Shoes

Emas Gold Merah!

IMG_0447

Kami kan every friday nite kan pi dating malam. Lama dah kan aku punya dating berdua, bertahun2 pun. In the event yang tak boleh jer kita tak buatlah, ada hal tertentu. events ke, family matters ke. Biasanya pun laki aku akan datang KLCC.  So hari tuh, hari aku berbaju kurung hijau. gila cun! bukan senang ai nak berbaju kurung yer. sendiri puji kooo…

Anw speaking of this baju kurung, pagi tu aku pakai, tersekat kat peha tak lepas. Gila pelik. Apakah? aku baru pakai few months ago masa adik ipar aku kahwin, apehal pulak tak lepas heh.

So aku pun hantar ke bilik baju, bila bukak almari, ler ada lagi satu baju ler, yang aku sarungkan sebelum tu kain kakak! hahahaha, super ngek btul. Padan ler tak muat. Ini baru muat….mak ngan anakkan sama kain ela bajunya.

IMG_0456

Jadi jadi, pas kerja hari tuh kita tengok 2 Guns! Kelakar cerita tuh, but macam biasa ler, ada je yang tak masuk dek akal. Habis jer cerita tu berlari aku masuk wiwi! Dapat hall jauh nak keluar dari entrance belakang TGV tu, yaaaaa terkemut2 betul. Minum lagi air sejuk dalam cinema kan. Habis tu takde jual air panas.

Week before tuh kita gi tengok Prisoners, tu lagi le…..ada part yang eii geramnya!

Sok sok aku nak tengok cerita melayu plak, KL Gangstar 2 worth to watch or not hah? Tu pi ngan member kot, laki aku payah sket bontot dia nak ngadap cite2 melayu nih, melainkan aku dah muncung panjang, baru dia ngekor.

IMG_0461

Korang pasan tak macam yang boot Neelofa pakai nih? Dia ada tali2 kan…aku punya takde le tali. fashion gini ngah trending le skang nih. Kononnya. Tapi tak boleh ler ada heels, aku kena berlari2 sana sini. Colour ni ada dark brown gak. Cun dok?

Harga pun hemm….

Kenangkan leather je. sib baik.

IMG_0465

Yang sini2 pulak ok cantik gak but ada heels. so tak amik ler sini. Ni pun beli dengan kadar cepat, nak balik rumah ler, abang kakak dok tepon tanya mana makpaknya heh, asal Friday nite je balik lambat…

IMG_0467

So aku amik yang colour gold nih. but pastuh bila balik rumah tengok colour goldnya tak menyerlah. Boh je ler, dah beli pun, bukan murah heh, RM400 tuh.  Minggu tu dan next weeknya aku spent a lot gak, memang tak layak tulis amountnya dalam nih, indirectly laki aku akan geleng pala bergeleng2.  Pikir mana le nak campak kekasut nih.

photo

 Sok soknya aku pergi lagi, kali ni nak carik bapak tinggi punya wedgeslah. kulu kilir pusing. ada tu ada ler, harganya mencekik. above RM200 aku tak nak ler. Haritu baru je beli boot kan.

photo

Yang biru nih ngan merah atas tuh sama sedara maranya. Pikir 18kali nak amik merah ke biru. never have the blue, but merah is so tempting. 50% off, RM150 around that lah. Ok ler kan, kalau sakit hati pun tak le memahal sangat. Ini pun tak tinggi benau pun wedgesnya.

Ini nak pakai bersantai. Shopping lelama, jalan lelama berdiri lelama.

photo

Skirt pink dalam 2 gambar berasingan dan atas2 tuh lain pesen modelnya, but looks similar jer kan, coz of the pink warna.

nah….

Hah balik ke cerita asal nak tengok movie melayu tu tak jadi lah, yang di twitter cakap bebiasa jer. Aku dah tengok hok first ingat nak layan sambungan but dah korang bilang gitu. Sian Shamsul tau. Gravity yang aku pi tengok ngan laki aku, oh em gee…..nasib baik tak tengok 3D, yang standard show tu pun dah pening tengok Sandra Bullock berpusing2, filem paling jimat dari segi numbers of pelakon ler, lain main dalam studio je. Pastu hujung2 terjun dalam sungai laut. Kehkeh…..

Memacam idea omputih ni buat filem heh.

Comment: 8

Melissa Shoes…

 

IMG_7169

sebagai seorang pencinta kasut, hah bila terpilih untuk menjadi antara pemakai Melissa, aku pun rambang sudah mata heh  nak pilih yang mana. pandang kanan nak nih pandang kiri nak tuh, dah kemaruk betul tengok kasut2 zaman sekarang nih, bukan saja lelawa but affordable.

