Ads

Marie France Bodyline’s ART :)

So now you know dah yang akak memang under treatment of Marie France Bodyline, dah few months gak lah actually, though the post of this is out a bit late. So I have dropped few kgs and reshaping of the body pun dah memang nampak hasil. But of cos ler, kita memanja sikit, kadang-kadang saje nak test power naikkan balik coz nak tengok dengan treatment Marie France, dia turun tak hahahaha, mengada la sangat kan. Alhamdulillah, so far memang ada hasil ler.

Jadi to introduce you satu lagi treatment yang akak buat. Oh by the way, ada orang dok ingat dok manjang ler ada wrapping wrapping ni kan, oh itu bukan di MFB yek, memang ler ada tapi dalam 20 treatments, wrappingnya 2-3 kali je pun. So setiap kali buat treatment, bertukar-tukar dan pelbagai jenis lah treatmentnya yek. It s 2016 dude, mesti ler treatmentnya dah advanced.

The treatment yang akak nak cerita ni is called Acoustic Radial Therapy (ART). Berdengung idgham nak menyebutnya! Tapi akak ada terms untuk setiap treatment yang akak amik ni, macam ni akak namakan, the ‘pistol bang bang’. Hahahahaa….  mau tak nya, dia punya machine tu macam pistol je bila dia tembak kat peha/perut kita.

So untuk jangkamasa dalam 10-12minutes, pistol tu, eh sebenarnya it s called Vacuum ler. So dia akan macam sedut sesaat dua kat skin kita tu. Kalau banyak lemak, macam kat perut tu so tak de le terasa sangat but kalau kat yang kurang lemak, hah akan terasa dia punya sedut tu. Kalau aku tulis sini dalam bahasa Marie France, berpinau nak memaham hahahahha, jadi aku pakai bahasa aku je lah, senang korang nak get the clear picture.

Vacuum tu tugasnya nanti untuk smoothkan semula skin kita, yang berlemak krim sangat nih, reduce cellulite yang degil bonar tuh, increasekan lagi firmness kulit kita dan so on. Yang pentingnya, remember, Marie France is not about to lose your weights but to reshape back your body, jadi treatment ART ni memang wajib korang kena apply.

Lepas dah habis vacuum nanti depa akan massage on area dengan minyak silhouette.

Hangpa pun janganlah pergi treatment Marie France but pastuh balik makan nasi 2 pinggan, ayam golek sedulang, air manis bergelen-gelen. Kena ler jaga makan minum. Aku memang tokan air suam, so itu ler my day to day air. Ada kalanya je ai minum kopi o, itupun jarang-jarang. Teh tarik, nak dapat segelas lam seminggu pun, tidak jugak. So berjaga ler. Ko nak badan melecun ke tak, kalau tak nak, hah makan le ko berkoyan pun. Tapi pastu sibuk melolong, nak kurus nak kurus. Der…. look who’s talking.

marie-france

Not just that, ai pun masuk gym, but bukanlah main exercise semua tu, akak main squash jer. Dulu years ago akak suka le main gym tu but dicampakkan dengan squash, ai prefer lagi mengadap squash. Seronok! I make time for all these. Twice a week ai pergi Marie France, twice a week lagi masuk court for squash. 4 times a week, full house! Satu hari bekerja jer hari ai pergi jalan-jalan ronda KLCC or makan. Ye, 4 hari treatments with Marie France and squash tu, ai tak makan yek, coz kena jaga maaaaa.

Let s do the same thing, have a healthy life, not coz of your husband, or people around you, but untuk diri sendiri. Self motivation sesama. Marie France Bodyline is having promotion right now, do drop by at their outlets – ada promotion yang sesuai untuk lapisan umur daripada 20an ke 40an. Visit Marie France Bodyline’s website for more information.

Comment: 0

Limited Edition Kleenex Vanilla yang wangi harum semerbak!

.

.

