Abang

On 23rd of October….

IMG_0088

Dating bertiga, habis kerja, mencicit terus amik the kiddos. Tapi in between dedua kena tembak. Tak punctual! suh siap by 6pm, dedua 615 baru masuk kereta. berbulu je mak depa.

aku memang kepantangan sket latecomers kalau dah janji sipolan time, hah, sedapla anak2 kena menceceh

Tapi sekejapan je lah, it was Abang’s actualy birthday date. Walaupun a day before dah bawak dia pi dinner and dapat hadiah segala kan.

AKu bawak abang kakak tengok movie, bapaknya mana boleh ikut, kerja tak sama ngan kita manusia normal nih. Dia kerja ‘abnormal’ hiks..

Zeeshan lagi tak perlu ikut coz tengok movie kan, dia mana boleh lagi stage masuk wayang nih lagipun dia kalau tidur petang, selagi tak kol 7,8 malam selagi tu tak bangun!

IMG_0106

Ada ke orang tidur dalam kelambu ni mom?

ada ler, kalau takde takkan orang jual!

IMG_0093

Kakak nak set meja make up nih! amboi besarnya, you are not even teenager yet!

IMG_0112

kitorang meronda dalam kedai ni just to kill off time, sambil nak cari tempat makan and nak pi Maghrib kat surau depa at the 2nd floor

IMG_0120

pastu mak nya berkenan kat tepon umah nih. boleh beli. cantik cun. dah tried pun kat situ

IMG_0119

ada 3 designs. kakak dah pilihkan yang design bawah. Berkenan betul ler. Harganya lam RM130 ke RM150 lesser, tak ingat sudah.

IMG_0118

Design yang kakak pilih.

Bila kita amik stock baru, ada digital tarikh bagai, aku suh orang tu setkan ke current date. Last2 dia failed. Dia dok tetekan sampai tahun 2010 jer, aku cakap mana taun 2014nya, belum pass lah kak, kena study lagi camne nak setkan tarikh ni to the current date

ayoooo, ok tak yah lah akak beli dulu, ko study dulu kasi pass date tuh, nanti lelain hari akak datang lagi check and buy if ko dah pass kay.

Takkan nak beli kalau date tu tak uptodate.

IMG_0139

nak menunjukkan yang aku actually pakai palazo! bukan flare skirt.

IMG_0148

kita pusinglah 3 tingkat cari kedai makan dah takdeeeeeeeeee, semua dah tutup le lam Viva Mall nih, ada pun kat LG/Ground Floor. Eh malas ler nak turun bawah, coz movie pun dah nak start. Jadi anak2 tak boleh le nak heavy dinner.

IMG_0164

ada left satu kdai kopi ni, Kakak abang berkongsi milo dinasour, pun tak habis, depa cakap rasa payau tah hape, roti bakar habis sedap but roti telur, kakak kata sedih the taste. So tak yah, teh tarik aku pun payau gak. Jadi kita borong apa yang ada dalam MBO Cinema and buat makan dalam tengok wayang tu sudah!

IMG_0172

Habis dah tengok wayang, kita layan FURY. Ada boyfren lama aku si Brad Pitt tuh, best gilak citer nih. Kakak Abang dok zikir nak tengok lagi, syok syok.  Korang pergi lah tengok the FURY tuh, cite peperang zaman Hitler dulu. US vs Germany. Cool movie.

Kita tengok kat Viva Mall coz aku ni member kat most of the cinemas tapi Viva ni close by to rumah aku, kalau patah balik to KLCC lagi payah, unless anak aku dah pandai naik LRT bolehlah aku tunggu depa kat KLCC (mana mungkin le kan maknya nak bagi depa naik public transport!).

So itulah penutup birthday abang.

Balik malamnya kita bergaduh ngan Zeeshan….dia tu kuat mengadu betullah, bila main kalah je ngan abang kakak or bibik, laju jer mengadu ‘abang buat, kakak buat, bibik buat, daddy buat’

semuanya dia report.

