The Chef of the house…

Assalam gang!

Mak merah bz kedaung hah…bz ngan family sesangat. Dah macam one man show je walaupun tidak le pun kan. By the way, Zeeshan minggu ni memang dah back to school and dah seronok betul kat sekolahnya. Dah tak de drama meraung melalak, dok excited jer. Tapi tu lah, pancarobanya bila nak bangun mandi tuh, punyalah sampai nenangis. Kejap nak mak mandikan kejap kang nak suh bapaknya mandikan. Drama reringan je lah.

Lagi satu drama bz nya aku minggu ni pasal mak ajah takde, Mak aku pergi Pelayaran Islamic Ustaz Kazim Elias nun. Dari Penang ke Langkawi ke Phuket. Syok mak…tengok gegambau dia, enjoying the cruise sambil beribadah. Sempat jugak Mak Ajah bergambar ngan Aisyah, waris Mahsuri di Phuket. Dia dah menetap di sana, katanya mak bercerita. ehcewah.

So sebab Mak berholiday, jadi aku kena jadi chef of the house, selalunya mak yang tolong masakkan, weekend je aku masak or bila mak aku macam ni lah, ada event bagai kan.

Jadi merasalah, memalam buta dok ketung keting kuali, pagi buta too. Ada yang aku masak malam buta ada yang pagi buta, bergantung pada jenis lauknya.

 IMG_8349

 ini ayam masak merah

rasanya aku lawankan dengan bayam hijau  and ikan goreng or ngan telur dadar, tak ingat ler. some ada photos ingat nak amik gambo, some tu  memang takde le nak ingat. kalau takat sesayur tu aku buat pagi buta ler coz tak nak lah masak awal2 di malam harinya.

IMG_8319

kacang buncis udang fav cik suami ai

IMG_8321

memang minggu ni aku jadi chef je lah….ini sup sayur, sebab masak sendiri kan, boleh letak campak sebanyak mana pung. Abang kakak fav sangat ngan fishcake and fishball tu yang santak kau! sayur berkuah wajib dalam rumah nih pasal ada Zeeshan. abang kakak dah boleh makan pedas but for si kecik kena ada sup2 yang tak pedas. nanti kang sian dia kena makan nasi semata jer….

 

IMG_8325

asam pedas tenggiri, pastu bibik cakap ibu ibu sedapnya asam pedas ibu dari nenek punya, kenapa ibu tak ajar nenek resepi ni ibu?

ko gila ke bik, mak aku tu Chef of the world, nak suh aku ajar dia. resepi nenek lain, resepi aku main campak2 jer….

IMG_8403

ayam goreng rempah kari and halia

IMG_8424

sambal udang pedas meletup telinga kau!

IMG_8426

tomyam putih seafood and segala jenis sayuran aku campak lam nih!

aku tak buat pedas coz nak bagi Zeeshan makan sama jugak. Ini lauk aku buat, mak aku dah balik pulak dari cruise so separuh mak aku bawak balik, purposely aku buat banyak.

IMG_8413

kari sotong killer habis nih!

dalam seminggu for 2 hari kena gak masak lebih malamnya coz kakak kena bawak pegi sekolah, her bekal, dia ada banyak activities kat sekolah.

kita kalau memasak ni paling best kalau sedap ke tak sedap depa semua kena bagi komen, so kita leh improve if tak kick ke hapa

but for kari sotong nih, licin boliau! kakak abang suh buat lagi dan lagi. oh speaking of kakak, ada kadang2 dia tolong aku masak, ada memasanya lah, bila dia free dah siap homeworks kan.

IMG_8333

but percayalah, semua yang aku masak bagai segala ni kan, aku tak makan. But aku hanya makan my ezdiet meals sahaja. True story. Sakan masak segala, aku cuma buat rasa2 jer lah asal boleh. Camne kan aku leh kawal nafsu makan segala lauk kampung melayu hah but bersilat bagai kat dapur. dah 10 bulan pun, dah immune dah dah sejati, kalau ada hari2 nya aku nak merasa makan, pun boleh. but not priority lah, macam dah tak heran. Ko letak le apa lauk bagai pun, aku maybe terliur but masih boleh control, but aku seronok je kalau orang makan depan aku. Kadang2 aku sogok depa suh makan banyak2 either di rumah atau bila kat luar coz i love seeing them eating.

Yeah, that s all about it.

Oh next week pun kena sinsing lengan lagi, mak ajah berjalan ke Kelantan pulak.

Happy long weekend everyone, mostly yang di KL sampai 4 hari cuti panjangnya.

Comment: 1

Dear readers…

maaf ibu bapak adik2 sekalian

redmummy is soooooo super buzyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!

 

 

Comment: 4

Turqoise day…

IMG_8268

berjambang ye laki awak, tak shave ke

nama pun laki saya kan? so jaga laki sendiri boleh?

kahkahkah, pedasnya kalau aku jawab cenggitu.

