Dugrostar™ Final Fever!

48hours sponsored post

.

dugrostar1

Last weekend orang-orang Kelantan ada pergi ke KB Mall? Sapa yang tak pergi rugilah kan, especially those parent yang ada anak berumur dari 3 ke 10 tahun!

Sapa yang pergi pulak, anak-anak korang dapat masuk finalis tak? Sure ada kan. Tahniah-tahniah!

Ada event apa ni Kak Red? Macam happening jer

Ok ni nak citer la ni :) Kepada sesapa yang tak tau, Dumex Dugro® is currently hosting pertandingan akhir secara langsung siri persembahan yang mempamerkan bakat luar biasa kanak-kanak di seluruh Malaysia. Di seluruh Malaysia bermakna bukan sahaja di Kelantan, tetapi di Penang, Selangor, Johor Bahru, Melaka even Sabah dan Sarawak.

Seramai lebih 6000 kanak-kanak telah menyertai saringan menunjukkan potensi dan kreativiti mereka dalam gabungan menyanyi, menari, dan memainkan alat-alat muzik sejak pelancaran kempen Dugrostar™ dari 21 Ogos sehinggalah 12 Okt 2014 yang lalu. So sekarang tibalah ke pusingan terakhir mereka :)

dugrostar2

Pertandingan ini diadakan untuk memberi inspirasi kepada kanak-kanak supaya dapat mengenali potensi diri sepenuhnya, Dugrostar™ merupakan persembahan terbesar di Malaysia mencungkil bakat di kalangan kanak-kanak, dan finale nya tujuh finales akan diadakan di tujuh negara, dan akan memberi ganjaran kepada 280 kanak-kanak dengan lebih RM175,000 nilai hadiah wang tunai di seluruh negara.

Bila dan di mana finalnya?

KB Mall, Kelantan
24-25 October 2014

Plaza Merdeka, Sarawak
31 October-2 November 2014

Sunway Pyramid, Selangor
31 October-2 November 2014

One Borneo, Sabah
8-9 November 2014

Mahkota Parade, Malacca
7-9 November 2014

KSL Mall, Johor Bahru
7-9 November 2014

Queensbay Mall, Penang
13-16 November 2014

Jom ramai-ramai kita memeriahkan majlis dan memberi sokongan kepada anak-anak kecil yang berbakat ni :)

Seramai 20 finalis di setiap kategori iaitu 3-6 tahun dan juga 6+ – 10 tahun akan menceriakan kita dengan bakat mereka dalam pelbagai persembahan nanti. So jangan lupa turun sekali ya :)

Dan hadiah-hadiahnya lumayan jugak:

1st Placing : RM5,000.00 + trophy + certificate
2nd Placing : RM3,000.00 + trophy + certificate
3rd Placing : RM1,000.00 + trophy + certificate
4th to 20th Placing : Consolation Prizes + certificate

dugrostar3

Di samping Persembahan Dugrostar™ finalis, terdapat pelbagai acara dan aktiviti-aktiviti menarik menanti kita sekeluarga semasa roadshow tu nanti antaranya…

Permainan yang menyeronokkan
Promosi Hebat
Hadiah-hadiah Menarik
Acara Pentas
Special Product Promotion
Exclusive Dugrostar Premium Collection
Product Sampling
Clowns
Ballons dan bermacam-macam lagi…

Booth aktiviti pula seperti…

Dugrostar™ Step (Dance Machine)
Dugrostar™ Beat (Music Machine)
Dugrostar™ Style (Face Painting)
Dugrostar™ Celebrity (Photo shoot)
Dugrostar™ Jump (Giant Pool of Balls)
Dugrostar™ Creative (Sand Art)

Dan dalam masa yang sama, the Dugrostar™ Studio Wild Card video booth allows those who did not register in time, to still perform and be part of the Dugrostar™ campaign, with the opportunity to win RM1000 for each category! Categories are divided into 2; 3 to 6 years old and 6+ to 10 years old. So apa tunggu lagi!

