Gegirl

On the actual day…

photo 5

hah ini yang kakak dapat di harijadinya, terus dari tangan the runner/baker.

bouquet and balloons tu aku dah ordered dari seminggu sebelum her birthday, dengan remarks – to be delivered before 12pm.

Thanks florist! you are so on time.

photo 4

ini pulak dari baker, from my fren too, she did for Zeeshan’s birthday cake as well last year. Rumah kawan aku ni senapas jer, so senanglah dia nak hantar, coz deal was aku nak baker anto sendiri, aku tak nak collect coz aku nak anak aku terima sendiri dari tangan baker.

all well planned, alhamdulillah.

photo 1

unfortunately masa dapat semua nih, takde recording coz makpak bekerja, aku cuma perhatikan setiap detik dari kaca CCTV, live. Bukan main lagi senyum simpul lagi kakak bila dapat bunga and kek. But by using her nenek’s handphone dia hantar gambar lah, live update hehehehe….

 

photo 3

Belon dah kena paw dek adiknya. Kek tu, aku dok pikir apa le tema yang aku nak letak kat kek anak dara aku nih…but Allah tu Maha Mengetahui, dipetikkan idea untuk ‘hijab’ kat Mak nih. Since kakak pun baru fully hijab, ai think sangatlah sesuai dan kena sangat. Aku google gambar, tanya member ko boleh buat cenggini tak, laju sahaja boleh. Hah settled.

Selain merah, kakak jugak suka purple, so that s why kek ni in purple and white but inner dalam tudung tu merah. Pandai bijak baker sorang nih.

Memang aku dah pakat dengan mak aku ngan bibik, jangan bukak pintu kalau ada florist or baker datang, biar Kakak yang sambut. Mission accomplished.

 

photo 1

Malamnya kita bawak dinner di Wadihana Islamic Steak House, Alam Damai’s outlet. Senang situ near by gaklah ngan rumah. Itupun kita surprise gak, bapaknya dok pakat cakap ‘kita pernah pergi tapi tak pernah pergi’. Jenuh abang kakak dok memikir mana ler tempatnya…

Sesampai jer, terus melonjak bebudak dua orang tuh, depa kan suka makan kat sini. Nampak gayanya kena repeat lagi makan kat sini, aku rasa kalau tak once a week, once a month kena makan kat sini lah. Anak2 suka sangat.

photo 2

This teenage boy, bertowel masuk bilik mak, bukak lemari bapaknya terus amik baju nih. Aku tak tau lah, semua baju bapak dia, dah jadi baju dia. Dok cakap baju daddy semua hensem2, lah bang, baju ko pun hensem bang, cuma dia memang kerja nak menibai baju bapak jer. Lantaklah ko asal bahagia, bapaknya pun dah malas nak larang2, asal jangan amik baju baru belum pakai, ha tu memang kena siku ngan bapak ko kang.

Pakatan abang pulak, takde hadiah dari dia, biasa ler jimat belanja but a day earlier bapaknya dah tolong belikan birthday card from him and little boy, so abang’s job tulis card lah.

photo 3

si kecik nih skang tak berapa kisah sangat nak explore youtube etcs tapi dia dok sibuk 2,3 hari ni dok amik gambar kiorang. ADakalanya dok selfie memanjang….asal ko diam!

photo 2

jokes from the big brother to the only sister

photo 1

Oh aku lunch tuh pi lari belikan hadiah harijadi dia, but from his dad. Bapaknya this week on course so dapat ler balik macam manusia kerja biasa tu yang kita dapat dinner ni but tak dapat nak cari adiah anak dek tempat lokasinya. So aku ler yang pilih hadiah, claim kat laki jer lah.  I bought 5 pcs of tops for Kakak gak, long sleeve since dia dah berhijab kan. She wants that style of baju, she ada jer inner tapi lagi senang selesa if dengan baju lengan panjang terus.

photo 3

budak ni kan, dahlah muka kita tak masuk frame pastu bila orang ajar dok memarah tak bagi usik. eii mak ko picit pipi tu kang.

