Chess

First 2018′s tournament for both parents and son….

302726252220191815138107611

Our first chess tournament for 2018, Also first tournament for 3 of us together, not 4 coz Zeeshan this time around tak join (dia pi berjimba ngan his Aunty Mia).

RD, RM and Abang.

Bestnya semua terbangun lambat pagi tu, cam lipas kudung.  Kalau dah dari awal pagi je dah memang tak run smoothly, aku budget it s not a good day to me lah. So I was saying we were late, bila sampai2 jer the first game dah about to start. Bebetul aku jumpa board aku, terus aku tekan jam and move my pawn while standing and barulah aku dapat settled down. Abang pun pepandaila carik board dia gak, luckily dah memang ada software site for checking the pairing scoring online, so senang a bit lah, since dalam kereta pun dah tau.

But for RD, coz dia dropped us down, carik parking lagi, dia a bit late lah. Funny is, dia pi salah board. Aku tengok dari jauh (sambil main tuh), his opponent takde (biasa le kadang2 opponent lambat or tak turn up). but just like after 10min, aku tengok dia bangun, pi kat another board. Means yang selama dia dok 10min tu adalah wrong board!! ahahha…lagi 5min timer nak abis kot, baru sedau salah board.

So overall, 3 of us kalah on our first game. Kehkehkeh….

2nd and 3rd board, habis just before lunch, so ai decided to go home. Coz semua 3 boards ni aku kalah. Teeruk la aku kena kitai kali nih, all 3games tu aku resigned. Itulah padahnya tak practise langsung. But the boys stayed lah, depa tak balik. kat kol 8 baru depa sampai rumah, depa perabihkan the 7 rounds. Siap tunggu sampai habis event lah.

Yet aku, sampai rumah je terus bersilat, kemas rumah. Ironed 30lai kenbaju, sapu mop, mengelap sana sini menyental sinki, lipat kenbaju, sental porch, semua kerja yang patut helper buat aku bikinlah. Coz lagi aku geram, pagi sebelum nak pi tourney tuh, helper yang aku baru kenal baru sekali buat keje rumah, tak turned up. Pagi tu la baru dia ckp dia tak dapat datang, buruk betul pangai.

Camna le nak main chess ngan aman, dah tentu pala otak aku dok ingat, alamak baju sekolah ank2 nak kena iron!! hah baju Zeeshan je pun, 4 pairs (1 day dia pakai PJ, tak pakai uniform), baju sekolah abang tak yah iron, dia tak suka orang ironkan, dia nak iron sendiri, ada cara yg buat dia hensem ngan ironing tuh..blurghgghhhh.

So gitu lah. aku nak tengok weekend ni dia datang tak, that helper, if tak turn up gak, memang aku slash backslash terus nama dia from the helper list. Dahlah bayar cuci rumah sehari mahal kot, pastu mintak tambah lagik katanya buat tambang. Songeh bedegal.

Full result, out of 7 games, bear in mind this is FIDE rated tournament.

RD menang 3 kalah 4

Abang menang 2 Bye 1

Maknya – Kalah 3 and terus balik, burnt 4 more games

So next game is February, ada je lagi this month but the boys kalau nak pergi bolehlah but for me aku tak leh la sokmo sangat, once a month can lah. Lagipun exposure nak bagi kat Abang, aku dah level2 been there done that. Zeeshan pun taun ni nak kena sambung balik his tournament too.

So kisahnya, new year ngan dropping results for me hiks… memang pun, i didnt practice at all, leka dok main bubble jer kan…padan muko.

Venue of this tournament was at the PT80 Menara DBKL kat Masjid India, thanks 2nd KIMMA Open Chess Tournament 2018. Bestnya, jarang u akan tengok both parents and anak main chess tournament, biasnya bapak ngan anak je kan, ini mak pak and anak sama main tourney.

Yey..checkmate!

Comment: 8

Zeeshan – the 6yo and the new school…and the Chess!

 

IMG_0430IMG_0468IMG_0486IMG_0487IMG_0490

29th December, is always Zeeshan’s birthday.

