Ads

Nasi Lemak pun ada dijual di PETRONAS Station?

.

.

IMG_6702

Baru-baru ni, Akak berada kat KLCC LRT station distributing sarapan percuma dari PETRONAS.  Sapa yang follow my IG sure tau pasal ni kan.

So ada sapa-sapa sini dapat sarapan percuma tu? Camna sedap tak nasi lemak dia?

IMG_6713

 

Jangan tak percaya, sekarang ni selected Mesra outlets di PETRONAS Station tu bukan sahaja as your convenient store, BUT now you can grab your breakfast too. Dan yang bestnya ialah, their breakfast is our Malaysian favourite food iaitu nasi lemak :)

IMG_6695

 

Lebih kurang 487 stesen Petronas terlibat dalam kempen Morning @ Mesra ini untuk memudahkan kita rakyat Malaysia bersarapan pagi. So sekarang ni kalau pagi-pagi nak cepat, ataupun dah terlambat, tak sempat nak singgah beli nasi lemak kat warung tepi jalan, lagipun leceh nak parking bagaikan, boleh dah singgah di Mesra PETRONAS to grab their breakfast combo pack.

Really convenient, good food with good value of money and on the go sekali harung korang boleh isi minyak, or beli anything else kat Mesra outlets tu.

Komno_Petronas

Hanya RM5 sahaja kombo sarapan ini. Apa yang korang dapat dengan RM5 ini:

-          1 heavy food iaitu Nasi lemak di sekitar Lembah Klang (Nasi dagang di Pantai Timur)

-          Kuih-muih tempatan

-          1 tin Nescafe.

Personally Akak rasa this is good value with decent food. Dengan hanya RM5, boleh dapat set sarapan yang lengkap dan semestinya mengenyangkan macam ni. Seriously jimat, lebih-lebih lagi sekarang ekonomi tak menentu, harga barang-barang pun naik mencanak, ini kira salah satu alternative baik untuk kita berjimat.

IMG_6698

So no more excuse to skip your breakfast, the most important meal of the day ye akak-akak yang on diet tu hiks. Sambil-sambil pagi tu korang isi minyak, bolehlah beli kombo sarapan ni sekali :)

IMG_6741

Ingat, mulakan pagi kita dengan sarapan! Do checkout this Mornings @ Mesra breakfast combo pack di selected PETRONAS Kedai Mesra yang dijual dengan hanya RM5 sahaja!

Untuk info lebih lanjut, boleh layari www.mymesra.com.my atau muat turun aplikasi PETRONAS Pitstop.

Comment: 11

Friso Gold P13 with LocNutri technology!

.

.

IMG_7228

 

Akak always wonder samada still nak bagi Zeeshan minum susu lagi ataupun tidak… Macam berbelah bagi, kadang-kadang rasa tak perlu susu la, dia dah besar. Tapi kadang-kadang rasa wajib bagi pulak!

IMG_4682

So first  mestilah kena carik further info pasal susu. So browsing lah Akak to all the milk brands sites, baca sana-sini so banyaklah info dan tips yang Akak dapat. Walaupun anak dah ada 3 orang, tapi penting kena cari ilmu-ilmu parenting dan child’s development ni.

zs

Time flies, he’s now nak masuk 6 years old and very active little boy :)

 

Seperti yang ibu-bapa semua maklum, biasanya anak-anak kecil begini memang mudah dijangkiti pelbagai penyakit seperti batuk, flu, diarrhea dan macam-macam lagi kan…

So how do we choose formula milk for our children? What are the criteria we are looking at?

For me biasanya Akak pentingkan benefits of the products, nutritional facts, ingredients dan macam-macam lagi.

So Akak never really paid attention to my child’s digestive health because there are so many other aspects in a child’s development yang kita sebagai ibu kena jaga. Tapi recently Akak discovered that digestion is the key to a child’s stronger inside! Itulah gunanya bila kita rajin mencari ilmu, akan jumpa a lot of new tips and facts about child’s development.

friso_zs2

 

Bila anak-anak mempunyai good digestion, secara tak langsung menjadi stronger inside, dan ini membuatkan mereka lebih ceria dan aktif to explore their surroundings. Sampai naik atas bumbung budak tu!

