Ferra and the 6 babies (minus 3)…

IMG_8075

Balenciaga at the age of 3 months. Sumpahlah comel. Bel dah Red House’s frenly, Satu rumah dia dah explored, of cos 1-2 weeks toilet trained jer dah passed. Aku sampai tidur bawah lah coz dok jaga dia, yelah masa dapat dia dulu pun dia baru sebulan. Now as of Nov dah 3 bulan. Kadang2 tidur sama atas ngan Zeeshan, cam dalam gambo nih, memang dia tidur tuh, Shan tepuk2 dia sket terus dia melena.

Apapun Bel is like my 2nd magnet too (after Zeeshan).

N speaking of magnets, my magnets pun dah bertambah baruuuuuuuu!!

 IMG_7008

 

Ferragamo (eh hujung kaki dia tu ada Bel). Got back from mengawan rumah Anne PenMerah, terus merundum, monyok, asyik tidur tidur jer, tidur pun kat bawah sofa godfather (jarang jumpa dia kat tempat lain). So btw, sepanjang Bel dok baru adopted sini, LV tak suka dia (macam biasalah, LV tu takes 2 months baru nak gang2 ngan kucing baru. Chanel pulak, balik later but pastuh dok meresah menjantan setiap hari. Bila dah dapat jantan dah dapat main pun masih gak blom ada rezeki isinya.

Tapi Ferra sekali jalan hah dah bunting, begitulah ye Chanel, ko kena sabar dulu turn ko nak pregnant belum lagi (lebih setaun setengah gak dia menerai). So my cat’s groomer confirmed that Ferra is pregnant.

Later pashtuh aku bawak Ferra pi vet (clinic takleh buat xray, so buat yearly cucuk for LV and Chanel), but the next month tuh baru buat 1st vacci for Bel coz this time around dia under weight lagi. Ferra tak boleh lah vacci coz dia pregnant.

Untuk xray kat Hospital Haiwan Taman Segar tu, RM150 kau. tapi ya allah melompat bahagia aku kat Vet tuh coz katanya she probably have 6 +1 babies (1 lagi tu mbe overlapping). So aku pun menghitung hari……………….sonok sangat! bertambah lagi la kitties mak merah.

Btw, Ferra’s laki was Meon (golden BSH), and Ferra pulak scottish fold.

IMG_7649

 

Alhamdulillah, a day after abang’s birthday on 24th Oct Wed, around 7ish pm, Ferra selamat melahirkan anak pertamanya. Ceritanya I was at the office, tapi aku nampak la kat CCTV Ferra macam kulu kilir. So aku nampak abang attended her, my mother’s feeling pun agak dah, mesti Ferra dah time time sangat nih, rupanya betul. dia kuor air ketuban, ada light darah sket, and rushed abang bawak dia to the ‘labour room’. which aku dah 2minggu gak lah siapkan, kotak rumah berpantang pun aku dah buat 2 bijik, pelapik untuk tukar setiap hari pun dah settled too.

So aku pun balik, masak bagai, siap berlive segala, tetengah LIVE, abang jerit mami, dah kuor sekoq anaknya.  Bersama rakyat jelata RM kat instagram, kita pun tengok Ferra memberanakkan diri, tapi kejap je lah coz masa tu baru kuor sekoq.

Elok sangatlah dia beranak hari nih, coz esok pagi butanya aku dah kena admit hospital for my procedures.

 IMG_7655

Selepas 2-3jam, aku turun and tengok semua anaknya dah selamat dilahirkan. Total ada 6 sahaja. 2 mati sewaktu dilahirkan, sekoq pulak mati 3 hari selepas berhidupan. Kesian (tapi yang last mati tu pun memang macam weak sket dari first day lahirnya). Funnynya masa Ferra dok memberanakkan diri, Chanel, LV and Bel sama bersidai tunggu luar pintu. So bawangs! Even ai did live gak masa nih, ramah meriah tengok and bagi tips on kucing beranak.

I pun dah banyak kali sangat membidankan kucing, so no issues lah.

then sejak itulah, bermulalah hidup Ferra sebagai seorang ibu tunggal.

