The Next Galaxy

Samsung Galaxy S4 dari kaca mata Redmummy :)

48hours sponsored post

2013-05-28

Selepas pelancarannya yang happening di Malaysia bulan lepas, ramai sudah memiliki S4 dan masing-masing bangga menceritakan keunikan dan keunggulan the new device dari Samsung ni. Actually aku pun teruja sama masa pelancaran dulu tu, rasa macam nak sambar pulak sebijik.

Last 2 weeks, aku cukup bertuah dapat mencuba pakai sendiri Samsung Galaxy S4 ini. Siap berebut pulak dengan RD, sibuk dia pun nak pakai sama! Kalau masa pelancaran dapat cuba-cuba gitu jer kan, ha kali ni boleh kata 24jam aku berkepit dengan S4 hiks.

Jom tengok spec dia dulu:

5inch Full HD Super AMOLED (1920 x 1080) display, 441 ppi
1.9 GHz Quad-Core Processor / 1.6 GHz Octa-Core Processor
2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE): 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G (HSPA+ 42Mbps): 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz
4G (LTE Cat 3 100/50Mbps) : up to 6 different band sets (Dependent on market)
Android 4.2.2 (Jelly bean)
16 / 32 / 64GB memory + microSD slot (up to 64GB), 2GB RAM
 

Camera:

Main(Rear): 13 Mega pixel Auto Focus camera with Flash & Zero Shutter Lag, BIS
Sub (Front): 2 Mega pixel camera, Full HD recording @30fps with Zero Shutter Lag, BIS
Camera Features: Dual Shot , Drama Shot, Sound & Shot, 360 Photo, Animated Photo, Eraser, Night, Best Photo, Best Face, Beauty Face, HDR (High Dynamic Range), Panorama, Sports
 

Video

Codec: MPEG4, H.264, H.263, DivX, DivX3.11, VC-1, VP8, WMV7/8, Sorenson Spark, HEVC
Recording & Playback: Full HD (1080p)
 

Audio

Codec: MP3, AMR-NB/WB, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, OGG, 
FLAC, AC-3, apt-X
 

Dimension

136.6 x 69.8 x 7.9 mm, 130g
 

Connectivity

WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (HT80)
GPS / GLONASS
NFC, Bluetooth® 4.0 (LE)
IR LED (Remote Control), MHL 2.0
 

Battery

2,600mAh
 

Screenshot_2013-05-26-18-43-08

Tak dinafikan memang banyak new sofware or applications and even enhance software dalam S4 ni, antaranya S Translator, S Health, S Voice, S Voice Drive, Air View, Samsung Hub, Samsung. Messenger, Smart Pause, Group Play, Air Gesture, Smart Scroll dan on top of that bermacam-macam lagi seperti

- Optical Reader, Samsung Hub
- ChatON (Voice/Video Call, Share screen, 3-way calling) Samsung WatchON
- S Travel (Trip Advisor), Samsung Adapt Display, Samsung Adapt Sound, Auto adjust touch sensitivity (Glove friendly)
- Safety Assistance, Samsung Link, Screen Mirroring
- Samsung KNOX (B2B only)
- Google Mobile Services, Google Search, Google Maps, Gmail, Google Latitude Google Play Store, Google Plus, YouTube, Google Talk, Google Places, Google Navigation, Google Downloads, Voice Search
- Sensor, Accelerometer, RGB light, Geomagnetic, Proximity, Gyro, Barometer
- Temperature & Humidity, Gesture!

Wow memang boleh dikatakan all in one!

Contohnya macam Air Gesture feature ni, kita tak payah nak touch the skrin in order to flip among the photos atapun browsing internet. Dengan hanya menggerakkan tangan ke kiri, ke kanan, atas ataupun ke bawah sajer. Boleh tengok demo RD buat kat video atas tu, even Kakak yang ajar bapak dia buat macamana hahahhaha

IMG_8480

AirView pula membolehkan kita dengan hanya menudingkan jari untuk seketika dan popup keluar small view of the items tanpa perlu menyentuh skrin. Tapi bukan semua apps yang boleh buat macam ni. Yang aku buat atas tu ialah Gallery. Apps lain pula seperti Flipboard dan juga email. Hmm mungkin feature ni berguna terutama sekali untuk mat motor yang pakai glove malas nak bukak glove dia, so just tuding-tuding jer la jari then boleh view email, photos etc.

Dah tengok video aku “menyumbangkan” lagu Adele atas tu? Pernah tak korang tengah syok-syok layan video tiba-tiba ade orang kacau, atau orang panggil ke? Tak ke tension kita kena manually pause video tu sebab nak layan orang tu. Tetapi tidak dengan S4 ya, Smart Play/Pause automatically pause the video kalau kita tidak memandang video tu, meaning that kita palingkan kepala kita la, then kemudian play the video automatically bila kita memandang ke skrin semula. Cool giler!

