Nuffnang

Petronas Coffee Break!

.

Pardon me for being so late in publishing this entry. As everyone knows, akak kan baru baik from the ‘small dugaan’, a dengue attacks to my Red Family, mainly to me, RD and Zeeshan – Abang berjaya recovery sebelum 48jam, so memang agak kelam kabut untuk publish this special entry, dahlah kita baru je habis the CNY kan.

Takper, better late than never.

Petronas Coffee Break

Jadi jadi, untuk ke tahun 17 kali ni, wow, 17 years kau! Petronas sekali lagi meneruskan project Petronas Coffee Break, kempen yang sangat dilooking forward oleh Petronas fans, of course, yang tak fans pun tetiba terus jadik Petronas regular customers kan gitu. Mau taknya, the only petrol company yang provides this service for so many years untuk public.

Apa servicenya, specially during the festive seasons (Raya Aidilfitri dan CNY) macam CNY yang lepas bebaru ni, 142 stations telah dipilih (number had been increased every years) to participate for this Petronas Coffee Break campaigns. Ini juga adalah collaboration antara Petronas bersama St John Ambulans, Proton, Nestle, Munchworld Marketing, and Oriental Food. Kempen ini specifically diadakan pada 2 weekends CNY yang lepas (yang akak sakit admitted masa tu).

Tujuan kempen ini, for 3Rs ler. Untuk motorists yang balik kampung or berjalan holiday waktu cuti2 panjang tu, for REFUEL, RECHARGE AND RELAX – DISAMPING minum dan makan snacks PERCUMA dari selected petrol stations.

Hah dengar percuma memang maunya tak best. Ada 7 beranak dalam kereta memang jimat le sangat kan, tak yah beli keluar ringgits, terus percuma je dapat. Ado ko nak dapat dari ABC kedai? Takdok boh.

Bukan tu jer, the other partners yang collaborate sama dalam kempen ni macam contoh Proton bagi safety checks di selected Petronas LubeXperts stations, jadi perjalanan anda lebih tenang bila ada yang dah check kereta tu kan. Cool liau.

Petronas Coffee Break2

So ai attended the launching of the event, sebab CNY, of cos ler ada lion dance. Ini pertama lion dance yang akak tengok untuk tahun nih, best. Should have brought Zeeshan along tengok lion dance ni.

Petronas Coffee Break3

Calligraphy by the VVIPs – MD/CEO PETRONAS Dagangan Berhad, En Ibrahimnuddin M Yunus, Head of Retail Business Division, En Shaharuddin M Sidek, & Senior General Manager, Group Strategic Comms, Pn Zaharah Abdul Rahman.
Kalau nak follow Encik Ibrahimnuddin, twitter handle dia @ibrahimnuddin :)

The 2 small kids hujung tu adalah watak2 utama untuk TVC CNY by Petronas tahun nih. Ada tengokkan? Elok anak2 kita ni semua tengok TVC tu, biar sedar sikit, tau mintak duit jer, tau nak mewah jer, makpak kau kerja cam tak cukup nyawa napas nak bagi korang hidup tau.

Petronas Coffee Break4

Yee Sang is a must too!

Overall, the campaign – Petronas Coffee Break, is something yang semua rakyat Malaysia sangat ler looking forward, dah 17 taun pun. TVC Petronas pun, setiap kali festive seasons, adalah wajib kita tonton, itu antara benda wajib dari Petronas yang rakyat Malaysia dah hafal sangat. Jadi, coffee break, akan datang, yakni masa Syawal, lagi ler ramai yang bersusun beratur kat Petronas stations, mau taknya, the kopi the snacks all free lor. Check kereta pun free, St John Ambulance pun ada stand by.

