Birthday

Zeeshan – the 6yo and the new school…and the Chess!

 

IMG_0430IMG_0468IMG_0486IMG_0487IMG_0490

29th December, is always Zeeshan’s birthday.

Hujung2 December pulak tuh, being December baby, dia tak berapa ler matang cam kenkawan lain yang lahir awal or midst year. Baru masuk 6 years old kan, yet the next few days nya on 2018 terus naik darjah 1, year 1. Sebulan seblum his birthday, dia dah advanced celebrate dengan gang2 kat Brainy Bunch. Itu juga adalah hari terakhir dia kat BBIM.

So aku dah buat party packs, dah tempah kek, dia mintak sama theme macam abang. Baju pun dia sendiri yang pilih,…..

IMG_1009IMG_1013IMG_1018IMG_1024IMG_1028IMG_1030IMG_1040IMG_1045IMG_1047IMG_1051

 

Untuk pertama  kalinya jugak, masa cuti sekolah baru nih, Zeeshan entered his first ever chess tournament kat Pusat Belia Antarabangsa.  Sama dengan bapak, abang and his cousin gak. So 4 of them dari pagi dah bertangga kat sana for 7 rounds of tournaments. Aku tak join kali ni coz memikirkan ini pertama kali Zeeshan entered the tournament, kenalah ada sorang parent yang monitor him. Coz takut in between tourneys nih dia tak tau nak ke mana hala bagai, nak pi table mana, board putih ke black so on sume lah. So aku datang kemudiannya, temankan dia. tengok caman depa the 4 main lah. But aku menunggu till 2pm jer, itupun lama liau…dahlah aku tak main.

As i said, menemankan Zeeshan. Frankly speaking, he belum mahir lagi on chess but kita saja nak expose dia on the tournament nih coz selain dekat ngan rumah, waktu cuti sekolah pun ye gak. Dan semua games dia kalah hahahaha…selamba jer dia ‘terjatuhkan’ castle, and betulkan balik, dah kira tak bolehlah. Chess punya rules bukan boleh main usik2 buah ngehh…..banyak kali je aku tengok opponents angkat tangan panggil arbiter.

but 2 games dia menang coz of bye and jugak ada satu game tu player tak turned up. Sampai ngantuk2 dia menunggu till petang habis tournaments. Oklah, pasnih kena sambung balik chess classnya.

But mungkin tournament for him, tunggu lagi kot…till dia bebetul dah ready. Right now, just for the parents and abang. Oh result for abang was, menang 2 jer, kalah 5. For bapaknya, menang 3 kalah 4. Aiman, my nephew, menang 1 ahhahaa….pecah gak telur ko man.  Overallnya, RD was at 37 place, abang U18 dapat 69 out of 85 and Aiman sama ngan his uncle punya Open category dapat 46.

IMG_2898IMG_2899

 

Korang tengok beza sebelum pergi sekolah, and selepas habis sekolah. Shan oh Shan…heheh boy kan. Selamba je dia cakap i donno la how to tuck in baju ni mami…balik cenggitu ler. Ini masa orientation day kat school, just few days sebelum sekolah officially dibukak. He s not attending any chinese school macam abang kakaknya, dia pun tak geti mandarin, memang totally more to Islamic school actually. Kalau nak pergi sekolah cina kena dari umur 4,5yo pi kindy mandarin. I  memang tak nak dia pergi sekolah cina dah..makpak ko dah tetua ni tak larat dah nak berulang tengok buku mandarin ko dik.

Lainlah abang kakak ko tu dekat gap umurnya ngan ko, sedap gak, kang depa sume dah abis secondary school, dah pi Uni bagai, makpak ko gak yang kena telek, so takpelah. for you, special case, pi islamic school.