Sistem pencernaan manusia terdiri daripada satu siri organ yang membantu untuk menukar dan membahagikan makanan kepada nutrien penting untuk diserap sambil mengurangkan bahan buangan dari badan.

Oleh sebab itu, fungsi sistem pencernaan yang sihat dan normal adalah sangat penting untuk kesejahteraan dan kesihatan tubuh badan kita, and poor digestion memberi kesan yang negatif terhadap penyerapan nutrien dan metabolisme, sekaligus menjejaskan pengurusan khasiat dan and waste management functions.

IMG_9238

 

Perbezaan ketara yang dirasai oleh Zeeshan bila mengambil Friso Gold ni ialah tiada lagi najis yang keras, ataupun sembelit. Selera makan pun bertambah-tambah sekarang.

Ditambah pula sekarang ni Friso Gold is even better dengan teknologi LocNutri  baru mereka. This newly improved Friso Gold dengan teknologi LocNutri mengekalkan nutrien untuk penghadaman dan membantu anak-anak kita untuk menjadi lebih kuat dari dalam.

Antara kepentingan LocNutri

i. Makanan yang sering diproses dengan haba yang tinggi menjadikan struktur protein semula jadi rosak dan tidak boleh diserap dengan mudah dan ini boleh menyebabkan anak-anak mengalami masalah pencernaan protein dan ketidakselesaan perut.

ii. LocNutri Teknologi yang menggunakan rawatan haba yang sederhana semasa proses pengeluaran susu formula, ini supaya protein dapat dipelihara dengan struktur asal mereka. Nutrien yang kemudiannya boleh diserap oleh badan secara berkesan. Protein memainkan peranan yang penting dalam otot, kulit dan tulang. Ia membantu dalam membina tisu dan pertumbuhan dan merupakan komponen dalam sel darah merah. Membina asas yang kukuh ini membolehkan anak-anak kita selamat dari dalam.

Boleh tengok bagaimana Friso Gold LocNutri Technology dalam video ini:

friso_zs

Happy kids happy parents :)

Bila anak-anak kita mempunyai sistem penghadaman yang baik, mereka dengan mudah menyerap semua nutrien yang mereka ambil, dan ini menjadikan mereka lebih kuat dari dalam.

Anak-anak yang kurang jatuh sakit semestinya akan menjadi lebih ceria :)

So mak-mak semua, ingat penghadaman sangat penting untuk anak-anak kita.

Bila anak-anak mempunyai sistem penghadaman yang baik, beberapa kesan positif yang boleh dilihat pada anak kita:

i. Fungsi sistem pencernaan yang normal

ii. Mempunyai selera makan yang baik

iii. Tiada tanda-tanda muntah-muntah, cirit-birit, sembelit, kembung perut atau kecerewetan (fussiness)

By the way, Friso Gold diimport terus dari Holland. Susu Friso Gold datang dari ladang mereka sendiri dan terdapat lebih 19,000 ladang dan lebih 140 tahun pakar tenusu digunakan untuk menghasilkan persekitaran berkhasiat yang sesuai untuk menghasilkan susu berkualiti tinggi ini. Dan selama bertahun-tahun, para saintis mereka telah mencipta satu proses khas yang merawat susu melalui penjagaan yang teratur pada setiap proses yang terlibat, dan hasil yang baik ini disimpan menjadi susu formula.

So belum cuba belum tahu, personally Akak encourage korang to give it a try. Boleh request FREE sample of Friso Gold dari http://www.frisogold.com.my/try-friso-gold

Comment: 2

Tonton Astro tanpa TV secara PERCUMA!

.

.

IMG_2355

Yes, you heard it right! Tonton Astro tanpa TV secara PERCUMA!

Semua pelanggan Astro akan dapat menonton saluran-saluran di Astro secara PERCUMA dengan hanya menggunakan aplikasi mudah alih Astro Go yang sebelum ini dikenali sebagai Astro on the Go.