Lagipun this week punya Preschooler advise saying:

You may notice playtime becoming increasingly elaborate and using more props. Beginning this year, your child is
entering the rich world of pretend play (next year he'll become even more engaged in it). When you're invited into 
these games, follow your child's lead rather than directing the action yourself. His imagination
is starting to work overtime, and telling you to be "the baby" or "a puppy" is his way of calling the shots for a few
heady minutes.

photo 4

adik ni busy sangatlah….

photo 5

kejakunan abang tengok hadiah kakak, padahal dia dah tau mesti ‘girly’ type gak hadiahnya

photo 3

bapaknya (mewakili maknya) hadiahnya a sling bag and a purse. Satu set.

The boys bagi cards jer…cukup.

photo 1

Depa sume makan besar malam tuh, tetiga dengan steak lah, pizza lah. aku hanya makan mushroom soup dan roti cicah soup. Sedap gak, itupun kena gak pau ngan depa. Coz kalau steaks ni memang no point aku makan sama sepinggan pasal adat kita makan, akan share2 and suap menyuap each other. Tu yang aku dapat rasa 1-2 garpu dari memasing punya plates. Cukup ler kan…

Zeeshan with his fries….dahlah fries tu datang pepanas, orang dah cakap hot hot, dia amik gak masuk mulut, hahahaha mencungap keluarkan balik.

 

photo 3

comotnya kakak makan steak, sampai tudung kena mancut2 hah…

photo 4

up lah lelebih gambar birthday girl, ini je anak pompuan yang aku ada, dok mintak adik perempuan but tak bolehlah Kakak, cukuplah kakak ada sorang abang sorang adik lelaki…insyallah.

 

photo 1

sukanya dia dapat purse!

photo 2

sling bag

konon amik gambar diam je nampak sopan jer padahal aku dok tercungap2 ngan Zeeshan yang dok acah2 nak pergi ke jalan raya belakang kita tuh…kereta tak banyak, lengang but still………..!!!

photo 3

apakata entry ni penuh dengan repeat gambar je lah, penat aku upload kan, so pasrah letak jelah semua

 

photo 5

baju baru dia nih,she loves it so much, polkadot and kekembang and kain lembut sejuk, hari tu 5 helai aku beli, takpelah boleh pakai for our jalan2…

 

photo 2

Ya Allah, mak pinjam kejap je ipong ko, punya melalak macam kena deraaaaaa!!

photo 2

#wefie the Red Family

photo 5

pastuh ada budak yang nak tolong amikkan gambar, but senget bengetlah sikit. Pastuh lepas satu snap, amik jelah lagi 10 snap or 80 snaps kan, but dia asyik tengok balik gambar yang dia amik. Dah tuh tunjuk kat kita ngan gaya ok tak nih adik snapkan nih? or maybe soalannya ha adik pandai amikkan gambar….

yang kita ni pasrah jelah tunggu dia amikkan, asal ada masuk dalam frame pun dah cukuplah

photo 1

tertunduk2 semua orang dibuatnya dek ko yang jadi photographer tau dik. Bila ajar tak nak ikut, tak bagi pegang ipong tuh, hah ni lah hasilnya, apapun, harus kita upload gak dalam nih. Anyway, itulah seronoknya menjadi Birthday Girl hari tuh, at least for Kakaklah. ada memory yang dia akan ingat bila dah besar, ada memory oh dapat bouquet, oh dapat delivery cake lagi, dapat makan besar dapat kasih sayang, forehead kiss from the big brother too.

Also wishes from her nenek atuk, makcik pakcik bagai, dapat Genting Highlands gak ehehhehe, so on.

Alhamdulillah, rezeki umur kami panjang untuk sambut her 10th birthday, coming soon, bulan depan, kopak lagi untuk birthday si bapak dan si anak sulong.

Ok the boys cam biasa, korang kena kongsi lagi cake ok?

