Chess

Chess Warrior!

Ini cite best. one of my fav things to do sangat.

IMG_2941

The subject is Chess Warrior cos the tournament is called sama pun. Chess Warrior.  Venuenya ni kat Evolve Concept Mall. my first time datang situ. mall baru nih. ada lagi shops yang belum operate, parking dalam mall pun masih lagi percuma. Ada snookball dalam mall nih  gak. amende tuh? hah pi google, macam main snooker, tapi dia pakai kaki.  Coz snookball ni is at the same floor with our tournament hall, jadi aku ada le pi tengok menebeng depa main snookball tuh.

IMG_2928

muka hakak pun muka pagiiiiiiiiiii la sangat kan. Kali ni dedua masuk but coz game ni sehari jer so takde hallah.  Laki aku problemo sket kalau 2 hari. Kat bawah tournament tu je ada food court, so kat sini le all chess players bersidai. Even parents yang tunggu anak2 lawan atas tu pun, dok melepak sehari kat sini.

 

IMG_2934

belakang memang le nampak kosong. coz game belum start. semua masih lagi di luar dewan. Ada 121 players for Open Category. Numbers of Under 12 and Under 17 idok le pulak akak checking, but depa asingkan mejalah. 4 long meja tu untuk anak2 kita, 3 lagi meja pulak for Open Category (rasanya ada sorang budak umur 14taun main category nih)

IMG_2946

Chess Coach anak2 aku (yang jacket biru tu) pun sama main, sebelah ngan laki aku lawannya. Ni first round. Pairing semua is done by organizer lah ikut chess-result.com nya software tuh.

IMG_2955

First game akak menang, lawan ngan a boy UIA student,  umur 22 taun.  Laki aku pulak kalah first round tuh.

Round 2 laki bini kalah. Aku kalah coz dia dah nak amik queen baru, so aku resigned lah.

IMG_2954

ini antara Under 12 yang sedang bertanding…

IMG_2962

Yang ni laki aku main ngan uncle hebat, he was a Malaysian player before. So kalah gak lah laki aku :)

IMG_2972

My kid’s chess coach, overall after event dapat number 7. He s veryyyyyyyyyyy handal bakpiang (i penah lawan sesaja ngan dia, 2 kali, dia bagi akak menang mudah, coz kalau tak, memang aku bungkus kot by him)

IMG_2977

selepas laki aku dapat 2 telur ayam, dia berjaya pecahkan telur ayamnya bila main ngan adik UIA nih…ini dalam Round 3

For me, round 3 menang, dapat checkmate. So i already have 2 points, and husband 1 point

IMG_2980

IMG_2982

IMG_2986

in between ada break kekejap tu aku melilau lah (coz ada game yang husband lambat benau habisnya), eh semua 7 games tu aku habis awal pun, dia memang kalau main pikir lama. so aku meronda sorang2, tengok apa ada kat mall baru nih. toiletnya ni lawa lah.  paip airnya belah tengah tu, ada yang tak nampak lam gambar, rendah sikit for bebudak (refer photo pertama untuk kekuning nih). Cermin pun besar puas nak menebeng. Eh lawa lah. corak2 lantai dinding pun aku berkenan. Imagine kalau depa buat in merah pulak, fuiyooooooooooooo

IMG_3002

aku pergi floor bawah sikit, ada kettle merah ni jugak. Haih, kettle ni aku jarang pakai, ada la satu kat umah itupun adiah dari wedding dulu. But this is red. hish….gelodak jiwa betul tengok memerah nih.

IMG_3014

then kat situ gak, ada satu kedai besarrrrrrrrrrrrrrr, ko bayangkan Harrods, macam concept store kan, hah dalam ni pun ada. Kalau tak silap nama kedainya LOGO. Semua designer brandssssssssssssssss ado. 2 tingkat, men atas, ladies and kids kat bawah. Besar weih dalamnya. Tu ko leh tengok banyaklah Miu Miu, Prada segala bagai.

