RMHC

Angry Birds The Movie bersama RMHC dan anak-anak yatim

.

IMG_2648

Hai, saya la Red dalam Angry Birds The Movie tu hiks :P

IMG_2478

Jemput makan semua :)

Kami actually tengah bersarapan di TGV, One Utama Shopping Mall sementara menunggu untuk menonton Angry Birds The Movie bersama-sama tetamu istimewa yang di bawa khas oleh RMHC (Ronald McDonald House Charities)

IMG_2462

Ronald yang sangatlah peramah dan kelakar 

IMG_2500

Ok back to main agenda kami di sini, untuk pengetahuan semua tetamu istimewa untuk screening Angry Birds The Movie ni ialah anak-anak yatim yang dibawa khas oleh RMHC dari 10 rumah kebajikan sekitar Lembah Klang ni.

IMG_2700

Yang ditunggu-tunggu pun dah tiba. Akhirnya muncul la the main characters of the movie. Bomb, Red dan Chuck. Cutenya depa ni alahaiiii…

_MG_3776

Apalagi suka betul anak-anak rumah kebajikan bila nampak mascot Angry Birds ni. Terpancar perasaan riang gembira di muka masing-masing. Meleret senyuman masing-masing dapat bermain dengan Angry Birds ni.

_MG_3788

Kecoh masing-masing nak bermain dengan Red dan Chuck. Akak pun suka tengok si comel 2 ekor ni, apatah lagi anak-anak kecil ni. Lagilah melompat suka diorang. Sedikit sebanyak dapat membawa kegembiraan dihati mereka semua. Usaha yang baik dan patut dicontohi dari RMHC ni.

IMG_6130

Zeeshan takut dengan Bomb hiks

_MG_3737

Ok movie pun dah nak start, jom masuk panggung. Budak-budak ni pun dah tak sabar nak menonton kelincahan Angry Birds ni.

_MG_3842

By the way, RMHC telah membooking the whole 2 cinemas especially for this screening.

IMG_6135

As I said earlier, Ronald ni memang peramah. Habis satu panggung dia berborak bercerita menyapa all these kids :)

IMG_6173

IMG_6178

IMG_6183

IMG_6204

Tapi the highlight of this event ialah di mana RMHC telah memberi sumbangan tunai sebanyak RM5000 untuk setiap rumah kebajikan. Generous sungguh RMHC ni :)

Terima kasih banyak-banyak kepada RMHC di atas sumbangan ikhlas kepada rumah-rumah kebajikan ini. Sedikit sebanyak dapat membantu dalam pengurusan anak-anak yatim ini. Terharu pulak Akak…

Antara rumah kebajikan yang hadir dan menerima sumbangan ini:

1. Rumah Amal Limpahan Kasih
2. Persatuan Kebajikan Rumah Anak-Anak Yatim Damai Kuang
3. Pusat Jagaan Anak Yatim Nur Ikhlas
4. Teratak Nur Barakah
5. Pertubuhan Kebajikan & Bimbingan At-Taqwa
6. Rumah Joy ( House of Joy )
7. Persatuan Rumah Kebajikan Rita
8. Lotus Charity Care Centre
9. Sanctuary Care Centre
10. Rumah Nur Syaheera KL

Dan untuk pengetahuan semua, RMHC telah ditubuhkan pada tahun 1990, a non-profit organization. Misi RMHC adalah to create, identify and to support programs yang dapat memperbaiki lagi the well-being of children yang memerlukan bantuan dalam 3 main areas ini iaitu Health, Education dan Welfare. Untuk lebih lanjut boleh layari website diorang di http://www.rmhc.org.my/

_MG_3868

So time to layan Angry Birds The Movie. Best sangat cerita ni dan sangatlah kelakar. Satu panggung pecah perut ketawa terbahak-bahak melihat kelincahan team Angry Birds ni. These kids enjoy it so much. Akak pun sama terhibur dengan cerita ni espcecially si Chuck yang sangat cheeky. Si Red tu quite serious but dialah mastermind penyelamat dunia Angry Birds. Bomb pula ala-ala bersahaja tapi dapat menggeletek hati kita dengan karenah dia.

Korang wajib bawak anak-anak korang layan citer ni. Seronok sangat. Ada satu scene tu memang gelak guling-guling kitorang :D

_MG_3992

Movie pun dah habis, perut pun rasa lapar. Apalagi kita serbu la McDonald’s

McDonald’s Angry Birds Happy Meal disediakan untuk semua tetamu istimewa tadi. Suka hati sungguh mereka semua. Sekali lagi terima kasih kepada McDonald’s & RMHC yang sudi menaja keseluruhan event ni. Dan yang paling penting membawa kegembiraan dan keriangan kepada mereka yang kurang bernasib baik seperti anak-anak ini.

