Abang

Perginya QuPuteh and the new Kathy…

IMG_0704

RIP QuPuteh. He s gone. Petang Jumaat lepas Asar lepas 22 April 2016, telah pergi dan matinya seekor QuPuteh. To recall sejarahnya, QuPuteh datang Red House sehari 2 selepas Aminah datang dan depa ‘berjimak. Sejak itu QuPuteh pun jadi penghuni tetap dan kami anak beranak bela keduanya walaupun kita tak tau asal usulnya. Depa pun tak nak berganjak dari rumah kita pun. So depa pun berkelamin dan Aminah pun pregnant (but gugur on Feb lepas waktu kita tengah musim denggi). So pastuh bebaru ni Qu macam sakit and I didnt bring him to the vet, thot sesakit macam biasa jer. Yelah kot kena hujan ke demam ke apa kan, depa kan tido kat porch and jalan2 around taman our house, but of cos le mesti ada masuk rumah tidur baring gak memain with us.

So hari Fri tu aku leh nampak from the cctv yang abang tengah struggling to comfort Qu. Nampak benar dah nazaknya sangat si Qu. Abang called aku and i told him to let him go, biarkan dia pergi, coz aku tau dah tiba masanya Qu tu pergi. Memang abang pun masa tu dah meraung2 menangis, dia kan sayang sume kucing2nya, tak kira le apa binatang pun memang Abang pencinta sangat.

Betul dijangka, Qu pergi tak lama kemudian. Mendakap abang pada kucing kesayangannya. Haih sedinya. Sampai di rumah, abang dah placed him there, macam dalam gambar tu. So aku terus singsing lengan, bungkus dia memolek dalam suratkhabar and taruk dalam big towel. I asked him to go to his nenek’s house and uruskan tanam kat situ. Sebak2 abang, muka dah sembab bengkak bagai.

IMG_0712

Dia menyangkul and kebumikan kucing kesayangannya. Sedih sangat abang. Tapi pasan tak sebelahnya tu ada kucing, ha itu kucing baru 4, 5 bulan rasanya dok berkepit ngan abang. Dok tanya makcik and neneknya, if ada tuan, dan depa kata can take ler kalau nak. Hah, laju ler dia bawak balik. How la ai say nope kan, anak aku ni baru je mati kucingnya, so biarlah if dia nak membela lagi. Kena mula dari awal lah, baru aritu aku cakap nak cari sekor kekecik, hah dalam cara macam ni dapatnya.

IMG_0721

so dah few days lah kucing ni jadi teman di rumah, cuma Aminah asyik bergaduh je le ngan dia. Yelah Aminah tu kan rasa dia the queen of the house, pastu datang sekor lagi betina, ko pehal kan. Dahlah aku baru mati laki kot. Hiks..The new kitty ni kita namakan dia Kathy. Susah sangat abang nak letak namanya so masa kita tengah lelepak buat photoshoot tu dari Cat Cat Cat hah Kathy udah.

IMG_0845

Blackie ni kucing masa kat studio yang kita buat shoot, 12 jam kat situ so seronok le kami anak beranak dapat main ngan Blackie yang sangatlah active dan meriah. Udahlah abang baru pas mati kucing kan, so dia recovered sikit ler dapat kawan kecil kat sini.

IMG_0991

dan this Kathy dah start memanja and pandai le bawak diri sikit2. Sedap je lah abang kakak memain ngan dia nih, Zeeshan tu jangan dibagi kucing, dia kasar sikit haih..

IMG_0992

cuma kita perasan dia ni jalan dengkit2 sikit, bila kita main tali, dia tak larat nak melompat yet umur baya gini suka lagi memain kan. So belek telek tengok rupanya celah kelangkangnya dah macam lebam bengkak. Alahai kenapa pulak le ko nih. Entah ler tak tau ngapa, kena langgar ker or kena pukul bedik ke. Dah malamnya baru pasan so aku suh letak le minyak gamat, mana tau lebam tu baik sikit.

