Gegirl

The movies The Ayam The shopping…

 

IMG_6276

parents chat with Abang

abang kan di Kelantan, but by now dah balik ler.

So part of his projects di Kelantan ialah belajar tangkap ayam, dapat mandi sungai, cuba tangkap belut but failed hahahahaa….dan segala jenis kehidupan kampung dia belajar. mungkin tak dapat banyak but i hope to send him again to Kelantan lagi coz banyak dia boleh learn.

Kelantan, once again coz my sister kahwin dengan Kelantanese, so my adik ipar ler. Jadi kalau nana balik cuti sana, my dad Abah suka ikut sama kira bercuti and tu yang aku nak anak2 aku belajar cara life hidup kampung.

so nah, his challenge is to tangkap ayam.

 

IMG_6286

dang! got one

hahahaha but tak acik.

RD cakap ni bukan abang yang tangkap, macam abang pegangkan jer, abang did tolong kejar but masih lagi gagal menangkap secara solo. Takpe bang, next trip abang mungkin dah boleh tangkap ayam, and you may get a laptop as you wish for.

oh ada tangkapannya actually, video dan entry akan datang, insyallah.

IMG_6295

Di KL, ada satu hari laki aku datang KLCC, so kita movie date. Cerita si Tom Cruise tu lah, Edge of Tomorrow. Patah hati akak tengok cerita tu, boring hoi! At one time akak tertidur2 sama dik.

Pasal ko je Tom aku datang tengok ko tau, kalau tau jalan cerita gini, mimpi bangun mimpi bangun jer keje dalam mimpi tuh hahahaha

Singgah at SF coz laki aku potong belt yang aku belikan sebelum tuh…

IMG_6301

Sushi ni aku makan 2 hari berturut2! Dalam movie, RD belikan nih, the next day makan ngan gang2.

The same flavours, coz aku gilakan sangat hoh. Now aku kena makan carbs back, doctor suruh, hahahahah coz my body dah fit back, dah boleh amik carbs and tapi aku masih tak nak le amik nasi macam makan ngan lauk tuh, takde langsung pun aku makan gitu, kira sushi is part carbs aku lah jugak.

As long as my weight ideal tak naik walaupun sekilog lagi, dah ok.

IMG_6362

Mom’s day out pulak, ngan just my one and only daughter. Pun tengok movie. Cerita X-Men. itu jer cerita yang aku nak tengok, located at Leisure Mall. Habis kerja terus amik kakak. Tickets no hal, semua beli online :) .

The next day pulak, Kakak, Maid and Mia (anak Rose GBM) pulak tengok wayang, just the 3 of them. Depa tengok Maleficent.

Ada yang tanya bestnya maid kak red boleh tengok2 wayang, that s not the first time, dah banyak kali pun, i treat my maid just like my family, cuma tu lah, ada maid yang dedulu hoh, memang rasa nak bagi makan cuka jer, sakit hati betul. Dululah…alhamdulillah sekarang ni ok wpun yang skang ni ada jugak hiccups, specially mulut maknenek dia hahahaha, but we still love her.

IMG_6365

Kakak my one and only daugther

IMG_6324

earlier, aku pergi shopping kain baju maid aku…

Sehari sebelum tu aku dah belikan online for her baju raya and baju jalan2 jugak. Total damage for her, for this month is RM700. for kain baju jer tuh. Tetiap bulan dia memang akan dapat baju baru, ada jugak baju lama aku yang bebesau dia boleh pakai gak. pakaian dalam dia pun semua aku yang tanggung mar….everything on her semua on me. Gaji bersih dia tak pernah seposen pun berusik.

Suka betul dia bila dapat kain baju baru….dia dah ada berpasang2 baju kurung melayu coz budaya kita, pergi wedding kena ada baju kurung jugak.

Balik tengok movie dengan kakak and Mia malam tu, dari jauh dah jerit, Ibuuuuuuuuuuu bestnya cerita tu ibu, makasih ibu hantar jemput tengok wayang.

