Sirman

Just the 2 of you…

IMG_7080

itu Amy Mastura and anak bongsunya

IMG_7081

hah behind me

IMG_7082

ok next to me

memanglah lam FB dok kata dia kecik and aku pakai wedges tinggi, tapi kalau aku cabut kasut aku tu, memang size aku bukan ke sama tinggi je ngan Amy? Berapa limit min jadi stewardess ek dulu?

Idok le aku  nak jadi stewardess pun, dah lelanjut nih, but saje la mengkepoh nak tau hahahaha…ada gang gak

IMG_7090

Hp aku tak sesudah kat tangan coz dok tepon anak2. Dua anak besau aku kat Kelantan. Depa raya kat sana ngan mak andaknya and cousins yang lain pun ikut sama balik. First timelah raya aku takde anak2 dan jugak takdak laki gak. Eh takde laki ada ler 2,3 kali. Cuma ngan abang kakak yang ni pertama kalinya. Takpelah Raya haji je pun. kalau raya fitri payah sikit kot nak bagi izin depa pi raya Kelantan.

Cuma kesian, jem yang punyalah panjangggggggggggggggggg, they left my house at 5ish am of Saturday last week, sampai Kuala Krai hanya after 5pm. Berapa kali banyak berenti pun ye jugak.

 

IMG_7094

Hah datang sini ada hal, pastu layan movie, November Man. Best. Suka citer tuh, pastu petangnya ada lagi satu movie gak nak tengok, so we killed off time by shopping and lunchlah.  Aku pusing street market nih 2 kali. Kedai ni jual skirt tuh RM44, kedai belakangnya material sama design sama at RM60!

Nasib baiklah aku buat survey dulu.

IMG_7095

Macam stalker betul ler laki aku amik gambar cenggini

IMG_7212

Tukar my screen protector, yang back one. Dia suh le tukar yang memacam jenis but tak yahlah, mana tau sok sok aku dapat ip6 kan, dah kena tukar balik. so takpe, pakai bebiasa jer udah.

IMG_7117

Shopping shopping lagi kain baju

IMG_7122

Berkenan aku ngan corak lukisan baju ni but tu lah…dia macam jenis kekembang kang kalau pakai lagi nampak gemuk dan alkatik kalau tak tuck in

IMG_7132

Kita makan kat TGIF, laki aku yang demanded nak makan steak ler, while waiting for order, baiklah aku window lagi shopping

IMG_7134

Peaceeeeeeeeee

IMG_7144

kat sini, makan biasa lah, steak ok kalau makan for diet. Cuma yang tak oknya bila waiter amik food, dia cross dari plates aku, itu pantang being waiters, tak boleh gitu yek dik. No manners tuh.

IMG_7148

Shopping dalam ECurve, kalaulah bawak Zeeshan maunya dia sendiri tawaf dalam nih. If dia dah boleh tengok wayang, tak yah dah lah tinggal dia, kompem kita angkut, so maybe tunggu le few years sikit. Kalau bawak sekarang pun, sekejap je dia tengok pastu dia ukur tangga, turun naik.

IMG_7217

#wefie!

IMG_7193

Pose bengang ngan SF belakang nun. Dia jawab bersarcastic. Aku dah muncung bengang, aku blah jer terus duduk. Tinggalkan laki aku melayan sarcastic cashier SF tuh.

IMG_7221

Shot dari laki sendiri.

Pastu kita pi sambung tengok The Equalizer. Bolehlah citer tu, ada gak part aku mengantuk sangat. lagipun pagi tu kan jam 430 dah bangun macam bersahur jer for anak2 yang nak pergi Kelantan. Tu yang pala tingtong betul.

Dedua movies yang aku tengok, melibatkan Rusian segala hahahha….ada lagi movies yang aku nak tengok but tunggulah bila depa keluar. Kita sekarang tak stick to TGV KLCC jer, either kat Leisure Mall or Viva Mall pun boleh coz near by rumah, kalau nak shopping lama some more ada blogjog kat Curve, so tengok je lah kat Ecurve. pun fine.

Esok paginya, cermin make up and badan anak aku pecah berderai. Bapaknya terajang. Hem… There you go our raya qurban.

