Away away away!!

IMG_9320 

Kami sedang liburan, jadi blog juga perlu take 5.

Much love from the red supermak.

 

Comment: 2

International Rapid Chess Championship….

IMG_8687

I spent my 2 days at UniKL Bangi. First time hakak sampai sini. I registered ngan tournament nih dah lamo, aku pun lupa yang sebenarnya event ni 2 hari kau. So pasnih, i cannot go la for 2 hari camni, sama le gak ngan laki hakak gak. Dia lagi melemau, in fact he decided to not going on the 2nd day. At least aku pegi le jugak, ni semua kes FIDE rated nya pasal.

IMG_8680

the hall situation. Pagi awal mula till jam 530pm camtu lah.  But first day agak banyak sangat masa membazir, coz main 4 games je kan, tu yang aku cakap pasnih I would go for 1 day tournament jer, kalau kena spend 2 hari ai is tak rajin lah…kita ada family kekdahnya kan.

IMG_8701

one of the games yang aku dapat checkmate kan, with this young 9 year old boy. This is open category, so if by pairing you kena main ngan budak umur 7 taun ke, 50 taun ke, tak tentu. Hang jangan ingat umur 9 tahun tu dia tak boleh kitai kita ye…but with this adik nih (or pangkat anak) aku menang ler.

Semua kanak2 yang masuk tournament macam nih, semua ada pengalaman besar main tournament dan mereka punya coach bukan cecalang punya orang, semua ada nama ada ranking. ada orang tua umur 40s or even 20s yang kalah dengan budak2 umur gini, so jangan pandang rendah, they are so good. hopefully anak2 aku nanti pun macam tu jugaklah, insyallah.

IMG_8842

ini pulak antara game yang aku sangat benci dok ingat. I was winning, but coz of something in my mind, aku kalah ngan dia. Ada kalah yang kita boleh terima, kira kalah bermaruah, puas hati coz dah fought gegila. But sangatlah dalam sejarah nih aku tak pernah rasa bodoh main chess gini. Macam orang tak geti main kalahnya aku hahahaha….nangis sket kot masa lam keter lepas abis game nih.

Ada gab 3 jam lebih pagi tuh lepas first game so I pun pergi Giant Bangi, Malas aku nak bertangga kat situ heh. Laki aku lain ler, chess games ni ramai guys, pompuan leh kira ler sangat.  Tak sampai 5 min dari UniKL ke Giant Bangi.

 

IMG_8644

Tujuan aku nak beli shuttlecock kakak, but eh ….banyak giler booth kain baju kaftanlah, dress lah, macam2 lah. Aku memang ngah mencarik caftan pun….

kadang2 petang2 hari aku being called as ‘Kakak Kaftan’ hah tu hanya orang2 yang di IGStories jer tau kisahnya hehehe….

aku tak nak yang pattern tepi kanan sekali tuh, coz tu lengannya pendek, ai is mau yang long sleeve jer…

IMG_8646

panjangnyalahai kau. Memang kena potong ler sangat ni heh…

IMG_8657

Hok nih tak yang potong… aku amik yang similar gini but in black base

IMG_8648

yang merah ni pun aku amik but aku dah antau pun ke tailor untuk potong. Cut it sampai bunga bawah tu jer, so takde le mencacatkan bunga2 tu jer….

the harganya nya caftans nih each RM80 so dapat RM75 sehelai. Pastuh bila turun bawah, ada pulak gak orang jual caftan, harga RM70 jer, sama pulak tu design  material bagai. Cis…cash aku dah abis plak tuh, laki aku dah buzz yang round 2 tournament dah nak start, so aku ingat sok aku nak datang le balik but sudahnya tak datang gak coz the next day nya lagi padat pulak schedule.

IMG_8675

one of the games yang laki aku main. On our first day game tuh, kita punya points sama, 2 menang 2 kalah.

IMG_8736

habis je game, aku terus lari balik rumah, kejarkan visiting hours my daughter. Bebetul aku ada 15min je lagik. Earlier makciknya and her cousin ada datang tengok gak….so masa nih, turun kawan2 kakak datang amik carpet dari bonet keter aku. Aku memang nak sedekah carpet tu dok kat her dorm, sonok depa.

Aku bawak gak 15pcs of masks muka. So Kakak and her dorm mates yang 11 orang tu boleh main ‘mask party’. Malam tu jugak diorang bebetul buat party mask muka hahaha…ater kang bagi makeup melampau, nama pun budak sekolah agama. Terus bebudak semua sayang ngan mak Kakak hahaha…coz mak kakak sangat very the pandai beli jiwa and memahami anak2 dara kat sekolah agama nih.

