Nuffnang

Movie – the first timer!

 let s go to Plan B, you bawak kids, I jumpa korang terus kat Viva.

Plan A was supposed to berangan nak balik rumah dulu ler kan, so bolehlah satu kereta jer.  Tapi takper, kita dah ada back up plan, maknya stuck tak leh nak on time. So pas Maghrib macam tu I left KLCC and sampai Viva just nice jer lagi 15min before the show.

IMG_2244

waaa…batallion dah tunggu kat atas

IMG_2246

Anak2 kapal aku semua pakai barang dari Sabah bah…..aku kan baru balik. Tapi masalahnya kakak pakai dress maknya hahahaha.  Bapaknya ingat untuk anak, so tu yang atas ke bawah penuh ngan army je ko kak. Murahnya je lah baju2 army ni semua. Aku beli kat depan hotel River Park, Beaufort. Seluar jegging kakak tu baru 5 ringgit, 3 lai aku borong for her. Jacket army abang is about RM12. untuk adik dan bapaknya takdak ler…oh ada tshirt Army gak aku pakai masa kat sana, ada dalam IG, 6 hinggit je pun.

 

IMG_2228

So kami ni datang Viva Mall pasal nak tengok Big Hero. Aku ada dapat 5 complimentary tickets from Nuffnang to watch the movie at any of the cinemas so we settled kat Viva jer. Lagipun masa tu laki aku slot normal hours so memang kena kejar sangatlah tengok ni cecepat kang dah abis show pulak Big Hero nih.

Untuk pertama kalinya jugak kita bawak Zeeshan tengok movie.

IMG_2250

not badlah bawak dia dalam movie, he loves Baymax. Dari tickets yang Nuffnang bagi tu pun ada jugak Baymax patung tu so dah about 2 weeks ke seminggu dapat, kira dah dia explore lah this thing. Cuma tak pernah tengok je ceritanya. Tu yang siap bawak Baymax patung tu sama tengok movie nih.

Thanks Nuffnang for the Big Hero tickets, to the client actually.

Sekarang ni nak keluar rumah dengan niat nak tengok wayang berempat kalau weekend tu kena pergi masa dia ngah tidurlah, if not dia terus pakai kasut selipar and jerit nak itottttttttttttttt. nak itotttttttttttttt. asal nak ngelak bawak, bagi alasan, nak gi work nak gi work. Kalau pagi tu dia macam percaya ler pergi work kan, tapi kalau macam pepetang, malam pun korang nak pergi work, bawak abang kakak, hah….ingat aku bodoh.

Kadang2 yang aku suh RD pi bawak abang kakak jer, aku stay home ngan Zeeshan and bibik. or kita duduk a side buat benda berhemah kahkahkah….

 

IMG_2234

rambut abang dah cukup time untuk dipotonglah.

ada bag biru Thomas Train, aku beli kat KK’s airport, for Zeeshan itu siang malam awak kulu kilir but for tonite, kakaknya jadi mangsa yang kena bawakkan. Dia ikut sukati dia ler kan kalau dia tak malas, so orang lain ler kena jadi macai.

IMG_2239

ini close up sikilah, macam robot kitorg jalan ke depan cermin lift ni nak posing coz yang paling payah nak dok diam tengok cermin tu is always Zeeshan. Dedulu Abang, nak kena tiau je bila nak snap, skang jatuh pada adiknya pulak. Huh, hangpa sume nih.  So anyway, since Zeeshan dah boleh tengok wayang (provided citer kartun2 cenggini ler) bolehlah kita mulakan operasi lagi tengok wayang for the whole team. Oh dia duduk atas pangku aku, coz yelah dah dia rendah camne le nak dapat tengok tinggi jauh screen tu.

Oh sorry gang2 Sabah coz akak tak buzz buzz meet up ke hapa, coz memang sekejap gila. Udahlah dari KK to Beaufort is about 2 hours, kat tengahari Selasa baru sampai KK, Rabu malam dah balik. Tak explore the world langsung.Next time maybe.

