Day 3 in Beijing…

once again sorry, gambar agak mengecil coz my issue with WLW yang bikin panas jer….

On my day 3 in Beijing…

IMG_1669

kita keluar kali ni agak lambat, for lunch lah terus near by one of my colleagues house, to have lunch with him lah.

IMG_1674

berhadapan dengan restaurantnya.

  IMG_1675

hah kau, aku paling kemetot ler for sure

IMG_1677

kitorg lepak makan borak bagai, ada ler 2 jam lebih….

IMG_1688

so the idea is hari tu ialah jalan2 reringan, if nak shopping pun tak heavy dah lah, coz a day before dah santak kat Tianjin

IMG_1697

kita ke mall nih, hah ini katanya mall yang aku dok berulang hari2 masa aku mai Beijing years ago. It was near by ngan apartment yang laki aku stayed dulu so tu yang aku siap datang sorang2 je kat sini bertangga walaupun masa tu baru je balik menyopping ngan anak2 and laki…

but thing is, the mall dalam tuh dah look so different sangat…dah very the exclusive sungguh

IMG_1699

first target ialah untuk get the fridge magnets…usually kalau travel kita akan beli 50pcs (if the husband is tag along) if laki aku takde, 30pcs dah cukuplah. so tu standard bila aku beli FM, for families and frends

IMG_1713

kekaup mana yang berkenan tapi kena bargain sangat

IMG_1718

pompuan nih dok attend us, tapi sibuknya dia aku nak bergambar ngan kawan aku, dia pun laju datang menebeng nak gak masuk sama. hish…pastuh memula ke main smile smile, kalau kita letak harga kita, yang dia rasa mencekik dia, mula ler memarah, but pastuh bila kita blah, dia panggil balik. dari asalnya beli FM jer, sampai berbondong2 tangan kitorg penuh je shoppingdari shops dia

IMG_1720

ini memang wajib poselah, all in reddd

IMG_1729

then poi lagi satu kedai plak nih hah…tapi sebenarnya tangan dah heavy gak, padahal baru satu tempat kita berjalah, coz shopping stuff kan…

IMG_1739

kita tetengok lah dalam tu, so korang tengok even the floor pun mosaic cantik berkilat, unlike dulu

IMG_1740

sebab kita datang pun dah late petang gakkan, so by the time kuor pun dah malam ler of cos…jadi naik cab untuk balik, hantar bembarang shopping dulu then baru berjalan lagik

IMG_1742

kat sini kot, oh another nite, ada cino dok cut q taxi yg bff aku dok tahan, selamba kodok jer. sib baik ler dia stand for her right gak, if not nak kena bersejuk lagi hah tunggu cab segala

IMG_1747

after dropping our stuff, kita sambung ke town pulak lah. I donno, soho soho nih, bff suh posing, aku berdiri jer ler

IMG_1761IMG_1763

dalam mall nih ada satu choc cafe, she said the best choc cakes nih, but ai kan tak boleh makan bebenda gitu yet, so ai is teman dia lah

IMG_1837

but pompuan tu dok racun, rasalah rasalah rasalah…so aku pun kalah. rasa ler gak sesudu 2…

IMG_1771

pepusing lagi jalan….

IMG_1776

kobis, kalau agak2 nak masak, hah kutip je kat tengah jalan tiang lampu nih :)

IMG_1778

ko mesti berdiri kat sini bergambo

nama jalan, nama tempat? akak malaslah dik nak goreng. Satu je yang aku tau, jalan ni nak membawa akak ke all boutiques, hah tu aku boleh hafal.

