Nuffnang

Satu hari dalam hidup Redmummy!

IMG_9581

Rutin harian Akak rasanya lebih kurang sama kot dengan korang semua. Yang beza maybe cuma Akak kerja 8-6, kemudian balik rumah pikul tanggungjawab sebagai isteri dan ibu kepada 3 anak. So kat rumah memang bermacam-macam kerja lepas-satu-satu kena siapkan, betul tak?

IMG_9604

Bermula seawal 5.30pagi kena bangun sebab Abang dan Kakak nak pergi sekolah. Anak2 kena dihantar ke sekolah, pastu kejutkan Zeeshan pulak untuk siapkan dia punya school too

IMG_9585

Once siapkan Zeeshan, Akak pulak siap sedia untuk pergi kerja sekaligus hantar Zeeshan ke sekolah dia. Kalau mood dia baik memang smooth jer la pagi tu, tapi biasanya dia buat drama macam-macam, layankan jer lah si bongsu tu :) . Tapi memang banyak drama ler most of the time, adakalanya apaknya yang hantarkan.

IMG_9506

Once balik kerja bermulalah kerja-kerja surirumah aku. Kepantangan Akak bila rumah bersepah dan berterabur. Kusut fikiran Akak kalau macam tu, so apa lagi singsing lengan kemaskan segala mak nenek yang berterabur bersepah bagai tu.

IMG_9536

Si kecik biasanya rajin menemankan Akak buat kerja-kerja ni semua.

IMG_9485

As I cleaning my gobok handbags and baju, sesambil belajar dan mengajar le sesikit ngan dia, dengar celotehnya :)

IMG_9552

Memang macam-macam house chores kita orang perempuan kena buat. Dari mengemas, membersih, memasak, jaga anak, eh macam-macamlah, korang tambah sendiri :)

Tenaga dan kekuatan memang kena sentiasa boost up dari pagi sehinggalah ke malam hari, ha nak layan hubby lagi :)

IMG_9565

Akak dah lah pendek pakai kerusi pun kena gak berjengket kahkahkah. Bukan tak boleh suruh hubby or Abang buatkan, tapi Supermak macam aku ni tak boleh tunggu diorang, kena gak buat sendiri lagi cepat siap dan puas hati sebab ikut kehendak ataupun susunan kita.

IMG_9612

Multitasking memang paling penting sebagai isteri dan ibu ni, Selang seli mengemas, memasak memang rutin kita semua lah kan, semua tu memang wajib.

IMG_9468

Selongkar kemas tempat cadar ni hah

IMG_9432

katil kasik cecantik baru puas hati nak landing tidur. Tilam Akak ni punyalah berat nak angkat kalau nak tukar cadar, tapi macam tak percaya ada kudrat dan tenaga Akak boleh angkat dan sarungkan cadar tu :) . Tapi jarang ler pun, coz berat gak ler tilam tu so biasanya laki akak settledkan gak. Bila lambat benau nak tunggu dia baru akak buat sendiri, walaupun berat.

IMG_9573

Tipu la kan kalau Akak cakap tak penat, lebih-lebih lagi Akak dah tua macam ni memang terasa lelah dia. Sudah semestinya Akak ada alternative untuk menambahkan ataupun to boost up my energy dan kekuatan dalaman Akak so that all those heavy lifting, ke hulu ke hilir yang bagai cukup kaki tangan buat kerja-kerja semua tadi boleh disiapkan juga :)

blackmores

Salah satunya antara my favourite health supplement ialah Blackmores CALCIUM+D3

Those yang tak tau, this health supplement baru sahaja dilancarkan tahun ni. It has an improved formulation of calcium called Blackmores CALCIUM+D3 which contains a high dose calcium supplement 600mg of Calcium with 500IU of Vitamin D3 to help absorption of calcium untuk kegunaan harian kita dan juga membantu to prevents osteoporosis.

