The new white…

IMG_3524

if you, nak pakai lagi tak?

sure  a big no ler kan. Kekdahnya anak dara aku pakai this kasut for like straight 9 months, sepasang ni je lah. She asked for a new pair, bapaknya jawab alah lagi sebulan je kot sekolah. Kakak pun datang kat aku, showed the kasut to me, and yes, of cos le aku suh bapaknya belikan gak new pair. Kesian ler heh, ni bukan zaman aku dulu, and ni sekolah ada lagi dekat 2 bulan kot. So sebelum sekolah bermula haritu, dapatlah a new pair, itupun orang kedai dah tarik sliding nak tutup, last minute purchase.

Sebab that was her first time pakai kasut bertali, for 9 months and her new pair langsung takda tali2 bagai. Now she tau dahlah hazab bertali2 bagai nih hiks…lunyai betul kasut dalam gambar nih, bila ko tenung lelama muahahaa….

Good luck for your UPSRA kakak, in 2 weeks time.

Comment: 1

Family Safety from Digi!

.

.

Lately ni semakin menjadi-jadi cerita anak-anak kena culik! Seram-sejuk sampai menggigil Akak baca atau mendengar cerita macam tu. Tak dapat bayangkan macamana perasaan anak-anak yang kena culik tu. Kalau dapat jumpa semula, memang syukur sangat. Tapi kesan trauma for sure mendalam dan susah untuk dilupakan. Kalau yang tak jumpa pula, Tuhan sahaja yang tau, minta dijauhkan hendaknya. Sedihnya hai kalau kenang-kenangkan. Perasaan ibubapanya pula, longlai seluruh tubuh badan dan hilang semangat rasanya. Menyesal seumur hidup!

Ini semua peringatan untuk kita sebagai ibubapa supaya senantiasa mengawasi anak-anak kita walau di mana pun diorang berada dan pada bila-bila masa! Jangan ambil mudah semuanya!

Digi-Family-Safety-login

Zaman sekarang ni ada pelbagai safety measurements yang kita sebagai ibubapa boleh gunakan untuk menjaga keselamatan keluarga tersayang dan menghindar dari benda yang tak diingini berlaku. Betul tak?

Salah satunya dari Digi yang baru-baru ini memperkenalkan its new safety mobile app solution iaitu Digi Family Safety app to demonstrate their commitment to the importance of providing safer mobile experience to customers.

Digi-Family-Safety-register

Digi Family Safety app ini merupakan aplikasi mudah alih untuk menjaga anak-anak kita supaya sentiasa dalam keadaan selamat. Boleh dikatakan kebanyakkan anak-anak sekarang dah ada seorang satu smart phone masing-masing kan, dah jadi essential item for kids, ditambah pula data plan semakin murah dan mampu pakai pulak tu. Dengan mengambil kelebihan ini, Digi menggunakan keupayaan GPS dan data yang sediaada sebagai alat untuk melindungi anak-anak kita.

Digi-Family-Safety-app

Salah satu fungsi yang penting aplikasi Digi Family Safety ini ialah membolehkan kita berkongsi lokasi dengan lebih mudah dan juga kita sebagai ibu bapa mempunyai parental control melalui peranti mudah alih itu.

Ciri-ciri utama yang lain pula seperti Family Location - to locate your family on your smartphone or the web in real time, Geo-fencing pula untuk mewujudkan zon selamat untuk ahli keluarga kita. Notifications pula untuk memberi amaran apabila ada ahli keluarga yang tiba atau meninggalkan kawasan telah ditetapkan. Check-in untuk memberitahu ahli keluarga yang lain di mana kita berada. Panic Alert pula untuk menghantar amaran kecemasan berserta lokasi kita ke semua telefon keluarga. Parental Controls digunakan untuk menyekat penggunaan telefon/call kepada nombor telefon ahli keluarga sahaja dan mengawal aplikasi tertentu sahaja yang boleh digunapakai dan akhir sekali Phone Security membolehkan kita to find, ring, lock and wipe mana-mana telefon keluarga jika telefon itu hilang ataupun dicuri.