IMG_1779

ini one of the buildings yang kita tak masuk

IMG_1781

but yang dalam ni yes kita masuk. Hampir sangat aku nak beli purse Balenciaga sini, around RM2,500 but i dont want to pay that much lah, if RM2k tu aku boleh sebat gak. So pulang tangan kosong…

IMG_1785

for Redmummy

IMG_1789

nak berdiri ke main beria, padahal dok pat pat sejuk nihh

IMG_1794

dia punya Miu Miu sebesar alam….kat KLCC punya MIU MIU dah lama long gone, replaced with YSL

IMG_1799

our dinner, of cos halal restaurantlah, the sausage tu aku tak stim tengok hahahaha…but she suka ler, dia kata sedap giler…my steak tuh pun aku rasa macam banyak, suku kot makan, pastu bawak balik, thot nak bawak bekal esoknya breakfast, sampai sudah aku balik KL terlupa hikss

IMG_1806

ramai gak orang dalam restaurant nih…but tak yah letak orang lain ler, kita 2 watak utama dalam cerita Beijing nih

IMG_1808

time to balik lah, rasanya tak beli apa sangatlah kat sini, coz nama pun mall, coz shopping stuff tadi sume dah earlier antau balik kan

IMG_1812

and dang sampai rumah, bermassage. Kawan aku tu suka massage so dia dah booked massage untuk kaki nih, awal2 for us, tau mesti kaki badan penat

IMG_1820

patut whispering, but takde customers lain dalam tuh for this room lah, jadi the staff terangkan lampu untuk aku selfie. Pompuan sebelah memang pemalas nak tengok camera as usual

IMG_1824

dia ni dok cakap aku ni cantik cantik cantik hahahaha….dok kata aku ni macam orang China bla bla bla…

IMG_1841

gambar ni pun bukan kawan aku yg snapkan, si staff amoi tu yang sesungguh nak snapkan, ada lagi positions lain, tapi tak kuasa plak aku nak tempek sini

 IMG_1850

dan seperti malam lainnya, si Max ni akan mengendap tengok aku…tapi tak pernah dibaginya aku dekat ngan dia, or nak pegang ngan dia. Very contra betul dia ngan my cats. Tapi sibuk mengendeng mengendap mak merah.

so the end of my day 3 lah, few locations dengan winternya, dan malam tu gak aku packing luggage. Tengok mana yang tinggalkan bagai, coz my flight is midnite esoknya.

 

Comment: 4

Florentia Village, Wuqing, Tianjin Part 2

some of the photos dalam ni kena kekecik sizenya coz i have issue ngan WLW. semalaman aritu aku ngadap benda ni je, siap compared 2 laptops kenapa ke masalahnya gambar jadi pepecahlah, tak auto rotating bagai. So pasalnya gambar sini ada yg kekcik coz i tot by  kecikkan takde le nampak pecahnya, pun sama gak.

 

IMG_1615

so back to the shopping life di factory outlet, Florintia Village selepas satu pusingan tuh, for me memang aku dah tau mana nak amik bagailah kan. Jadi kena pusing lagi satu round but kali ni terus ke the kedai tu teruslah. Eh dah citer kot nih hahaha but takper, kita pusing2 lagi carik bags.

IMG_1461

asalnya aku berkenan ngan leather Prada nih. I thot boleh sling, coz tried earlier tengok boleh adjust talinya, but pastuh bila datang balik, rupanya adjustable dia tuh hanya takat for shoulder jer pulak. aisay…so cancellah.

IMG_1519

kau, 50% off. Ni Coach. on top of the discounts ni sume, ada lagi discounts depa bagi bila ko nak membayar

 

IMG_1524

Coach gak, aku suka merahnya. Oh well, menatang apapun kalau dah merah, mmg aku takleh nak let go lah. Berkenan sangat.

IMG_1527

ini dalam emm…Kate Spade kot, aku dah memang nak membuta gak masa nih, penattttttttt. My bff is like shopaholic, same as mine. So aku ingat aku lagi teruk, dia pun sama teruk hiks…tp aku jenis yang berkenan try sekejap2 jer lah. But hers is like oh….ma. mintak nyawa. but pasrah je lah, bukan aku je yang kaki shopping gak pun.

IMG_1571

Ini Ferragamo kot, hah yelah. Asal nak grab, tak jadilah, tukar amik Prada. same orange. If Ferra ni ada colour merah ke lain colour, boleh gak consider

IMG_1826

bridge ni pemisahan antara sections of boutiques. Nak kena turun naik bridge ni gak if u miss one boutique

IMG_1578

waktu dalam kedai spek ke hapa, aku faced time ngan cik abang ai. Line kat sana very signal, line was quite poor for me, local ppl tak rasalah. Siksanya lahai, semua my ig stories berejam2 baru dapat loading.

