Ads

Pinkfong Baby Shark’s Concert and Pinkfong Baby Shark Ice Cream!!!

Assalamualaikum and Hello Parents Hello kids :)

Baby shark doo doo doo doo doo doo

Most of our kids, memang suka gilaaaaaa dengan lagu ni kan. Kalau korang ingat, Zeeshan memang tak suka lagu ni mula-mula. For him, it’s meant for girls but all of sudden, last year he has to perform this song at his school with his friends. Terus berubah hati okay! Sambil mandi pun tak berhenti nyanyi baby shark doo doo doo doo doo doo.

Here’s some info on this PINKFONG Baby Shark. Sebenarnya kan PINKFONG berasal dari South Korea. Diorang ada animated content untuk stimulate fun learning experience untuk kanak-kanak worldwide. Ada lebih 4ribu PINKFONG Songs, stories games and semua ni boleh download from the apps. The animated videos, live action learning videos, learning apps, buku and toys pun ada, selling worldwide pulak tu.

 IMG_7373

PINKFONG didn’t just stop there. Good news to all kids, PINKFONG has come out with its new ice-cream and kini boleh didapati di kebanyakan kedai Malaysia bermula pada 16 April 2018.

Macam hari ni, Kak Red pergi dapatkan ice-cream Baby Shark ni di store MyNews. Ais krim ni berperisa strawberi dengan inti susu dengan taburan coklat pada sekitaran luar ais krim tersebut.

The PINKFONG Baby Shark Ice Cream is super delicious! Kids mungkin tak tahu about the PINKFONG baby shark ice cream, kepada semua ibubapa cepat belikan ais krim ni untuk anak-anak atau suruh mereka belikan dan cuba. Rugi kalua tak cuba sekarang. It’s time for the kids to bait the shark :)

Sodap bakhang Pinkfong baby shark ice cream ni..

IMG_7428

IMG_7433

 

Jangan risau, harga Ais Krim PINKFONG Baby Shark ni sangat murah, RM1.90 sahajaaaaaaa, dan boleh di dapati di pelbagai kedai-kedai di seluruh negara!

Eh tak habis lagi, tu baru satu jer good news. Ada lagi satu hah.

Ada satu event tu kat High Street, One Utama where my kids really enjoyed themselves kat concert PINKFONG Baby Shark & Friends. Bukan setakat Zeeshan jer yang enjoy kat event, kakaknya pun join in the fun!

Of course, kita sekeluarga dapat jumpa dengan PINKFONG & Friends sambil makan the new, delicious and colourful of PINKFONG baby shark ice cream!

IMG_7968

IMG_8041

Ada lagi cerita terbaru! Kawan-kawan Kak Red baru saje share-kan lagu video baru dari PINKFONG – PINKFONG Ice Cream Dance Along Song!

 

https://www.youtube.com/watch?v=d3mlUjn8dsQ

#pinkfong #babyshark #babysharkicecream

Comment: 4

Tak cukup duit nak enroll anak masuk University?

 

Parents mana yang tak pernah risau memikirkan education anak-anak? Specially semakin anak meningkat remaja dan melangkah ke alam university. Betul, bahagia kita bersyukur dengan rezeki anak2 yang dapat gi U but ongkosnya camna? Tak semua yang dapat masuk U ni dapat scholarship from the government or badan2 berkanun lain, mungkin setelah 1-2 semesters kat U baru dapat peluang tu semua. So the struggle begins since the child was born, actually.

Tak yah tunggu University pun, even Zeeshan’s school fees pun quite high, now that he s going to a primary school, lain pulak ceritanya kan. Jadi macam my first kid, Abang, insyallah lagi 2 taun he pun sama akan melangkah ke dunia university, dan education fees semakin lama semakin buat makpak pening kepala.

 citibank

Kadang2 kita makpak dok pikir, napa le sekolah/U asyik mintak duit nak bayar tu bayar ni….siksa jugaklah poket makpak yang tak berapa nak ada sangat duit kan. I mean duit tu ada but yelah, mungkin cecukup makan, wallahualam.