Personally Akak rasa this app is very useful sebagai salah satu langkah keselamatan yang patut kita ambil supaya keselelamatan ahli keluarga kita lebih terjamin. At least kita tidak perlu bimbang bila anak-anak kita keluar ke mana-mana kerana kita dapat monitor pergerakan mereka in real time. Lebih-lebih lagi sekarang kejadian culik yang menjadi-jadi, even kawasan sekolah pun tidak lagi selamat. Risau sungguh bila difikir-fikirkan!

Digi-Family-Safety

Good news is this app comes with two options: Freemium, FREE for all to use with basic location services for up to 2 family members.

This Family Safety Basic (FOC) allows us to:

  • Connect up to 2 family members;

  • Check your family members’ location whenever you need;

  • Check-in on a specific location (e.g. know when your kids get to school)

  • Create up to 2 Safety Areas to get automatic geofencing alerts

  • See how was the day by glancing your Family Activity

  • Immediately alert all family members by sending a Panic Alert

 

And 2nd option is Premium for Digi customers at RM5 per month only.

This Family Safety Premium (RM5/month) allow us to:

 

  • Connect up to 7 phones, tablets or wearables and add all your family members

  • Create more areas

  • Restrict calls to your family phone numbers and control when apps can be used

  • Find, ring, lock and wipe any family phone if lost or stolen.

 

Dan Digi juga mempunyai rancangan untuk memperkenalkan something “wearable” tak lama lagi, ini kerana tidak semua ibubapa mampu memberi anak-anak mereka smartphone, betul tak?. So anak-anak yang tidak mempunyai smartphone juga boleh menjadi sebahagian daripada app ini dan mendapat manfaat darinya juga nanti. Tungguuuuu :)

 

So memang Akak sangat alu-alukan untuk korang mencuba sendiri app ini dan rasai sendiri keberkesanannya. Boleh di download dari Google Play Store ataupun Apple App Store. Just search for Digi Family Safety. Untuk maklumat lanjut, boleh layari digi.my/familysafety

 

Ingat family safety is our top priority! Sentiasa peka dan berwaspada! Sama-samalah kita buat yang terbaik untuk keluarga tersayang.

Comment: 3

RM’s Sale sale sale!!

so sorry, the blog was down a while ago, but now dah ok. let s get back to business.

IMG_4084

 

This was taken during our car boot sale last weekend. I datang around 10ish pm, but my niece dah ada sejak petang, set up everything and meniagalah. Aku kan tokey, datang malam je lah.

So the 2 tapaks, taken by my niece and her mom (my big sister). My own tapak ada mix ngan her stuff and her friend’s stuff too so not just mine lah.

IMG_4118

the laki2 kami yang tangan memasing dengan smart phone jer…

so the sale was not really good here, as you can see, since downtown Cheras berpindah di new place of downtown, depa dah mula tutup tempat ni untuk menaikkan Menara Jakel (donno not sure if that news is true), so the ayam kampung and semua kedai makan, semua dah pindah to donno where. Dan yang ada hanya few restaurants and ada few shops there. This place is so not meant for the car boot sale, crowd tak ramai at all.

IMG_4137

jadi so kesian orang2 yang buat business kat sini. Harapkan sapa2 yang datang masuk jalan mati ni untuk ke restaurant baru tau ada car boot sale, or if depa nak berkaraoke, situ kan ada stage karaoke. When I got there pun (I havent been here for like sooooooo many years gak), was terkejut dok la bila tengok location meniaga di sini.

U know lah I serah sume kat my niece, but oklah, ada gak sale. ada orang tu selai 2 je benda yang berjual. like mine, banyak gak lah kot. My sale was RM240. Not bad lah kan. But still kita dapat pengalaman jugak, specially for Kak Ngah yang initiate to do this.

But lepas dah satu malam tengok location macam ni so tak strategic, i told my niece tak yah susah payahlah berpenat pergi buat on the 2nd nite. Baik ko amik je gambar2 ni manually, dah alang2 bersidaian. amik gambar, acik letak kat blog, for the left over. Senang gak.

