Milo

MILO® UHT – Bekalkannya Tenaga Juara

.
.
IMG_3556

 

Sekejap je dah masuk tahun 2017. Bermula balik la episod rutin biasa hari-hari persekolahan anak-anak. Makin sibuk la kita ya emak-emak semua?
So back to the time when we mothers get our children ready to go to school, excitedly for them and also for us :)

IMG_3627

For me not only to prepare baju kasut sekolah semua, tapi kena prepare bekal for them as well. As you may or not aware, dua-dua anak Akak, Abang dan Kakak are in Chinese school. So no choice diorang kena bawak bekal ke sekolah.

And lucky me, Akak berkesempatan menyertai Blogger Workshop – MILO® UHT Pack In the Energy for Champions di Cilantro Culinary Academy bulan lepas, yang mana agenda utamanya ialah penyediaan bekal ataupun bento yang berkhasiat untuk anak-anak bawa ke sekolah.

Dan yang paling menariknya, tetamu istimewa iaitu Pn. Yan Diana, salah seorang ahli dari Kelab Bekal / Bento Malaysia conducted the workshop dan menawarkan tips mudah untuk membuat bento boxes yang menarik bagi memastikan anak-anak kita nanti mempunyai tenaga yang mencukupi untuk menghadapi hari persekolahan yang penuh dengan pelbagai aktiviti.

IMG_3639

“Mummy, Zeeshan nak tengok…”

 

Sebab apa Akak cakap bento boxes yang menarik? Sebab Puan Yan Diana telah berkongsi rahsia dan cara bagaimana dengan mudahnya mendekorasi bento boxes tadi menjadi kreatif dan comel sangat sampai tak sampai hati nak makan hiks

Dan yang paling pentingnya, bahan-bahan yang dgunakan semuanya dari bahan yang segar dan berkhasiat yang boleh didapati dari rumah kita ? Disamping itu dapat menaikkan selera makan anak-anak kita, especially yang picky eater, susah nak makan sayur dan lain-lain.

 

IMG_3652

 

“Cute la mummy, Shan nak bawak macam ni to school”

“Boleh sayang, nanti kita sama-sama belajar macamana nak buat OK?”

 

IMG_3667

Sheahnee Iman, mother of two and moderator for the workshop, Puan Yan Diana, member of Kelab Bekal / Bento Malaysia and Nurul Iliani Ahmad, Senior Nutritionist of Nestlé (Malaysia) Berhad showing the result of three quick 10 minute Bento Box recipes.

IMG_3689

 

Closer look three designs that were demonstrated by Puan Yan Diana from Kelab Bekal / Bento Malaysia during the MILO® UHT Pack In the Energy for Champions blogger workshop.

Cute kan? I’m sure your kids will surely berlagak or show off dengan kawan-kawan sekolah dia bila dia ada bekal macam ni dan yang paling penting they actually eat their bekal.

IMG_3685

So now our time pulak to make the bento :)

IMG_3694

Puan Yan Diana tadi buat 3 bekal dalam masa less than 15 minit jer. Since kita semua first timer, they give us 30 minutes to do just 1 bento!

 

IMG_3699

 

1 tip to do the bekal ialah make sure anak-anak kita suka apa yang kita bekalkan. So always tanya them first what they want. Dan kat sinilah rahsianya, of cos apa yang budak-budak suka semua nya agak kurang berkhasiat, so kita as mother kenalah kreatif sikit bila membuat bekal tu :)

Sebagai contoh, rambut menggunakan seaweed or bihun, hidung dan mulut mengunakan tomato ataupun carrot, zirafah adalah cheese. Dan dekorasi lain menggunakan sayur-sayuran ataupun buah-buahan yang segar supaya lengkap nutrition yang dibekalkan! So you get the idea kan?

 

IMG_3702

 

Zeeshan pilih nasi, memang dia suka makan nasi pun, even nasi putih semata pun dia boleh makan  :)

IMG_3712

Kitorang plan nak buat ala-ala snow man hiks :)

IMG_3750

Abang pun sama sibuk menolong, it was actually quite fun buat benda ni, especially bila kita involvekan anak-anak sama. Diorang pun seronok nak buat sama!

