Malaysia Petroleum Club’s Selera Bazar

clip_image001

Satu dunia tau Kak Red kerja kat KLCC.

Satu dunia tau gak KLCC and Kak Red is so bff, very the scandal.

Satu dunia tau gak, ini pertama kalinya jugak RD naik to MPC :)

For the first time, Kak Red nak promote on berbuka puasa di dalam KLCC sendiri – the Malaysia Petroleum Club (MPC).

Location betul2 dalam Tower 2, KLCC.

Yang ada sky bridge tu…ha…sapa tak pernah masuk dalam Tower 2, tak pernah naik sky bridge, this is your time!

eh chop! kalau nak tapau pun boleh ye during ramadhan, starts at 4pm weekdays, dah ada ‘bazar ramadhan’ kat Level 43 Tower 2 KLCC ni. I was their regular customer tiap kali ramadhan too….looking forward for this year too! heharap tahun ni depa leh bukak kasi awal sikit at 330pm coz mak mak ni ada yang balik kol 4pm, so prefer lah amik lauk awal, back to office and baru leh pulang…lauk pauknya lebih healthy, harga pun reasonable, starts from RM3, RM5, RM10 and so on. Antara menu for tapau pulak; ayam gulai bali, daging masak tetel, segala jenis buburs, siput sedut, sambal sotong petai dan banyak lagi. Siput sedut tu memang aku dah target dah.

clip_image001

clip_image001[5]

clip_image001[7]

clip_image001[9]

clip_image001[11]

Terliur-liur la kan semua tengok menu yang tak sampai suku je ni pun akak letak. Nak bebanyak, eh meh naik MPC sesama. Kak Red paling gilakan aneka bubur depa, ada bubur kacang merah, hijau, sarawa, many more! Satay kalau bulan puasa buffet spread gini wajib. Choices of soups, desserts yang dari hujung ke pangkal, kuih omputih kuih melayu kuih tradisional. The geng bakar-bakar – udang ikan ayam, get along ngan kambing goleknya hoiihhhhhhhhhhhh!! kalaulah leh tapau hahahahaha

Lelauk tradisional, westerns, pun tinggal tunggu korang cedok and makan jer. But remember, apapun jangan sampai ada pembaziran yer.  Dah dah…pi buat booking copek.

Promotion kali ni hanya dengan RM98 nett for adult (early bird nih dah start till 27 April 2019). Kalau later than that pun boleh jer booking, but dapat harga biasalah yakni RM128nett, kids and senior citizens sama harga RM68 nett sahaja. MPC Members? ada discounts 20% yey!

Most importantly, ini MPC ye…MPC ni once again dalam Tower 2 KLCC so attire is so important; smart casual. Meaning, jeans tu boleh lagi but not fancy, jangan la berkoyak rabak punya jeans ko pakai pulak, no round neck shirt, no slipper sandals, seluar pendek pun tak leh gak.  Pakai smart2 memang digalakkan benau.

Tapi bestnya, sesambil berbuka puasa, boleh naik sky bridge secara percuma ye.  Amacam? ha terus tepon this line 03-2166 3200 or  017 6466 183 untuk booking Selera Bazar yer. But Sundays tutup kay, so from 6th May to 1st June dibuka at Level 43 MPC, Tower 2 KLCC. Meaning to say, if bawak anak2, depa boleh naik lah Tower 2 yer….ha special tau, biasa bebudak tak boleh naik. Surau kat MPC pun ada yer, jangan bimbang. Amalkan lepas berbuka ngan air/kurma. terus pi maghrib and baru lah sambung semula berbuka puasa.

Kalau korang datang bukak puasa during weekdays, ada rezeki bolehlah berlaga bahu ngan Kak Red. insyallah akak pun bukak puasa kat sini gak, ngah memikir nak bawak askar ngan tidak jer…maybe bawak lah kot, it s going to be my final year in KLCC kan…

So MPC, im coming for the berbuka puasa Selera Bazar! Jom Ruby…tiber Ruby!

