Gegirl

The 12th birthday…

 

IMG_2733

the bouquet yang dah beli dari siang, lepas tu simpan lam bonet keter bapaknya, by his dad lah. Midnite baru bapaknya balik, masuk bilik anak sembunyik2 (mak ngekor belakang) konon nak surprise letak kat tepi katil tup2 anak dara  rupanya tak tidur lagi hahahaha….tak jadik surpriseeeeeeeeee.

IMG_2734

semua jenis kucing bapak ko tulis situ LOL

that was on her birthday lah, memang betul2 habis exam UPSR gak masa tu but she still cannot enjoy yet coz dia ada lagi UPSRA yang masih lagi belum sit in, itu on Oct, very soon.

IMG_2864

so on the weekend tu, kena bawak dia pergi makan. Since weekdays cannot do one kan (sekolahlah, and bapaknya pun bukan normal hours macam kita), so she chose our usual steak house di MV. I was hoping dia nak makan tempat lain yang lagi near by rumah but birthday girl nak jugak makan kat sini. So let s goooooooooooooo

IMG_2872

i would like to buy this set lah but if laki aku tak nak minum pakai nih, no point of buying. He s a black coffee addictor,  jadi kita try kita cuba bagailah, dia tak berkenan. Hissh…so tak yah ler. beria ler kita menerai2 aku dah intai2 ngan merah kaler segala.

IMG_2881

kesungguhan seorang mak belajar pakai benda nih

IMG_2884

tapi kita tapau minum je lah, udah apak kau tak nak pakai, he dok nak stick ngan black coffee dia

 

IMG_2890

dan kita pusing2…jalan2 dulu coz nak makan macam too early sangat for dinnerr

IMG_2902

at the durian pancake (pergi mv memang aku wajib tapau nih), seller takde pulak, dia pergi TOLIET :)

but pastu dapat ler, laki aku pi patah balik pas makan belikan pancake bininya

IMG_2908

kekiri kanan pakai merah ye

IMG_2912

finally we have Zeeshan in the frame

 

IMG_2930

yang paling seronok makan sini of coslah abang and kakak. kakak tu dia punya kunyahan lambat btol nak mengabiskan and even aku punya steak pun dia tolong habiskan gak, suka betul dia ngan steak2 nih…

IMG_2986

masalah mata, nak tengok number tu kecik benau (i have the rabun jauh and rabun dekat skang nih)

 

IMG_3005

my seluar tu sangatlah ramai amoi2 kedai berkenan. Depa borak sesama sendiri puji2 seluar ai tu lah, aku memanglah tak paham but anak2 aku kan understands mandarin, so depa dok pasang telinga jer dengo amoi2 tu puji seluar maknya. Depa le gak yang cite kat aku. Bagus senang gak ado anak2 pakai cakap cina ni, we should go back to Beijing lah korang, kompem nyopping mak kau lagi senang nak bargain.

IMG_6959

that dessert for us to sing her birthday song,  tapi yang makannya aku ngan laki aku. Semua dah too full….

IMG_6973

tak abis2 lagi mak kau….

IMG_3038

my kononnya 5min make up (more actually), this one yang sempat akak buat first time using LIVE, FB. Meriah borak ngan korang benaunya dalam LIVE tu rather than makeup pun…

IMG_3055

i got to shopppppppppppppppppppp here. well birthday anak, tapi anak dara aku ni kan jenis yang simple, she ddint ask anything pun

IMG_3063

roti2…hah ni memang depa setuju sangat maknya belikan…

IMG_3075

happy 12th birthday kakak dengan ucapan, bila bapak kau nak bawak hang pi buat mycard?

IMG_3086

aku rasa kakak sebenarnya dah nak beat my height gak tuh. Alah aku bukannya tinggi pun, memang sap sap soi ler anak2 aku nak potong kependekan maknya :)

IMG_3094

we ddnt stay long, mak kau pun dapat baju nyopping and terus balik. Musim2 nak periksa UPSRA and PT3 for both abang and kakak and hardly kita nak dok sesantai lelama kat luar.

Tapi ko tunggulah habis periksa nanti. first thing depa ask dah menunggu dalam list:

1. handphones

2. watching tvs

3. short holiday

Oh well….

 

Comment: 3

12years of Kakak..Gegirl.

 

IMG_9166

So the one and only daughter of us turns 12 today.

12 means dah boleh buat MyCard, pastuh dah alang2 bolehlah renew the passport, soon sangat nak kedaung matinya pun. Berjalan ke mana bagai, kemudian citer, it s coming to year end gak pun. Sekali package ngan kami berempat gak, like mine dah berbulan2 kong (yeap tu pasal i ddnt go to Jakarta this year, pemalas nak renew).