So macam kisah dalam video ni, a single mother yang struggle untuk buat 3 kerja hanya semata-mata nak bayar enrolment anak dia masuk University. Sang anak biasanya tak merasa susah payah makpak ni, depa tau tekak depa jer (seriously, most anak2 memang camtu, for them itu tanggungjawab makpak). Betul, tanggungjawab kita, so tu pasal kita pun akan cuba sedaya upaya kerja cam nak rak to fullfill their needs.

For parents yang ada 2 income laki bini pun kadang2 mencongak napas nak membayar apatah lagi the single mom nih. But tu lah, tengok around kita, sebenarnya ada yang boleh membantu, ada yang boleh meringankan sikit beban kita.

 citibank 2

It’s called Citibank’s Personal Loans.

I am Citibank’s customer since yearsssssssssssssssss ago, dan frankly speaking aku hanya stick to Citibank for my credit card coz of their benefits yang banks lain tak leh beat. Besides, the personal loans dari Citibank ni banyak kelebihannya, antaranya:

  1. Boleh settlekan your outstanding loan (tak kisah la from other banks pun boleh).
  2. Loan tenure pulak up to 60months, tidaklah lama sangat, max tuh.
  3. Loan pulak boleh dibuat up to 10X gross monthly income kita, yakni to RM150,000.
  4. Dan kita boleh lega dengan immediate interest savings gak.

So, if you feel you tak cukup duit nak hantar anak masuk University (I m gonna face this in the next 1-2 years too), teruslah gi apply kat Citibank. Boleh buat online jer, approval pun pantas laju and tak perlu ada guarantor bagai segala.

Citibank Cuma nak tengok your copy of MyKad, latest epf statement or 2 months salary slip and any other dox to support this. Self employed pun boleh gak apply sama, kindly refer to the link below and do apply now.

 citbank 3

Untuk kesedaran makpak semua, mai tengok video ni yer, ajak kiddos tengok sama, betapa susah payahnya kita nak dapatkan duit for their University’s enrolment.

https://www.facebook.com/CitibankMalaysia/videos/1709876289057775/

 For reference of Citibank’s Personal Loan:

www.citibank.com.my/english/forms/apply-for-personal-loans.html?ECID=DIKODMYPLAENRM

Comment: 13

6x Mata Ganjaran di PETRONAS!

.

.

IMG_2370

Zeeshan memang pantang kalau daddy dia pergi isi minyak, sure dia nak ikut sama. Sebabnya kat kedai Mesra ni bukan sahaja bermacam-macam benda ada, even kids’ favorites and toys pun ada sama, itu yang dia suka sangat ikut daddy dia :)

IMG_2365

 

So the other day we went to nearby PETRONAS station dan seperti biasa singgah masuk kedai Mesra la of cos. Bila time nak bayar tu, the cashier tanya ada Kad Mesra tak? Kebetulan Akak hari tu lenggang kangkung purse pun tak bawak hahahaha. Akak memang ada 1 Kad Mesra tapi purse tertinggal nak buat macamana kan.

Taper la bos, Kad Mesra Akak tertinggal la. Kira jer la

Tapi cashier tu cakap “Rugilah kak, sebab sekarang ni tengah ada promosi, 6x Mesra points untuk semua pembelian

Alamak, rugi-rugi! Akak memang pantang dengan reward points ni. Memang suka kumpul banyak-banyak points sebab boleh redeem macam-macam benda.

And by the way, 6x Mesra point ni limited time only iaitu dari 6 hingga 12 Januari 2018 dan sempena tamatnya “The Only Game Where Everybody Wins Campaign” di mana a lot of vouchers have been giveaway! Dan juga untuk meraikan kita sebagai loyal customer mereka :)

Habis dah tertinggal bos, nak wat camna?

Taper, abang dah ada Kad Mesra? Kalau takde boleh apply dan activate sekarang dan terus boleh pakai kak”

IMG_2366

Ha apa lagi RD pun cargas la activatekan kad baru tu. Senang jer nak activate, just hantar sms dengan details yang dia mintak, within 1 minute terus dah activated dan boleh guna. Yeyyy :)

So untuk pengetahuan semua, kalau kita takde Kad Mesra, kita boleh dapatkan secara PERCUMA di mana-nama stesen PETRONAS dan boleh pakai immediately.

