Gegirl

Additional classes for the trio…

Setiap tahun, bulan March adalah bermulanya semua sessi kelas tambahan or any private sessions for our kids. Meaning jadual aku pun sama berubah ikut anak2 nya schedule.

Abang have tuition classes for every 3 days during weekdays. Sehari je yang dia akan pergi balik sendiri but the other 2 days aku akan jadi supir untuk hantar jemput dia. Remember apaknya bukan keje waktu normal hours so everything memang on his mak nya lah.

Meaning, 3 hari ni semua kerja rumah yang biasa abang bantu aku, totally tak boleh buat, so aku ler yang buat sesorang, ada le yang reringan Zeeshan tolong sama gak. So dari basuh kain baju, sidai kain baju, lipat kain baju, memasak, kemas kitchen, vacuum segala bagai, aku lah supermaknya.

IMG_7998

Ini hari yang kakak dapat pulang ke rumah, so dalam sebulan twice a month kakak will join the Chess Class. Led by Coach Din, helped by Coach Fauzi, they are coaching my 3 kids for our wajib kena amik tau main – Chess.

IMG_8585

Untuk 2 kelas lagi yang kakak tak dapat join, hanya Zeeshan dan Abang je lah in the class.Usually masa kelas aku terus dok atas, buat keje2 lain pulak.

IMG_8033

Oh Kakak ada buat drama 3 hari di sekolah barunya hahaha, i tak sempat lagi nak update anything on her new school tuh, nenantilah. So part of it, aku carik Ustaz yang ajar her Arabic Class. She was from chinese school and walaupun dia ada basic Arabic, but not that strong. Current school ada 3 subject dalam fully bahasa arab so I have to help her lah in terms of arabic nih. Luckily my mom’s arabic ustaz nih ada slot untuk ajar Kakak. So for twice a month, waktu kakak balik, Ustaz akan mengajar di rumah.

Ustaz Hafiz ni sama yang in charged on the qurban Cambodia.

 

IMG_8843

dan bila weekend yang Kakak tak balik, Ustaz akan datang ke sekolahnya di waktu melawat weekend tu lah. Asalnya aku buat 2 kali per weekend, but macam melecehkan ustaz pulak nak datang 2 kali kan, so aku suh buat sekali harung dalam sehari yang dalam setiap weekend tu lah. Dan bila Ustaz datang mengajar di sini, RD and Zeeshan akan datang teman sama. This one aku tak datang coz a day before tu Sabtu aku dah datang melawat dia (that weekend tuh aku laki bini bz dengan chess tournament).

IMG_9094

Zeeshan pulak, twice a week ada Reading class. Pun aku engage teacher datang rumah. Thanks Aunty Mia. He needs to speed up his reading coz tahun depan dah nak masuk Year 1. Once a week pulak, our mengaji kelas masih berjalan seperti biasa, that s by Qila (anak2 panggil Kak Qila), ini dah 6 tahun macam nih, but since abang kakak dah khatam last year, mengaji kelas hanya untuk aku dan Zeeshan sahaja lah.

So memang our weekdays sangat full, malam harinya. Aku pun dah tak banyak events luar so tak perlu nak pikir hal blog lagi dah, if ada event or clashes or kejer etcs, bapak depa will help out to work from home.  Sangat jarang dan so far masih lagi aku manage semua nih. Tak kacau laki ai ye…

Zeeshan’s bedtime skang dah lari ler, no more 830pm. Nak dekat kol 10malam baru dapat tidur skang nih coz dia ada 4 private class during weekdays.

Aku sangat pentingkan masa, selagi boleh buat kelas tu di rumah, sangatlah aku akan carik usaha daya coz if kat luar, kena waste time on travelling segala. Abang’s case is different, dia science stream, susah nak dapat cikgu2 yang boleh nak datang rumah with all those subjects. Lagipun dia sonok tuition luar coz kompem 2 malam dapat tapau makan roti canai :)

Anything for the kiddos. Insyallah.

