RedMummy

6 new REDS…

IMG_4080

my man tu tengah tak sihat waktu ni, hidung dia dok selsema ngan sakit2 tekak, kitorang kalau sakit lebih kurang je berpassing batton but mengenangkan hari tu adalah weekend terakhir sebelum Ramadhan bermula so he pasrah je lah ikut bininya, or something yang aku ke ikut dia kot…Coz dah few weekends dia pergi carik barang sorang2 without aku, so this time aku ikut sama ler.

IMG_4095

budak kecik 2 orang ni tak nak bergerak ke tepi sket pun wpun aku nak amik gambar, depa dok main memasak kat meja nih. Merah stand bawah tu, but cermin atasnya, ai is dont like ler

IMG_4108

we were looking for satu lagi meja kopi, 1 tak cukup, lagipun yang satu tu memerlukan 2-3 tenaga lelaki menganngkat, jadi nak reorganize or tetukar style deco umah pun payah coz berat, selama setahun ni baru sekali ler beralih meja kopi berat tu, itupun pasal aku nak jemur carpet, kena ler depa angkat gak

This red meja kopi pun cantik le segala cuma aku tak suka gak bawahnya macam, terbongkok2 le ko nak mengambil barang if letak situ.

IMG_4098

but dia merah, but tak nak but merah but merah but tak nak hahahaha

IMG_4116

orang ni pun sakit melepek je, pun tangan tak sudah ngan hp

IMG_4120

ha side table laki aku pegang tu memang aku amik gak lah, 2 units. The colour material sama je ngan my kitchen chairs but idok le aku letak ni kat kitchen pun, of cos le kat livign dining hall kita

IMG_4125

gambar ni macam kecik je lelampu ni but actually ni lambpu besau2 and harganya confirm above RM250, lawaaaa

IMG_4140

selesai kat furniture shops bagai tu kita rushed to our fav kekedai lampu, semoga pencarian kali ni berhasil ler coz dah setaun mencariknya

IMG_4135

we (actually aku) nak carik 1 killer lampu yang will be the signature of the house, yang aritu chandelier laki aku beli tu untuk kat tangga yet ada satu lagi kita nak kena ada

 

IMG_4128

abis semua lampu laki aku cakap lawa lawa, padahal dia tau aku nakkan kaler merah. yelah dia kan ngah tersedut2 hidung tu pasalnya laju je nak cepat habiskan berjalan nih

IMG_4143

aku actually nak yang cam panjang nih but in red. I saw kat overseas ada jual merahnya nih but risky le pulak nak beli and bawak sini kang pecah berderai huihhh

IMG_4144

hok merah tu simple giler, tapi sebelahnya kanan tu cantik haih kalau takde tema merah kat rumah aku tu memang aku dah amik

IMG_4146

bukan lampu tu, but the bulb dalamnya, kan ada merah tu kan, tapi depa dah habis stock so nak jual kat aku yang tuh dengan harga yang sama, RM10 gak, cis ko

IMG_4148

ini pattern untuk lampu tidur or deco gak but range harga lagi murah, below 60, lelawa gak, tapi size kecil

IMG_4149

ha tengok murah2 le ni gak…bley ler tu if korang carik budget2 gini

IMG_4157

kita rehat kejap kat one of the kopitiams, kekongsi mee kari, muka dah bulat, apa da hal bulat punnnn

IMG_4158

ada kedai bunga kat sebelah2 tu gak, jatuh hati betul aku ngan bebunganya but husband was so moody, bila tanya semua bunga dia cakap tak lawa. Takde hajat dapat beli bunga baru, dia dok suh datang lagi sekali pilih, yelah kan aku dah cakap orang tu tak sihat heheheee

IMG_4161

artificial je semua nih, pun cantik sangat-sangat

IMG_4163

reminder if i nak datang lagi, ini kedainya

IMG_4165

sambung lagi pencarian, the red lampu kuning hujung tu yang aku nak macam tuh but this is too small

