Red House

Masalah baju sekolah putih – kotor daki?? eh ni bukan iklan pung

Diversion.

Those asking about me and RD. nothing. kan dah cakap, for over 17 years, laki aku memang tak geti nak selamatkan the marriage, jenis yg, ‘lantaklah’ hah…it s always on my shoulder jer bila nak save the marriage.

So sama jugak dengan kes2 isi dalam rumah.

Whitening issues?

Dulu takde pulak issue sangat ngan anak2 sekolah baju putih coz depa half sekolah lain, petang pulak sekolah lain kan (specially masa depa 2 orang tu sek rendah lah).  but but bila Zeeshan dengan satu jenis sekolah sahaja, from morning to 5pm dengan baju yang sama. for 4 days (1 day pakai sports uniform). adalah sangat tak best yek. Daki leher dia omanghaih…

of cos being supermak, aku pun korek sana sini ilmu kat gang2 instagram.

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.48 PM (2)

Champaca and Rose!

Sabun serbuk yang THE BEST! Bukan takat baju putih, baju kekaler pun sesuai. Segala jenis kotoran, ko sebut, hilang!! Baju putih pun sama, tak perlu nak rendam semalaman, rendam yg dalam w/machine tu jer for 70minutes (for my machine) semua baju putih kembali bersinarrrrrrrrrrrrrr. hah ayat cam iklan sangat.  Harganya yg small size is RM17 but yg besau is RM27. Boleh dapat online, google je lah or even kat most shopping sites pun ada gak. But not at the big market. I love this. Dah 3,4 bulan aku pakai brand nih, dah restock banyakkkkkkkkkkkkk and habis beratus2 coz of restocking lah.

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.49 PM (1)

ini pun famous gak kat Australia, but dah ada jual kat most markets kita. Boleh buat sental. I got this as a present from my gf…

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.49 PM (2)

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.14.58 PM (6)

ini pun wajib ada gak. Kalaulah daki ko sangat 5star and bebetul pakai Rose pun tak leh hilang, hah amik je bleach pen nih, tepek kat daki tuh. Memang hilang ler. Just mahal le ni sket, kena la jejimat sangat. bout RM12.90 camtuh

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.49 PM (3)

ini pun bagus. ai gotta know this before aku beli the Rose Champaca bagai tuh. So kalau abis takde pun takper. In case you all takde sabun rose champaca bolehlah get this untuk baju yang kena stain bagai.

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.48 PM

 

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.14.58 PM (7)

back up akan datang korang gak

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.14.58 PM

ini pun sama wajib ada gak dalam aku nya whitening baskets. I like it and it helps to sparkle the baju putih along with Champaca and Rose. Eh banyak pulak aku suh korang beli. Takper pls ensure korang ada ni lam stock laundry yeah:

1. Champaca Sabun

2. Sabun Rose

3. Vanish White

But for baju kekaler, pun boleh  je pakai yang No 1 and 2. Like i said rumah ai dah takde dah brand lain, pakai nih jer. Wangi pun wangiiiiiiiiiiiii!! Boleh gak pakai for sental sinki dapur, lantai, toilet, satu rumah lah. Google je lah info on this, specially mak mak, sangat tak mengecewakan.

 

Comment: 12

Philips 2 in 1 Sweep and Steam Plus Cleaner FC7020/61

Let s post this out first before beribu lagi yang zass aku ngan soalan yang sama

1. Brand apa nih ye Kak Red

2. How much ye Kak Red

3. Boleh buat apa yek mende ni Kak Red

Philips 2 in 1 Sweep and Steam Plus Cleaner FC7020/61. One of my new babies for the Supermak thingy. Aku kan sukan explore things and get new items yang aku rasa worth to my keje rumah bagai.

Dalam gambar bawah ni, yang circle tu is my Cordless Philips vacuum masih la kita gunakan, in fact aku ada 2 pun, satu atas satu bawah hah. Skang cordless tu biasanya Zeeshan yang pakai kasi settle dia nya sepah ghemah makan nasi.  But the cordless doesnt come ngan mop, so just vacuum jer.

