Abang

Abang – The 17th

Anak sulung saya, Abang bertukar umur to 17 this year. Gitu lah, dedulu korang tengok dia masa umur 4, 5 years kan, tetibaaaaaaaaaaaaa skang dah 17 taun.

Cuma routine tahun nih, sejak yang kes accident bicycle awal tahun till now, tetiap bulan ada check up ngan doctor. Tetiap bulan gak lah aku kulu kilir ngan dia layan for hospital check up thingy (bapaknya teman awal2 tahun nya check up je, pastuh campak kat mak nya to settlekan)

this year gak (just less than a month after his birthday nih), will sit in for SPM. Besau exam tu bang.

IMG_7563IMG_7564

IMG_7570

5fa17325-35a0-49a8-981e-2982169ea6de

IMG_7614 (1)

IMG_7602 (1)

Sama macam kakak gak, his both parents takde kekongsi adiah kek ke hapa bagai, we are on our own lah. Ai tempah the birthday cake from the same baker (few birthdays dah for my family aku pakai service Flavox Patisserie. I tak amik large size pun kek nya, coz just for birthday makan purposes, kekita je yg makan gitu kan. I pun ada gak tempah the baloon choc set tuh, semua delivered a day before his birthday.

Kek abang tu, ada dramanya. The baker Sarah deliveredkan masa aku kat hospital nak buat check up. So turun naik le kek tu aku mengusung, mana ngan tangan lain ada benda lain nak dipegang. Gitulah anak nya birthday kan.

I got him a new wallet gak. Kakak pulak adiahkan abangnya jam (she bought from Melaka 2 days before his birthday). Shan hemm…shan tukang sibuk jer for bergambau. Nanti weekend baru kita pi  birthday dinner bila dah complete cukup 3 beradiks ni (to wait for Kakak balik from the hostel).

Walaubagaimanapun Abang, doa dari mak mung ni yang paling penting. Hati mak mung ni gak, jagalah memolek. Jangan dinitik2kan airmata mak ekau ni sangat, dahlah mak ko ni bang sedang dilanda badai. Biarlah jadi anak/abang yang dicontohi adik2nya, soleh mu dalam solat dan perintah Allah. Berkat hidup kita, adalah dari suara kata dan doa mak kita ni gak ye Bang.

Awak gak lah nanti nak jaga mak awak yang memakin kertu ni, nak bimbing adik2 awak gak nanti. To guide them to the right path.

Eh panjang lak ceramah. Oh ada gambar Zeeshan tu pakai spek, ha nanti kita sembang pasal magnet akak yang dah jadi mat spekie tu yek.

Happy Birthday Abang, the best for your SPM too, insyallah. 23rd Oct – 17 years old.

Meaning to say, awal tahun depan makpak korang nya wedding anniversary yang ke 18 tuh…hmmm

Comment: 4

Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari

i was looking through my old entries

specially about abang and kakak

when they were about 4,5 years old

to primary schools

sekolah agama samping merah / kain merah

sekolah cina depa

tuitons, kumon

and there were more than 1500 entries labelled under these 2 kids, mostly about their school life etcs lah

and bersaksikan my millions of readers since i blogged about them (let s take it since abang’s kindy time, age 4 years old)

now abang is 17 years old

so dah 13 tahun tahun cerita depa sekolah bagai kuor dalam blog

but i just found out, i was told that ai ni amik jemput anak2 sekolah tuitions kumon semua hal anak2 – ‘Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari

I remembered how i have to carry abang, when he was so baby lagi, naik turun pi rumah my mak bila i nak pi keje, bawak pi clinic pi memana gitu berdua lah etcs. Pastuh together with adiknya Gegirl, 3 of us kulu kilir, I lari sana sini with these 2, buat errands with these 2 little kids. Attended all their stuff thingy.

Alhamdulillah i have  2 blogs (one blogspot and this blog) to recall back all memories. Reading back the old entries.

and to compare with the accusation -   ‘Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari’

Comment: 2

Hit and Run case – Abang

IMG_4559

 

Abang, this yearis  going to be 17 years old. Our eldest son, korang pun sayang dia coz u see him membesar depan mata korang gak lam blog nih.

