Nuffnang

Jom Join Akak ke Pelancaran KA$H Card!

kash-card

There will be a new prepaid card in town soon dan good thing is kad prepaid baru ni boleh digunakan untuk  pembelian dan juga pembayaran untuk pelbagai variety of goods, contoh seperti fast food, bil utility dan bermacam-macam lagi. Those yang suka cashless transaction for sure suka dengan pelancaran kad ni. No need nak bawak cash bebanyak dalam wallet :)

Tambahan pula, KA$H Card ni is secured with their reliable and trustable system. Protected with personal PIN, korang tak payah nak takut kalau tercicir KA$H Card ni. Takkan ada orang akan dapat access personal information korang, dan kalau memang hilang kadnya, korang cuma perlu call their hotline, report your case and buy a new card. Balance yang ada dalam kad lama tu will be transferred to your new card. Easy right?

kash-card

Dan yang menariknya, on top of that KA$H Card ini juga sebagai kad loyalty, bermakna boleh kumpul point dan boleh redeem point-point itu nanti. So kita tunggu pelancaran kad ini dulu then boleh cerita apa yang kita boleh redeem dengan point loyalty kita tu nanti.

Kalau korang memang berminat nak ambil tahu lebih lanjut tentang KA$H Card ni, stay tuned okay sebab akak akan update tentang launching of KA$H Card ni. Till then!

Comment: 4

Meadow Gold – The Indulgence Collection

 

 

IMG_6707

Mummyyy, mana dapat ice cream ni? Sedapnya rasa dia!!

Ko memang, pantang le nampak ice cream

Mom, bukan budak2 je suka ice cream, orang tua pun suka la makan ice cream, nenek atuk pun sama je ligat makan gak

IMG_6716

Abang punya pun mummy nak cilok ke?

 Share2 le bang oiiii

Hello peeps. Ice cream datang lagi, kali ni from the Meadow Gold. I am a super lover of ice cream. Many years ago…when I was a teenager, I used to work at an ice cream shop, kenapa pilih kedai ice cream coz aku gila makan ice cream cenggini ler.

 I did made my own topping, resepi asal sendiri, till now kalau  makan ice cream, aku masih lagi pakai the same recipe.

But jom kenang balik kejap zaman kanak2 riang kita, zaman kita tak berduit dulu, kita hanya kenal dengan ice cream batang seposen tu, remember that one. But now zaman dah berubah, merata jenis flavours dan rupa ice cream tu kita boleh beli.

 IMG_6740

 Today, Meadow Gold datang dengan 4 perasa istimewa. Why is it so special? Coz of the taste! rasanya tidak akan sama dengan ice cream di luar sana, none.  Tak percaya, please get yourself a tub of this premium 4 flavours, ada di merata market seluruh Semenanjung Malaysia.

 By the way, the 4 flavours of Meadow Gold – The Indulgence Collection:

 IMG_6680

Tau ler Redmummy kan, takkan aku demand red terus depa buat red velvet?

Hahahahaha…no lah, just kebetulan jer. Lush Red Velvet. Fan of red velvet, ini yang korang kena dapatkan, but instead of the cake, it turns out to be in an ice cream style. Dengan mixture of marshmallows dalam red velvet chocolate dairy ice cream.

IMG_6679

Fans of kacang?? Or even vanilla? This is Heavenly Macadamia. Kau  namanya jer…bergetar2 tekak nak merasanya. Dengan roasted of macadamia nuts, dicampur lagi pulak dengan silky vanilla dairy ice cream. Heh….keruk kerak makan ice cream, aku memang pantang le kacang2 ni, pantang nampak sangat. Aku suka kacang!!

IMG_6682

 Caramel pun jugak my fav too!! Habis tu semuanya fav lah kau Kak Red hoi!!

Dengan pecans and caramel in vanilla, tak ke simply irresistible! So if you bukan pencinta chocolate or red velvet, you may go for this famous Delectable Caramel Pecan!

IMG_6681

Ini my weakness! The chocolate flavours always in my heart sangatlah, pun kakak’s first choice too. Dia punya overload of chocolate fudge tu mewah sangatlah sangat, betul2 nak menambah sudu ke mulut. Tapi tak boleh makan banyak2 at one time, jimat hahahaha.

But anak aku pedulik hapa, kalau dia dah penuh je tekak perutnya baru dia berenti makan, if not, memang sambal tengok tv, lepas makan tu, kernya mencarik ni ler.

This is Bold Chocolate Decadence.

IMG_6685

 

The premium looking tub packaging ni, very handy. Senang nak dibawak, tapi namanya pun ice cream kan, janganlah ko bawak merata without the dry ice pulak. Atau kalau setengah jam lepas dok dalam freezer tu, hah bolehlah lagi, but more than 30min, mencair le kan. Takkan akak nak ajar pulak cara jaga makan ice cream kan.