Astro on the Go ni memang dah lama la Akak guna, memang dah jadi favourite apps kat mobile Akak pun :)

Tapi kalau korang nak tau, yang bagusnya, aplikasi baru Astro GO ni telah dipertingkatkan dari segi antara mukanya di mana ianya lebih kemas, teratur dan lebih bersifat intuitif ditambah pula dimuatkan dengan kandungan yang lebih relevan dan boleh disesuaikan mengikut citarasa setiap individu.

From the left, Ridhuan Sidek and Liew Swee Lin

From the left, Ridhuan Sidek, Vice President of Digital Products and Liew Swee Lin, Chief Commercial Officer of Astro, orang kuat di belakang Astro GO

Apa yang Akak paling suka pasal the new Astro GO ini ialah salah satu featurenya yang best sangat ialah Download2GO. Akak kan selalu travelling, even baru-baru ni pergi roadtrip 5 hari sampai ke JB, so kebiasaannya dengan menggunakan Download2GO, Akak siap-siap download programs Astro kegemaran Zeeshan so dia boleh layan semasa dalam kereta or even during our stay in the hotel dari iPad dia. Korang tau la kan, budak-budak bila jalan lama-lama jauh pulak tu depa quite cranky tak senang duduk dalam kereta, so Akak bukakkan Astro GO bagi dia tengok ha aman la sket :)

From left Ridhuan Sidek, Gan Ling Sze, Rosanne lo, Liew Swee Lin, Charmaine Kwan, Tina Tong and Alexa

From left Ridhuan Sidek, Gan Ling Sze, Rosanne lo, Liew Swee Lin, Charmaine Kwan, Tina Tong and Alexa semasa pelancaran Astro GO

Lagipun kita sekarangkan zaman mudah alih, semua benda berada di hujung jari jer, semua benda boleh dilakukan hanya menggunakan mobile device. Begitu juga Astro Go ni.

Memang korang kena try, boleh download secara PERCUMA aplikasi Astro GO ini melalui App Store ataupun Google Play. Alternatively, boleh juga mengakses Astro GO dari web di http://www.astrogo.com/

AstroGo_Redmummy

Akak dah download, dah pakai dah pung :)

AstroGo_Redmummy2

Lagi satu nak kabo kat korang, ada Saluran Baru Eksklusif di Astro GO dan salah satunya ialah K-PLUS untuk peminat tegar drama siri Korea! Ha kalau nak tau anak dara Akak si Kakak tu memanglah peminat tegar cerita-cerita Korea ni, tapi sian dia maklumlah kan sekarang dia duk asrama so banyak lah episode dia dah ketinggalan. TAPI bila dia tau ada K-PLUS kat Astro GO ni, so bila time kitaorang datang melawat dia kat hostel, sempat lah dia tengok satu dua episode drama siri Korea dari Astro GO tu. Jadilah lepaskan gian orang cakap :)

Sekali sekala bagi la chance kat dia,  bagi dia lepas stress terperuk belajar jer kat asrama tu, tul tak?

AstroGo_Redmummy3

Kalau drama Melayu pulak, Akak anak beranak memang layan, tapi Hubby tak la. Kadang-kadang mana ada masa nak tengok, balik kerja kemas itu ini bagai dah nak masuk tidur! Tapi yang syoknya time nak tidur tu sambil baring-baring atas katil, bukak Astro GO jap layan drama Melayu hiks, pastu sekejapan anak-anak lain panjat katil nak tengok sesama. So it’s become bonding time together with my kids berhimpit atas katil sibuk nak tau apa jadik dalam episode drama tu hahaha. Well it’s actually was a good family moment too.

