Sirman

Riak takbur sket…

IMG_2714IMG_2786

It s ok if Raya dah habis coz itulah gunanya ada blog, for record and reference purposes gak nanti.  The red outfit nih from the Wawa Zainal

IMG_2891

IMG_2892

ini paling istimewa, coz ada satu lagi akak dah showed here gak, kaler purple. In green pulak. They do have other colours but I sempat beli 2 colours ni jer, Lubna at Zalora

 

IMG_3059

one of the datings with the husband. As usual once a week he datang KLCC for lunch and dia terus pi kerja…

IMG_2828

Son won the best male dress for his Prefect’s Annual Dinner thingy…of cos the tops tu sume sponsored by bapaknya lah, or ngan kata lain, dia pakai baju bapaknya hiks….

IMG_3438

The first time I pergi massage kat Wisma Central and feel like to go again (but my buddy tak willing nak bayar lelebih so nantilah, next time)

In red dress sirip coz the tepinya kiri kanan tu macam sirip ikan coz ai pakai cardigan, it cant be seen

IMG_3548

Red theme for Zeeshan’s sport’s day

for the first time, tak cukup anak, both older kids sorang kat hostel sorang lagi ada course at school

IMG_3373

pun luncheon dating with the husband waktu dia datang KLCC

IMG_3379

this is not a dress, this is a top but depan labuh macam as you can see, the back is pendek till waist, so i pakai ngan black pant

IMG_3463

closure, dating at Ani Utara (hahaha ai datang for bayarkan jer coz pastuh kami pindah beralih ke Satay Station pulak).

My sweet Carol Diva Darling, before she balik to Aberdeen.  Riak takbur my new glasses (there are 3 pcs coz my power dah decreased but thing is I ada 2 jenis rabun,jauh and dekat, yang dekat makin naik powernya pulak)

Comment: 4

Yamaha NMax…

ini pun entry riak takbur.

shoh shoh if this will hurt your eyes, your mind and your heart.

IMG_6565

ini namanya box’s bike. I do not know ler pulak ada sizes. Now I know dah lah.

the right one kecik, the left one tu bagak besau, baru lah gerekkkkkkkkk

IMG_6566

IMG_6569

IMG_6577

IMG_6579

IMG_6600

This is a new motorbike for the husband. I think the 4th one kot under his name (1 when he was young lom kawin, 1 after our kawin but tak relevant pakai coz he s been travelling manjang and he jual kati, 3rd he bought for my dad so ada kat my abah lah and yey, this is finally for him him him).

I wanted to buy a vespa, but harganya bih baik aku beli keter kecik kot hahahha…specially yang kaler merah. So since I donno much about motorbike, dia listkan a few lah. pun aku tak heran ngan list dia bagi tuh, coz i told him. I will sponsor for 7k jer, if lebih than that, he will have to top up.

Ini on top from the 10k cash yang dia dapat from me the other day, so ini jugak hadiah anniversary lah, birthday lah, apa2 saja for this year next year gak kot hiks…17k tuuuuuuu :)

but the price of this is about RM10k cash, termasuk ngan godang nya box tuh.So 3k tu laki aku top up kan lah coz dah teterang budget aku 7k jer kan….7 sempena my July birthday month, sesuka ati aku je kan.

Speaking of the box, laki aku asalnya amik yang small one. Aku datang the next day ke kedai terus suh tukar yang besau gajah. Ater….kang handbag mak tak muat acaner. Kecik tu, muat bag kekecik je kot. Manalah tau kan aku nak kena naik motor tu nak simpan hbag, so kena la pikir long term, ai kan mak mak suka pikir masa depan hahahaha

IMG_6606

Helmet, kat kedai motor tu takde yang merah canggih, so jalan je lah ngan helmets nih, satu dapat free, satu lagi beli situ. Ok je kot helmet gini. I naik motor ni, hari pertama dapat motor, laki aku bwk pi makan doyan, pi beli goreng pisang, pusing2 BSP. pastuh sampai la ni aku tak nenaik dah hiks…but but, I have a mission to belajar bawak motor gak. Ok tolong jangan gelak. Kaki macam sampai tak sampai, but we ll see. Till this entry is posted pun aku tak belajar lagi, skang Ramadhan  memang tak dan ler nak belajar, maybe pas puasa kot kita tengok camner. After Oct, abang will amik his lesen motor BUTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT WITH OUR SUPERVISION JER DIA BOLEH BAWAK MOTOR NI. Skang dia dok kenen2, memang takkan harap ler dapat. pi tarawikh, ko naik ler basikal bang. Ko bedek camna pun, mak ko yang strict tu takkan bagi ko bawak motor nih, biarlah mak2 lain biarkan anak2 depa bawak takde lesen bagai, dedekat rumah pun, not me lah.

