Malaysia

Pelancaran ASUS ZenFone 2 di pasaran Asia Tenggara!

.

 

IMG_5469

The opening act Experience 2Morrow event by ASUS

ASUS CEO Jerry Shen welcomes Zenny to stage at the ZenFone 2 launch in Jakarta

In between my shopping spree kat Jakarta tu :) this is actually the main event, Experience 2Morrow by ASUS. Di mana dalam majlis inilah, CEO ASUS Jerry Shen telah melancarkan ASUS ZenFone 2 untuk pasaran Asia Tenggara.

IMG_5465

So berterbanganlah aku ke sana bersama-sama kontigen media dari Malaysia untuk memeriahkan majlis hiks. There were about 50 of us the Malaysian medias

Over 1,000 Southeast Asia media and consumers experience ASUS ZenFone 2 at Jakarta launch event

Juga hadir lebih dari seribu wakil-wakil media dan juga pengguna dari seluruh pelosok negara Asia Tenggara untuk mencuba dan melihat sendiri this new ASUS device.

Left to right-ASUS Regional Director Rex Lee, ASUS Corporate Vice President Eric Chen,ASUS CEO Jerry Shen, Intel President Robby Swinnen and Intel VP Samuel G. Spangler

Left to right: ASUS Regional Director Rex Lee, ASUS Corporate Vice President Eric Chen,ASUS CEO Jerry Shen, Intel President Robby Swinnen and Intel VP Samuel G. Spangler

Presiden dan Pengurus Besar Intel di rantau Asia Pasifik dan Jepun, Robby Swinnen bersama-sama Jerry Shen di atas pentas meraikan perkongsian jangka panjang Intel dan ASUS antara kedua-dua syarikat ini.

ASUS CEO Jerry Shen at launch event in Jakarta announces ZenFone 2-world’s first 4GB smartphone

ZenFone 2 - the World’s First 4GB RAM Smartphone, memang sangat-sangat dinantikan kehadirannya. Di atas kejayaan dan penerimaan yang menggalakkan  ZenFone generasi pertama, maka lahirlah ZenFone 2 ini.

IMG_5492

Kali ini semestinya dengan reka bentuk baru Zen-inspired yang menakjubkan, prestasi tanpa kompromi dan membawa tahap penggunaan yang luxury  kepada pengguna.

 

IMG_5447

Antara media2 Malaysia

IMG_5519

A Winner of a 2015 iF Design Award, this new ZenFone 2 mempunyai reka bentuk yang premium, hadir dengan spesifikasi dan ciri-ciri yang luar biasa pada harga yang menarik dan berpatutan. Ada 5 warna pilihan, Glacier Gray, Osmium Black, Glamour Red, Ceramic White dan Sheer Gold.

 

IMG_5550

 Cak!

IMG_5545

So apalagi jom la try test cuba tengok hiks :) 1st test mestilah selfie hiks

IMG_5551

Direka untuk keselesaan dan mudah digunakan menggunakan satu tangan sahaja, ZenFone 2 mempunyai perlindungan ergonomik melengkung belakang dengan butang intuitif yang berfungsi sebagai kawalan bunyi (volume control) juga sebagai butang pengatup kamera (camera shutter button) apabila hendak berselfie. 

 

IMG_5572

Glacier Gray

IMG_5569

Sheer Gold

IMG_5581

Glamour Red

IMG_5591

Amacam, korang berkenan tak ZenFone 2 ni? Bukan kat cewek tu dong! 

ZE551_red

Glamour Red pujaan hati ku weiii

ASUS ZenFone 2 comes with the Android 5.0 Lollipop — the latest, 64-bit mobile operating system — and ASUS ZenUI 2.0 to deliver the ultimate user experience. Ini termasuklah all these awesome features such as See What Others Can’t See, Uncompromising Performance, More Personalized Interface and Ultimate Entertainment. Memang superb!

I’ll try to review lebih details once I get this beauty in my hand nanti.

IMG_5625

Dan untuk availability dan harganya di Malaysia, ZenFone 2 series will be announced and available soon in Malaysia market, starting at the upcoming Incredible ZenDay – an end-user event on 9th May 2015 at KL Live, Kuala Lumpur.

