Red House

Our mengaji…

 

IMG_2219

anak2 aku dah khatam, syukur alhamdulillah. For Abang and kakaklah.  Jadi sekarang ustaz menyambung mengajar untuk aku and Zeeshan pulak. For Zeeshan memang dah dari awal start but dia tu biasa ler budak umur 4 taun lebih, banyak ragam dan mainnya. Tapi Zeeshan kat school pun ada iqra jugak, cuma masih kena brush up setiap hari gak. So mulai May 2016, calss mengaji is for me and Zeeshan since abang kakak dah khatam, tapi kemudian kita isya sesama la ngan ustaz jemaah. Aku dah pernah khatam dulu masa kekecik but entahlah dengan zaman nakal aku dulu, mesti ada yang tak betul gak mengajinya aku tuh, jadi i need to brush up back my idhgham, tajwid segala. Mengaji sendiri tu lain, ini berguru, tu pasal aku nak gak buat, walaupun akan mengambil masa yang lama untuk khatam, wallahualam.

IMG_2239

dan setiap malam jugak aku buat iqra dengan Zeeshan, apa yang dia baca kat school tu kita belajar balik. cuma lawaknya, iqra book ni, kena bawak pi sekolah ulang alik, so jangan ler suruh dia simpan lam school bag dia sendiri memang akan disoroknya. Dia punya malas nak mengaji kadang2, dah banyak kali dia sorok iqra book ni, ada sekali kakak dia ngendap tengok adiknya ngah sorokkan dalam meja kopi depan. Sekali lagi kantoi dia sorok kat kerusi meja makan depan, ada jugak aku jumpa dia simpan dalam storage cadar, hah kau. Banyak tempat dah dia sorok budak kecik ni. Tu pasalnya dah lepas tu tak dibaginya kita suh dia simpan sendiri dalam bag sekolah.

Semoga cepat terang hati ler sikit dengan mengaji ni, insyallah.

Comment: 3

The new reds…

IMG_1870

isnt he cute? hehehehe…tau dah malu kalau tak pakai baju. Tu lah kuor rumah ikut mak kau tak nak pakai baju, so bila nak tgk abang kakak lam dewan, menggelupur carik shawl suh maknya lipat coverkan.  Udahlah masa ni hujan too.

IMG_1863

dah lama betul aku tak jenguk depa main badminton sini. their routines, coz selalunya apaknya yang amik antau bagai, if aku amikkan pun, aku tak tunggu dalam, aku tunggu kat luar jer nanti depa keluar ni. But this one coz aku sampai awal jadi saja le lepak 5-10min sat ngan Zeeshan.

Abang walaupun dah left the school tapi masih lagi berulang datang for badminton training, yelah Coach yang ajar dia sejak dia darjah 1 tuh. Kekira, dah 8 taun abang dengan coach nih, for kakak pulak dah 6 tahun gak lah. Ni kalau akhir taun depan kakak leaves the school, kita akan sambung gak kot training badminton depa sini.  We ll see how macamana, Depa memang sangat cintakan badminton and the coach pun baik.

IMG_1883

Bunga Mother’s Day from my kids to me, dapat malam sebelumnya.

seharian tu laki aku kat luar, for months aku suh dia pi belikan my red stuff (4 items) but we ve been busy. Always time factor lah, nak pergi sesama pun payah gak, coz kids pun ada hal memasing. Jadi hari tu kita split. Laki aku keluar 8 hours hari tuh, so aku jadi supermak ler handle memacam. First thing first menyiang ikan ayam udang segala yang my mak hantar. Sebelum tu aku pi amik our helper to do the ironing. Dah kena kuor rumah. Pastu keluar rumah lagi hantar kids pi tuition, then balik rumah, keluar rumah lagi untuk amik depa dari tuition to badminton training. Pastu balik rumah rehat lepak jap, and keluar rumah lagi ngan Zeeshan angkut kali ni hantar our helper balik pulak, and singgah school amik bebudak from training and balik rumah. Omanghaik, betul pancit hakak arituh.

Jam 7 apaknya baru pulang, after pergi to 5 locations, ha kau. Itupun cecepat siap lelaju mandi maghrib bagai and depa bertiga pi layan Capt America pulak. Cadang asal nak bawak Zeeshan but aku tengok trailer macam tak sesuai ngan si kecik tu, aku memang tak minat le all superheros bagai nih. So depa layan bertiga yet, Zeeshan tidur and aku melayan keje sendiri.

IMG_1907

antara barang yang dapat RD jejaki, the red chandelier!! finally mendapat jugak.

belum pasang lagi coz misi belum berakhir. so simpan dulu.

for 1 year tempat chandelier kami tak berpasang coz i really want the red one, not gold silver maknek, mesti merah merah merah

IMG_1894

this one is bonus. He sent me this lampu merah tinggi, gila ko tak nak!!! of cos i want. The price is not that expensive, coz ada similar to this lagi bagak i found dulu lam RM1k, jadi ni about tak sampai RM300 kot.  Malam tu gak cik abang ai pasangkan hehehe….dia tau kalau tidak kang aku surely macam tak leh tidur kot hahahaha. but lampu chandelier tu memang tak boleh ler dia pasang malam tu gak, gila kau, tu kena panggil lampu man dia buatkan, tinggi tu ceiling nak panjat bagai etcs.