IMG_3002

The other day I was at this new, limited edition Kleenex Vanilla Scented Tissues launching event. Actually Akak a bit sceptical la about this scented tissue kan, so I thought tisu ni maybe wangi biasa-biasa jer but to my surprise this new tissue memanglah wangi dan really menyegarkan mood dan suasana.

I think this is the most wangi event I’ve been attended :)

IMG_3046

So the event started with some background introduction about this new tissue. So untuk pengetahuan korang sebelum ni Kleenex telah memperkenalkan their fresh Cherry Blossom scent, kemudian their delicately floral Rose scent dan sekarang bersempena Hari Raya season Kleenex memperkenalkan pula this brand new, limited edition, sweet-smelling their KLEENEX VANILLA SCENTED TISSUE.

This new Vanilla tissue, rasa wangi bau dia secara tak langsung mengimbau kenangan Akak menolong Mak Ajah baking Vanilla cookie time nak Raya dulu-dulu hiks. Penatnya ya amat, puasa-puasa tolong bakar biskut Raya, tapi bila dah siap, tu yang tak terkata puasnya. Bau biskut Vanilla tu jer dah buat hilang penat puasa. Belum lagi rasa Vanillanya yang sedap, lagi tak sabar nak Raya. That’s was quite long time ago.

So bila Akak dapat tahu limited edition ni available masa Raya, bukan main kenangan-kenangan indah bersama keluarga tersayang seperti Mak Ajah mengimbas kembali. Tak sabar-sabar pula tiba-tiba nak bersama-sama berhari raya :)

IMG_3448

Sama seperti kita yang perlukan sentuhan lembut ataupun soft touch dalam kehidupan seharian, begitu juga Kleenex mengutamakan kelembutan/softness dalam tisu mereka ini. Dengan kelebihan  soft comforting touch of this new Kleenex 3-ply scented facial tissues yang sekaligus memberi aroma harum yang menyegarkan, bukan sahaja meninggalkan senses di minda tetapi mood menjadi lebih ceria.

Akak personally percaya haruman wangian semerbak seperti KLEENEX VANILLA dapat menaikkan aroma positif sekaligus menjadikan mood yang lebih ceria and tenang. Lebih-lebih lagi rasa bau Vanillanya yang sebati dengan hidup kita dan ini secara tak langsung mengaitkan kenangan terindah berkait dengan haruman Vanilla, lebih-lebih lagi cerita-cerita lama Hari Raya.

IMG_3191

Wanginya bau tisu ni, mak mertua Akak cakap…

Bukan wangi saja Mak, KLEENEX VANILLA SCENTED TISSUE ni juga lembut. Dan walaupun lembut ianya kuat dan tak mudah koyak bila diguna.

IMG_3197

Even the tissue box is design nicely and look good dan tak payah nak pakai sarung kotak tisu :)

IMG_3062

The range of Kleenex scented facial tissue samada Rose Essential Oil, Cherry Blosson ataupun Vanilla ni boleh didapati di mana-mana kedai berhampiran. Hanya dengan harga dari RM14.95 untuk 4 packs of 114 sheets.

Kleenex Vanilla Scented Tissues dapat membangkitkan suasana dan mood lebih ceria dengan aromanya yang harum menawan dan lebih-lebih lagi di musim Hari Raya ini, jadikan Kleenex scented tissue teman bersama hidangan raya korang bersama-sama family dan teman-teman yang datang berhari raya :)

For more information, layari FB Kleenex Malaysia

Comment: 4

Moment with family is #AlwaysGood

.
.

 IMG_3126

Baru-baru ni kan my mother was admitted kat hospital. Kena buat some operation. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan lepas beberapa hari mak Akak pun discharge. Syukur sangat semuanya selamat.

So during admission tu my mother in law pun sempat la datang melawat mak Akak tu. Anak buah RD yang drive all the way dari Kapar together with adik RD.