Dan stage aktiviti pula termasuklah…

Dugrostar Finale
Interesting children’s performances (invited)
Coloring Contest
Other Stage activities

I’m sure it will be fun and happening, especially untuk anak-anak kecil kita :) So jangan ketinggalan, remember the date dan venue kat atas nun!

dugrostar4

Terima kasih kepada Dugro® kerana memberikan peluang dan pentas kepada anak-anak kecil menunjukkan bakat mereka masing-masing. Dugro® merupakan growing up formula brand, dan inovasi terbaru, Dugro® dengan 5 Nutri, membantu menyokong keseluruhan pertumbuhan pelbagai dimensi untuk kanak-kanak yang meliputi lima bidang pertumbuhan utama iaitu minda, tulang, imuniti, pencernaan dan vitality.

Jumpa korang di sana ya :)

Khidmat pesanan masyarakat Dugrostar™ is brought by Redmummy.com

Comment: 2

Samsung KidsTime dan Festival Sastera Kanak-kanak 2014!

.

IMG_0378_thumb

Last weekend kami the whole Red Family were at The Westin Kuala Lumpur. Akak ada video shooting together with the kids hiks :) Pagi-pagi lagi dah sampai ke hotel tu. About half day jugak la shooting tu, luckily kids were sporting dan tak meragam especially yang kecik tu. Lagipun the host’s hospitality was awesome during the entire shooting, so we all had  fun and enjoyable moments :)

IMG_0913_thumb

Jom kita tengok some photos behind the scene masa shooting tu. Oh lupa pulak nak cakap what this shooting about ek. Video shooting ni adalah untuk memperkenalkan the new Samsung KidsTime apps.

samsung_kidstime

Bercakap pasal  Samsung KidsTime apps, my first impression was like “Ah yet another kids games yang membuang masa, melekakan without any benefits” but but but bila aku explore a bit more it was pretty cool and educational actually. Antara yang bagusnya there are more than 80 ebooks and educational games dalam Samsung KidsTime ni that covers a wide amount of subjects/topics dari games, educational, story books dan macam-macam lagi.

samsung_kidstime2

Ianya sangat bersesuaian untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 7 tahun. Tapi Kakak yang 10 tahun tu pun syok layan some of the apps. Zeeshan jangan cakaplah sampai susah nak berhenti main. Budak-budak sekarang ni kan pantang pegang gadget, memang leka la diorang tak jadi buat apa kerja, lagi satu depa jadi addicted pulak. Very dangerous kalo kita as parents tak control. But personally for me as parents maximum time for them to play this kind of gadget within 15 to 30 minutes jer. Biasa weekdays after dinner depa main jap then afterward sambung study or buat homework. Kalo weekend a bit free and easy sket, anytime they can play but we limit the maximum up to 30 minutes sekali main. Strict tak akak hiks :)

samsung_kidstime3

But sometimes rasa guilty pun ada sebab terpaksa gunakan gadget ni untuk distract them while kita busy dengan housework ataupun benda-benda lain. Korang pun sure sama kan. Betul tak?  Tapi for me as long as kita pandai kawal, should be fine. That’s another point I like about Samsung KidsTime ni.

IMG_0258_thumb

Macam gambar atas ni nampak macam aku yang dok main Samsung KidsTime apps kan, tapi actually aku tengah explore features dia. Cool giler apps ni! This apps allows kita as a parents to limit the time untuk anak-anak kita play with the tablet. Dan on top of that dari dashboard dia pula kita boleh tengok which apps yang anak kita suka main ataupun yang telah depa main, kira kita boleh monitoring the progress dan dapat tengok breakdown time depa spent untuk main. Even cooler sei :)

Senang cakap it’s safe environment for the kids, there’s no ads, they have parent lock features and macam aku cakap tadi ada timer function!

samsung_kidstime4

Nanti lah akak story dengan lebih details. By the way for more info about this apps  boleh visit Samsung KidsTime website. Or even better korang just download Samsung KidsTime apps directly from Google Play. For FREE :)

10174950_654718367951555_1235682782892016645_n

Akak akan buat full review pasal  Samsung KidsTime ni nanti. Tapi sementara itu, Samsung KidsTime telah berbesar hati menaja Children Literature Festival 2014 ataupun Festival Sastera Kanak-kanak 2014 yang akan berlangsung tak lama lagi. Main apps, main jugak, baca buku jangan la kita abaikan terutama untuk anak-anak kita tu.