Jadi dipersembahkan, kain baju yang sempat Kak Ngah snap, untuk berjualan terus di sini. Lain hari, if port baik, ada masa lagi Kak Ngah nak melayan, we will go to tempat lain punya pulak for the car boot sale. Insyallah. If ai lah, memang tak rajin kot….baik ketang ketung kat dapur baking or memasak.

So below are the kain baju yang kita sambung jual kat sini, please read the T&C:

1. Minimum of purchase is 3 pcs (sebab orang yang nak pi ngepos ni tak rajin nak bungkus selai2 and pi antau pos laju selai2 gak, bukan akak gak yang buat kekdahnya).

2. Harga tidak termasuk poslaju, nanti kemudian kira add up.

3. Memandangkan kita selalu mengalami masalah emails masuk spam folder, so we only attend the communication via whatsapp. Kindly buzz at 019 3206264. Bagi code gambar kain baju, print screen ke bagai, total up sume, cite kat whatsapp ye.

4. These kain baju dijual ngan harga yang very cheap2 one, padahal some bought from overseas, some dengan harga ratusan ringgits so if we say M, it s an M, janganlah ko nak suruh ukur panjang lilit bulatan bagai, we cant attend to that request. So no fussy buyer, if you want that kind of beli belah, pi Zara boutique terus dik,  nanti akak jumpa ko kat sana yek. I love you too.

5. No ‘holdkan dulu kak’. Berkenan, terus wassap, dapat account details, terus bayar and bagi proof of payment, and terus SOLD. it s yours. Bagi 2-3 days untuk delivery to be done, so my kaki can sekali arungkan semua sale nih.

Thanks dolly and encik2 sekalian, terima kasih kerna menyenangkan kerja akak. once again, yes I love you too.

IMG_4263

Prada 111 – RM20

M size

IMG_4264

Prada 222 – RM20

M size

IMG_4265

Prada 333 – RM25

M size

IMG_4266

Prada 444 – RM30

M size

IMG_4267

Prada 555 – RM20

M size

 

IMG_4270

Prada 888 – RM30

IMG_4272

Prada 999 – RM20

M size

IMG_4273

Prada 123 – RM30

M size

IMG_4274IMG_4275

Pradda 234 – RM20

S size

IMG_4279

Prada 456 – RM20

S size

IMG_4280

Prada 567 – RM20

S/M size

IMG_4281

Prada 678 – RM20

S/M size

IMG_4283 

Prada 789 – RM20

S/M size

IMG_4284

Prada 890 – RM20

S/M size

IMG_4287

Prada 117 – RM20

M sizeIMG_4288

Prada 2310 – RM20

S/M size

IMG_4290

Prada 99 – RM20 (ni new item tak pernah pakai)

M size

IMG_4291

Prada 2912 – RM20

S/M size

IMG_4292

Prada 1910 – RM20

S size

IMG_4293

Prada 1019 – RM20

S size

IMG_4294

Prada 1229 – RM30

M size

IMG_4295

IMG_4297

Prada 711 – RM20

M size

IMG_4299

Prada 1023 – RM30

S/M size

IMG_4300

Prada 1807 – RM20

M size

 

IMG_4301

 

Prada 0718 – RM20

M size

IMG_4305

Prada Zara – RM20

M size

IMG_4307

Prada Zara Yerrr -  RM20

M size

IMG_4308

Prada Ferra – RM30

M size

IMG_4309

Prada Gucci – RM20

M sizeIMG_4311

Prada Lengloi – RM30

M size

IMG_4315

Prada DP – RM20

M size

IMG_4317

Prada LV – RM20

S sizeIMG_4318

Prada Black – RM30

S size

IMG_4320

Prada Mak Kau Ijau – RM30

M size

IMG_4323

Purada Fuschia – RM30

M size

IMG_4325

Prada Bighu- RM30

M size

IMG_4329

Prada so Green – RM20

M size

IMG_4330

Prada Meghah – RM30

 

IMG_4336

Prada Purple oi – RM30

M size

 

