Nuffnang

The New Mercedes-Benz CLA 200

48hours sponsored post

Last weekend sempat aku lepak-lepak lunch ngan my girlfriends. Meriah sungguh, maklumlah lama tak jumpa so syok la melepak sambil catch up apa-apa cerita yang patut. Mak-mak duk berborak sakan, yang bapak-bapak ni berlarian kejar anak yang mencicit tak tau duduk diam hiks.

Selesai makan berpotpet, time to balik la dah. So time nak masuk kereta tu ada sebijik Mercedes ni parking depan kereta aku. Peh mengancam jiwa raga betul design dia ni. Kalau aku kaya memang sebijik dah sambar… kalau la :)

Mercedes-Benz CLA 200_Exterior (1)

Bercakap pasal Mercedes ni, dulu kalau korang ingat last year aku ada attend dan blogkan pasal the lunching of Mercedes A-Class. Memang da-bomb keta tu.

Tapi yang aku nak ceritakan hari ni, baru-baru ni Mercedes-Benz Malaysia telah menetapkan standard baru dalam reka bentuk expressive avant-garde dengan pelancaran CLA-Class terbaru mereka, 4 pintu premium coupé dalam segmen intermediate. Design dia alahai memang mengagumkan dan mengiurkan!

Mercedes-Benz CLA 200_Exterior (2)

CLA-Class baru ini secara tak langsung mewujudkan satu segmen yang baru, dengan world-leading aerodynamics untuk reka bentuk avant-garde coupé. Sebagai coupé empat pintu yang baru, ia actually mengikuti idea CLS, yang reka bentuk konsep telah dilahirkan sejak kemunculan sulung pada tahun 2003.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (14)

This newcomer mempunyai sistem amaran yang berasaskan radar (COLLISION PREVENTION ASSIST) sebagai standard yang mampu untuk memberi amaran kepada pemandu tentang penghalang daripada kelajuan 7 km/j. Sistem bantuan berasaskan radar ini memberi amaran visual dan bunyi kepada pemandu tentang halangan yang dikenal pasti dan prepares the adaptive Brake Assist system for precision braking. Memang first class in term of the safety.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (16)

CLA-Class mempunyai ciri-ciri aliran udara yang baik, yang merupakan faktor penyumbang utama kepada penggunaan bahan api yang rendah dalam pemanduan setiap hari, sekaligus mengakibatkan pengoptimuman aerodinamiknya. These include a low A-pillar shoulder with adapted A-pillar geometry, aerodynamically optimised exterior mirrors, bahagian belakang diselaraskan, roda direka untuk aerodinamik rendah dan spoiler roda bergerigi di bahagian depan dan gerbang roda belakang.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (17)

CLA-Class ini dilengkapi dengan integral seats di bahagian hadapan dan belakang, yang menekankan watak sporty. Tempat duduk belakangnya menekankan kerusi luar (2 +1 tempat duduk) provides comfy room. Warna berbeza jahitan boleh didapati, mengikut pilihan dalaman yang dipilih. Kabel gentian optik diantara pembukaan dan kekangan kepala dan backrest adalah pilihan yang ada, sebahagian daripada pencahayaan ambien.

Mercedes-Benz CLA 200_Interior (18)

Selain daripada sistem breknya yang advance, pelbagai sistem bantuan pemanduan disokong dalam CLA-Class ini dan secara tak langsung membantu kita dalam pemanduan. Ciri-ciri Smart Safety termasuklah ATTENTION ASSIST drowsiness detection. Wow ini memang terbaik, especially bila selalu memandu waktu malam dalam keadaan mengantuk. Juga macam aku cakap tadi radar-based COLLISION PREVENTION ASSIST with adaptive Brake Assist dan juga Active Parking Assist yang boleh membantu automatically parking in lengthways ataupun crossways parking spaces. Cool giler! Senang aku nak parking macam ni haiii…

Mercedes-Benz CLA 200_Exterior (5)

Hiasan dalamannya pula diperlihatkan sebagai “Cool touch” effect. Progresif, rupa luaran yang sporty ini diteruskan di hiasan dalamnya. Bahagian dalamnya ditambah dengan material yang exceptionally berkualiti tinggi dan reka bentuknya yang sangat istimewa. Betapa sleek dan sexynya design dia, berkarisma sungguh. Elegant with its own unique style and characteristics.