Comment: 6

One ride…

IMG_1039

kesiannya kak merah ko dah berpeluh2 tu hah!

ini memang rare lahkan,  naik motor hokey, pastu pi Chow Kit plak tuh. Bertahun2 tak ke sana but atas urusan keluarga, kena lah pergi jugak. Nak cepat lagi pulak tu, pinjam motor anak buah, mencicit ler. Tu yang berpeluh2….pastu tak jumpa cari tempatnya.

Kelakar gila dalam Chow Kit pusing 2 kali pakai Waze aku le yang pegang, laki aku yang halakan motor tuh. Penyudahnya kita stop and parked motor.

IMG_1043

Ini parked kat depan main road Chow Kit tuh, redah yang pasar siang ke hapa tak tau lah, yang melambak2 jual seluar baju bundles, scary btol  nak lalu sini but ada laki tu pasal aku tak kisah ler pergi. Cuma dont judge lah, masa kat sini kitorg tak tau gak GM Mall ke hapa nama bangunan kat Chow Kit tuh, tanya sorang kat gerai2 bundle tu, tapi 2 orang (sorang apek and sorang abang melayu), guided us sampai keluar tepian jalan bagi direction.

of cos lah sesambil tu ada le mata kita nampak pemandangan yang tidak molek but dendiam jer, terus jalan.

IMG_1045

berpeluh2 laki bini, dahlah parked jauh, tapi takkan nak patah balik so jalan le jugak.

IMG_1186

sebenarnya cardigan hitam putih ni aku  pakai sebagai cover naik motor tapi sampai sudah aku malas nak bukak, sling bag is a mustlah kan. Plaza GM tu, first time aku sampai dah macam kat Jakarta jer kedai2 dalam tuh. Untuk jualan borong mostly. Turun naik turun naik takde gak jumpa yang kita berkenan. Tanya kat GFloor dia kata kat 2nd Floor, sampai 2nd floor dia kata 4th floor, naik sampai 6th floor takde gak, hoi pening pala heh.

marilah kita keluar

aku tak boleh tahan dah, aku budget sejam lebih je keluar coz nak bawak bebudak pi playground if sempat. Tak nak ler lelama kat sini.

 

IMG_1072

hah untuk pemberitahuan kalian jugak yek…aku pun baru tau, tu pasal tak jumpa Plaza GM tu…

IMG_1075

ramai je orang main chess dok tepi jalan kat Chow Kit tuh. Laki aku dok tanya amacam nak lawan seround ngan depa

hui rentikan ler

orang lagi nak cepat balik, udahlah barang tak dapat2 lagik….segila2 aku yang gila main chess ni tau jugak nak kejar masa wei. Melambak chess board kat rumah nun, cuma orangnya tak de nak berlawan. Bebalik lawan ngan laki aku jer….

but ada few teams gak lawan chess nih, bukan satu board ni jer, ada belah2 belakangnya pun pakcik abang2 main. Cuba bayangkan tetiba aku dok situ lawan main sama? tak ke buang tebiat?

IMG_1079

langsung kita ke Semua House, coz dulu aku kahwin banyak barang kahwin aku beli dari sana jer…ni dapat laki pandai naik motor bolehlah merempit, kot tak geti, hah kena gaklah bawak kereta. Tapi betullah, memang pilihan yang bijak betul bila pergi Chow Kit and Semua House naik motor yer…coz berpusing2 mencari, mana ngan parkingnya.

Laki aku dia punya cilok2 celah bedah betul tetiba je dah sampai. Cuma tu lah mata aku terpejam2 jer lah bila dia dok lalu celah kereta ke bus ke bagai. Ngeri jer, rasa lutut nak kena jer ngan kete sebelah.

lelaju amik itu ini, kan dah cakap nak balik cepat. tapi sudahnya tak sempat gak nak balik, sampai udah dah 6 lebih.

 

IMG_1117

pastuh pikir camne nak bawak balik hahahahhaha! itupun aku sikit lagi  nak amik sekotak 2 toys Zeeshan, yelah nama pun Mak, asal nampak je nak capai untuk anak, tapi telah berjaya ditepis oleh RD ngan ucapan, insaflah sikit, banyak barang hah nak bawak naik motor hah.  but akhirnya kita lepas gaklah bawak semua ni naik atas motor. 1 letak kat bakul belakang, 2 bakul depan, seketul kecik tu aku peluk tetengah between aku and laki.

