Anniversary Day

16th Anniversary…a PRADA!

 

IMG_5183

18 kali snaps, walaupun ini ada shaking, ini jer lah yang the best untuk letak sini. Si kecil yang berpakatan sama abang kakaknya to create this anniversary card. But mastermindnya of coslah Abang. Sharing the same ideas ngan our own daughter.

The anniversary card for their 16th anniversary.

Alhamdulillah…. thanks kiddos.

IMG_5168

the roses yang suami belikan a day before, pastuh dia simpan lam bonet keter dia, midnite dia balik kerja, dia letak kat meja nih, siap pasang lampu merah tuh, sampai esok siangnya pun. Aku turun bawah dalam jam 11 pagi macam tuh, memang ler aku nampak lampu menyala tapi aku maleh le nak off kan, ingatkan laki aku saja pasang for cahaya dok sini. Dia pun masa tu takde kat rumah pun. Sampai dia balik kol 1pm kau, teman dia makan, selamba dia tanya….you tak perasan ke ai dah rombak perabot u kat depan tuh

what theeeeeeeeeee

terus aku ke depan

rombak hapanya, ada bouquet la wei!!! terima kasih sang suami. Tak pernah miss, tapi tu lah, bertahun2 aku cakap, bagi la yang dlm vase, maleh dia nak mencarik. Katanya florist ni takdde khas for vase one. Biasalah aku kan dah lelanjut ni prefer vase lah so pas2 tuh bolehlah pakai balik vase tu untuk bunga2 lain pulak…..akal kena panjang mak2 nih.

IMG_5189

we took leave on that 19th January 2017 coz dah routine untuk berjalan sana sini. But, coz a day before kita ada dapat some kind of good news for kakak, so laki aku pagi tu spent half of the day  di Jabatan Pelajaran, kemudian to the new school of kakak. Dan langsung balik untuk lunch jer pastu keluar balik untuk the current school of kakak (that time lah, now dah old school, sempatlah 2 weeks je kat situ), patut bila petangnya nak berjalan, laki aku plak pi melayan kereta dia nya service apa tah segala. Dan aku pun dah takde mood nak kuor coz dah ngan baju dok umah bagai. Mata pun kekuyuuu jer.

Last2, bila semua anak2 gather balik all in from skul, semua melepak atas katil makpaknya, together ngan kekucing sama…

takpolah, itupun valueable gak, semua berkepit. nak proper dinner pun yilek, itu nanti anak2 will belanja us, insyallah masa cuti raya cina ni lah.

The hadiah2 bagai pun, laki aku dah bagi memacam, aku pun dah bagi memacam…but one thing is coming. a Prada, shall blog about it, insyallah soon soon.

IMG_4721

maleh betul aku nak update blog, sebabnya aku ada 2 distractions tiap kali nak ngadapnya. 1 is my online chess, ni memang bertahun2 ler addictionnya, meleka je ngan chess chess. 2ndly nya pasal aku dok melayan movie ler. Almost tiap malam aku dok galik tengok the latest movies, online. I did lots of reviews for the movies yang aku dok melayan tu dalam my instagram stories. Kalau nak merasa tau apa the best movies skang nih, hah pegilah tengok ig story aku tuh. It lasted 24hours jer daily, so kena cepat2 kejar tengok.

but i only did the review tu while I am driving to work and balik from work, bercakap lah sorang2 dalam kereta bercerita on the movies. Daripada sakit hati dengan jem tu kan, baik gak aku contribute something haahhahaa….

Dan seperti dijangka, memang ramai carik movies yang aku dok jaja2 tuh. Aku cuma review citer yang best2 jer, rating tinggi bagai. If aku tengok pastu macam tak best, memang aku tak cananglah kat korang kot. So, go check it out, for those yang the hantus2 movies yeah. Ai is dah bersekian lama betul tak tengok wayang, coz aku dah ada banyak lubang untuk tengok the online movies semua nih. Chiao!!

Happy Chinese New year gak and also happy holiday, long weekend kita kan…

Comment: 3

52nd Anniversary…

IMG_3357

nasi arab kau!

IMG_3353

fries dia sikit but actually ada asing lagi fries, bebudak sukalah kan. but for chickens nih, pun sodap.

IMG_3369

ini event keluarga, the whole restaurant is full of our family members. Ada ler satu family tepi2 tu makan gak, but pastuh kejap jer depa abis makan, orang lain sume dok luar. Yelah kat dalam je dah penuh ngan all of us.

IMG_3356

ini ustaz yang my parents bawak jemput sama for this event. Untuk baca doa selamat dan jugak selawat ke atas Nabi Rasulullah saw (it was a night before the Maulud Nabi)

IMG_3365

my abang sulung’s family

IMG_3367

ada abang no 2 gak ngan family with parents

IMG_3372

cucu-cucu kecil dan teenagers dok semeja, kecuali toddlers and babies je ngan mak pak memasing…mana ler Zeeshan aku terselit heh

IMG_3384

aku datang sempoi jer, idok le ketahuan ada ustaz datang bagai

diorg ni discuss mulut ke mulut bukan nak cakap dalam tingkap wassap, udah aku ketinggalan

IMG_3376

the not so cukup cucus. My parents ada hem…lebih 35 orang cucu, kadang2 aku pun dah tak larat nak mengira memasing. Not to mention cicit, ada lebih 10 orang gak.