So kita tengok lah bebulan akan datang, adakah aku mampu bawak motor ni (sampai tak sampai kaki nih), dan if dah sampai, mampukah aku amik lesen motor muahhahahahhaha…ini ramai yang membahankan hakak sangat. Jangan gelak yek, kang mana tau aku dah leh bawak, aku merempit pi KLCC. hai hai bai bai.

Oh the name of this bike is Yamaha NMax.

Comment: 13

Sweet little thing…

U know i hardly see my husband during weekdays.

Bila dia balik kerja, aku dah tidur. Bila aku pi kerja, dia baru nak masuk tidur (the tidur yang 2nd round).  So sebulan 2 nih aku buat rules, he has to make an effort to come down to KLCC to lunch with me. kira kalau biasa dari rumah dia pergi kerja, so tukar plan, sehari lam seminggu tu, dia kuor awal, to lunch with me and baru dia terus pi kerja.

the unique partnya, aku pergi kerja tu, pas bersalam bagai, dia bukan bother ngan apa baju yang aku pakai. but kang nanti pas dia bangun, dia layan igstories aku, so dia tengok bininya baju kaler apa….dan dia datang dengan baju warna yang sama. So sweet….ceii. kembang la tuu…

IMG_2704

white day

IMG_3420

ijau pulak

  IMG_4008

blue biruuu

IMG_4822

fink  fink oren

yang ni lain kes, aku pulak yang pi ke opis dia. Petang ler, I had an event kat near by his office, so dia temankan sama.  I was actually pakai merah pagi tu pi kerja, tapi dia nampak aku ada bawak baju extra letak lam keter…so dia pun tiru sama gak lah. He doesnt has pink sangat…jadi oren pun bolehlah…

IMG_5230

ini baru lagi, this week’s date. I pakai hitam, dia pun datangggggggg dengan itam kaler gak.

Selain dari kitaorng lunch, of cos le ukur jalan KLCC. but one day aku kena bawak dia makan kat Wisma Central yang sebelah KLCC tuh, itu setaun sekali pun aku tak pergi kot hahahaha…tapi coz dia suka benau ngan malay’s food, jadi WC tu memang lubuk sangatlah that kind of food memang melambak. Just paneh je lah….

IMG_5258

yang ni pulak, aku amik half day (right after abis dating lunch ngan laki aku, he went to work, aku pulak terus balik).  Jemput Zeeshan awal dari sekolahnya and terus dok lepak QB, sambil buat latihtubi exam (he is sitting in saringan exam for cluster school), so memang kena cuba tukar environment pulaklah. aku cadang nak lepak le sampai pepetang lagik, tapi baru sejam aku dah nak terkencing, dahlah aku geli nak pakai QB punya toilet. cei…so kita balik, sejam cukuplah kat QB tuh. sambung di rumah.

sesekali kuor ngan anak2 tapi berlainan anak. Dulu2 pun aku buat gak but bila bz ke hapa lupa. But baru nih, abang and apaknya pi dentist, dari pagiiiiiiiii depa kuor sampai ke late petang. Dentist tu kejap jer, sejam lebih, tapi lainnya depa berjalan mengular to few places. Kira dating the boys 2 beranak lah gak.

Untuk kakak payah sikit, she bukan balik selalu, so ada kalanya bila balik pun, dah macam2 hal nak buat, and so takde lah sangat dating ngan dia, melainkan bawak sekali askar2 lain sama.

Just aku nyampahnya bila laki aku datang KLCC tu, bag laptop merah dia pun heret sama, yelah takkan nak tinggalkan laptop lam keter pulakkan. Hiks.

this entry…some sweet little things, for the marriage.

Comment: 8

Like a single father’s trip…

This is a very long overdue post. To be exact, on the last final 10 days of December, ai was kerja, no cecuti at all. But husband pi pusing merata tempat with the kids. So, aku combine semua places and projects depa, here u go:

Bermulanya cecuti depa dengan pergi tengok wayang, macam biasa la kalau movies ni, aku ngan Zeeshan tak pergi. So depa melayan Star Wars – aku memang tak minat sangat cite2 cam Star Wars tuh. Pastu abis pun almost midnite but depa tak terus balik pun, menyambung pulak ke pameran buku  Big Bad Wolf. Siap bawak small luggage. yearly visit, dah 3 kali kot depa pergi, aku memang tak gi lah gak. So dah kol 2,3 pagi gak lah baru depa balik.