IMG_3757

 

Rasa macam Master Chef pun ade gak hehehe, sebab terkejar-kejar nak buat bento.

IMG_3741

Dan akhirnya siap kita punya bento and together with a pack of MILO® UHT.

By the way, Activ-Go™ yang terdapat dalam pack of MILO® UHT adalah kombinasi unik PROTOMALT®, mineral serta vitamin seperti Vitamin B untuk anak-anak kita bersedia menghadapi pelbagai cabaran setiap hari. Selain itu, ia turut mengandungi kalsium untuk mengekalkan gigi dan tulang yang kuat serta Vitamin C untuk meningkatkan lagi penyerapan zat besi dalam makanan.

Kita sebagai ibu memang selalu risaukan anak-anak samada diorang mengalami kehausan tenaga pada waktu tertentu di sekolah, ini secara tak langsung boleh menganggu konsentrasi diorang ketika di kelas atau ketika aktiviti ko-kurikulum.

Satu kajian iaitu MyBreakfast Study telah menemui bahawa kanak-kanak yang mengambil minuman malt adalah lebih aktif dalam aktiviti fizikal. Ia turut juga menunjukkan bahawa sebahagian besar pengguna yang mengamalkan pengambilan minuman malt didapati lebih cenderung untuk memenuhi Keperluan Nutrien yang Disarankan [Recommended Nutrient Intake (RNI).

 

IMG_3783

 

Antara bekal-bekal yang berjaya disiapkan oleh para peserta.

IMG_3799

Mothers get together for a picture perfect moment after the MILO® UHT Bento Making Workshop conducted by Pn. Yan Diana, member of Kelab Bekal / Bento Malaysia and Nurul Iliani Ahmad, Senior Nutritionist of Nestlé (Malaysia) Berhad.

IMG_3814

Sekarang Akak dah dapat idea macam mana nak buat bekal sekolah anak-anak lebih menarik dan paling utamanya lebih berkhasiat dan lebih bertenaga! Disamping itu pendidikan awal dan pengukuhan tabiat makan yang sihat membantu mereka membuat pilihan bijak apabila diorang berada di luar rumah tanpa pengawasan kita. Takdelah makan benda yang bukan-bukan!

 


IMG_3680

 

MILO® UHT adalah penyelesaian kepada kebimbangan kita sebagai seorang ibu untuk kesejahteraan anak-anak dan prestasi mereka bila di luar rumah kerana ianya menyediakan tenaga yang diperlukan untuk memaksimumkan potensi mereka apabila mula sesi persekolahan.

Dan kepentingan a pack of MILO® UHT untuk anak-anak kita kekal bertenaga dalam menjalani hari-hari persekolahan nanti. And personally for me, it’s just easy and my kids love it ;)

 

Comment: 2

Juara Takkan Gentar!

.

Sebagai ibubapa yang mempunyai anak-anak yang meningkat dewasa ataupun remaja ni kadangkala pelbagai cabaran yang kita kena tempuh. As you all know, budak-budak remaja ni tend to try out semua benda. Their curiosity memang bermacam-macam, semua perkara nak cuba. For me it’s OK as long as benda-benda tu semua mendatangkan faedah dan bermanfaat.

Tapi bila dah cuba semua benda, diorang selalu hilang fokus, hilang sabar dan kesungguhan dan yang paling mengecewakan diorang cepat berputus asa bila gagal to accomplish benda yang diorang cuba tu. Ini memang merungsingkan Akak. Macamana nak memberi motivasi dan membuang sikap mudah putus asa kepada anak-anak?

MILO-takkangentar

So hari Selasa hari tu sedang aku tengah lepak bersantai depan TV dengan anak-anak, si Abang dan Kakak tengah dok layan this one particular Astro programme pasal bola sepak. Aik setau aku Abang memang la tak minat sangat bola ni, cuma Kakak jer ada minat sikit tengok bola. Itupun kalo bapaknya ada. So aku yang bukan kaki bola ni pun suh la depa tukar channel lain.