Ok gaklah dia dalam wayang, ada le lelompat, pi kulu kilir tapi bila dah gelap and movie start dia pun dah boleh dok diam. Dalam skala 5 aku bagi Zeeshan 4 bintang lah performance tengok wayang nih. Aku laki bini dah stand by kalau dia bergasak dalam tuh, memang kita take turnlah bawak dia keluar. He watched Big Hero sampai habis, suka betul dia.

Hebat mung, terer dah.  Also first nite dia dypers free waktu tidur, berjaya tak kencing. kol 5 pagi dia mintak susu, aku pujuk dia bangun pi toilet, dalam marah nangis pun kencing gak pastu sambung tidur. Sampai dia bangun lagi sekali at 10am pun baru le membeseh.  ehehheeh….alhamdulillah kira dah hebatlah. Petuanya aku dok pesan kat telinga dia sebelum tidur, if Shan nak shishi, you wake up mami dadi and we go toilet ok?

ok mami. sweet je dia jawab. Oh aku back up gak ngan waterproof sheet protector gak, just in case :)

Comment: 6

Transitions® Signature™ Lens peneman saya setiap masa!

.

IMG_5432

Sebagai ibu dan isteri dan juga berkerjaya sepenuh masa ditambah pula berblogging, aku memang ligat ke sana ke mari. Macam-macam hal kena uruskan, dari family, personal ataupun official matters or even blogging events, tak kira cuaca dan tempat nak tak nak akak kena harung buat. So keluar masuk rumah, driving, indoor or outdoor events, Transitions® Signature™ Lens menjadi peneman saya setiap masa.

IMG_9645

Personally saya sangat selesa dengan kualiti lens nya dan yang utamanya its transitions yang mengikut tahap UV yang diterima dan sekaligus menjadikan penglihatan akak lebih selesa dan nyata.

Menggunakan new patented photochromic dye formulation, Chromea7™ dan ini menjadikan Transitions® Signature™ lenses lebih reaktif kepada kepada cahaya tidak langsung seperti cahaya yang dipantulkan dari bangunan, tingkap, jalan raya dan lain-lain permukaan. FYI, photochromic lenses are lenses that darken upon exposure to UV light (sunlight), and return to clear when indoors.

Dan bila tiada cahaya matahari, macam akak duduk dalam toys shop atas tu temankan Zeeshan, as you can see ia menjadi clear without any tint at all. Ini sangat penting sebab ia menjadikan penglihatan akak lebih selesa dan setiap benda dapat akak lihat its true and vividness color dan detailsnya tanpa any kelam.

IMG_1586

Bukan sahaja lebih reaktif kepada kepada cahaya tidak langsung, dengan Chromea7™ of cos menjadikan juga more reactive lebih-lebih lagi kepada UV light, sudah semestinya la kan dan lebih responsive dalam keadaan hot climates. Kadang-kadang akak kena pergi buat site visit, nak tengok progress renovation dalam keadaan panas berdenting, this lens just turns to the right shade, dan ini yang akak mahukan!

Tak kira la kat mana kita berada even kat construction site macam akak ni berhabuk bagai, akak still dapat tengok dengan terperinci. Even direct sun light ke arah muka akak, I can still see clearly kerana teknologi Chromea7™ menghalang 100% of UVA & UVB rays! It optimises the amount of light that reaches our eyes, reduce the glare and eye fatigue and strain for more effortless sight!

IMG_1537

Dan yang mengkagumkan bila it fades back to clear state even faster. Even better bila nak membaca ataupun menulis. Nampak clear tanpa ada penghalang. Specky will knows this feeling :)

Actually akak tengah amik note amik price, tengah buat kira-kira bajet untuk beli toilets accessories ni. Macam akak cakap, tak kira family, personal ataupun official matters or even blogging events, Transitions® Signature™ Lens suits me very well and perfectly seamless dari denting matahari di siang hari ke kelam senja di sebelah petang hingga ke gelap di malam hari!

IMG_5415

Transitions® Signature™ Lens bukan sahaja to protect or correct our vision, tetapi to enhance the way we see the world. Try it yourself and you’ll see what you’ve missed!

