Gegirl

Badminton Tournament…

IMG_5077

Dato’ Me Ly Sha

sekali lagi sesatunya anak melayu yang mewakili sekolah cinanya (dan sesatunya anak melayu dari sek2 cina lain jugak) yang rep for the badminton tournament, Zon Pudu. Her 2nd year ni gak rep for sekolah.

IMG_5040

nampak le benau mak kau macam baru bangun je sangat kan and terus besiap dalam kereta le nih. Pagi betul gak aku datang sini, tempat tournamentnya ni kat Pasar Pudu nun (depan sekolah lama aku), but tak pernah aku tau ujudnya tempat ni pun. Ai amik half day aritu, kebetulan aku ada satu lagi event nak kena attend gak right after kakak’s tournament nih. I think aku sampai sini sebelum 830pagi kot, pas hantar Zeeshan skul terus melepak kat sini, coz yelah bebudak sekolah punya tournament mesti le pagi startnya. Clear je jalan and parking kat Pasar Pudu nun.

Nasib baik le dedua events + KLCC semua dedekat serantau je, tak yah pepusing jauh.

So tu pasal aku tekad nak pergi gak to this tournament, a year before dia rep sekolahnya tu aku tak dapat pergi, itu apaknya je yang pergi tengok.

IMG_5137

so banyak le video aku amik. She lawan ngan budak merah ni, sekolah private ke international kot budak ni, Kakak won. Mau tak nya, mak nya bersorak, bagi morale support sesungguh, aku picked up dia punya silap, orang tu dok nak bagi tinggi, aku suh dia smashkan je budak ni coz budak ni wpun tinggi but dia nampak gemuruh je bila kakak bagi smash. Weakness di situ.

Sorry le amoi kecik, aunty amik gambar u masa tutup mata…well done kakak!

IMG_5079

Lepas tu aku tinggalkan Kakak coz aku kan kena pi event kan, and tak lama pastuh Apaknya pulak datang. Biasa le kitorg ni kena main marathon sikit. Apapun her team tak dapat nak go to the wakil Wilayah, sort of lah. but i still proud of my baby girl. She datang dari sekolah cina, and she rep for her school, 2 years in a row. Bukan senang tuh.

IMG_5082

Kakak’s teammate. Well done kakak, ini bebudak darjah 6 kot semuanya, abang ko dulu darjah 6 dah mcam galah. hahaha…. Sampai sekarang wpun abang tu dah 15 taun, masih lagi pergi main badminton kat sekolah rendahnya (ada coach ajar), kakak of cos lah sama ada. Depa memang minat betul dengan badminton, I should send Kakak for playing badminton in my red team, malangnya tak boleh nak subcon kat anak staff pulak hahaha…

Pergi datang ni pun cikgu sekolah bawak, remember yang last year tu, dia patut terus balik rumah tapi coz aku tak nampak dia dari cctv rumah (she tidur dalam her room), and pastuh aku tak tau condition dia dah balik ke tak bagai, aku terpaksa tepon sekolah, tepon guru besarnya, cek cikgunya, her transport driver bagai, sampai depa buat announcement satu sekolah carik Kakak. Rupanya budak ni balik dari tournament dia pi membongkang lam bilik yet aku dah ckp tepon mak dulu bila sampai. Dia tak tau ke kita ni nak adjust jadual dia bagai. grrrrr…

oh aku tepon gak rumah masa tu but ko lupa ke aku kan ada maid yang pemalas asyik membuta je petang2 hari tu. Memang tak jawab le tepon rumah kalau dah macam tu sekali tidurnya.

So that s all, habis sudah tournament tahun nih, untuk sekolahlah.  Eh yang lawan ngan amoi budak international school tu memang rubber set. Yang satu round lagi kalah, tak hingat le aku ngan sapa dan bape (tu bapaknya yang tengok), ini pun cite lama daa…early Feb dulu tuh. Ai kan dok belasah pulun balik cecerita yang tak habis lagi.

So if maknya is good in chess, she s better in badminton. Sukan gak tuh, tak dapat chess to chess pun sokay…

 

Comment: 2

The tracking day…

IMG_8110

hallo, ai dah sihat, walaupun malam semalam the temperature was up to 38.2 but tu lah, laki aku bagi ‘cool fever’ terus akak baik dik oi….molek gak ubat satu nih hahahahaha….

so apa lagik, cargaslah berjalan, maklum ler ngah cecuti kan. Cadang memang nak bawak abang kakak jer pun (apaknya kerja), adik leh tinggal lepak jap ngan neneknya. Bila abang kakak dah siap, dok gedegang2 sesambil masak ngan mak aku, alahai kakak pulak menunjukkan ke arah kedemaman. Dia dah memang dari kat Gambang suara sakit2, dah ada tanda  ler, so memang dia demam ler pulak.