Kita pun kalau boleh berilah mereka sedikit sokongan, sedikit sumbangan ataupun tenaga kita salurkan via RMHC kerana sedikit sebanyak akan dapat memberi lebih banyak senyuman buat mereka :)

IMG_2563

So jangan lupa dapatkan McDonald’s Angry Bird Happy Meal untuk anak-anak kita kerana senyuman anak-anak adalah penawar segala-galanya kepada kita ibubapa!

Comment: 5

Demi senyuman anak anak – #DemiRMHC – I’m For The Kids”

:)

This icon gives thousands of meanings to those who receive it.

 Kalau kita dalam keadaan susah or merundum, if one person gives you a smile, apa rasa kita? Mestilah kurang sikit gusar hati kita kan, instead of jumpa orang yang muka masam jer. I was once pernah ditegur by my colleague that I jarang sangat senyum, and always look fierce. Benda satu tu lah, yang kadang2 kita terlupa nak beri, though kita tahu, dalam agama Islam kita, senyuman itu adalah satu sedekah. Kedekutnya kita nak memberi sedekah yang senang ni kan?

Zeeshan 1

Hang rasa tengok Zeeshan senyum dalam gambar ni macam tak ikhlas je kan, eh ni dah habis senyum ikhlas tuh, he’s not even 4 years old yet, tak pandai lagi nak senyum sangat. Kadang2 kalau he rasa nak senyum meleret lagi, sampai senget2 mulutnya. Tapi apapun gaya senyuman Zeeshan, adalah sangat meaningful to me.

Alhamdulillah, Zeeshan dilahirkan sihat, tiada sebarang ketidaksempurnaan. Senyuman dan tangisnya is my penawar. Sayang sangat aku ngan budak ni, same goes to anak-anak aku yang lain, abang and kakak. Nama pun anakkan.

Bagaimana pula dengan anak-anak cleft lip? Mereka yang sejak dilahirkan sebagai seorang sumbing? They wanted to smile, but the smile tak sama dengan mereka yang dilahirkan normal without any cleft lip issues.

Tengok adik ni, he was once dulu ada cleft lip tapi dengan bantuan dari RMHC, menaja operation untuk pembentulan bibir sumbing adik ni, see, he gives thousands of smiles to us.

Zeeshan 2

Takde kanak2 pun yang tak terasa rendah diri apabila mereka menghadapi cleft lip, majority akan rasa down and malu sesangat, apatah lagi ada kekawan lain yang buat lawak pulak ngan depa punya kekurangan. Inilah sebab kenapa kanak-kanak cleft lip yang dikesan sejak dari dalam kandungan ibu mereka lagi menghadapi cleft lip, apabila telah lahir, dewasa sikit, dibantu untuk diubati kekurangan mereka itu.

 Akak pernah borak ngan sorang adik yang pernah ada bibir sumbing ni (now dah takde lah coz dah operate kan), dia cakap bila nak cakap pun kadang2 dia malu coz bila sumbing, adakalanya suara mereka pun sengau, sian sangat. But now, thanks to RMHC for their keprihatinan kepada adik-adik cleft lip or palate.

My point is under the Ronald McDonald House Charities Malaysia (RMHC), penajaan untuk memulihkan bibir sumbing ini adalah mampu dilakukan. Sejak tahun 2004, telah lebih RM2 juta dibelanjakan untuk membantu lebih 350 kanak-kanak yang dilahirkan sumbing to undergo corrective operations.

Semenjak RMHC dilancarkan,  project  “Gift of Smile”, telah membiayai pembedahan pembetulan lebih 350 orang kanak2 yang lahirnya with cleft lip and palate (sumbing bibir/lelangit) dan datang dari keluarga yang kurang berkemampuan,. At no charge! Thanks RMHC. Walaupun penyakit ini bukanlah life threatening tetapi sekiranya tidak diubati, kanak-kanak cleft lip akan merasa sangat lack of confidence, malu untuk bersama public, ditertawakan oleh rakan sebaya etc. To help the kids, untuk senyum kembali, ibubapa yang mempunyai anak2 cleft lip bolehlah sign up at the http://www.rmhc.org.my/ . At no cost, cleft lip anak-anak kalian dapat diubati. It’s all ditanggung by RMHC.