Alah mummy ni, kenapa lah beranakkan dedekat ngan birthday Daddy?

hahahahha hoi! ko ingat boleh tahan ko keluar lagi sebulan setengah dari tarikh birthday bapak ko??

Korang, thanks for the well wishes and doa selamat for Kakak, let s pray for the best of her. Alhamdulillah. The cake tuh kita packed up for 20pcs and sent to her sekolah agama (since sek keb cuti), party cake ler depa. Some pulak for our family members, shukran, dapat le panjang2kan. Kalau sorang memang tak habis ler makan pung.

 

 

 

Comment: 9

Hijrah and Birthday for Melysha….

 

getting kakak her new konon ‘Lofa’s tudung. Tak tau le apa namanya tudung shawl lofa tu but she wants that style. Itu sesuailah ngan mukanya, aku lepaskan anak aku pi ngan cousin dia ngan bibik pi Jalan Tar, coz nak beli banyak lagi tudung but yang macam tak sesuai ngan muka and umur dia yang depa beli.

So kita top up lagik.

Ini kat Seksyen 7, Shah Alam tu.

Rambangnya kat situ, bukan main banyak ler lagi kedai tudung le kedai baju ler shopping segala merata situ heh…best btol ek, aku baru tau ujudnya tempat happening gitu, itupun pasal aku pi visit Princess Victoria Stylo.

IMG_0926

so so, maknya tak pandai hal tudung ni kan, adik kedai ni ler tolong ajarkan. tudung ni ada ala2 yang macam lofa pakai tu lah, bukan yang Lofa jual, tu memang lagi ler tak sesuai  ngan Kakak. Kawan aku pakai, pun tak berapa happy. So anyway, Lofa should come out ngan tudung simple yang dia pakai tu lah, sangatlah simple takde meleret2 takde bergantung2 yang penting dia tutup dada.

Yang pakai tudung tapi nampak dada tu yang akak hemm…hemm…

kat sini beli 2 helai. Pusing2 lagi….pusing kedai sebelah sana sini

.photo

jumpa lagi konon tudung lofa untuk kakak, but aku pulak try oiiii ini punya petak kotak besar ok! memang tak bolehlah kakak pakai, tapi merahnya cantikkkkkk, sebab besar so aku try ler, fail liau!

IMG_1176

so sudahnya kedai ni kita repeat 2 kali, coz amik 4 helai, yang kekedai lain takde yang up to kakak’s standard.

Aku masuk gak Jovian’s nak cari baju le alkisah, but dia kan banyak dress kan, yang aku berkenan sket lagi nak beli online aritu, nasib baik le tak beli coz rupanya yang kekecik size dia pun kalau aku pakai dah boleh macam 1 1/2 orang yang pakai.

Ada gak kita beli telekung lace, baru RM50 per set kat sini. Aku beli 2 sets.  Sebelum tu aku bayar online sampai RM110 perset, dahlah ada hiccups, bila aku dah make noise baru dia citer hal sebenar. Tak honest! Imagine i paid RM330 for 3 pcs of telekung lace, I can close eyes lah, but aku tak suka orang kelentong, benda dah salah, ada hiccups tolonglah honest!  tak baik diam pastu bagi alasan saya meniaga kecilan, abis tu aku punya duit tu kecilan to u so you could do this to buyers?

Some sellers ni tak nak bagitau the hiccups coz hoping tak de le buyer nak perasan or nak bunyi. So takpelah, dah tau ler mana nak carik telekung lace, RM50 jer, 3 layers lagi, siap ada merah cantik sangat.

IMG_0975

Kemudiannya kami dinner kat Wadihana Islamic Steak House, sedapnya depa semua sukaaaaaaaaa!!!

IMG_0977

aku makan olio aglio ni tapi pedass…nangis hakak. so aku hanya makan the seafoods jer, lelain laki aku perabihkan..