Secara tak langsung, pengambilan Blackmores CALCIUM+D3 membantu dan membolehkan Akak menjadi supermak dalam menguruskan urusan rumahtangga dari pagi hingga ke malam dan menyiapkan kerja dari A to Z :)

IMG_9530

Shan nak help mummy

Selain itu, Vitamin D3 berfungsi untuk menyokong kepadatan mineral tulang dan membantu penyerapan kalsium dalam badan kita dan sekaligus membantu untuk mengekalkan tulang dan otot yang sihat dan mengekalkan kepadatan tulang. Bila tulang dan otot Akak sihat dan kuat, so memang takde masalah untuk Akak membuat kerja-kerja rumah terutama when it come untuk angkat benda-benda berat. Ingat ringan nak angkat si kecik tu untuk vakum habuk kipas? Kena ada kekuatan dalaman gak tu.

Kenapa Akak pilih Blackmores?

Selain Blackmores merupakan nombor 1 supplement player dalam retail market dengan 17% market share, ia juga merupakan one of the few supplement players yang menawarkan pelbagai supplement untuk different conditions and life stages. Maklumlah Akak kan dah tua, so kena la memilih produk yang bersesuaian dengan life stage Akak.

Ni belum cerita rutin on weekend pulak, lagiiiiiiiii bertimbun-timbun kerja rumah yang menunggu! Tapi Blackmores CALCIUM+D3 ada membantu. Korang pun patut cuba dan rasakan perubahannya :)

Comment: 0

Lancar dan Selesa dengan Jetta!

.

IMG_9406

 

Patut la kereta aku tu last week tak nak start, “merajuk” rupanya hiks. Apa taknya, tuan dia ni bawak balik kereta baru yang lebih mantap :)

IMG_9400.jpg

It’s Volkswagen Jetta!

IMG_9702

My first impression was wow, tekan minyak sket trus memecut lajuuu. Memang syok pick up speed dia, Akak pulak boleh dikatakan drive cam lipas kudung gak hiks, so suka la Akak dapat kereta memancut laju cam ni :)

IMG_9415

But honestly kita orang perempuan mana la tau sangat pasal technical parts pasal kereta ni especially part enjin, horse power la, berapa cc, top speed la bagai semua tu. Orang lelaki ye lah, semua criteria tu penting. Yang Akak tau ialah start enjin, masuk gear, tekan minyak dan jalannn :)

IMG_9726

Tapi at least in term of keselesaan dan kelancaran pemanduan, performance ataupun pick up power or speed dan aspek keselamatan, boleh la Akak judge sket-sket.

So biasa orang perempuan macam Akak kalau nak pilih kereta lebih pentingkan elemen-elemen keselesaan pemandu dan penumpang, kelancaran kereta dan keluasan tempat duduk dan bonet sebab nak isi barang-barang dan rekabentuk dan warna, tak gitu?

IMG_9342

So first kita pergi jalan-jalan cari makan yey. As I said, sekali tekan minyak memang berdesup dia pergi. Don’t worry sebabnya dari aspek keselamatan, dia ada total 6 airbags. Dan juga adanya Electronic Stability Control with hill-hold support menambahkan lagi confident Akak ataupun RD bila drive kereta ni.

IMG_9854

Lagi satu for me yang penting is the back seats have ample room untuk keselesaan anak-anak aku. At least if long journey they can lie down sleeping comfortably.

IMG_9652

Good thing is all of these I can find in Jetta! Really superior comfort and space with its 510 litres boot space and its quite spacious interior. Boleh tengok sendiri betapa selesanya anak-anak Akak duduk kat belakang nun. Dan Akak memang suka dengan keluasan bonet Jetta ni, its more than enough to sumbat our monthly grocery shopping and barang-barang aku especially kasut-kasut aku yg sentiasa penuh dalam bonet. Senang mak nak tukar-tukar kasut :)

IMG_5576

“Eh Shan pun boleh masuk dalam bonet ni la mummy” Zeeshan ni memang, benda bukan-bukan dia nak try!

IMG_5582

Untuk design dalamannya pula, Jetta mempunyai ‘Black Pyramid’ decorative inserts for dashboard and door trim panel. Terdapat 3 12v socket iaitu di centre console, front and rear dan dalam luggage compartment, ha senang tak berebut-rebut kalau nak charge handphone masing-masing :)

Jetta juga mempunyai adjustable multi-function leather steering wheel yang membolehkan kita mengawal pelbagai fungsi seperti to control the Multi-function Display and Radio plus to answer phone calls via Bluetooth.