IMG_4166

ini pun lawa but the crystal dia is purple, so lari tema aku

IMG_4170

ini kalau ujung crystal tu merah dah memang aku sarung bungkus

IMG_4173

alahai, sedih tengok…

IMG_4175

kedai ni macam nak bungkus (katanya bertukar boss) tapi banyak lelampu yang harga runttuh, so aku bungkus merah tu 2 bijik

IMG_4187

ini dah cukup merahnya tapi laki aku cakap macam kaki sotong jerrr. hish banyak hal le orang sakit nih, itu gini sume alasannya

IMG_4188

pun tak cantikkkk dah macam tanglung plak

IMG_4191

again if they have in red, would be the boom

IMG_4192

ini was the last shop, dah nak nak gelap. So ini harus kedai terakhir coz laki aku pun dah hint2, but this is the lampu yang aku nak jugak, macam dah berjodoh je kan

IMG_4213

the price is a bit mahal but coz laki aku dah berdesyup2 hidungnya so kita kawtim le gak. But coz nak yang baru and depa kena pasang bagai dalam sejam setengah gitu so no choice, either we come back again tomorrow (aku ler tu) or kita pi jalan jap pi Tesco beli barang dapur to kill off time. So laki aku lam pikir2 terus ajak pi Tesco, gamaknya yelah dia pikir gak esoknya sian bininya kena datang balik pulak kot kan (ater dah dia tak sihat).

So we spent sejam setengah jap kat Tesco hah masa ni ler yang laki aku pi beli ayam tua tuh.Siap2 segala, bungkus McD (orang sakit tu tingin ni pulak) and rushed semula kedai lampu and amik lampu merah mengelip hakak, ya allah lawanya ko lampu. Tapi till now tak pasang lagi coz the guy yang supposed to do tengah ada job le pulak. anyway alhamdulillah, setahun punya kerja dah complete.

In total aritu punya 5 hours jenjalan, dapat 6 bijik barang merah :)

Meja kopi and 2 side tables yang aku tempah tu pun dah sampai sehari 2 lepas. Jangan tanya open house ler, blom dapat hidayah lagi nak buat open house taun nih, yang last year buat 3 kali tu punya penat tak habis lagi :P

Comment: 8

AlRamadhan…

 

IMG_3771\

besau tong sampah belakang tu yek mami. Bilang si abang…bih tu ngan tu gak ko nak suh mak kau posing.

IMG_3774

My old man, he looks so sick, as mentioned masih lagi gout. Kenduri doa selamat kat rumah my sister (my parents kan memang dok situ) so sesambil kita meraikan birthday abah yang ke 75, I takde masa le nak baking bagai or even order memana, my time was so hectic sangat, sebelum datang kenduri tu aku dah suh RD singgah jap beli kek waktu amik abang kakak from their tuition classes.

Zeeshan jer yang over tiup lilin bagai pun, dahlah dia masa ni ngah tak berapa nak berpisah ngan makpaknya, melekat manjang. Dah kakak and cousins lain pujuk baru ler dia nak gang main2 ngan depa.

IMG_3795

abah begitu kurus, susut sangat berat badan.

IMG_3807

the kids, the anak2 buah…

IMG_3815

melayan my eldest nephew dengan gambar2 kerjanya…hebat anak buah acik

 

IMG_3845

mak masih recovering, so takde harapanlah untuk mak ke umrah lagi bulan puasa ni, bertahun2 mak puasa beraya di sana, so takpelah mak, kesihatan pun penting gak, abah pun sama tak sihat

IMG_3884

dress oren, macam jubah ni aku ada a few colours. linen material and sangatlah comfyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!

IMG_3893

the 3 sisters, miss the catch up the gossip, i had to leave early, banyak tuntutan kerja lain gak perlu berlunasan

IMG_3897

i hate it when masa aku carry handbag bebesau, ada pulak laki aku suh simpankan kunci keter and bila dia mintak, ya hampun nak mengoreknya…..

