Nuffnang

Kualiti atau Kuantiti?

.
PnG-getmoresavings

Seperti kebanyakan suri rumah yang lain, kerja-kerja shopping groceries memang tidak dapat dipisahkan. So seperti biasa sebulan sekali ataupun sebulan dua kali, mengukur la tapak kaki ke seluruh ceruk supermarket mencari barang-barang keperluan rumah.

Sampaikan dah hafal la kat mana letaknya sabun, section mana letaknya susu, rak mana letaknya softener dan segalanya la. Betul tak mak-mak semua?

PnG-getmoresavings-RM

Walaupun dah jadi lumrah, sudah semestinya masa kadangkala menjadi kekangan, bukannya selalu kita ada banyak masa nak berulang-alik pergi shopping groceries ni, letihla kalo setiap minggu nak kena pergi beli barang-barang rumah ni kan, so because of this Akak selalunya seboleh-bolehnya membeli secara pukal ataupun dalam kuantiti yang banyak sesuatu produk tu. Maklumlah beli sekali banyak so tahan la lebih lama lagi kan.

PnG-getmoresavings-RM2

Dan sudah semestinya bila beli dalam kuantiti yang banyak, Akak mestilah cari harga yang paling murahkan. To tell the truth we used to use 2 and at one time sampai 3 trolleys for our groceries need for every visit. Banyakkan! Tu pun kadang-kadang tak sampai sebulan, dah abih guna and terpaksa la mai lagi beli barang, alahaiii…

PnG-getmoresavings-2

Tapi itu Akak yang dulu-dulu yang lebih mementingkan kuantiti, konon kuantiti yang banyak dan murah pilihan yang bijak konon. Ternyata serong! So sekarang ni Akak dah berubah kepada yang lebih mementingkan kualiti instead of kuantiti walaupun lebih mahal sedikit.

Actualy it was started with my own experiences dan juga experiments sendiri ditambah pula Akak terbaca beberapa artikel yang sekaligus mengubah persepsi Akak di mana sesuatu value tidak boleh di kira dari segi kuantiti ataupun harga yang murah.

PnG-getmoresavings-3

Kenapa kuantiti tak sama dengan value?

Dalam kes ini, kita kena mengambil kira tentang 3 peranan utama sesuatu value itu iaitu ketahanan ataupun penggunaan yang lama (longevity), prestasi (performance) dan nilai-nilai tambahan (value add) yang tersedia ada dalam produk yang berkualiti.

Macam yang Akak experience sendiri, mungkin juga korang pun sama mengalaminya, sebagai contoh kalau kita membeli sesuatu dalam kuantiti yang banyak dengan menggunakan jumlah wang yang sama, itu tidak bermakna yang kita mendapat nilai yang terbaik daripada wang yang kita laburkan tu.

So sebaliknya dengan wang yang sama ataupun lebih sedikit, kita membeli sesuatu barang walaupun hanya sedikit bilangannya tetapi berkualiti tinggi, indirectly kita akan mendapat 3 values yang Akak cakap tadi, iaitu produk yang tahan lama, berpretasi tinggi dan juga terdapatnya nilai-nilai tambahan dan yang lebih penting sekali kepuasan hati yang kita dapat dari hasil produk itu sendiri :)

Sebagai contoh bila Akak membeli barang-barang untuk anak-anak. Contoh yang paling senang ialah toys Zeeshan dimana membeli toys yang berkualiti baik akan bertahan lebih lama kalo compare those yang murah-murah yang sekejap jer dah jahanam, ended up with kids frustration jer! Secara tak langsung budak-budak dapat main lebih lama dan they will appreciate more. Inilah dinamakan value yang kita dapat :)

Kita juga mungkin kadang-kadang tergoda untuk membeli jenama yang lebih murah sebab lebih menjimatkan wang konon tetapi apa yang sering berlaku selalunya kita ended up akan memerlukan kualiti yang besar untuk ianya berfungsi dengan baik. Contoh yang selalu berlaku kat Akak adalah pencuci pinggan mangkuk. Jenama yang mana lebih menyenangkan kerja menghilangkan all those minyak dan kotoran dari pinggan mangkuk kita? Sudah semestinya those trusted brands!

