RedBoy/Zeeshan

Like a single father’s trip…

This is a very long overdue post. To be exact, on the last final 10 days of December, ai was kerja, no cecuti at all. But husband pi pusing merata tempat with the kids. So, aku combine semua places and projects depa, here u go:

Bermulanya cecuti depa dengan pergi tengok wayang, macam biasa la kalau movies ni, aku ngan Zeeshan tak pergi. So depa melayan Star Wars – aku memang tak minat sangat cite2 cam Star Wars tuh. Pastu abis pun almost midnite but depa tak terus balik pun, menyambung pulak ke pameran buku  Big Bad Wolf. Siap bawak small luggage. yearly visit, dah 3 kali kot depa pergi, aku memang tak gi lah gak. So dah kol 2,3 pagi gak lah baru depa balik.

The next weeknya pulak, lepas Prince Court visit, depa mai lunch with me  but pastuh aku sambung kerja and depa pi pulak the Petrosains. Ini memang setiap tahun depa wont miss.

Some of the photos:

IMG_4066

IMG_4067IMG_4068

adik punya adore ngan dinosaurs but bila tengok dedepan, takut bakpiang hahahaha….katanya ini trex. trex jahat, suka makan animals lain, even can eat other dinosaurs gak. Dia kan terer tang2 binatang gini…tu pasal dia takut ngan replica ni…sedap ler abang kakak menyakat

IMG_4069

hok nih, sampai malam depa melepak….

IMG_4070

esok2nya, depa pi bowling pulak…kat alamanda.

pun aku takdak yah….as i said, i was at work.

IMG_4072

di hari yang depa tak kuor, one of the days tu RD pasang chandelier (together ngan abanglah). Itu memang dekat lebih 6,7 bulan baru nak berpasang. Tinggi kat ceiling tangga tuh…memang sehari depa spent buat keje tuh. Aku ingat lagik aku balik kerja tengok rumah omanghaih…berkapaunya!

Diorang ada jugak buat project kemas attic, loteng atas rumah. Segala mala kekotak yang simpan, isinya memang berpakai, tp kita buang kotaknya.  baru aku pasan, kotak philips iron ijau tu depa buang ker…ler hai, aku nak jual iron ijau tuh. Since dah ada iron magic philips biru purple tuh. Pakai pun kejap sangat the iron ijau tuh. Sapa nak beli? akak nak jual timbang kati heh…

Also, pun bapaknya team up ngan anak2 pasang balik the red frames kat our private wall. Letak gegambar baru too.

IMG_4071

heh comel ler ustaz kecik nih

IMG_4073

masa dengan khutbah jumaat ni, ke ngah nak solat bagai, aku pun lupa…boleh pulak dia nak kencing hahaha…..ini bapaknya le cite, ko masa ni ler nak membeseh dik oiiii

IMG_4075

 they did the cat rumah gak. Sibuk pulak si Chanel tu pun nak melanding tengah2 sesak sepah nuh. Ini ada satu section yang laki aku buat hapa tah, so kena repaint balik. Jadi, pun kerja project depa berempat. Bersambung2 2 hari gak buat nih….

cuma dia utang aku, kat atas dia tak paint lagik, coz ada kemudian2 tuh kita panggil orang tetambah lagi plug socket dinding tuh, jadi abis le cat pun ditarah

IMG_4064

ini aku prepared sendiri sorang2….hari tu depa and the cousins nak pi mandi sungai, also dibawak dek laki aku gak (pun his yearly’s duty). Jadi dengan bantuan kuali periuk belanga speacially the air fryer Philips tuh…semua bersiap. Aku buat mee goreng, ada kek dari Zeeshan’s birthday, kerang rebus, fried nuggets, burgers, sosej, ayam2…dan jejanjans bagai ….

IMG_4076IMG_4077IMG_4078IMG_4079

diorang pi mandi kat Sungai Gabai. Bahagian atas tuh. Elok ler depa pergi pun, aku ingat lagi, untuk hari yang depa pi mandi sungai nih, rumah aku musim takde air, so seharian aku mandi lambat, nak maghrib baru ada air baru mandi. hish….Memakan tu semua, selain dari aku bawak bekalkan, ada gak dari my adik badik ipar lain too.

 IMG_4080

Can u believe that my husband bawak all anak2 and anak2 buah sumbat dalam satu  kereta. Kira le bape ramai bebudak dalam nih. Aku tang air laut, air sungai, ke air pool memang tak gemor ler. renyah ler….nak bersalin2 hish…tak per ler. Dok umah mengemas, main chess lagi best.