Korang kena pi test drive sendiri kalau tidak, tak tahu how it really feel. Harganya bermula dari RM 235,888.00, CLA-Class baru ni semestinya merangkumi segala aspek terutamanya dari segi ketangkasan, keselamatan, keselesaan dan gaya digital masa kini! Untuk maklumat lanjut, do visit Mercedes-Benz Malaysia website.

Khidmat pesanan masyarakat Mercedes-Benz CLA is brought by Redmummy.com

Comment: 6

Malaysia Breakfast Day 2014

48hours sponsored post

MILO_MBD_2014-1

Semua sedia maklum yang sarapan tu memanglah tersangat penting! Tapi disebabkan kesibukan kerja ataupun kesuntukkan masa terutamanya, tak semua antara kita ada masa unrtuk bersenang lenang menikmati sarapan. Betul tak? Especially kita as parents bila bangun pagi dah berlambak-lambak tugas nak kena uruskan untuk hari tu. Nak pergi kerja, nak uruskan anak-anak, nak hantar anak pergi sekolah lagi, urusan itu dan ini, segala macam bendalah sampaikan sarapan pun tak sempat nak jamah!

MILO_MBD_2014-2

Tapi bagi saya yang mempunyai 3 peranan utama iaitu seorang wanita berkerja, mak kepada 3 orang anak yang sedang membesar dan boleh tahan banyak ragamnya dan juga seorang isteri, bermakna fokus utama saya untuk memastikan dapat memikul kesemua tugas-tugas dalam ketiga-tiga characters itu tadi setiap masa dan ketika. Oleh sebab itu saya sentiasa make sure saya memulakan hari dengan pemakanan yang sesuai dan sudah semestinya sarapan yang sihat berkhasiat dan juga segelas MILO so that I will have the energy to start my day long. Begitu juga suami dan anak-anak. Abang dan Kakak terutamanya, at least segelas MILO panas sebelum pergi ke sekolah untuk memastikan diorang bertenaga dan mendapat tenaga positif untuk memulakan kelas persekolahan.

So korang-korang semua, walau sibuk atau suntuk macamana pun, carilah ruang dan masa untuk bersarapan kerana ianya sangat penting untuk kita supaya mendapat tenaga for the rest of the day. Tapi make sure eating right ya, makan sarapan yang berkhasiat then barulah tenaga positif menular dalam diri kita :)

Bukan itu sahaja, bila tubuh kita bertenaga positif sudah semestinya menjana minda yang positif. Ini secara tak langsung menjadikan kita sentiasa cergas, cerdas dan motivasi diri meningkat untuk melakukan sesuatu kerja, menjadikan kita lebih fokus untuk mencapai target ataupun goal kita. Lagipun bersifat positif akan lebih disenangi oleh kawan-kawan dan tak de ruginya pun :)

MILO_MBD_2014-3

Oleh sebab itu, MILO mengajak kita semua bersama-sama to celebrate the most important meal of the day dalam kempen Malaysia Breakfast Day 2014 yang akan berlangsung di Dataran Putrajaya pada 20th April 2014 bermula dari jam 7 pagi. Pelbagai aktiviti sihat dan menarik bakal berlangsung. Dimulakan dengan Malaysia Breakfast Day Run, diikuti dengan games-games yang menarik, persembahan menghiburkan dan bertenaga dan of cos a MILO for our healthy breakfast :)

Semua yang berminat dialu-alukan untuk join bersama, terbuka kepada semua lapisan masyarakat, terutamanya Malaysia Breakfast Day Run yang sejauh 7km dan juga 3km jaraknya, boleh mendaftar online di sini. Cepat-cepat register sebab pendaftaran akan tamat pada 13th April ni!

