Chess

Loving Chess!

 

IMG00013-20110524-1827

betullah ngah berisi ni malas nak twitpic, malas nak kuorkan camera dah…..so ni je gambar yg i dapat from my colleague.  Anw, i had a Chess Tournament last week, yearly games. Wpun siang tu me dah memang nak pitam je dok pinar2 kepala, tapi alhamdulillah, i can perform well, well ke? ahhahaha! so i won the Chess games, Ladies Champion again for 6th year in a row. 3 games aku belasah kasi menang. Our boys team pun menang jugak. actually aku pun ngah kompius, dah 5 kali ke 6 kali. tengok label Chess aku, this should be the 6th year.

Meaning, boyot2 pun my brain boleh pakai lagi for chess nih. hiks…

Dah lama le pulak anak2 cuti main chess, nak kena brush up depa, rugi kalau depa tak expert on chess coz mak pak depa memang kaki chess sangat.

 

Comment: 22

1 Move Per Day…

IMG00807-20100707-1728

i m playing chess in the office with my male colleague. thing is, our game is very unique. we ve been playing  this 1 game for more like than 2weeks already, tapi satu game ni pun langsung tak abih yet. this bcoz, we are working, so kita main 1 hari 1 move. kalau mc ke cuti ke, tak de move lah. let say hari ni aku move 1 step, esok ke lusa dia turn dia pulak jalanlah. hehehhehe…tak tau lah bila nak habis nih.

the yellow sticker note tuh untuk kita tau turn sapa ngan sapa, dia pun dok selangkah je ngan aku, so kalau aku nampak yellow note kat white board, nanti bila nak balik, aku singgahlah kat tempat dia berdiri jap tengok apa move aku kena buat. n yellow note tu aku alihkan pulak kat tempat dia means his move.

hahahhaa, kitorg yang gila main chess nih memang cenggini, tak dapat main sehari, main satu hari per move per day pun dah cukup bahagia….our frens yang lain tak berani usik, coz kita dah letak note kat situ and kalau ada yang gatal tangan pi jalankan pun so far memang takdak gak, coz both of us memang known as kemaruk chess. takde sapa dah kat division aku yang pompuan suka chess selain aku, tapi kalau lelaki ramailah…

syok wor, tapi cite lam RM nih pasal chess, tak kill lah,cos serious so far tak de sorang pun female reader aku yang angkat tangan ‘kak red jom lah main chess ngan saya’ sebab korang nih ramai yang ‘saya dulu tau main kak, skang dah tak tau dah’ kekdahnya kan…

chess anyone? kita main online jer, tak yah jumpa pung, pi kat yahoo chess games tuh.

Comment: 14

My sweet 5th year in Chess…

IMG_1372

tension, struggling giler coz u know why?? i was loosing….

IMG_1388

jangan ko tengok couple black white Queens kat luar board tuh, itu mmg stand by if kita masuk pawn and amik Queen tambahan (ala2 jadi haji lah kalau dam). tengok hujung kanan board ada queen putih terkeluar. my queen kena ngap! this on the 2nd game. i was so shocked bila dia letak bishop dia supported with her Black queen to kill my Queen….

but never give up lar kan, i told my captain, i was loosing, dia buat bodoh n saying, ko mesti boleh menang! after struggling, i managed to kill her Queen back and she left with just a king and few pcs of pawns. yet saya masih lagi ada 1 bishop and 1 castle. rezeki untuk menang, she resigned immediately. i won the 2nd game.

and checkmate to the 3rd opponent, won again.

IMG_1395

overall, our team got the second place….

IMG_1403

i brought back the pride, my 5th record for 5 yrs in a row….

next game is next year…

hahahhaha….main setaun sekali jer yeop. wpun tetiap kali chess tournament depa suh aku pencen, cos nak bagi ladies lain pegang title tuh, i wont do it lar, chess is so my fav game. orang kata sapa main chess ni bijak, takde maknanya. macam maths lah, aku tak suker maths but i got distinction in Accounts masa SPM. padahal dedua numbers.