IMG_3189

So meriahlah kitorang berborak sakan, dari dapur bawak ke depan. The kids pun suka nenek diorang datang. Ha tu ntah apa lah Zeeshan dok tanya nenek dia tu. Kelakarnya dia panggil nenek ni nenek small, mak Akak pulak dia panggil nenek big hikss.

Abang dan Kakak lagi suka sebab adik RD suka lawan main badminton dengan diorang. Ha ni lepas main badminton la ni, masing-masing kehausan, lapar pun ye gak.

IMG_3232_thumb.jpg

Macam-macam cerita keluar, dari cerita kampung, adik-beradik, berita semasa sampailah citer nak puasa termasuklah juga cerita baju raya yang lum jahit lagi. Memang betul bila berkumpul macam ni memang meriah dan suasana jadi lebih ceria. Lebih-lebih lagi cerita raya zaman masa zaman sekolah dulu. Memang kenangan terindah.

Bercakap pasal puasa pulak, hari ni dah nak start puasa. So macamana persiapan korang? Akak macam biasa la, semua ready. Groceries, barang basah all stock up siap-siap.

Dan biasanya untuk berbuka main dishes memang home cook, makanan sampingan jer macam kuih-muih sebagainya tu baru beli kat pasar Ramadhan. Minuman pula biasanya untuk berbuka ada air panas dan air sejuk. Tu pun buat sendiri kat rumah. Biasanya Akak sediakan air Ribena, lagipun budak-budak memang suka rasa blackcurrants dia. Tak perlu nak tambah gula pun, much better dan senang nak disediakan.

IMG_3394

Actually bukan budak-budak jer suka rasa Ribena ni, Akak pun suka gak :) Tambahan pula Ribena menyediakan 100% Vitamin C tanpa menggunakan warna tiruan, pemanis ataupun perisa dan ianya minuman jus buah-buahan yang diperbuat daripada 100% New Zealand blackcurrants.

Ini yang Akak mahukan, bukan sahaja rasanya sedap, tapi sekaligus memberi lebih kebaikan untuk kita terutama anak-anak kita.

Lagipun di bulan Ramadhan ni, kita memerlukan lebih banyak makanan ataupun minuman berkhasiat untuk membantu dalam menjalani ibadah puasa. Kita mungkin biasa, tapi anak-anak wajib kita sediakan yang terbaik kerana sedikit sebanyak dapat meningkatkan daya tenaga dan juga motivasi untuk mereka berpuasa.

Dan personally Akak rasakan Ribena dapat mewujudkan suasana Ramadan dan juga Hari Raya dengan lebih baik dan sihat. Lebih-lebih lagi jika dinikmati ketika bersahur, kerana anak-anak memerlukan lebih tenaga untuk memulakan puasa sehari suntuk nanti.

IMG_3127

Macamana pula dengan #RibenaMoments korang? Harap ianya ceria, gembira dan terindah :)

IMG_3777_thumb.jpg

Untuk Akak, any moment with family is #AlwaysGood, especially bila cerita-cerita lama diungkit kembali memang mencuit hati dan memori dan lebih-lebih lagi jika dilengkapi dengan minuman kegemaran ramai ni, that’s my #RibenaMoments. And 30 days of fasting is my #30DaysOfGoodness with Ribena especially anak-anak yang looking forward untuk berpuasa.

Selamat  berpuasa semua dan jangan lupa berbuka dan bersahur dengan Ribena yang 100% berkhasiat dan semestinya disukai ramai :)

Comment: 9

Angry Birds The Movie bersama RMHC dan anak-anak yatim

.

IMG_2648

Hai, saya la Red dalam Angry Birds The Movie tu hiks :P

IMG_2478

Jemput makan semua :)

Kami actually tengah bersarapan di TGV, One Utama Shopping Mall sementara menunggu untuk menonton Angry Birds The Movie bersama-sama tetamu istimewa yang di bawa khas oleh RMHC (Ronald McDonald House Charities)

IMG_2462

Ronald yang sangatlah peramah dan kelakar 

IMG_2500

Ok back to main agenda kami di sini, untuk pengetahuan semua tetamu istimewa untuk screening Angry Birds The Movie ni ialah anak-anak yatim yang dibawa khas oleh RMHC dari 10 rumah kebajikan sekitar Lembah Klang ni.

