RedBoy/Zeeshan

Zeeshan – the 6yo and the new school…and the Chess!

 

IMG_0430IMG_0468IMG_0486IMG_0487IMG_0490

29th December, is always Zeeshan’s birthday.

Hujung2 December pulak tuh, being December baby, dia tak berapa ler matang cam kenkawan lain yang lahir awal or midst year. Baru masuk 6 years old kan, yet the next few days nya on 2018 terus naik darjah 1, year 1. Sebulan seblum his birthday, dia dah advanced celebrate dengan gang2 kat Brainy Bunch. Itu juga adalah hari terakhir dia kat BBIM.

So aku dah buat party packs, dah tempah kek, dia mintak sama theme macam abang. Baju pun dia sendiri yang pilih,…..

IMG_1009IMG_1013IMG_1018IMG_1024IMG_1028IMG_1030IMG_1040IMG_1045IMG_1047IMG_1051

 

Untuk pertama  kalinya jugak, masa cuti sekolah baru nih, Zeeshan entered his first ever chess tournament kat Pusat Belia Antarabangsa.  Sama dengan bapak, abang and his cousin gak. So 4 of them dari pagi dah bertangga kat sana for 7 rounds of tournaments. Aku tak join kali ni coz memikirkan ini pertama kali Zeeshan entered the tournament, kenalah ada sorang parent yang monitor him. Coz takut in between tourneys nih dia tak tau nak ke mana hala bagai, nak pi table mana, board putih ke black so on sume lah. So aku datang kemudiannya, temankan dia. tengok caman depa the 4 main lah. But aku menunggu till 2pm jer, itupun lama liau…dahlah aku tak main.

As i said, menemankan Zeeshan. Frankly speaking, he belum mahir lagi on chess but kita saja nak expose dia on the tournament nih coz selain dekat ngan rumah, waktu cuti sekolah pun ye gak. Dan semua games dia kalah hahahaha…selamba jer dia ‘terjatuhkan’ castle, and betulkan balik, dah kira tak bolehlah. Chess punya rules bukan boleh main usik2 buah ngehh…..banyak kali je aku tengok opponents angkat tangan panggil arbiter.

but 2 games dia menang coz of bye and jugak ada satu game tu player tak turned up. Sampai ngantuk2 dia menunggu till petang habis tournaments. Oklah, pasnih kena sambung balik chess classnya.

But mungkin tournament for him, tunggu lagi kot…till dia bebetul dah ready. Right now, just for the parents and abang. Oh result for abang was, menang 2 jer, kalah 5. For bapaknya, menang 3 kalah 4. Aiman, my nephew, menang 1 ahhahaa….pecah gak telur ko man.  Overallnya, RD was at 37 place, abang U18 dapat 69 out of 85 and Aiman sama ngan his uncle punya Open category dapat 46.

IMG_2898IMG_2899

 

Korang tengok beza sebelum pergi sekolah, and selepas habis sekolah. Shan oh Shan…heheh boy kan. Selamba je dia cakap i donno la how to tuck in baju ni mami…balik cenggitu ler. Ini masa orientation day kat school, just few days sebelum sekolah officially dibukak. He s not attending any chinese school macam abang kakaknya, dia pun tak geti mandarin, memang totally more to Islamic school actually. Kalau nak pergi sekolah cina kena dari umur 4,5yo pi kindy mandarin. I  memang tak nak dia pergi sekolah cina dah..makpak ko dah tetua ni tak larat dah nak berulang tengok buku mandarin ko dik.

Lainlah abang kakak ko tu dekat gap umurnya ngan ko, sedap gak, kang depa sume dah abis secondary school, dah pi Uni bagai, makpak ko gak yang kena telek, so takpelah. for you, special case, pi islamic school.

IMG_2934IMG_2935IMG_2936IMG_2937

 

ini pulak, on his actual birthday gak.  Year end aku tak cuti, So on the 29th Dec itself tu, lepas solat Jumaat, depa naik LRT menuju ke KLCC, buat scaling gigi memasing. Betul2 habis waktu kerja, aku turun join depa and bertangga kat Toy’s R Us coz Zeeshan nakkan set power rangers. But bila dah sampai situ, korang tau la tu kan syurga bebudak, punyalah lama dia berpikir nak amik apa. Sudahnya tak amik pun power rangers, amik truck godang ngan kereta kekecik ke main banyak. Sambil makan kat Nandos tu lah dia membukak..bila tak bagi, mulalah bintang air mata. cembeng betul baby aku sorang nih.