 

IMG_6314

hahahah besar kan baju nih? when i was fat one. Baju ni la yang bersarung di badanku.

IMG_6305

 

dude: nak bagi harsh comments pergi belajar tukar sket IP as many as you boleh? kalau pakai nama memacam, but using same IP, shame on you dude? Apa le susah hati betul ko ngan Kak Red nih, pi scan sket hati tuh, so hitam tau.

as i mentioned dalam IG, takkan lah akak nak buang or simpan saja, bukan murah2 alang pun (mungkin pada ko murah) but for me yang jenis beli baju almost setiap minggu, ada kalanya setiap hari (offline and online), adalah sayang untuk biar begitu sahaja, one of the baju baru jugak, so kita pakai le jugak but of cos kena tuck in. Doc Jasmine agak pantang kalau tiap kali aku datang jumpa dia ngan baju bebesau yang lama, she s not happy with my appearance ngan baju loose besau gedabak, keeps on asking me to get a new one with my new figure. Ye lah doc, memang le menyopping.

Speaking of pants pulak, none of the pants lama can fit in, terlampau loose and wpun pakai belt akan nampak the bigger part specially on peha ngan bumps, so semua tu pun aku dah simpan, mungkin akan lantingan jugak.  My pants semuanya sekarang S size, baju also goes to XS and S size. imagine it was quite a drastic transformation from L size to XS/S size

Remember aku ada pergi Jakarta arituh and i bought lots of caftan and kebaya, huwaa….besar! Gi mana mau nya dong! Sayangnya nak jual kat orang, bukan senang nak dapat kat KL nih. but takper, simpan lu, mungkin akan dihadiahkan pada teman dan kalian :)

Comment: 12

1 week story…

IMG_2343

Gambar yang dihantar untuk RD di perantauan

cehwahhh

dah memang gitu semua gambar anak beranak ke send to him for updates. At certain time kena facetime pulak.

IMG_2370

One of my mornings pi kerja. pun cubaan jugaklah aku nak instagramkan gambar si kecil nih. Member tak mandi lagi nih, but capai shades and dok rapping, beria ler, cakap belum pandai lagi.

IMG_2455

tau malu ko yek, tutup badan bila aku kejar dia baru pas kuor mandi. Ini gayanya where s Daddy dik?

oh Daddy flyyyyyyyyyyy

so dia akan buat gaya aeroplan flyyyyyyyyy

IMG_2419

ini pulak dalam kebasahan belum sempat lap tapi lari nak pi salam mami pi kerja

towel tak nak tinggal tuh, dah pandai malu tak nak nampak birdie.

Dia tau kalau kuor pi kerja or dia kuor jalan sendiri dia akan wajib salam and kiss maknya. Then followed by 1234, itu kisses for pipi kiri kanan dahi mulut.

IMG_2450

one nite, aku berlarian balik hantar anak2 pi Kumon kelas, ada satu malam depa tak dapat pi coz aku balik lambat sangatkan. Pastu hantar Mak aku balik lah, jumpa Abah kejap. Mak Ajah ajak pi Tesco, aku tak larat, esok je lah pi mak, esoknya kita cuti labour day kan.

Nak tunggu anak2 sudah Kumon, aku malas nak balik, so tunggu jap kat car wash. Just nice siap kereta cuci, amik the top 2 from their tuition.

Memang tersadai le balik malam tu kong tidur betul.

IMG_2437

Siang sebelumnya….

jalan2 10min tengok baju. Didnt buy anything.

IMG_2443

Pun tak amik ni jugak.

Aku kan tak berapa suka black dress.

IMG_2424

This photo cant do the justice of my weight at all, ye saya tau korang akan kata kak red dah melampau kurus. I have actually dropped another 2kg, total 12kgs already :) .

How did i lose it?

Pi baca the miracle entry sini.

