Ads

6x Mata Ganjaran di PETRONAS!

.

.

IMG_2370

Zeeshan memang pantang kalau daddy dia pergi isi minyak, sure dia nak ikut sama. Sebabnya kat kedai Mesra ni bukan sahaja bermacam-macam benda ada, even kids’ favorites and toys pun ada sama, itu yang dia suka sangat ikut daddy dia :)

IMG_2365

 

So the other day we went to nearby PETRONAS station dan seperti biasa singgah masuk kedai Mesra la of cos. Bila time nak bayar tu, the cashier tanya ada Kad Mesra tak? Kebetulan Akak hari tu lenggang kangkung purse pun tak bawak hahahaha. Akak memang ada 1 Kad Mesra tapi purse tertinggal nak buat macamana kan.

Taper la bos, Kad Mesra Akak tertinggal la. Kira jer la

Tapi cashier tu cakap “Rugilah kak, sebab sekarang ni tengah ada promosi, 6x Mesra points untuk semua pembelian

Alamak, rugi-rugi! Akak memang pantang dengan reward points ni. Memang suka kumpul banyak-banyak points sebab boleh redeem macam-macam benda.

And by the way, 6x Mesra point ni limited time only iaitu dari 6 hingga 12 Januari 2018 dan sempena tamatnya “The Only Game Where Everybody Wins Campaign” di mana a lot of vouchers have been giveaway! Dan juga untuk meraikan kita sebagai loyal customer mereka :)

Habis dah tertinggal bos, nak wat camna?

Taper, abang dah ada Kad Mesra? Kalau takde boleh apply dan activate sekarang dan terus boleh pakai kak”

IMG_2366

Ha apa lagi RD pun cargas la activatekan kad baru tu. Senang jer nak activate, just hantar sms dengan details yang dia mintak, within 1 minute terus dah activated dan boleh guna. Yeyyy :)

So untuk pengetahuan semua, kalau kita takde Kad Mesra, kita boleh dapatkan secara PERCUMA di mana-nama stesen PETRONAS dan boleh pakai immediately.

Cuma nanti jangan lupa register Kad Mesra tu supaya nanti boleh redeem mata ganjarannya. Hanya hantar SMS ke 36732 cam ni: KADMESRA (space) 17 digit no Kad Mesra (space) No IC (space) Nama

Ataupun boleh juga register secara online di PETRONAS website.

IMG_2378

So apa lagi swipe la pakai Kad Mesra dia. Dapat jugak 6x Mesra points hehehehe. Kebetulan dia pakai baju PETRONAS, nasib memang baik. Thanks to the cashier sebab inform us pasal ni.

IMG_2382

Ni Akak bagi contoh kiraan la, isi Petrol/diesel 1 litre = 6 Mesra points, beli anything di kedai Mesra juga RM1 = 6 Mesra points.

So kalau kita tuang minyak 40 litres meaning kita akan dapat 240 Mesra points, dan kalau kita belanja RM10 di kedai Mesra maknanya kita akan dapat 60 points.

So hari tu Akak belanja, kalau tgk resit atas tu ialah RM33.55 dan Akak dapat 200 Mesra points yeyyyyy

 

 

IMG_2362

 

 

So korang jangan lupa bawak Kad Mesra kalau ke stesen PETRONAS, nanti rugi 6x Mesra point. Dah banyak-banyak point bolehlah redeem fuel ataupun items dari kedai Mesra, memang banyak jimat untuk kita as customer as we spend :)

So korang better cepat-cepat la rebut peluang. Jangan jadi macam Akak terlupa bawak Kad Mesra pulak, tapi nasib baik boleh apply on the spot hiks

 

Comment: 6

Pasta yang lazat semestinya Prego!

Pejam celik cuti sekolah pun dah start semula. I’m sure parents out there already have plans for your kids during this school holiday. Mesti ada yang pergi bercuti, tak kira la cuti-cuti Malaysia or oversea. Maybe ada yang plan balik kampong, mesti pelbagai aktiviti yang korang dah plan kan awal-awal kan.

IMG_0614

 

Sama gak macam Akak, ade gak plan bercuti-cuti jalan-jalan makan angin, tapi ada satu lagi plan ni ha untuk budak 3 orang tu, especially Abang dan Kakak. Diorang berdua ni kan dah besar so kena ajar berdikari a bit. Plus masa cuti sekolah ni, diorang kena jaga adik diorang while we both at work.