PnG-getmoresavings-4

Tambahan pula bila menggunakan produk yang tahap keberkesanan yang tinggi adalah lebih efficient dari segi masa dan tenaga so masa dan tenaga better spend with my family. And since the produk are efficient, they will last longer meaning tak perlu setiap minggu nak kena pergi shopping grocerries. Boleh buat benda lain yang lebih berfaedah :)

Apa yang cuba Akak sampaikan kat sini ialah marilah kita sama-sama menjadi pembeli yang bijak kerana membeli-belah dengan bijak adalah tentang membeli produk yang mempunyai prestasi yang baik, ketahanan yang tinggi ataupun penggunaan yang lama dan juga adanya nilai-nilai tambahan dan it’s actually #getmoresavings dan personally untuk famili Akak, those trusted brands have all these qualities dan lebih dipercayai keberkesanan dan penjimatannya :)

Untuk maklumat yang lebih lanjut tentang tip shopping dengan smart,  bolehlah semua membaca artikel ini http://savemoney.my/the-3-ultimate-shopping-tips-to-getting-better-value

Comment: 5

Our moment with Nippon Momento Special Effect Paint :)

.
IMG_6749

My newly painted wall :)

Agak-agak korang apa significant about the simple wall design tinggi rendah tu?

Cer teka?

IMG_6591

Wahh Kak Red, rumah dah cat baru ek? Cantikkk wall paper merah tu Kak Red :)

Ehemm, excuse me… tu bukan wall paper ye adik-adik. My new red wall tu adalah hasil dari cat terbaru Nippon Paint iaitu Nippon Momento® Textured Paint Series. Siri tekstur dinding premium yang lengkap ini mempunyai 4 efek unik istimewa iaitu Elegant, Sparkle Pearl, Sparkle Silver dan Sparkle Gold.

Yang akak pakai ni ialah dari Nippon Momento Elegant.

IMG_6770

Dah bertahun rasanya tak bertukar cat rumah. To be exact last cat was 2009!

IMG_6771

So tahun ni kita kena tukar color rumah, tukar mood gitu. We need to have a new colour for our dining and hall’s wall. I always wanted a dark color mix together with dark red. Plus nak try play around with warna dan tekstur serta dekorasi. So Nippon Momento® Special Effect Paint is the right choice for me :)

Nippon Momento® Special Effect Paint ialah cat berdekorasi berunsurkan “avant-garde” yang kaya dengan warna dan tekstur yang cantik. Menjadikan kediaman kita kelihatan baru serta secara tak langsung memberi inspirasi ketika musim perayaan terutamanya. Pelbagai warna dan tekstur ada, just pilih warna dan tekstur yang sesuai dengan citarasa dan kreativiti kita.

IMG_6773

Biasa la si kecik ni mesti akan menyibuk :)

nippon-paint

Apa warna yang akak pilih?

Nippon Momento Elegant dalam warna Euphoria ME006 (red) , Nippon Odourlite Soft Matt Finish dalam warna Braintree Road 4202T (dark grey) dan Nippon Odour-less AirCare dalam warna Gray Dawning 4201P (light grey) :)

Nippon Momento Elegant dalam warna Euphoria sudah semestinya significants to my lifestyle, a must colour for my wall. The dark grey coz akak ni bukanlah softy person, I loves all the garang/strong colour, even no one would dare to use these 2 colours. You just need to have gutts to play with the colours :)

So all ready? Nippon Vinilex 5500 Wall Sealer – checked. Nippon Momento Primer – checked. Nippon Odourlite Soft Matt Finish dalam warna Braintree Road 4202T (dark grey) – checked, painter tools – checked. Jom kita mengecat :)

IMG_6775

And the painting begins…

IMG_6776

Ooo untuk pengetahuan korang bila korang beli Nippon Momento cat, korang akan dapat 2 tin cat iaitu 1 untuk Nippon Momento Primer iaitu putih dan 1 lagi warna yang korang pilih la, macam akak warna Momento akak – merah. On top of that, akan dapat berus and the hard plastic macam gambar kat atas tu.