IMG_2934IMG_2935IMG_2936IMG_2937

 

ini pulak, on his actual birthday gak.  Year end aku tak cuti, So on the 29th Dec itself tu, lepas solat Jumaat, depa naik LRT menuju ke KLCC, buat scaling gigi memasing. Betul2 habis waktu kerja, aku turun join depa and bertangga kat Toy’s R Us coz Zeeshan nakkan set power rangers. But bila dah sampai situ, korang tau la tu kan syurga bebudak, punyalah lama dia berpikir nak amik apa. Sudahnya tak amik pun power rangers, amik truck godang ngan kereta kekecik ke main banyak. Sambil makan kat Nandos tu lah dia membukak..bila tak bagi, mulalah bintang air mata. cembeng betul baby aku sorang nih.

IMG_2961

 

waktu tunggu Maghrib bergiliran kat surau KLCC tuh, dia bukak kepak truck dia. Sabar je lah aku tengok, tetengah orang ramai tuh. Siap ada brother sorang nih amik gambar truck nih, dia berkenan sangat ngan truck Zeeshan. Aku siap kabau ler nak beli  mana, harga bagai…..

IMG_2977IMG_2989IMG_2979

Habis KLCC, kami lari pulak ke Pavillion to get something else for the mom. 2018 kena ada motivation sket for something, so settled with that.  Apapun, for our loving Zeeshan, our baby..yang sangattttttttttttttttttlah supermanja ngan aku nih, a to z dok mami  mami mamiiiiiiiii manjang…you are special to us Zeeshan.

You are the last one, you are the baby brother for your abang kakak, you are also my superhero baby.

Happy Birthday, 6 years old.

Zeeshan.

Comment: 7

2 Birthdays!

October is always a month of 2 important birthdays. One is for the husband and one if for our eldest son.

So sembang hadiah segala, semua dah keluar cite lam blog, to recall: bapaknya dapat skuter sebijik and anak bujang dapat road bike sebijik, both in red colours. Of cos le takkan aku nak belikan hijau kuning plakkan.

A day before the bapak depa nya birthday, Kakak and ai went out to few malls.

First destination was to The Strand, hari tu the last day of Thai’s expo, so many kinds of food from Siam ada jual. Aku tried the nasi ayam pulut, sedap betul and kakak memedas makan mee tomyam. Air teh tarik depa pun sedap but banyak sangat. Jenuh nak perabih. Dan lastly kita makan itu mangga manis tanpa pulut coz aku memang tak makan pulut2 tu cenggitu (nasi ayam pulut tu lain, muka sebijik nasi).

Kat The Strand, pusing kekejap situ carik birthday party shop, yilek. So tengok Waze, the closest kat somewhere situ but tutup pulak. So pepusing lagi, sampai le The Curve Ikea. Parked kat The Curve and crossed to Ikea turun ke Ikano. huh berdengung betul banyak perjalanannya.

IMG_8663

IMG_8675

dan we got these, number 44 balloons with 4 red loves (meaning from the 4 of us). Just for their dad. Masa ni kakak ngan aku dah sakit2 dah kaki heh, sib baik le tak bawak adiknya sama. Masa ni ngah cuti Diwali pun.

So sambung pulak ke Seri Kembangan yang patutnya sekejap je kot leh sampai, oh aku pi petshop rumah aku dulu sebelum tu (memang dari Curve pun kena lalu umah aku lu before pi Seri Kembangan nih). Beli ubat kutu Chanel coz detected ada 2 kutu kat badan dia (dapat from her boyfriend masa matting). Grrrr….

Kat Seri kembangan ni sesat masyallah

Pak pung pang, sampai gak rumah baker. Memanglah patutnya baker antau ke rumah but aku tak tau bila nak balik rumahnya kenkonon kek tu kang sampai camna nak buat surprise kat bapaknya kan…

IMG_8678

mengusung kakak ngan belon2 nih from Ikano to parking The Curve. Sakitnya ati kat sini guard kabau kat sana sini bagai the party shop, padahal bebetul ujung food court tu jer, hiashhh…camna le kitorg tak penat berjalan. Nak makan lagi malam tu pun we both dah tak larat.