Comment: 1

Iftar Sesama di Bangi Golf Resort

Akak bawak lagi korang to syurga makanan…

Kali ni di Bangi Golf Resort.

Pun tahun kelima jugak akak bersiaran bersama depa for the Ramadhan Buffet. Sembang lelepas pasal Bangi Golf Resort ado je kat sini, but ini kali ini tahun wallah!  Dengan lebih 200 jenis masakan dan makanan, from hidangan tradisional Melayu maupun ke Barat yo, citarasa kampung, modern, mestilah ada, citarasa untuk kekanak riang pun wajibul ado.

They have the konsep ‘Kebun Dalam Bandar’, kira ko rasa nak makan ulam, hah ko petih jerrrrrrrrrrrrrrrrr, semua ni pun ditanam sendiri by BGR! Incrediablenya, bunga telang yang kaler biru pada nasi  tu pun comes from their farm gak. Hebat lah mung BGR!

Apa lagi ado? Meh sini akak letak sikit je lah, bebanyak kang abis pages aku nak sembang menu, lebih 200 tu dik oi. They have sup kambing mamak, satay mestilah adaaaaaaaaaa, nasi ayam dengan teknik ayam dipanggang bersama sos bbq ala oriental, masakan India macam Ayam varural, daging kambing masak hitam mamak, matchy2 pulak dengan nasi kukus wow wow wow!

Gaya Barat, eh masih di BGR, ada cendawan espuma yang dimasak segar, with sous vide eggs lagik, carbonra, u name it.. makan jangan tak makan. Desserts pulak, ada churros Sepanyol, Tiramisu Itali, kuih2 Melayu tradisional, pulut kuning serunding kelapa amboiii…meriah meriah

Green tea cheese cake, cendol mousse, Kordial Mangga, anggur, ayo tebu, TEH TARIK OH MY, the fruits too!

Dahlah murah berpatutan sangat, menu mencengkam tekak sungguh.

IMG_3937

IMG_3938

IMG_3939

IMG_3940

IMG_3941

Dalam kita berbuka puasa di BGR, ada maksud dan pahala tersirat yang kita buat actually:

1. Berkongsi Pahala

1% daripada keuntungan Restorant BGR, akan disalurkan kepada Islamic Relief Malaysia (IRM), alhamdulillah.

2. Makan ye sedap, tapi jangan membazir kay

Kita kena hidup sifar pembaziran, kang jangan taksub rakus nak amik bagai segala, tup2 baru 10min bukak puasa dah tak larat nak makan, hah dont dont yek

3. Berbaloi-baloi

Harga yang kita bayar untuk berbuka di BGR adalah sangat terendah untuk restaurant besar macam BGR ni, They can cater thousands of people for berbuka puasa, parking pun cukup dan luas, walau orang ramai semanapun, food memang akan cukup.

4. Ibadah

Surau for solat pun lebih luas, depa ada buat renovations recently jadi jemaah akan lebih selesa. Dulu tandas ada 5 cubicles jer, skang dah 16 yer!!

IMG_3822

Harga untuk tempahan dalam talian di laman web http://www.bgrrest.com/product/buffet-ramadhan bermula serendah dari RM59 nett untuk dewasa dan RM29 nett untuk kanak-kanak, secara peribadi.

Untuk tempahan berbuka puasa di Buffet Ramadhan 2019 Bangi Golf Resort, bolehlah hubungi 1-700-81-8557

Atau email di enquiry@bgrrest.com

Address: No 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor

Website: http://www.bgrrest.com

Facebook: https://www.facebook.com/BangiGolfResort

Instagram: bangigolfresortoffcial

#iftarBGR #ramadhanBGR #BGRbuffetramadhan #bukapuasa

Comment: 2

Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa!!!

 clip_image001[13]

clip_image001[11]

Ramadhan datang lagi, means berbuka puasa di Cyberview Resort and Spa is a must too! My 5th year collaboration with Cyberview Resort and Spa, begitu ukhwah kami yer.