Best beli nih, harganya tak berapa mencekik hiks…The price is RM21.90 (inclusive of GST!). Dan boleh simpan lam peti ais kita, untuk jamuan makan reramai, or even dessert untuk family too.

Cantiknya hidangan kalau tak ramai orang, ko scoop le a sikit dalam small mangku kecil comel, then taruk toppings sendiri. Kalau suka kacang2 ke, strawberries pun boleh, paling jimat hah letak kismis pun can do one. Or you can even letak chocolate powder atas ice cream tu, ikut tekak memasinglah.

IMG_6941

My recipe of makan ice cream sejak 23 tahun dahulu ialah, masukkan a scoop of ice cream dalam cawan, dalam tu ada any of gas drinks lah (but now since akak dah tak minum air gas, ko ganti le ngan air suam pun boleh hahahaha, lam teh ais korang ke buat  macam float), pastu taruk kacang2 dalamnya, dan taruk whipped creame. Wallahweii!!! I have been eating this style of ice cream sejak umur 17 tahun, aku main bantai je sendiri buat resepi tu pun.

So, get yourself a tub or even all of the Meadow Gold – The Indulgence Collection. Meadow Gold ni disahkan HALAL, so you guys can eat without worries okay.

Tengah2 panas tu makan ice cream, memang ke puncak sangat!

 Meadow Gold website

 

Comment: 8

Blogger Ambassador for Marie France Bodyline…

IMG_4761

Ini masa KLFW2015 few months ago, so akak pi the last day, under Churp Churp and for Zalora. So our outfits laki bini pun by Zalora of course. My top tu akak ada 4 helai, 4 warna kau! Jadi ko tengok, gemukkan akak dalam nih? Hah dah tentulah. Sebulan Syawal plus 2-3 weeks of Ramadhan membelasah makan, agak tidak terkawal hingga badan pun naik balik.

Tak mengapa. Memang sengaja pun naik badan, coz nak enjoy the food. Ramadhan tu aku ok ler lagi, boleh lagi berbatas tapi masuk Syawal, dalam tepis tepis, heh last2 aku set, takpelah, makan je. Sebulan raya sebulan kita hadap segala. Jadi habis je Syawal arituh, akak dah mulakan diet balik ler. Tengok Instagram akak, bertonggang air suam aku bantai. Detox habis, turun sekilo ko buat tu 2 hari hahahhaa…tapi tak cukup. Melambak lagi kilog2 ni yang nak dinyahkan.

Dan tetiba, Marie France Bodyline– hello Kak Red, come join us on board?

Gila tak nak!!

Fyi, Marie France Bodyline ngan Kak Red ini dah 3rd year. We started on 2010. Then I got pregnant on 2011. Then Marie France Bodyline panggil lagi on 2012. We stop when I have to be in Germany for about a month. Lepas tu terus akak gemuk kurus kurussssssssss till now naik balik badan ler.  Dan sekarang 2015 kami kembali bersatu semula.

I m so looking forward for the treatments by Marie France Bodyline. Peluang masa depa treat kita tu kan, memang kita automatically akan tertidur waktu depa buat massage and wrapping etcs.. Dah elok sangatlah kan, akak memang sejak maidless ni memang need the nap sangat. Dan of cos, motif utamanya alang2 akak pun tengah diet kan, baiklah sekali jalan dengan the treatments yang of cos lah, will speed up the slimming process.

Tu pun baik sebab hasil pelangsingan Marie France Bodyline memang terbukti sebab dalam research Nielsen yang telah dijalankan, 93% of the respondents realised yang baju mereka menjadi lebih longgar selepas 6 minggu treatments. So dengan back up statistic macam ni, lagilah akak percaya dengan Marie France Bodyline.

*Research conducted by Nielsen Nov-Dec 2014, n=105 Singaporean Females aged 22-40

I just had my first treatment, it calls FEST Treatment (Fat Energizing System Lipo Therapy).  Dalam coveragenya ialah (best akak copy paste je folks, lagi paham korang nak bacakan)

  • Aids the irrigation of fatty acids
  • Reduces orange peel appearance
  • Immediate lightness and inch loss due to water reduction and skin tightening
  • Enhances total lymph system cleansing
  • Improves vascular flow, which in turn, enhances oxygen, nutrient, and lymph exchange at the cellular level
  • Increases cell metabolism
  • Relieves muscular aches & pains and reduces muscle spasm
  • Decreases rigidity in joints
  • Improves skin & body tone
  • Hydrates dry skin
  • Relieves stress, leaving the body feeling relaxed, refreshed, and rejuvenated.
  • Very effective when combines with other MF treatments with no intense tissue heating

So masa buat treatment ni, areas of application pulak di:

  1. Tummy, Arms and front thighs
  2. Hips, Back thighs and calves.
  3. Tummy, front thighs and calves.

Lelebih lagi details, nanti akak citer dalam next post akak. Cuma nak cakap, tu lah, routine akak berubah sebab ni  ler, at least lam a week, 2, 3 kali akak memang dok kat MFB, besttttttttttttttt!!! Hiks.

