Nuffnang

Olay makes me 5 years younger!

.IMG_0237

Kak Red, umur midst 30s ye?
No, already 41.

This is the normal situation yang Akak dapat, bertahun-tahun. Mungkin sebab akak petite (dulu orang dok ejek-ejek Akak bonsai bagailah – those in BBChat hahahaha, not nice you know, this bonsai have delivered 3 kids and became a superstar gak, LOL). OK that s joke aside. So, other than size, ialah skin kita lah. If pandai jaga, insyallah, boleh nampak muda belia.

Jom direct to the point, apa antara skincare yang the best among the best yang patut ada in our dressing table. It’s OLAY!!

Everyone knows this brand, very famous. Jadi ramai tau kebagusan this product so mungkin masih antara kalian gadis-gadis, wanita-wanita or even the lelaki yang baca post nih, mau lebih details on this family of Olay. Tak gitu, so let me story-story you.

Why you have to get OLAY as your daily skincare….

olay_redmummy2

Olay Miracle Duo (Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence & Olay Regenerist Micro-Sculpting Cream)

So untuk Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence ialah the one yang terbaru nak masuk Malaysia. I’m so happy Akak dapat pakai dulu so dapat tried for few months already untuk check whether it suits me well or hasilnya. Alhamdulillah berkesan!!

IMG_2334

 

This is highly recommended to be used dalam your skin care regimen yakni selepas you dah cleansed and pakai toner. So baru u pakai Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence nih. This powerful combination of Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence dan jugak the Olay Regenerist Micro-Sculpting Cream work together to surface sel-sel dalam kulit kita nih dan provide 2x lebih anti-aging active penetration dalam skin kita.

Result sangat stunning (you may check my Instagram for my no filter video of my skin, smooth kan?). You may look even 5 or 10 years younger (I have proven it) if you apply consistently to you skincare.

IMG_2330

The other one is the Olay Regenerist Micro-Sculpting Cream, yang ni is the moisturizer yang kita pakai selepas kita dah pakai boost tuh. So wajib apply these 2 on your face. Best kalau ko tengok video akak explain about all these products (akak kan suka bercakap), jadi why and why? Let s move on…

Untuk these 2 products antara khasiatnya or hasil mujarabnya specially for mothers or those yang dah 30s tu, not too late to look after your skin. I know some mothers dah yang lelanjut macam akak ni malas nak jaga kulit. Some tu lagi lah, bukan takat tak nak jaga kulit, personality pun sememeh, hish kome ni nak kena buat class lagik ke.

Jadi our penampilan, dah banyak kali cakap, yes true people will look kat heart kita, our kindness bagai, but takde salah jugak if kita jaga kulit kita nih. Doesn’t matter lah umur kita berapa, but kita berhak untuk menghasilkan kulit yang terbaik untuk diri kita sendiri, jugak nanti kita juga adalah mentor pada anak-anak dan menantu serta cucu-cucu kita, apatah lagi teman anak-anak kita.

Olay Miracle Duo membantu kulit kita untuk lebih firm, agak cepat jugak keberkesanannya, tak perlu tunggu berminggu-mingu (depends on your skin too), as for me it works really good. Kemudian wrinkles pun agak berkurangan, takde la nampak sangat. Kesmoothan kulit kita ni pun sangat ketara, some people pun sibuk nak reraba rasa kulit muka kita ni coz mereka tahu ini adalah satu yang sangat mereka perlukan dan mereka mahukan rahsia kita. Jadi nah, I don’t keep the secret but I share with you. Get yourself an Olay product, this duo is a must to have at home.

Prices are not that bad, affordable, halah benda mahal pun pompuan sanggup bayar, asal nak cantik ye dak. Nothing is impossible for your skin.

IMG_2400

 

Remember bila kita menganjak umur – kulit-kulit kita akan semakin lama semakin kusam, itu sangat hakikatnya tapi kita ada product dari Olay yang boleh help you to slow it down. Kira takde lah nampak benau ko tu tua sangat or kering or sangat tak kuasa mata nak pandang. Jadi you have the solution.

Let Akak ajar again cara nak pakai, once you dah cuci muka, dah pakai toner, you pakailah the Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence nih. Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence ni you pump kat tangan 2 kali jer, sapu kat muka (kalau akak sampai leher tengkuk), kemudian you apply pulak the Olay Regenerist Micro-Sculpting Cream, letak gak kat muka dan juga di leher selepas dah pakai boost tuh. Rata sapu di muka, you akan feel calm je bila dah pakai dedua nih.

You can get them kat any pharmacies or shops.

