The reunion…again.

IMG_4969

IMG_4971

IMG_4975

IMG_4976

IMG_4997

IMG_5008

IMG_5016

IMG_5021

IMG_5027

IMG_5035

IMG_5040

 

IMG_5050

IMG_5052

nah all from my own camera…atas2 ni lah

bawah2 ni cilok dari group wassap, from the frens camera

IMG_5062

IMG_5063

IMG_5067

IMG_5070

IMG_5073

lepas tu 3 of them sambung ke rumah Kak Red pulak…

IMG_5082

IMG_5084

it was our skul’s reunion (Sek Keb Jalan Pasar 1), 7 ke 8 bulan depa set up, cuma sayang tak ramai yang dapat turn up. Even aku pun dahlah sampai lambat, the most balik cepat pulak tu hahahaha. Donno la sejak dok Red House ni aku manjang je nak balik cepat,  malas nak keluar, nak sokmo dok rumah je kahkahkah…..keje pun banyak gak, but tahlah memang rumahku syurgaku lah gituu.

Jadi hari tu aku pergi gak reunion, lagipun bayar lama sangat dah dulu, so memember dah bising suh pi gak, ingat nak cancel gak. Buat kat Istana Hotel, aku makan secoit je kihkihkih….masa ni bapaknya dok punggah kemas rumah VA, abang kakak kat tuition pastu depa abis kelas terus sambung tolong bapaknya buat keje kat VA nun. Zeeshan tu baru bangun tidur.

Early this week pun ada lagi buat kat near by opis aku, only this time aku tak dapatlah nak join. Dengarnya ada cikgu datang lagilah nak join but bila tengok ada ‘drama’ gak hahahaha adoi tak tahan tengok, so aku malaslah heh. Some more hati aku kuat kat rumahlah. Macam more to rumah more to anak2, nak balik laju jer…..selain dari takde maid dah skang ni, hati susah wor bila kat luar nih ingat anak2 kat rumah tu (tho ada guardian).

Takpelah tak semua gathering kita perlu hadhir, if dah tak dapat hadhir, mungkin takde sapa pun hairan dan pandangkan. Kita ni je yang heboh concern kot. Hahahaaa sentap  kawan2 aku kang bila aku tak nak datang lagi nih. Insyallah. Jumpa lagi ye teman di gathering akan datang plak.

Comment: 5

Arabian malay look…

IMG_3824

Top and Bottom from Zalia Zalora too

Pakai code ni untuk shopping kat Zalora tu yek. Entitle 15%. The code: ZBAPZDSU .

IMG_3789

Akak tolong promote kawan akak, she s new in the line of make up, her name is Liza – 012 299 3881

Ni dia yang make up kan, yang buat heavy is my contact lens, tu pun kawan lain akak gak punya. hahahaha semua kawan2, tolong2 jer. Auralens.

IMG_4029

siang mak nya ke main gedebom le kan tapi balik petang tu, dapat la sampai gak sebelum Maghrib and malam tu tidurkan Zeeshan, sambil tuam pala dia. Demam dak kecik, not heavy, dah pi klinik. Skang dah sihat le, gambar2 ni pun lama punya stock, masa Syawal aritu.

Cukuplah nih, skang entry kena buat lelaju, nak pepanjang pun tak leh sangat gak. Ai is maidless now…very the Supermak skang nih. Hari pertama kerja, without maid, jam 12midnite tu akak dah tidur hahahaha, biasa 1.30pagi kay baru tidur. Laki aku cakap dia pepanggil tetiba aku dah longlai, memang kuyu letih sikit ler buat kerja rumah. Tapi one thing for sure, puas hati! Puas hati dan selesa tiada orang luar di rumah, that s the best feeling ever.

Comment: 6

The gold…

 

IMG_3650

walaupun dia lonjong, dan aku pendek but dialah kawan aku dari hari pertama kami kat ITM Jengka tuh…but of cos kita pun ada jatuh bangun sesama…my bff, Ima

Hari tu dia balik KL so dapatlah kita reronda kolumpo muahaha….ni lunch hour, jadi lunch and shopping (aku yang shopping ler dia tukang ngekor)

hah aku beli kain Variente tuh, the pink one. aritu dah ada merah kan…

IMG_3727

few nites later pulak, depa satu family datang raya rumah aku…aku pun habis kerja lambat so dapat buat spaggeti je paling laju, itupun kakak yang tolong buatkan hahaha, mak nya sampai rumah dari opis pun dah jam berapa. Thanks Kakak, sedap betul spaghetti anak dara mak merah tuh.

