Samsung KidsTime dan Festival Sastera Kanak-kanak 2014!

.

IMG_0378_thumb

Last weekend kami the whole Red Family were at The Westin Kuala Lumpur. Akak ada video shooting together with the kids hiks :) Pagi-pagi lagi dah sampai ke hotel tu. About half day jugak la shooting tu, luckily kids were sporting dan tak meragam especially yang kecik tu. Lagipun the host’s hospitality was awesome during the entire shooting, so we all had  fun and enjoyable moments :)

IMG_0913_thumb

Jom kita tengok some photos behind the scene masa shooting tu. Oh lupa pulak nak cakap what this shooting about ek. Video shooting ni adalah untuk memperkenalkan the new Samsung KidsTime apps.

samsung_kidstime

Bercakap pasal  Samsung KidsTime apps, my first impression was like “Ah yet another kids games yang membuang masa, melekakan without any benefits” but but but bila aku explore a bit more it was pretty cool and educational actually. Antara yang bagusnya there are more than 80 ebooks and educational games dalam Samsung KidsTime ni that covers a wide amount of subjects/topics dari games, educational, story books dan macam-macam lagi.

samsung_kidstime2

Ianya sangat bersesuaian untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 7 tahun. Tapi Kakak yang 10 tahun tu pun syok layan some of the apps. Zeeshan jangan cakaplah sampai susah nak berhenti main. Budak-budak sekarang ni kan pantang pegang gadget, memang leka la diorang tak jadi buat apa kerja, lagi satu depa jadi addicted pulak. Very dangerous kalo kita as parents tak control. But personally for me as parents maximum time for them to play this kind of gadget within 15 to 30 minutes jer. Biasa weekdays after dinner depa main jap then afterward sambung study or buat homework. Kalo weekend a bit free and easy sket, anytime they can play but we limit the maximum up to 30 minutes sekali main. Strict tak akak hiks :)

samsung_kidstime3

But sometimes rasa guilty pun ada sebab terpaksa gunakan gadget ni untuk distract them while kita busy dengan housework ataupun benda-benda lain. Korang pun sure sama kan. Betul tak?  Tapi for me as long as kita pandai kawal, should be fine. That’s another point I like about Samsung KidsTime ni.

IMG_0258_thumb

Macam gambar atas ni nampak macam aku yang dok main Samsung KidsTime apps kan, tapi actually aku tengah explore features dia. Cool giler apps ni! This apps allows kita as a parents to limit the time untuk anak-anak kita play with the tablet. Dan on top of that dari dashboard dia pula kita boleh tengok which apps yang anak kita suka main ataupun yang telah depa main, kira kita boleh monitoring the progress dan dapat tengok breakdown time depa spent untuk main. Even cooler sei :)

Senang cakap it’s safe environment for the kids, there’s no ads, they have parent lock features and macam aku cakap tadi ada timer function!

samsung_kidstime4

Nanti lah akak story dengan lebih details. By the way for more info about this apps  boleh visit Samsung KidsTime website. Or even better korang just download Samsung KidsTime apps directly from Google Play. For FREE :)

10174950_654718367951555_1235682782892016645_n

Akak akan buat full review pasal  Samsung KidsTime ni nanti. Tapi sementara itu, Samsung KidsTime telah mengambil bahagian di dalam Children Literature Festival 2014 ataupun Festival Sastera Kanak-kanak 2014 yang akan berlangsung tak lama lagi. Main apps, main jugak, baca buku jangan la kita abaikan terutama untuk anak-anak kita tu.

FSK2

Bolehlah singgah di Samsung KidsTime’s booth kalau korang pergi ke Children¹s Literature Festival 2014 nanti, dan untuk pengetahuan korang semua, ia akan bermula pada 30 Oktober ini sehingga 2 November 2014 dari 10 pagi hingga 6 petang bertempat di Menara Kuala Lumpur ataupun KL Tower.

Takut korang tak jumpa pulak nanti, the exact venue ialah

Samsung KidsTime Booths 10 & 11,
Gallery Hall
B1,
Menara Kuala Lumpur/ KL Tower
Jalan P Ramlee, 50250 Kuala  Lumpur.

Jom sama-sama kita datang memeriahkan festival ni, at least kasi balance sket aktiviti anak-anak kita. Jangan dok mengadap tablet, main apps jer, kena juga mengadap buku, even better bersastera :) Baru betul kan? Untuk info lebih lanjut boleh layari FB Page FSK. Sambil-sambil tu jangan lupa download dan enjoy this Educational Apps.

Jumpa korang di sana!

Comment: 2