 

IMG_2369

 

Personally memang convenient untuk Akak, sebab Akak boleh menonton di mana dan bila-bila masa sahaja. Korang kena cepatlah download ek, so dari 1 April sehingga 31 May 2017, selama 2 bulan semua pelanggan Astro yang telah mendaftar dan menghubungkan akaun Astro GO mereka, berpeluang menikmati tontonan PERCUMA untuk SEMUA saluran televisyen dan kandungan On Demand di Astro Go tanpa mengira pakej yang dilanggan. Ha memang untung sangatlah ni :)

Bukan pelanggan Astro pula, jangan gusar ataupun kecewa kerana korang juga boleh mendapat akses ke beberapa saluran Astro terpilih dengan memuat turun aplikasi Astro GO sepanjang tempoh di atas tadi.

Lebih menarik lagi, semua pelanggan Astro yang telah mendaftar dan menghubungkan akaun Astro GO mereka boleh menonton “La La Land”, sebuah drama filem yang dibintangi Ryan Gosling dan Emma Stone secara percuma menerusi on demand bermula 25 April sehingga 31 May 2017. Uish dah kira menarik ni, filem baru tu!

AstroGo_web

Astro Go via web – http://www.astrogo.com/

Tapi yang paling bagus sekali ialah no more fighting for the Astro remote control, or fighting nak tengok cerita apa. Maklumlah kan, my hubby memang nak layan English movies or sports channel, so yang lain-lain pulak ada cerita or programs lain nak tengok. Masing-masing ada favourite programs kan, I’m sure family korang pun sama, jadi Astro GO lah jadi penyelamat :)

So sorang boleh layan Astro dari TV, yang lain boleh layan Astro GO dari mobile devices or boleh juga dari web on PC. Masing-masing puas hati gitu dapat layan favourite programs masing-masing without fight gitu :)

IMG_2341

Selain daripada saluran baru dan kandungan on-demand yang terdapat di Astro Go, aplikasi ini turut menawarkan seleksi pilihan saluran Celestial Movies, Nickelodeon, DIVA, AXN, dan KIX serta bermacam-macam lagi.

Memang macam-macam pilihan dan channels ditawarkan, Akak dah siap landing on the bed ni nak layan citer La La Land pulak, so korang cepat-cepatlah download aplikasi Astro Go ni.

All in all, hari ini pelanggan Astro boleh menikmati lebih 71 linear channels, over 16,000 hours and 23,000 On-Demand titles dari Hollywood, Korea, Japan, China, Hong Kong and India melalui Astro GO, di mana dan bila-bila masa sahaja. Good job Astro!

Comment: 2

My tidur malam wajib product – OLAY!!

IMG_3714

So untuk cerita hari tu - http://redmummy.com/2016/11/10/olay-makes-5-years-younger/

Sambungannya ialah cerita untuk the 3rd product yang akak mahu kongsi sangat.

Ni sangattttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt akak akan menyesal bangun pagi if tak pakai benda nih. Hah, punya banyak sangat tu nak cakap sangat. Because the texture of this product sangat buat you calmmmmmmmmmmmmmm, macam eh sangat istimewalah. Coz it has to apply bila you sebelum nak tidur tu kan, so bila you pakai, you rasa macam nak landing2 jam tu gak, dia buat kerja ngan kulit kita tu satu hallah kan, tapi dia punya rasa nyaman bila dipakai, agak harus wajib dipakai itu jelah pendek kata.

Beria akak cite, hah namanya ialah Olay Regenerist Micro-Sculpting Night Cream.

Kita ajar dulu camne nak pakai, lepas dah pakai the Miracle Boost,  you terus apply this Olay Regenerist Micro-Sculpting Night Cream kat muka you, kat leher you, sapu rata macam biasa (for the best one, check kat Instagram akak ada video details pasal pakai ni.  Let they do their work while kita tidur. Work tu ialah, dia akan firm kan lagi kulit kita, dia akan supple skin kan texture kulit kita nih, gonna make it smoothhhhhhhhhhh and specially untuk akak yang sangat almost 24 hours dalam aircond, akan lebih kurang kering texture kita lah. If not nanti dry kan dok ngan aircond jer.