Tapi tak ramai orang tau, lepas buat operation tu, tidak berhenti di situ, itu hanyalah satu langkah pertama, selepas itu throughout their journey in their life, they need to do proper dental care, orthodontics services, alveolar bone graft or even speech therapy untuk manage or correct their conditions. Some of them adakalanya being supported till depa umur 18 tahun gak.

Free transportation is given to those outside KL, accommodation pulak boleh menetap di bungalow Ronald McDonald House (RMH) di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), at RM5 per nite, murah sangat tu. This program is made possible dengan kerjasama with Pantai Hospital KL serta PPUKM.  Tak mengapalah kalau Gift of Smile ni, mungkin perjalanannya panjang bagi anak-anak cleft lip ini tapi tapi hujung jalan itu nanti, ada the perfect smile from all of them.

Jadi, I nak galakkan sangat, viralkan cerita ini, bilang pada mereka yang mempunyai anak cleft lip / sumbing, yang tidak berkemampuan at all, untuk enroll dan register anak2 mereka di RMHC untuk melayakkan mereka mendapat treatment for cleft lip. Log on to http://www.rmhc.org.my/ .

  Zeeshan 3

RMHC was established pada tahun 1990, lama dah kan, a non-profit organization. Misi RMHC adalah untuk create, identify dan support programs yang akan memperbaiki lagi the well-being of children yang memerlukan bantuan dalam 3 main areas – Health, Education dan Welfare.

Di RMH objektif utamanya adalah untuk memberi penginapan sementara kepada families yang datang dari jauh, utk dapatkan rawatan perubatan  anak mereka di hospital PPUKM, especially yang terminally ill macam leukemia, kanser dan sebagainya. Ianya adalah untuk meringkankan beban families yang sedia ada ni. dah la medical treatment can be costly for some families kan.

Not just that, under RMHC, there is a Ronald McDonald Sensory Room. Ada sebanyak lebih 20 Sensory Rooms di serata Malaysia under RMHC. Ujudnya mereka ini untuk memberi bantuan pada kanak-kanak yang mempunyai delayed mental-development, yang mana special attention and equipment are needed to stimulate their 5 senses. Kanak-kanak malang ini, tidak dipinggirkan, under the Sensory Room of RMHC, ibubapa dan penjaga perlu mendaftar dan send the kids there.

The last one under RMHC is called – the Ronald McDonald Scholarship.  Untuk anak-anak dari sekolah menengah (secondary school) yang datang dari keluarga berpendapatan rendah, tetapi mempunyai kecermelangan akademik adalah digalakkan memohon. Bantuan dari RMHC sangat diperlukan, boleh jugak tampung their education kan. To date, sudah lebih 500 orang pelajar telah benefited from the program. Panjang-panjangkanlah cerita akak ni to those yang berkelayakkan.

 Zeeshan 4

 Anyway, bermula pada 7 November 2015 untuk seluruh McDonald’s restaurants akan bermulanya kempen Show Your Stripes yang bertemakan #DemiRMHC-I’m For the Kids! – penjualan red and white striped socks yang mana hasilnya akan didermakan ke RMHC, totally.

 Zeeshan 5

Korang kan bila beratur kat kaunter McDonald’s tu akan nampak satu tabung. Yes please do some donations there, hari tu punya banjir bah besar, they managed to collect close to half millions untuk didermakan kepada flood relief.  Selain daripada itu, derma2 kalian pun akan goes to the Ronald McDonald House Charities Malaysia (RMHC).  http://rmhc.org.my/donate/

Remember, the donation box does say – Seikhlas sumbangan pasti mengukir senyuman. Yes, yang memberi akan tak banyak sikit, meringankan beban yang susah, lantas depa mendapat sedikit sinar harapan, dan of cos create little bit of smile on their faces from your donations.

 

RMHC Campaign-kv-07-OL-01

 Mark your calendar korang, on Nov 7 akan bermulanya misi knock the socks off you! Stokin ini memang terhad, siapa cepat dia dapatlah! Rakyat Malaysia kita kan pemurah hati, harganya RM10 sepasang (termasuk GST).

IMG_7980

Kalau kita boleh beri mereka sedikit sokongan, sedikit ringgit dan tenaga yang kita salurkan via RMHC akan memberi lebih banyak senyuman buat mereka :) .

