering luxury of the long-anticipated ZenFone

Dua ciri-ciri yang terdapat dalam ASUS ZenUI iaitu What’s Next dan Do It Later – direka khas untuk membebaskan pengguna daripada menguruskan pelbagai maklumat yang kita hadap setiap masa, dan seterusnya membolehkan kita untuk menjadi lebih produktif. What’s Next meletakkan maklumat sedia ada yang paling penting dan berguna kepada kita – seperti upcoming appointments, mesej baru dan missed calls dari VIP contacts, cuaca di destinasi seterusnya, dan banyak lagi – front and center on the lock screen, the home screen and in the notification drawer.

IMG_1378

Do It Later pula membebaskan pengguna untuk memberi tumpuan kepada tugas yang kita sedang lakukan, tanpa melupakan perkara penting yang kita perlu lakukan kemudian. Sebagai contoh macam kita sedang tulis email kan, tiba-tiba ada call masuk, ada simple button tap untuk automatik menbuat reminder to call orang itu semula.

IMG_1380

Kita juga boleh menyimpan item yang menarik, seperti artikel, video YouTube, atau mana-mana laman web, untuk membacanya kemudian. Setiap reminder dan item ini disimpan dan dikumpulkan dalam aplikasi Do It Later secara berasingan dan juga shortcut untuk melakukan tindakan yang berkaitan, seperti membuat panggilan ataupun surfing laman web.

Banyak lagi features menarik yang ada dalam phone ini, korang tunggulah nanti phone ni dalam tangan aku, lagi banyak aku story mory ciri-ciri menariknya :)

 

IMG_1442

 Steven from ASUS Malaysia, the one that manages and handles our Malaysia’s contingent. Many thanks for the great welcomed and hospitality.

IMG_1430

Dan ini pula ASUS ZenFone nya – Ada HITAM si tampuk manggis :)

IMG_1431

KUNING warna diraja :)

IMG_1436

BIRU langit di angkasa :)

 

IMG_1417

Dan MERAH si Redmummy :)

ASUS Chairman Jonney Shih, accompanied by CEO Jerry Shen - ZenFone SEA launch

Berapa harganya Kak Red oiii?

Sure korang terkejut tengok harganya yang murah kalau dibandingkan features yang ada di dalam smartphone ni.

ASUS ZenFone 4 = RM 299
ASUS ZenFone 5 = RM 599
ASUS ZenFone 6 = RM 899

Dan kesemua model ASUS ZenFone Series ini dijadualkan untuk tiba dan dijual di Malaysia paling latest by end-April. Tak lama jer lagi!

 

 

IMG_1390

So yang mana satu pilihan kalbu korang? ZenFone 4, ZenFone 5 ataupun ZenFone 6? Oit bukan ceweknya ya dong! I am planning to get one, hopefully dapat sebat the red phone. The last red phone in hand aku pernah ada was like many years ago, nak dapatkan merah kena carik casing merah, so I hope the red ZenFone, will be mine, in red. Maybe the ZenFone 5.

Kalaulah korang baca lagi review on the Zenfone, they did the study between S model phone and I model phone, oh my oh my, korang mesti regret if not getting the ZenFon’s family.

Comment: 2

The New Mercedes-Benz CLA 200

48hours sponsored post

Last weekend sempat aku lepak-lepak lunch ngan my girlfriends. Meriah sungguh, maklumlah lama tak jumpa so syok la melepak sambil catch up apa-apa cerita yang patut. Mak-mak duk berborak sakan, yang bapak-bapak ni berlarian kejar anak yang mencicit tak tau duduk diam hiks.

Selesai makan berpotpet, time to balik la dah. So time nak masuk kereta tu ada sebijik Mercedes ni parking depan kereta aku. Peh mengancam jiwa raga betul design dia ni. Kalau aku kaya memang sebijik dah sambar… kalau la :)

Mercedes-Benz CLA 200_Exterior (1)

Bercakap pasal Mercedes ni, dulu kalau korang ingat last year aku ada attend dan blogkan pasal the lunching of Mercedes A-Class. Memang da-bomb keta tu.

Tapi yang aku nak ceritakan hari ni, baru-baru ni Mercedes-Benz Malaysia telah menetapkan standard baru dalam reka bentuk expressive avant-garde dengan pelancaran CLA-Class terbaru mereka, 4 pintu premium coupé dalam segmen intermediate. Design dia alahai memang mengagumkan dan mengiurkan!

