Supermak

Masalah baju sekolah putih – kotor daki?? eh ni bukan iklan pung

Diversion.

Those asking about me and RD. nothing. kan dah cakap, for over 17 years, laki aku memang tak geti nak selamatkan the marriage, jenis yg, ‘lantaklah’ hah…it s always on my shoulder jer bila nak save the marriage.

So sama jugak dengan kes2 isi dalam rumah.

Whitening issues?

Dulu takde pulak issue sangat ngan anak2 sekolah baju putih coz depa half sekolah lain, petang pulak sekolah lain kan (specially masa depa 2 orang tu sek rendah lah).  but but bila Zeeshan dengan satu jenis sekolah sahaja, from morning to 5pm dengan baju yang sama. for 4 days (1 day pakai sports uniform). adalah sangat tak best yek. Daki leher dia omanghaih…

of cos being supermak, aku pun korek sana sini ilmu kat gang2 instagram.

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.48 PM (2)

Champaca and Rose!

Sabun serbuk yang THE BEST! Bukan takat baju putih, baju kekaler pun sesuai. Segala jenis kotoran, ko sebut, hilang!! Baju putih pun sama, tak perlu nak rendam semalaman, rendam yg dalam w/machine tu jer for 70minutes (for my machine) semua baju putih kembali bersinarrrrrrrrrrrrrr. hah ayat cam iklan sangat.  Harganya yg small size is RM17 but yg besau is RM27. Boleh dapat online, google je lah or even kat most shopping sites pun ada gak. But not at the big market. I love this. Dah 3,4 bulan aku pakai brand nih, dah restock banyakkkkkkkkkkkkk and habis beratus2 coz of restocking lah.

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.49 PM (1)

ini pun famous gak kat Australia, but dah ada jual kat most markets kita. Boleh buat sental. I got this as a present from my gf…

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.49 PM (2)

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.14.58 PM (6)

ini pun wajib ada gak. Kalaulah daki ko sangat 5star and bebetul pakai Rose pun tak leh hilang, hah amik je bleach pen nih, tepek kat daki tuh. Memang hilang ler. Just mahal le ni sket, kena la jejimat sangat. bout RM12.90 camtuh

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.49 PM (3)

ini pun bagus. ai gotta know this before aku beli the Rose Champaca bagai tuh. So kalau abis takde pun takper. In case you all takde sabun rose champaca bolehlah get this untuk baju yang kena stain bagai.

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.48 PM

 

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.14.58 PM (7)

back up akan datang korang gak

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.14.58 PM

ini pun sama wajib ada gak dalam aku nya whitening baskets. I like it and it helps to sparkle the baju putih along with Champaca and Rose. Eh banyak pulak aku suh korang beli. Takper pls ensure korang ada ni lam stock laundry yeah:

1. Champaca Sabun

2. Sabun Rose

3. Vanish White

But for baju kekaler, pun boleh  je pakai yang No 1 and 2. Like i said rumah ai dah takde dah brand lain, pakai nih jer. Wangi pun wangiiiiiiiiiiiii!! Boleh gak pakai for sental sinki dapur, lantai, toilet, satu rumah lah. Google je lah info on this, specially mak mak, sangat tak mengecewakan.

 

Comment: 13

Philips 2 in 1 Sweep and Steam Plus Cleaner FC7020/61

Let s post this out first before beribu lagi yang zass aku ngan soalan yang sama

1. Brand apa nih ye Kak Red

2. How much ye Kak Red

3. Boleh buat apa yek mende ni Kak Red

Philips 2 in 1 Sweep and Steam Plus Cleaner FC7020/61. One of my new babies for the Supermak thingy. Aku kan sukan explore things and get new items yang aku rasa worth to my keje rumah bagai.

Dalam gambar bawah ni, yang circle tu is my Cordless Philips vacuum masih la kita gunakan, in fact aku ada 2 pun, satu atas satu bawah hah. Skang cordless tu biasanya Zeeshan yang pakai kasi settle dia nya sepah ghemah makan nasi.  But the cordless doesnt come ngan mop, so just vacuum jer.

Aku amik this new Philips Sweet and Steam Plus nih coz selain vacuum, dia jugak untuk mop, steam some more. So 2 in one keje. Cuma dia bukan cordless lah. berwayar bagai. Takpelah. Dyson doesnt have the cordless for duo nih, dia meaning again ai nak yang vacuum and mop serentak hah macam tu.