IMG_8684

Red scooter cake, mini size. dalamnya chocolate.

pastu esoknya pas keje aku angkut the 3 kids from 3 diff places to Midvalley…haih…penat 2,3 hari tak selesai.

Happy 44th Birthday to bapak depa. 19th October. I have long listttttttttttttttttttttttt to say about the wishes, but let s off the record, cite laki bini kan :)

IMG_8860

23rd pulak birthday Abang. Rode bike nya kek pun susah baker nak dapat, jadi le 2 beskal kecik tu hah, wpun takde red black ye bang….suka abang ngan kek nih. Pun the same baker, but kali ni baker antau ke rumah coz aku tak sanggup dah nak ke Seri Kembangan. Because his birthday falls on Monday hari sekolah (today actually) so kita celebrate semalam before Kakak balik hostel.

IMG_8864

Sedap dedua kek yang baker ni buat, asalnya from my reader, laki bini pastu aku ngan lakinya sokmo hai hai kat parking sampai la aku dapat tau bininya baker, terus aku engaged. Eh before that aku suh gak baker ni antau sekotak brownies coz kids ni cuti sekolah asyik makan jer makan makan, jadi feeding depa ngan kek jer last week. Maknya malas nak baking2 bagai heh. Follow the baker’s IG: flavoxpatisserie

By right kita patut pi MAPS, dah booked hotel segala but cancel coz abang pressure ngan exam sekolah dia yang sebulan tu. So tunggu habis exam lah baru kita berjalan, end up masa cuti sekolah lah gamaknya.  Birthday dinner / lunch treat bagai pun tak buat lagi,  abang sendiri mintak to do after his exam. Makanya, kek tu half bawak sekolah abang, leh makan ngan kawan2, pastu kakak sikit pun tapau gaof cos, and sikit for my anak2 buah.

Doa mami to abang semoga terus jadi anak soleh, mulut tu jangan asyik menjawab jer…makin besau halahai makin kuat menjawab cakap mak ko, Taat perintah Allah, ingat pesan, biar orang buat jahat ngan kita jangan kita buat orang, but kalau orang bully kita, jangan biarkan, lawan je balik bully tu, jadi abang yang penyayang and pelindung for y0ur sister and brother. Semoga the 15 tak berulangan (adalah list silap salah dia yang aku listed down kan few months ago hehehehe), dan apapun, road bike dah dapat, belajar jer bang, tak yah pikir benda lain, study jer. Dia ni satu pangai too concern ngan semua orang keliling dia (benda yang takkan terjadi blum terjadi pun dia dok pikiqa sangat), mami masa umur 16 taun, tak heran apa pun bang, enjoy the life. Ini ko macam masalah orang ada anak 10 punya pikiaq.

Habis exam nih, im pretty sure…and since he just turned 16 years old, he ll be asking – nak amik lesen motor. of cos, bapaknya adalah sangattttttttttttttttttttttttttt menggalakkan. paham2 ler kan. senang subcon kat anak ler tu apa lagik. So cuti sekolah nanti nih dia pi ler amik exam nanti tuh. Happy Birthday Abang.

Love you both suami and son.

Comment: 8

Zeeshan and Abang’s Bike…

On the day of kakak’s birthday arituh, noonnya kita ‘tersinggah’ kedak basikal kat BSP. Kat area umah aku ada 2 je kedai basikalpun. Impromptu plan je tengok kedai nih. Asalnya nak tengokkan basikal abang. Cant remember lah aku ada mention idok but abang hilang basikalnya kat tasik permaisuri, dia tak lock kau! hah so for 1-2 months dia berjalan merata pi tuition ngan beskal his sister.

So since his birthday pun is coming gak next month, dia dah bagi list, 3 wishes to pick one. semua makpaknya tak approve hahahaha….semuanya min price at RM4-5k at least. But aku tak nak lah upsetkan dia…ada jalannya.

But first back to this shop, takde yang berkenan kat mata abang, but ada pulak yang adiknya berkenan.