2013-05-29

Macam feature Story Album pula, boleh organise gambar-gambar yang kita ambil dan boleh create customisable albums that come with themes dan layout yang menarik. The plus point pulak, those ready made template look pretty cool dan yang syoknya boleh terus push publish terus ke blog or ke FB dan dan tu jugak :) It even make suggestions based on gambar yang kita snap semua tu.

PhotoGrid_1370267047395

S-Health ni memang sangay bagus. Ni untuk memudahkan kita memantau aktiviti harian kita, ini termasuklah Exercise Mate – berapa kalori yang kita dah bakar, Walking Mate – berapa langkah yang kita sudah berjalan kaki dan Food Tracker – berapa kalori yang sudah kita makan dan ini sekaligus memberikan idea untuk kehidupan yang lebih sihat. Actually bukan sahaja memberi idea, tapi lebih kepada amaran jangan asyik makan jer sampai lupa nak berexercise :)

Screenshot_2013-06-03-21-15-59-1

Group Play pula untuk kita berkongsi keriangan bersama dengan kawan-kawan. Of cos la kan bila kita bergembira, kawan-kawan kenalah tumpang gembira sekali. With this feature kita boleh berkongsi muzik yang kita layan simultaneously dengan kawan-kawan lain. Bukan muzik sahaja, tetapi bermain games, share photos dan dokumen pun boleh sangat. Lagipun sharing is caring kan :)

AAA

Last but not least, satu lagi the new cool feature yang paling aku suka kat S4 ini ialah its Dual Shot Camera. Mana tak hebat nya, kita boleh guna dua-dua depan dan belakang camera S4 ni simultaneously! Meaning that kita boleh snap apa yang ade di depan mata dan juga camwhore diri sendiri hiks :)

Tengoklah sendiri gambar aku atas tu, Cool tak? Siap gambar burung pun aku boleh bahankan hahahaha :)

2013-05-281

S4 vs S3

Tiba-tiba aku terdengar macam ada bisikan halus dari RD nak upgrade dia punya S3 pulak hahaha. Memang betul, it’s really temptation, bukan dia jer, aku pun sama! Sebabnya so many things can be done effectively and also creatively, just with this Samsung Galaxy S4! An awesome gadget, I must say!

Khidmat pesanan masyarakat Samsung is brought by Redmummy.com

Comment: 16

Samsung Galaxy S4 kini di Malaysia!

48hours sponsored post

 RM_S4

Akhirnya yang ditunggu sudah tiba, yang diimpi sudah nyata, yang diidam di depan mata :) Apa lagi kalau bukan Samsung Galaxy S4!

Ya, S4 kini sudah berada di Malaysia yey! Sabtu lepas Samsung dengan rasmi dan meriahnya telah melancarkan S4 di major telcos oulets sekitar KL.

IMG_3155

Seawal pagi orang ramai dah mula beratur untuk menjadi antara orang yang pertama memiliki S4 ni. Semuanya teruja dan tak sabar-sabar nak mendapatkan S4 dalam genggaman masing-masing. By the way, this is at Celcom Blue Cube, Sunway Pyramid.

IMG_3145

Awal Ashaari dan Liyana Jasmay antara yang hadir memeriahkan lagi pelancaran “The Next Galaxy” ini. Jeles, diorang dah siap guna S4 dah!

IMG_3184

Sempatlah jugak aku memegang sendiri dan mencuba S4 ni. Rasa very tempting la pulak aku bila dah cuba S4 ni, rasa nak sambar jer sebijik :)

IMG_3230

Dan akhirnya General Manager of Samsung Malaysia tiba di lokasi untuk merasmikan pelancaran S4 di Sunway Pyramid ni and offcially now S4 dalam pasaran di Malaysia. Yeyyyy.

FYI, Samsung Roadshow ini bermula dari Sunway Pyramid kemudian ke The Gardens, Mid Valley selepas itu pula ke Berjaya Times Squares dan penutupnya di Plaza Low Yat.

IMG_3303

Tapi tak berkesempatan la pulak aku nak pergi ke semua tempat tu, lepas dari Sunway Pyramid aku terus gerak ke Plaza Low Yat di mana di sini akan berlangsungnya penutup pelancaran S4 ni.

IMG_3321

Since aku skip the 2 places tu, kat Samsung outlet Plaza Low Yat ni sempatlah aku godek-godek S4 ni lagi. Banyak new sofware and even enhance software dalam S4 ni, antaranya S Translator, S Health, S Voice, S Voice Drive, Air View, Samsung Hub, Samsung Messenger, Smart Pause, Group Play, Air Gesture, Smart Scroll dan bermacam-macam lagi.

IMG_3395

Ni pula those Samsung big shots and the celebrities in front of the Samsung outlet kat Plaza Low Yat showing off the ultimate S4 :)

S4_launch

Samsung Galaxy S4 is now available at all major telcos in Malaysia or boleh juga terus dapatkan dari Samsung outlets sendiri. So amacam? Are you getting one?

By the way, here is the video of the launch :)

Khidmat pesanan masyarakat Samsung is brought by Redmummy.com

Comment: 7