Abang

The movies The Ayam The shopping…

 

IMG_6276

parents chat with Abang

abang kan di Kelantan, but by now dah balik ler.

So part of his projects di Kelantan ialah belajar tangkap ayam, dapat mandi sungai, cuba tangkap belut but failed hahahahaa….dan segala jenis kehidupan kampung dia belajar. mungkin tak dapat banyak but i hope to send him again to Kelantan lagi coz banyak dia boleh learn.

Kelantan, once again coz my sister kahwin dengan Kelantanese, so my adik ipar ler. Jadi kalau nana balik cuti sana, my dad Abah suka ikut sama kira bercuti and tu yang aku nak anak2 aku belajar cara life hidup kampung.

so nah, his challenge is to tangkap ayam.

 

IMG_6286

dang! got one

hahahaha but tak acik.

RD cakap ni bukan abang yang tangkap, macam abang pegangkan jer, abang did tolong kejar but masih lagi gagal menangkap secara solo. Takpe bang, next trip abang mungkin dah boleh tangkap ayam, and you may get a laptop as you wish for.

oh ada tangkapannya actually, video dan entry akan datang, insyallah.

IMG_6295

Di KL, ada satu hari laki aku datang KLCC, so kita movie date. Cerita si Tom Cruise tu lah, Edge of Tomorrow. Patah hati akak tengok cerita tu, boring hoi! At one time akak tertidur2 sama dik.

Pasal ko je Tom aku datang tengok ko tau, kalau tau jalan cerita gini, mimpi bangun mimpi bangun jer keje dalam mimpi tuh hahahaha

Singgah at SF coz laki aku potong belt yang aku belikan sebelum tuh…

IMG_6301

Sushi ni aku makan 2 hari berturut2! Dalam movie, RD belikan nih, the next day makan ngan gang2.

The same flavours, coz aku gilakan sangat hoh. Now aku kena makan carbs back, doctor suruh, hahahahah coz my body dah fit back, dah boleh amik carbs and tapi aku masih tak nak le amik nasi macam makan ngan lauk tuh, takde langsung pun aku makan gitu, kira sushi is part carbs aku lah jugak.

As long as my weight ideal tak naik walaupun sekilog lagi, dah ok.

IMG_6362

Mom’s day out pulak, ngan just my one and only daughter. Pun tengok movie. Cerita X-Men. itu jer cerita yang aku nak tengok, located at Leisure Mall. Habis kerja terus amik kakak. Tickets no hal, semua beli online :) .

The next day pulak, Kakak, Maid and Mia (anak Rose GBM) pulak tengok wayang, just the 3 of them. Depa tengok Maleficent.

Ada yang tanya bestnya maid kak red boleh tengok2 wayang, that s not the first time, dah banyak kali pun, i treat my maid just like my family, cuma tu lah, ada maid yang dedulu hoh, memang rasa nak bagi makan cuka jer, sakit hati betul. Dululah…alhamdulillah sekarang ni ok wpun yang skang ni ada jugak hiccups, specially mulut maknenek dia hahahaha, but we still love her.

IMG_6365

Kakak my one and only daugther

IMG_6324

earlier, aku pergi shopping kain baju maid aku…

Sehari sebelum tu aku dah belikan online for her baju raya and baju jalan2 jugak. Total damage for her, for this month is RM700. for kain baju jer tuh. Tetiap bulan dia memang akan dapat baju baru, ada jugak baju lama aku yang bebesau dia boleh pakai gak. pakaian dalam dia pun semua aku yang tanggung mar….everything on her semua on me. Gaji bersih dia tak pernah seposen pun berusik.

Suka betul dia bila dapat kain baju baru….dia dah ada berpasang2 baju kurung melayu coz budaya kita, pergi wedding kena ada baju kurung jugak.

Balik tengok movie dengan kakak and Mia malam tu, dari jauh dah jerit, Ibuuuuuuuuuuu bestnya cerita tu ibu, makasih ibu hantar jemput tengok wayang.