 

IMG_5603

This yellow bicycle ada vroom vroommmmmmmmmmmmmmmmmmmm ye  kat right handle tuh. Bunyik sebijik cam motor but it s a bicycle!

IMG_5605

ok bungkus satu!

They dont have in red colour (soalan biasa orang akan tanya, why tak buy in red).

Deal is, dengan adanya basikal baru ni, dia berjanji untuk tidur sendiri in his own room/own bed. yabadabeduuuuuuuuuuuuu!! So ini bukanlah birthday present dia, but more to motivation untuk dia tidur kat bilik sendiri. Kakaknya dulu, hari adiknya kuor dari perut aku, balik dari hospital baru dia dapat berasingan tidur dari makpaknya yek.

But akhirnya, king size bed makpaknya, luasssssssssssssssss….ko bayangkan ler, bukan Zeeshan je tidur ngan aku, LV pun sama. Chanel ujung2 kaki aku jer dia tidur but pastuh bila kaki laki aku melasak, dia terpaksa turun gak, so skang selesa piau. Yang jadi mangsanya aku lah, bukan depa 2 tuh. Laki nak peluk, baby boy ni pun nak peluk mak, last2 aku yang jadi sandwich tetengah tiap kali tidur. But alhamdulillah dah over 2 weeks gak dia tidur sendiri. Mission accomplished!

This yellow bicycle nih ramai kat IGs aku suka giler, coz of the vroom part, harganya is RM240.

 

IMG_5702

IMG_5707

2 wheels belakang tu lambat laun akan dibukak cabut gak by apaknya. Skang dia lom lagik pun 6 years so biar dulu lah. Basikal lamanya dah bapaknya cabut 2 wheels tuh but lambat nak belajar coz time factor. Weekend je ada masa nak ngajar dia kan…so takpelah dulu, lagi setaun lah dik kita belajar bawak basikal tak yah pakai 2 wheels tu yek. Kira ok ler tu..dari mak kau, geti bawak basikal (wpun basikal tua yang kat kekampung pakai tuh) but malangnya tak geti konar.

Benar loh, aku boleh kayuh jer, wpun aku rendah and basikal tua tu tinggi, aku akan bawak kat on side palang tu, ada la caranya untuk orang rendah ni kan, cuma bila break, aku sokmo terjojol ke depan dan bila konar, aku failed liau. Konar part nih memang kat semua basikal lah aku fail, sebab tu lah aku tak boleh bawak basikal. Motor? lagi lah lupakan, dah sekali laki aku ajar, sampai skang aku tak nak dah.

IMG_6207

For abang, dapat dah dia early birthday present. The road bike yang dia nakkan sangat tuh. Harganya tak de le beribu riban, maknya kan queen of shopping online/offline, so aku dapat lah mengorek site yang jual dengan harga yang reasonable. Itupun hantar ke rumah, tak siap cenggini tau, in a very big box, abang yang pasangkan. But rasanya macam dia ada silap pasang hapa tah, so apaknya suh dia antau kedai basikal kat BTR, dengan upah RM30 orang kedai charge dia betulkan balik apa yang dia silap lah. N dengan itu happylah dedua my boys.

Over the weekend baru ni pun, abang sendiri pi sekolah kakak to visit her, sebenarnya nak show off ngan kakak hahahahah…but kakak tak berani nak naik coz tinggi sangat and satu lagi kat school (yelah kang kenkawan gelakkan pulak buatnya dia jatuh, pastuh ada pulak bebudak lelaki yang nampak, haih lagi lah malu, mana tau ada crush kot kan hiksss)….balik rumah nanti kakak nak melenjan beskal abangnya.

The end lah citer basikal…

Dan dan dan…maknya pun dapat gak adiah lain, sendiri beli hiks.

To be continued…

Comment: 6

Her 13th!!

IMG_5639

9 September.

Our daughter’s birthday. The only daughter pun yang kita ada.

