Red House

Additional classes for the trio…

Setiap tahun, bulan March adalah bermulanya semua sessi kelas tambahan or any private sessions for our kids. Meaning jadual aku pun sama berubah ikut anak2 nya schedule.

Abang have tuition classes for every 3 days during weekdays. Sehari je yang dia akan pergi balik sendiri but the other 2 days aku akan jadi supir untuk hantar jemput dia. Remember apaknya bukan keje waktu normal hours so everything memang on his mak nya lah.

Meaning, 3 hari ni semua kerja rumah yang biasa abang bantu aku, totally tak boleh buat, so aku ler yang buat sesorang, ada le yang reringan Zeeshan tolong sama gak. So dari basuh kain baju, sidai kain baju, lipat kain baju, memasak, kemas kitchen, vacuum segala bagai, aku lah supermaknya.

IMG_7998

Ini hari yang kakak dapat pulang ke rumah, so dalam sebulan twice a month kakak will join the Chess Class. Led by Coach Din, helped by Coach Fauzi, they are coaching my 3 kids for our wajib kena amik tau main – Chess.

IMG_8585

Untuk 2 kelas lagi yang kakak tak dapat join, hanya Zeeshan dan Abang je lah in the class.Usually masa kelas aku terus dok atas, buat keje2 lain pulak.

IMG_8033

Oh Kakak ada buat drama 3 hari di sekolah barunya hahaha, i tak sempat lagi nak update anything on her new school tuh, nenantilah. So part of it, aku carik Ustaz yang ajar her Arabic Class. She was from chinese school and walaupun dia ada basic Arabic, but not that strong. Current school ada 3 subject dalam fully bahasa arab so I have to help her lah in terms of arabic nih. Luckily my mom’s arabic ustaz nih ada slot untuk ajar Kakak. So for twice a month, waktu kakak balik, Ustaz akan mengajar di rumah.

Ustaz Hafiz ni sama yang in charged on the qurban Cambodia.

 

IMG_8843

dan bila weekend yang Kakak tak balik, Ustaz akan datang ke sekolahnya di waktu melawat weekend tu lah. Asalnya aku buat 2 kali per weekend, but macam melecehkan ustaz pulak nak datang 2 kali kan, so aku suh buat sekali harung dalam sehari yang dalam setiap weekend tu lah. Dan bila Ustaz datang mengajar di sini, RD and Zeeshan akan datang teman sama. This one aku tak datang coz a day before tu Sabtu aku dah datang melawat dia (that weekend tuh aku laki bini bz dengan chess tournament).

IMG_9094

Zeeshan pulak, twice a week ada Reading class. Pun aku engage teacher datang rumah. Thanks Aunty Mia. He needs to speed up his reading coz tahun depan dah nak masuk Year 1. Once a week pulak, our mengaji kelas masih berjalan seperti biasa, that s by Qila (anak2 panggil Kak Qila), ini dah 6 tahun macam nih, but since abang kakak dah khatam last year, mengaji kelas hanya untuk aku dan Zeeshan sahaja lah.

So memang our weekdays sangat full, malam harinya. Aku pun dah tak banyak events luar so tak perlu nak pikir hal blog lagi dah, if ada event or clashes or kejer etcs, bapak depa will help out to work from home.  Sangat jarang dan so far masih lagi aku manage semua nih. Tak kacau laki ai ye…

Zeeshan’s bedtime skang dah lari ler, no more 830pm. Nak dekat kol 10malam baru dapat tidur skang nih coz dia ada 4 private class during weekdays.

Aku sangat pentingkan masa, selagi boleh buat kelas tu di rumah, sangatlah aku akan carik usaha daya coz if kat luar, kena waste time on travelling segala. Abang’s case is different, dia science stream, susah nak dapat cikgu2 yang boleh nak datang rumah with all those subjects. Lagipun dia sonok tuition luar coz kompem 2 malam dapat tapau makan roti canai :)

Anything for the kiddos. Insyallah.

 

Comment: 3

Weekend’s drama….

i had a very rough weekend.

i woke up early morning, starts with buat mee goreng.

in between i buat keje memacam, pastuh i baked 3 trays of brownies  oh sebelum tu ai menyiang daging cam nak rak and rebus.  I tak cook for lunch coz I thot mee goreng dah cukup for them since kita nak kuor petang tuh. Debak debuk, baking memang amik masa lama sikit coz i buat solo.  Eh pagi to noon tu coz kakak ada arabic class. Abang pulak ada PIBG di skul, on duty as prefect.

Habis baking, baru nak naik mandi, turun balik coz ada orang melapau nak nasi. Bila dah masak bagai, tak nak makan. So ai naik susun buat keje bagai lain, donno what, banyak je keje umahnya. Ai habis mandi, dah kira petang gak, turun  untuk buat keje umah lain gak, this day pun helper ada datang, but rasanya 4,5 jam gak dia spent untuk ironing (she came twice a month).  Kuor masuk angkat kain baju dari porch, banyak laundry 2 hari tuh. Petangnya masih lagi ngan sidai last one the kain2 buruk.

