Berbuka puasa di Istana Budaya – our 14th year!

IMG_9973

2nd weekend of Ramadhan, kami pi bukak puasa di Istana Budaya. Our yearly buka puasa. Tak pernah miss berbuka di sini. Anak2 pun dah memang looking forward to buka puasa kat sini.

 

IMG_9976

Nak mendiamkan Zeeshan, kena bawak ipad. Pastu ada anak orang ni, ramah bertamah betul dok nak berkawan ngan Zeeshan. She gave her smart phone to Zeeshan, sebab dia nak kekongsi sesama tengok Ipad Zeeshan. Anak aku buat dek lagi ada ler hahahaha. Bila ayahnya datang, aku suh ayah dia amik la hp anak  nya, takut hilang. Biar je lah anak dia kat situ, lagipun meja depa ngan meja kami tak jauh pun.

Tapi lepas berbuka, Zeeshan dah tak nak dok diam, dia pusing dalam IB tu ngan kawan pompuan dia nih, together ngan anak2 orang lain gak, depa bukan kenal each other, but kids being kids, hidup diorang tau happy and gembira jer, itu yang paling afdal for them.

IMG_1452

Nak makan kat IB sama macam tempat lain, kena buat booking, Kalau nasib baik, if walk in, ada lah tempatnya.

IMG_9979

Alhamdulillah, IB tidak pernah mengecewakan. In between kami break for Maghrib and Isya too. Tapi tu lah, anak2 aku suka buffet, so depa dok situ sampai 930malam, aku dah jom lah balik jom lah balik, esok nak sekolah oi. Adik korang dah passed bed time dia.

Perut abang kakak, banyak betul ruang.

IMG_0511

The next weekend pulak (yesterday to be exact), kami repeat lagi berbuka di IB. Macam tahun2 dulu jugak, at least twice during Ramadhan mesti berbuka di sini. Gambaran ni sebenarnya, kami dari KLCC/Avenue K, sebelum2 tu, aku ngan RD dah menjelajah WH Floral (thanks korang bagi tips for us to go there, ai love u all lah, nanti cite tu kuor later kay).

IMG_0524

Aku lambat booking untuk 2nd visit, so dibilangnya takde slot langsung. But coz depa kenal Kak Red, the supervisor cakap, boleh bagi meja but kat luar, near by the bakar2 area. Tak kisahlah, janji ada table. Tapi bila sampai, depa bagi meja dalam, maybe ada back off.

IMG_0530

Ayam bakar ni, sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! First visit aritu, ini yang kita kejarkan, 2nd visit pun sama jugak. Eh sedapnya lahai. 4 ketul ni kita kongsi 4 orang.

IMG_0532

Depa berempat memang makan nasi. Aku jenis makan cecuit, as usual. Ratah segala benda.

 

IMG_0543

By the way, aircond was not working well dalam cafe masa hari kedua datang nih, so aku mintak tukar dok luar, paneh le kat dalam, kang orang ramai takut lagi bahang. Jadi kat luar, dapat angin alam dan jugak angin dari kipas besar. Selesa. Zeeshan was so hungry, habis 3 mangkuk nasi + soup dia bedal.

 

IMG_0548

Insyallah tahun depan kita berbuka lagi di sini. Tapi kadang2 aku datang gak lunch kat sini, depends on tahap kerajinan gak lah. IB never asked me pun buat promotion, ini genuine entry. Ikut kekira, kami dah mula makan buffet ramadhan sini sejak Abang was a baby, almost 14 years old. Tapi dari caterer yang sama nih, about 8 years old. So tolak kira, sudah hampir 15 tahun lah kita berbuka puasa di sini.

When we bid farewell to the staff of this cafe, depa dok eh kak red datanglah lagi next weekend.

Oi, 2 kali cukuplah. Cuba kira berapa tahun dah akak berbuka tempat korang nih, bape dah akak berabis? hehehee

ahaks…!!

IMG_0551

Malam itu, berbuka puasa kami bertemankan ‘Tiger’ nih, entahlah aku tak tau napa namanya Tiger, abang yang pepandai bagi nama nih. He dok bodek, cantik dia ni mami kalau kita bawak balik. Yelah bang, taktik lah kau. Kucing tu dah besar bagak. Lepas kenyang dia makan, terus dia blah macam tu jer. Sebelum berbuka, about setengah jam dia dok menunggu, lepas perut kau berisi, kau blah je yek Tiger.

