Hoverboard’s tips…

IMG_4691

pada aku, eii malasnya…vacuum pun nak pakai hoverboard

but pada RD, inilah yang paling menyenangkan hidup dia. vacuum ngan pakai hoverboard. Abang kakak memang terer le ngan menatang nih, laki aku pun dah sama terer gak. Aku jer yang tak kuasa nak naik melayan heh. Zeeshan pulak ngah on training lah belajar, but coz weight dia tak berat sangat, kureng sketlah.

So ni pun kira leh masuk package tips supermak gak yeah walaupun superpak yang bikin :) .

 

Comment: 0

Need this litter box!

Calling for cat lovers. I m looking for this litter box…

 

IMG_4980IMG_4979

Ada sapa tau mana nak cekau, hard to get from the online, ada lah satu tu, but macam tak trusted pulak hakak. So before I gamble beli yang online tu, kotlah ada nampak memana petshop jual this kind of litter box?

The current litter box tu, biasa standard jer, but aku nak yang macam ni lah, side shield dia lagi tinggi. My 2 fav petshops pun takde jual,aku mintak tolong bawakkan pun,depa tak leh nak cater. Hish…so kena ler shout kat sini, anyone knows and have any ideas?

Thankies….

Comment: 9

Our kaki ayam’s story…

IMG_4286

she s not taller than me, but dia pakai wedges tinggi aku, pasalnya…. mak nampak kemetot

IMG_4309

sebelum birkin blue tu expire, baik kita lunyai pakai dulu…

IMG_4383

the group of Red Family

Kakak in complete of Aidijuma, dari jubah ke tudung. abang masih lagi dengan konsep pakai topi coz his hair tak pepanjang lagi, dari awal cuti dia buat skinhead, saje gatei….pastuh bila kuor hah tu lah asyik bertopi jer..

magnet aku, kalau boleh nak masuk dalam perut. aku suh pi dok kat bapaknya, ingat peha mak kau tu kuat nak tampung ko dik, pun dia tak nak. Bukan masa ni jer, most of the time kalau kat luar mana pun, even at home pun nak berkepit jeeeee ngan maknya

itu kalau cakap masa tidur, lagi ler, selagi boleh mengempitttttttttttt. kalau kita tolak dia sket, jap lagi dia datang balik. shan shan….

IMG_4387

Dr Adzrul and isteri, Selamat Pengantin Baru Adz and Najwa

terima kasih atas jemputan mesra, semoga diberkati perkahwinan kalian and kekal ke akhir hayat

IMG_4419

oi dah macam keje pejabat je ko dik

dan tetiba kita dah sampai ke IKEA Cheras….wedding was jauh lah kat Bukit Jelutong, but we tak nak balik rumah, but aku pun tak nak berjalan sangat coz aku ngah sarat berbaju tradisional, dengan barang kemas bergemerlip…so berpusingan kita kat Shah Alam lah bagai. If balik rumah kang, bapaknya sure tarik bantal pasang aircond tidur. or movie online. So kids dok jom lah jalan jomlah jalan…

hasilnya ke IKEA. aku rasa ikea tu ok lah lagi bercatwalk dari aku jalan kat satu mall kan…some more near by gak ngan our house kat Cheras.

IMG_4471

tapi idok le aku berbarang kemas segala, semua tu aku cabut ler masa kat sini. Pakai masa wedding jer…then kita pusing2 ikea tuh, but most of the time aku ngan Zeeshan berduaan jer, coz half time depa spend dalam surau (i was cuti), and habis makan kat sini pun, aku ngan Zeeshan jalan caloo dulu…as ai said, he s my magnet sangat kan.

Silap besar betullah pi Ikea waktu gini, udahlah public holidays, cuti sekolahnya, homeng….manusiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa is unsengkarable. Tak de urgency datang sini but tu lah, nak gak mencelah tengah ribuan manusia dalam nih.

Beratur makan ni jer….sampai ke luar luar lane hujungggg nun, in fact trolley dah mmg takdelah, kita pakai tray je 3 beranak angkat. Magnet aku ada sama, dia pun nak memilih gak. Abang’s job carik meja makan, pun dia dapat yang hujungggggggggggggg belah kanan dalam tuh. Phew.

Udahlah aku ngan kakak sakit kaki  nih, salah kasut daaaa…..

