Birthday

9 Sept for Kakak..the 14th

Kakak, aka Gegirl just turned 14 on 9918 recently.

Few days before her birthday, i sent this to our house, but petang dia balik from her hostel dah ada lah nih. Delivery kena sent early coz it s long 4 days holidays.

IMG_6196

 

On her birthday, 9 September Sunday, she went out with the boys. all 4 of them, pepusing My Town, layan movies makan etcs. Kat midnite baru baliknya.

The next day, she went out with me, to Sunway Velocity Mall, ngan aku kejap je lah, got her birthday present. She wants the MP3. 8gb, harga RM159. Happy girl.  From abang and Zeeshan pulak (technically abang bayar RM2o jer, on behalf of Zeeshan, mak nya yang cover kan hahahahha, maths abang), a bagpack, RM44.

IMG_6214

This picture was taken bila kita pi kat Tasik Permaisuri, just next to the Stadium ada bunch of food trucks start operated from 6pm to midnite. Tapaued for the kids. Bolehlah korang datang gak nanti, tempat baru.

Dear Kakak

Semoga terus solehahlah anakku, jaga diri peradaban, jaga susila, belajar bersungguh2 not for your parents but for yourself sendiri. Ya Allah, lindungilah anak kami ini, Jagalah perjalanan hidup Kakak, berikanlah kebahagian kesejahteraan kesihatan yang molek buatnya. Amin

She s the witness for my upside down, semoga dia terus on my side, be looking after her parents, just like the brothers too. We love you Kakak.

Comment: 4

My 43rd Birthday!!!

I blogged about my husband’s Red Iphone 8 on 23rd May. That s his anniversary and birthday present, raya gift gak. This was an OK relationship after months of struggling (the 17 years tu sama gak lah but ni as per the recent one).  As usual, ai was the one yang made an effort. Ko ada dapat bini dah dapat pelempang dek laki bagi, tapi bini bagi Iphone 8, mano nak jumpo bini gini kan sangat.

So takpelah, dah rezeki aku lebih. dah tu bahagian dia.

Then, on 11th June, just a week before Syawal. What is my dosa pulak kali ni? Coz i was being honest for his recent attitude, then once again, laki being baran and dumped me at Neo Damansara, Damansara Perdana – Hafiz Hamidun’s event.  So dalam gelap jam 9 lebih malam tu, ai had to call a grab balik rumah.

Things didnt work out so well after that. no raya for us no nothing.

So 11th July came.

Nothing from him at all. He didnt want to work out for the marriage (for 17 years jenis yang, hah jom cerai, hah jom divorce, memang takde usaha nak berdamai nak berbaik, jenis yang bila gaduh. hah jom cerai, menyampah aku tengok muka bini aku, bini useless) beginilah for over 17 years ye. No roses bunga merah no wishes at all, no hadiah of course.

only at the nite of 11th July tu, at 1107pm (technically at 2307hours) – a simple wish HAPPY BIRTHDAY . ini sahaja. that s all.

Sedih tak ko kan?

Hehari aku nangis, napa la laki aku camni. Paling ego sombong bodoh tinggi sungguh.

Meaning to say, i ddnt get my Bissels.

Cos I bought lots of stuff for the family, for the husband. Nothing for me. N since aku pun kesian ngan diri aku ni gak, yang dok pleasing je suap memacam hadiah, but untuk self takdak. I went to Dior KLCC.

IMG_4385

 

IMG_4387

 

My birthday present to myself. Happy Birthday Kak Red, the 43rd!!

Yey, thank you for the birthday wishes, walaupun laki dah buang saya from his life. But my kids love me so much. They surprised me with lots of things specially the boys (coz Kakak masih lagi kat hostel). That s fine. Alhamdulillah syukur coz i m surrounded with the poeple who love and care bout me gak, masih lagi. Walaupun the husband dah tak nak look after me, tak nak bagi nafkah makan to me tak nak dah tak bother about me anymore.

This is sad but yes, i have to move on.

Comment: 30

The Red Iphone 8 for the Husband!