Zeeshan dok mencari2 ko tau.

Masih berpeluang kalau hangpa nak pergi, ai donno why IB’s buka puasa ramadhan nih, tak pernah orang nak letak place to wajib visit for berbuka. The harga memang sangat reasonable, location wise cantik, parking pun senang. Solat pun mudah. Ada abang2 meniaga dalam IB, aku beli gak baju2 yang dia jual.

Sehabis berbuka, kita kejar sambung semula ke KLCC (at first aku ajak anak2 berbuka kat KLCC jer, but kakak abang dok insist, no no, kena pi IB, situ buffet wajib.

Istana Budaya’s buka puasa: Adult RM42nett Children 3 years to 12 pula RM27nett.

Comment: 6

Misi bunga…

IMG_9952

hoi aku carik bunga!

dalam sejarahlah sangat ni cari bunga kay. So pergi le ke SSF Cheras area rumah aku.

apa ke gila memahal bunga kat sini, or memang bunga plastik ko mahal merata dunia gak? Aku nak sejambak. sejambak tu for eg dalam 300 – 400 gak tuh, tak masuk vase plak tuh.

IMG_9955

jadi macam tak worth it le beli bunga kat sini, sesungguhnya aku rasa mahal sangat. Macam kat belakang aku tu kan, bebunga tuh, ridiculously too expensive,  for me ler. Baik pi ulang alik beli kat petaling street nun, hari2 beli bunga fresh, Sejambak dapat 20 pcs tu RM18 je. Kot pandai jaga boleh tahan gak seminggu kan. Tapi tu ler nak ke PS tu hahahaha, pagi2 buta pulak tuh. Oh meng.

so anw, aku beli lapik meja and container air je. Takde langsung beli bunga. Orang selalu kata, ko bukan tak mampu, but i dont want to pay lah benda2 merepek ni. Bags tu tak merepek. Jadi makanya, kena usaha carik beli tempat lain ler. Ada le aku google, kat Bangsar ada kot. Tak pergi tengok lagi.

Korang ada idea nak cari bunga plastik ni kat mana? Kot aku tak tau, orang lain pun sama tak tau gak, nak gak tau mengepoh. Masa nak bayar, laki aku pi jadikan aku member. kahkahkah. Katanya birthday month dapat special discounts, dia suh aku pi shopping masa birthday month (yakni bulan ni ler). Panjang le akal ko RD.

Jadi gang, mana kedai bunga yang around KL yang harga tak membunuh sangat ler, tak yah le nak grand sangat pun, sedang2 pun boleh. Share2 ler, Friday mar…murah rezeki. Thankies.

 

 

Comment: 17

Astro Kosong-Kosong…

IMG_9997

Dok sini tunggu member pi amik kereta. Rasanya over 10 years aku keje kat KLCC nun, ini  kali kedua gamaknya aku dok sini. Hiks…Boleh tahan sakit gak ler bontot dok sini menunggu ketenya sampai.

So anyway, this week banyak buka puasa di luar, sampai aku kena decline few invites gak dek kerna kesian anak2 yang dah lama tak berbuka ngan mak andeh nih. Tapi anak2 lagi suka gak kalau maknya takde, boleh bebas sket, yelah peti suara takde kan. Lagipun this week laki aku sama straight seminggu leh berbuka ngan family, jadi menyenangkan ler lagi kerja hakak merah.

IMG_9999

ai pernah pakai pun dress hijau nih, raya tahun lepas. Sekali pakainya, so ini 2nd round. Dekat setahun gap. Maklumlah semua beratus2 kain baju yang duduk dalam kotak, dah bersusun di gobok merah. Jadi easy akak mencapai. Saje ler pakai semula, specially si Rizalman hijau yang RM400 ke RM500 tuh, hah tu pun baru sekali je pakai. Tunggu next buka puasa ke event ler.