IMG_2700

Yang ditunggu-tunggu pun dah tiba. Akhirnya muncul la the main characters of the movie. Bomb, Red dan Chuck. Cutenya depa ni alahaiiii…

_MG_3776

Apalagi suka betul anak-anak rumah kebajikan bila nampak mascot Angry Birds ni. Terpancar perasaan riang gembira di muka masing-masing. Meleret senyuman masing-masing dapat bermain dengan Angry Birds ni.

_MG_3788

Kecoh masing-masing nak bermain dengan Red dan Chuck. Akak pun suka tengok si comel 2 ekor ni, apatah lagi anak-anak kecil ni. Lagilah melompat suka diorang. Sedikit sebanyak dapat membawa kegembiraan dihati mereka semua. Usaha yang baik dan patut dicontohi dari RMHC ni.

IMG_6130

Zeeshan takut dengan Bomb hiks

_MG_3737

Ok movie pun dah nak start, jom masuk panggung. Budak-budak ni pun dah tak sabar nak menonton kelincahan Angry Birds ni.

_MG_3842

By the way, RMHC telah membooking the whole 2 cinemas especially for this screening.

IMG_6135

As I said earlier, Ronald ni memang peramah. Habis satu panggung dia berborak bercerita menyapa all these kids :)

IMG_6173

IMG_6178

IMG_6183

IMG_6204

Tapi the highlight of this event ialah di mana RMHC telah memberi sumbangan tunai sebanyak RM5000 untuk setiap rumah kebajikan. Generous sungguh RMHC ni :)

Terima kasih banyak-banyak kepada RMHC di atas sumbangan ikhlas kepada rumah-rumah kebajikan ini. Sedikit sebanyak dapat membantu dalam pengurusan anak-anak yatim ini. Terharu pulak Akak…

Antara rumah kebajikan yang hadir dan menerima sumbangan ini:

1. Rumah Amal Limpahan Kasih
2. Persatuan Kebajikan Rumah Anak-Anak Yatim Damai Kuang
3. Pusat Jagaan Anak Yatim Nur Ikhlas
4. Teratak Nur Barakah
5. Pertubuhan Kebajikan & Bimbingan At-Taqwa
6. Rumah Joy ( House of Joy )
7. Persatuan Rumah Kebajikan Rita
8. Lotus Charity Care Centre
9. Sanctuary Care Centre
10. Rumah Nur Syaheera KL

Dan untuk pengetahuan semua, RMHC telah ditubuhkan pada tahun 1990, a non-profit organization. Misi RMHC adalah to create, identify and to support programs yang dapat memperbaiki lagi the well-being of children yang memerlukan bantuan dalam 3 main areas ini iaitu Health, Education dan Welfare. Untuk lebih lanjut boleh layari website diorang di http://www.rmhc.org.my/

_MG_3868

So time to layan Angry Birds The Movie. Best sangat cerita ni dan sangatlah kelakar. Satu panggung pecah perut ketawa terbahak-bahak melihat kelincahan team Angry Birds ni. These kids enjoy it so much. Akak pun sama terhibur dengan cerita ni espcecially si Chuck yang sangat cheeky. Si Red tu quite serious but dialah mastermind penyelamat dunia Angry Birds. Bomb pula ala-ala bersahaja tapi dapat menggeletek hati kita dengan karenah dia.

Korang wajib bawak anak-anak korang layan citer ni. Seronok sangat. Ada satu scene tu memang gelak guling-guling kitorang :D

_MG_3992

Movie pun dah habis, perut pun rasa lapar. Apalagi kita serbu la McDonald’s

McDonald’s Angry Birds Happy Meal disediakan untuk semua tetamu istimewa tadi. Suka hati sungguh mereka semua. Sekali lagi terima kasih kepada McDonald’s & RMHC yang sudi menaja keseluruhan event ni. Dan yang paling penting membawa kegembiraan dan keriangan kepada mereka yang kurang bernasib baik seperti anak-anak ini.