IMG_7170

i can wear any colours pun, tarak hal sangat. tapi bila nampak merah, susah hati sketlah coz warna tu ler yang aku pi kejarkan dulu. but tak de le semuanya merah anw since merahnya menyala benau, kena jugaklah sebat warna merah. warna2 lain nanti kemudian kita pikirkan….

IMG_7167

cubaan untuk catwalk ngan my new red heels….

IMG_7168

perasaan pertama: ok sedap

perasaan kedua: ok boleh jalan lelaju

perasaaan ketiga: ok boleh kejar anak

perasaan keempat: ok boleh pakai for office and casual wear

perasaan kelima: harganya boleh mampu milik

 

IMG_7068

 Melissa Spikes Sp AD 30944

IMG_7582

yang kemudian kusarungkan untuk semua lima perasaan atas tuh for one of my events with Nuffnang

Super happy coz memang comfy dan selesa, tak yah pakai petua gigit belakang kasut at all!

Should get the blue or purple pulak or bolot semua warna nih

IMG_7070

dan antara kasut jatuh hati pandang pertama, belongs to Zeeshan. yang merah tuh, or yang biru, or yang beige blue. mustahil ler for pink plak heh. Merah tu menyala! should come back to Gardens or One Utama to get them for RB. Untuk abang kakak pun ada, but depa punya turn tunggu2 ler, kasut depa dah banyak, yang penting kasut mak nya. Kasut adiknya too coz adiknya lagi le cepat panjang besau kaki heh.

To get your pair or 2 or 30 of Melissa Collections, hop on to:

Lot G341 Ground Floor New Wing,
1 Utama Shopping Centre,
No.1, Lebuh Bandar Utama,
47800 Petaling Jaya,
Selangor DE

Tel / Fax: 03-77324693

MDreams
Lot F-206A, 1st Floor,
The Gardens Mall,
The Gardens Mid Valley City,
59200 Lingkaran Syed Putra,
Kuala Lumpur

Tel / Fax: 03-22823309

Facebook – Melissa
Instagram – MyMelissaShoes

Comment: 6

Kasut turun temurun…

korang ni bebulan puasa ni memang ramai baca blog kan?

hahahahha kantoi situ!

tak gi shopping ke lunch break kak oiii?

aku ada le sekali dua je tak turun lain hari memang lunch break ada je yang aku belikan.

Aku baik, entry yang pependek aku buat 2 entries per day. jaranggggggggggggg aku up 2 entry tau, but extra bonuslah kat hangpa yang bertenggek kat RM kan.

 

IMG_2628

3 pasang kasut ni, asalnya duduk di rak atas sekaliiiiiiiiiiiiiiii….buruk bukan sebarang buruk tuh. Buruk yang berjenama. Kalau dak aku dah niat balingkan jer kehkehkeh….but kasut2 ni belongs to RD. ada sebab dia menyimpan.

Bila aku bebel kat bapaknya, laju je dia menjawab ni untuk Abanglah.

Kaki dia kan dah melonjong, so percayalah memang dia boleh muat pakai semula kasut2 bapaknya.

Betul koooooooooo!! Tak sesia beli memahal, 2 keturunan boleh pakai kasut2 bapak ko kahkahkah….so Kakak cepatlah membesar, bolehlah ko menyarung kasut2 mak ko pulak!

Tetiga kasut tu Timberland brand, bapaknya bawak pi travel, pi kerja. Company sekarang je dah tak boleh nak bawak kerja kasut2 macam ni, so memang rezeki abanglah dapat kasut bapaknya kan. Tu pasal skang kasut2 tu pun dah turun pangkat ke bawah. Sususan atur kasut2 kami, ikut pangkat memasinglah. bapaknya paling tinggi so bapaknya rak atas, tapi sebab maknya tak kuasa nak menunduk, rak medium hak maknya, dan kemudian followed by kakak and abang and RB hehehehhee

IMG_2634

Kasut ni, permulaan pertama untuk anak bujang, yang aku beli di Milan. I wanted him to have this kind of snickers for his Aidilfitri, style2 orang besau sket. Masa bawak balik dari Milan dulu dia tak berapa minat, but as time goes by, manusia pun berubah sesikit and dia sudah berkenan sangat tak sabar nak pakai kasut nih.