Selesai masalah. tapi dia punya berpeluh keti nya kulu kilir nih, hahhhahaha very the kenangan.

Langsung ke rumah mak aku, lepak potpet potpettttttttttt terus kejar balik umah tengok abang kakak swim pulak.

 

IMG_1122

Boleh masa nak kuor tuh laki aku pelik napa le motor tak leh gerak yapadah ko kunci pastu ko lupa nak bukak. Kena lagi bahan. Pakcik tu memanglah kenen nak beli motor besar ler segala maknek, aku tak berapa setuju ler, kapcai bolehlah, buat pi pasar depan rumah hahahahha. Or buat pi masjid dedepan rumah tuh, kalau beli motor kuasa besar tu mana yang nak dibawaknya, ko pi kerja pun naik keter gak. Hangin jer dia. Dah tetua tak yah ler nak motor trending meletup2 bunyik tuh, baik kita tambah kat duit naik haji tuh lagi molek. Amin :)

IMG_1132

so begitulah selesainya pengembaraan kami laki bini ke Chow Kit dan Semua House untuk barangan my big family. Maklum ler dah takde masa, few weekends will be gone, filled up ngan personal and family matters gak so kena ler melompat cari 2,3 jam untuk uruskan benda nih. Balik tu gak kita gelegok gelegok minum air, sampai air laki bini sendiri abis pun kita bedal air sejuk si abang lah. Lega tekak.

Eh betullah, cuba yang tak biasa naik motor, korang pi sekali, hah tengok camne peluh idak. Lainlah dah biasa tu lain cerita kan. Itu helmet pinjam kakak punya :) .  I tak kisah pun naik motor, dulu sebelum kita gegini belum kahwin, beranak pinak, my husband pun hanya ada motor sahaja, we started from the bottom.  Siap accident pun ada jugak, ngan aku pun sekali tersungkuq, bertanda lutut, wpun tak obvious. Nasib baik hantaran tak drop!

Mananya kat Shah Alam punya highway, aku kena turun, coz motor tayar dia pancit and aku kena naik taxi balik rumah coz orang bawak naik motor je tau hal motor2 nih hahahaha….kenangan.  Video naik motor, akak jaja dah kat my personal FB, not kat page, sorry. nak hantar sini hem….ayang ooo ayang, tolong please.

I wish dulu nak gak belajar bawak motor nih, coz aku stress sangat ngan jem Jalan Tun Razak tapi sampai sudah, nan hadonya…..rentikanlah. Orang yang bebawah kalau balik ke bawah naik motor mungkin dah tak kisah, tapi kalau orang2 atasan tetiba nak suruh naik motor gini, mungkin korang tak sesuailah. Darjat kalian tinggi, kena motor tinggi je kot, or just a car will do.

Abang dah mintak izin untuk belajar bawak motor bila cukup umur but tu nanti kita kemudian cerita yer…kemudian bincang, ko under age lagik. Ikut bapaknya, anak jantan memang wajib belajar bawak motor pung.

https://www.facebook.com/video.php?v=933377073344624&l=6024466105300644465

hah link untuk video bermotor RM and RD, vroommmmmmmmmmmmmmmmm !!!

Comment: 12

The Habib for her 39th…

 

IMG_3848

11 July aritu birthday aku. yang ke 39tahun. Tua dah. tahun terakhir for 3 series :( . A nite beforenya laki aku buat surprised though dia takde pun, dia kan kerja, petang tu aku dah angin puting beliung, patut buka kat luar tak jadi, so balik rumah buka ngam2 5min pas azan baru sampai. Beliung pulak ngan laki aku malam tuh, dia tanya hapa tah yang bembukan paddahal dah jawab banyak kali.

Later that nite sampai ler ni hah.

I told him dah tolong la stop sending cake ke bunga ke baloon ke opis, aku dah malas nak famous walaupun dah famous, malas nak turun bawah amik pastu bawak naik atas pastu kang satu opis tau. So instead, dia surprised kan hantar ke rumah.

Thanks RD, takde kek, ni pun bila aku tanya harga berapa dia bayar package surprised nih, mak datuk! hahahhaa laki aku ni heh.