IMG_3017

ni not even half of the shop. kasut baju handbags, dari memacam jenis designers ado

IMG_3023

kerusi merah di pillar. nice…

IMG_3026

kasut leletop ye….semuanya branded

 

IMG_2960

Round 4, akak menang lagi. This time main ngan young boy gak, budak university dari Terengganu. He orang Perlis and belajar kat Ganu, naik bas baru sampai pagi tournament tu semata2 untuk gain experience dan jugak balik malamnya ke Ganu semula by bus. Terkesima dia tengok mak orang ni checkmatekan dia. I dah biasalah orang pandang rendah ngan ai.

Laki aku menang gak round 4. apparently masa round 4, dia jumpa opponent yang aku met at round 1. So that UIA student bolehlah buat record, laki bini tu checkmatekan aku. :P

So far dalam tournament aku tak penah lagi jumpa lawan ngan laki aku, tak nak kot hahahha…

IMG_3010

Round 5 akak kalah mengejut. Kalah illegal moves. Tak pernah2 dalam sejarah ye akak kalah camnih. He was checking me but akak tak perasan, dia pun tak sebut. Aku pulak terus move my queen to check him. Tekan clock. and tetiba pakcik tu cakap ‘illegal moves, awak kalah’. Terkejut mak merah. hahhaha….

yelah dah dia ngah check, mana le aku tau tak perasan betul (ai is main laju mar..tak suka pikir lelama). Oh setiap game is set for 25minutes.

My husband untuk round 5 kalah gak.

IMG_3034

Round 6 akak menang (my opponent pulak buat illegal moves),  round 7 pun akak menang lagi with checkmate. Total menang akak skang is 5 and kalah 2. Total points laki aku pulak, 2  menang, 1 draw and 4 kalah. Haiyoooo suami..apakah? awat corot benau. For someone macam dia yang lagi terer than akak, coz ai selalu kena ‘beat kalah’ ngan dia, aku sangatlah sayur to him, so agak pelik bila dia menjunam betul performance.  But remember, sampai jannah akan disebut, akak pernah menang ngan dia waktu pertama kali kita bertembung main chess. hehehhe…..masa tu la dia tau yang aku boleh main chess gak hahaha…

IMG_3045

with our kid’s Coach – congrats Din number 7 out of 121 players

IMG_3052

antara pemenang2 dari Under 12, tahniah anak2…insyallah Zeeshan will be on this stage as well.

IMG_3061

the winners for under 17 pulak. Pun one day heharap tak terlambat abang kakak untuk be on the stage

IMG_3064

dan tekejutnya hakak pun dapat plaque! The best NonRated Player. Wallahwei!! …. ai was actually aiming for the best female tapi tak dapat, walaupun akak sama points gak ngan best female sorang lagi (ada la calculationnya). but alhamdulillah. for someone yang baru joint 3 external tournaments this year, kira proud sket lah. Coz ai belum lagi ada FIDE and National rated (sedang collecting ke arah itu, Coach Din bila akak nak ada nih?). Jadi tu pasal aku dalam category NonRated walaupun gitu masih berlawan ngan sume rated players too.

But ok gak lah, between 37 rated players, tetiba ada ai yang nonrated, number 15. jadik pulak the best nonrated player. Hiks…

IMG_3071

IMG_3073

IMG_3084

with all winners. Champ goes to Abang Max, the rest as u can see lah. yang bawah tu adalah pemenang OKU. Ini untuk pelbagai jenis category. Most of them ni memang sentiasa jer boleh nampak muka memasing dalam tournaments, sok sok tournaments lain pun, depa akan ada jugak. Begitulah putaran dunia chess, akan ada muka yang sama gak. I am considered as muka baru dalam tournaments.

IMG_3055

abang ni jadi emcee, kelakar bak hang. Pastu 2 anak2nya tu jadi his assistant untuk passing the hadiah2 kepada VIP untuk diserahkan pada winners. Dengan jegil2 mata lagi dia kat anak2nya if depa terbagi salah plaque hahahahah. Bang ko kelakau lah bang walaupun  muka ko ganas ya hamat. Tapi anak2nya dah well trained untuk help him out, memasing dah tau apa yang nak kena buat. Pepusing, chess family macam tu lah.

IMG_3085

someone is happy dapat something, yet someone tu pulak masih dengan kejutan result unexpected :)

IMG_3092

tq abang zamri amikkan gambar ni, biasa kita kena suruh orang amikkan,  ni abang zamri ngan baik hati tolong snapkan….

they called us the red couples that play chess. Belum ada lagi kot couples laki bini kertu camnih pi tournament hahahaha….

