RedMummy

It s going to the end…

I ve been in the blogging world since 2005 till now.

I never mention lah about the hiccups in my marriage life.

Sedetik secoit sekuman pun aib suami tak pernah ai petik in my red blog nih.

And I have been married for over 17 years since 2001.

So thank you for all these ‘birthday’ presents husband.

You broke my heart already.

Comment: 16

The last on Krabi…

 

IMG_2197IMG_2221IMG_2233IMG_2246IMG_2252IMG_2254IMG_2266IMG_2271IMG_2287IMG_2290IMG_2303IMG_2315

Tak silap sekali lagi balik from the go kart sume tuh, kita takde api lagik, dahlah pepanas boliang. Huh, resort ni memang aaa….apapun kita rehat kejap sesiap bagai untuk ke night market di Krabi Town. Kita chartered Alphard terus, for the keselesaan coz jauh tak jauh gak lah pi Krabi town tuh. Tak nak aku naik tuk tuk…

We stopped makan dulu kat Muslim restaurant sini, coz dah kira nak balik dah so kita makan busat gitu. Lupa pulak aku nama restaurant tuh alah kalau pi night market tu memang nampak obviously sangat the restaurant. Btw, most orang Siam sini pandai pun cakap melayu, even Malaysian kita pun melambak merata2, sampai ko dah tak heran.

Then kita proceed jalan2 pusing night market tu lah, gaya orang siam cakap sebelum tuh, night market tu besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…bila kita pusing, alahai, besau lagi downtown rumah aku wei. Seriously, kita sampai pusing 2,3 rounds lah.

Didnt buy much here, but ada lah Zeeshan bodek2 for his toys, of cos la dapat coz kalau earlier dah cakap kalau Shan mintak ‘troy’ (dukung), tak leh dapat toy, hah, gigih dia jalan, dia kan kalau tempat2 gini kan mulalah lemah lembik jer malas nak jalan2. Ko ingat abang bapak ko tu rajin nak mengendong. Dari aku dengar bapak dia membaran kena dokong Zeeshan baiklah bagi dia toys.

Ada beli kasut gak for Kakak, yang blue atas tuh, orang tu lukis tangan, for me sandal merah sampai skang aku pakai lagi for my driving. Seluar biru yang leh pakai casual and also for opis selamba gak aku sarung. Lelain ada le tshirts for them, diorang kan suka tshirts2 negara2 bagai kan, for aku idok ada, tak kenan.

Takde apa sangatlah beli sini….

IMG_2386

 

atas bawah merah..ngan luggage pun merah! Tu kasut baru so takde merah, blue purple pun boleh. Bag sandang kakak tu pun bought kat Krabi gak, kat Aonang kalau tak silap aku lah..sampai skang dia pakai for her school too.

IMG_2392IMG_2393IMG_2398

Final daynya, hotel masih hantar breakfast yang SAMA dan dalam PACKAGING YANG SAMA! grrrrr

depa utilizekan mandi private pool berkinja habis, biarkanlah, mandi le korang pepuas coz dah nak balik pun petang tuh.  Semua tuh pakai baju Krabi eh Kakak tak pakai coz hers is 3 quarters lagipun dia nak pakai baju cantik merah dia tuh. Just the boys je lah yang pakai…Dalam airport pun kita beli memacam coz nak perabihkan lagi duit Siam. Tu pun ada lagi lebih.

Alhamdulillah December 2017 lepas dapatlah ke Krabi, we never been to this place kan. Kids suka, laki suka, mak tak suka hehehehe…frankly speaking, ai love Lombok more! Semua all about Lombok is the best the boom compared than Krabi nih.

But if you have young kids, pls do not miss the Krabi Fun Park tu, masa kita sampai till dah habis kita main situ pun, just the Red Family jer yang psent time there, noone else.

Thanks for taking us there Air Asia and hantar kami pulang semula….for me personallylah kan, kalau nak pi lagi Krabi ni, tidak dah kot (melainkan for kerja/blogjob) but cam ai cakap, Lombok lagi bestlah.  Anak2 aku tuh, semua pun best asalkan beach. Maybe coz i m not really a beach person. Yes, kalau family nya trip, either fun parks or beach kena pilih, if cities tour ke hapa, depa kurang. so 4 vs 1, aku kalah.

Thanks Krabi untuk memory pahit manis tawar masam sedih spicy oily bagai hahahaha….

