RedMummy

Perginya Mak Ajah … Alfatihah

Assalamualaikum

as much i wanted to write; i kept on deleting the contents.

Bonda tercinta saya or known as Mak Ajah telah pulang ke rahmatullah pada hari Jumaat 17 Jan 2020 baru2 ini jam 11.48am di PPUM at d age of 74yo.

My brother in law, my sister Nana and I were with her during her final moments. Mak had been admitted for about 11 days and everyday during lunch break I went to d hospital to feed her / look after her. Im redha for her leaving but im still adapting my life without her.

Allahyarhamah Hajjah Patimah Amir telah disemadikan di Melaka, kampung kelahirannya (arwah and Abah’s request) pada hari Jumaat juga.

AlFatihah

Ya Allah; Kau berikanlah syurga buat ibuku, dan ditempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman dan beramal soleh..

Amin

I ll come back to write more about her ‘journey’.

Comment: 6

Sis is back :)

Assalamualaikum

Oh my, Ya Allah, berbulan tak update blog ni.

Apa lagik nak bagi alasan, sama jer, sis is busy sangat.

tak buzy pun, ai malas nak update. Tu lah, ada instagram stories, sembang sana je banyak.

Sis hutang cerita operate my lutut, my dcr (idung n mata), pastu ada jap lagi for both knees, dan memacam lagi update.

well, last month Sis turns 44 years old. Dapatlah hadiah berganti new iphone, the XS given by my laki. Tq suami.  Today my magnet Balenciaga @ Bel turns 1 year old (i have 7 cats).  Dia ni special benau coz dia  sesatunya kucing yg melekat ngan aku, even tidur pun ngan sis ye, If sis dok kat dapur, diapun ada lah sama kat dapur gak.

nak carik Sis, ha cariklah Bel, kami ada di mana.

citer lain, anak sulung sis pun dah masuk college/uni nun kat utagha sana, begitukan, korang dok ingat dak abang tu kekecik dulu, ha skang dah membesar benau.  Kakak @ Gegirl is having PT3 this year, headache dia, trial exam pun soalan susahnya namateyyyyyyyy. Zeeshan is still my magnet too, now that my big 2 kids dah no longer stay home, so usually me and Zeeshan je kulu kilir coz RD pun sokmo gak outstation. Sis masih lagi based kat KLCC but mungkin my final year, as we are moving to the other part of the world (of cos still lam KL), no more mall shopping hunting 🙁 .

sis pun kena insaf gak lah beli make up

will be right back 🙂

Comment: 9

Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa!!!

 clip_image001[13]

clip_image001[11]

Ramadhan datang lagi, means berbuka puasa di Cyberview Resort and Spa is a must too! My 5th year collaboration with Cyberview Resort and Spa, begitu ukhwah kami yer.

Apa the hot one in Cyberview Resort and Spa?

If taun lepas ada 26 stalls, taun ni kita upgrade lagi….bikin jadi 30 stalls! Best lagi, depa bring back their signature ‘seafood live-on-the-wok’ dengan tiger prawns and ketam yang dimasak on the spot ikut selera hangpa. Nak selera kampung? Chinese, Jepun, Europian eh…u name it, 350 dishes tu all in mestilah ada.

My fav sangat asam pedas, darah Melaka kan, mesti nak kena pengena depa punya gak, pahtuh, teh tarik, Ya allah naik 2kg terus malam nih makan camni weoiiiii. Dessert, akak paling suka the flavours of buburs, pengat pisang, bubur kacang tu semua my tekak can go one!

clip_image001[19]

clip_image001[17]

clip_image001

clip_image001[5]

clip_image001[7]

clip_image001[9]

Main signature dishes di Cyberview Resort and Spa:

1. Asam podeh & Tempoyak (korang leh pilih ikut nak ikan apapun, aritu akak letak 4 types of fishes lam semangkuk asam podah = riaktakbur 🙂 ).

2. Live prawn and live fish = menggetis la korang tengok ni kang

3. Nasi ayam tempayan = weiiii ayam weii! dahlah perap nasi and ayam tu oh meng, cannot tahan nafsu hoh

4. Banana Thai Panckage = hang ingat Siam’s selera takdak? gottttt!!

5. Horchien = wa ai niiiiiiiiiiii!!!!

6. Popiah Kapitan = ini laki aku makan hover 2 plates!

7. Lok ching, sata, otak=otak =  sabar wei sabar, kita belasah gak nih

Sebab ada over 350 menu, akak memang tak wajiblah nak letak semua kat sini kan, but untuk Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa, seperti bertahun2 dahulu, tak pernah fail us, tak pernah jatuh standard, tak pernah tak sedap, tak pernah tak pernah tak pernah lah customers tak nak kembali. Most of my frens, my readers, my followers, my fans and strangers memang kemaruk to come back to Cyberjaya Resort and Spa sebab bila makan kat situ, boleh relaks, tak pening kepara ngan crowded too much, coz depa pun ada buat live station, stalls pun ada kat luar, very the senang movement kita. Even they have kids area too.