Hujung2 December pulak tuh, being December baby, dia tak berapa ler matang cam kenkawan lain yang lahir awal or midst year. Baru masuk 6 years old kan, yet the next few days nya on 2018 terus naik darjah 1, year 1. Sebulan seblum his birthday, dia dah advanced celebrate dengan gang2 kat Brainy Bunch. Itu juga adalah hari terakhir dia kat BBIM.

So aku dah buat party packs, dah tempah kek, dia mintak sama theme macam abang. Baju pun dia sendiri yang pilih,…..

IMG_1009IMG_1013IMG_1018IMG_1024IMG_1028IMG_1030IMG_1040IMG_1045IMG_1047IMG_1051

 

Untuk pertama  kalinya jugak, masa cuti sekolah baru nih, Zeeshan entered his first ever chess tournament kat Pusat Belia Antarabangsa.  Sama dengan bapak, abang and his cousin gak. So 4 of them dari pagi dah bertangga kat sana for 7 rounds of tournaments. Aku tak join kali ni coz memikirkan ini pertama kali Zeeshan entered the tournament, kenalah ada sorang parent yang monitor him. Coz takut in between tourneys nih dia tak tau nak ke mana hala bagai, nak pi table mana, board putih ke black so on sume lah. So aku datang kemudiannya, temankan dia. tengok caman depa the 4 main lah. But aku menunggu till 2pm jer, itupun lama liau…dahlah aku tak main.

As i said, menemankan Zeeshan. Frankly speaking, he belum mahir lagi on chess but kita saja nak expose dia on the tournament nih coz selain dekat ngan rumah, waktu cuti sekolah pun ye gak. Dan semua games dia kalah hahahaha…selamba jer dia ‘terjatuhkan’ castle, and betulkan balik, dah kira tak bolehlah. Chess punya rules bukan boleh main usik2 buah ngehh…..banyak kali je aku tengok opponents angkat tangan panggil arbiter.

but 2 games dia menang coz of bye and jugak ada satu game tu player tak turned up. Sampai ngantuk2 dia menunggu till petang habis tournaments. Oklah, pasnih kena sambung balik chess classnya.

But mungkin tournament for him, tunggu lagi kot…till dia bebetul dah ready. Right now, just for the parents and abang. Oh result for abang was, menang 2 jer, kalah 5. For bapaknya, menang 3 kalah 4. Aiman, my nephew, menang 1 ahhahaa….pecah gak telur ko man.  Overallnya, RD was at 37 place, abang U18 dapat 69 out of 85 and Aiman sama ngan his uncle punya Open category dapat 46.

IMG_2898IMG_2899

 

Korang tengok beza sebelum pergi sekolah, and selepas habis sekolah. Shan oh Shan…heheh boy kan. Selamba je dia cakap i donno la how to tuck in baju ni mami…balik cenggitu ler. Ini masa orientation day kat school, just few days sebelum sekolah officially dibukak. He s not attending any chinese school macam abang kakaknya, dia pun tak geti mandarin, memang totally more to Islamic school actually. Kalau nak pergi sekolah cina kena dari umur 4,5yo pi kindy mandarin. I  memang tak nak dia pergi sekolah cina dah..makpak ko dah tetua ni tak larat dah nak berulang tengok buku mandarin ko dik.

Lainlah abang kakak ko tu dekat gap umurnya ngan ko, sedap gak, kang depa sume dah abis secondary school, dah pi Uni bagai, makpak ko gak yang kena telek, so takpelah. for you, special case, pi islamic school.

IMG_2934IMG_2935IMG_2936IMG_2937

 

ini pulak, on his actual birthday gak.  Year end aku tak cuti, So on the 29th Dec itself tu, lepas solat Jumaat, depa naik LRT menuju ke KLCC, buat scaling gigi memasing. Betul2 habis waktu kerja, aku turun join depa and bertangga kat Toy’s R Us coz Zeeshan nakkan set power rangers. But bila dah sampai situ, korang tau la tu kan syurga bebudak, punyalah lama dia berpikir nak amik apa. Sudahnya tak amik pun power rangers, amik truck godang ngan kereta kekecik ke main banyak. Sambil makan kat Nandos tu lah dia membukak..bila tak bagi, mulalah bintang air mata. cembeng betul baby aku sorang nih.