 

IMG_6314

hahahah besar kan baju nih? when i was fat one. Baju ni la yang bersarung di badanku.

IMG_6305

 

dude: nak bagi harsh comments pergi belajar tukar sket IP as many as you boleh? kalau pakai nama memacam, but using same IP, shame on you dude? Apa le susah hati betul ko ngan Kak Red nih, pi scan sket hati tuh, so hitam tau.

as i mentioned dalam IG, takkan lah akak nak buang or simpan saja, bukan murah2 alang pun (mungkin pada ko murah) but for me yang jenis beli baju almost setiap minggu, ada kalanya setiap hari (offline and online), adalah sayang untuk biar begitu sahaja, one of the baju baru jugak, so kita pakai le jugak but of cos kena tuck in. Doc Jasmine agak pantang kalau tiap kali aku datang jumpa dia ngan baju bebesau yang lama, she s not happy with my appearance ngan baju loose besau gedabak, keeps on asking me to get a new one with my new figure. Ye lah doc, memang le menyopping.

Speaking of pants pulak, none of the pants lama can fit in, terlampau loose and wpun pakai belt akan nampak the bigger part specially on peha ngan bumps, so semua tu pun aku dah simpan, mungkin akan lantingan jugak.  My pants semuanya sekarang S size, baju also goes to XS and S size. imagine it was quite a drastic transformation from L size to XS/S size

Remember aku ada pergi Jakarta arituh and i bought lots of caftan and kebaya, huwaa….besar! Gi mana mau nya dong! Sayangnya nak jual kat orang, bukan senang nak dapat kat KL nih. but takper, simpan lu, mungkin akan dihadiahkan pada teman dan kalian :)

Comment: 12

Prada to Clinic….

IMG_2628

ada tak aku bilang yang aku ada lagi voucher shopping kat Prada Malaysia? ada allocation RM500, a gift from my ‘someone’.  So the expiry date is a year, and by July is ngam2 a year for me to utilise kalau tidak expire lah dah burn voucher tuh. Aku dok ulang alik ulang alik, menyampah betul beli sini, harga bukan main mencekik. Kalau voucher tu boleh pakai kat Europe, dah aku suh laki aku settlekan.

Can you see the sling clutch bag hitam tuh?

Nice one, ada merah and black blue and pink.

IMG_2635

almost paying but macam belah bagi. Nantilah. Mungkin aku tunggu till the last day of the voucher ;)

IMG_2643

Malam sebelumnya abang was not well. Demam sikit. Tapi dia bilang boleh lagi pergi sekolah, di pagi hari sebelum aku pergi kerja. But petangnya, dia tepon dengan suara sayu mendayu, mohon dijemput dari sekolah. Demam sangat. So aku pun berlarian lari ke sekolah, kali ke dua tiga aku ke sekolahnya, biasa urusan sekolah apaknya yang settledkan.

Nak cari kelas anak pun menggagau. Nasib baik rupanya ada jiran lama rumah aku, staff of the school! dia ler attended aku hahahaha….

Cikgu boleh tanya, betul ke ini Maknya?

Menyamar mengaku Kakak kang!!!

Hantar terus Abang ke klinik, ubat berjela Doctor bagi. Ada masa sikit, aku lari pi jemput kakak dari sekolah agama pulak. Lari pulak pi rumah Mak Ajah, coz nak beli ampaian. Pi dengan Mak, mak pandai bargained.