IMG_0627

The plan is to teach them how to cook a simple yet special meal. So bila time diorang lepak kat rumah cuti sekolah ni dan kot-kot lapar boleh la diorang masak sendiri.

So let’s cook pasta kiddos! Plus they are all love pasta very much, especially spaghetti bolognese :)

IMG_0672

 

When it comes to pasta, sure korang ingat ada special occasion ke or maybe for festive season jer. Yup indeed memang betul, pasta really suits for celebrating special moments or festive or celebrative occasions.

But for me as long as makan-makan together with my family, it’s special moment already :)

Sebab apa Akak cakap a simple yet special meal sebabnya Akak menggunakan Prego brand to make this delicious pasta.

IMG_0687

 

I’m sure korang pun tau Prego ialah peneraju pasaran sos pasta di Malaysia yang menawarkan hidangan lazat dan sangat mudah untuk disediakan. Prego pasta sauces are made from juicy, vine-ripened tomatoes dan datang dalam pelbagai perisa untuk memenuhi semua selera. Kaya dengan rasa buatan sendiri yang terbukti sihat. Prego pasta sauces memberi sentuhan segar kepada resipi tradisional dan juga menambah rasa baru yang segar untuk makanan yang dimasak di rumah.

So, kali ni kitorang nak masak spaghetti bolognese dan carbonara.

IMG_0667

 

The kids actually surprise sebab senangnya nak buat pasta sendiri di rumah of cos dengan Prego. And to our surprise there’s one Sunday morning, we both wake up with spaghetti carbonara dah siap masak by them as our breakfast :)

IMG_0745

IMG_0705

Sudah pun siap hasilnya – spaghetti bolognese dan carbonara.

IMG_0723

Our little chef dah bagi signal thumb up boleh makan hiks :)

IMG_0831

IMG_0814

Mixed up the spaghetti with the delicious bolognese dan carbonara sos.

IMG_0848

IMG_0841

And makan time :)

Personally for me as a mother, this is the best moments all together. You spend some quality time with the kids teach them useful things, in this case cooking pasta. Dan lepas tu kita sama-sama menikmati pasta bersama sos yang lazat tadi. Siap berebut-rebut nak makan lagi tambah menyelerakan hehehhee

IMG_0855

“Mummy sedap la mummy masak spaghetti ni”

Thanks to Prego :)

IMG_0898

Dan sebelum Akak terlupa, sekarang ni Prego sedang mengadakan peraduan Prego “Great Food, Great Moments” Photo Contest! Dan peraduan ini menawarkan hadiah worth RM80 000!!!

Wow banyak tuu!

IMG_0897

Tengok betapa decorative nya gambar spaghetti Akak ni J Siap berframe bagai.

Ok, ini yang korang kena buat kalo nak menang hadiah tu.

1. Snap a top view photo of your cooked pasta menggunakan app dari Prego Malaysia Facebook Page

2. Frame it macam Akak buat ni. Visit the Prego Malaysia Facebook Page to check out the frames.

 

IMG_0896

 

3. Cipta satu slogan sekreatif yang boleh. Slogans or Quatrains MUST contain the words Delicious, Special, Simple and Prego, or Lazat, Istimewa, Mudah dan Prego in BM, and be 30 words or less for slogans, and 4 lines only for Quatrains.

4: Submit with details and receipt no of your purchase Prego of cos :) and you’re done and you might be the lucky winner :)

Good luck korang.

IMG_0780

 

Dengan adanya Great Food sudah pasti akan menyusul Great Moments, semestinya Prego :)

 

Comment: 8

Nasi Lemak pun ada dijual di PETRONAS Station?

.

.

IMG_6702

Baru-baru ni, Akak berada kat KLCC LRT station distributing sarapan percuma dari PETRONAS.  Sapa yang follow my IG sure tau pasal ni kan.

So ada sapa-sapa sini dapat sarapan percuma tu? Camna sedap tak nasi lemak dia?

IMG_6713

 

Jangan tak percaya, sekarang ni selected Mesra outlets di PETRONAS Station tu bukan sahaja as your convenient store, BUT now you can grab your breakfast too. Dan yang bestnya ialah, their breakfast is our Malaysian favourite food iaitu nasi lemak :)

IMG_6695

 

Lebih kurang 487 stesen Petronas terlibat dalam kempen Morning @ Mesra ini untuk memudahkan kita rakyat Malaysia bersarapan pagi. So sekarang ni kalau pagi-pagi nak cepat, ataupun dah terlambat, tak sempat nak singgah beli nasi lemak kat warung tepi jalan, lagipun leceh nak parking bagaikan, boleh dah singgah di Mesra PETRONAS to grab their breakfast combo pack.

