Red House

Bzbzbz…

Bz over the weekend

anak bongsu demam panas

LV pulak baru pas spayed and kena gak monitor sama

Chanel tak dak, pi merenyam rumah boyfriend dah seminggu, maybe lagi 2-3 weeks baru balik.

Sunday ai kena jadi one man show for everything.

Saturday pun but ai went out with my daughter for :

1. Lepas masak hantar lauk pauk nasi bagai to VA coz the 3 boys mengecat rumah tuh, lahanad tenant Sudan tu memang menyonteng kat rumah aku.

2. Pastuh we both pi hospital, visit my youngest brother admitted

3. Pi Haslam restaurant balik (twice) depan spital tuh

4. Patah ke VA hantar minum petang for the boys, singgah gak kedai jambu beli air special and jambus for the 3 boys

5. Patah balik ke rumah for asar and few stuff

6. Masih lagi ngan kakak whole day, ke SSF Cheras pulak

7. Pastuh ke Tesco Cheras

8. Balik…dah malam. Depa boys pun balik late petang and pas maghrib pi potong rambut pulak. Dah kat kol 10 kot baru depa balik makan (pun dinner aku beli from Tesco for them coz lauk lunch semua abis depa pulun masa kat VA)

Almost midnite, Zeeshan starts demam, kol 3 pagi muntah belahak.

Sunday pagi RD sent LV to vet for spay, and dia terus dok bertangga kat VA till midnite, sambung ngecat rumah lagik. Kids semua ngan ai kat Red House.

But ai dok berjaga layan Zeeshan lah mostly coz dia masih kedemaman.

In between hantar lauk lunch for RD, pi sekolah kakak noon tu gak coz hantar her stuff first (if not petang sesak nak masuk sekolah sampai highway)! Abang tolong jaga adiknya. Food bag kakak jer sampai 2 bags kau.

Baru setengah jam sampai rumah, Vet called amik LV. Pusing pi petshop beli dulu carik carrier (another carrier kat rumah boyfriend Chanel pulak), dah amik LV, pusing balik 2 petshops coz nak kena beli her Elizabethan collar. Monitor LV sesambil, monitor gak Zeeshan.

Dapat terlelap gak mata 30min petang Ahad before sending off Kakak to her hostel back. As expected, jem kuasa 3 kali ni, nasib baiklah dah hantar her stuff earlier. So sebelum sampai gate sekolah, Kakak turun lenggang kangkung jalan kaki je masuk sekolah, by the time dia sampai hostel dia pun, kete aku takkan lepas gate tuh, seriously semua makpak kol 6 la baru nak hantar anak balikkan. hiks…

No to mention sehari suntuk  my resdung dok attack, malas nak makan ubat siang2 hari coz kang drowsy wpun ubat tu tak ngantuk pun.

haih…nak transfer gambar to laptop pun malas, nak sort out toys Zeeshan pun malas, dah 2 weeks delayed.

Oh dah 4,5 hari gak aku takde suara, buat igstories pun ngan suara seserak. very the ella. Kes bahananya makan 8 bijik pisang on Thurs, betul…sampai hilang suara. So memang combo. Later..ai is so tired.

Comment: 3

16years and gone…

IMG_5338

 

This one, umurnya dari hari hadiah wedding aku. A fren by the the name of Encik Rosli gave me this, from him and his team. Till now masih lagi berkawan. So ini antara hadiah paling gah ler aku dapat masa wedding tuh. and this thing sangatttttttttttttttttttlah berjasanya. Zezaman dulu ada microwave memang sangat hado2 ler sangat orang kata kot. Skang tidak lagik.

So dah sebulan 2 nih, the START button kat panel nya tak function. Kena cucuk2, sesembur sket, tunggu bapak lama baru ler boleh dia menyala. Selama 16 tahun usianya, tak pernah pun dia buat hal. Paling obvious bila ada cikgu2 coach datang rumah, aku balik lambat so hegeh2 nak defrost keropok, tak boleh coz start function issue. Grrrrrrrrrrr!!!

So weekend baru nih, selepas berpasak2 di telinga laki aku, dia pun bukak.

Aku ingatkan dia bukak godek sket2 menyala ler…sampai ke akar umbi dia bikin.

 

IMG_5342

Berbogel hah! awatnya…satu button je kot yang problemo. Lelain sume ok, satu badan ko togelkan. ….. godek punya godek, motherboardnya hapa tah, laki aku temberangkan aku. dah tak boleh pakai. Dah boleh buang. Omeng…ini takkan nak beli online, ini nak super segera weih. Tengok online lelaju, harga microwave dalam ranging above RM200 jer…hah, aku suh dia pi beli jam2 tu gak. Aku tak nak yang ada oven bagai, yang merapu2 sume tuh. I just want to use for heating and defrost, tu yang pentingnya.

