The orange Ferragamo…

shoes, havent been talking bout my new shoes for a while. except hari tu drama my Prada heels tu je lah kan. Of cos i dok beli kasut sokmo but i tak rajinnya lahai nak snap sesatu kasut baru tu. brand no brand pun all ada jer. But yesterday Ferragamo starts their sale, up to 30% off.

So I poi le menebeng….

IMG_3641

i love the pink tuh….sebelum sale I dah aim nak beli the pink…

IMG_3643

hok nih takde sale, ini semua harga biasa2 jugak…roughly around 2k ++ gak

 

IMG_3645

so tempting with the reds but bape banyak Ferragamo merah dah aku nak collect pun kan…

IMG_3655

but i end up beli orange nih (and ada yang lain gak hihihihi), show this colour firstlah. Wedges and open toe. Member aku cakap bukan ko dah ada colour ni ke, eh tak lah, yang satu lagi tu macam merah orange but not orange at all and yg tu bukan wedges, heels. Lain lerrrr…..

Sent this photo to husband (intention to claim coz he owes my Prada heels kan), his first question was ‘how come tak high heels?

apa punya soalan daaaaa

well coz knowing me yang sangat ler pencinta high heels kan

Frankly speaking, i m not into high heels anymore, aging factor hahahahaa…Ada masanya aku pakai flat jer pergi kerja, keluar jalan2 weekend tu pun flat gak lah. So high heels dah bukan my fav anymore,so I have stopped buying those. Yang ada sekarang, masih maintain pakai for events or if rajin jer, for office ada jugak pakai but jarang ler.

Lelater I rajin I tunjukkan ler lagi the shoes collection yang melambak2 tuh, kalau dulu rumah lama, tak muat cabinets, pastu half duduk kat opis, then bila dah ada 5 pintu shoes cabinets, pun masihhhhhhhhhhhhh lagi tak cukup, suku terpaksa pindah ke opis semula hahahaha. Selain dari senang nak menyarung, tukar2 pakai niatnya. Sampai opis lain, before lunch lain, after lunch lain, balik kang lain.

So if you are Ferragamo lovers, poi ler kat boutique depa, tengah sale, I tak tanya ler pulak bape lama salesnya, usually up to 2 weeks, so go grab.

 

Comment: 5

The visit…

IMG_3147

my mak mertua kan datang melawat mak aku aritu (together with RD’s brother and nephew). So kita spent sket time pi memakan bagai, nyoping sket. Kebetulan dah mak datang ni aku bagi terus le jubah raya (which aku dah bought few weeks ago untuk her Syawal).  Hang nampak kacang tanah atas meja makan tuh, hah tu aku dok menggoreng, 4,5 rounds. Seround hangit (dek berborak tak hingat lupa kacang bertanak). Pagi tu aku ada event so aku dah sound laki aku kirim beli kacang tanah tu, aku nak menggoreng baliknya nanti.

Itu yang beria menggoreng, coz kan, aku ni gila makan kacang. so ada muruku yang aku beli buat kudapan kat rumah kacang tanahnya alahai sikit bebenor. So baik beli and goreng sendiri and masukkan dalam muruku tupperware. But tu lah, anak aku cakap baik mammi makan je terus kacang tanah tu dari cecampur ngan muruku. Eiii anak, tu dah rasa lain plak, ini ada cecampur ngan muruku nak oiiii

IMG_3246

someone got his new toy, againnn…

we were at the new downtown Cheras (much more nearer to our house but the traffic and parking are like hilarious betul). Korang kalau nak pergi Downtown Cheras yang baru tu, baiklah pergi sebelum jam 10pm, coz the parking boleh dapat lagi dalamnya. After 10pm, kirim salam je lah, sepanjang2 kat luar tu korang kena park and good luck with the walking :)

So back to Zeeshan, trick is dia dok ngendeng2 ngan aku untuk new toy, masa tu kita split in 3 groups. My husband tunggu the nephew, my 2 kids and their uncle pusing seround lelaju tempat nih, me, Zeeshan and my mother in law pulak satu team. So bila dia memintak hadiah aku dok cakap jer no money no money, u have to wait for your dad. (sama je tiap kali amik sekolah, dia dok nak pau something, aku jwb sama je gak).

jadi bila bapaknya team up je ngan aku, tak sampai sesaat dia dah tarik bapaknya pergi patah balik ke toys shop. hahahaa, so itulah hasilnya. ingat le pulak dia nak patah balik kedai mana satu plak heh…

IMG_3250

we did little shopping jer, datang sini pun coz this is the closest to our house

IMG_3271

black tudung, for me aku ada beli cardigan hijau.