Mercedes-Benz CLA 200_Exterior (2)

CLA-Class baru ini secara tak langsung mewujudkan satu segmen yang baru, dengan world-leading aerodynamics untuk reka bentuk avant-garde coupé. Sebagai coupé empat pintu yang baru, ia actually mengikuti idea CLS, yang reka bentuk konsep telah dilahirkan sejak kemunculan sulung pada tahun 2003.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (14)

This newcomer mempunyai sistem amaran yang berasaskan radar (COLLISION PREVENTION ASSIST) sebagai standard yang mampu untuk memberi amaran kepada pemandu tentang penghalang daripada kelajuan 7 km/j. Sistem bantuan berasaskan radar ini memberi amaran visual dan bunyi kepada pemandu tentang halangan yang dikenal pasti dan prepares the adaptive Brake Assist system for precision braking. Memang first class in term of the safety.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (16)

CLA-Class mempunyai ciri-ciri aliran udara yang baik, yang merupakan faktor penyumbang utama kepada penggunaan bahan api yang rendah dalam pemanduan setiap hari, sekaligus mengakibatkan pengoptimuman aerodinamiknya. These include a low A-pillar shoulder with adapted A-pillar geometry, aerodynamically optimised exterior mirrors, bahagian belakang diselaraskan, roda direka untuk aerodinamik rendah dan spoiler roda bergerigi di bahagian depan dan gerbang roda belakang.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (17)

CLA-Class ini dilengkapi dengan integral seats di bahagian hadapan dan belakang, yang menekankan watak sporty. Tempat duduk belakangnya menekankan kerusi luar (2 +1 tempat duduk) provides comfy room. Warna berbeza jahitan boleh didapati, mengikut pilihan dalaman yang dipilih. Kabel gentian optik diantara pembukaan dan kekangan kepala dan backrest adalah pilihan yang ada, sebahagian daripada pencahayaan ambien.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (18)

Selain daripada sistem breknya yang advance, pelbagai sistem bantuan pemanduan disokong dalam CLA-Class ini dan secara tak langsung membantu kita dalam pemanduan. Ciri-ciri Smart Safety termasuklah ATTENTION ASSIST drowsiness detection. Wow ini memang terbaik, especially bila selalu memandu waktu malam dalam keadaan mengantuk. Juga macam aku cakap tadi radar-based COLLISION PREVENTION ASSIST with adaptive Brake Assist dan juga Active Parking Assist yang boleh membantu automatically parking in lengthways ataupun crossways parking spaces. Cool giler! Senang aku nak parking macam ni haiii…

Mercedes-Benz CLA 200_Exterior (5)

Hiasan dalamannya pula diperlihatkan sebagai “Cool touch” effect. Progresif, rupa luaran yang sporty ini diteruskan di hiasan dalamnya. Bahagian dalamnya ditambah dengan material yang exceptionally berkualiti tinggi dan reka bentuknya yang sangat istimewa. Betapa sleek dan sexynya design dia, berkarisma sungguh. Elegant with its own unique style and characteristics.

Korang kena pi test drive sendiri kalau tidak, tak tahu how it really feel. Harganya bermula dari RM 235,888.00, CLA-Class baru ni semestinya merangkumi segala aspek terutamanya dari segi ketangkasan, keselamatan, keselesaan dan gaya digital masa kini! Untuk maklumat lanjut, do visit Mercedes-Benz Malaysia website.

Khidmat pesanan masyarakat Mercedes-Benz CLA is brought by Redmummy.com

Comment: 12

Nothing to be ig kan pun….

IMG_0888

ni aku tak pasti, sapa mau lepas nih?

kalau adik aku sok dah pindah rumah baru memang dia mendapatlah. Kesian rumah dia penuh dengan toys Zeeshan, tapi memang worth it pun bagi dia, anak2 dia sama cinonit cam Zeeshan ni jugak. Ada antara korang memang ramai mintak kat akak toys Zeeshan, i didnt sell, aku bagi jer.

Ada 3,4 bags lagi toys yang dah packed up, kita rotation 2,3 bulan sekali kuorkan. Gonna give away but akak tak laratlah nak attend jumpa orang anto delivery or segala bagai. Some dok nak pepilih toys pulak, hah tu yang akak malas sikit. Time is factor sangat, hari2 tidur bangun dengan mata lebam.

IMG_0900

Pastu badan pun makin kerempeng. kahkahkah….

anw pointnya tractor ni is among the new collection, siap dengan helmet lagik. Colour oren. Sedondon plak dengan seluar dia plak tuh.  Beli online jer nih, nak membawa turun naik memang tak de kudrat heh. RM135 harganya.

Online mana. Alah, semua orang tau heh. Payahnya nak nyobut sini heh pasal takde engagement pastu kang competitor yang pernah engaged aku, terasa hati. Ai know they will coz a few ada bersuara, specially those yang in clothing line.

photo 3

 

Some little tokens for our dear Indonesian family frens. Kawan baik laki aku actually but bininya dah jadi gang aku ler, dari depa belum beranak sampai dah beranak 5. I tak banyak shoppinglah lately, nak insta pun takde point, some events tak boleh nak disclose coz dek kerna advertorials, bila dah time barulah up.

Speaking of instagram, ada kata aku lama menyepi, itu baru 3 days, there s nothing yang nak diinstakan pun, aku bukan jenis semua benda nak ditayang, cerita anak pun ni kengkadang, coz RB kan the latest product of Red Family, cerita masak2 pun ada dalam IG tu gak pun bukan harian, tak kuasa ler semuanya nak IG. Kadang2 sekali in 2 minggu baru aku IG, lagipun aku busy sangat. Anak2 pun dah tau yang maknya akan balik hanya after 9pm most of the nites. Udahlah laki aku sekarang Europian hours, so my job is to try so hard jugak to be home as early as I can, ada sekali depa punya Kumon class terpaksa missed, coz i couldnt be home on time.

