Red House

No DIY…

 

IMG_3724

Hari tu aku pi IKEA lagi, beli baranglah memacam, but one of the barang tu ni hah lampu DIY oren nih, for Kakak’s room. I wanted to get their red but mos tof the red lampu ikea tu semua aku ada dah, so aku amik ler menatang nih. Hish, kesal giler. Kena DIY pulak. I know that i m not good in DIY thingy nih, the husband is the best person to do but I want to challenge myself a bitlah.

 

IMG_3727

Why la senget benget huwaaaaa! told ya i m not good in this.

IMG_3730

so for an hour, aku dok buat le kejekan lampu ni dok click click click panelnya pun masih gak not up to standard gak. Tak bulat at all. Membujur. grr. Bertemankan Zeeshan dok main playdoh (habis bersepah ko main dik, mak kau gak yang kena kemaskan).

Dah habis buat pun Zeeshan dok tanya, jadi tak?

Tak jadi la Shan, why senget?

Oooo sian mummy

hahaha sian katanya

IMG_3732

jadi tak membulat masih membujur makanya aku tutup kedai, over to bapaknya ler nanti…

IMG_3916

dan bapaknya sok lusanya took over, dia bukak balik semua yang aku dah click click tuh. Hish. sangat menjatuhkan saham mak kau jer. Katanya aku tak ikut arahan the book tuh, eii aku ikut ler…

IMG_3920

dan very fast one dah siap jadik bulat cantik. Hemm…kita tahu le tahap level kita dah kan, bebenda DIY ni aku memang takkan pass lah, kalau dalam scala 10, mungkin 3,4 je jadik lelainnya memang hancur. Ada gak meja2 yang aku pasang sendiri pun, yang kena keketuk DIY sendiri pun, senget benget. Ada 2 meja letak barang make up Zeeshan tuh, tak yah paku pun, just sesumbat, pun senget, kakak datang tolong baru ler jadik.

The next day after aku pergi IKEA, laki aku pi sambung carik lampu segala kan, dia jumpa lampu tidur yang lagi murah than this and cantik sangat, but not red ler. Should have taken that one instead of buying this oren ngeng nih. But apapun, skang dah lawa so bilik kakak memerah le malam tidurnya. I gave a pair of lampu tidur yang laki aku jumpa tu, to my dad for his birthday present hehehe…bolehlah tu bah, lain sikit hadiah birthday taun nih.

Comment: 5

House chores…

IMG_3750

The Supermak’s job memang all planned lama. I dont wait esok lusa raya baru nak carik baju raya segala, so Ramadhan kita boleh tenang, beramal ibadat, bermalasan. Tak yah ler nak keluar sangat bershopping sesesak, specially for them. For aku lain ler, selagi tak raya selagi tu ler aku menyopping baju raya aku kan.

So since end last year aku dah siap beli semua kasut selipars kain baju raya for all 4 of them, dari bapak ke anak2 semuanya dah taken care.  That s my doraemon bag, memula dulu plastiknya kecik jer but lepas tu makin lama makin besar and yey, muntah betul isi plastic nih.

Since every week kan aku ada helper datang buat ironing, so dia pun dah tau kena ironed all the satu bag doremon nih and aku tak nak le dia penat pulak during fasting month (or if aku yang kena iron plakkan), so kasi settle on the last weekend.

IMG_3754

taraaa sudah siap. Ada ler 5,6 helai lagi tak iron lagi coz aku dah nak kena hantar helper balik, lelebih tu abang boleh sambung iron. Skang kan cuti sekolah. I know some said awal giler Kak Red, lom puasa bagai dah siap baju raya iron lagik. Ye ler, aku jenis organized sort of, kang pepusing aku gak yang penat. So better awal siapkan bagai. Kalau baju melayu pulak, for the boys memang ada yang dah bersiap but macam hemm, anak2 aku dah makin panjang, aritu siap awal pun coz sekali jalan ngan 3 lai baju melayu depa. Takpe le yang tu kalau memendek memanjang ker, kita beli baru je lah, habis citer. Hok tu senang capai, banyak malls pun ada jual.

