Red House

iSpy CCTV!!!

IMG_1821

experiment hari ni untuk Chanel the cat. Kami dapat the new gadget, ispy cctv, ini macam remote control car jugak, boleh control from the phone. When we bought that, initial plan wants to place kat bathroom to see how is our new baby doing inside there. But bila kami dapat nih, Chanel dah freely in the house so no point of having this plak. Nak spy anak2 macam lagi gak no point coz we already have 8 cctvs and alhamdulillah anak2 ai semuanya dalam package perangai yang memolek, amin.

IMG_1824

Full videos about ispy cctv nih ada kat my instagram,boleh tengok kat sana lah yeah….

IMG_1828

bagusnya this one leh move around celah bedah, paling bagus kalau bawah katil tuh, hui ko Zeeshan plastic roti ko buang bawah katil ye nak, jadi ispy le yang mengkabaukan bagai, but Chanel tak suka ngan menatang nih, dia macam suspicious jer…

IMG_1833

funnynya Zeeshan dok pujuk2 nak main ngan this thing, but of cos aku dah warning this is not a toy, ini ‘eyes’ mummy. Alah Shan tengok je yek mum, Shan tak touch pun. Tapi ke main makin lama makin dekat ngan ispy…but after few days, he pun dah tak heran nak belek benda ni coz he knows harapan untuk dia jadikan permainan adalah sangat tipis.

macam biasa if u want to know mana laki ai beli ni bagai, tu kat Pudu melambak ada dik, cuba belajar2 google segala, insyallah jumpa. If benda tu ai tak berapa suka nak kabau detailsnya, mesti ada sebab, selain conflict of interest, i m known as a blogger yang buat paid review so gitu lah yeah, jangan nak beranginlah if akak tak share the information, i m not the only one yang pakai ispy ni pun :) .

Comment: 4

The potty train tips…

This is story about our cat (s).

IMG_0999

a DIY cat box made by RD, but Chanel tak nak pun dok dalam tuh, that s Kathy inside! laki aku tengok kat google jer, melambak ado. Tshirt merah kakak jadi taruhan buat cover box hiks…

IMG_0908

skang ni topic about Chanel the cat adalah sangat menyeringaikan muka ai. Umpama ada baby baru begitulah. betullah kata depa umpama beranak 4, she s so my new love skang nih.

Itu dia ngah tidur ngan pala terjuntai bagai, Zeeshan dok kacau dia.

IMG_0928

so something that people tanya around about having new kitten at home (macamlah aku ni baru bela, padahal dah berpuluh tahun hahahaa), jadi kita bukak balik the knowledge yang lama simpan tu lah. Ini susu Chanel, bagi pagi sekali sehari jer. Usually laki aku yang buatkan, dia akan habis minum licin. Pernah bagi 2 kali sehari but dia macam mencirit so kita buat sekali sehari and baru ok tak memerut sangat…

IMG_0929

the blackwood for Chanel

IMG_0930

the best pine wood for Chanel too

IMG_0931

dalam my IG ada video how to kemas bersihkan this type of pine wood. Sangat best lah, suka akak ngan product nih

IMG_1028

Kathy, Sharifah and Chanel dah fren fren….memula memang Kak Pah and Kathy sangat mendengus je ngan Chanel nih but coz kita bagi 2 ekoq tu masuk rumah hehari and so they can spend their time together, jadi dah berkawan2 lah….Thing is satu lagi Chanel yang sibuk mengekor depa 2 nih, tak nak camne pun terpaksa la depa fren2 gak…

IMG_1032

Mr Kathy, ai think anytime dia mesti nak cari awek gak nih…kadang2 dia dok gak dalam kereta aku, pusing le jalan2 jap….he s so handsome, compared masa jumpa dia dulu. Cantik bersih, once in 2 weeks abang akan mandikan both Pah and Kathy nih. For makan minum depa kat porch tuh, RD and Abang yang jaga.

but Kahty ni laki aku hangin, pantang masuk je mesti nak curi food. Lauk pauk dalam tudung saji pun pandai dia selongkar amik, macam la makan tak cukup pulak. She eats ProDiet.