IMG_8211

a day before…asal aku pakai baju yang dulu pakai masa raya, dah orang dok ingat ada event.

kalau betul2 pakai untuk event, lagi wallah kak hoi.  ni namanya tak nak membazir baju, so ulang pakai baju raya lama, bajunya jerr…kain idok

IMG_8272

pas tengok cermin, ooo aku pakai biru dari baju, suor ke kasut. baju tu baru, sebat 2 lain, cam biasaklah, kalau dah kenan memacam kaler tu yang aku balun. murah jer..

well cite pasal murah ke mahal baju sesatu kan, aku dari dulu kalau benda tu murah aku ngan honestly le cakap murah. dah kalau mahal, kita mahalkan je lah, no nasi tambah.

but there s one lady, few years ago: dia sound aku, kak red kalau benda murah jangan cakap dalam blog. coz nanti orang akan pandang rendah kat awak kak red coz awak beli benda murah, pakai benda murah. Kalau Kak Red beli baju tu kat Jakarta at 30 ringgit, kak red cakap la baju tu at RM150, baru orang respect kak red. katanya si puaka.

dah ko kenapa, kena jadi macam ko ke yang kuat menipu jugak? Ayo pompuan nih! I am happy jer beli murah ke mahal pun, none of your business, kalau orang nak pandang rendah just coz kita beli barang murah, itu pun masalah depa, but nak suh aku ‘upgrade’ myself to be a fake lady like you, excuse me???

IMG_8274

kami ni kat IKEA, bertahun tahun tahun ler tak sampai sini, taklah berapa nak sangat perginya pun. hati aku berat lagi nak ke Masjid India nun, itu insyallah cuba lagi next weekend yeah. Selama kita dalam Ikea ni kan, sekejap je aku rasa, amik pun benda kekecik jer, tak der ler nak menelek segala bagai.

paling lama pun kat q ikea, mak datuk panjangnya manusiaaaaaaaaaaaaa, aku rasa pasnih kena pergi weekdays lah, tak boleh ujung minggu.

. IMG_8290

Udahlah signal very poor

IMG_8285

aku dah berkenan dah ngan cermin ni, size pun dah ngam, tapi pak encik tak suka, the border tak up to his standard.

IMG_8281

trolley pun tarak, but as i mentioned kita tak amik pun barang bebesau, ni amik main cecepai untuk anak2, ada hanger untuk sangkut tudung kakak. ada yang towel’s hanger for Zeeshan, but since in package so untuk abg kakak mak pak pun leh pakai. ada colourful plates for Zeeshan and cups too, but malamnya kakak pun pakai sama the plate hehehehe.

all tiny2 things. ada jam dinding 2inggit setengah je, pun laki aku amik 2 ketul buat extra lam bilik bebudak tu. bilik sekarang, bukan bilik rumah baru.

bayau pun tak sampai RM100. orang lain memborong macam nak gila je, aku pun boleh jadi cam tu gak cam nak gila but alangkan takde trolley :(

munasabah lah sangat alasankan.

 

Comment: 6

3 little updates…

IMG_8639

remember konda kondi?

nah, those coming tetaun anak2 kita mungkin tak kenal konda kondi ni, tapi kalau those yang dari zaman aku, sangatlah ingat permainan rakyat kita.

So the bapak depa one day pi bawak depa korek tanah and main konda kondi nih. Si kecik pun terpaksa belajar sama jugak. Dia of coslah mengekor je, asal dapat main kat luar dah clap clap sukaaaaa.

IMG_8641

dari umur aku 5,6 tahun sampai secondary gamaknya aku masih lagi main konda kondi, bola chop bagai sume tu. Tin selipar, so many more. itu semua permainan rakyat kita.

IMG_8646

korek biasa jer nih, kita dulu ke main dalam punya korekkan? ni janji boleh lepas kayu nak songkek

IMG_8648

ini apa ke songkek kau ke main panjang dik! belasah je lah

IMG_8649

iyeeeee! u made it. kena selalu main so he would remember this game sampai dia membesau sok sok

IMG_8651

nak ajar main bola chop hemm….tak kot. sian sakit adik kau kang kahkahkah

IMG_8653

kakak too…ngan seluar tidur jerr

IMG_8655

hah ini namanya patuk ular! mesti kita ni dah ramai lupa the rules regulations of konda kondi. takpe takpe, boleh je google, semua sudah ada di internet tu kot lah korang lupa. Aku pun bukan ingat pun, nak kena main team up balik ngan all the gangs lama Alam Shah dulu.

Those days in Alam Shah :) . To be exact Quarters Sekolah Alam Shah, yang kat Cheras KL nun, kami anak2 pekerja Alam Shah.

IMG_8294

selain dari itu, depa jugak belasah main kat tasik permaisuri, berhujan. Ini tak nampak rebasnya, tapi aku kat rumah dok message bapaknya, bawak anak2 balik nowwwwwwwwwwwww, raining lah!

bolayan je bapaknya ngan message maknya.