IMG_9915

Ditambah pula armrest dan tempat duduk hadapan yang boleh diadjust tinggi rendahnya so Akak yang kecil molek ni makin selesa la bila nak memandu Jetta ni. Leather gearshift knob yang looks really sporty menjadikan hiasan dalamannya menarik. Juga dengan adanya ‘Climatronic’ air conditioning system with 2-zone temperature control di bahagian depan dan belakang sudah semestinya menjadikan keselesaan untuk kesemua penumpang.

Personally, Akak dapat rasakan kelancaran dan keselesaan pemanduan yang tinggi bila bawak Jetta ni. Tambah pula dengan konsep design luarannya yang dinamik dan design dalaman yang exceptionally berkualiti tinggi memang sangat bertepatan dengan citarasa Akak. Quite sporty with its own unique style and characteristics, I must say. Dan bermacam-macam lagi advance and cool features ada kat kereta ni, nanti panjang sangat pulak entry ni kalau nak cerita semua :P

Tapi kita kalau sebagai first time buyer, Akak rasa criteria utama bila nak beli kereta of cos la bajet kan. So somehow bila bajet limited, kita terpaksa la carik secondhand car dok. Bukanlah semua kereta secondhand tu tak elok, ada yang elok, tapi tu lah ikut nasib la.

IMG_9775

Tapi yang paling penting sekali dalam pembelian kereta pada Akak ialah test drive. Korang pergi sendiri test drive dan tengok sendiri kereta tu. Jangan nak dengar cakap orang pulak. Kita ada selera masing-masing kan. Tak sedap kat orang, mungkin sedap kat kita. Tak cantik di mata orang, tapi cantik di mata kita. Betul tak?

IMG_0022

Akak ni pun macam dah berkenan dengan si Jetta ni, Tengah dok kenen-kenen en Hubby ni hiks

IMG_9385

Tengoklah betapa sleek dan sexynya design dia, berkarisma sungguh. So apa tunggu lagi, test drive di sini :)

Comment: 4

Petronas Coffee Break!

.

Pardon me for being so late in publishing this entry. As everyone knows, akak kan baru baik from the ‘small dugaan’, a dengue attacks to my Red Family, mainly to me, RD and Zeeshan – Abang berjaya recovery sebelum 48jam, so memang agak kelam kabut untuk publish this special entry, dahlah kita baru je habis the CNY kan.

Takper, better late than never.

Petronas Coffee Break

Jadi jadi, untuk ke tahun 17 kali ni, wow, 17 years kau! Petronas sekali lagi meneruskan project Petronas Coffee Break, kempen yang sangat dilooking forward oleh Petronas fans, of course, yang tak fans pun tetiba terus jadik Petronas regular customers kan gitu. Mau taknya, the only petrol company yang provides this service for so many years untuk public.

Apa servicenya, specially during the festive seasons (Raya Aidilfitri dan CNY) macam CNY yang lepas bebaru ni, 142 stations telah dipilih (number had been increased every years) to participate for this Petronas Coffee Break campaigns. Ini juga adalah collaboration antara Petronas bersama St John Ambulans, Proton, Nestle, Munchworld Marketing, and Oriental Food. Kempen ini specifically diadakan pada 2 weekends CNY yang lepas (yang akak sakit admitted masa tu).

Tujuan kempen ini, for 3Rs ler. Untuk motorists yang balik kampung or berjalan holiday waktu cuti2 panjang tu, for REFUEL, RECHARGE AND RELAX – DISAMPING minum dan makan snacks PERCUMA dari selected petrol stations.

Hah dengar percuma memang maunya tak best. Ada 7 beranak dalam kereta memang jimat le sangat kan, tak yah beli keluar ringgits, terus percuma je dapat. Ado ko nak dapat dari ABC kedai? Takdok boh.