IMG_0192

The next day nya, habis kerja, aku fetched kakak and bawak dia makan kat mamak. Tujuan utamanya nak tunggu abang yang telah kuarahpaksa pergi keluar rumah gunting rambut.

Haritu kan cuti sekolah 3 hari dek Deepavali and Awal Muharram so dia dok rumah asyik ler dengan PC PC PC. Jadi pas Asar , Fri tu aku suh dia pergi gak jogging. Jadi the WA group between mak pak and anak2, end up abang kena pergi gunting rambutnya kat not so far not so dekat jugak their fav barber, by bicycle. Satu cabaran tuh.

Aku lah yang cuak, nak suh anak jogging takper lagi tapi nak suruh Abang pergi gunting rambut tu memang banyak ribu le pesanan mak merahnya, naik basikal pulak tuh..  Abang and bapak steady je, jawab pun sisikit.  Hampehs.

So aku amik kakak, bawak pi mamak yang sebelah kedai Aunty Yelly. sampai 2 mangkuk maggi dia bedal ok, she s so fav ngan maggi soup kalau pergi memana mamak! Kak ngah pun datang joined makan gak.

Kekejap aku tepon Abang, tanya location. Kejap tu dia sampai, dengan berpeluh2, sib baik bawak bekal air botol, datang bedal maggi gak. Misi berjaya berbasikal. Dah boleh panjangkan lagi langkah tuh. Seronok btol dia, siap demand nak belajar naik motor. Memang kirim salam le kan takkan mendapat dari mak ko.

IMG_0199

kita singgah pulak kedai handphone yang tokey ni memang harganya murahlah, korang kalau battery iphone korang membodoh baru charge tetiba dah kojol, hah datanglah kedai nih. Termurah harga battery dia bagi dari tempat lain, so kat sini we sent kakak’s hp coz kena air, kena dari botol air si adiknya, waktu kakak charging hp and pi sek agama. So kesian.

Ganti pakai ngan Nokia yang beli untuk abang tapi tak berpakai langsung, pun dapat pakai sekejapan jer coz maid aku yang handal tu sudah terpecahkan skrin Nokia tu. Memang ler tak sengaja, tapi kena gak bawak pi kedai betulkan, pecah seribu ok the skrin! Bibik oooi bibik nih. Tolak gaji lah apa susah.

But rezeki kakak and adiknya, esoknya dapat Samsung Tab 4 :) . From my ads sponsor.  Sedap la ko yek Kak. Sharing basis, abang also can use.

IMG_0202

Balik tuh, nak mengutilisekan kakak yang pakai sport shoes, so aku bagi dia berlari anak dengan abang yang bawak basikal. Aku ikut dari belakang. Dah malam ko, nak dekat kol 8 kot masa ni hah, nak cepat balik. Gambar was a bit blurry coz viper aku dok jalan tuh, hujan kan masa ni. Rebaslah. Kakak nak jugak berjogging lari anak dari kedai BSP tu sambil abangnya ikut riding dari belakang. Tak termasuk mak le kan. Mak very the possesive risau anak2 hiks.

Weekend kemudiannya pun Abang ada pergi naik basikal, dia dah confident dah jalan luar ngan basikalnya. Dia pergi Hero beli guli, nak buat main congkak. Kitorg kan baru balik short trip, so nanti tu citer kemudian. but cun lah, dia dah terer pi memana, but asal jangan jauh ler, around BSP ke umah nenek bolehlah.

There u go, story about my 13th year old big boy. Malam semalam pun Abang pi tengok lagi Fury tu, temankan bapaknya pulak, dah bapaknya takde gang nak tengokkan, diajaknya aku, malas acik nak tengok 20 kali kahkahkah….abang skang ngah cuti 2 bulan, ada 2,3 hari je sekolah coz kan SPM, so tu yang Sunday nite boleh tengok wayang ngan bapaknya.

Comment: 8

Biru biru biru!

