Gegirl

IB – Mak Cun Dilwale

IMG_0280

hp je 2 lelaki ni. Ini adik bongsu aku, dia buat operation ACL ke hapa tah, orang2 bola tau lah. In fact baru sebulan lebih lepas my adik yang no 5 pun buat operation yang sama gak. Depa ni kaki2 bola, tu yang kisahnya…

IMG_0293

so mak abah and adik2 dah sampai dulu, kitorg gi makan kat Haslam Restaurant bawah tu, masa melawat adik no 5 kat hospital yang sama gak, we had dinner kat situ kan, so macam sedapnya lahai food depa so bila naik balik, bawak berbungkus2 kuih muih and bubur.

IMG_0296

meriahnya ko bilik spital ni, kalau sorang 2 budak pun leh gamak inikan pulak reramai gini. Ada 2,3 orang lagi baby and toddler takde dalam gambar ni heh…dok kat mak2 depa (pun ada dalam bilik nih).

IMG_0300

masih lagi huruhara..dah tak yah lah…payah btol bebudak nih

IMG_0310

apa le ko temberang abah ko tu dik

IMG_0356

tebalnya makeup aku,but takpe lah, event malam. so heavy2 pun biak pi lah kan….siangnya lepas hospital tuh kita pergi IB checking tickdets nak tengok Mak Cun Diwale..aku kan suka hindustan2 nih, kakak pun suka le yelah dia bebudak mmg la suka artist2 nih. Jadi kita pergi berdua jer malam tuh, apaknya tak hingin nak ikut heh :P

IMG_0367

split sikit….i have this type of seluar, 4,5 lai kot, diff colour of course.

IMG_0371

laki aku cakap (mesti mak hang suh horang shoh shoh tepi nak bergambar kat sini). ahhahaha ni kes gambar kat Kuta, Lombok tulah, yelah nak dptkan besau ni punya frame. Thank you to orang2 di situ yang amikkan gambar nih.

IMG_0388

sampai awal so lepak jap kat cafe. Tak makan coz dah makan sesiap kat rumah, jadi minum2 jer….

IMG_0396

Thanks laki tolong belikan tix nih, eh tolong bayarkan for both of us. Aku nak amik yang murah sikit but dia upgradekan nih heheee…. patut bawak Zeeshan gak dia suka hindustan but nanti past bedtime dia and ni sampai midnite some more ni untuk umur 6years and above je.

IMG_0418

taklah depan sangat, but just nice. Best show Mak Cun, ada le yang macam lemau2 part gak, tang hindustans menyanyi tu kita boleh record, i did posted them kat my own fb. Layan hindustans best wor…sebab tu antara punca utama aku nak sangat tengok Mak Cun nih.  Lambat abis, 1130mlm baru abis and midnite gak baru sampai rumah. Mentidoq anak dara all the way dalam kereta.

Tapi yang kat rumah pun the boys 3 tuh, melayan movie gak, not Zeeshanlah, dia tu kan tidur awal at 830pm dah panjat katil.  Eh jap speaking of anak tidur awal ni, sebelum dia sekolah dedulu tu, midnite gak baru dia tidur. but aku memang set few days sebelum school start, anak2 kena start digest tidur awal. So till now dah 2 tahun sekolah pun kan, dia dah masuk dalam system badan dia, kira 830pm tu dah memang waktu tidur sangat. Weekends pun sama gak coz dia wake up early, 630am dah bangun (dia bangun sendiri tak payah nak kejut), jarang2 lah dia bangun lambat….

we didnt stay long pun untuk amik gambar ngan artist ke bagai, gambar atas stage pun lupa nak tepek sini hiks…tak penting, yang penting is muka aku :) . Erma Fatima leh buat lagi Dilwale pls, kain sari lengga donno whatever lah yang Umie Aida pakai sepanajng 3 hours show, oooo to die for betullah. Lawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyaa!!! Hero yang dari Pakistan ke mana tah tu, biasa2 jer, but dia pandai menari la, but speaking of menari tu kan, aku tengok ada lead dancer (our Indian) lagi gempak dia menari.  Best kalau the lead actor tu pakai local kot, coz tahlah, that s my opinion.

