Supermak

Start of 2017…

Hello 2017 :)

Dah 2 tahun aku tak buat imbasan of RM for setahun movements. Kekangan masa aka malas. Inilah my official entry after almost 2 weeks away from the blog. Ads is different story lah.

So sebab betapa sedapnya cuti blog kan, so hasilnya hari ni, light2 entry je lah. One of the days yang aku menyopping (memang hehari membeli but cant recall ler beli apapun sangat – maleh).

tapi yang ni, memang aku to die for lah.

IMG_4109

silapnya aku turun lambat gi melawat B&BW nih, banyak yang dah abis. Like shimmers, the selections of car perfumes (refills) pun tinggal 2 jenis jer. harga runtuh la kalau seketul dah 6inggit kan. The hand foam tu seketul jadi RM11. big bargains sangat. I dah ada lam 6 botol (3 ngah in use),so stock up lagi 4 ni, at least mau setaun kot baru abis. Btw, akak lagi suka pakai hand foam instead of soap. Foam tu lagi sedap hasilnya bila kita basuh tangan. So yang lagi 5 bijik tu pulak the pewangi rumah/rooms lah. Since ada 3 wallflowers plug kan, kena la beli lebih sket. At least satu bijik tu leh le tahan sebulan lebih. Semua 3 bijik pun aku pakai serentak kat rumah tuh. Pokaiiiiiii…..

Skang ni dah new year, takde dah kot sale. aku pun ngah cuti this week, so not sure lah. But memang kalau year end kena grab sangat, coz depa punya sale is better than other months. Kalau dapat la lagi beli kat US, kan best, ish ish….lelong2 je depa jual.

 IMG_4504

so supermak’s tips kali ni, dah lama buat ni buat baru ni ha nak mencanang. The eggs of bedsheets. Bedsheets ni ada orang letak sumbat sheetnya dalam pillow coverkan, but for me, aku sumbat the pillow and booster covers tu dalam bedsheets. Dan jadikan telur. Video tutorialnya ada dalam my instagaram. Kes nya aku fed up bila anak2 cucu of the bedsheets ni asyik ‘berjalan’ so one day aku buat sendiri experiment nih.

Yes as you can see, ada over 20sets of bedsheets dalam compartment nih. Semua all mine lah, king size. aku memang giler tukar bedsheets, apatah lagi membeli. Kesnya coz at least 2 hari sekali memang tukar new one, berbulu je ler laki aku coz dia yang kena nak pasangkan ke tilam (coz tilam sangat berat, tenaga pompuan tak mampu). alangkan tilam kakak pun sama, abangnya yang tolong pasangkan the bedsheets.

For bilik abang kakak pun, aku telurkan sama their bedsheets. But depa tidaklah 2 hari sekali tukar, ponek ler washing machinetuh. Once a week jer for them. Aku memang hobi, suka benau tukar cadar hiks…

Yang blue2 cadars dalam gambar tu, ada merah dalam2nya but coz bila fitted kan, biru yang clearly seen. Idok le aku giler biru heh. of cos red one di hati.

So nakkan tutorial video telur bedsheet nih, pi ler tengok dalam instagram akak.

IMG_4518

IMG_4519

dan last2 one. need favour. sapa tau mana nak dapat candles kuning nih. akak lupa ler akak beli kat mana candle kuning besau nih. Dah cari dalam blog pun tak jumpa. This is not from Ikea, itulah halahai lupaler. Size dia besar nih, taktau le ngapa akak beli kuning, surely takde merah ler tuh. Hah mana jualnya? Sapa tau? Roger2 lah akak please….

 

 

Comment: 1

Philips Cordless Vacuum Cleaner!!!

 hari yang ai tanya pasal cordless vacuum cleaner tu, hari tu gak akak dah pergi beli. Recommendation lambat sangat ke akak ko nih dah tak menyabar. Ai hari tu ada pergi carik kat BSP but takde jual tu yang first day masuk keje terus pi KLCC bawah kedai letrik tu, hah pilih memilih in less than 15 min terus bungkus beli.