The next weeknya pulak, lepas Prince Court visit, depa mai lunch with me  but pastuh aku sambung kerja and depa pi pulak the Petrosains. Ini memang setiap tahun depa wont miss.

Some of the photos:

IMG_4066

IMG_4067IMG_4068

adik punya adore ngan dinosaurs but bila tengok dedepan, takut bakpiang hahahaha….katanya ini trex. trex jahat, suka makan animals lain, even can eat other dinosaurs gak. Dia kan terer tang2 binatang gini…tu pasal dia takut ngan replica ni…sedap ler abang kakak menyakat

IMG_4069

hok nih, sampai malam depa melepak….

IMG_4070

esok2nya, depa pi bowling pulak…kat alamanda.

pun aku takdak yah….as i said, i was at work.

IMG_4072

di hari yang depa tak kuor, one of the days tu RD pasang chandelier (together ngan abanglah). Itu memang dekat lebih 6,7 bulan baru nak berpasang. Tinggi kat ceiling tangga tuh…memang sehari depa spent buat keje tuh. Aku ingat lagik aku balik kerja tengok rumah omanghaih…berkapaunya!

Diorang ada jugak buat project kemas attic, loteng atas rumah. Segala mala kekotak yang simpan, isinya memang berpakai, tp kita buang kotaknya.  baru aku pasan, kotak philips iron ijau tu depa buang ker…ler hai, aku nak jual iron ijau tuh. Since dah ada iron magic philips biru purple tuh. Pakai pun kejap sangat the iron ijau tuh. Sapa nak beli? akak nak jual timbang kati heh…

Also, pun bapaknya team up ngan anak2 pasang balik the red frames kat our private wall. Letak gegambar baru too.

IMG_4071

heh comel ler ustaz kecik nih

IMG_4073

masa dengan khutbah jumaat ni, ke ngah nak solat bagai, aku pun lupa…boleh pulak dia nak kencing hahaha…..ini bapaknya le cite, ko masa ni ler nak membeseh dik oiiii

IMG_4075

 they did the cat rumah gak. Sibuk pulak si Chanel tu pun nak melanding tengah2 sesak sepah nuh. Ini ada satu section yang laki aku buat hapa tah, so kena repaint balik. Jadi, pun kerja project depa berempat. Bersambung2 2 hari gak buat nih….

cuma dia utang aku, kat atas dia tak paint lagik, coz ada kemudian2 tuh kita panggil orang tetambah lagi plug socket dinding tuh, jadi abis le cat pun ditarah

IMG_4064

ini aku prepared sendiri sorang2….hari tu depa and the cousins nak pi mandi sungai, also dibawak dek laki aku gak (pun his yearly’s duty). Jadi dengan bantuan kuali periuk belanga speacially the air fryer Philips tuh…semua bersiap. Aku buat mee goreng, ada kek dari Zeeshan’s birthday, kerang rebus, fried nuggets, burgers, sosej, ayam2…dan jejanjans bagai ….

IMG_4076IMG_4077IMG_4078IMG_4079

diorang pi mandi kat Sungai Gabai. Bahagian atas tuh. Elok ler depa pergi pun, aku ingat lagi, untuk hari yang depa pi mandi sungai nih, rumah aku musim takde air, so seharian aku mandi lambat, nak maghrib baru ada air baru mandi. hish….Memakan tu semua, selain dari aku bawak bekalkan, ada gak dari my adik badik ipar lain too.

 IMG_4080

Can u believe that my husband bawak all anak2 and anak2 buah sumbat dalam satu  kereta. Kira le bape ramai bebudak dalam nih. Aku tang air laut, air sungai, ke air pool memang tak gemor ler. renyah ler….nak bersalin2 hish…tak per ler. Dok umah mengemas, main chess lagi best.

IMG_4091IMG_4092

notice tak depa sume pakai baju yang sama? (except Zeeshan, but masa awal pergi dia dah sarung black and white shirt gak), ni dah malam baru depa nak posing sesama pakai nih. Laki aku pun melayan jerr lah…siap ngan river river ke hapa hipster punya posing. ….Baju ni depa sendiri beli bayau tau…awal2 cuti tu depa reramai pi skating, selai RM10 ke RM20. ke main memasing.

