Gegirl

Hey Happy Monday!!

During my lunch hour, but tak makan kan, so no point pi makan, jadi kita keluar untuk mencuci mata. Just feel like to jalan around, tengok2 barang, masuk kuor kedai, nothing yang dibelipun. Sesambil jadi listener mahupun jadi potpeter.

Aku suka beli product Swarovski, dulu ada satu set aku dapat from my ads sponsor, but aku tak gemarkan colournya, dia tak plain. hijau ke yellow colour tuh. Berbelit2 nak pakai. Tapi masa aku masuk kedai ni, takde pun beli, not in the mood to shop. aku usually beli a set, earing ngan rantai, satu set. cuma tu lah, belum bernafsu nak beli, seperti mana belum ada nafsu nak makan macam dedulu.

 photo 1

  photo 1

They don have much choices seperti terakhir sekali aku datang. Tu pun antara yang buat aku takde beli apapun. Lagipun kita masuk kuor banyak kedai.

 

 photo 1

Fuschia or shocking pink vs yellow. belasah jer. Asal kemas kot. Memang ada yang suka earth colour, but aku suka colour yang outstanding, tengok dari aku suka warna merah pun tau yang aku suka warna2 terang. Lagi satu aku dah boleh pakai putih, tak banyak but bolehlah, dulu kalau warna putih memang kepantangan sangat. Aku kira aku seorang clumsy, mesti comot.

lagi satu aku suka satin but nak memakainya kena berhati2 sangat. kalau perfumes melekat tu dah biasa.

photo 2

Dah macam baju mengandung je heh dress nih

tak amik pun so jangan le risau

photo 5

malas nak try dress ni dan dibukak skirt hitam aku tuh. so aku sekali arung je pakai dalamnya.

photo 3

 shaking betul gambar aku mengamik heh. Nak kejar masa. dok menerai banyak bonar. This dress comes in black too. I m avoiding black.

photo 5

Tadi lahai atas2 tu bukan main le posing le ke main dengan dress, end up pakai caftan pastuh. Ini kes kena lari pi amik anak2 dari tuition malam, malaslah aku nak bersungguh pakai segala. I love this kind of caftan, long sleeve. Tapi ni kalau dok umah yang jenis panas berdenting, nangislah, meruap. Pala aku tu coz bila masak tak nak wap asap kena kat rambut, pasal pakai tuh. Sahlah sangat baru pas masak tuh.

Those dress are from Mango and the caftan boli dari Melaka.

photo 1

One nite, balik kerja, anak2 dok keluarkan the toys set Kakak. Oh hai, ini zaman kakak very the muda belia. Terpaksa kita simpankan coz nyomak jer. Memang niat nak bagi female cousin kakak. but depa bagi a few jer. Korang ingat Mamat? alah 2 bears Abang dari zaman he was so little boy, baby till tua kebana, tidur dengan mamatnya. the 2 brown bears tuh. Hah dia amik, and terus bawak tidur.He rindu gila ngan 2 mamatnya. Till now ok bawak tidur, yelah macam bantal busuk, ada orang sampai ke tua kan, so macam tu lah, 2 mamats tu as his bantal busuk.

Bang, sorry mak blog bout it, but dont worry, orang paham, your 2 mamats are like your bantal busuk.

Zeeshan hanya amik hippo purple tu jer. Itu adalah hadiah dari bapaknya pada Abang when he was born, almost 13 years ago. Aku sedar, bukak mata kat hospital, dah ada hippo tu untuk anaknya.

Dan coincidentally, Zeeshan just wants that. See?

Comment: 7

A visit to Muzium TUDM…

IMG_0885

IMG_0889

IMG_0892

IMG_0897

IMG_0901

 

IMG_0911

IMG_0915

 

IMG_0922

IMG_0926

IMG_0929

IMG_0936

IMG_0948

IMG_0957

IMG_0969

IMG_0976

IMG_0988

IMG_0992

IMG_0999

IMG_1008

IMG_1015

IMG_1019

IMG_1024

IMG_0918

IMG_0905

Ada anak? takde anak?

takper…bawak je badan and kaum kerabat datang sini, Muzium TUDM. First time for them jugak visit sini. FYI, again, without their mom :) coz that day Selangor cuti, after bapaknya habis errands pagi tu and lunch ngan maknya, RD terus kejaran balik bawak the kids mai this place.

