Gegirl

First Tournament & Hilang Anak!

 

should have published this since weeks ago, but what the heck…

2,3 days sebelum tournament, kakak’s badminton kena tereban. pandailah pulak budak tu curi racketnya jer, yang bag badminton dia cabut. Dedua pulak tu rackets kena cilok. Satu tu memang turun dari aku, Yonex. cuma tukar tali jer bila dah agak tak sedap. So takde rezeki. Luluh hati kakak, dahlah nak tournament.

bila tanya camne nak main, bapaknya cakap pakailah racket Abang.

muka muncung sedih jer. Yelah orang tu punya fav racket dah takde kan, but belakang bapaknya belikan baru, 2 batang lagik. Siap ngan bag bosar rackets lagik.

Bila nak pergi sekolah agama, bapaknya surprised with the new rackets, hoh kelecop2 thank you!

IMG_9033

IMG_9039

kakak kan wakil sekolahnya untuk lawan badminton

First round, kakak lawan sekolah rendah lama aku dulu, menang hohooo. Anak aku le menang.

2nd round, kalah. Depa lawan tournament ni peringkat wilayah KL, Zon Pudu kot. kat one of the chinese schools in KL gak lah.

IMG_9490

IMG_9019

so petang tu team the girls balik sekolah, datang balik dengan cikgu. Team lelaki tinggal, sambung ke esok jugak. Team lelaki sekolah anak aku memang not bad handal, makpak depa siap bertangga sampai abis siaran. Bapak Kakak pun tunggu gak, but only for first round, pastuh bapaknya nak kena amik adik and kerja gak.

so sebab dia dihantar balik dek cikgunya (last communication cikgu hantar ke rumah), jadi dalam certain waktu tu aku check ngan maid, check cctv, masih tak nampak bayang. well actually maid aku tak jawab tepon (hangin betul aku). so aku dah runsing. jadi aku siasat sana sini, by tanya cikgu badminton dia tanya sekolah dia. sampai cikgu penolong kanan dia buat announcement kat sekolah, check ngan school bus kakak. Semua kata kakak dah balik. but i still cant see my daughter and maid aku tak jawab tepon, yet aku nampak ada plate atas meja makan, almost 2 jam tak bertutup ngan tudung saji.

IMG_9029

cut the story short, pas drama sana sini, i got Kakak!

rupanya dia dah lama balik but dia membuta, tu takpelah. tapi tu ler ko tepon le Mak ko dulu yang ko dah balik, maid aku pun dok pasang radio kuat sangat gamaknya tak dengar tepon bunyi.

Esoknya kakak cakap, famous dia kat sekolah coz kisah seorang ibu yang tepon cikgu sana sini, to check on her daugther’s whereabouts. Udahlah cikgu2 buat announcement, ada 2,3 orang cikgu cari satu sekolah, cari kat luar sekolah sama. hahahaha…padan muka ko kak, lenkali balik sekolah bagitau mak. Hari biasa memanglah dia tak tepon but coz dia datang dari tournament badminton ni kan, so kena ler dia bagitau. Asalnya kan cikgu hantar balik rumah but tukar, depa hantar ke sekolah and kakak naik bus, jadi tu yang buat aku haru biru.

Kakak was a bit disappointed bila kalah on her 2nd round, so takpelah kak, you should proud coz at your age dah wakil sekolah, dan sesatunya anak melayu sekolah cina kakak yang wakil sekolah jugak, you have kalahkan your abang in terms of wakil sekolah gak coz abang gagal nak jadi rep dulu, dan so many more. on top of that kakak jugak handal dalam pertandingan bercerita, either number dua or number 1 di sekolah setiap tahun.

Keep it up girl. Ni banyak gene mak ko kat darah ko nih ….

Comment: 6

Before and After…

IMG_9518

before

IMG_9529

and after

terus sarung pakaipun.

IMG_9554

bebudak ni makin galak pulak skang ni ngan spaghetti bagai. dalam seminggu memang 2,3 kali gaklah aku kena buat tapi sekarang abang akak dah expert buat sendiri cuma kena dok belakanglah tengok perati depa buat tuh. macam aku cakaplah, aku bagi masa kakak 2 tahun to expert on the kitchen stuff and masak memasak, pasnih once she turns 13, dah by right tau nak memasak segala bagai. So sebelum pergi sekolah dia dah boleh masak untuk satu rumah punya makan.