IMG_2961

 

waktu tunggu Maghrib bergiliran kat surau KLCC tuh, dia bukak kepak truck dia. Sabar je lah aku tengok, tetengah orang ramai tuh. Siap ada brother sorang nih amik gambar truck nih, dia berkenan sangat ngan truck Zeeshan. Aku siap kabau ler nak beli  mana, harga bagai…..

IMG_2977IMG_2989IMG_2979

Habis KLCC, kami lari pulak ke Pavillion to get something else for the mom. 2018 kena ada motivation sket for something, so settled with that.  Apapun, for our loving Zeeshan, our baby..yang sangattttttttttttttttttlah supermanja ngan aku nih, a to z dok mami  mami mamiiiiiiiii manjang…you are special to us Zeeshan.

You are the last one, you are the baby brother for your abang kakak, you are also my superhero baby.

Happy Birthday, 6 years old.

Zeeshan.

Comment: 7

Zeeshan’s Graduation Day…

Photos banyak carca marba….

IMG_9980

IMG_9992IMG_9986IMG_0007IMG_0022IMG_0045IMG_0048IMG_0053IMG_0057IMG_0060

IMG_0072IMG_0077IMG_0241

IMG_0008IMG_0009IMG_0010IMG_0011IMG_0001

IMG_0014IMG_0016IMG_0022IMG_0023IMG_0024IMG_0013

IMG_0028IMG_0030IMG_0031IMG_0032IMG_0033IMG_0034IMG_0035IMG_0045IMG_0046IMG_0054IMG_0055

IMG_0062

IMG_0075IMG_0078IMG_0102

IMG_0116IMG_0133IMG_0134IMG_0135IMG_0225

 

IMG_0030

IMG_0072

 

 

IMG_0073IMG_0242

 

Ramai dok cakap, Ya Allah Kak Red, macam baru semalam je Kak Red beranakkan Zeeshan, budak kecik ni dah grad dah kak?

ha ah, grad from his kindly. Now that he left the place, bolehlah bilang, he was studied kat Brainy Bunch Bandar Sri Permaisuri. 3 years, since he was 4 years old. Dulu masa 4 taun tuh, half day jer lah, half day lagi amik bawak balik but sejak 5 taun and this year memang full day, pagi bapaknya hantar, petang aku menjemput.

Ada sekali tahun lepas, Aunty Dee nya kena hantarkan bawak balik naik motor coz aku packed ngan event opis sampai ke malam. This year pulak, Aunty Mia jaga Shan, so ukhwah sampai ke rumah, she jadi tutor for Shan gak, twice a week. Insyallah tahun depan pun akan bersambungan jugak kelas bersama Aunty Mia.

Sebab dah nak pi year 1 tahun depan, his last day pun on Nov 2017, by right leh je sambung lagi sebulan, but bagi chance lah dia lelepak kat rumah, pun ada gak kelas, everyday buat Kumon exercise and pi Kumon classes. So bukanlah lepak sembarangan je kat rumah tuh.

tapi tu lah, dia ni, umur 6 tahun pun blum, Dec 29th ujung tahun ni baru 6tahun, macam baby2 je lagik. sume ngendeng ngan maknya lagik, camna la ko nanti dik oi….

So congrats Zeeshan, habis dah musim Brainy Bunch. Thanks to teachers specially Aunty Dee and Aunty Mia yang membesar, mengasuh dan mengajar Zeeshan sejak umurnya 4 tahun. Dari dia tak pandai cara solat, sampai dah hafal some of ayat2 alquran, alhamdulillah.

Comment: 5

Zeeshan and Abang’s Bike…

On the day of kakak’s birthday arituh, noonnya kita ‘tersinggah’ kedak basikal kat BSP. Kat area umah aku ada 2 je kedai basikalpun. Impromptu plan je tengok kedai nih. Asalnya nak tengokkan basikal abang. Cant remember lah aku ada mention idok but abang hilang basikalnya kat tasik permaisuri, dia tak lock kau! hah so for 1-2 months dia berjalan merata pi tuition ngan beskal his sister.