IMG_3115

selain plaque, dapat jugak adiah RM50…terus aku suh laki aku belikan dinner red family. kasik belanja terus…ater sehari suntuk kami bertangga kat sini, sampai habis lah 2 bakul baju kakak ironkan.

IMG_3097

I started the external tournaments sangat lambat, i should have joined the tournaments since 20-30 years ago (i did played tournaments kat sekolah, wakil wilayah gak, champs for ITM for every semesters, also 10 years champ kat opis) but not outside. One of the reasons dedulu coz masa muda belia, tak de transport nak pi join club2 chess ni, internet or communication payah no handphone. Selain dari tu, zaman muda, apa barang kot main chess hahahah..pastuh bila dah kawin pun sibuk ngan family, some more husband selalu terbang, so aku one man show for the kids. But bila Malaysia mula start ada internet, waktu tu zaman pakai Telekom dial up 1511, aku start main Yahoo Chess Games, itu memang record berpuluh ribu main. Bila kita dah minat chess, walaupun tak dapat main on board, kita mainlah online.

Bila dah jadi blogger, 13 years busy bee ngan blogging life. Events travelling blogjobs are like killing my time betul, sangat padat.

Sebab tu lah tahun nih, aku tekad nak start balik masuk tournaments, i remembered masa first tourney aku masuk, ada ramai yang suspicious tengok aku. That time husband pulak tak join. Tournaments kedua pun masih lagi dapat the same pandangan from the other players. Masuk ketiganya tournaments ni alhamdulillah ada dah orang kenal, some more ada yang kenal Redmummy, so up sket lah hahahaha…

But dengan tournaments it actually helps the skills sangat. Dan sebab tu lah jugak aku encouraged tetiga anak aku belajar gak chess. It s good for the brain too. I may not good in Maths or other stuff but i know my brain is good in chess (plus in blog too kot, proven dah kot hiks). I tak boleh nak ajar the kids on chess, husband too coz specially me aku tak belajar chess from the book or ada cikgu yang mengajar. I learnt dulu from the eyes. I tengok my abang and his frens main main Alam Shah dulu (my jejiranlah), bila suh alang aku ajarkan dia ngerus jer…so aku belajar sendiri. Aku tengok and aku manjang je lah kalah of cos. But 5 years later aku terus jadi wakil sekolah. Hanya dengan belajar dari eyes ears and simpan dalam kepala. Practice semedang.

I target at least to join the tournaments sebulan sekali, but kalau ada tournament yang rated with no time increment (either blitz or rapid), insyallah aku akan masuk gak. Mesti heret laki aku sama gak lah, coz we both share the same hobby, chess addict. I cannot play classical, yang berjam2 main tuh, so not me. aku bukan jenis yang boleh pikir 15 min for every moves, koserrrrrrrrrrrrr.

Chess Warrior result nih, my ranking was number 15, out of 121 players, dapat gak The Best NonRated Player. For husband, ranking dia menjunam hahhaah…cant reveal, tak baik, dosa…kena cover ass suami. muahahah….

Comment: 9

International Rapid Chess Championship….

IMG_8687

I spent my 2 days at UniKL Bangi. First time hakak sampai sini. I registered ngan tournament nih dah lamo, aku pun lupa yang sebenarnya event ni 2 hari kau. So pasnih, i cannot go la for 2 hari camni, sama le gak ngan laki hakak gak. Dia lagi melemau, in fact he decided to not going on the 2nd day. At least aku pegi le jugak, ni semua kes FIDE rated nya pasal.

IMG_8680

the hall situation. Pagi awal mula till jam 530pm camtu lah.  But first day agak banyak sangat masa membazir, coz main 4 games je kan, tu yang aku cakap pasnih I would go for 1 day tournament jer, kalau kena spend 2 hari ai is tak rajin lah…kita ada family kekdahnya kan.

IMG_8701

one of the games yang aku dapat checkmate kan, with this young 9 year old boy. This is open category, so if by pairing you kena main ngan budak umur 7 taun ke, 50 taun ke, tak tentu. Hang jangan ingat umur 9 tahun tu dia tak boleh kitai kita ye…but with this adik nih (or pangkat anak) aku menang ler.

