Gegirl

3 new things…

IMG_9087

Ya Allah penatnya aku Fri lepas.  Kerja, pastu lunch break lari ke AEON Maluri. Kenkonon nak beli satu-2 barang jer, tapi knowing me, terbeli ler barang2 lain gak.

meh tengok, dahlah pemalas nak susun amik gambar bila dah sampai rumah, so gambar ni asalnya aku hantar kat RD, jadi pakai semula ler.

Rak untuk letak dalam cabinets dapur, so cantik le sikit aku punya maknek barang2 masak.

The king and single bedsheets (for parents and Abang). Akemi brand is always my fav, tapi mak datuk kenapa harga makin mahalllllllllllllll, ini sale tau, kalau takde sale, omeng!

Berus jamban merah hahahaha, nak amik lagi 2 takde stock ler pulak dah.

Pisau containers, sebab dia merah. Kalau dia hijau aku tak amik dah tentu. Sapa suh korang buat warna merah.

Botol air sekolah Zeeshan (dari dia sekolah, itu ler satu botol dia pakai, about 5 months, weekend pun pakai tu, dah naik lusuh hoih), ini mami up sampai 2 terus.

2 tier rack sets, patut tak nak le pakai coz aku tak suka semak atas top dapur tu but banyak jer pinggan mangkuk kena basuh. I told my maid dengan syarat, rerajin sikit simpan lam cabinets, kain lap baru untuk lap pinggan aku dah beli jangan nak malas buat (tapi aku gak yang buat setiap malam sebelum aku tidur!) Bangun pagi pun or bebila ler bila aku tengok ada je pinggan mangkuk kat situ, aku gak yang lap masukkan dalam cabinets. Haiyohhh cik kak tu.

All total atas tu was closed to RM550. Nampak benau lah kan yang mahalnya kat bedsheets tuh! Sebelum pindah aku dah beli online for 4 sets of my king size tapi tu sume bukan Akemi, ni yang aku datang poi beli, my bedsheets must be changed 3 times a week (kids hanya once a week).

IMG_9093

Habis kerja, terus lari balik amik kakak abang, 2 weeks cuti bebudak tak pergi mana ngan parents, kita cuti lama tapi dah cakap depa kena paham kita pindah rumah. Diorg pun looking forward. But their cousins ada bawak depa pi skating kat IOI, lelepak reramai ngan cousins. Ada gak adik aku ngan bini anaknya bawak abang kakak gak pi bowling gak. Cuma ngan parents je takde.

Zeeshan tak leh ikut abang kakaknya, he s too active ler. Kena ada either mak or apak sama, aku tak berani le nak bagi dia lepas. Lagipun petang2 memang his bed time, so tak yah ler dia ikut abang kakak.

Yang masa aku bawak Abang Kakak keluar pas keje aritu pun, aku suh depa  keluar sesenyap, adiknya tidur, tak leh ikut. Kita nak kena tengok wayang hahahaa…

IMG_9096

Lepas beli tix bagai, jalan2 kejap coz memang initial plan nak beli barang sikit. Halahaih beli lagi! Ni aku tengok, harga ni standard ke mahal ke murah? RM124. Korang rekomen sket. Ada yang duo/double but tak nak le yang tuh, nak amik seketul ni jer pung.

IMG_9099

aku risau je dalam kedai nih, abang kakak dok memain gak but aku dok remind le dalam ni banyak kaca kang jangan ada yang terlanggar bersepai ha….mak kau gak kena bayau

IMG_9104

rumah aku tu dah ada 2 step ladders yang 3 steps. Satu dok bawah, satu dok atas. Tapi bila nak pakai kat bilik kakak, kena le pergi bilik sana amik, so aku beli ni extra 2 terus. Tak boleh  nak gegaduh ngamik bagai yek.

IMG_9108

camne aku tak bebel, ada je lawak jenaka bebudak 2 orang nih

IMG_9109

bila tengok gambar nih, oh selain letak pinggan basahan boleh je letak lam cabinets aku tuh, untuk tetutup periuk, kan kan kan, molek gak, leh amik yang 1 tier jer for letak pinggan basuh, lagi murah. Ada yang contractor cabinets aku provide, but ada yang tidak, so nak cecanggih lain tambahan kena le beli sendiri.

IMG_9116

We left these 2 ladders kat sini lepas bayar and pi makan. Bebudak ni nak kena suap makan dulu sebelum movie.