IMG_2649

Tu dia kan, 2 kotak ampaian, one for the big one lagi untuk bilik kain baju. Bersungguh ngangkut semuanya ngan Kakak, bapak beratlah haiiii! Takde kuasa tenaga lelaki kat rumah kan, bapaknya kat Europe. Abang pulak demam. But abang sangat boleh diharap, he s very manly, aku pi petrol pump, dia lah yang tolong sumbatkan pump tuh, dah boleh diharap gaklah. Bapaknya yang ajar. Anak sulong bujang kan…

Aku masuk kereta, dia yang bukakkan pintu, aku jalan bagai dia lah pegangkan tangan, but kalau ada masa2nya tak boleh dia nak pegang, kot ada makwe2 nampak. Tu dah almaklum sejak zaman dulu.

eh last week kan ada 2 entries Budapest and Vienna, tu bukan akak  yang pergi sayang oi. Tu RD, laki akak. Korang tengok gambar je ke tak tengok captions LOL.

Akak tak pergi ler dik, pala akak sakit ngan jetlag Europe tuh. kalau pi 2,3 minggu sedap gak, ni pi fly, landed, soping dah balik hahhaha. Biarlah laki is there. I will fly somewhere else, yang tak payah pening dek jetlag.

Nihon kara mata renraku shimasu!

Comment: 9

1 week story…

IMG_2343

Gambar yang dihantar untuk RD di perantauan

cehwahhh

dah memang gitu semua gambar anak beranak ke send to him for updates. At certain time kena facetime pulak.

IMG_2370

One of my mornings pi kerja. pun cubaan jugaklah aku nak instagramkan gambar si kecil nih. Member tak mandi lagi nih, but capai shades and dok rapping, beria ler, cakap belum pandai lagi.

IMG_2455

tau malu ko yek, tutup badan bila aku kejar dia baru pas kuor mandi. Ini gayanya where s Daddy dik?

oh Daddy flyyyyyyyyyyy

so dia akan buat gaya aeroplan flyyyyyyyyy

IMG_2419

ini pulak dalam kebasahan belum sempat lap tapi lari nak pi salam mami pi kerja

towel tak nak tinggal tuh, dah pandai malu tak nak nampak birdie.

Dia tau kalau kuor pi kerja or dia kuor jalan sendiri dia akan wajib salam and kiss maknya. Then followed by 1234, itu kisses for pipi kiri kanan dahi mulut.

IMG_2450

one nite, aku berlarian balik hantar anak2 pi Kumon kelas, ada satu malam depa tak dapat pi coz aku balik lambat sangatkan. Pastu hantar Mak aku balik lah, jumpa Abah kejap. Mak Ajah ajak pi Tesco, aku tak larat, esok je lah pi mak, esoknya kita cuti labour day kan.

Nak tunggu anak2 sudah Kumon, aku malas nak balik, so tunggu jap kat car wash. Just nice siap kereta cuci, amik the top 2 from their tuition.

Memang tersadai le balik malam tu kong tidur betul.

IMG_2437

Siang sebelumnya….

jalan2 10min tengok baju. Didnt buy anything.

IMG_2443

Pun tak amik ni jugak.

Aku kan tak berapa suka black dress.

IMG_2424

This photo cant do the justice of my weight at all, ye saya tau korang akan kata kak red dah melampau kurus. I have actually dropped another 2kg, total 12kgs already :) .

How did i lose it?

Pi baca the miracle entry sini.

 

Comment: 11

RD’s task before….

 

..before he left us to Europe.

IMG_2111IMG_2114IMG_2115

IMG_2119IMG_2120IMG_2121IMG_2123

IMG_2124IMG_2126IMG_2130IMG_2132IMG_2133

IMG_2137IMG_2138

hah sekali semua gambar letak.

ceritanya hehujung.

Laki aku is no longer on our Malaysian public holiday, dah kena ikut Europe sana. So walaupun badan kat Malaysia, waktu cuti pun kena ikut sana, not just the working hours, so cuti Easter dulu dia cuti le 4 hari. Part of his jobs before he left for his business trip, uruskan bebudak nih. Potong rambut kakak, tapi dengan Zeeshan pun sama kena potong pendek gak. Hantar abang to his school, all the kerja2 biasa mak pak kena buat.

