Chess

Additional classes for the trio…

Setiap tahun, bulan March adalah bermulanya semua sessi kelas tambahan or any private sessions for our kids. Meaning jadual aku pun sama berubah ikut anak2 nya schedule.

Abang have tuition classes for every 3 days during weekdays. Sehari je yang dia akan pergi balik sendiri but the other 2 days aku akan jadi supir untuk hantar jemput dia. Remember apaknya bukan keje waktu normal hours so everything memang on his mak nya lah.

Meaning, 3 hari ni semua kerja rumah yang biasa abang bantu aku, totally tak boleh buat, so aku ler yang buat sesorang, ada le yang reringan Zeeshan tolong sama gak. So dari basuh kain baju, sidai kain baju, lipat kain baju, memasak, kemas kitchen, vacuum segala bagai, aku lah supermaknya.

IMG_7998

Ini hari yang kakak dapat pulang ke rumah, so dalam sebulan twice a month kakak will join the Chess Class. Led by Coach Din, helped by Coach Fauzi, they are coaching my 3 kids for our wajib kena amik tau main – Chess.

IMG_8585

Untuk 2 kelas lagi yang kakak tak dapat join, hanya Zeeshan dan Abang je lah in the class.Usually masa kelas aku terus dok atas, buat keje2 lain pulak.

IMG_8033

Oh Kakak ada buat drama 3 hari di sekolah barunya hahaha, i tak sempat lagi nak update anything on her new school tuh, nenantilah. So part of it, aku carik Ustaz yang ajar her Arabic Class. She was from chinese school and walaupun dia ada basic Arabic, but not that strong. Current school ada 3 subject dalam fully bahasa arab so I have to help her lah in terms of arabic nih. Luckily my mom’s arabic ustaz nih ada slot untuk ajar Kakak. So for twice a month, waktu kakak balik, Ustaz akan mengajar di rumah.

Ustaz Hafiz ni sama yang in charged on the qurban Cambodia.

 

IMG_8843

dan bila weekend yang Kakak tak balik, Ustaz akan datang ke sekolahnya di waktu melawat weekend tu lah. Asalnya aku buat 2 kali per weekend, but macam melecehkan ustaz pulak nak datang 2 kali kan, so aku suh buat sekali harung dalam sehari yang dalam setiap weekend tu lah. Dan bila Ustaz datang mengajar di sini, RD and Zeeshan akan datang teman sama. This one aku tak datang coz a day before tu Sabtu aku dah datang melawat dia (that weekend tuh aku laki bini bz dengan chess tournament).

IMG_9094

Zeeshan pulak, twice a week ada Reading class. Pun aku engage teacher datang rumah. Thanks Aunty Mia. He needs to speed up his reading coz tahun depan dah nak masuk Year 1. Once a week pulak, our mengaji kelas masih berjalan seperti biasa, that s by Qila (anak2 panggil Kak Qila), ini dah 6 tahun macam nih, but since abang kakak dah khatam last year, mengaji kelas hanya untuk aku dan Zeeshan sahaja lah.

So memang our weekdays sangat full, malam harinya. Aku pun dah tak banyak events luar so tak perlu nak pikir hal blog lagi dah, if ada event or clashes or kejer etcs, bapak depa will help out to work from home.  Sangat jarang dan so far masih lagi aku manage semua nih. Tak kacau laki ai ye…

Zeeshan’s bedtime skang dah lari ler, no more 830pm. Nak dekat kol 10malam baru dapat tidur skang nih coz dia ada 4 private class during weekdays.

Aku sangat pentingkan masa, selagi boleh buat kelas tu di rumah, sangatlah aku akan carik usaha daya coz if kat luar, kena waste time on travelling segala. Abang’s case is different, dia science stream, susah nak dapat cikgu2 yang boleh nak datang rumah with all those subjects. Lagipun dia sonok tuition luar coz kompem 2 malam dapat tapau makan roti canai :)

Anything for the kiddos. Insyallah.

 

Comment: 3

The 10th Year of Chess Champs!

 

IMG_7359

Ini cerita setiap tahun yang tak pernah miss sejak 10-11 tahun lampau. Cuma tahun lepas cerita ini tidak ada coz last year’s punya tournament brought forward to this year. So entry ini adalah untuk game tahun 2016 yang terpaksa diadakan pada tahun ni. So tahun nih, if sempat end this year lah, else sambung ke tahun depan. Ngeh….