Bukan tu jer, the other partners yang collaborate sama dalam kempen ni macam contoh Proton bagi safety checks di selected Petronas LubeXperts stations, jadi perjalanan anda lebih tenang bila ada yang dah check kereta tu kan. Cool liau.

Petronas Coffee Break2

So ai attended the launching of the event, sebab CNY, of cos ler ada lion dance. Ini pertama lion dance yang akak tengok untuk tahun nih, best. Should have brought Zeeshan along tengok lion dance ni.

Petronas Coffee Break3

Calligraphy by the VVIPs – MD/CEO PETRONAS Dagangan Berhad, En Ibrahimnuddin M Yunus, Head of Retail Business Division, En Shaharuddin M Sidek, & Senior General Manager, Group Strategic Comms, Pn Zaharah Abdul Rahman.
Kalau nak follow Encik Ibrahimnuddin, twitter handle dia @ibrahimnuddin :)

The 2 small kids hujung tu adalah watak2 utama untuk TVC CNY by Petronas tahun nih. Ada tengokkan? Elok anak2 kita ni semua tengok TVC tu, biar sedar sikit, tau mintak duit jer, tau nak mewah jer, makpak kau kerja cam tak cukup nyawa napas nak bagi korang hidup tau.

Petronas Coffee Break4

Yee Sang is a must too!

Overall, the campaign – Petronas Coffee Break, is something yang semua rakyat Malaysia sangat ler looking forward, dah 17 taun pun. TVC Petronas pun, setiap kali festive seasons, adalah wajib kita tonton, itu antara benda wajib dari Petronas yang rakyat Malaysia dah hafal sangat. Jadi, coffee break, akan datang, yakni masa Syawal, lagi ler ramai yang bersusun beratur kat Petronas stations, mau taknya, the kopi the snacks all free lor. Check kereta pun free, St John Ambulance pun ada stand by.

I know that I m already late but once again, I m sure kita dah celebrate the CNY happily sangatkan (except me yang kena dok dalam hospital ler), so Gong Xi Fa Chai and jumpa lagi di the next Petronas Coffee Break :)

Comment: 9

Jom Join Akak ke Pelancaran KA$H Card!

kash-card

There will be a new prepaid card in town soon dan good thing is kad prepaid baru ni boleh digunakan untuk  pembelian dan juga pembayaran untuk pelbagai variety of goods, contoh seperti fast food, bil utility dan bermacam-macam lagi. Those yang suka cashless transaction for sure suka dengan pelancaran kad ni. No need nak bawak cash bebanyak dalam wallet :)

Tambahan pula, KA$H Card ni is secured with their reliable and trustable system. Protected with personal PIN, korang tak payah nak takut kalau tercicir KA$H Card ni. Takkan ada orang akan dapat access personal information korang, dan kalau memang hilang kadnya, korang cuma perlu call their hotline, report your case and buy a new card. Balance yang ada dalam kad lama tu will be transferred to your new card. Easy right?

kash-card

Dan yang menariknya, on top of that KA$H Card ini juga sebagai kad loyalty, bermakna boleh kumpul point dan boleh redeem point-point itu nanti. So kita tunggu pelancaran kad ini dulu then boleh cerita apa yang kita boleh redeem dengan point loyalty kita tu nanti.

Kalau korang memang berminat nak ambil tahu lebih lanjut tentang KA$H Card ni, stay tuned okay sebab akak akan update tentang launching of KA$H Card ni. Till then!

Comment: 4

Meadow Gold – The Indulgence Collection

 

 

IMG_6707

Mummyyy, mana dapat ice cream ni? Sedapnya rasa dia!!

Ko memang, pantang le nampak ice cream

Mom, bukan budak2 je suka ice cream, orang tua pun suka la makan ice cream, nenek atuk pun sama je ligat makan gak

IMG_6716

Abang punya pun mummy nak cilok ke?

 Share2 le bang oiiii

Hello peeps. Ice cream datang lagi, kali ni from the Meadow Gold. I am a super lover of ice cream. Many years ago…when I was a teenager, I used to work at an ice cream shop, kenapa pilih kedai ice cream coz aku gila makan ice cream cenggini ler.