Oh akak tak nak turun banyak pun, asalkan boleh reshape balik badan. Lebih pun tak kisah, bonus mar.

So I would like to announce that I am one of their Blogger Ambassadors, let s slim down with Marie France Bodyline Let s go Marie France Bodyline. Marie France Bodyline is having promotion right now, do drop by at their outlets – 1st trial Body Contouring Treatment @ RM78 only. Sign up now if you are interested di sini: http://bit.ly/1P8kCQF

Comment: 4

French cheese & sweet honey mustard’s sauces…

Askar dengar nak pergi McDonalds, laju bersiap. Zeeshan tu apa kisah pergi mana, asal dengar jom let’s go, pakai baju hensem, mencicit le dia.

Mummy, hensem tak Eshan?

Ha dia sebut nama dia gitu ye…

Misi hari tu, makan McD, depa memang jaranglahhhhhhhhhh hai dapat makan fast food. Tengok iklan je terliur2 hahahaa, sian, mana leh makan selalu sangat ye anak2. Alangkan McD kat KLCC pun dah takde, if not aku pun kadang2 terjebak gak.

 IMG_6454

 

Kebetulan ler pulak semuanya pakai merah, except abang…

IMG_6511

So selera kita hari ini, wajib ada nuggetslah. Kenapa bila aku buat nuggets tak sama ngan depa buat yek? Depa punya lagi sedap, tapi aku punya bukanlah tak sedap, but kurang sedap hahahaaa….aku pakai air fryer tu je.

IMG_6521

McDonald’s McNuggets is coming out with their 2 new sauces – French Cheese & sweet Honey Mustard. Dengar je dah geletar tekak hakak kau. Sedap tu, yang diet tak yah pikir diet lah, bantai  je makan, nyammy.

 

IMG_6543

We took the happy meal – Chicken McNuggets set for Zeeshan, and for us the 9pcs nuggets too, set gak. Since takde lagi the new sauce, kami up ngan chilli and tomato sauce je lah.

 

IMG_6556

Zeeshan ni aku gigit gak lidah ko nak.  Kat outlet sini ada playground belakang tu, so Zeeshan akan berlarian masuk kuor masuk kuor (isi petrol minyak perut dia) sambil main. Diorang ni bebudak kecik, tak kenal tak apa pun semua boleh jadi gang kawan, berlarian dalam tu.

 

Jadi makan McDonald’s ni bukanlah mengeratkan lagi ukhwah family members, teman taulan, tapi muhibbahkan jugak negara kita. Macam masa aku amik2 gambar ni kan, sebelah meja kami ada group of young Chinese buddies, depa pun ikut sama selfie ngan kita bila kami pose2 tapi idok le aku letak gambar2 depa sini hahahaa….

Pastu main dalam playground tu pun, ramai gak gang2 yang 1Malaysia dalam tu, best je sonok main, takde nak pikir masalah dunia ler masalah jerebu hiks..

So, McDonalds dah launched the new sauce, ko jangan lupa beli McNuggets set and have a taste for their 2 sauces French cheese & sweet honey mustard. Makan tu pandang2 le ingat orang belakang gak, pastu Instagram ke and pastu tag Kak Red kay :)

Comment: 14

Juara Takkan Gentar!

.

Sebagai ibubapa yang mempunyai anak-anak yang meningkat dewasa ataupun remaja ni kadangkala pelbagai cabaran yang kita kena tempuh. As you all know, budak-budak remaja ni tend to try out semua benda. Their curiosity memang bermacam-macam, semua perkara nak cuba. For me it’s OK as long as benda-benda tu semua mendatangkan faedah dan bermanfaat.

Tapi bila dah cuba semua benda, diorang selalu hilang fokus, hilang sabar dan kesungguhan dan yang paling mengecewakan diorang cepat berputus asa bila gagal to accomplish benda yang diorang cuba tu. Ini memang merungsingkan Akak. Macamana nak memberi motivasi dan membuang sikap mudah putus asa kepada anak-anak?

MILO-takkangentar

So hari Selasa hari tu sedang aku tengah lepak bersantai depan TV dengan anak-anak, si Abang dan Kakak tengah dok layan this one particular Astro programme pasal bola sepak. Aik setau aku Abang memang la tak minat sangat bola ni, cuma Kakak jer ada minat sikit tengok bola. Itupun kalo bapaknya ada. So aku yang bukan kaki bola ni pun suh la depa tukar channel lain.

