What a 2020…

It s coming to the end of 2020

i havent posted much here….mulanya 17th January dengan pemergian my ibu, kemudian dunia dihenyak with Covid19.

For this year, at a new place KSO, boleh kira berapa kali sangatlah ai pi opis. we apply WFH sejak pandemic menimpa bumi. Even half of my room had been transformed as my mini office sejak first MCO March/April lepas.

But waktu few months yang kita managed flatten the curve, we the Red Family managed to escape to short holiday at Hard Rock Desaru (duh jauh bonau tompat nih). Pahtuh plan for jalan2 tempat lain, all cancelled due to the 2nd wave.

It looks like i ll be spending more wfh time till the year end and clearing up my leave (for the first time gak cuti panjang yg tak leh nak jalan merata). Hari tu pun MCO, on the 100 days baru sis kuor rumah for the first time…

oh during the 3 months tu pun, kami the red family ada buat gerakan pakej prihatin, pastuh lepas Syawal whoever donates, kita bagi cash je kat asnaf, much easier. Just online everything. Till now, we r still doing to those asking us for asnaf list coz we have hundreds of asnaf list coz i keep the record.

Other than that, home is full with love, dont worry bout the past hiccups, serabai pening tengok bebudak ni sume ODL je la, but since 2 weeks ago, i dah tak masak, semua handled over by my daughter. cos I tak turun during lunch break to cook, still upstairs for wfh, so she even ODL still leh masak. I just give the recipe and she did the rest. some lauk tu dia dah tak yah tengok resepi pun…alhamdulillah, dr kekecik aku ajar bebudak ni masuk dapur, dah tua2 ni senang la sket.

back to my health, just to recap, after my left knee ops 2 years ago, 6 months laternya I amik injection, then 6 months later lagi I buat 2 more japs but via GA (sakit giler kau, first time dah buat hidup2, I dah tak leh tahan). Physio for a year then i stop.

During mco, i kena sakit gigi yang sakitnya alahai…bertunda2 selagi daya. But after it s lifted, i have no choice kena gak pi jumpa dentist, and with GA gak, masuk OT dentist korek 3 gigi belakang. Sebabkan nak buat GA, I had to go tru the covid swab test (policy all hospitals). Haish, sakit yg uncomfortable. Tak sanggup nak berulang lagi.

End Oct recently, I was attacked by vertigo (apparently Doc said my record shown every 2 years I mmg kena vertigo). 24 hours later, I kena gastrik plak. Ni first time dalam sejarah la I kena gastrik, omang Allah saja yg tau sakitnya I menanggung. For 10 days! I didnt go to the hospital, ubat klinik berulang amik sampai doctor tak nak bagi lagi dah coz i dah overdosed ubat (ater sakit sangat). so after 10 days, from the study n researched I made, I m sure I kena GERD. Jumpa Doc pi spital on the 11days sakit tu, and memang gerd la sangat. Nak kena buat scope (but kena buat covid swab test lagi) so memang tak laaaaaaaaaaaaa aku nak buat.

i just took the medicines, miracle alhamdulillah, ubat2 doc bagi tu terus I sihat, doc mintak ai terus sambung makan ubat2 tu but i stop coz I jimat ubat, if it happens again (tak yah pi spital, leh wallop the ubat). Ganaton n vocinti among the ubat yang power stopkan my GERD.

Besides, im back to my online Chess tournament/games. No more actual games can be entered due to Covid so main online je lah. I also rajin tengok tiktok, banyak useful info kat situ (i dont have a content, i cuma tengok content orang jer)so pls dont follow my TT, zero takde posts at all, TT tu superbest, better than IG. Coz of that lah I malas nak berIGs, everybody dok carik sis, dah few months since I last posted there. will do insyallah.

Road to diet still ongoing, benda ni tak yah sembang, let s see the outcome sudah. The red family is alhamdulillah in good hands (belah sana sini tu tak yah cite lah, they r not part inside our red family), benda 20 taun sembang macam aku takde bagi harta even budi langsung haish….. Lagipun banyak mana pun budi kita kalau org tak suka kau, no point, just back off.

My method is simple, toxic people, drop them off. Cut them from my life. If ada igs / post yg I menyampah, I unfollow, I mute I buat apa saja yg I rasa make me happy and move on. Ko nak tag 100 orang pun sila lah, aku pun tak yah nampak and baca lagi dah. Kurangkan bersocmed tu pun puncanya gak I tak nak ada around toxic people ni. Kadang mulut macam tanya khabar but sejenis yang nak mengorek cite dalam kain, so many makpak bawangs out there, i tak suka nak sembang further, I cut the conversation. End. Tak suka aku, remove me, ai x suka u, ai m not gonna spend my time with you. I try not to be around u. Happy. apa adahal.

Cats…i have 10 now. For this year saja hasil MCO CMCO, i adopted 3 ekor terus. One is blue/white BSH – Berry, one is Evelyne the flatface calico and one is ASH+BSH – Fenty (sis dah habis nama hbags to be given to all my cats, so kena pakai nama makeup plak). tetiga ni betina, 2 still bebudak lagi but Berry tu dah bape kali kawin ngan Bel (my male BSH yg the one one tak sunat yet) blom gak ada hasil. During CMCO gak 3 of my cats pi sunat – anak sulong si Chanel, Jacob and Tory 2 jantan 2 beradik. Chanel terpaksa gak pi sunat coz after punya banyak jantan yg tried her, so hard for her to ‘give’ and she pulak bila ngah heat bising satu rumahhhhhhhhhhh. So it s time la for her to sunat. Jadi godmother je la ko Chanel.

That s all for now, ada ramai lagi people still come to my blog and expect me to write daily. I m no longer in that position. My desire to write dah stop since few incidents 2,3 years ago. I dont really wanna share my stories so much here, I dont want people to use that info to sembang / ngumpat bout me coz I know tak semua org suka kita, 20 taun pun ko kenal orang, tetap ko tak suit in their life, so let them ternganga la x tau update apa2 pasal sis.

Handbags, of cos ada gak beli taun ni, but no point beli sokmo ko WFH jugak, some more dok KSO tu, hem…jauh beza zaman KLCC. Oh every Sabtu I usually ada kat KLCC (if not during CMCO la)…nak jumpa sis, carik je kat KLCC, nyopping.

Speaking of shopping, tak dep pi kedai, i beli online. Everydayyyyyyyyyyyyyyyyyy, postmen/runner datang rumah ni. I even have runners Shopee, Ninja etcs yang dah jadi gang some more.

Sampai dah santak rumah ni, dari 1 robot becomes 3 robot. Dari 1 laptop sampai 3 laptops kau, fridge, washing machine eh masa covid ni la sume janamkan… and list goes on….dah ujung2 taun ni kurang sket membeli, just for top up2 barang2 for cats/house yg tak jumpa kat kedai pasar umah aku ni, ha baru lah beli online.

Semoga musibah Covid pergi secepat mungkin and selamanya. Stay safe everyone.

To my next writings…

Assalamualaikum

Kak Red @ Redmummy

Comment: 6