 

Comment: 3

New journey for our daughter…

IMG_4970

This was taken dalam midst January. Di sekolah Naam Kheung, kakak and abang’s former school (now that they have left the school, I can peacefully mention ler nama sekolah).  Kakak di belakang, tudung hitam tuh.

IMG_4971

sibuk je ko dik! kakak was invited by the school untuk kecemerlangan dalam UPSR taun lepas. Alhamdulillah, beliau sesatunya anak Melayu di sekolah cina ni yang mendapat penganugerahan.

IMG_4972

memasing datang dengan baju sekolah, kakak datang dengan baju koko sekolah barunya kot hehehe….

waktu ni, Kakak was actually dah bersekolah di somewhere Cheras untuk aliran agama for almost 3 weeks jugak. Tapi pada minggu ketiganya, kami dapat offer dari Jabatan untuk the same aliran but untuk sekolah yang lebih bagus (cluster control school).  This means, ini adalah seolah keempat. Earlier dah registered di 3 sekolah, 1 lagi sekolah pulak kami declined the offer (speaking of the skul yang kami declined nih, ianya tak menjmin kemuslimahan anakku, walaupun it s an international school with full scholarship, Kakak was offered coz she s the best Malay students from the chinese school so the international school wants her to in their skul).

IMG_5302

baru dia seronok di sekolah baru 3 minggu, dah kena tukar sekolah lagi. The new school, is the same aliran agama but wajib untuk stay at the hostel. jadi, berpergianlah  anak dara kami. Your mom is a red lover but I sanggup carik all stuff in purpel coz I m not a kiasu mother. Segala benda yang ada purple, aku carikkan untuk Kakak pakai / bawak at her new school. Kakak suka purple lor….

IMG_5446

anak aliran agama, haruslah maknya bertudung litup ikut hantar ke sekolah hiks…

IMG_5461

So dah sebulan lepas gak lah, kami laki bini hantar kakak register di sekolah barunya.

IMG_5468

Mak pak ni jugaklah yang menyusun atur barang2 kakak di cabinet barunya. But ai think lepas 2,3 hari, kakak tukar gobok and katil coz ada sorang student dalam dormnya berpindah sekolah. Memang sehingga at least bulan June setiap tahun, students akan bertukar sekolah, banyak kali bergantung pada offer sekolah. Ni MRSM baru kuor first offer, belum lagi untuk sampai 3rd intake. selagi tulah pelajar akan terus bertukar sekolah. We did appealed for MRSM for Ulul Albab (our submission masa first round dulu ada masalah technical, thanks to the husband).

IMG_5530

half of the day, kami uruskan sekolah kakak nih and tinggallah kakak di new school, hostel without her parents guardians. :(

Sedih le gak, but aku tried not to show my sadness depan dia coz i dont want our last moment separated tu dia nampak aku sedih coz kang terkenang2 dalam tidurnya….

dengan satu syarat, she has to call me every ay. till now walau dah lebih sebulan, she never miss calling me. Dah 2 kali balik rumah and hehari yang dia tak balik tu, kami pegi visit dia at the hostel Ada gak satu hari tu, aku selamba jer pergi takde appointment ngan dia, coz nak hantar barang dia urgently, sib baik ler waktu hantar tu dia ngah riadah and perasan kereta maknya.  Else, aku kena pi jumpa warden lah.

 

IMG_6134

kerja aku skang memang kutip je duit coins kat rumah tu, antau kat dia. baru ni dah supplied pun cepat gak abis. So aritu aku tukar ngan kawan aku, he has like banyak giler coins, dapatlah dalam RM70 coins, campur ngan collection aku sendiri, 100 lebih gak lah. Sampai bila lah bertahan tuh, rasanya tak sampai sebulan gak kot hhahahaha

IMG_6315

everybody was like asking me, adakah kakak memilih aliran agama coz by choice or dipaksa something like that. It s all from her heart. She wants this, and of cos alhamdulillah anak2 aku memang aku terapkan nilai Islam kuat sangat dalam diri depa. Sebab tu lah aku tak galad pun bila kita tolak offer dari private international school tu coz that school reratanya more to modernism sedangkan ai want my kids to get into Islamic line.   Abang was once kena tegur dengan cikgu sekolahnya coz enggan bersalaman dengan one of the female teachers waktu atas stage amik adiah something like that. Hem…

I have placed few pcs of my Aidijuma’s tudung yang dapat melambak2 tu dalam kereta, just in case I need to go to her school anytime anydays. I know orang dok tak hehabis mengata, anak dah macam ni pun mak masih lagi tak nak bertudung litup. Thank you once again, doa jer lah memolek, tak yah condemn maknya sangat.