IMG_3297

then habis pusing downtown, duduk lepak tengok bebudak band performed kat stage tuh, then barulah kita berpisah, mak mertua and the gang balik Kapar, us balik rumah…masa  nak passing mak mertua ke kereta satu lagi, siksa betul coz kami parked dalam and anak buah park kat luar, jadi nak turunkan tu, satu jalan je kan, ngamuk kereta2 belakang, wpun tak sampai seminit pun turun kereta tu…

 IMG_3206

sebelum tu kami kan dari rumah, dah habis semua maghrib baru kita keluar lah, lagipun awal2 tu mak mertua aku lepak hospital visiting my mom. So malamnya kita makan kat Restaurant Chinese Muslim kat BSP, but sebelahnya ada satay station so kita tapau gak..

IMG_3222

kakak RD dok ingatkan tu kita bawak bekal dalam bekas hijau tuh…hiks. itu from the restaurant punya bekas nasi, so warm le nasi tu takde le cepat sejuk…

IMG_3238

Insyallah jumpa lagi dalam Ramadhan nanti, we have planned for the routine buka puasa di luar and also at our Red House too…if tak dapat semua orang pun, most importantly ialah our parents and my in law. Hopefully Ramadhan ni abah dah boleh jalan and my mom too.  Orang2 yang ada negative vibes tu tak pentinglah kalau kita nak jumpa, lagi sakit jiwa raga jer…like I said, if orang nak buat hal ngan kita, kita ikut flow dia but at the end, kadang2 orang ni bukan nak dengo bahasa or hati terbukak yang dia tak betul, asyik kita je tak betul pada dia, so baik ler kita tinggalkan je orang2 jenis macam ni. Hati kita pun senang, lagi kita dekat ngan orang2 macam ni lagi aura negatives tu hidup, dah tetua ni, let it go is the best way.

This also reminded me to my fren, during the teacher’s day celebration. hem…long story cut, sampai jadi bahan dalam wassap group rupanya by the teachers for the gifts anak2 nih…haih.  Adalah tidak berdosa jika tak bagi hadiah, tapi adalah menjadi satu perkara besar jika hadiahnya tidak up to standard.

 

Comment: 7

Hysterectomy for Mak..

IMG_2754

This was on her first day

IMG_2793

On her second day

IMG_2810

on her 3rd day, but no photo of her, just the hand will do, with kakak’s special appearance

IMG_2822

on the same day too….this day Mak baru had her operation, so she s still mamai and not really sedar. So kami duduk situ pun queitly, habis roti jala kakak bedal, lapar punya pasal. Operation was about 6 hours jugak.

IMG_2829

on the 4th day, during the lunch break, aku pi beli the adults pampers, if mak tak pakai pun, boleh simpan untuk akan datang jugak

 IMG_2844

me on the 4th day, sleepy betul ler pulak, went out from office a bit late so decided to fetch kakak first then terus ke hospital some more aku ada bawak banyak barang diapers food segala for mak

IMG_2885

dan coz mak ada kawannya sedang datang melawatnya, aku pun panjat le katil mak, nak tumpang nap sangat2 hah (ada kosong katil sebelah but malas ler nak kena jegil ngan staff nurse, it s not right pun), naik katil mak aku pun tetap not right but aku dah tak tahan mata mengantuk sangat, letih pun yeeeee. It s like additional routine, jenguk mak, amik 2 anak2 dari sekolah. Lepas dah abis petang melawat spent ngan mak ni, aku rushed pulak amik Zeeshan, jadi memang lembik sket ler, but takpelah, mak aku sakit. Tugas anak2. pepandai le bahagi2kan ngan lelain tu amik alih gak.

IMG_6276

on her fifth day pulak, my mak mertua datang melawat..kita bekal2 sikit apa yang mak nak makan gak

IMG_3309

on Sunday, her 6th day, aku buat tomyam putih seafood, ayam goreng berempah sambal sotol bekalkan to be sent to mak. Just nice aku packing lauk pauk nih,  mak aku whatsapp dia nak ayam goreng berempah, nasib baik le memang setiap ahad aku kalau masak buat ayam goreng berempah.

by today insyallah, on her 7th day, mak dah boleh discharge but of cos she cannot walk sangat ler, she tak leh nak memandai2 buat kerja segala (knowing her), and kena pantang bagai le kan.

IMG_6263

My mom had an operation to remove her womb (Hysterectomy). This has been planned since January, so Doctor dah bagi tarikh yang this date to do lar, tu pasalnya kita tak leh nak delayed. No point of delaying. Itupun mak berhajat gak lagi ni nak pergi buat Umrah bulan depan (fasting month) but better not lah, rehat dulu memolek.

