Pos Malaysia

Drama Abang-abang Posman….

Many many many yearssssssssssssss ago, in this blog (or maybe dalam my redmummy.blogspot.com ai did mentioned pasal issue poslaju. Overall about service the postmen. i remember masa tu quite an issue gak lah, coz lepas I blogkan, ada la my readers yang helped out to solve it, sampai ke atasan gak lah. But we know keje2 ni bukan atasan yang silap, yang bebawahnya pun.

So cut the story short…jadik lagik.

frankly speaking, my online shopping is a lot ye. bukan sebulan or seminggu sekali punya postmen datang. Ada one time tu pernah lebih 20-30 parcels per day sampai, More than 3,4 trips gak postmen yang datang dalam sehari tu (donno la napa rumah alamat yang sama tapi sampai 3,4 postmen yang berlainan), masa tu Mak Ajah sampai geng ngan postmen (she was sihat masa tu and during the day kan dia lepak rumah ai).

Jadi almost everyday ada je postmen yang datanglah. Kalau takde orang kat rumah pun, adalah my neighbours tolong amikkan, or ada gak cara lain lah untuk aku dapat parcels tuh. Jarang sekali laki aku pi ngamik kat station depa kat Taman Shamelin tuh.

But recently, 2 kes terjadi dalam less than a week for my 2 parcels.

dalam sistem (i was expecting a parcel from US), was posted out on Fri, so eta patut before Friday lah jugakkan, Donno la napa namanya postlaju tapi withitn Lembah Klang ni pun sampai seminggu gakkan aku nya estimation. haigh. Tup2 dalam system after a week tak sampai gak, kata ‘attempted delivery’ hallo??hari yang dia kata attempted delivery tu, rumah aku 24/7 ada orang.

Some more consignment note takdak left pun.  Dan kemudian on Sunday morning, 2 days after Friday yang konon kata attempted delivery tu, datang postman antau parcel tuh. Hah ok case close lah yeah.  Memula kata attempted delivery, tetiba ko datang antau on Sunday pagi buta, hish tak paham btol aku sistem postlaju skang nih. 2018 macam 2008 punya service.

Kemudian satu lagi parcel, sama gak postlaju service, Cik Epal antau parcel yang from London tuh. Dalam system kata ‘attempted delivery’. Omeng, orang ada kat rumah kot….consignment note pun takde. Tak boleh jadi lah kan, the next day nya tepon customer hotline depa, 15min aku on hold tak dapat gak manusianya,  late petangnya laki aku took over call balik the CS depa. Hah, depa cakap consignment note takde coz maybe postman dah abis. Kan dah kena kepala hangguk. Banyak le cekadak nak menipu pun.

Thing is rumah aku ada cctv…kita tau la kalau nak kelentong ko datang ke tak pun kan. So depa said, they will deliver on the next day nya.

But the next day takde bayang, laki aku terus print (per below gambar) and hantar kedai pi laminate. Tampal kat pagar rumah.

Oh memang, dah beratus kali kes, postmen malas nak tekan doorbell rumah, main horn horn jer. Pastuh kalau ko tak dengo, diorg belah gitu jer, tinggalkan note. Dah tak pepasal ko kena pi amik jauh buta nun kat Taman Shamelin tu tau tak. Masa aku takde motor dulu, siksa dia nak parking pi ngamik parcels aku bagai. Aku memang tak pernah pergi pun sendiri ke Shamelin tu ngamik.

So back to the parcel yang nipu katanya antau yet tak antau tu,  sampai je depan pagar terus horn horn jer, pastu dia tinggalkan motor dia depan umah aku and dia bwk few parcels to the next doors buat delivery sana dulu. aku memang tengok je dia coz ai was at my office pun (via cctv), pastuh dia perasan ada note and baru dia baca and geti nak tekan doorbell yer.  Dah takde orang keluar baru dia tepon aku. Tak yah nak citer details bagailah (kat igstories dah sembang), so dapat le parcel tuh.

Pasnih, korang kalu kena nasib yang sama cam aku, buat note and laminate cam aku buat nih. Yang kita maghah ni coz depa tak tekan doorbell (even rumah aku yang condo VA tu dulu pun tak ditekannya gak), main panggil je, kot ko tengah tidur ke hapa (jenis maid aku yang tidur siang) memang tak sedor hapa lah.