 

IMG_0990

abang pun makan steak jugak, Zeeshan makan fries jer. Bibik langsung tak nak makan, dia dah kekenyangan dari makan umah mertua aku. Pastu aku cakap, ko tak makan kan nanti orang tengok cakap Ibu dera ko tak bagi makan.

ke main dia jerit, knowing her kan kalau cakap memang gempita satu Shah Alam pun boleh dengar - Taklah Ibu, aku kenyanggggggggggggggg!

IMG_0988

Ke main kepak tangan ko kak, anak2 aku macam bapaknya memang suka ngan steaks lah, even dalam diet aku dulu pun kalau rasa berat naik, makanlah steak tapi jangan le makan sebesau pinggan kakak tuh, cukup buat suku sudah.  By the way, since today waktu entry ni aku keluarkan is Kakak’s 10th Birthday, we will come back to have our dinner di sini kembali but at outletnya yang near by lagi to our house. Because she lovessssssssssss this restaurant sangat, so let s take her there.

Juga kerna hari ni adalah hari Kakak/Gegirl, to announce, she actually dah fully hijab sejak few weeks ago. Though i told her she can wait till her baligh time but she said kakak tak tau bila nak dapat period, maybe lagi setahun 2 kan, so Kakak nak pakai dululah, Kakak tak nak tunggu sampai period. Because of that, i give her the full support, walaupun maklum tau ibunya masih lagi belum terbuka hati untuk bertudung.

Today, i have made an arrangement with the florist to send her a bouquet. Deliver terus ke tangannya, mesti hati bunga2 and memalu bila nanti dapat bunga. Juga a special cake, also will be sent by the baker deliver terus ke rumah to her hand. Surprise for her. Birthday treat – we just got back from Genting Highlands, for my blogjob but that s can be considered as her birthday getaway gak lah.

May Allah bless you Kakak, jadi anak solehah. Happy 10th Birthday on 9th September.

Comment: 22

The movies The Ayam The shopping…

 

IMG_6276

parents chat with Abang

abang kan di Kelantan, but by now dah balik ler.

So part of his projects di Kelantan ialah belajar tangkap ayam, dapat mandi sungai, cuba tangkap belut but failed hahahahaa….dan segala jenis kehidupan kampung dia belajar. mungkin tak dapat banyak but i hope to send him again to Kelantan lagi coz banyak dia boleh learn.

Kelantan, once again coz my sister kahwin dengan Kelantanese, so my adik ipar ler. Jadi kalau nana balik cuti sana, my dad Abah suka ikut sama kira bercuti and tu yang aku nak anak2 aku belajar cara life hidup kampung.

so nah, his challenge is to tangkap ayam.

 

IMG_6286

dang! got one

hahahaha but tak acik.

RD cakap ni bukan abang yang tangkap, macam abang pegangkan jer, abang did tolong kejar but masih lagi gagal menangkap secara solo. Takpe bang, next trip abang mungkin dah boleh tangkap ayam, and you may get a laptop as you wish for.

oh ada tangkapannya actually, video dan entry akan datang, insyallah.

IMG_6295

Di KL, ada satu hari laki aku datang KLCC, so kita movie date. Cerita si Tom Cruise tu lah, Edge of Tomorrow. Patah hati akak tengok cerita tu, boring hoi! At one time akak tertidur2 sama dik.

Pasal ko je Tom aku datang tengok ko tau, kalau tau jalan cerita gini, mimpi bangun mimpi bangun jer keje dalam mimpi tuh hahahaha

Singgah at SF coz laki aku potong belt yang aku belikan sebelum tuh…

IMG_6301

Sushi ni aku makan 2 hari berturut2! Dalam movie, RD belikan nih, the next day makan ngan gang2.

The same flavours, coz aku gilakan sangat hoh. Now aku kena makan carbs back, doctor suruh, hahahahah coz my body dah fit back, dah boleh amik carbs and tapi aku masih tak nak le amik nasi macam makan ngan lauk tuh, takde langsung pun aku makan gitu, kira sushi is part carbs aku lah jugak.

As long as my weight ideal tak naik walaupun sekilog lagi, dah ok.