Chess takde kena mengena ngan bijak pandai seseorang, pada aku chess is a board game. but in my real life, aku suka pikir panjangggggggggggggggggg, and long term. that s y lah aku diam2 pun diam2 ada isi. banyak bunyik pun kalau kencing lebih jer buat apa ye dak kak? u know what i mean lor….

dah banyak sejarah pun aku buat lam RM, aku diam but i was actually doing something else, wpun aku terpaksa kuor duit beribu2 untuk menjaga nama baik dan maruah. same goes in chess, i move this step, coz i wanna attack at that steps. oh btw, sweet 5th year coz dah 5 taun menang bermaruah yek as champion but i ve been playing chess sejak  22 yrs ago. sapa2 nak main ngan aku moh jom jom….

Comment: 19

Play in black, sib baik monang gak!

IMG_1142

yearly tournament…

my first fav game everrrrrrrrrrrrr!!! ko letak lah games apa pun, ini jugak yang paling aku hadap. sakan giler suker. weekend memang wajib main, malam2 pun at least once/twice a week aku balun. but i dont play with human, main ngan sirman sokmo aku sakit jiwa. so aku main ngan yahoo chess. 1 min game. i hv officially retired from segala jenis game yang berpeluh2, but my desire and passion to chess tak pernah putus padam. i ve played for school, for state under wilayah, for ITM, for previous and current place i work, for official tournament, for over 20 years already. Even Sirman also a very good chess player, cuma anak2 tau lah movement steps chess nih but tak berapa maju sangat.

Rugi kalau anak2 aku tak tau main chess, but skang ni diorg takdelah kitorg ajar beria bonar. ringan2 jer, masa untuk depa belajar and master in chess will come one day one time. Sirman and I pun memang nak sangat diorg tau main chess, and saya juga pertama kali main chess dengan Sirman, kali pertama itulah Sirman kalah kat tangan aku. eii suker nya chess! ok ok aku over, i just love playing chess.

for the place i work nih, i ve played for 4 yrs and aku dah maintain the title of championship for ladies chess for 4 times gak.anw, my yearly tournament for this year, for first board i gotta play black, i won with checkmate using Queen and Bishop. 2nd game i ll play in white board and 3rd game i ll play in black board again. 2nd and 3rd will be played next week… hope your luck lam RM nih boleh memenangkan saya.

a story bout chess, kot korang ada tau mana2 tournament boleh je forward to us, if aku tak leh attend masuk, Sirman memang suker nak masuk tournament. cuma tu lah, kadang2 timing and schedule too packed yang kebanyakan invite chess aku terpaksa tolak ke tepi.Kalau u new readers, yes bookmark lam citer korang, RM is a prof chess player. i dont play2 while playing chess. aku memang amik serius giler bila part2 chess nih yek. Yippiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!

Comment: 20

Sabtu yang santai dan superbest!

IMG18238

wahh aku gila malas tol nak update koo! padahal berejam2 dok depan pc. aku sibuk melayan chess! best best. satu nikmat dunia yang aku hargai apabila aku tidak perlu pikirkan esemen ke blog ke anything tak yah pikir. pikir anak2 dah tentulah…

nak layan laki pun tak yah coz laki pi photography class huhuuuuuuu….

sbb itulah mlm budak2 demand nak makan kfc, tak sedaplah kfc ni skang, tah hapa yang tak kick nya tah…aku makan kat kfc umah jer, lam stadium sekangkang jer. my 2 brothers pun join coz depa dah dekat2 ngan situ

IMG18241

time aku free, takde blog job, time tu lah pulak bapak budak2 ni ada session. think that s the last class kot, kalao pasni ada lagi nak amik dia jadi student snap2 gambo.

kelas sirman kali ni dari noon to malam, coz diorg nak belajor cahaya malam ke bende tah…

elok gak lah dia pi class tuh, bebas aku kat umah anak beranak hahahahha, kalo idak kang nak tu nak ni , yey dapat rehat sebentar…

IMG18242

itu kepala abang nyibuk nebeng tengok mak nak main chess kat yahoo. korang tanya dia geti idak main, ye dia jwb geti, memang ler geti tp suh main dia malas nak pikir. hapadah bang. makpak ko pencinta chess kalau ko tak amik pangai suka main chess makpak ko…rugi woooo!

takper takper

aku bagi dia chance lagi

satu hari nanti dia akan expert gak ngan chess

he knows the steps, horse gi mana, queen ke mana jalan, but asal suh main je dia rela carik buku kartun cino nyaaa.

well ok korang

itu jer update RM :)

Comment: 12