IMG_9119

Kita makan kat Kenny Rogers, aku dah ingat nak pi kopitiam ke mana tah, coz dulu mana ada Kenny nih, susah nak makan halal kat Viva coz banyak restaurant non halal je dalamnya.

looking into this photo, my first son and daughter, dah besarnya lahai….

IMG_9124

macam aku tak makan je, aku makan mushroom soup, tapi makan suku je, bebudak ni dok pau mak nya. Yang macarony cheese tu, muak ler, tak leh nak telan. sesudu pun payah. Bebudak pun sama tak leh nak goooo

IMG_9126

Abang kakak makan lamb chop and steak, aku add on ayam seketul yang quarter tu pun kekongsi ngan anak2, diorang suka betul makan kat sini coz sedap sangat. Specially kakak ler, sampai lam movie dok terkenang2 kesedapan Kenny nih, leh kita datang lagi yek kids…

IMG_9128

abang nak selfie lah!

kena touch up kasi cantik dulu plate abang..

aku peratikan jer gaya budak bujang nih

IMG_9130

amik dulu, nanti balik rumah ada wifi abang leh share gambar2 ni kat kenkawan abang hehehehe

IMG_9134

yeah begitulah anak2 kita. aku pun jarang selfie ler, bila peperlu je sangat. Kakak takde hp, kena grounded hp for a month plus coz dia tak siapkan tuition’s homeworks (kantoi ngan maknya).

IMG_9141

Habis dinner, abang hantar dulu the ladders and food ke kereta while aku ngan Kakak naik atas to buy the popcorns for them. Well, about the Jurrasic park, hemm bebudak suka ler. Aku tak suka hahaha, tak best kot, not my type of movie. Balik malam tu, apaknya balik je dari kerja aku terus kong, letih kau, tetua ni 3 locations in a day, boleh tahan le pancit sangat.

Hari tu anak2 belajar 3 perkara:

1. Manager Kenny Rogers tengok kami tak luak makan macarony tu, he was then offered a new one with less cheese, complimentary. Tu yang kita tapau. Thanks (beyond our expectation betul yang Kenny will do so), yet kita tak komplen pun.

2. I am an MBO member so points memang penting le tiap kali beli food ke or bayau tix, even dah penah redeemed gak before. So bila beratur untuk bayar tix (tak beli online coz it was less than 1 hour + show), the ticketing adik tu cakap yang system down so tak leh nak amik points. I told her, even your system down ke apa, you kena gak amik my record manually and once your system is up, u boleh insert. This is my right as a customer, if 10 kali down, 10 kali le rugi points aku.

The manager agreed, he ajar the ticketing staff (think she s quite new), coz she memang tak tau camne nak do manually. I wonder gak, takkan le MBO customers lain tak komplen kot suh budak tu buat manually? But pastuh bila aku pi bayar untuk popcorn, cashier sana amik pulak points kita manually and aku tengok ramai gak nama yang dia dah tulis kat bukunya. So bukan aku le gak yang make noise pasal korang kena amik our membership details kan, though your system dah down.

3. Same girl gak, at MBO – Bila dia bayar balik the balance of my money, short 5 sen. Oh well, itu duit kan, my right. Teppanyaki KLCC selalu buat camtu gak, burn duit 5 sen customers. So I asked her politely, yang duit you bagi short 5 cent, dia cakap takde 5 sen, the manager ada lagi situ belakangnya, told her to give me 10cents even they dont have 5 cents. Yes, not because aku kedekut ke hapa, but korang ada macam2 jenis service charge ngan dunia GST lagi skang nih, my 5 cents kalau korang tak pulangkan for 50pax, dah berapa korang untung?  I told my kids, this is not about mami being so berkira kedekut but system yang govt buat sekarang dah buat kita rakyat susah, jadi kita jangan nak bagi muka ngan depa, if that s your right, ask for it, unless korang tak kisah, malas nak drama.

Abang kakak dapat pelbagai pengalaman baru hari tu, depa bebudak so tak tau sepak terajang dunia wang ringgit, yang depa tau, nak apa saja, mintak duit, paling besar pun depa buat, kena simpan duit belanja sekolah untuk pergi berjalan bila cuti sekolah (for eg ice skating), jadi incidents atas ni semua depa belajar baru ler.

As we grow older, we learn new things, that s for sure.