WhatsApp Image 2018-05-21 at 12.22.29 AM

 

 

 

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.14.58 PM (5)

 

Kat most kedais jual mahal a bit lah, but ada Pearly Iman pi cek kat OU, depa jual half price some more for 2 days tuh, ciss…aku melepas yang tu coz aku pun dah beli ni kan, but i would like to buy another one for the upstairs gak actually. So takpelah, use this one first. coz im also aiming for Bissell brand, ni maybe ada masuk Malaysia but I dont want to buy from online Lazada bagai tuh, aku takut depa bawak dari mana2 tah. Mine nih pun beli from Lazada murah gak lah dari harga kedai, RM630.

Please get yourself of this gadget, sapu/vacuum and mop at the same time.

Hope this helps to those yang asyiklah tanya Kak Red kat igstories on this product.

I m happy and I will keep on buying other brands/product gak if i rasa sesuai sedap and tak mencekik sangat harganya. But seriously, Bissell is still in my wishlist. Perhaps for my birthday……

Comment: 2

16years and gone…

IMG_5338

 

This one, umurnya dari hari hadiah wedding aku. A fren by the the name of Encik Rosli gave me this, from him and his team. Till now masih lagi berkawan. So ini antara hadiah paling gah ler aku dapat masa wedding tuh. and this thing sangatttttttttttttttttttlah berjasanya. Zezaman dulu ada microwave memang sangat hado2 ler sangat orang kata kot. Skang tidak lagik.

So dah sebulan 2 nih, the START button kat panel nya tak function. Kena cucuk2, sesembur sket, tunggu bapak lama baru ler boleh dia menyala. Selama 16 tahun usianya, tak pernah pun dia buat hal. Paling obvious bila ada cikgu2 coach datang rumah, aku balik lambat so hegeh2 nak defrost keropok, tak boleh coz start function issue. Grrrrrrrrrrr!!!

So weekend baru nih, selepas berpasak2 di telinga laki aku, dia pun bukak.

Aku ingatkan dia bukak godek sket2 menyala ler…sampai ke akar umbi dia bikin.

 

IMG_5342

Berbogel hah! awatnya…satu button je kot yang problemo. Lelain sume ok, satu badan ko togelkan. ….. godek punya godek, motherboardnya hapa tah, laki aku temberangkan aku. dah tak boleh pakai. Dah boleh buang. Omeng…ini takkan nak beli online, ini nak super segera weih. Tengok online lelaju, harga microwave dalam ranging above RM200 jer…hah, aku suh dia pi beli jam2 tu gak. Aku tak nak yang ada oven bagai, yang merapu2 sume tuh. I just want to use for heating and defrost, tu yang pentingnya.

By the way laki aku letak ni kat luar pagar rumah, tunggu le nanti lori sampah datang amikkan, tak sampai bape jam kot letak, dah langsai. Lori ‘barang lama’ amik kot, or guards ke tak tau lah. Janji dah takde..but sayanglah, terima kasih National Microwave, berjasa banyak ko kat aku satu family. Dari aku baru kahwin sampai anak aku yang besau panjang hah.

IMG_5378

Tang nih, aku tak ikut le beli sama, up to laki aku to decide dia nak beli camna bagai. Itupun banyak gile gambar dia hantar for me to pick, aku suh dia pilih je ikut selera dia. Wpun dia dah jatuh cinta ngan Electrolux brand (for our dryer and dishwasher) but this time amik Sharp. The most cheapest kot. Aku dah cakap takyah nak merapu2 mahal coz kita nak pakai for reheat kopi awak jer, lelauk simple or even to defrost.

But the size a bit smaller than our 16 tahun National brand of microwave.

Bolehlah, dari takde. RM239 for this.

Comment: 5

ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer…

 

 

 

IMG_5265

ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer

IMG_5328

 

Another latest baby for our Red House. Pun aku beli online, seriously beli online lagi murah seii. So far so good, i missed the 9kgs so jadi la for 7kgs, sekali round punya baju daily cukup pakai. Dah takde issue for sidai baju bagai and tak yah nak buang masa sangatlah menyidai2nya kan. Cuma akan menjegilkan laki aku ngan bill api yang tinggi lah…kot hahahaha…biak pi lah janji the dryer helps our family so much.

For record, this was paid at RM2559 ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer EDP2074PDW *FREE FABER Dry Iron.

Yang free iron nih, aku tak bukak pun, dah tentu aku bagi orang….hadiah kahwin for my Ustazah mengaji recently. Bagi je lah dia, dah tentu tak berpakai pun. Ni tak yah piping ke kuor air kat belakang bagai, airnya kuor dari atas, 2,3 hari sekali buanglah air tuh. easy bee.

Right after aku beli nih….

my microwave yang 16 tahun lebih usianya, meninggal ler pulak. Haih..sok sok kita citer.