IMG_1029

Pah pulak, anaknya tinggal sekoq jer (out of 4). Aritu aku tak pasan anaknya kat hujung kaki aku, terpijak kauuuuuuuu! meroyan le anak nya, ngan dia2 sekali melompat dok huruhara je muka suspens gila minah nih hahahaa…..

IMG_0982

ini anak Pah, kurus kediang betul. nama pun takde lagik, tunggu orang adopt. But if takde orang nak adopt gak, kita bagi le dia nama and kita bela gak lah. Skang memang cekeding le dia kan, tunggu sok sok dah hensem lawa kita bela…

IMG_0987

depa memang level2 porch jer. ada rumah kucing ada segala siap for them. Anaknya ni tak boleh masuk rumah lagi coz masih kecik lagi but Pah and Kathy memang skang dah back to normal, asal abang ada, he akan bawak masuk his 2 cats tu ke dalam. Kadang2 aku tengok depa takde kat porch, pi berjalan kot, pusing taman :) .

Makan minum pun, takde masalah, semuanya ok lah for them. Daripada kita adopted depa, daripada jadi stray cats tu kan, at least kami anak beranak look after them lah.

IMG_0960

pantang bukak pintu kereta, dia masuk dulu – Kathy

 IMG_1094

For Chanel, ada 2 kali terlepas kuor rumah hahahaaa…nak luruh jantung aku. Ini bawak Chanel jalan2 amik Zeeshan, but dia punya risau mengomel dalam kereta toksah cakap lah, bising btol…tak biasa kot kan.

Her vacci aritu kena RM180 coz first time and banyak pulak amik vit bagai kan. 2nd vacci should be by this month gak, and next month satu lagik.

IMG_0732

her fav spot to sleep gak…memula aritu Zeeshan agak jeles gak lah ngan Chanel but when I told him yang Chanel asyik nak hug you je lah Zeeshan, barulah he rasa tak tercabar sangat…if not dia memang tak suka Chanel datang naik atas tidur sama. Now dah fren2 gak both Zeeshan and Chanel

IMG_0807

noon to 5-6pm ini tempat tidurnya, dia sendiri pilih nak tidur sini…sedap sejuk lantai kot

IMG_1541

untuk makan minumnya, molek if letak dalam tray so takdelah macam bersepahan (if any). Plate ni gak dulu pakai dek level2 kucing porch aku but since depa 3 ekor kat luar tu, kena pakai bigger size sketlah pinggannya. Dalam blackwood food Chanel tu ada vitamin kan? Itu her vitamin untuk bulunya, kasi lagi flawless gitu hahahaa..satu lagi in spray type, RM50 sebotol kecik tu kau. Demi kucing nya pasal…

I mentioned dah yang for her pasir pakai pinewood, really really really love the product so much! Mandikan dia pulak once abang dah buat, baru ni aku buat sendiri. Kucing baby2 macam ni mandikan once a week or 2minggu tu oklah, itupun dia punya sejuk aku kena betul drykan dia ngan towel, siap peluk lagi, menggelatar btol, padahal pakai heater gak mandinya.

IMG_1543

Well selepas 2 weeks plus, Chanel dah no longer dok tidur baring dalam bathroom anymore. Dia dah passed dah lulus potty train. Untuk yang nak tau camne akak trained her (and my previous cats), this is the way:

Kucing yang baru to a new home if you dont intend to put in a cage (we dont), so kenalah place in the lock area seperti contoh a bathroom. So she was placed in the bathroom di bawah untuk 2 weeks, her potty and food pun letak kat situ so easy access for her. But jangan lock 24jam, at least 2 jam dalam tu, 2 jam kat luar, macam tu lah for 2 weeks.

Reduce the hours tu makin lama makin banyak banyak untuk di luar than dari dalam toilet. U may see bila dia nak membuang je dia akan pandai dah carik her potty which is placed in the bathroom.

Jadi selepas 2 weeks gak, akak moved her food plates ke luar, at our kitchen as per u can see atas tuh. Jadi dia tau, makan minumnya di situ, and untuk kencing yak dia pi dalam bathroom.

Dan kerna dah lulus tu semua, dia dah tak tidur in the bathroom, she sleeps with me from midnite to 6ish am pastu dia akan turun untuk shishi yak bagai at her potty gak lah. In between pun maybe dia akan turun gak dah kita tidur tak sedarlah but she s very well trained ordy.

