RedMummy

Terima kasih Melaka..Raya.

 

IMG_7918

Pose wajib gak di tangga NurHomestay, apasal kat rumah aku, tak pernah berposing kat tangga heh…penah sekali je for advertorials. Hehari biasa memang idok, kena buat gak nih heh…

To book di Nurhomestay, boleh buzz at 012-6944086 / 016-3114054 .

Their FB Page: Nurhomestay

Their Instagram: Nurhomestay

IMG_7936

Inilah pasangan dan orang kuat belakang tabir Nurhomestay. Begitulah 2 kali raya akak pakai rumah depa, tak tau langsung yang depa rupanya kenal akak, jodoh begitu tak ke mana kan…so prebook awal2, setiap tahun kami insyallah akan duduk di Nurhomestay lah. Terima kasih untuk rumah besar dan good sevices too…mak abah ai pun suka happy

IMG_7940

abang aku ni orang nak amik gambar dia sibuk dengan mercun nya heh

IMG_7948

pose wajib jugak di depan Nurhomestay

IMG_7963

dok kejap dalam kereta, akak pun baru habis make up dalam kereta hah, untuk hari terakhir di Melaka tak banyak rumah yang perlu pergi, ramai pulak yang ada wedding bagai so kita pergi 1-2 rumah je rasanya. Laki aku tu ngah godekkan whatsapp mak ajah, masa ni le nak kena update whatsapp bagai, hish…ko hp ni masa kat KL tak nak mengada2…

IMG_7967

rumah ni best, banyak kucing. Pasal rumah ni le yang aku lagi meronta2 nak bela kucing persian balik hiks…

IMG_7973

kat rumah ni, coz aku tak makan (lagipun tak berapa sihat obviously sangat masa nih), and Zeeshan pulak asyik melekat ngan ai jer

IMG_7976

tuan rumah ni wifenya orang Sarawak, jadi dihidangkan laksa sarawak, semua orang suka, aku jer tak berapa kena ngan tekak tapi kek batik Sarawak dia huiyooooooooooo…very the sesedap

IMG_8008

Minus tuan rumah satu, all 18 of us

IMG_8016

terima kasih tuan rumah…insyallah kami datang lagik

IMG_8020

oh nak cakap gak, sepanjang di Melaka ni, kami ni asyik sesat jerrrrrrrr hahaha coz yang terer jalan tu my abang ipar tapi dia takdak pulak so RD kena lead, sesat barat laki aku ikut waze.

IMG_8025

kita ada jugak menyinggah kat Dataran Klebang. First time maghi sini….Zeeshan ada tu tukar pakai swimming suit lagik main kat air fountain tuh…coz air laut kotor tak leh main, jadik lerr..Frust anak2 aku n anak buah tak dapat nak mandi. Port mandi laut yang best kat rumah satu lagi tapi depa takdak lah pulak

IMG_8045

jadi kat sini melepak2 rileks tengok orang sampai tunggu Zeeshan habis mandi…

IMG_8065

about to balik KL, kita singgah dulu makan kat depan2 Dataran Klebang tu ada banyak kedai makan. Order 2 jenis je, satu nasi goreng kampung senang chef nak masak, and nasi putih + sup untuk Zeeshan.

IMG_8078

tapi kat sini best hehehe coz kat sini kita suh semua cucu2 dan anak buah bayar. Sorang RM9 coz ada 10 cucu dan jumlah harga makan minum was RM90. Berkira betul 10 anak2 ni nak membayar, termasuk Zeeshan sekali aku siap2 dah tolak duit dia bayarkan nih. Duit raya bebudak ni banyak tapi nak suh banjer, punya ler depa susah sangat. Jadi tahun depan pun nak buat lagi macam ni, semua cucu kena bayarkan for 1 nite punya makan hahahaa…hangin betul depa siap ada yang cakap tak nak ikut balik Melaka lagik. Oooo pandai korang yek, ada duit tau nak pau je mak apak memasing.

