McDonald’s

Breakfast at the park with McD Big Breakfast, Hotcakes and Tikar McD!

.

.

IMG_7367

Semenjak dah baik dari denggi ni, kami sekeluarga try berubah angin sket. More family time, spend time together-gether dan buat aktiviti bersama anak-anak especially outdoor. So kali ni we tried breakfast in the park pulak :) Korang kena try sekali and you can feel the different!

 

IMG_7192

We decided to have the McD Big Breakfast & Hotcakes. Lagipun anak-anak yang pilih. So pagi-pagi Ahad tu kami dah terpacak kat McD. After a few minutes, our breakfast dah siap and tapau to take to the park.

McD-breakfast

We have bought the Big breakfast & Hotcakes set which comes together with Coffee/Tea & Hash Browns. We also add-on McDonald’s bubur for Kakak and also Sausage McMuffin with Egg for Abang + Milo Ais for kids. Yummy :)

 

 

IMG_7218

Dah siap, jom kita pegi taman…

 

IMG_7224

Dah sampai pun at the park. Ala near to our house jer. Taman Tasik Sri Permaisuri tu. And by the way, kami ada dapat special picnic mats dari McD – Tikar McD. Memang sesuai sangat lah untuk kita berpicnic.

 

 

IMG_7244

What’s in our picnic box?

Of cos lah McD Big Breakfast & Hotcakes and Tikar McD. The kids cakap macam ala-ala Mr. Bean pulak kita picnic kat park ni hehehehe

IMG_7265

IMG_7276

Apa lagi, jom kita makan. Perut masing-masing pun dah lapar. The kids pun memang suka McD breakfast ni, seronok tengok depa makan berselera sungguh. RD pulak dapat McD coffee dia, segar bugar terus biji mata hiks. Favourite aku pulak the bubur, ha berebut-rebut makan dengan Kakak. Zeeshan pulak loves Hash Browns sesangat, habis dia makan sorang!

IMG_7307

IMG_7324

After almost a month down with dengue, so dapatlah kitorang enjoy our family moment together-gether again. I owed them outing cam gini, especially to Abang and Kakak.

Dengan adanya Tikar McD dan Big Breakfast & Hotcakes yang sangat convenient secara tak langsung aktiviti breakfast in the park begini dapat bonding and reconnect with our family members again. Kena buat selalu gini, the kids pun suka, tak lah asyik dengan rutin harian biasa jer. Sekali-sekala kena berubah angin, sekurang-kurangnya dapat menghirup udara pagi yang segar terutama di hujung minggu.

Lagipun McD breakfast ade kelainan dia tersendiri. Salah satunya McD breakfast menawarkan pelbagai pilihan dari pancake, hotcakes, hash browns dan juga McMuffin. Tak lupa juga their fresh hot tea and coffee. So kita anak-beranak yang berlainan selera boleh memilih menu apa yang sesuai dengan selera masing-masing gitu. Selain harganya yang berpatutan, servis yang pantas dan mesra juga membuatkan Akak personally suka having McD breakfast ni. Tak la tertunggu-tunggu bila la sampainya order kita tu, dengan McD there and there terus dapat our order :)

IMG_7353

Oh by the way, korang juga boleh dapatkan Tikar McD ni. Tapi kena catch the Hot FM cruisers at specific parks to get your tikar ni as per below schedule ya. Diorang akan giveaway this Tikar McD

There are a few hotspots yang korang boleh singgah kalau nak Tikar McD ni satu, tapi jangan la nak borong semua pulak… OK?

 

  • Metropolitan Park, Kepong – 19hb March 2016 (Sabtu)

  • Taman Botani Negara, Shah Alam – 20hb March 2016 (Ahad)

  • Botanical Garden, Penang – 26hb March 2016 (Sabtu)

  • Taiping Lake Garden, Perak – 27hb March 2016 (Ahad)

  • Taman Rekreasi Bukit Indah, Johor – 2hb April 2016 (Sabtu)

  • Taman Titiwangsa, KL – 3hb April 2016 (Ahad)

Masa dalam pukul 8.40am – 9.40am gitu. So jangan lupa tunggu nanti ya.