Dok pujuk aku mintak izin nak pakai for buka puasa events kami, but aku tak bagi. Biarlah dirasmikan masa Syawal nanti coz after all, Aidilfitri adalah untuk kita berpakaian baru, segalanya baru. So sabar je lah bang…

Dia nak pakai kasut ni coz senang dia nak amik air semayang masa kat events bukak puasa tu sumer, tak yah nak riuh pakai socks bagai, but bertabahlah ye bang. Raya pun dah nak dekat je lagi.

ha bang kasut2 ko nanti simpan, turun temurun kat RB pulak!

kahkahkah…memang tak lah kan, ada kasut yang dapat diturunkan ke Kakak, but kalau dah tak muat jugak kakak pakai, memang jatuh pada cousinsnya pulak. Nak menunggu bagi kat RB, oh makan bertahun2 lagi lah kan, beza Abang ngan si bongsu tu 10 tahun hokey!

Comment: 5

Cipela Couture is in trend!

Dalam sejarah aku jadi blogger, tak pernah aku mendapat kerja untuk shoes review. Sedangkan itulah satu benda yang aku gilakan, selain handbags lah kan.

Tapi tidak pernah tidak bermakna tidak akan berlaku. Perubahan setingkat demi setingkat.

Bersyukur kerna dijodohkan dengan sorang local designer of Cipela Shoes / Cipela Couture. ai tell you, setiap hari sekurang2nya ada 3 – 5 reviews request aku kena buat, dan mostly Nuffnang has gotta handle for me. Tidak mampulah akak nak pilih semua, kita tak kemaruk ads dan tidak juga nak bolot semua payment yer. Aku sangat fussy, harga yang tinggi tidak menawarkan kebahagian product berpanjangan. Ehceh.

Jadi, sebelum aku setuju untuk jadi part of Cipela, aku study a little bit, aku carik the founder and the investors. Hah sampai begitu sekali. Dan paling aku stresskan sekali, how good and how comfy is the shoes.

I grab one of it. Jom try.

IMG_9733

This red wedges is the best! Her name is Najla. Tak payahlah ko nak berangan gigit2 belakang, or sakit pakai plaster kat belakang kaki ko tuh, Tak sakit weih, jalan pun gila laju sedap. Pakai pulak dengan seluar yg tak yah lelabuh sangat, and light colour, memang orang tuju kat kasut ko jerrrrrrr pung. Ai quickly set the deal, and agreed for the endorsement.

Ai want to have all of their shoes!

Cipela is not just meant for walking, but for telling the whole world, Hey tengok kakiku!

Basically CIPELA shoes has a Couture line, which is under CIPELA COUTURE and the ready-to-wear / pret-a-porter line which goes by the name CIPELA sahaja.

apa ke makna CIPELA tu kak red?

translation dari bahasa Bosnia – kasut. ye. kasut ye dik. Designer Hidayah Hassan used to stay for quite a while in Bosnia. Muka pun dah macam Bosnian pun. Cantik designerrnya!

Let s look out some of Cipela Couture Collections….

IMG_8897

image

image

image

image

image

 

 

What makes the brand different?

It is handmade, handcrafted designer footwear, produced in Malaysia. The designer Hidayah Hassan has her own production to cater for the  demand, ada a workshop buat kasut. Hidayah Hassan design them all, tak dak lah curi mana mana, but inspiration may come from many aspects and angles of life and nature. Malaysian have beautiful fabrics to play with and our weather permits the sandals and peep-toes all year round.

Cipela Couture is inspired by European craftsmanship but quality at par with European standards or even better off. Mostly for CIPELA COUTURE line, the designer plays with many Malaysian textile heritage such as Songket, Batik and mix it well with Genuine Leather or embellished it with Fresh water pearls or even Swarovksi Crystals.

All up to clients specifications. In terms of COUTURE you you korang nanti designer will give some sample shoes which clients can choose from, OR sometimes clients boleh design sendiri and get the designer of Cipela to improvise and make something better. Since it’s a custom made shoes, clients and Cipela Couture can discuss on designs and embellishments of their shoes or clutch-bags.

Product Segmentation for CIPELA COUTURE:-

1. Bridal shoes

2. Evening shoes

3. Workwear

Among all three, the customised Bridal Shoes memang paling hit the most, pengantin memang ler suka benda nak melawa2 kan, cam aku dulu gak jadi pengantin, aku buat custom shoes gak. but masa tu the Cipela pun belum wujud lagi hiks..kalau tidak, akak dah engaged ko dik!

IMG_8896

The service of Cipela Couture don’t just stop at making shoes, once shoes are ready, clients get to do fitting session. So kalau ada apa apa, nak add or kambangkan ke, mestilah boleh.  As for ready-to-wear CIPELA, for Raya season, memang basically, easy slip on sandals lah. senang pergi open houses. Eh, tak payah takut kalau tak boleh pakai heels, flat shoes pun boleh jer Cipela buatkan.

Testimonials from the customers of Cipela Couture – with Cipela shoes, people need to try it on once, and they’ll get hook because of its comfort and tak shoe-bite, it comes with the anyaman pandanus shoes box.

