Melaka Raya…

IMG_1820 (2)

3rd Syawal, aku suami and Zeeshan balik Melaka. Abang and Kakak dah jalan dulu ke Melaka ikut pakcik makcik atuk neneknya sehari sebelum tu lagi. So dalam kereta, 2 jam tu, aku mengsurfing dan jugak mengkaler muka. Beria betul.

IMG_1778

Sesampai je terus peluk cium mak ajah, abah too. Mak kan baru balik Umrah, masa mak balik tu aku kat umah mertua…

IMG_1789

lelepak kat rumah nih…umah pakcik kami. Abah’s brother

IMG_1829 (2)

ramai, tapi bukan orang lain, my adik beradik ipar duai gak hah

IMG_1830 (2)

Kakak’s jubah is in blue tu, pun package dari Cambodia, mine is in green. emerald green.

IMG_1835 (2)

anak buah aku tu geram ngan anting2 aku dok dangling dangling jer….asyik ler dia nak menarik.  makcik ko ni dah lah ngah pegang adik koooo

IMG_1838 (2)

setiap tahun, the 2 brothers ni mesti kita captured. Sebijik muka memasing. hahahaa abah oo abah

IMG_1841 (2)

Member ni ngah mamai, dari dalam kereta terus masuk rumah orang tetiba eh ramainya manusiaaa

IMG_1813

at another house

IMG_1823

my sister and 2 nieces, rumah ni banyak pokok rambutannya, memerah tapi tak lekang laa

IMG_1826

mak encik ko jalan kaki je la lagi laju, to another house

IMG_1840

ini rumah yang dah ke berapa …tak boleh ler nak mandi bagai, walaupun Melaka paneh berdenting kan…

IMG_1851 (2)

last house, before kami split. Depa dah memang asalnya dok homestay yang dah booked awal tapi 2 families tak muat dok situ, so selamba kodok je laki aku called sana sini, dapat ler satu homestay (previous contact, rumah last year but another branch). Lain kali kita citer on our homestay, i know the owner dok looking forward for my entry kan dik kan hehehe….sabar yek.

By midnite baru dapat bermandian. Tapi pastuh adik aku pi beli le pulak roti canai teh tarik segala di tengah2 malam tu, hah…tu sib baik tak duduk sama ngan homestay mak, lagi le memacam adooooooooooo..

So macam routine2 tahun lepas memang kena balik Melaka lah. Kalau kat KL tak tau le nak buat apa sangat, kena pi tengok wayang je kot, ramai orang kat KL yang kita kenal pun akan balik Melaka gak. Seronok le gak ada Melaka ni walaupun kena dok homestay bagai but the crowd and the fun of feeling balik kampung, kita merasa le jugak.

Comment: 2

Red Syawal…

IMG_1764

abang punya handphone kan, dia punya default camera tu apps beautician kalau tak silap aku, aku suh tukar ke biasa jer, NONE, dia cakap biarlah mak, bagi chance la abang flawless.

lauk la ko bang!

Ini di pagi Syawal, sejak pindah rumah baru, pergi balik masjid memang berjalan kaki sahaja, except kalau depa nak pi Solat Jumaat di bulan puasa, tu memang bawak kereta, haus lebih pulak kang hahaha…

aku tak kesempatan lagi nak ikut Solat Raya, boleh midnitenya datang the cik ‘bulan bintang’ haih….! takpelah takde rezeki, still dapat pahala kot. Niat dah ada nak pergi sangat.

IMG_1280

terusan pada cerita salam2 bermaafan…

IMG_1286

muka maknya masam pasal aku tengah sakit hidungggggggggggg, selsema yang tak berhenti dari bangun pagi bawak ke petang. Berhelai2 kain towel aku pakai buat lap bersin, mananya dengan minor period paid pun ada gak

IMG_1291

berturutan ikut pangkat bersalaman.