Then sent my helper balik. Phew….

Late petang all 5 of us keluar kejap till 10pm. Sambung malamnya kemas lagi memacam and lipat baju segedebak.

Tetiba midnite terus pengsan, letih.

Esoknya, pagi menurun dapur, aku sorang2 kelentang keletung, masak 4 lauk.  Kids kalau ko tak jerit turun memang lambatlah turunnya. Yang sorang lagi tuh, king of tidur, so tak guna kejut.  Dan buat itu ini, routine as supermak. About 2.30pm, keluar pi hantar abang tuition, hantar kakak to her old skul, kat asrama coz dia rindu ngan kenkawan lama dia and I teruss pi antau Prada to the petshop back (citer  Prada menyusul, anw dia memang kompem male).  Menunggu kakak kat hostel lamanya tu about 45min or more and terus amik abang, carik shuttlecock takde kedai sukan yang bukak kat bsp tu, rushed balik.

kelam kabut aku kat dapur reheat semua lauk pauk, and yang kena masak baru gak coz ayam tak cukup dalam masak lemak. Then sorang2 ni gak buat spaghetti olio, mana ngan nak packingnya. Luckily malam tu aku dah siap2kan pack kain baju kakak nak balik hostelnya. Pap pup pap, ngam2 lah untuk dia bawak balik semua tu. 4 lauk pauk + nasi putih, dengan spageti, and karipap sardin tak pedas dan 2 tupperwares brownies. Untuk dimakan malam tadinya bersama bebudak dorm.

Yelah meriah sikit makan reramai, so takyah makan lauk dewan makan if on Sunday tu kan.

IMG_7966

dan ini panorama di balik sofa depan tv. Mungkin bukan sebulan punya collection, must be more than 2 months nih. haih. Aku tergerak nak tolak coz ada benda terjatuh bawah tu, and bila abang pushed it, huk aloh….mengucap hakak. Abang kasi clear terus coz maknya dah bebel, ai even jumpa memacam toys the kitties, toys Zeeshan dah tentulah mostlynya kan. Buku abang kakak pun ado!

ada orang kaup terus kan, masuk dustbin. jangan pandang belakang dah hahahah…but idok le haku. 90% tu berguna pakai lagik.

The closure of Sunday is a very bad news to everyone, to chat later.

 

Comment: 3

The minus plus…

IMG_5082

umah korang ada water issue tak berbaru ni? Mine was from Friday after midnite sampai ler Tues macam tuh. Sengsara ler jugak. Ada air tangki but only for bathrooms so on. Untuk sinki masak, boliau at all. Itu dari paip depan terus, so tu yang takdak. Untuk basuh baju, ada je airnya but penjimatan tahap maksima. Mengenangkan anak2 ada major exams, so laki aku tak nak le kang ‘tragedi angkut air VA’ berulang kembali, oh ai remember berbulan2 dulu kita takdak air, sangat sengsaraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Jadi air tangki rumah adalah digunakan untuk itu semualah, so laki aku sanggup untuk hantar baju ke dobi. Tapi it was Sabtu nite, tak gak dia hantar2 kain baju ke dobi, kang aku gak yang hazab nak melipatnya. Dia dok meleka ngan lappy bla bla bla (well ai know him, baru je aku petik perangai sang2 suami di luar tu kan, to include my laki gak), so last2 ngan aku pun diheretnya sama pegi dobi.

Tapi aku bukan buat menda pun, dia yang angkat bakul, dia yang masukkan kain baju, ai is duduk melepek. I should just dok umah and tidur, coz ni dah past midnite. Lagipun mata aku ngah allergic sembab sakit…

IMG_5095

kesian wor,  my eyes arituh. Sebabkan takdak air, jadi kami kena tapau lauk pauk coz aku tak boleh nak masak, ada ketam dalam tomyam putih. coz seingat aku, benda tu je lah yang aku makan yang aku rasa ‘abnormal’ sampai naik allergic mata. Memang sembab sangat mata kanan tuh, dahlah mata kiri ngan allergic dek sinus. So dengan caftan, muka macam bangun tidur padahal baru nak pi tidur (dek sembab allergic), lepak mamak tunggu kain baju dobi. Lelepak pun, aku borak ngan youtube, ngan FB Live, gitu ler buang masa coz cik abang ai macam biasa dok melayan chess. So tu yang baik aku tak yah ikut. tapi membedal ler gak semangkuk maggi kekongsi. Sampai terliur2 orang LIVe tengok kita makan maggi hiks…Siap dryer bagai, terus balik ler. Minus plus for cuci and dryer makan sejam gak lah.

