Nuffnang

Beli Bijak Jimat Bijak and #GetMoreSavings

.

 

rm_png

 

Saya berada di mana-mana sahaja sekarang hiks :) Boleh jumpa saya di semua hypermarts samada di Tesco, Mydin, Giant ataupun Aeon seluruh Malaysia.

Korang dah jumpa? Kalau terserempak, jangan lupa selfie with me :) Tapi yang paling penting membelilah dengan bijak kerana ianya lebih menjimatkan and at the end we actually #GetMoreSavings

 

IMG_9422

 

I’m sure sekarang ni mana-mana hypermarts penuh sarat dengan pengguna nak memborong. Sebab apa? Kan kenaikan harga barangan just around the corner. Ye tak lama jer lagi cukai barangan akan dilaksanakan. Mesti most of you tertanya-tanya “Barang apa ek yang akan terjejas? Services apa yang kena cukai baru ni?” Well you are not alone, semua orang pun sama main agak-agak ikut kefahaman masing-masing. Tapi yang paling nyata sekali, semua orang mula sibuk membeli dan stock up sebanyak yang boleh untuk mengelakkan perbelanjaan yang lebih la apa lagi!

Tak salah kalau kita nak stock up banyak-banyak tapi mestilah tau cara-cara membeli yang betul. Janganlah main beli jer. Betul tak? Mestilah kena bijak memilih produk yang memberi kita lebih nilai-nilai hebat yang sekaligus menjimatkan kita.

 

IMG_9423

 

Sedikit tips yang Akak nak kongsikan supaya kita dapat lebih manfaat ataupun more value bila kita nak membeli sesuatu produk, lebih-lebih lagi sebelum cukai baru ni, ialah dengan memilih trusted brand yang memang dipercayai kualitinya dari segi penggunaan yang lama (longevity), prestasi (performance) yang hebat dan juga nilai-nilai tambahan (value add) yang ditawarkan.

Seperti contoh bila kita membeli Dynamo pek besar, ia secara tak langsung lebih menjimatkan dari membeli pek yang sederhana ataupun kecil. Kita jimat dari segi harga dan jumlah kandungannya. Do your own math ;) Dan dengan prestasi yang memang terbaik, kita cuma cukup menggunakannya dengan hanya satu cucian sahaja dah berjaya menanggalkan segala kesan degil kotoran! This actually #GetMoreSavings di mana kita dapat gunakannya dalam masa yang lama, tak perlu nak stock up banyak-banyak dibandingkan dengan brand yang biasa!

RM-PnG

Apa yang Akak cuba nak sampaikan supaya kita realize ialah memang secara kasar kita nampak kita membayar lebih mahal tetapi hakikat yang sebenarnya ialah kita actually dapat lebih penjimatan dari segi penggunaan produk yang tahan lama (longevity), prestasi produk (performance) yang hebat dan juga nilai-nilai tambahan (value add) yang ditawarkan oleh produk-produk P&G

 

rm_vs_mak_biasa

 



Dan jangan lupa tengok video Akak vs Mak biasa ni :)

RM-PnG

And the best part is dengan setiap pembelian P&G products berjumlah RM60 di Tesco ataupun hypermarket yang lain, kita akan dapat PERCUMA Shell Petrol Card yang bernilai RM10. Penjimatan lagi, tak gitu :)

So go get your FREE Petrol Card now and #GetMoreSavings with P&G products.

Comment: 3

Rambut yang sihat untuk sekeluarga!

.

 

When it comes to penjagaan rambut, Akak memang la sangat cerewet. Antara sebabnya dari zaman remaja lagi Akak dah membuat macam-macam experiments kat rambut Akak ni. Maklumlah zaman-zaman muda kita kan nak cuba semua benda. Hair dyeing and coloring sudah tentu, bertukar-tukar warna penah cuba, pakai hydrogren, rebonding, curling dan macam-macam lagi!

So my hair a bit rosak here and there la sket tapi momantai, as I said bila pasal penjagaan rambut, Akak memang particular sangat. So sekarang ni Akak lebih fokuskan kepada rambut yang sihat, no longer nak try benda-benda zaman muda-muda dulu.

But dalam penjagaan rambut ni, banyak la sangat produk dan faktor dia sampai tak tau mana nak pilih ataupun nak ikut, tak tau mana yang sesuai. Tapi the most important things dalam penjagaan rambut sudah tentulah memilih syampu yang sesuai!

IMG_9319

 

So after mencuba beberapa produk syampu, akhirnya Akak prefer Pantene for my companion. Actually dah bertahun dah Akak pakai Pantene ni. Memang sangat bersesuaian dengan rambut Akak.