IMG_1302

dalam gambar pandai je cover line towel hingus hahahaha

IMG_1322

ini kali pertama kami berSyawal, berRamadhan di the Red House. Alhamdulillah, hajat nak beraya di rumah baru, setelah over 10 years duduk di VA dan few years before di Bayu Tasik Condo. Kali ni pertama kalinya dok rumah landed. Rumah Merah.

IMG_1334

Bibik yang akan berpergian, menangis2 di pagi Syawal. Bibik yang akan pulang in less than a month. Sedih tapi dia perlu pulang, dia tak sabar nak jadi orang kaya Indonesia dengan duit2 gajinya bekerja dengan Red Family

IMG_1340

sang kecil yang tak nak ikut bersalaman duduk bawah, so  nak kena pujuk dia slowly

IMG_1352

bolehlah dik, salam abang kakak yek…

orchid hidup, hadiah Syawal dari our insurance agents – Naf Naf and Nizam

IMG_1362

ukhwah anak2 dijaga…Zeeshan coz he anak bongsu punya mengadaaaaa memang lebih ler kan

IMG_1373

bapak and kakak sama pesen mata tak boleh bukak keeeeeeeeeeeee

IMG_1381

the boys pakai pink, fuschia to be exact. Close to purple.

Kakak and Ibu pakai merah.

Kain untuk buat baju melayu the boys ni, aku dah beli since 5, 6 years ago waktu di Jakarta. Lamo dah sangat. Tu yang sekali buat 3 pasang, ada warna lain. Nak cepat perabihkan.

For the girls, aku beli kain tu dari Cambodia. Aku ada 4 pairs and kakak ada 3, the same tailor for girls buatkan Kakak jubah and aku pulak concept baju kedah. Malas nak berbaju kurung, baju kedah pun selesa but cheongsam style for the collar. Jubah kakak tu ada poket on the right side, boleh dia letak her handphone, also kat lengannya ada zip untuk senang amik air solat.

IMG_1406

 

hah dah puas hati, dapat tengok kami berbaju raya di pagi Syawal dan jugak dapat tengok half side of the Red House too. All 3 frames tu aku beli kat Ampang Park, satu kedai yang penuh ngan ayat Al Quran. They came to KLCC tolong hantarkan all stuff, ada gak aku beli 1-2 carpet lain buat tetambah pakai kat few sides too.

Aku memang tak suka ler satu 5 beranak ni pakai same colour. Aku prefer the boys satu warna and the girls satu warna lain. But most of pagi raya pun, the girls biasanya colour merah. Ini pun tak berapa merah, bolehlah kan….

Alhamdulillah, selesai Syawal pertama…

Comment: 8

The Downtown…

IMG_1040

 

aku ingatkan dah abis ler citer Ramadhan, nak lompat ler kan pi citer Syawal tapi adaaaaaaaaa lagi ha seketul. a few days before Syawal. meh ler perabiskan.

The other nite tu lepas abis Alamanda, kita terus balik rumah, tapi hantar Zeeshan balik. sesama lelain salin baju gak. Kuor balik untuk pergi ke downtown Cheras, depan rumah aku gak. Memanglah bunyik dedepan rumah tapi dia punya melengkarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr lahai jem, coz orang dok kejar shopping raya kan. Fuiyo, kitorang dok berpusing2 ikut Taman Midah, tembus Taman Tenaga, Cheras Flats, last2 parked bayar 5inggit, kat budak flat jagakan, siap dia hantarkan naik kereta dia pi ke downtown, boleh je jalan kaki but dah dia nak hantarkan.

Katanya kalau takde budak jagakan situ parking, siap la ada kereta yang kena pecah, so halallah tu tolong jagakan kereta2 yang memang package triple park pun ye.

