Samsung

Samsung KidsTime – An Awesome Educational Apps!

.

Screenshot_2014-11-14-00-37-37
Korang dah download ke this awesome Samsung KidsTime apps?

Rugi kalau korang tak download lagi, especially parents semua. Nak tau kenapa rugi kalau tak download, meh sini akak cerita the awesome and cool things about this apps.

Screenshot_2014-11-14-00-37-48

Perkara utamanya mestilah kerana dalam Samsung KidsTime ni terdapat lebih dari 80 ebooks dan educational games that covers a wide amount of subjects and topics.

Screenshot_2014-11-14-01-04-04

Maklumlah kalau budak-budak memang cepat bosan dengan sesuatu benda ataupun games, but with more than 80 choices, diorang akan sentiasa berkepit dengan apps ni :) Lagipun certain time bila kita pun sibuk, kita kena pastikan anak-anak kita ni sentiasa occupied and entertained.

Screenshot_2014-10-25-20-14-45

This is Zeeshan favourite game, dia kan pantang kalau pasal vehicle ni :) Nak tau apa yang dia belajar dari games ni? Now whenever dia mandi dia akan amik paip and start to act like firefighter to put down the fire dan sembur air sambil menjerit “fire fire fire” So funny anak aku ni. Even this a small thing, akak rasa he has learned new things from this apps :)

Screenshot_2014-11-14-00-38-09

Dan bermacam-macam lagi educational games or ebooks menanti untuk diexplore.

Screenshot_2014-11-06-01-35-03

Tapi kalau sentiasa berkepit dengan apps ni pun kita as parents concern la pulak. Memang it’s a fact dari Southeast Asia study yang penggunaan terlalu lama menjadi kebimbangan ibubapa. Tapi not to worry, Samsung KidsTime apps ni membolehkan kita menghadkan masa bermain untuk setiap satu games di dalamnya. Nak 15 minit, 30 minit just drag the timer :) Dengan ini kita tak risau kalau anak-anak kita main terlalu lama.

Screenshot_2014-11-06-01-37-53

Di samping itu, the benefit of having Samsung KidsTime apps ni ialah terdapatnya Parent Tools. As per title said, it’s a tools for us as parents to manage this apps for our kids use.

Screenshot_2014-11-14-00-49-31

Dalam Parent Tools terdapatnya Dashboard yang mempamerkan activity dan progress path anak-anak kita. Games atau buku apa yang diorang sudah main atau baca, berapa lama diorang dah gunakan for the last few days. Cool eh :)

Screenshot_2014-11-14-00-50-00

Dan ini pula the details of the Progress Path untuk Zeeshan and the next recommended games and stories for him.

Screenshot_2014-11-14-00-50-54

Dan bila mana anak-anak kita misalnya dah terlalu lama main apps ni, ada terdapat App Lock untuk mengunci apps ni dari di buka. You’ve been grounded from this apps contohnya!

Personally for me as parents maximum time for them to play this kind of gadget dalam masa 15 to 30 minutes jer during weekdays. Time weekend a bit free and easy sket so boleh pakai lama sket. With all these features, akak tak risau kalo nak bagi Zeeshan main sebab kita tau yang kita boleh kawal penggunaannya, dan on top of that dia juga dapat belajar dari those educational games and also ebooks.

Screenshot_2014-11-14-00-50-36

FYI, this apps has minimum subscription fee after free trial which is only RM15.90 per month. Untuk free trial period ialah selama sebulan termasuk semua 80 games dan ebooks. Tapi percayalah, memang berbaloi kalau dibandingkan RM15.90 tu dengan bermacam-macam features dan benefits yang disediakan di dalam apps ini dan kita juga dapat menikmati games dan ebooks baru setiap bulan. Plus akan datang tak lama lagi its localised Malaysian contents dan ini menjadikan ianya lebih menghiburkan dan mudah difahami oleh anak-anak kita :) Tapi kalau korang decide not to pay subscription fee after free trial still korang entitled to get 10 free games and ebooks :)

Screenshot_2014-11-06-01-36-39

Did I tell you that the ebook will read the story for them? Yes, since Zeeshan tak pandai baca lagi, seronok jer dia dengar cerita-cerita dalam tu :) dan at the same time dia merasa seronok dan akan belajar sambil bermain secara tak langsungnya.

img1415900273788

Dan yang paling akak seronok bila dengan tiba-tiba Zeeshan pandai menyebut new words yang akak rasa akak belum ajar dia lagi, then I know he must be learning from KidsTime. Banyak works pulak tu yang dia dah tau sekarang. Dia juga kadang-kadang pandai mengajuk lagak ataupun menyamar seakan-akan all those cute animals from KidsTime.