IMG_3892

lambakan kad birthday dari anak2 jugak

aku rasa treatment muka aku dah nampakkan hasil wiiiiiiiiiiiiiiiii :) nanti tunggu lagi few treatments coz gambar ni memang tak pakai make up tak pakai apa langsung. Iklan dove tu sebelum buat treatment, la ni dah 2 treatments, this weekend one more time :)

IMG_3904

on the birthday day itself, aku sarung le kebaya merah, coz ada buka puasa jugak nanti, official one. Kebaya yang dah lama tak bersarung, mood nak pakai merah sebenarnya but well tukar angin. coz hbag aku that week was the Chanel lilac, jadi kena lah jugak contrastkan warnanya.

IMG_3925

my husband took a half day (dia punya half day kira dari jam 6pm ok bukan noon tau) to join my buka puasa…yang sebenarnya aku tak bagi pun dia amik cuti, sayang cuti mar….dia bukan banyak cuti pun macam aku nih. But he kept saying, for his beloved wife, dia cuti lah. in fact aku actually nak pi Cyber jer berbuka kat sana but dia macam sian ler birthday wife kena aku yang jejauh datang.

apa2 ler RD….

IMG_3949

Tujuannya actually nak paw birthday present gak hahahahah dah alang2 dia datang KLCC kan. So kalau dah dok dalam Habib apa lagik. Birthday aku senang jer, kalau tak handbag, bagi barang kemas muahahaa….so for this year, aku pilih barang kemas…

after making payment, kita terus balik. Abang malam tu berbuka puasa di sekolah under his muslim association, kakak pulak berbuka di rumah makciknya so tinggal Zeeshan jer jadi memang tak leh lelama….

Hadiah birthday tak dapat bawak balik malam tu gak coz kena dipotongkan sikit :) .

IMG_4311

So the next weeknya aku kerja, lunch break aku pergilah amik.

Rambang mata nak menambah but kenangkan cecukuplah kot apa yang ada, udahlah pakainya pun masa special occasion sahaja.  Kakak tu kalau minat pakai memang aku seronok le menambah belikan untuk dia but she tak suka pakai. So memang takde ler for her, kalau pakai pun cepat je dia mintak bukak.

IMG_4337

Boleh letak dalam plastik asam serbuk jer hahahahaa kes tak nak orang tau aku bawak barang kemas dalam paperbag Habib itself :) .

Thanks suami for the birthday gift, kasih sayang dan perhatian.

IMG_4293

untuk kenangan the next few days, aku hadiahkan dia ni pulak …..significantnya my car plate number is my birthday date 11. 7.75 dijadikan 1175. Aku dok rapat sangat parking, habis no 5 kehkehkeh….

taun depan demand handbag pulaklah….

 

Comment: 12

When the husband is back from his Europe trip…

IMG_5158

jam dinding belakang abang tu tunjukkan almost 11.30malam. Jam skang aku ngah buat entry ni ialah weekend of Sunday jam 3 pagi. Seboleh mungkin aku akan cuba siapkan 5 days entry for 5 days in a week, except for ads, itu lain cerita. Usually hari yang selamat untuk aku buat entry, many times pun dah bercerita kat orang, on weekends. Saturday siang kalau ada masa,  if not past midnite, like right now, sampai jam 4 pagi le baru abis.

Well btw, a special note written by Abang for his dad, yang a month berpergian.

IMG_5166

Pastu aku tak yah tunjuk gambar laki aku lu, terus pada hadiah ole2 dari Europe. Too many states lah yang dia pergi masa kerja kat Europe tuh, though he was actually based in Budapest and also Munich, lelain negara/tempat pulak was on his own, personal trip.

Aku ada top 10 fav perfumes, antaranya these top 2.

The Dior nih, bertahun tahun tahunnnnnnnnnnn sangat menjadi kegilaanku. Frens, this is my fav!

i remember aku penah blogkan, one stranger tak boleh tahan terus tegur aku dalam lift that he loves the smell of my perfumes, siap anya apa brand, nak belikan untuk lengloi lah tuh! But la ni aku ngah perabihkan Poison, itu harga dahlah kedahak mahal but the smell, dek katanya JBT, dari luar lift hotel boleh bau hoi!