Semua kanak2 yang masuk tournament macam nih, semua ada pengalaman besar main tournament dan mereka punya coach bukan cecalang punya orang, semua ada nama ada ranking. ada orang tua umur 40s or even 20s yang kalah dengan budak2 umur gini, so jangan pandang rendah, they are so good. hopefully anak2 aku nanti pun macam tu jugaklah, insyallah.

IMG_8842

ini pulak antara game yang aku sangat benci dok ingat. I was winning, but coz of something in my mind, aku kalah ngan dia. Ada kalah yang kita boleh terima, kira kalah bermaruah, puas hati coz dah fought gegila. But sangatlah dalam sejarah nih aku tak pernah rasa bodoh main chess gini. Macam orang tak geti main kalahnya aku hahahaha….nangis sket kot masa lam keter lepas abis game nih.

Ada gab 3 jam lebih pagi tuh lepas first game so I pun pergi Giant Bangi, Malas aku nak bertangga kat situ heh. Laki aku lain ler, chess games ni ramai guys, pompuan leh kira ler sangat.  Tak sampai 5 min dari UniKL ke Giant Bangi.

 

IMG_8644

Tujuan aku nak beli shuttlecock kakak, but eh ….banyak giler booth kain baju kaftanlah, dress lah, macam2 lah. Aku memang ngah mencarik caftan pun….

kadang2 petang2 hari aku being called as ‘Kakak Kaftan’ hah tu hanya orang2 yang di IGStories jer tau kisahnya hehehe….

aku tak nak yang pattern tepi kanan sekali tuh, coz tu lengannya pendek, ai is mau yang long sleeve jer…

IMG_8646

panjangnyalahai kau. Memang kena potong ler sangat ni heh…

IMG_8657

Hok nih tak yang potong… aku amik yang similar gini but in black base

IMG_8648

yang merah ni pun aku amik but aku dah antau pun ke tailor untuk potong. Cut it sampai bunga bawah tu jer, so takde le mencacatkan bunga2 tu jer….

the harganya nya caftans nih each RM80 so dapat RM75 sehelai. Pastuh bila turun bawah, ada pulak gak orang jual caftan, harga RM70 jer, sama pulak tu design  material bagai. Cis…cash aku dah abis plak tuh, laki aku dah buzz yang round 2 tournament dah nak start, so aku ingat sok aku nak datang le balik but sudahnya tak datang gak coz the next day nya lagi padat pulak schedule.

IMG_8675

one of the games yang laki aku main. On our first day game tuh, kita punya points sama, 2 menang 2 kalah.

IMG_8736

habis je game, aku terus lari balik rumah, kejarkan visiting hours my daughter. Bebetul aku ada 15min je lagik. Earlier makciknya and her cousin ada datang tengok gak….so masa nih, turun kawan2 kakak datang amik carpet dari bonet keter aku. Aku memang nak sedekah carpet tu dok kat her dorm, sonok depa.

Aku bawak gak 15pcs of masks muka. So Kakak and her dorm mates yang 11 orang tu boleh main ‘mask party’. Malam tu jugak diorang bebetul buat party mask muka hahaha…ater kang bagi makeup melampau, nama pun budak sekolah agama. Terus bebudak semua sayang ngan mak Kakak hahaha…coz mak kakak sangat very the pandai beli jiwa and memahami anak2 dara kat sekolah agama nih.

IMG_8784

The next day nya, aku datang sorang without the husband. He lagi rela membuta dari melayan 5 games (he was actually bengang dengan 4 games yang banyak gap in between, so macam wasted time). Mungkin organizers lain pasnih boleh consider to do 5 games on the first day so 4 games lagi the 2nd day and cepatlah habisnya.

This young boy pun umurnya dalam 10 taun kot, masa hari pertama game, he lawan ngan laki aku during the first game. Kena kitai ngan laki aku. Pastuh lawan ngan bini pulak, pun sama kena checkmate by aku gak. takpe dik (eh anak) nanti ko akan jadi lebih handal lagik pasnih. Bapaknya kata, omg, you and your husband kaw kaw ‘bantai’ my son hehehee…

IMG_8829

shot atas bawah ni was taken by Jaja (one of my IG followers yang datang visit sama boyfriendnya). Rumahnya dekat semedang sangat…..Ini tekanan game yang paling aku tak bley blah lah….. I was paired with this 13yo boy, handal mak haik budak nih. Cuma sangat hem…for me as a mother, dengan aku yang ada anak umur 13 tahun gak, this boy needs to be ‘sekolahkan’. Malas nak elaborate further.

