RedBoy/Zeeshan

Professor Zeeshan…

So many things happened on Oct 2018.

The good news the bad news the hem hem news haish…

Today, is about Zeeshan.

Kol 5pm anak bongsu ko tepon, mami, kakak nurse bagi surat, she said mata shan rabun.

oh my. ko pun balik la keje cam biasa, sambil masak ni ko baca surat ijau ko from the Jabatan Kesihatan! Depa datang sekolah Zeeshan and did the injections, rupanya depa checked also his eyes problem.

Kau….mak pun terus abiskan masak, pas Maghrib terus bawak Shan pi optician near by my house.

IMG_7346

roughly, ni yang optician detect from the computer checked. takper, takper…kita buat manual check gak. pun begitu, still banyak tinggi gak lah power dia hoih! melopong mak aih!

 

IMG_7340IMG_7349

basic question, Zeeshan tak kabau ke dia tak nampak Kak Red?

well, ada pernah, but i tot it s an excuse tak salin hworks anything yg written on the whiteboard (haih, mak ooo mak tolonglah dengar cakap si anak tuh). Lagi satu, being bebudak kan suka amik barang / pegang  my stuff kan.  So one of the stuff dia suka usik tu was my specs (yang bersepah ada kat rumah tu lah).

Rerupanya anak aku rabun yooo….

teruslah buat spec, but tak leh siap hari tu gak coz dah malam pun kan.

IMG_7373

Tomorrownya, aku terus called eyes specialist, alhamdulillah dapat la slot noon tu jugak. So nasib baik my Boss sangat understanding, dapat je izin, aku terus rushed amik Zeeshan (i remembered masa ni hujan lebatnya Ya Allah, lencun kaki suor baju aku gak masa nak redah amik dia dalam school). Then took 7 min patah balik rumah jap tukarkan Shan to baju biasa bla bla bla coz dah kehujanan kan…

rushed lelaju (siap langgar banjir lagi) to hospital with Shan.

ngam2 on time, so startlah, buat checking mata luh pakai computer, pastuh check lagi manually. pastuh tunggu jap, masuk pulak ubat mata bagi blurry. then kena took break for lunch just quick 15 – 20min.

IMG_7380

 sejuk! mak lupa bawak cardiganlah, jacket pun lupalah, ater…..dah rushing sana sini kan.  Bapak eh mana Kak Red?

eh ko soalan!

IMG_7384

 Last one before jumpa doctor.

IMG_7377

btw masa kat sini aku sempat called my optician to hold dulu Zeeshan’s spek (kan semalamnya pi buat) coz aku nak dptkan final confirmation on his power first.

After meeting Doctor, it s confirmed that memang anak aku rabun sangat.  He needs to come back to the hospital for his monthly check up (looks like power dia akan increase gak lah doctor cakap) but kita tengoklah nanti next check up. Also after 3,4 times check up baru decide on the other frames/glasses to control the power (myopia).

IMG_7432

Beginilah ye Professor Zeeshan. Kadang2 kena panggil dia Prof jer, mesti dia menyahut.  Kenapa rabun? puncanya? takde punca pun, he s not a gadget person. coz dia dapat ipad pun once a week hari Sabtu after his taekwando kumon classes. Itu jer lah. Doctor pun tak cakap puncanya from there, but ini more to – dah ketentuan mata dia rabun, dah nak rabun gitu, kata doctor ye.  Same cam mak dia lah. But i rabun sejak masa ai was in ITM not lah dari kecik.

IMG_7496IMG_7481

Seronok betul Zeeshan dapat pakai spek, u know why? coz baru dia nampak DUNIA! hiksss…kesian kan. rerupanya bila tengok wayang ke bagai tuh, dia bukan nampak benau. Bila dia tengok tv sambil makan dari kitchen table tu kan, aku tanya lah, apa yang Shan nampak kat tv tu, oh Shan nampak little bit jer. Ater napa ko tak kabauuuuuuuuuuuuuuuuuuu mak ekau Shan oi!!