12 years pun, meaning dah anak dara. She has gotten her official title of anak dara, about 2 months dahlah :) . So tu pasal in my social medias (mostly) untuk gambar2 di dalamrumah, jarang ada gambar anak pompuan ai ni dah. Pahe dak ngapa? Tak paham?

12 years gak meaning dah patut pandai masak lah kak oi. Masalahnya dia tak masak hehari, dia tolong2 jer, so lambat sket nak expert. Some more bila musim exam lagi ler tak dok dapur, takat simple2 tolong lap dapur jer, pastu dah naik sambung belajar. eh but she s expert on cili kering. itu memang her full time joblah, dari gunting/pipih the cili, rendam ngan air panas, and blending, semua goes to her, she loves the job too. Pastu tangan pijar :) .

12 years gak, dah long gone UPSR. but ada lagi UPSRA, so after Oct baru boleh yippi yaribba la ye kakak.

12 years gak, lagi banyak kerja rumah, lagi banyak tanggungjawab as anak, kakak and adik di bahu mu.

She s very humble and very simple person too. At the age of 12yo, we know she s not a materialistic daughter, apasaja yang kita belikan bagi etcs, sangat jarang dia nak meminta-minta, but of cos being mak yang shopaholic,always get something for her though dia tak pernah mintakpun. Jimat untung ler sapa jadi laki ko kak hahahaha….

IMG_2715                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             IMG_2713

Happy Birthday, Happy 12th Birthday Melysha

Setiap perjalanan langkahmu dalam restu ibubapamu and Allah menjagamu.

Comment: 8

2 Birthday presents for our 2 big kids…

this was few weeks punya cerita bila I masa tu belum lagi beli my cordless vacuum, balik kerja terus nak pi carik vacuum tu lah kat area rumah, ada 2,3 bijik kedai letrik situ. Tapi semuanya takde cordless, there s one shop but ada satu jenis brand je dia jual. So kedai terakhir aku masuk was ni lah, SenHeng. Nampak macam meriah je dalamnya, rupanya depa tengah buat sale kaw kaw, macam moving sale ler.

Banyak barang dah takde, nampak benaulah macam dah lama je gaya sale nih. So I terus rasa macam hem…I should get something lah for my 2 anak yang lom ada aircond tu.

IMG_2004

Tapau bungkus 2 bijik terus…

laki aku dok cakap kang tak muat keter tu, compressors 2 bijik tu besau. Ai gigih la u…takkan ai tak timbang kati ukur check out ngan bebudak SH tu kan…

IMG_2007

ini rasanya purchase paling laju, less than 15min, dah bungkus siap sampai rumah. Purposely amik different brand for both.

Frankly speaking aku tak tau harganya murah ke mahal, coz for me dah depa buat sale and moving sale some more and banyak stock abis, so kira murahlah kot.

well actually dedua bilik abang kakak memang lom ada aircond (cabling memang dah siap ada kita dah buat), reason being laki aku dok nak ajar anak2 ni rasa susah sket, rasa tak sejuk haahha, tapi depa punya kipas masa takde aircond memang  bantai 2 bijik lah, kipas ceiling lain and kipas stand pun lain gak. Dulu kita dok condo tak berapa panas, itupun memang ada aircond for all rooms, so jadi cukuplah kot dah setaun lebih dok Red House and depa pun dok asyik menempel je kat bilik aku untuk dapatkan aircond so I rasa beli teruslah.

Masa beli ni pun aku wa laki aku dok kabau dia, memula macam dia hem hem la kan, but i said for their birthday presentlah (being mak yang shopaholic, ada je alasan!!), so approval dapat and tu yang terus bungkus.

Abang helped me angkut kekotak 4 bijik tu dari dalam kereta to the depan pintu rumah jer, yelah bagak2 tu kan, kena tunggu apaknya.

IMG_2031

by esok paginya gak, our usual aircond abang and his assistant datang rumah and mulakan process pemasangan. 2 bijik airconds tu pun makan 5 jam gak pasang, tak termasuk waktu untuk mengemas, vacuum and mop balik. But hasilnyaaaaaaaaaaaaaaaaa…..sonok abang kakak. Sukati aku je lah cakap ini birthday present depa, harga pun seketul seribu lebih kot 2 bijik dah berapa pun kan so just nice je lah.

Kakak’s birthhday is tomorrow – 9 September. Just nice her UPSR finishes today. She started early (last Thursday for sekolah cina), yet sekolah biasa lain baru start Monday baru ni kan. But she still cannot horey2 coz she has UPSRA on early Oct, that s dia so looking forward sangat.