FSK2

This Samsung KidsTime-sponsored Children¹s Literature Festival 2014, untuk pengetahuan korang semua, ia akan bermula pada 30 Oktober ini sehingga 2 November 2014 dari 10 pagi hingga 6 petang bertempat di Menara Kuala Lumpur ataupun KL Tower.

Takut korang tak jumpa pulak nanti, the exact venue ialah

Samsung KidsTime Booths 10 & 11,
Gallery Hall
B1,
Menara Kuala Lumpur/ KL Tower
Jalan P Ramlee, 50250 Kuala  Lumpur.

Jom sama-sama kita datang memeriahkan festival ni, at least kasi balance sket aktiviti anak-anak kita. Jangan dok mengadap tablet, main apps jer, kena juga mengadap buku, even better bersastera :) Baru betul kan? Untuk info lebih lanjut boleh layari FB Page FSK. Sambil-sambil tu jangan lupa download dan enjoy this Educational Apps.

Jumpa korang di sana!

Comment: 0

Lagi Central Market…

IMG_8933

kerusi kekayu nih, korang minat? hah bolehlah tempah kalau nak. Tapi kalau ko nak duduk lelama, kalaau ada satu je set living area umah ko, baik jangan amik. sesuai untuk yang ada 2,3 sets living area, so bolehlah dok sini. Cantik payah gila buat ukiran kerusi tu yer…

 

IMG_8970

kita tunggu kat lobby, macam biasalah, aku 3 beranak akan on time tapi Ustaz Hafis akan selalu lambat. Ada sekali tu sampai aku tepon dia suh turun coz dia leka buat kerja dalam bilik hotel dia tak sedar dah jam 3petang. Alahai, dah wasted sejam….tu yang kalau nak turun tu kena make sure dia pun sama dah siap sama, kalau tidak menunggu la ko. Dia buzy, dok buat paperworks korban ni banyak. Coz orang ramai derma untuk agih2 bagai ke serata kampung.

aku ni pakai timer nak posing ngan abah, ada jer Kedek datang menyelit.

IMG_8972

Dalam Central market yang panas berdentum berkuap peluh koooooo! Abah tengok bag

Kita dah checked out sesiap, coz nanti tak nak balik hotel dah, boleh le terus ke airport, flight petang tuh

IMG_8977

Pun abah jugak, aku kerja menolong untuk bargainkan. Semuanya Abah and Kedeklah.

IMG_8991

Muka bengang tak puas hati dia letak harga mahal mencucuk kat bapak aku, tengah ngadu kat Kedek kahkahkahkah

IMG_8995

Tak habis lagi nego. Selagi ko tak bagi selagi tu lah aku berzikir dengan harga yang aku nakkan tu, till aku suh depa bagi bapak aku  kerusi, sebab mana boleh berdiri lelama pun abah aku tuh

Finallynya aku dapat pun harga yang aku asked kan, yang nih for Abah and adik ler. Nothing for me…

IMG_9067

ini kedai kain memang aku borong. Eh tak banyak, semua for me and Kakak.

IMG_9076

hah semua warna tuh, saja….buat apa pun nanti pikir. Dress ke jubah for kakak, baju kurung pun boleh but tak berapa In kot dah kan ahhahaa….sok sok le pikir nanti nak raya

IMG_9109

abah and kedek setia tunggu, yelah for them dah settled, for me je lah. Ini pun dah boleh nak balik, depa kalau tunggu barang aku, mulalah lapaulah, cepat je lapau kan. Time barang korang tak pelak melapau yek…

IMG_9115

one last shop sini, untuk anak2 aku gak. The Beats headphones yang aku cakap tuh, 2 for me halus kecik, 2 for abang kakak sorang satu and satu lagi casing hp kakak. Kat Ecurve yang street tengah tu pun jual sampai 50hinggit, tu yang laki aku suh cari kat Kemboja jer, memang murah 2 kali ganda le kan beli kat sini.