Spek ni ngan glasses frames RM180. Bapak dia bayaukan, dah tuh kulu kilir aku ngan anak, ko leh melepak je buat tak tau, hah bayaulah!

Zeeshan’s power for Oct 2018 at the age of 6 years 10 months:

Right side +3.25/-2.00
Left side +2.75/-1.50

Mak engkau pun tak seteruk camni Shan oi, but my rabun jauh dah kurang skang nih (i dont wear c/lenses on daily basis anymore, specs pun malas nak pakai coz tak nak rely on them dah, so bila kat luar, aku mmg tak senyum kat ko coz aku tak nampak, driving pun ai tak pakai except masa hujan). But ai pun ada rabun dekat gak, lagi ler aku tak nak pakai, ai do have multifocal lenses gak, pun tak kuasaaaaaaaaaaaaaaaa nak pakai. as needed jer.

Napa frame Shan not in red? eh mak dah amik merah dah, but optician said, jangan kak red oi, sekolah tak leh pakai merah.

oh yeah? takper, nanti mak buat merah gak for back up bila dah confirmed the powers lagi seround for the next months.

Yes ai know power dia akan berubah but ai cannot lah pakai satuuuuuuuuuu tu jer kan. kena lah stylo sket. Frankly speaking, i have more than 10 specs (yang memang wajib pakai everywhere).

1. 1 in my office

2. 1 in my doraemon bag

3. 2 in my car

4. 1 in his car

5. 1 kat depan pintu rumah

6. 1 kat sofa bawah my ‘bed’

7. 1 depan tv bawah

8. 1 at kitchen’s table

9. 1 in my bedroom, next to my bed (kengkadang nak tengok tv gak)

10. 5 kat everywhere lagik, celah bedah, drawers.

Gitu….

 

Comment: 4

Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari

i was looking through my old entries

specially about abang and kakak

when they were about 4,5 years old

to primary schools

sekolah agama samping merah / kain merah

sekolah cina depa

tuitons, kumon

and there were more than 1500 entries labelled under these 2 kids, mostly about their school life etcs lah

and bersaksikan my millions of readers since i blogged about them (let s take it since abang’s kindy time, age 4 years old)

now abang is 17 years old

so dah 13 tahun tahun cerita depa sekolah bagai kuor dalam blog

but i just found out, i was told that ai ni amik jemput anak2 sekolah tuitions kumon semua hal anak2 – ‘Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari

I remembered how i have to carry abang, when he was so baby lagi, naik turun pi rumah my mak bila i nak pi keje, bawak pi clinic pi memana gitu berdua lah etcs. Pastuh together with adiknya Gegirl, 3 of us kulu kilir, I lari sana sini with these 2, buat errands with these 2 little kids. Attended all their stuff thingy.

Alhamdulillah i have  2 blogs (one blogspot and this blog) to recall back all memories. Reading back the old entries.

and to compare with the accusation -   ‘Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari’

Comment: 2

Zeeshan – the 6yo and the new school…and the Chess!

 

IMG_0430IMG_0468IMG_0486IMG_0487IMG_0490

29th December, is always Zeeshan’s birthday.

Hujung2 December pulak tuh, being December baby, dia tak berapa ler matang cam kenkawan lain yang lahir awal or midst year. Baru masuk 6 years old kan, yet the next few days nya on 2018 terus naik darjah 1, year 1. Sebulan seblum his birthday, dia dah advanced celebrate dengan gang2 kat Brainy Bunch. Itu juga adalah hari terakhir dia kat BBIM.

So aku dah buat party packs, dah tempah kek, dia mintak sama theme macam abang. Baju pun dia sendiri yang pilih,…..