MILO_MBD_2014-4

Kita jumpa di sana ya! Dan jangan lupa bersarapan dengan sarapan yang sihat dan berkhasiat dan tentunya lebih enak dan bertenaga dengan MILO :)

Khidmat pesanan masyarakat MILO is brought by Redmummy.com

Comment: 11

Fight Sugar Acids with Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer!

48hours sponsored post

photo 1 (4)

Masih ingat entry Colgate yang aku tulis baru-baru ni? Pasal produk terbaru diorang yang baru dilancarkan tu iaitu Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer.

So this time we have another round of meet up plus lunch bersama-sama dengan pakar pergigian. Tujuannya to get clear picture dan better understanding tentang kebaikan Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer ni.

photo 4 (2)

Pakar pergigian yang saya maksudkan tu ialah Professor Dr Rahimah Abdul Kadir, the Chairman of the Alliance for a Cvity-Free Future (ACFF). Kusyuk kitorang dengar penerangan dia.

Menurut beliau, punca utama cavities ataupun gigi berlubang adalah berpunca dari sugar acids. It can easily attack and dissolve our tooth enamel (lapisan luar gigi). So beliau menerangkan tentang teknologi terbaru Colgate Sugar Acid Neutralizer ini dapat melawan ataupun meneutralkan sugar acids yang terdapat dalam mulut kita tu. Tipulah kalau korang cakap tak ada gula ataupun tak makan gula, sebabnya kebanyakkan makanan dan minuman yang kita ambil memang ada gula.

Tambah beliau lagi Sugar Acid Neutralizer Technology ini merupakan standard terbaru dalam penjagaan gigi untuk pencegahan cavities ataupun caries.

Even World Health Organization (WHO) menekankan bahawa dental caries merupakan masalah kesihatan awam yang utama di peringkat global – ini membawa kepada kemusnahan fungsi gigi dan memberi kesan negatif kepada kualiti kehidupan!

Panjang lebar Professor explain kat kitorang untuk memastikan kitorang paham dan sebarkan tentang betapa pentingnya penjagaan gigi kita dan tak boleh dipandang ringan lebih-lebih lagi punca utama cavities iaitu sugar acids tu. Terima kasih Professor Dr Rahimah.

photo 2 (2)

Antara tip-tip lain yang dikongsikan oleh Professor ialah ialah tentang penjagaan gusi dan gigi baby. Sebaiknya dari baby lagi kita patut dah mula menjaga gusi dan gigi diorang. So bagi parents yang ada baby tu kena ikut tip-tip ni.

Sentiasa cuci gigi dan gusi baby menggunakan kain pun boleh. Lebih-lebih lagi bila lepas makan ataupun minum susu, lap kan mulut baby kita tu dengan towel basah ataupun suam supaya bakteria tidak merebak.

Dah tahukah korang mulut baby kita tu akan dapat bacteria yang datangnya dari mouth kiss dari mak bapaknya. Kan mak-mak bapak-bapak ni suka kiss-kiss mulut anak, hah dari situlah datangnya. Mak bapak ok la lagi kan, ni yang orang-orang luar ni pun sama cium si kecik tu, taulah baby tu comel :)

Dan seharusnya tabiat memberus gigi harus dipupuk sedari anak-anak kecil lagi supaya menjadi habit diorang sampai besar rajin berus gigi. Macam Zeeshan pun sekarang dah pandai gosok gigi sendiri hiks. Tapi tengok mood dia gak, kadang-kadang aku yang kena godokkan :)

photo 3

Colgate memperkenalkan revolusi terbaru dengan ubat gigi mereka. Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer – yang pertama dan the only family toothpaste dengan unique sugar acid neutralizer technology, clinically proven untuk melawan punca utama cavities.

Kakak_Colgate

By the way, I’ve been using this toothpaste since it was launced, bukan sahaja dapat merasakan perbezaan ketara rasa tawar selepas menggunakannya bermakna hilangnya rasa gula di celahan gigi kita malahan juga rasa pudina dinginnya menyegarkan mulut saya :) Bukan saya sorang jer yang pakai, satu family pakai lebih-lebih lagi Kakak, sebabnya gigi Kakak sekarang on the stage dalam pertukaran gigi susu ke gigi kekal. Ada a few batang dah tercabut dan longgar, tu yang bila I told her about kelebihan ubat gigi ni, terus pagi petang malam rajin memberus gigi dengan Colgate Maximum Cavity Protection. “Takutlah nanti gigi Kakak berlubang, tak cantik nanti” katanya.