To contact Cipela Couture for your media interview : hidy@cipelashoes.com 012 395 6839

To contact Cipela Couture for your shoes demand: hidy@cipelashoes.com 012 395 6839

To have your own ready to wear, or even customized Cipela Couture: hidy@cipelashoes.com 012 395 6839

Cipela Couture’s FB

Cipela Couture’s website and tengoklah sampai puas hati kasut2 dalam tuh!

awak tau apa kasut yang aku berkenankan? tu hah….semua yang atas tu hahahaha, duh. colour sume mengancam. My sedikit nasihat merah, sebelum Cipela Couture menjejak ke stage harga designer end, cepatlah hangpa jadi customers depa. The brand is growing up so fast!

Comment: 9

We can survive without the maid ….

IMG_7395

haku jatuh cinta pandang ketiga betullah dengan kasut biru tuh. harga pun tak mencekik. but biasa ler kan, asal cantik di mata ni jer, takde size ler, habis stock ler. Depa dok kat outlet lain pun habis boliau gak for my size. Oh pedih. Ni brand bebiasa jer, takde gempak mana but warna birunya tu memang tertawanlah hai. hok pink tuh aku minat jugak but tak mengapa ler bila tak beli. No hal. takde desire bebenau pung.

so itu cerita sedih mencari kasut untuk sesaja motivation, hari untuk menyopping.

kemudian berpergian untuk cerita pun sedih gak.

I iron baju sendiri yer. ater MissEyes takde kan.

Memula tengok kain baju tak le banyak sangat, oh btw sebabnya tak sempat nak hantar ke laundry, so nak kena iron gak by that Sunday specially the last 2 pairs yang maid aku dulu tak sempat iron coz dia dah balikkan. N sebeban baju sang suami. dahlah kemeja. hish. ngan slacknya lagi. oh my weakness betul iron baju kemeja lelaki nih.

Pastu aku iron baju sekolah jer, laki aku cakap kainbaju stock dia tak yah  nak iron, dia tau aku punya pemalas ngan bercinta nyampah betul iron baju kemeja lelaki ni. dari zaman aku anak dara, sebelum datang bulan umur 12 tahun tu till now dah nak almost 40 memang tak suka sungguh with ironing kain baju lelaki. baju lain ok.

Siap jer iron baju sekolah anak2, langsung aku bungkus kain baju laki aku, niat nak hantar laundry ler. Give up sungguh. Coz tak urgent nak amik hari tu jugak, jadi boleh ler nak anto sok sok ker, but pastuh aku tepon the part time maid, jadi settle siap. tak yah pikir. nanti depa uruskan hahahaha!

bayau jer. 4 jam RM55. Dulu harga RM50 dah naik 5 inggit yer.

IMG_7663

actually aku tak de ler rasa macam terbeban or sedih ke hapa takde maid coz kita gotong royong, and aku pun ada panggil the part time helper yang buat keje umah 4 jam, for at least 3,4 times a week. kira ada back up jer, sementara permanent maid kitorg sampai lagi dari cutinya.  Aku akan jadi tension buat kerja rumah kalau laki aku dok ngangkang tak tolong. ha payah tuh.  Pastu kalau anak2 tak tolong, ohhh lagi aku stress, but tidak. Everybody dalam rumah semua helpful. For kids, depa bantu masa weekend as usual buat mopping, vacuum, buang sampah basuh pinggan, so dapat gaji sorang RM5. For weekdays kita tak mintak depa buat, tak yah, sekolah pun dah sehari suntuk, cukup sekadar jangan simpan peram bekas bekal makan + air botol bekal minum hangpa dalam bag sekolah. Hehari nak kena remind suh kuor basuh tau.

anw, back to cite iron, aku ni dok expert dari kecik buat ironing dari umur 9 – 10 taun. Naik jer secondary habis jadi kerja permanent aku. yakni setiap Ahad pagi tu ha memang sebeban ler aku kena ironkan untuk satu rumah. Tak pakai stand meja pun, dok le kat lantai, berlapik2 kain dok ironing.

Cuti sekolah ni kena ler ngajar budak2 ni, abang dah pandai and si kakak jer yang aku dok tunggu dia skang ni lah the right time. She s very ‘sister’ and setakat iron baju ni memang dia dok tunggu je aku ajar dia.

So tajuk hebat. we can survive.

we can survive ahaksss! MissEyes ko cuti jangan lelama, balik copek!

photo

one of my mornings with RB, we spent at least 40 – 50min on the road together, one way tau, so return kira ler hahahah syian ye kita nak.

as long as the baby is with me :)

i can survive!

Comment: 8