Dan selalu juga akak perhati dia start his steps untuk ikut sama menari dan menyanyi. I find this really encouraging for him, while he had fun, he learned at the same time. Bukan sahaja Zeeshan tetapi Kakak pun sama mendapat manfaatnya di mana she got her pronouncation right for some of the english words bila mendengar ebooks tu bercerita. Lebih-lebih lagi dia selalu menjadi peserta untuk pertandingan cerita di sekolah, all those ebooks story really encourage her untuk bercerita nanti. Good for her!

Screenshot_2014-11-14-03-01-15

Akak rasa macam ibu bapa yang bertanggungjawab sebab menggunakan teknologi untuk meningkatkan pembelajaran anak-anak akak tanpa jeopardize our main concerns dan membuat right choise dengan memperkenalkan KidsTine pada anak-anak akak. Korang pun patut cuba :)

KidsTime is more than play, bukan sekadar permainan semata-mata, tetapi lebih dari itu kerana kualiti screentime ataupun masa bermain  yang diambil kira, ditambah pula its contents yang bermanfaat dan educational. Thanks to Samsung for this awesome and cool apps for kids! So go ahead parents, download this apps and kalau nak explore more info, check out www.samsungkidstime.com

Comment: 2

Samsung KidsTime – The Apps for kids!

.

IMG_0332

Yey kita dapat Samsung Note 4 tablet :)

Tu RD tengah dok godek our new Samsung Note 4 tablet. Abang dan Kakak dok mengendeng nak main la apa lagi tablet baru tu. Zeeshan tu nampak macam tak heran kan, tapi actually dia kalau dapat tablet memang melekat terus.

Aku rasa sekarang ni most of the family at least mesti ada satu tablet or smartphone for their kids use. Yang setiap satu anak satu tablet pun ada jugak. Like mine, each of them ada tablet ataupun smartphone sendiri for their own use, main games mostly.

IMG_0914

Zeeshan kalau dah dapat tablet memang kusyuk la dia

Macam parents yang lain, my main concerns kalau anak-anak spend too much time dengan tablet ni ialah minda diorang jadi tak aktif dan diorang jadi leka sekaligus membuang masa. Tak produktif jadinya. Tapi dah jadi normal zaman sekarang, tablet ni dah menjadi kemestian untuk dimiliki setiap keluarga dan ini memang kenyataan!

Since budaya bermain tablet ni tak boleh dibendung, kita as parents kenalah mencari alternatif supaya penggunaan tablet ini bertukar menjadi positive things, tak gitu?

samsung-kidstime-dashboard

Samsung KidsTime ada child progress report/dashboard

Salah satu contohnya, primarily akak utilisekan tablet tu untuk bermain Samsung KidsTime apps. Mostly I just leave them unsupervised to play the Samsung KidsTime without any worry with what they’re playing in there. Macam akak mention before, it’s safe environment for the kids. Kita boleh limit the playing time dan juga to lock some apps in there. So jangan khuatir memang tidak ada unsur-unsur tidak sihat dalam apps tersebut. Even ads pun takde, apatah lagi macam apps lain ada in-game purchases, Samsung KidsTime tak de semua benda tu. So memang selamat especially untuk anak-anak seumur Zeeshan yang tak tau membezakan ads ke games ke and so on.