So kepada yang dah tak sabar bolehlah get more info and register at incredible-zen-day :)

See What Others Can’t See. 

 

Comment: 10

Mercedes A-Class A Must Have Too!

48hours sponsored post

Mercedes A-Class

Semua orang ada success story dan acomplishment sendiri. Sama jugak la macam aku. Kalau dalam dunia blogging I can say that I’m really proud of myself, started from zero till now alhamdulillah still bertahan dan boleh dikatakan success dan aku rasa pencapaian yang paling utama pula ialah aku berjaya generate a decent income dan dapat pelbagai sponsorship hanya dari blog ni :)

To tell the truth, it’s not as easy as you think ya, kerja kuat worr and never ever give up!

Mercedes A-Class

Aku rasa kita masing-masing ada istilah tersendiri in term of to describe your success. For me honestly, dulu rasa macam bawak kancil, tapi dengan all those achievements yang aku capai, rasa macam pecut bawak Mercedes-Benz :)

Mercedes A-Class

Bercakap pasal Mercedes-Benz ni, you all rasa sesuai tak A-Class ni dengan aku? I’ve been anxiously waiting untuk Mercedes A-Class ni dilancarkan kat Malaysia. So when its time come, tanpa buang masa aku terus cargas pergi tengok sendiri kereta idaman kalbuku ini.

Mercedes A-Class

Tengoklah betapa sleek dan sexynya design dia, berkarisma sungguh, macammanalah aku tak jatuh cinta. Sayangnya this is Mountain Grey. Kalaulah depa show off its Jupiter Red, confirm there and there aku bayar booking fee :)

Mercedes A-Class

A-Class ni kira a supermini car but for me it comfort enough to be my small family car. Konsep design luarannya yang dinamik dan ditambah pula dengan design dalaman yang exceptionally berkualiti tinggi memang sangat bertepatan terutama untuk the younger people juga. Quite sporty with its own unique style and characteristics, I must say.

Mercedes A-Class

This A-Class is five-seater dan the rear seats provide comfy room for three passengers. Jangan korang ingat nampak macam kecik jer, maklumlah its hatchback design kan, tapi it’s actually quite spacious kat seat belakang tu. Dan yang bagusnya, the rear seat backrests feature a 60:40 split dan ianya boleh dilipat individually. You all kena pi test drive sendiri kalau tidak, tak tahu how it really feel. Once korang dah tengok dan test drive sendiri then korang tau how this become my dream car :)

Mercedes A-Class

The front sport seats dia dilengkapi oleh ARTICO/fabric and trim elements in black diamond patern. Kedua-dua seats depan ini boleh diadjust electrically oleh fungsi memori. Dan sterengnya pula disaluti oleh nappa leather yang secara tak langsung menaikkan lagi imej sporty dan kualiti interiornya.

Nappa leather dah macam bunyik leather handbags aku wuiii!

Mercedes A-Class

Untuk entertainment systemnya pula A-Class dihiburkan oleh Audio 20 CD changer dan conveniently controlled from multifunction steering wheel dan juga center console. Mempunyai all these great features seperti 14.7cm  TFT colour display, RDS/dual tuner, 6-disc CD changer, Bluetooth dan speed-sensitive volume control. Of cos connection untuk iPhone pun ada juga :)

Honestly speaking aku bukanlah arif pasal kuasa-kuasa engine kereta ni. Yang aku tau start the engine then drive jer hiks. But untuk pengetahuan korang semua, A 200 BlueEFFICIENCY  dikuasakan oleh 1.6L turbocharged engine dan didatangi dengan 7G-DCT dual-clutch automatik transmission with seven-speed gear yang memberikan comfort, sportiness dan economy.

Manakala  A 250 Sport pula, pecutan enginenya dikuasakan oleh 2.0L turbocharged engine dan sama 7G-DCT dual-clutch automatik transmission with seven-speed gear with preselectable programmes. Dengarnya boleh pecut ke 100km/h dalam masa 6.6saat sahaja sebelum ke top speednya iaitu 240km/h. Pehhhh lajuuuuu tuu.