IMG_0988

steady je dia, nak jugak dia kejar train Zeeshan tu tapi dek kakinya sakit tu kan so dia lepak je lah. Masa depa main train ni, abang ngan Aminah tengah tidur kat atas. For Aminah, aku queen and ko junior lagi so jangan nak diva sangat kat rumah ni gamaknya. Macam ari pertama aritu si Aminah dok mendengus2 marah ngan Kathy hoh.

But tu lah kita bagi time lagik, tengok camne. Memoga depa leh get along ler and also abang pun dalam proses pemulihan untuk kematian QuPutehnya. Now ada Aminah dan jugak ada Kathy, meriah gak la. Aku pun dok kekejap carik depa 2, specially Kathy nih yang baru lagi kan, she loves lah kita pepeluk usap2 palanya.

Apapun, sedih lagi kami dengan perginya Qu, terima kasih atas kasih sayang mu QuPuteh, you will be missed.

Comment: 0

Anak lelaki pun mampu buat…

IMG_8228

How did your teenage boys spent their school holidays? Selain dari kita the parents bawak depa jenjalan le kan? hah this is how my boy spent his good school break (ada ler benda lain dia buat but for that one particular day, abang buat ni jer). Since his nenek dah pi berjalan Kuching baru nih, so nenek dah bagi job ni for abang/kakak to do.

But Kakak was not well kan, demam baru recovered so all goes to abang.

Aku pulak pergi kerja so aku monitor remotely from the cctv.

Paginya dia start dengan hiris semua kunyit nih. Tapi dok tak nak the fingers bertanda kekuning, sanggup pakai plastik. But tu lah terkial2, so aku demonstrated kat dia cara dengan tanpa pakai plastik, hah kau laju siap. Terus dia buang plastiknya, hiris kunyit walaupun bertanda2. Lepas tu kena blend hokey…pun dia gak yang buat sendiri.

IMG_8234

bila aku balik petang tuh, pun masih lagi tak habis2 lagi kerjanya. Banyak oi…semua kena blend and simpan lam tupperware at least for 1-2 weeks punya usage ler, senang mak aku and aku nak masak gak. Kunyit2 atas tu pun sama ler kena blend and simpan lam tupperware too, keep refrigerated.

Sebab banyak benaukan, hah tu pasal dia pakai goggles matanya tuh hehehe…tak kisahlah bang janji all kerja jalan siap.

 

IMG_8253

bukan bawang merah jer, cili boh, cili kering tu pun sama dia blend gak, Semua kena buat batch by batch coz tak boleh le setuppeware disatukan ye dok. Good job abang sangat2 nih. Mummy pun kalau buat sorang2 nih mau kedaung gak. kakak pulak tolong lipat baju sesambil nih, for budak baru baik demam, berejam betul dia nak menyiapkan kain baju lipatannya. Zeeshan hem, buat kacau ler, paling baik pun dia diam lekan ngan ipad kejap.

So seharian tuh, abang memang spent time ngan kupas2, hiris2, blending bagai ler. Mak Ajah balik surely happy tengok semua dah penuh tupperwarenya kan.

IMG_8286

Dan ini pulak done by the bapaknya, yang antara kerja dari balik IKEA aritu aku suh dia buat. So ketuk2nya siap, tersusun le sikit all the sodek and pisau bagai nih. Kalau pakai bekas hang gantungnya tu, macam semak je lantai lemari tu kan, so baik macam ni. Puas hati. Kat walk in wardrobe aku pun ada RD buatkan, for  my accessories. Cool.

Tapi ada lagi keketuk2 yang tak disiapkan, tu kena lagi tunggu next weekend le kekdahnya, ada barang tak sampai2 lagik jadi dia nak amik masa delay lagik.

For Abang, i really salute him lah. Coz dia antara anak lelaki yang sudi nak tolong nenek/mak nya untuk hiris2 blend bawang cili bagai semua nih. Bukan buat dengan bantuan at all tau, solo sorang2 buat nih, kita yang pompuan tua ni pun boleh penat nak habiskan semua at one go. Sok sok abang dah kahwin dah ada anak cucu he could tell his kids yang he s been brought up by his parents/grandparents yang kerja dapur/ironing/kemas rumah tu bukan sahaja kerja perempuan but sama rata, lelaki pun kena tau gak.