So since his birthday pun is coming gak next month, dia dah bagi list, 3 wishes to pick one. semua makpaknya tak approve hahahaha….semuanya min price at RM4-5k at least. But aku tak nak lah upsetkan dia…ada jalannya.

But first back to this shop, takde yang berkenan kat mata abang, but ada pulak yang adiknya berkenan.

 

IMG_5603

This yellow bicycle ada vroom vroommmmmmmmmmmmmmmmmmmm ye  kat right handle tuh. Bunyik sebijik cam motor but it s a bicycle!

IMG_5605

ok bungkus satu!

They dont have in red colour (soalan biasa orang akan tanya, why tak buy in red).

Deal is, dengan adanya basikal baru ni, dia berjanji untuk tidur sendiri in his own room/own bed. yabadabeduuuuuuuuuuuuu!! So ini bukanlah birthday present dia, but more to motivation untuk dia tidur kat bilik sendiri. Kakaknya dulu, hari adiknya kuor dari perut aku, balik dari hospital baru dia dapat berasingan tidur dari makpaknya yek.

But akhirnya, king size bed makpaknya, luasssssssssssssssss….ko bayangkan ler, bukan Zeeshan je tidur ngan aku, LV pun sama. Chanel ujung2 kaki aku jer dia tidur but pastuh bila kaki laki aku melasak, dia terpaksa turun gak, so skang selesa piau. Yang jadi mangsanya aku lah, bukan depa 2 tuh. Laki nak peluk, baby boy ni pun nak peluk mak, last2 aku yang jadi sandwich tetengah tiap kali tidur. But alhamdulillah dah over 2 weeks gak dia tidur sendiri. Mission accomplished!

This yellow bicycle nih ramai kat IGs aku suka giler, coz of the vroom part, harganya is RM240.

 

IMG_5702

IMG_5707

2 wheels belakang tu lambat laun akan dibukak cabut gak by apaknya. Skang dia lom lagik pun 6 years so biar dulu lah. Basikal lamanya dah bapaknya cabut 2 wheels tuh but lambat nak belajar coz time factor. Weekend je ada masa nak ngajar dia kan…so takpelah dulu, lagi setaun lah dik kita belajar bawak basikal tak yah pakai 2 wheels tu yek. Kira ok ler tu..dari mak kau, geti bawak basikal (wpun basikal tua yang kat kekampung pakai tuh) but malangnya tak geti konar.

Benar loh, aku boleh kayuh jer, wpun aku rendah and basikal tua tu tinggi, aku akan bawak kat on side palang tu, ada la caranya untuk orang rendah ni kan, cuma bila break, aku sokmo terjojol ke depan dan bila konar, aku failed liau. Konar part nih memang kat semua basikal lah aku fail, sebab tu lah aku tak boleh bawak basikal. Motor? lagi lah lupakan, dah sekali laki aku ajar, sampai skang aku tak nak dah.

IMG_6207

For abang, dapat dah dia early birthday present. The road bike yang dia nakkan sangat tuh. Harganya tak de le beribu riban, maknya kan queen of shopping online/offline, so aku dapat lah mengorek site yang jual dengan harga yang reasonable. Itupun hantar ke rumah, tak siap cenggini tau, in a very big box, abang yang pasangkan. But rasanya macam dia ada silap pasang hapa tah, so apaknya suh dia antau kedai basikal kat BTR, dengan upah RM30 orang kedai charge dia betulkan balik apa yang dia silap lah. N dengan itu happylah dedua my boys.

Over the weekend baru ni pun, abang sendiri pi sekolah kakak to visit her, sebenarnya nak show off ngan kakak hahahahah…but kakak tak berani nak naik coz tinggi sangat and satu lagi kat school (yelah kang kenkawan gelakkan pulak buatnya dia jatuh, pastuh ada pulak bebudak lelaki yang nampak, haih lagi lah malu, mana tau ada crush kot kan hiksss)….balik rumah nanti kakak nak melenjan beskal abangnya.

The end lah citer basikal…

Dan dan dan…maknya pun dapat gak adiah lain, sendiri beli hiks.