Aku amik this new Philips Sweet and Steam Plus nih coz selain vacuum, dia jugak untuk mop, steam some more. So 2 in one keje. Cuma dia bukan cordless lah. berwayar bagai. Takpelah. Dyson doesnt have the cordless for duo nih, dia meaning again ai nak yang vacuum and mop serentak hah macam tu.

WhatsApp Image 2018-05-21 at 12.22.29 AM

 

 

 

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.14.58 PM (5)

 

Kat most kedais jual mahal a bit lah, but ada Pearly Iman pi cek kat OU, depa jual half price some more for 2 days tuh, ciss…aku melepas yang tu coz aku pun dah beli ni kan, but i would like to buy another one for the upstairs gak actually. So takpelah, use this one first. coz im also aiming for Bissell brand, ni maybe ada masuk Malaysia but I dont want to buy from online Lazada bagai tuh, aku takut depa bawak dari mana2 tah. Mine nih pun beli from Lazada murah gak lah dari harga kedai, RM630.

Please get yourself of this gadget, sapu/vacuum and mop at the same time.

Hope this helps to those yang asyiklah tanya Kak Red kat igstories on this product.

I m happy and I will keep on buying other brands/product gak if i rasa sesuai sedap and tak mencekik sangat harganya. But seriously, Bissell is still in my wishlist. Perhaps for my birthday……

Comment: 2

Drama Abang-abang Posman….

Many many many yearssssssssssssss ago, in this blog (or maybe dalam my redmummy.blogspot.com ai did mentioned pasal issue poslaju. Overall about service the postmen. i remember masa tu quite an issue gak lah, coz lepas I blogkan, ada la my readers yang helped out to solve it, sampai ke atasan gak lah. But we know keje2 ni bukan atasan yang silap, yang bebawahnya pun.

So cut the story short…jadik lagik.

frankly speaking, my online shopping is a lot ye. bukan sebulan or seminggu sekali punya postmen datang. Ada one time tu pernah lebih 20-30 parcels per day sampai, More than 3,4 trips gak postmen yang datang dalam sehari tu (donno la napa rumah alamat yang sama tapi sampai 3,4 postmen yang berlainan), masa tu Mak Ajah sampai geng ngan postmen (she was sihat masa tu and during the day kan dia lepak rumah ai).

Jadi almost everyday ada je postmen yang datanglah. Kalau takde orang kat rumah pun, adalah my neighbours tolong amikkan, or ada gak cara lain lah untuk aku dapat parcels tuh. Jarang sekali laki aku pi ngamik kat station depa kat Taman Shamelin tuh.

But recently, 2 kes terjadi dalam less than a week for my 2 parcels.

dalam sistem (i was expecting a parcel from US), was posted out on Fri, so eta patut before Friday lah jugakkan, Donno la napa namanya postlaju tapi withitn Lembah Klang ni pun sampai seminggu gakkan aku nya estimation. haigh. Tup2 dalam system after a week tak sampai gak, kata ‘attempted delivery’ hallo??hari yang dia kata attempted delivery tu, rumah aku 24/7 ada orang.

Some more consignment note takdak left pun.  Dan kemudian on Sunday morning, 2 days after Friday yang konon kata attempted delivery tu, datang postman antau parcel tuh. Hah ok case close lah yeah.  Memula kata attempted delivery, tetiba ko datang antau on Sunday pagi buta, hish tak paham btol aku sistem postlaju skang nih. 2018 macam 2008 punya service.

Kemudian satu lagi parcel, sama gak postlaju service, Cik Epal antau parcel yang from London tuh. Dalam system kata ‘attempted delivery’. Omeng, orang ada kat rumah kot….consignment note pun takde. Tak boleh jadi lah kan, the next day nya tepon customer hotline depa, 15min aku on hold tak dapat gak manusianya,  late petangnya laki aku took over call balik the CS depa. Hah, depa cakap consignment note takde coz maybe postman dah abis. Kan dah kena kepala hangguk. Banyak le cekadak nak menipu pun.

Thing is rumah aku ada cctv…kita tau la kalau nak kelentong ko datang ke tak pun kan. So depa said, they will deliver on the next day nya.

But the next day takde bayang, laki aku terus print (per below gambar) and hantar kedai pi laminate. Tampal kat pagar rumah.