Itupun bergolok tekak dok bargained.

IMG_9121

Kami stop kat mana tah, amik Khalifah and bawak sekali pergi makan. Buat penat je Khalifah ikut, patut dia ikut dari awal kita menyoping hahahaha, ini takat dah nak pergi makan and pastuh nak pergi airport kan. Makan besau lagi kat sini…malam sebelum tu nak makan sini tapi takde buat reservation so tak leh masuklah, full house. Siangnya lunch kita makan sini ya allah apa ke nama restaurant ni memang aku dah lost track ler.  Malas nak tanya Ustaz.

IMG_9135

Our last pose dalam dunia Kemboja sebelum balik pulang.

Ustaz Hafis dah ada kat KL skang nih, sapa2 nak derma, or nak hantar barang derma, boleh berurusan dengan Ustaz, bulan 12 nih sapa nak ikut pun boleh jugak, ini number Ustaz, he s going back on Dec ni so bolehlah korang bercharity coz ramai yang tanya2 haritu kan.

Apa2 hal contact Ustaz Hafis Cambodian number KLnya since dia dah back to KL kan: 016 971 6045, call or whatsapp boleh. He can speak Malay fluently.

Hok harga kain2 ela Kemboja tu akak tak tau le murah ke mahal, rasanya murah lah kot, lagipun kalau ko  nak kata mahal, barang dah beli hahahaha….tak yah nak sakit hati.  So speaking of Shopping, like we said kita repeat Central Market ni 2 kali, Russian market buat sesak pala, paneh sangat pun yer.Rerupanya entry untuk Russian market tak keluar lagi hahahahah, ai is lupa hupload gambo.

Comment: 3

Transitions® Signature™ Lens!

48hours sponsored post

IMG_9790

This is a Transitions® Signature  Lens spectacle dan Lens nya mempunyai Life360 . Transitions® Signature™ Lens spectacle adalah satu dari jenis spectacle yang mesti wajib ada dalam stok spectacle akak.

Transitions® Signature Lens yang bahasa lagi mudah paham, bila under sunlight akan jadi gelap lens nya dan kalau indoor, akan terang, the tint of the lens ikut penyesuaian keadaan kita berada, either indoor or outdoor.

IMG_1990

The Transitions® Signature Lens help block 100% of UVA and UVB rays, boleh fit to any frames and paling penting, sesuai dengan semua umur, termasuk kanak-kanak. Simple thing satunya nak menjimatkan isi dalam handbag, tak perlu bawak 2 jenis spectacle cos the Transitions® Signature Lens adalah 2 dalam 1.

So wahai mak mak, ini masanya tukar your anak’s spectacle to the Transitions® Signature Lens. Depa kat sekolah tu kesian pakai satu jenis spectacle je kan, bila ada outdoor, pun spek tu jugak, berpanas menahan, but bila depa pakai transitions lens, takde lah masalah silau panas lagi dah. It helps their sight and movement jugak.

IMG_2576

Tengok RD have to squinting under the sun hiks, but me not effected pun silau matahari tu so can take selfie cantik-cantik :)

The Transitions® Signature Lens developed from Transitions Optical’s Latest Patented Chromea7 Technology yang juga diuji secara eksklusif dengan measurement methodology Life360, yakni satu jenis lens yang reactive kepada direct dan indirect light tak kira darimana kedudukan kita. Menjadikan lens yang kita pakai ni reactive to UV light, jadi dia akan jadi mid tint jika di tempat yang partially sunny, cloudy, rainy even under shades as long as ada UV. So bila takde UV at all contohnya indoors, terus ia bertukar menjadi crystal clear :) . Dengan Chromea7 technology ni, the Transitions® Signature Lens memastikan produk ini memberikan manfaat yang sebenar kepada pemakai tak kira apa jua keadaan kehidupan sebenar samada outdoors ataupun indoors.