IMG_8055

oh ini hasilnya my baju raya, kesan terbakar dek iron. Baju ni terkomot sikit (semua baju memang all ironed dari KL) so aku suh abang tolong ironkan sikit, dia tak pandai pakai iron biasa tuh (biasa kan pakai magic iron philips nun), hah hamik kau, sikit lagi nak terbakar lubang habis baju mak ko bang oi….aku mintak ganti rugi RM50, abang bolayan jer hahaha

IMG_7906

my baju is from Lubna, ada kain set nya (tertinggal di KL, coz hantar tailor for potong, labuh bebenau). The kain ni pulak sangatlah sesuai pulak ngna baju, pun kain lama, dari Chanteq.  Baju ni sedap but habis Ramadhan aritu aku tengok balik kat site dah takdek, laju orang dah sebat. If not nak gak amik colour lain.

Dari Melaka raya tu kita singgah final raya di Seremban and ngam2 sampai BTR dropped mak abah about 1.30 pagi ke midnite macam tu lah. 3 lebih gak lerr baru tidur, hoh penat penat….esoknya gak kita pun ada satu rumah je nak beraya tapi aku buat laundry ler….kain baju punya banyak mana nak basuh mana nak berlipat segala.

So routine kami, habis raya Melaka. Weekends dok berjalan open house, alhamdulillah ada gak yang ingat kat kita menjemput kita ni kan…Melaka pun done, dapat dok kat Nurhomestay, berumah2 pergi, dengan sesat barat bagai segala….Sweet memory, Syawal Melaka namanya.

Comment: 0

6 new REDS…

IMG_4080

my man tu tengah tak sihat waktu ni, hidung dia dok selsema ngan sakit2 tekak, kitorang kalau sakit lebih kurang je berpassing batton but mengenangkan hari tu adalah weekend terakhir sebelum Ramadhan bermula so he pasrah je lah ikut bininya, or something yang aku ke ikut dia kot…Coz dah few weekends dia pergi carik barang sorang2 without aku, so this time aku ikut sama ler.

IMG_4095

budak kecik 2 orang ni tak nak bergerak ke tepi sket pun wpun aku nak amik gambar, depa dok main memasak kat meja nih. Merah stand bawah tu, but cermin atasnya, ai is dont like ler

IMG_4108

we were looking for satu lagi meja kopi, 1 tak cukup, lagipun yang satu tu memerlukan 2-3 tenaga lelaki menganngkat, jadi nak reorganize or tetukar style deco umah pun payah coz berat, selama setahun ni baru sekali ler beralih meja kopi berat tu, itupun pasal aku nak jemur carpet, kena ler depa angkat gak

This red meja kopi pun cantik le segala cuma aku tak suka gak bawahnya macam, terbongkok2 le ko nak mengambil barang if letak situ.

IMG_4098

but dia merah, but tak nak but merah but merah but tak nak hahahaha

IMG_4116

orang ni pun sakit melepek je, pun tangan tak sudah ngan hp

IMG_4120

ha side table laki aku pegang tu memang aku amik gak lah, 2 units. The colour material sama je ngan my kitchen chairs but idok le aku letak ni kat kitchen pun, of cos le kat livign dining hall kita

IMG_4125

gambar ni macam kecik je lelampu ni but actually ni lambpu besau2 and harganya confirm above RM250, lawaaaa

IMG_4140

selesai kat furniture shops bagai tu kita rushed to our fav kekedai lampu, semoga pencarian kali ni berhasil ler coz dah setaun mencariknya

IMG_4135

we (actually aku) nak carik 1 killer lampu yang will be the signature of the house, yang aritu chandelier laki aku beli tu untuk kat tangga yet ada satu lagi kita nak kena ada

 

IMG_4128

abis semua lampu laki aku cakap lawa lawa, padahal dia tau aku nakkan kaler merah. yelah dia kan ngah tersedut2 hidung tu pasalnya laju je nak cepat habiskan berjalan nih