IMG_2961

 

waktu tunggu Maghrib bergiliran kat surau KLCC tuh, dia bukak kepak truck dia. Sabar je lah aku tengok, tetengah orang ramai tuh. Siap ada brother sorang nih amik gambar truck nih, dia berkenan sangat ngan truck Zeeshan. Aku siap kabau ler nak beli  mana, harga bagai…..

IMG_2977IMG_2989IMG_2979

Habis KLCC, kami lari pulak ke Pavillion to get something else for the mom. 2018 kena ada motivation sket for something, so settled with that.  Apapun, for our loving Zeeshan, our baby..yang sangattttttttttttttttttlah supermanja ngan aku nih, a to z dok mami  mami mamiiiiiiiii manjang…you are special to us Zeeshan.

You are the last one, you are the baby brother for your abang kakak, you are also my superhero baby.

Happy Birthday, 6 years old.

Zeeshan.

Comment: 7

The 11th…

Must record kat sini, my 11th year jadi Champion for Chess in Ladies Category.  Well technicallynya this year buat 2 kali chess tournament coz awal tahun aritu was for last year’s one so speed up dapatlah buat this year punya tournament this year before the year end. but memacam tahun yagn lampau gak, female players from other colours tak de rep sangat, ada la sorang gak taun ni, bidan terjun. Pun jadik gak lah…dari takdak kan, merasa gak aku main ngan manusia. Checkmate some more.

IMG_8330

IMG_8337

IMG_8354

IMG_8356

IMG_8371

IMG_8389

IMG_8398

IMG_8401

IMG_8406

IMG_8409

Tournament luar pun dah lama aku tak pergi jenguk, ada yang jejauh, pastuh timing tak kena. Macam Abang and Zeeshan dah boleh pergi tournaments pun aku tak dapat nak hantar2 lagi coz doesnt match our schedule. Pastuh mana dengan issue National rated lagik, eh macam2 gak dengo, but end up aku stuck tak pi memana tournaments luar.

in fact chess.com apps yang aku mainkan tu pun, sehari sebelum nak tournament nih baru aku layan balik, dah lama tak bercaturiah.

Anyway, congratulations to me untuk tahun ke 11 hahahaha…juara bintang wanita chess di opis ai keje. 11 kali 11 tahun :)

Comment: 11

Chess Warrior!

Ini cite best. one of my fav things to do sangat.

IMG_2941

The subject is Chess Warrior cos the tournament is called sama pun. Chess Warrior.  Venuenya ni kat Evolve Concept Mall. my first time datang situ. mall baru nih. ada lagi shops yang belum operate, parking dalam mall pun masih lagi percuma. Ada snookball dalam mall nih  gak. amende tuh? hah pi google, macam main snooker, tapi dia pakai kaki.  Coz snookball ni is at the same floor with our tournament hall, jadi aku ada le pi tengok menebeng depa main snookball tuh.

IMG_2928

muka hakak pun muka pagiiiiiiiiiii la sangat kan. Kali ni dedua masuk but coz game ni sehari jer so takde hallah.  Laki aku problemo sket kalau 2 hari. Kat bawah tournament tu je ada food court, so kat sini le all chess players bersidai. Even parents yang tunggu anak2 lawan atas tu pun, dok melepak sehari kat sini.

 

IMG_2934

belakang memang le nampak kosong. coz game belum start. semua masih lagi di luar dewan. Ada 121 players for Open Category. Numbers of Under 12 and Under 17 idok le pulak akak checking, but depa asingkan mejalah. 4 long meja tu untuk anak2 kita, 3 lagi meja pulak for Open Category (rasanya ada sorang budak umur 14taun main category nih)

IMG_2946

Chess Coach anak2 aku (yang jacket biru tu) pun sama main, sebelah ngan laki aku lawannya. Ni first round. Pairing semua is done by organizer lah ikut chess-result.com nya software tuh.

IMG_2955

First game akak menang, lawan ngan a boy UIA student,  umur 22 taun.  Laki aku pulak kalah first round tuh.

Round 2 laki bini kalah. Aku kalah coz dia dah nak amik queen baru, so aku resigned lah.