Nah, nak buat abang menantu ke? hehehhe….alhamdulillah. Thank you anakku kerna meringankan kerja mak kau.

 

Comment: 9

21 District, the Sungai and the Aurat…

when you have 2 big kids and sorang tu terkial2 nak catch up abang kakak punya style, yang kecik memang kalah ler kan. It was almost 2 months school holidays (for abang about 2 months coz of SPM kat sekolahnya so dia cuti awal).

Jadi they had a very long list, to go there to do this macam2 lah, siap ngan entrance fees pun sama depa dah siap googlekan too.

Jadi semua tu bergantung pada makpaknya punya time table gak, but since I pun start cuti lambat but bapaknya dah started awal, jadi some tu depa pergi ngan bapaknya ler.

Ada tu depa pergi dengan the cousins sahaja, without the parents.  Depa tu means abang kakak ye, tak terlibat Zeeshan langsung, he kan my bag tangan, so tak boleh ler nak sembarang ngekor. Unless if bapaknya ada, ha tu diff case.

IMG_3986

at one of their wishes to do/go pun is this District 21. Ice Skating depan  District 21 tu dah berulang sangat depa pergi, so dok aim kan ni pulak, ok ler, kita laksanakan. But the entrance fees agak mahal, RM75 per pax. Tak kira ler umur anak korang berapa. Tu pasal kita agak reluctant ler dulu2 nak pergi, but ni since depa kan ada gaji memasing, so depa bayar sendiri but depa bayar sorang RM50 jer. Lagi RM25 each, kita tambahkan. Makan pun bapaknya coveredkan.

Jadi ler, dapat gak merasa sekali masuk. Itupun depa cakap bolehlah, pasni tak yah dah nak riuh masuk sini, dah tried everything.

IMG_3998

aku tak pergi pun, patutnya RD hantar je (Zeeshan pun ngekor), let them enjoy berdua, but pastu laki aku pun masuk sama, but dia bayar yang tengok dari side je ler, RM10, together with Zeeshan. Sampai sudah bapaknya tunggu sampai depa habis.

Tu pasal aku tak pergi, berjam2 kat sini, ada 2 sebab yang aku tak pergi, satu banyak hal kerja rumah nak membuat. Keduanya, dah kalau sampai sini, kompem le aku akan menyoppinggggggggggggg!! Jadi laki aku pun tak galakkan aku ngekor, hahahhaa….Reason ke 2 tu yang dia ngeri sikit.

District 21 is located at the IOI City Mall Putrajaya nun, hah memang tempat aku nak menyopping le kan.

IMG_4010

Memacam activities ler depa buat lam nih, adik tak berapa bosan sangat…

IMG_4016

coz for adik, dia boleh memain lam nih ler. tapi takat bape lama pun nak main lam nih kan, hati dia gundah jer tengok abang kakak dok main jumping terbang bagai…sentap ek dik.

IMG_4019

sodap yo kakak main nih? best lah mami, dapat gak merasa amende yang mahal sangat sampai RM75 dalam nih hehehheee

IMG_4029

ha kemain tinggi abang kau

IMG_4034

kira biasa depa buat outdoor, ni indoor pulak le kan

IMG_4038

break time, aku memang ada bekalkan mee goreng. Bila depa hantar gambar ni, hamboih ada maggi in a cup, ada jual situ lah ni! Kalau dengan aku memang takkan dapat maggi ni, dengan bapaknya dapat korang mintak yek…

IMG_4049

1,2 goooooooo

IMG_4054

wall climbing, of cos abangnya menang, kaki dia kan berguna sangat for this activity. Aku suh masuk lompat galah ke lompat jauh ko tak nak….ko panjang bang oi, berguna sangat tau.

IMG_4061

dan adiknya pun tidur lena…..nasib baik le bawak stroller. Anak aku ni dah besar 4 taun tapi ada kat mana ke aku baca komen ‘oi anak ko dah besar dok stroller lagi ke’ komen ni bukan tuju kat aku, kat anak celebrity mana tah.