IMG_2243

i tengok kat review on these Electrolux product, not bad jugak but bunyik dia wuihai, kuat betul, even the latest model tuh…

*boleh tengok kat IG akak, dalam MY STORY, ada all these maknek vacuums yang akak tried aritu**

IMG_2244

boleh kata most of yang kat situ akak tried. Dyson pun sib baik lah akak dah ada dia punya vacuum so as everyone knows the price untuk Dyson sangatttttttttttttttttttttttttttt mahallah benau (thank god i was sponsored by them hahahaha). Jadi ai nak kena beli 2 sets pulak nih, satu atas satu bawah, memang tak rajin ler nak turun naik ngan batang vacuum nih (vacuums lain sume ok lagi but berwayar2 ni eh tak berkenan dah lah…so old pesen, remeh leceh)

IMG_2250

Jadi ai puas hati dengan performance Philips masa buat testing. terus bungkus beli satu dulu.

IMG_2251

Mudah-mudahan hidayah untuk bertudung datang cepat :)

Went to MimpiKita to get this, my PS job for Yanok…takut kena sebat but  memang pun, tanya budak sales tu katanya tak banyak yang left out.  Tudung ni harganya RM148.40

IMG_2255

terkejabakan di Isetan while waiting for Yanok’s tudung to be packed, terbeli…

IMG_2256

a nite before husband dok cakap ‘my perfume tinggal sebotol jer’ jadi itu memang kerja aku lah, so dalam terjebak tu aku belikan la sekotak nih, Kenzo, ada perfume and jugak shower gel. I memang avoid all the package yang comes with shave tu sumer, coz my husband tak pakai, if beli,dia pakai lah if tak beli tak pakai lah. Jadi tak yah ler memenda sume tuh…

bagus tak bini ni sorang, laki petik je cakap barang takde, sok dah dapat. Eh ai tak dengar pun lagik dia cakap thank you so much cik puan,...ke masa dia cakap aku dah membuta hek?

 Versache merah tahun ni je akak beli sampai 6 botol sudah, all finish boliau. Sedap, ai suka sangat the smell, one of the first perfumes yang ai mula collect dari zaman anak dara permulaan hadiah dari suami (masa tu was fiance).

IMG_2264

unbox all done by Abang…

IMG_2266

dan Zeeshan officiated the product, happy betul. Jadi so far dah seminggu pakai nih memang sonoklah, sedap pakai, atas carpet ke, lantai ke, all sedap. OK yang ni harganya RM699 about 700 lah kan, kat satu online site nih (bukan nama sebenar) harganya RM600, but rasanya tu warranty dia setaun, unlike beli yang 700 ni warrantynya 3 taun ke 5 taun tak silap. So i m gonna grab another one gak lah, coz really love the product or maybe other brand tu tak pasti. I nak pergi siasat kat mall lain pulak. Macam ni kena wajib beli 2 tak cukup satu. sudahnya vacuums melambak2 kat rumah tak berpakai hahahaa…takpelah semuanya pun dah served us quite a while sangat, yang ada tu lebih 10 taun umurnya pun masih molek pekerti lagik.

IMG_2416

jadi if you tanya akak if this Philips is highly recommended or not, ai would say YES!!! First time sebelum pakai kita charged over night, so far kita tak pernah lagi pakai lebih dari 30-45min but tiap kali dah pakai kita terus chargekan, was told if battery habis kena charge up to 16jam to fully charge, gitu kau kan. But oklah, most of the cordless vacuum cleaners pun macam tu lah, bih kurang jer jugak. so far i m happy with this new gadget of our red house. This one codenya ialah Philips FC6170!

Comment: 4

Renewed driving license, yey!

IMG_0994

my record cemerlang this week ialah renewed my driving license yang expired sehari.

Itulah pun supermak le sangat, terlajak sehari, though i have set in my calendar – reminder seminggu awal pun coz of so many dramas here and there…hemm.

Lepas tu tanya laki tanya member, boleh buat renewed kat Pos Msia (dulu pun buat gak situ but it was 5 years ago) yelah gomen kita kan manjang je tukar rules and regulations mana le tau kot bertukar angin lagi.

Jadi miracle bila kat Pos Msia pun takdak orang sangat, yang KLCC outlet ler. Ada 2 numbers je before me, lunch hour tuh. Ai is hebat hahahaa! Gila kau aku turun pos msia tu pun rasanya 5 taun sekali gak kot. or moreeeeeeeeeeeeee.

N yes, i paid for max 6 tahun terus! 2022 nanti baru expire.  Ai is malas ler nak buat setaun2 heh, kalau ada 10 taun terus aku buat but pos msia ckp max for me is 6 yrs. I paid for RM167.10 .