IMG_8828

My board antara yang the 2nd last habis….and players lain start kerumun. Lagi menambahkan tekanan. Sorang celebrity blogger vs d 13yo boy dalam chess tournament. Huh. Resultnya, kami draw. Ini ler sesatunya game yang aku draw that day.

 

IMG_8824

Dalam ni sejuk, harus pakai sweater btw. So that s the end of my 2nd tournament for 2017 nih. Eh 3rd kalau ikut kira yang dari opis aku gak. I ada lagi satu tournament coming soon nih.

Untuk International Rapid Chess Championship nih, result aku menjunam jugak, compared ngan yang lepas. Overall ranking number 99 out of 150s players with my personal results:

4 won

4 lost

1 draw

Padahal 2 yang lost tu patut boleh menang, haih…takpelah, yang penting nakkan FIDE. nak naik stage tu memang tak ler kan. My laki tak dapat cert ler dah dia tak abiskan 5 games yang on the 2nd day tuh.

Congratulations to the organizer, of cos ada hiccups but boleh diperbaiki. Ada a few lagi tournaments yang aku ngah timbang kati, actually most of the weekends memang ada jer tourney but aku memilih gak, paling importantly kena ada FIDE of course. If ada tau lagi ada memana tournaments, jejemputlah ajak akak masuk ye.

Comment: 6

Additional classes for the trio…

Setiap tahun, bulan March adalah bermulanya semua sessi kelas tambahan or any private sessions for our kids. Meaning jadual aku pun sama berubah ikut anak2 nya schedule.

Abang have tuition classes for every 3 days during weekdays. Sehari je yang dia akan pergi balik sendiri but the other 2 days aku akan jadi supir untuk hantar jemput dia. Remember apaknya bukan keje waktu normal hours so everything memang on his mak nya lah.

Meaning, 3 hari ni semua kerja rumah yang biasa abang bantu aku, totally tak boleh buat, so aku ler yang buat sesorang, ada le yang reringan Zeeshan tolong sama gak. So dari basuh kain baju, sidai kain baju, lipat kain baju, memasak, kemas kitchen, vacuum segala bagai, aku lah supermaknya.

IMG_7998

Ini hari yang kakak dapat pulang ke rumah, so dalam sebulan twice a month kakak will join the Chess Class. Led by Coach Din, helped by Coach Fauzi, they are coaching my 3 kids for our wajib kena amik tau main – Chess.

IMG_8585

Untuk 2 kelas lagi yang kakak tak dapat join, hanya Zeeshan dan Abang je lah in the class.Usually masa kelas aku terus dok atas, buat keje2 lain pulak.

IMG_8033

Oh Kakak ada buat drama 3 hari di sekolah barunya hahaha, i tak sempat lagi nak update anything on her new school tuh, nenantilah. So part of it, aku carik Ustaz yang ajar her Arabic Class. She was from chinese school and walaupun dia ada basic Arabic, but not that strong. Current school ada 3 subject dalam fully bahasa arab so I have to help her lah in terms of arabic nih. Luckily my mom’s arabic ustaz nih ada slot untuk ajar Kakak. So for twice a month, waktu kakak balik, Ustaz akan mengajar di rumah.

Ustaz Hafiz ni sama yang in charged on the qurban Cambodia.

 

IMG_8843

dan bila weekend yang Kakak tak balik, Ustaz akan datang ke sekolahnya di waktu melawat weekend tu lah. Asalnya aku buat 2 kali per weekend, but macam melecehkan ustaz pulak nak datang 2 kali kan, so aku suh buat sekali harung dalam sehari yang dalam setiap weekend tu lah. Dan bila Ustaz datang mengajar di sini, RD and Zeeshan akan datang teman sama. This one aku tak datang coz a day before tu Sabtu aku dah datang melawat dia (that weekend tuh aku laki bini bz dengan chess tournament).

