Abang

Chess for Abang…

IMG_9375

well well well

someone rasa tercabar bila maknya bawak balik all of the chess medals yang maknya borong as Chess Champion kat opis. Tapi tu lah sayang, bila dah pindah randah rumah mak ajah, all of my chess medals masa sekolah/ITM dah entah ke mana, kena baling buang dah kot gamaknya. Semua tu champion waaaaa

IMG_9377

member belajar ngan buku sesikit. Aku dapat hadiah kot buku ni, bila dah Abang jumpa, he memang ler aku ngan laki aku ada ajar chess but pun dia kena gak practise belajar sendiri. Kenal steps on the movements semua. Kadang2 mak pak pun malas gak nak ajar hehari yang dia nak belajar hahahaa

ai still remember dulu aku nak belajar pun kat bawah pokok / pangkin Quarters Sek Alam Shah, tengok kenkawan jiran, abang aku main chess, semua tak nak ajar tau. Belajar gitu2 jer. but dari pangkin tu ler yang bermulanya nama aku di persada Chess, ayat cam terer giler kahkahkah.

what the heck, i hold the 9 years championship / best single female chess player. Tak termasuk waktu di ITM, semua semesters aku champion gak. Kat ITM main as individual some more, tak de group.

IMG_9380

so kalau nak belajar main chess, tak boleh le pakai board yang ada display kat rumah kita nih. Kena main yang khas for tournament or untuk belajar. bagak2 besar punya chess set hah. aku ada 2 sets lagi some more, 1 lagi yang board dia jenis mat/boleh roll up.

ada jugak abang main dengan computer, kadang2 aku sampuk gak, tolong ajar dia from there. Kena banyak kalah, memula steps main chess ni, kena tau dulu cara movements pastuh tactics will come later.

IMG_9392

ini glass chess set yang aku tak bagi sapa pun usik, for display.

Sungguh tak ingat beli dari negara mana…

 

IMG_9425

these 2 for display gak, both RD beli tahun lepas kat Budapest when he was working there. Trio and duo chess set. Pernah main trio?

Huh tanya korang ni, percentage chess players dalam nih cinonit jer sangat dari 10-11 tahun dulu aku tanya hahahaha…

korang baca je ler citer pasal chess ni, but one day, Abang will mastermind the game. Insyallah.

Comment: 4

3 new things…

IMG_9087

Ya Allah penatnya aku Fri lepas.  Kerja, pastu lunch break lari ke AEON Maluri. Kenkonon nak beli satu-2 barang jer, tapi knowing me, terbeli ler barang2 lain gak.

meh tengok, dahlah pemalas nak susun amik gambar bila dah sampai rumah, so gambar ni asalnya aku hantar kat RD, jadi pakai semula ler.

Rak untuk letak dalam cabinets dapur, so cantik le sikit aku punya maknek barang2 masak.

The king and single bedsheets (for parents and Abang). Akemi brand is always my fav, tapi mak datuk kenapa harga makin mahalllllllllllllll, ini sale tau, kalau takde sale, omeng!

Berus jamban merah hahahaha, nak amik lagi 2 takde stock ler pulak dah.

Pisau containers, sebab dia merah. Kalau dia hijau aku tak amik dah tentu. Sapa suh korang buat warna merah.

Botol air sekolah Zeeshan (dari dia sekolah, itu ler satu botol dia pakai, about 5 months, weekend pun pakai tu, dah naik lusuh hoih), ini mami up sampai 2 terus.

2 tier rack sets, patut tak nak le pakai coz aku tak suka semak atas top dapur tu but banyak jer pinggan mangkuk kena basuh. I told my maid dengan syarat, rerajin sikit simpan lam cabinets, kain lap baru untuk lap pinggan aku dah beli jangan nak malas buat (tapi aku gak yang buat setiap malam sebelum aku tidur!) Bangun pagi pun or bebila ler bila aku tengok ada je pinggan mangkuk kat situ, aku gak yang lap masukkan dalam cabinets. Haiyohhh cik kak tu.

All total atas tu was closed to RM550. Nampak benau lah kan yang mahalnya kat bedsheets tuh! Sebelum pindah aku dah beli online for 4 sets of my king size tapi tu sume bukan Akemi, ni yang aku datang poi beli, my bedsheets must be changed 3 times a week (kids hanya once a week).