Now that he left already, so it s back to me for being the supermak tunggul ler, macam biasa, dah bertahun2, sejak dari sebelum kahwin till now. No change, bila dia takde, aku ler yang buat semua tasks, a to z. Paling perit tidur at 2am bangun at 5am hahahaha, so at one nite tuh, semua dah tidur, except me and si kecik je yang bergolek atas katil.

Dia dok tengok tv tapi aku rupanya dah tersadai ketiduran, aku sedar2 dah 630pagi! Memang hari tu tak kerja, cuti weekend, but for 6,7 hours tv berpasang, dengan Zeeshan tak berseluar panjang, berblanket jer, dengan aircond pasang. I must be so super tired!

RD is currently in Hungary, but at side of Budapest, aku nak spell out tempat tu pun semput napas. Followed by another part of the world, sapa follow dia, suka le tengok the locations he s been up too. The 4 days this week pulak he s in Vienna, dok ajak aku suh pi sana. Hoh kuasa ler nak ngekor. Pening pala melayan jetlag, batallion kat sini pun need my attention, dengan kerja balik rumah jumpa pintu pun after 9pm, kuasa la hakak.

Some more, insyalllah we are getting our big ‘baby’ anytime soon, so I have to be on stand by kat KL hah….travelling is not in my plan, for at least a month nih. Wpun gitu aku kena terbang gak, either before Ramadhan, or after Raya, been holding my trip for quite a while already.

I know lots of you are taking long leave, straight 4 hari. Enjoy your break.

Comment: 6

The brothers!

IMG_1257

Taken from my Instagram. Seorang anak bujang yang lonjong, menggunakan kekuatan kaki dan tangannya untuk berlagak kat maknya yang he boleh panjat walls dan mencecah ceilings.

Ramai le pulak komen yang depa pun sama package abang ni jugak dedulu masa kecik. Aku pun memanjat gak, paling maksima panjat pokok rambutan. But as we grow, kita semakin bersifat kewanitaan dan tak de kerja nak memanjat lagi heh. Kalau kakak yang buat, memang dah jegil mata aku gamaknya, she s not into this, tak tau le sok lusa pulak.

Abang buat gini, adiknya bukan main lagi taksub lagi tengok, terkebil2 mata. Macam hebatnya abang aku hahahahaa.

IMG_1907

Background baju at the back, kain baju mak ajah. Just you wondering. Mak ajah kan mandor di rumahku, so memang kain baju sume at my home gak. Little boy, satu malam aku balik kerja, dia tengok aku kat dapur, dia amik bekal makan atuknya nih, and bawak lari ke bilik.

Konon nak masak2 ler apa ler, kadang2 aku bagi je periuk senduk sodek kat dia, bagi dia diam dok kat dapur sama tuh, coz sibuk nak menolong. So bila aku mintak ‘i want to eat’, dia terus lari tarik kerusi makan, and amik ayam goreng. Memang aku baru pas goreng pun, but panas lagi hoh! dia boleh tahan bawak ayam goreng panas tu letak dalam container tu and start memasak. Mintak masuk mulut tak nak pulak dia bagi. Pelempung pelempang dia kerjakannya.

Lelama dia tinggalkan je semua ngan half chicken yang dia dah makan, begitu jer. Aku le jugak yang kemaskan.  Mak, biasa ler, main routine pun.  Zeeshan belum lagi fasih bercakap, but bijik butir bicaranya dah tangkap kat our ears lah. He paling suka buat flashcards, semua animals or shapes dia dah boleh kenal and hafal.

Cuma kalau whales, shark, dia akan cakap fish jer, if peacock or kakak tua pulak, dia cakap birds. Just kena rajin melayan je lah. For that, I salute my maid lah coz during the day, together with my Mom she ajar Zeeshan all these flash cards. Coz Zeeshan ada jadualnya, tak boleh tengok tv all the time, ada waktu belajar, colouring, Hi 5 Tvnya, tidur etcs.

There, 2 stories about our 2 boys. Our daughter, nanti lain entry.

Comment: 5