Mercedes A-Class

Secara keseluruhannya, A-Class baru ini adalah bintang baru dalam kelas kereta compact dan secara tak langsung pelancaran ini sekaligus menyambut ulangtahun Mercedes-Benz Malaysia yang ke 10 tahun. Tak seperti kereta lain yang satu class dengannya, A-Class baru ni semestinya merangkumi segala aspek terutamanya dari segi ketangkasan, keselamatan, keselesaan dan gaya digital masa kini.

Mercedes A-Class

Harga bermula dari RM198,888 dan Mercedes-Benz Malaysia menawarkan pinjaman yang menarik iaitu bermula dari RM78 sehari. Betul, benar so true!! RM78 jer per dayyyyyyy! Untuk 60 months tenure dan almost 40k downpayment dan monthly installment sebanyak RM2,333 nah, korang sudah boleh bawak balik A-Class ni!

Tadi kat atas aku tanya sesuai tak A-Class ni dengan aku? Kalau korang cakap sesuai, aku nak pi book ni, eh kalau korang cakap tak sesuai pun it still tetap idaman hatiku :)

Since now I’m cruising like Merz, so will this A-Class be my first ever Mercedes-Benz?

Khidmat pesanan masyarakat Mercedes A-Class is brought by Redmummy.com

Comment: 13

Cipela Couture is in trend!

Dalam sejarah aku jadi blogger, tak pernah aku mendapat kerja untuk shoes review. Sedangkan itulah satu benda yang aku gilakan, selain handbags lah kan.

Tapi tidak pernah tidak bermakna tidak akan berlaku. Perubahan setingkat demi setingkat.

Bersyukur kerna dijodohkan dengan sorang local designer of Cipela Shoes / Cipela Couture. ai tell you, setiap hari sekurang2nya ada 3 – 5 reviews request aku kena buat, dan mostly Nuffnang has gotta handle for me. Tidak mampulah akak nak pilih semua, kita tak kemaruk ads dan tidak juga nak bolot semua payment yer. Aku sangat fussy, harga yang tinggi tidak menawarkan kebahagian product berpanjangan. Ehceh.

Jadi, sebelum aku setuju untuk jadi part of Cipela, aku study a little bit, aku carik the founder and the investors. Hah sampai begitu sekali. Dan paling aku stresskan sekali, how good and how comfy is the shoes.

I grab one of it. Jom try.

IMG_9733

This red wedges is the best! Her name is Najla. Tak payahlah ko nak berangan gigit2 belakang, or sakit pakai plaster kat belakang kaki ko tuh, Tak sakit weih, jalan pun gila laju sedap. Pakai pulak dengan seluar yg tak yah lelabuh sangat, and light colour, memang orang tuju kat kasut ko jerrrrrrr pung. Ai quickly set the deal, and agreed for the endorsement.

Ai want to have all of their shoes!

Cipela is not just meant for walking, but for telling the whole world, Hey tengok kakiku!

Basically CIPELA shoes has a Couture line, which is under CIPELA COUTURE and the ready-to-wear / pret-a-porter line which goes by the name CIPELA sahaja.

apa ke makna CIPELA tu kak red?

translation dari bahasa Bosnia – kasut. ye. kasut ye dik. Designer Hidayah Hassan used to stay for quite a while in Bosnia. Muka pun dah macam Bosnian pun. Cantik designerrnya!

Let s look out some of Cipela Couture Collections….

IMG_8897

image

image

image

image

image

 

 

What makes the brand different?

It is handmade, handcrafted designer footwear, produced in Malaysia. The designer Hidayah Hassan has her own production to cater for the  demand, ada a workshop buat kasut. Hidayah Hassan design them all, tak dak lah curi mana mana, but inspiration may come from many aspects and angles of life and nature. Malaysian have beautiful fabrics to play with and our weather permits the sandals and peep-toes all year round.

