Bersedekah and Im doing for Mak Ajah

During this hardest time – the Covid19
You know ramai yang step in to help those needed
Either financially, energy, food so many more etcs
Alhamdulillah

Sangat ramai yang perlukan bantuan, bebelow B40 tu specially
Kadang2 depa sendiri tak tau nak mintak tolong kat sapa dan di mana
Coz level manusia kita pun, agak segan dan malu nak ask for help
Melainkan from mouth to mouth, and penderma terus je panjangkan langkah

Cuma kesian
Yang buat amal jariah ni; pun ada yang dengki busuk hati khianat. Nak buat baik, memang akan ada halangan dari setan2 besar ni. Nak add on
kerja malaikat kat bahu kanan tu pun memang bukan senang jalannya,
my mak ajah selalu cakap dulu; niat niat niat, lantaklah apa orang nak
cakap. bagi je bagi, sedekah sedekah. Sebab dalam niat tu Allah dah tahu, yang busuk hati akan sentiasa di takuk tu.

Kita hidup dan tanam je lah saham kita for our akhirat.

oh my, kerna my mak selalu bersedekahpun, ada gak 5 anak2 yang gelap hati thot ada yang songlap, haish šŸ™

Sorry, if u are my IG Follower, u know what i m talking about, coz I m actively there, sis tak rajin nak update sini hehari, my ig is redmummydotcom (kemon, sis dah lama kot in this industry, takkan tak tau my IG korang ni pun)….

I ve been doing the donations drive dah lama, berpuluh tahun ler pun sejak aku ada duit sendiri but not so much lah. Just for this #covid19 or mainly sejak mak ajah pergi, ai buat sendiri2. Ai x collaborate ngan sesapa, ai tak ajak pun u all bank in to my acct or this that acct, ai just cakap, if u ada rezeki, panjangkanlahā€¦

I show you my efforts to anak2 asnaf, so I hope ada tergerak hati teman2 kat sini to do the same. We dont have to tell in words, but by showing them kat igs, some photos, so korang pun murah hati untuk derma sedekah sama.

Dalam rezeki kita ni sentiasa ada rezeki orang lain. The power of sedekah tu kuat tau, if not today, tomorrow day after after or dalam bentuk lain percayalah. I belajar a lot from Mak Ajah. Kami 8 beradik mak aku sokmo tempik kat aku, ulur duit tu kat nek tu, kat makcik tu kat pakcik tu, ulur ulurrrrrrrrrrrrrrrrr setiap kali pi beraya kat Melaka KL (Ya Allah dari aku umur 21 tahun mula kerja sampai mak pergi lah, itu je yang dizikirkannya), till one day i said mak, orang dah berpuluh taun mak pesan, mmg orang sokmo buat, pi raya mmg duit raya untuk orang2 tua n bebudak pun mak. Awat la yang 7 orang lagi tu mak tak pernah sound cam mak sound orang ni.

Rupanya semua tu ada hikmahā€¦
I ve been trained, and raised by mak to derma sedekah jariah
She chose me out of 8 to do this
She knows dalam 8 anak dia, siapa yang will have her legacy
She can see me duplicating her perangai bersedekah

I m not saying that I pemurah bonar (I cannot beat mak ajah lah, dia punya tahap pemurah sedekah tu unspeakable) pun but insyallah i ll keep on improving myself on this, together with Nana and Along…

I funded a bit for anak2 asnaf, I got helped from my husband and my kids, specially laki ai tolong pi belikan all stuff from the Star Grocer Taman Mulia (all cashiers pun dah kenal and dah tau those stuff untuk charity), then ai carik anak2 asnaf ni tru my kids school connection. N my husband helped to pass around the stuff when those needed datang depan rumah kami, untuk yang tak punya transport, yg dekat rumah, pun laki aku tolong pi hantarkan. We apply social distancing for sure.

Since dah few weeks kita tak leh ke masjid, ai divert mak ajah’s sedekah tahlil bagai to Polis Bantuan PPUM. Weekly basis, ai sent some food to them, semoga berpanjangan sinar cahaya lagi sedekah ini untuk bondaku.

I bought lots of hand sanitizers and share with those needed specially to Police Bantuan PPUM, gloves, masks too. I picked PPUM coz di situlah ibuku dirawat, pergi selamanya, dimandikan dan disolatkan. Itulah perhentian terakhirnya sebelum kami bawa ke Melaka untuk perkebumian. PPUM is so closed to me. They have big numbers of covid cases too, Allahuakbar.

I know masks are really hard to get, I beli sendiri tru some contacts, ai spent a lot for those needed. I dont jual ye sayang. I dont. I bought and spent by using my own money and sedekah to those needed, keluarga asnaf, front liners and of cos PPUM is in the list too. Orang buat business, but ai beli for those needed. n all of you, mehlah sama buat sedekah ni gak, 10inggit pun sangat depa dahagakan, so many ways we can do to help those tak berkemampuan. Stay at home wajibul gak ye, we have to stop the chain of this virus!

I m not stopping, I hope I can do this forever hingga dipanggil Tuhan. I pun takde harta sangat, my personal collections pun, if any, will go to charity too. My 2 lots tanah yang kena tipu (andaikata silahabau tu nak bayar balik my 100k, it will go to charity gak, all of it). Like I said, sejak Mak Ajah pergi, aku lagi suka and menambahkan amalan sedekah ni, just cos of my Mak.

Let s do this together, kita nak Ramadhan dan Syawal. I dont really wanna celebrate coz I just lost a mother but I have 3 kids yang not fair for them if tak celebrate but dah kalau covid ni masih merata till Ramadhan and Syawal, raya dalam rumah je lah kita…halahai, sedihnya 2020 ni.

Yes, my 2020 is not good at all (yet).

Mak Ajah meninggal

I moved out from KLCC to the Central area after 15 years there

5 days after we just moved to the new office, before the 2nd batch from KLCC move in, we have been asked to wfh due to major case of covid patient. So fyi, i have been wfh for so longggggggggggggg, terlalu lama. Insyallah, let s hope this covid19 pergi secepat mungkin, zero case and we can have our Tarawikh di Masjid šŸ™‚

To Mak, terlalu rindu anak mu ini, it s been few weeks already kita tak dapat nak visit kubur mak, sejak kes Covid19 makin menjadi2. Insyallah mak, nanti kita datang ye mak….

Alfatihah Mak.

Comment: 5