RedMummy

Perebutan Duit Pencen

Dan kemudian akan ada anak-anak yang mengejar duit pencen ibu bapa…

dan ada juga anak yang tidak menghiraukan langsung akan duit pencen ibu bapa itu…

pada anak-anak yang taksub dengan duit pencen ibu bapa itu, merekalah yang akan ditunjukkan Allah

  • hanya akan dapat melihat ‘pemergian’ mereka selepas mereka sudah tiada
  • dan mereka akan mendapat satu persatu musibah, dan pada keturunan itu…

Kita mungkin sangka mereka akan berhenti sekiranya sejarah mengejar pencen ibu bapa itu berakhir di satu tahap

but, they will never stop this if another parent is still alive and holding the double pencens…

be careful with all these people

they will do everything to get the duit pencens tho they are being so called ‘alim and nampak baik’. That s only to cover the hidden agenda.

dan satu anak ini hanya melihat ketaksuban dan ketamakkan manusia-manusia itu….

Comment: 4

Bersedekah and Im doing for Mak Ajah

During this hardest time – the Covid19
You know ramai yang step in to help those needed
Either financially, energy, food so many more etcs
Alhamdulillah

Sangat ramai yang perlukan bantuan, bebelow B40 tu specially
Kadang2 depa sendiri tak tau nak mintak tolong kat sapa dan di mana
Coz level manusia kita pun, agak segan dan malu nak ask for help
Melainkan from mouth to mouth, and penderma terus je panjangkan langkah

Cuma kesian
Yang buat amal jariah ni; pun ada yang dengki busuk hati khianat. Nak buat baik, memang akan ada halangan dari setan2 besar ni. Nak add on
kerja malaikat kat bahu kanan tu pun memang bukan senang jalannya,
my mak ajah selalu cakap dulu; niat niat niat, lantaklah apa orang nak
cakap. bagi je bagi, sedekah sedekah. Sebab dalam niat tu Allah dah tahu, yang busuk hati akan sentiasa di takuk tu.

Kita hidup dan tanam je lah saham kita for our akhirat.

oh my, kerna my mak selalu bersedekahpun, ada gak 5 anak2 yang gelap hati thot ada yang songlap, haish 🙁

Sorry, if u are my IG Follower, u know what i m talking about, coz I m actively there, sis tak rajin nak update sini hehari, my ig is redmummydotcom (kemon, sis dah lama kot in this industry, takkan tak tau my IG korang ni pun)….

I ve been doing the donations drive dah lama, berpuluh tahun ler pun sejak aku ada duit sendiri but not so much lah. Just for this #covid19 or mainly sejak mak ajah pergi, ai buat sendiri2. Ai x collaborate ngan sesapa, ai tak ajak pun u all bank in to my acct or this that acct, ai just cakap, if u ada rezeki, panjangkanlah…

I show you my efforts to anak2 asnaf, so I hope ada tergerak hati teman2 kat sini to do the same. We dont have to tell in words, but by showing them kat igs, some photos, so korang pun murah hati untuk derma sedekah sama.

Dalam rezeki kita ni sentiasa ada rezeki orang lain. The power of sedekah tu kuat tau, if not today, tomorrow day after after or dalam bentuk lain percayalah. I belajar a lot from Mak Ajah. Kami 8 beradik mak aku sokmo tempik kat aku, ulur duit tu kat nek tu, kat makcik tu kat pakcik tu, ulur ulurrrrrrrrrrrrrrrrr setiap kali pi beraya kat Melaka KL (Ya Allah dari aku umur 21 tahun mula kerja sampai mak pergi lah, itu je yang dizikirkannya), till one day i said mak, orang dah berpuluh taun mak pesan, mmg orang sokmo buat, pi raya mmg duit raya untuk orang2 tua n bebudak pun mak. Awat la yang 7 orang lagi tu mak tak pernah sound cam mak sound orang ni.

Rupanya semua tu ada hikmah…
I ve been trained, and raised by mak to derma sedekah jariah
She chose me out of 8 to do this
She knows dalam 8 anak dia, siapa yang will have her legacy
She can see me duplicating her perangai bersedekah

I m not saying that I pemurah bonar (I cannot beat mak ajah lah, dia punya tahap pemurah sedekah tu unspeakable) pun but insyallah i ll keep on improving myself on this, together with Nana and Along…

I funded a bit for anak2 asnaf, I got helped from my husband and my kids, specially laki ai tolong pi belikan all stuff from the Star Grocer Taman Mulia (all cashiers pun dah kenal and dah tau those stuff untuk charity), then ai carik anak2 asnaf ni tru my kids school connection. N my husband helped to pass around the stuff when those needed datang depan rumah kami, untuk yang tak punya transport, yg dekat rumah, pun laki aku tolong pi hantarkan. We apply social distancing for sure.

Since dah few weeks kita tak leh ke masjid, ai divert mak ajah’s sedekah tahlil bagai to Polis Bantuan PPUM. Weekly basis, ai sent some food to them, semoga berpanjangan sinar cahaya lagi sedekah ini untuk bondaku.