Because it falls on Saturday, weekend yang dia tak boleh balik rumah or even outing. so kami berkhelah kat sekolahnya. As a simple girl, dia tak nak kek mengarut2, her fav is the Indulgence of Sec Recipe, so top up ngan bihun. Kita makan 5 beranak sikit jer, lebihnya semua bawak naik ke dorm. Makan ngan kenkawan pulak doh…

The laminated card tu was made by Abang.

IMG_5653IMG_5654

IMG_5659IMG_5660IMG_5661

That s her birthday present. Masa lepak kat spital waktu adiknya admitted tuh, dia cakap nak satu benda ni jer (she s not like abang siap berlist2 bagai). Dia nakkan jam Adidas but specifically in black and gold inside (as seen there).

There s one weekend (masa cuti sekolah), dia ikut aku pi training netball kat KLCC. so abis training tu, kita pusing jap KLCC, aku pi beli tight aku dalam Adidas, dia dok melepak le kat kedai tu sambil aku menerai, masa tu la dia nampak jam tuh and dia sudah  jatuh hati. She s very jenis simple kan, so jam tangan yg dia pakai sebelum ni pun makan bertahun2 tau, dia tak nak tukar walaupun aku bagi memacam jam lain.

So a day after adiknya discharged, aku pusing KLCC, carik jam nih (adidas masa ni dah relocated pulak, new shop yang relocate takde pulak carry jam masuk kedai), luckily kat Parkson KLCC ada, it has 30% discounts till end of September nih.

IMG_5667

kelakaunya sebelum tu dia dah nak nangis, coz she called me tanya bila nak sampai skul, aku ckp, alah tak dpt datanglah kakak. mami dok carik jam kakak kat KL ni tak jejumpa lagik. 

sebak je bunyiknya.

padahal kita dah nak sampai pagar sekolahnya hiksss

nampak je keter apaknya,  dari sebak sedih mengembang senyum sungguh, dapat pulak jam idaman *yet aku tipu gak kata tak dpt la jam adidas, dapat asadi, muka pun dah cuak*

prank sket je pun. Yet dia kena prank ngan kenkawan sekolah dia for her birthday lagi dasyat ….(berbatasan of course).

IMG_5673

IMG_5674

Happy birthday Kakak, semoga terus  menjadi anak yang solehah, anak yang membanggakan mak apak ko, banyak ucapan untuk kakak dapat from my IG and my FB page. Alhamdulillah.

Kalau aku letak gambar hanbag baru pun, tak pernah nak dapat that kind of like, but setiap kali post  pasal my daughter nih, gamaknya semua orang sejuk je tengok dia ni kan hahaha…

tapi pipi tu kakak ooiii…tembam pau pau.

She did thanks to all of you, but in Mandarin. Coz dia tak confident nak berucap dalam BM, English or Arabic. She’s comfortable converse in Mandarin, so bolehlah dengo ucapan thanks dia to all of you kat my ig or fb page yeak. Aku pun tak paham gak but abang kakak translatedkan lah apa kakak cakap tu kat maknya.

We love you kakak, Allah jagailah anak dara kami ini, lindungilah langkahnya, tenangkan hatinya dalam pelajaran, ukhwah keluarga dan yang penting, kena belajar lagi memasakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk…cuti sekolah aritu, kantoi dah lama tak masak, makin lupaa. Ha..siap ko cuti year end, kita dok dapur ye kakak.

 

 

Comment: 12

11 July – 42

I just turned 42, few days ago. To be exact on 11 July.

Tengok tuh bila dah tetua camnih, the excitement tu dah takde pun. Letak kat blog pun main kaup belated jer. But I had a very fun day on my birthday.

I took leave, me and husband pi breakfast at our nearest mamak BSP, together with my bff + husband gak. Pahtuh, both husbands balik. Laki aku ada urusan root canal dia (since akhir ramadhan sampai la ni tak settle lagi giginya). He memang tak join aku punya plan pun.