“Mummy kitorang nak tengok citer ni” sampuk dua beradik tu. “Best citer bola ni”

MILO-takkangentar2

So a bit curious dengan dua beradik ni, aku pun layan la sama. The programme name is Takkan Gentar di Astro Prima, MAYA HD atau Astro Arena.

MILO-takkangentar3

To my surprise, it was a good motivational programme especially for young kids macam  Abang dan Kakak, di mana programme Takkan Gentar ini berkisarkan kisah pasukan bola bawah 14 tahun, Ombak FC berusaha tanpa putus asa  dan penat lelah untuk mencapai kejuaraan liga 1MCC Division 1.

Semangat yang tak pudar dan sikap yang takkan gentar mereka diteruskan walaupun pada 2014 mereka gagal mendapat tempat 8 tangga teratas liga tersebut sekaligus tidak layak untuk bermain untuk Piala 1MCC.

MILO-takkangentar4

Dan dalam Episod 1 Takkan Gentar ditunjukkan bagaimana mereka berusaha keras, berkerjasama sebagai satu pasukan dan bersemangat tinggi untuk bangkit semula dalam kejuaraan Liga 1MCC tahun ini. Ditambah pula dengan sokongan kuat para ibubapa mereka, memang Akak puji sangat semangat yang ditunjukkan oleh ibubapa pemain Ombak FC yang tak putus-putus menyokong kuat di belakang anak-anak mereka. Patut dicontohi.

Tapi malangnya dari kedudukan tangga ke lapan mereka jatuh ke tangga ke sembilan apabila hanya seri dengan Jasmin Junior. Dan macam-macam lagi drama kisah sedih dan gembira mereka.

It seems that Abang dan Kakak sedikit sebanyak terkesan dan mendapat insipirasi dengan sikap para pemain Ombak FC yang senantiasa berusaha kuat tanpa kenal penat lelah dan yang paling penting tidak mudah putus asa dalam mengejar cita-cita yang tinggi. As a mother, Akak sangatlah gembira.

Akak selalu nasihatkan kat Abang dan Kakak kalo nak mencuba sesuatu benda, buatlah satu-satu, jangan carca-merba all in one semua nak buat, sebabnya with specific goal kita akan lebih focus, dan secara tak langsung tidak mudah putus asa dan lebih senang untuk berjaya!

MILO-takkangentar5

Kepada yang belum berpeluang menonton programme ini, bolehlah korang tengok trailer programme dibawah:

Terima kasih MILO kerana menghasilkan TV Programme #takkangentar ini yang sekaligus  sedikit sebanyak dapat membimbing para-para ibubapa Malaysia mengenai bagaimana untuk memupuk anak-anak untuk #nevergiveup melalui tips keibubapaan dan pengajaran daripada TV programme ini dan di samping dapat membekal dan mengekalkan tenaga kepada anak-anak remaja kita sebagai sumber tenaga positif yang menyediakan mereka dengan pemakanan yang penting dan seimbang.

Juga dengan bantuan MILO, Ombak FC akan menjalani latihan intensif physically dan mentally untuk mengharungi cabaran sengit Liga 1MCC ini.

“Tak sabar nak tengok Episod 3 Takkan Gentar ni” Abang dan Kakak cakap.

Personally Akak recommend para ibubapa supaya menonton this motivational TV programme bersama anak-anak korang. It will at least sparks their motivation.

Kalau korang missed the episode, bolehlah layari website Milo untuk tengok episode ulangan. Memang Akak dah siap check information untuk tengok ulangan just in case we missed it.

Setiap hari Selasa bermula dari 18 Ogos pukul 9:30 malam di ASTRO PRIMA & MAYA HD. Ulangan episodenya setiap hari Sabtu pukul 6 petang, di ASTRO ARENA time ulangannya pukul 10 pagi setiap hari Sabtu dan pukul 8 malam setiap Isnin. Hostnya pula Adi Fashla, Akak memang la kenal dengan dia :)

MILO-takkangentar6

Go Ombak!!!

