Nuffnang

McDonald’s new Happy Meal Book Programme!

.

IMG_7298

 

Rasanya dah lama tak pergi singgah McDonald’s ni. Eh chop, hari tu ada lepak makan breakfast dia kat KLIA sebelum terbang ke Jakarta. Tapi both me and hubby jer la. Cuma kids jer lama tak bawak depa pergi McD.

Bila sebut McD, for sure korang ingat McDonald’s hanyalah restoran fast food semata-mata kan? Well technically yes, but the most important part, apart from menjadi makanan kegemaran anak-anak kita, they brings happiness to our kids :) with their big smiley Happy Meal set. Bila kids happy, kita lagi lah bertambah-tambah gembira. Itu yang kita mahukan, as long as kita moderate, not too much, not too less gitu.

IMG_7187

Personally for me, as long as we are all together, I treat as family activity. Banyak benda boleh kita buat bersama-sama dengan anak-anak sambil-sambil makan McD. Normally me as mak biasalah just ask and borak-borak with them about school, their friend dan macam-macam. Tapi RD suka main mind games or IQ tests even berteka-teki :)

IMG_7230

And kalau diorang ada new story books, they’ll baca buku sambil me and RD kejar Zeeshan yang berlari-lari pusing di McD‘s playground hiks. For me, this quality time is actually really important and significantly bring more positive vibes to our family values.

IMG_7214

 

So recently McDonald’s baru sahaja memperkenalkan programme terbaru mereka iaitu Happy Meal Book Programme and I’m sure this programme will bring more happiness to kids specifically and to us the whole family generally. So it’s time to bring the kiddos there :)

Apa Happy Meal Book Programme ni Kak Red?

McDonald’s memperkenalkan Happy Meal Book Programme ini sebagai salah satu usaha untuk menggalakkan aktiviti kekeluargaan dan menjadikan membaca sebagai kegiatan yang menggembira dan menceriakan. Disamping itu, program ini bertujuan untuk memperkukuhkan unit kekeluargaan dengan melibatkan anak-anak kita dalam pembacaan yang menyeronokkan. Bila sesuatu aktiviti itu menyeronokkan, anak-anak kita dah tentu tak jemu nak buat. Tak gitu? Especially tabiat membaca yang agak susah untuk dipupuk pada anak-anak zaman gadjet ni. Akak memang setuju sangat dengan langkah baik ini!

IMG_7266

Selain itu juga McDonald’s akan mengadakan beberapa aktivti-aktiviti menarik di restoran-restoran mereka yang terpilih seperti peraduan story-telling, Book Time bersama Ronald McDonald dan berjumpa sendiri dengan aspiring local authors.

IMG_7295

On top of that, Happy Meal Book Programme will features buku cerita dari siri Watch Me Grow by renowned publisher – DK Publishing

IMG_7208

 

Bukan itu sahaja, restoran mereka juga akan dihiasi dengan tema yang sekaligus mewujudkan persekitaran yang simulative untuk keluarga kita. Bertemakan dunia bawah air, anak-anak kita dan kita sebagai ibu bapa akan berpeluang menjamu selera dengan lebih menyeronok dan menceriakan :)

Tambahan itu, McDonald’s juga akan menderma sehingga 10,000 buku Happy Meal kepada pelbagai rumah anak yatim dan pertubuhan amal untuk memastikan bahawa bahan bacaan sampai kepada masyarakat yang kurang bernasib baik. McDonald’s berharap sumbangan ini boleh membantu untuk merangsang anak-anak untuk mula membaca seawal yang mungkin. Sumbangan akan dilakukan secara berperingkat-peringkat kepada penerima terpilih di seluruh negara. Bagus sungguh usaha McDonald’s ni. Akak memang sokong langkah murni macam ini!

IMG_7245

So now kita ada new aktiviti untuk weekend ni, to participate dalam Happy Meal Book Programme :) Korang pun boleh join sama, just remember the list of participating restaurants for the weekend activities as per below:

No.