He at first nak bawak Abang and Kakak jer, but Zeeshan sekarang dah stage, ooo nak berjalan, ok aku ikut. hah dia punya  minded sekarang macam tu, unless dia tengah tidur ke, kalau nak berjalan hah bolehlah. So sebab dia dah tengok abang kakak dia bersiap, he also carik capai kasut jugak yer!

Sekejap je depa kat sini, sejam setengah, Muzium TUDM tutup at 4pm, habis jer selesai depa terus melepak makan, ada jugak kawan RD duda beranak 3 pun join sama. Molek ler tu dah macam 2 bapak tunggul ngan 6 kids yang memasing pulak lebih kurang sebaya anak2 aku gak. Kecuali Zeeshan ler, member RD tu mana ada anak kecil baya Zeeshan pun.

Ada sempat lagi cuti sekolah, jejemput le ke Muzium, depa tak engage ai pun for coverage, just general knowledge just in case hangpa tak tau. Masuk pun percuma. Tahan panas berdenting je lah yer…bawak sesiap shades, ke kipas tangan kecik etcs.

Comment: 8

Trim Wash Blow dry…

IMG_5045

brother’s bonding….wpun RB tak paham apa yang abang dia tengah buat, and abangnya pun memang sebenarnya malas nak layan adiknya yang ajak main tractors tuh, dia ribakan jugak si adik, asal adik tak nyotnyetttt bunyik. yelah budak tu dok mintak dok kat riba dia….

IMG_5060

brought our maid and kakak for their hair cut. satu batallion aku bawak. wpun abang kata dia boleh je dok rumah tinggalkan dia jaga adiknya, oh tak per ler…moh semua batallions, mak ko lagi rela sesama kuor sumer. Ni RD masih lagi takde, dah lama betul Kakak mintak potong rambutnya, kasi trim.

Maid aku pun rambut dia panjang asalnya tapi bersepai2 rambut gugur dia, sampai aku suruh potong dia tak nak tapi satu hari dia sendiri bising tak tahan ngan keguguran rambutnya,  jadi hah jom, satu package semua kita pi potong rambut. Product ads yang aku buat doesnt suit my maid at all.

IMG_5091

abang jaga adiknya…while the girls do their hair…

IMG_5119

maknya pun sama trim, sket lagi aku nak potong libas but kang lagi lama anak2 ni menunggu, so takper, trim pendek sket udah

IMG_5107

i m supposed to go to the Number76Style back but aku kekangan sangat masa….nak pergi bawak angkatan memang aku tak kuasa ler kan

 

IMG_5113

First time kakak merasa dicucikan rambutnya. Memang aku suruh saloon buatkan coz nak bagi dia feel and the experience of cuci rambut by hairstylist. Biasanya dia gunting je, balik rumah sambung cuci balik…

IMG_5104

Masih lagi dengan dunia leka ipadnya tapi sebenarnya sekejap2 jer dia tengok ipad nih, dia lebih explored the saloon, Sikat ler, penyepit, sampaikan the hairdryer pun dia bantai pi godam….

IMG_5124

Cik Manis Gegirl dah siap bercuci, nak alter balik rambut yang potong asalnya

IMG_5144

last2 dia mintak nak duduk ngan maknya, but tu lah tangan sibuk je nak mencapai sana sini. Rambut RB curly, macam abangnya so tak yah lah dah nak skin head dah, biar jer, nanti kembang2 curly kahkahkah…..nak tengok rambut dia akan datang, dah boleh jangka coz begitulah rambut abangnya dulu

IMG_5150

yey dah siap….rambut aku curvy jer Michael buat but coz aku pakai baju gelap tak nampak le kan…kakak tu aku cakap takyah dah basuh rambut, cuma perlu mandi jer, but dia pi basuh gak hahahah baik tak yah cuci rambut ko kat saloon dah pasnih…but at least now dia dah ada experience ler kan bercuci rambut di saloon.

Anw, i m doing some surveys, if you all boleh help me out here:

1. Apa shampoo yang anak-anak korang pakai? For the age of between 9years old up to 15years old?

2. Apa skincare yang anak-anak kalian pakai, sama le between 9yo up to 15years old?

Untuk kedua2 soalan nih, open for girls and boys dan jugak you can mention the brands yang anak2 hangpa pakai tu, tak mengapa.