Senang je tips nak potty train kucing.

IMG_1507

One thing for sure, she s in love with RD than me hahahaa…aku bengang betullah. Aku yang berdodoikan dia but when RD balik kerja, dia terus lari mengiau and sondol2 badannya kat laki aku mintak dibelai. Aku balik kerja tak dapat pun the same treatment from her! She kadang2 tidur bawah belakang our katil but mostly atas katil sama, cuma mbe asyik kena sepak terajang kot masa ngah tidur so dia moved to atas our kepala. But like i said, she will sleep with RD gak, setiap kali bangun tidur, RD tengok dia dah ada kat belah kanannya hahahaha…bila RD turun dia akan ikut sama lah.

I was on 6 days leave kat rumah baru ni, pun dari kol 12-1pm tu memang waktu tidur dia till 5pm, lama benau tidurnya so dia hanya akan bangun bila orang semua dah kat rumah and masa tu Kathy and Pah pun dah masuk dalam for her to play around. Sesekali je bila dia lonely sangat tak nak tidur baru dia datang kat aku but if ada 2 orang at the same sofa, me or RD, she will mengendeng at RD gak. Cisss!!

 IMG_0750

sesekali tu adalah dia nak melekat ngan aku, macam yang nih dok kalau boleh nak masuk dalam kain tuh.

IMG_1738

IMG_1742

IMG_1740

Now kami rasa dia mungkin anggap RD is her ‘mom’ coz semua benda yang aku buat, but satu benda je yang aku tak buat, tapi RD buat yakni, buat susu and bagi susu. Sebab tu lah dia asyik mengendeng je ngan RD, kadang2 tu dia terus datang landing kat bawah ketiak laki aku, tidur sama situ. Omeng ko nih….gelak bahak2 laki aku. Beria aku membela belai bagai, kat laki aku plak dia melanding.

5 nites in a row laki aku balik kerja, 5 nites tu gak lah dia mengendeng terus kat atas badan laki aku. Yet aku ada sama sebelah laki aku. There s one morning, dia pusing satu rumah cari laki aku, she jarang naik atas but coz dia mencarik ‘mak nya’ dia sanggup naik atas pusing satu bilik, bathroom and bila takde ‘maknya’ dia turun balik. Memang betullah kot kerna susu dia melekat ngan RD coz itu je yang aku tak buat…

Comment: 5

The new makeup room!

IMG_1396

when u are wearing blue, u have to pose at the red sofa. Sungguhlah naik dedua colour ni. Tak kisahpun if not biru, asal contract dari merah, memang colour block sangat. No lah we are not looking for any sofas pun, but a must to take photo here.

IMG_1401

so i was on 4 days leave (dengan 2 hari weekend) so dapat 6 hari. Just to relax and rest. Kebetulan husband pun cuti public holiday Germany aku tak tau le for what jadi kita plan out pagi tu untuk keluar, asalnya to have our lunch at MO jer but tukar plan to Ikea since i really need a new thing in my house.

sofa yang aku duduk merah nih, agak kepelikan pulak design dia…

IMG_1418

one of the missions ialah untuk beli my new makeup table. Since we move the Red House, akak tak penah ada meja make up coz we have transformed our dry area in the bathroom as the makeup room lah. But thing is, i m getting old and using the stool chair is not helping me some more dengan kerabunan mata yang tak berapa nak nampak if tak pakai lense while make up. So it was 1 year 2 months gak lah bila ai decided to get a new one.

Pastu lighting tak membantu though ada banyak lampu bagai, still aku kena amik the basic meja make up yang dengan cermin depan muka and ada kerusi relax for my body posture.

i nak macam meja make up simple yang atas tuh, cermin berlampu2 tu optional, tak yah pun tak perlu coz i dah tau nak buat camne bagi lighting molek.

IMG_1431

oh no way ler akak nak amik meja make up gini, so not meee

IMG_1445

kita pusing satu round, aku rely kat husband amik the gambar with the code semua, so kat depan boleh sapu bersih le kan…rupanya dia hanya amik gambar tapi tak amik codeeeeeeeeeeeeeeee!!