IMG_3400

the anak2 lelaki, cukup 5 boys

IMG_3407

the not so cukup 8 beradik, one of my sisters pergi Vietnam, so 7 beradik je lah…susah  nak cukupkan 8 beradik in a team

IMG_3417

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan yang ke 52 Mak Abah

ini topi Zeeshan (he dok ikut abang bertopi), tapi masalahnya dia letak merata2, so aku ni asyik mengutip jer, last2 aku yang pakai hujung2 majlis

 

IMG_3429IMG_3430IMG_3431IMG_3432IMG_3433IMG_3434IMG_3435IMG_3436

some of the photos were taken by my niece, Kak Ngah, eh mana gambar dia yek, tu lah dia jadi photographer

even my kakak ipar (bekas isteri to my abang sulung pun ada sama dalam event nih, for us she tetap our first kakak ipar, and menantu mak abah. The last wife ada datang sama but the 2nd wife pulak tak de. Bape banyak bini abang aku daaaa hahahaha….

 

IMG_3438

abah pakai baju yang bought from Beijing :)

just nice je terletak…ada satu lagi abah lom pakai

 

IMG_3439IMG_3440IMG_3441IMG_3442IMG_3443IMG_3444

The makan-makan was held at the Restaurant Arab, kat Bangi nun. Few times gak makan kat sini, fav place of our parents. Tu yang padahal semua dok Cheras Permaisuri BTR pun datang jejauh makan sini….It was a treat by our parents gak to anak cucu menantu. Semua invited cuma tu lah ada cucu yang tak dpt datang, even ada sorang anak yang tak dapat turut sama gak.

 IMG_3437

tangan kanan abah tu pegang 2017′s calendar and a book, a gift from my boss to him, suka dia…every year memang boss will give one set to him, akak pun tak dapat tau.

Untuk mak abah saya , mak ajah abah aji kami. Semoga terus gumbira, walaupun deduanya orang Melaka (of cos mulut hahahahah u know what I meant), but apapun. diberikan kesihatan yang molek, walaupun kita tau mak abah pun ada sakit2 gak sana sini kan. Allah panjangkan usia mak abah, terus dapat berulang ke Mekah for their yearly Umrah. Dan penyatuan anak-anak, adik beradik, cucu2 cicit. Insyallah.

 

Comment: 8

Dapur gas rosak??

Korang ingat tak (readers lama sure ingat) yang kisah my dapur gas kat rumah lama rosak and RD rushed pergi beli malam tu gak when the shop was about to tarik tutup pintu jer….very the dramatic betul. dia ler jugak yang pasangkan segala bagai.

So our hob and hood di Red House, considered baru ler, not even a year. So past few months dah mula rosak one by one. Ada 3 hobs, memula yang kanan, pastu yang kiri dah mula tak menyala. Imagine aku kena masak dengan yang tengah api kecik tu. Yang kiri tu masih bernyawa lagilah if over the weekend kan (RD pasangkan donno how bagai).

So paling buat aku dah naik darah bila yelah this week kan kakak ada class full day so i need to prepare bekal yang lebih sikit lah (bear in mind all of my kids tak pernah beli kat kantin sekolah, chinese school mar…).

Bayangnkan the api kiri kanan tak leh nak jalan gak and kena pakai api kecik. Next week is already ramadhan and i need to pong pang masak for the sahur buka puasa, mana boleh dengan api kecik ni heh, adalah tidak wajar.

Dan aku kalau dah hangin aku bebel2 kat laki aku ler. wassap dia yang ngah keje, suh dia pi beli baru by esok gak, gantikan.

But pastu malam tu aku mcm terpikir takkan le belum setahun dah nak ganti baru, banyak le cantikkan. So aku google here and there (yang aku dok suruh laki aku siasat berbulan dulu tak dibuatnya), rupanya ada service gas dapur.

Jadi aku tanya member aku, tanya adik aku, dapat le 2,3 contacts, malam tu gak aku tepon depa booking suh datang esok pagi nya gak.

hah kau! Aku suruh laki aku contact, dia jawab ‘ok esok i callkan’

hallooooooooooooo, nak aku hangin lagi ker, esok nak call bila orang tu nak datang, so aku take over ler lagi molek, lagi cepat, i cannot tahan already, malam tu gak aku dapat orang, esoknya orang tu datang.

IMG_3959.

habis dia bukaknya!

memang le sebelum ni laki aku dah godam dalamnya tapi tak le sedeep macam nih, so bila dah tau punca bagai, kena tukar maknek bagai, barulah tau why segala. Kan air and minyak yang kita masak tu yang tumpah2 kat dalam hob tuh, masuk ke dalam bagai, so dalamnya jadi berkarat (ye walaupun blom setahun). Itu puncanya.