Yeah…please share. Thanks.

Comment: 10

Getting the shape back!

Tajuk dah macam buat sponsored post.

Padahal….

Sendiri bayo ler…

IMG_0260

Abang dok berzikir bila maknya nak kurus macam anak dara. Tak agak2lah ko bang, gambar masa mak ko mendara dulu ko nak balik. That was 38kgs!

So so so

Oklah abang memang over dari bapak kau.

So kami dah almost a monthlah dok bertenggek kat gym. sejak abang abis UPSR. activity sihat kami anak beranak. but too badlah RB cannot join. Tu kalau dia join sama, memang semua kena main kejar2 atas treadmill.

IMG_0261

Kitorg kengkadang pergi berempat, but kadang2 depa 2 tak pergi coz ada kelas mengaji ke, ada Kumon etcs. But routine baru pulak ialah each one of them kena ikut turn mummy daddy. tak boleh dedua ikut serentak. Kena adil pada si bongsu gak. So if tonite is Kakak’s turn, tomorrow nite will be Abang’s turn.

IMG_0263

Sejak le ada IOS7 ni kakak asyik memainkan gambar2 je dia edit.

IMG_0264

Tak puas betul tengok sketch2 nih….

IMG_0265

But yang paling over pi gym ialah Sirman. Melampau2 semangatnya. aku ni heret badan pergi kahkahkah. Kalau main squash suka ler, ni buat plank le squad ler. ya hampun!!! At home pun RD buat mini exercise gak. Dia suka. Dia ada yoga mat ok, untuk dia punya mini exercise, orang ingatkan aku yang beryoga. Kuasaaaaa mak.

Aku more on squash, again nak cakap. and satu lagi chess. itu memang aku punya addiction.

 photo

One day aku beli lagi kasut gym baru. 50% off kat Stadium KLCC, Adidas lagi. aku carik the most cheapest one, and rezeki ler dapat yang nih. nett is RM160. But total aku habis kat RM550 coz beli 3 quarter gym pants for RD. Niatnya, 2 for him, satu aku satu abang.

Balik rumah….abang ko pakai tracksuit ko jer

Mak korang, suh tukar size baru leh pakai suor ni

Hawau betul bapak ko. aku yang belikan aku yang kena catuan. So empat2 suor tu dia borong le sumer. Dia takde pi Poland sok, aku gak yang sarung pakai LOL

 

photo

Aku paling menyampah buat nih, dululah. masa memula. skang dah terer sket.

Kalau aku dropped badan aku, my PT add on lagi 5, padahal dah buat 20 sets! gila gila. so kena ler bertahan, aaaa! Pastuh dah makin lama dia naikkan, pastuh 30 so on.

Plank ni buat kat rumah pun tetiap hari senang jer cuma ramai le mengaco, specially si kecik. Kita sibuk buat dia naik belakang badan dan henyak2 ohhh my

photo

Aku ada personal trainer aku sendiri. RD ngan budak2 takde le trainer, depa buat sendiri. Abang dah addicted, kakak masih lagi nak get used. as i said bapaknya paling so looking forward gi gym.  Patutnya kita pergi 3 times a week. Udah. But dia kalau boleh nak balun 4 – 5 times a week. hah lagi additional hari tu memang aku tak layan ler. RD sendiri pergi, aku mengelek Zeeshan lagi best.

IMG_0393

yang treadmill tetengah kosong tu aku baru pas buat, 15min walking. bapakla semput, ke main laju trainer aku pecutkan.

IMG_0400

tahan lagi tahan kakkkkkkkkkk

IMG_0402

jap jap…haa mengahlah akak dik. Ko ni tak de simpati betullah.

Sket je kak, cepat kak, lagi 10!

IMG_0405

banyaklah routine yang aku buat

kekejap tengok jam, dah dik dah dik? hahahah siap ngelat lagi mintak abis awal!