Tournament ni kat the place I work, sesatunya game je pun yang akak masuk sejak umur2 dah melanjut nih (bowling, futsal, netball, squash, mostly dah retired).  Some more chess ni is my fav games everrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…..Out of 3 games, satu je I won by checkmate, in few minutes sangat. 2 lagi games, 2 lagi rumah, langsung tak hantar wakil. So saya menang sangat mudah, tak challenging at all. I tried to play at the 2nd board on the first game (to continue ngan the rest of the games lah), but organizer tak bagi. Either play at the 3rd board under ladies category or gender free. If gender free, aku kena let go my ladies title. Heh macam2 lah…so no choice, terpaksa lah my red team berpuas hati dengan 2nd place sahaja.

IMG_7410

So my 10th year of being the Best Chess Player under Women category. 10 tahun kau, in a row. Ada la satu tahun tak main pun coz I was in Germany.  Depa cakap selagi ada games chess ni, tak kuasa ler depa nak hantar wakil selagi tak jumpa the bebetul punya chess player dalam team depa. Else aku kena retire gak for chess, which I belum nak lagi lah kan. Adat menang kalah…

Insyallah jumpa lagi on the next round of tournament. Thanks too for the congrats wishes at fb ig bagai.

 

 

Comment: 6

Festival Catur Putrajaya, my first tournament for 2017.

IMG_6706

This entry is about Chess, my fav game ever. Aku boleh put aside any entries, but when comes to chess. cannot wait wait one hahahaha…..

IMG_6677

so ai registered myself and husband for this event. Memang dah tutup registration pun (coz aku tau lambat, I had to check something kat Kementerian Wilayah Persekutuan and stumbled with their announcement on the Festival Catur nih).  But aku merayu kat organizer if I boleh selit2 gak…alhamdulillah. But on the day of event, aku sorang jer pergi. Laki is membuta HUH!!!

IMG_6662

captured my husband’s name there, on the first game, he was supposed to play that Yamin guy (apparently he s quite a very good player, rajin dok record the movements). at the hujung of the event, that guy was ranked number 30. but frankly speaking, ai think my husband can be one of the top 20s, he s way better than me, aku susah nak menang lawan ngan laki aku tuh.

IMG_6664

the situation dalam dewan chess. ada lebih 70 tables untuk tournament for open category.

it s a swiss manager program with 20min timer.

by the way, before the first game starts, a guy told me that this table/dewan is meant for players, if nak hantar anak, di floor bawah. Hem…bang ooo bang…takkan ler vogue2 macam saya tak leh main chess bang? LOL

Memang dah selalu sangat lelaki pandang rendah ngan akak,  other ladies pun kena as well if we can play chess. This game is not meant for men jer. Please watch Queen of Katwe – based on a true story.

IMG_6668

untuk first game, I was playing white and I resigned. Mungkin coz gelabah, lawan2 akak semuanya lelaki. Jarang my tournaments lawan ngan lelaki (kecuali ngan laki sendiri or ngan close male frens). It s not a good start, awal2 game dah kalah kan. so takpe, baru first game. Lama giler heh tak join tournament kan…(jangan compare ngan yang opis punya, itu beza sangat).

IMG_6674

on my 2nd game, I had to play black, with abang ni yang datang all the way from Kuching Sarawak. Ni lagi hakak ngeri, kalau datang jejauh, ohmy, mesti superpower rangers gak, but this is tournament, anything could happen.  I manage to win on this set. yey!

IMG_6680

ada lebih 200 orang kat floor sini, termasuk dengan organizers, parents yang teman anak2/gf bf spouses teman partners, so aku duduk sorang2 jer bila setiap kali break for the next game. Sambil layan IG Stories buat live update. Didnt know anyone here, chess ramai lelaki kan, so lagi ler aku tak mingle. Lepak hujung sorang2…muka comot. stress oi main tournament nih. kepala ko rasa haishh….

IMG_6685

3rd game, i played white. I won, alhamdulillah.

dengan abang from Banting kot

 

IMG_6743

5th and 6th game, akak draw. First draw coz stalemate pasai ai dah tak boleh move, and if i were to move (naikkan pawn), I can win by timer. but i cannot take that risk coz ada lagi 20seconds left, he could mate me. Bahaya. Though his timer memang dah kedaung jauh. The 2nd draw pulak, he forced for draw pasal, he s loosing. I m winning and he ada castle, but i ada pawn so he ate my pawn to get the draw. Itu lagi ler 10seconds jer aku nak menang by timer. grrrr….pandai dia. Yelah kalau dia tak draw, dia kalah. so baik dia buat draw.

IMG_6840

gambar ni dapat from the tingkap chess, ini je sesatunya gambar chess yang aku ada waktu  main. lelain sume selfie sendiri heheehe….ai think this one masa main on my 2nd game.