IMG_4143

aku actually nak yang cam panjang nih but in red. I saw kat overseas ada jual merahnya nih but risky le pulak nak beli and bawak sini kang pecah berderai huihhh

IMG_4144

hok merah tu simple giler, tapi sebelahnya kanan tu cantik haih kalau takde tema merah kat rumah aku tu memang aku dah amik

IMG_4146

bukan lampu tu, but the bulb dalamnya, kan ada merah tu kan, tapi depa dah habis stock so nak jual kat aku yang tuh dengan harga yang sama, RM10 gak, cis ko

IMG_4148

ini pattern untuk lampu tidur or deco gak but range harga lagi murah, below 60, lelawa gak, tapi size kecil

IMG_4149

ha tengok murah2 le ni gak…bley ler tu if korang carik budget2 gini

IMG_4157

kita rehat kejap kat one of the kopitiams, kekongsi mee kari, muka dah bulat, apa da hal bulat punnnn

IMG_4158

ada kedai bunga kat sebelah2 tu gak, jatuh hati betul aku ngan bebunganya but husband was so moody, bila tanya semua bunga dia cakap tak lawa. Takde hajat dapat beli bunga baru, dia dok suh datang lagi sekali pilih, yelah kan aku dah cakap orang tu tak sihat heheheee

IMG_4161

artificial je semua nih, pun cantik sangat-sangat

IMG_4163

reminder if i nak datang lagi, ini kedainya

IMG_4165

sambung lagi pencarian, the red lampu kuning hujung tu yang aku nak macam tuh but this is too small

IMG_4166

ini pun lawa but the crystal dia is purple, so lari tema aku

IMG_4170

ini kalau ujung crystal tu merah dah memang aku sarung bungkus

IMG_4173

alahai, sedih tengok…

IMG_4175

kedai ni macam nak bungkus (katanya bertukar boss) tapi banyak lelampu yang harga runttuh, so aku bungkus merah tu 2 bijik

IMG_4187

ini dah cukup merahnya tapi laki aku cakap macam kaki sotong jerrr. hish banyak hal le orang sakit nih, itu gini sume alasannya

IMG_4188

pun tak cantikkkk dah macam tanglung plak

IMG_4191

again if they have in red, would be the boom

IMG_4192

ini was the last shop, dah nak nak gelap. So ini harus kedai terakhir coz laki aku pun dah hint2, but this is the lampu yang aku nak jugak, macam dah berjodoh je kan

IMG_4213

the price is a bit mahal but coz laki aku dah berdesyup2 hidungnya so kita kawtim le gak. But coz nak yang baru and depa kena pasang bagai dalam sejam setengah gitu so no choice, either we come back again tomorrow (aku ler tu) or kita pi jalan jap pi Tesco beli barang dapur to kill off time. So laki aku lam pikir2 terus ajak pi Tesco, gamaknya yelah dia pikir gak esoknya sian bininya kena datang balik pulak kot kan (ater dah dia tak sihat).

So we spent sejam setengah jap kat Tesco hah masa ni ler yang laki aku pi beli ayam tua tuh.Siap2 segala, bungkus McD (orang sakit tu tingin ni pulak) and rushed semula kedai lampu and amik lampu merah mengelip hakak, ya allah lawanya ko lampu. Tapi till now tak pasang lagi coz the guy yang supposed to do tengah ada job le pulak. anyway alhamdulillah, setahun punya kerja dah complete.

In total aritu punya 5 hours jenjalan, dapat 6 bijik barang merah :)

Meja kopi and 2 side tables yang aku tempah tu pun dah sampai sehari 2 lepas. Jangan tanya open house ler, blom dapat hidayah lagi nak buat open house taun nih, yang last year buat 3 kali tu punya penat tak habis lagi :P

Comment: 8

AlRamadhan…

 

IMG_3771\

besau tong sampah belakang tu yek mami. Bilang si abang…bih tu ngan tu gak ko nak suh mak kau posing.