Ha senang dah mak kau…

IMG_9573

untuk adik bongsu sorang ni pulak, happily jer kat sekolah. Ini solat Dhuha. Kadang2 kalau mood dia rajin, dia amik sendiri sejadah and solat, as per practiced kat sekolah and tengok di rumah. Tapi jangan nak suruh geganaslah memang dia tak nak, tak suka dia bersuruh2. dia nak kena ada mood baru dia pi solat.

Di sekolah diaorang ni akan take turn untuk jadi imam, this day Zeeshan was the imam.

Good job budak kecik. We love you love you love you.

Comment: 7

3 little updates…

IMG_8639

remember konda kondi?

nah, those coming tetaun anak2 kita mungkin tak kenal konda kondi ni, tapi kalau those yang dari zaman aku, sangatlah ingat permainan rakyat kita.

So the bapak depa one day pi bawak depa korek tanah and main konda kondi nih. Si kecik pun terpaksa belajar sama jugak. Dia of coslah mengekor je, asal dapat main kat luar dah clap clap sukaaaaa.

IMG_8641

dari umur aku 5,6 tahun sampai secondary gamaknya aku masih lagi main konda kondi, bola chop bagai sume tu. Tin selipar, so many more. itu semua permainan rakyat kita.

IMG_8646

korek biasa jer nih, kita dulu ke main dalam punya korekkan? ni janji boleh lepas kayu nak songkek

IMG_8648

ini apa ke songkek kau ke main panjang dik! belasah je lah

IMG_8649

iyeeeee! u made it. kena selalu main so he would remember this game sampai dia membesau sok sok

IMG_8651

nak ajar main bola chop hemm….tak kot. sian sakit adik kau kang kahkahkah

IMG_8653

kakak too…ngan seluar tidur jerr

IMG_8655

hah ini namanya patuk ular! mesti kita ni dah ramai lupa the rules regulations of konda kondi. takpe takpe, boleh je google, semua sudah ada di internet tu kot lah korang lupa. Aku pun bukan ingat pun, nak kena main team up balik ngan all the gangs lama Alam Shah dulu.

Those days in Alam Shah :) . To be exact Quarters Sekolah Alam Shah, yang kat Cheras KL nun, kami anak2 pekerja Alam Shah.

IMG_8294

selain dari itu, depa jugak belasah main kat tasik permaisuri, berhujan. Ini tak nampak rebasnya, tapi aku kat rumah dok message bapaknya, bawak anak2 balik nowwwwwwwwwwwww, raining lah!

bolayan je bapaknya ngan message maknya.

Lagi dia suh anak2 main hujan.

IMG_8295

bola al sepak

IMG_8298

Tudung kakak ni dah sama ngan tudung gegambar atas tu yeh. Dia suka ler tudung nih, jenis sengsarung tu jer, yang ke main berlipat ikat bagai tuh, once a while je kalau jalan nak vogue, setakat pi tuition main segala, memang kakak simple girl as this jer.

IMG_8296

Zeeshan ni 4 hari tak sekolah coz ada kes HFMD kat sekolah dia so aku tak berani lah nak hantar. Ada 2 orang budak kena, jadi cikgu kata kalau anak tak sihat better dont comelah, lagipun dia kena bebatuk gak last week.

Early last week gak ada officer KKM datang visit sekolah anak aku nih, kalau ada 3rd child kena HFMD, sekolah diminta tutup seminggu 2 terus bagi clear the virus.

Pernah aku tengok anak buah aku masa kena HFMD nih, alahai siannya sangat. A fren of mine, playhouse anaknya pun kena tutup seminggu gak, memang that s supposed to be lah. Kalau dah 2,3 orang kena, baiklah cecepat tutup and janganlah hantar anak2 kita, takpelah ponteng ler bape hari pun, either way pun kita kena ingat the health is much more important than anything else.

This week insyallah, Zeeshan sambung pergi sekolah semula.

Also to kakak, she s gonna have the Badminton Tournament peringkat Zon something le bunyiknya. Wakil sekolah kau kak, the only anak melayu dari her chinese school been selected for this. Proud of you Cik Kakak :) . All the best, memoga mami boleh amik cuti nak pi skodeng anak kat sekolah yang ada tournament tu  hiks….

