Sirman

The height…

our first boy, is so big boy already.

Everyday sebagai anak lelaki, he lah the leader of the house bila makpaknya bekerja. He settled kan semua kerja rumah, baru dia uruskan diri sendiri. Termasuk kebajikan kucing2nya.

I m so in love with this young boy, he s our pillar.

and now, dah jadi big boy, he s about to hit his dad’s height. almost or maybe sudah :)

IMG_0956

IMG_0957

IMG_0952

so this was 2 weekends ago. Bapaknya on denial, ramai gak cakap lagi 1cm je kot abang nak dah ketinggian apaknya kan.

IMG_1205

weekend baru ni, kita ada job kat McD, everybody have to sit down coz our little king tak nak berdiri bila bergambar, he wants to hug his mom. Jadi kami berempat memang banyak ler mengalah untuk si kecik tuh.  so kita ukur lagi. Bukanlah kat rumah tak boleh ukur but kebetulan ler depa dok berlaga2 tinggi masa nih….hahaha let s capture.

IMG_1191

this satu photo je yang menjadik, lelain sume hancur coz dedua dok jingkit kaki nak bagi tinggi than sorang lagi, baik bapak baik anak. hiks….

so basically, apapun RD cuba, kita tau yang abang will beat his daddy’s height, insyallah. Coz now pun dia belum lagi cecah 15yo, dan ketinggian manusia for boys  akan berenti at age of 18, for girls is at age of 16. Padanlah aku nya tinggi dulu dari umur 16 sama je ngan tinggi sekarang hahahaha….very the pendek one. hikss

Comment: 3

Mosquito net for your dengue issue…

IMG_8901

Tips simple tapi banyak gunanya sangat, berharga. The mosquito net untuk wajibul sangat dipasang di rumah, if nak avoid cik aedes datang melawat. For my case, memang sangat pasti ler dia masuk ikut tingkap bathroom / toilet, jadi after sebulan lebih we had our dengue, baru le laki aku ada slot untuk memasang hah. Habis kat attic pun laki aku pasang gak…

ini net pun aku beli online gak, he was about to pay via his contact (which is from online too) for our house punya sizes bagai, the charges yang depa bagi was between RM200 lebih to RM300 lebih. But coz the wife is very the shopaholic and knows well on this online site, so i got all these 4 sets, sama dengan sizes yang apek2 online laki aku jual tu, at only RM24 jer for all 4 sets :) .

Aku memang penjimat kehkehkeh….barang yang sama, harga berbeza. Carilah Kak Red, bukan carik Trivago :)

Comment: 2

Our 15th Anniversary…

tu dia decent habis gambar heh…

tak leh tak yah nak bebunga sangat ler, kami ni bebunga sendiri2 jer, tak tetayang sangat bahasa tu kahkahkah. 15 taun kot, bukan 15 hari. kalau 15 hari mau hehari ai lap you ai miss youuuu…

Happy 15th Anniversary suami, bernikah on 19th January 2001 Friday selepas orang habis solat Jumaat tu. Berapa kali lafaz ek, 2 kot. Nak pi menikah pun, aku yang pengantin kena drive sendiri bawak diri pi masjid, bawak pengapit and kenkawan. Habis semuanya tak geti drive masa tu hahahaa….

Alhamdulillah, moga dalam lindungan Allah perjalanan perkahwinan ini, bersama the askar-askar yang tak banyak mana, walaupun tiga orang, itulah nyawa harta kami- Shameel, Melysha dan Zeeshan.

Sebab 15 tahun, kasi special sikit ler…hari ni akak ngan laki akak cuti, pi merendek sat… :)

Dari kita zero to nil, dari kita kosong-kosong dengan hidup susah, giler ler kalau kitorang ni tak pernah susah pun, sesama bantu each other. Aku tersadung dia ler pendakapnya, dia tergelincir aku le pendindingnya. Terima kasih Allah untuk suami yang tak perfect, macam isterinya tak perfect tapi tetap syukur amin amin amin.