Senyuman anak-anak adalah penawar segala-galanya to all parents. That is the beauty of Gift of Smile and let’s give them their smile back :)

Comment: 3

Endearing Moment in McDonald’s…

a very useful entry about Rumah Ronald McDonald, jemput scroll down utk latest entries of RM yeah. this is a sticky mode entry. Thanks korang :)

IMG_4658

Abang & Gegirl nak makan apa hari ni?
parapappapaaaaaa

hehehe as expected :) eh btw korang tau dak apa “parapappapaaaaaa” tu?
melampau la kalo tak tau kan  “parapappapaaaaaa, i’m loving it” Tapi memang dari dulu lagi my kids used that word when referring to McDonald’s.

IMG_4584

Tapi kalau korang ingat McDonald’s hanyalah restoran fast food sahaja, korang salah. Actually aku pun salah. Memang selama ini ingatkan McDonald’s hanyalah makanan segera jer. Sebenarnya ianya lebih dari jangkaan anda. Selain menjadi makanan kegemaran kanak2 kita, McDonald’s juga terlibat dalam  bidang kemasyarakatan di mana mereka menyokong Ronald McDonald House Charities Malaysia,  sebuah badan kebajikan kanak-kanak  yang membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik dari segi kebajikan (welfare), kesihatan (health) dan pendidikan (education).

image004

Tahukah kamu di  Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras, depan rumah aku tu, tempat my 2 kids diberanakkan, ade terdapat Ronald McDonald House (RMH)?

IMG_4592

image005

Tengah kusyuk dengar penerangan pasal RMH ni

Ianya adalah Ronald McDonald House yg pertama di Malaysia yg telah disiapkan pada thn 1999, yg kedua di Asia & yg pertama di ASEAN. Rumah yg kos pembinaan adalah RM2 juta ini dilengkapi dgn pelbagai facilities seperti kitchen, pantry, dining area, TV lounge, surau & laundry room & ia mempunyai 19 bilik tidur.

image0063 beds. Sesuai utk parents & kid

Korang sure wondering utk sapa rumah ni? Objektif utamanya adalah utk memberi penginapan sementara kepada keluraga-keluarga yg datang dari jauh, utk dapatkan rawatan perubatan  anak mereka di hospital ini, especially yang terminally ill macam leukemia, kanser dan sebagainya Ini adalah utk meringankan beban diorang, dah la medical treatment can be costly for some families kan, nanti nak duduk hotel lagi la macam sudah jatuh di timpa tangga. So Ronald McDonald House tolong kurangkan bebanan keluarga-keluarga ni.

Antara kemudahan2 yang ada di RMH ini termasuklah…

image007

bilik komputer. Jangan lupa visit redmummy.com ya :)

IMG_4692

image008

laundry room. Dah kalo duduk berminggu2, takkan nak tak basuh lak kain baju dak

IMG_4643

image009

Kitchen & dining area. Very cozy & comfortable

image010

meeting room pun ada

image011

playground sebagai tpt anak2 melupakan sakit yg di alami

image012

playroom for those little angels

image013

surau utk kita berterima kasih kepadaNya

image014

Of cos bukan utk semua, mereka yg datang dari jauh sahaja di beri keutamaan. Nak tau berapa bayaran dia? RM5 sahaja semalam :)

So sekarang dah tau kan, so kalo nak berurusan boleh la berjumpa dengan Cik Noor Azah Azizi, cik manis yg berkurung merah tu:) or visit their website.

IMG_4721

mana tau Ronald McDonald House akan jadi RedMummy House pulak kan…kot aku jadi jutawan blogger terhebat, kompem aku bukak RMH satu gak :)

Opps bercakap pasal smile ni, meh aku ceritakan pasal cabang kebajikan (welfare) dari  RMHC Malaysia.

600 bayi yg dilahirkan setiap tahun, 1 daripanya lahir with cleft lip and palate (sumbing). Memang ada treatment tapi bukan semua mampu. Oleh itu program Gift of Smile yg dilancarkan oleh RMHC Malaysia pada 2003 bersempena Hari Kanak-kanak Sedunia, memberi rawatan/perubatan percuma utk ini supaya mereka membesar seperti manusia normal yg lain. Of cos mereka yg layak sahaja, iaitu keluarga yg berpendapatan RM2000 ke bawah di beri keutamaan. Tapi kalau famili yang ada ramai anak dan berpendapatan lebih daripada RM2000, boleh membuat rayuan and mereka boleh pertimbangkan.. Gift of Smile program is made possible with the help of Pantai Hospital Sdn. Bhd., ING Insurance Berhad and McDonald’s Malaysia :)

IMG_4700

So all, my lovely RM’s readers, tolong war2kan kat luar sana, kamu bisa mendapat bantuan penuh utk operation sumbing nih, asal sahaja income kamu less than RM2k. ramai yang tak tau,ingatkan depa tak layak, so pls… RMHC Malaysia ingin membantu kamu dengan menanggung semua rawatan cleft lip and palate. Please spread the words to those yang tiada peluang utk membaca review saya ini. Borang utk mendptkan bantuan ikhlas ni boleh download dr website mereka ataupun menelefon Talian RMHC Malaysia 012-365 7324.