IMG_2613

 

IMG_2603

IMG_2618

 

wei akak buzyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy, adik aku kahwin ler. Biru2 atas nih, kebetulanlah kami 2 beranak all in blue, tapi aku ngan selipar merah tak tinggal ler kan, ini taken last weekend waktu kami nak bertolak ke Penang ngan 5 bijik kereta for pernikahan dan perkahwinan belah perempuan for my brother. Minggu ni pulak majlis belah kami, so memang kedaung ler busy busy, ngan mananya adik aku siap kidnapped aku lagi lunch break lari pi Chow Kit.

Itupun masa dia cakap nak ke sana ingatkan naik motor aku dah menggigil akak ko ni pakai skirt plak arini (wpun labuh), so sib baik dia tukar plan pakai kereta.  Pastu menjakun kat GM Plaza tu ada car lift hoi! wah……hah ko tak tau kan, akak dah merasa, technically takde le merasa macam naik lift pun coz ko dah dok lam kereta but still………..aritu pi ngan RD naik motor, mana tau ada mende tuh sumer.

Jadinya, to round up cerita, semoga perjalanan perkahwinan adik akak Epi tu selamat, berkekalan ke akhir hayat. Korang yang tersebut dah dapat invite, akak tak open kat blog, akak open kat IG, FB  and page jer. If anyone of you sudi nak hadhir, bolehlah WA or Telegram akak today today today :) .

daa…..

Gambar atas aku pi IG/FB kan dah ramai ingat aku ngan laki aku jer, sekali imbas ler korang dok cakap. That s my eldest son, si abang ler. Dia kan tokey kacang panjang! Maknya kacang pendek.

Comment: 9

The movies The Ayam The shopping…

 

IMG_6276

parents chat with Abang

abang kan di Kelantan, but by now dah balik ler.

So part of his projects di Kelantan ialah belajar tangkap ayam, dapat mandi sungai, cuba tangkap belut but failed hahahahaa….dan segala jenis kehidupan kampung dia belajar. mungkin tak dapat banyak but i hope to send him again to Kelantan lagi coz banyak dia boleh learn.

Kelantan, once again coz my sister kahwin dengan Kelantanese, so my adik ipar ler. Jadi kalau nana balik cuti sana, my dad Abah suka ikut sama kira bercuti and tu yang aku nak anak2 aku belajar cara life hidup kampung.

so nah, his challenge is to tangkap ayam.

 

IMG_6286

dang! got one

hahahaha but tak acik.

RD cakap ni bukan abang yang tangkap, macam abang pegangkan jer, abang did tolong kejar but masih lagi gagal menangkap secara solo. Takpe bang, next trip abang mungkin dah boleh tangkap ayam, and you may get a laptop as you wish for.

oh ada tangkapannya actually, video dan entry akan datang, insyallah.

IMG_6295

Di KL, ada satu hari laki aku datang KLCC, so kita movie date. Cerita si Tom Cruise tu lah, Edge of Tomorrow. Patah hati akak tengok cerita tu, boring hoi! At one time akak tertidur2 sama dik.

Pasal ko je Tom aku datang tengok ko tau, kalau tau jalan cerita gini, mimpi bangun mimpi bangun jer keje dalam mimpi tuh hahahaha

Singgah at SF coz laki aku potong belt yang aku belikan sebelum tuh…

IMG_6301

Sushi ni aku makan 2 hari berturut2! Dalam movie, RD belikan nih, the next day makan ngan gang2.

The same flavours, coz aku gilakan sangat hoh. Now aku kena makan carbs back, doctor suruh, hahahahah coz my body dah fit back, dah boleh amik carbs and tapi aku masih tak nak le amik nasi macam makan ngan lauk tuh, takde langsung pun aku makan gitu, kira sushi is part carbs aku lah jugak.

As long as my weight ideal tak naik walaupun sekilog lagi, dah ok.

IMG_6362

Mom’s day out pulak, ngan just my one and only daughter. Pun tengok movie. Cerita X-Men. itu jer cerita yang aku nak tengok, located at Leisure Mall. Habis kerja terus amik kakak. Tickets no hal, semua beli online :) .

The next day pulak, Kakak, Maid and Mia (anak Rose GBM) pulak tengok wayang, just the 3 of them. Depa tengok Maleficent.