Lagi satu we all suka dengan this one particular player which is Syed Amir. He’s actually the goalkeeper. Dalam Episod 1 dapat we all lihat betapa berkobarnya semangat takkan gentar beliau untuk berusaha dengan lebih gigih lagi demi menjaga gawang pintu gol Ombak FC ini. With full commitment dan tanpa putus asa berkerja keras berlatih untuk menjadi lebih pantas dan cekap dalam menyelamatkan nasib pasukan mereka. Keep it up Syed Amir, Redfamily setia menyokong kamu dan Ombak FC!

Jom sama-sama kita ikuti perjalanan berliku, diikuti dengan pelbagai cabaran yang ditempuh oleh pasukan underdog Ombak FC untuk bangkit mencapai kejuaraan yang diimpikan! Berjayakah mereka?

Comment: 5

Malaysia Breakfast Day 2014

48hours sponsored post

MILO_MBD_2014-1

Semua sedia maklum yang sarapan tu memanglah tersangat penting! Tapi disebabkan kesibukan kerja ataupun kesuntukkan masa terutamanya, tak semua antara kita ada masa unrtuk bersenang lenang menikmati sarapan. Betul tak? Especially kita as parents bila bangun pagi dah berlambak-lambak tugas nak kena uruskan untuk hari tu. Nak pergi kerja, nak uruskan anak-anak, nak hantar anak pergi sekolah lagi, urusan itu dan ini, segala macam bendalah sampaikan sarapan pun tak sempat nak jamah!

MILO_MBD_2014-2

Tapi bagi saya yang mempunyai 3 peranan utama iaitu seorang wanita berkerja, mak kepada 3 orang anak yang sedang membesar dan boleh tahan banyak ragamnya dan juga seorang isteri, bermakna fokus utama saya untuk memastikan dapat memikul kesemua tugas-tugas dalam ketiga-tiga characters itu tadi setiap masa dan ketika. Oleh sebab itu saya sentiasa make sure saya memulakan hari dengan pemakanan yang sesuai dan sudah semestinya sarapan yang sihat berkhasiat dan juga segelas MILO so that I will have the energy to start my day long. Begitu juga suami dan anak-anak. Abang dan Kakak terutamanya, at least segelas MILO panas sebelum pergi ke sekolah untuk memastikan diorang bertenaga dan mendapat tenaga positif untuk memulakan kelas persekolahan.

So korang-korang semua, walau sibuk atau suntuk macamana pun, carilah ruang dan masa untuk bersarapan kerana ianya sangat penting untuk kita supaya mendapat tenaga for the rest of the day. Tapi make sure eating right ya, makan sarapan yang berkhasiat then barulah tenaga positif menular dalam diri kita :)

Bukan itu sahaja, bila tubuh kita bertenaga positif sudah semestinya menjana minda yang positif. Ini secara tak langsung menjadikan kita sentiasa cergas, cerdas dan motivasi diri meningkat untuk melakukan sesuatu kerja, menjadikan kita lebih fokus untuk mencapai target ataupun goal kita. Lagipun bersifat positif akan lebih disenangi oleh kawan-kawan dan tak de ruginya pun :)

MILO_MBD_2014-3

Oleh sebab itu, MILO mengajak kita semua bersama-sama to celebrate the most important meal of the day dalam kempen Malaysia Breakfast Day 2014 yang akan berlangsung di Dataran Putrajaya pada 20th April 2014 bermula dari jam 7 pagi. Pelbagai aktiviti sihat dan menarik bakal berlangsung. Dimulakan dengan Malaysia Breakfast Day Run, diikuti dengan games-games yang menarik, persembahan menghiburkan dan bertenaga dan of cos a MILO for our healthy breakfast :)

Semua yang berminat dialu-alukan untuk join bersama, terbuka kepada semua lapisan masyarakat, terutamanya Malaysia Breakfast Day Run yang sejauh 7km dan juga 3km jaraknya, boleh mendaftar online di sini. Cepat-cepat register sebab pendaftaran akan tamat pada 13th April ni!