IMG_5168

Last kopek hadiah yang dibelikan untuk isteri ahcunnya from the Amsterdam airport

IMG_5170

Korang ingat laki aku jenis pi carikkan kasut bag aku tanpa guidance ke. Aku dah pi SF KLCC< amik gambar, bagi size aku sesiap kat laki aku, so dia terus pi SF sana and tunjuk gambar kat SA tuh, bungkus. Asal serupa coding and dalam gambar, senang kerja dia.

Cuma ada satu jer lagi kasut merah menyala/hitam legam yang dia gagal dapatkan, merata dia mencari semua out of stock.  Nampak gaya gini aku kena pi beli kat SF KLCC lah.

 IMG_5172

One of the gifts from the husband for being mak tunggul to his wife, the LV Belt. Pakai facetime je masa dia beli nih, coz aku tak kisah apapun brand design bagai, but since dia lalu LV, ini paling cepat dan ringkas and terus FT the belt. OK jer…janji ko adiahkan ye suami.

IMG_5174

The famous waffle from Holland for the ole2 of family and frens.

IMG_5175

Chess set!

1 set for 2 players, 1 set lagi for 3 players. in red dedua nih.

He bought these pun kat Budapest. Kami kan chess maniac, berkongsi minat ngan chess laki bini nih.

IMG_5208

Best one is this Chanel, terus kelecop kelecopppppp!!

IMG_5262

Tak yah tunggu lelama, hari tu jugak acik poi kerja sama kasut electric blue. The colour is sooooooooooooooo sexy!

Chanel tu dah pakai, dah posing dalam IG and FB/Twitter. To blog about it, bolehlah kot. If takde entry, agak2 bosan, agak2 nak show off bagi yang black heart tu ngamuk2 lagi hahahhaa, apa ler ko nih, tak sesudah heh.  Basically, i hope he wont be travelling lagi dahlah, lotih hakak, but dah tuntutan kerja dia memang kena ke sana sini merata dunia, mostly Europe ler kan, molek gak, dapat lagi acik kasut handbag baru.

Banyak lagi hadiah untuk family members, even our both mothers pun dapat handbag sorang satu, again :) .  Tunjuk hok aku je sudahlah, kalau semua nak ditayang sini huh, memang bosan orang heh. Itupun aku tunjuk light2 jer, some of my trips, yang recent one Jakarta sebelum Japan, aku tak tayang pun yet, korang nampak sket tu jer, yang aku bantai borong kat Airport bertokan, takde tunjuk. Masa tu ada perangai down to earth sket, tak nak menayang kahkahkah…..

Alah apapun, i know you like the entry of showing off, lagipun you boleh compare2 prices, boleh buat bahan potpet, hiks….sokay, i m in this line dah lama dik, akak paham :) .

 

Comment: 15

The movies The Ayam The shopping…

 

IMG_6276

parents chat with Abang

abang kan di Kelantan, but by now dah balik ler.

So part of his projects di Kelantan ialah belajar tangkap ayam, dapat mandi sungai, cuba tangkap belut but failed hahahahaa….dan segala jenis kehidupan kampung dia belajar. mungkin tak dapat banyak but i hope to send him again to Kelantan lagi coz banyak dia boleh learn.

Kelantan, once again coz my sister kahwin dengan Kelantanese, so my adik ipar ler. Jadi kalau nana balik cuti sana, my dad Abah suka ikut sama kira bercuti and tu yang aku nak anak2 aku belajar cara life hidup kampung.

so nah, his challenge is to tangkap ayam.

 

IMG_6286

dang! got one

hahahaha but tak acik.

RD cakap ni bukan abang yang tangkap, macam abang pegangkan jer, abang did tolong kejar but masih lagi gagal menangkap secara solo. Takpe bang, next trip abang mungkin dah boleh tangkap ayam, and you may get a laptop as you wish for.

oh ada tangkapannya actually, video dan entry akan datang, insyallah.

IMG_6295

Di KL, ada satu hari laki aku datang KLCC, so kita movie date. Cerita si Tom Cruise tu lah, Edge of Tomorrow. Patah hati akak tengok cerita tu, boring hoi! At one time akak tertidur2 sama dik.