DE3A01BF-00D4-4FEE-B312-FC5417029025

 

We had our upside down

The painful of past few months/years

Though I didnt show it here but in the igstories, thousands of people noticed bout it

I got him this Red iPhone 8 in red, and he s in love with it, sesuai ngan namanya RedDaddy.

I know ramai tanya napa bukan i amik nih jer coz im the Redmummy, that s coz i m happy with my 2 pcs of iPhone 7 , one tu pulak is 256gb lagik, yet this red is only 64gb. Lagipun ai pakai red casing gak, so takpelah tak pakai iPhone 8. Tak perlu mengejar sangat technology heh…

But for him, coz he s been using my previous iPhone 6 and dah naik jahanam jatuh janam jatuh janam. so he s entitled for this new one lah. The iPhone 6 dah jadi harta Abang.

Ini jadik hadiah previous Anniversary, the 17th and his coming birthday, raya present. Hah sekali rap terus. Sebab tu lah aku tanya khabar Bissell aritu hehehehehe

I love you RD.

Comment: 5

Zeeshan – the 6yo and the new school…and the Chess!

 

IMG_0430IMG_0468IMG_0486IMG_0487IMG_0490

29th December, is always Zeeshan’s birthday.

Hujung2 December pulak tuh, being December baby, dia tak berapa ler matang cam kenkawan lain yang lahir awal or midst year. Baru masuk 6 years old kan, yet the next few days nya on 2018 terus naik darjah 1, year 1. Sebulan seblum his birthday, dia dah advanced celebrate dengan gang2 kat Brainy Bunch. Itu juga adalah hari terakhir dia kat BBIM.

So aku dah buat party packs, dah tempah kek, dia mintak sama theme macam abang. Baju pun dia sendiri yang pilih,…..

IMG_1009IMG_1013IMG_1018IMG_1024IMG_1028IMG_1030IMG_1040IMG_1045IMG_1047IMG_1051

 

Untuk pertama  kalinya jugak, masa cuti sekolah baru nih, Zeeshan entered his first ever chess tournament kat Pusat Belia Antarabangsa.  Sama dengan bapak, abang and his cousin gak. So 4 of them dari pagi dah bertangga kat sana for 7 rounds of tournaments. Aku tak join kali ni coz memikirkan ini pertama kali Zeeshan entered the tournament, kenalah ada sorang parent yang monitor him. Coz takut in between tourneys nih dia tak tau nak ke mana hala bagai, nak pi table mana, board putih ke black so on sume lah. So aku datang kemudiannya, temankan dia. tengok caman depa the 4 main lah. But aku menunggu till 2pm jer, itupun lama liau…dahlah aku tak main.

As i said, menemankan Zeeshan. Frankly speaking, he belum mahir lagi on chess but kita saja nak expose dia on the tournament nih coz selain dekat ngan rumah, waktu cuti sekolah pun ye gak. Dan semua games dia kalah hahahaha…selamba jer dia ‘terjatuhkan’ castle, and betulkan balik, dah kira tak bolehlah. Chess punya rules bukan boleh main usik2 buah ngehh…..banyak kali je aku tengok opponents angkat tangan panggil arbiter.

but 2 games dia menang coz of bye and jugak ada satu game tu player tak turned up. Sampai ngantuk2 dia menunggu till petang habis tournaments. Oklah, pasnih kena sambung balik chess classnya.

But mungkin tournament for him, tunggu lagi kot…till dia bebetul dah ready. Right now, just for the parents and abang. Oh result for abang was, menang 2 jer, kalah 5. For bapaknya, menang 3 kalah 4. Aiman, my nephew, menang 1 ahhahaa….pecah gak telur ko man.  Overallnya, RD was at 37 place, abang U18 dapat 69 out of 85 and Aiman sama ngan his uncle punya Open category dapat 46.