IMG_1459

jadi kena lah pi bayau dulu, dah alang2 sampai ke cashier, he pergi hantar barang, and aku naik balik for lunch. Lagipun nak kena patah balik gakkan pi amik code untuk barang2 yang dia terlepas pandang codenya. Kat sini pun aku ada siap bawak tupperware untuk tapau the chicken wings, the kids love sangat. Dulu kat sini ada tupperware so leh bayau le sekali ngan tupperware tu, kemudian aku datang takde plak tupperware dia suh pi beli kat bawah naik balik, ke jadah apa. Tu yang aku siap2 bawak tupperware but dah ada pulak kembali the  tupperware lagik. Hish….

Jimat gak lah tak yah beli tupperware heh since dah bawak.

IMG_1449

muka toncek pasal ada orang tu dah pegang something yang aku nakkan hehehee

IMG_1468

napa le ko tak merah menyalaaaaaaaaaa!

IMG_1491

ini pun takde merah, ada white blue yellow and black. I go for yellow, kasi cheerful and colourful sket

IMG_1495

lari lelaju balik rumah, coz aku tak masak, jadi singgah beli soup untuk anak2 yang balik sekolah. Ada chicken wings to top up for their makan….petang tu gak laki aku bersingsing lengan pasang segala maknek benda. Ai is tengok je lah hahahaa…sapu2 kekemas, sambil tunggu dia bersilat.

IMG_1500

tips untuk orang yang suka minum air, hah belakang tu bersusun air botol untuk kami minum anak beranak. Setiap hari 2 botol akan kosong. Kami adalah peminum air kosong/air suam, the whole 5 of us yeah…

 

IMG_1519

hamboihhh sedap ko tidur ye…dapat aircond nya pasal

IMG_1527

dan transformed sudah.I had to move husband’s make up cabinet (alah barang make up dia 2,3 ketul je pun hahahah) to the main room untuk give way for my new make up table to be placed here.  So pueh hati, the one yang dari dry area of bathroom still for make up gak lah but aku suh laki aku do his things there, he tak yah nak duduk2 bagai, berdiri je pun, tak sampai 3min dah siap hensem hahahah. Bininya kena berejam…

For lighting memang le terang bilik ni, it s a walkin wardrobe area, itupun i have magic mirror yang ada lampu gak, also i beli satu lagi lampu IKEA yang leh adjust punat palanya ikut kiri kanan atas bawah. Went to kedai 2hinggit at near by my house and bought 2 liplap lampus to colourful my background and also at the dry area….(laki aku insist tak nak pi belikan so aku ajak dia pi antau aku ahhahah coz the parking hazab).

The rest of the videos, dah posted dalam my IG, check it out there specially at the My Story’s page in IG.

Comment: 5

Red and Black theme…

Ha dah update le sikit blog akak nih, mood malas2 raya masih ada lagik, pastuh Kak Red tak berapa sihat pun ye gak. Jadi dihamparkan gambar2 pagi raya, batch by batch…

malam raya punya citer, ada dalam fb page and instagram. Food bagai pun cite kemudian2 ler, ketupat je berejam2 buat heh dek laki aku tuh. wuiii…kita siap by 11pm ler sume ngan baking segala. Rendang bagai pun siap petang raya gak, coz pagi raya memang akan bertangga di rumah, kemudian BTR and terus ke Kapar. Our routine.

Lepas depa solat Raya, kita bersiap2 ler…

IMG_6512

kemudian bermaafan. Bini pi ngadap suaminya dulu

IMG_6543

Followed by anak sulong, duit2 raya pun kita bagi gak, even aku pun dapat gak dari laki aku too.

IMG_6561

ahhaha dia ni lawak, belum turn dia lagi tapi dia dok sibuk nak langkau garisan beratur. Hang tengok sejadah kat bahu dia tu, he nampak abangnya pakai letak kat bahu but not sejadah ler, serban yang itam putih tu. Dia pi amik sejadah and lipat jadi gitu. Hiks ko ni dik, dahlah pagi tu dia bangun lambat giler, orang dah balik dari solat pun dia tak gak bebangun.