IMG_1047

kat sini a songkok for Abang, settled. Songkok adiknya bapaknya belikan kat kedai lorong2 Pak Aji BTR nun

IMG_1052

the caftan, ni RM30, ada lagi lawaaaaaaaaaaaaaa tapi panjang, nak potong pun tak cantik, walaupun nanti kepil kat belakang, eh malas. Aku tak perlu ubat tinggi bagai, apps tinggi pun aku tak hingin nak pakai, i m proud of being pendek :)

IMG_1055

yang ni pun aku amik gak rasanya. tapi semua tak pakai lagi, nak pakai konon bila ada orang datang rumah, sopan le sikit hahahaha. Bought 3 pcs, one lagi untuk Mak Ajah tercinta

IMG_1064

donno what but dont think kita beli something pun kat sini

IMG_1065

terpegun anak2 tengok leather belt ni dibakar2 tak rosak langsung

IMG_1067

the butang baju melayu pun aku beli kat sini. Biasa dulu aku carik kat Ampang Park but ai went there to buy something else, stock2 butang baju Melayu langsung aku tak tengok pun kat sana. Sini beli 2 sets, for both of my giant boys!

IMG_1083

Kami settled ngan makan supper hah kat downtown gak, sebelah ayam kampung famous nun. Dah nak midnite rasanya nih, Kakak punya curfew is always 11pm coz lepas je waktu tu  nanti mata dia mengkuyuuuuuuu…

Balik ke kereta, jalan kaki kami berempat beranak. Tapi takde nya orang nak surut2,  memang memanjang je penuh downtown tu. Itupun kita tak explore habis, asal daya jer. Dah dapat yang wajibul tu udah ler, zezaman nak mencuci mata kalau dah nak midnite memang tak payah ler berangankan…

By the way, this was how I spent my 40th birthday day….

Then pasnih kita boleh dah bersembang pasal Syawal pulak yek. Dok nak tengok baju raya ke dik, alah, baju raya tak gah mana pun, ada je kuor kat dalam social medias nun :)

Comment: 1

11th of Alamanda…

cerita raya yek? baju raya

kendian2 ler yer…

aku pun kepengsanan gak lately. Just hosted 2 days of raya open house/ house warming. 2 days in a row tau. That s not the end, gonna do another round lagi this weekend. Insyallah.

IMG_0875

masih lagi dengan penceritaan during the 11th of July,  balik rumah kali ni amik kids and headed to Alamanda for Kakak’s shoes yang tak dapek2 lagi nun

IMG_0890

but dah tentulah banyak jugak persinggahannya

IMG_0897

Set of baju Zeeshan was sponsored by Pumpkin Patch

IMG_0918

eh kita pusing satu Alamanda tu, semua kasut anak aku tak berkenan ler. Si kakak lah…so kat kedai ni, dia berkenan satu, walaupun bapaknya kata tak lawaaaaaaaaaaa. eh anak ko dah suka, biak pi lah. Tak larat le aku nak berjalan pusing merata carik, ngah bulan puasa pun. Nak kena isi engine makan dulu ler baru leh sambung shopping bagai.

IMG_0937

sebenarnya dapat dok kat kedai ni tu yang sedap, jadi ko pilih le kasut ni lelama sket kak..

IMG_0940

sesambil tu, Zeeshan mohon dilayan, ke maknya yang kena dilayan dek si anak nih. abislah semua kasut kat situ dia suh aku pakaiiiiiiiiii! tapi maknya diva. of cos. i want red.

oh red? ok…

red kau dia carik

tapi yang memerah mmg tak lawa ler, macam le kaler hijau kuning pun mak kau nak sarung situ dik oi

IMG_0941

but but dia paksa gak aku pakai gold bling2 nih. memang le lawaaaaaaaaaaaaaa but aku tak nak yg flat camni

IMG_0943

cantik la ammi

(Ammi is mummy)

 

IMG_0944

nak gak tolong cabutkan gak….ni semua the bling2 yg dia amikkan, tengok le berapa banyak selipar bling2 gold tu kat lantai hah

 

IMG_0971

habis shopping kasut kakak yang nakkan sepasang je pun tuh, terus ke Chakri Express Alamanda. Aku dah booked few places tapi majority dah full house (actually laki aku yang beria nak book in favour to my birthday, tapi aku yg sudahkan kerjanya). Rasanya tak nak dah kot berbuka kat sini, ramai le sangat manusiaaaaaaaa (we missed to book at Chakri Pavi/KLCC).