Jadi tukar haluan, RD bawak Kakak pergi clinic terus. Coz sebelum tu aku selongkar fridge (abang memang ngah bersihkan fridge pun), so aku dok buang ler ubat2 yang dah lama tuh, stock ubat kakak takde langsung. Aku sendiri mana pi clinic yang demam kali ni, dok bedal panadol and ubat selsema lama jer.

So kita split, abang and Mom to IKEA. aku kena keluar, dah lemau, nak kena carik ‘ubat’ aku gak nih…hiks

IMG_8145

ni antara yang aku beli ler, meja laptop. Ganteng sikit sambil ngadap tv tu kan, sebelum ni kat ‘bar’ at our kitchen, but posture badan makin tetua ni kena bertukar le sikit doh…

IMG_8179

half way member lonjong ni dok, mammi lapar lapar. So aku bagi duit suh dia pi order amik food dulu ler while aku jalan2 sorang2 lu…

IMG_8200

taraa…2 trolley. Total RM1150 kau! Laki aku geleng pala dengar aku punya ‘ubat belanja’ kali nih, hiks…

itupun ada satu benda kena repeat datang after 1-2 weeks time pasal stock merah comes later

Sonoknya pi IKEA Cheras tu dekat ngan rumah, parking pun best, kalau yang kat Damansara tu memang setahun sekali le gamaknya baru aku pergi…

IMG_8205

balik rumah, kakak tidur kat atas. aku panggil suh dia turun tidur bawah. Budak2 kalau demam ni jangan le depa tidur jejauh tak nampak dari muka makpaknya coz aku takut le kena ‘tarik’ ke dia menggeletar sangat ke kan, so memang aku perati sangat anak2 if demam nih. But hah kau, matanya dah lebam tertutup macma tu hah, confirm ler sangat allergic ubat. Coz masa dia makan ubat ni dia terus tidur and apaknya pun dah pi kerja.

Dia pun  bangun tidur ni baru perasan yang matanya jadi gitu.

Aku terus ler called Doctor kat clinic tu, so confirmed le T Amox antibiotic ni buat dia allergic. Pasnih pun all family of Amox ni kena ban dah, masuk record allergic ubat record Kakak sudah. Dr Adzrul advised all families of penicilin pun pasnih tak boleh dah amik gak, masuk record too.

IMG_8213

sian kakak demam, malamnya aku tidur dengan dia in her room, kena berteman. Inipun tekak takde selera of cos le dah demam kan, so dia nak bubur nasi, pun makan aku suapkan, habis gak semangkuk. Sambil dia melena ni, aku and abang buat memacam kerja. Si adiknya sebelum jam 9pm aku dah dodoikan. If not kang lagi ler haru biru hidup aku tak boleh nak buat kerja.

Jadi penat ler, half of barang2 IKEA tu aku ngan abang settledkan, yang lain tu biar apak korang le buat, benda tu nak kena ketuk2 bagai.

IMG_8216

Malam tadi jugak semua toys Zeeshan kita sort out balik. Bunch untuk bagi derma, mana yang nak buang dan simpan main. Banyak gila yang for derma. Ini project tak boleh buat sengsiang kang jadi gaduh ngan Zeeshan, kepantangan dia le kalau kita buang or bagi orang toys dia tuh. Tapi aku tak suka benda yang tak berpakai dah or banyak sangat membuak membazir macam tu baik bagi pada orang2 Cambodia sana heh.

Balik pada konsep, takpe ler kalau kita beli beli beli, at the end pepusing akan berpanjangan kat orang lain orang susah jugakkan. So tu konsep aku, kita beli pun memudahkan hidup orang lain jugak.

So that s how my lovely tracking Wednesday.

Comment: 2

21 District, the Sungai and the Aurat…

when you have 2 big kids and sorang tu terkial2 nak catch up abang kakak punya style, yang kecik memang kalah ler kan. It was almost 2 months school holidays (for abang about 2 months coz of SPM kat sekolahnya so dia cuti awal).

Jadi they had a very long list, to go there to do this macam2 lah, siap ngan entrance fees pun sama depa dah siap googlekan too.