Cipela Couture is inspired by European craftsmanship but quality at par with European standards or even better off. Mostly for CIPELA COUTURE line, the designer plays with many Malaysian textile heritage such as Songket, Batik and mix it well with Genuine Leather or embellished it with Fresh water pearls or even Swarovksi Crystals.

All up to clients specifications. In terms of COUTURE you you korang nanti designer will give some sample shoes which clients can choose from, OR sometimes clients boleh design sendiri and get the designer of Cipela to improvise and make something better. Since it’s a custom made shoes, clients and Cipela Couture can discuss on designs and embellishments of their shoes or clutch-bags.

Product Segmentation for CIPELA COUTURE:-

1. Bridal shoes

2. Evening shoes

3. Workwear

Among all three, the customised Bridal Shoes memang paling hit the most, pengantin memang ler suka benda nak melawa2 kan, cam aku dulu gak jadi pengantin, aku buat custom shoes gak. but masa tu the Cipela pun belum wujud lagi hiks..kalau tidak, akak dah engaged ko dik!

IMG_8896

The service of Cipela Couture don’t just stop at making shoes, once shoes are ready, clients get to do fitting session. So kalau ada apa apa, nak add or kambangkan ke, mestilah boleh.  As for ready-to-wear CIPELA, for Raya season, memang basically, easy slip on sandals lah. senang pergi open houses. Eh, tak payah takut kalau tak boleh pakai heels, flat shoes pun boleh jer Cipela buatkan.

Testimonials from the customers of Cipela Couture – with Cipela shoes, people need to try it on once, and they’ll get hook because of its comfort and tak shoe-bite, it comes with the anyaman pandanus shoes box.

To contact Cipela Couture for your media interview : hidy@cipelashoes.com 012 395 6839

To contact Cipela Couture for your shoes demand: hidy@cipelashoes.com 012 395 6839

To have your own ready to wear, or even customized Cipela Couture: hidy@cipelashoes.com 012 395 6839

Cipela Couture’s FB

Cipela Couture’s website and tengoklah sampai puas hati kasut2 dalam tuh!

awak tau apa kasut yang aku berkenankan? tu hah….semua yang atas tu hahahaha, duh. colour sume mengancam. My sedikit nasihat merah, sebelum Cipela Couture menjejak ke stage harga designer end, cepatlah hangpa jadi customers depa. The brand is growing up so fast!

Comment: 9

Samsung Galaxy S4 dari kaca mata Redmummy :)

48hours sponsored post

2013-05-28

Selepas pelancarannya yang happening di Malaysia bulan lepas, ramai sudah memiliki S4 dan masing-masing bangga menceritakan keunikan dan keunggulan the new device dari Samsung ni. Actually aku pun teruja sama masa pelancaran dulu tu, rasa macam nak sambar pulak sebijik.

Last 2 weeks, aku cukup bertuah dapat mencuba pakai sendiri Samsung Galaxy S4 ini. Siap berebut pulak dengan RD, sibuk dia pun nak pakai sama! Kalau masa pelancaran dapat cuba-cuba gitu jer kan, ha kali ni boleh kata 24jam aku berkepit dengan S4 hiks.

Jom tengok spec dia dulu:

5inch Full HD Super AMOLED (1920 x 1080) display, 441 ppi
1.9 GHz Quad-Core Processor / 1.6 GHz Octa-Core Processor
2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE): 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G (HSPA+ 42Mbps): 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz
4G (LTE Cat 3 100/50Mbps) : up to 6 different band sets (Dependent on market)
Android 4.2.2 (Jelly bean)
16 / 32 / 64GB memory + microSD slot (up to 64GB), 2GB RAM
 

Camera:

Main(Rear): 13 Mega pixel Auto Focus camera with Flash & Zero Shutter Lag, BIS
Sub (Front): 2 Mega pixel camera, Full HD recording @30fps with Zero Shutter Lag, BIS
Camera Features: Dual Shot , Drama Shot, Sound & Shot, 360 Photo, Animated Photo, Eraser, Night, Best Photo, Best Face, Beauty Face, HDR (High Dynamic Range), Panorama, Sports
 