Akak pun ada lagi 3 Tikar McD to giveaway, just tinggalkan komen kat bawah dan jawab “Kenapa saya layak untuk dapatkan Tikar McD ini? Tiga jawapan yang paling kreatif Akak akan giveaway tikar ni kat dia.

IMG_7407

Tikar McD – Selesa Hujung Minggu, memang sesuai untuk digunakan untuk berriadah sekeluarga terutama berpicnic di hujung minggu, senang dilipat dan senang untuk dibawa ke mana sahaja.

 

IMG_7330

So jangan lupa nikmati hujung minggu korang sekeluarga dengan McD Breakfast yang lazat dan Tikar McD yang selesa dan senang diguna pakai :)

Comment: 30

Demi senyuman anak anak – #DemiRMHC – I’m For The Kids”

:)

This icon gives thousands of meanings to those who receive it.

 Kalau kita dalam keadaan susah or merundum, if one person gives you a smile, apa rasa kita? Mestilah kurang sikit gusar hati kita kan, instead of jumpa orang yang muka masam jer. I was once pernah ditegur by my colleague that I jarang sangat senyum, and always look fierce. Benda satu tu lah, yang kadang2 kita terlupa nak beri, though kita tahu, dalam agama Islam kita, senyuman itu adalah satu sedekah. Kedekutnya kita nak memberi sedekah yang senang ni kan?

Zeeshan 1

Hang rasa tengok Zeeshan senyum dalam gambar ni macam tak ikhlas je kan, eh ni dah habis senyum ikhlas tuh, he’s not even 4 years old yet, tak pandai lagi nak senyum sangat. Kadang2 kalau he rasa nak senyum meleret lagi, sampai senget2 mulutnya. Tapi apapun gaya senyuman Zeeshan, adalah sangat meaningful to me.

Alhamdulillah, Zeeshan dilahirkan sihat, tiada sebarang ketidaksempurnaan. Senyuman dan tangisnya is my penawar. Sayang sangat aku ngan budak ni, same goes to anak-anak aku yang lain, abang and kakak. Nama pun anakkan.

Bagaimana pula dengan anak-anak cleft lip? Mereka yang sejak dilahirkan sebagai seorang sumbing? They wanted to smile, but the smile tak sama dengan mereka yang dilahirkan normal without any cleft lip issues.

Tengok adik ni, he was once dulu ada cleft lip tapi dengan bantuan dari RMHC, menaja operation untuk pembentulan bibir sumbing adik ni, see, he gives thousands of smiles to us.

Zeeshan 2

Takde kanak2 pun yang tak terasa rendah diri apabila mereka menghadapi cleft lip, majority akan rasa down and malu sesangat, apatah lagi ada kekawan lain yang buat lawak pulak ngan depa punya kekurangan. Inilah sebab kenapa kanak-kanak cleft lip yang dikesan sejak dari dalam kandungan ibu mereka lagi menghadapi cleft lip, apabila telah lahir, dewasa sikit, dibantu untuk diubati kekurangan mereka itu.

 Akak pernah borak ngan sorang adik yang pernah ada bibir sumbing ni (now dah takde lah coz dah operate kan), dia cakap bila nak cakap pun kadang2 dia malu coz bila sumbing, adakalanya suara mereka pun sengau, sian sangat. But now, thanks to RMHC for their keprihatinan kepada adik-adik cleft lip or palate.

My point is under the Ronald McDonald House Charities Malaysia (RMHC), penajaan untuk memulihkan bibir sumbing ini adalah mampu dilakukan. Sejak tahun 2004, telah lebih RM2 juta dibelanjakan untuk membantu lebih 350 kanak-kanak yang dilahirkan sumbing to undergo corrective operations.

Semenjak RMHC dilancarkan,  project  “Gift of Smile”, telah membiayai pembedahan pembetulan lebih 350 orang kanak2 yang lahirnya with cleft lip and palate (sumbing bibir/lelangit) dan datang dari keluarga yang kurang berkemampuan,. At no charge! Thanks RMHC. Walaupun penyakit ini bukanlah life threatening tetapi sekiranya tidak diubati, kanak-kanak cleft lip akan merasa sangat lack of confidence, malu untuk bersama public, ditertawakan oleh rakan sebaya etc. To help the kids, untuk senyum kembali, ibubapa yang mempunyai anak2 cleft lip bolehlah sign up at the http://www.rmhc.org.my/ . At no cost, cleft lip anak-anak kalian dapat diubati. It’s all ditanggung by RMHC.

