RedMummy

Chop anak for ads!

IMG_1055

IMG_1072

IMG_1087

Welcome to the the motherhood club – Ruby

IMG_1101

 

IMG_1118

IMG_1121

IMG_7124

Just the 3 of us for one of the events. Abang Kakak buzy with their extra classes.

Sebenarnya yang dibook ialah si anak, makpak hanya sampingan :)

Comment: 5

Mother and Kids…

photo 2

this green top is so damn nice, comfy betul. Kalaulah ada 7 warna lagik!

My old black pants, before  having Zeeshan, about 7,8 tahun kot usia. dah muat kehkehkeh :)

photo 1

standard ler mak merah muka pucat pepagi, tak pakai lipstick semua tuh, itu kita tenyeh bila dalam jem, bila dah tarik handbrake kat parking. Lagipun kang kuor rumah nak kiss anak2 bagai segala, kiss laki gak sama. bertepek ler pulak tanda lipstick, so dah memang amalan aku takkan pakai lipstick dari rumah tuh. Ada sebatang je kot lipstick dalam rumah hahaha, lebih sume kat lam kereta, handbags.

well. mak  ajah has been staying over at my house, tak berapa sihat. but la ni dah ok alhamdulillah. So seronok le pagi2 pi kerja balik dapat cium peluk mak aku hah. It was quite a breakdown for me few weeks ago coz kekangan masa yang terlampau mampau busy, tak dapat jumpa Mak. Bila mak stayed over with me this week, it s a pleasure. though mak aku memang selalupun at my house, cuma sebab kita clash sokmo tak jumpa bertembung dek time factor. Hence, this entry is out.

Speaking about mak, semua orang ada makkan?

kan? Kalau tak camne ko kuor.

aku pun makkan?

So moralnya sini nak cerita, boleh tak kita letak diri kita kat orang lain yang ada mak. Ok ko tak sayang mak ko, so mungkin kerna itu yang membimbing ko untuk mengutuk mak orang. Mengutuk mengata mak orang bukan jenis2 kecik alang ler pulak tuh. Ibu ni kan tinggi darjat pangkatnya, jadi bila seorang ibu muda tua dikotakkatikkan dek orang, ohoooooo, you are so so wrong! Ko dapat anak2 yang jenis back up mak dia (most anak2 will do that), dia bantai balik orang yang mengata mak dia.

Biar apa keadaan maknya sekalipun, tetap anak-anak ni akan back up jugak mak nya.

Jadi, no. aku bagi contoh je mak aku kalau orang buat gitu. Lama dah my brothers or sapa2 bagi2 kan mulut sipolan, pernah jugak jadi rasanya, i wasn’t at the location.

My motif is, you nak mengata2 mak ni….kalau you perempuan, if maybe you mak, ingat jer, akan nanti berpatah balik kat wanita2 terdekat dengan you, mungkin bergelar ibu. Tak mak ko, anak2 perempuan ko.

So  kalau nak melepaskan marah sakit hati dengan mak merah, obviously ler aku pun Mak kan, tolonglah ingat anak2 aku pun pelindung aku, dulu hangpa tengok Abang tu kecik alang jer, sekarang dah melonjong panjang. Lusa tulat bertahun2 akan datang, dia akan lebih protective to his mom, to his dad and to his adik2. Same goes to kakak and Zeeshan.

Setiap anak2 tu akan berbalik melindungi parentsnya.

Jadi, janganlah usik mak orang nih. You never know and you pun tak boleh nak baca apa yang nanti tulis kat belah kiri kanan ko tu kan.

photo 4

Macam aku nih, i m immune already. Nak mengata ler camne aku memang dah kalis habis. Tapi bila ko mengata anak2 aku, memang kalau depan mata dah makan penampar. Hok kat kibod warrior tu, aku biarkan jer, coz itu semua sampahs. Nak mengata pandai plak pakai nickname, eii at least kalau datang dedepan cakap depan muka ni, boleh gak aku clap clap.  Same goes to my kids, depa pun nanti one day dah bebesau, kot korang nak mengata, hah paham je lah kan. Bukan kita ajar depa berbalas balik, but sifat anak dan ibu tu mostly memang akan sentiasa protect each  other.

But for me kalau orang buat maknya ni pun, aku biarkan jerlah. Let it go. I always tell my kids, biar orang tak suka kita biar kita takde kawan ke biar kita susah camne pun biar apa segala yang jadi ngan kita, remember you have your family, yang always back u up, be with you, stand up for you and love you unconditionally. Anak beranak kena bersatu.