Jadi semua tu bergantung pada makpaknya punya time table gak, but since I pun start cuti lambat but bapaknya dah started awal, jadi some tu depa pergi ngan bapaknya ler.

Ada tu depa pergi dengan the cousins sahaja, without the parents.  Depa tu means abang kakak ye, tak terlibat Zeeshan langsung, he kan my bag tangan, so tak boleh ler nak sembarang ngekor. Unless if bapaknya ada, ha tu diff case.

IMG_3986

at one of their wishes to do/go pun is this District 21. Ice Skating depan  District 21 tu dah berulang sangat depa pergi, so dok aim kan ni pulak, ok ler, kita laksanakan. But the entrance fees agak mahal, RM75 per pax. Tak kira ler umur anak korang berapa. Tu pasal kita agak reluctant ler dulu2 nak pergi, but ni since depa kan ada gaji memasing, so depa bayar sendiri but depa bayar sorang RM50 jer. Lagi RM25 each, kita tambahkan. Makan pun bapaknya coveredkan.

Jadi ler, dapat gak merasa sekali masuk. Itupun depa cakap bolehlah, pasni tak yah dah nak riuh masuk sini, dah tried everything.

IMG_3998

aku tak pergi pun, patutnya RD hantar je (Zeeshan pun ngekor), let them enjoy berdua, but pastu laki aku pun masuk sama, but dia bayar yang tengok dari side je ler, RM10, together with Zeeshan. Sampai sudah bapaknya tunggu sampai depa habis.

Tu pasal aku tak pergi, berjam2 kat sini, ada 2 sebab yang aku tak pergi, satu banyak hal kerja rumah nak membuat. Keduanya, dah kalau sampai sini, kompem le aku akan menyoppinggggggggggggg!! Jadi laki aku pun tak galakkan aku ngekor, hahahhaa….Reason ke 2 tu yang dia ngeri sikit.

District 21 is located at the IOI City Mall Putrajaya nun, hah memang tempat aku nak menyopping le kan.

IMG_4010

Memacam activities ler depa buat lam nih, adik tak berapa bosan sangat…

IMG_4016

coz for adik, dia boleh memain lam nih ler. tapi takat bape lama pun nak main lam nih kan, hati dia gundah jer tengok abang kakak dok main jumping terbang bagai…sentap ek dik.

IMG_4019

sodap yo kakak main nih? best lah mami, dapat gak merasa amende yang mahal sangat sampai RM75 dalam nih hehehheee

IMG_4029

ha kemain tinggi abang kau

IMG_4034

kira biasa depa buat outdoor, ni indoor pulak le kan

IMG_4038

break time, aku memang ada bekalkan mee goreng. Bila depa hantar gambar ni, hamboih ada maggi in a cup, ada jual situ lah ni! Kalau dengan aku memang takkan dapat maggi ni, dengan bapaknya dapat korang mintak yek…

IMG_4049

1,2 goooooooo

IMG_4054

wall climbing, of cos abangnya menang, kaki dia kan berguna sangat for this activity. Aku suh masuk lompat galah ke lompat jauh ko tak nak….ko panjang bang oi, berguna sangat tau.

IMG_4061

dan adiknya pun tidur lena…..nasib baik le bawak stroller. Anak aku ni dah besar 4 taun tapi ada kat mana ke aku baca komen ‘oi anak ko dah besar dok stroller lagi ke’ komen ni bukan tuju kat aku, kat anak celebrity mana tah.

Sebenarnya, stroller bukan sahaja untuk baby toddler pakai, tapi as long as up to 15kgs (depends on which stroller, or depends on the weight kgs tu ler), tak kisah pun pakai. Macam kes Zeeshan ni, dia kalau tengok tempat tu besar and kena berjalan, kompem dia akan mintak ‘troi’ (berdukung).

Kalau dah kena troi tu sapa mangsanya, kami berempat ler, biasanya RD and Abang. Penat worrr dokong lelama…so pakai le stroller.

But kalau dia datang active nak berjalan tu, stroller tu pun dia tak nak naik, dia sendiri yang tolak, and u can use the pram untuk letak shopping bags kau (that s what I did bila travel either dalam negeri or luar negeri).

Ko dah beli memahal stroller, pakai je le sampai lebam, apa nak sibukkan, bukan orang yang komen tu yang dukung anak kau kan. Dukung bukan main sekejap2, buatnya dia tidur ha macam ni, larat nak dukung berjam2?