IMG_0964

birthday girl gak kena beratur ngan anak2 hahaha…laki aku pastu alahai should have treated the wife nicely, but entahlah dah 40 kan, tak yah ler nak menjaga ai sangat pun.

So masa beratur ni ngan abang kakak. ada periuk nasi ni tak bukak, so abang suh aku bukak ler. aku cedokkan untuk abang.

baru cedok satu, nak cedok untuk plate kakak and pinggan aku (for Zeeshan and RD), tetiba ada abang depan berdiri kitorg ni mengarah2 aku ‘one for this plate too please’

so aku pandang dia, eh untuk anak ai pun i belum cedok lagi ni

Eh you bukan kerja sini ke?

Do i look like Chakri’s staff?

come on lah, kot ye nak menggunakan kuasa lelaki mengarah2 pompuan, takkan tak nampak muka/personality/pakaian orang ni tak macam Chakri. Lelepas tu dia tak nak dah bertembung ngan aku satu family. Asal boleh bila bertembung mata ke hapa, dia pandang tetempat lain.

IMG_0981

Tau tak boleh solat kat dalam Chakri. Sian ramai orang pi surau Alamanda, dia punya beraturrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (laki aku cakap le). coz kakak bijak, dia cakap kat dalam Chakri boleh solat (depa convert the private room to a small surau), jadi le dari takde. but unisex le kena bercampur but most of the guys pi belah kanan and depan but the ladies kat kiri belakang. Bagus gak Chakri sediakan surau tu.

Sambung lagi shopping, someone needs a new belt.

IMG_1003

masuk dalam ni, for kakak’s new bag

IMG_1007

pun dia sibuk explored.

IMG_1010

kakak’s new bagpack,. jenjalan bag, dan akan datang sure dia buat her sekolah agama bag gak nih

IMG_1020

terus kakak pakai jam2 tu gak, sumbat segala barang yang beli dalam tuh

IMG_1029

beli tudung kakak kat sini, sebelum tu siangnya pas Cash Converters shop tu kita ada pergi kedai tudung kat BSP (ada adik reader sorang bagi komen cakap pi kat sebelah Upin Ipin atas nun, hah aku pergi dik oi)

IMG_0955

 

My orange outfit, coz sepasang kira murah aku rasa, RM79 beli kat Zalora, satu set tuh, sleeveless top and orange palazo. Comfyyyyyyyyyy giler.  Pakai code Zalora ni untuk entitle discount 15%  ZBAPZDSU .

By the way nak cerita la ni masa makan kat Chakri, depan meja kita ada group of boys, of cos la makan buka puasa kena rsvp kan. so semua orang yg makan situ mmg takde walk in semua memang dah rsvped. So ada 2 orang budak lelaki ni makan kat meja depa, jadi the group of boys tu cakap lah, ni our table, dah rsvped. Yang 2 orang budak ngah makan (of cos food from Chakri yang depa amik) terus bangun. Sambil bawak semua plates air depa ler kan, so depa pi duduk makan kat depan park kolam air tu, bukan kat around meja Chakri.

Jadi kami dok lah, budak2 ni main ambush je ke masuk Chakri amik food. Pastu aku perati jer…lepas je depa makan, depa quietly letak plates gelas kat salah satu meja makan customers Chakri and blah. Jalan camtu jerrrrrrrrrrrr hoi. Ya Allah, bebetul makan free bebudak nih. Depa siap jalan lelaju lagi luar Chakri tu tak nak orang kejar ke hapa. Kami terpinga2, nak panggil manager pun tak guna orang sesak, kitorg punya table memang kat luar.

