Beaufort, Sabah…

IMG_1947

belakang pungkoq le korang nampak kan….

my small luggage bag and a trip to Sabah via MH.

Hemm, dah lamo nih, but i had to wait for my Sabah’s official entry keluar, tu yang pending jer.

IMG_1972

kami makang kat hemm…tu lah dah berbulan punya trip,  langsung lupa heh. depa le makan, aku gatah ayam goreng no kulit.

IMG_1981

hah kat KK nih, tau apa nama tempat ni?

sini le depa makan, tapi bukan makan sabah food, makan the indonesian food.

IMG_1984

kucing ni punya steady je lepak situ. Teman kami makan. Kalau ada yang nakal sikit tolak ko ke bawah, mengericau ko nak berenang ke darat tau!

IMG_1992

walaupun panas berdenting, tahan 5 saat for my blog

aku checked kat my instagram, nasib baik le ada set location. So this is Jesselton Point Ferry Terminal :)

IMG_1997

hah ini entrance nak masuk tempat makan sini, ada gak lagi food court lain kot, kita tak survey lah, aku ikut je mana depa pergi. depa benti, aku pun benti. Most of the time, aku ngan gadget jer…

IMG_2003

dan langsung terus 2 jam dalam van, ke Beaufort. Dengan hujannya, lebatnya, ngan nak terkencingnya. One time driver van kena pasrah jugak berenti kat petrol station, tapi kampung tu takde toilet dalamnya petrol tuh, maybe rosak ke hapa, but the next station tu ada, penduduk buat 2 toilet yang bolehlah ‘tahan’ adoiii. Takde le smell apa cuma dia punya cover seat tu takde dah.

Jadi le dalam keadaan terdesak ko kan.

Petang tu jugak around 230pm macam tu kita check in at River Park Hotel, Beaufort. Everyone is like so blur and tak tau the correct of the hotel name, thanks to Google!

Bilik of coslah sorang satu, at this age, aku kalau ko bagi sharing basis, aku upgrade sendiri cari bilik lain…but Coke tak buat gitu, sama ngan most of my clients lain gak lah, dapat bilik sorang satu biasanya bila travel.

Jadi satu katil as my shopping stuff (if any?).

IMG_2009

mandi rehat kejap, coz about 430 gitu nak kena keluar balik to the tapak carnival. Aku tengok bathroom ni, hem…terus ting ting ting amik idea! biasanya bilik air takde paip asing macam gini kan, buat basuh kaki / buat amik air semayang. Kita biasa buat paip kat sebelah WC jer kan, so since aku kan dah berbulan2 ngan project rumah TM tu jadi terus amik idea nih.

Wpun laki aku macam hangin jer…ni last minute ni, dah bukan stage bilik air bla bla bla.

Alhamdulillah, dapat gak selit buat. Hiks….

nak buat camner, dah tetiba dapat idea design gini masa kat Sabah pulak tu.

IMG_2017

bebetul ler depan hotel, ada kedai kain baju bagai lah. Alah memurah jer. Ini sandal ada macam wedges sikit, bought for Bibik.  Aku rasa aku dah beli size dia, pun dia kata sempit jugak. But pastuh aku ada beli lain lagi, for her birthday, tapi bukan dari Sabahlah, dari KL jer. Selipar jugak, ha flip flop.

Rasanya for over a year dia kerja ngan aku kan, selipar/kasut for Bibik jer ada ler lebih 6,7 pasang gak. Dia ni suka berlari/jalan laju, aku punya current selipar skang aku pakai buat driving, dah 3 tahun kot (beli masa holiday kat Bandung) masih lagi bertugas khidmat to me till now.  Apapun, tak kisahlah, itu ole2 for Bibik dari Sabah.

IMG_2094

Kedai ni jugak penuh ngan all the army baju, dress, jacket, seluar, tshirts, hoh celoreng2 kiri kanan. Harganya wayyyyyyyyyyy murah!

IMG_2096

tapi kena pandai le carik size. untuk S ke M memang payahnya nak mendapat, banyaknya L and XL segala

IMG_2099

seluar ni pulak aku leh sarung, kakak pun boleh, but i bought for Kakak lah, boleh buat jenjalan ler buat tidur ler…and ada 3,4 corak yang berlainan jugak

oh bila i cakap murah tu, harganya semua below RM15. Seluar ni lam RM7.90 ke RM9.90. Paling mahal pun jacket army abang, lam RM19.90 kot…

 

IMG_2118

malam tu kita makan kat seafood sini hah, kat pekan Beaufort tu gak lah. pastu ada parade gak, kereta berhias, kita tengok masa dari dalam van jer, ramai orang kampung dok penuhkan tepi jalan coz nak melayan the parade kan. nice nice. Lepak sini till depa kenyang (aku gatah ayam again) and kemudian balik hotel.

but depa tak naik, aku sorang je naik, depa plak sambung jejalan kaki carik memakan lagi, nasi lemak ke hapa le yang ada. no point aku ikut coz i m not a food blogger nak review try bagai makanan orang, some more i m not an eater. on strict diet.

 

IMG_2126

orang cam pelik je pehallah sanggup lintas jalan restaurant nak bergambar kat sini.

First, i tak datang Sabah setiap tahun.

Second, i tak gak datang Beaufort setiap 10 tahun sekali pun payah. Ini ler pertama kalinya.

Third, oh well….bukti aku sampai di Beaufort. kahkahkah. actually belakang tu ada macam railway station. tapi ada gak perhentian taxi ke or untuk kereta sewa.

IMG_2103

hah hasil2nya…oh shirt Army for myself pun aku beli gak, that s about RM5.90 rasanya. soo all for my family. Nothing ler for bapak depa.  If lah hangpa nak cakap, kak napa le ko tak beli 10 bungkus. Ok, akak tak bawak tokan luggage tau, akak bawak small hand carry luggage jer jadi memang takde le dalam sejarah untuk beli -belah sangat.

Inipun coz ada kedai depan  hotel.

dan sikit akak beli kat karnival for my mak and self pun satu tali pinggang besi (fesyen orang tetua pakai zaman dulu tu tau tak?).

Oh btw, I pernah pergi Sabah, pusing almost semua tempat2 menarik, hingga di kaki Gunung Kinabalu (tak dibenarkan naik coz i was from the company that sponsored the UKM students that time). Trip  jalan2 tu pun, together ngan students UKM, apa khabar ler adik2 UKM tu semua. Semua dah lost contact ngan hakak merah, masa tu pun ai belum kawin pun lagi.

Plan to re-visit Sabah and Sarawak, but tunggu sikit masa tahun lagi, bagi chance si Zeeshan besau lagi.

 

Comment: 9