Comment: 3

Electrolux Dishwasher…

IMG_4844

Electrolux Dishwasher

 IMG_4843

This is the latest baby of the house. Product yang impromptu punya belianlah kiranya. Aku actually nak beli dryer dulu, but laki aku dok cucuk suh beli dishwasher first. Coz ni lagi macam diperlukan sangat. Well kat rumah tuh yang keje basuh plates bukanlah aku, goes to Abang. So aku memang nak memudahkan kerja dia sangat. Tak payah dah basuh2 pakai tangan kecuali periuk besar ke kuali sekawah bagai tu can lah.

So masa hari dedating ngan laki aku kat KLCC, aku nak beli terus but stock will come after a month. Haigh. Yang display dia nak jual dengan harga yang sama, which is not rightlah, Koman2 kena la ada depreciation sikit. dah dia tak nak bagi good price, aku pun balik rumah malam tu terus beli online. Lagi murah dari yang kat kedai ko tuh.

After 2-3 days pun sampai, but take about 4 hari kot baru dpt pasang coz aku macam biasa le tak caya kat laki aku kalau dia pasang. So better get the contractor to do. Makanya, ni siap lah dipasang oleh contractor. But coz we have space issue,  kat sini je lah yang boleh diletakkan.

Should have taken yang besau gajah but kang space issue lagi, some more aku ada chest freezer. Pastu long term plan kang kalau fridge rosak, if nak beli baru mesti nak amik yang 40 pintu (huh tak agak2), jadi lagi nak jaga space yang ada. So we settle with this je lah. Pun syukur sangat.

Aku tak basuh pinggan, so bukanlah aku yang pemalas hahahahah tapi aku menyenangkan kerja anak aku, si abang tuh. Or for kakak bila dia balik rumah from the hostel.  That s ok, i told kids already, ever since takde maid, ada je gadget yang make your life easier, mami will buy one. Insyallah.

Skang nih yang pending is the dryer, tu pasal the space issue. Masih lagi ngah pikir camne, kena panggil ahseng gak nih. Masa buat rumah tu, tak pikir nak ada dryer bagailah. ada le pikir but aku ingat nak tunggu w/machine ni jahanam dulu bagai baru lah beli dryer kan, so masih lagi timbang kati. Ada w/machine yang dah siap ada dryer one at a time, so maybe kita amik tu. Ke camne tengoklah. aku ni kalau tak dpt offline, aku beli online jerr. Lagi laju. hahahaha….

 

IMG_4542

bila pakai dishwasher  ni pulak, satu hal mencarik the maknek sabun dia. Bukan senang nak dapat hoi. Lam KLCC takdak, Tesco tarak, markets rumah aku pun yang melambak tu pun sama takdak. Bila google, semua marketsnya kat tempat2 rumah orang kaya sana. Jauh le lahai. But a fren of mine bagitau maybe ada kat Village Grocer Avenue K. So aku called, and supervisor tu very helpful to wassap aku gambar the brand yang aku nak nih. Finish brand is the famous one yang orang pakai for dishwasher lam Malaysia nih, jadi aku pun quickly ler pergi beli, hari tu gak. Since ada 4, pikir nak amik apa…so salt wajib. Powerball lagilah wajib, seterusnya is the liquid tu. Ini all arahan dari laki aku lerr…dia yang suh beli tu beli nih. My frens pun ramai yang suggest ni gak.

Cos dah tak pakai lagi tangan for basuh dishes, pakai le lagi tapi pakai untuk basuh yang bebesau je seperti kuali kawah segala kan. Jadi the stand dryer yang ada 2 sets tu, satu hok tinggi tuh aku dah simpan terus kat attic. Tak payahlah pakai bebanyak, pakai satu ni je sudah. To give space.

Anyway sejak dah ada dishwasher  nih, basuh sekali waktu malam jer. Kumpul bebanyak siang buta hari nya pinggan cawan bagai, dah nak tidur malam baru machinekanlah. Sok kuorkan jer dari dishwasher nih. Senang hati…sinki aku pun berkilat2 pasnih hiks….

IMG_4888

Jadinya begitulah, satu lagi supermak’s stuff dalam bucket list leh checked. Specially for abang, my son situkang basuh pinggan di rumah, to ease his life.

Oh speaking of this gak, if let say le aku berubah lagi pikiran sok sok nak pi beli dryer kan, apa yang molek? The brand lah, tak kisah ler just dryer or the washing + dryer.

Thanks for your tips.

Update: Chop chop, takyah bagi idea dah on the dryer….aku dah beli kau hahaha….(entry ni was done before akak beli, but now bought ordy). Later2 I show show riak takbur lah…

 

Comment: 9