Really convenient, good food with good value of money and on the go sekali harung korang boleh isi minyak, or beli anything else kat Mesra outlets tu.

Komno_Petronas

Hanya RM5 sahaja kombo sarapan ini. Apa yang korang dapat dengan RM5 ini:

-          1 heavy food iaitu Nasi lemak di sekitar Lembah Klang (Nasi dagang di Pantai Timur)

-          Kuih-muih tempatan

-          1 tin Nescafe.

Personally Akak rasa this is good value with decent food. Dengan hanya RM5, boleh dapat set sarapan yang lengkap dan semestinya mengenyangkan macam ni. Seriously jimat, lebih-lebih lagi sekarang ekonomi tak menentu, harga barang-barang pun naik mencanak, ini kira salah satu alternative baik untuk kita berjimat.

IMG_6698

So no more excuse to skip your breakfast, the most important meal of the day ye akak-akak yang on diet tu hiks. Sambil-sambil pagi tu korang isi minyak, bolehlah beli kombo sarapan ni sekali :)

IMG_6741

Ingat, mulakan pagi kita dengan sarapan! Do checkout this Mornings @ Mesra breakfast combo pack di selected PETRONAS Kedai Mesra yang dijual dengan hanya RM5 sahaja!

Untuk info lebih lanjut, boleh layari www.mymesra.com.my atau muat turun aplikasi PETRONAS Pitstop.

Comment: 11

Friso Gold P13 with LocNutri technology!

.

.

IMG_7228

 

Akak always wonder samada still nak bagi Zeeshan minum susu lagi ataupun tidak… Macam berbelah bagi, kadang-kadang rasa tak perlu susu la, dia dah besar. Tapi kadang-kadang rasa wajib bagi pulak!

IMG_4682

So first  mestilah kena carik further info pasal susu. So browsing lah Akak to all the milk brands sites, baca sana-sini so banyaklah info dan tips yang Akak dapat. Walaupun anak dah ada 3 orang, tapi penting kena cari ilmu-ilmu parenting dan child’s development ni.

zs

Time flies, he’s now nak masuk 6 years old and very active little boy :)

 

Seperti yang ibu-bapa semua maklum, biasanya anak-anak kecil begini memang mudah dijangkiti pelbagai penyakit seperti batuk, flu, diarrhea dan macam-macam lagi kan…

So how do we choose formula milk for our children? What are the criteria we are looking at?

For me biasanya Akak pentingkan benefits of the products, nutritional facts, ingredients dan macam-macam lagi.

So Akak never really paid attention to my child’s digestive health because there are so many other aspects in a child’s development yang kita sebagai ibu kena jaga. Tapi recently Akak discovered that digestion is the key to a child’s stronger inside! Itulah gunanya bila kita rajin mencari ilmu, akan jumpa a lot of new tips and facts about child’s development.

friso_zs2

 

Bila anak-anak mempunyai good digestion, secara tak langsung menjadi stronger inside, dan ini membuatkan mereka lebih ceria dan aktif to explore their surroundings. Sampai naik atas bumbung budak tu!

Sistem pencernaan manusia terdiri daripada satu siri organ yang membantu untuk menukar dan membahagikan makanan kepada nutrien penting untuk diserap sambil mengurangkan bahan buangan dari badan.

Oleh sebab itu, fungsi sistem pencernaan yang sihat dan normal adalah sangat penting untuk kesejahteraan dan kesihatan tubuh badan kita, and poor digestion memberi kesan yang negatif terhadap penyerapan nutrien dan metabolisme, sekaligus menjejaskan pengurusan khasiat dan and waste management functions.

IMG_9238

 

Perbezaan ketara yang dirasai oleh Zeeshan bila mengambil Friso Gold ni ialah tiada lagi najis yang keras, ataupun sembelit. Selera makan pun bertambah-tambah sekarang.

Ditambah pula sekarang ni Friso Gold is even better dengan teknologi LocNutri  baru mereka. This newly improved Friso Gold dengan teknologi LocNutri mengekalkan nutrien untuk penghadaman dan membantu anak-anak kita untuk menjadi lebih kuat dari dalam.