IMG_6362

Mom’s day out pulak, ngan just my one and only daughter. Pun tengok movie. Cerita X-Men. itu jer cerita yang aku nak tengok, located at Leisure Mall. Habis kerja terus amik kakak. Tickets no hal, semua beli online :) .

The next day pulak, Kakak, Maid and Mia (anak Rose GBM) pulak tengok wayang, just the 3 of them. Depa tengok Maleficent.

Ada yang tanya bestnya maid kak red boleh tengok2 wayang, that s not the first time, dah banyak kali pun, i treat my maid just like my family, cuma tu lah, ada maid yang dedulu hoh, memang rasa nak bagi makan cuka jer, sakit hati betul. Dululah…alhamdulillah sekarang ni ok wpun yang skang ni ada jugak hiccups, specially mulut maknenek dia hahahaha, but we still love her.

IMG_6365

Kakak my one and only daugther

IMG_6324

earlier, aku pergi shopping kain baju maid aku…

Sehari sebelum tu aku dah belikan online for her baju raya and baju jalan2 jugak. Total damage for her, for this month is RM700. for kain baju jer tuh. Tetiap bulan dia memang akan dapat baju baru, ada jugak baju lama aku yang bebesau dia boleh pakai gak. pakaian dalam dia pun semua aku yang tanggung mar….everything on her semua on me. Gaji bersih dia tak pernah seposen pun berusik.

Suka betul dia bila dapat kain baju baru….dia dah ada berpasang2 baju kurung melayu coz budaya kita, pergi wedding kena ada baju kurung jugak.

Balik tengok movie dengan kakak and Mia malam tu, dari jauh dah jerit, Ibuuuuuuuuuuu bestnya cerita tu ibu, makasih ibu hantar jemput tengok wayang.

 

IMG_6314

hahahah besar kan baju nih? when i was fat one. Baju ni la yang bersarung di badanku.

IMG_6305

 

dude: nak bagi harsh comments pergi belajar tukar sket IP as many as you boleh? kalau pakai nama memacam, but using same IP, shame on you dude? Apa le susah hati betul ko ngan Kak Red nih, pi scan sket hati tuh, so hitam tau.

as i mentioned dalam IG, takkan lah akak nak buang or simpan saja, bukan murah2 alang pun (mungkin pada ko murah) but for me yang jenis beli baju almost setiap minggu, ada kalanya setiap hari (offline and online), adalah sayang untuk biar begitu sahaja, one of the baju baru jugak, so kita pakai le jugak but of cos kena tuck in. Doc Jasmine agak pantang kalau tiap kali aku datang jumpa dia ngan baju bebesau yang lama, she s not happy with my appearance ngan baju loose besau gedabak, keeps on asking me to get a new one with my new figure. Ye lah doc, memang le menyopping.

Speaking of pants pulak, none of the pants lama can fit in, terlampau loose and wpun pakai belt akan nampak the bigger part specially on peha ngan bumps, so semua tu pun aku dah simpan, mungkin akan lantingan jugak.  My pants semuanya sekarang S size, baju also goes to XS and S size. imagine it was quite a drastic transformation from L size to XS/S size

Remember aku ada pergi Jakarta arituh and i bought lots of caftan and kebaya, huwaa….besar! Gi mana mau nya dong! Sayangnya nak jual kat orang, bukan senang nak dapat kat KL nih. but takper, simpan lu, mungkin akan dihadiahkan pada teman dan kalian :)

Comment: 12

1 week story…

IMG_2343

Gambar yang dihantar untuk RD di perantauan

cehwahhh

dah memang gitu semua gambar anak beranak ke send to him for updates. At certain time kena facetime pulak.

IMG_2370

One of my mornings pi kerja. pun cubaan jugaklah aku nak instagramkan gambar si kecil nih. Member tak mandi lagi nih, but capai shades and dok rapping, beria ler, cakap belum pandai lagi.