IMG_2954

ini antara Under 12 yang sedang bertanding…

IMG_2962

Yang ni laki aku main ngan uncle hebat, he was a Malaysian player before. So kalah gak lah laki aku :)

IMG_2972

My kid’s chess coach, overall after event dapat number 7. He s veryyyyyyyyyyy handal bakpiang (i penah lawan sesaja ngan dia, 2 kali, dia bagi akak menang mudah, coz kalau tak, memang aku bungkus kot by him)

IMG_2977

selepas laki aku dapat 2 telur ayam, dia berjaya pecahkan telur ayamnya bila main ngan adik UIA nih…ini dalam Round 3

For me, round 3 menang, dapat checkmate. So i already have 2 points, and husband 1 point

IMG_2980

IMG_2982

IMG_2986

in between ada break kekejap tu aku melilau lah (coz ada game yang husband lambat benau habisnya), eh semua 7 games tu aku habis awal pun, dia memang kalau main pikir lama. so aku meronda sorang2, tengok apa ada kat mall baru nih. toiletnya ni lawa lah.  paip airnya belah tengah tu, ada yang tak nampak lam gambar, rendah sikit for bebudak (refer photo pertama untuk kekuning nih). Cermin pun besar puas nak menebeng. Eh lawa lah. corak2 lantai dinding pun aku berkenan. Imagine kalau depa buat in merah pulak, fuiyooooooooooooo

IMG_3002

aku pergi floor bawah sikit, ada kettle merah ni jugak. Haih, kettle ni aku jarang pakai, ada la satu kat umah itupun adiah dari wedding dulu. But this is red. hish….gelodak jiwa betul tengok memerah nih.

IMG_3014

then kat situ gak, ada satu kedai besarrrrrrrrrrrrrrr, ko bayangkan Harrods, macam concept store kan, hah dalam ni pun ada. Kalau tak silap nama kedainya LOGO. Semua designer brandssssssssssssssss ado. 2 tingkat, men atas, ladies and kids kat bawah. Besar weih dalamnya. Tu ko leh tengok banyaklah Miu Miu, Prada segala bagai.

IMG_3017

ni not even half of the shop. kasut baju handbags, dari memacam jenis designers ado

IMG_3023

kerusi merah di pillar. nice…

IMG_3026

kasut leletop ye….semuanya branded

 

IMG_2960

Round 4, akak menang lagi. This time main ngan young boy gak, budak university dari Terengganu. He orang Perlis and belajar kat Ganu, naik bas baru sampai pagi tournament tu semata2 untuk gain experience dan jugak balik malamnya ke Ganu semula by bus. Terkesima dia tengok mak orang ni checkmatekan dia. I dah biasalah orang pandang rendah ngan ai.

Laki aku menang gak round 4. apparently masa round 4, dia jumpa opponent yang aku met at round 1. So that UIA student bolehlah buat record, laki bini tu checkmatekan aku. :P

So far dalam tournament aku tak penah lagi jumpa lawan ngan laki aku, tak nak kot hahahha…

IMG_3010

Round 5 akak kalah mengejut. Kalah illegal moves. Tak pernah2 dalam sejarah ye akak kalah camnih. He was checking me but akak tak perasan, dia pun tak sebut. Aku pulak terus move my queen to check him. Tekan clock. and tetiba pakcik tu cakap ‘illegal moves, awak kalah’. Terkejut mak merah. hahhaha….

yelah dah dia ngah check, mana le aku tau tak perasan betul (ai is main laju mar..tak suka pikir lelama). Oh setiap game is set for 25minutes.

My husband untuk round 5 kalah gak.

IMG_3034

Round 6 akak menang (my opponent pulak buat illegal moves),  round 7 pun akak menang lagi with checkmate. Total menang akak skang is 5 and kalah 2. Total points laki aku pulak, 2  menang, 1 draw and 4 kalah. Haiyoooo suami..apakah? awat corot benau. For someone macam dia yang lagi terer than akak, coz ai selalu kena ‘beat kalah’ ngan dia, aku sangatlah sayur to him, so agak pelik bila dia menjunam betul performance.  But remember, sampai jannah akan disebut, akak pernah menang ngan dia waktu pertama kali kita bertembung main chess. hehehhe…..masa tu la dia tau yang aku boleh main chess gak hahaha…

IMG_3045

with our kid’s Coach – congrats Din number 7 out of 121 players

IMG_3052

antara pemenang2 dari Under 12, tahniah anak2…insyallah Zeeshan will be on this stage as well.