IMG_1009IMG_1013IMG_1018IMG_1024IMG_1028IMG_1030IMG_1040IMG_1045IMG_1047IMG_1051

 

Untuk pertama  kalinya jugak, masa cuti sekolah baru nih, Zeeshan entered his first ever chess tournament kat Pusat Belia Antarabangsa.  Sama dengan bapak, abang and his cousin gak. So 4 of them dari pagi dah bertangga kat sana for 7 rounds of tournaments. Aku tak join kali ni coz memikirkan ini pertama kali Zeeshan entered the tournament, kenalah ada sorang parent yang monitor him. Coz takut in between tourneys nih dia tak tau nak ke mana hala bagai, nak pi table mana, board putih ke black so on sume lah. So aku datang kemudiannya, temankan dia. tengok caman depa the 4 main lah. But aku menunggu till 2pm jer, itupun lama liau…dahlah aku tak main.

As i said, menemankan Zeeshan. Frankly speaking, he belum mahir lagi on chess but kita saja nak expose dia on the tournament nih coz selain dekat ngan rumah, waktu cuti sekolah pun ye gak. Dan semua games dia kalah hahahaha…selamba jer dia ‘terjatuhkan’ castle, and betulkan balik, dah kira tak bolehlah. Chess punya rules bukan boleh main usik2 buah ngehh…..banyak kali je aku tengok opponents angkat tangan panggil arbiter.

but 2 games dia menang coz of bye and jugak ada satu game tu player tak turned up. Sampai ngantuk2 dia menunggu till petang habis tournaments. Oklah, pasnih kena sambung balik chess classnya.

But mungkin tournament for him, tunggu lagi kot…till dia bebetul dah ready. Right now, just for the parents and abang. Oh result for abang was, menang 2 jer, kalah 5. For bapaknya, menang 3 kalah 4. Aiman, my nephew, menang 1 ahhahaa….pecah gak telur ko man.  Overallnya, RD was at 37 place, abang U18 dapat 69 out of 85 and Aiman sama ngan his uncle punya Open category dapat 46.

IMG_2898IMG_2899

 

Korang tengok beza sebelum pergi sekolah, and selepas habis sekolah. Shan oh Shan…heheh boy kan. Selamba je dia cakap i donno la how to tuck in baju ni mami…balik cenggitu ler. Ini masa orientation day kat school, just few days sebelum sekolah officially dibukak. He s not attending any chinese school macam abang kakaknya, dia pun tak geti mandarin, memang totally more to Islamic school actually. Kalau nak pergi sekolah cina kena dari umur 4,5yo pi kindy mandarin. I  memang tak nak dia pergi sekolah cina dah..makpak ko dah tetua ni tak larat dah nak berulang tengok buku mandarin ko dik.

Lainlah abang kakak ko tu dekat gap umurnya ngan ko, sedap gak, kang depa sume dah abis secondary school, dah pi Uni bagai, makpak ko gak yang kena telek, so takpelah. for you, special case, pi islamic school.

IMG_2934IMG_2935IMG_2936IMG_2937

 

ini pulak, on his actual birthday gak.  Year end aku tak cuti, So on the 29th Dec itself tu, lepas solat Jumaat, depa naik LRT menuju ke KLCC, buat scaling gigi memasing. Betul2 habis waktu kerja, aku turun join depa and bertangga kat Toy’s R Us coz Zeeshan nakkan set power rangers. But bila dah sampai situ, korang tau la tu kan syurga bebudak, punyalah lama dia berpikir nak amik apa. Sudahnya tak amik pun power rangers, amik truck godang ngan kereta kekecik ke main banyak. Sambil makan kat Nandos tu lah dia membukak..bila tak bagi, mulalah bintang air mata. cembeng betul baby aku sorang nih.

IMG_2961

 

waktu tunggu Maghrib bergiliran kat surau KLCC tuh, dia bukak kepak truck dia. Sabar je lah aku tengok, tetengah orang ramai tuh. Siap ada brother sorang nih amik gambar truck nih, dia berkenan sangat ngan truck Zeeshan. Aku siap kabau ler nak beli  mana, harga bagai…..