Comment: 1

The new white…

IMG_3524

if you, nak pakai lagi tak?

sure  a big no ler kan. Kekdahnya anak dara aku pakai this kasut for like straight 9 months, sepasang ni je lah. She asked for a new pair, bapaknya jawab alah lagi sebulan je kot sekolah. Kakak pun datang kat aku, showed the kasut to me, and yes, of cos le aku suh bapaknya belikan gak new pair. Kesian ler heh, ni bukan zaman aku dulu, and ni sekolah ada lagi dekat 2 bulan kot. So sebelum sekolah bermula haritu, dapatlah a new pair, itupun orang kedai dah tarik sliding nak tutup, last minute purchase.

Sebab that was her first time pakai kasut bertali, for 9 months and her new pair langsung takda tali2 bagai. Now she tau dahlah hazab bertali2 bagai nih hiks…lunyai betul kasut dalam gambar nih, bila ko tenung lelama muahahaa….

Good luck for your UPSRA kakak, in 2 weeks time.

Comment: 7

The 12th birthday…

 

IMG_2733

the bouquet yang dah beli dari siang, lepas tu simpan lam bonet keter bapaknya, by his dad lah. Midnite baru bapaknya balik, masuk bilik anak sembunyik2 (mak ngekor belakang) konon nak surprise letak kat tepi katil tup2 anak dara  rupanya tak tidur lagi hahahaha….tak jadik surpriseeeeeeeeee.

IMG_2734

semua jenis kucing bapak ko tulis situ LOL

that was on her birthday lah, memang betul2 habis exam UPSR gak masa tu but she still cannot enjoy yet coz dia ada lagi UPSRA yang masih lagi belum sit in, itu on Oct, very soon.

IMG_2864

so on the weekend tu, kena bawak dia pergi makan. Since weekdays cannot do one kan (sekolahlah, and bapaknya pun bukan normal hours macam kita), so she chose our usual steak house di MV. I was hoping dia nak makan tempat lain yang lagi near by rumah but birthday girl nak jugak makan kat sini. So let s goooooooooooooo

IMG_2872

i would like to buy this set lah but if laki aku tak nak minum pakai nih, no point of buying. He s a black coffee addictor,  jadi kita try kita cuba bagailah, dia tak berkenan. Hissh…so tak yah ler. beria ler kita menerai2 aku dah intai2 ngan merah kaler segala.

IMG_2881

kesungguhan seorang mak belajar pakai benda nih

IMG_2884

tapi kita tapau minum je lah, udah apak kau tak nak pakai, he dok nak stick ngan black coffee dia

 

IMG_2890

dan kita pusing2…jalan2 dulu coz nak makan macam too early sangat for dinnerr

IMG_2902

at the durian pancake (pergi mv memang aku wajib tapau nih), seller takde pulak, dia pergi TOLIET :)

but pastu dapat ler, laki aku pi patah balik pas makan belikan pancake bininya

IMG_2908

kekiri kanan pakai merah ye

IMG_2912

finally we have Zeeshan in the frame

 

IMG_2930

yang paling seronok makan sini of coslah abang and kakak. kakak tu dia punya kunyahan lambat btol nak mengabiskan and even aku punya steak pun dia tolong habiskan gak, suka betul dia ngan steak2 nih…

IMG_2986

masalah mata, nak tengok number tu kecik benau (i have the rabun jauh and rabun dekat skang nih)

 

IMG_3005

my seluar tu sangatlah ramai amoi2 kedai berkenan. Depa borak sesama sendiri puji2 seluar ai tu lah, aku memanglah tak paham but anak2 aku kan understands mandarin, so depa dok pasang telinga jer dengo amoi2 tu puji seluar maknya. Depa le gak yang cite kat aku. Bagus senang gak ado anak2 pakai cakap cina ni, we should go back to Beijing lah korang, kompem nyopping mak kau lagi senang nak bargain.