Comment: 11

Lagi adventures moments di Krabi…

 

 

IMG_1745IMG_1747IMG_1770IMG_1817IMG_1828IMG_1834IMG_1837IMG_1841IMG_1852IMG_1862IMG_1867IMG_1872IMG_1876IMG_1899IMG_1903IMG_1921IMG_1928IMG_1930
IMG_1942IMG_1948IMG_1959IMG_1960IMG_1961IMG_1964IMG_1967IMG_1968IMG_1987
IMG_1989

IMG_2001

 

 

IMG_2007IMG_2011IMG_2013IMG_2022IMG_2023IMG_2042IMG_2054IMG_2067IMG_2081IMG_2084IMG_2127IMG_2134IMG_2148IMG_2151IMG_2153IMG_2155IMG_2169IMG_2172IMG_2184IMG_2185IMG_2186IMG_2187IMG_2207IMG_2209IMG_2210IMG_2211IMG_2212

IMG_1931

 

The 3rd day di Krabi:

Ttour hari ni ialah the 7 Islands hoping, starts from noon till nite. Ada 2 options either nak naik small boat or big kapal. We picked the big kapal coz hari tu sebelum kita keluar Zeeshan dah memuntah, dia dah macam nak terpeleot betul, and aku risau kalau pakai small boat, dia nak terberak ke hapa bagai. But most importantly is anytime that day aku patut dapat period aku since i ve missed 1-2 days dah. So ai know my cycle ler kan. kang kalau small boat mana pulak nak ditukarnya since kita atas laut berejam2.

Thank God kita picked the big ship, betul noon ke petang tu aku period ko!

So package nih pusing 7 islands and tengok sunset n dinner sekali gak.  Depa pun siap snokelling and terjun from the big ship tuh. We were provided with the snorkel set (LEPAS NI TOLONG BAWAK SENDIRI!!!), coz baru first time abang terjun, snorkel tu tercabut sendiri from his face. So dia report kat orang jaga kami tu lah, the tour people so depa pun sama berendam masuk dalam air laut carik. Takdak. Sah kena ganti. Korang tau bape kena bayau gantinya??? Perkgh…serupa beli baru satu set yang cun from KL, cekik darah btol.

Shan pulak since he s not well, dia banyak lie down jer, and aku le teman dia. Ada pun dia main air kat tetepi beach jer sambil cuba nak tangkap ikan. Air laut sangat jernihhhh sangat.

Dinner malamnya pun kat one of the islands – depa suka, bak kata laki aku very the unexpected dinner camnih, yet for me, betapa berlengas tak selesanya! eii…tak kenanlah.  On the way balik,masih lagi dalam boat kita singgah near by the Phra Nang cave untuk tengok the Bioluminescent phytoplankton. Dia macam firefly but in blue glow in the dark and under water. Sapa pasang camera phone or torchlight memang kena maki lah..coz mmg takkan nampak if ada cahaya. This one abang terjun sama coz Kakak dah bersalin pakaian, kitorg tak tau pun nak kena pi singgah cave nih else kakak takde le bersalin baju mandi dia kan. Oh dalam ship ni ada ler toilet tapi air dalamnya air laut ko hahahaha….beria kakak excited nak mandi sekali air laut daaaa…

Ada lagi yang adventurenya, on the way balik dalam boat kecik nak transfer ke big boat ship tuh, hujan lebat menggila. Habis orang2 yang takde coverage kena tajam ujan. sian…aku mmg kebetulan dok tetengah so wpun gitu kena gak tempias but anak kecik aku lagi penting, dia dah lah not well.

Sampai deport, laki aku kena bayar the snorkel yang hilang, and pastuh ada le magic man buat performance api2 bagai. Depa ni kan aku perasan, dia lah nakhoda kapal, dia lah jaga reception, dia lah yang terjun tiruk carik snorkel dia lah gak yang layan for bbq, dia gak yang perform api ahhahahaha..all rounders betul mamat sorang tuh.

Tak abis lagi drama, laki aku and the 2 big kids dah pi naik van, aku hegeh2 ngan Zeeshan coz rupanya masa bapak dia dukung dia, selipar dia sebelah hilang. Ya Allah dah lah malam gelap, harap2 kan lampu torch light handphone jer aku dok carik sebelah lagi selipar dia sampai ke depan belakang. Tak jumpa gak, terus aku dukung dia bawak ke van.

Balik sampai resort. pepenat badan berlengas, blackout pulak. Ya Allah, bila mintak candles, depa bagi birthday candles ada le 2,3 bijik, tak ke ko rasa laki aku nak terajang je si siam2 nih. hahahahaha s

Pastuh kita keluar malam tuh, aku ngan laki aku je keluar coz anak2 dah flat and some more depa nak layan handphones memasing and tv gitu kan. Beli supper for them.