Ni lagi, laki den nak away lagi. So back to to jadi Supermak merah ler lagi.  Majorly, IG tu tak berapa aku nak meriahkan, lainlah travelling, itu wajib bebanyak harung kena update coz gambar bukan jenis setokan, lagipun if travel events yang being sponsored, lagi harus tnc nya kena update as much as we can. Blog pun aku tak update hari2 :) , apatah lagi IG. Dah cakap aritu kan, factor usia dan masa dan situasi sekeliling, kita kena lay low a bit.

Comment: 4

Chop anak for ads!

IMG_1055

IMG_1072

IMG_1087

Welcome to the the motherhood club – Ruby

IMG_1101

 

IMG_1118

IMG_1121

IMG_7124

Just the 3 of us for one of the events. Abang Kakak buzy with their extra classes.

Sebenarnya yang dibook ialah si anak, makpak hanya sampingan :)

Comment: 5

Once a year catch up!

IMG_1152

Tempat ni dipilih kerna aku suka dengan senang parking (spoke too soon, bila this time ada construction pulak and so kena reverse, luckily ada orang keluar so dapat le spot parking). Aku rasa tempat ni senang makan, banyak restaurants, we used to had our event kat sini, I was one of the speakers for Purina event.

Lepas makan kita jalan around, that s where ada kereta mainan for kids to naik, yang control by parents or drive/ride sendiri. Memandangkan kami ada anak2 kecil 3 toddlers tuh, so the best place for me to think of.

IMG_1141

Tak yah tengok muka cengkung aku, ramai yang dok kata aku dah macam muka orang sakit, dok cengkung bonar. Rileks, I am ok, mungkin angle nih nampak macam terlampau cengkung kurus dah macam orang sakit. Takdor ler. I m ok and feel healthy. My dietary plan semua oraganized and advised by a doctor semua. So bukan kurus yang tak healthy, memang supervision by my doctor. Apa makan segala bagai, aku dapat nasihat rasmi. Cool kay?

The taik cicak bag, of Yanok!

It was a long table, all of us punya family members bagai makan nih, but no photos during the late lunch.

IMG_1157

Mak2 lagi pentingkan amik gambar dulu heh….the kids, handled by their dad

IMG_1163

selenga 2 orang nih!

IMG_1164

ok, di bawah lindungan lampu yang lebih terang sikit. Hok tadi tu golap heh….

IMG_1171

while kids, Zeeshan Myra and Amad…sama melenjan naik motor ler, kereta ler….

IMG_1180

anak aku jer main 3 kali, pastuh nak naik lagi, bapaknya dah malas nak ikut pusing. so jalan rounding jer lah.

IMG_1191

hok mak2, menggosip. Gambo ni just nice, ada satu gambar siap yanok ngan memuncung, ohai…kalau tayang sini. kahkah…kalau angle hujung sana, nampak pulak aku ngan rose punya memuncung gak kot.

IMG_1201

Kesian the bapaks, menggelap dalam gambar. RD, Afa and Bojeng

IMG_1211

these 3 kids, beza umur depa tak jauh.

Zeeshan is of cos a year older than Myra and Amad.

Amad pulak born 5 days before Myra, 25th Xmas day

Myra was born on the same birthdate of Zeeshan 29th Dec. Beza setahun.

IMG_1218

3 orang mak yang cuba nak depa bertiga berdiri to pose together, gagal!

IMG_1219

The 2nd time, Zeeshan can stand still but both Amad ngan Myra dah mula nak berlari. The 3rd time lagi ler, sama tak sempat, Amad dah lari duu, Myra belum lagi nak berjalan sangat, but coz Amad dah beat her, so dia yang paling payah ler nak posing. We tried duduk pose, letak tetiga atas kerusi. Amad paling melaju turun. Eii aku gigit gak ko ni mad.

Takper taun depan boleh lagi, dia dah 2 yrs ++ so dah behave sikit kot macam Zeeshan hahahahaa.

IMG_1222

 

IMG_1224

IMG_1227

IMG_1223

Finally ada Abang Kakak in the family frames.

A once a year lunch date with Rose and Yanok. Kalau dengan Rose aku sokmo jumpa, kalau dengan Yanok, yang hard to meet.  Venue ni kat AEON AU2 Setiawangsa.  Depa yang makan, aku tetengok cuit2. Takut nak makan hahahaha. blum abis program diet nih. Nak turun lagi ler. I m so addicted to drop more kilogs of my weight.

Kesian wor, setahun sekali baru dapat catch up. Kalau boleh memang nak sokmo, but memasing pun specially me masa adalah hazab kan, tapi aku dok ngelak meet up pun yer coz aku tak boleh nak makan, dok promised to do on April. tapi nak postpone lagi tuh, coz thot nak buat May, but unfair. So, see you girls, insyallah lagi 6 bulan, team up with Sid. Or ngan Rose sokmo jumpa, we stay close by.

##yapadah gambar2 ni, kalau tak mak pejam mata, bapaknya, tak pun kakak abang adik##

Comment: 12