RedMummy

Sis is back :)

Assalamualaikum

Oh my, Ya Allah, berbulan tak update blog ni.

Apa lagik nak bagi alasan, sama jer, sis is busy sangat.

tak buzy pun, ai malas nak update. Tu lah, ada instagram stories, sembang sana je banyak.

Sis hutang cerita operate my lutut, my dcr (idung n mata), pastu ada jap lagi for both knees, dan memacam lagi update.

well, last month Sis turns 44 years old. Dapatlah hadiah berganti new iphone, the XS given by my laki. Tq suami.  Today my magnet Balenciaga @ Bel turns 1 year old (i have 7 cats).  Dia ni special benau coz dia  sesatunya kucing yg melekat ngan aku, even tidur pun ngan sis ye, If sis dok kat dapur, diapun ada lah sama kat dapur gak.

nak carik Sis, ha cariklah Bel, kami ada di mana.

citer lain, anak sulung sis pun dah masuk college/uni nun kat utagha sana, begitukan, korang dok ingat dak abang tu kekecik dulu, ha skang dah membesar benau.  Kakak @ Gegirl is having PT3 this year, headache dia, trial exam pun soalan susahnya namateyyyyyyyy. Zeeshan is still my magnet too, now that my big 2 kids dah no longer stay home, so usually me and Zeeshan je kulu kilir coz RD pun sokmo gak outstation. Sis masih lagi based kat KLCC but mungkin my final year, as we are moving to the other part of the world (of cos still lam KL), no more mall shopping hunting :( .

sis pun kena insaf gak lah beli make up

will be right back :)

Comment: 9

Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa!!!

 clip_image001[13]

clip_image001[11]

Ramadhan datang lagi, means berbuka puasa di Cyberview Resort and Spa is a must too! My 5th year collaboration with Cyberview Resort and Spa, begitu ukhwah kami yer.

Apa the hot one in Cyberview Resort and Spa?

If taun lepas ada 26 stalls, taun ni kita upgrade lagi….bikin jadi 30 stalls! Best lagi, depa bring back their signature ‘seafood live-on-the-wok’ dengan tiger prawns and ketam yang dimasak on the spot ikut selera hangpa. Nak selera kampung? Chinese, Jepun, Europian eh…u name it, 350 dishes tu all in mestilah ada.

My fav sangat asam pedas, darah Melaka kan, mesti nak kena pengena depa punya gak, pahtuh, teh tarik, Ya allah naik 2kg terus malam nih makan camni weoiiiii. Dessert, akak paling suka the flavours of buburs, pengat pisang, bubur kacang tu semua my tekak can go one!

clip_image001[19]

clip_image001[17]

clip_image001

clip_image001[5]

clip_image001[7]

clip_image001[9]

Main signature dishes di Cyberview Resort and Spa:

1. Asam podeh & Tempoyak (korang leh pilih ikut nak ikan apapun, aritu akak letak 4 types of fishes lam semangkuk asam podah = riaktakbur :) ).

2. Live prawn and live fish = menggetis la korang tengok ni kang

3. Nasi ayam tempayan = weiiii ayam weii! dahlah perap nasi and ayam tu oh meng, cannot tahan nafsu hoh

4. Banana Thai Panckage = hang ingat Siam’s selera takdak? gottttt!!

5. Horchien = wa ai niiiiiiiiiiii!!!!

6. Popiah Kapitan = ini laki aku makan hover 2 plates!

7. Lok ching, sata, otak=otak =  sabar wei sabar, kita belasah gak nih

Sebab ada over 350 menu, akak memang tak wajiblah nak letak semua kat sini kan, but untuk Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa, seperti bertahun2 dahulu, tak pernah fail us, tak pernah jatuh standard, tak pernah tak sedap, tak pernah tak pernah tak pernah lah customers tak nak kembali. Most of my frens, my readers, my followers, my fans and strangers memang kemaruk to come back to Cyberjaya Resort and Spa sebab bila makan kat situ, boleh relaks, tak pening kepara ngan crowded too much, coz depa pun ada buat live station, stalls pun ada kat luar, very the senang movement kita. Even they have kids area too.