My abah pun sama not well actually, dah sebulan kena gout, quite bad. So akan sampai masanya kita as anak2 akan terima dugaan bilamana mak ayah kita sakit, so ini le ujiannya. Jadi aku mungkin tak boleh bagi banyak but maybe sedikit bantuan, tanggungjawab kita as anak-anak pun. Ada aku beli satu creme ni, untuk gout abah, harap ada perubahan. My husband and brother among yang sokmo bawak abah pergi clinic, ada sekali aku datang, nak bawak pergi clinic terpaksa balik tukar kereta coz keter tetinggi ni susah abah nak diangkatkan by the boys. Long story bla bla bla….I cuma tak citer details sangat, cuma tu lah, both of my parents tak sihat.

Semoga berpanjangan usia mak abah…

 

Comment: 7

Angry Birds The Movie bersama RMHC dan anak-anak yatim

.

IMG_2648

Hai, saya la Red dalam Angry Birds The Movie tu hiks :P

IMG_2478

Jemput makan semua :)

Kami actually tengah bersarapan di TGV, One Utama Shopping Mall sementara menunggu untuk menonton Angry Birds The Movie bersama-sama tetamu istimewa yang di bawa khas oleh RMHC (Ronald McDonald House Charities)

IMG_2462

Ronald yang sangatlah peramah dan kelakar 

IMG_2500

Ok back to main agenda kami di sini, untuk pengetahuan semua tetamu istimewa untuk screening Angry Birds The Movie ni ialah anak-anak yatim yang dibawa khas oleh RMHC dari 10 rumah kebajikan sekitar Lembah Klang ni.

IMG_2700

Yang ditunggu-tunggu pun dah tiba. Akhirnya muncul la the main characters of the movie. Bomb, Red dan Chuck. Cutenya depa ni alahaiiii…

_MG_3776

Apalagi suka betul anak-anak rumah kebajikan bila nampak mascot Angry Birds ni. Terpancar perasaan riang gembira di muka masing-masing. Meleret senyuman masing-masing dapat bermain dengan Angry Birds ni.

_MG_3788

Kecoh masing-masing nak bermain dengan Red dan Chuck. Akak pun suka tengok si comel 2 ekor ni, apatah lagi anak-anak kecil ni. Lagilah melompat suka diorang. Sedikit sebanyak dapat membawa kegembiraan dihati mereka semua. Usaha yang baik dan patut dicontohi dari RMHC ni.

IMG_6130

Zeeshan takut dengan Bomb hiks

_MG_3737

Ok movie pun dah nak start, jom masuk panggung. Budak-budak ni pun dah tak sabar nak menonton kelincahan Angry Birds ni.

_MG_3842

By the way, RMHC telah membooking the whole 2 cinemas especially for this screening.

IMG_6135

As I said earlier, Ronald ni memang peramah. Habis satu panggung dia berborak bercerita menyapa all these kids :)

IMG_6173

IMG_6178

IMG_6183

IMG_6204

Tapi the highlight of this event ialah di mana RMHC telah memberi sumbangan tunai sebanyak RM5000 untuk setiap rumah kebajikan. Generous sungguh RMHC ni :)

Terima kasih banyak-banyak kepada RMHC di atas sumbangan ikhlas kepada rumah-rumah kebajikan ini. Sedikit sebanyak dapat membantu dalam pengurusan anak-anak yatim ini. Terharu pulak Akak…

Antara rumah kebajikan yang hadir dan menerima sumbangan ini:

1. Rumah Amal Limpahan Kasih
2. Persatuan Kebajikan Rumah Anak-Anak Yatim Damai Kuang
3. Pusat Jagaan Anak Yatim Nur Ikhlas
4. Teratak Nur Barakah
5. Pertubuhan Kebajikan & Bimbingan At-Taqwa
6. Rumah Joy ( House of Joy )
7. Persatuan Rumah Kebajikan Rita
8. Lotus Charity Care Centre
9. Sanctuary Care Centre
10. Rumah Nur Syaheera KL

Dan untuk pengetahuan semua, RMHC telah ditubuhkan pada tahun 1990, a non-profit organization. Misi RMHC adalah to create, identify and to support programs yang dapat memperbaiki lagi the well-being of children yang memerlukan bantuan dalam 3 main areas ini iaitu Health, Education dan Welfare. Untuk lebih lanjut boleh layari website diorang di http://www.rmhc.org.my/

_MG_3868

So time to layan Angry Birds The Movie. Best sangat cerita ni dan sangatlah kelakar. Satu panggung pecah perut ketawa terbahak-bahak melihat kelincahan team Angry Birds ni. These kids enjoy it so much. Akak pun sama terhibur dengan cerita ni espcecially si Chuck yang sangat cheeky. Si Red tu quite serious but dialah mastermind penyelamat dunia Angry Birds. Bomb pula ala-ala bersahaja tapi dapat menggeletek hati kita dengan karenah dia.