To be continued…

Comment: 6

Parainfluenza Virus

 

i ve been away from my blog coz hakak dok bz ngan anak bongsu yang tak sihat. Kisahnya dari a day before kami pergi closing sea games, dia dah bagi tanda2 demam batuk bagai. Even petang sebelum kita pi stadium for closing seagames pun, dia tidur jerrrrr… (sesuatu yang sangat jarang2 berlaku lah tang tidur petang nih).

The next daynya macam ok, but still ada coughing, but malamnya demam panas. so tu dah kira 2,3 hari jadi demamnya. Yang peliknya demam dia malam jer…and panas sangat. Di hari raya haji, pagi tu gak lepas solat raya, bapaknya bawak pi clinic (dia tak berbaju raya pun pagi tu, pi tengok lembu pun ngan baju biasa jer, bila dah nak ke rumah nenek atuknya baru ler dia berbaju raya). So amik gas segala bagai, dapatlah ubat ngan antibiotic. Pun batuk takde perubahan.

Malam masih demam panas cam tu gak…panas sangat, like 40 ok.

Esoknya, seharian dia melepek gak dengan batuk tak hehenti, and kita balik rumah mak mertua aku. Habis jer dinner, badan dia naik balik panas. so that s it lah. aku cakap, malam ni last, kalau masih gak camnih, Zeeshan kena pi spital.

So dia meracau2 la demam malam tu (almost semua jenis petua traditional ke modern aku dah bedal 2,3 malam yang dia tak sihat tu tak menjadik gak). Blood test je tak amik lagi.

That one last nite, berjaga gak lah aku, memang makin kuat panas badan dia, confirm above 40 gak, so sesubuh alam tu, pas laki aku mandi siap, aku turun panaskan nasi yellow soup dia, bekalkan laki aku karipap gak, and ubat2 doctor clinic pun aku sumbatkan sama gak (coz kadang2 hospital nak tau jenis ubat yang dema amik dapat from the clinic), lom kol 7 pagi depa dah pi spital.

Depa pi berdua jer, coz aku nak masak2 bagai sikit, nak buat tu ini, and lelapkan mata sejam 2 coz aku tak tidur sangat malam tu kan, kang nak jaga anak lagi,  sebelum aku sendiri naik grab (rigt after Zeeshan terus kena admitted).  By noon tu aku dah sampai spital…bawak luggage kain baju segala lah…and memang dah dijangka yang dia akan kena admit pun.

cut the story short, 2 nites jugak Zeeshan tidur kat spital, patutnya 3 malam, but hari ketiga siang tu aku mintak discharge. Lagipun on the 3rd day tu orang dah start kerja (last Tues), so aku pun yang tidur hospital bersiap dari bilik anak aku jer. Bapaknya datang pagi tu aku terus pi kerja and dia uruskan discharge Zeeshan.  Biasalah Prince court tuh, minimum 3 jam untuk admit and 3 jam for discharge…huh lemau!

Dah habis process discharge baru aku datang balik noon tu coz dia sekali lagi dok ‘nak mami nak mami’

First nite Zeeshan kat hospital bapaknya ada tidur temankan dia, aku balik coz the next nite nya aku pulak tidur sana but siangnya kami take turn gak, jap laki aku jap aku…coz kita pun ada 2 anak lain kat rumah kan. Some more kakak pun nak kena balik her hostel too. Takpelah sorang parent je kat hospital coz sorang lagi leh merehatkan diri, lagipun bersempit je heh tidur laki bini kat sofa bed tuh, ada gak aku panjat tidur sekatil ngan anak aku. so baik tak yah….

Btw awal2 nya doctor diagnosed him as bronchitis and viral fever.

IMG_5103

 

IMG_5105

IMG_5108

IMG_5117

IMG_5123

IMG_5131

IMG_5136

IMG_5140

IMG_5148

IMG_5163

IMG_5198

IMG_5254IMG_5255

IMG_5262

image1

image3image2

His blood test is negative ngan influenza, denggi bagai lah, but rerupanya dia kena 2 virus dalam demam and batuk teruknya tuh. One of the virus dalam batuknya ialah Parainfluenza.