Saturday petang 3rd February 2018, abang was a victim of hit and run accident (we believelah). It was happened near by of our house. Once or twice a week dia akan cycling kat near by rumah, or kat tasik (even basikal lama dia pun kena curik kat tasik permaisuri gak), so waktu dia nak balik rumah tu lah dia kena hit and found on the ground by sorang aunty kat taman perumahan tu. The father and Zeeshan (at that time i was kat rumah atas tak tau apa pun), rushed dulu pi tengok amik dia terus to emergency HUKM. Aku datang minutes later and after having discussion itu ini ngan doctor, kita agreed to transfer him to another hospital, jam2 tu gak.

RD and Zeeshan ikut sama naik ambulance with abang, while aku rushed balik rumah to pack up some stuff. earlier memang aku dah packed but coz kita nak pindah hospital, kena lah tambah lagi kenbaju for bapaknya too. Bila ai sampai hospital semula, abang ngah CT scan, and hours later depa admitkan dia. RD stayed overnite there while aku ngan Zeeshan balik.

The next day, aku jemput kakak from the hostel (she dah melalak2 nangis masa over the phone cakap dengan abangnya earlier that nite), and bertangga la aku jaga teman abang pulak siangnya. Pastuh switch balik duty jaga abang dengan laki aku, dia pulak take over malamnya. Aku balik masak bagai for Zeeshan nanti or soknya if laki aku balik nak makan.

Soknya kerja pun aku bergantian lah datang pi jenguk abang kat hospital.

First day dia kena, 1000 of questions from him, coz dia tak ingat apa, dia tengah trauma and shock, dok meracau2 malamnya.

Esoknya baru dia a bit calm.

Apa yang teruk? muka tangan bersagat. Ada tanda ke nanti mami, yes bang, scar will remain there but nanti kita makeup2 kasik ilang insyallah.

the worst part yang buat dia nangis sangat selain  muka dah bersagat, gigi hilang 2 1/2 batang. Gigi tu, sebatang dapat dijumpai, habis root semua gigi tu tercabut. Punya kuat impact dia kena. Tapi takpe, sume gigi tu kita boleh pasang balik yang baru, dont worry abang, this is 2018.

Bersyukurlah tiada yang major. kena few times gak buat xray and ctscan kot hari2 lain ada pulak ternampaknya kan. Badan sesakit of course. Camna dia leh kena accident tu, noone knows. Dia sendiri tak ingat apa, slowly la baru nanti ingatan tu datang balik. Skang masa untuk berehat, rileks dulu kasi tenang. La ni dia ngah short term memory loss, like 1-2 weeks nya incidents dia tak ingat langsung, dia cuma ingat yang months or years nya memory.

Insyallah, sesama kita pulihkan balik semangat and trauma yang Abang sedang lalui.

For those wishes abang, tq sangat2. Ada masa lain i sambung lagi more details about abang’s accident ni. Untuk yang betullah ada yang melanggar anak aku ni, and run after dah hit, tidur malam awak pun bukan selalu boleh melena, so tak hari ni, mungkin hari lain pulak awak yang kena or family awak. Sian anak aku dibuat gitu.

Doakan abang please, thanks all.

Comment: 19

2 Birthdays!

October is always a month of 2 important birthdays. One is for the husband and one if for our eldest son.

So sembang hadiah segala, semua dah keluar cite lam blog, to recall: bapaknya dapat skuter sebijik and anak bujang dapat road bike sebijik, both in red colours. Of cos le takkan aku nak belikan hijau kuning plakkan.

A day before the bapak depa nya birthday, Kakak and ai went out to few malls.

First destination was to The Strand, hari tu the last day of Thai’s expo, so many kinds of food from Siam ada jual. Aku tried the nasi ayam pulut, sedap betul and kakak memedas makan mee tomyam. Air teh tarik depa pun sedap but banyak sangat. Jenuh nak perabih. Dan lastly kita makan itu mangga manis tanpa pulut coz aku memang tak makan pulut2 tu cenggitu (nasi ayam pulut tu lain, muka sebijik nasi).

Kat The Strand, pusing kekejap situ carik birthday party shop, yilek. So tengok Waze, the closest kat somewhere situ but tutup pulak. So pepusing lagi, sampai le The Curve Ikea. Parked kat The Curve and crossed to Ikea turun ke Ikano. huh berdengung betul banyak perjalanannya.

IMG_8663

IMG_8675

dan we got these, number 44 balloons with 4 red loves (meaning from the 4 of us). Just for their dad. Masa ni kakak ngan aku dah sakit2 dah kaki heh, sib baik le tak bawak adiknya sama. Masa ni ngah cuti Diwali pun.

