Citibank

Tak cukup duit nak enroll anak masuk University?

 

Parents mana yang tak pernah risau memikirkan education anak-anak? Specially semakin anak meningkat remaja dan melangkah ke alam university. Betul, bahagia kita bersyukur dengan rezeki anak2 yang dapat gi U but ongkosnya camna? Tak semua yang dapat masuk U ni dapat scholarship from the government or badan2 berkanun lain, mungkin setelah 1-2 semesters kat U baru dapat peluang tu semua. So the struggle begins since the child was born, actually.

Tak yah tunggu University pun, even Zeeshan’s school fees pun quite high, now that he s going to a primary school, lain pulak ceritanya kan. Jadi macam my first kid, Abang, insyallah lagi 2 taun he pun sama akan melangkah ke dunia university, dan education fees semakin lama semakin buat makpak pening kepala.

 citibank

Kadang2 kita makpak dok pikir, napa le sekolah/U asyik mintak duit nak bayar tu bayar ni….siksa jugaklah poket makpak yang tak berapa nak ada sangat duit kan. I mean duit tu ada but yelah, mungkin cecukup makan, wallahualam.

So macam kisah dalam video ni, a single mother yang struggle untuk buat 3 kerja hanya semata-mata nak bayar enrolment anak dia masuk University. Sang anak biasanya tak merasa susah payah makpak ni, depa tau tekak depa jer (seriously, most anak2 memang camtu, for them itu tanggungjawab makpak). Betul, tanggungjawab kita, so tu pasal kita pun akan cuba sedaya upaya kerja cam nak rak to fullfill their needs.

For parents yang ada 2 income laki bini pun kadang2 mencongak napas nak membayar apatah lagi the single mom nih. But tu lah, tengok around kita, sebenarnya ada yang boleh membantu, ada yang boleh meringankan sikit beban kita.

 citibank 2

It’s called Citibank’s Personal Loans.

I am Citibank’s customer since yearsssssssssssssssss ago, dan frankly speaking aku hanya stick to Citibank for my credit card coz of their benefits yang banks lain tak leh beat. Besides, the personal loans dari Citibank ni banyak kelebihannya, antaranya:

  1. Boleh settlekan your outstanding loan (tak kisah la from other banks pun boleh).
  2. Loan tenure pulak up to 60months, tidaklah lama sangat, max tuh.
  3. Loan pulak boleh dibuat up to 10X gross monthly income kita, yakni to RM150,000.
  4. Dan kita boleh lega dengan immediate interest savings gak.

So, if you feel you tak cukup duit nak hantar anak masuk University (I m gonna face this in the next 1-2 years too), teruslah gi apply kat Citibank. Boleh buat online jer, approval pun pantas laju and tak perlu ada guarantor bagai segala.

Citibank Cuma nak tengok your copy of MyKad, latest epf statement or 2 months salary slip and any other dox to support this. Self employed pun boleh gak apply sama, kindly refer to the link below and do apply now.

 citbank 3

Untuk kesedaran makpak semua, mai tengok video ni yer, ajak kiddos tengok sama, betapa susah payahnya kita nak dapatkan duit for their University’s enrolment.

https://www.facebook.com/CitibankMalaysia/videos/1709876289057775/

 For reference of Citibank’s Personal Loan:

www.citibank.com.my/english/forms/apply-for-personal-loans.html?ECID=DIKODMYPLAENRM

Comment: 13

ThePopLook for The Zebra Square!

DSC_2725

Dah berjanji sama teman karib RD untuk buka puasa di Zebra Square. Aku pun dah shout2 kat lam blog sama jugakkan. Tapi aritu ngan GBM, la ni ngan my family pulak. Weekend mar. Mana penah kitorg buka kat rumah, Sabtu Ahad sume buka luar, ada ler 1 rumah, itu pun umah mertua aku. Lain sumer luar, sampai anak2 ada list Top 5 mana tempat yang depa suka tak suka suka tak suka. Tunggu tahun depan kita ukur jalan lagi buka puasa di mana pulak. But dengan syarat hanya pada weekends sahaja, ada ler sekali aku kena bawak depa pi events on Friday, ya hampun siksa betul.

Dengan aku nak kena rush balik dr opis, redah jam, pastu patah balik pi event venue. Mostly kalau gini aku yang kena buat, bukan laki aku. Dia tau datang solo lenggang kangkung jer coz location opis dia yang very the hujung dunia kan…

DSC_2737

This time dapat seats depan2 buffet area, so anak2 nak repeat amik hah senang.

DSC_2741

Gegirl kepantangan dia nampak udang…berpiring-piring dia boleh habiskan. Yang aku pulak dapat menu ikan yang sedapnya tapi tak tau camna nak buat sendiri. Dapat repeat 2 kali, kali ke3 habis licin dah!