IMG_3061

the winners for under 17 pulak. Pun one day heharap tak terlambat abang kakak untuk be on the stage

IMG_3064

dan tekejutnya hakak pun dapat plaque! The best NonRated Player. Wallahwei!! …. ai was actually aiming for the best female tapi tak dapat, walaupun akak sama points gak ngan best female sorang lagi (ada la calculationnya). but alhamdulillah. for someone yang baru joint 3 external tournaments this year, kira proud sket lah. Coz ai belum lagi ada FIDE and National rated (sedang collecting ke arah itu, Coach Din bila akak nak ada nih?). Jadi tu pasal aku dalam category NonRated walaupun gitu masih berlawan ngan sume rated players too.

But ok gak lah, between 37 rated players, tetiba ada ai yang nonrated, number 15. jadik pulak the best nonrated player. Hiks…

IMG_3071

IMG_3073

IMG_3084

with all winners. Champ goes to Abang Max, the rest as u can see lah. yang bawah tu adalah pemenang OKU. Ini untuk pelbagai jenis category. Most of them ni memang sentiasa jer boleh nampak muka memasing dalam tournaments, sok sok tournaments lain pun, depa akan ada jugak. Begitulah putaran dunia chess, akan ada muka yang sama gak. I am considered as muka baru dalam tournaments.

IMG_3055

abang ni jadi emcee, kelakar bak hang. Pastu 2 anak2nya tu jadi his assistant untuk passing the hadiah2 kepada VIP untuk diserahkan pada winners. Dengan jegil2 mata lagi dia kat anak2nya if depa terbagi salah plaque hahahahah. Bang ko kelakau lah bang walaupun  muka ko ganas ya hamat. Tapi anak2nya dah well trained untuk help him out, memasing dah tau apa yang nak kena buat. Pepusing, chess family macam tu lah.

IMG_3085

someone is happy dapat something, yet someone tu pulak masih dengan kejutan result unexpected :)

IMG_3092

tq abang zamri amikkan gambar ni, biasa kita kena suruh orang amikkan,  ni abang zamri ngan baik hati tolong snapkan….

they called us the red couples that play chess. Belum ada lagi kot couples laki bini kertu camnih pi tournament hahahaha….

IMG_3115

selain plaque, dapat jugak adiah RM50…terus aku suh laki aku belikan dinner red family. kasik belanja terus…ater sehari suntuk kami bertangga kat sini, sampai habis lah 2 bakul baju kakak ironkan.

IMG_3097

I started the external tournaments sangat lambat, i should have joined the tournaments since 20-30 years ago (i did played tournaments kat sekolah, wakil wilayah gak, champs for ITM for every semesters, also 10 years champ kat opis) but not outside. One of the reasons dedulu coz masa muda belia, tak de transport nak pi join club2 chess ni, internet or communication payah no handphone. Selain dari tu, zaman muda, apa barang kot main chess hahahah..pastuh bila dah kawin pun sibuk ngan family, some more husband selalu terbang, so aku one man show for the kids. But bila Malaysia mula start ada internet, waktu tu zaman pakai Telekom dial up 1511, aku start main Yahoo Chess Games, itu memang record berpuluh ribu main. Bila kita dah minat chess, walaupun tak dapat main on board, kita mainlah online.

Bila dah jadi blogger, 13 years busy bee ngan blogging life. Events travelling blogjobs are like killing my time betul, sangat padat.

