RedMummy

Umrah for Mak Ajah…

 

IMG_0466

KLIA hari tu. Hantar Mak Ajah.

Tapi pergi berpenjuru lah memasing, macam aku sendiri datang dari KLCC. Suami aku datang dari rumah bawak mak abah  Zeeshan and adik bongsuku. Adik abang kakak aku pulak datang berasingan sampai kemudian. Waktu hari bekerja kan so begitulah penceritaannya, niat yang satu nak jumpa Mak yang akan berangkat ke Mekah menunaikan umrah lagi.

IMG_3385

Zeeshan ni dok ulang alik ulang alik pi kedai paw bapaknya air. dahlah ko sorang je yang tak puasa…

IMG_3402

Little Zhafira yangg asal aku ngekek je ke main dia gelak. ke suka tengok auntyyyyyyyy comel ko niii?

IMG_3431

Abah aku tak pergi kali ni, tak sihat. Tapi tak lama lepas tu Abah pi kelantan, adik aku bawak sana kejap, So kat sini kita bergilir le adik beradik amik turn tengokkan Abah. Kan aritu abah aku tak sihat, aku dok ajak dok rumah aku, tapi langsung tak nak nya dia. Sorang2 dok rumah tu alahai, degil pak aji nih.

IMG_3442

Mak aku masa ni dah menghilang, pi surau. So kami ni dok menunggu ler, mak aku memang selamba, kitorg yang dok risau cepatlah mak oi kang kapalterobang mak tinggalkan mak kang. She always like that, apa2 urusan pun Mak akan  jawab dahulukan Allah, lain Allah akan tolong. So memang takde le kapal terobang nak tinggalkan mak aku kan.

IMG_3450

5 beradik yang menghantar, kurang 3 lelaki dalam ini gambar

IMG_3474

aku dah nak masuk kerja balik, laki aku pun sama nak kena pi kerja so Zeeshan akan dibawak pulang oleh my sister brothers lah…Abang kakak takde, sekolah mar…

selendang ni asal dulu kakak aku punya, lepas tu jadi hak aku so aku dah pakai for over 15 or 20 years kot….gila lama selendang nih but memang lama selendang ni berkhidmat ngan aku hah…

IMG_3483

terlepas lambat nak snap gambar mak ngan abah berkissing kahkahkah

IMG_0468

Selamat perginya mak, pulang kembali. Raya ketiga Insyallah kita bertemu

IMG_0469

Zeeshan hok masa ni addoi langsung tak nak berpisah tak nak turun, nak berdukung jer…

IMG_3505

One last family photo sebelum Mak boarding.  Korang pun dah naik hapal kot tengok Mak abah aku memang setaun 2,3 kali pi Umrah, tu dah cara mak abah aku lah. Mak dah banyak kali cakap kalau boleh mak pergi sana mak tak nak balik, mak nak meninggal kat sana, begitu sampai dah seruan cakap mak aku tuh, kecintannya pada bumi Allah yang satu sana.

Few days sebelum nih kita ada buka beramai2 kat Bangi Golf Resort, tengoklah kalau ada nafsu nak bercerita yek.  Apapun, semoga Mak Abah sihat hendaknya, biar Mak pergi menunaikan bersendirian tanpa suaminya (with group of course).  I heard someone i know since my day one in ITM Jengka pun pergi jugak buat umrah with her family, may Allah bless you too.

Tu pasalnya raya tak berapa seronok sket, mak aku balik raya ketiga jer…..

hah sambungan citer kawan pada si kawan tu……

 

Comment: 2

Cipela at Isetan, KLCC….

awat la some of the photos lam nih macam pecah2 je pixelnya. ada la tangan gatal aku nih dah tersilap setting apa while doing the transfer, but nak reupload memang tidak berdaya ler.

Aku sebenarnya nak cakap entry aku kan walaupun lepas raya pun takkan habis, padahal ada lagi 2 weeks nak raya, so even after raya pun yang lepas2 punya cerita pun kena upload jugak so takpelah, some have come out lam IG FB but some belum but kalau pun ada masih ler nak jugak cerita panjang lebarrrrrrrrrrrrrrr.

i know you still wanna read my long potpet menceceh in the blog.

photo 3

so amacam cantik grey tuh? it s from Cipela, dah masuk Isetan KLCC

photo 4

depa ada in black too but my size dah sold out pulak…

 

photo 1

tengok sanggul rambut aku nih, dah potong pendek dah pun, not so much, ada le sikit. rimas nak berpanjangan la skang nih…

photo 1

though Cipela is one of my sponsors, tapi aku pergi beli sendiri the grey, support the team of Cipela lah :)

photo 3

I need one Balenciaga in Edge lah, never have one. padahal design serupa jer, dia punya gold zip design je yang lain…but beli kat KLCC adoi, dia punya diff ngan Europe, the diff tu boleh buat bayau flight tix!