IMG_7657

 Memula Bel tengok bebudak 4 ekor tu macam, omg, kenit2 menda nih, toys ke! (masa ni the 4th one masih hidup)

IMG_7663

 

anak bongsu si Black gold tu died selepas 3 days. kalau dia ada, it will be double twins look alike, 2 blacks and 2 greys

 IMG_7669

IMG_7671

IMG_7814

 

as days goes by, dari 1 box, tetiap ari tukar lapik and box nya pun tukar gak (backup mmg ada 2).  For the first 1 week memang aku tutup abis bilik berpantang ni (coz Bel asyik masuk mengacau membawangs and ajak Fera main, orang tu baru pas beranak kot). Food air sume dah mmg aku sediakan lam nih, litter gak. Iron room, totally bertukar jadi bilik berpantang Ferra and kids.

Since I pun tidur bawah (at sofa) sejak babysit Bel, now bersambung lagi tidur bawah coz memjaga pantang Ferra.

Some macam – kucing beranak pun ko dah camni jaga kak red oit, kakak  bila dia dalam pantang nanti camna la pulak kan…well :)

IMG_7823

not just that, aku sediakan 1 cctv khas dalam bilik pantang gak, easy aku tengok depa buat apa bagai. Coz bilik after 2nd week dah tak bertutup abis, just rapat memuat bagi Ferra lalu jer. Sebab sian kat Bel, he s so lonely. Dia pun nak jadi pak guard gak for anak2 Ferra.

as you can see. dia tidur closer to the kitties. Skang dah nak sebulan, lagi lah dia ke main buat bebudak tu toys dia. Bila Ferra dah kuat sikit, dilunyaikan Ferra ajak main kekejar satu rumah.

Thing is Chanel tak nak main, just nak jejilat badan dia macam mak mak nya perangai sangat Chanel tuh. LV pulak masih lagi dalam stage ‘sibuk lah korang nih, semak pala aku’ hah gitu.  So Ferra je yang nak melayan dia. But not on the first week lah, Ferra kan sibuk ngan babies dia.

IMG_7837

 

It s good to see Ferra with her kids, pandai dia jaga anak dia. She s not like mak yang eh jgn la usik sangat anak aku wei. No. Boleh usik pegang, but with her eyes nya supervisionlah. N she only trust me je yang pegang anak2 dia, abang ke Zeeshan or even Kakak dia akan hemm hemm..cuak jer.  This is CCTV captured at nite.

 

 IMG_8474

 Pak Guard setia…

IMG_8490

satu perangai abang, suka buat benda yg opposite. Orang dah kata jangan alihkan anak2 dia, he buat jugak. Ni dia saja bikin Ferra panas, angkut anak2 ke luar. Malam tu gak, Ferra moved her kids to under pangkin  (masih lagi dalam bilik pantang). Tu yang aku letak carrier lama yang dah tak pakai dalam bilik tu so she wont move the kids sangat. Dia kan tak suka orang ngamik2 anak dia…

Speaking of budget, memang naik betullah budget ngan 7 kitties, takpe, ada rezeki lebih jaga kucing nih.

IMG_8494

 

Now as this entry is up, dah 3 week. Next week the 24th Nov, depa akan genap 1 month. and means depa kena start belajar litter.  FYI, anak2 kucing yg baru dilahirkan, takde kencing berak (ada tu ada but maknya kena jilatkan kat tempat cing berak tu, macam bagi ransangan, masa tu lah mak dia kemaskan). So tu pasal sepanjang 1 month, takde kesan cing or taik bagai. Depa pun totally menetek.

but once depa turn 1 month and depa dah mula pandai makan, tu yang depa kena belajar pakai litter gak.  Takpe, insyallah pempelan. Aku dah banyak kali bela kucing and dah expert gak lah on ngajar litter bagai nih. Macam Bel, about 1 week je dah terer, yet masa tu dia baru 1 month sangat.

oh speaking of Bel, he s so beautiful lah. Sangat lah my magnet.