Habis makan masa nak balik bayar tu, aku borak le ngan manager Chakri, citer pasal kes 2 orang budak melayu yang makan and blah gitu jer. Dia cakap memang sokmo ramai buat but mostly foreigners, macam negro and arabian. Selamba kodok je beratur amik and blah. Bila depa caught them, diorang cakap ‘oh we thought this is free’. Sukati ayah ko lah free kan orang nak bagi makan kat Chakri beratus ramai tuh…

Halahai, camtulah..dik ramadhan, ko puasa, ko makan tak bayar, berdosa gak tu dik. Nak kata tak kerja, memasing macam pakai uniform, kot ye pun nak berjimat sangat, jalannya salah.

Comment: 13

Cash converters!

IMG_0829

nampak jam tu, hah tu dia after midnite. Depa wish birthday and bapaknya yang konon nak special treat kat birthday girl, siap dokong cang cang bawak ke atas. Pastu bukan badan dia yang sakit, badan aku yang sakit coz posture dia dokong menyakitkan badan aku hiks..

Ada video depa bertiga (Zeeshan dah tidur) wish2 birthday. Maklum ler apaknya balik kerja kan after midnite tu yang depa tunggu lama.

Tarak hal ler, dah 40 dah tak heran pun aku ngan birthday2 nih.

IMG_0831

on birthday day gak, lepas bebudak pi tuition, kami pi The Melium Group, nun kat Lake Fields Sg Besi. Ada my colleagues pergi a day before, berborong2 bawak tapi bila aku pergi, alahai. Tak taste le pulak. Mungkin kerna aku mostly dedulu beli sendiri kat Europe so jadi bila tengok sendiri kat sini rasa macam not worth it, masih lagi mahal.

IMG_0833

handbags memasing kena diwrap plastikkan yek, so kami balik tangan kosong. But takpe lah, jimat duit. baru nak beli handbag raya :)

IMG_0834

tak nak rasa tak berbaloi, nampak ada kedai Cash Converters kat situ gak, so masuk dalam. Kalau le aku tau ada kekedai gini, memang aku campak baling2 barang2 aku yang kat rumah lama dulu kat sini. Boleh buat duit oiii

IMG_0840

Fan yang kat lantai tu, sedap seiiii! Harga originalnya berapa yek?

IMG_0845

we bought the guitar stand kat sini, bapaknya ada guitar tapi dok dalam bag, so bila ada stand tu, cantik le sikit buat deco kan. Harga about RM30 kalau tak silap (kat Alamanda, kecik size is RM40)

IMG_0848

hah stand yang aku pegang kat tangan tu, yang guitar depan aku tu, stand nya. sebat tang tu

 

IMG_0851

Golf set pun ada belakang nun. Kedai ni tak semua ler barang 2nd hand, ada jugak barang2 first hand yang baru. Macam aku punya guitar stand tu, berlambak2 ada, semua bebaru. Macam2 ler ada

IMG_0854

Macam barang2 rumah nih, sponge basuh pinggan pun baru, aku teringat beli coz sebelum kuor maid aku remind suh beli sponge, hah sedang elok ler kan..

basikal bebudak umur 4,5 taun pun ada but kena check memolek, ada sebelah break tak jalan bagai, tang ni aku rasa baik hangpa beli baru lah.

IMG_0849

galid aku dok situ tengok accessories. Sambil tunggu RD melayan apa tah, so aku borak ngan budak keje sini. Dik tu cincin emas ke? ni mesti dia tak jadi bertunang ke dia jual kat sini kan? Tak pun cincin nikah, dah cerai2 dia tolak kat sini kan dik?

hahahah yelah kot kak

Aku nak repeat ler gak lagi pergi, dokek yo ngan rumah den tuh.  Tapi betullah, memacam ado, rasanya kat BSP pun ada gak, tapi tu ler, yang dekat tak jenguk yang jejauh pi jelajah. Kebetulan je pun…tapi kat BSP tu bukan outlet CC ni lah, similar jer.

Comment: 12