 IMG_3917

 So all please come by to Isetan KLCC, check out the Cipela shoes. yang akak pakai colour grey tu, akak pun ada in emerald green but itu customized one. So I am hoping Cipela will come out in red, purple and fuschia colour pulak. Sungguh ni, comfy gila weih walaupun 5inch.

IMG_3264

 Congratulations Cipela melangkah setapak to Isetan KLCC, kalau tak dapat mai KLCC, you can get them online too.

on another story, 3 weeks later, ada ler depa buat bazar jualan at Tower 1….ni bukan ler nak citer kasut. cite shopping dalam tu lah

IMG_3826

sket ler lagi nak membayo tapi senteng le pulak caftan nih, memang le ko kena pakai something dalamnya, long dress but nampak le pulak dress tu so tak jadi lah. Kalau labuh ke hapa mungkin akak beli, actually caftan2 gini akak pakai masa dok rumah homestay melaka tuh, dok umah mak mertua ke, gitu. Bukan bawak berjalan pun.

Hish caftan aku dah banyak bonar ler….yang tak berpakai lagi pun banyak jugak heh….

IMG_3830

si manis Lofa…

siapa sangka those yang kita nampak macam sexy maut kedaung boleh berhijrah. Hidayah tu datang dari Allah. Aku antara salute tak sangka macam Ummi Nazeera, Nastaha Hudson and Mizz Nina yang boleh berubah, dan jugak Lofa. sok sok Kak Red pulak, mana tau kan. Amin :)

IMG_3832

Sarung balik the Cipela yang lebih buat aku tinggi dan ranggi. Malangnya meeting didnt went well, something screwed up and aku menyampah le pulak dengan my dedication and determination so rasanya dah sampai stage tak boleh nak tolerate bila asyiklah kena taichi nih, specially kita tak dapat good treatment, you rasa dah no point u on that stage.  This is not about work etcs, ni pasal lain ler. I just want to share a little bit of thing yang tak heavy but pun tak boleh nak kekongsi sangat. Tak paham takper, laki aku pun tak paham gak, kadang2 dia pun kalau aku cite kat dia, mata dia kat hp gak, so kalau korang tak paham pun akak tak kisah :) .

Anyway, boleh check out HiDY.com.my for your baju kasut etcs.

 

Comment: 9

Milktee Milktee Milktee!!

hah ini entry terkahir akak masa kat Japan

Sebelum tu ini pula entry waktu balik dari Paris

dah tengok? please excuse the fatty look on Paris entry. Tengok kedua entry tu, persamaannya adalah pada bajunya. The same top for 2 trips, different year.

Akak kalau dah suka sesatu baju tu memang aku hurung pakai memanjang.  Lagi best kalau ada memacam colour

photo

dah ada memacam warna yeyyyyyyy! so bolehlah akak kalau terbang lagi pakai ngan tops2 nih, colour pun dah banyak ada. Sonok sei. Nak pakai buat pergi kerja pun boleh, nak buat tuck in pun boleh, nak pakai for travel and casual also can one.

 yang Kak Red pakai ni orange, light blue and purple colour

moss-basic-oversize-tee

they do have in this colour and colorslain jugak, harga pun boleh bayar punya, RM42 sahaja.

Bila tengok camni, akak rasa nak fly je lagik, terbang lagi dan lagi…..

kimono

eh nak citer lah jugak MilkTee pun ada jugak bebaju lain, bottoms pun ada,skirts, outerwear, accessories and so on. Macam butik online lain ler, apa yang ko nak juga ada, ngah tunggu dema come out with the raya clothings pulak. Huh tu kalau on sale mesti akak yang bersidai dulu. Milktee service macam expected laju je delivery. The custome service can be contacted at any time, they will assist you anytime, insyallah.

Please follow Milktee’s http://instagram.com/milkteeclothing they have like 21thousands followers over there!

Milktee’s Facebook page

Milktee’s website

Remember, only the best comes out in my page, so Milktee dah kompem le the best among all! Jom shopping yuk.

Comment: 8

Chop anak for ads!

IMG_1055

IMG_1072

IMG_1087

Welcome to the the motherhood club – Ruby

IMG_1101

 

IMG_1118

IMG_1121

IMG_7124

Just the 3 of us for one of the events. Abang Kakak buzy with their extra classes.