Antara kepentingan LocNutri

i. Makanan yang sering diproses dengan haba yang tinggi menjadikan struktur protein semula jadi rosak dan tidak boleh diserap dengan mudah dan ini boleh menyebabkan anak-anak mengalami masalah pencernaan protein dan ketidakselesaan perut.

ii. LocNutri Teknologi yang menggunakan rawatan haba yang sederhana semasa proses pengeluaran susu formula, ini supaya protein dapat dipelihara dengan struktur asal mereka. Nutrien yang kemudiannya boleh diserap oleh badan secara berkesan. Protein memainkan peranan yang penting dalam otot, kulit dan tulang. Ia membantu dalam membina tisu dan pertumbuhan dan merupakan komponen dalam sel darah merah. Membina asas yang kukuh ini membolehkan anak-anak kita selamat dari dalam.

Boleh tengok bagaimana Friso Gold LocNutri Technology dalam video ini:

friso_zs

Happy kids happy parents :)

Bila anak-anak kita mempunyai sistem penghadaman yang baik, mereka dengan mudah menyerap semua nutrien yang mereka ambil, dan ini menjadikan mereka lebih kuat dari dalam.

Anak-anak yang kurang jatuh sakit semestinya akan menjadi lebih ceria :)

So mak-mak semua, ingat penghadaman sangat penting untuk anak-anak kita.

Bila anak-anak mempunyai sistem penghadaman yang baik, beberapa kesan positif yang boleh dilihat pada anak kita:

i. Fungsi sistem pencernaan yang normal

ii. Mempunyai selera makan yang baik

iii. Tiada tanda-tanda muntah-muntah, cirit-birit, sembelit, kembung perut atau kecerewetan (fussiness)

By the way, Friso Gold diimport terus dari Holland. Susu Friso Gold datang dari ladang mereka sendiri dan terdapat lebih 19,000 ladang dan lebih 140 tahun pakar tenusu digunakan untuk menghasilkan persekitaran berkhasiat yang sesuai untuk menghasilkan susu berkualiti tinggi ini. Dan selama bertahun-tahun, para saintis mereka telah mencipta satu proses khas yang merawat susu melalui penjagaan yang teratur pada setiap proses yang terlibat, dan hasil yang baik ini disimpan menjadi susu formula.

So belum cuba belum tahu, personally Akak encourage korang to give it a try. Boleh request FREE sample of Friso Gold dari http://www.frisogold.com.my/try-friso-gold

Comment: 2

Tonton Astro tanpa TV secara PERCUMA!

.

.

IMG_2355

Yes, you heard it right! Tonton Astro tanpa TV secara PERCUMA!

Semua pelanggan Astro akan dapat menonton saluran-saluran di Astro secara PERCUMA dengan hanya menggunakan aplikasi mudah alih Astro Go yang sebelum ini dikenali sebagai Astro on the Go.

Astro on the Go ni memang dah lama la Akak guna, memang dah jadi favourite apps kat mobile Akak pun :)

Tapi kalau korang nak tau, yang bagusnya, aplikasi baru Astro GO ni telah dipertingkatkan dari segi antara mukanya di mana ianya lebih kemas, teratur dan lebih bersifat intuitif ditambah pula dimuatkan dengan kandungan yang lebih relevan dan boleh disesuaikan mengikut citarasa setiap individu.

From the left, Ridhuan Sidek and Liew Swee Lin

From the left, Ridhuan Sidek, Vice President of Digital Products and Liew Swee Lin, Chief Commercial Officer of Astro, orang kuat di belakang Astro GO

Apa yang Akak paling suka pasal the new Astro GO ini ialah salah satu featurenya yang best sangat ialah Download2GO. Akak kan selalu travelling, even baru-baru ni pergi roadtrip 5 hari sampai ke JB, so kebiasaannya dengan menggunakan Download2GO, Akak siap-siap download programs Astro kegemaran Zeeshan so dia boleh layan semasa dalam kereta or even during our stay in the hotel dari iPad dia. Korang tau la kan, budak-budak bila jalan lama-lama jauh pulak tu depa quite cranky tak senang duduk dalam kereta, so Akak bukakkan Astro GO bagi dia tengok ha aman la sket :)

From left Ridhuan Sidek, Gan Ling Sze, Rosanne lo, Liew Swee Lin, Charmaine Kwan, Tina Tong and Alexa

From left Ridhuan Sidek, Gan Ling Sze, Rosanne lo, Liew Swee Lin, Charmaine Kwan, Tina Tong and Alexa semasa pelancaran Astro GO

Lagipun kita sekarangkan zaman mudah alih, semua benda berada di hujung jari jer, semua benda boleh dilakukan hanya menggunakan mobile device. Begitu juga Astro Go ni.