Kita pun kalau boleh berilah mereka sedikit sokongan, sedikit sumbangan ataupun tenaga kita salurkan via RMHC kerana sedikit sebanyak akan dapat memberi lebih banyak senyuman buat mereka :)

IMG_2563

So jangan lupa dapatkan McDonald’s Angry Bird Happy Meal untuk anak-anak kita kerana senyuman anak-anak adalah penawar segala-galanya kepada kita ibubapa!

Comment: 5

Lip Hop – Korean full range of Skincare and Sunblock

.

IMG_5947

A few weekends back masa cuti Labour Day hari tu sempat kami Redfamily bercuti-cuti kat AVANI Sepang Goldcoast Resort. 2 days 1 night jer, a very short trip saja jalan-jalan makan angin tepi pantai sini.

IMG_1310

Family Villa room memang sesuai sangat untuk kami. 1 king size bedroom untuk kami berdua, tapi kemudian Zeeshan datang memalam nak tidur sama.

IMG_1312

Dan 2 single bedroom for Abang dan Kakak (termasuk Zeeshan half night je dia tidur sini). Memang sangat cosy, selesa dan sejuk nyaman di atas air laut ni.

IMG_1319

Pastu ada balkoni kat luar untuk lepak melayan bunyi air laut and to enjoy the sunset :)

IMG_1535

In term of activities, rupa-rupanya macam-macam aktiviti ada di sini. Selain swimming, boleh ronda-ronda naik basikal, main paintball, go-cart pun ada. Tapi tu lah, dengan cuaca yang senang panas berdenting sekarang, we ended up mandi swimming pool jer. Itu pun dah seronok sangat si Zeeshan tu.

IMG_1356

Talking about the really hot sunny weather sekarang ni, sebagai Supermak of cos Akak very concern nak kasi anak-anak main outdoor ni. Especially cuaca yang panas terik not so good for their skin.

IMG_1362

Zeeshan sapu losyen sunblock dulu before swimming ok!

Luckily I bawak together Lip Hop Kids Hypoallergenic Sun Protection Lotion to protect his skin dan juga untuk membantu melegakan kulit selepas pendedahan matahari serta mencegah kerosakan kulit.

Formula Hypoallergenic sunblock losyen ini memastikan keselesaan lembut untuk kulit sensitif anak kecil dan yang paling utama ia dihasilkan dari 2 jenis bahan semulajadi iaitu Portulaca Oleracea dan ekstrak buah Apple.

Ianya  sweat dan water-resistant sehingga up to 40 minutes, dan sangat sesuai for kids enjoying water sports atau outdoor activities.

IMG_1377

Sibuk Zeeshan nak try Abang punya losyen pulak.

Abangnya pulak, Akak suruh dia pakai Lip Hop Ultra Whitening Sun Protection Lotion. Disamping memberi perlindungan matahari, ia juga dirumus khas untuk membantu meningkatkan seri semula jadi kulit kita.

Abang memang particular sikit dengan kulit dia, tak mo jadik hitam dia cakap. So memang sesuai la pakai ni sebabnya the Melavoid™ Whitening Factor iaitu bahan aktif yang mencerahkan serta membantu mengurangkan kemunculan tompok gelap seterusnya menjadikan kulit yang lebih cerah dan berseri. Di samping itu, Hawthorn Berry ekstrak membantu melegakan kulit selepas pendedahan matahari. Jangan risau sebab ianya dermatologi tested and proven.

IMG_1424

Since Kakak all cover up, so dia just kena apply kat muka dia jer. So dia pakai The Moisturising Lightweight Sun Protection Spray yang menggabungkan pelbagai fungsi dalam satu botol semburan ataupun spray.