 I did made my own topping, resepi asal sendiri, till now kalau  makan ice cream, aku masih lagi pakai the same recipe.

But jom kenang balik kejap zaman kanak2 riang kita, zaman kita tak berduit dulu, kita hanya kenal dengan ice cream batang seposen tu, remember that one. But now zaman dah berubah, merata jenis flavours dan rupa ice cream tu kita boleh beli.

 IMG_6740

 Today, Meadow Gold datang dengan 4 perasa istimewa. Why is it so special? Coz of the taste! rasanya tidak akan sama dengan ice cream di luar sana, none.  Tak percaya, please get yourself a tub of this premium 4 flavours, ada di merata market seluruh Semenanjung Malaysia.

 By the way, the 4 flavours of Meadow Gold – The Indulgence Collection:

 IMG_6680

Tau ler Redmummy kan, takkan aku demand red terus depa buat red velvet?

Hahahahaha…no lah, just kebetulan jer. Lush Red Velvet. Fan of red velvet, ini yang korang kena dapatkan, but instead of the cake, it turns out to be in an ice cream style. Dengan mixture of marshmallows dalam red velvet chocolate dairy ice cream.

IMG_6679

Fans of kacang?? Or even vanilla? This is Heavenly Macadamia. Kau  namanya jer…bergetar2 tekak nak merasanya. Dengan roasted of macadamia nuts, dicampur lagi pulak dengan silky vanilla dairy ice cream. Heh….keruk kerak makan ice cream, aku memang pantang le kacang2 ni, pantang nampak sangat. Aku suka kacang!!

IMG_6682

 Caramel pun jugak my fav too!! Habis tu semuanya fav lah kau Kak Red hoi!!

Dengan pecans and caramel in vanilla, tak ke simply irresistible! So if you bukan pencinta chocolate or red velvet, you may go for this famous Delectable Caramel Pecan!

IMG_6681

Ini my weakness! The chocolate flavours always in my heart sangatlah, pun kakak’s first choice too. Dia punya overload of chocolate fudge tu mewah sangatlah sangat, betul2 nak menambah sudu ke mulut. Tapi tak boleh makan banyak2 at one time, jimat hahahaha.

But anak aku pedulik hapa, kalau dia dah penuh je tekak perutnya baru dia berenti makan, if not, memang sambal tengok tv, lepas makan tu, kernya mencarik ni ler.

This is Bold Chocolate Decadence.

IMG_6685

 

The premium looking tub packaging ni, very handy. Senang nak dibawak, tapi namanya pun ice cream kan, janganlah ko bawak merata without the dry ice pulak. Atau kalau setengah jam lepas dok dalam freezer tu, hah bolehlah lagi, but more than 30min, mencair le kan. Takkan akak nak ajar pulak cara jaga makan ice cream kan.

Best beli nih, harganya tak berapa mencekik hiks…The price is RM21.90 (inclusive of GST!). Dan boleh simpan lam peti ais kita, untuk jamuan makan reramai, or even dessert untuk family too.

Cantiknya hidangan kalau tak ramai orang, ko scoop le a sikit dalam small mangku kecil comel, then taruk toppings sendiri. Kalau suka kacang2 ke, strawberries pun boleh, paling jimat hah letak kismis pun can do one. Or you can even letak chocolate powder atas ice cream tu, ikut tekak memasinglah.

IMG_6941

My recipe of makan ice cream sejak 23 tahun dahulu ialah, masukkan a scoop of ice cream dalam cawan, dalam tu ada any of gas drinks lah (but now since akak dah tak minum air gas, ko ganti le ngan air suam pun boleh hahahaha, lam teh ais korang ke buat  macam float), pastu taruk kacang2 dalamnya, dan taruk whipped creame. Wallahweii!!! I have been eating this style of ice cream sejak umur 17 tahun, aku main bantai je sendiri buat resepi tu pun.

So, get yourself a tub or even all of the Meadow Gold – The Indulgence Collection. Meadow Gold ni disahkan HALAL, so you guys can eat without worries okay.

Tengah2 panas tu makan ice cream, memang ke puncak sangat!

 Meadow Gold website

 

Comment: 8