Milo

Juara Takkan Gentar!

.

Sebagai ibubapa yang mempunyai anak-anak yang meningkat dewasa ataupun remaja ni kadangkala pelbagai cabaran yang kita kena tempuh. As you all know, budak-budak remaja ni tend to try out semua benda. Their curiosity memang bermacam-macam, semua perkara nak cuba. For me it’s OK as long as benda-benda tu semua mendatangkan faedah dan bermanfaat.

Tapi bila dah cuba semua benda, diorang selalu hilang fokus, hilang sabar dan kesungguhan dan yang paling mengecewakan diorang cepat berputus asa bila gagal to accomplish benda yang diorang cuba tu. Ini memang merungsingkan Akak. Macamana nak memberi motivasi dan membuang sikap mudah putus asa kepada anak-anak?

MILO-takkangentar

So hari Selasa hari tu sedang aku tengah lepak bersantai depan TV dengan anak-anak, si Abang dan Kakak tengah dok layan this one particular Astro programme pasal bola sepak. Aik setau aku Abang memang la tak minat sangat bola ni, cuma Kakak jer ada minat sikit tengok bola. Itupun kalo bapaknya ada. So aku yang bukan kaki bola ni pun suh la depa tukar channel lain.

“Mummy kitorang nak tengok citer ni” sampuk dua beradik tu. “Best citer bola ni”

MILO-takkangentar2

So a bit curious dengan dua beradik ni, aku pun layan la sama. The programme name is Takkan Gentar di Astro Prima, MAYA HD atau Astro Arena.

MILO-takkangentar3

To my surprise, it was a good motivational programme especially for young kids macam  Abang dan Kakak, di mana programme Takkan Gentar ini berkisarkan kisah pasukan bola bawah 14 tahun, Ombak FC berusaha tanpa putus asa  dan penat lelah untuk mencapai kejuaraan liga 1MCC Division 1.

Semangat yang tak pudar dan sikap yang takkan gentar mereka diteruskan walaupun pada 2014 mereka gagal mendapat tempat 8 tangga teratas liga tersebut sekaligus tidak layak untuk bermain untuk Piala 1MCC.

MILO-takkangentar4

Dan dalam Episod 1 Takkan Gentar ditunjukkan bagaimana mereka berusaha keras, berkerjasama sebagai satu pasukan dan bersemangat tinggi untuk bangkit semula dalam kejuaraan Liga 1MCC tahun ini. Ditambah pula dengan sokongan kuat para ibubapa mereka, memang Akak puji sangat semangat yang ditunjukkan oleh ibubapa pemain Ombak FC yang tak putus-putus menyokong kuat di belakang anak-anak mereka. Patut dicontohi.

Tapi malangnya dari kedudukan tangga ke lapan mereka jatuh ke tangga ke sembilan apabila hanya seri dengan Jasmin Junior. Dan macam-macam lagi drama kisah sedih dan gembira mereka.

It seems that Abang dan Kakak sedikit sebanyak terkesan dan mendapat insipirasi dengan sikap para pemain Ombak FC yang senantiasa berusaha kuat tanpa kenal penat lelah dan yang paling penting tidak mudah putus asa dalam mengejar cita-cita yang tinggi. As a mother, Akak sangatlah gembira.

Akak selalu nasihatkan kat Abang dan Kakak kalo nak mencuba sesuatu benda, buatlah satu-satu, jangan carca-merba all in one semua nak buat, sebabnya with specific goal kita akan lebih focus, dan secara tak langsung tidak mudah putus asa dan lebih senang untuk berjaya!

MILO-takkangentar5

Kepada yang belum berpeluang menonton programme ini, bolehlah korang tengok trailer programme dibawah:

Terima kasih MILO kerana menghasilkan TV Programme #takkangentar ini yang sekaligus  sedikit sebanyak dapat membimbing para-para ibubapa Malaysia mengenai bagaimana untuk memupuk anak-anak untuk #nevergiveup melalui tips keibubapaan dan pengajaran daripada TV programme ini dan di samping dapat membekal dan mengekalkan tenaga kepada anak-anak remaja kita sebagai sumber tenaga positif yang menyediakan mereka dengan pemakanan yang penting dan seimbang.