Ekstrak Acerola yang mengandungi ciri-ciri antioksidan dan kaya dengan vitamin C dapat membantu mengurangkan kemunculan tompok gelap, manakala ekstrak Alga membantu dalam melembapkan kulit melalui ceramide dan filaggrin.

The unique light powdery spray memberikan sentuhan lembut dan membantu menyerap sebum yang berlebihan pada kulit anda. Selain itu, ia juga berfungsi sebagai asas mekap untuk memastikan bahawa wajah kita lebih smoother and natural look.

IMG_1511

Macam biasa Akak menjadi permerhati dan penjaga barang-barang hiks.

IMG_1563

IMG_1551

Seronok sungguh depa main air langsung tak hirau matahari tengah memacak kat atas kepala. Tapi since protected by Lip Hop sunblock produk tu, at least Akak pun tak la risau sangat. Yang lain tak kisah sangat, si kecik tu yang kita risaukan lebih :)

IMG_1446

Eh bapaknya pun pakai sunblock hiks.

IMG_1331

Those yang tak tau, Lip Hop adalah produk skincare Korea yang innovative and playful. A delightful range of beauty products with creative textures, gorgeous fragrances and colourful packaging. From lip to sun care, including face and body care, semua ada bukan sahaja sunblock :)

Gambar atas ni ialah Lip Hop HAPPYCLEANSE products range. Terdapat 5 variants untuk memenuhi keperluan kulit yang berbeza, while cleansing our delicate skin. No 3 dan 4 dari kiri tu sunblock yang Zeeshan dan Abang pakai kat atas tadi.

IMG_1341

Lip Hop Sun Care product range memang telah dermatologi tested and proven oleh pakar kesihatan dan kecantikan Guardian yang dapat memberi perlindungan sepanjang tahun dari sinar cahaya matahari dengan rumusan inovatif yang sekaligus memberi manfaat kepada kulit kita.

IMG_1392

Ini pula ialah Lip Hop Aqua Jelly Hair, Face & Body Gel – The super convenient 8-in-1 multi-functional k-care innovation for head to toe, on-the-go grooming, skincare and pampering.

IMG_1589

Ha yang ni memang Akak suka, memang terasa ianya moisturise and soothing my skin. On top of that membantu menyihatkan kulit kita serta membaiki kerosakan kulit dek kena sinaran matahari.

IMG_5872

Not bad juga food kat AVANI ni. Akak suka sangat mee kari dia. Sup kambing pun boleh tahan menambah-nambah.

IMG_5885

Esok paginya budak-budak ni ajak pergi pantai pulak. Kalau ikutkan hati lebih rela Akak santai baring-baring kat atas katil empuk AVANI tu. Tapi anak punya pasal, kita as ibubapa kena ikut sekali libatkan diri sesama dalam aktiviti diorang. At least sebagai peneman pun takper lah.

IMG_5895

Cecepat ai pakai Lip Hop sunblock u, gelap nanti nyosal :)

IMG_5900

Impian nak mandi beach berkecai sebab air laut tengah surut, sian diorang especially Zeeshan yang looking forward sangat. Next time ok kiddos.

IMG_1314

Balik beach yang panas membahang tu, terus ai terjun tiruk dalam bathtub :) Tapi sebelum tu apply Lip Hop HAPPYCLEANSE kasik buang all those dirt from the beach tadi.

IMG_1343

Macam Akak cakap tadi, Lip Hop mempunyai complete head to toe self-care product yang dermatologist tested and proven lagi. Lagi satu semua produk ini adalah Korean made kecuali the Moisturising Lightweight Sun Protection Spray SPF50 – made in Japan.

Personally Akak convenience dan senang dengan produk Lip Hop ni sebab A to Z ada, dan surprisingly value-for-money. Within the normal budget gitu dan sesuai untuk pelbagai alktiviti dalam ataupun luar. Oh korang boleh dapatkan semua ini dari Guardian Healthy & Beauty outlets seluruh negara.

Comment: 3