IMG_9094

Zeeshan pulak, twice a week ada Reading class. Pun aku engage teacher datang rumah. Thanks Aunty Mia. He needs to speed up his reading coz tahun depan dah nak masuk Year 1. Once a week pulak, our mengaji kelas masih berjalan seperti biasa, that s by Qila (anak2 panggil Kak Qila), ini dah 6 tahun macam nih, but since abang kakak dah khatam last year, mengaji kelas hanya untuk aku dan Zeeshan sahaja lah.

So memang our weekdays sangat full, malam harinya. Aku pun dah tak banyak events luar so tak perlu nak pikir hal blog lagi dah, if ada event or clashes or kejer etcs, bapak depa will help out to work from home.  Sangat jarang dan so far masih lagi aku manage semua nih. Tak kacau laki ai ye…

Zeeshan’s bedtime skang dah lari ler, no more 830pm. Nak dekat kol 10malam baru dapat tidur skang nih coz dia ada 4 private class during weekdays.

Aku sangat pentingkan masa, selagi boleh buat kelas tu di rumah, sangatlah aku akan carik usaha daya coz if kat luar, kena waste time on travelling segala. Abang’s case is different, dia science stream, susah nak dapat cikgu2 yang boleh nak datang rumah with all those subjects. Lagipun dia sonok tuition luar coz kompem 2 malam dapat tapau makan roti canai :)

Anything for the kiddos. Insyallah.

 

Comment: 3

The 10th Year of Chess Champs!

 

IMG_7359

Ini cerita setiap tahun yang tak pernah miss sejak 10-11 tahun lampau. Cuma tahun lepas cerita ini tidak ada coz last year’s punya tournament brought forward to this year. So entry ini adalah untuk game tahun 2016 yang terpaksa diadakan pada tahun ni. So tahun nih, if sempat end this year lah, else sambung ke tahun depan. Ngeh….

Tournament ni kat the place I work, sesatunya game je pun yang akak masuk sejak umur2 dah melanjut nih (bowling, futsal, netball, squash, mostly dah retired).  Some more chess ni is my fav games everrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…..Out of 3 games, satu je I won by checkmate, in few minutes sangat. 2 lagi games, 2 lagi rumah, langsung tak hantar wakil. So saya menang sangat mudah, tak challenging at all. I tried to play at the 2nd board on the first game (to continue ngan the rest of the games lah), but organizer tak bagi. Either play at the 3rd board under ladies category or gender free. If gender free, aku kena let go my ladies title. Heh macam2 lah…so no choice, terpaksa lah my red team berpuas hati dengan 2nd place sahaja.

IMG_7410

So my 10th year of being the Best Chess Player under Women category. 10 tahun kau, in a row. Ada la satu tahun tak main pun coz I was in Germany.  Depa cakap selagi ada games chess ni, tak kuasa ler depa nak hantar wakil selagi tak jumpa the bebetul punya chess player dalam team depa. Else aku kena retire gak for chess, which I belum nak lagi lah kan. Adat menang kalah…

Insyallah jumpa lagi on the next round of tournament. Thanks too for the congrats wishes at fb ig bagai.

 

 

Comment: 6

Festival Catur Putrajaya, my first tournament for 2017.

IMG_6706

This entry is about Chess, my fav game ever. Aku boleh put aside any entries, but when comes to chess. cannot wait wait one hahahaha…..

IMG_6677

so ai registered myself and husband for this event. Memang dah tutup registration pun (coz aku tau lambat, I had to check something kat Kementerian Wilayah Persekutuan and stumbled with their announcement on the Festival Catur nih).  But aku merayu kat organizer if I boleh selit2 gak…alhamdulillah. But on the day of event, aku sorang jer pergi. Laki is membuta HUH!!!

IMG_6662

captured my husband’s name there, on the first game, he was supposed to play that Yamin guy (apparently he s quite a very good player, rajin dok record the movements). at the hujung of the event, that guy was ranked number 30. but frankly speaking, ai think my husband can be one of the top 20s, he s way better than me, aku susah nak menang lawan ngan laki aku tuh.

IMG_6664

the situation dalam dewan chess. ada lebih 70 tables untuk tournament for open category.

it s a swiss manager program with 20min timer.

by the way, before the first game starts, a guy told me that this table/dewan is meant for players, if nak hantar anak, di floor bawah. Hem…bang ooo bang…takkan ler vogue2 macam saya tak leh main chess bang? LOL

Memang dah selalu sangat lelaki pandang rendah ngan akak,  other ladies pun kena as well if we can play chess. This game is not meant for men jer. Please watch Queen of Katwe – based on a true story.