Comment: 8

Skate lagik…

IMG_0537

aku dah cakapkan yang kemeja2 baju bapak dia, abang dah buat harta dia. Ada yang baru bapak pakai sekali, ada yang baru pun dia sebat gak. so baru ni aku amik dari Zalora, 3 helai lagi kemeja baru! now bapaknya memang takde le dalam list, bapak plak kena pinjam baju anak hehehehe….

 

IMG_0542

our late lunch, datang kena makan dulu, nak balik pun kena makan jugak. Ini kami berempat, aku abang kakak and Kak Ngah. bapaknya kerja, Zeeshan pulak dah bed time, so tak yah ikut. Lagipun abang kakak nak skate.  KFC paling senang nak bedal coz the queue adalah the paling pendek, yang lain sume nak makan dalam IOI tu mak datuk ko panjangnyaaaaaaaaa and penuhnya.

 

IMG_0553

settled urusan bayau bebudak nih, aku pun tunggu la kejap. dok pikir nak balik ke datang balik or suh kak ngah bawak depa balik naik cab or aku jenjalan. coz Zeeshan kat rumah tu sian bangun tidur sure tak dapat jalan.  Nak pikir ulang patah balik tu yang tak berapa rajin ler mak ko ni kan.

IMG_0562

diorang nak beli kasut sendiri, yang harga RM500. aku cakap tak payah! tunggu kaki korang dah tak boleh membesar lagi baru boleh beli and dah terer berlipat pusing main macam omputih ke skaters tu main hah baru ler mak leh consider. itupun bukan taun nilah, korang kena sangat expert sampai lari lajuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu cam professional tu yek. hah cabaran nih yek abang kakak.

diorg ni dah kali ke 4 rasanya skating sini.

Zaman memuda kita dulu siap ada Speening Wheels lah, Galactica kan? Wah….ingat lagi?

IMG_0566

alahai sian anak kecik nih, umur baya2 Zeeshan kot. makpak nya tak main sama, kakaknya kot yang jaga dia main, asyik jatuh jer. nangis jer dia…

IMG_0578

enjoy le korang, pastu cuti sekolah ni nak pergi lagi, aku suh depa kumpul duit sendiri nak bayar parking. as of now kakak katanya dah siap cukup duit, bagus bagus. pandai yek, nak skate memasing rajin nak kumpul duit kan.

IMG_0605

so aku jalan sorang2 kejap, tengok ada booth jual roller blade, aku pun ada gak satu kat rumah, depa bebudak 2 orang tu practice pun pakai yang bertahun2 aku punya gak.

IMG_0607

hah yang kaler ijau biru pink kuning ni masa zaman kita dulu, roller skate, lagi sedap kot pakai ni aku rasa dari roller blade. yelah aku dok belajar pun dari roller skate nih. ada jiran aku dulu dok Alah Shah, dia ada ni jadi kami dok pinjam ler hartanya hah, nak beli tak mampu, nak pergi Galactica ke Speening Wheels tu pun aku rasa aku pergi 2,3 kali je kot. Ongkos tarak mar….that timelah. skang dah tetua memang tak de le aku nak skating sama ngan anak2 aku tuh, baikler pi tengok wayang.

So sementara tunggu bebudak skate tu, aku pun pi ler tengok wayang sesorang, cerita Kingsman.

Ada pulak ticket free voucher yang aku pegang for GSC, memang untung sangatlah jimat banjer

 

IMG_0623

habis aku tengok wayang, depa pun dah abis skating. Nak ajak dinner tapi tak yahlah, nak cepat balik kesian si kecik kat rumah tuh. Antau Kak Ngah balik langsung terus sambung riadah kat rumah pulak. Cuti sekolah ni nak kena pergi lagi, oh

IMG_0544

awalnya sebelum tu waktu tunggu jap depa anak2 ni main skate, ada adik nih, alahai dik kalau orang sebat isi dalam bag tu dik, bahaya tau.

aku dah nak bangunlah tegur, remind adik nih, wpun tak le dekat, but nak kena berjalan ler kan, but no hal pun coz aku pun melanguk je tunggu bebudak, tapi dapat berniat je lah coz pastuh si adik manis ni bergerak jalan lelaju ngan group dia, heharap ada le yg tegur ye dik.

manusia skang nih tak kira dok nak mencopek tu panjang je tangan memasing

chop! tu macam Mulberry brand kan? skill handbag aku masih ada lagi rasanya nih :)

Comment: 9

First Tournament & Hilang Anak!