 

Comment: 11

RD’s task before….

 

..before he left us to Europe.

IMG_2111IMG_2114IMG_2115

IMG_2119IMG_2120IMG_2121IMG_2123

IMG_2124IMG_2126IMG_2130IMG_2132IMG_2133

IMG_2137IMG_2138

hah sekali semua gambar letak.

ceritanya hehujung.

Laki aku is no longer on our Malaysian public holiday, dah kena ikut Europe sana. So walaupun badan kat Malaysia, waktu cuti pun kena ikut sana, not just the working hours, so cuti Easter dulu dia cuti le 4 hari. Part of his jobs before he left for his business trip, uruskan bebudak nih. Potong rambut kakak, tapi dengan Zeeshan pun sama kena potong pendek gak. Hantar abang to his school, all the kerja2 biasa mak pak kena buat.

Now that he left already, so it s back to me for being the supermak tunggul ler, macam biasa, dah bertahun2, sejak dari sebelum kahwin till now. No change, bila dia takde, aku ler yang buat semua tasks, a to z. Paling perit tidur at 2am bangun at 5am hahahaha, so at one nite tuh, semua dah tidur, except me and si kecik je yang bergolek atas katil.

Dia dok tengok tv tapi aku rupanya dah tersadai ketiduran, aku sedar2 dah 630pagi! Memang hari tu tak kerja, cuti weekend, but for 6,7 hours tv berpasang, dengan Zeeshan tak berseluar panjang, berblanket jer, dengan aircond pasang. I must be so super tired!

RD is currently in Hungary, but at side of Budapest, aku nak spell out tempat tu pun semput napas. Followed by another part of the world, sapa follow dia, suka le tengok the locations he s been up too. The 4 days this week pulak he s in Vienna, dok ajak aku suh pi sana. Hoh kuasa ler nak ngekor. Pening pala melayan jetlag, batallion kat sini pun need my attention, dengan kerja balik rumah jumpa pintu pun after 9pm, kuasa la hakak.

Some more, insyalllah we are getting our big ‘baby’ anytime soon, so I have to be on stand by kat KL hah….travelling is not in my plan, for at least a month nih. Wpun gitu aku kena terbang gak, either before Ramadhan, or after Raya, been holding my trip for quite a while already.

I know lots of you are taking long leave, straight 4 hari. Enjoy your break.

Comment: 6

Hey Happy Monday!!

During my lunch hour, but tak makan kan, so no point pi makan, jadi kita keluar untuk mencuci mata. Just feel like to jalan around, tengok2 barang, masuk kuor kedai, nothing yang dibelipun. Sesambil jadi listener mahupun jadi potpeter.

Aku suka beli product Swarovski, dulu ada satu set aku dapat from my ads sponsor, but aku tak gemarkan colournya, dia tak plain. hijau ke yellow colour tuh. Berbelit2 nak pakai. Tapi masa aku masuk kedai ni, takde pun beli, not in the mood to shop. aku usually beli a set, earing ngan rantai, satu set. cuma tu lah, belum bernafsu nak beli, seperti mana belum ada nafsu nak makan macam dedulu.

 photo 1

  photo 1

They don have much choices seperti terakhir sekali aku datang. Tu pun antara yang buat aku takde beli apapun. Lagipun kita masuk kuor banyak kedai.

 

 photo 1

Fuschia or shocking pink vs yellow. belasah jer. Asal kemas kot. Memang ada yang suka earth colour, but aku suka colour yang outstanding, tengok dari aku suka warna merah pun tau yang aku suka warna2 terang. Lagi satu aku dah boleh pakai putih, tak banyak but bolehlah, dulu kalau warna putih memang kepantangan sangat. Aku kira aku seorang clumsy, mesti comot.

lagi satu aku suka satin but nak memakainya kena berhati2 sangat. kalau perfumes melekat tu dah biasa.