IMG_4337

Prada Merahnya – RM30

S size

IMG_4339

 

Prada Ungu Cantiknya – RM30

S size

IMG_4343

Prada KLCC 2 – RM20

M size

IMG_4344

Prada KLCC 3 – RM20

M/L size

IMG_4345

Prada KLCC 4 – RM20

S size

 

 

IMG_4351

Prada KLCC 8 -RM20

M size

 

IMG_4356

LV 101 – RM20

M size men

IMG_4361

LV 102 – RM20

M size men

IMG_4362

LV 103 – RM20

M size men

IMG_4363

ni pun akak bagi percuma je if beli 5 pcs

IMG_4365

LV 104 – RM20

M size men

IMG_4367

LV 105 – RM20

M size men

IMG_4369

LV 106 – RM20

M size men

IMG_4376

ni pun percuma if beli 5 pcs

IMG_4378

LV 107 – RM20

M size men

IMG_4381

pun percuma gak for buying more than 5 pcs.

 

IMG_4074

Jadi baca T&C kat atas tu dulu and baru whatsapp akak at 0193206264.

Happy Shopping :)

Dan if korang tau mana lagi ada port boleh buat car boot sale nih, kasi bilang ngan akak gak lah, coz i ada lagi over 100 pcs of baju lagi nak let go before I go send them to Cambodia. Thanks a bunch.

**yang SOLD akak dah cabut from this entry.

Comment: 4

Sleep with the Sharks with Scott’s® DHA Gummies!

.

.

IMG_0073

This cheeky little fellow memang selalu came up with some surprises la. He always explore something new everyday! Baru-baru ni dia duk diam senyap-senyap dalam bilik Akak, korang tau dia buat apa? Dia gunting gambut dia sendiri!!! Grrrrr. Tu agaknya dia curious la tu apa dia boleh buat dengan gunting mak dia ni. Tu yang dia try out new things tu. Lesson learned, exploring things for him actually good, but kita kena la monitor dia.

Gambar atas tu pulak, bersungguh-sungguh dia nak buat pasang sendiri toys baru dia tu. RD nak tolong pun dia tak bagi. Kalo this kind of thing, memang bagus sangatlah dia ada rasa ingin tahu dan buat pastu explore sendiri :)

IMG_3366

Bercakap pasal exploring ni, korang dah baca previous post Akak pasal Our Bright Little Explorer?

So sambungan dari previous post tu, Akak janji nak cerita pasal contest kan. Dari Facebook Page Scott’s Akak perasan ada a few names dah menang contest Bright Little Explorer. So tahniah pada yang menang.

Tapi jangan risau, sebab ada lagi contest sedang berlangsung sekarang ni iaitu Sleep with the Sharks Contest!

Wow ini memang rasa terujalah nak join kan! Para peserta berpeluang menyaksikan pelbagai aktiviti Sharks pada waktu malam dan juga haiwan laut yang lain. Ini termasuk feeding sessions, hands-on night activities, night educational tours and a unique experience of ‘sleeping with sharks’. So your kids definitely gonna love this activites!

Apa yang perlu mummy and daddy buat ialah…

  1. Ask your mini to complete this sentence:

“If I could sleep next to a shark, I will ask Mr. Shark…..” (in less than 25 words), then guide your mini to draw a very simple happy shark on a piece of paper.

  1. Snap a photo of your mini’s drawing and post it in the comments below along with your mini’s sentence.

  1. 10 most creative answers will win a pair of tickets to experience ‘Sleep with the Sharks’ and you moms will enjoy RM100 shopping vouchers

Senang jer kan, bolehlah join. Sebab ini memang rare experience untuk anak-anak! Exciting experience even Akak pun sama teruja nak join sama, Zeeshan sure suka punya :) Contest starts 19 September – 7 October 2016.

IMG_3367

Here is Scott’s® DHA Gummies dan seperti yang korang sedia maklum, Akak rasa semua familiar dengan nama dan brand Scott’s kan? Ala takkan tak ingat minuman bersupplement yang berperisa oren dengan lambang seorang lelaki memikul ikan kod :) And by the way, Scott’s is the No. 1 child health supplement brand in the fish-based segment in Malaysia (as reported by Nielsen, MAT June 2016). Hebat-hebat!