Esoknya laki aku pergi sorang, tau bininya tak hingin nak menebeng….anak2 pun tak tau makpak kuor pi laundry pasai semua pun dah mentidur.

IMG_5043

inilah pinggan makan minum kami sepanjang takde air tuh. But hari Ahad, air ciput, walaupun gitu aku masak gak tapi tang makan kita jimat gak pakai polystyrene hah. sib baik memang aku ada stock up dari buat memakan dedulu. Untuk hari Monday nite ke Tues pagi macam tu baru lah ada air sikit, but tragedinya pulak, kesinambungan dari aku punya allergic, terus aku jadi demam kau. I went to work pagi Isnin but keje dalam 2 jam and rushed back to clinic and terjelepok for 2 days in a raw. Demam dalam, demam macam denggi dulu but not that bad lah, bahaya lagi sekali bawak keter but aku nak cepat, nak selesaikan semuanya lelaju, klinik and balik rumah melanding.

Luckly ler laki aku jenis keje yang boleh work from home, so dia ler one man show tunggang terbalik rumah dia handle ngan bini sakit ngan anak2nya ngah major exams gak. But banyak berkapau gak lah hahahhaa…kain baju dari balik laundry 2 hari, sampai hari Rabu langsung tak berlipat. Saja tunggu abang habis exam ahahhaha….betul2 abis exam tu abang dapat tengok tv finally and dia punya laju melipat, siap cakap dah lama giler tak lipat baju ni and tv ni pun dah lama abang tak biasa nak tengok. ceh poyo la kooooooooo..

not to mention malam tu gak dia dapat pakai ipad adiknya, balas dendam betul. Hp tak leh lagi coz kakak masih lagi exam so kena respect sket kakak hahahhaa…..

IMG_5041

oh earlier sebelum aku tak sihat tuh, my final moment of ironing yeyyyyyyyyyy! no more iron dah pasnih coz bebudak abang kakak dah abis major exams (PT3 and UPSRA) and to add up the good news pulak company bapaknya pun dah tak perlu pakai kemeja or slack pi kerja, can even wear round neck shirt! Gile betul best company apak kau, collar shirt aku leh sabariah lagi, ini round neck jer hoh!! So harus banyak beli round necks je pasnih, kadang2 shirts cam tuh bukan perlu gosok pun sangat, bestlah…alah takat iron baju, anak2 aku boleh buat pun…dah abis exams pun. But aku memang ada iron lady yang datang every twice in a month, so let her do the job lah. Aku fussy tang seluar baju aku, kalau tak tajam seluar tu or berlipat (which anak2 kadang2 buat tak lawo) so biar lah the lady buat.

Anyway, good news for this week is, kain baju no issue, badan akak dah sihat, anak2 dah abis exam, water issue dah resolved. Alhamdulillah.

Let s go pi renew passport memasing!

Comment: 2

Positioning…

IMG_2296

when you tukar position rumah, celah2 bedah yang you jarang belek, hah selain jumpa habuk, akan jumpa pasu pecah :P . This was done by Chanel. For sure. Or maybe waktu dia ngah main kekejar hide and seek with Kathy or Porche or Sharifah.

IMG_2293

not just that, my chess boards, both 2 sets pun dah longlai gini. Bola badminton pun terselit situ hah. Pastuh bila dah tukar position furniture pun, all the sets ni pun dia rombak balik (pastinya Chanel and Porche again coz dema main kekejar memang habis satu rumah kerjanya).  Buah2 chess aku ni pun dah hilang tak cukup kaum, mana le dah lari sembunyik. Nak simpan pack up camtu sayanglah, the reason laki aku beli ni jejauh (I think both sets were bought when he was working in Budapest), so memang for display. Jadi berteraburanlah bebuah chess tu macam tu gak, wpun aku 18kali susun pun….

 IMG_2408

nice huh the mermaid blanket nih? I bought ni dah lamaaaaaaaaaaaa, maybe year end last year. But never show show lam my instagram till recently baru rasa nak menayang. Well ini the new position yang kita tukar dalam living area. So I decided to have my ‘blogging/kerja moment’ di sini, not depan tv. Serabut pala aku ngah buat blogjob bila memalam weekend tu laki aku dok layan movie dia, ngan aku meleka sama.  The 2 PCS kat pc/blogging area masih ada lagi, itu dedua anak besau aku dah buat harta depa…

IMG_2304

macam orang sakit pulak budak nih heh…dia ngah layan dinosaur tuh via my laptop and sejuk coz aircond, bukan dia tidur pun.

You all check kat onlinelah for this, rasanya dah murah kot skang, lesser than RM100 maybe coz masa aku beli lam RM 110 or RM100 ke ngam2, online ler tak ingat dah mananya. The mermaid blanket ni memang meant untuk pakai di bawah, bukan di bilik coz bilik of cos le ngan quilt tebal segala. Sini aku ada compartment meja/sofa yang leh sorok barang so letak le blanket ni, senang capai ye gak.