IMG_6959

that dessert for us to sing her birthday song,  tapi yang makannya aku ngan laki aku. Semua dah too full….

IMG_6973

tak abis2 lagi mak kau….

IMG_3038

my kononnya 5min make up (more actually), this one yang sempat akak buat first time using LIVE, FB. Meriah borak ngan korang benaunya dalam LIVE tu rather than makeup pun…

IMG_3055

i got to shopppppppppppppppppppp here. well birthday anak, tapi anak dara aku ni kan jenis yang simple, she ddint ask anything pun

IMG_3063

roti2…hah ni memang depa setuju sangat maknya belikan…

IMG_3075

happy 12th birthday kakak dengan ucapan, bila bapak kau nak bawak hang pi buat mycard?

IMG_3086

aku rasa kakak sebenarnya dah nak beat my height gak tuh. Alah aku bukannya tinggi pun, memang sap sap soi ler anak2 aku nak potong kependekan maknya :)

IMG_3094

we ddnt stay long, mak kau pun dapat baju nyopping and terus balik. Musim2 nak periksa UPSRA and PT3 for both abang and kakak and hardly kita nak dok sesantai lelama kat luar.

Tapi ko tunggulah habis periksa nanti. first thing depa ask dah menunggu dalam list:

1. handphones

2. watching tvs

3. short holiday

Oh well….

 

Comment: 3

12years of Kakak..Gegirl.

 

IMG_9166

So the one and only daughter of us turns 12 today.

12 means dah boleh buat MyCard, pastuh dah alang2 bolehlah renew the passport, soon sangat nak kedaung matinya pun. Berjalan ke mana bagai, kemudian citer, it s coming to year end gak pun. Sekali package ngan kami berempat gak, like mine dah berbulan2 kong (yeap tu pasal i ddnt go to Jakarta this year, pemalas nak renew).

12 years pun, meaning dah anak dara. She has gotten her official title of anak dara, about 2 months dahlah :) . So tu pasal in my social medias (mostly) untuk gambar2 di dalamrumah, jarang ada gambar anak pompuan ai ni dah. Pahe dak ngapa? Tak paham?

12 years gak meaning dah patut pandai masak lah kak oi. Masalahnya dia tak masak hehari, dia tolong2 jer, so lambat sket nak expert. Some more bila musim exam lagi ler tak dok dapur, takat simple2 tolong lap dapur jer, pastu dah naik sambung belajar. eh but she s expert on cili kering. itu memang her full time joblah, dari gunting/pipih the cili, rendam ngan air panas, and blending, semua goes to her, she loves the job too. Pastu tangan pijar :) .

12 years gak, dah long gone UPSR. but ada lagi UPSRA, so after Oct baru boleh yippi yaribba la ye kakak.

12 years gak, lagi banyak kerja rumah, lagi banyak tanggungjawab as anak, kakak and adik di bahu mu.

She s very humble and very simple person too. At the age of 12yo, we know she s not a materialistic daughter, apasaja yang kita belikan bagi etcs, sangat jarang dia nak meminta-minta, but of cos being mak yang shopaholic,always get something for her though dia tak pernah mintakpun. Jimat untung ler sapa jadi laki ko kak hahahaha….

IMG_2715                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             IMG_2713

Happy Birthday, Happy 12th Birthday Melysha

Setiap perjalanan langkahmu dalam restu ibubapamu and Allah menjagamu.