Video

Codec: MPEG4, H.264, H.263, DivX, DivX3.11, VC-1, VP8, WMV7/8, Sorenson Spark, HEVC
Recording & Playback: Full HD (1080p)
 

Audio

Codec: MP3, AMR-NB/WB, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, OGG, 
FLAC, AC-3, apt-X
 

Dimension

136.6 x 69.8 x 7.9 mm, 130g
 

Connectivity

WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (HT80)
GPS / GLONASS
NFC, Bluetooth® 4.0 (LE)
IR LED (Remote Control), MHL 2.0
 

Battery

2,600mAh
 

Screenshot_2013-05-26-18-43-08

Tak dinafikan memang banyak new sofware or applications and even enhance software dalam S4 ni, antaranya S Translator, S Health, S Voice, S Voice Drive, Air View, Samsung Hub, Samsung. Messenger, Smart Pause, Group Play, Air Gesture, Smart Scroll dan on top of that bermacam-macam lagi seperti

- Optical Reader, Samsung Hub
- ChatON (Voice/Video Call, Share screen, 3-way calling) Samsung WatchON
- S Travel (Trip Advisor), Samsung Adapt Display, Samsung Adapt Sound, Auto adjust touch sensitivity (Glove friendly)
- Safety Assistance, Samsung Link, Screen Mirroring
- Samsung KNOX (B2B only)
- Google Mobile Services, Google Search, Google Maps, Gmail, Google Latitude Google Play Store, Google Plus, YouTube, Google Talk, Google Places, Google Navigation, Google Downloads, Voice Search
- Sensor, Accelerometer, RGB light, Geomagnetic, Proximity, Gyro, Barometer
- Temperature & Humidity, Gesture!

Wow memang boleh dikatakan all in one!

Contohnya macam Air Gesture feature ni, kita tak payah nak touch the skrin in order to flip among the photos atapun browsing internet. Dengan hanya menggerakkan tangan ke kiri, ke kanan, atas ataupun ke bawah sajer. Boleh tengok demo RD buat kat video atas tu, even Kakak yang ajar bapak dia buat macamana hahahhaha

IMG_8480

AirView pula membolehkan kita dengan hanya menudingkan jari untuk seketika dan popup keluar small view of the items tanpa perlu menyentuh skrin. Tapi bukan semua apps yang boleh buat macam ni. Yang aku buat atas tu ialah Gallery. Apps lain pula seperti Flipboard dan juga email. Hmm mungkin feature ni berguna terutama sekali untuk mat motor yang pakai glove malas nak bukak glove dia, so just tuding-tuding jer la jari then boleh view email, photos etc.

Dah tengok video aku “menyumbangkan” lagu Adele atas tu? Pernah tak korang tengah syok-syok layan video tiba-tiba ade orang kacau, atau orang panggil ke? Tak ke tension kita kena manually pause video tu sebab nak layan orang tu. Tetapi tidak dengan S4 ya, Smart Play/Pause automatically pause the video kalau kita tidak memandang video tu, meaning that kita palingkan kepala kita la, then kemudian play the video automatically bila kita memandang ke skrin semula. Cool giler!

2013-05-29

Macam feature Story Album pula, boleh organise gambar-gambar yang kita ambil dan boleh create customisable albums that come with themes dan layout yang menarik. The plus point pulak, those ready made template look pretty cool dan yang syoknya boleh terus push publish terus ke blog or ke FB dan dan tu jugak :) It even make suggestions based on gambar yang kita snap semua tu.

PhotoGrid_1370267047395

S-Health ni memang sangay bagus. Ni untuk memudahkan kita memantau aktiviti harian kita, ini termasuklah Exercise Mate – berapa kalori yang kita dah bakar, Walking Mate – berapa langkah yang kita sudah berjalan kaki dan Food Tracker – berapa kalori yang sudah kita makan dan ini sekaligus memberikan idea untuk kehidupan yang lebih sihat. Actually bukan sahaja memberi idea, tapi lebih kepada amaran jangan asyik makan jer sampai lupa nak berexercise :)

