Shoes

Kasut turun temurun…

korang ni bebulan puasa ni memang ramai baca blog kan?

hahahahha kantoi situ!

tak gi shopping ke lunch break kak oiii?

aku ada le sekali dua je tak turun lain hari memang lunch break ada je yang aku belikan.

Aku baik, entry yang pependek aku buat 2 entries per day. jaranggggggggggggg aku up 2 entry tau, but extra bonuslah kat hangpa yang bertenggek kat RM kan.

 

IMG_2628

3 pasang kasut ni, asalnya duduk di rak atas sekaliiiiiiiiiiiiiiii….buruk bukan sebarang buruk tuh. Buruk yang berjenama. Kalau dak aku dah niat balingkan jer kehkehkeh….but kasut2 ni belongs to RD. ada sebab dia menyimpan.

Bila aku bebel kat bapaknya, laju je dia menjawab ni untuk Abanglah.

Kaki dia kan dah melonjong, so percayalah memang dia boleh muat pakai semula kasut2 bapaknya.

Betul koooooooooo!! Tak sesia beli memahal, 2 keturunan boleh pakai kasut2 bapak ko kahkahkah….so Kakak cepatlah membesar, bolehlah ko menyarung kasut2 mak ko pulak!

Tetiga kasut tu Timberland brand, bapaknya bawak pi travel, pi kerja. Company sekarang je dah tak boleh nak bawak kerja kasut2 macam ni, so memang rezeki abanglah dapat kasut bapaknya kan. Tu pasal skang kasut2 tu pun dah turun pangkat ke bawah. Sususan atur kasut2 kami, ikut pangkat memasinglah. bapaknya paling tinggi so bapaknya rak atas, tapi sebab maknya tak kuasa nak menunduk, rak medium hak maknya, dan kemudian followed by kakak and abang and RB hehehehhee

IMG_2634

Kasut ni, permulaan pertama untuk anak bujang, yang aku beli di Milan. I wanted him to have this kind of snickers for his Aidilfitri, style2 orang besau sket. Masa bawak balik dari Milan dulu dia tak berapa minat, but as time goes by, manusia pun berubah sesikit and dia sudah berkenan sangat tak sabar nak pakai kasut nih.

Dok pujuk aku mintak izin nak pakai for buka puasa events kami, but aku tak bagi. Biarlah dirasmikan masa Syawal nanti coz after all, Aidilfitri adalah untuk kita berpakaian baru, segalanya baru. So sabar je lah bang…

Dia nak pakai kasut ni coz senang dia nak amik air semayang masa kat events bukak puasa tu sumer, tak yah nak riuh pakai socks bagai, but bertabahlah ye bang. Raya pun dah nak dekat je lagi.

ha bang kasut2 ko nanti simpan, turun temurun kat RB pulak!

kahkahkah…memang tak lah kan, ada kasut yang dapat diturunkan ke Kakak, but kalau dah tak muat jugak kakak pakai, memang jatuh pada cousinsnya pulak. Nak menunggu bagi kat RB, oh makan bertahun2 lagi lah kan, beza Abang ngan si bongsu tu 10 tahun hokey!

Comment: 5

Cipela Couture is in trend!

Dalam sejarah aku jadi blogger, tak pernah aku mendapat kerja untuk shoes review. Sedangkan itulah satu benda yang aku gilakan, selain handbags lah kan.

Tapi tidak pernah tidak bermakna tidak akan berlaku. Perubahan setingkat demi setingkat.

Bersyukur kerna dijodohkan dengan sorang local designer of Cipela Shoes / Cipela Couture. ai tell you, setiap hari sekurang2nya ada 3 – 5 reviews request aku kena buat, dan mostly Nuffnang has gotta handle for me. Tidak mampulah akak nak pilih semua, kita tak kemaruk ads dan tidak juga nak bolot semua payment yer. Aku sangat fussy, harga yang tinggi tidak menawarkan kebahagian product berpanjangan. Ehceh.

Jadi, sebelum aku setuju untuk jadi part of Cipela, aku study a little bit, aku carik the founder and the investors. Hah sampai begitu sekali. Dan paling aku stresskan sekali, how good and how comfy is the shoes.

I grab one of it. Jom try.

IMG_9733

This red wedges is the best! Her name is Najla. Tak payahlah ko nak berangan gigit2 belakang, or sakit pakai plaster kat belakang kaki ko tuh, Tak sakit weih, jalan pun gila laju sedap. Pakai pulak dengan seluar yg tak yah lelabuh sangat, and light colour, memang orang tuju kat kasut ko jerrrrrrr pung. Ai quickly set the deal, and agreed for the endorsement.

Ai want to have all of their shoes!

Cipela is not just meant for walking, but for telling the whole world, Hey tengok kakiku!

Basically CIPELA shoes has a Couture line, which is under CIPELA COUTURE and the ready-to-wear / pret-a-porter line which goes by the name CIPELA sahaja.

apa ke makna CIPELA tu kak red?

translation dari bahasa Bosnia – kasut. ye. kasut ye dik. Designer Hidayah Hassan used to stay for quite a while in Bosnia. Muka pun dah macam Bosnian pun. Cantik designerrnya!