Parainfluenza is a very common virus that can cause both upper and lower respiratory infections including colds, bronchiolitis, bronchitis, croup and pneumonia. Despite the name, it’s not linked to the flu because it is not caused by the influenza virus

What is parainfluenza?
Parainfluenza refers to a group of viruses called human parainfluenza viruses (HPIVs). There are four viruses in this group. Each one causes different symptoms and illnesses. All forms of HPIV cause an infection in either the upper or lower respiratory area of a person’s body.

Symptoms of HPIVs are like those of the common cold. When cases are mild, the viruses are often misdiagnosed. Most healthy people infected with an HPIV recover with no treatment. However, a person with a weakened immune system is at risk for developing a life-threatening infection.

TYPES

What are the types of parainfluenza viruses?
Four types of HPIV exist. They all cause a respiratory infection, but the type of infection, symptoms, and location of the infection depend on the type of virus you have. The four types of HPIV can infect anyone.

HPIV-1
HPIV-1 is the leading cause of croup in children. Croup is a respiratory illness that manifests as swelling near the vocal cords and in other parts of the upper respiratory system. HPIV-1 is responsible for outbreaks of croup in the autumn. In the United States, the outbreaks tend to be more widespread in odd-numbered years.

HPIV-2
HPIV-2 causes croup in children, but doctors detect it much less often than HPIV-1. It’s seen mostly in the autumn but to a lesser degree than HPIV-1.

HPIV-3
An HPIV-3 infection is mostly associated with pneumonia and bronchiolitis, which is swelling from inflammation in the smallest airways in the lungs. It often causes infections in the spring and early summer, but it appears throughout the year.

With HPIV-3, the exact period of time you’re contagious hasn’t been determined. However, it has been shown that viral shedding, and therefore the risk of passing on HPIV-3, typically occurs within the first 3 to 10 days of symptoms. In rare cases, viral shedding has been seen up to three to four weeks.

HPIV-4
HPIV-4 is rarer than the other types. Unlike the other strains of HPIV, there are no known seasonal patterns of HPIV-4.

CAUSES

How is parainfluenza transmitted?
You can become infected by an HPIV in several ways. An HPIV can survive on a hard surface for up to 10 hours. If you touch a contaminated surface with your hands and then touch your nose or mouth, you can become infected.

The viruses can also infect you through close contact with an infected person. It usually takes between two and seven days after infection for symptoms to occur.

ADVERTISEMENT

SYMPTOMS

What are the symptoms of parainfluenza?
Common symptoms of the four types of HPIV are very similar to those of the common cold. They include:

fever
cough
runny nose
stuffy nose
chest pain
sore throat
shortness of breath
wheezing
difficulty breathing

Most often, the symptoms of HPIVs aren’t severe enough to cause concern in healthy adults. But they can be life-threatening in an infant, older adult, or anyone with a compromised or weakened immune system.

If you’re part of a high-risk group and you have HPIV symptoms, you should see a doctor or go to the emergency room.

DIAGNOSIS

How is parainfluenza diagnosed?
If you aren’t part of a high-risk group, your doctor may not diagnose your strain of HPIV. If you have a compromised immune system, your doctor may want to confirm the particular type of HPIV.

Your doctor may do a physical exam to determine if your symptoms match those of HPIVs. For a more accurate diagnosis, your doctor may take a throat or nose swab. They can detect and identify the presence of a virus in a cell culture. Your doctor can also diagnose a specific virus by detecting antigens your body made to fight the virus.

Your doctor may order a chest X-ray or a CT scan of your chest. These are both imaging techniques that allow your doctor to see what’s happening in your respiratory system. X-rays and CT scans can help your doctor determine the extent of symptoms and whether you have complications such as pneumonia.

Source

So begitulah kisahnya, ai know dia kena batuk demam ni from the school, seriously memang aku monitor anak2 aku punya whereabouts, and lagilah sakit bagai kan. But takper, now he s recovering.  Alhamdulillah. For 2 days dia tak pi school, but for 2 days gak sejak discharged dia asyik nak merengek nak melekat je ngan mak nya. Dok ‘nak mami nak mami nak mami‘….