Screenshot_2013-06-03-21-15-59-1

Group Play pula untuk kita berkongsi keriangan bersama dengan kawan-kawan. Of cos la kan bila kita bergembira, kawan-kawan kenalah tumpang gembira sekali. With this feature kita boleh berkongsi muzik yang kita layan simultaneously dengan kawan-kawan lain. Bukan muzik sahaja, tetapi bermain games, share photos dan dokumen pun boleh sangat. Lagipun sharing is caring kan :)

AAA

Last but not least, satu lagi the new cool feature yang paling aku suka kat S4 ini ialah its Dual Shot Camera. Mana tak hebat nya, kita boleh guna dua-dua depan dan belakang camera S4 ni simultaneously! Meaning that kita boleh snap apa yang ade di depan mata dan juga camwhore diri sendiri hiks :)

Tengoklah sendiri gambar aku atas tu, Cool tak? Siap gambar burung pun aku boleh bahankan hahahaha :)

2013-05-281

S4 vs S3

Tiba-tiba aku terdengar macam ada bisikan halus dari RD nak upgrade dia punya S3 pulak hahaha. Memang betul, it’s really temptation, bukan dia jer, aku pun sama! Sebabnya so many things can be done effectively and also creatively, just with this Samsung Galaxy S4! An awesome gadget, I must say!

Khidmat pesanan masyarakat Samsung is brought by Redmummy.com

Comment: 16

Samsung Galaxy S4 kini di Malaysia!

48hours sponsored post

 RM_S4

Akhirnya yang ditunggu sudah tiba, yang diimpi sudah nyata, yang diidam di depan mata :) Apa lagi kalau bukan Samsung Galaxy S4!

Ya, S4 kini sudah berada di Malaysia yey! Sabtu lepas Samsung dengan rasmi dan meriahnya telah melancarkan S4 di major telcos oulets sekitar KL.

IMG_3155

Seawal pagi orang ramai dah mula beratur untuk menjadi antara orang yang pertama memiliki S4 ni. Semuanya teruja dan tak sabar-sabar nak mendapatkan S4 dalam genggaman masing-masing. By the way, this is at Celcom Blue Cube, Sunway Pyramid.

IMG_3145

Awal Ashaari dan Liyana Jasmay antara yang hadir memeriahkan lagi pelancaran “The Next Galaxy” ini. Jeles, diorang dah siap guna S4 dah!

IMG_3184

Sempatlah jugak aku memegang sendiri dan mencuba S4 ni. Rasa very tempting la pulak aku bila dah cuba S4 ni, rasa nak sambar jer sebijik :)

IMG_3230

Dan akhirnya General Manager of Samsung Malaysia tiba di lokasi untuk merasmikan pelancaran S4 di Sunway Pyramid ni and offcially now S4 dalam pasaran di Malaysia. Yeyyyy.

FYI, Samsung Roadshow ini bermula dari Sunway Pyramid kemudian ke The Gardens, Mid Valley selepas itu pula ke Berjaya Times Squares dan penutupnya di Plaza Low Yat.

IMG_3303

Tapi tak berkesempatan la pulak aku nak pergi ke semua tempat tu, lepas dari Sunway Pyramid aku terus gerak ke Plaza Low Yat di mana di sini akan berlangsungnya penutup pelancaran S4 ni.

IMG_3321

Since aku skip the 2 places tu, kat Samsung outlet Plaza Low Yat ni sempatlah aku godek-godek S4 ni lagi. Banyak new sofware and even enhance software dalam S4 ni, antaranya S Translator, S Health, S Voice, S Voice Drive, Air View, Samsung Hub, Samsung Messenger, Smart Pause, Group Play, Air Gesture, Smart Scroll dan bermacam-macam lagi.

IMG_3395

Ni pula those Samsung big shots and the celebrities in front of the Samsung outlet kat Plaza Low Yat showing off the ultimate S4 :)

S4_launch

Samsung Galaxy S4 is now available at all major telcos in Malaysia or boleh juga terus dapatkan dari Samsung outlets sendiri. So amacam? Are you getting one?

By the way, here is the video of the launch :)

Khidmat pesanan masyarakat Samsung is brought by Redmummy.com

Comment: 7