Oh memang, dah beratus kali kes, postmen malas nak tekan doorbell rumah, main horn horn jer. Pastuh kalau ko tak dengo, diorg belah gitu jer, tinggalkan note. Dah tak pepasal ko kena pi amik jauh buta nun kat Taman Shamelin tu tau tak. Masa aku takde motor dulu, siksa dia nak parking pi ngamik parcels aku bagai. Aku memang tak pernah pergi pun sendiri ke Shamelin tu ngamik.

So back to the parcel yang nipu katanya antau yet tak antau tu,  sampai je depan pagar terus horn horn jer, pastu dia tinggalkan motor dia depan umah aku and dia bwk few parcels to the next doors buat delivery sana dulu. aku memang tengok je dia coz ai was at my office pun (via cctv), pastuh dia perasan ada note and baru dia baca and geti nak tekan doorbell yer.  Dah takde orang keluar baru dia tepon aku. Tak yah nak citer details bagailah (kat igstories dah sembang), so dapat le parcel tuh.

Pasnih, korang kalu kena nasib yang sama cam aku, buat note and laminate cam aku buat nih. Yang kita maghah ni coz depa tak tekan doorbell (even rumah aku yang condo VA tu dulu pun tak ditekannya gak), main panggil je, kot ko tengah tidur ke hapa (jenis maid aku yang tidur siang) memang tak sedor hapa lah.

Pastuh depa nak melaju jer, tau tak kita ni ngan baju tidur sexy ke hapa, nak capai caftan ke bagai ke, yang bertudung nak bersarung bagai. Kalau kitorg kat atas tu, siap jejerit dari atas ke tangga tu, jap jap ngah turun ni, jap postmannnnnnnnnnnnn. ha sampai camtu sekali. Tau depa tak leh tunggu lama but agak2 la kan.

Actually i tak cakap semua postmen camni, segelintir jer (mostly yang memuda kot?), ai ada gak postmen yang baik ngan ai, siap simpan number tu dalam hp aku. coz tiap kali depa tepon (Red, hari ni ada 40 parcels, ada orang kat rumah ye?), ha macam tu siap punya gang aku ngan abang2 postman gak. Ada yang leh sembang ngan Mak Ajah, Si Red ni meniaga online ke cik ajah, bukan main banyak parcels dia. Tak…dia bukan meniaga, dia membeli manjangnya. So mesra aku satu family ngan postman tu ketara. Ada yang siap cakap kat laki aku kat mak aku dulu, camna la rupanya si Red ni yek, hehari antau parcels dia tak penah nampak dia yang amik. ha…misteri sangat kan. Tapi yang kalau tak biasa ngan route rumah aku tu yang banyak hal……………

Like i said, awak ada KPI awak, so buat la kerja awak gak, benda ni biarlah bebetul ikhlas kerja jalannya. Janganlah main tibai jer, tak datang rumah tapi cakap datang, banyak selekoh temberangnya sangat. Sume parcels nak suh kita collect kat station ko, apa jadi ngan kes kita bayar service suh datang antau deliver to our house kan.

So tolonglah abang2 postmen sayang semua yek, kita tolong sesamalah yeah, janganlah kerna nak kerja ringkas, cepat, awak menyusahkan pihak yang satu lagi tu. Thanks Post Malaysia. Dah 2018 tau bang :)

 

IMG_4197

Comment: 13

The Tefal set…

IMG_5875

dah lama takde post #riaktakbur for stuff yang dibeli, seriously semuanya keluar kat IGStories, coz kat blog dah tak live update. Kat Instagram Stories yang lebih meriah. But ai letak lah seketul ni hah yeah buat memata tengok…some more sekotak Tefal ni kira murah.

One of the online shopping sites kat Msia kita ni aritu ada buat big sales, yang kaw kaw one, sampai hehari ler postmen datang rumah aku menghantar barang. But aku tunjuk seketul sekotak ni je lah sudah.