IMG_4091IMG_4092

notice tak depa sume pakai baju yang sama? (except Zeeshan, but masa awal pergi dia dah sarung black and white shirt gak), ni dah malam baru depa nak posing sesama pakai nih. Laki aku pun melayan jerr lah…siap ngan river river ke hapa hipster punya posing. ….Baju ni depa sendiri beli bayau tau…awal2 cuti tu depa reramai pi skating, selai RM10 ke RM20. ke main memasing.

The esoknya pulak, abang kakak and 2,3 orang cousins yang bebesau,  ikut Kak Ngah pi naik panjat Bukit Broga. Kol 5 pagi kot dah gerak dari rumah mak aku….kol 10 pagi balik rumah semula, memasing bantai tidur till petang. Huh…sib baik le korang tidur umah nenek, if tidur umah mammi, memang dah kena high pitch.

IMG_4265

macam nak demam Zeeshan nih…tu pasal ada cool fever kat palanya.

this was like few days after mandi sungai, bapaknya bawak pi visit nenek Kapar, but pastuh terus ke Bukit Melawati.

IMG_4266

aku sendiri tak pernah sampai sini (mbe pernah masa kekecik dulu kot)….

IMG_4267

jejauh carik monyet kat Lombok, kat sini pun ada ye dik :P

IMG_4268

yang ni nak pi tengok the kekelip2. memang tu lah aku cakap, laki aku memang rajin berjalan tempat sejarah2 nih, bagi anak2 kenal. Mak nya tak kuasa hehhehehe

IMG_4262

abang kalau goreng keropok, memang tangan dia menjadi lerr. sedap pulak tu sangat. Ini semua 7 balang dia yang buat sendiri, in less than an hour. Dah jadi routine, selang 2 minggu abang akan tolong gorengkan, coz mulut rumah aku ni memang mengunyah le sangat kerjanya…

IMG_4521

esok2nya…pergi pulak ke festival LAMPU Putrajaya. Pun aku memang tak minat gemor lerr nak ikut, coz earlier sebelum tu kitorang pergi berjalan ke Jusco bagai. ini kang past midnite bagai baru balik, eh tak rajin heh…semua anak ada sama dalam nih, kakaknya pi beli air kejap masa lam photo nih.

IMG_4270

Berjalan2 merata jugak, but kerja rumah kena settled sama gak lah. So ini antara kerja rumah yang abang buat, kakak pun ada jobs dia gak. I thankful anak2 dah tau buat kerja memasing, tak menyesallah dari  kecik aku ajar depa pandai buat kerja rumah walaupun kita ada maids (dan of cos keputusan untuk hapuskan maids dari our family, adalah sangat tepat).  Even now pun Zeeshan yang 5 taun pun tau apa kerjanya, at least dia kena either pasang tali curtains or tutup  tali curtains. Lepas makan wipe the table and vacuum the floor if ada nasi tumpah. itu sangat dia dah hafalan. kalau bagi job basuh pinggan, halahai, abang kakaknya yang kena redo balik kerja si adik, tak bersih, mana ngan air bancau sampai ke tiles. or isi air to the bottles minum, hah bolehlah bagi Zeeshan, asal botol tu yang jenis kecik reringan.

Tang berjalan2 pulak, coz aku kerja, anak2 lagi sonok maknya takde hahahaa, coz kalau tidak kang, maknya asyik nak balik cepatttttttttttttttt jerr. Frankly speaking, aku memang malas ler nak kuor bagai, i love staying home.

Lagi satu bestnya kalau kuor  ngan bapaknya, if pergi mamak (their fav), depa leh order maggi soup. Kalau ngan maknya, memang aku cantas sketlah (eh mami buat maggi ads, melambak maggi kat rumah tu, so order something else). kompem jadi gitu. Dengan bapaknya leh tiau sket…adik pun dapat minum air sejuk gulp gulp gitu. hah pastu malam batuk kong2…

This was year end of 2016…end 2017 if tak holiday gak, berpusing macam ni gak. Aku tak berapa gemar ler pi holiday year end nih, selain dari mahal menggila, sesaknya toksah cakaplah.  Anyway, thank you  RD for being the ‘so called single father’ waktu berjalan ngan bebudak ni. This year kalau pi lagi Petrosains or tetempat yang setiap tahun depa pergi, kompem staff sana ingat betul ler kot bapaknya nih single dad hahahaha….ceh..bininya ado hah,  maleh nak kuor rumah, ai is puteri lilin :P

 

Comment: 6

Zeeshan turns 5!