Juga dengan bantuan MILO, Ombak FC akan menjalani latihan intensif physically dan mentally untuk mengharungi cabaran sengit Liga 1MCC ini.

“Tak sabar nak tengok Episod 3 Takkan Gentar ni” Abang dan Kakak cakap.

Personally Akak recommend para ibubapa supaya menonton this motivational TV programme bersama anak-anak korang. It will at least sparks their motivation.

Kalau korang missed the episode, bolehlah layari website Milo untuk tengok episode ulangan. Memang Akak dah siap check information untuk tengok ulangan just in case we missed it.

Setiap hari Selasa bermula dari 18 Ogos pukul 9:30 malam di ASTRO PRIMA & MAYA HD. Ulangan episodenya setiap hari Sabtu pukul 6 petang, di ASTRO ARENA time ulangannya pukul 10 pagi setiap hari Sabtu dan pukul 8 malam setiap Isnin. Hostnya pula Adi Fashla, Akak memang la kenal dengan dia :)

MILO-takkangentar6

Go Ombak!!!

Lagi satu we all suka dengan this one particular player which is Syed Amir. He’s actually the goalkeeper. Dalam Episod 1 dapat we all lihat betapa berkobarnya semangat takkan gentar beliau untuk berusaha dengan lebih gigih lagi demi menjaga gawang pintu gol Ombak FC ini. With full commitment dan tanpa putus asa berkerja keras berlatih untuk menjadi lebih pantas dan cekap dalam menyelamatkan nasib pasukan mereka. Keep it up Syed Amir, Redfamily setia menyokong kamu dan Ombak FC!

Jom sama-sama kita ikuti perjalanan berliku, diikuti dengan pelbagai cabaran yang ditempuh oleh pasukan underdog Ombak FC untuk bangkit mencapai kejuaraan yang diimpikan! Berjayakah mereka?

Comment: 5

Malaysia Breakfast Day 2014

48hours sponsored post

MILO_MBD_2014-1

Semua sedia maklum yang sarapan tu memanglah tersangat penting! Tapi disebabkan kesibukan kerja ataupun kesuntukkan masa terutamanya, tak semua antara kita ada masa unrtuk bersenang lenang menikmati sarapan. Betul tak? Especially kita as parents bila bangun pagi dah berlambak-lambak tugas nak kena uruskan untuk hari tu. Nak pergi kerja, nak uruskan anak-anak, nak hantar anak pergi sekolah lagi, urusan itu dan ini, segala macam bendalah sampaikan sarapan pun tak sempat nak jamah!

MILO_MBD_2014-2

Tapi bagi saya yang mempunyai 3 peranan utama iaitu seorang wanita berkerja, mak kepada 3 orang anak yang sedang membesar dan boleh tahan banyak ragamnya dan juga seorang isteri, bermakna fokus utama saya untuk memastikan dapat memikul kesemua tugas-tugas dalam ketiga-tiga characters itu tadi setiap masa dan ketika. Oleh sebab itu saya sentiasa make sure saya memulakan hari dengan pemakanan yang sesuai dan sudah semestinya sarapan yang sihat berkhasiat dan juga segelas MILO so that I will have the energy to start my day long. Begitu juga suami dan anak-anak. Abang dan Kakak terutamanya, at least segelas MILO panas sebelum pergi ke sekolah untuk memastikan diorang bertenaga dan mendapat tenaga positif untuk memulakan kelas persekolahan.