Jadi ingat, the power of our skin nih bukan saja terletak pada hati dan senyuman kita, but juga terletak pada kulit kita. Lagi flawless lagi kurang wrinkles or lagi smooth, lagi sedap mata memandang :)

Final one to remember, these miracle products – Olay Miracle Duo will be launching in our country Malaysia on October this year. Dengan new form of packaging yang akan menyemarakkan lagi the Olay trend.  For further info:

https://www.everydayme.com.my/olay

Check out my Instagram for the video details too on Olay.

Comment: 3

MaxisONE Kid Watch for worry free parenting experience!

.

.

 

IMG_4046

Pernah tak korang terfikir, alangkah bagusnya kalau kita dapat monitor 24jam ke mana anak-anak kita pergi dan apa yang mereka tengah buat. Sure best kan, rasa macam dekat jer dengan anak-anak gitu dan lagi satu kita pun rasa aman dan tak perlu risau apa-apa sebab kita tau di mana dan apa yg diorang buat. Sebagai ibu, memang Akak sangat-sangat wish kalau this kind of thing ada :)

IMG_4504

 

Ya memang ada!

Baru – baru ni Akak tengok video ini: https://www.youtube.com/watch?v=M0LuJKjOGQ0

Maxis telah memperkenalkan a “smartphone” designed for kids to entertain them and also to give parents a way to have peace of mind parenting.

IMG_4489

Zeeshan kagum dengan gajet baru ni :) and he loves it!

maxisone-kid-watch-redmummy

Macam Akak cakap tadi to stay in touch with our kids and to monitor them, with MaxisONE Kid Watch ni, tak kiralah berapa jauh, kita still can track them, in real time some more!

Salah satu features nya ialah GPS & tracking function. Akak rasa memang lega ada function macam ni. Especially kalau diorang ade buat school outing ke, Akak boleh tau routing perjalanan dan track ke mana diorang pergi. So rasa macam close to them!

 

maxisone-kid-watch-redmummy2

 

Di samping itu ada pelbagai-bagai lagi functions yang ditawarkan, yang Akak suka ialah Alarm zone dan Notifications

Kita boleh set kawasan ataupun zon selamat untuk anak-anak kita, sebagai contoh sekitar rumah dan sekolah.

 

maxisone-kid-watch-redmummy3

 

Dan sekiranya diorang tiba-tiba tersasar keluar dari zon selamat, kita akan dapat Notifications. So apa lagi kita tengoklah GPS pula ke mana diorang pergi. Selesalah hati Akak kalau nak contact anak jika perlu, senang jer. Juga terdapat fungsi SOS alert jika berlaku perkara yang tak diingini.

 

maxisone-kid-watch-redmummy4

 

Dan settingnya pula, kita boleh setkan dimana smartwatch ini tidak boleh di offkan secara manual. Budak-budak ni kadang-kadang gatal tangan usik sana-sini ter off la pulak kan, so dengan setting ni memang usik macamana pun takkan off. Dan ini sangatlah bagus sebabnya kita sentiasa dapat monitor anak-anak kita.

 

maxisone-kid-watch5

 

Lagi satu yang uniknya dan membuatkan Akak love this smartwatch ialah kebolehannya menangkap gambar dan send kepada kita. Contoh kalau diorang keluar outing they can simply snap a photo and sent to us. But actually kita pun boleh snap remotely to see their surrounding even listening to them. Cool sei! So now kita pun dapat merasai apa yang diorang experiencing even kita not arround with them.

 

IMG_4670

Selain itu of cos this watch can make a call and leave voice message so its okay kalau anak-anak masih don’t know how to read and write yet. With MaxisONE Kid ni, kita dapat membuat unlimited calls to 10 assigned phone numbers. Only assigned numbers ya. So they cannot simply call sesapa unless it’s set in the phone’s contact. Like mine, I set the contact to us both the parents number, telefon rumah, nenek dan atuk diorang plus makcik pakcik diorang la.

So Zeeshan, he’ll call semua yang ada dalam phone contact tu hiks. Especially me and his dad la, setiap sejam dia call! Tapi tak perlu risau the bill la sebab ianya ada unlimited calls pakej! Phewww

IMG_4654

Memanglah kita boleh bagi diorang the normal smartphone kan, tapi kita pun tak mau la diorang terlalu expose dengan smartphone, youtubing memanjang. So this watch memang a perfect solution! Imagine kalau bagi smartphone, for sure Zeeshan tak buat kerja sekolah dia tu!