Tapi dia ada keluarkan kaler merah seii! adoi, tak sampai hati le nak beli. Mahal benau. Tapi merah tapi lawa. Tapi napa ada belt, tak nak aku pakai belt kat dress merah meletup kau tu

IMG_0094

The next day, attended the Astro Buka Puasa, at the Majestic Hotel.

IMG_0034

Eh eh, gambar ni kot ada fan kata rendang. Ai memang rendang dik, memang pendek :)

IMG_0033

For Astro, after so many years (due to his overseas trip ler, kerja ler) this year RD boleh temankan bininya. TQ TQ TQ

Kami datang berasingan, seperti biasa. Aku sampai dulu, about 10min later he sampai. Lega, kot tidak kena tunggu dia.  Tapi tu ler, boleh mengantuk redah traffic kat KL nun di petang hari.

Aku balik rumah memang jumpa jem gak, but campur jem bagai, less than 30min dah sampai rumah. Memang tak lama pun. Moving laju.

IMG_0049

I tak make up heavy, just the mascara and red lipstick

IMG_0054

mementang ko pakai high heels and hakak tak pakai heels ye Aza, action kau! I love this dolly, she looks after me so well, despite masa kat reception kena dingdong sket by their people.

IMG_0059

The food galore, jarang gila kan aku letak gambar food nih, but for today, special case. Rendang ayam! Finally dapat makan rendang ayam, ketiga2nya. ngan lomang plak tuh. Baguslah berat kalau naik.

IMG_0060

dan jarang jugak jumpa hotel buffet ada siput sedut!! ini yang RD cedokkan, wish kakak ada sama, memang kompem mak ngan anak dara berlawan sedut. You know dalam seminggu, 2,3 kali aku akan belikan kakak siput sedut. Sedapnyaaaaaaa lahai siput sedut masak lomak cili api

IMG_0063

Ayda Jebat

IMG_1460

Kia Fairy. She pakai sopan habis tapi pun still nampak sexy.

IMG_1462

Fasha, sekejapan dah kurus?

IMG_1466

Amyra Rosli, napa le artist2 Malaysia ni bila bergambar or even being interviewed tak nak carry handbags ke clutch ke, leh gak masuk lam RM. She s pretty btw.

IMG_1470

#kosongkosong Astro

IMG_0064

sepam lagi muka kak red kau, yang tak pakai in red at all

IMG_0070

Amelina, ni pun sekejapan je dah kurus. Masa dia baru keluar balik dulu, boleh tahan gak gems, anak bape Amelina? 5 kot kan? power ler

IMG_0091

My top is from #Zalia . Remember cam biasa use this code at Zalora for shopping there, baju kasut maknek sume can pakai one.  Entitle 15%. The code: ZBAPZDSU .

Kain pastel cantik by Chantek, butik di Isetan KLCC. Ini kali pertama aku gamble amik kaler light gini, biasanya all darks kan.

Clutch is by Anya Hindmarch and shoes is by Cipela.

Bila tengok Astro, ada satu iklan bersempena ngan raya nih, alahai sedihnya tengok iklan tu, menitik gak air mata aku. Kali ni depa tak pakai the pelakon but depa pakai the real people. Seorang anak bernama Herman, bekas penagih dadah yang dah lama sangt tak jumpa bapaknya, dan momohon kemaafan. Itu memang part memang kena amik tisu.

So sepanjang Syawal nanti, ada 168 program menarik from 16 channels of Astro. Dengan tema Kosong-Kosong, Tiada Noktah Untuk Kemaafan. Herman dan ayahnya akan jadi bualan di Ramadhan dan Syawal ini.

Thanks Astro kali ni dalam doorgift bag ada Surah Yasin dan Amalan Pilihan. Content pertama yang tak disangka will be given out to public during this Ramadhan Syawal.

Comment: 11

The Red House’s buka puasa…

IMG_9902

aku start masuk dapur at 5pm, kelentung kelentang sesorang. Kakak ada ler menolong kejap, pastu dia ikut apaknya ke bazar Ramadhan. Bibik aku rimas kalau dia ada sama kat dapur ngan aku, so tiap kali aku masak, memang Bibik tak pernah ada, ko dok le jaga Zeeshan or buat ironing, pun tak per.

Around 630pm, my parents and adik beradik lain pun sampai.