IMG_0414

dia nih, memang dah addicted sesangat

IMG_0423

 

Sok sok, bapak ngan abang dok mengular je kat gym. kalau boleh nak balun gi tetiap malam. hah, sukati korang. jangan pas gym pi cari roti canai pulak, buang pekdah je namanya. Ada one of the photos dalam nih, kakak pakai suor hijau, itu seluar aku sepanjang aku main game, before beranakkan Zeeshan. Depa macam, so mummy boleh kurus lagi coz dulu pun beranakkan depa mummy kurus. Sila bukak balik cerita dalam blogs, u boleh comparekan.

IMG_0750

wireless headset tu aku sanggup beli coz aku tak sanggup buat treadmill ni sebenarnya, udahlah lama, laju pulak tuh. So to distract things, dengo lagu pakai wireless senang. Hok ada cable2 bagai tu mengacau movement aku jer. But aku buat dengo lagu hanya waktu atas treadmill jer, coz masa routines lain aku simpan, payah aku nak exercise.

IMG_0759

 

IMG_0776

IMG_0806

IMG_0902IMG_0811

IMG_0982

IMG_1057

IMG_0766

BTW my gym sessions untuk Personal Trainer nih kalau kat KLCC lagi mahal but coz kita nak buat family oriented punya program, so aku amik yang near by rumah aku. Bodytone ada engage aku gak, but nantilah lu. Habis 10 session kalau nak tambah, pun boleh if not buat sendirilah kan. Buat sendiri tu yang aku macam hemm hooiii lah sangat.

Nak getting the shape back, jaga makan, pergi exercise. bukan pi mengomel mengumpat melantak tak sudah. Duduk je kat rumah tu pi stalking pastuh bising peha macam kehepsi, perut cam tong dram, bontot macam kapal selam, betis lengan dah macam batang pokok kelapa, wake up call sket kena buat. Aku tak cakap orang, aku pun dapat motivation dari suami and anak2 aku, specially Abang, he nak sangat maknya badan macam gambar masa anak dara dulu (again aku lepuk gak ko bang), so we made an effort jadikan program sefamily.

For my body, i know ler my body kan, at least need 2,3 years to lembut sket. Dari pengalaman beranak pinak, begitulah, some more dah makin meningkat usia, lagi kena push harder. I m going to continue another 10 +10 sessions lagi kot.

Cuma kalau aku busy ada event or balik lambat sangat memang lari habis ler jadual but so far hari2 yang aku pilih blom clash ngan event, if travel pun kena ganti buat sendiri light one kat hotel. Kena make an effort ler. If sapa yang follow instagram aku, ada satu gambar aku letak, months ago, camne aku punya kasut gym tapaknya tercabut ko hahahah nampak benau lama tak dok lam gym.

Yang kat opis punya ada, tak yah bayar but gangguan the mall suh shopping tu banyak sangatlah. Pastuh kadang2 aku sokmo lunch meeting with clients bagai, so memang kacau nak buat during lunch. Anw, nak carik squash partner susah, but takper, tu sume bukan alasan untuk tak pergi gym. Some more kita tunggu Abang habis UPSR so semua gym sessions memang kena on hold, bila abang dah abis, apa lagi….hayun kita sesama.

Aku punya PT tak berapa garang, molek budaknya (hah nak berkenalan, hensem adik tuh), but aku punya laki bising kalau dah nak kuor tak sesiap lagi. He s very dedicated cam aku cakap ler, dia memang suka betul ngan gym gym nih. 6 packs ler sangat nak kejarkan.

Comment: 8

Gadis-gadis comel berdating…

Sep 8, 2013 | Girls day out by redmummydotcom on Keek.com

 pertamanya adalah tengok keek kami anak beranak2, berdua tapi technically bertiga ngan so called ‘photographer’.  After sending the boys balik, takde kuasalah depa nak ikut coz yelah abang ada session ngan cikgu petangnya, lagipun laki aku malas nak jadi tukang kejar RB tuh bila kita nak jalan free and easy. yelah easy sangat pun, maknya nak menyoping tuh.

elok sangat gak depa tak ikut coz sepanjang petang tu dari BSP to TTDI memang hujan.

but sampai je Rasta rintik2 dan stop terus. Syukur ler sangat but aku bawak gak back up small umbrella kot le melebat payah pulak nak ke parking kereta.