DSC_2746

Gaya dah ada….insyallah tak lama yek lagi korang

DSC_2744

Aku bukak puasa kali ni macam feeling anak 2 jer, coz jap2 budak kecik ni kena kidnap dek couple nih…

Tapi tu ler mak being mak, pala asyik mencarik jugaklah hahahahah

DSC_2748

Our buka puasa at Zebra Square bukan Red Family je, tapi member baik RD and anak2 dia pun ada sama. Aku rasa korang pun dah kenal depa nih coz once a year kitorg memang bukak puasa sesama heh

DSC_2757

Dan tetiap tahun jugaklah si bapak tunggal ni ngan anak 3 orang jer…. Calun baru tak jumpa lagi hehehe

DSC_2760

Budak2 ni bukan main lagi gadget freak betul!

DSC_2762

gagaaaaa! makan diaaaaa!

DSC_2775

Kakak muka tak ikhlas nak senyum wpun dapat sepasang kurung. Dia takut guard kat situ marah dia coz berdiri kat situ amik gambar. Hai kakak janganlah risau, mak ko kan pelindung terhebat ko, sapa marah ko, mak tau ler nak silambamkan!

Selepas buka puasa di Zebra Square kita lari pulak ke Ampang Park, itu je paling dekat. Dapatlah sehelai kurung kakak wpun kedai sumer dah nak tutup and dapat bargain habis gaklah biasa ler penutup customer katanya kannnnn. Diorg sumer 2 keter tunggu kat luar. Aku ngan Gegirl jer shopping terpaling pantas.

But i still need 1 more pc for her lar.

DSC_2779

Kemudiannya makan di McD Ampang Park jugak. Borak over setengah jam kat tepi jalan, sampai aku naik lemau so apa kata bawak battalion ni sumer yang dah lapar balik ke McD! gitu yer….borak berborak borak berborak sampai RB tidur melena jugaklah kat situ. Abang kakak and lain2 dok meleka main borak, sibuk dengo orang tua bercakap pun ado gak.

Kalau nak, sempat lagi kot 1,2 hari lagi for Zebra Square coz Thursday will be their last business days for Ramadhan buffet.

Lastly, the purple Gold Liyana Blouse similar to my blue and the fuschia tak lain tak bukan mestilah dari ThePopLook

*****************************************************************************************************************

So korang dah habih shopping raya ke? Aku dah setel dah semua kecuali nak cari selai lagi baju Kakak. La ni sibuk nak beli kuih raya pulak. Dah beli dah hari tu tapi rasa macam tak cukup la pulak….

Tapi yang best beli kuih raya ni ialah ramaiiiiiiiiii sangat yang menjualnya. Sampai tak tau nak pilih pun ya gak. Pastu semua pulak jual online. Senang kerja aku nak membelinya. Bila nak bayarnya lagi senang, aku just buat online fund transfers pakai Internet banking via Citibank Online. Remember aku kan ada Citibank Ready Credit, so it comes with Citibank Online account :)

Even buat mobile fund transfers pun boleh. So, on the move pun boleh beli kuih raya hiks :)

Comment: 7

Astro Buka Puasa….

**sorry gambar tak banyak coz we were rushing nak balik**

DSC_2273

Marsha + Reza

 serba serbi  merah…

DSC_2272

Tasha Shila

kereta Audi putih tu memang betullah dia punya, she drove it that nite.

DSC_2275

gambar dah meraban selit2 badan orang heh

DSC_2271

love the red, kalo tengok live memang cantik sangat merah Rez

well, i pencinta merah nak wat camne kan

DSC_2281

Shila Amzah in pink….

DSC_2286

Rozita Che Wan

tinggi badannya. huh perfecto je aku tengok

cincin 2 bijik ko nampak?

DSC_2289

ye those baru nak jadi retis, ha begini caranya ye berdiri posing depan camera

DSC_2313

Zizan…

he balik awal gak sama ngan aku, kete kitorg depan belakang je kat depan lobby that time

 

DSC_2340

DSC_2343

DSC_2345

DSC_2349

DSC_2355

DSC_2361

DSC_2362

DSC_2373

DSC_2384

Me wearing the Radzuan Radzwill via ThePopLook with the sweetie Aza Astro yang berharap dapat jadi 2nd wife Aaron muahahaha

DSC_2321

em Erra…

emm….

DSC_2315

DSC_2317

DSC_2318

Aaron Aziz

his wife is carrying the off white Jumbo

Astro dan hari raya mana mungkin dipisahkan sama ngan korang dan raya gaklah, those yang malas2 nak pergi berjalan raya bolehlah ngadap Astro sampai lebam and jugak kalau yang beraya pulak takper not to worry, silalah record PVR. kan momantai saja. Macam-macam cerita sempena hari raya ni nanti. Antara rancangan menarik sewaktu Aidilftiri 2012 di Astro adalah Mega Raya 2012, Aaron & Zizan Beraya Sampai Pengsan!, Romantika Raya, Karoot Komedia X Raya, Lawak Ke Der dan movies pula antaranya KL Gangster, Hantu Kak Limah Balik Rumah, Hikayat Merong Mahawangsa so on. Memang lebammm :)