So korang-korang semua, walau sibuk atau suntuk macamana pun, carilah ruang dan masa untuk bersarapan kerana ianya sangat penting untuk kita supaya mendapat tenaga for the rest of the day. Tapi make sure eating right ya, makan sarapan yang berkhasiat then barulah tenaga positif menular dalam diri kita :)

Bukan itu sahaja, bila tubuh kita bertenaga positif sudah semestinya menjana minda yang positif. Ini secara tak langsung menjadikan kita sentiasa cergas, cerdas dan motivasi diri meningkat untuk melakukan sesuatu kerja, menjadikan kita lebih fokus untuk mencapai target ataupun goal kita. Lagipun bersifat positif akan lebih disenangi oleh kawan-kawan dan tak de ruginya pun :)

MILO_MBD_2014-3

Oleh sebab itu, MILO mengajak kita semua bersama-sama to celebrate the most important meal of the day dalam kempen Malaysia Breakfast Day 2014 yang akan berlangsung di Dataran Putrajaya pada 20th April 2014 bermula dari jam 7 pagi. Pelbagai aktiviti sihat dan menarik bakal berlangsung. Dimulakan dengan Malaysia Breakfast Day Run, diikuti dengan games-games yang menarik, persembahan menghiburkan dan bertenaga dan of cos a MILO for our healthy breakfast :)

Semua yang berminat dialu-alukan untuk join bersama, terbuka kepada semua lapisan masyarakat, terutamanya Malaysia Breakfast Day Run yang sejauh 7km dan juga 3km jaraknya, boleh mendaftar online di sini. Cepat-cepat register sebab pendaftaran akan tamat pada 13th April ni!

MILO_MBD_2014-4

Kita jumpa di sana ya! Dan jangan lupa bersarapan dengan sarapan yang sihat dan berkhasiat dan tentunya lebih enak dan bertenaga dengan MILO :)

Khidmat pesanan masyarakat MILO is brought by Redmummy.com

Comment: 12

MILO Breakfast Movement

48hours sponsored post

Milo Breakfast Movement1

Semua orang tau bersarapan tu memanglah tersangatlah pentingnya! Tapi tak semua kita dapat luxury to have ample time bersenang lenang menikmati sarapan. Masing-masing bila bangun pagi dah terbentang plan apa nak kena uruskan untuk hari tu. Btul tak? Ada yang nak pergi kerja, nak hantar anak pergi sekolah, nak uruskan itu dan ini, segala macam hal la, hinggakan sarapan pun tak sempat.

Bagi saya, seorang wanita berkerjaya, ibu kepada 3 anak dan juga seorang isteri, bermakna ada 3 main characters saya, so goal utama saya mestilah untuk memastikan saya dapat memikul semua tugas-tugas dalam ketiga-tiga characters itu tadi setiap hari setiap masa. Oleh sebab itu saya sentiasa make sure saya mengambil sarapan yang sihat berkhasiat dan juga segelas MILO so that I will have the energy to start my day as fantastic mum, energetic employee and lovely wife hiks :)

So kita masing-masing ada goal tersendiri, tak kiralah goal tu untuk diri sendiri, untuk orang lain, untuk selamatkan dunia ke dan macam-macam lagi contohnya students inginkan gred yang bagus, sportmen inginkan medal, ada orang inginkan keamanan dunia, ada juga to make the world a better place and so on…

Milo Breakfast Movement3

MILO’s goal pula adalah untuk membantu 100,000 Malaysians bangun pagi dengan hari yang lebih baik!

The MILO Breakfast Movement didorong oleh satu wawasan iaitu untuk menggalakkan rakyat Malaysia mendapatkan pemakanan dan tenaga untuk memulakan hari mereka dengan betul. Setiap LIKE,  SHARE, dan sokongan untuk MILO Breakfast Movement akan menyumbang ke arah 100,000 sarapan berkhasiat untuk rakyat Malaysia. Sempat jugak aku menjadi sebahagian daripada pergerakan ini dan pledge kat sini macam kat atas tu la.

Milo Breakfast Movement5

Tapi apapun goal yang korang azamkan, jom kita sama-sama join MILO di mana kita sama-sama celebrate the most important meal of the day in the Malaysia Breakfast Day di Universiti Putra Malaysia pada 19 May 2013 bermula dari jam 7 pagi. Pelbagai aktiviti sihat akan berlangsung dimulakan dengan Larian Malaysia Breakfast Day, diikuti dengan games-games yang menarik, persembahan menghiburkan dan bertenaga dan of cos a MILO breakfast :)

Jumpa di sana… dan jangan lupa bersarapan dengan sarapan yang sihat dan berkhasiat dan lebih enak jika bersama-sama dengan MILO :) and hopefully we all can score the goals!