IMG_4477

habis depa makan, aku ngan Zeeshan jalan dulu. Elok gak dia ni tengok Bajrangi hindustan tuh, coz dia dok takut je nak melencong ke mana, dok risau je aku ilang dari mata dia. Kan kes Muni / Shahida tertinggal train berpisah ngan maknya tu kan, hah….terus Zeeshan sedar diri, kena always be with mak abah if kat luar. Aku masukkan dia dalam trolley nih, ko pegang handbag mak ye dik…

Ada gak aku tinggalkan dia 5,6 langkah jer, nak tengok something2 ler, means dia masih dalam pandangan mata aku, but dia pulak yang risau tengok aku bergerak jauh dari dia, terus dia tinggalkan benda yang dia main and pegang tangan aku. Mummy waitttttt for me, begitu kau dia jerit.

Suh je anak2 korang tengok Bajrangi Bhaijaan and sesambil tu reracun sket ler. Sure diorang pun risau, tak nak le hilang mak apak kan hiks…

IMG_4480

dan kat bahagian pokok2 bunga segala IKEA tu, aku cabut wedges aku, tak tahan siot. Kakak pun joined the club,dia coz first time pakai wedges gak tu yang sama sakit. Sedap bebas jer selamba kita berjalan ngan kakiayam. at least kakak tu ada ler gak socksnya kan. Bila tengok beraturnya, oh lagi satu omeng gak. Kakak dah longlai2…adik sedap ler dok lam trolley.

dahlah mananya ngan drama kad ikea tuh. We didnt bring our IKEA family card, jadik masa kat kaunter makan bayar tuh budak cashier tu tanya je our membership number. But bila kat counter depan pulak, cashier tu dok cakap without physical card, tak boleh nak swipe coz itu dia punya KPI kena buat macam tu. Super *^#&)_) betullah. Ada lagi tu kalau tak bawak kena pi kiosk yang belakang hujung dunia tuh and reprint balik the card. Ko ada 18ribu orang kat belakang kau, ko tak kelakar ke nak suh aku pi patah balik? eii sakit jiwa lah.

The end…but aku kena pi visit balik ikea gak pasnih coz nak redeem points. I did the online redemption, tapi still kena gak pi kiosk depa amik printing vouchers tu, banyak hal betullah ikea nih. tak boleh ke semua sekali jalan online jer, auto kat membership card ko tuh. Grrrr

Dan kami 2 beranak pun berkaki ayam, sampai ke parking kereta…pun bahagia. Biarlah orang yang memandang, asal kami 2 beranak happily ever after :) . the boys dont care one hiks…

Comment: 5

Back to school…

CAmna anak2 hangpa masuk sekolah, musim tahun baru nih? kalau yang darjah 1 or pres tu or even tadika baru, memang ada ler yang amik cuti bagai kan. Specially yang nak kena bertangga kat sekolah, primary standard 1 mostly. My zaman for tu semua dah berlalu….first year jer bertangga kat sekolah depa, about 3,4 hari gak lah. Eh for abang aku lepak lama, lebih seminggu gak kot coz yelah anak sulong.

For Zeeshan, ada lagi 1 year to go, pastuh tak nak ler sampai bertangga sangat, biasalah package anak dah no 3 tu tak sama ngan masa abangnya anak sulong :)

 

IMG_4022

Year end, pun kami cam makpak lain ler, carik baju sekolah bebudak nih. One thing, kita dah bertahun2 beli baju kat kedai di BTR nun, but taun nih laki aku saja gateiiii sangat nak pi AEON. Duh…aku memang ler tak kuasa nak ke sana but dia dok jom lah jom lah. Hish…so sebab dah kena sindir2 jadi aku pun bersiap ler sama ikut pi Jusco nih.

Sesmpai, manusiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa omanghaih. Ko tak tengok wajtu beratur tu lagik, siksa. Dan seperti dijangka, banyak stock takde, ai means size untuk anak2 aku 2 orang tu le. Depa 2 dah ada taste sendiri, nak jenis kain licin ler,  nak yang body hugging ler, tu abang ler tu. Hish…

Elok ler tak banyak sizes pun, stock takdak. Coz selai kain licin kakak tu pun dah RM50 kau, walaupun ada sales katanya. So dapatlah selai kat sini for kain licin kakak, tudung pun selai, baju tarak, anak2 baju ada ler. Baju seluar abang pun tarak coz yang dah cantik size ngan dia, dia tak berkenan, eiii ai tell you. Rasa nak cecubit jer abang nih, banyak demand betul.