Check kat online ye dik, instagram ramai kot jual coz pas akak pomot kat IG aritu, ramai orang carik and depa tag akak the ig yang jual.

I dah seminggu rasa down giler, imagine i have done so many posts with VIDEOS (u think senang ke buat videos hah? filming lain, editing lain, make up nya lain, tukar2 baju lain) all done by myself.  kena tukar direction. The effort is not easy, well anyway, itu asam garam being a ‘blogger jutawan’. Hiks…

Comment: 3

2 Birthday presents for our 2 big kids…

this was few weeks punya cerita bila I masa tu belum lagi beli my cordless vacuum, balik kerja terus nak pi carik vacuum tu lah kat area rumah, ada 2,3 bijik kedai letrik situ. Tapi semuanya takde cordless, there s one shop but ada satu jenis brand je dia jual. So kedai terakhir aku masuk was ni lah, SenHeng. Nampak macam meriah je dalamnya, rupanya depa tengah buat sale kaw kaw, macam moving sale ler.

Banyak barang dah takde, nampak benaulah macam dah lama je gaya sale nih. So I terus rasa macam hem…I should get something lah for my 2 anak yang lom ada aircond tu.

IMG_2004

Tapau bungkus 2 bijik terus…

laki aku dok cakap kang tak muat keter tu, compressors 2 bijik tu besau. Ai gigih la u…takkan ai tak timbang kati ukur check out ngan bebudak SH tu kan…

IMG_2007

ini rasanya purchase paling laju, less than 15min, dah bungkus siap sampai rumah. Purposely amik different brand for both.

Frankly speaking aku tak tau harganya murah ke mahal, coz for me dah depa buat sale and moving sale some more and banyak stock abis, so kira murahlah kot.

well actually dedua bilik abang kakak memang lom ada aircond (cabling memang dah siap ada kita dah buat), reason being laki aku dok nak ajar anak2 ni rasa susah sket, rasa tak sejuk haahha, tapi depa punya kipas masa takde aircond memang  bantai 2 bijik lah, kipas ceiling lain and kipas stand pun lain gak. Dulu kita dok condo tak berapa panas, itupun memang ada aircond for all rooms, so jadi cukuplah kot dah setaun lebih dok Red House and depa pun dok asyik menempel je kat bilik aku untuk dapatkan aircond so I rasa beli teruslah.

Masa beli ni pun aku wa laki aku dok kabau dia, memula macam dia hem hem la kan, but i said for their birthday presentlah (being mak yang shopaholic, ada je alasan!!), so approval dapat and tu yang terus bungkus.

Abang helped me angkut kekotak 4 bijik tu dari dalam kereta to the depan pintu rumah jer, yelah bagak2 tu kan, kena tunggu apaknya.

IMG_2031

by esok paginya gak, our usual aircond abang and his assistant datang rumah and mulakan process pemasangan. 2 bijik airconds tu pun makan 5 jam gak pasang, tak termasuk waktu untuk mengemas, vacuum and mop balik. But hasilnyaaaaaaaaaaaaaaaaa…..sonok abang kakak. Sukati aku je lah cakap ini birthday present depa, harga pun seketul seribu lebih kot 2 bijik dah berapa pun kan so just nice je lah.

Kakak’s birthhday is tomorrow – 9 September. Just nice her UPSR finishes today. She started early (last Thursday for sekolah cina), yet sekolah biasa lain baru start Monday baru ni kan. But she still cannot horey2 coz she has UPSRA on early Oct, that s dia so looking forward sangat.

IMG_2029

For abang, his birthday is end Oct and beza sebulan so boleh gak lah ni jadi birthay present korang. Depa pun memang mintak sangat bila lah mak paknya nak pasangkan aircond. Siaplah bill letrik apak korang nak menyetteled. Hiks…so far untuk sebulan punya bills with 2 new additional airconds masih lagi reasonable. yang paling memanjang menyala is my bedroom, itu wajibul sangat untuk on sentiasa at least waktu malam, siang kita kerja bukan ada sangat. But weekend hehehee…memang lenjan.

So well, anyway, speaking of cerita cordless vacuum tu kan, i bought kat KLCC at RM700 kan, baru ni aku gi AEON Maluri, jumpa sebijik same model, omeng, hang tau harganya berapa…..silalah tengok sendiri. Nasib baiklah sudah akak beli sesiapppppppppppp dari KLCC (thot harga kat KLCC lagi mahal rupanya lagi cheaper!!!).

IMG_2661IMG_2662

Esok special entry for my daughter, she s turning 12 years old and sudah boleh buat MyCard. Yey :)

 

Comment: 3