 

IMG_1540

Prada

IMG_1619

Furla

ini dah last round. dah last kopek sangat nak balik…baru nampak Furla, coz it s at another section

 

IMG_1622

Samsonite. Pi Jepun dulu pun beli Samsonite gak, hok ni pun beli gak hahahaha, coz i need red luggage yang small one. yang stock ada, dah kena rembat ngan mak aku. Aku datang ni pun ada bawak hand luggage orange, but itu bukan my colour…

so beli terus nih and campak barang2 belian dalam nih. Sebenarnya dah sarat penat sangat heh, sehari ko kat sini

 

IMG_1627

bih kurang je kaler ngan jacket

 

IMG_1632

pastuh, gf aku gigih ajak buat tax refund. Dia tak yah buatlah, but untuk aku. At first kita gi awal nya customer service, dia suh datang sini, yang sangatlah jauh (memandangkan kami sangat sakit kaki, specially aku lah). So dia dok pujuk2 la aku buat gak, dah alang2 datang sini, jauh2, rugi tak buat. Jadi aku pun yelah ikutlah langkah pi jugak berjalan jauh buat TAX Refund.

Ya Allah lamanya kauuuuuuuuuuuuu kat sini. Aku je kot yang nak buat, tapi diaorg tak biasa lagik. Nanti special entry on the tax refund aku cite satu kat entry ye. Coz now pi China dah boleh buat tax refund since last year, jadi rugi ler kalau tak buat. Udahlah beli handbags berbijik2 nih…

IMG_1639

So to cut off citer, ngam2 kol 8pm, the outlet pun dah nak tutup, baru kita siap all VAT process. Jadi jalan lagi slow2 dengan kaki penat yelah 10 jam kat sini kan, banyak berjalan berdiri dari duduknya. So terus ke station. We missed one so kena amik yang jam 930pm punya train.  Ada satu  jam lebih gak kita nak menunggu, kedai kopinya tak menarik pulak. Toiletnya pun sib baik bersih, if not satu  hal aku nak kena carik kat Beijing. Lama lagi perjalanannya nih.

 

IMG_1653

member sebelah bukan ngantuk, tapi lari dari camera, coz our face yang 10jam mereput dalam outlet ni dah macam kak yah sesangat. Penat. Lapar tu tak terasa le sangat…nak katil nak katilll sangat nih

so train sampai, masih lagi dengan bullet train and after 20min smapai dah Beijing. Tapi kat situ pun aku nak terkencing gak, yang tu le malangnya bila aku tertengok pompuan berak ke kencing tak tutup pintu. Langsung aku nak termuntah and kuor, tak jadi nak shishi. Noharem btollah ko, tutuplah pintu!!! Jadi lupakanlah kencing, lupakan dinner (coz kat sini depa served noodles, yet aku ngah pantang carbs), so tak yah makan hahahaha..balik baru pikir.

IMG_1656

But, nak balik rumah, omanghaik orang beratur for taxi memang sangatlah panjang. Dalam sejarah aku tengok panjang q macam tu for cabs.  Jadi ulat pun banyaklah, nak mengetuk harga memahal. standard. but kita stick to the q. Memang panjang but laju movementnya, coz cabs dia sangatlah banyakkkkkk.

Melepek naik ke rumah coz kena gak singgah somewhere, hahhaa, banyak persinggahan sungguh.

Balik rumah kawan aku makan apa tah aku pun lupa, oh ye dia makan maggi. Tapi aku bedal roti cicah ngan tuna ala2 sandwich, langgar kejap the carbs coz need energy. Ni pun dah nak midnite bila debak debuk. Tidur pun sama gak,borak nya borak, till 3,4 pagi baru melepek.

Overall, yes mesti datang sini, Florentia Village but if ko memang ada budget lah. Kang datang jejauh tengok mahal pulak. But it s ranging of harga Prada Gucci Ferragamo segala lah. I beli pun tak banyak, buat janji ada jer coz some bags pun for me rasa macam mahal. Yang aku beli pun memang ai rasa affordable.