Khidmat pesanan masyarakat Transitions Optical is brought by Redmummy.com

Comment: 5

Penglihatan lebih baik dengan Transitions® Signature™ Lens!

.

IMG_1467

 

Macam akak mentioned in earlier entry, akak actually dah pakai transitions lens bertahun-tahun dah. Basically yang baru ni is my 3rd pair which is the advanced Transitions® Signature™ Lens. Yang dulu punya 2 pairs tu were Transitions Original Lenses. Seriously I can feel lot of difference between these 2 generations. This pair with Transitions® Signature™ is much much better and clearer compared to those earlier pairs.

Tak kira panas berdenting, I just love the way the lens transitions to darker shade. It does not only simply turn darker but it turns to the right tint depending how much UV it gets. Ini secara tak langsung membuatkan penglihatan akak menjadi bertambah baik walaupun berdiri macam atas tu di bawah direct sunlight, sebabnya those lens menghalang 100% of UVA & UVB rays. No more squinty eyes for me ;)

IMG_1544

Dan apa yang akak paling suka sangat tentang Transitions® Signature™ Lens ialah its clear state lens, memang lah sangat clear, as clear as crystal. Boleh tengok gambar akak atas tu bila mana akak dalam kedai indoor, tak de cahaya matahari langsungkan, it becomes as clear as normal clear lenses :) Ini membantu my sight menjadi lebih baik dan sekaligus memudahkan dalam apa sahaja pergerakan akak dalam aktiviti harian, dalam keadaan apa dan di mana sahaja, macam ni hah ngah pilih sinki lah jubin lah huh memacam.

So, get one for you too!

Comment: 7

Beautiful view with my Transitions® Signature™ Lens!

.

IMG_6756

Korang ingat lagi pasal my previous post about Transitions® Signature™ Lens? Any of you yang dah mencubanya?

Actually I’m so glad I got a pair of Transitions® Signature™ Lens. This pair sangatlah selesa untuk pemakaian seharian akak, outdoor terutamanya kerana ianya dapat mengurangkan those uncomfortable glare. Kalau kat tepi swimming pool temankan anak-anak mandi, matahari pagi punya silau jangan cakaplah, but korang boleh nampakkan kegelapan Transitions® Signature™ Lens tu bertukar. So it really block those glare, and I can peacefully enjoy my beautiful morning view tanpa gangguan cahaya matahari terik :)

IMG_1979

Dan bila masuk indoor, bertukarlah lens ke crystal clear semula. With this perfect pair, ke mana akak pergi samada keluar lunch or even travelling, akak tak lagi perlu to carry both sunglasses and spectacles, bermakna jimat space for my handbag :)

IMG_9957

Kalau korang perasan, yang gambar pertama tu the transitions only to mid tint lens sebab akak berdiri not directly under the sun but under the shade. Dan apabila akak keluar to do site visit under the sun, the lens became darker. Apa yang lebih meyakinkan ialah Transitions Optical benar-benar menguji Transitions® Signature™ Lens mereka di lebih dari 200 keadaan kehidupan sebenar dan lebih dari 1000 senario di seluruh dunia untuk memastikan produk ini memberikan manfaat sebenar kepada kita pemakainya, tak kira apa sahaja persekitarannya!

Khidmat pesanan masyarakat Transitions Optical is brought by Redmummy.com

Comment: 11

Dugrostar™ Final Fever!

48hours sponsored post

.

dugrostar1

Last weekend orang-orang Kelantan ada pergi ke KB Mall? Sapa yang tak pergi rugilah kan, especially those parent yang ada anak berumur dari 3 ke 10 tahun!

Sapa yang pergi pulak, anak-anak korang dapat masuk finalis tak? Sure ada kan. Tahniah-tahniah!

Ada event apa ni Kak Red? Macam happening jer

Ok ni nak citer la ni :) Kepada sesapa yang tak tau, Dumex Dugro® is currently hosting pertandingan akhir secara langsung siri persembahan yang mempamerkan bakat luar biasa kanak-kanak di seluruh Malaysia. Di seluruh Malaysia bermakna bukan sahaja di Kelantan, tetapi di Penang, Selangor, Johor Bahru, Melaka even Sabah dan Sarawak.