In total skang ni I have 7 cats. Dulu kalau hidup semua 6 ekor memanglah plan tak nak jaga semua but now dah tinggal 3 je anak Ferra, jadi i ll keep them all. N insyallah lepas habis putus susu, i ll send Ferra for spay. Cukuplah kot dia dah beranak seround.   Nama anak2 Ferra:

1. Fendi – ni anak sulung, male jantan, black and gold

2. Anya Hindmarch – oi yg ni sangat gemuk dempol sodap betul badan female, grey + white

3. Bottega Veneta -  twin sister to Anya, sama size and kaler, grey + white, female

Ferra has gold white and black colour and she s a scottish fold, bapak bebudak ni pulak Meon, gold british short hair. Mana datang gold black Fendi, dari maknyalah sikit. but the greys for the girls hahahaha…terima lah seadanya. Cantik tau kaler tuh, wpun takde kaler mak pak depa.

Everythings about my cats, boleh tengok kat 1 instagram yang i record almost every days:  Chanel, LV, Dior (he s no longer with us, adopted by my fan), Ferragamo, Balenciaga and the kitties: Fendi, Anya and Bottega

@thecatsofredmummy

 

Comment: 0

Professor Zeeshan…

So many things happened on Oct 2018.

The good news the bad news the hem hem news haish…

Today, is about Zeeshan.

Kol 5pm anak bongsu ko tepon, mami, kakak nurse bagi surat, she said mata shan rabun.

oh my. ko pun balik la keje cam biasa, sambil masak ni ko baca surat ijau ko from the Jabatan Kesihatan! Depa datang sekolah Zeeshan and did the injections, rupanya depa checked also his eyes problem.

Kau….mak pun terus abiskan masak, pas Maghrib terus bawak Shan pi optician near by my house.

IMG_7346

roughly, ni yang optician detect from the computer checked. takper, takper…kita buat manual check gak. pun begitu, still banyak tinggi gak lah power dia hoih! melopong mak aih!

 

IMG_7340IMG_7349

basic question, Zeeshan tak kabau ke dia tak nampak Kak Red?

well, ada pernah, but i tot it s an excuse tak salin hworks anything yg written on the whiteboard (haih, mak ooo mak tolonglah dengar cakap si anak tuh). Lagi satu, being bebudak kan suka amik barang / pegang  my stuff kan.  So one of the stuff dia suka usik tu was my specs (yang bersepah ada kat rumah tu lah).

Rerupanya anak aku rabun yooo….

teruslah buat spec, but tak leh siap hari tu gak coz dah malam pun kan.

IMG_7373

Tomorrownya, aku terus called eyes specialist, alhamdulillah dapat la slot noon tu jugak. So nasib baik my Boss sangat understanding, dapat je izin, aku terus rushed amik Zeeshan (i remembered masa ni hujan lebatnya Ya Allah, lencun kaki suor baju aku gak masa nak redah amik dia dalam school). Then took 7 min patah balik rumah jap tukarkan Shan to baju biasa bla bla bla coz dah kehujanan kan…

rushed lelaju (siap langgar banjir lagi) to hospital with Shan.

ngam2 on time, so startlah, buat checking mata luh pakai computer, pastuh check lagi manually. pastuh tunggu jap, masuk pulak ubat mata bagi blurry. then kena took break for lunch just quick 15 – 20min.

IMG_7380

 sejuk! mak lupa bawak cardiganlah, jacket pun lupalah, ater…..dah rushing sana sini kan.  Bapak eh mana Kak Red?

eh ko soalan!

IMG_7384

 Last one before jumpa doctor.

IMG_7377

btw masa kat sini aku sempat called my optician to hold dulu Zeeshan’s spek (kan semalamnya pi buat) coz aku nak dptkan final confirmation on his power first.

After meeting Doctor, it s confirmed that memang anak aku rabun sangat.  He needs to come back to the hospital for his monthly check up (looks like power dia akan increase gak lah doctor cakap) but kita tengoklah nanti next check up. Also after 3,4 times check up baru decide on the other frames/glasses to control the power (myopia).

IMG_7432

Beginilah ye Professor Zeeshan. Kadang2 kena panggil dia Prof jer, mesti dia menyahut.  Kenapa rabun? puncanya? takde punca pun, he s not a gadget person. coz dia dapat ipad pun once a week hari Sabtu after his taekwando kumon classes. Itu jer lah. Doctor pun tak cakap puncanya from there, but ini more to – dah ketentuan mata dia rabun, dah nak rabun gitu, kata doctor ye.  Same cam mak dia lah. But i rabun sejak masa ai was in ITM not lah dari kecik.