It has been blocked that on 27th June, buka puasa at the Red House. Selain dari besar dan gamat leh sumbat ramai manusia (alah rumah VA kecik dulu pun sumbat gak semua manusia). So a potluck buka puasa. Anyway aku masak simple jer, asam pedas tenggiri + kembung (kena gak taruk kembung in case tenggiri tak cukup), bayam air, ikan goreng. itu jer.  Lelain sume bazar and potluck.

Tengok air depa bawak, memacam colour! biru oren merah hijau, complete!

IMG_9911

Air dalam flask tu, special Mak Ajah punya tuh…sesambil tunggu nak bukak puasa, ada yang lepak sini, ada yang lepak sana, tengok tv ler, surfing ler. Udahlah laki aku bukak pulak free wifii (yet aku tak agree, pasnih jangan bukak lagi dah) biarkan orang tak boleh nak main hp, biar bercakap ngan manusia!

Dulu ye ler aku bagi, but pastuh, eh ukhwah lagi afdal.

IMG_9913

Badan mak aku sesipi jer ler, (tudung tak pakai). Secara amnya, ini pertama kali kita makan kat meja makan panjang besau kat depan tuh, ye ler kat belakang tu kecik untuk 6 orang jer, takkan nak makan kat dapur pun kan. Aku sebelum tu memasak ngan baju tidur jer, orang dah ramai datang baru ler nak bersalin baju, kalau tidak dah macam assistant bibik pun ye gak aku kot arituh.

IMG_9918

The juadah, some beli, some masak. Ohai.

Cerita bazar ramadhan, setiap hari aku pergi (coz laki aku kan tak buka kat rumah, dia kerja odd hours), so mak ajah memang masakkan (but pasnih mak pi umrah, siap le aku kena kelentung kelentang masak plak weekdays), jadi aku memang tak de hal ler weekdays memang mak aku masakkan (she cook at my house, bahan dari rumah aku but pastuh she bawak balik to her house, ada le anak2 menantu cucu lain makan sama gak). So aku cuma beli kat bazar macam kekuih or laksa bagai untuk 3 orang tuh (abang kakak and maid), buat makan after tarawikh.

Lelauk campur aku tak beli, coz dah siap masak by Mak.

Jadi tiap kali belanja, biasanya lam RM15 jer, Paling max pun ada sekali RM19.

Hari buka puasa reramai for my side nih, laki aku pi ngan abang kakak bazar Ramadhan Tasik Permaisuri (his first time there). Bila depa balik, tangan penuh nih. aku punya tepuk dahi, sampai almost RM100 depa spent! OMG, pasnih korang tak yah pergi ler, biar mak korang je pi bazar tu. Apa le apak ko beli sampai 3 bungkus kueytiau, kalau nak beli 3 bungkus baik le aku buat, lagi sodap. Bazar tu buat beli sebungkus2 jer, buat rasa makan reratah reramai.

Ni tak masuk mana yang family aku bawak gak.Tapi alhamdulillah takde pembaziran. Reramai bungkus bawak balik for sahur, ada yang aku bungkus bagi guard rumah too.

IMG_9924

Pastuh kita wrap up ngan Isya and Tarawikh, adik bongsu aku imamkan.

IMG_9947

si kecik tu, few seconds je kat situ, pastu dia lari pusing jemaah. Mana ngan video ipar aku amik dia terlanggar sejadah, tapi siap betulkan balik tu yang molek perangainya. Mana yang dia langgar air suam, kena sejadah. hahahahah Zeeshan nih!

IMG_9939

dah menjelang midnite, kita berlawan chess. Dari abang aku ni dululah aku belajar main chess, tapi dia tak ajar, dia main ngan jejiran tetangga, aku dok perati je cara steps dulu, pahamkan bagai baru aku main sama kemudiannya. Dulu dia buli aku, masa aku 11-12 taun on chess ni ler, sekarang, kita main 2 games, dedua aku checkmatekan dia hiks..

Alhamdulillah, selesai buka puasa at our red house for my family’s side.

Insyallah, untuk family in laws pulak. Yang membaca hah, potluck le jugak yek. Mak Tam masak sesimple 2-3 dishes jer, pastuh penuhkan ler meja ngan juadah kalian. But perlu diingat, apa yang left kena bawak balik untuk memasing sahur. I dont like pembaziran. Takde sapa pun suka, luluh hati kalau ada yang kena buang. Nak makan perut bukan boleh santak semua.