Semua combo ni akan jadikan kita lebih calmly on soul, kita akan lebih confident dengan kerja2 kita, masak pun sonok jer, dok dalam jem pun bahagia jer hahahaha….but actually yang pentingya this is anti-aging product yang mengurangkan dan menghapus lagi masalah2 dalaman kulit kita. Kalau rasa nampak kusam benau tu, pakailah nih, cuba ada sikit perangai untuk buang lama beli yang baru, jangan percaya sangat dengan product yang tak tau asal usulnya, do trust Olay coz dah ada kat market sangat lama and trusted product to most women in the world too.

IMG_5382

So very straight forward kan, you can also apply this after you pakai Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence gak, duo combination gak. But remember the Miracle Boost must be applied right after you dah cuci muka, barulah you pakai the Regenerist Micro-Sculpting Night Cream nih.

Ada jugak 2, 3 malam yang akak terlepas terlupa nak pakai, but esoknya macam alah…padanlah rasa macam kurang lena. Cewahhh…yelah, I really love this product. For me, if you ask me among the 3 yang from Olay ni apa yang akak suka, akak nak vote the night cream ni, can kah? Hehehe…everybody have their own opinions and also bias to anything, so tu lah dari 3 beradik tu, ini paling akak sayang sangat kot hikss….

For further info:

https://www.everydayme.com.my/olay

Check out my Instagram for the video details too on Olay.

 

Comment: 7

MILO® UHT – Bekalkannya Tenaga Juara

.
.
IMG_3556

 

Sekejap je dah masuk tahun 2017. Bermula balik la episod rutin biasa hari-hari persekolahan anak-anak. Makin sibuk la kita ya emak-emak semua?
So back to the time when we mothers get our children ready to go to school, excitedly for them and also for us :)

IMG_3627

For me not only to prepare baju kasut sekolah semua, tapi kena prepare bekal for them as well. As you may or not aware, dua-dua anak Akak, Abang dan Kakak are in Chinese school. So no choice diorang kena bawak bekal ke sekolah.

And lucky me, Akak berkesempatan menyertai Blogger Workshop – MILO® UHT Pack In the Energy for Champions di Cilantro Culinary Academy bulan lepas, yang mana agenda utamanya ialah penyediaan bekal ataupun bento yang berkhasiat untuk anak-anak bawa ke sekolah.

Dan yang paling menariknya, tetamu istimewa iaitu Pn. Yan Diana, salah seorang ahli dari Kelab Bekal / Bento Malaysia conducted the workshop dan menawarkan tips mudah untuk membuat bento boxes yang menarik bagi memastikan anak-anak kita nanti mempunyai tenaga yang mencukupi untuk menghadapi hari persekolahan yang penuh dengan pelbagai aktiviti.

IMG_3639

“Mummy, Zeeshan nak tengok…”

 

Sebab apa Akak cakap bento boxes yang menarik? Sebab Puan Yan Diana telah berkongsi rahsia dan cara bagaimana dengan mudahnya mendekorasi bento boxes tadi menjadi kreatif dan comel sangat sampai tak sampai hati nak makan hiks

Dan yang paling pentingnya, bahan-bahan yang dgunakan semuanya dari bahan yang segar dan berkhasiat yang boleh didapati dari rumah kita ? Disamping itu dapat menaikkan selera makan anak-anak kita, especially yang picky eater, susah nak makan sayur dan lain-lain.

 

IMG_3652

 

“Cute la mummy, Shan nak bawak macam ni to school”

“Boleh sayang, nanti kita sama-sama belajar macamana nak buat OK?”

 

IMG_3667

Sheahnee Iman, mother of two and moderator for the workshop, Puan Yan Diana, member of Kelab Bekal / Bento Malaysia and Nurul Iliani Ahmad, Senior Nutritionist of Nestlé (Malaysia) Berhad showing the result of three quick 10 minute Bento Box recipes.

IMG_3689

 

Closer look three designs that were demonstrated by Puan Yan Diana from Kelab Bekal / Bento Malaysia during the MILO® UHT Pack In the Energy for Champions blogger workshop.

Cute kan? I’m sure your kids will surely berlagak or show off dengan kawan-kawan sekolah dia bila dia ada bekal macam ni dan yang paling penting they actually eat their bekal.