Tambahan pula dengan adanya unlimited calls to 10 numbers, dengan location trackingnya, safety zone yang kita boleh set serta its camera features, memang terbaik la jam pintar ni :)

Even Kakak pun pakai jam ni bila pergi ke sekolah ataupun tuition. Senang dia nak call bila dah habis tuition so ayah dia can fetch her up. Bayangkan kalau bagi smartphone for sure kena rampas dengan cikgu! Or diorang meleka melayan internet.

IMG_4671

 

This is really a must have device for our kids. Really give you a peace of mind and worry free. Dan secara tak langsung menjadikan hubungan kita anak-beranak lebih rapat dan rasa close to each other. Apa taknya, Zeeshan setiap sejam akan call mak bapak dia hiks :)

Dengan hanya serendah RM58 sebulan, korang boleh memiliki kesemua ini. Personally for me sangat-sangat berbaloi dan mampu milik. Dan yang lebih pentingnya, keselamatan ana-anak lebih terjamin dan kita sebagai ibubapa tak perlu lagi risau ke mana dan apa yang anak-anak buat!

Untuk maklumat lebih lanjut tentang Maxis One Kid ini boleh layari link -

https://www.maxis.com.my/en/personal/plans/postpaid-plans/maxisone-kid.html

 

Comment: 5

Sleep with the Sharks with Scott’s® DHA Gummies!

.

.

IMG_0073

This cheeky little fellow memang selalu came up with some surprises la. He always explore something new everyday! Baru-baru ni dia duk diam senyap-senyap dalam bilik Akak, korang tau dia buat apa? Dia gunting gambut dia sendiri!!! Grrrrr. Tu agaknya dia curious la tu apa dia boleh buat dengan gunting mak dia ni. Tu yang dia try out new things tu. Lesson learned, exploring things for him actually good, but kita kena la monitor dia.

Gambar atas tu pulak, bersungguh-sungguh dia nak buat pasang sendiri toys baru dia tu. RD nak tolong pun dia tak bagi. Kalo this kind of thing, memang bagus sangatlah dia ada rasa ingin tahu dan buat pastu explore sendiri :)

IMG_3366

Bercakap pasal exploring ni, korang dah baca previous post Akak pasal Our Bright Little Explorer?

So sambungan dari previous post tu, Akak janji nak cerita pasal contest kan. Dari Facebook Page Scott’s Akak perasan ada a few names dah menang contest Bright Little Explorer. So tahniah pada yang menang.

Tapi jangan risau, sebab ada lagi contest sedang berlangsung sekarang ni iaitu Sleep with the Sharks Contest!

Wow ini memang rasa terujalah nak join kan! Para peserta berpeluang menyaksikan pelbagai aktiviti Sharks pada waktu malam dan juga haiwan laut yang lain. Ini termasuk feeding sessions, hands-on night activities, night educational tours and a unique experience of ‘sleeping with sharks’. So your kids definitely gonna love this activites!

Apa yang perlu mummy and daddy buat ialah…

  1. Ask your mini to complete this sentence:

“If I could sleep next to a shark, I will ask Mr. Shark…..” (in less than 25 words), then guide your mini to draw a very simple happy shark on a piece of paper.

  1. Snap a photo of your mini’s drawing and post it in the comments below along with your mini’s sentence.

  1. 10 most creative answers will win a pair of tickets to experience ‘Sleep with the Sharks’ and you moms will enjoy RM100 shopping vouchers

Senang jer kan, bolehlah join. Sebab ini memang rare experience untuk anak-anak! Exciting experience even Akak pun sama teruja nak join sama, Zeeshan sure suka punya :) Contest starts 19 September – 7 October 2016.

IMG_3367

Here is Scott’s® DHA Gummies dan seperti yang korang sedia maklum, Akak rasa semua familiar dengan nama dan brand Scott’s kan? Ala takkan tak ingat minuman bersupplement yang berperisa oren dengan lambang seorang lelaki memikul ikan kod :) And by the way, Scott’s is the No. 1 child health supplement brand in the fish-based segment in Malaysia (as reported by Nielsen, MAT June 2016). Hebat-hebat!

IMG_0803

I’m sure korang familiar dan aware apa itu DHA kan, tapi pada yang tak familiar, DHA ialah komponen penting untuk perkembangan otak normal kanak-kanak semasa dalam fasa pembesaran mereka. Bermakna DHA amatlah mustahak untuk anak-anak kita supaya perkembangan otak mereka lebih sihat dan cerdas dan dalam masa yang sama membantu memupuk rasa ingin tahu dan minda sukakan cabaran. Dan kenyataan ini dikongsi oleh Certified Paediatrician, Dr Ali Azman Minhaj betapa pentingnya DHA dalam pembesaran seseorang kanak-kanak.