 

should have published this since weeks ago, but what the heck…

2,3 days sebelum tournament, kakak’s badminton kena tereban. pandailah pulak budak tu curi racketnya jer, yang bag badminton dia cabut. Dedua pulak tu rackets kena cilok. Satu tu memang turun dari aku, Yonex. cuma tukar tali jer bila dah agak tak sedap. So takde rezeki. Luluh hati kakak, dahlah nak tournament.

bila tanya camne nak main, bapaknya cakap pakailah racket Abang.

muka muncung sedih jer. Yelah orang tu punya fav racket dah takde kan, but belakang bapaknya belikan baru, 2 batang lagik. Siap ngan bag bosar rackets lagik.

Bila nak pergi sekolah agama, bapaknya surprised with the new rackets, hoh kelecop2 thank you!

IMG_9033

IMG_9039

kakak kan wakil sekolahnya untuk lawan badminton

First round, kakak lawan sekolah rendah lama aku dulu, menang hohooo. Anak aku le menang.

2nd round, kalah. Depa lawan tournament ni peringkat wilayah KL, Zon Pudu kot. kat one of the chinese schools in KL gak lah.

IMG_9490

IMG_9019

so petang tu team the girls balik sekolah, datang balik dengan cikgu. Team lelaki tinggal, sambung ke esok jugak. Team lelaki sekolah anak aku memang not bad handal, makpak depa siap bertangga sampai abis siaran. Bapak Kakak pun tunggu gak, but only for first round, pastuh bapaknya nak kena amik adik and kerja gak.

so sebab dia dihantar balik dek cikgunya (last communication cikgu hantar ke rumah), jadi dalam certain waktu tu aku check ngan maid, check cctv, masih tak nampak bayang. well actually maid aku tak jawab tepon (hangin betul aku). so aku dah runsing. jadi aku siasat sana sini, by tanya cikgu badminton dia tanya sekolah dia. sampai cikgu penolong kanan dia buat announcement kat sekolah, check ngan school bus kakak. Semua kata kakak dah balik. but i still cant see my daughter and maid aku tak jawab tepon, yet aku nampak ada plate atas meja makan, almost 2 jam tak bertutup ngan tudung saji.

IMG_9029

cut the story short, pas drama sana sini, i got Kakak!

rupanya dia dah lama balik but dia membuta, tu takpelah. tapi tu ler ko tepon le Mak ko dulu yang ko dah balik, maid aku pun dok pasang radio kuat sangat gamaknya tak dengar tepon bunyi.

Esoknya kakak cakap, famous dia kat sekolah coz kisah seorang ibu yang tepon cikgu sana sini, to check on her daugther’s whereabouts. Udahlah cikgu2 buat announcement, ada 2,3 orang cikgu cari satu sekolah, cari kat luar sekolah sama. hahahaha…padan muka ko kak, lenkali balik sekolah bagitau mak. Hari biasa memanglah dia tak tepon but coz dia datang dari tournament badminton ni kan, so kena ler dia bagitau. Asalnya kan cikgu hantar balik rumah but tukar, depa hantar ke sekolah and kakak naik bus, jadi tu yang buat aku haru biru.

Kakak was a bit disappointed bila kalah on her 2nd round, so takpelah kak, you should proud coz at your age dah wakil sekolah, dan sesatunya anak melayu sekolah cina kakak yang wakil sekolah jugak, you have kalahkan your abang in terms of wakil sekolah gak coz abang gagal nak jadi rep dulu, dan so many more. on top of that kakak jugak handal dalam pertandingan bercerita, either number dua or number 1 di sekolah setiap tahun.

Keep it up girl. Ni banyak gene mak ko kat darah ko nih ….

Comment: 6

Before and After…

IMG_9518

before

IMG_9529

and after

terus sarung pakaipun.

IMG_9554

bebudak ni makin galak pulak skang ni ngan spaghetti bagai. dalam seminggu memang 2,3 kali gaklah aku kena buat tapi sekarang abang akak dah expert buat sendiri cuma kena dok belakanglah tengok perati depa buat tuh. macam aku cakaplah, aku bagi masa kakak 2 tahun to expert on the kitchen stuff and masak memasak, pasnih once she turns 13, dah by right tau nak memasak segala bagai. So sebelum pergi sekolah dia dah boleh masak untuk satu rumah punya makan.