Huh…sejuk toksah cakaplah kan. Sesejuk pun 10 jam gak kitorg spent kat sini. My gf pun beli gak bags….kitorg memang sama hantu bags marr…yang bagusnya dapat jugak tax refund :) yipppiiiiii.

 

Comment: 1

Florentia Village, Wuqing, Tianjin

IMG_1350

omanghaik manusia….

the train station of Beijing. from the house to station nih by uber lam 45min macam tu. Awal pagi gila kami dah kuor. Coz perjalanan kali ni jauh sikit, nak kena naik bullet train.

IMG_1360

Ada Miniso lagik. Sementara tunggu our train, dalam Miniso ni ada satu bullet train toy dalam tuh, tapi nama pun train, memanjang plak kotak isinya. Kang nak bawak kulu kilir memang tak daya ler, dah tentu nak pi tempat yang menyopping gak.  Bila nak beli waktu balik pun, tu kang dah lain pintu. So tu pasal aku dok masuk banyak Miniso semoga dapat lah jumpa train tu lagi, hampaaaa…tak gak dapek.  So no bullet train’s toy for Zeeshan.

IMG_1369

jadi ini trainya ler…dah nak masuk. kena tengok betul2 punya gerabak lah. salah gerabak kang drama…dulu kat German kan aku dulu penah salah, berlari laki bini ngan baby, mana ngah stroller mana ngan luggagenya…hahahah that time nak ke Frankfurt from the place we stayed.

 

IMG_1370

Sembab lahai muka aku. waktu tidur dah kedaung, dari hari pertama fly dah long gone.

IMG_1372

ini tak laju lagi, ada yang lagi laju but aku tak snap…the speed of the bullet train

IMG_1378

dalam 20minutes gitu perjalanan, kejap jer. Yelah nama pun bullet, kalau naik kereta 2 jam kot :)

 

IMG_1394

udoh sampai, hah sini memang nampak tebal hazenya dari Beijing. from the photo tak clear lah, but when I was there tu, can know one

 

 

 

IMG_1400

memula aku ingat kabus, tapi it s haze. polution dia tak de le bau sangat kot, aku rasa tak bau, tapi tu lah, coz of winter but hasilnya…hah kau hakak punya suara ilanggggggggggggggg

IMG_1405

eiii bencilah gambar tak sharp nih, bukan salah fon bukans alah orang yg ngamik, salah the WLW!!!

sampai bilalah aku nak face this issue. haih

IMG_1410

kita peposinglah dulu, kang sehari nak dok sini berjalan kuor masuk kedai

ni

IMG_1423

ai rasa this place is bigger than BV, London, but of cos ler lagi besau dari JPO gak. inilah sesatunya list tempat yang wajibbbbbbbbbbb sangat akak nak pergi bila my bff kata ada factory outlet, hah kau, gila tak nak pergi kan hehehehe

knowing me :)

IMG_1434

sebelum kita mula journey tu, kita lepak minum kopi dulu. aku ngan english tea jer lah. Ada bawak bekal roasted chicken dari beli kat kedai muslim semalamnya kan, so tu yang kita makan usung ke sini…buat lapik perut jer. Lunch kang makan lain lah.

IMG_1444

so start le tengokd alam tuh, apa ke yang ada kan. asal ada shop yang berkenan, kita masuk. Both of us are shopaholic (tapi aku lagi teruk kot dari dia, but one thing for sure, kitorg gila handbags, tho dia cakap aku lagi gila dari dia lah kan)

IMG_1476

hahah toilet  ni cutelah, sekali 2 orang leh masuk. Untuk dalam sepintu ye. Maybe untuk mak ngan anak. Tapi kalau ko kencing berak pun tak tutup pintu kan, tak mustahil ini ko ngan kawan ko pun boleh gak do that thing together2…

IMG_1492

dalam Fendi

IMG_1498

ini mana ke butiknya, lupa dah.  Ko kuor masuk lebih 20-30 kedai kan, dah lost hah

 

IMG_1499

Bottega

IMG_1506

sorry le kena gak kecikkan gambar hah… ini antara the butiks yang korang leh nampaklah. besau tempatnya. Nak lari jalan ke luar pun tak tahan gak, sejuk bangat. So masuk dalam pulak, paneh berdentung bila dah berjacket2 bagai. Melainkan kita dok lama dalam butik tu, hah memang aku bukak jackets2 nih.