Memang secara tidak langsung dan tanpa kita sedari, diet ataupun pemakanan seharian anak-anak kita terdapatnya komponen DHA itu sendiri, tetapi secara rationya ianya sedikit sahaja. Oleh sebab itulah, Scott’s memperkenalkan produk yang inovatif dan menyeronokkan bagi kanak-kanak iaitu Scott’s® DHA Gummies sekaligus membantu dalam pengambilan DHA yang secukupnya.

Scott

Mengandungi DHA (asid docosahexaenoic), sejenis asid lemak Omega-3 yang penting untuk pembentukan otak dan mata, Scott’s® DHA Gummies juga mengandungi Vitamin D yang penting untuk pertumbuhan dan pembesaran yang sihat. Also non-sugar coated, and non-sticky texture dan sesuai untuk anak-anak berumur dari 4 tahun ke atas.

Bila dalam bentuk gummies ini, minyak ikan tanpa ada rasa dan bau ikan sudah pasti menyeronokkan untuk anak-anak kita makan, tidak perlu dipaksa lagi ataupun disuruh! Personally Akak as a parents yang busy dengan rutin harian dan perbagai komitmen, sangatlah bersyukur adanya Scott’s dalam bentuk gummies ni, at least the kids suka rasanya dan makan tanpa perlu dipaksa! And by the way, ini dihasilkan dari process microencapsulated with a patented technology that locks in the goodness of fish oil without the fishy taste and smell.

Lebih-lebih lagi ianya berperisa oren dan strawberi dan berbentuk in three different sea creatures – crab, fish and octopus. Lagi la budak-budak suka :) dan sudah semestinya memberi kebaikan untuk diorang juga!

Scott’s® DHA Gummies kini boleh didapati at most retail outlets seluruh Malaysia. Untuk info lanjut bolah layari Facebook page Scott’s – https://www.facebook.com/ScottsMalaysia. Terms and conditions di sini http://bit.ly/2cQewGk. Dan jangan lupa masuk Sleep With The Sharks contest tu :)

Comment: 1

Nuffnang’s Anniversary and a Wedding…

 

IMG_1875

didnt win anything pun masa event Nuffnang’s 10th Anniversary, but kami datang sebagai support to Nuffnang

IMG_1967

joined this contest (but they gonna pick for yang with strangerlah for sure, i did posted gak dalam my ig). pakai budak waiter, from Pakistan ke Bangladesh kot budak tuh…

IMG_1979

balik cepat coz biasalah, got kids mar…..love the super duper panjang earrings and the necklace nih. both untuk event, bukan untuk daily usage, gi opis pun tak kuasa hakakkkk nak pakai macam tuh, make up pun memang teballah, coz night event some more lampu tempat anniversary Nuffnang ni macam biasa melalap jer…

During this event, ramai terlalu ramai bloggers yang akak tak kenal. Frankly speaking, hanya ada 3 orang bloggers yang from the old time of us ada malam tuh, yang lain dah jadi apa, malap sudah? It was just me, KY and Kim (which we hv been knowing each other since the day one of us with Nuffnang sangat). The rest of the bloggers,i donno and couldnt be bothered hahahha…

IMG_2120

the next few days, kami in red and black (mine is from Lubna, meaning ai dah pakai all their similar design, the blue, the red and this one black).

IMG_2133

lawa pelamin….

but too badlah tak dapat nak amik gambar pengantin coz baru nak bangun posing2 mak ajah dah ajak balik pulak (she s tired). Ai is bawak mak pergi wedding nih, her anak sedara punya anak kawin, gitu kan…tapi yg moleknya lagik coz the pengantin perempuan tu masa dia baru baby2 lahir, aku yang babysit dia. So her mom (my lady cousin),  Babysit, ala2 macam maid gitu hahahaa…i was very young sangat, baru umur 13 ke 14 taun rasanya.  Cuti sekolah and so tolonglah my cousin jaga anaknya tuh.

