Chess

The 9th year…

IMG_1327

 

ai must mention this

coz this is part of benda wajib dalam blog and my achievement.

I won again for this year Chess Tournament, my red team pun sapu bersih the game, I dapat checkmate all of the games. This is my 9th year of being Best Chess Player under Women category. 9 tahun hiks…

sembilan tahun….hihihi…sembilan sudah. Kalau kekira, 9 tahun X 3 games means dah 27 games aku checkmatekan the opponents.

dah dah, jangan nak riak sangat, it s not eazy to maintain the title.

Alhamdulillah, walaupun ramai dok kata muka aku ni takde gaya chess player lah, brain aku ni takde gaya macam chess player gak (ko nampak ke otak aku hahahahhaa), pun i have shown and proven it. Akak dah mula main chess sejak umur 13 tahun and masih lagi gila chess, kat hp aku, aku dok main je online at Chess.com tuh, korang install lah apps nih, Orang yang kemaruk hantu chess sure ada apps nih, aku boleh biarkan wassap beratus2 group tak baca, coz meleka habis dengan chess.

Alright, let s move on, ada umur panjang, kita jumpa lagi Chess tournament next year, insyallah. Thanks yang wishes kat FB and Instagram. Nak suruh masuk tournament luar tu boleh, but tu lah…hahahaha time factor.

Comment: 1

Once a year story about Chess!

image

 

Dah memang cerita ni keluar kat social media updates but untuk blog wajib ada coz diary. Beri laluan untuk cerita yang hanya keluar setahun sekali yakni Chess.

I slept at 4am on the day of the game coz hegeh2 main dari online. Tu pasalnya sekali main terus addicted. Bangun pepagi buta pala lentok, masa driving dalam jem tuu, tak bergerak kan, pun aku main gak pagi tu, practice. Eh main dari online gadget ler, hegeh2 nak move kan the pieces tau ler kan main dari iphone ni bukan beso mana nak pegang nampak

but kena gak main coz kalau tak brush up kang malam tu ada game. die worrrr.

image

So pastu pastu hasilnya, Alhamdulillah, my 8th year berturut-turut masih lagi pegang titile. Aku rasa tahun ke lapanlah, cannot be 9 tahun aku jadi Champion coz ada one year aku tak perform pasal aku ikut business trip laki aku.

So anyway, android and iphone user, aku jumpa satu best punya apps Chess. Nanti hangpa download Apps Online Chess or carik Play Chess Online. Best the boom! pakai timer ye, sapa yang tak biasa ngan timer, amik ler the max minutes. Main dengan manusia dalam tuh, ada orang online. takde orang online takde ler. So far aku dah main memang berpuluh ratus gak lah si kaki2 kemaruk Chess dok dalam tuh. My style, nak practice tak yah main lelama for each games, letak seminit or 2 minit udah. coz kita  nak asah skills, kes main setahun sekali jer kan.

Ni citer beria ni, sapa tak main chess bukan minat nak paham pun.

But hangpa kena paham, i m a Chess lover, the only game yang aku main tak pernah berenti sejak aku 13 tahun. Wakil sekolah, state segala for this games. Abang tak minat Chess so tak boleh paksa, Kakak minat! kadang2 dari gadget dia dok keletup keletap main dengan computer Chess tuh. Zeeshan jauh lagi perjalanan dia, but mamat tu suka lego skang nih. Laki aku pun sama ngan aku, kitorg very the chess minded.

so ok…tahniah sekali lagi Kak Red. Clap clap.

Comment: 11

7th or 8th year! but what the heck!

IMG_8025

IMG_8021

a bit lost track, ada kata tahun ke 8 ada kata tahun ke 7 but except last year 2012 i was on my vacation to Germany. so yey, 2013 menang lagi!

8 tahun champs of female chess ngehhhhh :)

Comment: 13

Penyakit chess kembali…

 

image

aku kembali tidur lambat, kalau awal pregnancy arituh jam 9 malam dah kroh kroh. tapi lepas tuh dah back to normal, tapi tidaklah hari2, macam dalam seminggu tu, sehari 2 je tidur awal, pastuh hari lain berjaga. kol 1-2 pagi baru geti nak lelap mata. bila dah siap blogging job, nak tengok tv memang kuranglah kan, so aku bantai main chess ler apa lagik.

nanti baby pun pandai main chess, insyallah.

both pregnancies aku pun memang bedal chess gak tetiap hari, diorg dah bebesau ni bolehlah main chess cuma tak serius pun. Abang lebih berminat ngan chess dari adiknya, aku nak masukkan depa dalam Chess Club tapi sekolah cina depa main chess cina ler, tak main Chess omputih nih. Chess cina tu aku geti main few steps jer, pastuh dah menganga….dahlah anak2 cakap mandarin, makpak tak paham, kang depa main chess cina, sekali lagi makpak tak paham gak.

image

btw, aku dah main chess kat yahoo games, emm ada lebih kurang 15 tahun kot. so dalam masa 15 tahun tuh aku pakai ID yang sama jer, and hangpa boleh tengok for over 15 yrs, aku dah main lebih 58ribu games!!

58ribu games kau!

kalau beranak jadi duit kan sodap!

Comment: 19

Loving Chess!

 

IMG00013-20110524-1827

betullah ngah berisi ni malas nak twitpic, malas nak kuorkan camera dah…..so ni je gambar yg i dapat from my colleague.  Anw, i had a Chess Tournament last week, yearly games. Wpun siang tu me dah memang nak pitam je dok pinar2 kepala, tapi alhamdulillah, i can perform well, well ke? ahhahaha! so i won the Chess games, Ladies Champion again for 6th year in a row. 3 games aku belasah kasi menang. Our boys team pun menang jugak. actually aku pun ngah kompius, dah 5 kali ke 6 kali. tengok label Chess aku, this should be the 6th year.

Meaning, boyot2 pun my brain boleh pakai lagi for chess nih. hiks…

Dah lama le pulak anak2 cuti main chess, nak kena brush up depa, rugi kalau depa tak expert on chess coz mak pak depa memang kaki chess sangat.

 

Comment: 22