IMG_3741

sayang masa ni laki aku tak de ye ler dia kan odd hours sikit waktu kerjanya, jadi kekita jer lah…borak borak borak..thanks Ima Sham and kids for coming…

IMG_4041

another day pulak kita pi dating serangkai…kali ni banyak tempat pergi. Like our old days zezaman ITM, anak dara dulu. We went and watch the Fantastic Four. Mak datuk aku punya nak tertidurrrrrrrrrr ler tengok cerita tu! Kesal tengok hahahaa….sampai Ima dok ko jangan tidur oi, jangan nak membuta pulak. Aku rasa kalau aku sorang je kan, mau nya aku chow keluar panggung kot.

IMG_4044

kenapa posing camni, hah  nantilah kita cerita kat hujung2 entry hahahaa….lepas movie, eh sebelum tu kita makan ler. Pastu kita pergi reronda carik periuk kahkahkah, pun tak beli ler. Aku nak buat ketupat tahun depan so nak ler ada periuk besau belanga panjang bagak tuh.

IMG_4048

Ini mana pulak yek, oh ini le kedai periuk hiks…this was at Viva Mall. Tengok wayang kat situ senang, near by to our house jer…cam pelik le kan aku posing camni, ok kemudian sambung di hujung salam hahahaa

IMG_4053

Lepas tu kita ke HUKM, nak melawat our fren’s son, tapi dia dah discharge pulak, dah parked tapi nasib baik le tak terus terjah konon nak buat surprise kan. Udahlah HUKM tu dari parking ke ward boleh tahan mengahnya. Then kita divert ke kedai DIY Bandar Permaisuri. Hah aku beli loyang, konon nak buat ler kuih seri muka. Tapi adoi susahnya remeh ler, beli tempah je lah hahahaa…Tengoklah, kalau rajin aku belajar le lagi kuih seri muka nih (my eldest son is so lah pencinta kuih seri muka nih).

Kedai periuk Viva punya loyak seketul 15hinggit, kat kedai DIY ni 5 hinggit pun tak sampai kau! Sekali 2 aku beli.

Kita jugak pergi kedai 2 ringgit, ada le memasing beli itu ini. Kedai2 DIY and 2 ringgit ni memang best gak, masa aku baru nak pindah / dah pindah aritu, memang banyak barang aku carik kat situ jer. Masa bulan puasa kan, lagi ler walaupun kena balik masak, aku tetap gak terjah, nak barang cepat punya pasal. Tak leh tunggu laki pi beli.

Actually laki aku ler yang begitu suka ngan DIY nih, aku kemudiannya baru jadi fan, tak suka sangat dulu coz parking adoiiiiiiiiiiiii!! aku kalau tetempat yang kena park susah ni memang really lah, dah terpaksa jugak baru pergi.

IMG_4062

lastly sebelum Maghrib kita mentekedarah lagi pulak kat QBistro. Layan member jauh, aku bantai teh tarik. Baguslah berat naik. But actually akak memang sengaja naikkan berat badan, ada sebabnya. hahahaha tunggu le nanti news keluar. I ada engagement lah, i have to look fat first. Gitu kan, kena nampak gemuk pulak, apo nak buat, blogjob sume tuh. Rezeki.

IMG_4065

Skang member akak Ima ni dah balik semula to Beijing ler…tapi hah kenapa le kan asyik Kak Red selfie sangat. Aku pakai gold earing baru muahahha, Ima hadiahkan for my belated birthday. Dapat jam2 tu jam2 tu gak pakai. Tapi tu lah, malam tu buat pakai tidur, sebelahnya hilang kau huwaaaaaaaaaaaaaa!! Esoknya baru jumpa, alhamdulillah.

Lepas tuh, one day tu akak bawak pi kerja, sampai opis lepas sejam gitu sampai ada member tegur kenapa sebelah je earring kau. Oh meng. ah sudah. So akak terpaksa ler jalan balik ke laluan yang dari kereta ke opis, reversekan, kot2 jatuh kat memana lah kan.