Milo Breakfast Movement6

Ooo ini lah sarapan saya yang sempat saya buat pagi tadi sebelum pergi kerja. Instead of beli the ready made fruits salad, saya buat sendiri jer. Selain jimat, I can make sure that the fruits are all fresh dan sudah semestinya its healthy. Just campur with mayonis kacau-kacau siap :) Ni breakfast quickie sebab nak pergi kerja darrr…

Milo Breakfast Movement4

Dan sudah semestinya served dengan MILO panas, baru lah ada kick pagi-pagi nak pergi kerja. Macam yang saya cakap tadi, saya mengambil sarapan yang sihat berkhasiat dan juga segelas MILO so that I will have the energy to start my day as fantastic mum, energetic employee and lovely wife hiks :)

Milo Breakfast Movement2

Tapi esok-esok nak try buat Spinach and Mushroom Quesadillas pulak, nampak sungguhlah sedap. Of cos thanks to MILO Breakfast Idea :)

So what’s your breakfast today?

Advertorial ini telah dibayar oleh MILO.

Comment: 11

Milo dengan PROTOMALT!

48hrs sticky post, pls scroll down for new entry :)

IMG_7020

Mummy, nak milo please…
Nak air milo ke milo tabur ke milo jer?
Hmmm milo tabur la…TQ mummy

Tu gegirl bila dia nak milo, kena tanya dulu nak milo camna. Ikut selera dia kadang2 nak air milo, kadang nak milo tabur, kadang2 nak makan milo tu jer semata. Then kalo makan luar pun dia biasa order milo ais tabur ;)

Abang pulak, tak suka milo tabur, dia suka milo ais or just makan milo tu jer. Tu yang kadang2 kalo makan luar, biasa mmg depa ni kongsi air. Sorang nak milo ais, sorang lagi nak milo ais tabur. Nak tak nak kena gak la order 2 air. Padahal aku rasa sama jer rasa dua2 tu hehehehehe

IMG_7038

Biasa utk breakfast pun, sy buatkan depa air milo suam jer. Abang pun before pergi sekolah pun teguk milo jer semata, tak mkn lain, maybe too early in the morning dia tak bape selera nak mkn apa2. Aku pun risau gak tak lapar ke nanti nak tunggu sampai waktu rehat, dia cakap tak lapar, minum milo pun dah cukup. I think milo provides enough energy for us to start the new day :)

I guess korang pun semua membesar dengan minum milo ni ek… dah berzaman2 milo ni dan bermacam2 cara org gunakan milo dlm kehidupan seharian, dari buat air milo, buat biskut or kek guna milo. Tapi baru2 ni aku tgk member aku makan telur ½ masak campur air milo & then ade satu warung ni jual air milo laichi hahahaha. Milo mmg semua boleh :)

Recently, bila sy pergi buat our routine monthly grocery shopping, terperasan lak packaging milo ni ade something different dari yg biasa. Waa MILO dengan PROTOMALT yg diperkayakan dgn Malt Barli.

IMG_7044

Despite the fact that barley is one of the oldest cultivated grains, ia sering diabaikan sebagai salah satu sumber kebaikan. Menariknya, barli dianggap sebagai gandum serbaguna dengan lebih nilai nutritional dari karbohidrat. Sebagai contoh, barli mengandungi kebaikan barli dan vitamin B.

Walaupun diperkayakan dgn barli, don’t worry ia masih mengekalkan rasa MILO yg sama :) On top of that kita juga menikmati kebaikan khasiat barli dalam setiap minum MILO ini.