Apa the hot one in Cyberview Resort and Spa?

If taun lepas ada 26 stalls, taun ni kita upgrade lagi….bikin jadi 30 stalls! Best lagi, depa bring back their signature ‘seafood live-on-the-wok’ dengan tiger prawns and ketam yang dimasak on the spot ikut selera hangpa. Nak selera kampung? Chinese, Jepun, Europian eh…u name it, 350 dishes tu all in mestilah ada.

My fav sangat asam pedas, darah Melaka kan, mesti nak kena pengena depa punya gak, pahtuh, teh tarik, Ya allah naik 2kg terus malam nih makan camni weoiiiii. Dessert, akak paling suka the flavours of buburs, pengat pisang, bubur kacang tu semua my tekak can go one!

clip_image001[19]

clip_image001[17]

clip_image001

clip_image001[5]

clip_image001[7]

clip_image001[9]

Main signature dishes di Cyberview Resort and Spa:

1. Asam podeh & Tempoyak (korang leh pilih ikut nak ikan apapun, aritu akak letak 4 types of fishes lam semangkuk asam podah = riaktakbur :) ).

2. Live prawn and live fish = menggetis la korang tengok ni kang

3. Nasi ayam tempayan = weiiii ayam weii! dahlah perap nasi and ayam tu oh meng, cannot tahan nafsu hoh

4. Banana Thai Panckage = hang ingat Siam’s selera takdak? gottttt!!

5. Horchien = wa ai niiiiiiiiiiii!!!!

6. Popiah Kapitan = ini laki aku makan hover 2 plates!

7. Lok ching, sata, otak=otak =  sabar wei sabar, kita belasah gak nih

Sebab ada over 350 menu, akak memang tak wajiblah nak letak semua kat sini kan, but untuk Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa, seperti bertahun2 dahulu, tak pernah fail us, tak pernah jatuh standard, tak pernah tak sedap, tak pernah tak pernah tak pernah lah customers tak nak kembali. Most of my frens, my readers, my followers, my fans and strangers memang kemaruk to come back to Cyberjaya Resort and Spa sebab bila makan kat situ, boleh relaks, tak pening kepara ngan crowded too much, coz depa pun ada buat live station, stalls pun ada kat luar, very the senang movement kita. Even they have kids area too.

 Harga for Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa:

1. Adult RM138 nett per person

2. Kids RM68 nett per person

Early birds price valid till 6 May 2019:

1. Adult RM110 nett per person

2. Kids RM55 nett per person

Boleh bincang punya harga :)

  .clip_image001[15]

Untuk tempahan bolehlah hubungi Tel: 603-8312 7042/ 7041 and  ini full address for Cyberview Resort and Spa. Nak best lagi, terus check in lah weiii….

Me and the Red Family insyallah will be there too, over the weekends during this Ramadhan, jumpalah kita nanti yek!! Ko rasa akak ada masa nak diet? Ramadhanlah bulan susah nak diet hahahahaa….

Comment: 0

2 Baloon Sinuplasty

 

It s Feb 2019 but i havent blog pun pasal my baloon sinuplasty surgery at all, even my son’s too. Yet pastuh I ada buat 2 more surgeries lain gak. oh well….dah sebulan setengah im on long medical leave, ddnt bother to update my blog. Pardon me.

This was on end Oct 2018. I did my first baloon sinuplasty surgery on 2010, 8 years ago. Details story lama kat sini: 

Pastuh after 5 years (seperti dijangkakan by the doctor) it came back. Masa tu technology lain so tak lasting lama lah. After horrible of 3 years, i decided to do it again, this time punya technology can last much longer, perhaps more than 10-15 years, wallahualam.

IMG_7678

i drove myself to the hospital, pak encik hem…bz bz benau. He came later after few hours before i ve been pushed to the OT’s room.

