Sirman

A visit to Muzium TUDM…

IMG_0885

IMG_0889

IMG_0892

IMG_0897

IMG_0901

 

IMG_0911

IMG_0915

 

IMG_0922

IMG_0926

IMG_0929

IMG_0936

IMG_0948

IMG_0957

IMG_0969

IMG_0976

IMG_0988

IMG_0992

IMG_0999

IMG_1008

IMG_1015

IMG_1019

IMG_1024

IMG_0918

IMG_0905

Ada anak? takde anak?

takper…bawak je badan and kaum kerabat datang sini, Muzium TUDM. First time for them jugak visit sini. FYI, again, without their mom :) coz that day Selangor cuti, after bapaknya habis errands pagi tu and lunch ngan maknya, RD terus kejaran balik bawak the kids mai this place.

He at first nak bawak Abang and Kakak jer, but Zeeshan sekarang dah stage, ooo nak berjalan, ok aku ikut. hah dia punya  minded sekarang macam tu, unless dia tengah tidur ke, kalau nak berjalan hah bolehlah. So sebab dia dah tengok abang kakak dia bersiap, he also carik capai kasut jugak yer!

Sekejap je depa kat sini, sejam setengah, Muzium TUDM tutup at 4pm, habis jer selesai depa terus melepak makan, ada jugak kawan RD duda beranak 3 pun join sama. Molek ler tu dah macam 2 bapak tunggul ngan 6 kids yang memasing pulak lebih kurang sebaya anak2 aku gak. Kecuali Zeeshan ler, member RD tu mana ada anak kecil baya Zeeshan pun.

Ada sempat lagi cuti sekolah, jejemput le ke Muzium, depa tak engage ai pun for coverage, just general knowledge just in case hangpa tak tau. Masuk pun percuma. Tahan panas berdenting je lah yer…bawak sesiap shades, ke kipas tangan kecik etcs.

Comment: 8

Mumblings E/The Curve…

IMG_8397

hah mak encik dah siap bertukaran!

earlier was wearing the black caftan

atas ke bawah salin dalam kereta, tak kuasa ler aku nak bercaftan2 sepanjang hari heh.

IMG_8412

tapi coz pakai clutch, angkutlah sama takkan ler aku nak bawak 2 hbags menukar bagai, lain le balik rumah kan. si kecil asal masuk kereta je tidur.

memang waktu tidur le sangat, sebelum tu kan kat weddinglah, pi buat IC lah..

IMG_8415

jadi jalan2 ler kita kat The Curve nun….tak tau carik apa pun

IMG_8422

tapi biasanya kalau takde menda nak carik pun aku akan tetap gak beli jumpa yang depan mata…

IMG_8428

tu RD nun kat belakanggggg, lupa dah tingkat berapa for Zeeshan nak main so dia pergi bertanya ler kan…

IMG_8504

macam aku cakap, maid tak dibenarkan sorong stroller or anything of the baby if we are around. ko lenggang le kangkung amik gambar jer

IMG_8625

kat sini baru RB bangun, terus lapau.

so semua orang makan, tengok licin pinggan helper, tengah aku makan suapkan RB, boleh dia main amik je nasi putih aku ngan RB yang berkongsi sama tu. takde izin. speechless betul aku. terus pandang laki aku.

dah kena tegur pun, but not masa ni ler. balik rumah tu aku sound.

dahlah tak mintak izin, main amik je nasi2 aku makan anak beranak ke mulut engkau.

anak aku pun pandai mintak izin ye, agak2 ler pun dah anggap aku satu family macam family ko tapi makan dalam plate aku pun ko nak tibai? aku tengah makan tuh!

aku ni dah berapa banyak maids, aku bagi lemak, hah ni salah satu lemaknya yang aku dapat. tu belum yang aku cite bila bercakap kaki dia siap menyabung2 lagi atas katil dia. alright, aku penat ler cite hal maid. mana yang boleh close eyes tu kena tutup je lah, at the end pun dia assistant aku, redha je lah. eh yang kaki menyabung tu gila nak diamkan, haruslah sound.

tegur tetap kena tegur!

IMG_8516

so masa RD ngan RB main2 kat luar tuh, aku bapaknya tangkap si kecik tu nak try kan seluar dia…wpun waist seluar tu adjustable but tak nak ler kang terlondeh2…

IMG_8519

dia dah excited nak main kat luar tu nampak kereta segala

IMG_8558

hah! lenjan ler ko

IMG_8567

adik jom dik..