Pasal ko je Tom aku datang tengok ko tau, kalau tau jalan cerita gini, mimpi bangun mimpi bangun jer keje dalam mimpi tuh hahahaha

Singgah at SF coz laki aku potong belt yang aku belikan sebelum tuh…

IMG_6301

Sushi ni aku makan 2 hari berturut2! Dalam movie, RD belikan nih, the next day makan ngan gang2.

The same flavours, coz aku gilakan sangat hoh. Now aku kena makan carbs back, doctor suruh, hahahahah coz my body dah fit back, dah boleh amik carbs and tapi aku masih tak nak le amik nasi macam makan ngan lauk tuh, takde langsung pun aku makan gitu, kira sushi is part carbs aku lah jugak.

As long as my weight ideal tak naik walaupun sekilog lagi, dah ok.

IMG_6362

Mom’s day out pulak, ngan just my one and only daughter. Pun tengok movie. Cerita X-Men. itu jer cerita yang aku nak tengok, located at Leisure Mall. Habis kerja terus amik kakak. Tickets no hal, semua beli online :) .

The next day pulak, Kakak, Maid and Mia (anak Rose GBM) pulak tengok wayang, just the 3 of them. Depa tengok Maleficent.

Ada yang tanya bestnya maid kak red boleh tengok2 wayang, that s not the first time, dah banyak kali pun, i treat my maid just like my family, cuma tu lah, ada maid yang dedulu hoh, memang rasa nak bagi makan cuka jer, sakit hati betul. Dululah…alhamdulillah sekarang ni ok wpun yang skang ni ada jugak hiccups, specially mulut maknenek dia hahahaha, but we still love her.

IMG_6365

Kakak my one and only daugther

IMG_6324

earlier, aku pergi shopping kain baju maid aku…

Sehari sebelum tu aku dah belikan online for her baju raya and baju jalan2 jugak. Total damage for her, for this month is RM700. for kain baju jer tuh. Tetiap bulan dia memang akan dapat baju baru, ada jugak baju lama aku yang bebesau dia boleh pakai gak. pakaian dalam dia pun semua aku yang tanggung mar….everything on her semua on me. Gaji bersih dia tak pernah seposen pun berusik.

Suka betul dia bila dapat kain baju baru….dia dah ada berpasang2 baju kurung melayu coz budaya kita, pergi wedding kena ada baju kurung jugak.

Balik tengok movie dengan kakak and Mia malam tu, dari jauh dah jerit, Ibuuuuuuuuuuu bestnya cerita tu ibu, makasih ibu hantar jemput tengok wayang.

 

IMG_6314

hahahah besar kan baju nih? when i was fat one. Baju ni la yang bersarung di badanku.

IMG_6305

 

dude: nak bagi harsh comments pergi belajar tukar sket IP as many as you boleh? kalau pakai nama memacam, but using same IP, shame on you dude? Apa le susah hati betul ko ngan Kak Red nih, pi scan sket hati tuh, so hitam tau.

as i mentioned dalam IG, takkan lah akak nak buang or simpan saja, bukan murah2 alang pun (mungkin pada ko murah) but for me yang jenis beli baju almost setiap minggu, ada kalanya setiap hari (offline and online), adalah sayang untuk biar begitu sahaja, one of the baju baru jugak, so kita pakai le jugak but of cos kena tuck in. Doc Jasmine agak pantang kalau tiap kali aku datang jumpa dia ngan baju bebesau yang lama, she s not happy with my appearance ngan baju loose besau gedabak, keeps on asking me to get a new one with my new figure. Ye lah doc, memang le menyopping.

Speaking of pants pulak, none of the pants lama can fit in, terlampau loose and wpun pakai belt akan nampak the bigger part specially on peha ngan bumps, so semua tu pun aku dah simpan, mungkin akan lantingan jugak.  My pants semuanya sekarang S size, baju also goes to XS and S size. imagine it was quite a drastic transformation from L size to XS/S size

Remember aku ada pergi Jakarta arituh and i bought lots of caftan and kebaya, huwaa….besar! Gi mana mau nya dong! Sayangnya nak jual kat orang, bukan senang nak dapat kat KL nih. but takper, simpan lu, mungkin akan dihadiahkan pada teman dan kalian :)

Comment: 12