Chess

Festival Catur Putrajaya, my first tournament for 2017.

IMG_6706

This entry is about Chess, my fav game ever. Aku boleh put aside any entries, but when comes to chess. cannot wait wait one hahahaha…..

IMG_6677

so ai registered myself and husband for this event. Memang dah tutup registration pun (coz aku tau lambat, I had to check something kat Kementerian Wilayah Persekutuan and stumbled with their announcement on the Festival Catur nih).  But aku merayu kat organizer if I boleh selit2 gak…alhamdulillah. But on the day of event, aku sorang jer pergi. Laki is membuta HUH!!!

IMG_6662

captured my husband’s name there, on the first game, he was supposed to play that Yamin guy (apparently he s quite a very good player, rajin dok record the movements). at the hujung of the event, that guy was ranked number 30. but frankly speaking, ai think my husband can be one of the top 20s, he s way better than me, aku susah nak menang lawan ngan laki aku tuh.

IMG_6664

the situation dalam dewan chess. ada lebih 70 tables untuk tournament for open category.

it s a swiss manager program with 20min timer.

by the way, before the first game starts, a guy told me that this table/dewan is meant for players, if nak hantar anak, di floor bawah. Hem…bang ooo bang…takkan ler vogue2 macam saya tak leh main chess bang? LOL

Memang dah selalu sangat lelaki pandang rendah ngan akak,  other ladies pun kena as well if we can play chess. This game is not meant for men jer. Please watch Queen of Katwe – based on a true story.

IMG_6668

untuk first game, I was playing white and I resigned. Mungkin coz gelabah, lawan2 akak semuanya lelaki. Jarang my tournaments lawan ngan lelaki (kecuali ngan laki sendiri or ngan close male frens). It s not a good start, awal2 game dah kalah kan. so takpe, baru first game. Lama giler heh tak join tournament kan…(jangan compare ngan yang opis punya, itu beza sangat).

IMG_6674

on my 2nd game, I had to play black, with abang ni yang datang all the way from Kuching Sarawak. Ni lagi hakak ngeri, kalau datang jejauh, ohmy, mesti superpower rangers gak, but this is tournament, anything could happen.  I manage to win on this set. yey!

IMG_6680

ada lebih 200 orang kat floor sini, termasuk dengan organizers, parents yang teman anak2/gf bf spouses teman partners, so aku duduk sorang2 jer bila setiap kali break for the next game. Sambil layan IG Stories buat live update. Didnt know anyone here, chess ramai lelaki kan, so lagi ler aku tak mingle. Lepak hujung sorang2…muka comot. stress oi main tournament nih. kepala ko rasa haishh….

IMG_6685

3rd game, i played white. I won, alhamdulillah.

dengan abang from Banting kot

 

IMG_6743

5th and 6th game, akak draw. First draw coz stalemate pasai ai dah tak boleh move, and if i were to move (naikkan pawn), I can win by timer. but i cannot take that risk coz ada lagi 20seconds left, he could mate me. Bahaya. Though his timer memang dah kedaung jauh. The 2nd draw pulak, he forced for draw pasal, he s loosing. I m winning and he ada castle, but i ada pawn so he ate my pawn to get the draw. Itu lagi ler 10seconds jer aku nak menang by timer. grrrr….pandai dia. Yelah kalau dia tak draw, dia kalah. so baik dia buat draw.

IMG_6840

gambar ni dapat from the tingkap chess, ini je sesatunya gambar chess yang aku ada waktu  main. lelain sume selfie sendiri heheehe….ai think this one masa main on my 2nd game.

IMG_6761

pastuh ada break tak sampai sejam, kena la pi turun bawah jauh sket, ada food trucks. orders banyak coz ramai orang kat sini, so dapat beli apa yang sempat jer a pack of mee goreng. Selera takde la sangat but coz I have to eat for the sake of my health, tengah game kan…

IMG_6812

The event ni masuk Malaysia Books of Record, sebabnya paling banyak penyertaan dari pelajar sekolah. Lebih 1200 students untuk under age 16, ada jugak students yang masuk dalam Open Category. Oh mine was Open Category. Event kat Kementerian Wilayah Persekutuan nih, dari awal pagi, before 8 akak dah terpacak kat sini, and habis around 5ish pm.