IMG_3912

The additional list untuk abang to do. Kenapa Kakak takde, coz she seminggu ni ada extra classes so that s why job2 nih balun kat Abang. Toilet tu basuh 2 bilik jer, bathroom aku, memang aku sendiri basuhkan ler, anak2 tak yah buatkan. Dia pun dah tau tanggungjawab dia in fact dia tak bagi pun aku panggil helper datang to ironing so dia leh do and extra income lagik hehehehe…

Ingat semuanya free ke…takpelah rajin2 dia pun, takde extra income pun he still buat. All 7 tu pun to be done during this 1 week so Ramadhan nanti takde lah depa nak buat kerja sangat. Aku pun at first ingatkan cuti sekolah ni seminggu jer rupanya 2 weeks yek hehehe….yeler biasa cuti sekolah kita kan berjalan dah this year memasing ada major exam so tak de le berjalan bagai.

Anyhow, it s all bout planning lah. Bak kata anak2 and laki aku gak bukan mak kau ler kalau tak organized macam nih :P

Comment: 2

Our mengaji…

 

IMG_2219

anak2 aku dah khatam, syukur alhamdulillah. For Abang and kakaklah.  Jadi sekarang ustaz menyambung mengajar untuk aku and Zeeshan pulak. For Zeeshan memang dah dari awal start but dia tu biasa ler budak umur 4 taun lebih, banyak ragam dan mainnya. Tapi Zeeshan kat school pun ada iqra jugak, cuma masih kena brush up setiap hari gak. So mulai May 2016, calss mengaji is for me and Zeeshan since abang kakak dah khatam, tapi kemudian kita isya sesama la ngan ustaz jemaah. Aku dah pernah khatam dulu masa kekecik but entahlah dengan zaman nakal aku dulu, mesti ada yang tak betul gak mengajinya aku tuh, jadi i need to brush up back my idhgham, tajwid segala. Mengaji sendiri tu lain, ini berguru, tu pasal aku nak gak buat, walaupun akan mengambil masa yang lama untuk khatam, wallahualam.

IMG_2239

dan setiap malam jugak aku buat iqra dengan Zeeshan, apa yang dia baca kat school tu kita belajar balik. cuma lawaknya, iqra book ni, kena bawak pi sekolah ulang alik, so jangan ler suruh dia simpan lam school bag dia sendiri memang akan disoroknya. Dia punya malas nak mengaji kadang2, dah banyak kali dia sorok iqra book ni, ada sekali kakak dia ngendap tengok adiknya ngah sorokkan dalam meja kopi depan. Sekali lagi kantoi dia sorok kat kerusi meja makan depan, ada jugak aku jumpa dia simpan dalam storage cadar, hah kau. Banyak tempat dah dia sorok budak kecik ni. Tu pasalnya dah lepas tu tak dibaginya kita suh dia simpan sendiri dalam bag sekolah.

Semoga cepat terang hati ler sikit dengan mengaji ni, insyallah.

Comment: 3

The new reds…

IMG_1870

isnt he cute? hehehehe…tau dah malu kalau tak pakai baju. Tu lah kuor rumah ikut mak kau tak nak pakai baju, so bila nak tgk abang kakak lam dewan, menggelupur carik shawl suh maknya lipat coverkan.  Udahlah masa ni hujan too.

IMG_1863

dah lama betul aku tak jenguk depa main badminton sini. their routines, coz selalunya apaknya yang amik antau bagai, if aku amikkan pun, aku tak tunggu dalam, aku tunggu kat luar jer nanti depa keluar ni. But this one coz aku sampai awal jadi saja le lepak 5-10min sat ngan Zeeshan.

Abang walaupun dah left the school tapi masih lagi berulang datang for badminton training, yelah Coach yang ajar dia sejak dia darjah 1 tuh. Kekira, dah 8 taun abang dengan coach nih, for kakak pulak dah 6 tahun gak lah. Ni kalau akhir taun depan kakak leaves the school, kita akan sambung gak kot training badminton depa sini.  We ll see how macamana, Depa memang sangat cintakan badminton and the coach pun baik.

IMG_1883

Bunga Mother’s Day from my kids to me, dapat malam sebelumnya.

seharian tu laki aku kat luar, for months aku suh dia pi belikan my red stuff (4 items) but we ve been busy. Always time factor lah, nak pergi sesama pun payah gak, coz kids pun ada hal memasing. Jadi hari tu kita split. Laki aku keluar 8 hours hari tuh, so aku jadi supermak ler handle memacam. First thing first menyiang ikan ayam udang segala yang my mak hantar. Sebelum tu aku pi amik our helper to do the ironing. Dah kena kuor rumah. Pastu keluar rumah lagi hantar kids pi tuition, then balik rumah, keluar rumah lagi untuk amik depa dari tuition to badminton training. Pastu balik rumah rehat lepak jap, and keluar rumah lagi ngan Zeeshan angkut kali ni hantar our helper balik pulak, and singgah school amik bebudak from training and balik rumah. Omanghaik, betul pancit hakak arituh.