Venue

Date and Time

1

Kota Damansara

9 May – 10:30am

2

Jalan Gopeng, Perak

9 May – 10:30am

3

Greenlane, Penang

10 May – 10:30am

4

Titiwangsa

10 May – 10:30am

5

Batu Caves

10 May – 3:30pm

6

Bukit Indah, JB

15 May – 4:00pm

7

Mutiara Rini, JB

16 May – 10:30am

8

Kota Laksamana, Melaka

17 May – 10:30am

9

Klang Sentral

17 May – 10:30am

10

Kota Emerald

17 May – 3:30pm

11

Kota Damansara

23 May – 11:00am

IMG_7182

 

Untuk info lanjut jangan lupa LIKE McDonald’s Malaysia Facebook atau layari website McDonald’s

Comment: 6

Beli Bijak Jimat Bijak and #GetMoreSavings

.

 

rm_png

 

Saya berada di mana-mana sahaja sekarang hiks :) Boleh jumpa saya di semua hypermarts samada di Tesco, Mydin, Giant ataupun Aeon seluruh Malaysia.

Korang dah jumpa? Kalau terserempak, jangan lupa selfie with me :) Tapi yang paling penting membelilah dengan bijak kerana ianya lebih menjimatkan and at the end we actually #GetMoreSavings

 

IMG_9422

 

I’m sure sekarang ni mana-mana hypermarts penuh sarat dengan pengguna nak memborong. Sebab apa? Kan kenaikan harga barangan just around the corner. Ye tak lama jer lagi cukai barangan akan dilaksanakan. Mesti most of you tertanya-tanya “Barang apa ek yang akan terjejas? Services apa yang kena cukai baru ni?” Well you are not alone, semua orang pun sama main agak-agak ikut kefahaman masing-masing. Tapi yang paling nyata sekali, semua orang mula sibuk membeli dan stock up sebanyak yang boleh untuk mengelakkan perbelanjaan yang lebih la apa lagi!

Tak salah kalau kita nak stock up banyak-banyak tapi mestilah tau cara-cara membeli yang betul. Janganlah main beli jer. Betul tak? Mestilah kena bijak memilih produk yang memberi kita lebih nilai-nilai hebat yang sekaligus menjimatkan kita.

 

IMG_9423

 

Sedikit tips yang Akak nak kongsikan supaya kita dapat lebih manfaat ataupun more value bila kita nak membeli sesuatu produk, lebih-lebih lagi sebelum cukai baru ni, ialah dengan memilih trusted brand yang memang dipercayai kualitinya dari segi penggunaan yang lama (longevity), prestasi (performance) yang hebat dan juga nilai-nilai tambahan (value add) yang ditawarkan.

Seperti contoh bila kita membeli Dynamo pek besar, ia secara tak langsung lebih menjimatkan dari membeli pek yang sederhana ataupun kecil. Kita jimat dari segi harga dan jumlah kandungannya. Do your own math ;) Dan dengan prestasi yang memang terbaik, kita cuma cukup menggunakannya dengan hanya satu cucian sahaja dah berjaya menanggalkan segala kesan degil kotoran! This actually #GetMoreSavings di mana kita dapat gunakannya dalam masa yang lama, tak perlu nak stock up banyak-banyak dibandingkan dengan brand yang biasa!

RM-PnG

Apa yang Akak cuba nak sampaikan supaya kita realize ialah memang secara kasar kita nampak kita membayar lebih mahal tetapi hakikat yang sebenarnya ialah kita actually dapat lebih penjimatan dari segi penggunaan produk yang tahan lama (longevity), prestasi produk (performance) yang hebat dan juga nilai-nilai tambahan (value add) yang ditawarkan oleh produk-produk P&G

 

rm_vs_mak_biasa

 


 

Dan jangan lupa tengok video Akak vs Mak biasa ni :)

RM-PnG

And the best part is dengan setiap pembelian P&G products berjumlah RM60 di Tesco ataupun hypermarket yang lain, kita akan dapat PERCUMA Shell Petrol Card yang bernilai RM10. Penjimatan lagi, tak gitu :)

So go get your FREE Petrol Card now and #GetMoreSavings with P&G products.

Comment: 9

Rambut yang sihat untuk sekeluarga!

.

 

When it comes to penjagaan rambut, Akak memang la sangat cerewet. Antara sebabnya dari zaman remaja lagi Akak dah membuat macam-macam experiments kat rambut Akak ni. Maklumlah zaman-zaman muda kita kan nak cuba semua benda. Hair dyeing and coloring sudah tentu, bertukar-tukar warna penah cuba, pakai hydrogren, rebonding, curling dan macam-macam lagi!