 

IMG_1535

lunch break, sedap betul dapat rehatkan kaki hah….

IMG_1536

Prada…biasa kat factory outlet bukanlah new season, but the price is reasonable. For Prada ni oklah harganya tak semurah sangat di Europe tu dah tentu but kena pandai tengoklah.

IMG_1537

Prada gak

 

IMG_1548

kita masuk je berejam2 pastuh baru decide untuk beli apa bagai lepas dah compared. So tu yang penatlah, kena patah balik 2nd round lepas lunch tuh.

IMG_1584

korek mengkorek, check siasat sket

IMG_1593

tau tak aku dok tunggu kat luar Gucci ni, dengan sepui sejukkkkkkkkkkkkkkkknya, adalah lebih 10 ke 15min kot. Coz aku nak masuk Gucci ni for 2nd round coz the first round tuh dah tau takde kerusi (earlier pun aku kena tunggu kawan aku dalam tuh dia kat butik sebelah), sekali my bff pergi D&G, ingatkan sekejap, bapak lamaaaaaaaaaaa lahai. So aku pun join le tengok dia dalam tuh…nak gak tau apa yang best sangat bag dalam tuhd bukan main lama dia bertangga kan….

IMG_1603

Muncung penat, dah 7,8 jam kot masa ni spent kat dalam Florentia Village nih. Wohai….lesu hakak. Inilah dalam D&G nih…sofa yang aku duduk tu, aku rasa macam nak baring tidur je kat situ. Sangatlah penat, toksah cakap lagi la nak jalan pun tak daya. Lama lagi perjalanan pun kalau nak balik rumah nanti gak…Ni yang dari aku dok luar lama gila tuh, pastu aku masuk gak, pun menunggu lama lagik.

Siap aku dok zikir, cepatlah maaaaaaaaaaaaaaa cepatlah….dia punya belek telek satu2 bags kalah kak red. Maybe coz aku jenis beli yang classic kan, so senang je nak borong. Kalau pesen yang bembukan tu memang idok le haku…

IMG_1599

no, i didnt beli pun this bag,, aku bukan fan of Dolce & Gabbana at all (excpet perfumes depa), so this red bag, is super crazy RM14,000. Ohmeng. baik le bayau kat LV ke Chanel ker Hermes ke topup2 sikit lagik untuk dari that amount. Walaupun merah, RM14k is so not worth it to buy….

Sok kita sambung lagi for this factory outlet. Duduk sini pun 10 jam kan, so banyaklah nak goreng lagik…

But if you ada masa, yes, please datang sini, dia bukan dalam Beijinglah, another city di Tianjin. Lelebih lagi to those yang fan of designer bags ke shoes ke…naik ngan bullet train tuh. Passport jangan tinggal, datang sini kena bawak coz kat train lagi depa nak check, tix kena sama ngan passenger.

Comment: 1

1st day of shopping…

IMG_1196

ko kena berdiri kat sini amik gambar. katanya pompuan bff

entah apa ditulis belakang tu hahahaa

ini hari yang sama dengan masjid beijing gak, entah ler tak tau le aku nama tempat ni hahaha, ada le kawan aku kabar but tak simpan kat pala hikss

IMG_1216

jadi kita masuk mall ni, ado kot nampak tu kan. Aku tak ingat pun dulu ada pergi ke tidak mall ni, wic dulu kita panggil ‘looker-looker’ coz semua malls yang dedulu aku jelajah dah gomen amik and jadikan cecantik lawa…kalau dulu huk aloh, siap dok celah kain baju lagi masa shopping. macam pasar malam je

IMG_1211

mall ni kita turun naik, heretttt kaki, lom penat lagik. but one last shop ni aku berkenan. ada bags makeup…

IMG_1213

ada roda bagai, leh buat tarik2 macam luggage kecik gak. Bukan le aku nak pi make up ke mana pun, nak buat jual kat korang hahaha…mau mau? hah buzz akak. Tapi kalau gatei, aku pakai le sendiri.

