Birthday

Zeeshan turns 5!

Kesian anak mak sorang ni, lambat update untuk birthdaynya. Usually untuk hehari kejadian birthday / anniversary, aku mesti letak kat sini, but tu lah…lamo tak bukak blog gak hehehehe…sorry ye Shan. But tak update kat blog jer, kat ig and celebration, ada jer….

This was on the actual day of his birthday – 29th Dec 2016. Anak hujung tahun macam ni lah. Tu pun sebab aku mintak induced awal, if not lagi ler early January entah2 keluarnya, coz due date memang pun January….lagi lambat ko kuor lagi jauh beza ko kang.

By the way, on the hari birthdaynya  ni pun, was the 3rd celebration. He celebrated the first time at school, and 2nd time waktu kami di rumah and ni makan kfc, pun requested by him gak lah.

He tak nak hadiah apa, just nak mintak main ipad. Lamo dia tak main ipad woi, kira dia mintak tu, nampak benaulah rindunya sama ipad. But tu lah, wpun takde specific hadiah mintak, yelah dia pun kecik lagi, but ada ler gak aku bagi kereta2 mainan segala. Itu tak birthday pun dapat LOL .

IMG_4220

happy boy dapat makan kfc, but aku penatnya lahai. Yelah coz aku keje, so kena kuor balik bagai, jenis cam aku ni badan dah tak fit, kalau terus kuor je takpe dari opis tu but ni nak balik, buat keje umah and kuor balik. Lomah badan heh. Coz my routine lepas Isya tuh, memang aku dah longlai atas katil…bukanlah tidur but dah memang time aku rehat. Demi anak….kuor gak.

IMG_3955

the left hand tu nak cakap – i turn 5 yey!! Ini bukan kek yang aku tempah, ini kek ‘sponsor’. Sedap gila betul kek nih but takdelah kita nak abiskan pun, mana boleh kan….so bahagi2kan kan gang2 opis yang masih ada and sedekah kat jiran tetangga gak. Kat KFC tu aku beli one slice of cake just for him to blow jer. His actual cake – hem…ini yang sebak sakit hati je bila kenangkan. The cake tu kita celebrate for the main party lah, situ yang all out aku buat, the goodie bags siap segala, 2 weeks aku sediakan. But when comes to the party day:

1. A few days before the party, baker was trying to nego lah mintak tukar hari, of cos cannot. Anak aku dah nak bape hari je sekolah pun masa tuh.

2. Baker buat gak but on pagi harinya, tak jawab call tak nampak bayang, lambat by 2 hours!

3. Paling tragisnya, she made a pink cake!! That s not red. Zeeshan request merah merah merah, and what the hal pulak yang aku bodoh hapa pi order pink kan? Tidak ler langsung. But baker ni pi balun buat colour pink, itupun nak coverina dok cakap merah lah merah lah, sedangkan saksi sume kata itu pink and of cos aku pun wpun tengok dari gambar je, memang tau sangat itu pink.

4. Yang kemudiannya aku dapat tau, the cake tu pun macam tak stabil (ada cars bagai for design cake nih), Zeeshan gak special request nak design camtuh.

5. For all of the above, no sorry no apologise from the baker to me! Dengan muka tak malunya jugak, mintak full payment. Wpun aku dah basuh dia, masih dengan mata duitannya. So i paid, but no morelah. Ko pun orang Islam, camne le ko leh sanggup aniaya orang camnih.

Siapa baker tu….hem, kalau aku petik  nama dia memang mau satu BB tu tau. Biarlah, but lesson learnt. I think the friendship pun dah ruined up because of her attitude. Amiklah ko duit kek tu kalau betul dengan itu ko boleh tidur malam. Sekurangnya mintak maaf ke hapa, ini memang penaya jer. Kek dia memanglah sedap but the attitude tuh, and all 5 yang aku cakap tuh.

Tak hingin ler aku nak letak gambar kek pink tu kat sini.