So my hair a bit rosak here and there la sket tapi momantai, as I said bila pasal penjagaan rambut, Akak memang particular sangat. So sekarang ni Akak lebih fokuskan kepada rambut yang sihat, no longer nak try benda-benda zaman muda-muda dulu.

But dalam penjagaan rambut ni, banyak la sangat produk dan faktor dia sampai tak tau mana nak pilih ataupun nak ikut, tak tau mana yang sesuai. Tapi the most important things dalam penjagaan rambut sudah tentulah memilih syampu yang sesuai!

IMG_9319

 

So after mencuba beberapa produk syampu, akhirnya Akak prefer Pantene for my companion. Actually dah bertahun dah Akak pakai Pantene ni. Memang sangat bersesuaian dengan rambut Akak.

Percaya atau tidak yang Akak mensyampu rambut selang sehari. Memang Akak particuar. Akak mahukan rambut yang sihat dan wangi. Of cos la kan kita sebagai seorang isteri kena jaga kebersihan diri, especially bila cuddling malam-malam dengan si suami, mesti suka kalau si suami puji rambut yang harum mewangi dan lembut membelai :) Sambil dia membelai-belai rambut kita yang lembut tu kan, sedikit sebanyak menyemarakkan lagi rumah tangga kita. Lagipun rambutkan mahkota wanita :)

Personally apa yang dapat Akak kongsikan bila menjadi pengguna setia Pantene ni ialah dari segi benefit yang kita akan perolehi ialah Pantene secara tidak langsung dapat memperbaiki rambut yang rosak. Disamping itu menjadikan rambut lebih kuat dalamannya bermakna tiada lagi rambut yang gugur. And its technology is clinically proven in case you have any doubts.

Dan sudah tentu dengan penggunaan yang teratur dan keserasiannya menjadikan rambut Akak lebih lembut, halus, bersinar-sinar dan semestinya lebih sihat :) Si suami pun bertambah sayang hiks

Secara tak langsung pelbagai nilai-nilai dan manfaat yang hebat yang kita perolehi darinya.

IMG_0340

 

Untuk Akak dan anak perempuan Akak memang takde issue dalam penjagaan rambut ni. Korang tau sapa yang selalunya malas bersyampu? Ha budak-budak lelaki. Termasuklah laki dan anak lelaki Akak tu! Kena bersuruh barulah diorang bersyampu.

Mostly lelaki ni rambut pendek senang nak jaga. Cuma masalah utama diorang sudah tentu dandruff ataupun kelemumur yang disebabkan oleh peluh akibat gaya hidup mereka yang selalu aktif!

So Akak la jugak kena carikkan syampu diorang, so Akak memilih Head & Shoulders yang sudah semestinya no. 1 anti dandruff shampoo in the world. Keberkesanan ataupun manfaat utamanya yang dapat menghilangkan kelemumur sehingga 99.9% yang menjadikan produk ini bernilai hebat. So now they are always dandruff free with Head & Shoulders, provided diorang bersyampu la, tapi Akak memang always monitor hiks.

Here we are with our healthy hair taken care by Pantene and Head & Shoulders. Berdasarkan pengalaman Akak sebagai pengguna sendiri produk ini, produk yang berkualiti senantiasa memberikan kita manfaat yang tinggi dan nilai-nilai yang hebat ditambah pula dengan nilai-nilai baik sampingannya.

Disamping memperolehi main benefits nya, secara tak langsung kita beroleh lebih “value” bila menggunakan produk yang berkualiti ini samada dari segi prestasinya, ketahanan lama penggunaannya dan sudah semestinya nilai-bilai tambahan yang datang sekali bersama produk tersebut. Tak gitu?

rm_getmoresavings

Tambahan pula, dalam masa yang terhad, apabila korang beli produk P&G yang berjumlah RM60, korang juga berpeluang memperolehi Kad Petrol Shell secara percuma!

Comment: 3

Tips untuk Bersihkan Baju Sekeluarga dalam Satu Cucian!

 .

redkids

Baru-baru ni budak tiga orang ni pergi ke playground dengan bapak diorang. Si Kakak nak main badminton, Abang dan Zeeshan main bola sambil-sambil tu main playground tu semua. Tengah syok-syok main hujan pun turun dengan lebatnya. Tapi korang nak tau bukannya bapak depa suh benti main or pergi tempat berteduh. Selamba jer depa main dalam hujan. Korang tengok la gambar tu semua orang dah clear lari selamatkan diri, tapi depa berempat syok jer main bola.