Transitions® Signature telah diuji in over 200 real life conditions, 1000+ scenarios merata dunia dan masih terus diuji lagi dan lagi. Sama ada scenarios mereka mengadap matahari atau facing away from the sun.

Transitions® Signature Lens bukan sahaja untuk protect vision kita tetapi secara tidak langsung membantu kita melihat dengan lebih luas dan nyata. Ini adalah kerana dia punya fast fade back speed dan fully clear samada outdoors atapun waktu malam, kita dapat melihat clearly untuk outdoors. Tapi penglihatan outdoors adalah seperti satu keistimewaan kerana silau matahari menjadikan ia sukar bagi kita untuk melihat dengan jelas sesuatu keadaan yang terperinci atau keindahannya sebab terpaksa kecilkan mata kita macam RD tu ataupun memakai sunglasses. Masalah untuk sunglasses pula, the scenery yang indah tadi jadik kelam dan gelap pulak.

On top of that sunglasses semua tu takde power, oklah you akan cakap boleh je letak power but back to simple thing yang I could carry 1 item rather than 2, kan lebih senang pakai transitions lens. Sekali harung je, tak yah risau nak pakai cabut the spectacle and the shades, coz with the transitions lens, siang malam pun pakai yang sama jugak.

IMG_2618 (2)

I actually dah pakai the transitions lens bertahun-tahun, the one I m wearing now is the 3rd pair which is the advanced Transitions® Signature Lens. The earlier 2 pairs were Transitions Original Lenses. Personally this pair is much much better and clearer compare those 2. Really worth it :)

Seronok betullah akak bila sekali lagi untuk tahun ni akak berpeluang pulak pakai the Transitions® Signature Lens, market sekarang semua nak keja senang, mak pak ke anak-anak, orang muda, tua, make your life easy, I can see and feel the differences of my view after wearing this transitions lens.

This post is not the end yet, akak banyak nak cerita lagi pasal transitions lens, about my activities while wearing the Transitions® Signature Lens, specially during my outdoor times. To get to know more about the product, please hop up at the http://www.transitions.com/en-my/products/transitions-signature/

Being me, or you also boleh tengok macamana your vision, check out on the person wearing them at http://www.transitions.com/en-my/virtual-viewer/

Semestinya, you can get your transitions lens at any of your preferred optical shops or find it here http://www.transitions.com/en-my/where-to-buy/

More to come on the transitions lens in my next post, this to be continued, specially akak nak letak gambar-gambar the changes of tint depending on different light conditions :)

Personally akak rasa my view with Transitions® Signature Lens now lebih jelas dan rasa lebih terperinci tak kira di mana saja, outdoors ataunpun indoors. Its look cool and vogue on me too :) I personally would recommend korang to test it out. Believe me, you’ll see differently with Transitions® Signature Lens :)

Khidmat pesanan masyarakat Transitions Optical is brought by Redmummy.com

Comment: 7

Central Market/ Pasar Phsar Thmei of Cambodia

IMG_8164

Shopping ler, tengok apa ada dalam Central Market Cambodia nih. aku punya style soping, sebelum sibuk pilih warna bagai segala, let s deal off the price dulu. Kang kalau nak gaduh apa bagai, senang cite price dah dealed. Ini 2nd kedai kita tanya selepas yang satu kedai awalnya tak setuju dengan harga yang aku bargained.

Khalifah pun ada as our interpreter but takde dia pun takpe jugak coz dia macam tetakut je nak tanya hahahahha….dia nak translatekan aku cakappun gigil dengar harga yang aku cantaskan.

aku dah biasa buat bargained gegini so ko letak le bape harga pun, aku akan cantas either 50 – 70%. Nak ngan tak nak jer. Tak nak gak aku blah.