The 15th Anniversary…huh, banyak onak duri nak ke number 15 tu. Semoga panjangkanlah perkahwinan ini, dan perjalanan usia kami untuk berpuluh2 tahun lagi….insyallah.

 

Comment: 13

The 42!!

IMG_7585

 

Meminta maaf bukanlah bererti kita ini salah

tetapi

untuk menjaga hubungan dan mengenepikan ego yang tinggi

 

Happy 42nd Birthday Suami

 

19 Oct

Comment: 4

1 day shopping for our Red House!

IMG_7869

muka aku ni kan alahai, my asthma issue kan, makin kronik je aku rasa lah. Tapi ada baru ni aku dapat satu product, sorang reader aku bagi, for ads actually but heharap boleh baik pulih ler asma ni sikit. Serious every 5,6 am mesti aku kena. Kadang2 setengah jam baru dapat tidur balik.

Ni antara pagi yang aku lemau ler. Laki aku memang cuti Germany dia apa tah aku pun lupa ler tapi aku kena le amik cuti untuk sesama ngan dia. He cannot follow my cuti but i have to follow his schedule. gitu.

So memulanya hajat nak hantar Zeeshan sesama sekolah, tapi sudahnya dia yang pi hantar but pastu patah balik amik aku ler, alah sekolah ngan rumah lam 7 min je pun. Jadi pagi tu menjejak lagi Jalan Tun Razak.  Kita pergi ke satu location. Near by KLCC.

IMG_7874

Pastuh kita pergi KLCC, another location for something. Settled sini. ada budak opis jumpa aku, ko dah cuti pun datang KLCC , ye ler, bendanya ada di KLCC kekdahnya :)

IMG_7877

Pastu kita ke Pudu, muka aku dah start lemau coz aku tak campur apa urusan laki aku berdiskusi, aku cuma cakap my preference bla bla bla.

Uncle tu dok nak suh kita amik promo yang aku pegang nih, of cos le tak nak. Aku nak camera cctv yang HD terus!

IMG_7882

Jadi aku bosan dengar depa berbincang, so aku jalan sesorang kat kekedai sebelah2nya. Pudu ni kacang je heh, wa 6 tahun Sekolah Jalan Pasar (1) kan….dah final school tu dapat le pusing pasar Pudu tu pun hahahhaa. So anyway, laki aku tak amik kat kedai ni. Dia tak berkenan.

IMG_7911

Aku rasa kita pergi hampir semua kedai cctv kat Pudu tu lah. Current house yang di VA rumah aku tu memang sejak aku pregnant aku pakai CCTV, so even rumah baru pun, harus le ada jugak. Dah biasa ler. Orang tanya nak monitor sapa. Monitor sume benda ler. Monitor family, monitor maid, monitor orang kuor masuk rumah, most importantly ialah keselamatan family aku.

IMG_7921

Macam kerempeng gila jer pakai baju nih…padahal.

Anyway, after longggggggggggggggggggg hours, akhirnya kita settled kat kedai nih. Punyalah pusing, halahai. Kedai ni ler yang aku pergi asalnya buat tetanya (masa tu aku jalan sesorang while laki aku kat kedai lain). Orang dalam kedai ni cam malas je nak layan aku coz aku macam tak berapa paham hal hal wiring cable bagai hahahha.

Btw, kita dah buat cabling sesiap masa build up our Red House. So very organize. Nak park kat mana setiap cctv tu pun dah already in hand punya arrangement.

IMG_7928

Paksaan untuk bini yang bosan, aku bebenda nih patut tak yah ikut ler tapi sebab laki aku cakap kang aku nak yang tu ler nak ni ler, kang lain pulak ngan selera Madam. Jadi ai pun follow ler. But tu ler, halahai, 3 jam lebih je kat sini.

IMG_7936

Al settled ngan cctv, pergi pulak carik alarm / security system. Jangan memain, rumah ai memang sumer ada tuh. Ingat nak pasang ADT balik but takper, tunggu depa panggil for 2nd round of relationship :) . That day aku malas nak pakai contact lens ler coz of my sesak napas ler, so takde mood. Sesambil carik cctv pun kita dah surveyed the alarm, jadi dah tau nak sebat mana.