So me and my bff – we went to:

1. Jakel Mall near by Jalan TAR tuh, first time aku sampai situ, Kalau tak kerana dah  nak abis raya, mungkin aku akan membeli belah lagi kain baju raya kat situ. syukurlah insaf. Keliling mall besau tu kitorang pusing, depan belakang gak. Balik tangan kosong.

2. Pavillion – kat sini aku kena pi Balenciaga, then we had our lunch kat Kempachi. My bff gave me a pair of Poh Kong earrings (again, last year was gold, this year is white gold pulak), dia tau aku giler gold kan. Kat sini ada lah beli 2 helai baju.

3. Star Hills – checked out something at Dior.

4. IKEA Cheras – hah kat sini kita memborong few stuff. Padahal hajat nak beli satu barang jer pun but hasilnya sampai satu bag shopping tu kitorg 2 kena angkut sama2 membahu letak kat kereta and turun balik for coffee.

5. My Town – sama je pepusing hasilnya for IKEA tuh, dah tentu mall depa 2 nih next to each other.

6. AEON Maluri – pun ada ler dapat shopping sesikit.

Yang kita skipped pun SSF Cheras cos kawan aku allergic tempat yang ada bebunga bagai, yet jual bunga kat situ tak sampai 10% pun, the rest sume bembarang rumah, hover tau pompuan. But actually 2 days before birthday aku, aku dah pergi pun SSF tuh, depa kan ada buat 31% discounts till 18 July nih. But aku nak pergi lagi coz aku nak claim my birthday month nya 50% discounts.

So tu lah, macam pergi kerja je kuor masuknya, balik pun waktu lebih kurang aku balik kerja gak. But gotta spend time with my bff, we hardly meet (setaun 2 kali je jumpa pung), she s leaving back to Beijing soon (yes the one that I visited last year, sama jer orangnya). Memang malls haunting betullah hari tu.

Malamnya, I had dinner with my husband (2 sons at tuition, kakak of cos lah takde dia kat hostel). Pastuh malam tu jugak laki aku ajar bawak scooter. 2,3 rounds, I tak bolehlah. I m so phobia, terjerit2 aku belajar bawak motor tu walaupun dia tak lepaskan pun minyak ke break kiri kanan tangan tuh.

So misi untuk belajar bawak motor memang terpaksalah dibatalkan. Tak kesampaian nak pakai high heels pi KLCC ngan scooter, forget it. Selain dari aku takut nak jejak kaki, badan pun nak kena ke depan habis untuk kaki sampai ke tanah, aku memang takut nak pusing minyak kanan tu, jadi abaikanlah. Boleh strike out, tak yah dah panjangkan hajat nak belajar bawak motor. sob sob. Majorlynya aku takut ler.

IMG_1689

 

Malam sebelum birthday, my 2 sons bagi big card. Thanks abang and Shan. On birthday nite gak, Zeeshan ada buat pom pom balls card ngan cikgunya, besau betul dedua cards tu heh.  Semua handmade. Also malam before birthday gak, laki aku balik awal from his work (pun after midnite) and delivered (kenkonon surpriselah) big choc cake. Ramai orang dapat makan kek tu aku peragihkan, kawan2 sekolah kakak pun dapat sama gak (of cos we sent to her), sek abang and Zeeshan gak, even my opismates pun ramai merasa. Thanks suami for the cake. Fendi’s handbag was part of the birthday present from him :) .

I oso got that big flower (artificial), from RD. Eleh aku yang pilih bunga apa yang aku nak, kang dia hantar bung hidup, tak hingin dah aku. I want all the artificial flowers, barulah leh pakai sepanjang zaman. Ngeh….

apapun, thanks for the wishes, for my birthday nih, I wish semoga kesihatan mak ajah kembali sediakala, chances aku untuk umrah and haji dipercepatkan, anak2 dilimpahi dalam lindungan Allah sentiasa, dan banyak lagi, doa yang bebaik…terima kasih Allah.

The rest of the photos (please refer to my Instagram). Love.

Comment: 3