By the way laki aku letak ni kat luar pagar rumah, tunggu le nanti lori sampah datang amikkan, tak sampai bape jam kot letak, dah langsai. Lori ‘barang lama’ amik kot, or guards ke tak tau lah. Janji dah takde..but sayanglah, terima kasih National Microwave, berjasa banyak ko kat aku satu family. Dari aku baru kahwin sampai anak aku yang besau panjang hah.

IMG_5378

Tang nih, aku tak ikut le beli sama, up to laki aku to decide dia nak beli camna bagai. Itupun banyak gile gambar dia hantar for me to pick, aku suh dia pilih je ikut selera dia. Wpun dia dah jatuh cinta ngan Electrolux brand (for our dryer and dishwasher) but this time amik Sharp. The most cheapest kot. Aku dah cakap takyah nak merapu2 mahal coz kita nak pakai for reheat kopi awak jer, lelauk simple or even to defrost.

But the size a bit smaller than our 16 tahun National brand of microwave.

Bolehlah, dari takde. RM239 for this.

Comment: 5

ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer…

 

 

 

IMG_5265

ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer

IMG_5328

 

Another latest baby for our Red House. Pun aku beli online, seriously beli online lagi murah seii. So far so good, i missed the 9kgs so jadi la for 7kgs, sekali round punya baju daily cukup pakai. Dah takde issue for sidai baju bagai and tak yah nak buang masa sangatlah menyidai2nya kan. Cuma akan menjegilkan laki aku ngan bill api yang tinggi lah…kot hahahaha…biak pi lah janji the dryer helps our family so much.

For record, this was paid at RM2559 ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer EDP2074PDW *FREE FABER Dry Iron.

Yang free iron nih, aku tak bukak pun, dah tentu aku bagi orang….hadiah kahwin for my Ustazah mengaji recently. Bagi je lah dia, dah tentu tak berpakai pun. Ni tak yah piping ke kuor air kat belakang bagai, airnya kuor dari atas, 2,3 hari sekali buanglah air tuh. easy bee.

Right after aku beli nih….

my microwave yang 16 tahun lebih usianya, meninggal ler pulak. Haih..sok sok kita citer.

Comment: 3

Electrolux Dishwasher…

IMG_4844

Electrolux Dishwasher

 IMG_4843

This is the latest baby of the house. Product yang impromptu punya belianlah kiranya. Aku actually nak beli dryer dulu, but laki aku dok cucuk suh beli dishwasher first. Coz ni lagi macam diperlukan sangat. Well kat rumah tuh yang keje basuh plates bukanlah aku, goes to Abang. So aku memang nak memudahkan kerja dia sangat. Tak payah dah basuh2 pakai tangan kecuali periuk besar ke kuali sekawah bagai tu can lah.

So masa hari dedating ngan laki aku kat KLCC, aku nak beli terus but stock will come after a month. Haigh. Yang display dia nak jual dengan harga yang sama, which is not rightlah, Koman2 kena la ada depreciation sikit. dah dia tak nak bagi good price, aku pun balik rumah malam tu terus beli online. Lagi murah dari yang kat kedai ko tuh.

After 2-3 days pun sampai, but take about 4 hari kot baru dpt pasang coz aku macam biasa le tak caya kat laki aku kalau dia pasang. So better get the contractor to do. Makanya, ni siap lah dipasang oleh contractor. But coz we have space issue,  kat sini je lah yang boleh diletakkan.

Should have taken yang besau gajah but kang space issue lagi, some more aku ada chest freezer. Pastu long term plan kang kalau fridge rosak, if nak beli baru mesti nak amik yang 40 pintu (huh tak agak2), jadi lagi nak jaga space yang ada. So we settle with this je lah. Pun syukur sangat.

Aku tak basuh pinggan, so bukanlah aku yang pemalas hahahahah tapi aku menyenangkan kerja anak aku, si abang tuh. Or for kakak bila dia balik rumah from the hostel.  That s ok, i told kids already, ever since takde maid, ada je gadget yang make your life easier, mami will buy one. Insyallah.

Skang nih yang pending is the dryer, tu pasal the space issue. Masih lagi ngah pikir camne, kena panggil ahseng gak nih. Masa buat rumah tu, tak pikir nak ada dryer bagailah. ada le pikir but aku ingat nak tunggu w/machine ni jahanam dulu bagai baru lah beli dryer kan, so masih lagi timbang kati. Ada w/machine yang dah siap ada dryer one at a time, so maybe kita amik tu. Ke camne tengoklah. aku ni kalau tak dpt offline, aku beli online jerr. Lagi laju. hahahaha….