Ha senang dah mak kau…

IMG_9573

untuk adik bongsu sorang ni pulak, happily jer kat sekolah. Ini solat Dhuha. Kadang2 kalau mood dia rajin, dia amik sendiri sejadah and solat, as per practiced kat sekolah and tengok di rumah. Tapi jangan nak suruh geganaslah memang dia tak nak, tak suka dia bersuruh2. dia nak kena ada mood baru dia pi solat.

Di sekolah diaorang ni akan take turn untuk jadi imam, this day Zeeshan was the imam.

Good job budak kecik. We love you love you love you.

Comment: 8

3 little updates…

IMG_8639

remember konda kondi?

nah, those coming tetaun anak2 kita mungkin tak kenal konda kondi ni, tapi kalau those yang dari zaman aku, sangatlah ingat permainan rakyat kita.

So the bapak depa one day pi bawak depa korek tanah and main konda kondi nih. Si kecik pun terpaksa belajar sama jugak. Dia of coslah mengekor je, asal dapat main kat luar dah clap clap sukaaaaa.

IMG_8641

dari umur aku 5,6 tahun sampai secondary gamaknya aku masih lagi main konda kondi, bola chop bagai sume tu. Tin selipar, so many more. itu semua permainan rakyat kita.

IMG_8646

korek biasa jer nih, kita dulu ke main dalam punya korekkan? ni janji boleh lepas kayu nak songkek

IMG_8648

ini apa ke songkek kau ke main panjang dik! belasah je lah

IMG_8649

iyeeeee! u made it. kena selalu main so he would remember this game sampai dia membesau sok sok

IMG_8651

nak ajar main bola chop hemm….tak kot. sian sakit adik kau kang kahkahkah

IMG_8653

kakak too…ngan seluar tidur jerr

IMG_8655

hah ini namanya patuk ular! mesti kita ni dah ramai lupa the rules regulations of konda kondi. takpe takpe, boleh je google, semua sudah ada di internet tu kot lah korang lupa. Aku pun bukan ingat pun, nak kena main team up balik ngan all the gangs lama Alam Shah dulu.

Those days in Alam Shah :) . To be exact Quarters Sekolah Alam Shah, yang kat Cheras KL nun, kami anak2 pekerja Alam Shah.

IMG_8294

selain dari itu, depa jugak belasah main kat tasik permaisuri, berhujan. Ini tak nampak rebasnya, tapi aku kat rumah dok message bapaknya, bawak anak2 balik nowwwwwwwwwwwww, raining lah!

bolayan je bapaknya ngan message maknya.

Lagi dia suh anak2 main hujan.

IMG_8295

bola al sepak

IMG_8298

Tudung kakak ni dah sama ngan tudung gegambar atas tu yeh. Dia suka ler tudung nih, jenis sengsarung tu jer, yang ke main berlipat ikat bagai tuh, once a while je kalau jalan nak vogue, setakat pi tuition main segala, memang kakak simple girl as this jer.

IMG_8296

Zeeshan ni 4 hari tak sekolah coz ada kes HFMD kat sekolah dia so aku tak berani lah nak hantar. Ada 2 orang budak kena, jadi cikgu kata kalau anak tak sihat better dont comelah, lagipun dia kena bebatuk gak last week.

Early last week gak ada officer KKM datang visit sekolah anak aku nih, kalau ada 3rd child kena HFMD, sekolah diminta tutup seminggu 2 terus bagi clear the virus.

Pernah aku tengok anak buah aku masa kena HFMD nih, alahai siannya sangat. A fren of mine, playhouse anaknya pun kena tutup seminggu gak, memang that s supposed to be lah. Kalau dah 2,3 orang kena, baiklah cecepat tutup and janganlah hantar anak2 kita, takpelah ponteng ler bape hari pun, either way pun kita kena ingat the health is much more important than anything else.

This week insyallah, Zeeshan sambung pergi sekolah semula.

Also to kakak, she s gonna have the Badminton Tournament peringkat Zon something le bunyiknya. Wakil sekolah kau kak, the only anak melayu dari her chinese school been selected for this. Proud of you Cik Kakak :) . All the best, memoga mami boleh amik cuti nak pi skodeng anak kat sekolah yang ada tournament tu  hiks….

 

 

Comment: 6