Jam 7 apaknya baru pulang, after pergi to 5 locations, ha kau. Itupun cecepat siap lelaju mandi maghrib bagai and depa bertiga pi layan Capt America pulak. Cadang asal nak bawak Zeeshan but aku tengok trailer macam tak sesuai ngan si kecik tu, aku memang tak minat le all superheros bagai nih. So depa layan bertiga yet, Zeeshan tidur and aku melayan keje sendiri.

IMG_1907

antara barang yang dapat RD jejaki, the red chandelier!! finally mendapat jugak.

belum pasang lagi coz misi belum berakhir. so simpan dulu.

for 1 year tempat chandelier kami tak berpasang coz i really want the red one, not gold silver maknek, mesti merah merah merah

IMG_1894

this one is bonus. He sent me this lampu merah tinggi, gila ko tak nak!!! of cos i want. The price is not that expensive, coz ada similar to this lagi bagak i found dulu lam RM1k, jadi ni about tak sampai RM300 kot.  Malam tu gak cik abang ai pasangkan hehehe….dia tau kalau tidak kang aku surely macam tak leh tidur kot hahahaha. but lampu chandelier tu memang tak boleh ler dia pasang malam tu gak, gila kau, tu kena panggil lampu man dia buatkan, tinggi tu ceiling nak panjat bagai etcs.

Another 1 item will be delivered insyallah in a week time, dan satu lagi item masih lagi dalam pemburuan, he will sambung lagi the mission weekend2 akan datang…

Building up, decorating the red house is not one a day job, very the years punya planning, so that s why kita tak pernah in a rush. Itupun i m still timbang kati periuk untuk pergi Jakarta to tempah my curtains.

Comment: 2

Loving the reds…

 

IMG_0531

the boys did the punggah memunggah, redesign back the living and dining halls, ikut selera tekak mak ekau. Yang kecil tu hanya sebagai penyibuk sajor. Aku kan manjang je nak tukar itu ini bagai, so kena le pujuk2 dulu bagai, kepalanya si bapak so bila apaknya dah ok baru le abang ikut perintah. Tapi aritu kuor balik dari denggi pun aku memonggah gak ngan abang berduaan jer (bapaknya masih dalam spital that time) coz lantai kan berminyak2 dengan fogging jadi alang2 aku terus rombak, rasa macam fed up dengan sakit bagai so tukar position sikit. tapi tu tak major coz kudrat aku tak berapa sangat.

But this one memang habis depa balun kiri kanan. ada satu almari tu memang beratttttttt sangat, itu aku dok rayu2 tolonglah tukar position, alasan kang puasa lagi takde daya hahaha…pujuk menjadik. Thanks the boys.

 

IMG_0506

tunjuk sikit je lah tang nih, now that kita dah pindahkan the L shape ni kat sini so lagi ler ramai2 boleh bertenggek coz betul2 dekat ngan aircond, but frankly speaking weekdays tempat ni dan sofa lepak satu lagi (not in the picture) jarang duduk coz memasing school and kerja kan, weekend le dok sini, hari tu aku boleh tertidur sedap btol kat sini, sesedau laki kejut dah petang.

Anyway hari ni baru aku rasa sedap sikit pala coz for 24hours aku dah kehilangan satu barang, yang sangat2 tak patut hilang, berpusing simpang renggam le hai mencarik, the frens too tolong sama, tak jumpa gak. Bila jumpa benda tu kan, ada di dalam makeup bag aku dalam surau in which sebenarnya aku dah pun carik kat situ 3 kali sebelumnya. Jengjengjeng…adakah? hahahaa…wallahualam. Alhamdulillah ler dah jumpa, betul2 ujian sungguh.

Happy weekends all, i m gonna be very bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, full sangat. Mohon datang semangat Supermak tu bebanyak sikit, kids pun kena all out too, kami ada shoot, knowing shoot tu memang panjangggggg ler masa yang perlu dilemparkan.

 

Comment: 3