MILO_MBD_2014-4

Kita jumpa di sana ya! Dan jangan lupa bersarapan dengan sarapan yang sihat dan berkhasiat dan tentunya lebih enak dan bertenaga dengan MILO :)

Khidmat pesanan masyarakat MILO is brought by Redmummy.com

Comment: 12

MILO Breakfast Movement

48hours sponsored post

Milo Breakfast Movement1

Semua orang tau bersarapan tu memanglah tersangatlah pentingnya! Tapi tak semua kita dapat luxury to have ample time bersenang lenang menikmati sarapan. Masing-masing bila bangun pagi dah terbentang plan apa nak kena uruskan untuk hari tu. Btul tak? Ada yang nak pergi kerja, nak hantar anak pergi sekolah, nak uruskan itu dan ini, segala macam hal la, hinggakan sarapan pun tak sempat.

Bagi saya, seorang wanita berkerjaya, ibu kepada 3 anak dan juga seorang isteri, bermakna ada 3 main characters saya, so goal utama saya mestilah untuk memastikan saya dapat memikul semua tugas-tugas dalam ketiga-tiga characters itu tadi setiap hari setiap masa. Oleh sebab itu saya sentiasa make sure saya mengambil sarapan yang sihat berkhasiat dan juga segelas MILO so that I will have the energy to start my day as fantastic mum, energetic employee and lovely wife hiks :)

So kita masing-masing ada goal tersendiri, tak kiralah goal tu untuk diri sendiri, untuk orang lain, untuk selamatkan dunia ke dan macam-macam lagi contohnya students inginkan gred yang bagus, sportmen inginkan medal, ada orang inginkan keamanan dunia, ada juga to make the world a better place and so on…

Milo Breakfast Movement3

MILO’s goal pula adalah untuk membantu 100,000 Malaysians bangun pagi dengan hari yang lebih baik!

The MILO Breakfast Movement didorong oleh satu wawasan iaitu untuk menggalakkan rakyat Malaysia mendapatkan pemakanan dan tenaga untuk memulakan hari mereka dengan betul. Setiap LIKE,  SHARE, dan sokongan untuk MILO Breakfast Movement akan menyumbang ke arah 100,000 sarapan berkhasiat untuk rakyat Malaysia. Sempat jugak aku menjadi sebahagian daripada pergerakan ini dan pledge kat sini macam kat atas tu la.

Milo Breakfast Movement5

Tapi apapun goal yang korang azamkan, jom kita sama-sama join MILO di mana kita sama-sama celebrate the most important meal of the day in the Malaysia Breakfast Day di Universiti Putra Malaysia pada 19 May 2013 bermula dari jam 7 pagi. Pelbagai aktiviti sihat akan berlangsung dimulakan dengan Larian Malaysia Breakfast Day, diikuti dengan games-games yang menarik, persembahan menghiburkan dan bertenaga dan of cos a MILO breakfast :)

Jumpa di sana… dan jangan lupa bersarapan dengan sarapan yang sihat dan berkhasiat dan lebih enak jika bersama-sama dengan MILO :) and hopefully we all can score the goals!

Milo Breakfast Movement6

Ooo ini lah sarapan saya yang sempat saya buat pagi tadi sebelum pergi kerja. Instead of beli the ready made fruits salad, saya buat sendiri jer. Selain jimat, I can make sure that the fruits are all fresh dan sudah semestinya its healthy. Just campur with mayonis kacau-kacau siap :) Ni breakfast quickie sebab nak pergi kerja darrr…

Milo Breakfast Movement4

Dan sudah semestinya served dengan MILO panas, baru lah ada kick pagi-pagi nak pergi kerja. Macam yang saya cakap tadi, saya mengambil sarapan yang sihat berkhasiat dan juga segelas MILO so that I will have the energy to start my day as fantastic mum, energetic employee and lovely wife hiks :)

Milo Breakfast Movement2

Tapi esok-esok nak try buat Spinach and Mushroom Quesadillas pulak, nampak sungguhlah sedap. Of cos thanks to MILO Breakfast Idea :)

So what’s your breakfast today?