IMG_7496IMG_7481

Seronok betul Zeeshan dapat pakai spek, u know why? coz baru dia nampak DUNIA! hiksss…kesian kan. rerupanya bila tengok wayang ke bagai tuh, dia bukan nampak benau. Bila dia tengok tv sambil makan dari kitchen table tu kan, aku tanya lah, apa yang Shan nampak kat tv tu, oh Shan nampak little bit jer. Ater napa ko tak kabauuuuuuuuuuuuuuuuuuu mak ekau Shan oi!!

Spek ni ngan glasses frames RM180. Bapak dia bayaukan, dah tuh kulu kilir aku ngan anak, ko leh melepak je buat tak tau, hah bayaulah!

Zeeshan’s power for Oct 2018 at the age of 6 years 10 months:

Right side +3.25/-2.00
Left side +2.75/-1.50

Mak engkau pun tak seteruk camni Shan oi, but my rabun jauh dah kurang skang nih (i dont wear c/lenses on daily basis anymore, specs pun malas nak pakai coz tak nak rely on them dah, so bila kat luar, aku mmg tak senyum kat ko coz aku tak nampak, driving pun ai tak pakai except masa hujan). But ai pun ada rabun dekat gak, lagi ler aku tak nak pakai, ai do have multifocal lenses gak, pun tak kuasaaaaaaaaaaaaaaaa nak pakai. as needed jer.

Napa frame Shan not in red? eh mak dah amik merah dah, but optician said, jangan kak red oi, sekolah tak leh pakai merah.

oh yeah? takper, nanti mak buat merah gak for back up bila dah confirmed the powers lagi seround for the next months.

Yes ai know power dia akan berubah but ai cannot lah pakai satuuuuuuuuuu tu jer kan. kena lah stylo sket. Frankly speaking, i have more than 10 specs (yang memang wajib pakai everywhere).

1. 1 in my office

2. 1 in my doraemon bag

3. 2 in my car

4. 1 in his car

5. 1 kat depan pintu rumah

6. 1 kat sofa bawah my ‘bed’

7. 1 depan tv bawah

8. 1 at kitchen’s table

9. 1 in my bedroom, next to my bed (kengkadang nak tengok tv gak)

10. 5 kat everywhere lagik, celah bedah, drawers.

Gitu….

 

Comment: 4

Abang – The 17th

Anak sulung saya, Abang bertukar umur to 17 this year. Gitu lah, dedulu korang tengok dia masa umur 4, 5 years kan, tetibaaaaaaaaaaaaa skang dah 17 taun.

Cuma routine tahun nih, sejak yang kes accident bicycle awal tahun till now, tetiap bulan ada check up ngan doctor. Tetiap bulan gak lah aku kulu kilir ngan dia layan for hospital check up thingy (bapaknya teman awal2 tahun nya check up je, pastuh campak kat mak nya to settlekan)

this year gak (just less than a month after his birthday nih), will sit in for SPM. Besau exam tu bang.

IMG_7563IMG_7564

IMG_7570

5fa17325-35a0-49a8-981e-2982169ea6de

IMG_7614 (1)

IMG_7602 (1)

Sama macam kakak gak, his both parents takde kekongsi adiah kek ke hapa bagai, we are on our own lah. Ai tempah the birthday cake from the same baker (few birthdays dah for my family aku pakai service Flavox Patisserie. I tak amik large size pun kek nya, coz just for birthday makan purposes, kekita je yg makan gitu kan. I pun ada gak tempah the baloon choc set tuh, semua delivered a day before his birthday.

Kek abang tu, ada dramanya. The baker Sarah deliveredkan masa aku kat hospital nak buat check up. So turun naik le kek tu aku mengusung, mana ngan tangan lain ada benda lain nak dipegang. Gitulah anak nya birthday kan.