Sebab tu lah tahun nih, aku tekad nak start balik masuk tournaments, i remembered masa first tourney aku masuk, ada ramai yang suspicious tengok aku. That time husband pulak tak join. Tournaments kedua pun masih lagi dapat the same pandangan from the other players. Masuk ketiganya tournaments ni alhamdulillah ada dah orang kenal, some more ada yang kenal Redmummy, so up sket lah hahahaha…

But dengan tournaments it actually helps the skills sangat. Dan sebab tu lah jugak aku encouraged tetiga anak aku belajar gak chess. It s good for the brain too. I may not good in Maths or other stuff but i know my brain is good in chess (plus in blog too kot, proven dah kot hiks). I tak boleh nak ajar the kids on chess, husband too coz specially me aku tak belajar chess from the book or ada cikgu yang mengajar. I learnt dulu from the eyes. I tengok my abang and his frens main main Alam Shah dulu (my jejiranlah), bila suh alang aku ajarkan dia ngerus jer…so aku belajar sendiri. Aku tengok and aku manjang je lah kalah of cos. But 5 years later aku terus jadi wakil sekolah. Hanya dengan belajar dari eyes ears and simpan dalam kepala. Practice semedang.

I target at least to join the tournaments sebulan sekali, but kalau ada tournament yang rated with no time increment (either blitz or rapid), insyallah aku akan masuk gak. Mesti heret laki aku sama gak lah, coz we both share the same hobby, chess addict. I cannot play classical, yang berjam2 main tuh, so not me. aku bukan jenis yang boleh pikir 15 min for every moves, koserrrrrrrrrrrrr.

Chess Warrior result nih, my ranking was number 15, out of 121 players, dapat gak The Best NonRated Player. For husband, ranking dia menjunam hahhaah…cant reveal, tak baik, dosa…kena cover ass suami. muahahah….

Comment: 9

International Rapid Chess Championship….

IMG_8687

I spent my 2 days at UniKL Bangi. First time hakak sampai sini. I registered ngan tournament nih dah lamo, aku pun lupa yang sebenarnya event ni 2 hari kau. So pasnih, i cannot go la for 2 hari camni, sama le gak ngan laki hakak gak. Dia lagi melemau, in fact he decided to not going on the 2nd day. At least aku pegi le jugak, ni semua kes FIDE rated nya pasal.

IMG_8680

the hall situation. Pagi awal mula till jam 530pm camtu lah.  But first day agak banyak sangat masa membazir, coz main 4 games je kan, tu yang aku cakap pasnih I would go for 1 day tournament jer, kalau kena spend 2 hari ai is tak rajin lah…kita ada family kekdahnya kan.

IMG_8701

one of the games yang aku dapat checkmate kan, with this young 9 year old boy. This is open category, so if by pairing you kena main ngan budak umur 7 taun ke, 50 taun ke, tak tentu. Hang jangan ingat umur 9 tahun tu dia tak boleh kitai kita ye…but with this adik nih (or pangkat anak) aku menang ler.

Semua kanak2 yang masuk tournament macam nih, semua ada pengalaman besar main tournament dan mereka punya coach bukan cecalang punya orang, semua ada nama ada ranking. ada orang tua umur 40s or even 20s yang kalah dengan budak2 umur gini, so jangan pandang rendah, they are so good. hopefully anak2 aku nanti pun macam tu jugaklah, insyallah.

IMG_8842

ini pulak antara game yang aku sangat benci dok ingat. I was winning, but coz of something in my mind, aku kalah ngan dia. Ada kalah yang kita boleh terima, kira kalah bermaruah, puas hati coz dah fought gegila. But sangatlah dalam sejarah nih aku tak pernah rasa bodoh main chess gini. Macam orang tak geti main kalahnya aku hahahaha….nangis sket kot masa lam keter lepas abis game nih.

Ada gab 3 jam lebih pagi tuh lepas first game so I pun pergi Giant Bangi, Malas aku nak bertangga kat situ heh. Laki aku lain ler, chess games ni ramai guys, pompuan leh kira ler sangat.  Tak sampai 5 min dari UniKL ke Giant Bangi.