Tapi tak ramai orang tau, lepas buat operation tu, tidak berhenti di situ, itu hanyalah satu langkah pertama, selepas itu throughout their journey in their life, they need to do proper dental care, orthodontics services, alveolar bone graft or even speech therapy untuk manage or correct their conditions. Some of them adakalanya being supported till depa umur 18 tahun gak.

Free transportation is given to those outside KL, accommodation pulak boleh menetap di bungalow Ronald McDonald House (RMH) di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), at RM5 per nite, murah sangat tu. This program is made possible dengan kerjasama with Pantai Hospital KL serta PPUKM.  Tak mengapalah kalau Gift of Smile ni, mungkin perjalanannya panjang bagi anak-anak cleft lip ini tapi tapi hujung jalan itu nanti, ada the perfect smile from all of them.

Jadi, I nak galakkan sangat, viralkan cerita ini, bilang pada mereka yang mempunyai anak cleft lip / sumbing, yang tidak berkemampuan at all, untuk enroll dan register anak2 mereka di RMHC untuk melayakkan mereka mendapat treatment for cleft lip. Log on to http://www.rmhc.org.my/ .

  Zeeshan 3

RMHC was established pada tahun 1990, lama dah kan, a non-profit organization. Misi RMHC adalah untuk create, identify dan support programs yang akan memperbaiki lagi the well-being of children yang memerlukan bantuan dalam 3 main areas – Health, Education dan Welfare.

Di RMH objektif utamanya adalah untuk memberi penginapan sementara kepada families yang datang dari jauh, utk dapatkan rawatan perubatan  anak mereka di hospital PPUKM, especially yang terminally ill macam leukemia, kanser dan sebagainya. Ianya adalah untuk meringkankan beban families yang sedia ada ni. dah la medical treatment can be costly for some families kan.

Not just that, under RMHC, there is a Ronald McDonald Sensory Room. Ada sebanyak lebih 20 Sensory Rooms di serata Malaysia under RMHC. Ujudnya mereka ini untuk memberi bantuan pada kanak-kanak yang mempunyai delayed mental-development, yang mana special attention and equipment are needed to stimulate their 5 senses. Kanak-kanak malang ini, tidak dipinggirkan, under the Sensory Room of RMHC, ibubapa dan penjaga perlu mendaftar dan send the kids there.

The last one under RMHC is called – the Ronald McDonald Scholarship.  Untuk anak-anak dari sekolah menengah (secondary school) yang datang dari keluarga berpendapatan rendah, tetapi mempunyai kecermelangan akademik adalah digalakkan memohon. Bantuan dari RMHC sangat diperlukan, boleh jugak tampung their education kan. To date, sudah lebih 500 orang pelajar telah benefited from the program. Panjang-panjangkanlah cerita akak ni to those yang berkelayakkan.

 Zeeshan 4

 Anyway, bermula pada 7 November 2015 untuk seluruh McDonald’s restaurants akan bermulanya kempen Show Your Stripes yang bertemakan #DemiRMHC-I’m For the Kids! – penjualan red and white striped socks yang mana hasilnya akan didermakan ke RMHC, totally.

 Zeeshan 5

Korang kan bila beratur kat kaunter McDonald’s tu akan nampak satu tabung. Yes please do some donations there, hari tu punya banjir bah besar, they managed to collect close to half millions untuk didermakan kepada flood relief.  Selain daripada itu, derma2 kalian pun akan goes to the Ronald McDonald House Charities Malaysia (RMHC).  http://rmhc.org.my/donate/

Remember, the donation box does say – Seikhlas sumbangan pasti mengukir senyuman. Yes, yang memberi akan tak banyak sikit, meringankan beban yang susah, lantas depa mendapat sedikit sinar harapan, dan of cos create little bit of smile on their faces from your donations.