I got him a new wallet gak. Kakak pulak adiahkan abangnya jam (she bought from Melaka 2 days before his birthday). Shan hemm…shan tukang sibuk jer for bergambau. Nanti weekend baru kita pi  birthday dinner bila dah complete cukup 3 beradiks ni (to wait for Kakak balik from the hostel).

Walaubagaimanapun Abang, doa dari mak mung ni yang paling penting. Hati mak mung ni gak, jagalah memolek. Jangan dinitik2kan airmata mak ekau ni sangat, dahlah mak ko ni bang sedang dilanda badai. Biarlah jadi anak/abang yang dicontohi adik2nya, soleh mu dalam solat dan perintah Allah. Berkat hidup kita, adalah dari suara kata dan doa mak kita ni gak ye Bang.

Awak gak lah nanti nak jaga mak awak yang memakin kertu ni, nak bimbing adik2 awak gak nanti. To guide them to the right path.

Eh panjang lak ceramah. Oh ada gambar Zeeshan tu pakai spek, ha nanti kita sembang pasal magnet akak yang dah jadi mat spekie tu yek.

Happy Birthday Abang, the best for your SPM too, insyallah. 23rd Oct – 17 years old.

Meaning to say, awal tahun depan makpak korang nya wedding anniversary yang ke 18 tuh…hmmm

Comment: 4

Chess for Alam Shah’s alumni

IMG_5218 IMG_5220 IMG_5223 6784f9d2-c830-4b53-9e45-08ab1ecd24a6 IMG_5225 (002)

 

Just for record purposes, since aku taun ni takde pi tournaments at all (baik internal or external). Just this one jer. Internal coz depa tak buat, ppone to next year so takpek lah nak sambung2kan title championship tu kan. external pulak, mmg aku tak masuk memana tourney coz kepala banyak benau masalahnya. saratlah. 7 games at least, 7 juta kali jantung ko debak debuk masa nak start the games for each boards.

seram sejuk tau main chess nih…

But this one, exceptional case.

I was invited by a fren of mine Al Azmy (also ALUMNI of Alam Shah) to play / rep for the Alumni. Apparently tak cukup alumni yang register for tourney arituh. Oh for their event Old Boys Weekend kat SAS Putrajaya tuh. I kan mmg membesar kat Alam Shah and also anak pekerja, some more dah 13 years Al ngan ai pun main chess together2 at our ‘place’ so tu pasal dia import Kak Red nih.

Kita lawan vs bebudak from Form 2 to 5 kalau tak silap. Lawan saya was anak / student form 2. Selamba je dia cakap nak kenalan ngan anak aku (mintak instagram kakak lagi) bila i told him anak aunty pun same age as you. But anyway, dia kalah. Dia resigned coz setapak je lagi dia akan kena checkmate. So overall, Alumni menang 3 1/2 : 5 . and pastuh main sesuka, ada sorang Alumni ni gak suh anak dia sek rendah kot, main ngan ai. Ok mak menang lagik.

Eh OBW ni 3 hari but i pergi  on the 2nd day Sabtu 11 August 2018.

 

Comment: 6

Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari

i was looking through my old entries

specially about abang and kakak

when they were about 4,5 years old

to primary schools

sekolah agama samping merah / kain merah

sekolah cina depa

tuitons, kumon

and there were more than 1500 entries labelled under these 2 kids, mostly about their school life etcs lah

and bersaksikan my millions of readers since i blogged about them (let s take it since abang’s kindy time, age 4 years old)

now abang is 17 years old

so dah 13 tahun tahun cerita depa sekolah bagai kuor dalam blog

but i just found out, i was told that ai ni amik jemput anak2 sekolah tuitions kumon semua hal anak2 – ‘Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari

I remembered how i have to carry abang, when he was so baby lagi, naik turun pi rumah my mak bila i nak pi keje, bawak pi clinic pi memana gitu berdua lah etcs. Pastuh together with adiknya Gegirl, 3 of us kulu kilir, I lari sana sini with these 2, buat errands with these 2 little kids. Attended all their stuff thingy.

Alhamdulillah i have  2 blogs (one blogspot and this blog) to recall back all memories. Reading back the old entries.

and to compare with the accusation -   ‘Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari’

Comment: 2