Dan dari cabang pendidikan (education) pula, Tunas Wawasan adalah program biasiswa bermula dengan kerjasama Department of Education of the Federal Territory. Di bawah program ini, pelajar2 dari sekolah menengah di Kuala Lumpur telah dipilih untuk menerima sumbangan kewangan utk membantu dari segi pembelanjaan sekolah menengah mereka seperti uniform, buku2, transportation & wang saku. Sekarang program ini telah berkembang ke seluruh negara. 2 pelajar sekolah menengah dr setiap negeri di seluruh Malaysia akan dipilih utk program Tunas Wawasan ni. RMHC Malaysia will see them throughout their secondary school years dari Ting. 1 sehingga selepas SPM – 5 years of bantuan ikhlas ni supaya pelajar2 dari keluarga berkemampuan rendah dptlah focus dlm pelajaran masing2.

Banyak juga aktiviti2  RMHC Malaysia ni ya. Ada lagi ni…

image015
Ini adalah rumah Persatuan Orang Yang Amat Cacat Akal Selangor Dan Wilayah Persekutuan. Di sini terdapat The Ronald McDonald Sensory Room™.

IMG_4733

Ronald McDonald Sensory Rooms™ ada multi-sensory equipment daripada United Kingdom. Alat-alat nih boleh tolong stimulate the five primary senses dalam suasana yang relaks, selamat dan menyeronokkan.

image017

image018

Alat-alat ni boleh mengurangkan tahap hyperaktif dan membantu meningkatkan daya kosentrasi kanak-kanak istimewa…Kalau peralatan ini digunakan dalam jangkamasa yang panjang, kanak-kanak ini boleh meningkatkan daya keyakinan diri mereka dan kemahiran kognitif mereka..

image019
Selain dari di sini, The Ronald McDonald Sensory Rooms™ juga terdapat di sini:
- Bethany Home in Hutan Melintang, Perak
- Agape Centre in Sibu, Sarawak
- Persatuan Sindrom Down Malaysia (PSDM) in Ampang, Kuala Lumpur
- Yayasan Orang Kurang Upaya Kelantan (YOKUK) in Kota Bharu, Kelantan

image020
Malangnya saya tak berkesempatan utk berjumpa dengan kanak-kanak istimewa ni. Tapi dengan melihat gambar2 di sini sahaja sudah cukup tersentuh hati saya, apatah lagi jika bertemu dengan mereka.

image021

IMG_4775

IMG_4775

This is their motto: I Do Not Need Pity Nor Sympathy But I Do Need Help In Doing Things By Myself

Negara kita banyak musim perayaan, jadi semasa Buka Puasa, Hari Raya, Deepavali, Kristmas & Chinese New Year, RMHC Malaysia akan merayai musim perayaan tersebut dgn rumah2 kebajikan kanak2 yg tidak berpeluang merayai musim perayaan dgn ahli keluarga masing2. Selain dari makanan McDonald’s, kanak2 ni akan mendapat hadiah2 Nestle, Ribena dan Cadbury. Wah, memang kenangan yg teramat manis utk kanak2 tersebut…

image022hulurkan tangan & hadiahkan senyuman :)

Now korang tau kan ke mana perginya duit syiling yg korang dermakan bila makan kat McDonald’s tu :)   Yes, setiap outlet  di McDonald’s ada tabung yang exactly macam nih, dermakanlah walau seringgit atau sepuluh sen untuk anak2 kita yang tidak mampu, dengan duit itu akan dapat digunakan for their education, welfare and health.

IMG_0764

McDonald’s Malaysia membayar kos-kos admin untuk RMHC supaya 100% daripada hasil kutipan diaorang boleh digunakan untuk menolong kanak-kanak yang kurang bernasib baik. so satu lagi sebab utk menderma kpd RMHC Malaysia!

parapappapaaaaaa, i’m loving it Owh jangan lupa to be fan of McD on Facebook as well!

IMG_4720

Share the love; give them the Gift of Smile…

Khidmat pesanan masyarakat Endearing Moment in McDonald’s is brought by redmummy.com

Comment: 24