IMG_7941

hok nih laki aku dah nak ajak jalan tapi aku nak carik benda lain, tertanya benda lain. Kipas for our study/pc/blogging area kena tambah also the bracket for TV. Kena amik baru ler coz bracket lama tak leh tampung the new tv tuh. Dahlah hujan, kena ler aku menunggu depan kedai while laki aku amik  keter. Sempat kena ngorat lagi kak merah ko. Oh well…dah biasa. Cakap umur aku kat 40 tak caya. ngok!

IMG_7948

Kami late lunch kat Kampung Attap, Nak ke PJ jadi laluannya ke sini le makannya, telur goyang laki aku yang menjadi sensasi! hikss…

IMG_7950

settled apa2 yang patut, menuju pulak ke PJ yang tempat perabot LDP yang ala2 jambatan Penang tuh. Tau le nak ke sana ngan ujan ngan jem ngan laki aku mata dah kuyu, aku pun dah nak lentok gak tapi pasrah gak taruk make up lagi coz nak menghilangkan bosan. Nak main chess tak lalu ngan signal macam &%$@&*$(#

IMG_7962

So kami masuk kedai situ dari the first oneeeeeeeeeeeeeee sampai le ke 2 terakhir. hah ko!

IMG_7975

ini antara yang unik gak aku tengok. Not bad gak kan design cam nih, rasanya jimat gak space. Daripada amik yang meja bebulat tuh, hok nih lagi better kot kan…

IMG_7981

Kedai ni aku ada suka satu benda tapi untuk 8 orang punya meja makan dia tak leh buat meja yang aku nak tuh…tu ler kalau kita nak satu benda, tak tentu kita akan dapat sesatu tuh…jadi tak dapat le aku meja makan 8 pax tuh… (hok 6 pax bought already, itu for our kitchen area). So red red kay :)

Eh frame merah pokok duit belakang tu baru aku perasan pulak dalam gambar nih. Comel kan? lawo gak tuh…bape sen ek? sapa pi sana lalu singgah le tanyakan…

IMG_7987

Kedai ni tak ingat ler, tak beli apapun. Grandfather set belakang tu, mine dah siap tempah since 2 months ago :)

IMG_7997

Ini kedai antara the best! baru seminggu operated. Korang kena pergi, go go go

IMG_8001

Ada aku nampak the same design but much more cheaper, rupanya the design looks similar tapi tak serupa bila tengok bebetul. No wonder ler yang nih mahal sikit. Eh tak ai tak amik pun nih, cuma tengok dia punya wave cermin tu, macam unik jerrr kan…

IMG_8012

we settled at this shop for few items:

1. 8 pax dining set (gegaduh dia suh amik ngan kerusi promotion tu aku tak nakkkkkkkkkkkkk) tak kira le murah camne pun, aku nak yang merah merah merah.

2. Garden set

3. Console table

4.  Coffee table (not as per yang dalam entry nih at all)

Because we spent so much at this shop, bukan takat air mineral je yang dia hidangkan, teh tarik ngan neskape tarik pun sama dia bagi kay. Mintak roti bakar je takde. LOL.

Pastuh dah abis citer, nak balik tapi jem pulak lagi kat Fed Highway tuh…kena le masuk kedai sebelahnya pulak.

IMG_8023

hah kedai carpet hala tuju kita. Kat sini sebagai penutup, pastu tak larat dah nak berjalan. Shouldnt take the carpet yet coz tu boleh tunggu pas kita pindah masuk tapi aku terjebak tengok harganya yang nyummy, all this nih made in Turkey. Sedap gila.

So bought a few for our Red House. Aku tak bagi dia hantar awal, tunggu dulu sampai aku dah siap habis kemas rumah.

Alhamdulillah, as of this entry up pun, kami dah berpindah officially di rumah baru :) . Tidur atas katil merah uuuu… hiks.

Comment: 10