Kesian anak mak sorang ni, lambat update untuk birthdaynya. Usually untuk hehari kejadian birthday / anniversary, aku mesti letak kat sini, but tu lah…lamo tak bukak blog gak hehehehe…sorry ye Shan. But tak update kat blog jer, kat ig and celebration, ada jer….

This was on the actual day of his birthday – 29th Dec 2016. Anak hujung tahun macam ni lah. Tu pun sebab aku mintak induced awal, if not lagi ler early January entah2 keluarnya, coz due date memang pun January….lagi lambat ko kuor lagi jauh beza ko kang.

By the way, on the hari birthdaynya  ni pun, was the 3rd celebration. He celebrated the first time at school, and 2nd time waktu kami di rumah and ni makan kfc, pun requested by him gak lah.

He tak nak hadiah apa, just nak mintak main ipad. Lamo dia tak main ipad woi, kira dia mintak tu, nampak benaulah rindunya sama ipad. But tu lah, wpun takde specific hadiah mintak, yelah dia pun kecik lagi, but ada ler gak aku bagi kereta2 mainan segala. Itu tak birthday pun dapat LOL .

IMG_4220

happy boy dapat makan kfc, but aku penatnya lahai. Yelah coz aku keje, so kena kuor balik bagai, jenis cam aku ni badan dah tak fit, kalau terus kuor je takpe dari opis tu but ni nak balik, buat keje umah and kuor balik. Lomah badan heh. Coz my routine lepas Isya tuh, memang aku dah longlai atas katil…bukanlah tidur but dah memang time aku rehat. Demi anak….kuor gak.

IMG_3955

the left hand tu nak cakap – i turn 5 yey!! Ini bukan kek yang aku tempah, ini kek ‘sponsor’. Sedap gila betul kek nih but takdelah kita nak abiskan pun, mana boleh kan….so bahagi2kan kan gang2 opis yang masih ada and sedekah kat jiran tetangga gak. Kat KFC tu aku beli one slice of cake just for him to blow jer. His actual cake – hem…ini yang sebak sakit hati je bila kenangkan. The cake tu kita celebrate for the main party lah, situ yang all out aku buat, the goodie bags siap segala, 2 weeks aku sediakan. But when comes to the party day:

1. A few days before the party, baker was trying to nego lah mintak tukar hari, of cos cannot. Anak aku dah nak bape hari je sekolah pun masa tuh.

2. Baker buat gak but on pagi harinya, tak jawab call tak nampak bayang, lambat by 2 hours!

3. Paling tragisnya, she made a pink cake!! That s not red. Zeeshan request merah merah merah, and what the hal pulak yang aku bodoh hapa pi order pink kan? Tidak ler langsung. But baker ni pi balun buat colour pink, itupun nak coverina dok cakap merah lah merah lah, sedangkan saksi sume kata itu pink and of cos aku pun wpun tengok dari gambar je, memang tau sangat itu pink.

4. Yang kemudiannya aku dapat tau, the cake tu pun macam tak stabil (ada cars bagai for design cake nih), Zeeshan gak special request nak design camtuh.

5. For all of the above, no sorry no apologise from the baker to me! Dengan muka tak malunya jugak, mintak full payment. Wpun aku dah basuh dia, masih dengan mata duitannya. So i paid, but no morelah. Ko pun orang Islam, camne le ko leh sanggup aniaya orang camnih.

Siapa baker tu….hem, kalau aku petik  nama dia memang mau satu BB tu tau. Biarlah, but lesson learnt. I think the friendship pun dah ruined up because of her attitude. Amiklah ko duit kek tu kalau betul dengan itu ko boleh tidur malam. Sekurangnya mintak maaf ke hapa, ini memang penaya jer. Kek dia memanglah sedap but the attitude tuh, and all 5 yang aku cakap tuh.

Tak hingin ler aku nak letak gambar kek pink tu kat sini.