Dia masih dalam recovering process, ada ubat batuk yang powerrrrrrrrrrrrrrrr, super power for his throat, ada spray for throat gak, memang tekak dia in pain lah sepanjang dia demam sakit tuh. cos of that lah dia asyik demam panas memalam gak, and temp sangat tinggi. Yang buat aku muskilnya dah makan ubat batuk clinic pun ko tak bebaik gak, makin teruk demam panas ko, no wonder ler…virus hebat dok kat badan ko rupanya…ubat batuk tu pun hanya ada kat hospital jer. Aku bagi ubat tu pun waktu malam jer, coz tak sampai sejam dia makan ubat tu dia akan terus tidur (sama la masa kat hospital gak).

So begitulah…cecuti kami tak happening pun, just kita pi closing seagames pastuh the next day abang kakak pi IOI Mall main skate, depa pi berduaan jer, grab antau, balik bapaknya jemput. Patut hari Sunday tu lah kita nak pi merasa naik mrt anak beranak (Zeeshan dah hafal scrip ok nak bagi kat orang yang dalam MRT) but kena pulak admit spital.

So cuti 5 hari kami takde le  meriahnya pun. Technically kita cuti 5 hari kan but laki aku cuti weekend tu jer (Germany mana ada cuti raya aji, cuti merdeka ke cuti 4th Monday free, nan hadooooooo).

Insyallah Zeeshan dah getting better, my advise if you bebatuk ke hapa selsema bagai, yang non stop tuh, tolong pakai mask pls. Kalau you tak nak cuti tak nak mc tak nak mengasingkan diri, but please wear mask coz kita kena selamatkan orang lain gak dari gems yang ada dari batuk2 kita tu yek…

coz anak aku pun baru nak sihat, terpaksalah lagi aku reschedule Jakarta trip aku…baru mak kau nak berjalan Shan oi. Takpe, kita pi try lagi naik MRT yek…dia dok teringin nak naik MRT tu lama dah, yet baru je naik LRT pi Stadium, sama je kot feelingnya hiks…

Comment: 8

30min ++ hilangnya Zeeshan…

IMG_1370

Ini kisah kehilangan Zeeshan di Legoland, about 30min minus plus. Kita dah spent lebih setengah hari gak lah kat situ, means dah nak pepetang camtuh.

Kisahnya bermula dengan depa berempat jalan melaju, meninggalkan aku yang kedek2 jalan. so bila sampai kat Kingdom tuh, aku masuk dalam, tengok tak nampak bayang depa berempat pun. Aku pun dok le kat bench, ada jual2 icecream bagai, aku beli seketul and dok makan. Oh lagipun aku memang ada pegang berbagai jenis bag,  mak mak ni memang mostlynya keje gitu kena buat. Pastuh laki aku wassap gambar diorg dalam Kingdom ke camtu lah.

Aku pun wassap ke laki aku gambar aku makan icecream.

Pahtuh…tak sampai 2,3 min, dia terjojol sebelah aku, passing lagi barang bebudak and seround 2 amik icecream aku. Dia masa ni datang sorang jer. Katanya bebudak ngah kat dalam lagik. Pastuh dia pergi balik ke dalam.

Tak lama lagi kemudian tu, about 5min after, laki aku kuor balik, dengan ucapan dan muka cuak - Zeeshan takde!!

But aku takde le melompat bintang ke hapa, coz mak mak feeling ni macam, hemm, aku tak terasa benda heavy kot jadi coz yelah once again the mother’s instinct tu kan.  But aku bangunlah, carik gak, thing is aku tak tau apa susur galur cerita depa nih.

So pastuh, we gathered, or over the phone bincang ngan laki aku. Kita split mencarik. Abang kakak pun sama mencarik gak…ada dalam discussion tu last depa tengok adik depa waktu kuor dari Kingdom.

Kisahnya depa dah abis main ke bagai dalam tuh, so hujan pulak. Jadi Kakak tak perasan adik ada sama, abang tau tapi lupa. So depa berdua ni telah lari memecut, konon sapa paling laju, sampai lupakan adiknya. dan of cos dalam luar tuh, bukan jalan lurus yang boleh nampak, ada kena belok kiri kanan membukit bagai. So kelajuan depa telah meninggalkan adik bongsu depa. Tercicir jauh and adiknya pun dah tak tau nak pergi kanan kiri ke depan bagai.

Itulah bermulanya kehilangan Zeeshan.