Lagi dia suh anak2 main hujan.

IMG_8295

bola al sepak

IMG_8298

Tudung kakak ni dah sama ngan tudung gegambar atas tu yeh. Dia suka ler tudung nih, jenis sengsarung tu jer, yang ke main berlipat ikat bagai tuh, once a while je kalau jalan nak vogue, setakat pi tuition main segala, memang kakak simple girl as this jer.

IMG_8296

Zeeshan ni 4 hari tak sekolah coz ada kes HFMD kat sekolah dia so aku tak berani lah nak hantar. Ada 2 orang budak kena, jadi cikgu kata kalau anak tak sihat better dont comelah, lagipun dia kena bebatuk gak last week.

Early last week gak ada officer KKM datang visit sekolah anak aku nih, kalau ada 3rd child kena HFMD, sekolah diminta tutup seminggu 2 terus bagi clear the virus.

Pernah aku tengok anak buah aku masa kena HFMD nih, alahai siannya sangat. A fren of mine, playhouse anaknya pun kena tutup seminggu gak, memang that s supposed to be lah. Kalau dah 2,3 orang kena, baiklah cecepat tutup and janganlah hantar anak2 kita, takpelah ponteng ler bape hari pun, either way pun kita kena ingat the health is much more important than anything else.

This week insyallah, Zeeshan sambung pergi sekolah semula.

Also to kakak, she s gonna have the Badminton Tournament peringkat Zon something le bunyiknya. Wakil sekolah kau kak, the only anak melayu dari her chinese school been selected for this. Proud of you Cik Kakak :) . All the best, memoga mami boleh amik cuti nak pi skodeng anak kat sekolah yang ada tournament tu  hiks….

 

 

Comment: 4

New Collections and Big Discounts at CIPELA!!!

 

image

Sejak dua menjak ni kan aku kurangkan sikit pangai shopping dan in tight bajet sket disebabkan income-income yang ade kena masukkan ke dalam TM punya fund.

Tapi walaupun tak bershopping tak semestinya kita tak mencuci mata tengok apa yang latest kat market sekarang. Bukannya susah sekarang semua di hujung jari. Betul tak?

image

Aku memang dah ada list or bookmark which sites yang wajib divisit, antaranya sudah semestinya CIPELA Shoes.

Uik rupa-rupanya they had their website enhanced with better browsing and even more friendlier.  Plus a lot of newer collections now.  Ini kena canang satu  kampung heh! That s what I did, benda bagus kena heboh sepealung :)

 

image

 

Koleksi-koleksi yang ada yang membuatkan rasa macam nak batal puasa shopping aku ni seperti Everyday CIPELA, CIPELA Bridal , CIPELA Evening, dan CIPELA Espadrilles. Especially Asmara in Red Satin atas nun, alahai jatuh asmara aku dibuatnya. Elegant and sexy wei!

Ada juga Koleksi A Contemporary Twist on Heritage, those yang fancy with batik design should check out this beautiful collection too.

image

Tapi kalau korang rasa koleksi atas-atas nun elegant ataupun a bit formal sangat, korang patut check out CIPELA Espadrilles yang simple dan sesuai untuk kegunaan yang lebih santai ataupun kegunaan harian.

 

IMG_5574

Me with Red Alis. Love it!

IMG_5615

 

Dan untuk pengetahuan semua, they have started with customization CIPELA Couture, so sekarang they have made ready-made collection at CIPELA Shoes catering for all sort of events. Tak kira la majlis kahwin, akad nikah, dinner dan apa jua la events yang korang nak attend. Kena la ada kasut yang matching dengan event kannn…

Just head to CIPELA Shoes for all your shoes need :)

IMG_5844

Tadaaa, 4 of us with the  CIPELA Espadrilles. Sesuai untuk keluar bersantai-santai

Dan akak ada good news kepada korang semua pembaca redmummy.com ada special diskaun untuk korang semua yey :)

Special for all of your, if you all shop ONLINE you all can get 20% OFF. Tapi make sure key in the below special code, kalau tak, tak dapat la offer ni. GRAB THE CODE NOW!!

Code: redmummy20
Code valid: Dari 26th January sehingga 25th February. Sebulan, so kena la grab cepat-cepat!

Tapi pada yang nak pergi tengok and feel sendiri bolehlah visit their outlet at No 46 Lorong Dataran Wangsa, Wangsa Melawati 53300 Kuala Lumpur. Untuk pertanyaan atapun apa enquiries boleh email cs@cipelashoes.com atapun calling-calling this number 013 380 1338

Tapi lebih afdal bookmark dan visit CIPELA / HiDY’s website, their Instagram ataupun their FB Page untuk info lanjut ataupun hanya untuk cuci mata with their latest and beautiful shoe designs.

Comment: 3