IMG_2898IMG_2899

 

Korang tengok beza sebelum pergi sekolah, and selepas habis sekolah. Shan oh Shan…heheh boy kan. Selamba je dia cakap i donno la how to tuck in baju ni mami…balik cenggitu ler. Ini masa orientation day kat school, just few days sebelum sekolah officially dibukak. He s not attending any chinese school macam abang kakaknya, dia pun tak geti mandarin, memang totally more to Islamic school actually. Kalau nak pergi sekolah cina kena dari umur 4,5yo pi kindy mandarin. I  memang tak nak dia pergi sekolah cina dah..makpak ko dah tetua ni tak larat dah nak berulang tengok buku mandarin ko dik.

Lainlah abang kakak ko tu dekat gap umurnya ngan ko, sedap gak, kang depa sume dah abis secondary school, dah pi Uni bagai, makpak ko gak yang kena telek, so takpelah. for you, special case, pi islamic school.

IMG_2934IMG_2935IMG_2936IMG_2937

 

ini pulak, on his actual birthday gak.  Year end aku tak cuti, So on the 29th Dec itself tu, lepas solat Jumaat, depa naik LRT menuju ke KLCC, buat scaling gigi memasing. Betul2 habis waktu kerja, aku turun join depa and bertangga kat Toy’s R Us coz Zeeshan nakkan set power rangers. But bila dah sampai situ, korang tau la tu kan syurga bebudak, punyalah lama dia berpikir nak amik apa. Sudahnya tak amik pun power rangers, amik truck godang ngan kereta kekecik ke main banyak. Sambil makan kat Nandos tu lah dia membukak..bila tak bagi, mulalah bintang air mata. cembeng betul baby aku sorang nih.

IMG_2961

 

waktu tunggu Maghrib bergiliran kat surau KLCC tuh, dia bukak kepak truck dia. Sabar je lah aku tengok, tetengah orang ramai tuh. Siap ada brother sorang nih amik gambar truck nih, dia berkenan sangat ngan truck Zeeshan. Aku siap kabau ler nak beli  mana, harga bagai…..

IMG_2977IMG_2989IMG_2979

Habis KLCC, kami lari pulak ke Pavillion to get something else for the mom. 2018 kena ada motivation sket for something, so settled with that.  Apapun, for our loving Zeeshan, our baby..yang sangattttttttttttttttttlah supermanja ngan aku nih, a to z dok mami  mami mamiiiiiiiii manjang…you are special to us Zeeshan.

You are the last one, you are the baby brother for your abang kakak, you are also my superhero baby.

Happy Birthday, 6 years old.

Zeeshan.

Comment: 7

2 Birthdays!

October is always a month of 2 important birthdays. One is for the husband and one if for our eldest son.

So sembang hadiah segala, semua dah keluar cite lam blog, to recall: bapaknya dapat skuter sebijik and anak bujang dapat road bike sebijik, both in red colours. Of cos le takkan aku nak belikan hijau kuning plakkan.

A day before the bapak depa nya birthday, Kakak and ai went out to few malls.

First destination was to The Strand, hari tu the last day of Thai’s expo, so many kinds of food from Siam ada jual. Aku tried the nasi ayam pulut, sedap betul and kakak memedas makan mee tomyam. Air teh tarik depa pun sedap but banyak sangat. Jenuh nak perabih. Dan lastly kita makan itu mangga manis tanpa pulut coz aku memang tak makan pulut2 tu cenggitu (nasi ayam pulut tu lain, muka sebijik nasi).

Kat The Strand, pusing kekejap situ carik birthday party shop, yilek. So tengok Waze, the closest kat somewhere situ but tutup pulak. So pepusing lagi, sampai le The Curve Ikea. Parked kat The Curve and crossed to Ikea turun ke Ikano. huh berdengung betul banyak perjalanannya.

IMG_8663

IMG_8675

dan we got these, number 44 balloons with 4 red loves (meaning from the 4 of us). Just for their dad. Masa ni kakak ngan aku dah sakit2 dah kaki heh, sib baik le tak bawak adiknya sama. Masa ni ngah cuti Diwali pun.