 

IMG_4542

bila pakai dishwasher  ni pulak, satu hal mencarik the maknek sabun dia. Bukan senang nak dapat hoi. Lam KLCC takdak, Tesco tarak, markets rumah aku pun yang melambak tu pun sama takdak. Bila google, semua marketsnya kat tempat2 rumah orang kaya sana. Jauh le lahai. But a fren of mine bagitau maybe ada kat Village Grocer Avenue K. So aku called, and supervisor tu very helpful to wassap aku gambar the brand yang aku nak nih. Finish brand is the famous one yang orang pakai for dishwasher lam Malaysia nih, jadi aku pun quickly ler pergi beli, hari tu gak. Since ada 4, pikir nak amik apa…so salt wajib. Powerball lagilah wajib, seterusnya is the liquid tu. Ini all arahan dari laki aku lerr…dia yang suh beli tu beli nih. My frens pun ramai yang suggest ni gak.

Cos dah tak pakai lagi tangan for basuh dishes, pakai le lagi tapi pakai untuk basuh yang bebesau je seperti kuali kawah segala kan. Jadi the stand dryer yang ada 2 sets tu, satu hok tinggi tuh aku dah simpan terus kat attic. Tak payahlah pakai bebanyak, pakai satu ni je sudah. To give space.

Anyway sejak dah ada dishwasher  nih, basuh sekali waktu malam jer. Kumpul bebanyak siang buta hari nya pinggan cawan bagai, dah nak tidur malam baru machinekanlah. Sok kuorkan jer dari dishwasher nih. Senang hati…sinki aku pun berkilat2 pasnih hiks….

IMG_4888

Jadinya begitulah, satu lagi supermak’s stuff dalam bucket list leh checked. Specially for abang, my son situkang basuh pinggan di rumah, to ease his life.

Oh speaking of this gak, if let say le aku berubah lagi pikiran sok sok nak pi beli dryer kan, apa yang molek? The brand lah, tak kisah ler just dryer or the washing + dryer.

Thanks for your tips.

Update: Chop chop, takyah bagi idea dah on the dryer….aku dah beli kau hahaha….(entry ni was done before akak beli, but now bought ordy). Later2 I show show riak takbur lah…

 

Comment: 9

The story of the ’5 sisters’…

Ini special entry yang direquested oleh Yana aka Ediyana.

Camne ke haku memblend sampai 3 bulan boleh bertahan kan. The methods  ni senang jer. aku belajar dari mak ajah. but mak buat tak sampai 3 bulan dah abis, mak aku tu lain ler, dulu dia memasak lagi banyak ‘sampah sarap’ dalam masakan also banyak dishes so lagi cepat habis lauk pauk. Udahlah tu masak banyak untuk 2 rumah, one for mine one for hers gak. So memang cepat abis lah. But sejak setahun lebih dah, mak ajah dah tak datang rumah aku masak, so tu yang aku sendiri take over. Pastuh mak nak datang balik but aku cakap tak yah lah….ai can manage. Dia risau aku bz bagai, tapi alhamdulillah aku boleh survived. Setiap hari aku masak…hari pergi wedding jer baru aku tak masak hiks…

IMG_2721

untuk makluman, akak ada chest freezer. So tu pasal all the bahan2 blending leh tahan berbulan2 coz dok dalam chest freezer nih.  Kalau harapkan fridge biasa tu jer, mana ler muat and tahan coz asyik bukak katup je the freezer tuh kan.

Bahan basah macam ikan ayam daging udang sotong tu:

1. aku siang awal2 and pack it lam bekas kekecik and siap asingkan

2. ayam yang ko tengok atas tuh, semuanya hok isi, untuk diperap dan digoreng

3. for breasts or drumstick pulak, aku dah asingkan dalam 3pcs dalam setiap bekas, meaning setiap  kali masak, kuorkan sebekas, memang masak pun 3 ketul ayam jer. Coz yang makan sehari sekali tu abang apaknya and adiknya. Bebekas ayam ni akan jadi dalam 6,7 bekaslah, bergantung pada bape ekor ayam yang laki aku beli over the weekend.

4. daging tu pun aku asingkan 3 bekas. satu dah buat asam pedas daging tetel tu kan, satu lagi nanti maybe buat soup, satu lagi tu nanti buat kari daging ke. tengok mazhab aritu nanti masak apa hahahha

5. same goes to the ikan, semua berlainan bekas dan jenis. Nak masak je, hah capai le kuorkan. cencaru sebekas, kembung sebekas, tenggiri sebekas. listnya gitu. Ikan dimasak biasanya 2 ketul (macam contoh ikan tenggiri masak lomai), so seketui besar akan buat makan by apak and anak bujang, seketui lagi untuk Zeeshan bawak pi sekolah.