Sebenarnya yang dibook ialah si anak, makpak hanya sampingan :)

Comment: 7

Mother and Kids…

photo 2

this green top is so damn nice, comfy betul. Kalaulah ada 7 warna lagik!

My old black pants, before  having Zeeshan, about 7,8 tahun kot usia. dah muat kehkehkeh :)

photo 1

standard ler mak merah muka pucat pepagi, tak pakai lipstick semua tuh, itu kita tenyeh bila dalam jem, bila dah tarik handbrake kat parking. Lagipun kang kuor rumah nak kiss anak2 bagai segala, kiss laki gak sama. bertepek ler pulak tanda lipstick, so dah memang amalan aku takkan pakai lipstick dari rumah tuh. Ada sebatang je kot lipstick dalam rumah hahaha, lebih sume kat lam kereta, handbags.

well. mak  ajah has been staying over at my house, tak berapa sihat. but la ni dah ok alhamdulillah. So seronok le pagi2 pi kerja balik dapat cium peluk mak aku hah. It was quite a breakdown for me few weeks ago coz kekangan masa yang terlampau mampau busy, tak dapat jumpa Mak. Bila mak stayed over with me this week, it s a pleasure. though mak aku memang selalupun at my house, cuma sebab kita clash sokmo tak jumpa bertembung dek time factor. Hence, this entry is out.

Speaking about mak, semua orang ada makkan?

kan? Kalau tak camne ko kuor.

aku pun makkan?

So moralnya sini nak cerita, boleh tak kita letak diri kita kat orang lain yang ada mak. Ok ko tak sayang mak ko, so mungkin kerna itu yang membimbing ko untuk mengutuk mak orang. Mengutuk mengata mak orang bukan jenis2 kecik alang ler pulak tuh. Ibu ni kan tinggi darjat pangkatnya, jadi bila seorang ibu muda tua dikotakkatikkan dek orang, ohoooooo, you are so so wrong! Ko dapat anak2 yang jenis back up mak dia (most anak2 will do that), dia bantai balik orang yang mengata mak dia.

Biar apa keadaan maknya sekalipun, tetap anak-anak ni akan back up jugak mak nya.

Jadi, no. aku bagi contoh je mak aku kalau orang buat gitu. Lama dah my brothers or sapa2 bagi2 kan mulut sipolan, pernah jugak jadi rasanya, i wasn’t at the location.

My motif is, you nak mengata2 mak ni….kalau you perempuan, if maybe you mak, ingat jer, akan nanti berpatah balik kat wanita2 terdekat dengan you, mungkin bergelar ibu. Tak mak ko, anak2 perempuan ko.

So  kalau nak melepaskan marah sakit hati dengan mak merah, obviously ler aku pun Mak kan, tolonglah ingat anak2 aku pun pelindung aku, dulu hangpa tengok Abang tu kecik alang jer, sekarang dah melonjong panjang. Lusa tulat bertahun2 akan datang, dia akan lebih protective to his mom, to his dad and to his adik2. Same goes to kakak and Zeeshan.

Setiap anak2 tu akan berbalik melindungi parentsnya.

Jadi, janganlah usik mak orang nih. You never know and you pun tak boleh nak baca apa yang nanti tulis kat belah kiri kanan ko tu kan.

photo 4

Macam aku nih, i m immune already. Nak mengata ler camne aku memang dah kalis habis. Tapi bila ko mengata anak2 aku, memang kalau depan mata dah makan penampar. Hok kat kibod warrior tu, aku biarkan jer, coz itu semua sampahs. Nak mengata pandai plak pakai nickname, eii at least kalau datang dedepan cakap depan muka ni, boleh gak aku clap clap.  Same goes to my kids, depa pun nanti one day dah bebesau, kot korang nak mengata, hah paham je lah kan. Bukan kita ajar depa berbalas balik, but sifat anak dan ibu tu mostly memang akan sentiasa protect each  other.

But for me kalau orang buat maknya ni pun, aku biarkan jerlah. Let it go. I always tell my kids, biar orang tak suka kita biar kita takde kawan ke biar kita susah camne pun biar apa segala yang jadi ngan kita, remember you have your family, yang always back u up, be with you, stand up for you and love you unconditionally. Anak beranak kena bersatu.

Takziah untuk ustaz mengajar anak2 kami mengaji, dan isteri atas pemergian bayi perempuan yang baru dilahirkan.

Alfatihah untuk ibu-ibu yang telah pergi meninggalkan anak-anaknya.

Berdoa dan berharap terus berharap untuk ibu-ibu yang masih belum bisa berpeluang untuk melahirkan, langsung tidak bisa mendapat gelaran Ibu.

Comment: 9