Percaya atau tidak yang Akak mensyampu rambut selang sehari. Memang Akak particuar. Akak mahukan rambut yang sihat dan wangi. Of cos la kan kita sebagai seorang isteri kena jaga kebersihan diri, especially bila cuddling malam-malam dengan si suami, mesti suka kalau si suami puji rambut yang harum mewangi dan lembut membelai :) Sambil dia membelai-belai rambut kita yang lembut tu kan, sedikit sebanyak menyemarakkan lagi rumah tangga kita. Lagipun rambutkan mahkota wanita :)

Personally apa yang dapat Akak kongsikan bila menjadi pengguna setia Pantene ni ialah dari segi benefit yang kita akan perolehi ialah Pantene secara tidak langsung dapat memperbaiki rambut yang rosak. Disamping itu menjadikan rambut lebih kuat dalamannya bermakna tiada lagi rambut yang gugur. And its technology is clinically proven in case you have any doubts.

Dan sudah tentu dengan penggunaan yang teratur dan keserasiannya menjadikan rambut Akak lebih lembut, halus, bersinar-sinar dan semestinya lebih sihat :) Si suami pun bertambah sayang hiks

Secara tak langsung pelbagai nilai-nilai dan manfaat yang hebat yang kita perolehi darinya.

IMG_0340

 

Untuk Akak dan anak perempuan Akak memang takde issue dalam penjagaan rambut ni. Korang tau sapa yang selalunya malas bersyampu? Ha budak-budak lelaki. Termasuklah laki dan anak lelaki Akak tu! Kena bersuruh barulah diorang bersyampu.

Mostly lelaki ni rambut pendek senang nak jaga. Cuma masalah utama diorang sudah tentu dandruff ataupun kelemumur yang disebabkan oleh peluh akibat gaya hidup mereka yang selalu aktif!

So Akak la jugak kena carikkan syampu diorang, so Akak memilih Head & Shoulders yang sudah semestinya no. 1 anti dandruff shampoo in the world. Keberkesanan ataupun manfaat utamanya yang dapat menghilangkan kelemumur sehingga 99.9% yang menjadikan produk ini bernilai hebat. So now they are always dandruff free with Head & Shoulders, provided diorang bersyampu la, tapi Akak memang always monitor hiks.

Here we are with our healthy hair taken care by Pantene and Head & Shoulders. Berdasarkan pengalaman Akak sebagai pengguna sendiri produk ini, produk yang berkualiti senantiasa memberikan kita manfaat yang tinggi dan nilai-nilai yang hebat ditambah pula dengan nilai-nilai baik sampingannya.

Disamping memperolehi main benefits nya, secara tak langsung kita beroleh lebih “value” bila menggunakan produk yang berkualiti ini samada dari segi prestasinya, ketahanan lama penggunaannya dan sudah semestinya nilai-bilai tambahan yang datang sekali bersama produk tersebut. Tak gitu?

rm_getmoresavings

Tambahan pula, dalam masa yang terhad, apabila korang beli produk P&G yang berjumlah RM60, korang juga berpeluang memperolehi Kad Petrol Shell secara percuma!

Comment: 1

Tips untuk Bersihkan Baju Sekeluarga dalam Satu Cucian!

 .

redkids

Baru-baru ni budak tiga orang ni pergi ke playground dengan bapak diorang. Si Kakak nak main badminton, Abang dan Zeeshan main bola sambil-sambil tu main playground tu semua. Tengah syok-syok main hujan pun turun dengan lebatnya. Tapi korang nak tau bukannya bapak depa suh benti main or pergi tempat berteduh. Selamba jer depa main dalam hujan. Korang tengok la gambar tu semua orang dah clear lari selamatkan diri, tapi depa berempat syok jer main bola.

Bila dah main dalam hujan of cos la habis satu badan seluar baju kotor kena lecak bagai. So bila sampai rumah, masing-masing penuh dengan lecak lenjun kotor satu badan dan OMG bau busuk peluh campur ngan hujan, dengan lecak dia lagi!

IMG_0351

Tapi for me sekali sekala biarlah they had fun main hujan lecak bagai and experienced all those things. Dan itu bagi Akak lagi penting, kerana secara tak langsung pengalaman tu nanti will reflex their lives. So biarlah baju depa kotor ke busuk ke, mummy kan ada ;) Janganlah asik “eh jangan main luar tu, kotor baju nanti” Baju kotor kan boleh dicuci, apa nak dirisaukan. Betul tak?