 

IMG_6582

kakak pun sama, bermaafan…

IMG_6599

ha ni baru turn ko dik….dia dah ada ucapan hafalan siap2 lagik, Selamat hari Raya mummy, Zeeshan sorry ye mummy. Cute jeee

IMG_6612

abang kakak pulak bermaafan

IMG_6638

and Zeeshan too, kena gak ikut sama ler…tahun lepas dia moody langsung tak nak salam2

IMG_6648

tahun nih dah ada rehearsal dari sekolah lagi ehhehe tu pasal dia dah terer sikit

IMG_6680

our family photo

IMG_6709

tak boleh le lelama nak bergambar sangat, coz nak kena balik rumah mak aku gak

IMG_6767

concept kitaorang punya baju raya aritu, kena ikut si bapak. Laki aku nya baju melayu dah bertahun2 dulu aku siapkan lagik, sekali hantar 3,4 pasang baju melayu so ini baju yang dia belum pakai lagi colournya, tu pasal kena le aku carik black gak, Apahal pulak aku nak beli satu set hitam (yet i memang ada beli 2 pasang lain baju hitam gak woh) so aku match ngan kain dari Amin Jauhary ni, baju pulak by Red Audra. Den ada satu lagi colour purple same design for the black one nih.

IMG_6738

Jubah merah abang is from the Jubah Lima Waktu, kakak pulak dresss ni dia dok pilih suka sangat, she has colour merah lain gak, tudungnya semuanya mostly dari Naelofar (but the brand yang lekat kat tudung tu tak kuat le jahitannya, ada 1,2 tudung kakak dok tercabut, heh beli memahal), and jubah merah hitam Zeeshan ni pun aku beli dari awal sebelum puasa dulu, tak sangka pulak cantik and match with our black and red theme

IMG_6811

so jadilah our merah black theme le ni kan, butang baju melayu laki aku je sampai 3 sets aku beli coz macam biasa gak taun2 lepas punya butang baju melayu dia takkan jumpa (or malas mencarik, or dia akan pusing2 tanya aku gak mana lotaknya). Songkok Zeeshan tu pun tak beli baru, tahun lepas punya and dah ketat, he was supposed to pakai kopiah but dia tak nak (abangnya pakai but bila bergambar abangnya cabut), arghhh lantaklah janji complete raya ni.

Tahun depan entah2 raya lagi pun idok le tau, but memangler setiap kali raya memanjangnya merah je pun, ada gak match ngan colour lain, tapi base colour merah tu wajib ada. Aku teringin nak warna warni colourful but asal nyopping je mesti nak lebihkan merah. So anyway, nanti kita pergi ke hari2 lain pulak yek, leh peposing kain baju raya. Best tengok FB, the timeline orang beraya, macam2 kain baju raya memasing, cecantik, yang ikut2 theme tu comel je kan.

Speaking of that, no i m not planning for any raya open house, but please do invite me for your raya open houselah yeah. Last year akak buat sampai 3 kali open house, letihnya tak habis lagi and laki aku pun tak galakkan to do this year, hem…ada yang merajuk jauh hati la tu, laki aku ler, bukan dengan aku but dengan makhluk lain. Hiks…

Comment: 0

Red chandelier for Syawal…

well since most of us pun dah memang balik kampung, dah mood raya dah memang apahal ler nak pikir kerja blog bagai kan. So i post something light je lah, to cover up till cuti Raya.

This is the red chandelier, dah kalau buat open house pun bukan semuanya leh jemput datang rumah so tengok je lah dari dalam gambar, blog ni hah.

IMG_5403

It s very yellow gold colour le bulb nya but for lighting cam ni nampak cenggini jer ler…

IMG_5255

lampu ni aku nak yang bebetul killer one, so tu pasal took a year to get this, it has to be totally in red, jadinya dapat ler yang ini, harganya pun hemm…..hehehehe

untuk chandlier satu lagi, tak settle lagi sampai dah nak raya hah…coz ceiling is too tinggi, the lampu man tak leh nak pikir camne nak solve the issue. So bertunda le ke after raya gamaknya heh…

Apapun, untuk korang, yang pulang ke kampung halaman, selamat di perjalanan, hati2 di perantauan. Drive safe and enjoy all the delicious rendang, ketupat, serunding, kari ayam, masak lodeh segalanya lah yeah.

Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir Batin.

Comment: 0