IMG_2977IMG_2989IMG_2979

Habis KLCC, kami lari pulak ke Pavillion to get something else for the mom. 2018 kena ada motivation sket for something, so settled with that.  Apapun, for our loving Zeeshan, our baby..yang sangattttttttttttttttttlah supermanja ngan aku nih, a to z dok mami  mami mamiiiiiiiii manjang…you are special to us Zeeshan.

You are the last one, you are the baby brother for your abang kakak, you are also my superhero baby.

Happy Birthday, 6 years old.

Zeeshan.

Comment: 7

Zeeshan’s Graduation Day…

Photos banyak carca marba….

IMG_9980

IMG_9992IMG_9986IMG_0007IMG_0022IMG_0045IMG_0048IMG_0053IMG_0057IMG_0060

IMG_0072IMG_0077IMG_0241

IMG_0008IMG_0009IMG_0010IMG_0011IMG_0001

IMG_0014IMG_0016IMG_0022IMG_0023IMG_0024IMG_0013

IMG_0028IMG_0030IMG_0031IMG_0032IMG_0033IMG_0034IMG_0035IMG_0045IMG_0046IMG_0054IMG_0055

IMG_0062

IMG_0075IMG_0078IMG_0102

IMG_0116IMG_0133IMG_0134IMG_0135IMG_0225

 

IMG_0030

IMG_0072

 

 

IMG_0073IMG_0242

 

Ramai dok cakap, Ya Allah Kak Red, macam baru semalam je Kak Red beranakkan Zeeshan, budak kecik ni dah grad dah kak?

ha ah, grad from his kindly. Now that he left the place, bolehlah bilang, he was studied kat Brainy Bunch Bandar Sri Permaisuri. 3 years, since he was 4 years old. Dulu masa 4 taun tuh, half day jer lah, half day lagi amik bawak balik but sejak 5 taun and this year memang full day, pagi bapaknya hantar, petang aku menjemput.

Ada sekali tahun lepas, Aunty Dee nya kena hantarkan bawak balik naik motor coz aku packed ngan event opis sampai ke malam. This year pulak, Aunty Mia jaga Shan, so ukhwah sampai ke rumah, she jadi tutor for Shan gak, twice a week. Insyallah tahun depan pun akan bersambungan jugak kelas bersama Aunty Mia.

Sebab dah nak pi year 1 tahun depan, his last day pun on Nov 2017, by right leh je sambung lagi sebulan, but bagi chance lah dia lelepak kat rumah, pun ada gak kelas, everyday buat Kumon exercise and pi Kumon classes. So bukanlah lepak sembarangan je kat rumah tuh.

tapi tu lah, dia ni, umur 6 tahun pun blum, Dec 29th ujung tahun ni baru 6tahun, macam baby2 je lagik. sume ngendeng ngan maknya lagik, camna la ko nanti dik oi….

So congrats Zeeshan, habis dah musim Brainy Bunch. Thanks to teachers specially Aunty Dee and Aunty Mia yang membesar, mengasuh dan mengajar Zeeshan sejak umurnya 4 tahun. Dari dia tak pandai cara solat, sampai dah hafal some of ayat2 alquran, alhamdulillah.

Comment: 5

Zeeshan and Abang’s Bike…

On the day of kakak’s birthday arituh, noonnya kita ‘tersinggah’ kedak basikal kat BSP. Kat area umah aku ada 2 je kedai basikalpun. Impromptu plan je tengok kedai nih. Asalnya nak tengokkan basikal abang. Cant remember lah aku ada mention idok but abang hilang basikalnya kat tasik permaisuri, dia tak lock kau! hah so for 1-2 months dia berjalan merata pi tuition ngan beskal his sister.

So since his birthday pun is coming gak next month, dia dah bagi list, 3 wishes to pick one. semua makpaknya tak approve hahahaha….semuanya min price at RM4-5k at least. But aku tak nak lah upsetkan dia…ada jalannya.