Serba sedikit tentang MILO® dengan PROTOMALT, ia dibuat bersesuaian dengan proses yg khusus oleh Nestlé. Bahan ini adalah proprietary yg dimiliki oleh MILO. Seperti yg sy ckp tadi, ianya diperbuat dari malted barley, PROTOMALT mengandungi karbohidrat kompleks yang merupakan sumber tenaga yang baik. Campuran karbohidrat kompleks yang seimbang dan mudah dicerna, kemudiannya akan di tukar oleh tubuh badan supaya menjadi tenaga yang diperlukan untuk sesetengah fungsi tubuh kita. Makin bertenaga la kita dengan MILO® dengan PROTOMALT ni :)

101CANON1

Not only Gegirl’s  favourite drink but Everyone’s favourite drink!

Apa yg lebih menarik, ProtoMalt ini juga dicampur dengan bahan-bahan berkhasiat lain, seperti susu skim dan koko. Dengan gabungan dari semua bahan nutritional value ini, membuatkan MILO minuman yang berkhasiat bagi semua orang.

Take a look at the ENERGY TIP of the day.

Comment: 35

MILO – Play More Learn More

Sticky mode for my Milo

next entries ada kat bawah2 ni yer u all sumer…

Happy reading in RM!

image001

Last April 20, 2009, saya ada buka satu entry menceritakan bagaimana kita parents or the guardians should encourage our kids untuk bermain2 di luar rumah. Tidak kira bersama teammatenya bermain bola, netball, jogging or even berbasikal… Asal sahaja bermain dan bersama2 the frens or parents/adults itulah semangat outdoor yang kita mahukan.

image002

Today’s entry is so special, I m calling all of you, my readers to join me for The theme MILO® Play More Learn More™ . Semangat membiarkan anak2 kita bermain di luar harus ada, that s why all of us should try to do the pledge! Pledge apa yang kita nak bisingkan lam nih… a pledge your playtime, main bersama anak2 kamu, monitor them, supervise them through sports to help MILO® mensasarkan target sebanyak 10,000,000 minutes.

Since my both kids are actively involve with taekwando and gymnastics, these 2 sports sangat sesuai untuk pledge yang MILO® promote la nih.Then bila dah mencapai 10juta minutes, apa yang telah kamu donatekan? Indirectly kamu telah menderma sports equipments to these 3 schools:

1.    Sek Keb Taman Gembira di Klang
2.    SJK (T) Bestari Jaya di Batang Berjuntai
3.    SJK © Puay Chai 2 di Bandar Utama

Mengapa tiga sekolah ini sahaja terpilih? MILO® has done their research, for the time being, ketiga2 sekolah tersebut amat memerlukan sports equipment sesangat. Probably di masa lain sekolah lain juga akan dapat peluang yang sama. Anw these 3 schools telah mendapat kelulusan Jabatan Pelajaran Selangor…

image003

How to pledge?

2 ways you can help the schools, via sms and via web. Sekejap je nak pledge tapi yang penting hendaklah korang pun sama pi main outside with your kids. Do it for them, udahlah zaman skang zaman teknologi, abih kang sume anak beranak tak geti main bola dek makpak dok suh kurung anak lam umah mai PC or PSP semedangggg!

Tapi saya paham, ramai parents or adults yang takut nak bawak anak2 zaman skang keluar. Yelah jenayah culik makin berleluasa, kerana itulah kita kena sentiasa mengawasi mereka. Jangan biarkan mereka main begitu sahaja, pilih rakan2 sebaya mereka, monitor bagaimana mereka menghabiskan masa bermain.

image004

Kot ye pun main bola, betul ke pi main bola, so kita ikut serta, kalau boleh kita jadi keeper or goal picker. Wahhhhh! Bayangkan sirman jadik manager abang and gegirl lah pulok. Well you tak tau apa jadik 10 years later, mungkin anak2 ku jadi mereka yang ternama dalam arena sukan. N of cos I will definitely pledging for my kids to play outside!

image005

image006

Abang is still wearing his white belt in his taekwando class tapi dek kerana kami anak beranak sokmo ikut abang pi training taekwando, Gegirl, his sister pun terjebak sama nak masuk taekwando. Itulah manisnya kalau kita sentiasa beri sokongan pada anak2…so anak2 tau apa yang elok molek dipakai dan diamalkan. I know one day one time Gegirl juga akan ikut sama jejak abang bertaekwando. We promised to enroll her to the taekwando class, when she turns 7 years old.