IMG_6811

Petangnya berlangsung Round 7 (played white) and round 8 (played black) and I menang for both games too. Checkmate. Ranking, tak lah tinggi, but bolehlah dari takder, ai dapat number 44 out of 149 players (but kat kertas tulis ada 169players). So that s it…overall result, i won 4, draw 2 and resigned 2.  Festival Catur Putrajaya, my first tournament for 2017.

:) :) :)

Lots of chess players were asking me, kenapa baru sekarang ai muncul, join the tournament, pasalnya ai ve been buzy with my blogging life, for over 13years, dengan blog punya hal and events, yang ai had to spend most of the weekends. Tak kemampuan nak join sume2 tournaments yang ada. But this year, dah boleh join balik tournament coz my events dah cool down, and most importantly, my first 2 kids dah besar panjang sket…even Zeeshan pun akak nak enroll dalam Chess Class (coz kakaknya tak minat sangat, abang minat but kurang strategy yet).

If ada big2 chess tournaments yang korang tau, bolehlah tag akak, i have one in mind on March, at PICC tu but takleh nak join coz clash wt my other stuff pulak. Thanks and congrats to the organizers of Festival Catur Putrajaya, good job. See you mate!

Comment: 12

Downtown to chess dan tanah…

IMG_1558

kol 10.30 malam, downtown Cheras. What to look look look? Apa saja ler yang leh bedal…saje le jenjalan malam, cuti sekolah. part of the list to do/go by the kids. Ikut mak mung tak rajin gak ke sini hahahaaa.

Speaking of spek mata aku tu, ai really need a new one. Satu untuk rabun jauh, satu untuk rabun dekat dalam satu spek. Kan dah ada spek macam tu, malasnya nak pi meet optician. Aku dah 40, start taun lepas dah mula rabun tang baca2 dekat tu, dah memang kena jarakkan mata or cabut spek bila nak baca bagai. So kesian hacik.

IMG_1562

at one time, kami berpisah kejap. Aku and the boys jenjalan dulu and bapak with kakak pulak ngah tunggu ayam ke hapa tah.  Satu lagi sebab nak kena lari dari tempat kejadian hahahah, malu malu.

Si Zeeshan tu selamba boh dia jer amik toy dari barang kedai menan tu, habis terbarai gegula dari benda toy yang dia pegang. Omang ko ni dik!!! Tak sesabau owner kedai datang, takut le aku tak bayar, of cos le aku bayar. 3 inggit je pun. Kalau 30inggit pun aku bayar, dah memang salah anak aku.

jadi tu yang terpaksa abang dokong bahu dia. Hah dia punya ‘troi’ dokong pun ada style, kadang2 dia tak nak dokong biasa tu, dia mintak dukung duduk atas bahu.   Phew…nasib ko le bang, bapak pun sama.

IMG_1577

tu toy yang dia pegang kat tangan tu, buat drama la ko dik. Kat sini kita makan cecampor…dah almost midnite. Ada le satu 2 ke 4,5 barang yang aku beli.  Depa nak pindahkan Downtown Cheras near by rumah aku lagi, yang tepi highway, lagi near by but tak kena langsung le tempat tu. Kompem orang ngamuk dengan jem nya. Situ le jalan balik ke Cheras yang memanjang jem, buat kat situ lagi lerrrrrrrrrrrr…hadoiyai.

IMG_1579

i nak sangat fan ni. The price is RM40, aku rasa macam mahal. Ni tak pakai usb, dia pakai plug letrik yang aku nak sangat. Kuat anginnya. Mana nak carik if ada tempat lain jual, specially online? Is the price reasonable? if korang kata reasonable, malam kang gak aku suh laki aku pi beli. Dok kire….

IMG_1590

hari tu aku nak beli kakak seluar kekaler macam2 gini, nasib baik le aku sedar diri. Aku tengok seluar2 kekaler yang aku tak pakai dah nih, eh cuba ko try kak. Hah, muat!!!  Dulu punya banyak aku dah bagi orang. Kita kan ada anak dara.