 Harga for Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa:

1. Adult RM138 nett per person

2. Kids RM68 nett per person

Early birds price valid till 6 May 2019:

1. Adult RM110 nett per person

2. Kids RM55 nett per person

Boleh bincang punya harga 🙂

  .clip_image001[15]

Untuk tempahan bolehlah hubungi Tel: 603-8312 7042/ 7041 and  ini full address for Cyberview Resort and Spa. Nak best lagi, terus check in lah weiii….

Me and the Red Family insyallah will be there too, over the weekends during this Ramadhan, jumpalah kita nanti yek!! Ko rasa akak ada masa nak diet? Ramadhanlah bulan susah nak diet hahahahaa….

Comment: 4

It s going to the end…

I ve been in the blogging world since 2005 till now.

I never mention lah about the hiccups in my marriage life.

Sedetik secoit sekuman pun aib suami tak pernah ai petik in my red blog nih.

And I have been married for over 17 years since 2001.

So thank you for all these ‘birthday’ presents husband.

You broke my heart already.

Comment: 19

The last on Krabi…

 

IMG_2197IMG_2221IMG_2233IMG_2246IMG_2252IMG_2254IMG_2266IMG_2271IMG_2287IMG_2290IMG_2303IMG_2315

Tak silap sekali lagi balik from the go kart sume tuh, kita takde api lagik, dahlah pepanas boliang. Huh, resort ni memang aaa….apapun kita rehat kejap sesiap bagai untuk ke night market di Krabi Town. Kita chartered Alphard terus, for the keselesaan coz jauh tak jauh gak lah pi Krabi town tuh. Tak nak aku naik tuk tuk…

We stopped makan dulu kat Muslim restaurant sini, coz dah kira nak balik dah so kita makan busat gitu. Lupa pulak aku nama restaurant tuh alah kalau pi night market tu memang nampak obviously sangat the restaurant. Btw, most orang Siam sini pandai pun cakap melayu, even Malaysian kita pun melambak merata2, sampai ko dah tak heran.

Then kita proceed jalan2 pusing night market tu lah, gaya orang siam cakap sebelum tuh, night market tu besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…bila kita pusing, alahai, besau lagi downtown rumah aku wei. Seriously, kita sampai pusing 2,3 rounds lah.

Didnt buy much here, but ada lah Zeeshan bodek2 for his toys, of cos la dapat coz kalau earlier dah cakap kalau Shan mintak ‘troy’ (dukung), tak leh dapat toy, hah, gigih dia jalan, dia kan kalau tempat2 gini kan mulalah lemah lembik jer malas nak jalan2. Ko ingat abang bapak ko tu rajin nak mengendong. Dari aku dengar bapak dia membaran kena dokong Zeeshan baiklah bagi dia toys.

Ada beli kasut gak for Kakak, yang blue atas tuh, orang tu lukis tangan, for me sandal merah sampai skang aku pakai lagi for my driving. Seluar biru yang leh pakai casual and also for opis selamba gak aku sarung. Lelain ada le tshirts for them, diorang kan suka tshirts2 negara2 bagai kan, for aku idok ada, tak kenan.

Takde apa sangatlah beli sini….

IMG_2386

 

atas bawah merah..ngan luggage pun merah! Tu kasut baru so takde merah, blue purple pun boleh. Bag sandang kakak tu pun bought kat Krabi gak, kat Aonang kalau tak silap aku lah..sampai skang dia pakai for her school too.

IMG_2392IMG_2393IMG_2398

Final daynya, hotel masih hantar breakfast yang SAMA dan dalam PACKAGING YANG SAMA! grrrrr

depa utilizekan mandi private pool berkinja habis, biarkanlah, mandi le korang pepuas coz dah nak balik pun petang tuh.  Semua tuh pakai baju Krabi eh Kakak tak pakai coz hers is 3 quarters lagipun dia nak pakai baju cantik merah dia tuh. Just the boys je lah yang pakai…Dalam airport pun kita beli memacam coz nak perabihkan lagi duit Siam. Tu pun ada lagi lebih.

Alhamdulillah December 2017 lepas dapatlah ke Krabi, we never been to this place kan. Kids suka, laki suka, mak tak suka hehehehe…frankly speaking, ai love Lombok more! Semua all about Lombok is the best the boom compared than Krabi nih.

But if you have young kids, pls do not miss the Krabi Fun Park tu, masa kita sampai till dah habis kita main situ pun, just the Red Family jer yang psent time there, noone else.

Thanks for taking us there Air Asia and hantar kami pulang semula….for me personallylah kan, kalau nak pi lagi Krabi ni, tidak dah kot (melainkan for kerja/blogjob) but cam ai cakap, Lombok lagi bestlah.  Anak2 aku tuh, semua pun best asalkan beach. Maybe coz i m not really a beach person. Yes, kalau family nya trip, either fun parks or beach kena pilih, if cities tour ke hapa, depa kurang. so 4 vs 1, aku kalah.

Thanks Krabi untuk memory pahit manis tawar masam sedih spicy oily bagai hahahaha….

Comment: 12