The esoknya pulak, abang kakak and 2,3 orang cousins yang bebesau,  ikut Kak Ngah pi naik panjat Bukit Broga. Kol 5 pagi kot dah gerak dari rumah mak aku….kol 10 pagi balik rumah semula, memasing bantai tidur till petang. Huh…sib baik le korang tidur umah nenek, if tidur umah mammi, memang dah kena high pitch.

IMG_4265

macam nak demam Zeeshan nih…tu pasal ada cool fever kat palanya.

this was like few days after mandi sungai, bapaknya bawak pi visit nenek Kapar, but pastuh terus ke Bukit Melawati.

IMG_4266

aku sendiri tak pernah sampai sini (mbe pernah masa kekecik dulu kot)….

IMG_4267

jejauh carik monyet kat Lombok, kat sini pun ada ye dik :P

IMG_4268

yang ni nak pi tengok the kekelip2. memang tu lah aku cakap, laki aku memang rajin berjalan tempat sejarah2 nih, bagi anak2 kenal. Mak nya tak kuasa hehhehehe

IMG_4262

abang kalau goreng keropok, memang tangan dia menjadi lerr. sedap pulak tu sangat. Ini semua 7 balang dia yang buat sendiri, in less than an hour. Dah jadi routine, selang 2 minggu abang akan tolong gorengkan, coz mulut rumah aku ni memang mengunyah le sangat kerjanya…

IMG_4521

esok2nya…pergi pulak ke festival LAMPU Putrajaya. Pun aku memang tak minat gemor lerr nak ikut, coz earlier sebelum tu kitorang pergi berjalan ke Jusco bagai. ini kang past midnite bagai baru balik, eh tak rajin heh…semua anak ada sama dalam nih, kakaknya pi beli air kejap masa lam photo nih.

IMG_4270

Berjalan2 merata jugak, but kerja rumah kena settled sama gak lah. So ini antara kerja rumah yang abang buat, kakak pun ada jobs dia gak. I thankful anak2 dah tau buat kerja memasing, tak menyesallah dari  kecik aku ajar depa pandai buat kerja rumah walaupun kita ada maids (dan of cos keputusan untuk hapuskan maids dari our family, adalah sangat tepat).  Even now pun Zeeshan yang 5 taun pun tau apa kerjanya, at least dia kena either pasang tali curtains or tutup  tali curtains. Lepas makan wipe the table and vacuum the floor if ada nasi tumpah. itu sangat dia dah hafalan. kalau bagi job basuh pinggan, halahai, abang kakaknya yang kena redo balik kerja si adik, tak bersih, mana ngan air bancau sampai ke tiles. or isi air to the bottles minum, hah bolehlah bagi Zeeshan, asal botol tu yang jenis kecik reringan.

Tang berjalan2 pulak, coz aku kerja, anak2 lagi sonok maknya takde hahahaa, coz kalau tidak kang, maknya asyik nak balik cepatttttttttttttttt jerr. Frankly speaking, aku memang malas ler nak kuor bagai, i love staying home.

Lagi satu bestnya kalau kuor  ngan bapaknya, if pergi mamak (their fav), depa leh order maggi soup. Kalau ngan maknya, memang aku cantas sketlah (eh mami buat maggi ads, melambak maggi kat rumah tu, so order something else). kompem jadi gitu. Dengan bapaknya leh tiau sket…adik pun dapat minum air sejuk gulp gulp gitu. hah pastu malam batuk kong2…

This was year end of 2016…end 2017 if tak holiday gak, berpusing macam ni gak. Aku tak berapa gemar ler pi holiday year end nih, selain dari mahal menggila, sesaknya toksah cakaplah.  Anyway, thank you  RD for being the ‘so called single father’ waktu berjalan ngan bebudak ni. This year kalau pi lagi Petrosains or tetempat yang setiap tahun depa pergi, kompem staff sana ingat betul ler kot bapaknya nih single dad hahahaha….ceh..bininya ado hah,  maleh nak kuor rumah, ai is puteri lilin :P

 

Comment: 8

Hoverboard’s tips…

IMG_4691

pada aku, eii malasnya…vacuum pun nak pakai hoverboard

but pada RD, inilah yang paling menyenangkan hidup dia. vacuum ngan pakai hoverboard. Abang kakak memang terer le ngan menatang nih, laki aku pun dah sama terer gak. Aku jer yang tak kuasa nak naik melayan heh. Zeeshan pulak ngah on training lah belajar, but coz weight dia tak berat sangat, kureng sketlah.

So ni pun kira leh masuk package tips supermak gak yeah walaupun superpak yang bikin :) .

 

Comment: 1