Though she s in aliran agama, tapi she is still taking extra class di sekolahnya ni untuk her Mandarin. Itupun aku tak habis lagi discuss ngan 2 teachers dia, coz the clashes of the subjetcs. Asalnya dah molek, cantik jer, boleh attend one session pastuh sekolah pi tukar pulak new timetable, haru biru hidup aku petang Ahad baru nih. Mana ngan tak sihat, mana ngan discuss dengan dedua teachers tuh.  Ini bukan keje si laki aku, he couldnt be bothered, aku je yang handle hal2 ni bagai. So kena ler antau appeal letter to the school to allow her untuk keluar at one 2 sessions so she can be in the mandarin class. Arabic ko ada, mandarin ko ada kakak, she wants that too, dia tak nak tinggalkan her knowledge in mandarin begitu jer, so sebab tu lah dia suh aku usaha gak untuk she gets into the class. yelah, mak kau cuba ler nih.

Heharap ada good news untuk abangnya gak, insyallah. Itu keje laki aku dok panjat jabatan tak sesudah.

Update: I did this entry about few days ago, but as of today, Kakak just got an offer to a boarding school, this week will be her final week in the current school. The new school pun masih fully aliran agama islam and much more nearer to us :) . Alhamdulillah.  In less than 2 months, kakak dah bertukar 3 sekolah and with 5 offers. Mungkin ini sekolah terakhir, tak larat dah nak pindah randah, banyak kawan ko kakak….insyallah.  I ll share the names of the 4 schools selepas kakak dah masuk this new school.

 

Comment: 13

Like a single father’s trip…

This is a very long overdue post. To be exact, on the last final 10 days of December, ai was kerja, no cecuti at all. But husband pi pusing merata tempat with the kids. So, aku combine semua places and projects depa, here u go:

Bermulanya cecuti depa dengan pergi tengok wayang, macam biasa la kalau movies ni, aku ngan Zeeshan tak pergi. So depa melayan Star Wars – aku memang tak minat sangat cite2 cam Star Wars tuh. Pastu abis pun almost midnite but depa tak terus balik pun, menyambung pulak ke pameran buku  Big Bad Wolf. Siap bawak small luggage. yearly visit, dah 3 kali kot depa pergi, aku memang tak gi lah gak. So dah kol 2,3 pagi gak lah baru depa balik.

The next weeknya pulak, lepas Prince Court visit, depa mai lunch with me  but pastuh aku sambung kerja and depa pi pulak the Petrosains. Ini memang setiap tahun depa wont miss.

Some of the photos:

IMG_4066

IMG_4067IMG_4068

adik punya adore ngan dinosaurs but bila tengok dedepan, takut bakpiang hahahaha….katanya ini trex. trex jahat, suka makan animals lain, even can eat other dinosaurs gak. Dia kan terer tang2 binatang gini…tu pasal dia takut ngan replica ni…sedap ler abang kakak menyakat

IMG_4069

hok nih, sampai malam depa melepak….

IMG_4070

esok2nya, depa pi bowling pulak…kat alamanda.

pun aku takdak yah….as i said, i was at work.

IMG_4072

di hari yang depa tak kuor, one of the days tu RD pasang chandelier (together ngan abanglah). Itu memang dekat lebih 6,7 bulan baru nak berpasang. Tinggi kat ceiling tangga tuh…memang sehari depa spent buat keje tuh. Aku ingat lagik aku balik kerja tengok rumah omanghaih…berkapaunya!