IMG_2135

untuk Mak Ajah, kita hantar dia melepak kat gang2 mak2 and pak2 sedara…..my dad tak ikut.

lepas tu aku and suami pi duduk kat meja bawah sikit, untuk gang2 cousins, sedaras mara lain lah. So cos we left early, jadi takdelah gambar ngan pengantin at all…

IMG_2154

alah adik yang amikkan gambar akak nih napa le ko tak crop sesiap dalam frame langsir ko tuh dik…

IMG_2073

make up hari tu, by akak sendiri lah. About make up ni aku tak mahir pun, aku tengok belajar sendiri dari instagram (rasanya dari 800 lebih yang aku follow tu, half jer make up artists kot, hok omputih ler, yang local Malaysians depa tak rajin buat video). So instead of stalking celebrities, akak lagi suka tengok all the videos done by foreigners nih. Most of the nights macam tu lah kerja akak, check depa punya IG, best, i love it. Agak2 gila lagik, sebijik2 barang make up yang depa pakai tu akak pergi beli esoknya. LOL. jadi because i m not a professional make up artist, ala kadar je lah hasilnya kan…

Orang yang terer lukasan, sangatlah terer makup, I memang failed bebenda seni lukis nih, seumur hidup ada le sekali jer hasil lukisan ditayangkan kat belakang kelas yang buat ai proud and ingat sampai ke tua hah. hahahha itupun gigih nak gak sangat my painting tu ditampalkan kat belakang kelas, merasa gak lah. So jadinya, lain orang lain tangan lain hasil makeup nya.

Comment: Comments Off

Our Bright Little Explorer :)

.

.

IMG_3020

Zeeshan is now 4 tahun 8 bulan and his growth boleh dikatakan as normal kids. But lately Akak notis he’s quite independence. Meaning dia insist nak buat sesuatu tu on his own. Tak perlu bantuan dari sesapa pun. Kalau dia tak tau nak buat, dia akan bertanya. Boleh tahan juga soalan-soalan yang dia tanya, bermacam-macam la rasa ingin tau dia tu.

So sekarang pakai seluar, baju, kasut dan some other things semua dia buat sendiri. Bagus anak mummy ni :)

IMG_3026

The other day bapak dia dah janji dan bawak pergi taman permainan, so weekend tu dia tuntut la janji bapak dia. Botol air dia tu memang dia tak akan lupa bawak, ke mana-mana dia akan make sure bawak bekal air minuman tu.

IMG_3003

 

Suka sungguh dia dapat bermain kat taman ni. So habislah dia explore satu taman tu naik basikal, panjat sana-sini, berlari main kejar-kejar dengan kawan-kawan sebaya dia kat taman tu. Sekejapan jer diorang jadi kawan main sama-sama. Siap approach budak tu pinjam bola main sesama lagi.

As a mother these are the moments yang menghiburkan hati kita. Bila nampak anak-anak rasa gembira bebas bermain, kita pun semestinya rasa happy jugak.

IMG_0824

 

Dan seperti biasa sebelum tidur dia mintak his gummies :)

Oh by the way, have you all tried the new Scott’s® DHA Gummies? Berperisa oren dan strawberi yang  sudah semestinya anak-anak korang pun sama macam anak-anak Akak, for sure sukakan gummies ni :)

IMG_0829

Bukan sahaja Zeeshan, Kakak dia pun dok suka menguyah Scott’s® DHA Gummies ni.

Secara ringkasnya DHA ataupun asid docosahexaenoic merupakan komponen yang sangat penting bagi perkembangan otak kanak-kanak, especially during their growth. Ianya membantu supaya perkembangan otak mereka ini menjadi lebih sihat dan cerdas dan dalam masa yang sama membantu memupuk rasa ingin tahu dan minda yang sukakan cabaran.

IMG_0801

Tidak dinafikan atau tanpa kita sedari, diet ataupun makanan harian anak-anak kita ada juga mengandungi komponen DHA itu sendiri, cuma dalam kuantiti sedikit sahaja, dan ini mungkin tidak mencukupi. Oleh sebab itu Scott’s memperkenalkan produk yang inovatif ini bagi kanak-kanak iaitu Scott’s® DHA Gummies yang sekaligus membantu dalam pengambilan DHA harian secukupnya. Lagipun budak-budak tentulah suka makan gummies kan :)

Dan sempena pelancaran Scott’s® DHA Gummies ini, Scott’s Malaysia juga melancarkan kempen ‘Bright Little Explorers’ yang bertujuan memupuk kesedaran kita sebagai ibubapa tentang betapa pentingnya DHA dalam membantu perkembangan otak anak-anak kita, sekaligus membantu memupuk rasa ingin tahu dan adventurous minds mereka.

Dan bercakap tentang Bright Little Explorers, there will be a contest, ni nanti Akak sambung next post ek :)

Scott’s® DHA Gummies kini boleh didapati at most retail outlets seluruh Malaysia. Let our kid become  our Bright Little Explorers! Untuk info lanjut bolah layari Facebook page Scott’s – https://www.facebook.com/ScottsMalaysia

Stay tunes!

Comment: 13