On top of that sebagai sumber rujukan mereka untuk kokurikulum sekolah, seperti Kakak yang suka bercerita. Dalam Samsung KidsTime bermacam-macam story books ada :) Dan sekaligus ini dapat membantu untuk memupuk kemahiran bahasa diorang.

samsung-kidstime-games-books

Dan sekali sekala bila ada kelapangan, akak sama-sama dengan diorang layan Samsung KidsTime, main games, baca story books sama-sama so at least kita ada moment together dan bonding sama diorang :)

samsung-kidstime-study1

Baru-baru ni, a Southeast Asia survey from 2700 parents mendapati 98% kanak-kanak dalam survey ini menggunakan tablet ataupun smartphone. Anak-anak korang semua termasuklah dalam statistik ni! Kebanyakkannya menggunakan parents depa punya device :) Macam aku cakap, dah menjadi lumrah anak-anak sekarang menggunakan tablets, tak dapat dinafikan lagi. Dan suprisingly walaupun parents attention supaya anak-anak mereka guna tablet sebagai supplementary education tapi most of them using for games dan watching video.

samsung-kidstime-study2

And as you can see from the study, pelbagai alasan digunakan to let their kids using the tablets dan apa concerns utama mereka terhadap penggunaan tablets ni. Sama macam akak punya concerns jugak lah, exposure to inappropriate, content, impact on health and addiction to devices. Whats yours?

samsung-kidstime-study3

Tapi despite all the concerns tentang penggunaan tablets untuk anak-anak ni, 94% bersetuju betapa pentingnya untuk monitor penggunaan tablets bagi anak-anak mereka! They wish all these tablets ada mempunyai satu mekanisme kawalan untuk membantu mereka memantau penggunaan peranti anak-anak mereka supaya tidak berlebihan. Menetapkan had masa, mencegah pembelian apps dan monitoring usage progress adalah ciri-ciri yang paling diinginkan dalam peranti oleh ibu bapa.

The good thing is, all these features that parents wanted in this study, ada di dalam Samsung KidsTime apps :) Go ahead parents, download this apps dan cuba sendiri pengalaman baru dengan Samsung KidsTime apps ni and you’’ll be no more worry with one of the best app for kids. And kalau nak explore more info, check out Samsung KidsTime website.

Here hear what parents in Malaysia say about Samsung KidsTime

Dan ini pula the full infographic of the survey.

Samsung Infographic - 4 Nov-page-001

Comment: 2

Samsung KidsTime dan Festival Sastera Kanak-kanak 2014!

.

IMG_0378_thumb

Last weekend kami the whole Red Family were at The Westin Kuala Lumpur. Akak ada video shooting together with the kids hiks :) Pagi-pagi lagi dah sampai ke hotel tu. About half day jugak la shooting tu, luckily kids were sporting dan tak meragam especially yang kecik tu. Lagipun the host’s hospitality was awesome during the entire shooting, so we all had  fun and enjoyable moments :)

IMG_0913_thumb

Jom kita tengok some photos behind the scene masa shooting tu. Oh lupa pulak nak cakap what this shooting about ek. Video shooting ni adalah untuk memperkenalkan the new Samsung KidsTime apps.

samsung_kidstime

Bercakap pasal  Samsung KidsTime apps, my first impression was like “Ah yet another kids games yang membuang masa, melekakan without any benefits” but but but bila aku explore a bit more it was pretty cool and educational actually. Antara yang bagusnya there are more than 80 ebooks and educational games dalam Samsung KidsTime ni that covers a wide amount of subjects/topics dari games, educational, story books dan macam-macam lagi.

samsung_kidstime2

Ianya sangat bersesuaian untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 7 tahun. Tapi Kakak yang 10 tahun tu pun syok layan some of the apps. Zeeshan jangan cakaplah sampai susah nak berhenti main. Budak-budak sekarang ni kan pantang pegang gadget, memang leka la diorang tak jadi buat apa kerja, lagi satu depa jadi addicted pulak. Very dangerous kalo kita as parents tak control. But personally for me as parents maximum time for them to play this kind of gadget within 15 to 30 minutes jer. Biasa weekdays after dinner depa main jap then afterward sambung study or buat homework. Kalo weekend a bit free and easy sket, anytime they can play but we limit the maximum up to 30 minutes sekali main. Strict tak akak hiks :)

samsung_kidstime3

But sometimes rasa guilty pun ada sebab terpaksa gunakan gadget ni untuk distract them while kita busy dengan housework ataupun benda-benda lain. Korang pun sure sama kan. Betul tak?  Tapi for me as long as kita pandai kawal, should be fine. That’s another point I like about Samsung KidsTime ni.