Diorang ada jugak buat project kemas attic, loteng atas rumah. Segala mala kekotak yang simpan, isinya memang berpakai, tp kita buang kotaknya.  baru aku pasan, kotak philips iron ijau tu depa buang ker…ler hai, aku nak jual iron ijau tuh. Since dah ada iron magic philips biru purple tuh. Pakai pun kejap sangat the iron ijau tuh. Sapa nak beli? akak nak jual timbang kati heh…

Also, pun bapaknya team up ngan anak2 pasang balik the red frames kat our private wall. Letak gegambar baru too.

IMG_4071

heh comel ler ustaz kecik nih

IMG_4073

masa dengan khutbah jumaat ni, ke ngah nak solat bagai, aku pun lupa…boleh pulak dia nak kencing hahaha…..ini bapaknya le cite, ko masa ni ler nak membeseh dik oiiii

IMG_4075

 they did the cat rumah gak. Sibuk pulak si Chanel tu pun nak melanding tengah2 sesak sepah nuh. Ini ada satu section yang laki aku buat hapa tah, so kena repaint balik. Jadi, pun kerja project depa berempat. Bersambung2 2 hari gak buat nih….

cuma dia utang aku, kat atas dia tak paint lagik, coz ada kemudian2 tuh kita panggil orang tetambah lagi plug socket dinding tuh, jadi abis le cat pun ditarah

IMG_4064

ini aku prepared sendiri sorang2….hari tu depa and the cousins nak pi mandi sungai, also dibawak dek laki aku gak (pun his yearly’s duty). Jadi dengan bantuan kuali periuk belanga speacially the air fryer Philips tuh…semua bersiap. Aku buat mee goreng, ada kek dari Zeeshan’s birthday, kerang rebus, fried nuggets, burgers, sosej, ayam2…dan jejanjans bagai ….

IMG_4076IMG_4077IMG_4078IMG_4079

diorang pi mandi kat Sungai Gabai. Bahagian atas tuh. Elok ler depa pergi pun, aku ingat lagi, untuk hari yang depa pi mandi sungai nih, rumah aku musim takde air, so seharian aku mandi lambat, nak maghrib baru ada air baru mandi. hish….Memakan tu semua, selain dari aku bawak bekalkan, ada gak dari my adik badik ipar lain too.

 IMG_4080

Can u believe that my husband bawak all anak2 and anak2 buah sumbat dalam satu  kereta. Kira le bape ramai bebudak dalam nih. Aku tang air laut, air sungai, ke air pool memang tak gemor ler. renyah ler….nak bersalin2 hish…tak per ler. Dok umah mengemas, main chess lagi best.

IMG_4091IMG_4092

notice tak depa sume pakai baju yang sama? (except Zeeshan, but masa awal pergi dia dah sarung black and white shirt gak), ni dah malam baru depa nak posing sesama pakai nih. Laki aku pun melayan jerr lah…siap ngan river river ke hapa hipster punya posing. ….Baju ni depa sendiri beli bayau tau…awal2 cuti tu depa reramai pi skating, selai RM10 ke RM20. ke main memasing.

The esoknya pulak, abang kakak and 2,3 orang cousins yang bebesau,  ikut Kak Ngah pi naik panjat Bukit Broga. Kol 5 pagi kot dah gerak dari rumah mak aku….kol 10 pagi balik rumah semula, memasing bantai tidur till petang. Huh…sib baik le korang tidur umah nenek, if tidur umah mammi, memang dah kena high pitch.

IMG_4265

macam nak demam Zeeshan nih…tu pasal ada cool fever kat palanya.

this was like few days after mandi sungai, bapaknya bawak pi visit nenek Kapar, but pastuh terus ke Bukit Melawati.

IMG_4266

aku sendiri tak pernah sampai sini (mbe pernah masa kekecik dulu kot)….