So apapun, Zeeshan masih 5 taun, tak tau apa, bahagia jer. But i love to have conversation ngan dia, skang pun bestnya, dia dah banyak makan veges. You name je lah nama veges, semua dia dah boleh makan, alhamdulillah. But tu lah, bila makan tu kena ler cakap, nanti Shan will be like so talllll like abang and daddy. So tiap kali abis makan dia akan tanya, tak tall pun tak tall pun. hahahahaha….sabarlah dik oi, nanti ko tall ler….

Happy Birthday Zeeshan, mummy daddy abang kakak loves you so much (and Chanel, Kathy, Sharifah and Porche) too. Semoga Zeeshan kekal dengan molek pekerti budi bahasa, bila solat tu punyalah  louder dia nya suara hehehehe….Allah lindungilah anakku ini. Amin.

Comment: 2

Before the Malaysia Day…

 

IMG_3369

aku beli gunting rambut, suh apaknya gunting rambut kakak (since kakak dah tak boleh nak potong rambut kat saloon unless they have the muslimah saloon), jadi bila kakak naik dengan takde beza. Hish…apak ko ni kan. Rambut Zeeshan yang dia guntingnya (pun tak banyak beza).

So aku yang tak pernah ada pengalaman gunting rambut orang, menjadikan itu pengalaman pertamalah dengan menggunting rambut anak sendiri. Bercantas2….terer gak hakak potong. Pakai gunting rambut leceh, coz rupanya gunting aku tu for trimming not for cutting, so pakai gunting biasa gak, pun bolehhh….Lawo gak rambut kakak, ala2 boycut pun ada aku buat hahahah….Barulah nampak bezanya. Memang saja tunggu cuti sekolah to cut her hair pun, dah lama sangat berpanjangan and she doesnt like it as hijab lady.

IMG_3399

Mr Zeeshan sedang dalam process nak bercakap fasih, but of cos le the satu ayat tu agak lintang pukang lagi, but for photo dalam ni was our conversation on dia nak jadi big like all 4 of us. So aku kept saying, makan veges fish chickens a lot lah if nak big like us. Terus dia senyum…ok lah Shan nak cook. Hem balik rumah nan adonya cooknya, main kapal terobang ada ler, sambil makan. Till now veges alahai payah btol budak sorang nih. Bebenda yang ada dalam nasi dia, if dia tak makan, dia sanggup keluarkan wpun aku suh letak aside, stilll….takpe takpe, one dia akan makan gak tuh, insyallah.

 

IMG_3414

 School holidays, anak2 tolong bantu lots of kerja2 rumah yang seperti contoh:

1. hiris and blend all cili kering, bawang merah, putih, halia kunyit untuk 2 months punya usage (stock up). Itu memang routine setiap kali cuti sekolah. Ini totally done by Kakak and her cousin (anak buah yang rapat ngan kakak memang akan tidur kat rumah once a while). Next cuti sekolah, will be abang’s turn pulak. Macam tu lah pusingan hidup bawang2 di rumahku hehehehe….senang nak masak, semua dah siap blend.

2. Cuci all bathrooms – Abang

3. Basuh fridge – Kakak

4. Mandikan semua 4 cats – Abang

All in all ini je kerja tambahan yang depa kena buat, lelain waktu, depa study and mengular dalam rumah kuor masuk bagai. We didnt take leave to bring them anywhere walaupun ada cuti extra 2 hari this week kan, coz once again depa ada major exam – UPSRA (sek agama) and PT3 in less than a month je tuh.

Kari sotong atas tuh, kakak tolong masakkan (but I was behind/next her lah) to ajar cecampak dalam tuh. Dia pun cuti sekolah ni jer lah boleh tolong2 masak, mulut aku bising mengajar but hasilnya kemudian hari kita mak2 jer yang tau. When a fren of mine (non parent) found out I suh kakak hiris all the bawangs bagai, guess apa katanya “kenapa you suruh anak you do all those things”. Yapadah. habis tu ko ingat aku ni anak raja yang ada 10 maids untuk buat kerja rumah, ada kekayaan yang boleh buat anak2 aku tak yah kerja tak yah masuk dapur kemudian hari?

Ini knowledge lah, macam ko pergi sekolah, belajar. So potong bawang tu pun belajar, blend tu sume tu belajar gak, process depa membesar, itu jugaklah yang akan bawak bekal depa masa akan datang. Buatnya kawin ngan jutawan pun, takkan blending bawang segala pun satu perkara yang memelikkan bagi sorang anak dara belajar?