But first back to this shop, takde yang berkenan kat mata abang, but ada pulak yang adiknya berkenan.

 

IMG_5603

This yellow bicycle ada vroom vroommmmmmmmmmmmmmmmmmmm ye  kat right handle tuh. Bunyik sebijik cam motor but it s a bicycle!

IMG_5605

ok bungkus satu!

They dont have in red colour (soalan biasa orang akan tanya, why tak buy in red).

Deal is, dengan adanya basikal baru ni, dia berjanji untuk tidur sendiri in his own room/own bed. yabadabeduuuuuuuuuuuuu!! So ini bukanlah birthday present dia, but more to motivation untuk dia tidur kat bilik sendiri. Kakaknya dulu, hari adiknya kuor dari perut aku, balik dari hospital baru dia dapat berasingan tidur dari makpaknya yek.

But akhirnya, king size bed makpaknya, luasssssssssssssssss….ko bayangkan ler, bukan Zeeshan je tidur ngan aku, LV pun sama. Chanel ujung2 kaki aku jer dia tidur but pastuh bila kaki laki aku melasak, dia terpaksa turun gak, so skang selesa piau. Yang jadi mangsanya aku lah, bukan depa 2 tuh. Laki nak peluk, baby boy ni pun nak peluk mak, last2 aku yang jadi sandwich tetengah tiap kali tidur. But alhamdulillah dah over 2 weeks gak dia tidur sendiri. Mission accomplished!

This yellow bicycle nih ramai kat IGs aku suka giler, coz of the vroom part, harganya is RM240.

 

IMG_5702

IMG_5707

2 wheels belakang tu lambat laun akan dibukak cabut gak by apaknya. Skang dia lom lagik pun 6 years so biar dulu lah. Basikal lamanya dah bapaknya cabut 2 wheels tuh but lambat nak belajar coz time factor. Weekend je ada masa nak ngajar dia kan…so takpelah dulu, lagi setaun lah dik kita belajar bawak basikal tak yah pakai 2 wheels tu yek. Kira ok ler tu..dari mak kau, geti bawak basikal (wpun basikal tua yang kat kekampung pakai tuh) but malangnya tak geti konar.

Benar loh, aku boleh kayuh jer, wpun aku rendah and basikal tua tu tinggi, aku akan bawak kat on side palang tu, ada la caranya untuk orang rendah ni kan, cuma bila break, aku sokmo terjojol ke depan dan bila konar, aku failed liau. Konar part nih memang kat semua basikal lah aku fail, sebab tu lah aku tak boleh bawak basikal. Motor? lagi lah lupakan, dah sekali laki aku ajar, sampai skang aku tak nak dah.

IMG_6207

For abang, dapat dah dia early birthday present. The road bike yang dia nakkan sangat tuh. Harganya tak de le beribu riban, maknya kan queen of shopping online/offline, so aku dapat lah mengorek site yang jual dengan harga yang reasonable. Itupun hantar ke rumah, tak siap cenggini tau, in a very big box, abang yang pasangkan. But rasanya macam dia ada silap pasang hapa tah, so apaknya suh dia antau kedai basikal kat BTR, dengan upah RM30 orang kedai charge dia betulkan balik apa yang dia silap lah. N dengan itu happylah dedua my boys.

Over the weekend baru ni pun, abang sendiri pi sekolah kakak to visit her, sebenarnya nak show off ngan kakak hahahahah…but kakak tak berani nak naik coz tinggi sangat and satu lagi kat school (yelah kang kenkawan gelakkan pulak buatnya dia jatuh, pastuh ada pulak bebudak lelaki yang nampak, haih lagi lah malu, mana tau ada crush kot kan hiksss)….balik rumah nanti kakak nak melenjan beskal abangnya.

The end lah citer basikal…

Dan dan dan…maknya pun dapat gak adiah lain, sendiri beli hiks.

To be continued…

Comment: 6