IMG_4027

bag sekolah buruk ni (for me), dia nak…memang idok le mak ko berkenan. Udahlah mahal berdenting. So dia amik merah lain. Merah takper, asal bukan this one lah.

IMG_4030

yang sorang ni pulak memang sangat magnet ngan aku. Itu dia bisik, dok nyanyikan aku lagu happy birthday mummy. Hehari heh birthday aku….dah tu dia bosan coz dok melapau (yet dah makan pun petang tu, but biasalah boring kan, so mencarik alasanlah). Bapaknya pi lari ler kejap beli McD pun baru dia senyap kejap.

Waktu kita beratur, bumped ngan our jiran lama di VA. Actually our eldest dulu bff, depa pun sesama sekolah cino gak before my fren’s son ni pindah kuor masa Year 4.  Seronok abang dapat jumpa kawan lama dia.

IMG_4040

Pastuh my 3 kiddos pergi naik atas, games section. Terserempak lagi ngan depa kat sini, borak lagi….yang menungu beratur, tak rasa lama coz dok borak manjang. Well technically yang beratur pun laki aku.

IMG_4042

itu barang dalam trolly tu, asalnya aku nak beli fruits jer…laki aku ler yang nak pergi belinya waktu the kids kat games kan. Tapi dah aku mengekor, gila kau nak amik fruits jer, harus aku kaup kaup kaup sumbat lam trolley tuh, sudahnya dari 1-2 barang jer, jadik penuh :)

Zeeshan tu pulak taktiknya, masa kita beratur, dah abis makan McD tu kan, dia dok merengek lagi kata lapar lapar. Eii perut ko ni dik. So habis beratur tu lah kita tanya korang nak games ke nak makan? Laju je si kecik lapar tadi tu dok cakap nak games!! Hah ko tengok, pandai temberang dia, tadi ke mai lapar.

dah abis shopping sini, habis main (anak 3 bapaknya bagi sorang RM10 untuk spend kat sini ler), terus balik. Pun tak balik gak, gi dinner bagai, late dinner yang supper. Oh meng aku dah longlai2 hah….turning 40s ni memang tak rajin ler nak menyinggah lelepak luar tu lelama, ai m so not that old redmummy before.

 

IMG_4529

esok lusanya, depa berulang lagi pi sambung carik baju sekolah, kat kedai biasa kami di BTR. hah murah pun murah. Stock pun ada. Cuma untuk kakak ni kita beli 3 pairs lu lah cos aku masih lagi tunggu rayuan dari Kementerian for kakak’s boarding school or even MAIWP, if by end Jan takde gak, kita akan beli lagi sepasang 2 lah. Coz sekolah baru skang pun, banyak hal gak, ada hari kena pakai kain songket ada hari baju sukan ada hari baju sekolah. Huh. Btw she got 3 offers but kita amik yang sekolah skang ni lah. Tu nanti kena sambung sembang lagi untuk cerita sekolah kakak lah.

For abang, dah beli memolek, kena pulak pergi hantar tailor untuk kecikkan baju nih. Aku tak paham betullah. Dia cakap nak kena nampak sado,  nak nampak macam ko tengok lam gambar ni lah. So all baju pi hantar tailor kecikkan bawah, lengan tangan tu semua costnya dah RM32. Ikut aku memang tak bagi ler, but apaknya bawak jer ikutkan rentak anak.  Kalau ikut nenek ko dulu, mak kau nak mintak hapa bagai pun jangan harap ler heh!

Oh for Zeeshan, orang ramai cuti coz hantar anak pi sekolah kan, tapi aku kena cuti coz jaga Zeeshan kat rumah hiks…dia nya skul starts on 5th Jan so 2 hari tu aku cuti ler. Memang jadik housewife ler, anak2 pun balik sekolah, penat je muka memasing, specially kakak lah. Her school tu consider jauh sket kot, and dari pagi sampai petang pulak tuh, penat jer. Longlai jer bila balik rumah.

Abang pulak, he dapat masuk Science Stream but he s the only Malay student in the science stream pulak tu (ada 4 classes of  science stream), and 8 lagi classes biasa. Budak ni suka science maths bagai, he scored those subjects dari kecik, so all the best anak2.

Anak2 korang pun, all the best gak :)

Comment: Comments Off

Zeeshan turns 5!

Kesian anak mak sorang ni, lambat update untuk birthdaynya. Usually untuk hehari kejadian birthday / anniversary, aku mesti letak kat sini, but tu lah…lamo tak bukak blog gak hehehehe…sorry ye Shan. But tak update kat blog jer, kat ig and celebration, ada jer….