The 4th Day:

Package untuk hari ini ialah dry activities, takde wet wet. So first stop di Krabi Fun Park. Ni bebudak suka lah. But thing is Zeeshan masih lagi tak sihat, melembik sangat. Dia ada le join sesikit  ala2 the flying fox tuh, but untuk yang tetinggi sangat, abang kakaknya jer yang buat. So many types of flying – beskal, harry potter broomstick etcs. Memula amik package bebiasa jer but pastuh kita upgrade lagi for the big kids buat up to 20m height.

Oh btw, ada gak hiccups kat sini, aku bayau in full for the package a day beforenya, but masa tuk tuk datang, dia dok mintak 200 baht ke bape tah. But aku cakap, bukaklah pintu tuk2 tu so anak aku leh naik coz tengah panas nih, Zeeshan kan not well. Astaga dia tak nak bukak ko! pay first pay first. Tak ke aku berangin. Eh aku bayau beribu kot kat package ko, yang 200 ni pun ko riuhkan??

Pastuh dia nya kosi nak panjat tuk2 tu rosak, ha tak ke mendapat lagi ngan aku! Sibuk nak duit tapi service hamlau, dia bukan orang luar tau, dia mmg staff Krabi Fun Park tuh. Sesampai je kat Krabi Fun Park tu aku buat report pasal pompuan tuktuk nih, sampai ke boss dia aku report!

Sini je kita dapat complimentary, because of the bad behavior of the staff dia yang takde kosi for panjat tuktuk and also riuh mintak duit tambang ke Fun Park yet kita dah bayar full package segala so dia bagi setandan pisang ko, but pastuh aku agih2kan kat driver Alphard yang baik budi bahasa bawak kita pi Krabi town later. Dan jugak depa hantar kita ke Go Kart pulak.

For this, RD shared ride with Zeeshan and Abang Kakak memasing pun bukan main lagi beracing sampai terpusing go kart tu depa buat. Me..tukang amikg ambar video jaga barang bla bla bla.

Then the Go Kart ppl hantar us back to the hotel cos hari tu Sabtu so kita nak kejarkan pi night market Krabi town.

Comment: 11

1,2 and 3….

 

 

 

IMG_3915

This came in on my anniversary day last month, a gift from Hanis Zalikha and suaminya. 2 sets of the famous Toujours ni paling bestlah. Then semua lemons tu Kakak bawak balik hostel coz dia and the frens nak buat party lemons ahhahaha… Epal crunchy tu, sekejap je abis, pastuh aku dah tak nak dah beli epal bebiasa, nak beli cam epal yang Hanis bagi nih, besar dan sedap dimakan sungguh. Thanks Hanis for the relationship.

 

IMG_3979

Ni gambar lama pun, sblm abang accident. He has to go through lots of follow up check up starting this week. Till he turns 20 yo at least. Itulah dugaannya kan, for his memory bagai dah back to normal cuma dia masih tak ingat the hari kejadian tu jer.  Alhamdulillah the rest looks ok. Thanks untuk doa for my son nih.

 

IMG_4009

Tarte’s christmas promotion, but ai tak beli sini. Check lah IG @myvamore , our Malaysian couple dok US and banyak dah my stuff yang depa shipped kan.  Beli Tarte eyeshadow ni ada sama kawan2nya yang lain but aku tak amik pulak gambar semua dah rombak2. Biasanya aku beli barang yang memang tengah sale, murah2 ler. Next shipment is 14 bijik wallflowers Bath and Bodyworks. Harganya sangat worthhhhhhhhhhhhhh!!!

Kita sembang sket2 je lah this week ye, ai pun masih lagi berhutang cerita Krabi, worst scenario aku tepek gambar je lah kot :(

 

Comment: 7

Zeeshan – the 6yo and the new school…and the Chess!

 

IMG_0430IMG_0468IMG_0486IMG_0487IMG_0490

29th December, is always Zeeshan’s birthday.

Hujung2 December pulak tuh, being December baby, dia tak berapa ler matang cam kenkawan lain yang lahir awal or midst year. Baru masuk 6 years old kan, yet the next few days nya on 2018 terus naik darjah 1, year 1. Sebulan seblum his birthday, dia dah advanced celebrate dengan gang2 kat Brainy Bunch. Itu juga adalah hari terakhir dia kat BBIM.

So aku dah buat party packs, dah tempah kek, dia mintak sama theme macam abang. Baju pun dia sendiri yang pilih,…..