****************************************************************************************************

Alamak! Bajet dah lari la pulak. Maklumlah baru balik German ni,  duit pun dah langsai :(  Raya pulak dah dekat ni, nak tak nak kena gak ada cash nak buat belanja raya ni. Fikir punya fikir aku rasa aku nak apply Citibank Ready Credit PayLite la. RC PayLite ni boleh dikatakan sama seperti unsecured personal loan (an installment loan without collaterals/guarantor), so sangat sesuai untuk sesapa yang memerlukan wang tunai dengan kadar segera macam aku ni nak pakai buat raya  :[

Yang bagusnya RC PayLite kadar faedahnya yang terendah kalau dibandingkan dengan apa yang ada dalam market sekarang. Pembayaran balik pula terpulang samada nak 12, 24, 36 ataupun 48 bulan. Tapi lepas raya nanti kalau ada duit lebih boleh buat full settlement terus, bestnya pulak No Early Settlement Fee! Yey beraya sakan la aku nanti hiks :)

 

Comment: 20

Germany trip with Citibank Ready Credit !

48hours sponsored post

Citibank Ready Credit

Salah satu tips yang aku belajar kalo pergi travel oversea ialah janganlah bawak cash banyak-banyak. Bawak cukup-cukup untuk makan minum jer. Untuk shopping, accommodation dan lain-lain gunalah credit facility. Lebih selamat macam ni.

Macam Germany trip kali ni pun sama, most of the payment aku pakai aku punya Citibank Ready Credit  jer. Its much more convenient daripada bawak cash banyak-banyak. Dah la Euro tu empat kali ganda. Lagi selamat pun iya jugak.

Since kat Germany ni quite lama gak kitorang punya stay, masa hujung-hujung tu cash pun tak cukup la pulak. Adatlah kan bajet lari here and there, lagipun bukan semua tempat boleh gesek card. Nak beli kebab pun nak gesek card melampau la kan! So nasib baiklah jugak ada Citibank Ready Credit, aku just pergi kat Citibank & VISA Plus ATM machines, cucuk la sikit Euro buat belanja makan minum kat sini. So memang convenient dan senang sangatlah since those machines are available worldwide and anytime. Not only kat Germany ;)

Dan kesinambungan cerita pasal Citibank Ready Credit tempohari, seperti yang saya janjikan kat entry tu dulu, saya ada mention yang korang berpeluang membawa pulang FREE Philips Home Theatre System dan juga Sharp AQUOS 40” LCD LED Backlight TV!

Citibank Ready Credit

Dengan hanya memohon Citibank Ready Credit ni dan once approved, bawaklah balik Philips Home Theatre System tu :) This is GUARANTEED if korang is one of the first 150 Citibank Ready Credit PayLite of minimum RM5,000 @ 36 months instalment plan approved for the month!

Ha senang-senang jer dapat free home theatre system. So you guys better hurry up sebab promosi ini sehingga 31st July 2012 sahaja.

So whenever aku travel overseas memang aku tak perlu bawak cash banyak-banyak pelbagai currencies sebabnya aku just need Citibank Ready Credit. Plus dengan ongoing promotion, aku dapat satu entry untuk setiap RM100 yang aku guna on my Citibank Ready Credit to win 1 of 100 units of Sharp Aquos 40” LCD LED Backlight TV!!

Dah pakai kena la bayarkan… tapi ni aku hanya perlu buat bayaran serendah 4% dari outstanding setiap bulan sehinggalah total outstanding is fully repaid! – so memang senang jer!

For me, credit facility memang penting untuk any cases seperti perlukan wang tunai yang segera contoh macam aku nak fly pi Germany ni la, 5 days notis jer! Ataupun untuk standby credit terutamanya jika ada emergency ataupun unexpected event or even untuk shopping jugak hiks :) Tak kira la shopping local or oversea. Lebih selesa dan selamat. Tengok gambar tu, lebar senyum I sampai ke telinga. Apa tak senyumnya, dapat barang dan yang paling penting hassle free bila nak buat payment dengan Citibank aku ni, accepted and recognized anywhere :)

So bolehlah apply sesapa yang berkelayakkan tu, tapi nasihat saya, berpada-pada dan berdisplinlah bila menggunakan credit facility ini. Always remind yourself about the limit. Bukan limit credit tu, limit yang korang mampu. Ok?

So all in all,  you’ll always be ready with Citibank Ready Credit anywhere, anytime :)

Khidmat pesanan masyarakat Citibank is brought by Redmummy.com

Comment: 4

Citibank penyelamat untuk Germany trip!

24hours sponsored post

DSC_1600

Macam aku cakap hari tu, trip ke Germany ni memang adhoc punya travel. Apa taknya, RD confirmed dia kena pergi 5 hari sebelum fly. Gila betul! Tapi aku ada mentioned sebelum ni yang I’m always ready with my new Citibank Ready Credit. So sememangnya berbaloi aku ada Citibank Ready Credit ni, memang penyelamat la. Terus aku cucuk cash buat bayar flight to my travel agent. Tak risau kalo ada adhoc travel ataupun unexpected events macam ni cos I’m always ready :)

So sekarang tengah syiokkk bersantai-santai kat Germany hiks…

Syok ler sangat kan….membosan dok umah ada ler, laki aku siang kerja jer lor.

Comment: 12