IMG_2029

For abang, his birthday is end Oct and beza sebulan so boleh gak lah ni jadi birthay present korang. Depa pun memang mintak sangat bila lah mak paknya nak pasangkan aircond. Siaplah bill letrik apak korang nak menyetteled. Hiks…so far untuk sebulan punya bills with 2 new additional airconds masih lagi reasonable. yang paling memanjang menyala is my bedroom, itu wajibul sangat untuk on sentiasa at least waktu malam, siang kita kerja bukan ada sangat. But weekend hehehee…memang lenjan.

So well, anyway, speaking of cerita cordless vacuum tu kan, i bought kat KLCC at RM700 kan, baru ni aku gi AEON Maluri, jumpa sebijik same model, omeng, hang tau harganya berapa…..silalah tengok sendiri. Nasib baiklah sudah akak beli sesiapppppppppppp dari KLCC (thot harga kat KLCC lagi mahal rupanya lagi cheaper!!!).

IMG_2661IMG_2662

Esok special entry for my daughter, she s turning 12 years old and sudah boleh buat MyCard. Yey :)

 

Comment: 3

Badminton Tournament…

IMG_5077

Dato’ Me Ly Sha

sekali lagi sesatunya anak melayu yang mewakili sekolah cinanya (dan sesatunya anak melayu dari sek2 cina lain jugak) yang rep for the badminton tournament, Zon Pudu. Her 2nd year ni gak rep for sekolah.

IMG_5040

nampak le benau mak kau macam baru bangun je sangat kan and terus besiap dalam kereta le nih. Pagi betul gak aku datang sini, tempat tournamentnya ni kat Pasar Pudu nun (depan sekolah lama aku), but tak pernah aku tau ujudnya tempat ni pun. Ai amik half day aritu, kebetulan aku ada satu lagi event nak kena attend gak right after kakak’s tournament nih. I think aku sampai sini sebelum 830pagi kot, pas hantar Zeeshan skul terus melepak kat sini, coz yelah bebudak sekolah punya tournament mesti le pagi startnya. Clear je jalan and parking kat Pasar Pudu nun.

Nasib baik le dedua events + KLCC semua dedekat serantau je, tak yah pepusing jauh.

So tu pasal aku tekad nak pergi gak to this tournament, a year before dia rep sekolahnya tu aku tak dapat pergi, itu apaknya je yang pergi tengok.

IMG_5137

so banyak le video aku amik. She lawan ngan budak merah ni, sekolah private ke international kot budak ni, Kakak won. Mau tak nya, mak nya bersorak, bagi morale support sesungguh, aku picked up dia punya silap, orang tu dok nak bagi tinggi, aku suh dia smashkan je budak ni coz budak ni wpun tinggi but dia nampak gemuruh je bila kakak bagi smash. Weakness di situ.

Sorry le amoi kecik, aunty amik gambar u masa tutup mata…well done kakak!

IMG_5079

Lepas tu aku tinggalkan Kakak coz aku kan kena pi event kan, and tak lama pastuh Apaknya pulak datang. Biasa le kitorg ni kena main marathon sikit. Apapun her team tak dapat nak go to the wakil Wilayah, sort of lah. but i still proud of my baby girl. She datang dari sekolah cina, and she rep for her school, 2 years in a row. Bukan senang tuh.

IMG_5082

Kakak’s teammate. Well done kakak, ini bebudak darjah 6 kot semuanya, abang ko dulu darjah 6 dah mcam galah. hahaha…. Sampai sekarang wpun abang tu dah 15 taun, masih lagi pergi main badminton kat sekolah rendahnya (ada coach ajar), kakak of cos lah sama ada. Depa memang minat betul dengan badminton, I should send Kakak for playing badminton in my red team, malangnya tak boleh nak subcon kat anak staff pulak hahaha…

Pergi datang ni pun cikgu sekolah bawak, remember yang last year tu, dia patut terus balik rumah tapi coz aku tak nampak dia dari cctv rumah (she tidur dalam her room), and pastuh aku tak tau condition dia dah balik ke tak bagai, aku terpaksa tepon sekolah, tepon guru besarnya, cek cikgunya, her transport driver bagai, sampai depa buat announcement satu sekolah carik Kakak. Rupanya budak ni balik dari tournament dia pi membongkang lam bilik yet aku dah ckp tepon mak dulu bila sampai. Dia tak tau ke kita ni nak adjust jadual dia bagai. grrrrr…

oh aku tepon gak rumah masa tu but ko lupa ke aku kan ada maid yang pemalas asyik membuta je petang2 hari tu. Memang tak jawab le tepon rumah kalau dah macam tu sekali tidurnya.

So that s all, habis sudah tournament tahun nih, untuk sekolahlah.  Eh yang lawan ngan amoi budak international school tu memang rubber set. Yang satu round lagi kalah, tak hingat le aku ngan sapa dan bape (tu bapaknya yang tengok), ini pun cite lama daa…early Feb dulu tuh. Ai kan dok belasah pulun balik cecerita yang tak habis lagi.