IMG_6761

pastuh ada break tak sampai sejam, kena la pi turun bawah jauh sket, ada food trucks. orders banyak coz ramai orang kat sini, so dapat beli apa yang sempat jer a pack of mee goreng. Selera takde la sangat but coz I have to eat for the sake of my health, tengah game kan…

IMG_6812

The event ni masuk Malaysia Books of Record, sebabnya paling banyak penyertaan dari pelajar sekolah. Lebih 1200 students untuk under age 16, ada jugak students yang masuk dalam Open Category. Oh mine was Open Category. Event kat Kementerian Wilayah Persekutuan nih, dari awal pagi, before 8 akak dah terpacak kat sini, and habis around 5ish pm.

IMG_6811

Petangnya berlangsung Round 7 (played white) and round 8 (played black) and I menang for both games too. Checkmate. Ranking, tak lah tinggi, but bolehlah dari takder, ai dapat number 44 out of 149 players (but kat kertas tulis ada 169players). So that s it…overall result, i won 4, draw 2 and resigned 2.  Festival Catur Putrajaya, my first tournament for 2017.

:) :) :)

Lots of chess players were asking me, kenapa baru sekarang ai muncul, join the tournament, pasalnya ai ve been buzy with my blogging life, for over 13years, dengan blog punya hal and events, yang ai had to spend most of the weekends. Tak kemampuan nak join sume2 tournaments yang ada. But this year, dah boleh join balik tournament coz my events dah cool down, and most importantly, my first 2 kids dah besar panjang sket…even Zeeshan pun akak nak enroll dalam Chess Class (coz kakaknya tak minat sangat, abang minat but kurang strategy yet).

If ada big2 chess tournaments yang korang tau, bolehlah tag akak, i have one in mind on March, at PICC tu but takleh nak join coz clash wt my other stuff pulak. Thanks and congrats to the organizers of Festival Catur Putrajaya, good job. See you mate!

Comment: 12

Downtown to chess dan tanah…

IMG_1558

kol 10.30 malam, downtown Cheras. What to look look look? Apa saja ler yang leh bedal…saje le jenjalan malam, cuti sekolah. part of the list to do/go by the kids. Ikut mak mung tak rajin gak ke sini hahahaaa.

Speaking of spek mata aku tu, ai really need a new one. Satu untuk rabun jauh, satu untuk rabun dekat dalam satu spek. Kan dah ada spek macam tu, malasnya nak pi meet optician. Aku dah 40, start taun lepas dah mula rabun tang baca2 dekat tu, dah memang kena jarakkan mata or cabut spek bila nak baca bagai. So kesian hacik.

IMG_1562

at one time, kami berpisah kejap. Aku and the boys jenjalan dulu and bapak with kakak pulak ngah tunggu ayam ke hapa tah.  Satu lagi sebab nak kena lari dari tempat kejadian hahahah, malu malu.

Si Zeeshan tu selamba boh dia jer amik toy dari barang kedai menan tu, habis terbarai gegula dari benda toy yang dia pegang. Omang ko ni dik!!! Tak sesabau owner kedai datang, takut le aku tak bayar, of cos le aku bayar. 3 inggit je pun. Kalau 30inggit pun aku bayar, dah memang salah anak aku.

jadi tu yang terpaksa abang dokong bahu dia. Hah dia punya ‘troi’ dokong pun ada style, kadang2 dia tak nak dokong biasa tu, dia mintak dukung duduk atas bahu.   Phew…nasib ko le bang, bapak pun sama.

IMG_1577

tu toy yang dia pegang kat tangan tu, buat drama la ko dik. Kat sini kita makan cecampor…dah almost midnite. Ada le satu 2 ke 4,5 barang yang aku beli.  Depa nak pindahkan Downtown Cheras near by rumah aku lagi, yang tepi highway, lagi near by but tak kena langsung le tempat tu. Kompem orang ngamuk dengan jem nya. Situ le jalan balik ke Cheras yang memanjang jem, buat kat situ lagi lerrrrrrrrrrrr…hadoiyai.

IMG_1579

i nak sangat fan ni. The price is RM40, aku rasa macam mahal. Ni tak pakai usb, dia pakai plug letrik yang aku nak sangat. Kuat anginnya. Mana nak carik if ada tempat lain jual, specially online? Is the price reasonable? if korang kata reasonable, malam kang gak aku suh laki aku pi beli. Dok kire….

IMG_1590

hari tu aku nak beli kakak seluar kekaler macam2 gini, nasib baik le aku sedar diri. Aku tengok seluar2 kekaler yang aku tak pakai dah nih, eh cuba ko try kak. Hah, muat!!!  Dulu punya banyak aku dah bagi orang. Kita kan ada anak dara.