Takziah untuk ustaz mengajar anak2 kami mengaji, dan isteri atas pemergian bayi perempuan yang baru dilahirkan.

Alfatihah untuk ibu-ibu yang telah pergi meninggalkan anak-anaknya.

Berdoa dan berharap terus berharap untuk ibu-ibu yang masih belum bisa berpeluang untuk melahirkan, langsung tidak bisa mendapat gelaran Ibu.

Comment: 8

Oi baju oi!!

IMG_0708

kasi tayang budak curly ni dulu!

sedap je dia duduk dalam tudung saji tu ngan bapaknya penuh redha. Aku ngah sibuk kelentung kelentang kat dapur heh, tengok kuor jadi begini. Hoi!

Kalau kita ngah lepak kat meja makan, dia boleh naik berjoget2 atas meja makan. Sedap dapat neneknya tempik, laju mencicit dia turun hahahahaa

Zeeshan zeeshan….

nak anto pi sekolahlah. Aritu nak anto kecik bonar, skang pun kecik but dia memang ngah stage nak menari sesangat. Menyanyi. suara aku yang cam kera sumbang ni, bila menyanyi, beria betul dia clap clap. Walaupun irama dan lagu tak seiring langsung!

IMG_0702

ini hanyalah suku dari yang kalian nampak. Batch by batch aku buat. Memula kain baju dari 4th room, pastu dari 3rd room and dari main room kemudian dari 2 luggages. Semua tu baju aku yer. bukan baju laki and anak2 tuh. Baju aku banyak kooooooooo. Ai kan is suka beli kain baju. Ada lagi baju yang dengan tag, tak berpakai pun ada!! Baju2 sponsor baju2 events lagi le gila banyak gak.

So rombak rombak rombak

ada yang besau2 tu aku bagi kat maid aku, ada yang banyak baju kurungggggggggggg, memang pakai sekali 2 jer, hish, agak2 bunga dia tak in trend semua aku bungkus. Ada yang baju menetek pun ada lagi tau. Baju mengandung toksah cakap ler kan, pun ada sama jugak! So timbang kati segala, dari beratus yang ada tu, 3 bags aku bagi orang.

Yang skirt2 tu nak bagi orang tu yang payah, so sok sok dah tak nak pakai buat kain buruk je lah. hahahaha!  Yang sayang simpan pun ada jugak, 2 yang dalam 2 luggage. Speaking of luggage, 3 luggage lain pulak simpan winter suits, segala jenis for winter, for anak beranak. Winter clothes kan tetebal, mana ngan bootsnya lagi.

Takper, sok rumah baru siap, hah….nice gobok mak ko dapat!

IMG_0698

The next day pulak, kemaskan lemari gobok laki aku, ngan basahan baju aku gak. 1 bag plastik besau aku buang! malas nak bagi orang. Baju tidur nenipis, tali2 halus, sexy mexy, suor tidur yang banyak tak berpakai, kalau bagi pengantin baru pun molek, tapi aku masa tu baru pas muntah belahak tak sihat, so aku tak boleh nak pikir bagi sapa, aku terus bungkus, buang!

Ada satu baju tidur aku tuh, umur dah 13 tahun. Sayang nak buang coz yelah kenangan konon, pun aku balingkan. At my stage nak kurangkan space dah tak boleh nak sayang mayang dah. Lainlah kalau dah pindah kat rumah baru kan, bolehlah nak berkoyon lagi kain baju dok ngapa. Ada lagi gak kain baju tu umurnya sejak aku kat ITM, pun sayangggggggggg sangat nak buang. Begitu sekali tapi dah as i said ler, nak jimatkan space, kena jugak let go.

Sok sok cite kat member aku hal buang baju, berbulu memasing. BUkan akak membazir dik, but akak ngah mental tak boleh nak pikir bagi sapa2 masa tuh, yang a nite before akak sihat sket so tu yang boleh pikir bagi2 orang bagai. Tak per ler. Takdak rezeki. Tapi kain baju aku tuh sumer, aku kan kekecik size jer, kakak cakap kakak pun boleh muat heh baju2 mami nih. Yelah. Ada gak aku lantingkang kat dia.

For RD punya kain baju, this time around, kita tak bagi the brothers, terus bagi kat abang. Untunglah ada anak bujang badan dah sama size dengan bapak. memang worth to max! Beli mahal2 pun leh pakai 2 keterunan hiks.