Sebenarnya, stroller bukan sahaja untuk baby toddler pakai, tapi as long as up to 15kgs (depends on which stroller, or depends on the weight kgs tu ler), tak kisah pun pakai. Macam kes Zeeshan ni, dia kalau tengok tempat tu besar and kena berjalan, kompem dia akan mintak ‘troi’ (berdukung).

Kalau dah kena troi tu sapa mangsanya, kami berempat ler, biasanya RD and Abang. Penat worrr dokong lelama…so pakai le stroller.

But kalau dia datang active nak berjalan tu, stroller tu pun dia tak nak naik, dia sendiri yang tolak, and u can use the pram untuk letak shopping bags kau (that s what I did bila travel either dalam negeri or luar negeri).

Ko dah beli memahal stroller, pakai je le sampai lebam, apa nak sibukkan, bukan orang yang komen tu yang dukung anak kau kan. Dukung bukan main sekejap2, buatnya dia tidur ha macam ni, larat nak dukung berjam2?

IMG_4072

Well other than indoor, the next day nya kot, depa pergi pulak masuk hutan. Masa ni pun aku kerja gak. Laki aku angkut the 3 kids (dah siap bekal2 dari rumah gak, ada yang aku dah masak ada yang Mak Ajah masakkan too), pastu pi rumah kakak aku, amik the 2 kids pulak, dan segala maknek tikar food lagi.

Hah berkelah le korang kat sini.

IMG_4076

wui sejuk airnya….aku tengok pun dah terbayang sejuknya heh. Depa boleh  mintak nak pergi lagi, hish…mana boleh selalu. Sini pun depa spent berjam2, ada dalam 5 jam gak lah.

IMG_4084

tingginya waterfall ni. I told the kids, dulu mami pi waterfall masa darjah 6, pastu panjat waterfall gini ler, sekali tergelincir, terantuk pala kat batu2 waterfall tu. Tak perasan pun ada darah, tetiba kawan2 jerit, oi darah darah kat muka ko banyaknyaaaaaaaaaaaaaa. Bertobek dah dahi aku. Sampai skang ni ada tobeknya. hahahaha…. Ngamuk aji bakar, cikgu tak bawak pi klinik.

Jadi kalau pergi waterfall selepas2 itu, aku dah tak sanggup nak panjat kat batu2 gini, phobia.

IMG_4088

So RD masa ni, dia sorang je adult, entertained 5 orang kekanak.  Their age as of 2015: 14, 13, 11, 9 and 4 years old. Bagus punya bapak/ bapak sedara. kihkihkih…..

IMG_4103

Zeeshan dah siap sedia, pun abang kakak and the cousins tak gegeti nak naik ke darat hoh!!

IMG_4105

sejuk adiknya….kalau aku memang akan duduk tepi je ler, sesilap aku tidur hahahaha…yang pi sungai kat janda baik tu pun aku rajin letak kaki jer, tu pun dah kematu. Zezaman hakak dok berendam dalam air sungai ni dah long gone…

Ini Sungai Gabai by the way. Masa tu risau gak dengar ada kes yang 5 beranak mati coz of the air pusar ke air pusing tu kan but bukanlah kat sini kejadian tu. But tawakal, insyallah. They had planned this and so looking forward. Tapi banyak le aku pesan kat anak2, kat laki aku gak, agak2 nampak langit kelam, cecepat naik darat and blah. Agak2 hati tak sedap pun, tolong pack up and tinggalkan the place. Mak mak, pesanan beribu.

IMG_4134

Oh malam Maulud Nabi, both father and son went to Masjid kat depan rumah gak, ada ceramah Maulidur Rasul. Ini je gambar yang ada pun, adik bongsu aku yang pakai jubah putih tu hah, with Abang too.  Malas nak tunjuk gambar ni bercerita tapi yang mulut mengata amboi ke main pi sana sini, Maulud Nabi ko buat apa? hah mulutt…cabai nak?

Recently to start of my 2016, i received one harsh comment (dah lama gilerrrrrrrrrrr sangat tak dapat komen jaki kondem macam ni), saying that ai tak jaga aurat kakak my daughter yang bertudung.

Ms Bidaah, read this carefully.