Jadi terus kakak pakai, 3 lai tu dah siap selamat pakai kat Langkawi recently. Dan ada banyak lagi baju/seluar aku dah naik penuh kat her cabinets. Bagus bagus….banyak penjimatan. But dia cuma amik baju lengan panjanglah, kalau lengan pendek kena pakai dengan cardigan/inner. Pun boleh.

IMG_0971

cuti sekolah aritu gak, depa kena brush up lagi their chess skills. Tak power lagik, they know the movement but still weak. Sebagai mak bapak yang gila chess, adalah tak wajar anak2 tak tau main at all. Tak terer tak apa, tapi kena tahu sesikit tu wajib. Hiks…

Lepas tu kan, sudahnya abang vs kakak jadi RD vs RM at one last game. Coz patut parents ajar anak2 but dah naik sheikh…kita tua yang lawan each other. Sonok main chess ni…Zeeshan’s time will come too.

IMG_3536

dan taraaaaaaaaaaaa…..palm laki aku tu. Suka dia hasil tanamannya cili api menjadik walaupun kekontot. Tomato pun kekecik gak but comel, makan sudah.  Kalau ada tanah besar, memang segala mala lagi pokok aku nak tanam (laki aku le, aku tetunjuk jer). I m not a gardening person.

Baru ni aku kalihkan pasu punya berat batu dari kiri ke kanan, tak cakap kat depa. Pepagik depa pi sekolah, bapaknya cakap ler pasu besar kita kena curi le kakak. Balik dari hantar kakak, baru laki aku pasan pasu tu ada belah kiri….

Skang abang dah sekolah pagi, job siram pokok bunga pepagi tu bapaknya le yang ngamik….aku takut je laki aku lupa, sokmo aku letak note kat meja makan please jangan lupa siram pokok bungaaaaaaa…. ha kang ko gak yang sedih, cili api ko tak menjadik.

Other than cili api ni, daun pandan, limau purut, daun kari, serai pun kita ada ternak tanam gak. Tak banyak, bolehlah buat pakai daily. Tanah tak besar, tanam pun dalam pasu :) . 2 lot tanah aku bayar 100k, hancur lebur berderai, penipu punya manusia laki bini Asri Hassan IC No: 651001-10-5189 and Isteri: Salina Shaari IC No: 590116-09-5076!!!

 

 

Comment: 6

Chess for Abang…

IMG_9375

well well well

someone rasa tercabar bila maknya bawak balik all of the chess medals yang maknya borong as Chess Champion kat opis. Tapi tu lah sayang, bila dah pindah randah rumah mak ajah, all of my chess medals masa sekolah/ITM dah entah ke mana, kena baling buang dah kot gamaknya. Semua tu champion waaaaa

IMG_9377

member belajar ngan buku sesikit. Aku dapat hadiah kot buku ni, bila dah Abang jumpa, he memang ler aku ngan laki aku ada ajar chess but pun dia kena gak practise belajar sendiri. Kenal steps on the movements semua. Kadang2 mak pak pun malas gak nak ajar hehari yang dia nak belajar hahahaa

ai still remember dulu aku nak belajar pun kat bawah pokok / pangkin Quarters Sek Alam Shah, tengok kenkawan jiran, abang aku main chess, semua tak nak ajar tau. Belajar gitu2 jer. but dari pangkin tu ler yang bermulanya nama aku di persada Chess, ayat cam terer giler kahkahkah.

what the heck, i hold the 9 years championship / best single female chess player. Tak termasuk waktu di ITM, semua semesters aku champion gak. Kat ITM main as individual some more, tak de group.

IMG_9380

so kalau nak belajar main chess, tak boleh le pakai board yang ada display kat rumah kita nih. Kena main yang khas for tournament or untuk belajar. bagak2 besar punya chess set hah. aku ada 2 sets lagi some more, 1 lagi yang board dia jenis mat/boleh roll up.

ada jugak abang main dengan computer, kadang2 aku sampuk gak, tolong ajar dia from there. Kena banyak kalah, memula steps main chess ni, kena tau dulu cara movements pastuh tactics will come later.

IMG_9392

ini glass chess set yang aku tak bagi sapa pun usik, for display.

Sungguh tak ingat beli dari negara mana…

 

IMG_9425

these 2 for display gak, both RD beli tahun lepas kat Budapest when he was working there. Trio and duo chess set. Pernah main trio?

Huh tanya korang ni, percentage chess players dalam nih cinonit jer sangat dari 10-11 tahun dulu aku tanya hahahaha…

korang baca je ler citer pasal chess ni, but one day, Abang will mastermind the game. Insyallah.

Comment: 4