Another 1 item will be delivered insyallah in a week time, dan satu lagi item masih lagi dalam pemburuan, he will sambung lagi the mission weekend2 akan datang…

Building up, decorating the red house is not one a day job, very the years punya planning, so that s why kita tak pernah in a rush. Itupun i m still timbang kati periuk untuk pergi Jakarta to tempah my curtains.

Comment: 2

Loving the reds…

 

IMG_0531

the boys did the punggah memunggah, redesign back the living and dining halls, ikut selera tekak mak ekau. Yang kecil tu hanya sebagai penyibuk sajor. Aku kan manjang je nak tukar itu ini bagai, so kena le pujuk2 dulu bagai, kepalanya si bapak so bila apaknya dah ok baru le abang ikut perintah. Tapi aritu kuor balik dari denggi pun aku memonggah gak ngan abang berduaan jer (bapaknya masih dalam spital that time) coz lantai kan berminyak2 dengan fogging jadi alang2 aku terus rombak, rasa macam fed up dengan sakit bagai so tukar position sikit. tapi tu tak major coz kudrat aku tak berapa sangat.

But this one memang habis depa balun kiri kanan. ada satu almari tu memang beratttttttt sangat, itu aku dok rayu2 tolonglah tukar position, alasan kang puasa lagi takde daya hahaha…pujuk menjadik. Thanks the boys.

 

IMG_0506

tunjuk sikit je lah tang nih, now that kita dah pindahkan the L shape ni kat sini so lagi ler ramai2 boleh bertenggek coz betul2 dekat ngan aircond, but frankly speaking weekdays tempat ni dan sofa lepak satu lagi (not in the picture) jarang duduk coz memasing school and kerja kan, weekend le dok sini, hari tu aku boleh tertidur sedap btol kat sini, sesedau laki kejut dah petang.

Anyway hari ni baru aku rasa sedap sikit pala coz for 24hours aku dah kehilangan satu barang, yang sangat2 tak patut hilang, berpusing simpang renggam le hai mencarik, the frens too tolong sama, tak jumpa gak. Bila jumpa benda tu kan, ada di dalam makeup bag aku dalam surau in which sebenarnya aku dah pun carik kat situ 3 kali sebelumnya. Jengjengjeng…adakah? hahahaa…wallahualam. Alhamdulillah ler dah jumpa, betul2 ujian sungguh.

Happy weekends all, i m gonna be very bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, full sangat. Mohon datang semangat Supermak tu bebanyak sikit, kids pun kena all out too, kami ada shoot, knowing shoot tu memang panjangggggg ler masa yang perlu dilemparkan.

 

Comment: 3

The coins…

IMG_9003

 

cantik je mak ajah susun begini. Coins dari tabung yang laki aku dok selalu simpan balik dari kerja, or dari funds ‘denda’ dari anak2. Dan macam biasa bila dah penuh santak, nanti aku bagi le kat mak aku, she nanti kirakan sesambil tengok tv Al Hjirah Oasis dia tu. Dan pas kira nanti ha mak pun sendiri akan dapat duit2 nih, buat cover2 barang pasar hahahaha….Rasanya untuk collection dalam gambar ni dekat RM200 kot dapatnya, tak ingat dah aku. Nanti penuh lagi tabung funds tu, kita pass balik, pusing balik system ni.

Yang for Denda anak2 ni start dari amount 50sen to 2inggit, bergantung pada jenis kesalahan. Kalau kain baju yang dah berlipat tak susun dalam gobok lemari, ha 50sen kena bayau le. Kalau terlajak Subuh pun ha kena gak, tengok le apa camne, so kena la bayau. Besar kesalahan or mak kau dah 18kali berzikir pun korang tak jalan gak, hah tu memang akan kena mahal ler. Singgit is fine but kalau berangin sangat mak kau, hah 2 ringgit. Itu memang abang berkerut2 le kena bayau, kakak jarang kena but she s not really a spender so tak kisah kena bayar. Tak macam abang, dia dah besar kan, duit kalau kena cut cut ni, tak cool ler.

Comment: 3

Mosquito net for your dengue issue…

IMG_8901

Tips simple tapi banyak gunanya sangat, berharga. The mosquito net untuk wajibul sangat dipasang di rumah, if nak avoid cik aedes datang melawat. For my case, memang sangat pasti ler dia masuk ikut tingkap bathroom / toilet, jadi after sebulan lebih we had our dengue, baru le laki aku ada slot untuk memasang hah. Habis kat attic pun laki aku pasang gak…

ini net pun aku beli online gak, he was about to pay via his contact (which is from online too) for our house punya sizes bagai, the charges yang depa bagi was between RM200 lebih to RM300 lebih. But coz the wife is very the shopaholic and knows well on this online site, so i got all these 4 sets, sama dengan sizes yang apek2 online laki aku jual tu, at only RM24 jer for all 4 sets :) .

Aku memang penjimat kehkehkeh….barang yang sama, harga berbeza. Carilah Kak Red, bukan carik Trivago :)

Comment: 2