Let s look out some of Cipela Couture Collections….

IMG_8897

image

image

image

image

image

 

 

What makes the brand different?

It is handmade, handcrafted designer footwear, produced in Malaysia. The designer Hidayah Hassan has her own production to cater for the  demand, ada a workshop buat kasut. Hidayah Hassan design them all, tak dak lah curi mana mana, but inspiration may come from many aspects and angles of life and nature. Malaysian have beautiful fabrics to play with and our weather permits the sandals and peep-toes all year round.

Cipela Couture is inspired by European craftsmanship but quality at par with European standards or even better off. Mostly for CIPELA COUTURE line, the designer plays with many Malaysian textile heritage such as Songket, Batik and mix it well with Genuine Leather or embellished it with Fresh water pearls or even Swarovksi Crystals.

All up to clients specifications. In terms of COUTURE you you korang nanti designer will give some sample shoes which clients can choose from, OR sometimes clients boleh design sendiri and get the designer of Cipela to improvise and make something better. Since it’s a custom made shoes, clients and Cipela Couture can discuss on designs and embellishments of their shoes or clutch-bags.

Product Segmentation for CIPELA COUTURE:-

1. Bridal shoes

2. Evening shoes

3. Workwear

Among all three, the customised Bridal Shoes memang paling hit the most, pengantin memang ler suka benda nak melawa2 kan, cam aku dulu gak jadi pengantin, aku buat custom shoes gak. but masa tu the Cipela pun belum wujud lagi hiks..kalau tidak, akak dah engaged ko dik!

IMG_8896

The service of Cipela Couture don’t just stop at making shoes, once shoes are ready, clients get to do fitting session. So kalau ada apa apa, nak add or kambangkan ke, mestilah boleh.  As for ready-to-wear CIPELA, for Raya season, memang basically, easy slip on sandals lah. senang pergi open houses. Eh, tak payah takut kalau tak boleh pakai heels, flat shoes pun boleh jer Cipela buatkan.

Testimonials from the customers of Cipela Couture – with Cipela shoes, people need to try it on once, and they’ll get hook because of its comfort and tak shoe-bite, it comes with the anyaman pandanus shoes box.

To contact Cipela Couture for your media interview : hidy@cipelashoes.com 012 395 6839

To contact Cipela Couture for your shoes demand: hidy@cipelashoes.com 012 395 6839

To have your own ready to wear, or even customized Cipela Couture: hidy@cipelashoes.com 012 395 6839

Cipela Couture’s FB

Cipela Couture’s website and tengoklah sampai puas hati kasut2 dalam tuh!

awak tau apa kasut yang aku berkenankan? tu hah….semua yang atas tu hahahaha, duh. colour sume mengancam. My sedikit nasihat merah, sebelum Cipela Couture menjejak ke stage harga designer end, cepatlah hangpa jadi customers depa. The brand is growing up so fast!

Comment: 9

We can survive without the maid ….

IMG_7395

haku jatuh cinta pandang ketiga betullah dengan kasut biru tuh. harga pun tak mencekik. but biasa ler kan, asal cantik di mata ni jer, takde size ler, habis stock ler. Depa dok kat outlet lain pun habis boliau gak for my size. Oh pedih. Ni brand bebiasa jer, takde gempak mana but warna birunya tu memang tertawanlah hai. hok pink tuh aku minat jugak but tak mengapa ler bila tak beli. No hal. takde desire bebenau pung.

so itu cerita sedih mencari kasut untuk sesaja motivation, hari untuk menyopping.

kemudian berpergian untuk cerita pun sedih gak.

I iron baju sendiri yer. ater MissEyes takde kan.

Memula tengok kain baju tak le banyak sangat, oh btw sebabnya tak sempat nak hantar ke laundry, so nak kena iron gak by that Sunday specially the last 2 pairs yang maid aku dulu tak sempat iron coz dia dah balikkan. N sebeban baju sang suami. dahlah kemeja. hish. ngan slacknya lagi. oh my weakness betul iron baju kemeja lelaki nih.

Pastu aku iron baju sekolah jer, laki aku cakap kainbaju stock dia tak yah  nak iron, dia tau aku punya pemalas ngan bercinta nyampah betul iron baju kemeja lelaki ni. dari zaman aku anak dara, sebelum datang bulan umur 12 tahun tu till now dah nak almost 40 memang tak suka sungguh with ironing kain baju lelaki. baju lain ok.

Siap jer iron baju sekolah anak2, langsung aku bungkus kain baju laki aku, niat nak hantar laundry ler. Give up sungguh. Coz tak urgent nak amik hari tu jugak, jadi boleh ler nak anto sok sok ker, but pastuh aku tepon the part time maid, jadi settle siap. tak yah pikir. nanti depa uruskan hahahaha!

bayau jer. 4 jam RM55. Dulu harga RM50 dah naik 5 inggit yer.