IMG_9093

Habis kerja, terus lari balik amik kakak abang, 2 weeks cuti bebudak tak pergi mana ngan parents, kita cuti lama tapi dah cakap depa kena paham kita pindah rumah. Diorg pun looking forward. But their cousins ada bawak depa pi skating kat IOI, lelepak reramai ngan cousins. Ada gak adik aku ngan bini anaknya bawak abang kakak gak pi bowling gak. Cuma ngan parents je takde.

Zeeshan tak leh ikut abang kakaknya, he s too active ler. Kena ada either mak or apak sama, aku tak berani le nak bagi dia lepas. Lagipun petang2 memang his bed time, so tak yah ler dia ikut abang kakak.

Yang masa aku bawak Abang Kakak keluar pas keje aritu pun, aku suh depa  keluar sesenyap, adiknya tidur, tak leh ikut. Kita nak kena tengok wayang hahahaa…

IMG_9096

Lepas beli tix bagai, jalan2 kejap coz memang initial plan nak beli barang sikit. Halahaih beli lagi! Ni aku tengok, harga ni standard ke mahal ke murah? RM124. Korang rekomen sket. Ada yang duo/double but tak nak le yang tuh, nak amik seketul ni jer pung.

IMG_9099

aku risau je dalam kedai nih, abang kakak dok memain gak but aku dok remind le dalam ni banyak kaca kang jangan ada yang terlanggar bersepai ha….mak kau gak kena bayau

IMG_9104

rumah aku tu dah ada 2 step ladders yang 3 steps. Satu dok bawah, satu dok atas. Tapi bila nak pakai kat bilik kakak, kena le pergi bilik sana amik, so aku beli ni extra 2 terus. Tak boleh  nak gegaduh ngamik bagai yek.

IMG_9108

camne aku tak bebel, ada je lawak jenaka bebudak 2 orang nih

IMG_9109

bila tengok gambar nih, oh selain letak pinggan basahan boleh je letak lam cabinets aku tuh, untuk tetutup periuk, kan kan kan, molek gak, leh amik yang 1 tier jer for letak pinggan basuh, lagi murah. Ada yang contractor cabinets aku provide, but ada yang tidak, so nak cecanggih lain tambahan kena le beli sendiri.

IMG_9116

We left these 2 ladders kat sini lepas bayar and pi makan. Bebudak ni nak kena suap makan dulu sebelum movie.

IMG_9119

Kita makan kat Kenny Rogers, aku dah ingat nak pi kopitiam ke mana tah, coz dulu mana ada Kenny nih, susah nak makan halal kat Viva coz banyak restaurant non halal je dalamnya.

looking into this photo, my first son and daughter, dah besarnya lahai….

IMG_9124

macam aku tak makan je, aku makan mushroom soup, tapi makan suku je, bebudak ni dok pau mak nya. Yang macarony cheese tu, muak ler, tak leh nak telan. sesudu pun payah. Bebudak pun sama tak leh nak goooo

IMG_9126

Abang kakak makan lamb chop and steak, aku add on ayam seketul yang quarter tu pun kekongsi ngan anak2, diorang suka betul makan kat sini coz sedap sangat. Specially kakak ler, sampai lam movie dok terkenang2 kesedapan Kenny nih, leh kita datang lagi yek kids…

IMG_9128

abang nak selfie lah!

kena touch up kasi cantik dulu plate abang..

aku peratikan jer gaya budak bujang nih

IMG_9130

amik dulu, nanti balik rumah ada wifi abang leh share gambar2 ni kat kenkawan abang hehehehe

IMG_9134

yeah begitulah anak2 kita. aku pun jarang selfie ler, bila peperlu je sangat. Kakak takde hp, kena grounded hp for a month plus coz dia tak siapkan tuition’s homeworks (kantoi ngan maknya).

IMG_9141

Habis dinner, abang hantar dulu the ladders and food ke kereta while aku ngan Kakak naik atas to buy the popcorns for them. Well, about the Jurrasic park, hemm bebudak suka ler. Aku tak suka hahaha, tak best kot, not my type of movie. Balik malam tu, apaknya balik je dari kerja aku terus kong, letih kau, tetua ni 3 locations in a day, boleh tahan le pancit sangat.