Aku memang tak risau pasal baju kotor diorang tu sebabnya aku ada Dynamo untuk setelkan masalah tu semua. Sudah semestinya nilai tambahan yang kita dapat dari Dynamo ialah, cukup dengan hanya satu cucian sahaja dapat menanggalkan segala kesan degil kotoran-kotoran tadi!

IMG_0349

 

Well jika untuk kotoran kita ada Dynamo, so untuk softener pula kita gunakan its perfect combo pula, iaitu Downy! Jika Dynamo dapat menanggalkan kotoran tanpa meninggalkan apa-apa kesan dengan hanya satu cucian, manfaat its combo, Downy pula memberikan wangian seperti perfume yang berpanjangan dan sudah tentu melembutkan pakaian yang dicuci tadi. Hanya cukup guna separuh cup sahaja sekali cucian!

Dengan keunikan dan keberkesanan tersendiri, memang ternyata Dynamo dan Downy adalah perfect match for our laundry solution.

Ini secara tak langsung memberi kita nilai-nilai yang hebat kepada kita, pertamanya penggunaan yang lama (Longevity), ye lah sekali cucian dah jadi bersih, tak payah cuci berulang-ulang kali! Jimat di situ :) Keduanya pula prestasi yang tinggi (performance) di mana dapat menanggalkan segala kotoran serta memberikan wangian seperti perfume yang berpanjangan dan ketiganya nilai-nilai tambahan (value add) yang secara tak langsung kita perolehi ialah hanya cukup dengan sekali cucian dan half cup sahaja penggunaan Dynamo dan Downy!

With these good quality products, we actually #getmoresavings

Mummy, baju kakak yang kotor hari tu dah bersih dan wangi pulak tu. Bolehlah kakak bergelumang lagi hiks :)

Amboi ko Kakakkkk…

IMG_0036

 

Tapi the best part is dengan setiap pembelian P&G products berjumlah RM60 di Tesco ataupun hypermarket yang lain, kita akan dapat PERCUMA Shell Petrol Card yang bernilai RM10. Another penjimatan di sini yey :)

So go get your FREE Petrol Card now! Thanks to Dynamo dan Downy! Korang nak main becak, berkelubang, ha silalah. Mak-mak yang bising anak main kotor, bergelumang tuh, go get help from Dynamo :)

 

Comment: 4

Kualiti atau Kuantiti?

.
PnG-getmoresavings

Seperti kebanyakan suri rumah yang lain, kerja-kerja shopping groceries memang tidak dapat dipisahkan. So seperti biasa sebulan sekali ataupun sebulan dua kali, mengukur la tapak kaki ke seluruh ceruk supermarket mencari barang-barang keperluan rumah.

Sampaikan dah hafal la kat mana letaknya sabun, section mana letaknya susu, rak mana letaknya softener dan segalanya la. Betul tak mak-mak semua?

PnG-getmoresavings-RM

Walaupun dah jadi lumrah, sudah semestinya masa kadangkala menjadi kekangan, bukannya selalu kita ada banyak masa nak berulang-alik pergi shopping groceries ni, letihla kalo setiap minggu nak kena pergi beli barang-barang rumah ni kan, so because of this Akak selalunya seboleh-bolehnya membeli secara pukal ataupun dalam kuantiti yang banyak sesuatu produk tu. Maklumlah beli sekali banyak so tahan la lebih lama lagi kan.

PnG-getmoresavings-RM2

Dan sudah semestinya bila beli dalam kuantiti yang banyak, Akak mestilah cari harga yang paling murahkan. To tell the truth we used to use 2 and at one time sampai 3 trolleys for our groceries need for every visit. Banyakkan! Tu pun kadang-kadang tak sampai sebulan, dah abih guna and terpaksa la mai lagi beli barang, alahaiii…

PnG-getmoresavings-2

Tapi itu Akak yang dulu-dulu yang lebih mementingkan kuantiti, konon kuantiti yang banyak dan murah pilihan yang bijak konon. Ternyata serong! So sekarang ni Akak dah berubah kepada yang lebih mementingkan kualiti instead of kuantiti walaupun lebih mahal sedikit.

Actualy it was started with my own experiences dan juga experiments sendiri ditambah pula Akak terbaca beberapa artikel yang sekaligus mengubah persepsi Akak di mana sesuatu value tidak boleh di kira dari segi kuantiti ataupun harga yang murah.

PnG-getmoresavings-3

Kenapa kuantiti tak sama dengan value?

Dalam kes ini, kita kena mengambil kira tentang 3 peranan utama sesuatu value itu iaitu ketahanan ataupun penggunaan yang lama (longevity), prestasi (performance) dan nilai-nilai tambahan (value add) yang tersedia ada dalam produk yang berkualiti.