 

IMG_8644

Tujuan aku nak beli shuttlecock kakak, but eh ….banyak giler booth kain baju kaftanlah, dress lah, macam2 lah. Aku memang ngah mencarik caftan pun….

kadang2 petang2 hari aku being called as ‘Kakak Kaftan’ hah tu hanya orang2 yang di IGStories jer tau kisahnya hehehe….

aku tak nak yang pattern tepi kanan sekali tuh, coz tu lengannya pendek, ai is mau yang long sleeve jer…

IMG_8646

panjangnyalahai kau. Memang kena potong ler sangat ni heh…

IMG_8657

Hok nih tak yang potong… aku amik yang similar gini but in black base

IMG_8648

yang merah ni pun aku amik but aku dah antau pun ke tailor untuk potong. Cut it sampai bunga bawah tu jer, so takde le mencacatkan bunga2 tu jer….

the harganya nya caftans nih each RM80 so dapat RM75 sehelai. Pastuh bila turun bawah, ada pulak gak orang jual caftan, harga RM70 jer, sama pulak tu design  material bagai. Cis…cash aku dah abis plak tuh, laki aku dah buzz yang round 2 tournament dah nak start, so aku ingat sok aku nak datang le balik but sudahnya tak datang gak coz the next day nya lagi padat pulak schedule.

IMG_8675

one of the games yang laki aku main. On our first day game tuh, kita punya points sama, 2 menang 2 kalah.

IMG_8736

habis je game, aku terus lari balik rumah, kejarkan visiting hours my daughter. Bebetul aku ada 15min je lagik. Earlier makciknya and her cousin ada datang tengok gak….so masa nih, turun kawan2 kakak datang amik carpet dari bonet keter aku. Aku memang nak sedekah carpet tu dok kat her dorm, sonok depa.

Aku bawak gak 15pcs of masks muka. So Kakak and her dorm mates yang 11 orang tu boleh main ‘mask party’. Malam tu jugak diorang bebetul buat party mask muka hahaha…ater kang bagi makeup melampau, nama pun budak sekolah agama. Terus bebudak semua sayang ngan mak Kakak hahaha…coz mak kakak sangat very the pandai beli jiwa and memahami anak2 dara kat sekolah agama nih.

IMG_8784

The next day nya, aku datang sorang without the husband. He lagi rela membuta dari melayan 5 games (he was actually bengang dengan 4 games yang banyak gap in between, so macam wasted time). Mungkin organizers lain pasnih boleh consider to do 5 games on the first day so 4 games lagi the 2nd day and cepatlah habisnya.

This young boy pun umurnya dalam 10 taun kot, masa hari pertama game, he lawan ngan laki aku during the first game. Kena kitai ngan laki aku. Pastuh lawan ngan bini pulak, pun sama kena checkmate by aku gak. takpe dik (eh anak) nanti ko akan jadi lebih handal lagik pasnih. Bapaknya kata, omg, you and your husband kaw kaw ‘bantai’ my son hehehee…

IMG_8829

shot atas bawah ni was taken by Jaja (one of my IG followers yang datang visit sama boyfriendnya). Rumahnya dekat semedang sangat…..Ini tekanan game yang paling aku tak bley blah lah….. I was paired with this 13yo boy, handal mak haik budak nih. Cuma sangat hem…for me as a mother, dengan aku yang ada anak umur 13 tahun gak, this boy needs to be ‘sekolahkan’. Malas nak elaborate further.

IMG_8828

My board antara yang the 2nd last habis….and players lain start kerumun. Lagi menambahkan tekanan. Sorang celebrity blogger vs d 13yo boy dalam chess tournament. Huh. Resultnya, kami draw. Ini ler sesatunya game yang aku draw that day.

 

IMG_8824

Dalam ni sejuk, harus pakai sweater btw. So that s the end of my 2nd tournament for 2017 nih. Eh 3rd kalau ikut kira yang dari opis aku gak. I ada lagi satu tournament coming soon nih.

Untuk International Rapid Chess Championship nih, result aku menjunam jugak, compared ngan yang lepas. Overall ranking number 99 out of 150s players with my personal results:

4 won

4 lost

1 draw

Padahal 2 yang lost tu patut boleh menang, haih…takpelah, yang penting nakkan FIDE. nak naik stage tu memang tak ler kan. My laki tak dapat cert ler dah dia tak abiskan 5 games yang on the 2nd day tuh.

Congratulations to the organizer, of cos ada hiccups but boleh diperbaiki. Ada a few lagi tournaments yang aku ngah timbang kati, actually most of the weekends memang ada jer tourney but aku memilih gak, paling importantly kena ada FIDE of course. If ada tau lagi ada memana tournaments, jejemputlah ajak akak masuk ye.

Comment: 6