IMG_3685

So now our time pulak to make the bento :)

IMG_3694

Puan Yan Diana tadi buat 3 bekal dalam masa less than 15 minit jer. Since kita semua first timer, they give us 30 minutes to do just 1 bento!

 

IMG_3699

 

1 tip to do the bekal ialah make sure anak-anak kita suka apa yang kita bekalkan. So always tanya them first what they want. Dan kat sinilah rahsianya, of cos apa yang budak-budak suka semua nya agak kurang berkhasiat, so kita as mother kenalah kreatif sikit bila membuat bekal tu :)

Sebagai contoh, rambut menggunakan seaweed or bihun, hidung dan mulut mengunakan tomato ataupun carrot, zirafah adalah cheese. Dan dekorasi lain menggunakan sayur-sayuran ataupun buah-buahan yang segar supaya lengkap nutrition yang dibekalkan! So you get the idea kan?

 

IMG_3702

 

Zeeshan pilih nasi, memang dia suka makan nasi pun, even nasi putih semata pun dia boleh makan  :)

IMG_3712

Kitorang plan nak buat ala-ala snow man hiks :)

IMG_3750

Abang pun sama sibuk menolong, it was actually quite fun buat benda ni, especially bila kita involvekan anak-anak sama. Diorang pun seronok nak buat sama!

IMG_3757

 

Rasa macam Master Chef pun ade gak hehehe, sebab terkejar-kejar nak buat bento.

IMG_3741

Dan akhirnya siap kita punya bento and together with a pack of MILO® UHT.

By the way, Activ-Go™ yang terdapat dalam pack of MILO® UHT adalah kombinasi unik PROTOMALT®, mineral serta vitamin seperti Vitamin B untuk anak-anak kita bersedia menghadapi pelbagai cabaran setiap hari. Selain itu, ia turut mengandungi kalsium untuk mengekalkan gigi dan tulang yang kuat serta Vitamin C untuk meningkatkan lagi penyerapan zat besi dalam makanan.

Kita sebagai ibu memang selalu risaukan anak-anak samada diorang mengalami kehausan tenaga pada waktu tertentu di sekolah, ini secara tak langsung boleh menganggu konsentrasi diorang ketika di kelas atau ketika aktiviti ko-kurikulum.

Satu kajian iaitu MyBreakfast Study telah menemui bahawa kanak-kanak yang mengambil minuman malt adalah lebih aktif dalam aktiviti fizikal. Ia turut juga menunjukkan bahawa sebahagian besar pengguna yang mengamalkan pengambilan minuman malt didapati lebih cenderung untuk memenuhi Keperluan Nutrien yang Disarankan [Recommended Nutrient Intake (RNI).

 

IMG_3783

 

Antara bekal-bekal yang berjaya disiapkan oleh para peserta.

IMG_3799

Mothers get together for a picture perfect moment after the MILO® UHT Bento Making Workshop conducted by Pn. Yan Diana, member of Kelab Bekal / Bento Malaysia and Nurul Iliani Ahmad, Senior Nutritionist of Nestlé (Malaysia) Berhad.

IMG_3814

Sekarang Akak dah dapat idea macam mana nak buat bekal sekolah anak-anak lebih menarik dan paling utamanya lebih berkhasiat dan lebih bertenaga! Disamping itu pendidikan awal dan pengukuhan tabiat makan yang sihat membantu mereka membuat pilihan bijak apabila diorang berada di luar rumah tanpa pengawasan kita. Takdelah makan benda yang bukan-bukan!

 


IMG_3680

 

MILO® UHT adalah penyelesaian kepada kebimbangan kita sebagai seorang ibu untuk kesejahteraan anak-anak dan prestasi mereka bila di luar rumah kerana ianya menyediakan tenaga yang diperlukan untuk memaksimumkan potensi mereka apabila mula sesi persekolahan.

Dan kepentingan a pack of MILO® UHT untuk anak-anak kita kekal bertenaga dalam menjalani hari-hari persekolahan nanti. And personally for me, it’s just easy and my kids love it ;)

 

Comment: 2