IMG_6668

untuk first game, I was playing white and I resigned. Mungkin coz gelabah, lawan2 akak semuanya lelaki. Jarang my tournaments lawan ngan lelaki (kecuali ngan laki sendiri or ngan close male frens). It s not a good start, awal2 game dah kalah kan. so takpe, baru first game. Lama giler heh tak join tournament kan…(jangan compare ngan yang opis punya, itu beza sangat).

IMG_6674

on my 2nd game, I had to play black, with abang ni yang datang all the way from Kuching Sarawak. Ni lagi hakak ngeri, kalau datang jejauh, ohmy, mesti superpower rangers gak, but this is tournament, anything could happen.  I manage to win on this set. yey!

IMG_6680

ada lebih 200 orang kat floor sini, termasuk dengan organizers, parents yang teman anak2/gf bf spouses teman partners, so aku duduk sorang2 jer bila setiap kali break for the next game. Sambil layan IG Stories buat live update. Didnt know anyone here, chess ramai lelaki kan, so lagi ler aku tak mingle. Lepak hujung sorang2…muka comot. stress oi main tournament nih. kepala ko rasa haishh….

IMG_6685

3rd game, i played white. I won, alhamdulillah.

dengan abang from Banting kot

 

IMG_6743

5th and 6th game, akak draw. First draw coz stalemate pasai ai dah tak boleh move, and if i were to move (naikkan pawn), I can win by timer. but i cannot take that risk coz ada lagi 20seconds left, he could mate me. Bahaya. Though his timer memang dah kedaung jauh. The 2nd draw pulak, he forced for draw pasal, he s loosing. I m winning and he ada castle, but i ada pawn so he ate my pawn to get the draw. Itu lagi ler 10seconds jer aku nak menang by timer. grrrr….pandai dia. Yelah kalau dia tak draw, dia kalah. so baik dia buat draw.

IMG_6840

gambar ni dapat from the tingkap chess, ini je sesatunya gambar chess yang aku ada waktu  main. lelain sume selfie sendiri heheehe….ai think this one masa main on my 2nd game.

IMG_6761

pastuh ada break tak sampai sejam, kena la pi turun bawah jauh sket, ada food trucks. orders banyak coz ramai orang kat sini, so dapat beli apa yang sempat jer a pack of mee goreng. Selera takde la sangat but coz I have to eat for the sake of my health, tengah game kan…

IMG_6812

The event ni masuk Malaysia Books of Record, sebabnya paling banyak penyertaan dari pelajar sekolah. Lebih 1200 students untuk under age 16, ada jugak students yang masuk dalam Open Category. Oh mine was Open Category. Event kat Kementerian Wilayah Persekutuan nih, dari awal pagi, before 8 akak dah terpacak kat sini, and habis around 5ish pm.

IMG_6811

Petangnya berlangsung Round 7 (played white) and round 8 (played black) and I menang for both games too. Checkmate. Ranking, tak lah tinggi, but bolehlah dari takder, ai dapat number 44 out of 149 players (but kat kertas tulis ada 169players). So that s it…overall result, i won 4, draw 2 and resigned 2.  Festival Catur Putrajaya, my first tournament for 2017.

:) :) :)

Lots of chess players were asking me, kenapa baru sekarang ai muncul, join the tournament, pasalnya ai ve been buzy with my blogging life, for over 13years, dengan blog punya hal and events, yang ai had to spend most of the weekends. Tak kemampuan nak join sume2 tournaments yang ada. But this year, dah boleh join balik tournament coz my events dah cool down, and most importantly, my first 2 kids dah besar panjang sket…even Zeeshan pun akak nak enroll dalam Chess Class (coz kakaknya tak minat sangat, abang minat but kurang strategy yet).

If ada big2 chess tournaments yang korang tau, bolehlah tag akak, i have one in mind on March, at PICC tu but takleh nak join coz clash wt my other stuff pulak. Thanks and congrats to the organizers of Festival Catur Putrajaya, good job. See you mate!

Comment: 12