So sambung pulak ke Seri Kembangan yang patutnya sekejap je kot leh sampai, oh aku pi petshop rumah aku dulu sebelum tu (memang dari Curve pun kena lalu umah aku lu before pi Seri Kembangan nih). Beli ubat kutu Chanel coz detected ada 2 kutu kat badan dia (dapat from her boyfriend masa matting). Grrrr….

Kat Seri kembangan ni sesat masyallah

Pak pung pang, sampai gak rumah baker. Memanglah patutnya baker antau ke rumah but aku tak tau bila nak balik rumahnya kenkonon kek tu kang sampai camna nak buat surprise kat bapaknya kan…

IMG_8678

mengusung kakak ngan belon2 nih from Ikano to parking The Curve. Sakitnya ati kat sini guard kabau kat sana sini bagai the party shop, padahal bebetul ujung food court tu jer, hiashhh…camna le kitorg tak penat berjalan. Nak makan lagi malam tu pun we both dah tak larat.

IMG_8684

Red scooter cake, mini size. dalamnya chocolate.

pastu esoknya pas keje aku angkut the 3 kids from 3 diff places to Midvalley…haih…penat 2,3 hari tak selesai.

Happy 44th Birthday to bapak depa. 19th October. I have long listttttttttttttttttttttttt to say about the wishes, but let s off the record, cite laki bini kan :)

IMG_8860

23rd pulak birthday Abang. Rode bike nya kek pun susah baker nak dapat, jadi le 2 beskal kecik tu hah, wpun takde red black ye bang….suka abang ngan kek nih. Pun the same baker, but kali ni baker antau ke rumah coz aku tak sanggup dah nak ke Seri Kembangan. Because his birthday falls on Monday hari sekolah (today actually) so kita celebrate semalam before Kakak balik hostel.

IMG_8864

Sedap dedua kek yang baker ni buat, asalnya from my reader, laki bini pastu aku ngan lakinya sokmo hai hai kat parking sampai la aku dapat tau bininya baker, terus aku engaged. Eh before that aku suh gak baker ni antau sekotak brownies coz kids ni cuti sekolah asyik makan jer makan makan, jadi feeding depa ngan kek jer last week. Maknya malas nak baking2 bagai heh. Follow the baker’s IG: flavoxpatisserie

By right kita patut pi MAPS, dah booked hotel segala but cancel coz abang pressure ngan exam sekolah dia yang sebulan tu. So tunggu habis exam lah baru kita berjalan, end up masa cuti sekolah lah gamaknya.  Birthday dinner / lunch treat bagai pun tak buat lagi,  abang sendiri mintak to do after his exam. Makanya, kek tu half bawak sekolah abang, leh makan ngan kawan2, pastu kakak sikit pun tapau gaof cos, and sikit for my anak2 buah.

Doa mami to abang semoga terus jadi anak soleh, mulut tu jangan asyik menjawab jer…makin besau halahai makin kuat menjawab cakap mak ko, Taat perintah Allah, ingat pesan, biar orang buat jahat ngan kita jangan kita buat orang, but kalau orang bully kita, jangan biarkan, lawan je balik bully tu, jadi abang yang penyayang and pelindung for y0ur sister and brother. Semoga the 15 tak berulangan (adalah list silap salah dia yang aku listed down kan few months ago hehehehe), dan apapun, road bike dah dapat, belajar jer bang, tak yah pikir benda lain, study jer. Dia ni satu pangai too concern ngan semua orang keliling dia (benda yang takkan terjadi blum terjadi pun dia dok pikiqa sangat), mami masa umur 16 taun, tak heran apa pun bang, enjoy the life. Ini ko macam masalah orang ada anak 10 punya pikiaq.

Habis exam nih, im pretty sure…and since he just turned 16 years old, he ll be asking – nak amik lesen motor. of cos, bapaknya adalah sangattttttttttttttttttttttttttt menggalakkan. paham2 ler kan. senang subcon kat anak ler tu apa lagik. So cuti sekolah nanti nih dia pi ler amik exam nanti tuh. Happy Birthday Abang.

Love you both suami and son.

Comment: 8