 Harga for Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa:

1. Adult RM138 nett per person

2. Kids RM68 nett per person

Early birds price valid till 6 May 2019:

1. Adult RM110 nett per person

2. Kids RM55 nett per person

Boleh bincang punya harga :)

  .clip_image001[15]

Untuk tempahan bolehlah hubungi Tel: 603-8312 7042/ 7041 and  ini full address for Cyberview Resort and Spa. Nak best lagi, terus check in lah weiii….

Me and the Red Family insyallah will be there too, over the weekends during this Ramadhan, jumpalah kita nanti yek!! Ko rasa akak ada masa nak diet? Ramadhanlah bulan susah nak diet hahahahaa….

Comment: 2

It s going to the end…

I ve been in the blogging world since 2005 till now.

I never mention lah about the hiccups in my marriage life.

Sedetik secoit sekuman pun aib suami tak pernah ai petik in my red blog nih.

And I have been married for over 17 years since 2001.

So thank you for all these ‘birthday’ presents husband.

You broke my heart already.

Comment: 19

The last on Krabi…

 

IMG_2197IMG_2221IMG_2233IMG_2246IMG_2252IMG_2254IMG_2266IMG_2271IMG_2287IMG_2290IMG_2303IMG_2315

Tak silap sekali lagi balik from the go kart sume tuh, kita takde api lagik, dahlah pepanas boliang. Huh, resort ni memang aaa….apapun kita rehat kejap sesiap bagai untuk ke night market di Krabi Town. Kita chartered Alphard terus, for the keselesaan coz jauh tak jauh gak lah pi Krabi town tuh. Tak nak aku naik tuk tuk…

We stopped makan dulu kat Muslim restaurant sini, coz dah kira nak balik dah so kita makan busat gitu. Lupa pulak aku nama restaurant tuh alah kalau pi night market tu memang nampak obviously sangat the restaurant. Btw, most orang Siam sini pandai pun cakap melayu, even Malaysian kita pun melambak merata2, sampai ko dah tak heran.

Then kita proceed jalan2 pusing night market tu lah, gaya orang siam cakap sebelum tuh, night market tu besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…bila kita pusing, alahai, besau lagi downtown rumah aku wei. Seriously, kita sampai pusing 2,3 rounds lah.

Didnt buy much here, but ada lah Zeeshan bodek2 for his toys, of cos la dapat coz kalau earlier dah cakap kalau Shan mintak ‘troy’ (dukung), tak leh dapat toy, hah, gigih dia jalan, dia kan kalau tempat2 gini kan mulalah lemah lembik jer malas nak jalan2. Ko ingat abang bapak ko tu rajin nak mengendong. Dari aku dengar bapak dia membaran kena dokong Zeeshan baiklah bagi dia toys.

Ada beli kasut gak for Kakak, yang blue atas tuh, orang tu lukis tangan, for me sandal merah sampai skang aku pakai lagi for my driving. Seluar biru yang leh pakai casual and also for opis selamba gak aku sarung. Lelain ada le tshirts for them, diorang kan suka tshirts2 negara2 bagai kan, for aku idok ada, tak kenan.

Takde apa sangatlah beli sini….

IMG_2386

 

atas bawah merah..ngan luggage pun merah! Tu kasut baru so takde merah, blue purple pun boleh. Bag sandang kakak tu pun bought kat Krabi gak, kat Aonang kalau tak silap aku lah..sampai skang dia pakai for her school too.

IMG_2392IMG_2393IMG_2398

Final daynya, hotel masih hantar breakfast yang SAMA dan dalam PACKAGING YANG SAMA! grrrrr

depa utilizekan mandi private pool berkinja habis, biarkanlah, mandi le korang pepuas coz dah nak balik pun petang tuh.  Semua tuh pakai baju Krabi eh Kakak tak pakai coz hers is 3 quarters lagipun dia nak pakai baju cantik merah dia tuh. Just the boys je lah yang pakai…Dalam airport pun kita beli memacam coz nak perabihkan lagi duit Siam. Tu pun ada lagi lebih.