image007

Apapun, waktu gegirl attends her gymnastic class, we the parents and Abang tidaklah duduk semata menonton. Kami juga turut sama spending our time, by playing badminton together. Kebetulan kat hall gymnastic Gegirl memang ada badminton court and we just bring our racket n the shuttlecock jer. Sambil2 tuh lagi bisa mengeluarkan peluh memercik…

Fun seiiiiiiiiiiiii!

Untuk aku yang dah lama tak beriadah, main badminton lam dewan ngan Abang pun boleh buat aku menitik2 peluh. Huh! Pastu kena lak smash ngan Sirman….aaaaaaaaa!!! asik kena kutip shuttlecock jer kayyy!

image008

Motifnya sekarang janganlah sampai idup anak2 kita tertekan. Once upon a time dulu aku pun cam mak2 zaman moden yang terlalu sangat tak bagi anak keluar rumah sampai abang tu langsung tak geti nak bukak pintu grill. Sangat protective. Tp he became such a boring boy pulak, macam dia sampai komplen bosan, asik dok umah dok umah jer…kerna itulah dia kadang2 bih seronok dok umah neneknya, dahlah umah atas tanah, senang kuor masuk umah main basikal.

So bila kita cepat sedar diri, nak tak nak kita kena ikut kehendak kanak2 yang mahukan dunia mereka berkembang seiring dengan umur mereka yang mahukan exploration. Tapi betul korang, kalau korang biarkan anak2 bermain, grouping with their own frens, larikan mereka dari main PSP and computer games, pala benak depa takdaklah termangu stuck macam tu jer…

image009

kang memberontak pulak depa kan…
that s why petang2 hujung minggu kami akan berjogging bersama, tukar2 activity lah, swimming oso can be a sports too. But for MILO® Play More Learn More™ the concept pun dah tepat kena kat batang idung aku sendiri gak lah, including korang yer. When you play more, main banyak, lagi banyak education yang budak2 ni belajar jugak.

One last story for you…

Yes anak2 ku suka swimming, tp if u remember few years back Gegirl hampir lemas di pool. Kerana ibunya yang terlalu leka membaca suratkhabar. So you wanna monitor your kids, betul2 awasi depa. She can swim but for her age, kita masih perlu sentiasa tengok ke mana padding kaki tangannya. Aku hanya baca paper at one glance sahaja, tapi waktu itulah Gegirl was struggling untuk naik ke udara. Saya campak handbag, and terus tolak kerusi meja makan di kedai makan VA and terjun ke dalam pool.

image010

Itu hanyalah emonitional story yang saya mahu kamu imbas, yes they are happy with what they do outside, bermain outdoor tp kita makpak the parents kena monitor sesangat. Ai rescued my own daughter, everybody yang melihat camna lajunya seorang ibu merah terjun ke dalam air pool untuk selamatkan anaknya (at that time Gegirl berenang di bahagian orang dewasa)

Sehingga kini, Gegirl pun tak ingat kisah itu, tp she knows if she wants to swim di bahagian dewasa, her Daddy has to be with her, otherwise dia kena pakai pelampung tangan. Oh yes, for her, her stage tak gerek dah swim ngan kiddos lain lam pool bebudak. Lesson learnt to both of us.

So all, come join me redmummy and family to do the pledge for MILO® Play More Learn More™. Get your cursor to enter the official website for MILO® and do it now, so that with your pledge bisa membantu the 3 schools to get the sports equipment.

MILO® bukan sahaja untuk diminum sedap coklatnya, tapi MILO® memanggil and menyeru kamu untuk membuat sedikit bakti pada anak2 sekolah kita yang memerlukan bantuan. Parents!!!! start your engine :)

image011

Khidmat pesanan masyarakat Milo Play More Learn More is brought to you by redmummy.com

Comment: 10