IMG_6554

By the way, untuk menggunakan Nippon Momento cat ni, kena ada skill sket dan creativity sendiri. Tapi bukanlah susah mana pun. RD try test boleh buat, senang jer dia cakap :)

First step kena applykan cat Nippon Momento Primer tu dulu. Ni kita boleh pakai the normal roller jer untuk cat. Second step pula dengan menggunakan berus, applykan Nippon Momento warna korang tu ke wall dengan stroke ke kiri dan ke kanan. Korang akan perasan yang Momento ni mempunyai tekstur dalam cat tersebut. Untuk lebih details boleh tengok youtube video bawah ni:


The last step pula kita kena ratakan the tekstur dengan menggunakan hard plastic yang datang sekali tu. Ini terpulang kepada creativty korang tersendiri untuk mencorakkan dinding korang tu. Tapi seelok-eloknya biarkan semuanya nampak sekata. Boleh tengok video bawah ni pulak cara-cara dia.



IMG_6606

Tadaaaa sudah siap. The whole wall of our hall and dining with the new Nippon Paint!

Nippon Momento Elegant dalam warna Euphoria ME006 (red) , Nippon Odourlite Soft Matt Finish dalam warna Braintree Road 4202T (dark grey) dan Nippon Odour-less AirCare dalam warna Gray Dawning 4201P (light grey) :)

IMG_6622

The closer look of the Nippon Momento Elegant. Cat ini berteksturkan ‘matte’ memang mempersonakan dan nampak sangat anggun. Tekstur dan warnanya yang kaya secara tak langsung membangkitkan suasana rumah.

IMG_6642

Zeeshan suka sangat with this new color. Sampai berposing dia kat situ. Well not only him, all of us love it very much.

This Momento areas itself is dedicated in our living and dining area, this is where we always hangout together as family for our time together for watching tv, dining and any other activities. The Momento color indirectly provides us a comfy and cozy ambient.

IMG_6763

Dan inilah significantnya this simple wall design, mengikut ketinggian masing-masing hiks :) Excited betul dia dengan cat baru ni!

IMG_6718

Tiga beradik with their heights meassurement painted on the wall

IMG_6495

Nippon Momento Special Effect Paint ni comes in various colours. Korang boleh virtually try the colour dari website Nippon Paint.

Tapi in case kalau kat website tu korang tak berapa nak nampak la warna tu ngam ke tak kat dinding rumah korang, korang boleh download Nippon apps called ColorCreation dari AppStore ataupun GooglePlay.

colorcreation

Once korang dah installed the ColorCreation apps tu, just snap photo of your wall then open it from the apps. Just pilih warna yang korang berkenan pastu applykan kat gambar wall korang tu. At least from this apps korang dapat imagine bagaimana rupa dan feel wall korang dengan warna yang korang pilih tu. Macam akak buat atas tu. Cool eh :)

IMG_6741

The dedicated design wall symbolizes our family moment area, we will put frame photo of each of us on top of our height measurement design tu. Belum siap lagi frame gambar tu hiks. Since our kids will growing up fast become taller and taller, they will remember their heights when the wall was painted.

IMG_6777

Give it a try, you’ll surely fall in love with Nippon Momento Special Effect Paint ni. It’s not only giving special effect to your wall or house, but indirectly give special effect to the whole family mood to become more chill and relaxing. Mood menjadi tenang dan ceria bila melihat suasana or ambient rumah yang nyaman dan mempersonakan :)

Comment: 13

KitKat Rubies yang lazat!

This is 48hours sponsored post, kindly scroll down for my latest entries.

.
IMG_4281

 

“Have a Break, Have a KitKat” So lepak rehat sebentar menikmati KitKat yang mengiurkan dan menjadi pujaan kita semua ni :)

Who doesn’t love KitKat? I bet kita semua suka sangat dengan coklat KitKat ni. Lebih-lebih lagi packaging dia yang merah menyala, double triple lagi akak suka! Ini makanan rasmi sejak dari kita kecil hingga besar. Takde ler lagi penah akak dengar ‘aku tak pernahlah makan KitKat. At least once in a life time mesti pernah makan right?