 

IMG_8188

Tshirt Cambodia for kenkawan, family members. I bought for 60pcs! 60 helai ok….pasnih beli 50 helai or 40 helai sahajalah. beli 60 lai ni ada berlebih lagi hah.

IMG_8221

Sessi pilih warna. I amik 2 sizes, M and L. and warna cecampor.

They are selling at 5 dollars per pc, aku bayau at 2 dollars per pc. Mintak 1 dollar kang kena hamukan plak, ada satu kedai leh amik 1 dollar but the quality is not as good as what I bought. Itupun dalam 60 helai aku beli tu, ada gak terpelanting 3,4 lai yang quality tak bagus.

IMG_8242

kids baju Cambodia tu aku amik 5 helai, 2 jer for Zeeshan. 3 lai for orang. ole2 orang.

IMG_8264

kedai ni pun sama, bila dah bargain baru boleh borong. Kalau dia tak setuju, aku tak suka buang masa nak tengok apa2, biasanya depa kalau nak, depa akan panggil kita balik and setuju dengan harga yang kita offered. Khalifah geleng pala jer tengok aku punya bargain.  Central Market ni also known as Pasar Phsar Thmei. aku tengok location kat ipon dia lebih detected location Central Market jer.

Shopping sini amanlah sikit, walaupun aku ni asyiklah kena chop sebagai Cambodian by Malaysians yang meramai shopping kat dalam nih. Boleh ke main ramai Malaysian dok tanya2 aku  harga barang bila aku bersidai kat kekedai sini, gamaknya coz sling bag aku bawak. muka pun bih kurang kot. Yelah Asian mar…muka sama ler wei.

IMG_8277

also fridge magnet, 30pcs aku beli. Pasnih cut down to 25pcs jer. Berlebih2 5 hah sangat, unless ada yang datang jumpa akak, hah memang akak bagi nanti korang

IMG_8394

eh dah habis shopping. Kita datang sini dah kol 3 lagipun tutup kol 5, belum pun lagi le tutup but Khalifah tu nak segera balik rumah kakaknya, naik motor so nak le kena hantar dia bagai segala mana tah, kalau tak jauh dia nak balik needs 45min gak. Kang nak gelap, payah pulak.

IMG_8417

Berdiri lelama kat sini tunggu driver van, sangat rimas jiwa raga. Sorang2 orang depa datang tanya ko nak tempah tuktuk tak, berulang kali datang tanya. Kadang2 dia dah datang tanya, dia datang lagi 5,6 lagi pastuh. Nak tunggu driver bukan 2,3 minit coz driver pun nak merempuh jem segala mai situ kan.

Aku jalan aritu kat Central Market tak pusing merata, lagipun tangan memasing dah penuh sarat, kalau takde Khalifah tu memang kita tunggu sampai abis lagi soping, tu yang lusanya kita repeat balik datang.

IMG_8432

Dinner itu malam, repeat ke Mamak Restaurant, abah and kedek amik nasi goreng2. aku amik bihun sup but alahai tak sedapnya lah tak leh lalu kat tekak. aku cuit2 abah punya nasi goreng. Ditapau lagi burger, and buat supper. Malam tu relaks sikit, kita terus balik hotel and dapat le mandi and dok kat hotel ngadap tv panjang lama sikit.

Nanti kan ada entry on Russian Market, bila buat vs ngan Central Market, aku prefer lagi CM nih, yang Russian tu panasnyaaaaaaaaaaa coz atap dia zink ko. At least Russian tu ada le sikit aircond gak. Bila panas tu depa pakai kipas je lah, situ memang berkuap2, but i shopping gak kat sana, abis tu ko dah jalan jejauh takkan tak membeli.

Speaking of CM nih, nothing for me pun, semua aku belikan untuk buah tangan orang and family members.

Tak explore sangatkan, kalau ada lagi 3,4 jam mau gak aku capai barang aku. But sokay, kita repeat datang balik lusanya :) . Tshirts Cambodia tu sapa datang jumpa akak, memang akan akak adiahkan kat hangpa. Physically meeting jer, jangan nak suruh post LOL.

Comment: 11