IMG_3774

My old man, he looks so sick, as mentioned masih lagi gout. Kenduri doa selamat kat rumah my sister (my parents kan memang dok situ) so sesambil kita meraikan birthday abah yang ke 75, I takde masa le nak baking bagai or even order memana, my time was so hectic sangat, sebelum datang kenduri tu aku dah suh RD singgah jap beli kek waktu amik abang kakak from their tuition classes.

Zeeshan jer yang over tiup lilin bagai pun, dahlah dia masa ni ngah tak berapa nak berpisah ngan makpaknya, melekat manjang. Dah kakak and cousins lain pujuk baru ler dia nak gang main2 ngan depa.

IMG_3795

abah begitu kurus, susut sangat berat badan.

IMG_3807

the kids, the anak2 buah…

IMG_3815

melayan my eldest nephew dengan gambar2 kerjanya…hebat anak buah acik

 

IMG_3845

mak masih recovering, so takde harapanlah untuk mak ke umrah lagi bulan puasa ni, bertahun2 mak puasa beraya di sana, so takpelah mak, kesihatan pun penting gak, abah pun sama tak sihat

IMG_3884

dress oren, macam jubah ni aku ada a few colours. linen material and sangatlah comfyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!

IMG_3893

the 3 sisters, miss the catch up the gossip, i had to leave early, banyak tuntutan kerja lain gak perlu berlunasan

IMG_3897

i hate it when masa aku carry handbag bebesau, ada pulak laki aku suh simpankan kunci keter and bila dia mintak, ya hampun nak mengoreknya…..

IMG_3902

udahlah dalam ni gak ada baju abang (kids baru habis tuition so aku siap2 bawak baju melayu depa and menyalin, and buku depa pun sama ada dalam bag aku hah) semuanya dok pegang tak nak tinggal lam kereta jadi menambah kelambatan dan kehazaban mencarik kunci bapak korang, kecik je laki aku tengok aku kat sini masa nih, lembab benau bininya  mencarik kunci keter, udahlah tengah panas tu. LOL

IMG_3908

hah jumpaaaaaa dah…

IMG_3910

some said ko kak red selamba letak prada atas jalanraya, hah tu lerr, nak mencarik kunci keter punya pasal, pejam mata jer lah. Satu lagi kalau campak hp lam bag besau gini pun akan jadi satu issue gak heh, time tu lah tak jumpa. padahal bukan langkau benau pun.

we went back home, buat kerja rumahlipat baju segala memacam ler,  kerja blog kerja assignments segala pastuh entah camna mata aku kuyuuu jer jam 5pm tu and tetiba aku dah longlai. hahahaha dah membuta. Lagipun rumah sepi, kids memang kita tinggalkan kat rumah my sister, biar yang tua 2 orang tu menolong apa yang patut (subcon ler apa lagik), yang kecik pulak biar dia bersosial sikit ngan cousinsnya, asyik nak berkepit je ngan makpak kau kan…

Apapun, Salam Ramadhan Al Mubarak.

Comment: 6

Maaf, down again

Sorry Jengka, I spoke too soon.

 

Kuasa Allah, kalau macamana kuat pun kau nak pergi, if tidak katanya maka tidaklah terjadi.

 

I was down with fever since Saturday night / Sunday morning n it gets worst menjelang midnite Isnin sewaktu masih lagi di Bukit Gambang. Berlawan2 menggigil demam dengan Zeeshan (kami demam serentak), even dah balik KL pun masih lagi akak demam lagi ni (but Zeeshan dah sihat, alhamdulillah).

 

Actually ai tengah cuti seminggu ingat nak bawak anak2 jenjalan lagi but tu lah blom lagi ada rezeki korang.

 

ini demam genap lebih kurang sebulan after my denggi. Maybe badan belum kuat so bila weather terlampau panas sangat di Gambang, naik demam jadinya.

image

 

 

 

 

Comment: 4

Comment button is down

Sorry sangat my comments at semua entry tengah down and saya pula sedang outstation. Will look into this matter soonest.

 

have a good weekend, assalam

Comment: 6