This was on the actual day of his birthday – 29th Dec 2016. Anak hujung tahun macam ni lah. Tu pun sebab aku mintak induced awal, if not lagi ler early January entah2 keluarnya, coz due date memang pun January….lagi lambat ko kuor lagi jauh beza ko kang.

By the way, on the hari birthdaynya  ni pun, was the 3rd celebration. He celebrated the first time at school, and 2nd time waktu kami di rumah and ni makan kfc, pun requested by him gak lah.

He tak nak hadiah apa, just nak mintak main ipad. Lamo dia tak main ipad woi, kira dia mintak tu, nampak benaulah rindunya sama ipad. But tu lah, wpun takde specific hadiah mintak, yelah dia pun kecik lagi, but ada ler gak aku bagi kereta2 mainan segala. Itu tak birthday pun dapat LOL .

IMG_4220

happy boy dapat makan kfc, but aku penatnya lahai. Yelah coz aku keje, so kena kuor balik bagai, jenis cam aku ni badan dah tak fit, kalau terus kuor je takpe dari opis tu but ni nak balik, buat keje umah and kuor balik. Lomah badan heh. Coz my routine lepas Isya tuh, memang aku dah longlai atas katil…bukanlah tidur but dah memang time aku rehat. Demi anak….kuor gak.

IMG_3955

the left hand tu nak cakap – i turn 5 yey!! Ini bukan kek yang aku tempah, ini kek ‘sponsor’. Sedap gila betul kek nih but takdelah kita nak abiskan pun, mana boleh kan….so bahagi2kan kan gang2 opis yang masih ada and sedekah kat jiran tetangga gak. Kat KFC tu aku beli one slice of cake just for him to blow jer. His actual cake – hem…ini yang sebak sakit hati je bila kenangkan. The cake tu kita celebrate for the main party lah, situ yang all out aku buat, the goodie bags siap segala, 2 weeks aku sediakan. But when comes to the party day:

1. A few days before the party, baker was trying to nego lah mintak tukar hari, of cos cannot. Anak aku dah nak bape hari je sekolah pun masa tuh.

2. Baker buat gak but on pagi harinya, tak jawab call tak nampak bayang, lambat by 2 hours!

3. Paling tragisnya, she made a pink cake!! That s not red. Zeeshan request merah merah merah, and what the hal pulak yang aku bodoh hapa pi order pink kan? Tidak ler langsung. But baker ni pi balun buat colour pink, itupun nak coverina dok cakap merah lah merah lah, sedangkan saksi sume kata itu pink and of cos aku pun wpun tengok dari gambar je, memang tau sangat itu pink.

4. Yang kemudiannya aku dapat tau, the cake tu pun macam tak stabil (ada cars bagai for design cake nih), Zeeshan gak special request nak design camtuh.

5. For all of the above, no sorry no apologise from the baker to me! Dengan muka tak malunya jugak, mintak full payment. Wpun aku dah basuh dia, masih dengan mata duitannya. So i paid, but no morelah. Ko pun orang Islam, camne le ko leh sanggup aniaya orang camnih.

Siapa baker tu….hem, kalau aku petik  nama dia memang mau satu BB tu tau. Biarlah, but lesson learnt. I think the friendship pun dah ruined up because of her attitude. Amiklah ko duit kek tu kalau betul dengan itu ko boleh tidur malam. Sekurangnya mintak maaf ke hapa, ini memang penaya jer. Kek dia memanglah sedap but the attitude tuh, and all 5 yang aku cakap tuh.

Tak hingin ler aku nak letak gambar kek pink tu kat sini.

So apapun, Zeeshan masih 5 taun, tak tau apa, bahagia jer. But i love to have conversation ngan dia, skang pun bestnya, dia dah banyak makan veges. You name je lah nama veges, semua dia dah boleh makan, alhamdulillah. But tu lah, bila makan tu kena ler cakap, nanti Shan will be like so talllll like abang and daddy. So tiap kali abis makan dia akan tanya, tak tall pun tak tall pun. hahahahaha….sabarlah dik oi, nanti ko tall ler….

Happy Birthday Zeeshan, mummy daddy abang kakak loves you so much (and Chanel, Kathy, Sharifah and Porche) too. Semoga Zeeshan kekal dengan molek pekerti budi bahasa, bila solat tu punyalah  louder dia nya suara hehehehe….Allah lindungilah anakku ini. Amin.

Comment: 2