 

RMHC Campaign-kv-07-OL-01

 Mark your calendar korang, on Nov 7 akan bermulanya misi knock the socks off you! Stokin ini memang terhad, siapa cepat dia dapatlah! Rakyat Malaysia kita kan pemurah hati, harganya RM10 sepasang (termasuk GST).

IMG_7980

Kalau kita boleh beri mereka sedikit sokongan, sedikit ringgit dan tenaga yang kita salurkan via RMHC akan memberi lebih banyak senyuman buat mereka :) .

Senyuman anak-anak adalah penawar segala-galanya to all parents. That is the beauty of Gift of Smile and let’s give them their smile back :)

Comment: 3

French cheese & sweet honey mustard’s sauces…

Askar dengar nak pergi McDonalds, laju bersiap. Zeeshan tu apa kisah pergi mana, asal dengar jom let’s go, pakai baju hensem, mencicit le dia.

Mummy, hensem tak Eshan?

Ha dia sebut nama dia gitu ye…

Misi hari tu, makan McD, depa memang jaranglahhhhhhhhhh hai dapat makan fast food. Tengok iklan je terliur2 hahahaa, sian, mana leh makan selalu sangat ye anak2. Alangkan McD kat KLCC pun dah takde, if not aku pun kadang2 terjebak gak.

 IMG_6454

 

Kebetulan ler pulak semuanya pakai merah, except abang…

IMG_6511

So selera kita hari ini, wajib ada nuggetslah. Kenapa bila aku buat nuggets tak sama ngan depa buat yek? Depa punya lagi sedap, tapi aku punya bukanlah tak sedap, but kurang sedap hahahaaa….aku pakai air fryer tu je.

IMG_6521

McDonald’s McNuggets is coming out with their 2 new sauces – French Cheese & sweet Honey Mustard. Dengar je dah geletar tekak hakak kau. Sedap tu, yang diet tak yah pikir diet lah, bantai  je makan, nyammy.

 

IMG_6543

We took the happy meal – Chicken McNuggets set for Zeeshan, and for us the 9pcs nuggets too, set gak. Since takde lagi the new sauce, kami up ngan chilli and tomato sauce je lah.

 

IMG_6556

Zeeshan ni aku gigit gak lidah ko nak.  Kat outlet sini ada playground belakang tu, so Zeeshan akan berlarian masuk kuor masuk kuor (isi petrol minyak perut dia) sambil main. Diorang ni bebudak kecik, tak kenal tak apa pun semua boleh jadi gang kawan, berlarian dalam tu.

 

Jadi makan McDonald’s ni bukanlah mengeratkan lagi ukhwah family members, teman taulan, tapi muhibbahkan jugak negara kita. Macam masa aku amik2 gambar ni kan, sebelah meja kami ada group of young Chinese buddies, depa pun ikut sama selfie ngan kita bila kami pose2 tapi idok le aku letak gambar2 depa sini hahahaa….

Pastu main dalam playground tu pun, ramai gak gang2 yang 1Malaysia dalam tu, best je sonok main, takde nak pikir masalah dunia ler masalah jerebu hiks..

So, McDonalds dah launched the new sauce, ko jangan lupa beli McNuggets set and have a taste for their 2 sauces French cheese & sweet honey mustard. Makan tu pandang2 le ingat orang belakang gak, pastu Instagram ke and pastu tag Kak Red kay :)

Comment: 14

Endearing Moment in McDonald’s…

a very useful entry about Rumah Ronald McDonald, jemput scroll down utk latest entries of RM yeah. this is a sticky mode entry. Thanks korang :)

IMG_4658

Abang & Gegirl nak makan apa hari ni?
parapappapaaaaaa

hehehe as expected :) eh btw korang tau dak apa “parapappapaaaaaa” tu?
melampau la kalo tak tau kan  “parapappapaaaaaa, i’m loving it” Tapi memang dari dulu lagi my kids used that word when referring to McDonald’s.