IMG_8784

The next day nya, aku datang sorang without the husband. He lagi rela membuta dari melayan 5 games (he was actually bengang dengan 4 games yang banyak gap in between, so macam wasted time). Mungkin organizers lain pasnih boleh consider to do 5 games on the first day so 4 games lagi the 2nd day and cepatlah habisnya.

This young boy pun umurnya dalam 10 taun kot, masa hari pertama game, he lawan ngan laki aku during the first game. Kena kitai ngan laki aku. Pastuh lawan ngan bini pulak, pun sama kena checkmate by aku gak. takpe dik (eh anak) nanti ko akan jadi lebih handal lagik pasnih. Bapaknya kata, omg, you and your husband kaw kaw ‘bantai’ my son hehehee…

IMG_8829

shot atas bawah ni was taken by Jaja (one of my IG followers yang datang visit sama boyfriendnya). Rumahnya dekat semedang sangat…..Ini tekanan game yang paling aku tak bley blah lah….. I was paired with this 13yo boy, handal mak haik budak nih. Cuma sangat hem…for me as a mother, dengan aku yang ada anak umur 13 tahun gak, this boy needs to be ‘sekolahkan’. Malas nak elaborate further.

IMG_8828

My board antara yang the 2nd last habis….and players lain start kerumun. Lagi menambahkan tekanan. Sorang celebrity blogger vs d 13yo boy dalam chess tournament. Huh. Resultnya, kami draw. Ini ler sesatunya game yang aku draw that day.

 

IMG_8824

Dalam ni sejuk, harus pakai sweater btw. So that s the end of my 2nd tournament for 2017 nih. Eh 3rd kalau ikut kira yang dari opis aku gak. I ada lagi satu tournament coming soon nih.

Untuk International Rapid Chess Championship nih, result aku menjunam jugak, compared ngan yang lepas. Overall ranking number 99 out of 150s players with my personal results:

4 won

4 lost

1 draw

Padahal 2 yang lost tu patut boleh menang, haih…takpelah, yang penting nakkan FIDE. nak naik stage tu memang tak ler kan. My laki tak dapat cert ler dah dia tak abiskan 5 games yang on the 2nd day tuh.

Congratulations to the organizer, of cos ada hiccups but boleh diperbaiki. Ada a few lagi tournaments yang aku ngah timbang kati, actually most of the weekends memang ada jer tourney but aku memilih gak, paling importantly kena ada FIDE of course. If ada tau lagi ada memana tournaments, jejemputlah ajak akak masuk ye.

Comment: 5

Additional classes for the trio…

Setiap tahun, bulan March adalah bermulanya semua sessi kelas tambahan or any private sessions for our kids. Meaning jadual aku pun sama berubah ikut anak2 nya schedule.

Abang have tuition classes for every 3 days during weekdays. Sehari je yang dia akan pergi balik sendiri but the other 2 days aku akan jadi supir untuk hantar jemput dia. Remember apaknya bukan keje waktu normal hours so everything memang on his mak nya lah.

Meaning, 3 hari ni semua kerja rumah yang biasa abang bantu aku, totally tak boleh buat, so aku ler yang buat sesorang, ada le yang reringan Zeeshan tolong sama gak. So dari basuh kain baju, sidai kain baju, lipat kain baju, memasak, kemas kitchen, vacuum segala bagai, aku lah supermaknya.

IMG_7998

Ini hari yang kakak dapat pulang ke rumah, so dalam sebulan twice a month kakak will join the Chess Class. Led by Coach Din, helped by Coach Fauzi, they are coaching my 3 kids for our wajib kena amik tau main – Chess.

IMG_8585

Untuk 2 kelas lagi yang kakak tak dapat join, hanya Zeeshan dan Abang je lah in the class.Usually masa kelas aku terus dok atas, buat keje2 lain pulak.

IMG_8033

Oh Kakak ada buat drama 3 hari di sekolah barunya hahaha, i tak sempat lagi nak update anything on her new school tuh, nenantilah. So part of it, aku carik Ustaz yang ajar her Arabic Class. She was from chinese school and walaupun dia ada basic Arabic, but not that strong. Current school ada 3 subject dalam fully bahasa arab so I have to help her lah in terms of arabic nih. Luckily my mom’s arabic ustaz nih ada slot untuk ajar Kakak. So for twice a month, waktu kakak balik, Ustaz akan mengajar di rumah.

Ustaz Hafiz ni sama yang in charged on the qurban Cambodia.