IMG_0258_thumb

Macam gambar atas ni nampak macam aku yang dok main Samsung KidsTime apps kan, tapi actually aku tengah explore features dia. Cool giler apps ni! This apps allows kita as a parents to limit the time untuk anak-anak kita play with the tablet. Dan on top of that dari dashboard dia pula kita boleh tengok which apps yang anak kita suka main ataupun yang telah depa main, kira kita boleh monitoring the progress dan dapat tengok breakdown time depa spent untuk main. Even cooler sei :)

Senang cakap it’s safe environment for the kids, there’s no ads, they have parent lock features and macam aku cakap tadi ada timer function!

samsung_kidstime4

Nanti lah akak story dengan lebih details. By the way for more info about this apps  boleh visit Samsung KidsTime website. Or even better korang just download Samsung KidsTime apps directly from Google Play. For FREE :)

10174950_654718367951555_1235682782892016645_n

Akak akan buat full review pasal  Samsung KidsTime ni nanti. Tapi sementara itu, Samsung KidsTime telah mengambil bahagian di dalam Children Literature Festival 2014 ataupun Festival Sastera Kanak-kanak 2014 yang akan berlangsung tak lama lagi. Main apps, main jugak, baca buku jangan la kita abaikan terutama untuk anak-anak kita tu.

FSK2

Bolehlah singgah di Samsung KidsTime’s booth kalau korang pergi ke Children¹s Literature Festival 2014 nanti, dan untuk pengetahuan korang semua, ia akan bermula pada 30 Oktober ini sehingga 2 November 2014 dari 10 pagi hingga 6 petang bertempat di Menara Kuala Lumpur ataupun KL Tower.

Takut korang tak jumpa pulak nanti, the exact venue ialah

Samsung KidsTime Booths 10 & 11,
Gallery Hall
B1,
Menara Kuala Lumpur/ KL Tower
Jalan P Ramlee, 50250 Kuala  Lumpur.

Jom sama-sama kita datang memeriahkan festival ni, at least kasi balance sket aktiviti anak-anak kita. Jangan dok mengadap tablet, main apps jer, kena juga mengadap buku, even better bersastera :) Baru betul kan? Untuk info lebih lanjut boleh layari FB Page FSK. Sambil-sambil tu jangan lupa download dan enjoy this Educational Apps.

Jumpa korang di sana!

Comment: 2

Samsung Galaxy S4 dari kaca mata Redmummy :)

48hours sponsored post

2013-05-28

Selepas pelancarannya yang happening di Malaysia bulan lepas, ramai sudah memiliki S4 dan masing-masing bangga menceritakan keunikan dan keunggulan the new device dari Samsung ni. Actually aku pun teruja sama masa pelancaran dulu tu, rasa macam nak sambar pulak sebijik.

Last 2 weeks, aku cukup bertuah dapat mencuba pakai sendiri Samsung Galaxy S4 ini. Siap berebut pulak dengan RD, sibuk dia pun nak pakai sama! Kalau masa pelancaran dapat cuba-cuba gitu jer kan, ha kali ni boleh kata 24jam aku berkepit dengan S4 hiks.

Jom tengok spec dia dulu:

5inch Full HD Super AMOLED (1920 x 1080) display, 441 ppi
1.9 GHz Quad-Core Processor / 1.6 GHz Octa-Core Processor
2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE): 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G (HSPA+ 42Mbps): 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz
4G (LTE Cat 3 100/50Mbps) : up to 6 different band sets (Dependent on market)
Android 4.2.2 (Jelly bean)
16 / 32 / 64GB memory + microSD slot (up to 64GB), 2GB RAM
 

Camera:

Main(Rear): 13 Mega pixel Auto Focus camera with Flash & Zero Shutter Lag, BIS
Sub (Front): 2 Mega pixel camera, Full HD recording @30fps with Zero Shutter Lag, BIS
Camera Features: Dual Shot , Drama Shot, Sound & Shot, 360 Photo, Animated Photo, Eraser, Night, Best Photo, Best Face, Beauty Face, HDR (High Dynamic Range), Panorama, Sports
 