IMG_4584

Tapi kalau korang ingat McDonald’s hanyalah restoran fast food sahaja, korang salah. Actually aku pun salah. Memang selama ini ingatkan McDonald’s hanyalah makanan segera jer. Sebenarnya ianya lebih dari jangkaan anda. Selain menjadi makanan kegemaran kanak2 kita, McDonald’s juga terlibat dalam  bidang kemasyarakatan di mana mereka menyokong Ronald McDonald House Charities Malaysia,  sebuah badan kebajikan kanak-kanak  yang membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik dari segi kebajikan (welfare), kesihatan (health) dan pendidikan (education).

image004

Tahukah kamu di  Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras, depan rumah aku tu, tempat my 2 kids diberanakkan, ade terdapat Ronald McDonald House (RMH)?

IMG_4592

image005

Tengah kusyuk dengar penerangan pasal RMH ni

Ianya adalah Ronald McDonald House yg pertama di Malaysia yg telah disiapkan pada thn 1999, yg kedua di Asia & yg pertama di ASEAN. Rumah yg kos pembinaan adalah RM2 juta ini dilengkapi dgn pelbagai facilities seperti kitchen, pantry, dining area, TV lounge, surau & laundry room & ia mempunyai 19 bilik tidur.

image0063 beds. Sesuai utk parents & kid

Korang sure wondering utk sapa rumah ni? Objektif utamanya adalah utk memberi penginapan sementara kepada keluraga-keluarga yg datang dari jauh, utk dapatkan rawatan perubatan  anak mereka di hospital ini, especially yang terminally ill macam leukemia, kanser dan sebagainya Ini adalah utk meringankan beban diorang, dah la medical treatment can be costly for some families kan, nanti nak duduk hotel lagi la macam sudah jatuh di timpa tangga. So Ronald McDonald House tolong kurangkan bebanan keluarga-keluarga ni.

Antara kemudahan2 yang ada di RMH ini termasuklah…

image007

bilik komputer. Jangan lupa visit redmummy.com ya :)

IMG_4692

image008

laundry room. Dah kalo duduk berminggu2, takkan nak tak basuh lak kain baju dak

IMG_4643

image009

Kitchen & dining area. Very cozy & comfortable

image010

meeting room pun ada

image011

playground sebagai tpt anak2 melupakan sakit yg di alami

image012

playroom for those little angels

image013

surau utk kita berterima kasih kepadaNya

image014

Of cos bukan utk semua, mereka yg datang dari jauh sahaja di beri keutamaan. Nak tau berapa bayaran dia? RM5 sahaja semalam :)

So sekarang dah tau kan, so kalo nak berurusan boleh la berjumpa dengan Cik Noor Azah Azizi, cik manis yg berkurung merah tu:) or visit their website.

IMG_4721

mana tau Ronald McDonald House akan jadi RedMummy House pulak kan…kot aku jadi jutawan blogger terhebat, kompem aku bukak RMH satu gak :)

Opps bercakap pasal smile ni, meh aku ceritakan pasal cabang kebajikan (welfare) dari  RMHC Malaysia.

600 bayi yg dilahirkan setiap tahun, 1 daripanya lahir with cleft lip and palate (sumbing). Memang ada treatment tapi bukan semua mampu. Oleh itu program Gift of Smile yg dilancarkan oleh RMHC Malaysia pada 2003 bersempena Hari Kanak-kanak Sedunia, memberi rawatan/perubatan percuma utk ini supaya mereka membesar seperti manusia normal yg lain. Of cos mereka yg layak sahaja, iaitu keluarga yg berpendapatan RM2000 ke bawah di beri keutamaan. Tapi kalau famili yang ada ramai anak dan berpendapatan lebih daripada RM2000, boleh membuat rayuan and mereka boleh pertimbangkan.. Gift of Smile program is made possible with the help of Pantai Hospital Sdn. Bhd., ING Insurance Berhad and McDonald’s Malaysia :)

IMG_4700

So all, my lovely RM’s readers, tolong war2kan kat luar sana, kamu bisa mendapat bantuan penuh utk operation sumbing nih, asal sahaja income kamu less than RM2k. ramai yang tak tau,ingatkan depa tak layak, so pls… RMHC Malaysia ingin membantu kamu dengan menanggung semua rawatan cleft lip and palate. Please spread the words to those yang tiada peluang utk membaca review saya ini. Borang utk mendptkan bantuan ikhlas ni boleh download dr website mereka ataupun menelefon Talian RMHC Malaysia 012-365 7324.