So apapun, Zeeshan masih 5 taun, tak tau apa, bahagia jer. But i love to have conversation ngan dia, skang pun bestnya, dia dah banyak makan veges. You name je lah nama veges, semua dia dah boleh makan, alhamdulillah. But tu lah, bila makan tu kena ler cakap, nanti Shan will be like so talllll like abang and daddy. So tiap kali abis makan dia akan tanya, tak tall pun tak tall pun. hahahahaha….sabarlah dik oi, nanti ko tall ler….

Happy Birthday Zeeshan, mummy daddy abang kakak loves you so much (and Chanel, Kathy, Sharifah and Porche) too. Semoga Zeeshan kekal dengan molek pekerti budi bahasa, bila solat tu punyalah  louder dia nya suara hehehehe….Allah lindungilah anakku ini. Amin.

Comment: 2

Short vacay!

i was in Penang for kerja thingy, Mon to Wed. Petang rabu sampai pi celebrate birthday laki akak, sampai umah malam dah pokpak bagai blayadayada, kol 12pm the next daynya dah odw to airport again for our short vacay.

 

the trip and location was decided lepas dapat passport Sunday baru nih and begitulah kisah dipendekkan. My birthday treat for my laki and my anak sulung.

IMG_7387

 

 

 

Comment: 5

Happy 43rd Birthday RD!

IMG_5715

Today is d husband’s birthday.

Happy birthday suami,

It is difficult to be married to a husband as handsome as you, because when other women drool at you (SOME MORE WITH YOUR NEW RED CAR) but you ve got a beautiful wife and 3 lovely kids that love you unconditionally.

43 years of the husband, Allah bless you Yang.

From the hot wife in Penang (for work related matter).

Comment: 4

The 12th birthday…

 

IMG_2733

the bouquet yang dah beli dari siang, lepas tu simpan lam bonet keter bapaknya, by his dad lah. Midnite baru bapaknya balik, masuk bilik anak sembunyik2 (mak ngekor belakang) konon nak surprise letak kat tepi katil tup2 anak dara  rupanya tak tidur lagi hahahaha….tak jadik surpriseeeeeeeeee.

IMG_2734

semua jenis kucing bapak ko tulis situ LOL

that was on her birthday lah, memang betul2 habis exam UPSR gak masa tu but she still cannot enjoy yet coz dia ada lagi UPSRA yang masih lagi belum sit in, itu on Oct, very soon.

IMG_2864

so on the weekend tu, kena bawak dia pergi makan. Since weekdays cannot do one kan (sekolahlah, and bapaknya pun bukan normal hours macam kita), so she chose our usual steak house di MV. I was hoping dia nak makan tempat lain yang lagi near by rumah but birthday girl nak jugak makan kat sini. So let s goooooooooooooo

IMG_2872

i would like to buy this set lah but if laki aku tak nak minum pakai nih, no point of buying. He s a black coffee addictor,  jadi kita try kita cuba bagailah, dia tak berkenan. Hissh…so tak yah ler. beria ler kita menerai2 aku dah intai2 ngan merah kaler segala.

IMG_2881

kesungguhan seorang mak belajar pakai benda nih

IMG_2884

tapi kita tapau minum je lah, udah apak kau tak nak pakai, he dok nak stick ngan black coffee dia

 

IMG_2890

dan kita pusing2…jalan2 dulu coz nak makan macam too early sangat for dinnerr

IMG_2902

at the durian pancake (pergi mv memang aku wajib tapau nih), seller takde pulak, dia pergi TOLIET :)

but pastu dapat ler, laki aku pi patah balik pas makan belikan pancake bininya

IMG_2908

kekiri kanan pakai merah ye

IMG_2912

finally we have Zeeshan in the frame

 

IMG_2930

yang paling seronok makan sini of coslah abang and kakak. kakak tu dia punya kunyahan lambat btol nak mengabiskan and even aku punya steak pun dia tolong habiskan gak, suka betul dia ngan steak2 nih…

IMG_2986

masalah mata, nak tengok number tu kecik benau (i have the rabun jauh and rabun dekat skang nih)

 

IMG_3005

my seluar tu sangatlah ramai amoi2 kedai berkenan. Depa borak sesama sendiri puji2 seluar ai tu lah, aku memanglah tak paham but anak2 aku kan understands mandarin, so depa dok pasang telinga jer dengo amoi2 tu puji seluar maknya. Depa le gak yang cite kat aku. Bagus senang gak ado anak2 pakai cakap cina ni, we should go back to Beijing lah korang, kompem nyopping mak kau lagi senang nak bargain.