 

IMG_8843

dan bila weekend yang Kakak tak balik, Ustaz akan datang ke sekolahnya di waktu melawat weekend tu lah. Asalnya aku buat 2 kali per weekend, but macam melecehkan ustaz pulak nak datang 2 kali kan, so aku suh buat sekali harung dalam sehari yang dalam setiap weekend tu lah. Dan bila Ustaz datang mengajar di sini, RD and Zeeshan akan datang teman sama. This one aku tak datang coz a day before tu Sabtu aku dah datang melawat dia (that weekend tuh aku laki bini bz dengan chess tournament).

IMG_9094

Zeeshan pulak, twice a week ada Reading class. Pun aku engage teacher datang rumah. Thanks Aunty Mia. He needs to speed up his reading coz tahun depan dah nak masuk Year 1. Once a week pulak, our mengaji kelas masih berjalan seperti biasa, that s by Qila (anak2 panggil Kak Qila), ini dah 6 tahun macam nih, but since abang kakak dah khatam last year, mengaji kelas hanya untuk aku dan Zeeshan sahaja lah.

So memang our weekdays sangat full, malam harinya. Aku pun dah tak banyak events luar so tak perlu nak pikir hal blog lagi dah, if ada event or clashes or kejer etcs, bapak depa will help out to work from home.  Sangat jarang dan so far masih lagi aku manage semua nih. Tak kacau laki ai ye…

Zeeshan’s bedtime skang dah lari ler, no more 830pm. Nak dekat kol 10malam baru dapat tidur skang nih coz dia ada 4 private class during weekdays.

Aku sangat pentingkan masa, selagi boleh buat kelas tu di rumah, sangatlah aku akan carik usaha daya coz if kat luar, kena waste time on travelling segala. Abang’s case is different, dia science stream, susah nak dapat cikgu2 yang boleh nak datang rumah with all those subjects. Lagipun dia sonok tuition luar coz kompem 2 malam dapat tapau makan roti canai :)

Anything for the kiddos. Insyallah.

 

Comment: 3

LV the blackie…

So Prada dah long gone.

Since Chanel is still at matting place with her boyfren Jackie (thanks Anita and your mom), so aku sunyi kat rumah takde kitty. Sharifah and Kathy yang street cats yang dok kat porch jarang masuk rumah and jarang gak nampak bayang. Depa pusing setaman. But Sharifah pun dah 3 hari tak balik, mana ler perginya.

So I need a new one. I let go Prada on Sunday, on Mon Tues aku dah start googled carik the replacee.  Dah agak2 jumpa online yang berkenan bagai. on Wed  nite, lepas je Zeeshan habis his reading class, malam tu gak aku bawak abang and Zeeshan pergi the petshop yang kat downtown Cheras baru tuh.

This time around, aku kena pegang tengok, either manja benar idok the new kitty nih. Paling wajibnya nak tengok jantinanya bebetul.

 

IMG_8420

So dia suka dipegang, tu best. But kaler dia black! hahahaha

i is never like one with the black cat. Takut kot. But dia ada special white socks, empat2 tapak kaki dia ada putih. This is cute. Gerakan hati aku kuat untuk amik gak dia, terus adopt dia. I paid for RM450 for this black persian, less than 15min punya purchase. Lelaju bawak balik coz kids dah past bedtime.

so IMG_8432

sedang moleklah dia ni aku amik awal so dia boleh toilet train while Chanel takde nih. Kang if Chanel ada, nak tunggu Chanel tu habis merengus sentap ada kucing baru, mau amik masa gak, nak kena asing2 litter box. Skang dah passed alhamdulillah, the toilet train lah.

Oh ai namakan dia LV. hiks… so she is LV the cat :)

Tray tu aku cabut coz dia ni kecik kemetot benau, susah dia nak makan minum dalam bowl merah tuh. Nanti bila Chanel balik kena pakai baliklah tray tuh and the food air have to put outside back. Ni sementara je coz dia masih lagi in toilet train week.

IMG_8866

 3 hari dia belajar explore rumah bahagian bawah

sehari dia dok naik atas but tetakut

la nih, hah kau, dia ngah tidur atas perut aku tuh, bawah my meja laptop, sejam hoih dia tidur situ. aku kena angkat dia untuk aku sendiri nak gi toilet….bila aku baring balik, dia sambung naik atas perut peha semula.

IMG_8878

LV’s birthday on 8th January 2017, masa aku amik dia baru 2 bulan. aku bagi je susu tapi dia tak minum sangat lah.  Malam pertama dapat dia, aku godek telinga dia dulu, rasanya dari beranak telinga dia tak berkemas. Dah bawak pi vacci but vet pulak tutup bila aku sampai depan pintu klinik! grrr….so nak kena carik masa lainlah untuk bawak vacci lagik. Not sure leh lepas vacci ke idak nih for first round coz ringan sangat budak nih.  Abang dah mandikan dia gak, so sedap je lah gegemol.