Video

Codec: MPEG4, H.264, H.263, DivX, DivX3.11, VC-1, VP8, WMV7/8, Sorenson Spark, HEVC
Recording & Playback: Full HD (1080p)
 

Audio

Codec: MP3, AMR-NB/WB, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, OGG, 
FLAC, AC-3, apt-X
 

Dimension

136.6 x 69.8 x 7.9 mm, 130g
 

Connectivity

WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (HT80)
GPS / GLONASS
NFC, Bluetooth® 4.0 (LE)
IR LED (Remote Control), MHL 2.0
 

Battery

2,600mAh
 

Screenshot_2013-05-26-18-43-08

Tak dinafikan memang banyak new sofware or applications and even enhance software dalam S4 ni, antaranya S Translator, S Health, S Voice, S Voice Drive, Air View, Samsung Hub, Samsung. Messenger, Smart Pause, Group Play, Air Gesture, Smart Scroll dan on top of that bermacam-macam lagi seperti

- Optical Reader, Samsung Hub
- ChatON (Voice/Video Call, Share screen, 3-way calling) Samsung WatchON
- S Travel (Trip Advisor), Samsung Adapt Display, Samsung Adapt Sound, Auto adjust touch sensitivity (Glove friendly)
- Safety Assistance, Samsung Link, Screen Mirroring
- Samsung KNOX (B2B only)
- Google Mobile Services, Google Search, Google Maps, Gmail, Google Latitude Google Play Store, Google Plus, YouTube, Google Talk, Google Places, Google Navigation, Google Downloads, Voice Search
- Sensor, Accelerometer, RGB light, Geomagnetic, Proximity, Gyro, Barometer
- Temperature & Humidity, Gesture!

Wow memang boleh dikatakan all in one!

Contohnya macam Air Gesture feature ni, kita tak payah nak touch the skrin in order to flip among the photos atapun browsing internet. Dengan hanya menggerakkan tangan ke kiri, ke kanan, atas ataupun ke bawah sajer. Boleh tengok demo RD buat kat video atas tu, even Kakak yang ajar bapak dia buat macamana hahahhaha

IMG_8480

AirView pula membolehkan kita dengan hanya menudingkan jari untuk seketika dan popup keluar small view of the items tanpa perlu menyentuh skrin. Tapi bukan semua apps yang boleh buat macam ni. Yang aku buat atas tu ialah Gallery. Apps lain pula seperti Flipboard dan juga email. Hmm mungkin feature ni berguna terutama sekali untuk mat motor yang pakai glove malas nak bukak glove dia, so just tuding-tuding jer la jari then boleh view email, photos etc.

Dah tengok video aku “menyumbangkan” lagu Adele atas tu? Pernah tak korang tengah syok-syok layan video tiba-tiba ade orang kacau, atau orang panggil ke? Tak ke tension kita kena manually pause video tu sebab nak layan orang tu. Tetapi tidak dengan S4 ya, Smart Play/Pause automatically pause the video kalau kita tidak memandang video tu, meaning that kita palingkan kepala kita la, then kemudian play the video automatically bila kita memandang ke skrin semula. Cool giler!

2013-05-29

Macam feature Story Album pula, boleh organise gambar-gambar yang kita ambil dan boleh create customisable albums that come with themes dan layout yang menarik. The plus point pulak, those ready made template look pretty cool dan yang syoknya boleh terus push publish terus ke blog or ke FB dan dan tu jugak :) It even make suggestions based on gambar yang kita snap semua tu.