 

 

Comment: 6

Bukan salah Mak lah….

you know sekarang ni kita setiap minggu sangat ler huru hara. Aku ngan RD ler. So sama macam weekend baru ni, pagi aku ikut laki aku pi melawat kawasan, he usually hari2 pergi tapi aku either Sabtu Ahad je lah boleh pi visit. So bawak Zeeshan sama, abang kakak pulak di tuition, tu lepas hantar depa baru kita pergi.

Kemudian habis sejam, kita lari pulak pi tengok school Zeeshan. By right aku kena pergi lagi recce 2 sekolah dia, tapi macam aku nak settle down je ngan yang satu aku visit tu lah, the review is also not bad. Cuma aku nampak ada toilet student, takde seat. Kita yang tua ni pun kalau duduk kat WC seat tu takde lapik seat tu pun sakit tak sedap. Heharap depa dah pasang baru ler, kalau takde gak pasang sampai aku register, ha…memang jegil gak kang.

Nanti aku lari lagi pergi check the other 2 schools, if not ko pegi je lah sekolah tu ye dik. Ko asyik duk rumah main jer, tengok tv jer, hah pi sekolah jap. Bukan full day pun aku hantar, 4 jam jer.

Then kita mencicit split, laki aku drop aku, aku balik lu ngan Zeeshan, siap bagai, pas Zuhur, aku kena pi meeting, venue punyalah jauh kau. Depa balik dari tuition, kita kuor serentak, tapi anak2 and bapaknya pergi klinik and lunch pasal abang pulak masa tu macam demam. Maknya terus ke venue jauh untuk meeting.

Bapaknya hantar laporan, sempat gak tidur sebelum kol 4 for kakak’s badminton. huh sedapnya.  Mak ko gak tak dapat.

Pastu RD hantar Kakak pi badminton, dia terus ke  satu tempat ni to check on the doors, kira pi kedai pintu2 bilik/toilets lah. Habis aku meeting, about 35min perjalnan aku pulak join laki aku kat location dia. Itu dah 530 petang.

Kol 6 kita habis meeting, split lagi, laki aku amik Kakak, aku lari pi Tesco coz need to buy barang2 makan aku (orang diet tak leh suh orang lain belikan, kang lain acuan bahannya). Tapi knowing me, patut beli 3 barang, aku end up beli 100 barang kot! penuh trolley.

By the time aku sampai rumah, laki aku ngan abang kakak dah nak keluar pi tengok The Hunger Games (memang beli tix untuk depa 3 orang jer pun). So depa poi, aku kemas2 dapur ngan bibik, pepotong bagai, masak segala, 3 main lauk diet aku, siap sume letak lam tupperware and tunggu sejuk. In between main tetembak, sesepak bola ngan Zeeshan.

Jam 10 aku longlai terus atas katil. Dipijak2 dek Zeeshan gak.

Almost midnite, depa balik dari movie, muka memasing muncung tak best boring ngantuk maknek bagai bila tengok The Hunger Games. Kakak tidur dalam wayang kooo! derrrr…

so ni citer panjang aku kan. Jadi in between nih nampak siang tu macam RD yang manjang with Kakak kan? Betullah tu. Rupanya kakak dok mintak her tab dari sejak habis Kumon, pastu balik dari Klinik sebelum badminton, kemudian balik badminton sebelum pi wayang. Semuanya bapaknya bagi alasan ‘alah nantilah kakak, dah nak pi badminton, dah nak pi wayang bla bla bla’

so aku tak terlibat pun dalam dialog dan kejadian tab bapak anak ni tau.

Cuma midnitenya, bila depa balik, aku suruh Kakak tepon nenek coz that day was Nenek’s birthday (my mom) but she hasnt wish so aku suruh le dia tepon jap. Aku tak tau pun drama masalah yang dia mintak tab dari siang bawak ke malam kat bapaknya pun tau. Aku innocent gila.

Terus bila suruh tepon, dia turn and entah aku tak nampak bayang hidung. Merajukkah?

Datang Abang hantar laporan, Mummy – kakak sedang menangis teresak2 di dalam biliknya. Ler………………

Pastu Kakak ada tulis kat Board, for Mummy.