So far dia memang melekat dengan aku, tiap kali aku kat kitchen masak bagai, dia akan duduk kat kaki aku ye, setia. kat mana aku pergi pun dia akan mengekor. Sonok ai. Pasnih moga dia boleh pandai naik atas sendiri (just like Chanel yang akan kejut kita bangun pagi).  Dah ok je nanti, baru aku akan seret dia tidur ngan aku hehhehe….ai love cats yang suka melekat n gan tuannya.

Welcome to the red house, Miss LV.

Comment: 1

Farewell Prada…

IMG_5900

So Prada is confirmed a male. Vet confirmedkan. My sense memang true gak lah, not to mention ramai dok cakap yang dia a male gak. So last weekend, I sent him back to the petshop. I dont want a male, i hanya nak female jer.

  IMG_5924

To be exact, he s with us for like 40days macam tuh…sayang memang dah ada but it s not too latelah. Sedangkan laki bini pun bercerai berai, beria sayang bagai, inikan pulak Prada yang baru 40 days with me. I jaga dia memolek, dah buat 2 kali vacci gak. but i just dont want to keep him coz he s a male.

  IMG_6341

It took 5-7 days for Chanel to get along with Prada. She doesnt like a new member in the red house, for her, dia jer diva dalam rumah tuh…but i nak dia berkawan dalam rumah (Kathy and Sharifah dok kat porch, bukan standard dalam rumah, Porche dah lama hilang tak balik rumah). some more Chanel tak manja ngan aku, dia hanya manja ngan RD sahaja…tu pasal I beli Prada so he will be with me all the time.

     IMG_6569

   depa dua dah gang up, kat mana ada Prada , situ pun ada Chanel.  One thingnya, bila tak ada Prada ni, Chanel dah tak tidur ngan kami coz dia macam sibuk je jaga Prada. So if Prada dok bawah, dia pun tidur sama lah kat bawah, walau dia nak sangat panjat our katil tu kan.

Kalau tang makan pun, dia macam mengalah dulu, let Prada makan first baru lah dia makan. Such a big sister gitu Chanel.

IMG_6631

Ini last month punya trip, I antau Chanel pi rumah male, for matting. but bertahan 24 jam jer coz dia tak makan tak minum takut kat rumah orang tuh and takut lagi tengok the male yang bapak le besauuuuuuuuuuu….so i kesian, masa tengok condition rumah tu, i decided to take her back home. Sian Chanel.

So dia rehat 1-2 weeks senyap, tak bunyik bising nak mengawan at all.

but kemudian dia bunyik balik! bising meriah…nak jantan. So with the help of my followers at IGs, ai sent Chanel to another house yang sangat near by to my house. Ada 10 ekor kucing dalam rumah tuh, even after 10 days pun masih belum dapat kenen2 matting. She memang penakut gile ngan kucing2 baru nih…Lelawa nak mamp kucing2 dalam rumah makcik tuh…ooo to die for betul. Bak meh sekoq Nieta…

 

IMG_7539

For Prada, i pulangkan semula kat petshop tu, depa refund balik duit ai beli, duit vacci even duit transport too. Duit makan bagai tu tak yah kira ler, as my kasih sayang to him. He ll be getting a new owner coz dia pun hensem, bak kata Zeeshan he looks like a tiger!

 IMG_5929IMG_5782

We miss Chanel, I m planning to take her back by this weekend if dia masih belum matting gak, but still i tak nak lagi send her to neuter coz ai memang nakkan dia beranak pinak. Lepas dah beranak seround baru pi antau sunat bagai. These 2 photos, tempat port dia sleep, between me and my husband. She s more to my husband of cos, kat mana nak carik dia, cariklah laki aku wpun itu hadiah dari my husband to me but not anymore.

at the same time, ai masih lagi mencarik Prada’s replacee. I need a new kitty, dah tuh kalau Chanel tak gak beranak pinak, aku nak kena gak ada my own fav kitty. If you happen to know anyone yang nak let go the persians, specially female, age below 3 months, please contact me. Direct me to that fella please. I pun masih lagi mencari2 kat online, reasonable price sikitlah, yang melampau harga tu tak kuasa le aku nak melayan.

So we will  wait till Chanel balik weekend ni, jadi kalau dia tak menoron gak, I ll get a new one. Balik cepat rumah Chanel, lama dah ko dok umah jantan tuh…

Comment: 3