NO NOOOOO

IMG_8579

sambung lagi…

IMG_8592

ah cakkkkkkkkk!

IMG_8593

ah cakkkkkkkkkkkk mi mii

dia panggil aku mi mi, belum lagi mummy. nak senang je keje ko kan dik. main hujung2 jer

IMG_8595

ha tekejut ko bapak ko sergah!

IMG_8599

tangkapan terus

asyik nak ajak balik manjang je NO NO

IMG_8608

itupun singgah lagi kat sini heh.

banyaknya persinggahan

abang and kakak takde, depa masa ni masih lagi kat kem, maklum le citer ni dah lama

IMG_8613

dalam banyak2, aeroplane ni yang dia tujukan dulu! of coslah his fav kan, as long as any vehicles.

IMG_8639

pasrah seorang mak

sebelum tuh nak citer le escalator kat sini agak senang sket takde palang tetengahnya (not like KLCC) so bolehlah nak turun naik stroller kat escalator. kat the curve  ke e curve ke sama je, senang. so kalau buat tuh biasanya either 3 of us: RD, aku ngan Abang. kitorg 3 je dah expert. tak kira ler ada RB dalam stroller or not kan. Lagipun stroller kita tu 3 roda, so tangan tak biasa memang payah ler kot nak adjust masa kat escalator.

so maid aku sibuk ler nak belajar angkat turun stroller tu (as long as RB takde dalam tuh). coz remember, dia tak boleh tolak, dukung Zeeshan if we are around. so aku bagi le dia belajar tolak pram tu kat escalator.

boleh apa jadi?

dia ni dahlah loud, jenis jerit ke main kuat. satu ecurve dok tengok kitorang. IBUUUUUUUUUUUU!!

aku kat depan dia, tak sempat aku nak selamatkan, dia nak jatuhkan stroller tu ke belakang, coz dia tak pandai nak balancekan benda tu kat escalator yang bergerak tu. hangin btol aku, nasib baik le ada couple belakang tu tolong pegangkan stroller tuh.

terus aku bidas, jangan harap le aku nak bagi lagi dah ko pegang. kot ye pun ko tinggalkan stroller tu macam tu je kenapa? ingat beli ngan air liur ko?  maid2 ni kalau menjahanamkan barang ikut senang diorang jer, mementanglah bukan duit ko yang keluar pun.

frankly speaking, i never like bawak my maid keluar if kita sefamily ada, coz bertahun2 maid aku yg sebelum ni memang tak suka nak ikut, lagipun korang agak2 le keter muat ke pun, dengan anak2 aku yang makin memanjang semuanya. but maid aku yang sorang ni jenis tak pepaham gak, sibuk riuh  nak ikut berjalan, bersempit anak2 dalam kereta. ada masanya aku tegas terpaksa gak cakap, hari ni tak payah ikut. ha muncung dibaginya!

apapun weekend ni nak sambut birthday dia. dalam Malaysia ni dia hanya ada aku dan keluarga aku so akulah jantung hati dia dan akulah yang penawarnya. Happy Birthday Maid Mak Merah.

IMG_8648

hah dalam tak tau nak beli apa sini

beli seluar baju Zeeshan over RM500 memahal baju bebudak heh. but dah tau sangat pun cuma bila cite kat laki aku dia dok geleng pala. dia kan jaga anak, tang shopping dia cuma bawak anak untuk menerai jer…

eh anak aku ni kan masalahnya dia tak takut orang ler. semua orang yang nak dukung kiss dia sume orang dia okkan jer. aku je yang cuak. hari tu ada orang besau  ni cakap ngan dia macam dia orang tua jer menjawab cakap orang tuh

adik, nak pergi mana nih?

euahfuafafbla bla bla dalam bahasa dia beria le dia menjawab yang aku pahamkan ‘nak pergi naik tangga atas tu’ hahhahaha

pastu orang dukung cium sapa minta kiss pun dia kiss jer.

**********************************************************************************

Kalau ditakdirkan suami akan ‘pergi’ tak lama lagi dan sempat bagi kata-kata terakhir pada si isteri, mesti dia cakap, “Sayang, jagalah anak-anak kita baik-baik lepas abang dah tak ade. Berikan mereka kasih sayang yang tak putus-putus…”

Takkan kita nak cakap balik, “Tapi duit dah takde, bang. Gaji abang lepas ni pon tak masok dah” Jadi mulai sekarang suruhlah dia beli insuran, tak pon, belikan je lah utk dia!