Last2 sampai kereta, hah kau, ada kat seat kereta. Lega giler! Syukur sangat. Kekdahnya aku kan dalam kereta sambil driving dalam jam tu aku dok make up, kalau pagi tu rambut basuh, wpun dah blow dry, tetap gak aku kekibas gak rambut tu kasi bebas, jadi masa ngah make up memain lepas rambut dalam kereta tu yang tercabut.

The 3rd one pulak dia tercabut masa Michael (my hairstylist) baru singkap rambut, nasib baik ler sedar. Jadi selepas 3 kejadian, malas le akak nak pergi Poh Kong kan (lain lah ada kat KLCC tuh), so laki aku playarkan kasi ketat hook tuh. Hah kau, takut kang pasni kalau loose gak ada yang tinggal sebelah jer. Thanks Ima for the lovely Poh Kong gold earing, tahun depan gelang tangan ke rantai leher pulak yek hahhahaa…

Speaking of emas, i may look rugged or modern but aku adalah sangat pencinta barang kemas/emas. Time raya ke wedding, memang mak sarung dik!

Comment: 5

Tak romantika…

IMG_4290

haaa dah keluar kt instagaram tapi nak tunjuk sini perlu sangat yang dedua seluar ni dari Zalora! In black and in dark blue. Hopefully they will produce the red pulak. Cantiklah slit nih, suka benau, material pun sedap. Pakai code ni untuk shopping kat Zalora tu yek. Entitle 15%. The code: ZBAPZDSU 

so abis beraya kat rumah MB, kita tak nak balik yet, nak pergi lah satu tempat, dah alang2 sampai jauh Shah Alam tu kan. Tolak timbang kati, nak tengok Romantika. Bertahun2 dulu aku pernah pergi Romantika Shah Alam tuh (branches kat KL pun aku dah pergi gak 2 tempat, but tak berapa IN lah).

Dulu aku pernah beli satu lampu meja, besarrrrrrrrrrrr sangat, and cantik. But one of my maids dulu terjatuhkan lampu tu, abis retak berderai. halahai, byk jahanam barang rumah ni dek tangan2 maid hish. So kita tengok jom kat Romantika S/Alam in case ada lagi.

IMG_4222

IMG_4224

tu dia punya lompat kijang 4 beranak!

IMG_4245

tengok2 dulu apa yang ada…well hemm, takde la apa sangat.

IMG_4247

pantang nampak merah je mak hengkau!

eh aku tak amik pun bunga ni

IMG_4253

sedap baju ni, sedap seluar sedap kasut. Sedap je lah sangat. I bawak Long Champ bagpack purple hari tuh, bag jenjalan Zeeshan actually tuh, sebab ada baju dia dalam tu, aku campak purse je, senang, satu haluan isinya

IMG_4258

Btw akak nak remind ler, adab dan adat ‘menyampuk’ kalau kita nak interrupt or tetiba datang menggangu orang bercakap berbincang privately, please have some manners. Seburuk2 orang, segemuk2 orang, semiskin2 kita, tetaplah kita punya perasaan (tho u look down on them). People judge you from there gak. Macamanalah kita nak ajar anak2 kita bersopan santun kalau kita sendiri kurang ajar ngan orang keliling kita kan. Sigh. Akak and beloved family baru terkena ngan perangai orang menyampuk dalam our ‘conversation’ feel like nak sesepak terajang 8 penjuru je the other party. Cubalah mintak izin dulu, bagi salam ke, tanya dulu dah habis discussion ke hapa kan, ko main terjah jer.

eh tetiba hakak kau bising sini…

IMG_4263

pun belum ada yang berkenan…oh macam aku sorang je dalam nih, kita split nih. the boys one section (yang tak berapa dekat ngan barang2 yg mudah pecah berderai, coz anak kecik aku kaki tangan dia lajuuuuuuuuuuuuuuu jer kan), yang aku and kakak satu haluan lain.

IMG_4284

dan kita bertemu di siniiiiiiiiiiiii…

Akhirnya kita beli 2 kotak oil perfume untuk candles dalam rumah/bathroom. Sekotak kalau kat DIY ke dalam RM3 lebih kot. sini around that gak lah, aku memang suka pasang candles oil tu kat bathroom, kalau kat dalam bilik agak oi janganlah coz macam aku cakap si Zeeshan tu laju kaki tangannya. Bahaya ler.