I bought lots of hand sanitizers and share with those needed specially to Police Bantuan PPUM, gloves, masks too. I picked PPUM coz di situlah ibuku dirawat, pergi selamanya, dimandikan dan disolatkan. Itulah perhentian terakhirnya sebelum kami bawa ke Melaka untuk perkebumian. PPUM is so closed to me. They have big numbers of covid cases too, Allahuakbar.

I know masks are really hard to get, I beli sendiri tru some contacts, ai spent a lot for those needed. I dont jual ye sayang. I dont. I bought and spent by using my own money and sedekah to those needed, keluarga asnaf, front liners and of cos PPUM is in the list too. Orang buat business, but ai beli for those needed. n all of you, mehlah sama buat sedekah ni gak, 10inggit pun sangat depa dahagakan, so many ways we can do to help those tak berkemampuan. Stay at home wajibul gak ye, we have to stop the chain of this virus!

I m not stopping, I hope I can do this forever hingga dipanggil Tuhan. I pun takde harta sangat, my personal collections pun, if any, will go to charity too. My 2 lots tanah yang kena tipu (andaikata silahabau tu nak bayar balik my 100k, it will go to charity gak, all of it). Like I said, sejak Mak Ajah pergi, aku lagi suka and menambahkan amalan sedekah ni, just cos of my Mak.

Let s do this together, kita nak Ramadhan dan Syawal. I dont really wanna celebrate coz I just lost a mother but I have 3 kids yang not fair for them if tak celebrate but dah kalau covid ni masih merata till Ramadhan and Syawal, raya dalam rumah je lah kita…halahai, sedihnya 2020 ni.

Yes, my 2020 is not good at all (yet).

Mak Ajah meninggal

I moved out from KLCC to the Central area after 15 years there

5 days after we just moved to the new office, before the 2nd batch from KLCC move in, we have been asked to wfh due to major case of covid patient. So fyi, i have been wfh for so longggggggggggggg, terlalu lama. Insyallah, let s hope this covid19 pergi secepat mungkin, zero case and we can have our Tarawikh di Masjid 🙂

To Mak, terlalu rindu anak mu ini, it s been few weeks already kita tak dapat nak visit kubur mak, sejak kes Covid19 makin menjadi2. Insyallah mak, nanti kita datang ye mak….

Alfatihah Mak.

Comment: 5

Quaker Oats Smart Heart Challenge

After being away for quite a while, let s get back to my usual blogpost first (I owe u the ‘journey’ of my mom), it took me quite a while to digest back my life, I was down for weeks before I can get up to my routine 🙁 .  More

Comment: 5

Perginya Mak Ajah … Alfatihah

Assalamualaikum

as much i wanted to write; i kept on deleting the contents.

Bonda tercinta saya or known as Mak Ajah telah pulang ke rahmatullah pada hari Jumaat 17 Jan 2020 baru2 ini jam 11.48am di PPUM at d age of 74yo.

My brother in law, my sister Nana and I were with her during her final moments. Mak had been admitted for about 11 days and everyday during lunch break I went to d hospital to feed her / look after her. Im redha for her leaving but im still adapting my life without her.

Allahyarhamah Hajjah Patimah Amir telah disemadikan di Melaka, kampung kelahirannya (arwah and Abah’s request) pada hari Jumaat juga.

AlFatihah

Ya Allah; Kau berikanlah syurga buat ibuku, dan ditempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman dan beramal soleh..

Amin

I ll come back to write more about her ‘journey’.

Comment: 24

Sis is back :)

Assalamualaikum

Oh my, Ya Allah, berbulan tak update blog ni.

Apa lagik nak bagi alasan, sama jer, sis is busy sangat.

tak buzy pun, ai malas nak update. Tu lah, ada instagram stories, sembang sana je banyak.

Sis hutang cerita operate my lutut, my dcr (idung n mata), pastu ada jap lagi for both knees, dan memacam lagi update.

well, last month Sis turns 44 years old. Dapatlah hadiah berganti new iphone, the XS given by my laki. Tq suami.  Today my magnet Balenciaga @ Bel turns 1 year old (i have 7 cats).  Dia ni special benau coz dia  sesatunya kucing yg melekat ngan aku, even tidur pun ngan sis ye, If sis dok kat dapur, diapun ada lah sama kat dapur gak.

nak carik Sis, ha cariklah Bel, kami ada di mana.

citer lain, anak sulung sis pun dah masuk college/uni nun kat utagha sana, begitukan, korang dok ingat dak abang tu kekecik dulu, ha skang dah membesar benau.  Kakak @ Gegirl is having PT3 this year, headache dia, trial exam pun soalan susahnya namateyyyyyyyy. Zeeshan is still my magnet too, now that my big 2 kids dah no longer stay home, so usually me and Zeeshan je kulu kilir coz RD pun sokmo gak outstation. Sis masih lagi based kat KLCC but mungkin my final year, as we are moving to the other part of the world (of cos still lam KL), no more mall shopping hunting 🙁 .

sis pun kena insaf gak lah beli make up

will be right back 🙂

Comment: 9