Aik, aku masuk le pujuk dia, baca board tu. Apakah? Mak kau seharian kulu kilir tak tau pun pasal kes tab ni, tetiba mak ko dapat nama, bukan apak ko. grrrrrrrrrr!!

Lepas dipujuk, she tepon neneknya, she tolong buatkan susu and aku terus bagi tab. Aku bagi gak. Yelah deal memang Sabtu dia datang, by right selepas badminton, tapi bapak ko yang langgar the perjanjian tapi mak ko dapat nama. cis.

Tetiba Mummy pulak yang tak adil??? Mak ko satu hari longlai, haiyo.

Bapak ko lah….!!!

image

 

Comment: 9

On 23rd of October….

IMG_0088

Dating bertiga, habis kerja, mencicit terus amik the kiddos. Tapi in between dedua kena tembak. Tak punctual! suh siap by 6pm, dedua 615 baru masuk kereta. berbulu je mak depa.

aku memang kepantangan sket latecomers kalau dah janji sipolan time, hah, sedapla anak2 kena menceceh

Tapi sekejapan je lah, it was Abang’s actualy birthday date. Walaupun a day before dah bawak dia pi dinner and dapat hadiah segala kan.

AKu bawak abang kakak tengok movie, bapaknya mana boleh ikut, kerja tak sama ngan kita manusia normal nih. Dia kerja ‘abnormal’ hiks..

Zeeshan lagi tak perlu ikut coz tengok movie kan, dia mana boleh lagi stage masuk wayang nih lagipun dia kalau tidur petang, selagi tak kol 7,8 malam selagi tu tak bangun!

IMG_0106

Ada ke orang tidur dalam kelambu ni mom?

ada ler, kalau takde takkan orang jual!

IMG_0093

Kakak nak set meja make up nih! amboi besarnya, you are not even teenager yet!

IMG_0112

kitorang meronda dalam kedai ni just to kill off time, sambil nak cari tempat makan and nak pi Maghrib kat surau depa at the 2nd floor

IMG_0120

pastu mak nya berkenan kat tepon umah nih. boleh beli. cantik cun. dah tried pun kat situ

IMG_0119

ada 3 designs. kakak dah pilihkan yang design bawah. Berkenan betul ler. Harganya lam RM130 ke RM150 lesser, tak ingat sudah.

IMG_0118

Design yang kakak pilih.

Bila kita amik stock baru, ada digital tarikh bagai, aku suh orang tu setkan ke current date. Last2 dia failed. Dia dok tetekan sampai tahun 2010 jer, aku cakap mana taun 2014nya, belum pass lah kak, kena study lagi camne nak setkan tarikh ni to the current date

ayoooo, ok tak yah lah akak beli dulu, ko study dulu kasi pass date tuh, nanti lelain hari akak datang lagi check and buy if ko dah pass kay.

Takkan nak beli kalau date tu tak uptodate.

IMG_0139

nak menunjukkan yang aku actually pakai palazo! bukan flare skirt.

IMG_0148

kita pusinglah 3 tingkat cari kedai makan dah takdeeeeeeeeee, semua dah tutup le lam Viva Mall nih, ada pun kat LG/Ground Floor. Eh malas ler nak turun bawah, coz movie pun dah nak start. Jadi anak2 tak boleh le nak heavy dinner.

IMG_0164

ada left satu kdai kopi ni, Kakak abang berkongsi milo dinasour, pun tak habis, depa cakap rasa payau tah hape, roti bakar habis sedap but roti telur, kakak kata sedih the taste. So tak yah, teh tarik aku pun payau gak. Jadi kita borong apa yang ada dalam MBO Cinema and buat makan dalam tengok wayang tu sudah!

IMG_0172

Habis dah tengok wayang, kita layan FURY. Ada boyfren lama aku si Brad Pitt tuh, best gilak citer nih. Kakak Abang dok zikir nak tengok lagi, syok syok.  Korang pergi lah tengok the FURY tuh, cite peperang zaman Hitler dulu. US vs Germany. Cool movie.

Kita tengok kat Viva Mall coz aku ni member kat most of the cinemas tapi Viva ni close by to rumah aku, kalau patah balik to KLCC lagi payah, unless anak aku dah pandai naik LRT bolehlah aku tunggu depa kat KLCC (mana mungkin le kan maknya nak bagi depa naik public transport!).