IMG_4267

jejauh carik monyet kat Lombok, kat sini pun ada ye dik :P

IMG_4268

yang ni nak pi tengok the kekelip2. memang tu lah aku cakap, laki aku memang rajin berjalan tempat sejarah2 nih, bagi anak2 kenal. Mak nya tak kuasa hehhehehe

IMG_4262

abang kalau goreng keropok, memang tangan dia menjadi lerr. sedap pulak tu sangat. Ini semua 7 balang dia yang buat sendiri, in less than an hour. Dah jadi routine, selang 2 minggu abang akan tolong gorengkan, coz mulut rumah aku ni memang mengunyah le sangat kerjanya…

IMG_4521

esok2nya…pergi pulak ke festival LAMPU Putrajaya. Pun aku memang tak minat gemor lerr nak ikut, coz earlier sebelum tu kitorang pergi berjalan ke Jusco bagai. ini kang past midnite bagai baru balik, eh tak rajin heh…semua anak ada sama dalam nih, kakaknya pi beli air kejap masa lam photo nih.

IMG_4270

Berjalan2 merata jugak, but kerja rumah kena settled sama gak lah. So ini antara kerja rumah yang abang buat, kakak pun ada jobs dia gak. I thankful anak2 dah tau buat kerja memasing, tak menyesallah dari  kecik aku ajar depa pandai buat kerja rumah walaupun kita ada maids (dan of cos keputusan untuk hapuskan maids dari our family, adalah sangat tepat).  Even now pun Zeeshan yang 5 taun pun tau apa kerjanya, at least dia kena either pasang tali curtains or tutup  tali curtains. Lepas makan wipe the table and vacuum the floor if ada nasi tumpah. itu sangat dia dah hafalan. kalau bagi job basuh pinggan, halahai, abang kakaknya yang kena redo balik kerja si adik, tak bersih, mana ngan air bancau sampai ke tiles. or isi air to the bottles minum, hah bolehlah bagi Zeeshan, asal botol tu yang jenis kecik reringan.

Tang berjalan2 pulak, coz aku kerja, anak2 lagi sonok maknya takde hahahaa, coz kalau tidak kang, maknya asyik nak balik cepatttttttttttttttt jerr. Frankly speaking, aku memang malas ler nak kuor bagai, i love staying home.

Lagi satu bestnya kalau kuor  ngan bapaknya, if pergi mamak (their fav), depa leh order maggi soup. Kalau ngan maknya, memang aku cantas sketlah (eh mami buat maggi ads, melambak maggi kat rumah tu, so order something else). kompem jadi gitu. Dengan bapaknya leh tiau sket…adik pun dapat minum air sejuk gulp gulp gitu. hah pastu malam batuk kong2…

This was year end of 2016…end 2017 if tak holiday gak, berpusing macam ni gak. Aku tak berapa gemar ler pi holiday year end nih, selain dari mahal menggila, sesaknya toksah cakaplah.  Anyway, thank you  RD for being the ‘so called single father’ waktu berjalan ngan bebudak ni. This year kalau pi lagi Petrosains or tetempat yang setiap tahun depa pergi, kompem staff sana ingat betul ler kot bapaknya nih single dad hahahaha….ceh..bininya ado hah,  maleh nak kuor rumah, ai is puteri lilin :P

 

Comment: 8

IB – Mak Cun Dilwale

IMG_0280

hp je 2 lelaki ni. Ini adik bongsu aku, dia buat operation ACL ke hapa tah, orang2 bola tau lah. In fact baru sebulan lebih lepas my adik yang no 5 pun buat operation yang sama gak. Depa ni kaki2 bola, tu yang kisahnya…

IMG_0293

so mak abah and adik2 dah sampai dulu, kitorg gi makan kat Haslam Restaurant bawah tu, masa melawat adik no 5 kat hospital yang sama gak, we had dinner kat situ kan, so macam sedapnya lahai food depa so bila naik balik, bawak berbungkus2 kuih muih and bubur.

IMG_0296

meriahnya ko bilik spital ni, kalau sorang 2 budak pun leh gamak inikan pulak reramai gini. Ada 2,3 orang lagi baby and toddler takde dalam gambar ni heh…dok kat mak2 depa (pun ada dalam bilik nih).