IMG_4295

By the way, akak ada good news kepada semua penggemar coklat terutamanya penggemar KitKat. The other day, Nestle KitKat yang merupakan pemacu global dalam pemasaran coklat telah melancarkan dan memperkenalkan coklat terbaru mereka yang bermutu tinggi iaitu Nestle KitKat Rubies!

IMG_4299

Nestle KitKat Rubies dicipta khusus untuk kita berhenti berehat seketika dari kesibukan dan tekanan kerja seharian yang rutin dan membosankan seterusnya menikmati apa yang terindah yang telah diadun dalam coklat Rubies ini.

IMG_4323

Semasa pelancaran Nestle KitKat Rubies, telah diadakan Chocolate-Making Workshop yang ditunjuk ajar oleh Mr. Thierry Martin. Untuk pengetahuan korang 4 langkah utama yang penting dalam membuat coklat yang didemokan iaitu pertamanya Tempering, langkah kedua Mixing and Moulding kemudian Cooling dan seterusnya Demoulding.

IMG_4339

Dan of cos langkah selebihnya pula, coklat tersebut diadun dengan rasa kasih sayang daripada inti trufel coklat yang pekat, bahagian tengah wafer yang rangup, dan dicampur pula dengan kepingan-kepingan kacang hazel yang diselaputi gilapan coklat susu yang halus. And that’s how Nestle KitKat Rubies was made :)

IMG_4343

Bila la nak siap coklat ni, terliur-liur aku dah ni…

IMG_4363

Apa lagi once dah tau rahsianya, aku pun sinsing la lengan terus adun buat sendiri my own coklat hiks. During the process, kena kuatkan semangat apa tak nya dengan dia punya bau yang mempersonakan menusuk rongga hidung aku langsung melahirkan rasa nak menelan terus coklat tu haii…

IMG_4372

Yey dah siap pun my coklat

IMG_4374

The closer look my own Rubies, top left.

But takdelah boleh makan terus pun, kena ler masuk freezer, lam an hour or so, baru boleh terus makan ngap. I kan pencinta kacang segala mala kacang aku letak hoh lam my own KitKat Rubies

IMG_4376

Launching of KitKat Rubies was successfully done by Nestle. As this already out pun, dah ada kat market.

IMG_4410

As for me, setiap lapisan coklat Rubies ni memberi rasa sensasi yang mempersonakan dan meledakkan rasa emosi yang mengkagumkan. Krim trufel coklat yang diperbuat dari pelbagai ramuan terbaik khas dari Sepanyol itu menjadikannya hasil yang teristimewa dan bila rasa coklat hadir di mulut kita membuatkan kita berasa dikelilingi oleh orang tersayang dalam suasana yang indah dan rasa intinya yang manis pula membuatkan hati kita berasa ceria dan gembira.

When I said orang tersayang…

Aku tengok Abang Kakak Bibik dok berulang makan sampai tak ingat orang belakang hoh!

IMG_4403

Thank you for the chocalate! Terlupa pulak, disamping rasa enak coklat dan inti manisnya, kerangupan bahagian tengah wafer menjadikan teras kelazatan Rubies ini. Ditambah pula bila mengunyah kepingan-kepingan kacang hazel panggang dikaramel yang rapuh berderup-derup seakan-akan berasa diawangan dibuatnya.

For sure I’ll enjoy every moment of it dan sudah semestinya dikongsi bersama with my beloved family. Sesuatu yang indah menjadi lebih indah kalau dikongsi bersama dengan orang tersayang. Tak gitu?

Untuk KitKat Rubies, akak skip my diet (currently dah tak payah nak gigih sesangat coz dah gotten my ideal weight) but jangan salah faham, makan chocolate bukan penyebab gemuk yer.

IMG_4392

Nestle KitKat Rubies dengan sebatian 1500 perisanya menghasilkan rasa nikmat rasa yang unik – rasa kebuahan, pedas, berempah, asas dan manis. Disebalik keajaiban rasa enak Nestle KitKat Rubies ini, ia dibalut pula dengan bungkusan yang merah mewah lagi menawan tersusun rapi di dalam kotak yang elegan.