Macam yang Akak experience sendiri, mungkin juga korang pun sama mengalaminya, sebagai contoh kalau kita membeli sesuatu dalam kuantiti yang banyak dengan menggunakan jumlah wang yang sama, itu tidak bermakna yang kita mendapat nilai yang terbaik daripada wang yang kita laburkan tu.

So sebaliknya dengan wang yang sama ataupun lebih sedikit, kita membeli sesuatu barang walaupun hanya sedikit bilangannya tetapi berkualiti tinggi, indirectly kita akan mendapat 3 values yang Akak cakap tadi, iaitu produk yang tahan lama, berpretasi tinggi dan juga terdapatnya nilai-nilai tambahan dan yang lebih penting sekali kepuasan hati yang kita dapat dari hasil produk itu sendiri :)

Sebagai contoh bila Akak membeli barang-barang untuk anak-anak. Contoh yang paling senang ialah toys Zeeshan dimana membeli toys yang berkualiti baik akan bertahan lebih lama kalo compare those yang murah-murah yang sekejap jer dah jahanam, ended up with kids frustration jer! Secara tak langsung budak-budak dapat main lebih lama dan they will appreciate more. Inilah dinamakan value yang kita dapat :)

Kita juga mungkin kadang-kadang tergoda untuk membeli jenama yang lebih murah sebab lebih menjimatkan wang konon tetapi apa yang sering berlaku selalunya kita ended up akan memerlukan kualiti yang besar untuk ianya berfungsi dengan baik. Contoh yang selalu berlaku kat Akak adalah pencuci pinggan mangkuk. Jenama yang mana lebih menyenangkan kerja menghilangkan all those minyak dan kotoran dari pinggan mangkuk kita? Sudah semestinya those trusted brands!

PnG-getmoresavings-4

Tambahan pula bila menggunakan produk yang tahap keberkesanan yang tinggi adalah lebih efficient dari segi masa dan tenaga so masa dan tenaga better spend with my family. And since the produk are efficient, they will last longer meaning tak perlu setiap minggu nak kena pergi shopping grocerries. Boleh buat benda lain yang lebih berfaedah :)

Apa yang cuba Akak sampaikan kat sini ialah marilah kita sama-sama menjadi pembeli yang bijak kerana membeli-belah dengan bijak adalah tentang membeli produk yang mempunyai prestasi yang baik, ketahanan yang tinggi ataupun penggunaan yang lama dan juga adanya nilai-nilai tambahan dan it’s actually #getmoresavings dan personally untuk famili Akak, those trusted brands have all these qualities dan lebih dipercayai keberkesanan dan penjimatannya :)

Untuk maklumat yang lebih lanjut tentang tip shopping dengan smart,  bolehlah semua membaca artikel ini http://savemoney.my/the-3-ultimate-shopping-tips-to-getting-better-value

Comment: 11

Our moment with Nippon Momento Special Effect Paint :)

.
IMG_6749

My newly painted wall :)

Agak-agak korang apa significant about the simple wall design tinggi rendah tu?

Cer teka?

IMG_6591

Wahh Kak Red, rumah dah cat baru ek? Cantikkk wall paper merah tu Kak Red :)

Ehemm, excuse me… tu bukan wall paper ye adik-adik. My new red wall tu adalah hasil dari cat terbaru Nippon Paint iaitu Nippon Momento® Textured Paint Series. Siri tekstur dinding premium yang lengkap ini mempunyai 4 efek unik istimewa iaitu Elegant, Sparkle Pearl, Sparkle Silver dan Sparkle Gold.

Yang akak pakai ni ialah dari Nippon Momento Elegant.

IMG_6770

Dah bertahun rasanya tak bertukar cat rumah. To be exact last cat was 2009!

IMG_6771

So tahun ni kita kena tukar color rumah, tukar mood gitu. We need to have a new colour for our dining and hall’s wall. I always wanted a dark color mix together with dark red. Plus nak try play around with warna dan tekstur serta dekorasi. So Nippon Momento® Special Effect Paint is the right choice for me :)

Nippon Momento® Special Effect Paint ialah cat berdekorasi berunsurkan “avant-garde” yang kaya dengan warna dan tekstur yang cantik. Menjadikan kediaman kita kelihatan baru serta secara tak langsung memberi inspirasi ketika musim perayaan terutamanya. Pelbagai warna dan tekstur ada, just pilih warna dan tekstur yang sesuai dengan citarasa dan kreativiti kita.

IMG_6773

Biasa la si kecik ni mesti akan menyibuk :)

nippon-paint

Apa warna yang akak pilih?