Cuma nanti jangan lupa register Kad Mesra tu supaya nanti boleh redeem mata ganjarannya. Hanya hantar SMS ke 36732 cam ni: KADMESRA (space) 17 digit no Kad Mesra (space) No IC (space) Nama

Ataupun boleh juga register secara online di PETRONAS website.

IMG_2378

So apa lagi swipe la pakai Kad Mesra dia. Dapat jugak 6x Mesra points hehehehe. Kebetulan dia pakai baju PETRONAS, nasib memang baik. Thanks to the cashier sebab inform us pasal ni.

IMG_2382

Ni Akak bagi contoh kiraan la, isi Petrol/diesel 1 litre = 6 Mesra points, beli anything di kedai Mesra juga RM1 = 6 Mesra points.

So kalau kita tuang minyak 40 litres meaning kita akan dapat 240 Mesra points, dan kalau kita belanja RM10 di kedai Mesra maknanya kita akan dapat 60 points.

So hari tu Akak belanja, kalau tgk resit atas tu ialah RM33.55 dan Akak dapat 200 Mesra points yeyyyyy

 

 

IMG_2362

 

 

So korang jangan lupa bawak Kad Mesra kalau ke stesen PETRONAS, nanti rugi 6x Mesra point. Dah banyak-banyak point bolehlah redeem fuel ataupun items dari kedai Mesra, memang banyak jimat untuk kita as customer as we spend :)

So korang better cepat-cepat la rebut peluang. Jangan jadi macam Akak terlupa bawak Kad Mesra pulak, tapi nasib baik boleh apply on the spot hiks

 

Comment: 7

Pasta yang lazat semestinya Prego!

Pejam celik cuti sekolah pun dah start semula. I’m sure parents out there already have plans for your kids during this school holiday. Mesti ada yang pergi bercuti, tak kira la cuti-cuti Malaysia or oversea. Maybe ada yang plan balik kampong, mesti pelbagai aktiviti yang korang dah plan kan awal-awal kan.

IMG_0614

 

Sama gak macam Akak, ade gak plan bercuti-cuti jalan-jalan makan angin, tapi ada satu lagi plan ni ha untuk budak 3 orang tu, especially Abang dan Kakak. Diorang berdua ni kan dah besar so kena ajar berdikari a bit. Plus masa cuti sekolah ni, diorang kena jaga adik diorang while we both at work.

IMG_0627

The plan is to teach them how to cook a simple yet special meal. So bila time diorang lepak kat rumah cuti sekolah ni dan kot-kot lapar boleh la diorang masak sendiri.

So let’s cook pasta kiddos! Plus they are all love pasta very much, especially spaghetti bolognese :)

IMG_0672

 

When it comes to pasta, sure korang ingat ada special occasion ke or maybe for festive season jer. Yup indeed memang betul, pasta really suits for celebrating special moments or festive or celebrative occasions.

But for me as long as makan-makan together with my family, it’s special moment already :)

Sebab apa Akak cakap a simple yet special meal sebabnya Akak menggunakan Prego brand to make this delicious pasta.

IMG_0687

 

I’m sure korang pun tau Prego ialah peneraju pasaran sos pasta di Malaysia yang menawarkan hidangan lazat dan sangat mudah untuk disediakan. Prego pasta sauces are made from juicy, vine-ripened tomatoes dan datang dalam pelbagai perisa untuk memenuhi semua selera. Kaya dengan rasa buatan sendiri yang terbukti sihat. Prego pasta sauces memberi sentuhan segar kepada resipi tradisional dan juga menambah rasa baru yang segar untuk makanan yang dimasak di rumah.

So, kali ni kitorang nak masak spaghetti bolognese dan carbonara.

IMG_0667

 

The kids actually surprise sebab senangnya nak buat pasta sendiri di rumah of cos dengan Prego. And to our surprise there’s one Sunday morning, we both wake up with spaghetti carbonara dah siap masak by them as our breakfast :)

IMG_0745

IMG_0705

Sudah pun siap hasilnya – spaghetti bolognese dan carbonara.

IMG_0723

Our little chef dah bagi signal thumb up boleh makan hiks :)

IMG_0831

IMG_0814

Mixed up the spaghetti with the delicious bolognese dan carbonara sos.