IMG_1222

gini dalam mall tuh, very the tersusun atur, not macam yang dulu aku pergi tu kan…sahlah depa buat ni lepas Olympic coz masa aku datang tu few months before depa Olympic gak

IMG_1227

lady fren did her bargained. Kalau dulu cam nak bertekak aku gaduh ngan sellers untuk dapatkan the good price, tapi kali ni kawan aku kasi settledkan. Cuma tu lah, kalau pangai aku boleh letak sampai 70% but my fren is macam oooi gila kau…hikss

IMG_1233

bought topi kat sini untuk RD to pakai for one of our events. but bukan le topi2 pompuan ni, ada contoh lain, nak try size kepala, aku mintak ada sorang cino buyer gak kedai yg sama untuk agak2 sizelah.

IMG_1828

noooo, i tak beli heh merah itam berbulu ni, mau kejung ketung pakai kat Beijing yg ngah winter tu. saje menerai tengok ke main lawa….beli for event pun macam hemm….aku dahlah pendek, ni orang tetinggi sesuailah

IMG_1247

the 2nd mall, the end for that day. Itupun lam kol 5, 6 gak kot balik coz penat, kiri kanan ada barang…balik naik cab. Movement kat sini either cab or uber jer.

IMG_1252

lepas dah balik rumah freshen up sikit, kuor kejap malam tu untuk dedekat rumah pulak. Dekat tak dekat ada ler makan 15min gak kot…ini baju anak my fren, aku nya winter coats macam tak cukup capacity sejuk sini, depa dok cakap, still too thin. Lagipun ni malam,  dah kan, temperature lagi drop. Tapi sebenarnya aku rimas pakai nih, my winter jackets yang ada hood macam ni semua aku cabut….tapi elok le ada, dah mmg sejuk sangatkan.

IMG_1264

i think WLW buat gambar aku pecahlah, tu ko tak tengok next2 entry lagi le sizing dia aku kena kecikkan coz tak tau le Windows nya pasal or the settings WLW, hauk btol… ini di mall dedekat rumahlah…ada shops dia yang macam lebih kurang ngan barang2 kat KL gak lah. so macam yang dah ada kat KL tu aku tak masuk ler…

IMG_1273

on this nite gak, suara aku dah macam tak berapa molek. Tapi ok ler lagi, but esoknya….makin serak and terus takde suara. Pasalnya the weather and pastuh dia ada haze gak. Cuma haze dia lagi tinggi dari kita, kalau kat Malaysia dah announced darurat but for them sini, selamba jer…but tu lah aku tak nampak pun tebalnya haze tu, mbe coz of winter.

Not only that macam biasa bila pi winter country, my skin akan dry, mulut kerng, tangan siku pun kering gak.

IMG_1283

Ini kedai Miniso. Kat Msia ada kat Nu Sentral kan, kat China ada lebih 1000 outlets depa, yet kat Japan leh kira ngan jari. Asalnya Miniso is from Japan. Dalamnya barang2 dia murah ler, so harus aku sebat. Lagipun ini dah dekat rumah, jadi baiklah terus borong. Kang sok sok lagi tak cukup kaki tangan gak.

IMG_1280

toys for Zeeshan, amik amik amik. 5 kotak aku amik.

IMG_1287

whatever yang aku leh kaup, aku kaup ler. But sok sok sok pun aku masuk gak, kadang2 satu hari masuk sampai 2,3 outlets dia. Coz geram barang2 dalamnya, packaging pun cantik jer…

jadi tak banyaklah shop yang pergi, badan pun sememangnya tak berapa fit

 

IMG_1292

mengantuk pun ye dah tentu tapi bila baliknya, kol 2,3,4 pagi gak tidurnya….(borak ngan member aku ler)

IMG_1295

this time my fren bawak aku makan kat Indian restaurant. but of cos aku choose on makan2 nih cos tengah ‘pantang’, jadi aku cuma amik yg chicken2 ke daging gitulah. Halal restaurant too nih…

IMG_1303

see, tak sharp lah gambar aku nih. Suh laki aku betulkan, dia malas nak melayan. Ada laki terer IT pun tak nak attend benda nih, for him tak penting, tapi pada aku penting. Tak tau dah camne nak godekkan gambar2 dalam WLW tuh. Upset betul.