Ada yang tanya bestnya maid kak red boleh tengok2 wayang, that s not the first time, dah banyak kali pun, i treat my maid just like my family, cuma tu lah, ada maid yang dedulu hoh, memang rasa nak bagi makan cuka jer, sakit hati betul. Dululah…alhamdulillah sekarang ni ok wpun yang skang ni ada jugak hiccups, specially mulut maknenek dia hahahaha, but we still love her.

IMG_6365

Kakak my one and only daugther

IMG_6324

earlier, aku pergi shopping kain baju maid aku…

Sehari sebelum tu aku dah belikan online for her baju raya and baju jalan2 jugak. Total damage for her, for this month is RM700. for kain baju jer tuh. Tetiap bulan dia memang akan dapat baju baru, ada jugak baju lama aku yang bebesau dia boleh pakai gak. pakaian dalam dia pun semua aku yang tanggung mar….everything on her semua on me. Gaji bersih dia tak pernah seposen pun berusik.

Suka betul dia bila dapat kain baju baru….dia dah ada berpasang2 baju kurung melayu coz budaya kita, pergi wedding kena ada baju kurung jugak.

Balik tengok movie dengan kakak and Mia malam tu, dari jauh dah jerit, Ibuuuuuuuuuuu bestnya cerita tu ibu, makasih ibu hantar jemput tengok wayang.

 

IMG_6314

hahahah besar kan baju nih? when i was fat one. Baju ni la yang bersarung di badanku.

IMG_6305

 

dude: nak bagi harsh comments pergi belajar tukar sket IP as many as you boleh? kalau pakai nama memacam, but using same IP, shame on you dude? Apa le susah hati betul ko ngan Kak Red nih, pi scan sket hati tuh, so hitam tau.

as i mentioned dalam IG, takkan lah akak nak buang or simpan saja, bukan murah2 alang pun (mungkin pada ko murah) but for me yang jenis beli baju almost setiap minggu, ada kalanya setiap hari (offline and online), adalah sayang untuk biar begitu sahaja, one of the baju baru jugak, so kita pakai le jugak but of cos kena tuck in. Doc Jasmine agak pantang kalau tiap kali aku datang jumpa dia ngan baju bebesau yang lama, she s not happy with my appearance ngan baju loose besau gedabak, keeps on asking me to get a new one with my new figure. Ye lah doc, memang le menyopping.

Speaking of pants pulak, none of the pants lama can fit in, terlampau loose and wpun pakai belt akan nampak the bigger part specially on peha ngan bumps, so semua tu pun aku dah simpan, mungkin akan lantingan jugak.  My pants semuanya sekarang S size, baju also goes to XS and S size. imagine it was quite a drastic transformation from L size to XS/S size

Remember aku ada pergi Jakarta arituh and i bought lots of caftan and kebaya, huwaa….besar! Gi mana mau nya dong! Sayangnya nak jual kat orang, bukan senang nak dapat kat KL nih. but takper, simpan lu, mungkin akan dihadiahkan pada teman dan kalian :)

Comment: 12

Prada to Clinic….

IMG_2628

ada tak aku bilang yang aku ada lagi voucher shopping kat Prada Malaysia? ada allocation RM500, a gift from my ‘someone’.  So the expiry date is a year, and by July is ngam2 a year for me to utilise kalau tidak expire lah dah burn voucher tuh. Aku dok ulang alik ulang alik, menyampah betul beli sini, harga bukan main mencekik. Kalau voucher tu boleh pakai kat Europe, dah aku suh laki aku settlekan.

Can you see the sling clutch bag hitam tuh?

Nice one, ada merah and black blue and pink.

IMG_2635

almost paying but macam belah bagi. Nantilah. Mungkin aku tunggu till the last day of the voucher ;)

IMG_2643

Malam sebelumnya abang was not well. Demam sikit. Tapi dia bilang boleh lagi pergi sekolah, di pagi hari sebelum aku pergi kerja. But petangnya, dia tepon dengan suara sayu mendayu, mohon dijemput dari sekolah. Demam sangat. So aku pun berlarian lari ke sekolah, kali ke dua tiga aku ke sekolahnya, biasa urusan sekolah apaknya yang settledkan.