Seramai lebih 6000 kanak-kanak telah menyertai saringan menunjukkan potensi dan kreativiti mereka dalam gabungan menyanyi, menari, dan memainkan alat-alat muzik sejak pelancaran kempen Dugrostar™ dari 21 Ogos sehinggalah 12 Okt 2014 yang lalu. So sekarang tibalah ke pusingan terakhir mereka :)

dugrostar2

Pertandingan ini diadakan untuk memberi inspirasi kepada kanak-kanak supaya dapat mengenali potensi diri sepenuhnya, Dugrostar™ merupakan persembahan terbesar di Malaysia mencungkil bakat di kalangan kanak-kanak, dan finale nya tujuh finales akan diadakan di tujuh negara, dan akan memberi ganjaran kepada 280 kanak-kanak dengan lebih RM175,000 nilai hadiah wang tunai di seluruh negara.

Bila dan di mana finalnya?

KB Mall, Kelantan
24-25 October 2014

Plaza Merdeka, Sarawak
31 October-2 November 2014

Sunway Pyramid, Selangor
31 October-2 November 2014

One Borneo, Sabah
8-9 November 2014

Mahkota Parade, Malacca
7-9 November 2014

KSL Mall, Johor Bahru
7-9 November 2014

Queensbay Mall, Penang
13-16 November 2014

Jom ramai-ramai kita memeriahkan majlis dan memberi sokongan kepada anak-anak kecil yang berbakat ni :)

Seramai 20 finalis di setiap kategori iaitu 3-6 tahun dan juga 6+ – 10 tahun akan menceriakan kita dengan bakat mereka dalam pelbagai persembahan nanti. So jangan lupa turun sekali ya :)

Dan hadiah-hadiahnya lumayan jugak:

1st Placing : RM5,000.00 + trophy + certificate
2nd Placing : RM3,000.00 + trophy + certificate
3rd Placing : RM1,000.00 + trophy + certificate
4th to 20th Placing : Consolation Prizes + certificate

dugrostar3

Di samping Persembahan Dugrostar™ finalis, terdapat pelbagai acara dan aktiviti-aktiviti menarik menanti kita sekeluarga semasa roadshow tu nanti antaranya…

Permainan yang menyeronokkan
Promosi Hebat
Hadiah-hadiah Menarik
Acara Pentas
Special Product Promotion
Exclusive Dugrostar Premium Collection
Product Sampling
Clowns
Ballons dan bermacam-macam lagi…

Booth aktiviti pula seperti…

Dugrostar™ Step (Dance Machine)
Dugrostar™ Beat (Music Machine)
Dugrostar™ Style (Face Painting)
Dugrostar™ Celebrity (Photo shoot)
Dugrostar™ Jump (Giant Pool of Balls)
Dugrostar™ Creative (Sand Art)

Dan dalam masa yang sama, the Dugrostar™ Studio Wild Card video booth allows those who did not register in time, to still perform and be part of the Dugrostar™ campaign, with the opportunity to win RM1000 for each category! Categories are divided into 2; 3 to 6 years old and 6+ to 10 years old. So apa tunggu lagi!

Dan stage aktiviti pula termasuklah…

Dugrostar Finale
Interesting children’s performances (invited)
Coloring Contest
Other Stage activities

I’m sure it will be fun and happening, especially untuk anak-anak kecil kita :) So jangan ketinggalan, remember the date dan venue kat atas nun!

dugrostar4

Terima kasih kepada Dugro® kerana memberikan peluang dan pentas kepada anak-anak kecil menunjukkan bakat mereka masing-masing. Dugro® merupakan growing up formula brand, dan inovasi terbaru, Dugro® dengan 5 Nutri, membantu menyokong keseluruhan pertumbuhan pelbagai dimensi untuk kanak-kanak yang meliputi lima bidang pertumbuhan utama iaitu minda, tulang, imuniti, pencernaan dan vitality.

Jumpa korang di sana ya :)

Khidmat pesanan masyarakat Dugrostar™ is brought by Redmummy.com

Comment: 7