So, say no to cavities! Fight sugar acids the number one source of cavities with Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer!

Khidmat pesanan masyarakat Colgate is brought by Redmummy.com

Comment: 7

The New Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer!

48hours sponsored post

IMG_9567

Nama Colgate memang dah sinonim dengan kita semua, well at least pada saya. Dari kecil saya membesar memberus gigi dengan Colgate. Kalau sebut jer ubat gigi for sure kita akan terbayangkan Colgate. Betul tak? Begitu sekali sinonimnya Colgate ni.

IMG_9619

Baru-baru ni saya berpeluang menghadirkan diri ke majlis perlancaran produk terbaru dari Colgate. Di majlis ini Colgate telah melancarkan ubat gigi teknologi terbaru mereka iaitu Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer.

IMG_9570

Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer merupakan ubat gigi yang pertama dan the only ubat gigi yang dilengkapi dengan Sugar Acid Neutralizer yang dapat melawan punca utama cavities iaitu sugar acids.

IMG_9564

Macam aku cakap tadi, sugar acids adalah punca utama berlakunya cavities because they can attack and dissolve tooth enamel. Gula mostly terdapat dalam semua dan segala jenis makanan yang kita makan ataupun minum setiap hari, even kalau kita ada balance diet hanya makan buah-buahan dan sayur-sayuran sahaja, juga ada terdapatnya gula. Memang tak boleh lari la dari makan gula ni.

So dari pemakanan gula tadi tu, gula itu akan bertindakbalas dengan bakteria yang dalam mulut kita to form sugar acid yang boleh mengakibatkan kerosakan pada tooth enamel (lapisan luar gigi). Seterusnya calsium akan hilang dari enamel gigi kita dan menjadikannya weak spot, tanda-tanda bermulanya cavities.

Dan kalau tak di periksa lebih awal maka kerosakan gigi pun bermula dan terjadilah cavities!

IMG_9577

Jangan main-main dengan cavities ya, lebih-lebih lagi untuk kanak-kanak. Cavity ataupun gigi berlubang boleh membesar dan menjadi semakin besar over time. So kalau kena gigi berlubang boleh bayangkanlah macamana derita dan sakitnya kan. Tak lena tidur dibuatnya, serba tak kena lah! Cavity juga dikenali sebagai dental caries dan once terjadinya cavity cepat-cepatlah pergi jumpa dentist ya. That’s why prevent is better than cure :)

IMG_9585

Professor Dr Rahimah Abdul Kadir, the Chairman of the Alliance for a Cvity-Free Future (ACFF) semasa pelancaran ini juga menyatakan bahawa 8 dari 10 kanak-kanak pra-sekolah berumur 5 tahun ke bawah sudah mula affected by caries. Dasyatkan.

IMG_9590

So sangatlah penting kita sebagai ibubapa mengambil langkah positif untuk menghindar dan melindungi gigi mereka sedari kecil ya.

IMG_9610

Mengambil masa 8 tahun untuk klinikal research dan terbukti secara klinikal, Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer dapat meneutralizekan acid sebelum ia merosakkan gigi kita. Disamping itu juga menguatkan enamel gigi kita dengan fluoride dan calsium untuk menghindar cavity dari terbentuk.

IMG_9821

Terima kasih Colgate, kerana dengan teknologi terbaru ini, kita sekeluarga kini dapat menikmati cavity-free future. Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer boleh didapati dari mana-mana kedai, outlets ataupun farmasi seluruh negara. Inilah peluang kita memberitkan cavity-free kepada ahli keluarga kita especially anak-anak kecil kita :)

Say no to cavities!