Hari tu anak2 belajar 3 perkara:

1. Manager Kenny Rogers tengok kami tak luak makan macarony tu, he was then offered a new one with less cheese, complimentary. Tu yang kita tapau. Thanks (beyond our expectation betul yang Kenny will do so), yet kita tak komplen pun.

2. I am an MBO member so points memang penting le tiap kali beli food ke or bayau tix, even dah penah redeemed gak before. So bila beratur untuk bayar tix (tak beli online coz it was less than 1 hour + show), the ticketing adik tu cakap yang system down so tak leh nak amik points. I told her, even your system down ke apa, you kena gak amik my record manually and once your system is up, u boleh insert. This is my right as a customer, if 10 kali down, 10 kali le rugi points aku.

The manager agreed, he ajar the ticketing staff (think she s quite new), coz she memang tak tau camne nak do manually. I wonder gak, takkan le MBO customers lain tak komplen kot suh budak tu buat manually? But pastuh bila aku pi bayar untuk popcorn, cashier sana amik pulak points kita manually and aku tengok ramai gak nama yang dia dah tulis kat bukunya. So bukan aku le gak yang make noise pasal korang kena amik our membership details kan, though your system dah down.

3. Same girl gak, at MBO – Bila dia bayar balik the balance of my money, short 5 sen. Oh well, itu duit kan, my right. Teppanyaki KLCC selalu buat camtu gak, burn duit 5 sen customers. So I asked her politely, yang duit you bagi short 5 cent, dia cakap takde 5 sen, the manager ada lagi situ belakangnya, told her to give me 10cents even they dont have 5 cents. Yes, not because aku kedekut ke hapa, but korang ada macam2 jenis service charge ngan dunia GST lagi skang nih, my 5 cents kalau korang tak pulangkan for 50pax, dah berapa korang untung?  I told my kids, this is not about mami being so berkira kedekut but system yang govt buat sekarang dah buat kita rakyat susah, jadi kita jangan nak bagi muka ngan depa, if that s your right, ask for it, unless korang tak kisah, malas nak drama.

Abang kakak dapat pelbagai pengalaman baru hari tu, depa bebudak so tak tau sepak terajang dunia wang ringgit, yang depa tau, nak apa saja, mintak duit, paling besar pun depa buat, kena simpan duit belanja sekolah untuk pergi berjalan bila cuti sekolah (for eg ice skating), jadi incidents atas ni semua depa belajar baru ler.

As we grow older, we learn new things, that s for sure.

Comment: 8

A week before…

Alhamdulillah, kami dah bersiaran dari rumah baru, the Red House. The house yang full in red, aku jamin insyallah takde orang yang rumah merahnya macam rumah aku nih. Ahaks!

To recap our journey sikit sebelum berpindah ke rumah baru. waktu masih lagi di rumah lama…the VA.

 

IMG_8035

abang ni jangan ko suruh dia buat susu adiknya, Sempat dia tiau! Katanya sedap gila susu adik ni mami. Hallohai, susu adik ko ni dah lah mahal. Setin tu 81hinggit bang oi!! Yang gambar aku amik nih, 1 oz dah dia bedal tau, geram betul aku abang nih.

Few days sebelum kami berpindah, Abang kena pergi camping, dah memang confirmed dengan sekolah a few months before so memang kami terpaksa tunggu Abang pulang baru boleh pindah. Jadi weekend 3 hari yang abang takde tuh, kita buat kerja without him lah.

IMG_8039

Antara longgokan untuk perpindahan

IMG_8073

Sikit teaser untuk the Red House, moncong si madam bila kena tunggu orang hantar oven hood hob tapi tak on time. Bengang giler aku. Dahlah kat atas abang contractor ngan team tengah buat cabinets. Speaking of tangga ni kan, asalnya was kayu, pastu kaler asal was brown ke hapa tah, of cos le cat baru. So i chose red colour. But as days goes by, aku tak berkenan, terus tukar, to this stainless steels. Bayangkan, kena le depa cabut the tangga kayu nih. Contractor aku, no hal, Madam punya selera. Laki aku…ikut je lah cakap Madam tu Ah Seng.

Sok sok bape tahun lagi nak tukar the tangga punya kayu pulak, nanti kemudian pikir.

The side wall was supposed to be in green, pun dah painted baru.  Silver grey tuh! Similar to VA, tapi lain code nya. This grey ni much more darker.