1. Yes, i belum lagi bertudung litup etcs, aurat ai masih belum berjaga. Yes true. Noted, satu dunia pun tau.

2. Anak dara aku yang berumur 11 tahun tu, memang dah bertudung. Betul. FYI, sejak umur dia 9 taun lagi. Dan kemudian at age 10 years old, she wants to wear it all the time, even keluar rumah pun.

3. My anak dara tu, yang umur 11 tahun tu, belum lagi akil baligh. BELUM!!! Jadi at times dia akan rasa tak nak pakai tudung seperti contoh event berwater2 macam ni, kami izinkan. Coz dia belum BALIGH.

4. Dan ada gambar2 di dalam rumah pun, ai letak di sini or in my social medias, dalam keadaannya tidak bertudung. Coz once again, Kakak belum BALIGH.

5. Do i have to repeat the 1-4 again? Kenapa aku masih izinkan gambarnya tidak bertudung diposted di sini?  Kakak belum baligh!!! Lepas ni kalau ko tengok aku dah tak letak gambar kakak sangat, semua tu dalam blog/social medias, means dia dah datang bulan ler. Pahe dok?

I wont be posting anyone punya gambar yang bertudung tapi ai tersnap waktu depa tak bertudung/tutup aurat and put dalam nih. Gambar mak aku, mak mertua aku, ipar duai aku, my adik beradik yang tido baring tak bertutup aurat tu mana aku jaja dalam ni. Hish…inikan pulak anak aku sendiri.

You can judge me, easily,  up to you. But aku kakikan ko gak kalau ko nak mengata2 anak orang, she s innocent. As for me untuk bila datangnya waktu itu… doakan jer lah, insyallah.

Hah garang aku arini. Ko pun start 2016 dengan komen macam tu, gamaknya penuh sarat bahu kiri kau dok mengata2 mencarik salah orang kan? Baru 1,2 hari 2016 ko dah membantai, dasyat ko punya new year resolution ye Miss Bidaah.

Comment: 6

This is so my thing…

kauuuu

hakak rombak lagi bilik laundry tu (asalnya maid’s room). Macam kesal je beli katil baru bila pindah sini, yet untuk maid bongok tu pakai sekejap jer kan. Aku suh cabut je katilnya, tapi memang takkan ler laki aku  nak buatkan. Kang ada yang nak tidur situ, satu hal nak memasang balik.

So selepas berhari2 aku bunyik, katil yang menyempitkan keluasan bontot aku, jadi laki aku pun godam le jugak katil bilik ni. With my help. Dia dok jerit panggil abang, but budak bujang tu ngah buzy buat benda lain, so baiklah aku je yang tolong, nak terbalikkan the other side tu je pun, bukan qudrat hakak tak boleh pung. kann…kata beranak 3.

so tukar gini pulak position, pueh hati aku nak mengiron dalam nih. Board pun besau panjang bonar.

IMG_8444

Memula RD dok kata macam ni la macam tu la, position yg dia propose tapi aku cakap ai yang dok dalam ni iron baju tau bukan you, so biar ikut ai punya selesa la. kan kan betul tak? orang yang tak buat keje sini pulak yang dok galid nak caner bagai.

baru la syok sket buat ironing, ada iron super power, ada board lebar besau, bilik pun selesa, kipas hala 2 penjuru. Sedaplah. Skang dah ada radio lagi dalam bilik ni, sket lagi aku nak beli radio baru bila teringat yang the docking iphone si Zeeshan rosakkan dulu tu boleh pakai radionya lagi hish..harus tak jadi beli. Penjimatan.

IMG_8686

la ni dah cuti sekolah, maksud aku ngan SPM so awal ler cuti sekolah abang, 2,3 hari je sekolahnya dalam sebulan ni.  So weekend aku ler buat ironing but hehari biasa, if tak de keja sangat agak2 dah lebih 4,5 pairs abang yang ganti aku buat ironing nih. Dia suka je buat nih, memula dulu dia memang menyampah. But we have to keep on training bebudak ni.

Lain le laki aku kan, dah rebung,  memang takkan menjalan ler dia nak buat gini.