Korang wajib bawak anak-anak korang layan citer ni. Seronok sangat. Ada satu scene tu memang gelak guling-guling kitorang :D

_MG_3992

Movie pun dah habis, perut pun rasa lapar. Apalagi kita serbu la McDonald’s

McDonald’s Angry Birds Happy Meal disediakan untuk semua tetamu istimewa tadi. Suka hati sungguh mereka semua. Sekali lagi terima kasih kepada McDonald’s & RMHC yang sudi menaja keseluruhan event ni. Dan yang paling penting membawa kegembiraan dan keriangan kepada mereka yang kurang bernasib baik seperti anak-anak ini.

Kita pun kalau boleh berilah mereka sedikit sokongan, sedikit sumbangan ataupun tenaga kita salurkan via RMHC kerana sedikit sebanyak akan dapat memberi lebih banyak senyuman buat mereka :)

IMG_2563

So jangan lupa dapatkan McDonald’s Angry Bird Happy Meal untuk anak-anak kita kerana senyuman anak-anak adalah penawar segala-galanya kepada kita ibubapa!

Comment: 5

Us..

IMG_2634

it s a lie if this is the perfect photo coz knowing askar (specially Zeeshan) yang akan menyibuk.

tegak btol apak kau bergambar hahahaaa

IMG_2638

kan, dah agak dah. memang akan menyibuk datang bila orang nak bergambar. Tapi bila kita nak bergambar beramai2 ke or berdua ngan dia jer ke mesti dia tak nak pandang camera, no photo no photosssssss, dok cakap gitu jer.

hok nih dia nampak parents dia dok berduaan posing, laju je dia menyibuk sama. Hishh..just like his sister dulu, perangai macam ni ler, aku ingat lagi masa tu kat Beijing, aku dok sakan nak berduaan gambar ngan laki aku, boleh dia datang menyelit tapi sebab aku tak bagi gak dia nya muka nampak, so dia berdiri belakang kitorang peluk badan aku, huk aloh kakak oh kakak….

macam le bergambar berduaan tu akan buat kurang kasih sayang makpak korang kat korang kehkehkeh…

IMG_2659

oh jalan2 baru ni (for event actually) aku bawak sama my niece. Leh ler gang2 ngan kakaknya. But Zeeshan punya jaki asyik dok cakap kakak dayana ni lagi lawa dari kakak sendiri. hehehhehe, makan ati je kakaknya dengau. Cuba le gaduh ngan abang pulak, dan dan le kakak dia paling jelita kan…

IMG_2663

after 88 kali tawaf and pikir macam nak rak, he chose this. Macam aku cakap aritu ler kan, kalau masuk Toy’s R Us tu kena extra lama sikit coz he will pikir hehabis untuk get the stuff. Only one at a time, bapaknya takkan bagi lah kalau lelebih nih.

dinosaur lagik, but yang ni ada bunyik2 suara scarynya. So kalau tidur malam tu kadang2 aku tepuk gak binatang tu, ater…tak nak senyap. Ko nak tidur pun ko nak bagi binatang ko bunyik tau dikkkk

IMG_2641

Freestyle!

jarang le dapat bergambar meriah macam ni dengan nampak clearly muka Zeeshan, and dalam sejarah jugak ler nih. Impromptu, tetiba je semua masuk posing. Kat sini pun kita tak boleh nak pusing jalan merata (this was OU), coz ada askar kecik tu kan, camne le nak meriah menyoppingnya.

Have u guys done the raya shopping? Percaya tak akak dah siapkan baju raya shopping all 4 of them since end of last year lagik hehehhee….so raya ni tak yah pikir nak sesak2 sangat, cuma mungkin carik kain baju mak nya yang tak pernah nak abis…

No issue on the sizes kecik coz beli awal2 pun, of cos le akak beli yang size bebesau. in fact ada 2 kasut raya Zeeshan pun dah dia sarung dulu (he cannot tahan coz lawa sangat kot, benda baru kan), but small matter, i memang beli extra2 pun for the shoes depa nih. All taken care, mak korang kan supermak.

Comment: 4