IMG_0803

I’m sure korang familiar dan aware apa itu DHA kan, tapi pada yang tak familiar, DHA ialah komponen penting untuk perkembangan otak normal kanak-kanak semasa dalam fasa pembesaran mereka. Bermakna DHA amatlah mustahak untuk anak-anak kita supaya perkembangan otak mereka lebih sihat dan cerdas dan dalam masa yang sama membantu memupuk rasa ingin tahu dan minda sukakan cabaran. Dan kenyataan ini dikongsi oleh Certified Paediatrician, Dr Ali Azman Minhaj betapa pentingnya DHA dalam pembesaran seseorang kanak-kanak.

Memang secara tidak langsung dan tanpa kita sedari, diet ataupun pemakanan seharian anak-anak kita terdapatnya komponen DHA itu sendiri, tetapi secara rationya ianya sedikit sahaja. Oleh sebab itulah, Scott’s memperkenalkan produk yang inovatif dan menyeronokkan bagi kanak-kanak iaitu Scott’s® DHA Gummies sekaligus membantu dalam pengambilan DHA yang secukupnya.

Scott

Mengandungi DHA (asid docosahexaenoic), sejenis asid lemak Omega-3 yang penting untuk pembentukan otak dan mata, Scott’s® DHA Gummies juga mengandungi Vitamin D yang penting untuk pertumbuhan dan pembesaran yang sihat. Also non-sugar coated, and non-sticky texture dan sesuai untuk anak-anak berumur dari 4 tahun ke atas.

Bila dalam bentuk gummies ini, minyak ikan tanpa ada rasa dan bau ikan sudah pasti menyeronokkan untuk anak-anak kita makan, tidak perlu dipaksa lagi ataupun disuruh! Personally Akak as a parents yang busy dengan rutin harian dan perbagai komitmen, sangatlah bersyukur adanya Scott’s dalam bentuk gummies ni, at least the kids suka rasanya dan makan tanpa perlu dipaksa! And by the way, ini dihasilkan dari process microencapsulated with a patented technology that locks in the goodness of fish oil without the fishy taste and smell.

Lebih-lebih lagi ianya berperisa oren dan strawberi dan berbentuk in three different sea creatures – crab, fish and octopus. Lagi la budak-budak suka :) dan sudah semestinya memberi kebaikan untuk diorang juga!

Scott’s® DHA Gummies kini boleh didapati at most retail outlets seluruh Malaysia. Untuk info lanjut bolah layari Facebook page Scott’s – https://www.facebook.com/ScottsMalaysia. Terms and conditions di sini http://bit.ly/2cQewGk. Dan jangan lupa masuk Sleep With The Sharks contest tu :)

Comment: 1

Redmummy’s Car Boot Sale!

IMG_3938

kain baju ni akan berjualan this weekend dalam harga lelong murah boliau habis! selain dari itu ada makeup sets, ada accessories, shoesssssssssss and many more, from my own collection. I m letting go at the car boot sale!

IMG_3935

The details ini yeah. but my slot is only at night for both Sabtu Ahad. Meaning Sabtu ni 24 Sept is from 830pm to midnite and Sunday 6pm to 10pm. Venue is at the Velodrom, Cheras (the downtown Cheras lama tuh), hah situlah.

IMG_4020

Please look for this young girl, she s looking after my stuff.  Very pretty, beautiful and smart (just like her Aunt). Her name is Kak Ngah. Insyallah i ll be there too…

So jumpa weekend nih yeah, you know la car boot sale memang harga menjunammmmmmmmmmmmmmmm! My stuff mostly preloved but I ada banyak kain baju baru and stuff yang never been used pun akan dijual sama.

beli la barang2 akak yeah, thanks for the support. Nak amik gambar ngan Kak Ngah pun boleh, nak antau cincin pinang dia pun boleh gak :)

Comment: 7