Pastuh depa nak melaju jer, tau tak kita ni ngan baju tidur sexy ke hapa, nak capai caftan ke bagai ke, yang bertudung nak bersarung bagai. Kalau kitorg kat atas tu, siap jejerit dari atas ke tangga tu, jap jap ngah turun ni, jap postmannnnnnnnnnnnn. ha sampai camtu sekali. Tau depa tak leh tunggu lama but agak2 la kan.

Actually i tak cakap semua postmen camni, segelintir jer (mostly yang memuda kot?), ai ada gak postmen yang baik ngan ai, siap simpan number tu dalam hp aku. coz tiap kali depa tepon (Red, hari ni ada 40 parcels, ada orang kat rumah ye?), ha macam tu siap punya gang aku ngan abang2 postman gak. Ada yang leh sembang ngan Mak Ajah, Si Red ni meniaga online ke cik ajah, bukan main banyak parcels dia. Tak…dia bukan meniaga, dia membeli manjangnya. So mesra aku satu family ngan postman tu ketara. Ada yang siap cakap kat laki aku kat mak aku dulu, camna la rupanya si Red ni yek, hehari antau parcels dia tak penah nampak dia yang amik. ha…misteri sangat kan. Tapi yang kalau tak biasa ngan route rumah aku tu yang banyak hal……………

Like i said, awak ada KPI awak, so buat la kerja awak gak, benda ni biarlah bebetul ikhlas kerja jalannya. Janganlah main tibai jer, tak datang rumah tapi cakap datang, banyak selekoh temberangnya sangat. Sume parcels nak suh kita collect kat station ko, apa jadi ngan kes kita bayar service suh datang antau deliver to our house kan.

So tolonglah abang2 postmen sayang semua yek, kita tolong sesamalah yeah, janganlah kerna nak kerja ringkas, cepat, awak menyusahkan pihak yang satu lagi tu. Thanks Post Malaysia. Dah 2018 tau bang :)

 

IMG_4197

Comment: 13

Tragedi Pos Malaysia…

well well well…

citer Pos Malaysia yek.. Story 1.

hemm, amik napas dulu. aku amik berhari2 lah nak pikir nak cite tak nak citer tapi sebab dah berjanji nak citer, ok jom kita citer. Chronologies kena buat bagi korang paham yek:

1. Parcel was delivered via Royal Mail from UK to KLIA.

2. Parcel arrived KLIA on Tues 17th, i can see from the system  only on 18th.

3. On 19th, I got a note from Pos Malaysia, saying that parcel aku kena kastam, so aku dapat 3 options either to elect Pos Malaysia jadi agent to settle the tax with kastam, or to carik agent buatkan or sendiri datang klia buat settlement or negotiation. I chose option 1.

4. On 20th, my gf yang work in KLIA, pi borak2 ngan member dia kat kastam klia to check on my parcel, depa cakap, Pos Malaysia dah amik coz depa nak quote for the tax i donno whatever. ok fine.

5. On 21st, no news. No update at all in the system too.

6. On 22nd cuti Ahad.

7. On 23rd noon still no update in the system at all, no news from Pos Malaysia. Cut the story short, i managed to speak with the person in charge of my parcel di Pos Malaysia KLIA. this is where the drama begins… huh, kena banyak sabarlah bercakap ngan cik puan sorang tuh, very the hidung tinggi gayanya bercakap. Anw the main point aku nak tau apa status parcel aku, so she said memang kena tahan, ok kalau kena tahan berapa taxnya, senyap ajer, bukan takde no fon kat situ, or someone should state it, i called pun sebab bila dah takde news from Pos Malaysia. She claimed dia blom kira untuk harga tax lagi. so i need the figure. She needs 2 days to kira the tax. 2 days?? grrrrr! sebab katanya nak buat documentation bla bla bla…well ok ko dah simpan peram ke main lama pastu nak kira lagi 2 hari?

8. aku mintak budi bicara dia to call me bila dia dah habis kira, coz to get her line, to get nak cakap ngan dia jer, bukan senang yek, bukan sekali punya dial, either dia memang takde kat tempattttttttttttttttttttt memanjang or memang dia ngah engageeeeeeeee semedang or memang takde orang nak jawab line fon dia tuh. kalau kol 4 tepon memang lagi kem salam. She kept saying she s busy, memang takkan boleh nak tepon aku, so aku mesti keep calling her. huh!

9. On 24th, I called again, dah petang baru dapat news from her, satu hari carik dia kay. so she said, my tax will be almost RM200. well ok, so apa aku nak buat plak pastuh, i asked on the procedure. She said, oh tunggulah barang ada kat kastam. astaga dingdong betul pala aku dibuatnya, ok mbe awal2 dia pegang pastuh dah dpt clearance tax dia anto balik ke kastam. pening pala aku lah. at that time aku dah give up. so whatever is coming, i ll just wait.