I know that I m already late but once again, I m sure kita dah celebrate the CNY happily sangatkan (except me yang kena dok dalam hospital ler), so Gong Xi Fa Chai and jumpa lagi di the next Petronas Coffee Break :)

Comment: 9

Jom Join Akak ke Pelancaran KA$H Card!

kash-card

There will be a new prepaid card in town soon dan good thing is kad prepaid baru ni boleh digunakan untuk  pembelian dan juga pembayaran untuk pelbagai variety of goods, contoh seperti fast food, bil utility dan bermacam-macam lagi. Those yang suka cashless transaction for sure suka dengan pelancaran kad ni. No need nak bawak cash bebanyak dalam wallet :)

Tambahan pula, KA$H Card ni is secured with their reliable and trustable system. Protected with personal PIN, korang tak payah nak takut kalau tercicir KA$H Card ni. Takkan ada orang akan dapat access personal information korang, dan kalau memang hilang kadnya, korang cuma perlu call their hotline, report your case and buy a new card. Balance yang ada dalam kad lama tu will be transferred to your new card. Easy right?

kash-card

Dan yang menariknya, on top of that KA$H Card ini juga sebagai kad loyalty, bermakna boleh kumpul point dan boleh redeem point-point itu nanti. So kita tunggu pelancaran kad ini dulu then boleh cerita apa yang kita boleh redeem dengan point loyalty kita tu nanti.

Kalau korang memang berminat nak ambil tahu lebih lanjut tentang KA$H Card ni, stay tuned okay sebab akak akan update tentang launching of KA$H Card ni. Till then!

Comment: 4

Meadow Gold – The Indulgence Collection

 

 

IMG_6707

Mummyyy, mana dapat ice cream ni? Sedapnya rasa dia!!

Ko memang, pantang le nampak ice cream

Mom, bukan budak2 je suka ice cream, orang tua pun suka la makan ice cream, nenek atuk pun sama je ligat makan gak

IMG_6716

Abang punya pun mummy nak cilok ke?

 Share2 le bang oiiii

Hello peeps. Ice cream datang lagi, kali ni from the Meadow Gold. I am a super lover of ice cream. Many years ago…when I was a teenager, I used to work at an ice cream shop, kenapa pilih kedai ice cream coz aku gila makan ice cream cenggini ler.

 I did made my own topping, resepi asal sendiri, till now kalau  makan ice cream, aku masih lagi pakai the same recipe.

But jom kenang balik kejap zaman kanak2 riang kita, zaman kita tak berduit dulu, kita hanya kenal dengan ice cream batang seposen tu, remember that one. But now zaman dah berubah, merata jenis flavours dan rupa ice cream tu kita boleh beli.

 IMG_6740

 Today, Meadow Gold datang dengan 4 perasa istimewa. Why is it so special? Coz of the taste! rasanya tidak akan sama dengan ice cream di luar sana, none.  Tak percaya, please get yourself a tub of this premium 4 flavours, ada di merata market seluruh Semenanjung Malaysia.

 By the way, the 4 flavours of Meadow Gold – The Indulgence Collection:

 IMG_6680

Tau ler Redmummy kan, takkan aku demand red terus depa buat red velvet?

Hahahahaha…no lah, just kebetulan jer. Lush Red Velvet. Fan of red velvet, ini yang korang kena dapatkan, but instead of the cake, it turns out to be in an ice cream style. Dengan mixture of marshmallows dalam red velvet chocolate dairy ice cream.

IMG_6679

Fans of kacang?? Or even vanilla? This is Heavenly Macadamia. Kau  namanya jer…bergetar2 tekak nak merasanya. Dengan roasted of macadamia nuts, dicampur lagi pulak dengan silky vanilla dairy ice cream. Heh….keruk kerak makan ice cream, aku memang pantang le kacang2 ni, pantang nampak sangat. Aku suka kacang!!

IMG_6682

 Caramel pun jugak my fav too!! Habis tu semuanya fav lah kau Kak Red hoi!!

Dengan pecans and caramel in vanilla, tak ke simply irresistible! So if you bukan pencinta chocolate or red velvet, you may go for this famous Delectable Caramel Pecan!

IMG_6681

Ini my weakness! The chocolate flavours always in my heart sangatlah, pun kakak’s first choice too. Dia punya overload of chocolate fudge tu mewah sangatlah sangat, betul2 nak menambah sudu ke mulut. Tapi tak boleh makan banyak2 at one time, jimat hahahaha.

But anak aku pedulik hapa, kalau dia dah penuh je tekak perutnya baru dia berenti makan, if not, memang sambal tengok tv, lepas makan tu, kernya mencarik ni ler.

This is Bold Chocolate Decadence.