So sambung pulak ke Seri Kembangan yang patutnya sekejap je kot leh sampai, oh aku pi petshop rumah aku dulu sebelum tu (memang dari Curve pun kena lalu umah aku lu before pi Seri Kembangan nih). Beli ubat kutu Chanel coz detected ada 2 kutu kat badan dia (dapat from her boyfriend masa matting). Grrrr….

Kat Seri kembangan ni sesat masyallah

Pak pung pang, sampai gak rumah baker. Memanglah patutnya baker antau ke rumah but aku tak tau bila nak balik rumahnya kenkonon kek tu kang sampai camna nak buat surprise kat bapaknya kan…

IMG_8678

mengusung kakak ngan belon2 nih from Ikano to parking The Curve. Sakitnya ati kat sini guard kabau kat sana sini bagai the party shop, padahal bebetul ujung food court tu jer, hiashhh…camna le kitorg tak penat berjalan. Nak makan lagi malam tu pun we both dah tak larat.

IMG_8684

Red scooter cake, mini size. dalamnya chocolate.

pastu esoknya pas keje aku angkut the 3 kids from 3 diff places to Midvalley…haih…penat 2,3 hari tak selesai.

Happy 44th Birthday to bapak depa. 19th October. I have long listttttttttttttttttttttttt to say about the wishes, but let s off the record, cite laki bini kan :)

IMG_8860

23rd pulak birthday Abang. Rode bike nya kek pun susah baker nak dapat, jadi le 2 beskal kecik tu hah, wpun takde red black ye bang….suka abang ngan kek nih. Pun the same baker, but kali ni baker antau ke rumah coz aku tak sanggup dah nak ke Seri Kembangan. Because his birthday falls on Monday hari sekolah (today actually) so kita celebrate semalam before Kakak balik hostel.

IMG_8864

Sedap dedua kek yang baker ni buat, asalnya from my reader, laki bini pastu aku ngan lakinya sokmo hai hai kat parking sampai la aku dapat tau bininya baker, terus aku engaged. Eh before that aku suh gak baker ni antau sekotak brownies coz kids ni cuti sekolah asyik makan jer makan makan, jadi feeding depa ngan kek jer last week. Maknya malas nak baking2 bagai heh. Follow the baker’s IG: flavoxpatisserie

By right kita patut pi MAPS, dah booked hotel segala but cancel coz abang pressure ngan exam sekolah dia yang sebulan tu. So tunggu habis exam lah baru kita berjalan, end up masa cuti sekolah lah gamaknya.  Birthday dinner / lunch treat bagai pun tak buat lagi,  abang sendiri mintak to do after his exam. Makanya, kek tu half bawak sekolah abang, leh makan ngan kawan2, pastu kakak sikit pun tapau gaof cos, and sikit for my anak2 buah.

Doa mami to abang semoga terus jadi anak soleh, mulut tu jangan asyik menjawab jer…makin besau halahai makin kuat menjawab cakap mak ko, Taat perintah Allah, ingat pesan, biar orang buat jahat ngan kita jangan kita buat orang, but kalau orang bully kita, jangan biarkan, lawan je balik bully tu, jadi abang yang penyayang and pelindung for y0ur sister and brother. Semoga the 15 tak berulangan (adalah list silap salah dia yang aku listed down kan few months ago hehehehe), dan apapun, road bike dah dapat, belajar jer bang, tak yah pikir benda lain, study jer. Dia ni satu pangai too concern ngan semua orang keliling dia (benda yang takkan terjadi blum terjadi pun dia dok pikiqa sangat), mami masa umur 16 taun, tak heran apa pun bang, enjoy the life. Ini ko macam masalah orang ada anak 10 punya pikiaq.

Habis exam nih, im pretty sure…and since he just turned 16 years old, he ll be asking – nak amik lesen motor. of cos, bapaknya adalah sangattttttttttttttttttttttttttt menggalakkan. paham2 ler kan. senang subcon kat anak ler tu apa lagik. So cuti sekolah nanti nih dia pi ler amik exam nanti tuh. Happy Birthday Abang.

Love you both suami and son.