10. On 25th i didnt checked anything, tak kuasa dah. Tried tepon cik puan di pos malaysia klia memang tak pernah nak dapat, dapat pun cakap ngan kelig dia, i explained the situation, she was like ‘hemmm, ok u hold je lah line, tunggu saya carik dia’ dah macam malas nak dig file reference aku. dia pun pening gamaknya bila aku dok citer jap kat pos msia jap kat kastam barang aku tuh.

11. On 26th dah ada update dalam system Pos Malaysia, it looks like the parcel has been delivered di Pos office location A. so anytime, should arrive to my fren’s place lah (parcel was sent to my fren’s house).  So aku expect patut dapat surat untuk tax jugaklah kan dah tentu aku ada kena tax yek. together with the parcel jugaklah. but no nothing at all on that day.

12. On 26th same day but at nite, after tarawikh, my gf said, the parcel dah sampai. hahahahha ni lah yang paling tragedinya. The parcel was sent during the tarawikh time, noone at home, and posmen letak atas pagar batu rumah member aku, just like that. Imagine, for the exp parcel dari UK, yang patut dibayar tax, POSMEN TU LETAK ATAS PAGAR BATU RUMAH SAHAJA, AT NITE.

13. aku tak tau pulak posmen keje memalam. but anw, dekat kertas box tuh, ada document tax yang patut aku bayar, but for the recepient’s note, dah ada orang carik. wah posmen carik kertas tu and initial sign sendiri ke? bih tuh duit ko tak amik? duit tax tu kan kena bayar?

14. On 27 the Friday morning, my gf is coming over to see me to pass the parcel. while odw tu, she received a call from Kastam KLIA. ni lagi satu round of funny story. Encik Kastam was telling my gf that the parcel will be sending out anytime soon via Pos Malaysia and my gf needs to expect to get a letter note from Pos Malaysia for the tax document, either to collect the parcel at the nearest Pos office etcs.

15. Let me recall korang balik yek, the parcel has actually delivered to my gf’s atas pagar rumah a nite before. but awat kastam tepon on the next day saying parcel is sending out on Friday. nampak tak ketidaksynchronization  between kastam – pos msia – posmen ngan citer aku nih?

16. My gf didnt tell the kastam lah yang parcel tu dah dapat a nite before wpun diletak di atas pagar rumah nya di waktu malam. coz dia pun macam terkedu. jangankan dia, bila dia cakap kat aku, aku macam melopong.

Conclusion:

1. 9 days services from KLIA to deliver to recipient’s hand, satu cerita.

2. bila parcel tu diletak di atas pagar rumahnya di waktu malam Jumaat, unattended? kalau mat ganja lalu, or mana2 manusialah kan yang lalu, and sebat that parcel, sapa nak jawab? Posmen?

3. Barang dah selamat dapat, i should drop the case. I am. but i can be very naughty by lodging a report that parcel mana weih tak sampai2 lagik? ater dah posmen letak atas pagar rumah je kan, ye dok?

Aku pening. tak tau nak cakap apa dah. Your comment?

Story 2.

My fren from Sarawak sent a parcel to me, not the first time, dah bertime2 pun dia hantar parcel kat rumah aku. She sent via Pos Laju, week later, she got the parcel back. Reason “lokasi recipient tidak ditemui’. simple just like that. Well ok, aku pernah hantar parcel to hujung ulu Sabah Sarawak, which posmen kena naik sampan hantar parcel aku tuh via Pos Laju, sampai selamat walafiat. Dan inilah kali pertama aku dengar kisah posmen tak jumpa rumah aku yang tinggi gah di kuala lumpur, Bandar Sri Permaisuri Cheras.

My mobile number is there, noone called me pun from Pos Malaysia asking for my address, kenapa tak dapat jumpa lokasi rumah. I mean come onlah dari ko hantar pulang balik parcel to Sarawak semula, kesian jer dah kawan aku rugi bayar duit pos laju. n she was so pissed off with Pos Malaysia, the address is all correct, at least courtesy lah sket kan tepon tanya kenapa tak dapat carik ke hapa. anw logically pun rumah aku bukannya teruk sangat sampai tak leh jumpa. marah penduduk tetap di Bandar Sri Permaisuri kay bila posmen claimed rumah VA aku tak ditemui lokasinya.

ada lagi 2,3 stories aku dapat from my frens bour their horror experience with Pos Malaysia, but let s settle with 2 stories je lah.