RM100 sebulan jer, dapatlah kat kita duit jika dia takde nanti tapi kita still perlu teruskan hidup demi anak-anak. RM200,000* siap ada simpanan sekali!

So sediakanlah payung sebelum hujan, agent insurance aku yang komited Double N – Nizam dan Naf boleh terang pakej mengikut kemampuan masing-masing. Nak call/sms/whatsapp kat nombor ni 017-3413043. Kalau nak email tanya apa-apa info ataupun permasalahan insuran boleh email kat nafisahamran@gmail.com ataupun binhalimresources@gmail.com

**********************************************************************************

Comment: 10

SF SF SF! please check my dayre!

IMG_8831

cak cak

ai ada driver.

kereta aku nak kena anto godam, so takkan le aku nak hantarkan. kahkahkah, memang tidak ler. so dia ler yang kena uruskan, tak boleh nak tunggu coz macam ada problem but rupanya false alarm. but takpo, ada driver yang puas hati.

bila ada laki hantar pergi kerja nih, langsung tak rasa lama je dalam jem tuh.

cuba bila drive sendiri. mak aoiiii!

IMG_9149

hoi!!Ferragamo sales oi.

ini some photos tak cukup napas. oh ni yang waktu malam, dah balik kerja. ada yang waktu lunch break gak.

IMG_8872

ini waktu yang senggang, yang mudah sangat nak bernapas dalam SF. kalau korang datang tengaharinya, boleh menyemakkan kepala. manusia macam dalam pasar malam, bersempit.

nak try  kasut pun siksa.

so tu pasal tengaharinya aku tak explore sangat.

IMG_9148

petang malam tu datang, amik amik tengok try, tak sesak sangat. terus beli!

IMG_8861

eh bukan beli yang kat mata tu, ada 2 benda aku beli. yakni kalian boleh tengok di my dayre.me/redmummydotcom . Dah install belum apps Dayre tuh? :)

So anw, dah alang2 di sini, laki jemput balik kerja, mestilah terus kita pi movie berdua. bukan senang nak berduaan heh. Tengok HomeFront.

bolehlah citer tu, takde le wow factor. boyfren lama aku gak yang berlakon.

hah jump di Dayre.me/redmummydotcom . Tapi aku nak ushar benda lain lagi lam tuh, sempat kot, sales sampai year end, cuma terlepas the first additional 10% off lah.

Comment: 3

The Hunger Games ending….

IMG_8120

silaunya ko dik

asal masuk kereta je ko tidur. suh tidur dari awal2 tak mau. Sejam tau aku dok pujuk dia tidur. bapaknya dah pi hantar abang kakak pi camp, dah balik kuor pergi pasar pun dia dok main jer. Aku dah naik longlai mata sama nak tidur siang tuh pun dia berjaga. Bila dia dah nak melena, bapaknya pulak masuk bilik, udah dia segar balik mata hah…

so apa lagi, dah payah benau, jom kita bersiap. Mak nak kejarkan satu kedai yang nak tutup at 6pm!

dia dengo kita bersiap nak kuor, bukan main laju lagi dia carik shoes, padahal baju tak siap tukar lagi tuh.

IMG_8112

so dalam kereta sebelum tidur tu mulut dia bukan main heh lagi murainya…

cam biasa, tengok luar je carik bus, trucks ler, lorry. keter semua nak disebut dan dilambaikan…

IMG_8128

selesai kerja, nak tunggu Zeeshan bangun apa ke kita nak buat. tempat aku pergi nih bukannya boleh shopping sangat pun heh. so kita sapadek ler. tea cums early dinner.

nak makan pun cam serba salah.

laki dok pantang makan.

dia punya pantang, for the sixpacks. puiiii.

 

IMG_8150

selfie sendiri, laki busy ngan ipongnya baca dunia semasa…

tapi bila dia tengok aku meratah kangkung belacan tu tanpa sedar diri, terus dia benti and mintak secupak.

IMG_8138

kitorg makan ni ngan mee kari. takde nasi. tapi mee kari tu pun x makan habis, aku rasa makan suku je kot.

but ini kangkung belacan adalah sangat nyummyyyyy!