Memang korang kena try, boleh download secara PERCUMA aplikasi Astro GO ini melalui App Store ataupun Google Play. Alternatively, boleh juga mengakses Astro GO dari web di http://www.astrogo.com/

AstroGo_Redmummy

Akak dah download, dah pakai dah pung :)

AstroGo_Redmummy2

Lagi satu nak kabo kat korang, ada Saluran Baru Eksklusif di Astro GO dan salah satunya ialah K-PLUS untuk peminat tegar drama siri Korea! Ha kalau nak tau anak dara Akak si Kakak tu memanglah peminat tegar cerita-cerita Korea ni, tapi sian dia maklumlah kan sekarang dia duk asrama so banyak lah episode dia dah ketinggalan. TAPI bila dia tau ada K-PLUS kat Astro GO ni, so bila time kitaorang datang melawat dia kat hostel, sempat lah dia tengok satu dua episode drama siri Korea dari Astro GO tu. Jadilah lepaskan gian orang cakap :)

Sekali sekala bagi la chance kat dia,  bagi dia lepas stress terperuk belajar jer kat asrama tu, tul tak?

AstroGo_Redmummy3

Kalau drama Melayu pulak, Akak anak beranak memang layan, tapi Hubby tak la. Kadang-kadang mana ada masa nak tengok, balik kerja kemas itu ini bagai dah nak masuk tidur! Tapi yang syoknya time nak tidur tu sambil baring-baring atas katil, bukak Astro GO jap layan drama Melayu hiks, pastu sekejapan anak-anak lain panjat katil nak tengok sesama. So it’s become bonding time together with my kids berhimpit atas katil sibuk nak tau apa jadik dalam episode drama tu hahaha. Well it’s actually was a good family moment too.

 

IMG_2369

 

Personally memang convenient untuk Akak, sebab Akak boleh menonton di mana dan bila-bila masa sahaja. Korang kena cepatlah download ek, so dari 1 April sehingga 31 May 2017, selama 2 bulan semua pelanggan Astro yang telah mendaftar dan menghubungkan akaun Astro GO mereka, berpeluang menikmati tontonan PERCUMA untuk SEMUA saluran televisyen dan kandungan On Demand di Astro Go tanpa mengira pakej yang dilanggan. Ha memang untung sangatlah ni :)

Bukan pelanggan Astro pula, jangan gusar ataupun kecewa kerana korang juga boleh mendapat akses ke beberapa saluran Astro terpilih dengan memuat turun aplikasi Astro GO sepanjang tempoh di atas tadi.

Lebih menarik lagi, semua pelanggan Astro yang telah mendaftar dan menghubungkan akaun Astro GO mereka boleh menonton “La La Land”, sebuah drama filem yang dibintangi Ryan Gosling dan Emma Stone secara percuma menerusi on demand bermula 25 April sehingga 31 May 2017. Uish dah kira menarik ni, filem baru tu!

AstroGo_web

Astro Go via web – http://www.astrogo.com/

Tapi yang paling bagus sekali ialah no more fighting for the Astro remote control, or fighting nak tengok cerita apa. Maklumlah kan, my hubby memang nak layan English movies or sports channel, so yang lain-lain pulak ada cerita or programs lain nak tengok. Masing-masing ada favourite programs kan, I’m sure family korang pun sama, jadi Astro GO lah jadi penyelamat :)

So sorang boleh layan Astro dari TV, yang lain boleh layan Astro GO dari mobile devices or boleh juga dari web on PC. Masing-masing puas hati gitu dapat layan favourite programs masing-masing without fight gitu :)

IMG_2341

Selain daripada saluran baru dan kandungan on-demand yang terdapat di Astro Go, aplikasi ini turut menawarkan seleksi pilihan saluran Celestial Movies, Nickelodeon, DIVA, AXN, dan KIX serta bermacam-macam lagi.

Memang macam-macam pilihan dan channels ditawarkan, Akak dah siap landing on the bed ni nak layan citer La La Land pulak, so korang cepat-cepatlah download aplikasi Astro Go ni.

All in all, hari ini pelanggan Astro boleh menikmati lebih 71 linear channels, over 16,000 hours and 23,000 On-Demand titles dari Hollywood, Korea, Japan, China, Hong Kong and India melalui Astro GO, di mana dan bila-bila masa sahaja. Good job Astro!

Comment: 2