IMG_2722

IMG_2724

akak malas betul nak kuorkan semua yang dah blended dari freezer nih, so ini yang boleh disnap. Kids will blend asing semua nih. Kerja abang akan blend:

1. Kunyit

2. Halia

3. Bawang merah

4. Bawang putih

Kakak pulak akan pipih cili kering, rendam and blend

5. buat cili boh

all 5 ni aku panggil, the 5 sisters. My language kat rumah, sebelum aku sampai rumah, lagi 5-10min abang akan kuorkan the ’5 sisters’ nih. termasuk serai dah siap tumbuk. 6 sisterslah.

pahe?

Semua blended ni, masuk lam bebekas yang korang nampak tuh. and datekan, and simpan lam chest freezer. Bertahan 3,4 bulan. Untuk dipakai harian pulak, ada sebekas each for all 5 sisters dok dalam fridge. Agak2 lagi sehari 2 any of the 5 sisters akan habis, aku akan kuorkan sebekas from the chest freezer letak lam fridge, pindahkan ke situlah. Coz dia ngah bapak beku, jadi kenalah makan hari gak untuk didefrostkan. Melainkan darurat, tak gak ko melembut, aku defrostlah kat microwave (kan ada button for defrost kat microwave tuh).

Jadi camtu la caranya akak blend. Campur air le coz mana boleh keras mengejang lam blender bila nak blend. Tapi ai need to invest to good blender lah, walaupun 3 bulan sekali je pakai, 2 blenders untuk buat ni semua, tak power lah. Anak2 komplen je lagik for blend tak sedap, aku akan melompat terus beli yang baru lagi gah power hehehehe….ai thank my kidslah, coz depa memang terer buat blend ni semua. u can recommend gak apa blenders yang good the best the boom to buy?

Untuk hehari biasa if need to blend, macam contoh, biji buah keras. tu tak yah blend ler, setakat nak pakai 3,4 bijik sekali masak, akak pakai batu lesung je lah.  So means for blending nih, abang akan buat 4 kali blend, kunyit ngan halia tu tak yah hiris kulitnya bila blend, masukkan je sekali arung lam blender. Bawang putih, beli terus yang dah siap kupas kulitnya, for bawang merah, pun abang akan kupas kulitnya. Jadi tu pasal keje 4 sisters tu abang buat coz untuk cili boh, kena ada masa bertenang pipih cili kering and rendam ngan air panas bagai, tu mmg job kakak.

Me…monitor dan mendidik anak2 aku menjadi manusia yang tau ‘jalan ke dapur’ hehehehe…

IMG_2726

i memang jarang letak bebenda yang aku masak dalam nih, remeh ler. Masak je pun. But i did updated semua dishes yang aku masak kat Instagram, the IG Stories. Sesila ler tengok situ. Beribu orang tengok dari situ pun. Ini aritu nya cooking, asam pedas daging tetel and kobis masak lomak putih. Weekdays ai tak masak banyaklah, setakat my 3 boys tu je yang makan (i dont eat gak coz carbs oil santan ni semua memang my pantang, fatty marrrr).

Hari yang kakak balik, special, 4,5 jenis lauk, termasuk hari yang pi visit dia, upon apa yang dia request mintak menu apa. Hari2 lain, ikut abang nya menu, apaknya telan jer, janji kena ada pedas. tu aku  dah back up sebekas sambal ikan bilis pedas gak. Abang is wajib ada ayam, manjanggggggggggg je ayam, tu yang aku asyik buat kari ayam lah, ayam masak lemak, ayam masak kurma, ayam masak merah, ayam perap, u name it lah, semua jenis ayam abang nak.

Weekdays gak since 3 orang tu je yang makan, and depa hanya makan sekali sehari je cos (kena ulang balik citer nih).

1. anak sulong aku balik sekolah dah petang, so dia makan late petang tu as his early dinner

2. laki aku pi keje kol 2-3 petang, so dia makan sebelum pergi kerja tu ler, sekali jer. Malam dia balik lambat ler, kol 2-3 pagi (again, Germany hours).

3. Zeeshan pun makan sekali je, petang balik sekolahnya, early dinner ngan abangnya. but lam seminggu tu 2,3 kali aku akan packkan yellow soup (masak pindang), or chicken soup or fish soup untuk dia bawak ke sekolah. Leh makan ngan kenkawan gak.

4. Aku masak setiap petang, balik dari kerja. Kitchen tutup before Maghrib.  Sejuk je semua lauk pauk yang dimasak, aku simpan lam fridge.

5. Esok siang sebelum laki aku pergi kerja, dia akan kuorkan lelauk pauk ni and panaskan, and ngap.

watamat. semoga tips blending menyelamatkan kamu jugak.

Inilah cerita, the 5 sisters.

 

Comment: 6