 IMG_7674

aku dok tanya kakak nak apa nak apa tapi langsung takde yang dia mahukan

kakak, kalaulah masa mak dulu baya2 ko, kalau nenek tanya mummy nak apa, sah mummy dah berderet wishlistkan tau malangnya dulu kami sangat susah so takde le or jarang sangat nenek akan tanya soalan macam tu, masa kekecik dululah.

dan justeru aku pun syukur le sangat coz kakak bukan jenis meminta2, benda dia rasa penting je dia akan demand. Itupun ke sebab dia ni dok kocik lagi. jangan sok dah besau dara sunti tetiba mom nak chanel mom nak lv mom nak prada

ha tu memang kena siku le jawabnya. share2 ngan mummy punya takpe ye kakak.

IMG_7685

makan hati senyum dalam tempat sempit dok carik apa tah, baju je le banyak pun kat Rasta nih. Aku first time le pergi sini wpun lalunya banyak kali. ada sorang ngokngek agent aku dok kat depan2 Rasta tu so memang menghafal sangat jalan nih, papago ke waze ke tak perlu.

 

IMG_7694

dalam entry ni memang akan nampak back side je lah, photographer tak nak snap dari depan.

kat sejam kat sini, kot. cabut lari. tak makan pun kat sini, kakak kenyang lagi. abis tu ko dah makan kat Lunatots, ko dah makan kat Secret Receipe maunya tak kenyang. So let s OU. anw kat Rasta dah datang pun first time, ada le gak aku membeli, kain labuh ada, kebaya ada caftan ada apa2 tah lah….

nothing for kids, so nothing for kakak lah.

by the way, kitorg bertukar kain baju actually, kakak tukar di toilet Upin Ipin. aku cam biasa changing room aku dalam kereta.

Kuasa ler kan nak pi berjalan bagai ngan modern kurung tuh.

IMG_7715

backside lagi. jalan sampai dah naik lenguh le kaki OU nih.  amenda yg dicarik pun tak tau hahahaha. patut pi KLCC jer boleh gak layan movie eh macam dalam ni takde movie but tu lah, tak nak le spent berejam sangat pun coz aku pun ada the boys kat rumah tuh.

IMG_7718

dating ngan anak dara, harus pose tetengah public

padahallllllllllll…..

IMG_7729

then we shop there and there. beli pun sket2 jer coz aku serious mental block btol nak shopping apa dalam nih.

ended up nak makan kat one restaurant yang tak perlu kita sebut nama. duduk tunggu menu dah bape min, tengok menu yang sorang nak air je yang sorang nak fries jer, dah after few min takde gak datang waiternya, jadi langsung aku blah, kang bayau memahal dahlah korang nak minum nak fries jer pastu service lembab tak yahlah heh…

IMG_7745

dan pabila si birthday girl (this was a day before her actual bday day) nampak McD. terus dia kebulur. hah bagus. senang, mak leh beratur je and bayau. makanlah kau. Bercerita ler kita hal tu hal ni, gegurau senda. Sebenarnya kita tak boleh nak gedegang celebrate pun pasal esoknya hari sekolah some more abangnya kan UPSR so pasal tu lah kita slow down a bit.

but sok malamnya ada jugak sikit mini memakan, satay gegemuk! aku balik kerja tengok satay tu dah tinggal 2,3 urat jer. eloklah habis, dari beli makan tak habis, memang tak molek.

 

IMG_7750.

love you so much kakak. sok sok dah besar sure kakak panjang lebar baca entry ni yek.

 

IMG_7767

 

IMG_7790

IMG_7775

dalam Isetan mak ko jugak menyopping tapi kuor tangan kosong coz apa yang ada kat Isetan OU tu sama jugak ada kat KLCC nun. dok ngapain heh

IMG_7708

mak engkau dah tak larat dah nak sambung entry ni.  Begitulah sahaja entry gadis-gadis comel berdating, tapi yang menyopping maknya je lah.  laki dok tanya bilo nak balik. hey suami, sebelum u tanya bila nak balik ai dah start engine balik tau….

Anw, habis UPSR, depa terus flew down to Singapore.

Tengok keek the prize giving ceremony bapaknya to them! yang hujung2 tu Hong Kong tu memang nak kena cili budak ni hiksss. anak oh anak. asal kalian gumbira UPSR is finally over.

Sep 13, 2013 | Birthday gifts for abang and kakak by redmummydotcom on Keek.com

Comment: 17