Alhamdulillah December 2017 lepas dapatlah ke Krabi, we never been to this place kan. Kids suka, laki suka, mak tak suka hehehehe…frankly speaking, ai love Lombok more! Semua all about Lombok is the best the boom compared than Krabi nih.

But if you have young kids, pls do not miss the Krabi Fun Park tu, masa kita sampai till dah habis kita main situ pun, just the Red Family jer yang psent time there, noone else.

Thanks for taking us there Air Asia and hantar kami pulang semula….for me personallylah kan, kalau nak pi lagi Krabi ni, tidak dah kot (melainkan for kerja/blogjob) but cam ai cakap, Lombok lagi bestlah.  Anak2 aku tuh, semua pun best asalkan beach. Maybe coz i m not really a beach person. Yes, kalau family nya trip, either fun parks or beach kena pilih, if cities tour ke hapa, depa kurang. so 4 vs 1, aku kalah.

Thanks Krabi untuk memory pahit manis tawar masam sedih spicy oily bagai hahahaha….

Comment: 12

Lagi adventures moments di Krabi…

 

 

IMG_1745IMG_1747IMG_1770IMG_1817IMG_1828IMG_1834IMG_1837IMG_1841IMG_1852IMG_1862IMG_1867IMG_1872IMG_1876IMG_1899IMG_1903IMG_1921IMG_1928IMG_1930
IMG_1942IMG_1948IMG_1959IMG_1960IMG_1961IMG_1964IMG_1967IMG_1968IMG_1987
IMG_1989

IMG_2001

 

 

IMG_2007IMG_2011IMG_2013IMG_2022IMG_2023IMG_2042IMG_2054IMG_2067IMG_2081IMG_2084IMG_2127IMG_2134IMG_2148IMG_2151IMG_2153IMG_2155IMG_2169IMG_2172IMG_2184IMG_2185IMG_2186IMG_2187IMG_2207IMG_2209IMG_2210IMG_2211IMG_2212

IMG_1931

 

The 3rd day di Krabi:

Ttour hari ni ialah the 7 Islands hoping, starts from noon till nite. Ada 2 options either nak naik small boat or big kapal. We picked the big kapal coz hari tu sebelum kita keluar Zeeshan dah memuntah, dia dah macam nak terpeleot betul, and aku risau kalau pakai small boat, dia nak terberak ke hapa bagai. But most importantly is anytime that day aku patut dapat period aku since i ve missed 1-2 days dah. So ai know my cycle ler kan. kang kalau small boat mana pulak nak ditukarnya since kita atas laut berejam2.

Thank God kita picked the big ship, betul noon ke petang tu aku period ko!

So package nih pusing 7 islands and tengok sunset n dinner sekali gak.  Depa pun siap snokelling and terjun from the big ship tuh. We were provided with the snorkel set (LEPAS NI TOLONG BAWAK SENDIRI!!!), coz baru first time abang terjun, snorkel tu tercabut sendiri from his face. So dia report kat orang jaga kami tu lah, the tour people so depa pun sama berendam masuk dalam air laut carik. Takdak. Sah kena ganti. Korang tau bape kena bayau gantinya??? Perkgh…serupa beli baru satu set yang cun from KL, cekik darah btol.

Shan pulak since he s not well, dia banyak lie down jer, and aku le teman dia. Ada pun dia main air kat tetepi beach jer sambil cuba nak tangkap ikan. Air laut sangat jernihhhh sangat.