So dalam hujan, berenti, hujan, berenti tu, 4 of us pusing mencarik. Takde gak hasilnya. Aku tanya security, kena pi depan gak buat report. if cakap kat depa pun tak boleh buat apa, yelah coz security depan nak initiate the searching. So dah berpuluh minit mencarik, laki aku dah ke depan to report the missing of our little boy.

Aku pulak kena tunggu kat tempat yang Zeeshan disyaki hilang, abang kakak pun masih lagi dalam process pencarian.  Legoland tak bagi lah dedua makpak dok sama kat bahagian report coz kang anak masih melilau kat Kingdom tu kan. Yet dah luar dari kingdom tu pun kita mencarik.

The moment jer laki aku habis buat report, pun depa tak bagi laki aku ke mana, kena tunggu gak kat office Legoland tuh. coz kang securities depa jumpa pulak Zeeshan kan. But diorang memang pantaslah buat kerja, salute to Legoland.

Tak sampai berapa minit laki aku buat report, matanya masih melilau merata tengok anak, tetiba dia nampak Zeeshan, nunnnnnnnnnnnnnnnnnn dekat EXIT/ENTRANCE of Legoland!!

Berlarian dia mendapatkan anaknya, terus dia facetime aku, syukur Ya Allah. Masa minit2 terakhir sebelum jumpa tu, barulah aku rasa macam sebak sikit, but I still tak rasa ‘anything happen’ yang jadi kat anak aku tu, once again, mother’s instinct kan.

So terus kita berkumpul suma berlima kat tempat icecream depan kingdom. Bermulalah penyiasatan demi siasatan…

seperti yang dijangka, Zeeshan kata abang kakak lari so fast fast, Zeeshan couldnt find abang kakak, so Zeeshan walk lah. Zeeshan saw the hotel, so Zeeshan nak balik hotel.

Dia menyangkakan makpak abang kakaknya ada di hotel. oh kemonman, budak umur 5 taun lebih kan, apalah yang dia tau sangat. Masalahnya dari Kingdom yang dia hilang tu hingga ke Exit (belum sempat pun dia keluar and Legoland staff wont allow him to keluar gak nanti), adalah sangattttttttttttttttttttttttttt jauh.

Sian anak aku. sorang2 jalan…dalam hujan panas hujan panas, landmark dia hanyalah bangunan hotel Legoland yang warnawarni yang dia cam sangat. He knows kat situ dia asalnya datang, tidur situ.

Jadi, someone kena dapat the blame, goes to abang…coz abang tau adiknya ada di belakang tapi dia tinggalkan coz dok leka nak memecut ngan kakak. Hish abang abang. But abang seperti biasa coverina, mami….Zeeshan yang patut dipersalahkan coz dia lembab sangat lari kenapa.

hahaha…korang nih.

but apaknya pun dapat sama tempiaslah, bebel2lah gak aku.

IMG_1432

IMG_1328

Tapi sejak kejadian tuh, dia pun dah tak berani nak berjauhan dari depa semua terutama dari mak nya ni lah coz dia tau maknya sangat jaga protectivekan dia.  He knows pasnih kena sentiasa main, di sekitar mata mak apaknya, kena always hold mami daddy’s hands. Dan abang kakak pun sama gak dapat ceramah…semua have to be extra careful with our little boy yang sangat supermanjaaaaaaaaaaaaaaaa nih.

Itulah yang aku takut sangat, pada anak2 kita, anak2 korang gak. Jagalah anak sesangat. By the way, the reason aku pakaikan laki and abang tshirt striking masa kat Legoland nih supaya senang mata aku nak cam kenal depa waktu jarak jejauh but apparently i need to pakaikan Zeeshan gak kaler2 striking cam abang and bapaknya too, sebatu boleh nampak.

Ini dah kali ketiga Zeeshan hilang yer. Satu di KLCC park, satu di Perak dan ini Legoland. Ketiga2 kejadian berlaku sewaktu aku tiada di tempat kejadian bersama depa. Siap yang 2 previous incidents tu, 3 beranak tu rahsiakan dari aku berjam2 hokey, if depa tak cakap memang aku tak tau langsung pun. Zeeshan memang tak mengabaulah, dia apa nak tau citer sume nih. Apapun, pengajaran sekali lagi…kena sentiasaaaaaaaaaaaaaaaa alert tolonglah suami, abang and kakak.

Comment: 16