Adat mengenai coklat, bukan hanya untuk dimakan, tapi dikongsi bersama, diberi sebagai hadiah tak kira apa juga sambutannya sekaligus melahirkan rasa gembira dan bahagia penerimanya :)

Nestle KitKat Rubies melengkapkan semua ini! A box of KitKat Rubies is RM35.90, nicely packed with 2 layers of choc jadi tak payah sibuk nak cari wrapper segala untuk buat hadiah. Barulah semua boleh “Have a Break, Have a KitKat” sekarang!

 

Comment: 17

Penglihatan lebih sempurna dengan Transitions® Signature™ Lens!

 .

 

IMG_6477

 

My decision dan pilihan Akak membeli glasses with Transitions® Signature™ Lens sangat tepat dan berbaloi-baloi sekali. Macam Akak mentioned before, this lens bukan sahaja sesuai untuk semua keadaan, tetapi ianya sangat bersesuaian untuk semua lapisan masyarakat, tak kira orang tua, orang muda, lelaki, perempuan, budak remaja even untuk kanak-kanak!

Dan yang lebih penting, ia juga bersesuaian dengan apa sahaja profession korang, kerja corporate, site supervisor, lawyer, doktor, engineer or even suri rumah dan apa sahajalah, lebih-lebih lagi cikgu sekolah :) memanglah cocok sangat bertemankan Transitions® Signature™ Lens

IMG_6396

Contohnya macam Akak, kerja 9 to 5 duduk indoor dalam opis, juga seorang ibu dan isteri, sudah semestinya seorang blogger lah kan, personally Akak katakan yang my Transitions® Signature™ Lens pair really suits me perfectly dalam menjalankan aktiviti harian Akak, samada bekerja di dalam opis yang mengadap komputer setiap masa, ataupun sebagai isteri atau ibu yang menjaga kepentingan dan keperluan suami atau menemani aktiviti dan kehendak anak-anak ataupun dalam melakukan kerja-kerja rumah juga kerja-kerja sebagai blogger yang juga mengadap komputer serta attending events di merata tempat. Jelas, terang, puas dan sempurna permandangan bila menggunakan Transitions® Signature™ Lens.

On top of that, it looks cool and vogue on me too. It turns to the right shade of tint depending on the amount of UV rays bila di luar dan crystal clear bila di dalam rumah :) Akak personally recommend to all of you to at least try it out. Believe me, you’ll see differently with Transitions® Signature™ Lens :)

Comment: 6

Transitions® Signature™ Lens yang serbaguna!

.

IMG_5239

Kan Akak tengah sibuk dengan project TM, so memang setiap minggu penuh keluar mencari barang dan aksesori rumah itu ini bagai. My weekends Sabtu Ahad normally jarang sangat Akak pakai contact lens tapi memang memanjang with my Transitions® Signature™ Lens pair nih. Coz dah 5 hari waktu kerja kat opis pakai contact lens kan, so memang Sabtu Ahad selalunya Akak bagi mata relax.

Somemore my car is already in the workshop dek kes kena langgar hari tu jadi semua harta dalam kereta dah packed masuk dalam rumah. Menggunakan kereta suami, I cuma letak Transitions® Signature™ Lens sahaja, makanya all in one go. Tak payah nak selongkar amik bawak glasses lain or shades gelap lain.

IMG_3932

On top of that those shades or sunglasses semua tu takde power, you akan cakap boleh je letak power but back to simple thing if I could carry 1 item rather than 2, kan lebih senang pakai Transitions® Signature™ Lens sahaja.

Sekali harung je, tak yah risau nak pakai cabut the spectacle and the shades, coz with Transitions® Signature™ Lens, siang ataupun malam, pagi ataupun petang Akak pakai the same pair kerana ianya serbaguna tak kira waktu dan ketika and on top of that it made my eyes much more comforting dan sedap jer mata Akak memandang :)

Korang yang specky tu better cuba, and definately korang akan rasa kelainannya! Because I do :)

Comment: 7