Jadi terus kakak pakai, 3 lai tu dah siap selamat pakai kat Langkawi recently. Dan ada banyak lagi baju/seluar aku dah naik penuh kat her cabinets. Bagus bagus….banyak penjimatan. But dia cuma amik baju lengan panjanglah, kalau lengan pendek kena pakai dengan cardigan/inner. Pun boleh.

IMG_0971

cuti sekolah aritu gak, depa kena brush up lagi their chess skills. Tak power lagik, they know the movement but still weak. Sebagai mak bapak yang gila chess, adalah tak wajar anak2 tak tau main at all. Tak terer tak apa, tapi kena tahu sesikit tu wajib. Hiks…

Lepas tu kan, sudahnya abang vs kakak jadi RD vs RM at one last game. Coz patut parents ajar anak2 but dah naik sheikh…kita tua yang lawan each other. Sonok main chess ni…Zeeshan’s time will come too.

IMG_3536

dan taraaaaaaaaaaaa…..palm laki aku tu. Suka dia hasil tanamannya cili api menjadik walaupun kekontot. Tomato pun kekecik gak but comel, makan sudah.  Kalau ada tanah besar, memang segala mala lagi pokok aku nak tanam (laki aku le, aku tetunjuk jer). I m not a gardening person.

Baru ni aku kalihkan pasu punya berat batu dari kiri ke kanan, tak cakap kat depa. Pepagik depa pi sekolah, bapaknya cakap ler pasu besar kita kena curi le kakak. Balik dari hantar kakak, baru laki aku pasan pasu tu ada belah kiri….

Skang abang dah sekolah pagi, job siram pokok bunga pepagi tu bapaknya le yang ngamik….aku takut je laki aku lupa, sokmo aku letak note kat meja makan please jangan lupa siram pokok bungaaaaaaa…. ha kang ko gak yang sedih, cili api ko tak menjadik.

Other than cili api ni, daun pandan, limau purut, daun kari, serai pun kita ada ternak tanam gak. Tak banyak, bolehlah buat pakai daily. Tanah tak besar, tanam pun dalam pasu :) . 2 lot tanah aku bayar 100k, hancur lebur berderai, penipu punya manusia laki bini Asri Hassan IC No: 651001-10-5189 and Isteri: Salina Shaari IC No: 590116-09-5076!!!

 

 

Comment: 6

Chess for Abang…

IMG_9375

well well well

someone rasa tercabar bila maknya bawak balik all of the chess medals yang maknya borong as Chess Champion kat opis. Tapi tu lah sayang, bila dah pindah randah rumah mak ajah, all of my chess medals masa sekolah/ITM dah entah ke mana, kena baling buang dah kot gamaknya. Semua tu champion waaaaa

IMG_9377

member belajar ngan buku sesikit. Aku dapat hadiah kot buku ni, bila dah Abang jumpa, he memang ler aku ngan laki aku ada ajar chess but pun dia kena gak practise belajar sendiri. Kenal steps on the movements semua. Kadang2 mak pak pun malas gak nak ajar hehari yang dia nak belajar hahahaa

ai still remember dulu aku nak belajar pun kat bawah pokok / pangkin Quarters Sek Alam Shah, tengok kenkawan jiran, abang aku main chess, semua tak nak ajar tau. Belajar gitu2 jer. but dari pangkin tu ler yang bermulanya nama aku di persada Chess, ayat cam terer giler kahkahkah.

what the heck, i hold the 9 years championship / best single female chess player. Tak termasuk waktu di ITM, semua semesters aku champion gak. Kat ITM main as individual some more, tak de group.

IMG_9380

so kalau nak belajar main chess, tak boleh le pakai board yang ada display kat rumah kita nih. Kena main yang khas for tournament or untuk belajar. bagak2 besar punya chess set hah. aku ada 2 sets lagi some more, 1 lagi yang board dia jenis mat/boleh roll up.

ada jugak abang main dengan computer, kadang2 aku sampuk gak, tolong ajar dia from there. Kena banyak kalah, memula steps main chess ni, kena tau dulu cara movements pastuh tactics will come later.