Tapi tu ler, mak nak pi buat umrah lagi end week nih, sampai raya. hehehehe, jadi lipas kudung le aku pasnih kena masak segala. Kalau tidak balik goyang kaki je lauk dah siap bagai. Dah rutin, mak ajah memang akan sentiasa buat Umrah di bulan puasa. Hangpa pun dah hapal gak cerita ni kan. Insyallah mak, kita jumpa di bulan Syawal.

Comment: 8

Auralens and the P for 2 Ps

IMG_9448

I kan jarangggggggg ler pakai coloured lens, pasalnya ai memang pakai colourless lens cos my original lens is brown colour. So adalah rugi je pakai kaler2 bagai nih kalau bukan kerana event or even sponsored posts for sure. and syaratnya yang lain, kena amik yg kaler lain dari mata aku le kan. Sponsored for contact lens pun dah banyak kali. But this time around, katanya product dari Dubai.

paling penting, bukan bebesau macam mata kucing tuh.

and mesti ada power.

dan bahagianya bila ring lens ni tak besar, tapi thick senang nak pasang sarung ke mata. Loving this lens so so much. This is hermes grey colour.

Price : RM55 Plano (excluding postage)

RM60 Degree ( excluding postage)
Base Curve : 8.6
Water content 55%
Diameter : 14.00 – 14.50 mm
Power range : 0.00 – 8.50
Usage : 3 months disposable
Each box contains 1 pair sterile soft contact lens
Customer will get one free travel casing inside the box

Please contact @auralens_stokis  OR 019-6687462

IMG_9445

alright. Not pregnant.

So jangan kepoh2 yek. See there, single line? Yeap kompem not pregnant.

Cut the story short. my period was late by almost a week. Suspensnyaaaaaaaaaaaaaaa kak merah kau. For my case yang always consistent (ever since I was 12 yo) adalah merisaukan bila period lambat sementalah umur lanjut dan dah beranak tiga and hopefully (dengan izin Allah jua), we dont want to add on pun another child (yeap, tau itu rezeki but cukuplah 3 orang pertama hati yang ada sekarang ni).

But of cos, these 2-3 months agak stressful banyak giler. ada satu waktu, for over 5 weeks, kena asma and batuk kong2 non stop. Ingatkan dah kena batuk kering ke hapa. Sampai kena rushed pi amik nab lah coz dah tak boleh bernafas, heart beat laju giler masa tu. All in masa tu coz ada few games (one of them yang terawal pun coz i had the netball tournament, esoknya terus period kau!) hah tu antara yg terawal sangat pulak datangnya. Nasib baik le juara gak netball tu.

Dan of cos pindah urusan rumah, lagi ler stresssssssssssssss. Bila lambat nih, aik apesal melampau lambat pulak ko heh.  Cukup hampir seminggu lambat, terus bukak first kit.

Gagal. Bangang ke hapa aku punya kit or aku yang tak pandai pakai benda tuh. Aku ada 2 stocks, dedua lain brand. So after a while, satu hapa kaler tak kuor, baling. Bukak satu lagi pulak. Pun salah ker, complicated betullah kit2 nih, dulu aku beli memurah punya brand, senang jer nak tengok hasilnya.

dan syukur ler, tak pregnant. single line. hahahhaa tapi tuler napa tak piod lagi nih.

Tapi Allah Maha Mendengar masalah kak merah hah…esoknya. Keleting!

Wui! tak kisahlah dah bangun sahur, dah nak pergi kerja pun masa tuh, janji ko hadhir. Senyum gila pagi tu pergi kerja. hiks… but tu lah, betul2 menduga sangat. Imagine yek, aku dah bungkus telekung kat opis masa tu bila depa tanya aku jawab ‘ha ah esok aku period’, sekali esok lusa tulat langkat woi genap seminggu tak jugak period, huaaaaa, hah tu ler kompiden lagi ‘esok period’ kan….tu baru dia bagi aku testing sket je tuh. Gelabah perut mung, siang malam risau boliau.

 

Comment: 5