IMG_1308

kat memana yang my fren suh posing or aku teringin nak ‘padankan muka berdiri lelama ngan winter nih’ hah…sempattt saja.

IMG_1321

Mesti banyak roti2 ssedap kat dalam cafe belakang tu yek…golap pun golaplah, idok kuasa nak berdiri lelama pun. Nak kena jalan patah balik rumah. Kuor pun kejap jer. Satu lagi gak aku rimas ngan jacket ni gak hahahaha…nyesalnya tak bawak yang the most tetebal dari KL nun.

Dia kalau tak kerana weather, maybe sonok ler sikit nak jalan2 lama kat luar tu..ini asal jalan nampak kedai, masuk masuk amik warm hehehe…camtu le keje kitorg 4 ari.

IMG_1845

yang dari hasil Miniso tuh…kepelikan abang kakak kenapa le ada ultraman, so aku cakap le masa mami pi clinic aritu ngan Zeeshan (he was not wel, few days before aku gi Beijing), dia dok meleka main ultraman sets kat clinic tu. Leka sangat dia mainnya, so ada Ultraman jual tuh, pasalnya mak hang beli.

Hemm…nama2 mall ni lupa tapi locationnya kat Central Park, Beijing :) .

Knowing aku, tempa2 sight seeing tak yahlah kot bagi kat aku, tu yang kawan aku nak bawak aku pi Great Wall of China tu aku tak nak, cukuplah dah naik panjat sekali dulu…

Comment: 0

The biggest mosque in Beijing….

IMG_1044

tak sharp la gambar ni, not coz of my fon but aku dok pakai WLW baru ni so dia macam problemo sangat. bila besaukan gambar dia jadi gini and bila put default pun dia tak nak accept. Dah godek seround, sizing ok tapi masih lagi tak sharp.

IMG_1063

our first destination nih kira area chinese muslim di Beijing, fyi untuk bergerak merata kita pakai cab and uber (all pun kawan aku handle), aku ni totally her guest, takyah pikir hapa hiks… so yang ramai beratur tu nak beli jajan halal lah. Chinese style aku tengok jenguk2 gitu jer. Tak menarik minat, bukan selera kita.

IMG_1074

pastuh kita masuk dalamnya, eh earlier sebelah tu my gf dah amik number untuk makan kat halal restaurant tu lah, steamboat. jadi sementara tunggu tu kita masuk the market, all halal too. Ini ubi, nampak sedap tapi sampai sudah aku lupaaaaaaaaaaaaaaaaa nak makan. Bila on the road tu aku memang tak makan sangat sampai dah bawak balik simpan fridge pun till aku buat entry nih, ya allah, terkenang2 kan ubi nih.

IMG_1086

depa punya emm…jejeruk kalau tak silap

IMG_1087

cuba tengok yang kaler itam2 tuh….kalau salah tengok hang mesti ingat tu ulat bulu ke hapa;…it s not. and remember all ni semua halal

IMG_1092

aku ingatkan apa kehalnya mop pun kat display makan, ler…..ini tauhu kau!! one of the tauhu types…

IMG_1095

lidah lembu :)

IMG_1109

also in the same supermarket gak, kalau kat kampung kita design2 gini semua dah lama kan, but they are still selling here…

IMG_1124

so kita tak beli apa sangatlah, 2,3 jenis barang makanan jer. I tak nak beli2 sangat coz nak pi tetempat lain gak kang nak heret kulu kilir. Lain le laki aku ada, leh gak tolong2 kan pegang barang kan. Jadi steamboat is ready. Air hitam tu, kawan aku paksa minum, aku rasa secoit jer, i cannot go lah, air ada rasa plum2 sketlah.  Aku minum air bekal aku jer,air suam.