Bila dah main dalam hujan of cos la habis satu badan seluar baju kotor kena lecak bagai. So bila sampai rumah, masing-masing penuh dengan lecak lenjun kotor satu badan dan OMG bau busuk peluh campur ngan hujan, dengan lecak dia lagi!

IMG_0351

Tapi for me sekali sekala biarlah they had fun main hujan lecak bagai and experienced all those things. Dan itu bagi Akak lagi penting, kerana secara tak langsung pengalaman tu nanti will reflex their lives. So biarlah baju depa kotor ke busuk ke, mummy kan ada ;) Janganlah asik “eh jangan main luar tu, kotor baju nanti” Baju kotor kan boleh dicuci, apa nak dirisaukan. Betul tak?

Aku memang tak risau pasal baju kotor diorang tu sebabnya aku ada Dynamo untuk setelkan masalah tu semua. Sudah semestinya nilai tambahan yang kita dapat dari Dynamo ialah, cukup dengan hanya satu cucian sahaja dapat menanggalkan segala kesan degil kotoran-kotoran tadi!

IMG_0349

 

Well jika untuk kotoran kita ada Dynamo, so untuk softener pula kita gunakan its perfect combo pula, iaitu Downy! Jika Dynamo dapat menanggalkan kotoran tanpa meninggalkan apa-apa kesan dengan hanya satu cucian, manfaat its combo, Downy pula memberikan wangian seperti perfume yang berpanjangan dan sudah tentu melembutkan pakaian yang dicuci tadi. Hanya cukup guna separuh cup sahaja sekali cucian!

Dengan keunikan dan keberkesanan tersendiri, memang ternyata Dynamo dan Downy adalah perfect match for our laundry solution.

Ini secara tak langsung memberi kita nilai-nilai yang hebat kepada kita, pertamanya penggunaan yang lama (Longevity), ye lah sekali cucian dah jadi bersih, tak payah cuci berulang-ulang kali! Jimat di situ :) Keduanya pula prestasi yang tinggi (performance) di mana dapat menanggalkan segala kotoran serta memberikan wangian seperti perfume yang berpanjangan dan ketiganya nilai-nilai tambahan (value add) yang secara tak langsung kita perolehi ialah hanya cukup dengan sekali cucian dan half cup sahaja penggunaan Dynamo dan Downy!

With these good quality products, we actually #getmoresavings

Mummy, baju kakak yang kotor hari tu dah bersih dan wangi pulak tu. Bolehlah kakak bergelumang lagi hiks :)

Amboi ko Kakakkkk…

IMG_0036

 

Tapi the best part is dengan setiap pembelian P&G products berjumlah RM60 di Tesco ataupun hypermarket yang lain, kita akan dapat PERCUMA Shell Petrol Card yang bernilai RM10. Another penjimatan di sini yey :)

So go get your FREE Petrol Card now! Thanks to Dynamo dan Downy! Korang nak main becak, berkelubang, ha silalah. Mak-mak yang bising anak main kotor, bergelumang tuh, go get help from Dynamo :)

 

Comment: 5

Kualiti atau Kuantiti?

.
PnG-getmoresavings

Seperti kebanyakan suri rumah yang lain, kerja-kerja shopping groceries memang tidak dapat dipisahkan. So seperti biasa sebulan sekali ataupun sebulan dua kali, mengukur la tapak kaki ke seluruh ceruk supermarket mencari barang-barang keperluan rumah.

Sampaikan dah hafal la kat mana letaknya sabun, section mana letaknya susu, rak mana letaknya softener dan segalanya la. Betul tak mak-mak semua?

PnG-getmoresavings-RM

Walaupun dah jadi lumrah, sudah semestinya masa kadangkala menjadi kekangan, bukannya selalu kita ada banyak masa nak berulang-alik pergi shopping groceries ni, letihla kalo setiap minggu nak kena pergi beli barang-barang rumah ni kan, so because of this Akak selalunya seboleh-bolehnya membeli secara pukal ataupun dalam kuantiti yang banyak sesuatu produk tu. Maklumlah beli sekali banyak so tahan la lebih lama lagi kan.