Nippon Momento Elegant dalam warna Euphoria ME006 (red) , Nippon Odourlite Soft Matt Finish dalam warna Braintree Road 4202T (dark grey) dan Nippon Odour-less AirCare dalam warna Gray Dawning 4201P (light grey) :)

Nippon Momento Elegant dalam warna Euphoria sudah semestinya significants to my lifestyle, a must colour for my wall. The dark grey coz akak ni bukanlah softy person, I loves all the garang/strong colour, even no one would dare to use these 2 colours. You just need to have gutts to play with the colours :)

So all ready? Nippon Vinilex 5500 Wall Sealer – checked. Nippon Momento Primer – checked. Nippon Odourlite Soft Matt Finish dalam warna Braintree Road 4202T (dark grey) – checked, painter tools – checked. Jom kita mengecat :)

IMG_6775

And the painting begins…

IMG_6776

Ooo untuk pengetahuan korang bila korang beli Nippon Momento cat, korang akan dapat 2 tin cat iaitu 1 untuk Nippon Momento Primer iaitu putih dan 1 lagi warna yang korang pilih la, macam akak warna Momento akak – merah. On top of that, akan dapat berus and the hard plastic macam gambar kat atas tu.

IMG_6554

By the way, untuk menggunakan Nippon Momento cat ni, kena ada skill sket dan creativity sendiri. Tapi bukanlah susah mana pun. RD try test boleh buat, senang jer dia cakap :)

First step kena applykan cat Nippon Momento Primer tu dulu. Ni kita boleh pakai the normal roller jer untuk cat. Second step pula dengan menggunakan berus, applykan Nippon Momento warna korang tu ke wall dengan stroke ke kiri dan ke kanan. Korang akan perasan yang Momento ni mempunyai tekstur dalam cat tersebut. Untuk lebih details boleh tengok youtube video bawah ni:


The last step pula kita kena ratakan the tekstur dengan menggunakan hard plastic yang datang sekali tu. Ini terpulang kepada creativty korang tersendiri untuk mencorakkan dinding korang tu. Tapi seelok-eloknya biarkan semuanya nampak sekata. Boleh tengok video bawah ni pulak cara-cara dia.



IMG_6606

Tadaaaa sudah siap. The whole wall of our hall and dining with the new Nippon Paint!

Nippon Momento Elegant dalam warna Euphoria ME006 (red) , Nippon Odourlite Soft Matt Finish dalam warna Braintree Road 4202T (dark grey) dan Nippon Odour-less AirCare dalam warna Gray Dawning 4201P (light grey) :)

IMG_6622

The closer look of the Nippon Momento Elegant. Cat ini berteksturkan ‘matte’ memang mempersonakan dan nampak sangat anggun. Tekstur dan warnanya yang kaya secara tak langsung membangkitkan suasana rumah.

IMG_6642

Zeeshan suka sangat with this new color. Sampai berposing dia kat situ. Well not only him, all of us love it very much.

This Momento areas itself is dedicated in our living and dining area, this is where we always hangout together as family for our time together for watching tv, dining and any other activities. The Momento color indirectly provides us a comfy and cozy ambient.

IMG_6763

Dan inilah significantnya this simple wall design, mengikut ketinggian masing-masing hiks :) Excited betul dia dengan cat baru ni!

IMG_6718

Tiga beradik with their heights meassurement painted on the wall

IMG_6495

Nippon Momento Special Effect Paint ni comes in various colours. Korang boleh virtually try the colour dari website Nippon Paint.

Tapi in case kalau kat website tu korang tak berapa nak nampak la warna tu ngam ke tak kat dinding rumah korang, korang boleh download Nippon apps called ColorCreation dari AppStore ataupun GooglePlay.

colorcreation

Once korang dah installed the ColorCreation apps tu, just snap photo of your wall then open it from the apps. Just pilih warna yang korang berkenan pastu applykan kat gambar wall korang tu. At least from this apps korang dapat imagine bagaimana rupa dan feel wall korang dengan warna yang korang pilih tu. Macam akak buat atas tu. Cool eh :)

IMG_6741

The dedicated design wall symbolizes our family moment area, we will put frame photo of each of us on top of our height measurement design tu. Belum siap lagi frame gambar tu hiks. Since our kids will growing up fast become taller and taller, they will remember their heights when the wall was painted.

IMG_6777

Give it a try, you’ll surely fall in love with Nippon Momento Special Effect Paint ni. It’s not only giving special effect to your wall or house, but indirectly give special effect to the whole family mood to become more chill and relaxing. Mood menjadi tenang dan ceria bila melihat suasana or ambient rumah yang nyaman dan mempersonakan :)

Comment: 13