IMG_6685

 

The premium looking tub packaging ni, very handy. Senang nak dibawak, tapi namanya pun ice cream kan, janganlah ko bawak merata without the dry ice pulak. Atau kalau setengah jam lepas dok dalam freezer tu, hah bolehlah lagi, but more than 30min, mencair le kan. Takkan akak nak ajar pulak cara jaga makan ice cream kan.

Best beli nih, harganya tak berapa mencekik hiks…The price is RM21.90 (inclusive of GST!). Dan boleh simpan lam peti ais kita, untuk jamuan makan reramai, or even dessert untuk family too.

Cantiknya hidangan kalau tak ramai orang, ko scoop le a sikit dalam small mangku kecil comel, then taruk toppings sendiri. Kalau suka kacang2 ke, strawberries pun boleh, paling jimat hah letak kismis pun can do one. Or you can even letak chocolate powder atas ice cream tu, ikut tekak memasinglah.

IMG_6941

My recipe of makan ice cream sejak 23 tahun dahulu ialah, masukkan a scoop of ice cream dalam cawan, dalam tu ada any of gas drinks lah (but now since akak dah tak minum air gas, ko ganti le ngan air suam pun boleh hahahaha, lam teh ais korang ke buat  macam float), pastu taruk kacang2 dalamnya, dan taruk whipped creame. Wallahweii!!! I have been eating this style of ice cream sejak umur 17 tahun, aku main bantai je sendiri buat resepi tu pun.

So, get yourself a tub or even all of the Meadow Gold – The Indulgence Collection. Meadow Gold ni disahkan HALAL, so you guys can eat without worries okay.

Tengah2 panas tu makan ice cream, memang ke puncak sangat!

 Meadow Gold website

 

Comment: 8

Blogger Ambassador for Marie France Bodyline…

IMG_4761

Ini masa KLFW2015 few months ago, so akak pi the last day, under Churp Churp and for Zalora. So our outfits laki bini pun by Zalora of course. My top tu akak ada 4 helai, 4 warna kau! Jadi ko tengok, gemukkan akak dalam nih? Hah dah tentulah. Sebulan Syawal plus 2-3 weeks of Ramadhan membelasah makan, agak tidak terkawal hingga badan pun naik balik.

Tak mengapa. Memang sengaja pun naik badan, coz nak enjoy the food. Ramadhan tu aku ok ler lagi, boleh lagi berbatas tapi masuk Syawal, dalam tepis tepis, heh last2 aku set, takpelah, makan je. Sebulan raya sebulan kita hadap segala. Jadi habis je Syawal arituh, akak dah mulakan diet balik ler. Tengok Instagram akak, bertonggang air suam aku bantai. Detox habis, turun sekilo ko buat tu 2 hari hahahhaa…tapi tak cukup. Melambak lagi kilog2 ni yang nak dinyahkan.

Dan tetiba, Marie France Bodyline– hello Kak Red, come join us on board?

Gila tak nak!!

Fyi, Marie France Bodyline ngan Kak Red ini dah 3rd year. We started on 2010. Then I got pregnant on 2011. Then Marie France Bodyline panggil lagi on 2012. We stop when I have to be in Germany for about a month. Lepas tu terus akak gemuk kurus kurussssssssss till now naik balik badan ler.  Dan sekarang 2015 kami kembali bersatu semula.

I m so looking forward for the treatments by Marie France Bodyline. Peluang masa depa treat kita tu kan, memang kita automatically akan tertidur waktu depa buat massage and wrapping etcs.. Dah elok sangatlah kan, akak memang sejak maidless ni memang need the nap sangat. Dan of cos, motif utamanya alang2 akak pun tengah diet kan, baiklah sekali jalan dengan the treatments yang of cos lah, will speed up the slimming process.

Tu pun baik sebab hasil pelangsingan Marie France Bodyline memang terbukti sebab dalam research Nielsen yang telah dijalankan, 93% of the respondents realised yang baju mereka menjadi lebih longgar selepas 6 minggu treatments. So dengan back up statistic macam ni, lagilah akak percaya dengan Marie France Bodyline.