IMG_0300

masih lagi huruhara..dah tak yah lah…payah btol bebudak nih

IMG_0310

apa le ko temberang abah ko tu dik

IMG_0356

tebalnya makeup aku,but takpe lah, event malam. so heavy2 pun biak pi lah kan….siangnya lepas hospital tuh kita pergi IB checking tickdets nak tengok Mak Cun Diwale..aku kan suka hindustan2 nih, kakak pun suka le yelah dia bebudak mmg la suka artist2 nih. Jadi kita pergi berdua jer malam tuh, apaknya tak hingin nak ikut heh :P

IMG_0367

split sikit….i have this type of seluar, 4,5 lai kot, diff colour of course.

IMG_0371

laki aku cakap (mesti mak hang suh horang shoh shoh tepi nak bergambar kat sini). ahhahaha ni kes gambar kat Kuta, Lombok tulah, yelah nak dptkan besau ni punya frame. Thank you to orang2 di situ yang amikkan gambar nih.

IMG_0388

sampai awal so lepak jap kat cafe. Tak makan coz dah makan sesiap kat rumah, jadi minum2 jer….

IMG_0396

Thanks laki tolong belikan tix nih, eh tolong bayarkan for both of us. Aku nak amik yang murah sikit but dia upgradekan nih heheee…. patut bawak Zeeshan gak dia suka hindustan but nanti past bedtime dia and ni sampai midnite some more ni untuk umur 6years and above je.

IMG_0418

taklah depan sangat, but just nice. Best show Mak Cun, ada le yang macam lemau2 part gak, tang hindustans menyanyi tu kita boleh record, i did posted them kat my own fb. Layan hindustans best wor…sebab tu antara punca utama aku nak sangat tengok Mak Cun nih.  Lambat abis, 1130mlm baru abis and midnite gak baru sampai rumah. Mentidoq anak dara all the way dalam kereta.

Tapi yang kat rumah pun the boys 3 tuh, melayan movie gak, not Zeeshanlah, dia tu kan tidur awal at 830pm dah panjat katil.  Eh jap speaking of anak tidur awal ni, sebelum dia sekolah dedulu tu, midnite gak baru dia tidur. but aku memang set few days sebelum school start, anak2 kena start digest tidur awal. So till now dah 2 tahun sekolah pun kan, dia dah masuk dalam system badan dia, kira 830pm tu dah memang waktu tidur sangat. Weekends pun sama gak coz dia wake up early, 630am dah bangun (dia bangun sendiri tak payah nak kejut), jarang2 lah dia bangun lambat….

we didnt stay long pun untuk amik gambar ngan artist ke bagai, gambar atas stage pun lupa nak tepek sini hiks…tak penting, yang penting is muka aku :) . Erma Fatima leh buat lagi Dilwale pls, kain sari lengga donno whatever lah yang Umie Aida pakai sepanajng 3 hours show, oooo to die for betullah. Lawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyaa!!! Hero yang dari Pakistan ke mana tah tu, biasa2 jer, but dia pandai menari la, but speaking of menari tu kan, aku tengok ada lead dancer (our Indian) lagi gempak dia menari.  Best kalau the lead actor tu pakai local kot, coz tahlah, that s my opinion.

Comment: 2

The new white…

IMG_3524

if you, nak pakai lagi tak?

sure  a big no ler kan. Kekdahnya anak dara aku pakai this kasut for like straight 9 months, sepasang ni je lah. She asked for a new pair, bapaknya jawab alah lagi sebulan je kot sekolah. Kakak pun datang kat aku, showed the kasut to me, and yes, of cos le aku suh bapaknya belikan gak new pair. Kesian ler heh, ni bukan zaman aku dulu, and ni sekolah ada lagi dekat 2 bulan kot. So sebelum sekolah bermula haritu, dapatlah a new pair, itupun orang kedai dah tarik sliding nak tutup, last minute purchase.

Sebab that was her first time pakai kasut bertali, for 9 months and her new pair langsung takda tali2 bagai. Now she tau dahlah hazab bertali2 bagai nih hiks…lunyai betul kasut dalam gambar nih, bila ko tenung lelama muahahaa….

Good luck for your UPSRA kakak, in 2 weeks time.

Comment: 10