IMG_7933

setiap kali aku main warna cat rumah, baik rumah VA mahupun Red House, aku akan pakai the colour creation apps by Nippon nih. Untunglah buat ads Nippon bertahun2, memang berguna pakai untuk personal use. So Ah Seng said he couldnt find the colour code yang aku bagi, jadi aku bukak le balik colour creations (i was at Pudu gak masa tu, dia tanya laki aku, laki aku pass kat aku) pasal coding colour ni aku je yang tau.

Terus print screen colour code nih and sent to Ah Seng. Some colours dia tak jumpa dalam catalogs, so dia kena pi carik kat Nippon and ask for the code yang aku mintak. Dan 3 hari kemudian, siap painted dah! hiks..

I had to change the colour cos asal was green and red (which aku yang pilih gak dulu) to all this grey cos semua furniture adalah in red. I said all. All in red, jadi mainan warna penting. Ko gila nak letak merah background ngan merah kerusi, Apa naiknya?

If you need my assistance on the color coding or nak memain ngan warna rumah, boleh jer ai can help you. Senang je pakai apps tu, ko amik gambar rumah ko or apa saja yang ko nak paint, interior ke exterior and pastuh letak je lah lam apps tuh and letak colour yang ko nak. So ko akan nampak bayangan the actual of your rumah design tu nanti lah.

Aku dah berbulan pakai colour creations tu, dah naik hapal ngan most of the colour code dia. Meh engage ai meh tolong rumah you plak.

 

Comment: 6

Another letter from the eldest son…

surat abang lagi :)

banyak betul surat anak bujang sorang nih. but kali ni, ada bezanya dari surat2 sebelum ni. Kalau before ni ada surat cinta ler untuk amoi2 yang dia berkenan, ada jugak surat mintak maaf dari anak2 to makpak.

Ini surat kesedaran diri. Surat insaf.

Tapi uniknya, surat insaf ni ada kelainan.

Pardon for his grammar, but look at the contents.

Cover depan

IMG_4683

 IMG_4685

Ikhlas surat ni, dari seorang anak yang telah insaf untuk tidak larut dalam dunia gadget

well alkisah, abang kakak hanya dapat hp yelah pada weekend jer, itupun hanya selepas Isya sabtu malam and must return back by Sunday sebelum Maghrib.  Kalau cuti sekolah, boleh dapat sepanjang cuti. Kalau musim exam memang tak boleh dapat langsung. So that s the rules. Kelakarnya kalau abang kakak dapat hp, adiknya pun dok ngendeng nak ipad gak.

But syukurlah Zeeshan bukan jenis addicted ngan gadget coz i have trained him since young not into that. Abang Kakak too.

Jadi hari kejadian, lepas dah amik handphone bagai on Sunday nite, bapaknya will keep itlah. But hari Tuesday, Allah gerakkan hati bapaknya pagi tu nak check all gadgets, tengok2 hp abang takder. Jenuh carik. I left to work, kejap tu bapaknya citer yang Abang took the hp, sejak dari a nite before. Ngamuk sket le bapaknya pagi tu, coz he thot that abang selongkar bilik utk amik hp dia kan. Rules dah been set.

Tetiba pagi tu abang returned the hp ngan surat ni. Indirectly dia nak bapaknya simpan gadget memolek gak ler, lock it lam place yang supposed it to be.  Wpun begitu dia tak nak jugak ada hp for the time being.

Apparently dia memang dah siapkan surat tu a day beforenya, memang masa dia tulis surat ni, aku ada depan dia coz dia dok tanya2 aku some of the english words tuh, aku pulak cam biasa ingatkan dia baut karangan english dia (most of the time macam tu ler kalau ngah buat homeworks).  Sengaja dia tunggu bapak dia melenting pagi Selasa tuh. The reasons dalam surat tu seperti yang dia bilang….

True, till now he never asked for his hp. Totally change. Alhamdulillah.

Kalau dia mintak pun over the weekend, kita bagi as per the rules dah tetap but kalau dia nak tak nak gak, pun lagi ler double tap mak pak kau!