IMG_4072

Well other than indoor, the next day nya kot, depa pergi pulak masuk hutan. Masa ni pun aku kerja gak. Laki aku angkut the 3 kids (dah siap bekal2 dari rumah gak, ada yang aku dah masak ada yang Mak Ajah masakkan too), pastu pi rumah kakak aku, amik the 2 kids pulak, dan segala maknek tikar food lagi.

Hah berkelah le korang kat sini.

IMG_4076

wui sejuk airnya….aku tengok pun dah terbayang sejuknya heh. Depa boleh  mintak nak pergi lagi, hish…mana boleh selalu. Sini pun depa spent berjam2, ada dalam 5 jam gak lah.

IMG_4084

tingginya waterfall ni. I told the kids, dulu mami pi waterfall masa darjah 6, pastu panjat waterfall gini ler, sekali tergelincir, terantuk pala kat batu2 waterfall tu. Tak perasan pun ada darah, tetiba kawan2 jerit, oi darah darah kat muka ko banyaknyaaaaaaaaaaaaaa. Bertobek dah dahi aku. Sampai skang ni ada tobeknya. hahahaha…. Ngamuk aji bakar, cikgu tak bawak pi klinik.

Jadi kalau pergi waterfall selepas2 itu, aku dah tak sanggup nak panjat kat batu2 gini, phobia.

IMG_4088

So RD masa ni, dia sorang je adult, entertained 5 orang kekanak.  Their age as of 2015: 14, 13, 11, 9 and 4 years old. Bagus punya bapak/ bapak sedara. kihkihkih…..

IMG_4103

Zeeshan dah siap sedia, pun abang kakak and the cousins tak gegeti nak naik ke darat hoh!!

IMG_4105

sejuk adiknya….kalau aku memang akan duduk tepi je ler, sesilap aku tidur hahahaha…yang pi sungai kat janda baik tu pun aku rajin letak kaki jer, tu pun dah kematu. Zezaman hakak dok berendam dalam air sungai ni dah long gone…

Ini Sungai Gabai by the way. Masa tu risau gak dengar ada kes yang 5 beranak mati coz of the air pusar ke air pusing tu kan but bukanlah kat sini kejadian tu. But tawakal, insyallah. They had planned this and so looking forward. Tapi banyak le aku pesan kat anak2, kat laki aku gak, agak2 nampak langit kelam, cecepat naik darat and blah. Agak2 hati tak sedap pun, tolong pack up and tinggalkan the place. Mak mak, pesanan beribu.

IMG_4134

Oh malam Maulud Nabi, both father and son went to Masjid kat depan rumah gak, ada ceramah Maulidur Rasul. Ini je gambar yang ada pun, adik bongsu aku yang pakai jubah putih tu hah, with Abang too.  Malas nak tunjuk gambar ni bercerita tapi yang mulut mengata amboi ke main pi sana sini, Maulud Nabi ko buat apa? hah mulutt…cabai nak?

Recently to start of my 2016, i received one harsh comment (dah lama gilerrrrrrrrrrr sangat tak dapat komen jaki kondem macam ni), saying that ai tak jaga aurat kakak my daughter yang bertudung.

Ms Bidaah, read this carefully.

1. Yes, i belum lagi bertudung litup etcs, aurat ai masih belum berjaga. Yes true. Noted, satu dunia pun tau.

2. Anak dara aku yang berumur 11 tahun tu, memang dah bertudung. Betul. FYI, sejak umur dia 9 taun lagi. Dan kemudian at age 10 years old, she wants to wear it all the time, even keluar rumah pun.

3. My anak dara tu, yang umur 11 tahun tu, belum lagi akil baligh. BELUM!!! Jadi at times dia akan rasa tak nak pakai tudung seperti contoh event berwater2 macam ni, kami izinkan. Coz dia belum BALIGH.

4. Dan ada gambar2 di dalam rumah pun, ai letak di sini or in my social medias, dalam keadaannya tidak bertudung. Coz once again, Kakak belum BALIGH.

5. Do i have to repeat the 1-4 again? Kenapa aku masih izinkan gambarnya tidak bertudung diposted di sini?  Kakak belum baligh!!! Lepas ni kalau ko tengok aku dah tak letak gambar kakak sangat, semua tu dalam blog/social medias, means dia dah datang bulan ler. Pahe dok?

I wont be posting anyone punya gambar yang bertudung tapi ai tersnap waktu depa tak bertudung/tutup aurat and put dalam nih. Gambar mak aku, mak mertua aku, ipar duai aku, my adik beradik yang tido baring tak bertutup aurat tu mana aku jaja dalam ni. Hish…inikan pulak anak aku sendiri.