IMG_9392

ini glass chess set yang aku tak bagi sapa pun usik, for display.

Sungguh tak ingat beli dari negara mana…

 

IMG_9425

these 2 for display gak, both RD beli tahun lepas kat Budapest when he was working there. Trio and duo chess set. Pernah main trio?

Huh tanya korang ni, percentage chess players dalam nih cinonit jer sangat dari 10-11 tahun dulu aku tanya hahahaha…

korang baca je ler citer pasal chess ni, but one day, Abang will mastermind the game. Insyallah.

Comment: 4

The 9th year…

IMG_1327

 

ai must mention this

coz this is part of benda wajib dalam blog and my achievement.

I won again for this year Chess Tournament, my red team pun sapu bersih the game, I dapat checkmate all of the games. This is my 9th year of being Best Chess Player under Women category. 9 tahun hiks…

sembilan tahun….hihihi…sembilan sudah. Kalau kekira, 9 tahun X 3 games means dah 27 games aku checkmatekan the opponents.

dah dah, jangan nak riak sangat, it s not eazy to maintain the title.

Alhamdulillah, walaupun ramai dok kata muka aku ni takde gaya chess player lah, brain aku ni takde gaya macam chess player gak (ko nampak ke otak aku hahahahhaa), pun i have shown and proven it. Akak dah mula main chess sejak umur 13 tahun and masih lagi gila chess, kat hp aku, aku dok main je online at Chess.com tuh, korang install lah apps nih, Orang yang kemaruk hantu chess sure ada apps nih, aku boleh biarkan wassap beratus2 group tak baca, coz meleka habis dengan chess.

Alright, let s move on, ada umur panjang, kita jumpa lagi Chess tournament next year, insyallah. Thanks yang wishes kat FB and Instagram. Nak suruh masuk tournament luar tu boleh, but tu lah…hahahaha time factor.

Comment: 1

Once a year story about Chess!

image

 

Dah memang cerita ni keluar kat social media updates but untuk blog wajib ada coz diary. Beri laluan untuk cerita yang hanya keluar setahun sekali yakni Chess.

I slept at 4am on the day of the game coz hegeh2 main dari online. Tu pasalnya sekali main terus addicted. Bangun pepagi buta pala lentok, masa driving dalam jem tuu, tak bergerak kan, pun aku main gak pagi tu, practice. Eh main dari online gadget ler, hegeh2 nak move kan the pieces tau ler kan main dari iphone ni bukan beso mana nak pegang nampak

but kena gak main coz kalau tak brush up kang malam tu ada game. die worrrr.

image

So pastu pastu hasilnya, Alhamdulillah, my 8th year berturut-turut masih lagi pegang titile. Aku rasa tahun ke lapanlah, cannot be 9 tahun aku jadi Champion coz ada one year aku tak perform pasal aku ikut business trip laki aku.

So anyway, android and iphone user, aku jumpa satu best punya apps Chess. Nanti hangpa download Apps Online Chess or carik Play Chess Online. Best the boom! pakai timer ye, sapa yang tak biasa ngan timer, amik ler the max minutes. Main dengan manusia dalam tuh, ada orang online. takde orang online takde ler. So far aku dah main memang berpuluh ratus gak lah si kaki2 kemaruk Chess dok dalam tuh. My style, nak practice tak yah main lelama for each games, letak seminit or 2 minit udah. coz kita  nak asah skills, kes main setahun sekali jer kan.

Ni citer beria ni, sapa tak main chess bukan minat nak paham pun.

But hangpa kena paham, i m a Chess lover, the only game yang aku main tak pernah berenti sejak aku 13 tahun. Wakil sekolah, state segala for this games. Abang tak minat Chess so tak boleh paksa, Kakak minat! kadang2 dari gadget dia dok keletup keletap main dengan computer Chess tuh. Zeeshan jauh lagi perjalanan dia, but mamat tu suka lego skang nih. Laki aku pun sama ngan aku, kitorg very the chess minded.

so ok…tahniah sekali lagi Kak Red. Clap clap.

Comment: 11