Those asking baju kasut si kecil pula, itu payah sket dah skang. Ramai babies aku jumpa or toddler, aku bagikan je baju kasut Zeeshan tuh. Or to my family members yg ada anak kekecil. Lemari baju dia pun tak muat gak heh. but back to the same reason,  biarkanlah dulu, rumah kecil asal bahagia :) . Rumah besar pun tak tentu jugak bahagia kan?

I still remember, apa ko kata, berlaga bontot? Takper, with my own happy Red Family.

Comment: 17

Telinga Mata Mulut!

Oi

anak aku yang kecik tu demam hah. Tau la bila demam lagi le nak kena melekat jer. Dah nak kebah dah, demam beralih bulan, katanyalah kan. Sekarang tengah stage nak bercakap bersuku-kata. Pastu kalau tengok Hi 5 kat TV tu, dengan aku pun kena joget sama. Seronok betullah dia.

Cuti sekolah ada ler aritu jalan kejap, but aku outkan tu next weeklah. Bz arrrr. same simple reason.

Abang ada 3 hari camp, kali ni neneknya yang hantar. So kita support jer lah pergi jugak, wpun abang memang tak nak pergi asalnya, yelah dok rumah pun dok lenjan pc ipad hp jer ko, eloklah pergi.  Kakak has her routine mandarin class at home and badminton session. Lain package kita ada kuor tengok movie, Captain America 2, pergi under Churp CHurp, berempat je kita pergi. Mana pernah aku bawak Zeeshan tu masuk cinema, tak kuasa ler nak main kekejar heh dalam tuh. Dia bukan tahu apa pun. Lagipun sound system cinema kan kuat, janganlah bawak masuk anak dalam tuh.

Parents yang bawak anak kekecik tuh, pepandailah pikir sendiri, anak hangpa kan.

Aku ada sungutan sket, bila kita nak buat sesuatu persetujuan, kita mesti ada budi bicara kan, tapi kalau satu pihak mengalah dan satu lagi tak nak berbudi bicara dan tak nak langsung mengalah, oh susah orang macam ni. Aku tinggalkan jer orang cenggini. You dont own me, tak nak tolerate sudah, lantak ko lah. Blogging life ni bukan wangi2 jer semuanya pung.

This weekend nak rombak kain baju yang berkoyon2 banyaknya tuh. Hangpa tau tak, ada 2 luggage penuh dengan kain baju aku jer. Yang by right aku  nak jual, tapi tak berjualan kahkahkah. Bilo masanya nak bukak booth. Nak suh aku amik gambar, oh memang takde le kan, berduyun2 nak amik gambar segala. Nak buat garage sale pun hahahahaha gelaklah, tak de kecukupan kakitangan nak membuat semua tuh. Baju laki aku pun melambak gak, but sokmonya kita bagi our brothers, both side, but this time around kita nak allocate to those yang kat Cambodia tu coz bapak aku bila pergi sana mesti nak bawak kain baju for them. Sedekah jariah.

Masih lagi mengenang MH370.

Apalah kesudahannya ye nanti?

Comment: 8

The marriage issue…

Lately

i dapat banyak isu hal rumahtangga in my inbox.

i boleh tolong bantu yang terdaya.

Takkanlah marriage i pun tak tunggang terbalikkan, pernah gak drama2 segala, eh skang pun ada majuk2 gak lah but minimal. Dah 13 tahun heh, kuasa nak gaduh lelama hoi. Baca tak ni RD?? kata nak bini kerempeng hah dapat dah kerempeng balik kahkahkah.

To those yang tengah marriage problem nih, give yourself a timeline. Kalau u dah fight for 3 months, few months tapi the spouse masih lagi tak nak go on with the marriage, you kena move. Leave him/her.

I should share some of the stories, with their permission.

Kalau ada 3rd party, ko pergi jer rumah parents budak pompuan tuh, tak kira le anak dara ke laki orang. or pi heret lakinya sama. Ni yang ramai ni anak2 dara ngan laki orang nih….Ko ingat leh makan telur jer ke dik, duit kena kepuk2 nak kawin ngan laki orang nih, dia nak kena tanggung anak bininya, kot cerai, anak2nya kena dia tanggung gak.

Tak pasal2 ko yang nanti kena tanggung laki ko, dia menanggung family pertama, ko kena support dia. Hah masa tu ko punya body pun alignment dah lari, dia pun pi carik lain. ha nangis ko.

Speak soon.

Salam Jumaat.

 

Comment: 5