Pikiran orang, minded orang, tak sama ngan kita mak mak nih. Aku ada gak kawan yang mak gak tapi tak pernah bagi anak2nya masuk dapur at all, buat satu kerja rumah pun tak payah, kerja depa belajar jerrrrrrrrrrrrr…sampai depa habis UNI ler weih, tak dibenarkan. But bila nak kahwin, you know lah apa akan jadi kan, menggelupur semuanya carik mak balik or even kak google.

Mengajar anak how to cook or even potong2 hiris bawang cili tuh adalah wajib, sebagai sorang parent. Derrrr! Biar sekarang depa belajar susah buat semua tu, daripada jadi anak pemalas or yang tak pandai nak buat kerja rumah. Untuk yang non parent ni kadang2 aku bagi jawapan, u just waitlah you jadi mak, kemudian kita citer panjang kay.

Comment: 3

3rd history!

IMG_1708

You are the 3rd child in the family and you betul2 have my DNA!!

Many years ago was your abang sulong, about this age gak, your sister did the same thing and now awak pulak at the age of 4years 8 months! He cut his own hair!!

Ini hasilnya bila semua orang bawak hal sendiri, he selongkar my make up table and found a very small scissor and cut his hair, tapi tu lah, abang kantoi he did that and menggelupurrrrr. Belum abang report kat mak abah, dia dah meraung melalak, so bila aku buat interrogation pun meraung lagi seround.

Zeeshan nih, he knows the rules, u cannot touch my makeup stuff, but tu lah, pesan 100 kali pun dia buat gak. But ni dah seriklah, coz everybody dok cakap rambutnya botak and looks tak hensem, so hah baru dia rasa tak cool, Zeeshan mana boleh tak hensem dol! hahahaha…

you better behave yek boy, jangan nak explore lagi barang makeup mummy, scissor is so pantang for you. I checked my makeup table, memang banyak le helaian2 rambutnya….dik ooo dik..

Complete dah tetiga anak ai buat keje gini…

Comment: 9

The pox…

IMG_5901

Eh aritu Zeeshan kena chicken pox ler. Aku rushed le balik amik dia terus bawak pi clinic. Doctor pun cakap it s a chicken pox. So yelah kalau dah macam tu kena quarantine ler kan.

IMG_5920

at home aku start bagi the calamine lotion. Tapi tak banyak le pox nya. So he tak pergi sekolah ler, tapi kan. tidak le pulak poxnya macam yang kita ni kena. All 4 of us dah kena so tak heran le kalau kena jangkit bagai.  Lepas 2 hari aku macam pelik betul ke ni pox or amende pulak, sket benau poxnya.

Tak demam pun satu hal, kita dulu kena pox ke main demam panas gak awal2 peringkat. So biarlah….tengok camne.

IMG_5935

ni sampai ke rambut aku letak coz ada balik belakang rambutnya seketul 2 gak. Sedapnya ko makan dik, he tak puasa pun. Hehari suh aku masakkan dia yellow soup (it s an ikan masak pindang actually). His fav. Aku tak ler buat hehari pun, ikut kadar apa yang di dapur le, jemu ler heh kalau hehari yellow soup jer..So Zeeshan tak sekolah 1 setengah hari je lah, on Mondaynya aku hantar dia gak pi school (alah in fact esok and weekendnya pun aku bawak dia keluar gak coz like I said, dia tak macam kena chicken pox pulak).

IMG_6287

Since we are approaching Syawal, anak2 syurga ni pun dah melaram for Raya photoshoot gak. Zeeshan pakai baju melayu coklat tuh, sampin takde coz aku dah sedekah jariahkan. Salam raya syawal to aunties and uncles yang akan balik beraya bermula dari this weekend, kan? Gitu yek dah memusim nak raya sangat nih, semua dah tak ingat keje dah nih, dok pikir kampung je.

Btw back to Zeeshan, la ni alhamdulillah dah complete sangatlah baik sihat walafiat, macam aku cakap pox dia tak ketara sangat. Maybe mini chicken pox kot hahahha, belum habis2 keluar, kot le ada 2nd round sok sok makan tahun bila le pulaknya. Laki aku pun masa umur kat 30 taun baru kena. Oh dia kena sepackage ngan abang masa tuh (he was a baby/toddler kot masa tuh), huh, 2 orang sekali aku kena jaga, merengek2 pulak tu. Kakak kena masa umur 7 taun, i was on my early stage pregnantkan Zeeshan hiks..all those moments.

Comment: 0