Your comment?

Anw, tak semua service dan posmen dan management Pos Malaysia ni bermasalah, ada yang bermasalah macam ni lah yang buat kita pening kepala. So to Pos Malaysia, i wish you all the best, pls do not hurt me anymore. anw, moving forward aku dah tak pakai Pos Laju, 2 parcels earlier, kami hantar gunakan service provider lain. Serik ko…..

Comment: 55

Marahkan Pos Malaysia, korang kena tadah baca!

ei koooooo, smalam aku marahhhhhhhhhhhhh sangat2 ngan Pos Malaysia nya service. tapi aku tak nak specific lah yang mana satu service depa yek, coz kes belum habis settled lagik. but kes tu sangatttttttttttt panjang citer nya. nak cite kat laki aku pun dia bolayan coz dia pun sometimes mmg hangin gak ngan Pos Malaysia. I m not saying semuaaaaaa services tu out, tak, tapi bila yang simple gilaaaa yang aku leh counter attack diorang balik pun depa nak cuba pusing2 belit, that s stupid lah weii.

pasal kes yang aku ngamukkan sangat tuh, since lom abih kes, sebab tak leh citer so aku cite benda macam simple thing dulu yek. tu prada booklet aku dapat tuh all the way from PRADA boutique, bila dapat kat tangan aku, basah lencunnnnnnnn. aku marah ngan sirman, apehal ko bawak naik surat sampai kena ujan ker.

IMG02089-20100823-2331

tapi dia claimed dah dapat dari post box memang basah lencun gila. ok lah sian abang posmen anto surat hujan2 basah2 kan, but that s part of their job lah kan, semua orang tugas masing2 and tau pun hujan akan sentiasa turun kat malaysia nih tapi awat ko biarkan surat sampai basahhhh. dalam gambar mmg tak nampak lencunnya, tapi ko leh nampak envelope tu dah berkedut2 dek kena air, isi dalamnya pun kena air sama gak. poster beso prada pun abihhhh sket lagi aku bukak nak koyak, sketnya basah. itu memang macam tak nak protect surat customers dari kena air je weih?

2nd issue pulak bila diorg naikkan harga stem, so lawyer aku anto update, tapi sekali pakai stem 30sen, dah kena tahan kena penalty. as a receiver aku kena pi bayo runner aku 20inggit amik surat tu kat pos msia coz depa tahan, and depa charge penalty lagi 60 sen. coz surat skang stem 60 sen. tapi lawyer aku dah letak stem 30sen, apesal  ko pos msia tak boleh letak tambahan lagi 30 sen jer kan?? what theeeeeeeeeeeeeeeeeee!

so penyudahnya aku rugi 20.60 coz nak bayo runner and penaltay 60sen. Takper lah ini lawyer aku leh tolak balik dari dalam bills. but the conceptnya tu yang aku geramkan sangat.

image

aku bunyi kat twitter, benda2 live update haruslah dari sana, pastu aku bunyik lg kat FB, aku geram sangat2lah, sampaikan mintak izin nak maki gak smlm lam twitter. i wish to shout it openly here but aku kena tunggu sampai dah abih cite kes aku baru aku bukak. udahlah tu yang paling aku  nyampah, tak boleh ke ko nak be polite to call us yang 10 kali tepon ko asiklah tak berjawab.

yang paling buat aku baran bila aku mintak dia call balik coz takkan selang sejam aku nak tepon ko tanya update, minah tu lagi bolayan. ini bukan yang 1300 300 300 tu yang handle weih, benda aku ni ada satu division or orang tu yang handle, kekdahnya kan……..eiii gatal je mulut aku nak citer.

Takdak sapa pun dari Pos Malaysia nak come forward bila aku shout wpun aku tau memang ada staff Pos Malaysia baca RM, i think you all pun tak nak menafikan bahawasanya wpun ada yang bagus service korang, yang benda kecik2 pun korang pandang enteng sampai jadi besar. umpamanya kes aku ni lah……

Semalam punya puasa, penuh ngan amarah jer, sian budak2 GBM, nak ajak borak pun aku dah angin meletup2, dari pagi bawak ke petang. sib baik malam tadi Nuffnang anto to tootttttttt, adalah kurang sket moody aku.

Wahai Pos Malaysiaku sayang, kita bakal merdeka untuk yang ke 53 tahun! :p :p

Comment: 33