IMG_8690

tudung kakak paling lah dia annoyed mengiron. sabar bang sabar, abang yang baik ialah yang mengiron tudung adiknya. hahahaha….

sok sok ko dah kawin, kacang je nak iron tudung anak bini kau…

 

IMG_8754

the rest of the days, pun abang jugak iron, ini baju jalan2 adiknya, momantai jer lah. guna pulak Philips iron canggih tu kan.

tapi abang pun, bukanlah terus pandai ironing, aku ajar dia setiap langkah untuk semua kain baju ni. Seluar macamana, baju kemeja, baju yang berkembang besar camne, specially on the side lines and jugak the tajam2 part tu, kena ajar dulu camner.

Dah lama kelamaan, his cup of tea lah sangat.

IMG_8748

He dok  cakap lenkali mami amik ler video yek, biar abang buat tutorial ironing kat fans mami. hahahah kau bang, mak kau dah buat ler. Eh aku dah buat kat instagram, very the laju cut tutorial. untuk kemeja lelaki ler

untuk seluar lelaki pun aku ada buat video, the steps.  but aku tak post lagik. sok sok lar…

IMG_8463

Tapi hari tuh, omang kau. dekat sehari ok aku buat ironing, tapi bukan sekali jalan ler, kalau sekali jalan aku rasa 2jam kot yelah baju banyak tapi ni baru duduk dah kena bangun buat tu buat ni. Kira memang banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat berhenti ler. Haih. Habis siap only at 830pm macam. Terus aku naik mandi pakai baju nak kuor rumah.

Eh ini aku iron sedas ni, 60 helai yer. Enam puluh!!!

Depa pun pelik, nak gi mana mak kau?

ai dah penat iron baju. Esok mammi tak nak masak, now jom, mammi nak pi shopping.

Kedai dah tutup laaa

Not yet, itu kedai DIY kedai 2 ringgit BSP bukak lagi, jommmmmm!!

Jadi pergi ler kita ke sana, dapat le gak aku merabak 50 hinggit kot. Memborong apa tah, janji dapat hilang stress menyopping dok ngadap ironing kan. Tu yang dok terlanding makan kat Hajris as per this entry.

Apapun kan, ironing is now my fav things to do gak at home.  Buat dengan kasih sayang, syok jer. Penuh dengan ikhlas hati, a tanggungjawab, you gonna love it. Now that Abang is expert on ironing, kakak agak ketinggalan, she lambat sedikit belajar ironing coz of her age factor and also dia belum lagi cuti sekolah. But one thing, she of cos ler lagi terer memasak dari abangnya. Ada untung rugi pro cons setiap anak2, takpe kakak, cuti sekolah nanti ko catch up le balik belajar ironing dengan jayanya :) .

Comment: 5

Belated birthday dinner…

IMG_7709

80 kali snaps, Zeeshan tak nak gak amik gambar. yang lelain dah sonok je tengok camera. Ini  jelah yang the best untuk tak nak gegar semua muka walaupun aku rasa muka aku je yang perfect sket hahahhaha….

IMG_7717

 

untuk ni, dia pandang bawah ok, dia tetap gak tak nak amik gambar, bapaknya kelentong eii apa tu, terus dia dongak and zapp aku snap. kahkahkah!

 

IMG_7727

tapi bila mak kau selfie, ko jeling plak! grrrrr

anyway, aku nak tunjuk le lipstick ni, aku beli online. 7 hinggit je kau. Tapi quality dia sama ngan sephora matte tu!! the colour ni aku tak suka, masa order tengok gambar macam kaler lain bila dah dapat pakai, gila cam pinkish oren. Dah nak lantingkan kat orang tapi hairstylist aku cakap, eh lawa ler kaler ni kak red.

terus aku ok…pakailah balik simpan hahahhaaa

tapi aku tak suka ler beli ngan online tuh, PR lambattttttttttttttttttt!!! Dari aku nak repeat order bertambah2, terus aku cancel. She had to repost one of the items yang patutnya aku dapat coz first posted tu, boleh pecah dalamnya. dia tak letak bubble wrap. Jadi sebab dia lambat nak revert, aku pun malaslah dah nak beli dari dia anymore. Sometimes she took 3 days to reply. Oh meng.