IMG_8167

waitress ni amik gambar, sian dia pangkah RB yang mentido

IMG_8178

memandangkan takde gaya si kecil nak bangun

jomlah kita balik.

kat sini laki aku dah beli online tix, kalau TGV aku tunjuk je Top Gun, unfortunately RD nak pi tengok kat Leisure Mall (close by to our house) so GSC it is.  kena le bayar.

Kalau TGV, aku memang tak pernah bayo sesen pun, alhamdulillah.

so hantar Zeeshan balik, relaks lepak jap and chow to Leisure Mall.

IMG_8202

dalam gelap amik gamabr ada flash buruk gomannya, so pakai torchlight and bagi lighting sket da….sesuai. Our fav spot, kalau GSC Leisure Mall mesti the couple seats. belakang sekali, dok kekembar rapat gitu.

ok speaking bout The Hunger Games – Catching Fire nih.

A day before nih aku dah pergi tengok ngan gang. tapi sebab waktu lunch break, so ada lagi setengah jam cite tu aku tak habislah tengok, nak kena naik kerja.  Jadi untuk malamni pulak, aku terpaksa ler jugak tengok dari awal ke akhir, temankan RD.

Endingnya, alamak, potong stim betullah. Kompem le akan ada The Hunger Games 3 pulak heh…but reading from akak google, dari buku adaption, si Snow surely mati tapi adiknya si Katniss Everdeen, Prim pun mati jugak. Takkanlah depa nak buat movie yang lari jauh ending dari buku kan..

ok tak paham citer nih? hah pi tengok cite lain heh.

The other nites lagi, setelah berbulan tak pergi Nuffnang’s Premiere Screening, coz school break and tak busy sangat, dapat ler pi join the Homefront, bertemankan RD. Malangnya, sejam duduk dalam jam sudahnya aku WA depa, abaikanlah attendance aku, gila punya jem kat lepas BSP/BTR to Fed Highway hoii. but kita pi tengok gak lain hari.

malam kita habis tengok The Hunger Games, ada couple nih dok bergaduh laki bini gamaknya. si bini ajak laki balik, aku suspect lakinya dia dok kat club malam or layan karoke or apa2 tah so bininya dok jerit2 suh balik loh kong loh kong tak pahamlah in mandarin. Pastu lakinya tinggalkan bininya masa gaduh tu, ko tau bininya buat apa. bininya lambung campak badan sendiri ke lantai, dah macam budak2 meraung melolong tak dapat aiskrim je aku tengok. Super drama habis, malangnya aku tak dpt nak tengok kesudahannya, laki aku dah pecut keter….

Comment: 7

One with S3 and iPhone5S!

photo 1

tau tak

eh tak tau kan

sekolah anak aku kan, boleh kira bape kepala makpak yang datang

aku pun macam, eh jom le balik, kita je kot

 

photo 2

tapi dah sampai kan, alang2 duduk je lah menunggu

anak orang anak orang ler

anak kita, hal anak kita

suamiku bertarbiah

photo 3

anak kita mohon mintak makpaknya datang

kalau anak kita tak suruh datang, kita pun tak perlulah datang

but kerna anak, this will be his last day in the primary school

so he could say to anak cucu dia…

abah dulu kat sekolah, toknek korang datang sekolah abah tau tunggu upsr

photo 5

lambaian dari kejauhan, asal boleh jer….

tunggu green light dari security untuk boleh lepas ke dalam tu pasalnya dok menebeng lah sini dulu

photo 3

mencari anak dara….taun depan onwards dia dah takde penemannya

abang is no longer here so kakak will be on her own

 

photo 1

budak dah hujung2 sekolah, dari jauh dia dah melonjak jerit makpaknya….

photo 3

be good kakak….

photo 5

one more round tunggu lagi, baru le nampak ada tak sampai 5 kepala makpak lain

photo 5

ketup ketup dah malam….

hiks…

lepas jumpa abang, kita pun balik and langsung kerja ler. but in between aku contact sana sini to get this and that. so tak yah citer detaily, coz laki aku pun terkejut gak  ngan my decision. aku sampai umah at 8pm and jemput depa 2 terus pi makan, wpun depa dah makan, takper, makan lagi!

