Dual Shot Camera

Samsung Galaxy S4 dari kaca mata Redmummy :)

48hours sponsored post

2013-05-28

Selepas pelancarannya yang happening di Malaysia bulan lepas, ramai sudah memiliki S4 dan masing-masing bangga menceritakan keunikan dan keunggulan the new device dari Samsung ni. Actually aku pun teruja sama masa pelancaran dulu tu, rasa macam nak sambar pulak sebijik.

Last 2 weeks, aku cukup bertuah dapat mencuba pakai sendiri Samsung Galaxy S4 ini. Siap berebut pulak dengan RD, sibuk dia pun nak pakai sama! Kalau masa pelancaran dapat cuba-cuba gitu jer kan, ha kali ni boleh kata 24jam aku berkepit dengan S4 hiks.

Jom tengok spec dia dulu:

5inch Full HD Super AMOLED (1920 x 1080) display, 441 ppi
1.9 GHz Quad-Core Processor / 1.6 GHz Octa-Core Processor
2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE): 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G (HSPA+ 42Mbps): 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz
4G (LTE Cat 3 100/50Mbps) : up to 6 different band sets (Dependent on market)
Android 4.2.2 (Jelly bean)
16 / 32 / 64GB memory + microSD slot (up to 64GB), 2GB RAM
 

Camera:

Main(Rear): 13 Mega pixel Auto Focus camera with Flash & Zero Shutter Lag, BIS
Sub (Front): 2 Mega pixel camera, Full HD recording @30fps with Zero Shutter Lag, BIS
Camera Features: Dual Shot , Drama Shot, Sound & Shot, 360 Photo, Animated Photo, Eraser, Night, Best Photo, Best Face, Beauty Face, HDR (High Dynamic Range), Panorama, Sports
 

Video

Codec: MPEG4, H.264, H.263, DivX, DivX3.11, VC-1, VP8, WMV7/8, Sorenson Spark, HEVC
Recording & Playback: Full HD (1080p)
 

Audio

Codec: MP3, AMR-NB/WB, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, OGG, 
FLAC, AC-3, apt-X
 

Dimension

136.6 x 69.8 x 7.9 mm, 130g
 

Connectivity

WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (HT80)
GPS / GLONASS
NFC, Bluetooth® 4.0 (LE)
IR LED (Remote Control), MHL 2.0
 

Battery

2,600mAh
 

Screenshot_2013-05-26-18-43-08

Tak dinafikan memang banyak new sofware or applications and even enhance software dalam S4 ni, antaranya S Translator, S Health, S Voice, S Voice Drive, Air View, Samsung Hub, Samsung. Messenger, Smart Pause, Group Play, Air Gesture, Smart Scroll dan on top of that bermacam-macam lagi seperti

- Optical Reader, Samsung Hub
- ChatON (Voice/Video Call, Share screen, 3-way calling) Samsung WatchON
- S Travel (Trip Advisor), Samsung Adapt Display, Samsung Adapt Sound, Auto adjust touch sensitivity (Glove friendly)
- Safety Assistance, Samsung Link, Screen Mirroring
- Samsung KNOX (B2B only)
- Google Mobile Services, Google Search, Google Maps, Gmail, Google Latitude Google Play Store, Google Plus, YouTube, Google Talk, Google Places, Google Navigation, Google Downloads, Voice Search
- Sensor, Accelerometer, RGB light, Geomagnetic, Proximity, Gyro, Barometer
- Temperature & Humidity, Gesture!

Wow memang boleh dikatakan all in one!

Contohnya macam Air Gesture feature ni, kita tak payah nak touch the skrin in order to flip among the photos atapun browsing internet. Dengan hanya menggerakkan tangan ke kiri, ke kanan, atas ataupun ke bawah sajer. Boleh tengok demo RD buat kat video atas tu, even Kakak yang ajar bapak dia buat macamana hahahhaha

IMG_8480

AirView pula membolehkan kita dengan hanya menudingkan jari untuk seketika dan popup keluar small view of the items tanpa perlu menyentuh skrin. Tapi bukan semua apps yang boleh buat macam ni. Yang aku buat atas tu ialah Gallery. Apps lain pula seperti Flipboard dan juga email. Hmm mungkin feature ni berguna terutama sekali untuk mat motor yang pakai glove malas nak bukak glove dia, so just tuding-tuding jer la jari then boleh view email, photos etc.

Dah tengok video aku “menyumbangkan” lagu Adele atas tu? Pernah tak korang tengah syok-syok layan video tiba-tiba ade orang kacau, atau orang panggil ke? Tak ke tension kita kena manually pause video tu sebab nak layan orang tu. Tetapi tidak dengan S4 ya, Smart Play/Pause automatically pause the video kalau kita tidak memandang video tu, meaning that kita palingkan kepala kita la, then kemudian play the video automatically bila kita memandang ke skrin semula. Cool giler!