“Mummy kitorang nak tengok citer ni” sampuk dua beradik tu. “Best citer bola ni”

MILO-takkangentar2

So a bit curious dengan dua beradik ni, aku pun layan la sama. The programme name is Takkan Gentar di Astro Prima, MAYA HD atau Astro Arena.

MILO-takkangentar3

To my surprise, it was a good motivational programme especially for young kids macam  Abang dan Kakak, di mana programme Takkan Gentar ini berkisarkan kisah pasukan bola bawah 14 tahun, Ombak FC berusaha tanpa putus asa  dan penat lelah untuk mencapai kejuaraan liga 1MCC Division 1.

Semangat yang tak pudar dan sikap yang takkan gentar mereka diteruskan walaupun pada 2014 mereka gagal mendapat tempat 8 tangga teratas liga tersebut sekaligus tidak layak untuk bermain untuk Piala 1MCC.

MILO-takkangentar4

Dan dalam Episod 1 Takkan Gentar ditunjukkan bagaimana mereka berusaha keras, berkerjasama sebagai satu pasukan dan bersemangat tinggi untuk bangkit semula dalam kejuaraan Liga 1MCC tahun ini. Ditambah pula dengan sokongan kuat para ibubapa mereka, memang Akak puji sangat semangat yang ditunjukkan oleh ibubapa pemain Ombak FC yang tak putus-putus menyokong kuat di belakang anak-anak mereka. Patut dicontohi.

Tapi malangnya dari kedudukan tangga ke lapan mereka jatuh ke tangga ke sembilan apabila hanya seri dengan Jasmin Junior. Dan macam-macam lagi drama kisah sedih dan gembira mereka.

It seems that Abang dan Kakak sedikit sebanyak terkesan dan mendapat insipirasi dengan sikap para pemain Ombak FC yang senantiasa berusaha kuat tanpa kenal penat lelah dan yang paling penting tidak mudah putus asa dalam mengejar cita-cita yang tinggi. As a mother, Akak sangatlah gembira.

Akak selalu nasihatkan kat Abang dan Kakak kalo nak mencuba sesuatu benda, buatlah satu-satu, jangan carca-merba all in one semua nak buat, sebabnya with specific goal kita akan lebih focus, dan secara tak langsung tidak mudah putus asa dan lebih senang untuk berjaya!

MILO-takkangentar5

Kepada yang belum berpeluang menonton programme ini, bolehlah korang tengok trailer programme dibawah:

Terima kasih MILO kerana menghasilkan TV Programme #takkangentar ini yang sekaligus  sedikit sebanyak dapat membimbing para-para ibubapa Malaysia mengenai bagaimana untuk memupuk anak-anak untuk #nevergiveup melalui tips keibubapaan dan pengajaran daripada TV programme ini dan di samping dapat membekal dan mengekalkan tenaga kepada anak-anak remaja kita sebagai sumber tenaga positif yang menyediakan mereka dengan pemakanan yang penting dan seimbang.

Juga dengan bantuan MILO, Ombak FC akan menjalani latihan intensif physically dan mentally untuk mengharungi cabaran sengit Liga 1MCC ini.

“Tak sabar nak tengok Episod 3 Takkan Gentar ni” Abang dan Kakak cakap.

Personally Akak recommend para ibubapa supaya menonton this motivational TV programme bersama anak-anak korang. It will at least sparks their motivation.

Kalau korang missed the episode, bolehlah layari website Milo untuk tengok episode ulangan. Memang Akak dah siap check information untuk tengok ulangan just in case we missed it.

Setiap hari Selasa bermula dari 18 Ogos pukul 9:30 malam di ASTRO PRIMA & MAYA HD. Ulangan episodenya setiap hari Sabtu pukul 6 petang, di ASTRO ARENA time ulangannya pukul 10 pagi setiap hari Sabtu dan pukul 8 malam setiap Isnin. Hostnya pula Adi Fashla, Akak memang la kenal dengan dia :)

MILO-takkangentar6

Go Ombak!!!

Lagi satu we all suka dengan this one particular player which is Syed Amir. He’s actually the goalkeeper. Dalam Episod 1 dapat we all lihat betapa berkobarnya semangat takkan gentar beliau untuk berusaha dengan lebih gigih lagi demi menjaga gawang pintu gol Ombak FC ini. With full commitment dan tanpa putus asa berkerja keras berlatih untuk menjadi lebih pantas dan cekap dalam menyelamatkan nasib pasukan mereka. Keep it up Syed Amir, Redfamily setia menyokong kamu dan Ombak FC!

Jom sama-sama kita ikuti perjalanan berliku, diikuti dengan pelbagai cabaran yang ditempuh oleh pasukan underdog Ombak FC untuk bangkit mencapai kejuaraan yang diimpikan! Berjayakah mereka?

Comment: 5