photo 2

abang was very down and sad, menangis dia kat sekolah. ok tolonglah sapa yang baca ni boleh tak jangan bercerita kat dia, mulut korang ni kadang2 longkang gak. dia budak lah. ada cerita2 dalam blog aku  ni yang anak2 hangpa pi baca, and pi cerita kat Abang tapi cara penceritaan totally salah. mungkin anak korang tu tak paham ngan bahasa melayu pasar aku tapi dah interprete lain and pi cite tanya2 kat abang, kurang senonoh betullah.  ada yang bukan anak2 korang yang baca blog aku ni tapi korang pastu hangpa pi bercerita kat anak2 korang dengan cara yang salah, dah pi tanya cite tu kat abang. Geram betul, ni yang aku kadang2 as my son getting bigger aku dah malas nak bercerita pasal hal dia coz ni kang korang pi jaja balik. Cara bercerita kalau betul takper, ni salah, totally tak masuk dek akal sampai laki aku pun terkejut bila soalan yang abang tanya pasal citer dalam blog/instagram/fb menyimpang dari apa yang aku captionedkan.

ni pun  oklah aku berjanji dah takkan reveal, dia marah sangat coz he tak dapat 7As. ada le As nya tapi bukan 7A ler. tu yang dia luluh pilu…nasib baik mak paknya datang comfort him at school. tu pasal aku tau anak aku down, i gotta do something.

aku pergi beli iPhone5S (i know korang pelik camne aku leh dapat coz merata susah nak dapat kan, ok i got my own kaki cable gitu, but mahal sketlah). So aku kena belikan ip5S tu for RD, in order for him to let go his S3 to Abang.

Dulu abang pernah ada handphone seminggu je ke sebulan kot tapi dah kena tarik balik. it s not right that time to give him the phone, banyak leka. tu  yang skang ni dia pun dah big boy, pastu dia ngah down oklah dah boleh ler ada handphone sendiri. S3 tuh, mahal tau nak!

dia pun memang dah looking forward ngan S3 nih coz hari2 dok meneban pakai apaknya punya. Siap ada WA WeChat segala tuh, semua aku ngan bapaknya dah siap installedkan.

photo 1

menghormati abang aku tak bolehlah canang result dia tapi sesapa tanya verbally tu aku bolehlah jawabkan. habis dia monitor fb, twitter instagram aku heh, aku dah berjanji ngan dia takkan reveal coz dia tak nak orang tau.

itupun kira ok ler jugak

daripada ada member aku, anak dia langsung tak bagi result tu kat mak paknya, makpak tanya pun dia sorokkan, hah ko cam tu sekali.

tapi abang’s result was very good, quite well compared ngan 7core subjects tuh, orang lain 5 subjects je bang.

photo 2

first thing abang dapat handphone sendiri nih, dia pi tukar gambar home and lock screen! no more family photos, dia letak gambar tu hah, huk aloh ko bang.

tak macho le mom letak gambar family mak, itu abang simpan dalam cinta hati abang.

kahkahkah aku lepuk ko kang!

dia dah cool down at night, lepas bawak dinner and we had a 3 way communications. hah 3 way lagik.

sambil tu makpak bagi motivation back, apaknya bagi rules and regulations on the phone. bla bla bla….panjang dinnernya heh.

photo 4

best ler weih ip5S nih, aku dok memain malam tu gak

dok pujuk RD tukar ngan aku, kem salam le dapat hahahahah

sonok betul dia finally jadi gak iphone user

dia dok canang kalau aku punya review S4 tu aku dapat the product tu forever, dia mungkin takkan beralih to iphone but tu lah, kerna on loan je kan, so dia pun lagi sonok pakai iphong aku. huh….

photo 1

Sukanya laki aku dapat iPhone5S ni hah

sakan! boleh dia menjerit masa kat meja makan kita bertiga dinner nih punya le ke main kuat. coz dia pun tak tau aku  pi beli, anw that s for our 13th Anniversary gift, advance awal 2 bulan aku belikan.

the colour is black (since mine is white), ada gold tapi a bit pricey. 32gb.

as for the secondary school, he s been allocated dah kat sekolah yang ditetapkan but i wanted to send him to one school nih cuma masih lagi dalam negotiation ngan si bapak, coz both of them tak nak pi sekolah yang aku nakkan tuh. Depa sekepala nakkan sekolah yang telah diallocatedkan. Poning pala, urusan transport lagik nak kena carik gak tuh.

So all in all, dont worry sayang abang Shameel, you have scored well. Congratulations!

Now, let s pack up to Hong Kong Disneyland, bungkus adik-adik ko semua….eh kena pi Hong Kong ek? pi local je boleh tak?

Comment: 13