IMG_1020

ini driving license lamo, gambar ni pun masa mengandungkan abang 16 yrs ago (yg ni pun dari renewed too). So yang baru nya license macam IC gak lah.

Total time of waiting and buat around 5min max. Well done Redmummy!

Update: a fren of mine just told me, dia missed to renew her license (2 years lapsed) so kena repeat all around again, from amik driving class, bla bla yadayada…dah appealed kat JPJ pun tak lepas, jadi makanya, jangan ler sampai terlajak 2 tahun kak oiiii…nangis nak ulang semula P bagai, wuii..

Comment: 4

Ramadhan Kareem…

Dah Ramadhan ye kita

Sunday night tu, dapatlah anak2 aku pergi tarawikh (i still cannot go coz of Zeeshan, ditakuti bila kita solat dia tak leh takkan dok diam and mengular ke mana, risky). So just RD and abang kakak je pergi. But hehari biasa coz apaknya kerja, so Abang je lah yang pergi tarawikh sorang2 coz kakak memang aku tak izinkan, unless if bapaknya ada. Risau macam2 hal padahal abang cakap ramai je orang jalan kaki dari rumah ke masjid tu Mom. but takpelah, aku memang possessive mak pun so tak nak ler amik risiko. Even abang pun yang pergi sorang tu pun I always rasa tak sedap hati je selagi dia tak sampai rumah on time. Gitu ler.

So hehari lain, kami buka di rumah jer.

IMG_4261

First ramadhan aritu, aku balik kerja, amik Zeeshan and baru masak. Tak singgah bazar coz cuti sekolah so i let abang pergi yang near by to our house but my boy ni suh beli kueytiau goreng utk kakak dia beli yg ladna punya hahaha.  Air kakak pun takde. So tak leh lah, kena aku gak sendiri pergi beli. Aku first day masak buat ikan siakap stim tapi aku tak kukus ler (kukus ada tapi aku malasnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nak mengukus hish), so aku buat short cut jer, sama gak rasanya, sodap baitu. Ada gak sambal telur rebus and jugak ayam goreng perap.

Sayangnya ayam goreng perap aritu, laki aku beli ayam tua rupanya, liat masyallah  nak makan. so tak lalu ler nak makan. So buang gitu jer, 2 ekoq kau (goreng sikit jer ler).  So esoknya laki aku beli ayam molek sket, 2 ekor gak, aku mintak dia siang sesiap, nak suh da tolong perap tak pandai le pulakkan. Jadi balik tu baru aku perap. Ayam goreng perap ni, ikut mood le apa resepinya, kita yg buat dia kita campak2 jer dalam tu. Adakalanya aku letak all the jenis kari2 gak dalam tu, kunyit wajib gak ler, daun kari segala. Serai pun. Adakalanya aku letak halia yang dah cincang hehancur kecik halus tu, daun kari and sos tiram (eh ni wajib ada).  Sometimes aku tetukar la perapnya letak ngan black pepper, white pepper, herbs. The idea is to gaul and perapkan a nite before, coz aku buat perap yang jam2 tu gak, dia tak kill sangat rasanya. Kalau datang hari lain, perahan lemons or limau purut kasturi tu pun aku perapkan sama dalam ayam tuh. Dah perap2 tu, nanti taruk minyak and goreng le, eh lam ayam tu letak le gak garam. nak add on kicap pun boleh, serai tadi tu cincang halus. Daun kari kalau sekor tu letak le 3,4 ulas, carikkan. Ya Allah sedapnya ayam goreng perap nih haih…

so itu resepi ayam goreng perap hakak ler…bahan perapnya bergantung pada bahan yang ada di dapur pada hari tu ler. Kadang2 kayu manis or jintan bagai tu pun akak letak gak, sodap je sume tuh. Like i said, kita buat dia :) .

IMG_4260

Then sahur biasanya aku panaskan lelauk yang aku dah masak masa buka, lagipun memasing bukan makan bertambah pun waktu sahur, dah kira baik ler mata memasing terbukak, dulu kakak tu tidur sambil makan hahahaha, skang dah besau ler. Tapi goreng ayam masih kena goreng gak ler, bukan takat panaskan lauk je.