IMG_3902

udahlah dalam ni gak ada baju abang (kids baru habis tuition so aku siap2 bawak baju melayu depa and menyalin, and buku depa pun sama ada dalam bag aku hah) semuanya dok pegang tak nak tinggal lam kereta jadi menambah kelambatan dan kehazaban mencarik kunci bapak korang, kecik je laki aku tengok aku kat sini masa nih, lembab benau bininya  mencarik kunci keter, udahlah tengah panas tu. LOL

IMG_3908

hah jumpaaaaaa dah…

IMG_3910

some said ko kak red selamba letak prada atas jalanraya, hah tu lerr, nak mencarik kunci keter punya pasal, pejam mata jer lah. Satu lagi kalau campak hp lam bag besau gini pun akan jadi satu issue gak heh, time tu lah tak jumpa. padahal bukan langkau benau pun.

we went back home, buat kerja rumahlipat baju segala memacam ler,  kerja blog kerja assignments segala pastuh entah camna mata aku kuyuuu jer jam 5pm tu and tetiba aku dah longlai. hahahaha dah membuta. Lagipun rumah sepi, kids memang kita tinggalkan kat rumah my sister, biar yang tua 2 orang tu menolong apa yang patut (subcon ler apa lagik), yang kecik pulak biar dia bersosial sikit ngan cousinsnya, asyik nak berkepit je ngan makpak kau kan…

Apapun, Salam Ramadhan Al Mubarak.

Comment: 6

Maaf, down again

Sorry Jengka, I spoke too soon.

 

Kuasa Allah, kalau macamana kuat pun kau nak pergi, if tidak katanya maka tidaklah terjadi.

 

I was down with fever since Saturday night / Sunday morning n it gets worst menjelang midnite Isnin sewaktu masih lagi di Bukit Gambang. Berlawan2 menggigil demam dengan Zeeshan (kami demam serentak), even dah balik KL pun masih lagi akak demam lagi ni (but Zeeshan dah sihat, alhamdulillah).

 

Actually ai tengah cuti seminggu ingat nak bawak anak2 jenjalan lagi but tu lah blom lagi ada rezeki korang.

 

ini demam genap lebih kurang sebulan after my denggi. Maybe badan belum kuat so bila weather terlampau panas sangat di Gambang, naik demam jadinya.

image

 

 

 

 

Comment: 4

Comment button is down

Sorry sangat my comments at semua entry tengah down and saya pula sedang outstation. Will look into this matter soonest.

 

have a good weekend, assalam

Comment: 6

The 9th year…

IMG_1327

 

ai must mention this

coz this is part of benda wajib dalam blog and my achievement.

I won again for this year Chess Tournament, my red team pun sapu bersih the game, I dapat checkmate all of the games. This is my 9th year of being Best Chess Player under Women category. 9 tahun hiks…

sembilan tahun….hihihi…sembilan sudah. Kalau kekira, 9 tahun X 3 games means dah 27 games aku checkmatekan the opponents.

dah dah, jangan nak riak sangat, it s not eazy to maintain the title.

Alhamdulillah, walaupun ramai dok kata muka aku ni takde gaya chess player lah, brain aku ni takde gaya macam chess player gak (ko nampak ke otak aku hahahahhaa), pun i have shown and proven it. Akak dah mula main chess sejak umur 13 tahun and masih lagi gila chess, kat hp aku, aku dok main je online at Chess.com tuh, korang install lah apps nih, Orang yang kemaruk hantu chess sure ada apps nih, aku boleh biarkan wassap beratus2 group tak baca, coz meleka habis dengan chess.

Alright, let s move on, ada umur panjang, kita jumpa lagi Chess tournament next year, insyallah. Thanks yang wishes kat FB and Instagram. Nak suruh masuk tournament luar tu boleh, but tu lah…hahahaha time factor.

Comment: 1