IMG_5876

not these, ini semua lelama and not so lamanya my pan periuk belanga stock, so ai rombak balik gobok so boleh muat segala muatan baru

IMG_5881

ini set barunya, 7pcs. 3 perioks (small medium large sizes), 2 covers and 2 small and medium sizes of pans. All these for Tefal brand is RM270. Good bargainlah kan…the moment aku IGStories kan piok Tefal punya sales nih, ramai bertubi2 nak membeli sama coz on that particular day aku showed off dah nak almost habis sales nya. Rezeki sapa yang dapat…

Frankly speaking, aku beli  nih (wpun aku dah ada melambak periok belanga bagai) coz of the COLOUR, it s in RED. a must colour aku kena amiklah kan. Pastuh 2ndly baru the brand and the price. Coz the 3 packages ni memang so much worth it to the penny, makanya ai is tak nak pikir panjang….Oh semua nih pun dah start pakai pun, buat apa beli kalau nak simpan, ye dok.

Other stuff yang baru gak aku beli from this big sales, kipas 2 bijik for our VA house (cos tenant Sudan tu jahanamkan, btw tenant baru dah start duduk), HDMi cable 15 meters for my room (kat bawah kita pakai 10 meters), oh basikal abang tu from there gak, helmet Zeeshan and many more lah…

That s all for the showing off and for the new babies of the Red House.

 

Comment: 9

Bzbzbz…

Bz over the weekend

anak bongsu demam panas

LV pulak baru pas spayed and kena gak monitor sama

Chanel tak dak, pi merenyam rumah boyfriend dah seminggu, maybe lagi 2-3 weeks baru balik.

Sunday ai kena jadi one man show for everything.

Saturday pun but ai went out with my daughter for :

1. Lepas masak hantar lauk pauk nasi bagai to VA coz the 3 boys mengecat rumah tuh, lahanad tenant Sudan tu memang menyonteng kat rumah aku.

2. Pastuh we both pi hospital, visit my youngest brother admitted

3. Pi Haslam restaurant balik (twice) depan spital tuh

4. Patah ke VA hantar minum petang for the boys, singgah gak kedai jambu beli air special and jambus for the 3 boys

5. Patah balik ke rumah for asar and few stuff

6. Masih lagi ngan kakak whole day, ke SSF Cheras pulak

7. Pastuh ke Tesco Cheras

8. Balik…dah malam. Depa boys pun balik late petang and pas maghrib pi potong rambut pulak. Dah kat kol 10 kot baru depa balik makan (pun dinner aku beli from Tesco for them coz lauk lunch semua abis depa pulun masa kat VA)

Almost midnite, Zeeshan starts demam, kol 3 pagi muntah belahak.

Sunday pagi RD sent LV to vet for spay, and dia terus dok bertangga kat VA till midnite, sambung ngecat rumah lagik. Kids semua ngan ai kat Red House.

But ai dok berjaga layan Zeeshan lah mostly coz dia masih kedemaman.

In between hantar lauk lunch for RD, pi sekolah kakak noon tu gak coz hantar her stuff first (if not petang sesak nak masuk sekolah sampai highway)! Abang tolong jaga adiknya. Food bag kakak jer sampai 2 bags kau.

Baru setengah jam sampai rumah, Vet called amik LV. Pusing pi petshop beli dulu carik carrier (another carrier kat rumah boyfriend Chanel pulak), dah amik LV, pusing balik 2 petshops coz nak kena beli her Elizabethan collar. Monitor LV sesambil, monitor gak Zeeshan.

Dapat terlelap gak mata 30min petang Ahad before sending off Kakak to her hostel back. As expected, jem kuasa 3 kali ni, nasib baiklah dah hantar her stuff earlier. So sebelum sampai gate sekolah, Kakak turun lenggang kangkung jalan kaki je masuk sekolah, by the time dia sampai hostel dia pun, kete aku takkan lepas gate tuh, seriously semua makpak kol 6 la baru nak hantar anak balikkan. hiks…

No to mention sehari suntuk  my resdung dok attack, malas nak makan ubat siang2 hari coz kang drowsy wpun ubat tu tak ngantuk pun.

haih…nak transfer gambar to laptop pun malas, nak sort out toys Zeeshan pun malas, dah 2 weeks delayed.

Oh dah 4,5 hari gak aku takde suara, buat igstories pun ngan suara seserak. very the ella. Kes bahananya makan 8 bijik pisang on Thurs, betul…sampai hilang suara. So memang combo. Later..ai is so tired.

Comment: 3