Khidmat pesanan masyarakat Colgate is brought by Redmummy.com

Comment: 8

Happy Me in Singapore with Visa :)

*I am blogging on behalf of Visa’s Travel Happy campaign and receive compensation for my time, but the thoughts, words, and promotions on this page are mine, not Visa’s.*

IMG_5716

Yey kita dah sampai di Singapore :) Apa lagi letak luggage kat hotel terus la kitorang pusing jenjalan. As per our itinerary yang mostly free and easy, relax, chill out so kitorang just jalan-jalan tengok-tengok yang berdekatan dengan our hotel jer.

Orchard Road memang la tempat favourite aku hai. Kiri kanan depan belakang penuh dengan malls, butik, outlets dan macam-macam lagi. Walaupun tak membeli, dapat cuci mata ataupun menerai pun aku dah happy :)

IMG_5824

Lagi satu rahsia aku bila travel oversea, kalau berkesempatan mesti aku carik tourist information center. Bukan sahaja kita dapat info tentang any events yang sedang berlangsung during our visit tu tetapi mostly banyak offers ataupun voucher discounts boleh kita dapati dari sini especially discounts on entrance fee la, on merchandise la dan macam-macam lagi. So dah jimat kat situ :)

IMG_5627

One thing for sure yang most important bila aku travel selain dari safety, ialah bajet ataupun belanjawan kita. Biasanya aku dah set awal-awal berapa had maximum budget untuk travel ni. So macam Singapore ni, aku pun ada la hadkan belanjawan aku. Tak boleh main beli beli beli jer, kalao macam tu memang pokai la jawabnya! Tu sebab penting kalau kita dapat save ataupun jimat here and there on our spending tu memang happy la kan.

IMG_5753

Habis dah seround pusing Orchard Road ni. Ada la a few pilihan di hati tapi esok-esok la kita pergi beli hiks

IMG_5818

As I mentioned earlier, kita boleh dapatkan bermacam-macam rewards, discounts ataupun free gifts dengan Visa, ni salah satu contohnya. Ni for those yang muda-muda suka party-party la dok :)

IMG_8421

Lagi satu aku notis kat Singapore ni kan, sana sini mana-mana jer sure ada queue. So aku pun ikut sama la queue, ni nak lunch jer pung :)

IMG_5887

Street shopping at Bugis Street

IMG_5937

Memborong baju untuk anak-anak, eh baju aku pun ada sekali :)

IMG_5959

Visa is accepted everwhere :)

IMG_6072

Having our Indonesian style dinner in Singapore hiks :)

IMG_6120

Dah penat pusing-pusing kita duk la rehat sekejap tengok orang lalu lalang. Ramai sungguh orang kat Orchard Road ni haii. Sambil tu exploring Visa apps carik apa lagi offers ada kat Singapore ni.

IMG_8585

Ala rasa macam sekejapan jer our honeymoon ni. Dah time nak pulang dah. RD pun pakai Visa gak. Dia kasik settle the hotel bills :)

IMG_6206

Mana ke kaunter nak check-in ni?

IMG_6215

Cantik tak?

IMG_6253

Ohh ni lah sebenarnya hajat besar aku kat Singapore ni :)

IMG_6294

Oh lagi satu style aku bila travel oversea, bila nak beli designer handbags kebiasaannya aku akan top-upkan duit ke dalam Visa aku tu. Meaning that aku memang dah ada allocation siap-siap untuk beli handbags tu, terus top-up siap-siap :)

IMG_6324

It’s time to balik dah. Honeymoon done, shopping pun done :)

IMG_6371

Ok babai Singapore, aku pulang dulu :)

IMG_6345

Happy us travelling with Visa :)

Oh by the way, Visa ada contest di mana hadiahnya merupakan Agoda.com travel e-voucher bernilai RM1,000 setiap minggu bermula dari 17 Feb to 16 Mar. Apa yang korang kena buat ialah hanya Tweet ataupun Instagram your most creative Travel Photo dan jangan lupa hashtag #TravelHappy #VisaMY. Terms & Conditions apply. Untuk info lebih lanjut, Click here!

Check out our #TravelHappy with Visa dalam video-video ni :)

Comment: 3