You can judge me, easily,  up to you. But aku kakikan ko gak kalau ko nak mengata2 anak orang, she s innocent. As for me untuk bila datangnya waktu itu… doakan jer lah, insyallah.

Hah garang aku arini. Ko pun start 2016 dengan komen macam tu, gamaknya penuh sarat bahu kiri kau dok mengata2 mencarik salah orang kan? Baru 1,2 hari 2016 ko dah membantai, dasyat ko punya new year resolution ye Miss Bidaah.

Comment: 6

Cut cut…

IMG_7392

hah pink bag tu kan, is my make up bag yang khas untuk dalam kereta. Jadi datang saloon dengan muka tak berhias at all, rambut kembang macam tu lah, while waiting for Kakak potong rambut, aku bermake up le sikit, tak de heavy mana pun, asal tak macam kak jah udah.

 

IMG_7402

I teman kakak potong rambutnya. Cik kak sorang ni bukan jenis yang suka berhias melawa, jadi walaupun dia bertudung tapi hadoih tak semenggah aku tengok rambutnya yang mengerbang (pada aku ler), kat dalam rumah tu. Dia pun dah mintak potong2 rambut. Cantik kemas je rambutnya bila dah berpotong pendek. Padanlah mak aku dulu suka benar memendekkan rambut aku masa zaman2 umur kakak ni dulu. Now I know. Cos aku pun sama cam mak aku hahaha…yelah kekecik dulu mana nak bergaya sangat, asal ada rambut sudah. Ceh…

IMG_7414

Dan aku pun sama potong rambut gak. Sikit je pun 3 inci. Tu tidur tu, tidur betul yek. Terteleng2 pala aku dok tidur mana ngan Michael dok kerat rambut aku lagik. So sleepyyyyyyyyyyy! Korang tidur bape jam hek? Aku tidur sehari dalam max 4-5 jam jer la kalau weekdays tu, if weekends tu lama sikti la tapi in between banyak bangun2 gak.  Tapi hari nak potong rambut ni memang mengantuknya lahai.

Kalau tak kerana dah delayed ngan rambut kakak tu, memang aku malas betul le sangat nak keluarnya.

IMG_7446

Pendek hok gini jer lah rambut aku pun.

I ada one project coming soon, to reveal kemudian insyallah tahun depan pun projectnya.

Top by Zalora, as usual guna code ni untuk 15% discounts for first time customer : ZBAPZDSU

Alis red shoes ni of cos, by Cipela. I ada kasut2 baru Cipela, so excited to show to all of you. Esok yek esok kita posing posing :)

 

Comment: 1

The 11th…

 

IMG_6242

This was on the birthday nite of Kakak. Kitorang ni bukan type yang keluar malam weekdays. My concept is weekdays (unless kerja or event , which is of cos part of kerja lah kan) kita  mmg takkan kuor malam. Selain dari bebudak sekolah, it s gonna be tired, nanti waktu depa tidur pun lari.

tu dia 5 ketui air, termasuk air botol suam Zeeshan hiks…

IMG_6246

Kita makan kat restaurant baru yang kat Alam Damai tu tapi asalnya dulu restaurant yang masa birthday abang gak, diorang suka bebenau ler makan sini. In fact abang dah looking forward nak makan on his birthday kat sini too.

IMG_6248

4 plates for them. Aku makan cuit apa saja yang depa makan. Portion boleh tahanlah kira memang tak yah ler aku nak order sama plate pun. Zeeshan tu sepinggan plate of fries, dia tu susah betullah nak makan, menu dia statik sama jer. Kalau tak nasi, nasi nasi….mat nasi sangat. Dedulu masa baby, macam2 menu aku buat senang je telan, dah makin besar ni lagi payah nak menelan. Aku rasa kurus je dia…

Habis dinner kita terus baliklah, aku pun memang tak sihat sangat sebenarnya pun, kalau tak kerana birthday anak aku, memang aku takkan keluar, malam tu laki aku tolong sidaikan baju, aku dah terus tidur.

Anyway, this week kita ada cuti raya haji, pastu aku pun memang sambung cuti gak yeak, some more ngah cuti sekolah too. Hangpa pi memana? Aku tak pi mana2 but my family depa 3 orang insyallah akan ke Cambodia and Vietnam for qurban aqiqah and little bit of jenjalan.

 

Comment: 2