Dan dari cabang pendidikan (education) pula, Tunas Wawasan adalah program biasiswa bermula dengan kerjasama Department of Education of the Federal Territory. Di bawah program ini, pelajar2 dari sekolah menengah di Kuala Lumpur telah dipilih untuk menerima sumbangan kewangan utk membantu dari segi pembelanjaan sekolah menengah mereka seperti uniform, buku2, transportation & wang saku. Sekarang program ini telah berkembang ke seluruh negara. 2 pelajar sekolah menengah dr setiap negeri di seluruh Malaysia akan dipilih utk program Tunas Wawasan ni. RMHC Malaysia will see them throughout their secondary school years dari Ting. 1 sehingga selepas SPM – 5 years of bantuan ikhlas ni supaya pelajar2 dari keluarga berkemampuan rendah dptlah focus dlm pelajaran masing2.

Banyak juga aktiviti2  RMHC Malaysia ni ya. Ada lagi ni…

image015
Ini adalah rumah Persatuan Orang Yang Amat Cacat Akal Selangor Dan Wilayah Persekutuan. Di sini terdapat The Ronald McDonald Sensory Room™.

IMG_4733

Ronald McDonald Sensory Rooms™ ada multi-sensory equipment daripada United Kingdom. Alat-alat nih boleh tolong stimulate the five primary senses dalam suasana yang relaks, selamat dan menyeronokkan.

image017

image018

Alat-alat ni boleh mengurangkan tahap hyperaktif dan membantu meningkatkan daya kosentrasi kanak-kanak istimewa…Kalau peralatan ini digunakan dalam jangkamasa yang panjang, kanak-kanak ini boleh meningkatkan daya keyakinan diri mereka dan kemahiran kognitif mereka..

image019
Selain dari di sini, The Ronald McDonald Sensory Rooms™ juga terdapat di sini:
- Bethany Home in Hutan Melintang, Perak
- Agape Centre in Sibu, Sarawak
- Persatuan Sindrom Down Malaysia (PSDM) in Ampang, Kuala Lumpur
- Yayasan Orang Kurang Upaya Kelantan (YOKUK) in Kota Bharu, Kelantan

image020
Malangnya saya tak berkesempatan utk berjumpa dengan kanak-kanak istimewa ni. Tapi dengan melihat gambar2 di sini sahaja sudah cukup tersentuh hati saya, apatah lagi jika bertemu dengan mereka.

image021

IMG_4775

IMG_4775

This is their motto: I Do Not Need Pity Nor Sympathy But I Do Need Help In Doing Things By Myself

Negara kita banyak musim perayaan, jadi semasa Buka Puasa, Hari Raya, Deepavali, Kristmas & Chinese New Year, RMHC Malaysia akan merayai musim perayaan tersebut dgn rumah2 kebajikan kanak2 yg tidak berpeluang merayai musim perayaan dgn ahli keluarga masing2. Selain dari makanan McDonald’s, kanak2 ni akan mendapat hadiah2 Nestle, Ribena dan Cadbury. Wah, memang kenangan yg teramat manis utk kanak2 tersebut…

image022hulurkan tangan & hadiahkan senyuman :)

Now korang tau kan ke mana perginya duit syiling yg korang dermakan bila makan kat McDonald’s tu :)   Yes, setiap outlet  di McDonald’s ada tabung yang exactly macam nih, dermakanlah walau seringgit atau sepuluh sen untuk anak2 kita yang tidak mampu, dengan duit itu akan dapat digunakan for their education, welfare and health.

IMG_0764

McDonald’s Malaysia membayar kos-kos admin untuk RMHC supaya 100% daripada hasil kutipan diaorang boleh digunakan untuk menolong kanak-kanak yang kurang bernasib baik. so satu lagi sebab utk menderma kpd RMHC Malaysia!

parapappapaaaaaa, i’m loving it Owh jangan lupa to be fan of McD on Facebook as well!

IMG_4720

Share the love; give them the Gift of Smile…

Khidmat pesanan masyarakat Endearing Moment in McDonald’s is brought by redmummy.com

Comment: 24