photo 2

Dah macam baju mengandung je heh dress nih

tak amik pun so jangan le risau

photo 5

malas nak try dress ni dan dibukak skirt hitam aku tuh. so aku sekali arung je pakai dalamnya.

photo 3

 shaking betul gambar aku mengamik heh. Nak kejar masa. dok menerai banyak bonar. This dress comes in black too. I m avoiding black.

photo 5

Tadi lahai atas2 tu bukan main le posing le ke main dengan dress, end up pakai caftan pastuh. Ini kes kena lari pi amik anak2 dari tuition malam, malaslah aku nak bersungguh pakai segala. I love this kind of caftan, long sleeve. Tapi ni kalau dok umah yang jenis panas berdenting, nangislah, meruap. Pala aku tu coz bila masak tak nak wap asap kena kat rambut, pasal pakai tuh. Sahlah sangat baru pas masak tuh.

Those dress are from Mango and the caftan boli dari Melaka.

photo 1

One nite, balik kerja, anak2 dok keluarkan the toys set Kakak. Oh hai, ini zaman kakak very the muda belia. Terpaksa kita simpankan coz nyomak jer. Memang niat nak bagi female cousin kakak. but depa bagi a few jer. Korang ingat Mamat? alah 2 bears Abang dari zaman he was so little boy, baby till tua kebana, tidur dengan mamatnya. the 2 brown bears tuh. Hah dia amik, and terus bawak tidur.He rindu gila ngan 2 mamatnya. Till now ok bawak tidur, yelah macam bantal busuk, ada orang sampai ke tua kan, so macam tu lah, 2 mamats tu as his bantal busuk.

Bang, sorry mak blog bout it, but dont worry, orang paham, your 2 mamats are like your bantal busuk.

Zeeshan hanya amik hippo purple tu jer. Itu adalah hadiah dari bapaknya pada Abang when he was born, almost 13 years ago. Aku sedar, bukak mata kat hospital, dah ada hippo tu untuk anaknya.

Dan coincidentally, Zeeshan just wants that. See?

Comment: 7

A visit to Muzium TUDM…

IMG_0885

IMG_0889

IMG_0892

IMG_0897

IMG_0901

 

IMG_0911

IMG_0915

 

IMG_0922

IMG_0926

IMG_0929

IMG_0936

IMG_0948

IMG_0957

IMG_0969

IMG_0976

IMG_0988

IMG_0992

IMG_0999

IMG_1008

IMG_1015

IMG_1019

IMG_1024

IMG_0918

IMG_0905

Ada anak? takde anak?

takper…bawak je badan and kaum kerabat datang sini, Muzium TUDM. First time for them jugak visit sini. FYI, again, without their mom :) coz that day Selangor cuti, after bapaknya habis errands pagi tu and lunch ngan maknya, RD terus kejaran balik bawak the kids mai this place.

He at first nak bawak Abang and Kakak jer, but Zeeshan sekarang dah stage, ooo nak berjalan, ok aku ikut. hah dia punya  minded sekarang macam tu, unless dia tengah tidur ke, kalau nak berjalan hah bolehlah. So sebab dia dah tengok abang kakak dia bersiap, he also carik capai kasut jugak yer!

Sekejap je depa kat sini, sejam setengah, Muzium TUDM tutup at 4pm, habis jer selesai depa terus melepak makan, ada jugak kawan RD duda beranak 3 pun join sama. Molek ler tu dah macam 2 bapak tunggul ngan 6 kids yang memasing pulak lebih kurang sebaya anak2 aku gak. Kecuali Zeeshan ler, member RD tu mana ada anak kecil baya Zeeshan pun.

Ada sempat lagi cuti sekolah, jejemput le ke Muzium, depa tak engage ai pun for coverage, just general knowledge just in case hangpa tak tau. Masuk pun percuma. Tahan panas berdenting je lah yer…bawak sesiap shades, ke kipas tangan kecik etcs.

Comment: 8