Comment: 8

Zeeshan and Abang’s Bike…

On the day of kakak’s birthday arituh, noonnya kita ‘tersinggah’ kedak basikal kat BSP. Kat area umah aku ada 2 je kedai basikalpun. Impromptu plan je tengok kedai nih. Asalnya nak tengokkan basikal abang. Cant remember lah aku ada mention idok but abang hilang basikalnya kat tasik permaisuri, dia tak lock kau! hah so for 1-2 months dia berjalan merata pi tuition ngan beskal his sister.

So since his birthday pun is coming gak next month, dia dah bagi list, 3 wishes to pick one. semua makpaknya tak approve hahahaha….semuanya min price at RM4-5k at least. But aku tak nak lah upsetkan dia…ada jalannya.

But first back to this shop, takde yang berkenan kat mata abang, but ada pulak yang adiknya berkenan.

 

IMG_5603

This yellow bicycle ada vroom vroommmmmmmmmmmmmmmmmmmm ye  kat right handle tuh. Bunyik sebijik cam motor but it s a bicycle!

IMG_5605

ok bungkus satu!

They dont have in red colour (soalan biasa orang akan tanya, why tak buy in red).

Deal is, dengan adanya basikal baru ni, dia berjanji untuk tidur sendiri in his own room/own bed. yabadabeduuuuuuuuuuuuu!! So ini bukanlah birthday present dia, but more to motivation untuk dia tidur kat bilik sendiri. Kakaknya dulu, hari adiknya kuor dari perut aku, balik dari hospital baru dia dapat berasingan tidur dari makpaknya yek.

But akhirnya, king size bed makpaknya, luasssssssssssssssss….ko bayangkan ler, bukan Zeeshan je tidur ngan aku, LV pun sama. Chanel ujung2 kaki aku jer dia tidur but pastuh bila kaki laki aku melasak, dia terpaksa turun gak, so skang selesa piau. Yang jadi mangsanya aku lah, bukan depa 2 tuh. Laki nak peluk, baby boy ni pun nak peluk mak, last2 aku yang jadi sandwich tetengah tiap kali tidur. But alhamdulillah dah over 2 weeks gak dia tidur sendiri. Mission accomplished!

This yellow bicycle nih ramai kat IGs aku suka giler, coz of the vroom part, harganya is RM240.

 

IMG_5702

IMG_5707

2 wheels belakang tu lambat laun akan dibukak cabut gak by apaknya. Skang dia lom lagik pun 6 years so biar dulu lah. Basikal lamanya dah bapaknya cabut 2 wheels tuh but lambat nak belajar coz time factor. Weekend je ada masa nak ngajar dia kan…so takpelah dulu, lagi setaun lah dik kita belajar bawak basikal tak yah pakai 2 wheels tu yek. Kira ok ler tu..dari mak kau, geti bawak basikal (wpun basikal tua yang kat kekampung pakai tuh) but malangnya tak geti konar.

Benar loh, aku boleh kayuh jer, wpun aku rendah and basikal tua tu tinggi, aku akan bawak kat on side palang tu, ada la caranya untuk orang rendah ni kan, cuma bila break, aku sokmo terjojol ke depan dan bila konar, aku failed liau. Konar part nih memang kat semua basikal lah aku fail, sebab tu lah aku tak boleh bawak basikal. Motor? lagi lah lupakan, dah sekali laki aku ajar, sampai skang aku tak nak dah.

IMG_6207

For abang, dapat dah dia early birthday present. The road bike yang dia nakkan sangat tuh. Harganya tak de le beribu riban, maknya kan queen of shopping online/offline, so aku dapat lah mengorek site yang jual dengan harga yang reasonable. Itupun hantar ke rumah, tak siap cenggini tau, in a very big box, abang yang pasangkan. But rasanya macam dia ada silap pasang hapa tah, so apaknya suh dia antau kedai basikal kat BTR, dengan upah RM30 orang kedai charge dia betulkan balik apa yang dia silap lah. N dengan itu happylah dedua my boys.

Over the weekend baru ni pun, abang sendiri pi sekolah kakak to visit her, sebenarnya nak show off ngan kakak hahahahah…but kakak tak berani nak naik coz tinggi sangat and satu lagi kat school (yelah kang kenkawan gelakkan pulak buatnya dia jatuh, pastuh ada pulak bebudak lelaki yang nampak, haih lagi lah malu, mana tau ada crush kot kan hiksss)….balik rumah nanti kakak nak melenjan beskal abangnya.

The end lah citer basikal…

Dan dan dan…maknya pun dapat gak adiah lain, sendiri beli hiks.

To be continued…

Comment: 6