4e3f59cb-5573-4a6b-b9f5-898caa5f1ee2

Kalau nak kira major ops, ni first time lah ever since beranakkan Zeeshan, i tak dela rasa takut ke hapa, cuma i bayangkan masa after ops tu nanti (was it sama macam dulu punya surgery gitu kan). after 3 hours macam tu, the ops ni pun done, mmg la tak sedau pun coz i was on full bius

IMG_7690

sakit hatinya ko masuk balik bilik hospital, laki ko membuta ha camnih. Bukanlah nak bangun tengok bini being pushed dah bagai, boleh sambung lagi melenanya.

2fb8fcb0-7389-44ac-96f1-1c4ac9cb18dc

1 day tu aku layan ubat bius, memamai….till the next day baru ada energy a bit

 

IMG_7707

 

best part is, bila kuor dari OT tu rupanya takde dah rangka2 whatever letak dalam hidung. tu pasal aku ckp technology skang dah tak sama macam 8 years ago. Macamana masuk OT, macam tu la kuor OT rupa hidung nih. Luaran je lah i meant. Dalamnya masih lagi kena spray2 for 1 month gitu. And after fully check up, alhamdulillah, it works well and aku takde dah facing the same issues of sinus teruk.

Makan ubat tu bagai sume ada ler during this period (sblm surgery) but sampai bila nak asyik togok ubat jer, it has to be stopped. Sebab tu lah aku buat sinusplasty nih. Sblum korang nak buat nih, kena buat scan dulu lah, depa nak tengok how serius is your hidung so can do the baloon sinusplasty.

Datuk Dr Kuljit, the same doctor yang did my previous surgery, did this one too gak. In fact for Zeeshan’s ent pun under him. semua anak beranak aku mmg go under him je pun.

8e4960e0-d3a9-4366-8acc-7c1b631dfb48

then 2 months after, just right after abang finishes his SPM, abang’s turn pulak buat the same procedures. He s been having the same issues like mak dia for years. But dia bergantung pada ubat and spray most of the time lah. So sblm SPM doctor dah checked bagai and agreed to do this after his SPM papers

IMG_9938

memula dia takutlah, admitted at nite before, bapaknya tidur temankan kat spital. aku datang ulang alik. Pagi esoknya baru the ops

IMG_9946

at nite tu pun ada je adik2nya sama teman, but pastuh aku heret semua bawak balik, tinggalkan abang and apaknya jer. Pagi buta aku datang balik hospital and pastuh dia mula la tak senang duduk, takut takut, udah dikabau ada bius ko takkan sedar apa pun…kocik punya hal ni bang

IMG_9948

IMG_9955

alhamdulillah, the surgery went well too. Now dah over 2 months gak, he s happy, takde dah issue sinus pagi siang malam bagai. The next day after surgery pun abang discharged. And ulang alik pakai spray and 1 week follow up check and happy takde hal dah. Abang pun under Dr Kuljit gak, sama korek hidung ngan mak nya.

So far lam Red Family, aku ngan dia je lah yang issue sinus ni. But actually for abang’s case ni ada lagi kisahnya tak abis, post his accident setaun lepas. On his teeth n robek bawah mulut especially, nak kena jumpa gak dentist and skin specialist ulang alik. Last year, berulang jumpa dentist je banyak kali coz he lost 2 1/2 batang gigi dia kan, so dia mmg skang pakai gigi palsu yg marryland bridge tuh.

So next entries pulak kita move on to my knee and DCR’s ops. Puncanya yang aku sampai long medical leave….

Comment: 7

On my long ‘holiday’…

8876750f-d07d-4fac-8e1f-6296050b73b0

so many things lahai jadi these few months…

firstly, good news is, i will update my blog more often pasnih coz i m having my 1-2 months off (read: long medical leave).

currently on crutches and most of the time with wheelchair. Physio is also my bestfriend now.

Jumpa kalian soon.

Insyallah, terima kasih atas the well wishes.

 

 

Comment: 7