IMG_6959

that dessert for us to sing her birthday song,  tapi yang makannya aku ngan laki aku. Semua dah too full….

IMG_6973

tak abis2 lagi mak kau….

IMG_3038

my kononnya 5min make up (more actually), this one yang sempat akak buat first time using LIVE, FB. Meriah borak ngan korang benaunya dalam LIVE tu rather than makeup pun…

IMG_3055

i got to shopppppppppppppppppppp here. well birthday anak, tapi anak dara aku ni kan jenis yang simple, she ddint ask anything pun

IMG_3063

roti2…hah ni memang depa setuju sangat maknya belikan…

IMG_3075

happy 12th birthday kakak dengan ucapan, bila bapak kau nak bawak hang pi buat mycard?

IMG_3086

aku rasa kakak sebenarnya dah nak beat my height gak tuh. Alah aku bukannya tinggi pun, memang sap sap soi ler anak2 aku nak potong kependekan maknya :)

IMG_3094

we ddnt stay long, mak kau pun dapat baju nyopping and terus balik. Musim2 nak periksa UPSRA and PT3 for both abang and kakak and hardly kita nak dok sesantai lelama kat luar.

Tapi ko tunggulah habis periksa nanti. first thing depa ask dah menunggu dalam list:

1. handphones

2. watching tvs

3. short holiday

Oh well….

 

Comment: 3

12years of Kakak..Gegirl.

 

IMG_9166

So the one and only daughter of us turns 12 today.

12 means dah boleh buat MyCard, pastuh dah alang2 bolehlah renew the passport, soon sangat nak kedaung matinya pun. Berjalan ke mana bagai, kemudian citer, it s coming to year end gak pun. Sekali package ngan kami berempat gak, like mine dah berbulan2 kong (yeap tu pasal i ddnt go to Jakarta this year, pemalas nak renew).

12 years pun, meaning dah anak dara. She has gotten her official title of anak dara, about 2 months dahlah :) . So tu pasal in my social medias (mostly) untuk gambar2 di dalamrumah, jarang ada gambar anak pompuan ai ni dah. Pahe dak ngapa? Tak paham?

12 years gak meaning dah patut pandai masak lah kak oi. Masalahnya dia tak masak hehari, dia tolong2 jer, so lambat sket nak expert. Some more bila musim exam lagi ler tak dok dapur, takat simple2 tolong lap dapur jer, pastu dah naik sambung belajar. eh but she s expert on cili kering. itu memang her full time joblah, dari gunting/pipih the cili, rendam ngan air panas, and blending, semua goes to her, she loves the job too. Pastu tangan pijar :) .

12 years gak, dah long gone UPSR. but ada lagi UPSRA, so after Oct baru boleh yippi yaribba la ye kakak.

12 years gak, lagi banyak kerja rumah, lagi banyak tanggungjawab as anak, kakak and adik di bahu mu.

She s very humble and very simple person too. At the age of 12yo, we know she s not a materialistic daughter, apasaja yang kita belikan bagi etcs, sangat jarang dia nak meminta-minta, but of cos being mak yang shopaholic,always get something for her though dia tak pernah mintakpun. Jimat untung ler sapa jadi laki ko kak hahahaha….

IMG_2715                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             IMG_2713

Happy Birthday, Happy 12th Birthday Melysha

Setiap perjalanan langkahmu dalam restu ibubapamu and Allah menjagamu.

Comment: 9