PhotoGrid_1370267047395

S-Health ni memang sangay bagus. Ni untuk memudahkan kita memantau aktiviti harian kita, ini termasuklah Exercise Mate – berapa kalori yang kita dah bakar, Walking Mate – berapa langkah yang kita sudah berjalan kaki dan Food Tracker – berapa kalori yang sudah kita makan dan ini sekaligus memberikan idea untuk kehidupan yang lebih sihat. Actually bukan sahaja memberi idea, tapi lebih kepada amaran jangan asyik makan jer sampai lupa nak berexercise :)

Screenshot_2013-06-03-21-15-59-1

Group Play pula untuk kita berkongsi keriangan bersama dengan kawan-kawan. Of cos la kan bila kita bergembira, kawan-kawan kenalah tumpang gembira sekali. With this feature kita boleh berkongsi muzik yang kita layan simultaneously dengan kawan-kawan lain. Bukan muzik sahaja, tetapi bermain games, share photos dan dokumen pun boleh sangat. Lagipun sharing is caring kan :)

AAA

Last but not least, satu lagi the new cool feature yang paling aku suka kat S4 ini ialah its Dual Shot Camera. Mana tak hebat nya, kita boleh guna dua-dua depan dan belakang camera S4 ni simultaneously! Meaning that kita boleh snap apa yang ade di depan mata dan juga camwhore diri sendiri hiks :)

Tengoklah sendiri gambar aku atas tu, Cool tak? Siap gambar burung pun aku boleh bahankan hahahaha :)

2013-05-281

S4 vs S3

Tiba-tiba aku terdengar macam ada bisikan halus dari RD nak upgrade dia punya S3 pulak hahaha. Memang betul, it’s really temptation, bukan dia jer, aku pun sama! Sebabnya so many things can be done effectively and also creatively, just with this Samsung Galaxy S4! An awesome gadget, I must say!

Khidmat pesanan masyarakat Samsung is brought by Redmummy.com

Comment: 16

Samsung Galaxy S4 kini di Malaysia!

48hours sponsored post

 RM_S4

Akhirnya yang ditunggu sudah tiba, yang diimpi sudah nyata, yang diidam di depan mata :) Apa lagi kalau bukan Samsung Galaxy S4!

Ya, S4 kini sudah berada di Malaysia yey! Sabtu lepas Samsung dengan rasmi dan meriahnya telah melancarkan S4 di major telcos oulets sekitar KL.

IMG_3155

Seawal pagi orang ramai dah mula beratur untuk menjadi antara orang yang pertama memiliki S4 ni. Semuanya teruja dan tak sabar-sabar nak mendapatkan S4 dalam genggaman masing-masing. By the way, this is at Celcom Blue Cube, Sunway Pyramid.

IMG_3145

Awal Ashaari dan Liyana Jasmay antara yang hadir memeriahkan lagi pelancaran “The Next Galaxy” ini. Jeles, diorang dah siap guna S4 dah!

IMG_3184

Sempatlah jugak aku memegang sendiri dan mencuba S4 ni. Rasa very tempting la pulak aku bila dah cuba S4 ni, rasa nak sambar jer sebijik :)

IMG_3230

Dan akhirnya General Manager of Samsung Malaysia tiba di lokasi untuk merasmikan pelancaran S4 di Sunway Pyramid ni and offcially now S4 dalam pasaran di Malaysia. Yeyyyy.

FYI, Samsung Roadshow ini bermula dari Sunway Pyramid kemudian ke The Gardens, Mid Valley selepas itu pula ke Berjaya Times Squares dan penutupnya di Plaza Low Yat.

IMG_3303

Tapi tak berkesempatan la pulak aku nak pergi ke semua tempat tu, lepas dari Sunway Pyramid aku terus gerak ke Plaza Low Yat di mana di sini akan berlangsungnya penutup pelancaran S4 ni.

IMG_3321

Since aku skip the 2 places tu, kat Samsung outlet Plaza Low Yat ni sempatlah aku godek-godek S4 ni lagi. Banyak new sofware and even enhance software dalam S4 ni, antaranya S Translator, S Health, S Voice, S Voice Drive, Air View, Samsung Hub, Samsung Messenger, Smart Pause, Group Play, Air Gesture, Smart Scroll dan bermacam-macam lagi.

IMG_3395

Ni pula those Samsung big shots and the celebrities in front of the Samsung outlet kat Plaza Low Yat showing off the ultimate S4 :)

S4_launch

Samsung Galaxy S4 is now available at all major telcos in Malaysia or boleh juga terus dapatkan dari Samsung outlets sendiri. So amacam? Are you getting one?

By the way, here is the video of the launch :)

Khidmat pesanan masyarakat Samsung is brought by Redmummy.com

Comment: 7