IMG_1009IMG_1013IMG_1018IMG_1024IMG_1028IMG_1030IMG_1040IMG_1045IMG_1047IMG_1051

 

Untuk pertama  kalinya jugak, masa cuti sekolah baru nih, Zeeshan entered his first ever chess tournament kat Pusat Belia Antarabangsa.  Sama dengan bapak, abang and his cousin gak. So 4 of them dari pagi dah bertangga kat sana for 7 rounds of tournaments. Aku tak join kali ni coz memikirkan ini pertama kali Zeeshan entered the tournament, kenalah ada sorang parent yang monitor him. Coz takut in between tourneys nih dia tak tau nak ke mana hala bagai, nak pi table mana, board putih ke black so on sume lah. So aku datang kemudiannya, temankan dia. tengok caman depa the 4 main lah. But aku menunggu till 2pm jer, itupun lama liau…dahlah aku tak main.

As i said, menemankan Zeeshan. Frankly speaking, he belum mahir lagi on chess but kita saja nak expose dia on the tournament nih coz selain dekat ngan rumah, waktu cuti sekolah pun ye gak. Dan semua games dia kalah hahahaha…selamba jer dia ‘terjatuhkan’ castle, and betulkan balik, dah kira tak bolehlah. Chess punya rules bukan boleh main usik2 buah ngehh…..banyak kali je aku tengok opponents angkat tangan panggil arbiter.

but 2 games dia menang coz of bye and jugak ada satu game tu player tak turned up. Sampai ngantuk2 dia menunggu till petang habis tournaments. Oklah, pasnih kena sambung balik chess classnya.

But mungkin tournament for him, tunggu lagi kot…till dia bebetul dah ready. Right now, just for the parents and abang. Oh result for abang was, menang 2 jer, kalah 5. For bapaknya, menang 3 kalah 4. Aiman, my nephew, menang 1 ahhahaa….pecah gak telur ko man.  Overallnya, RD was at 37 place, abang U18 dapat 69 out of 85 and Aiman sama ngan his uncle punya Open category dapat 46.

IMG_2898IMG_2899

 

Korang tengok beza sebelum pergi sekolah, and selepas habis sekolah. Shan oh Shan…heheh boy kan. Selamba je dia cakap i donno la how to tuck in baju ni mami…balik cenggitu ler. Ini masa orientation day kat school, just few days sebelum sekolah officially dibukak. He s not attending any chinese school macam abang kakaknya, dia pun tak geti mandarin, memang totally more to Islamic school actually. Kalau nak pergi sekolah cina kena dari umur 4,5yo pi kindy mandarin. I  memang tak nak dia pergi sekolah cina dah..makpak ko dah tetua ni tak larat dah nak berulang tengok buku mandarin ko dik.

Lainlah abang kakak ko tu dekat gap umurnya ngan ko, sedap gak, kang depa sume dah abis secondary school, dah pi Uni bagai, makpak ko gak yang kena telek, so takpelah. for you, special case, pi islamic school.

IMG_2934IMG_2935IMG_2936IMG_2937

 

ini pulak, on his actual birthday gak.  Year end aku tak cuti, So on the 29th Dec itself tu, lepas solat Jumaat, depa naik LRT menuju ke KLCC, buat scaling gigi memasing. Betul2 habis waktu kerja, aku turun join depa and bertangga kat Toy’s R Us coz Zeeshan nakkan set power rangers. But bila dah sampai situ, korang tau la tu kan syurga bebudak, punyalah lama dia berpikir nak amik apa. Sudahnya tak amik pun power rangers, amik truck godang ngan kereta kekecik ke main banyak. Sambil makan kat Nandos tu lah dia membukak..bila tak bagi, mulalah bintang air mata. cembeng betul baby aku sorang nih.

IMG_2961

 

waktu tunggu Maghrib bergiliran kat surau KLCC tuh, dia bukak kepak truck dia. Sabar je lah aku tengok, tetengah orang ramai tuh. Siap ada brother sorang nih amik gambar truck nih, dia berkenan sangat ngan truck Zeeshan. Aku siap kabau ler nak beli  mana, harga bagai…..

IMG_2977IMG_2989IMG_2979

Habis KLCC, kami lari pulak ke Pavillion to get something else for the mom. 2018 kena ada motivation sket for something, so settled with that.  Apapun, for our loving Zeeshan, our baby..yang sangattttttttttttttttttlah supermanja ngan aku nih, a to z dok mami  mami mamiiiiiiiii manjang…you are special to us Zeeshan.

You are the last one, you are the baby brother for your abang kakak, you are also my superhero baby.

Happy Birthday, 6 years old.

Zeeshan.

Comment: 7