Esoknya 2nd Ramadhan aku sendiri pergi bazar, so balik kerja aku singgah dulu ler, yang kat Hajris/JPJ Permaisuri tu, skang dah bertambah2 stalls nya kat situ jadi aku pusing buat seround. Laksa kosong takde hapa (just telur and laksa and kuah 3 benda ni jer) 5hinggit kau! Silap beli memang dapat gerai mahal. Tapi kakak suka rasa sedap. Hok laksa mee bagai nih kan anak2 2 orang tu kena makan masa kol 10malam depa, lepas tarawikh bagai tu kan. Hah diorang le makan. Aku dah alkhatam tidur kot hahahaha…

Speaking of tidur, coz i had to wake up at 430am every morning for sahur preparation, aku skang tidur awal ler.  Masa tidurkan Zeeshan jam 9malam tu aku melayan mata aku sekali lagipun solat sume siap dah.  So ha kat bazar tu beli memacam ler, aku biasa bawak satu shopping bag yang aku campak all barang belian dalam tu. no handbag, bawak purse jer.

dah habis beli bagai baru le aku amik Zeeshan and terus balik rumah. Salin baju, pakai apron and masak bagai, coz kakak skang cuti sekolah dia yang tolong masak sama ler. Abang ada kerja2 lain nak kena buat, late petang gak tu nanti abang keluar kejap pi beli cendol dia, susah nak dpt cendol yg sedap except the one yang dia suka kat BTR tu.

So sambil masak tu sambil bagi Zeeshan makan gak, or dia makan sendiri (yakni akan bersepah for sure), day 2 tu aku masak ayam goreng perap lagi (ini menu wajib ler hehari kena ada melainkan aku buat ayam masak lain so aku tak buat le perap), udang masak lemak and sup bayam rebus. Pastu coz kan pergi bazar kan lagi ler bloated perut hah, dengan kuih bagai. bubur kacang merah. Hish…

IMG_4287

Day 3 aku buat kari sotong, kerang rebus and ayam goreng perap again, also ada balance bayam ari sebelumnya lom masak, sebelum kecut aku rebuskan gak. Bazar pun pergi gak.  Routine. Penat takpelah, anak2 nya pasal, depa pun banyak buat keje rumah this week. Anak2 aku tu yang 2 teenagers tu lah, makan macam ada perut 80kilog kosongnya. Aku makan sikit dari depa pun dah macam pregnant 9 bulan, yet depa hish…boleh keep on repeating makan plak tuh. Sahur pun lepas makan nasi, roti, biskut, dates 3,4 pcs. Hebat le ko bang.

The 4th day of the week of cooking hehehe…but sahur masih masak ler. Sup ayam, sayur campur and telur mata simbah kicap hahahaa…hok nih takde ayam goreng perap le coz dah ada sup ayam tuh. Rumah aku memang hehari wajib ada ayam, depa semua suka benau ayamnya than ikan.

IMG_4285

my 5th – 7th day, Insyallah berbuka di luar. One thing for sure, if weekeend memang kita kena buka di luar coz anak2 aku adalah sangat suka dengan buffet spread. Tak rugi bawak depa pun, they can eat them all hahaha…

So for today, Insyallah i m having berbuka puasa with my parents and my in law too, we purposely amik cuti to spend and berbuka with them. Kalau hal kemas2 dapur tu, since school holidays ni abang yang tolong basuh plates maknek bagai lah, kakak tlg sapu mop dapur tu. For after sahur tu, aku suh diorg tinggalkan je, nanti pas bangun dah nak masuk tenghari tu baru basuh lah, bagi chance kan. But kang dah start sekolah balik pun aku tak bagi depa buat pun after sahur tu. mak kau dah pong pang2, korang dah pi sekolah pun so nanti bapaknya le yang bangun thari tu nanti leh basuhkan.

wow this is one of my entry yang macam rajin giler hahahaha…yet  i m so damn bz. Thank God it s ramadhan.

Comment: 2

Dapur gas rosak??

Korang ingat tak (readers lama sure ingat) yang kisah my dapur gas kat rumah lama rosak and RD rushed pergi beli malam tu gak when the shop was about to tarik tutup pintu jer….very the dramatic betul. dia ler jugak yang pasangkan segala bagai.