Comment: 12

Skate lagik…

IMG_0537

aku dah cakapkan yang kemeja2 baju bapak dia, abang dah buat harta dia. Ada yang baru bapak pakai sekali, ada yang baru pun dia sebat gak. so baru ni aku amik dari Zalora, 3 helai lagi kemeja baru! now bapaknya memang takde le dalam list, bapak plak kena pinjam baju anak hehehehe….

 

IMG_0542

our late lunch, datang kena makan dulu, nak balik pun kena makan jugak. Ini kami berempat, aku abang kakak and Kak Ngah. bapaknya kerja, Zeeshan pulak dah bed time, so tak yah ikut. Lagipun abang kakak nak skate.  KFC paling senang nak bedal coz the queue adalah the paling pendek, yang lain sume nak makan dalam IOI tu mak datuk ko panjangnyaaaaaaaaa and penuhnya.

 

IMG_0553

settled urusan bayau bebudak nih, aku pun tunggu la kejap. dok pikir nak balik ke datang balik or suh kak ngah bawak depa balik naik cab or aku jenjalan. coz Zeeshan kat rumah tu sian bangun tidur sure tak dapat jalan.  Nak pikir ulang patah balik tu yang tak berapa rajin ler mak ko ni kan.

IMG_0562

diorang nak beli kasut sendiri, yang harga RM500. aku cakap tak payah! tunggu kaki korang dah tak boleh membesar lagi baru boleh beli and dah terer berlipat pusing main macam omputih ke skaters tu main hah baru ler mak leh consider. itupun bukan taun nilah, korang kena sangat expert sampai lari lajuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu cam professional tu yek. hah cabaran nih yek abang kakak.

diorg ni dah kali ke 4 rasanya skating sini.

Zaman memuda kita dulu siap ada Speening Wheels lah, Galactica kan? Wah….ingat lagi?

IMG_0566

alahai sian anak kecik nih, umur baya2 Zeeshan kot. makpak nya tak main sama, kakaknya kot yang jaga dia main, asyik jatuh jer. nangis jer dia…

IMG_0578

enjoy le korang, pastu cuti sekolah ni nak pergi lagi, aku suh depa kumpul duit sendiri nak bayar parking. as of now kakak katanya dah siap cukup duit, bagus bagus. pandai yek, nak skate memasing rajin nak kumpul duit kan.

IMG_0605

so aku jalan sorang2 kejap, tengok ada booth jual roller blade, aku pun ada gak satu kat rumah, depa bebudak 2 orang tu practice pun pakai yang bertahun2 aku punya gak.

IMG_0607

hah yang kaler ijau biru pink kuning ni masa zaman kita dulu, roller skate, lagi sedap kot pakai ni aku rasa dari roller blade. yelah aku dok belajar pun dari roller skate nih. ada jiran aku dulu dok Alah Shah, dia ada ni jadi kami dok pinjam ler hartanya hah, nak beli tak mampu, nak pergi Galactica ke Speening Wheels tu pun aku rasa aku pergi 2,3 kali je kot. Ongkos tarak mar….that timelah. skang dah tetua memang tak de le aku nak skating sama ngan anak2 aku tuh, baikler pi tengok wayang.

So sementara tunggu bebudak skate tu, aku pun pi ler tengok wayang sesorang, cerita Kingsman.

Ada pulak ticket free voucher yang aku pegang for GSC, memang untung sangatlah jimat banjer

 

IMG_0623

habis aku tengok wayang, depa pun dah abis skating. Nak ajak dinner tapi tak yahlah, nak cepat balik kesian si kecik kat rumah tuh. Antau Kak Ngah balik langsung terus sambung riadah kat rumah pulak. Cuti sekolah ni nak kena pergi lagi, oh

IMG_0544

awalnya sebelum tu waktu tunggu jap depa anak2 ni main skate, ada adik nih, alahai dik kalau orang sebat isi dalam bag tu dik, bahaya tau.

aku dah nak bangunlah tegur, remind adik nih, wpun tak le dekat, but nak kena berjalan ler kan, but no hal pun coz aku pun melanguk je tunggu bebudak, tapi dapat berniat je lah coz pastuh si adik manis ni bergerak jalan lelaju ngan group dia, heharap ada le yg tegur ye dik.

manusia skang nih tak kira dok nak mencopek tu panjang je tangan memasing

chop! tu macam Mulberry brand kan? skill handbag aku masih ada lagi rasanya nih :)

Comment: 9