So itulah penutup birthday abang.

Balik malamnya kita bergaduh ngan Zeeshan….dia tu kuat mengadu betullah, bila main kalah je ngan abang kakak or bibik, laju jer mengadu ‘abang buat, kakak buat, bibik buat, daddy buat’

semuanya dia report.

IMG_0192

The next day nya, habis kerja, aku fetched kakak and bawak dia makan kat mamak. Tujuan utamanya nak tunggu abang yang telah kuarahpaksa pergi keluar rumah gunting rambut.

Haritu kan cuti sekolah 3 hari dek Deepavali and Awal Muharram so dia dok rumah asyik ler dengan PC PC PC. Jadi pas Asar , Fri tu aku suh dia pergi gak jogging. Jadi the WA group between mak pak and anak2, end up abang kena pergi gunting rambutnya kat not so far not so dekat jugak their fav barber, by bicycle. Satu cabaran tuh.

Aku lah yang cuak, nak suh anak jogging takper lagi tapi nak suruh Abang pergi gunting rambut tu memang banyak ribu le pesanan mak merahnya, naik basikal pulak tuh..  Abang and bapak steady je, jawab pun sisikit.  Hampehs.

So aku amik kakak, bawak pi mamak yang sebelah kedai Aunty Yelly. sampai 2 mangkuk maggi dia bedal ok, she s so fav ngan maggi soup kalau pergi memana mamak! Kak ngah pun datang joined makan gak.

Kekejap aku tepon Abang, tanya location. Kejap tu dia sampai, dengan berpeluh2, sib baik bawak bekal air botol, datang bedal maggi gak. Misi berjaya berbasikal. Dah boleh panjangkan lagi langkah tuh. Seronok btol dia, siap demand nak belajar naik motor. Memang kirim salam le kan takkan mendapat dari mak ko.

IMG_0199

kita singgah pulak kedai handphone yang tokey ni memang harganya murahlah, korang kalau battery iphone korang membodoh baru charge tetiba dah kojol, hah datanglah kedai nih. Termurah harga battery dia bagi dari tempat lain, so kat sini we sent kakak’s hp coz kena air, kena dari botol air si adiknya, waktu kakak charging hp and pi sek agama. So kesian.

Ganti pakai ngan Nokia yang beli untuk abang tapi tak berpakai langsung, pun dapat pakai sekejapan jer coz maid aku yang handal tu sudah terpecahkan skrin Nokia tu. Memang ler tak sengaja, tapi kena gak bawak pi kedai betulkan, pecah seribu ok the skrin! Bibik oooi bibik nih. Tolak gaji lah apa susah.

But rezeki kakak and adiknya, esoknya dapat Samsung Tab 4 :) . From my ads sponsor.  Sedap la ko yek Kak. Sharing basis, abang also can use.

IMG_0202

Balik tuh, nak mengutilisekan kakak yang pakai sport shoes, so aku bagi dia berlari anak dengan abang yang bawak basikal. Aku ikut dari belakang. Dah malam ko, nak dekat kol 8 kot masa ni hah, nak cepat balik. Gambar was a bit blurry coz viper aku dok jalan tuh, hujan kan masa ni. Rebaslah. Kakak nak jugak berjogging lari anak dari kedai BSP tu sambil abangnya ikut riding dari belakang. Tak termasuk mak le kan. Mak very the possesive risau anak2 hiks.

Weekend kemudiannya pun Abang ada pergi naik basikal, dia dah confident dah jalan luar ngan basikalnya. Dia pergi Hero beli guli, nak buat main congkak. Kitorg kan baru balik short trip, so nanti tu citer kemudian. but cun lah, dia dah terer pi memana, but asal jangan jauh ler, around BSP ke umah nenek bolehlah.

There u go, story about my 13th year old big boy. Malam semalam pun Abang pi tengok lagi Fury tu, temankan bapaknya pulak, dah bapaknya takde gang nak tengokkan, diajaknya aku, malas acik nak tengok 20 kali kahkahkah….abang skang ngah cuti 2 bulan, ada 2,3 hari je sekolah coz kan SPM, so tu yang Sunday nite boleh tengok wayang ngan bapaknya.

Comment: 8