So our hob and hood di Red House, considered baru ler, not even a year. So past few months dah mula rosak one by one. Ada 3 hobs, memula yang kanan, pastu yang kiri dah mula tak menyala. Imagine aku kena masak dengan yang tengah api kecik tu. Yang kiri tu masih bernyawa lagilah if over the weekend kan (RD pasangkan donno how bagai).

So paling buat aku dah naik darah bila yelah this week kan kakak ada class full day so i need to prepare bekal yang lebih sikit lah (bear in mind all of my kids tak pernah beli kat kantin sekolah, chinese school mar…).

Bayangnkan the api kiri kanan tak leh nak jalan gak and kena pakai api kecik. Next week is already ramadhan and i need to pong pang masak for the sahur buka puasa, mana boleh dengan api kecik ni heh, adalah tidak wajar.

Dan aku kalau dah hangin aku bebel2 kat laki aku ler. wassap dia yang ngah keje, suh dia pi beli baru by esok gak, gantikan.

But pastu malam tu aku mcm terpikir takkan le belum setahun dah nak ganti baru, banyak le cantikkan. So aku google here and there (yang aku dok suruh laki aku siasat berbulan dulu tak dibuatnya), rupanya ada service gas dapur.

Jadi aku tanya member aku, tanya adik aku, dapat le 2,3 contacts, malam tu gak aku tepon depa booking suh datang esok pagi nya gak.

hah kau! Aku suruh laki aku contact, dia jawab ‘ok esok i callkan’

hallooooooooooooo, nak aku hangin lagi ker, esok nak call bila orang tu nak datang, so aku take over ler lagi molek, lagi cepat, i cannot tahan already, malam tu gak aku dapat orang, esoknya orang tu datang.

IMG_3959.

habis dia bukaknya!

memang le sebelum ni laki aku dah godam dalamnya tapi tak le sedeep macam nih, so bila dah tau punca bagai, kena tukar maknek bagai, barulah tau why segala. Kan air and minyak yang kita masak tu yang tumpah2 kat dalam hob tuh, masuk ke dalam bagai, so dalamnya jadi berkarat (ye walaupun blom setahun). Itu puncanya.

Tapi selama setahun masak ni pun, aku masak weekend jer (weekdays jarang sangat) coz mak aku yang masak, 2,3 weeks ni je yang mak aku tak masak dah coz mak aku tak sihat kan, so aku le yang masaknya.

 

IMG_3960

Lepas 2 jam dia godek godam bagai segala, barulah sihat walafiat my dapur gas.

Nasib baik ler aku sedar diri akal panjang untuk panggil service man ni instead of beli baru

lagipun laki aku malas nak dengar tazkirah bininya bebel pasal dapur gas dia jawab je ler, ok ai ll buy a new one tomorrow

dari ko poi beli dapur gas baru yang lom setahun usianya baik le aku makan duit ko tu heh

 

IMG_3958

dan baik pulih sudah the dapur gas. engkau kalau tak sihat lagi aku dah planned dah nak amik yang brand lain yang jenis lagi cun melecun hah ko jangan nak buat hal lagik yek. Raya nak dekat nih, aku nak buat rendang ketupat segala kang.

paling penting for masak2 bukak puasa tu ler, aku jenis pantas cepat, mana boleh tunggu sesatu lauk masak, mesti nak sekali rap 3 dapur nak pakai. ai is cannot ler seselow niiii

 

IMG_3961

dan 5 minit lepas dapur gas tu baik pulih, abang goreng keropok. Dan hasilnya, too closed ngan dapur gas, habis mak kau punya mangkuk fav. Walaupun mangkuk ni biasa2 jer but usianya dah over 15 years kot, dan kita surely ada yang mangkuk fav kita kan, hah ni salah satunya. abang ooo abang, api kuat benau ko buat bang oiiii

Service dapur gas tu was RM200, 2 jam, termasuk spare part yang dia tukar ganti segala, If lah kan aku tau ada service gini dari 6 bulan lepas aku dah panggil, eiiii, encik suami pun sama, bini dah berzikir berbulan2 pun dia buat pokak yooo…

kalau lebih 5 taun ke engkau jahanam aku tak kisah gak beli baru kan, ini baru sangat heh.

Oh apapun, hari ini, 2 June, genap setahun kami berpindah dah menetap di Red House. Today was the day. Happy Anniversary Red House :) .

Comment: 10