IMG_0848

IMG_0841

And makan time :)

Personally for me as a mother, this is the best moments all together. You spend some quality time with the kids teach them useful things, in this case cooking pasta. Dan lepas tu kita sama-sama menikmati pasta bersama sos yang lazat tadi. Siap berebut-rebut nak makan lagi tambah menyelerakan hehehhee

IMG_0855

“Mummy sedap la mummy masak spaghetti ni”

Thanks to Prego :)

IMG_0898

Dan sebelum Akak terlupa, sekarang ni Prego sedang mengadakan peraduan Prego “Great Food, Great Moments” Photo Contest! Dan peraduan ini menawarkan hadiah worth RM80 000!!!

Wow banyak tuu!

IMG_0897

Tengok betapa decorative nya gambar spaghetti Akak ni J Siap berframe bagai.

Ok, ini yang korang kena buat kalo nak menang hadiah tu.

1. Snap a top view photo of your cooked pasta menggunakan app dari Prego Malaysia Facebook Page

2. Frame it macam Akak buat ni. Visit the Prego Malaysia Facebook Page to check out the frames.

 

IMG_0896

 

3. Cipta satu slogan sekreatif yang boleh. Slogans or Quatrains MUST contain the words Delicious, Special, Simple and Prego, or Lazat, Istimewa, Mudah dan Prego in BM, and be 30 words or less for slogans, and 4 lines only for Quatrains.

4: Submit with details and receipt no of your purchase Prego of cos :) and you’re done and you might be the lucky winner :)

Good luck korang.

IMG_0780

 

Dengan adanya Great Food sudah pasti akan menyusul Great Moments, semestinya Prego :)

 

Comment: 8

Nasi Lemak pun ada dijual di PETRONAS Station?

.

.

IMG_6702

Baru-baru ni, Akak berada kat KLCC LRT station distributing sarapan percuma dari PETRONAS.  Sapa yang follow my IG sure tau pasal ni kan.

So ada sapa-sapa sini dapat sarapan percuma tu? Camna sedap tak nasi lemak dia?

IMG_6713

 

Jangan tak percaya, sekarang ni selected Mesra outlets di PETRONAS Station tu bukan sahaja as your convenient store, BUT now you can grab your breakfast too. Dan yang bestnya ialah, their breakfast is our Malaysian favourite food iaitu nasi lemak :)

IMG_6695

 

Lebih kurang 487 stesen Petronas terlibat dalam kempen Morning @ Mesra ini untuk memudahkan kita rakyat Malaysia bersarapan pagi. So sekarang ni kalau pagi-pagi nak cepat, ataupun dah terlambat, tak sempat nak singgah beli nasi lemak kat warung tepi jalan, lagipun leceh nak parking bagaikan, boleh dah singgah di Mesra PETRONAS to grab their breakfast combo pack.

Really convenient, good food with good value of money and on the go sekali harung korang boleh isi minyak, or beli anything else kat Mesra outlets tu.

Komno_Petronas

Hanya RM5 sahaja kombo sarapan ini. Apa yang korang dapat dengan RM5 ini:

-          1 heavy food iaitu Nasi lemak di sekitar Lembah Klang (Nasi dagang di Pantai Timur)

-          Kuih-muih tempatan

-          1 tin Nescafe.

Personally Akak rasa this is good value with decent food. Dengan hanya RM5, boleh dapat set sarapan yang lengkap dan semestinya mengenyangkan macam ni. Seriously jimat, lebih-lebih lagi sekarang ekonomi tak menentu, harga barang-barang pun naik mencanak, ini kira salah satu alternative baik untuk kita berjimat.

IMG_6698

So no more excuse to skip your breakfast, the most important meal of the day ye akak-akak yang on diet tu hiks. Sambil-sambil pagi tu korang isi minyak, bolehlah beli kombo sarapan ni sekali :)

IMG_6741

Ingat, mulakan pagi kita dengan sarapan! Do checkout this Mornings @ Mesra breakfast combo pack di selected PETRONAS Kedai Mesra yang dijual dengan hanya RM5 sahaja!

Untuk info lebih lanjut, boleh layari www.mymesra.com.my atau muat turun aplikasi PETRONAS Pitstop.

Comment: 11