So if maknya is good in chess, she s better in badminton. Sukan gak tuh, tak dapat chess to chess pun sokay…

 

Comment: 2

The tracking day…

IMG_8110

hallo, ai dah sihat, walaupun malam semalam the temperature was up to 38.2 but tu lah, laki aku bagi ‘cool fever’ terus akak baik dik oi….molek gak ubat satu nih hahahahaha….

so apa lagik, cargaslah berjalan, maklum ler ngah cecuti kan. Cadang memang nak bawak abang kakak jer pun (apaknya kerja), adik leh tinggal lepak jap ngan neneknya. Bila abang kakak dah siap, dok gedegang2 sesambil masak ngan mak aku, alahai kakak pulak menunjukkan ke arah kedemaman. Dia dah memang dari kat Gambang suara sakit2, dah ada tanda  ler, so memang dia demam ler pulak.

Jadi tukar haluan, RD bawak Kakak pergi clinic terus. Coz sebelum tu aku selongkar fridge (abang memang ngah bersihkan fridge pun), so aku dok buang ler ubat2 yang dah lama tuh, stock ubat kakak takde langsung. Aku sendiri mana pi clinic yang demam kali ni, dok bedal panadol and ubat selsema lama jer.

So kita split, abang and Mom to IKEA. aku kena keluar, dah lemau, nak kena carik ‘ubat’ aku gak nih…hiks

IMG_8145

ni antara yang aku beli ler, meja laptop. Ganteng sikit sambil ngadap tv tu kan, sebelum ni kat ‘bar’ at our kitchen, but posture badan makin tetua ni kena bertukar le sikit doh…

IMG_8179

half way member lonjong ni dok, mammi lapar lapar. So aku bagi duit suh dia pi order amik food dulu ler while aku jalan2 sorang2 lu…

IMG_8200

taraa…2 trolley. Total RM1150 kau! Laki aku geleng pala dengar aku punya ‘ubat belanja’ kali nih, hiks…

itupun ada satu benda kena repeat datang after 1-2 weeks time pasal stock merah comes later

Sonoknya pi IKEA Cheras tu dekat ngan rumah, parking pun best, kalau yang kat Damansara tu memang setahun sekali le gamaknya baru aku pergi…

IMG_8205

balik rumah, kakak tidur kat atas. aku panggil suh dia turun tidur bawah. Budak2 kalau demam ni jangan le depa tidur jejauh tak nampak dari muka makpaknya coz aku takut le kena ‘tarik’ ke dia menggeletar sangat ke kan, so memang aku perati sangat anak2 if demam nih. But hah kau, matanya dah lebam tertutup macma tu hah, confirm ler sangat allergic ubat. Coz masa dia makan ubat ni dia terus tidur and apaknya pun dah pi kerja.

Dia pun  bangun tidur ni baru perasan yang matanya jadi gitu.

Aku terus ler called Doctor kat clinic tu, so confirmed le T Amox antibiotic ni buat dia allergic. Pasnih pun all family of Amox ni kena ban dah, masuk record allergic ubat record Kakak sudah. Dr Adzrul advised all families of penicilin pun pasnih tak boleh dah amik gak, masuk record too.

IMG_8213

sian kakak demam, malamnya aku tidur dengan dia in her room, kena berteman. Inipun tekak takde selera of cos le dah demam kan, so dia nak bubur nasi, pun makan aku suapkan, habis gak semangkuk. Sambil dia melena ni, aku and abang buat memacam kerja. Si adiknya sebelum jam 9pm aku dah dodoikan. If not kang lagi ler haru biru hidup aku tak boleh nak buat kerja.

Jadi penat ler, half of barang2 IKEA tu aku ngan abang settledkan, yang lain tu biar apak korang le buat, benda tu nak kena ketuk2 bagai.

IMG_8216

Malam tadi jugak semua toys Zeeshan kita sort out balik. Bunch untuk bagi derma, mana yang nak buang dan simpan main. Banyak gila yang for derma. Ini project tak boleh buat sengsiang kang jadi gaduh ngan Zeeshan, kepantangan dia le kalau kita buang or bagi orang toys dia tuh. Tapi aku tak suka benda yang tak berpakai dah or banyak sangat membuak membazir macam tu baik bagi pada orang2 Cambodia sana heh.

Balik pada konsep, takpe ler kalau kita beli beli beli, at the end pepusing akan berpanjangan kat orang lain orang susah jugakkan. So tu konsep aku, kita beli pun memudahkan hidup orang lain jugak.

So that s how my lovely tracking Wednesday.

Comment: 2