IMG_2455

tau malu ko yek, tutup badan bila aku kejar dia baru pas kuor mandi. Ini gayanya where s Daddy dik?

oh Daddy flyyyyyyyyyyy

so dia akan buat gaya aeroplan flyyyyyyyyy

IMG_2419

ini pulak dalam kebasahan belum sempat lap tapi lari nak pi salam mami pi kerja

towel tak nak tinggal tuh, dah pandai malu tak nak nampak birdie.

Dia tau kalau kuor pi kerja or dia kuor jalan sendiri dia akan wajib salam and kiss maknya. Then followed by 1234, itu kisses for pipi kiri kanan dahi mulut.

IMG_2450

one nite, aku berlarian balik hantar anak2 pi Kumon kelas, ada satu malam depa tak dapat pi coz aku balik lambat sangatkan. Pastu hantar Mak aku balik lah, jumpa Abah kejap. Mak Ajah ajak pi Tesco, aku tak larat, esok je lah pi mak, esoknya kita cuti labour day kan.

Nak tunggu anak2 sudah Kumon, aku malas nak balik, so tunggu jap kat car wash. Just nice siap kereta cuci, amik the top 2 from their tuition.

Memang tersadai le balik malam tu kong tidur betul.

IMG_2437

Siang sebelumnya….

jalan2 10min tengok baju. Didnt buy anything.

IMG_2443

Pun tak amik ni jugak.

Aku kan tak berapa suka black dress.

IMG_2424

This photo cant do the justice of my weight at all, ye saya tau korang akan kata kak red dah melampau kurus. I have actually dropped another 2kg, total 12kgs already :) .

How did i lose it?

Pi baca the miracle entry sini.

 

Comment: 11

RD’s task before….

 

..before he left us to Europe.

IMG_2111IMG_2114IMG_2115

IMG_2119IMG_2120IMG_2121IMG_2123

IMG_2124IMG_2126IMG_2130IMG_2132IMG_2133

IMG_2137IMG_2138

hah sekali semua gambar letak.

ceritanya hehujung.

Laki aku is no longer on our Malaysian public holiday, dah kena ikut Europe sana. So walaupun badan kat Malaysia, waktu cuti pun kena ikut sana, not just the working hours, so cuti Easter dulu dia cuti le 4 hari. Part of his jobs before he left for his business trip, uruskan bebudak nih. Potong rambut kakak, tapi dengan Zeeshan pun sama kena potong pendek gak. Hantar abang to his school, all the kerja2 biasa mak pak kena buat.

Now that he left already, so it s back to me for being the supermak tunggul ler, macam biasa, dah bertahun2, sejak dari sebelum kahwin till now. No change, bila dia takde, aku ler yang buat semua tasks, a to z. Paling perit tidur at 2am bangun at 5am hahahaha, so at one nite tuh, semua dah tidur, except me and si kecik je yang bergolek atas katil.

Dia dok tengok tv tapi aku rupanya dah tersadai ketiduran, aku sedar2 dah 630pagi! Memang hari tu tak kerja, cuti weekend, but for 6,7 hours tv berpasang, dengan Zeeshan tak berseluar panjang, berblanket jer, dengan aircond pasang. I must be so super tired!

RD is currently in Hungary, but at side of Budapest, aku nak spell out tempat tu pun semput napas. Followed by another part of the world, sapa follow dia, suka le tengok the locations he s been up too. The 4 days this week pulak he s in Vienna, dok ajak aku suh pi sana. Hoh kuasa ler nak ngekor. Pening pala melayan jetlag, batallion kat sini pun need my attention, dengan kerja balik rumah jumpa pintu pun after 9pm, kuasa la hakak.

Some more, insyalllah we are getting our big ‘baby’ anytime soon, so I have to be on stand by kat KL hah….travelling is not in my plan, for at least a month nih. Wpun gitu aku kena terbang gak, either before Ramadhan, or after Raya, been holding my trip for quite a while already.

I know lots of you are taking long leave, straight 4 hari. Enjoy your break.

Comment: 6