PnG-getmoresavings-RM2

Dan sudah semestinya bila beli dalam kuantiti yang banyak, Akak mestilah cari harga yang paling murahkan. To tell the truth we used to use 2 and at one time sampai 3 trolleys for our groceries need for every visit. Banyakkan! Tu pun kadang-kadang tak sampai sebulan, dah abih guna and terpaksa la mai lagi beli barang, alahaiii…

PnG-getmoresavings-2

Tapi itu Akak yang dulu-dulu yang lebih mementingkan kuantiti, konon kuantiti yang banyak dan murah pilihan yang bijak konon. Ternyata serong! So sekarang ni Akak dah berubah kepada yang lebih mementingkan kualiti instead of kuantiti walaupun lebih mahal sedikit.

Actualy it was started with my own experiences dan juga experiments sendiri ditambah pula Akak terbaca beberapa artikel yang sekaligus mengubah persepsi Akak di mana sesuatu value tidak boleh di kira dari segi kuantiti ataupun harga yang murah.

PnG-getmoresavings-3

Kenapa kuantiti tak sama dengan value?

Dalam kes ini, kita kena mengambil kira tentang 3 peranan utama sesuatu value itu iaitu ketahanan ataupun penggunaan yang lama (longevity), prestasi (performance) dan nilai-nilai tambahan (value add) yang tersedia ada dalam produk yang berkualiti.

Macam yang Akak experience sendiri, mungkin juga korang pun sama mengalaminya, sebagai contoh kalau kita membeli sesuatu dalam kuantiti yang banyak dengan menggunakan jumlah wang yang sama, itu tidak bermakna yang kita mendapat nilai yang terbaik daripada wang yang kita laburkan tu.

So sebaliknya dengan wang yang sama ataupun lebih sedikit, kita membeli sesuatu barang walaupun hanya sedikit bilangannya tetapi berkualiti tinggi, indirectly kita akan mendapat 3 values yang Akak cakap tadi, iaitu produk yang tahan lama, berpretasi tinggi dan juga terdapatnya nilai-nilai tambahan dan yang lebih penting sekali kepuasan hati yang kita dapat dari hasil produk itu sendiri :)

Sebagai contoh bila Akak membeli barang-barang untuk anak-anak. Contoh yang paling senang ialah toys Zeeshan dimana membeli toys yang berkualiti baik akan bertahan lebih lama kalo compare those yang murah-murah yang sekejap jer dah jahanam, ended up with kids frustration jer! Secara tak langsung budak-budak dapat main lebih lama dan they will appreciate more. Inilah dinamakan value yang kita dapat :)

Kita juga mungkin kadang-kadang tergoda untuk membeli jenama yang lebih murah sebab lebih menjimatkan wang konon tetapi apa yang sering berlaku selalunya kita ended up akan memerlukan kualiti yang besar untuk ianya berfungsi dengan baik. Contoh yang selalu berlaku kat Akak adalah pencuci pinggan mangkuk. Jenama yang mana lebih menyenangkan kerja menghilangkan all those minyak dan kotoran dari pinggan mangkuk kita? Sudah semestinya those trusted brands!

PnG-getmoresavings-4

Tambahan pula bila menggunakan produk yang tahap keberkesanan yang tinggi adalah lebih efficient dari segi masa dan tenaga so masa dan tenaga better spend with my family. And since the produk are efficient, they will last longer meaning tak perlu setiap minggu nak kena pergi shopping grocerries. Boleh buat benda lain yang lebih berfaedah :)

Apa yang cuba Akak sampaikan kat sini ialah marilah kita sama-sama menjadi pembeli yang bijak kerana membeli-belah dengan bijak adalah tentang membeli produk yang mempunyai prestasi yang baik, ketahanan yang tinggi ataupun penggunaan yang lama dan juga adanya nilai-nilai tambahan dan it’s actually #getmoresavings dan personally untuk famili Akak, those trusted brands have all these qualities dan lebih dipercayai keberkesanan dan penjimatannya :)

Untuk maklumat yang lebih lanjut tentang tip shopping dengan smart,  bolehlah semua membaca artikel ini http://savemoney.my/the-3-ultimate-shopping-tips-to-getting-better-value

Comment: 11