2013-05-29

Macam feature Story Album pula, boleh organise gambar-gambar yang kita ambil dan boleh create customisable albums that come with themes dan layout yang menarik. The plus point pulak, those ready made template look pretty cool dan yang syoknya boleh terus push publish terus ke blog or ke FB dan dan tu jugak :) It even make suggestions based on gambar yang kita snap semua tu.

PhotoGrid_1370267047395

S-Health ni memang sangay bagus. Ni untuk memudahkan kita memantau aktiviti harian kita, ini termasuklah Exercise Mate – berapa kalori yang kita dah bakar, Walking Mate – berapa langkah yang kita sudah berjalan kaki dan Food Tracker – berapa kalori yang sudah kita makan dan ini sekaligus memberikan idea untuk kehidupan yang lebih sihat. Actually bukan sahaja memberi idea, tapi lebih kepada amaran jangan asyik makan jer sampai lupa nak berexercise :)

Screenshot_2013-06-03-21-15-59-1

Group Play pula untuk kita berkongsi keriangan bersama dengan kawan-kawan. Of cos la kan bila kita bergembira, kawan-kawan kenalah tumpang gembira sekali. With this feature kita boleh berkongsi muzik yang kita layan simultaneously dengan kawan-kawan lain. Bukan muzik sahaja, tetapi bermain games, share photos dan dokumen pun boleh sangat. Lagipun sharing is caring kan :)

AAA

Last but not least, satu lagi the new cool feature yang paling aku suka kat S4 ini ialah its Dual Shot Camera. Mana tak hebat nya, kita boleh guna dua-dua depan dan belakang camera S4 ni simultaneously! Meaning that kita boleh snap apa yang ade di depan mata dan juga camwhore diri sendiri hiks :)

Tengoklah sendiri gambar aku atas tu, Cool tak? Siap gambar burung pun aku boleh bahankan hahahaha :)

2013-05-281

S4 vs S3

Tiba-tiba aku terdengar macam ada bisikan halus dari RD nak upgrade dia punya S3 pulak hahaha. Memang betul, it’s really temptation, bukan dia jer, aku pun sama! Sebabnya so many things can be done effectively and also creatively, just with this Samsung Galaxy S4! An awesome gadget, I must say!

Khidmat pesanan masyarakat Samsung is brought by Redmummy.com

Comment: 16

S4 – the fun way to snap-snap :)

48hours sponsored post

Samsung Galaxy S4

Korang ingat lagi pasal aku hadiahkan RD Samsung Galaxy S3 untuk birthday dia last year? So satu hari tu last week rasanya balik dari kerja dia cakap dah upgrade S3 dia ke S4 pulak dah. Eh eh you ni, tu hadiah birthday ya, nak tukar-tukar plak. Tak appreciate ke orang bagi hadiah, sentap la ni kan!

Tapi dia terus la membebel macam-macam new features yang hebat-hebat pasal S4 ni. Aku buat-buat tak dengar jer.

Samsung Galaxy S4 Dual Shot Camera

Tapi ada satu feature tu yang caught my attention, which is Dual Shot Camera. Aku dengar macam best la pulak feature ni. Mana tak hebat nya, kita boleh guna dua-dua depan dan belakang camera S4 ni simultaneously! Meaning that kita boleh snap apa yang ade di depan dan juga camwhore diri sendiri hiks :)

My thinking kan,  aku kan selalu pi events sana-sini, so it would be fun for me to snap all those happening moments and at the same time boleh snap aku punya face expressions. Contohnya kalau nak snap gambar my friends for sure kita akan cakap “Ok smile” dan kita snap. Secara tak langsung kita pun smile jugak dan snapped in the same picture as well. Cool eh :)

Samsung Galaxy S4 Sound & Shot

Lagi satu yang aku suka ialah Sound & Shot feature dia. Korang tau la kan almost setiap hari aku akan snap-snap photo. Sampaikan RD bengang la sebab hard disk sampai full la. Dengan Sound & Shot ni, instead of ambil gambar jer, kita boleh attach audio clips sekali dalam gambar tu. Cool giler!

Contohnya aku ambil gambar semasa tengah try new dress dalam fitting room, so boleh la aku add commentary sket kat gambar tu “Sesuai tak dress ni dengan I yang? Murah jer harga dia RM450. U bayarkan ek ek” pastu aku sent ke RD hehehhe. Agak-agak korang apa dia jawab? Dia pun “Sound & Shot” back with his serious face and “No no noooo” audio lor. Ish ishh sedih mak tak dapat beli dress baru  =(

But seriously it’s really the new fun ways to snap-snap :)

Khidmat pesanan masyarakat Samsung Galaxy S4 is brought by Redmummy.com

Comment: 10