Chess

Chess for Abang…

IMG_9375

well well well

someone rasa tercabar bila maknya bawak balik all of the chess medals yang maknya borong as Chess Champion kat opis. Tapi tu lah sayang, bila dah pindah randah rumah mak ajah, all of my chess medals masa sekolah/ITM dah entah ke mana, kena baling buang dah kot gamaknya. Semua tu champion waaaaa

IMG_9377

member belajar ngan buku sesikit. Aku dapat hadiah kot buku ni, bila dah Abang jumpa, he memang ler aku ngan laki aku ada ajar chess but pun dia kena gak practise belajar sendiri. Kenal steps on the movements semua. Kadang2 mak pak pun malas gak nak ajar hehari yang dia nak belajar hahahaa

ai still remember dulu aku nak belajar pun kat bawah pokok / pangkin Quarters Sek Alam Shah, tengok kenkawan jiran, abang aku main chess, semua tak nak ajar tau. Belajar gitu2 jer. but dari pangkin tu ler yang bermulanya nama aku di persada Chess, ayat cam terer giler kahkahkah.

what the heck, i hold the 9 years championship / best single female chess player. Tak termasuk waktu di ITM, semua semesters aku champion gak. Kat ITM main as individual some more, tak de group.

IMG_9380

so kalau nak belajar main chess, tak boleh le pakai board yang ada display kat rumah kita nih. Kena main yang khas for tournament or untuk belajar. bagak2 besar punya chess set hah. aku ada 2 sets lagi some more, 1 lagi yang board dia jenis mat/boleh roll up.

ada jugak abang main dengan computer, kadang2 aku sampuk gak, tolong ajar dia from there. Kena banyak kalah, memula steps main chess ni, kena tau dulu cara movements pastuh tactics will come later.

IMG_9392

ini glass chess set yang aku tak bagi sapa pun usik, for display.

Sungguh tak ingat beli dari negara mana…

 

IMG_9425

these 2 for display gak, both RD beli tahun lepas kat Budapest when he was working there. Trio and duo chess set. Pernah main trio?

Huh tanya korang ni, percentage chess players dalam nih cinonit jer sangat dari 10-11 tahun dulu aku tanya hahahaha…

korang baca je ler citer pasal chess ni, but one day, Abang will mastermind the game. Insyallah.

Comment: 4

The 9th year…

IMG_1327

 

ai must mention this

coz this is part of benda wajib dalam blog and my achievement.

I won again for this year Chess Tournament, my red team pun sapu bersih the game, I dapat checkmate all of the games. This is my 9th year of being Best Chess Player under Women category. 9 tahun hiks…

sembilan tahun….hihihi…sembilan sudah. Kalau kekira, 9 tahun X 3 games means dah 27 games aku checkmatekan the opponents.

dah dah, jangan nak riak sangat, it s not eazy to maintain the title.

Alhamdulillah, walaupun ramai dok kata muka aku ni takde gaya chess player lah, brain aku ni takde gaya macam chess player gak (ko nampak ke otak aku hahahahhaa), pun i have shown and proven it. Akak dah mula main chess sejak umur 13 tahun and masih lagi gila chess, kat hp aku, aku dok main je online at Chess.com tuh, korang install lah apps nih, Orang yang kemaruk hantu chess sure ada apps nih, aku boleh biarkan wassap beratus2 group tak baca, coz meleka habis dengan chess.

Alright, let s move on, ada umur panjang, kita jumpa lagi Chess tournament next year, insyallah. Thanks yang wishes kat FB and Instagram. Nak suruh masuk tournament luar tu boleh, but tu lah…hahahaha time factor.

Comment: 1

Once a year story about Chess!

image

 

Dah memang cerita ni keluar kat social media updates but untuk blog wajib ada coz diary. Beri laluan untuk cerita yang hanya keluar setahun sekali yakni Chess.

I slept at 4am on the day of the game coz hegeh2 main dari online. Tu pasalnya sekali main terus addicted. Bangun pepagi buta pala lentok, masa driving dalam jem tuu, tak bergerak kan, pun aku main gak pagi tu, practice. Eh main dari online gadget ler, hegeh2 nak move kan the pieces tau ler kan main dari iphone ni bukan beso mana nak pegang nampak

but kena gak main coz kalau tak brush up kang malam tu ada game. die worrrr.

image

So pastu pastu hasilnya, Alhamdulillah, my 8th year berturut-turut masih lagi pegang titile. Aku rasa tahun ke lapanlah, cannot be 9 tahun aku jadi Champion coz ada one year aku tak perform pasal aku ikut business trip laki aku.

So anyway, android and iphone user, aku jumpa satu best punya apps Chess. Nanti hangpa download Apps Online Chess or carik Play Chess Online. Best the boom! pakai timer ye, sapa yang tak biasa ngan timer, amik ler the max minutes. Main dengan manusia dalam tuh, ada orang online. takde orang online takde ler. So far aku dah main memang berpuluh ratus gak lah si kaki2 kemaruk Chess dok dalam tuh. My style, nak practice tak yah main lelama for each games, letak seminit or 2 minit udah. coz kita  nak asah skills, kes main setahun sekali jer kan.

Ni citer beria ni, sapa tak main chess bukan minat nak paham pun.

But hangpa kena paham, i m a Chess lover, the only game yang aku main tak pernah berenti sejak aku 13 tahun. Wakil sekolah, state segala for this games. Abang tak minat Chess so tak boleh paksa, Kakak minat! kadang2 dari gadget dia dok keletup keletap main dengan computer Chess tuh. Zeeshan jauh lagi perjalanan dia, but mamat tu suka lego skang nih. Laki aku pun sama ngan aku, kitorg very the chess minded.

so ok…tahniah sekali lagi Kak Red. Clap clap.

Comment: 11

7th or 8th year! but what the heck!

IMG_8025

IMG_8021

a bit lost track, ada kata tahun ke 8 ada kata tahun ke 7 but except last year 2012 i was on my vacation to Germany. so yey, 2013 menang lagi!

8 tahun champs of female chess ngehhhhh :)

Comment: 13

Penyakit chess kembali…

 

image

aku kembali tidur lambat, kalau awal pregnancy arituh jam 9 malam dah kroh kroh. tapi lepas tuh dah back to normal, tapi tidaklah hari2, macam dalam seminggu tu, sehari 2 je tidur awal, pastuh hari lain berjaga. kol 1-2 pagi baru geti nak lelap mata. bila dah siap blogging job, nak tengok tv memang kuranglah kan, so aku bantai main chess ler apa lagik.

nanti baby pun pandai main chess, insyallah.

both pregnancies aku pun memang bedal chess gak tetiap hari, diorg dah bebesau ni bolehlah main chess cuma tak serius pun. Abang lebih berminat ngan chess dari adiknya, aku nak masukkan depa dalam Chess Club tapi sekolah cina depa main chess cina ler, tak main Chess omputih nih. Chess cina tu aku geti main few steps jer, pastuh dah menganga….dahlah anak2 cakap mandarin, makpak tak paham, kang depa main chess cina, sekali lagi makpak tak paham gak.

image

btw, aku dah main chess kat yahoo games, emm ada lebih kurang 15 tahun kot. so dalam masa 15 tahun tuh aku pakai ID yang sama jer, and hangpa boleh tengok for over 15 yrs, aku dah main lebih 58ribu games!!

58ribu games kau!

kalau beranak jadi duit kan sodap!

Comment: 19