Nak cari kelas anak pun menggagau. Nasib baik rupanya ada jiran lama rumah aku, staff of the school! dia ler attended aku hahahaha….

Cikgu boleh tanya, betul ke ini Maknya?

Menyamar mengaku Kakak kang!!!

Hantar terus Abang ke klinik, ubat berjela Doctor bagi. Ada masa sikit, aku lari pi jemput kakak dari sekolah agama pulak. Lari pulak pi rumah Mak Ajah, coz nak beli ampaian. Pi dengan Mak, mak pandai bargained.

IMG_2649

Tu dia kan, 2 kotak ampaian, one for the big one lagi untuk bilik kain baju. Bersungguh ngangkut semuanya ngan Kakak, bapak beratlah haiiii! Takde kuasa tenaga lelaki kat rumah kan, bapaknya kat Europe. Abang pulak demam. But abang sangat boleh diharap, he s very manly, aku pi petrol pump, dia lah yang tolong sumbatkan pump tuh, dah boleh diharap gaklah. Bapaknya yang ajar. Anak sulong bujang kan…

Aku masuk kereta, dia yang bukakkan pintu, aku jalan bagai dia lah pegangkan tangan, but kalau ada masa2nya tak boleh dia nak pegang, kot ada makwe2 nampak. Tu dah almaklum sejak zaman dulu.

eh last week kan ada 2 entries Budapest and Vienna, tu bukan akak  yang pergi sayang oi. Tu RD, laki akak. Korang tengok gambar je ke tak tengok captions LOL.

Akak tak pergi ler dik, pala akak sakit ngan jetlag Europe tuh. kalau pi 2,3 minggu sedap gak, ni pi fly, landed, soping dah balik hahhaha. Biarlah laki is there. I will fly somewhere else, yang tak payah pening dek jetlag.

Nihon kara mata renraku shimasu!

Comment: 9

1 week story…

IMG_2343

Gambar yang dihantar untuk RD di perantauan

cehwahhh

dah memang gitu semua gambar anak beranak ke send to him for updates. At certain time kena facetime pulak.

IMG_2370

One of my mornings pi kerja. pun cubaan jugaklah aku nak instagramkan gambar si kecil nih. Member tak mandi lagi nih, but capai shades and dok rapping, beria ler, cakap belum pandai lagi.

IMG_2455

tau malu ko yek, tutup badan bila aku kejar dia baru pas kuor mandi. Ini gayanya where s Daddy dik?

oh Daddy flyyyyyyyyyyy

so dia akan buat gaya aeroplan flyyyyyyyyy

IMG_2419

ini pulak dalam kebasahan belum sempat lap tapi lari nak pi salam mami pi kerja

towel tak nak tinggal tuh, dah pandai malu tak nak nampak birdie.

Dia tau kalau kuor pi kerja or dia kuor jalan sendiri dia akan wajib salam and kiss maknya. Then followed by 1234, itu kisses for pipi kiri kanan dahi mulut.

IMG_2450

one nite, aku berlarian balik hantar anak2 pi Kumon kelas, ada satu malam depa tak dapat pi coz aku balik lambat sangatkan. Pastu hantar Mak aku balik lah, jumpa Abah kejap. Mak Ajah ajak pi Tesco, aku tak larat, esok je lah pi mak, esoknya kita cuti labour day kan.

Nak tunggu anak2 sudah Kumon, aku malas nak balik, so tunggu jap kat car wash. Just nice siap kereta cuci, amik the top 2 from their tuition.

Memang tersadai le balik malam tu kong tidur betul.

IMG_2437

Siang sebelumnya….

jalan2 10min tengok baju. Didnt buy anything.

IMG_2443

Pun tak amik ni jugak.

Aku kan tak berapa suka black dress.

IMG_2424

This photo cant do the justice of my weight at all, ye saya tau korang akan kata kak red dah melampau kurus. I have actually dropped another 2kg, total 12kgs already :) .

How did i lose it?

Pi baca the miracle entry sini.

 

Comment: 11