Advertorial ini telah dibayar oleh MILO.

Comment: 11

Milo dengan PROTOMALT!

48hrs sticky post, pls scroll down for new entry :)

IMG_7020

Mummy, nak milo please…
Nak air milo ke milo tabur ke milo jer?
Hmmm milo tabur la…TQ mummy

Tu gegirl bila dia nak milo, kena tanya dulu nak milo camna. Ikut selera dia kadang2 nak air milo, kadang nak milo tabur, kadang2 nak makan milo tu jer semata. Then kalo makan luar pun dia biasa order milo ais tabur ;)

Abang pulak, tak suka milo tabur, dia suka milo ais or just makan milo tu jer. Tu yang kadang2 kalo makan luar, biasa mmg depa ni kongsi air. Sorang nak milo ais, sorang lagi nak milo ais tabur. Nak tak nak kena gak la order 2 air. Padahal aku rasa sama jer rasa dua2 tu hehehehehe

IMG_7038

Biasa utk breakfast pun, sy buatkan depa air milo suam jer. Abang pun before pergi sekolah pun teguk milo jer semata, tak mkn lain, maybe too early in the morning dia tak bape selera nak mkn apa2. Aku pun risau gak tak lapar ke nanti nak tunggu sampai waktu rehat, dia cakap tak lapar, minum milo pun dah cukup. I think milo provides enough energy for us to start the new day :)

I guess korang pun semua membesar dengan minum milo ni ek… dah berzaman2 milo ni dan bermacam2 cara org gunakan milo dlm kehidupan seharian, dari buat air milo, buat biskut or kek guna milo. Tapi baru2 ni aku tgk member aku makan telur ½ masak campur air milo & then ade satu warung ni jual air milo laichi hahahaha. Milo mmg semua boleh :)

Recently, bila sy pergi buat our routine monthly grocery shopping, terperasan lak packaging milo ni ade something different dari yg biasa. Waa MILO dengan PROTOMALT yg diperkayakan dgn Malt Barli.

IMG_7044

Despite the fact that barley is one of the oldest cultivated grains, ia sering diabaikan sebagai salah satu sumber kebaikan. Menariknya, barli dianggap sebagai gandum serbaguna dengan lebih nilai nutritional dari karbohidrat. Sebagai contoh, barli mengandungi kebaikan barli dan vitamin B.

Walaupun diperkayakan dgn barli, don’t worry ia masih mengekalkan rasa MILO yg sama :) On top of that kita juga menikmati kebaikan khasiat barli dalam setiap minum MILO ini.

Serba sedikit tentang MILO® dengan PROTOMALT, ia dibuat bersesuaian dengan proses yg khusus oleh Nestlé. Bahan ini adalah proprietary yg dimiliki oleh MILO. Seperti yg sy ckp tadi, ianya diperbuat dari malted barley, PROTOMALT mengandungi karbohidrat kompleks yang merupakan sumber tenaga yang baik. Campuran karbohidrat kompleks yang seimbang dan mudah dicerna, kemudiannya akan di tukar oleh tubuh badan supaya menjadi tenaga yang diperlukan untuk sesetengah fungsi tubuh kita. Makin bertenaga la kita dengan MILO® dengan PROTOMALT ni :)

101CANON1

Not only Gegirl’s  favourite drink but Everyone’s favourite drink!

Apa yg lebih menarik, ProtoMalt ini juga dicampur dengan bahan-bahan berkhasiat lain, seperti susu skim dan koko. Dengan gabungan dari semua bahan nutritional value ini, membuatkan MILO minuman yang berkhasiat bagi semua orang.

Take a look at the ENERGY TIP of the day.

Comment: 35