Comment: 9

2 Birthday presents for our 2 big kids…

this was few weeks punya cerita bila I masa tu belum lagi beli my cordless vacuum, balik kerja terus nak pi carik vacuum tu lah kat area rumah, ada 2,3 bijik kedai letrik situ. Tapi semuanya takde cordless, there s one shop but ada satu jenis brand je dia jual. So kedai terakhir aku masuk was ni lah, SenHeng. Nampak macam meriah je dalamnya, rupanya depa tengah buat sale kaw kaw, macam moving sale ler.

Banyak barang dah takde, nampak benaulah macam dah lama je gaya sale nih. So I terus rasa macam hem…I should get something lah for my 2 anak yang lom ada aircond tu.

IMG_2004

Tapau bungkus 2 bijik terus…

laki aku dok cakap kang tak muat keter tu, compressors 2 bijik tu besau. Ai gigih la u…takkan ai tak timbang kati ukur check out ngan bebudak SH tu kan…

IMG_2007

ini rasanya purchase paling laju, less than 15min, dah bungkus siap sampai rumah. Purposely amik different brand for both.

Frankly speaking aku tak tau harganya murah ke mahal, coz for me dah depa buat sale and moving sale some more and banyak stock abis, so kira murahlah kot.

well actually dedua bilik abang kakak memang lom ada aircond (cabling memang dah siap ada kita dah buat), reason being laki aku dok nak ajar anak2 ni rasa susah sket, rasa tak sejuk haahha, tapi depa punya kipas masa takde aircond memang  bantai 2 bijik lah, kipas ceiling lain and kipas stand pun lain gak. Dulu kita dok condo tak berapa panas, itupun memang ada aircond for all rooms, so jadi cukuplah kot dah setaun lebih dok Red House and depa pun dok asyik menempel je kat bilik aku untuk dapatkan aircond so I rasa beli teruslah.

Masa beli ni pun aku wa laki aku dok kabau dia, memula macam dia hem hem la kan, but i said for their birthday presentlah (being mak yang shopaholic, ada je alasan!!), so approval dapat and tu yang terus bungkus.

Abang helped me angkut kekotak 4 bijik tu dari dalam kereta to the depan pintu rumah jer, yelah bagak2 tu kan, kena tunggu apaknya.

IMG_2031

by esok paginya gak, our usual aircond abang and his assistant datang rumah and mulakan process pemasangan. 2 bijik airconds tu pun makan 5 jam gak pasang, tak termasuk waktu untuk mengemas, vacuum and mop balik. But hasilnyaaaaaaaaaaaaaaaaa…..sonok abang kakak. Sukati aku je lah cakap ini birthday present depa, harga pun seketul seribu lebih kot 2 bijik dah berapa pun kan so just nice je lah.

Kakak’s birthhday is tomorrow – 9 September. Just nice her UPSR finishes today. She started early (last Thursday for sekolah cina), yet sekolah biasa lain baru start Monday baru ni kan. But she still cannot horey2 coz she has UPSRA on early Oct, that s dia so looking forward sangat.

IMG_2029

For abang, his birthday is end Oct and beza sebulan so boleh gak lah ni jadi birthay present korang. Depa pun memang mintak sangat bila lah mak paknya nak pasangkan aircond. Siaplah bill letrik apak korang nak menyetteled. Hiks…so far untuk sebulan punya bills with 2 new additional airconds masih lagi reasonable. yang paling memanjang menyala is my bedroom, itu wajibul sangat untuk on sentiasa at least waktu malam, siang kita kerja bukan ada sangat. But weekend hehehee…memang lenjan.

So well, anyway, speaking of cerita cordless vacuum tu kan, i bought kat KLCC at RM700 kan, baru ni aku gi AEON Maluri, jumpa sebijik same model, omeng, hang tau harganya berapa…..silalah tengok sendiri. Nasib baiklah sudah akak beli sesiapppppppppppp dari KLCC (thot harga kat KLCC lagi mahal rupanya lagi cheaper!!!).

IMG_2661IMG_2662

Esok special entry for my daughter, she s turning 12 years old and sudah boleh buat MyCard. Yey :)

 

Comment: 3