I found one kedai kecantikan cewahhh kat BSP some more. Same product, cheaper price lagik.

For me, kalau PR kamu bagus, i dont mind lah sangat repeat lagi order, tapi kerna hemm…so tak yah lah. Nak recommend kat korang pun tak de mood. Poi jer lah kedai yang kat BSP tu, sebelah Gadget World.

 

IMG_7729

btw, we went to Midvalley last weekend. Seperti dijanjikan untuk belated birthday dinner abang. His birthday falls on Fri, jadi abang pun balik lambat dari sekolahnya, so kita buat hari Sabtu je lah.

Ko ngapa kakak….

IMG_7741

First few shops pi carik baju RD. kita nak buat photoshoot. Aku ada beli online baju RD tapi some of his baju pakai M size, some pulak L size. Yang sampai padanya, tak muat sket. So untunglah lagi abang, dapat lagi baju baruuuuu

IMG_7747

Jadi tunggu bapaknya menerai baju kat dalam Metrojaya Midvalley ni, let s posing2 ler. Zeeshan tu sian, he s been trying to sleep, tak gak dapat2 tidur. Abis tu….dia yang lawan matanya

IMG_7771

mak kau tokey cards, waktu bapaknya ngah nak bayau, aku dok mencari card Metrojaya. Aku rasa aku ada semua members cards for all kedais/butiks/malls. Tapi hem…Metro punya dah expired ahaks…

Adik dalam tu masih belum tidur. abang abang….so tall, dark and hensem. Poyo la ko bang

IMG_7773

panorama theme by Kakak

IMG_7784

i love this baju, aku aritu pi Wangsa Walk, mencari jubah merah untuk anak aku kat situ. Dapat le jugak. So ada kedai baju bawah tu, ala2 gini, aku borong beli 4 pcs, lelain design ler. I ll pakai nanti and try to show show here

IMG_7792

dah settled baju korang semua, meh dok sini dendiam ye….mak pulak nak shopping

IMG_7793

aku keluar dari Nichii, dah macam ni 4 beranak!

IMG_7801

kita makan kat sini, makan dessert dulu, beli dari bun shop. Sedap gila kek nih….pisau pisau steaks diasing jauhkan dari Zeeshan hahahaaa

IMG_7811

sini sedap seii…depa tak pernah makan kat sini. Tapi sebab aku pernah makan kat sin dulu sorang2 (waktu project mencarik and mengambil gambar bersama my own gambar/poster for P&G Product yan gaku jadi model iklannya. So memang sedap sangat steak sini.

Portion dia ada 2 options, so kami semua amik yang minimal ler jadi tak boleh share2. Except Zeeshan makan fries jer. share tu means biasanya aku mmg takde portion at all, but aku akan makan sesudu 2 dari setiap plates, but cos tu lah portion sini tak besar dan aku sangat laparrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr jadi one plate for me too (which is jarang ler sangat pun).

 

IMG_7821

hah kat sini kita makan – NY Steak Shack, tak yah q coz memang aku dah reserved awal2 bila datang MV. Next visit dapat dessert free coz kami jawab survey depa.  Terus balik ler pastuh, singgah jap market kat rumah beli makanan bebudak ni lagik. Abang kakak tu kuat makan, sekolah cuti haze, depa yang berulang makan aku rasa macam setiap 10min depa mengunyah ler….Perut badan ngah naikkan.

Tapi one thing he belajar makan kat sini ialah, never ever order chicken bila kat steak house. Bapaknya cakap, umpama abang pergi kedai burger tapi order ayam goreng. Atau pergi kedai ayam goreng dan order ikan. Hah macam tu. Orang lain semua mengejarkan ribeye lah, lamb memacam dia dok order ayam. Frust dia kahkahkah….takper bang, kita belajar dari pengalaman. now you know lar.

Hey speaking pasal birthday kan, ada sesapa contact dengan fireman Bomba punya office? Nak plan buat birthday Zeeshan kot kat situ. Kot ler. Nak survey dulu. Sesambil nanti aku check Bomba kat Bandar Tun Razak jugak.

Comment: 5