*Research conducted by Nielsen Nov-Dec 2014, n=105 Singaporean Females aged 22-40

I just had my first treatment, it calls FEST Treatment (Fat Energizing System Lipo Therapy).  Dalam coveragenya ialah (best akak copy paste je folks, lagi paham korang nak bacakan)

  • Aids the irrigation of fatty acids
  • Reduces orange peel appearance
  • Immediate lightness and inch loss due to water reduction and skin tightening
  • Enhances total lymph system cleansing
  • Improves vascular flow, which in turn, enhances oxygen, nutrient, and lymph exchange at the cellular level
  • Increases cell metabolism
  • Relieves muscular aches & pains and reduces muscle spasm
  • Decreases rigidity in joints
  • Improves skin & body tone
  • Hydrates dry skin
  • Relieves stress, leaving the body feeling relaxed, refreshed, and rejuvenated.
  • Very effective when combines with other MF treatments with no intense tissue heating

So masa buat treatment ni, areas of application pulak di:

  1. Tummy, Arms and front thighs
  2. Hips, Back thighs and calves.
  3. Tummy, front thighs and calves.

Lelebih lagi details, nanti akak citer dalam next post akak. Cuma nak cakap, tu lah, routine akak berubah sebab ni  ler, at least lam a week, 2, 3 kali akak memang dok kat MFB, besttttttttttttttt!!! Hiks.

Oh akak tak nak turun banyak pun, asalkan boleh reshape balik badan. Lebih pun tak kisah, bonus mar.

So I would like to announce that I am one of their Blogger Ambassadors, let s slim down with Marie France Bodyline Let s go Marie France Bodyline. Marie France Bodyline is having promotion right now, do drop by at their outlets – 1st trial Body Contouring Treatment @ RM78 only. Sign up now if you are interested di sini: http://bit.ly/1P8kCQF

Comment: 4

French cheese & sweet honey mustard’s sauces…

Askar dengar nak pergi McDonalds, laju bersiap. Zeeshan tu apa kisah pergi mana, asal dengar jom let’s go, pakai baju hensem, mencicit le dia.

Mummy, hensem tak Eshan?

Ha dia sebut nama dia gitu ye…

Misi hari tu, makan McD, depa memang jaranglahhhhhhhhhh hai dapat makan fast food. Tengok iklan je terliur2 hahahaa, sian, mana leh makan selalu sangat ye anak2. Alangkan McD kat KLCC pun dah takde, if not aku pun kadang2 terjebak gak.

 IMG_6454

 

Kebetulan ler pulak semuanya pakai merah, except abang…

IMG_6511

So selera kita hari ini, wajib ada nuggetslah. Kenapa bila aku buat nuggets tak sama ngan depa buat yek? Depa punya lagi sedap, tapi aku punya bukanlah tak sedap, but kurang sedap hahahaaa….aku pakai air fryer tu je.

IMG_6521

McDonald’s McNuggets is coming out with their 2 new sauces – French Cheese & sweet Honey Mustard. Dengar je dah geletar tekak hakak kau. Sedap tu, yang diet tak yah pikir diet lah, bantai  je makan, nyammy.

 

IMG_6543

We took the happy meal – Chicken McNuggets set for Zeeshan, and for us the 9pcs nuggets too, set gak. Since takde lagi the new sauce, kami up ngan chilli and tomato sauce je lah.

 

IMG_6556

Zeeshan ni aku gigit gak lidah ko nak.  Kat outlet sini ada playground belakang tu, so Zeeshan akan berlarian masuk kuor masuk kuor (isi petrol minyak perut dia) sambil main. Diorang ni bebudak kecik, tak kenal tak apa pun semua boleh jadi gang kawan, berlarian dalam tu.

 

Jadi makan McDonald’s ni bukanlah mengeratkan lagi ukhwah family members, teman taulan, tapi muhibbahkan jugak negara kita. Macam masa aku amik2 gambar ni kan, sebelah meja kami ada group of young Chinese buddies, depa pun ikut sama selfie ngan kita bila kami pose2 tapi idok le aku letak gambar2 depa sini hahahaa….

Pastu main dalam playground tu pun, ramai gak gang2 yang 1Malaysia dalam tu, best je sonok main, takde nak pikir masalah dunia ler masalah jerebu hiks..

So, McDonalds dah launched the new sauce, ko jangan lupa beli McNuggets set and have a taste for their 2 sauces French cheese & sweet honey mustard. Makan tu pandang2 le ingat orang belakang gak, pastu Instagram ke and pastu tag Kak Red kay :)

Comment: 14