Tapi tak ler pasang hari2, usually weeekends ler, sepanjang hari kat rumah tu memang akan pasang jer. Sedap bau. Jadi misi hari tu accomplished, dapat pergi Romantika but lampu yang 10 years ago aku beli tu dah takde ler…yang ada currently hem not my taste le pulak.

dan itulah penutup raya, dah takde dah berjalan pun lelepas tuh. Menuju ke hidup nyata balik hahahaha….

Eh heads up kalau nak tengok Hitman, UNCLE tu, hah pergi pergi…best best. I watched UNCLE tu twice muahahaha…best. Hitman 47 pun best. Ngah looking forward for Transporter pulak :)

 

 

Comment: 7

Qurban Aqiqah Kemboja 2015

Assalam and hello hello!

Ni akak nak send reminder sikitlah. My yearly commitment insyallah for the Muslim Cambodians kat sana. Remember few months ago akak ada invite korang kalau nak buat derma Ramadhan ke or even nak ikut rombongan raya Qurban di Cambodia (macam akak pergi tahun lepas), ai did posted the entry kat sini. Sesudilah baca balik buat reference coz ada few seats left lagi untuk beramai kita ke raya Qurban Cambodia sesambil tu boleh jugak makan angin sikit.

http://redmummy.com/category/cambodia/

So basically, macam yang akak pergi tahun lepas tu, selain dari untuk qurban anak2 keluarga, pun bawak untuk kawan2 punya qurban, sedara mara dan korang2 jugak lah. Untuk yang nak menderma pakaian / kasut telekung etcs  pun boleh, coz alhamdulillah kali ni kita pergi ramai jugaklah.

Unfortunately, akak tak pergi tahun ni, but insyallah suami akak dan anak2 akan pergi, together with my parents too. Meriah trip depa kali ni. Dan in fact depa akan sambung ke Vietnam too. Trip’s itinerary ke hapa semua (bayaran RM1,000) ada dalam link yang akak bagi atas nih. Meh meh…even Redmummy pun pergi (some kind a statement jugaklah ramai tak caya yang aku akan pergi joint this kind of trip, even Abah pun terkejut hahahhaa).

 

qurban-akikah_kemboja

 

Jadi, ada yang dah ramai tanya akak untuk qurban tahun ni, so dah keluar announcement dari Ustaz Hafis. untuk satu bahagian korban ialah RM300 (kalau kat KL even Malaysia satu bahagian dalam RM500 kan?, so ni murah sikitlah di Cambodia sana). Untuk Aqiqah pulak ialah RM560 seekor kambing. Jadi dari sekarang hingga 20 Sept ni bolehlah start fill up the form or wassap akak, number ada dalam flyers ni jugak. Kalau tak nak buat kurban or nak sesaja menderma je pun boleh, diaalukan.

Sian depa, makan daging tu setahun sekali je, masa raya qurban ni. Our Muslim frens kat sana memang ramai sangat yang very poor dan that s why ramai Malaysians buat Qurban di Cambodia too.

borang_qurban-akikah_kemboja

Nanti fill up borang macam ni, nama peserta Qurban tu penting coz nanti kita nak tulis nama kat manila card waktu nak sembelih lembu tu jadi nama2 yang bagi qurban ni akan terteralah. Bukti jugaklah, yelah dah bawak duit orang beribu2 mestilah kena ada bukti nak tunjuk. Kalau tak silap akak yang masa akak buat qurban kat sana tu, depa tumbang 7 ekor lembu. dan sekejapan je kay. Pantas betul depa buat, sembelih kat rumah ketua kampung tu jer, simple.

Jadi, marilah sesama panjangkan news ni yeah, tolong2 depa kat sana. Kali ni sebab ramai pergi dapatlah bawak banyak kekotak derma untuk sedara kita kat sana (masa akak pergi taun lepas, few boxes tak lepas coz excess baggage, rules baru MAS masa tu kena 2 luggages/items per person jer).  Heharap banyak tangan beri, banyak lagilah tangan yang menerima. Insyallah.

Terima kasih. apa2 boleh tanya Kak Red.

Comment: 6