IMG_1126

ada lembu and kambing, yang bergulung2 tuh. and ada platters of mushrooms gak, also bayam. Ini dah cukup. For 2 of us, sangat banyakk…jadi kami makan slow and steady supaya dapat perabihkan semua nih. All orders ke hapa, ai is pocitau, semua my gf bikin ler….dia dah biasa le makan sini

 IMG_1137

dah aku kata sizing ke hapa rotation pun biol ler WLW aku, donno camne nak godek dah….

IMG_1159

dedepan tu, lintas jalan, is the masjid tertua di Beijing. Tak macam jenis masjid kita, masjid depa of cos berbudayakan China ler kan….sunyi dalam nih, leh kira orang2nya bape kerat je pun.

IMG_1163

mak2 nenek2 tengah dalam class agama. ha yang ni semua bertudung, kalau tengah jalan or kat market tadi tu, susah sangat nak nampak yang bertudung. cara depa bertudung pun, ada tersipi2 gak celahan rambut nampak.

IMG_1167

Walaupun ini ruang solat, nak amik wudhu kena pi ke building or bahagian belah kanan. situ ko kena bukak segala jackets ko bagai, socks sume kan, pastu kena drykan and pakai semula untuk ke ruang solat. Kalau ko nak jalan gitu jer boleh, hah gigil ler ngah2 musim sejuk, or if summer mungkin lagi mudah, pakai selipar or kasut sarung je. Ini dengan boots or sport shoes. My gf did the asar here (aku musafir so dah jamak awal dari rumah ngan zuhur). Jadi aku duk tengok keliling, tak nak le bukak boots bagai untuk masuk dalam, tahan le badan sket kena angin sejuk…

IMG_1187

habis tuh kita pusing le kekejap tengok sejarah masjid ni gak…since 1921 tuh..

 

IMG_1191

dalam ni kot tempat lamanya bilal depa. sort of. dah tak ingat plak

 

IMG_1192

hah betullah nih, tempat nak panggil azan tuh, for Imam…

IMG_1193

ini section lelaki rasanya, yang pompuan tadi tu yang kita masukkan, di belakang…

IMG_1180

So cos it s winter and aku hanya bawak 1 luggage besau and 1 hand carry. The big luggage tu hanya ada 3 lai winter jackets and baju2 warm sahaja. Yang ‘inside2′ tu of cos lah bawak. Baju tidur selai hakak tak bawak dik, apa yang aku rasa tak penting eh tak yah bawak, all supplied by my bff.

I usung gak the cili kering lah, perencah daging ayam apa ke lagik….segala mala jenis kicap. Maleh nak ingat hahaha…laki aku and abang tolong packkan untuk yang botol2 takut pecahlah. Even kuih bingka ubi KLCC pun angkut sekali, all for my fren, dia kirim mar…

so I have 4 days with her, hari pertama sampai pagi kol 2 pagi camtu, borak sampai 4,5 pagi kot and baru tidur and awal pagi dah bangun, berborakkkkkkkkkkkkkk lagi. Sudahnya pas zuhur baru kuor heeheheh…..sana solat2 sume awal sejam than waktu kita.

My winter outfit takde beli baru pun, semua old collection. I have like over 30 winter jackets, yang thin ke thick ke medium, yang untuk badan kurus and badan gemuk. yang unisex. hah kau. Tu aku sorang je punya tuh but of cos leh sharing2 with my family gak lah. Specially yg unisex. This purple ni tebal gak wpun dalam tu pakai 1 warmer shirt and 1 sweater, masih lagi terasa sejuknya. Boot tuh ai think i beli kat Korealah…sarung capai je. aku bawak dedua boots merah, silap…patut bawak lagi satu yang knee but i totally forgot bout it.

It s not about sejuk ke hapa, it s about the presentaiton and appearance, baru le cantik photos banyak gambar kekaler berlainan hari hehehehe…

nama tempat area muslim nih – Niujie. 

Comment: 1