IMG_7663

actually aku tak de ler rasa macam terbeban or sedih ke hapa takde maid coz kita gotong royong, and aku pun ada panggil the part time helper yang buat keje umah 4 jam, for at least 3,4 times a week. kira ada back up jer, sementara permanent maid kitorg sampai lagi dari cutinya.  Aku akan jadi tension buat kerja rumah kalau laki aku dok ngangkang tak tolong. ha payah tuh.  Pastu kalau anak2 tak tolong, ohhh lagi aku stress, but tidak. Everybody dalam rumah semua helpful. For kids, depa bantu masa weekend as usual buat mopping, vacuum, buang sampah basuh pinggan, so dapat gaji sorang RM5. For weekdays kita tak mintak depa buat, tak yah, sekolah pun dah sehari suntuk, cukup sekadar jangan simpan peram bekas bekal makan + air botol bekal minum hangpa dalam bag sekolah. Hehari nak kena remind suh kuor basuh tau.

anw, back to cite iron, aku ni dok expert dari kecik buat ironing dari umur 9 – 10 taun. Naik jer secondary habis jadi kerja permanent aku. yakni setiap Ahad pagi tu ha memang sebeban ler aku kena ironkan untuk satu rumah. Tak pakai stand meja pun, dok le kat lantai, berlapik2 kain dok ironing.

Cuti sekolah ni kena ler ngajar budak2 ni, abang dah pandai and si kakak jer yang aku dok tunggu dia skang ni lah the right time. She s very ‘sister’ and setakat iron baju ni memang dia dok tunggu je aku ajar dia.

So tajuk hebat. we can survive.

we can survive ahaksss! MissEyes ko cuti jangan lelama, balik copek!

photo

one of my mornings with RB, we spent at least 40 – 50min on the road together, one way tau, so return kira ler hahahah syian ye kita nak.

as long as the baby is with me :)

i can survive!

Comment: 8

Lewre Studs!

Bandar Kuala Lumpur-20121108-01041

nice or nottttttttttttttttttt???

gila tak nice, tajam tu, studs! kasut ni 5 inci but cos bukan high heels, wedges takde le nampak macam siksa ya rabbi sangat nak menyarungnya kannnn

nah, nampak clearly tak?

blogged about it on last Aug, tak sangka kena jugak membelinya!

IMG-20121108-01044

tak mampu ler nak pakai high heels dalam koleksi skang nih, baik kasut tu baru mahupun repeat lama, biarlah dok dulu dalam gobok kasut. nak jual lanting2 pun aku malas nak melayan kerenah keletah orang gak kadang2. beli kasut 100,200 macam cerewet beli beriban punya kasut.

ada yang nak beli barang2 anak aku, cerewet kedaung, emails tanya berpuluh2 tapi sudahnya nan ado! heh camne le seller2 jual online tu boleh banyak sabarnya yer. biarlah aku hanya jual barang2 aku sendiri jer itupun kat orang yang tak fussy, yang menyongeh ni memang aku tak leh layanlah, bukan takat sabar aku kurang, masa aku pun banyak bazir buang je to attend to u.

dress aku tu yg gold covered with the black top tuh actually from #kardashian kollection for Dorothy Perkins, depa bagi suh pakai untuk event, that s later we share2.

Bandar Kuala Lumpur-20121108-01047

RM223.30 after discounts.

tak tanya? eleh…kang riuh dok bising bape harga.

Comment: 20

The new Barbados!

Bandar Kuala Lumpur-20120726-00832

aku pun tak taulah brand apa kasut nih, probably Zara, coz kita ukur jalan memang setiap hari, and all these photos are like from awal ramadhan lagik…

dah lama betul aku tak pakai high heels

Bandar Kuala Lumpur-20120726-00833

this Charles & Keith

oh dedulu inilah kasut pojaan hatiku. blom ada kat Semenanjung so asal pergi Singapore berkotak2 bawak balik! kenangan :)

Bandar Kuala Lumpur-20120726-00838

Lewre pun ada gak koleksi studs2 gini heh…

ni dalam Isetan pulak..

Bandar Kuala Lumpur-20120726-00839

cuba, sedap pulak bila jalan…..tapi nak ke mana akungan kasut gini hahaha

mau dipijak2 dek Abang kang. mak napa mak pakai kasut camni mak? mak rocker ke makk

Bandar Kuala Lumpur-20120726-00840

but ai tak tipu tau

sedap Lewre nih, aku pun memang pakai brand ni jugak sometimes.

Bandar Kuala Lumpur-20120726-00836

ni boleh blah lagi

Bandar Kuala Lumpur-20120726-00835

tapi ni den tak boleh blah lahhh

Red Carpet brand

aku dok tried, huk aloh tingginya…..tinggi kat belakang rasa lain, kat depan tu kan ada 3 tingkat lagik

memang ya hamattt nangis. the next weeknya kita datang balik tengok, ada lagi tragis tragedi Ogos koooooo! tak amik gambar je yet

aku banyak pergi events gak, tapi masih lagi tak mampu nak pakai cenggini. yaaaa attractive betul!

IMG-20120730-00889

dan salah satu ni pulak adalah pemilik kaki redmummy

colour hapa haku amik????????

 Handbags raya raya raya di sini sini sini! nak clearkan gobok sangat nih….

Comment: 16