Dinner malamnya pun kat one of the islands – depa suka, bak kata laki aku very the unexpected dinner camnih, yet for me, betapa berlengas tak selesanya! eii…tak kenanlah.  On the way balik,masih lagi dalam boat kita singgah near by the Phra Nang cave untuk tengok the Bioluminescent phytoplankton. Dia macam firefly but in blue glow in the dark and under water. Sapa pasang camera phone or torchlight memang kena maki lah..coz mmg takkan nampak if ada cahaya. This one abang terjun sama coz Kakak dah bersalin pakaian, kitorg tak tau pun nak kena pi singgah cave nih else kakak takde le bersalin baju mandi dia kan. Oh dalam ship ni ada ler toilet tapi air dalamnya air laut ko hahahaha….beria kakak excited nak mandi sekali air laut daaaa…

Ada lagi yang adventurenya, on the way balik dalam boat kecik nak transfer ke big boat ship tuh, hujan lebat menggila. Habis orang2 yang takde coverage kena tajam ujan. sian…aku mmg kebetulan dok tetengah so wpun gitu kena gak tempias but anak kecik aku lagi penting, dia dah lah not well.

Sampai deport, laki aku kena bayar the snorkel yang hilang, and pastuh ada le magic man buat performance api2 bagai. Depa ni kan aku perasan, dia lah nakhoda kapal, dia lah jaga reception, dia lah yang terjun tiruk carik snorkel dia lah gak yang layan for bbq, dia gak yang perform api ahhahahaha..all rounders betul mamat sorang tuh.

Tak abis lagi drama, laki aku and the 2 big kids dah pi naik van, aku hegeh2 ngan Zeeshan coz rupanya masa bapak dia dukung dia, selipar dia sebelah hilang. Ya Allah dah lah malam gelap, harap2 kan lampu torch light handphone jer aku dok carik sebelah lagi selipar dia sampai ke depan belakang. Tak jumpa gak, terus aku dukung dia bawak ke van.

Balik sampai resort. pepenat badan berlengas, blackout pulak. Ya Allah, bila mintak candles, depa bagi birthday candles ada le 2,3 bijik, tak ke ko rasa laki aku nak terajang je si siam2 nih. hahahahaha s

Pastuh kita keluar malam tuh, aku ngan laki aku je keluar coz anak2 dah flat and some more depa nak layan handphones memasing and tv gitu kan. Beli supper for them.

The 4th Day:

Package untuk hari ini ialah dry activities, takde wet wet. So first stop di Krabi Fun Park. Ni bebudak suka lah. But thing is Zeeshan masih lagi tak sihat, melembik sangat. Dia ada le join sesikit  ala2 the flying fox tuh, but untuk yang tetinggi sangat, abang kakaknya jer yang buat. So many types of flying – beskal, harry potter broomstick etcs. Memula amik package bebiasa jer but pastuh kita upgrade lagi for the big kids buat up to 20m height.

Oh btw, ada gak hiccups kat sini, aku bayau in full for the package a day beforenya, but masa tuk tuk datang, dia dok mintak 200 baht ke bape tah. But aku cakap, bukaklah pintu tuk2 tu so anak aku leh naik coz tengah panas nih, Zeeshan kan not well. Astaga dia tak nak bukak ko! pay first pay first. Tak ke aku berangin. Eh aku bayau beribu kot kat package ko, yang 200 ni pun ko riuhkan??

Pastuh dia nya kosi nak panjat tuk2 tu rosak, ha tak ke mendapat lagi ngan aku! Sibuk nak duit tapi service hamlau, dia bukan orang luar tau, dia mmg staff Krabi Fun Park tuh. Sesampai je kat Krabi Fun Park tu aku buat report pasal pompuan tuktuk nih, sampai ke boss dia aku report!

Sini je kita dapat complimentary, because of the bad behavior of the staff dia yang takde kosi for panjat tuktuk and also riuh mintak duit tambang ke Fun Park yet kita dah bayar full package segala so dia bagi setandan pisang ko, but pastuh aku agih2kan kat driver Alphard yang baik budi bahasa bawak kita pi Krabi town later. Dan jugak depa hantar kita ke Go Kart pulak.

For this, RD shared ride with Zeeshan and Abang Kakak memasing pun bukan main lagi beracing sampai terpusing go kart tu depa buat. Me..tukang amikg ambar video jaga barang bla bla bla.

Then the Go Kart ppl hantar us back to the hotel cos hari tu Sabtu so kita nak kejarkan pi night market Krabi town.

Comment: 11