Unilever Lifebuoy

68,000 pledges for Lifebuoy Global Handwashing Day!

48hours sponsored post

Hangpa ada pledge kat entry ni dulu, untuk Lifebuoy Global Handwashing Day! Nah ini entry lama dia yang pernah kujajakan. So, Lifebuoy and I would like to thank all of you yang pledged untuk Lifebuoy during Global Handwashing Day via Facebook arituh.

Hebat! Korang antara 68,000 yang pledge!

So apa pun, nak remind lagi yang sikap membasuh tangan bukan berenti takat ini sahaja, perlu berpanjangan turun temurun. Kalau kita yang tua amalkan, of cos anak2 kita pun akan ikut sama perangai kita yang membasuh tangan sebelum makan mahupun selepas keluar dari toilet :)

Hingga hari ini the Lifebuoy brand telah membantu lebih 1.6 billion people around the world untuk lebih hidup bebas dengan kesihatan yang lebih baik!  Makanya kalian, hei, kalau makan tu jangan lupa basuh tangan dahulu. Tak kisahlah kau makan pakai tangan atau pakai fork and spoon, coz budaya makan kat Malaysia ni food nya banyak yang nak perlu ditangankan hahahahah, jadi hey, basuh tangan dahulu!

Sebenarnya pledge kat FB hari tu depa target 50,000 fans jer tapi dapat melebih sasaran dan dengan itu, mereka akan mendermakan RM10,000 ke sekolah-sekolah terpilih di sekitar Klang Valley untuk mengimprovekan lagi toilet facilities depa.Yeyyy!

Well done and tahniah Lifebuoy for the success of Global Handwashing Day and also the RM10,000 contribution to improve the toilet facilities around KL. For my blog readers, to gain more information and latest activities of Lifebuoy, do visit Lifebuoy Official Facebook.

Khidmat pesanan masyarakat Unilever Lifebuoy is brought by Redmummy.com

Comment: 5

Unilever Lifebuoy Global Handwashing Day!

48hours sponsored post.

“Mummy… nak makan”

“Ok, tapi pergi basuh tangan dulu, pakai sabun ya”

Aku rasa almost setiap masa, tak kira masa nak makan ke, masa lepas diorang main ke, lepas keluar tandas ke for sure aku remind my kids untuk basuh tangan dengan sabun. In fact kat setiap sinki kat tandas dan dapur aku memang aku dah siap-siap letak hand wash. So no reason for them to ngelat tak basuh tangan.

Tapi dah nama pun budak-budak sure ada yang skip terlupa bagai dan kita sebagai parent kena la ingatkan depa 24 jam. Hopefully ianya akan jadi habit for them. Sebabnya tabiat menjaga kebersihan ni lebih senang kalau kita lentur dari diorang kecil, jadinya kena la kita tunjuk arah yang betul dari awal-awal lagi. Basuh tangan sebelum makan! Dan gunakan sabun!

Tapi tahukah korang yang setiap 15 October adalah Global Handwashing Day. Di mana hari istimewa ini telah diinitiatekan oleh Lifebuoy, the world’s leading health soap.

Lifebuoy aims to make a difference by creating accessible hygiene products (soap) and promoting healthy hygiene habits, so pada Global Handwashing Day yang baru lepas ni seramai lebih dari 400 pekerja Unilever (Malaysia) Holdings Sdn Bhd telah turun padang ke beberapa tempat di sekitar Klang Valley iaitu di One Utama, BSC, Bangsar Village, The Curve, Kidzania & KL Sentral dari 12pm-2pm untuk menggalakkan seramai mungkin orang ramai to pledge supaya akan sentiasa membasuh tangan mereka dengan sabun sebelum makan.

Even Deputy Health Minister, YB Datuk Rosnah Binti Haji Abdul Rashid Shirlin pun telah datang turut sama merasmikan pelepasan itu. Ramai jugak lah yang telah sama-sama made a pledge kat Lifebuoy Pledge Board sebagai meyokong usaha murni ini.

Sasaran diorang untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 50,000 pledges in total. Then kalau tercapai, Lifebuoy akan menyumbang sebanyak RM10,000 untuk menambahbaik faciliti-faciliti tandas di sekolah-sekolah yang telah dipilih di sekitar Klang Valley. Memang satu usaha yang sangat bagus dan patut disokong serta dicontohi!

Tapi kalau korang tak berkesempatan untuk sign the pledge kat Lifebuoy Pledge Board tu, no worry. Korang can do it via FB :)

Sama-sama kita pledge untuk sentiasa membasuh tangan dengan sabun sebelum makan via Lifebuoy Facebook Page.

“I pledge to always wash my hands with soap and water before eating food and after toilet each and every day and my kids too”

Disamping dapat membantu sekolah menambahbaik tandas diorang, korang juga membantu diri sendiri dengan menjaga kebersihan diri dan juga in fact handwashing with soap can help to save the lives of millions of children under the age of 5.

So jangan culas dan malas, basuh tangan tu dengan sabun sebelum makan ya!

Khidmat pesanan masyarakat Unilever Lifebuoy is brought by Redmummy.com

Comment: 7