Tapi selama setahun masak ni pun, aku masak weekend jer (weekdays jarang sangat) coz mak aku yang masak, 2,3 weeks ni je yang mak aku tak masak dah coz mak aku tak sihat kan, so aku le yang masaknya.

 

IMG_3960

Lepas 2 jam dia godek godam bagai segala, barulah sihat walafiat my dapur gas.

Nasib baik ler aku sedar diri akal panjang untuk panggil service man ni instead of beli baru

lagipun laki aku malas nak dengar tazkirah bininya bebel pasal dapur gas dia jawab je ler, ok ai ll buy a new one tomorrow

dari ko poi beli dapur gas baru yang lom setahun usianya baik le aku makan duit ko tu heh

 

IMG_3958

dan baik pulih sudah the dapur gas. engkau kalau tak sihat lagi aku dah planned dah nak amik yang brand lain yang jenis lagi cun melecun hah ko jangan nak buat hal lagik yek. Raya nak dekat nih, aku nak buat rendang ketupat segala kang.

paling penting for masak2 bukak puasa tu ler, aku jenis pantas cepat, mana boleh tunggu sesatu lauk masak, mesti nak sekali rap 3 dapur nak pakai. ai is cannot ler seselow niiii

 

IMG_3961

dan 5 minit lepas dapur gas tu baik pulih, abang goreng keropok. Dan hasilnya, too closed ngan dapur gas, habis mak kau punya mangkuk fav. Walaupun mangkuk ni biasa2 jer but usianya dah over 15 years kot, dan kita surely ada yang mangkuk fav kita kan, hah ni salah satunya. abang ooo abang, api kuat benau ko buat bang oiiii

Service dapur gas tu was RM200, 2 jam, termasuk spare part yang dia tukar ganti segala, If lah kan aku tau ada service gini dari 6 bulan lepas aku dah panggil, eiiii, encik suami pun sama, bini dah berzikir berbulan2 pun dia buat pokak yooo…

kalau lebih 5 taun ke engkau jahanam aku tak kisah gak beli baru kan, ini baru sangat heh.

Oh apapun, hari ini, 2 June, genap setahun kami berpindah dah menetap di Red House. Today was the day. Happy Anniversary Red House :) .

PLEASE STOP CALLING/WHATSAPP ME FOR THE DAPUR GAS REPAIRMAN’S DETAILS,  KINDLY GOOGLE YOURSELF. I WONT BE ENTERTAINING ANYMORE CALLS/MESSAGES ON THIS. THANK YOU.

Comment: 10

The 15th Anniversary

IMG_4766

kerana huruhara yang agak sebulan tu, sampai dah nak ke April pun baru le hakak boleh nak upload cerita2 lama, sebulan 2 lepas. Korang ingat tak lagi citer Langkawi? ada berbaki lagi 2 entries patutnya, macam tak adil je kalau aku tak habiskan cerita tu, sian Ima kat Beijing menunggu2 menanti, tapi laki aku dok cakap, oh my pelislah, dah over 2 bulan tu yang oi, tak yah le letak cite tu…

So let s go back to 19th January 2016.

It s our 15th Anniversary. Hem..15 taun dah ye. We are so old already.

IMG_4657

On that particular day, kami berdua amik cuti. To pergi jenjalan carik barang for anniversary, saja menggetiks jalan2 berduaan. Anak2 pun sekolah on that day. So kita keluar hari tu, about to leave the house, ada bunga sampai. Ler suami. udah kubilang tak yah dah ler bagi bebunga bagai nih, somak yo. Lagipun kalau nak sangat bagi, hah make sure yang ada vase tuh, so boleh gak aku gunapakai vase tu untuk deco2 kat red house nun.

Jadi bunga tu sudah pun skang over 2 bulan pun, masih lagi berdiri dok dalam vase tapi dah mengering2 ler. Nanti cukup waktu, kena gak dok tong sampah kan…

IMG_4626

i love these accessories, ada jugak kaler merah but aku kena kurang2kan sket bebenda warna merah, too much already..

IMG_4636

by the way aritu kita pergi to few locations, first one was hemm…masalah aku nak ingat ke mana. Tapi aku ingat yang satu ni lah, kat sebelah Medan Mara yang Low Yatt kononnya, Tapi hadoih, kering betul dalamnya. Tak cool betul jalan2 dalam tuh, bape banyak je lah kedai lam tu heh.

IMG_4676

jadi kami sambung terus ke Low Yatt yang sebenarnya, situ je hasilnya akan ada nampak…one class bout this Low Yatt, toilet dia bersih piang kau! Tak pulak disangka, ingatkan kotor ke banjau ke kan…

IMG_4683

dan siap settled. Ini our anniversary gift. A new PC :)

Ini hadiah yang aku belikan untuk suami aku, tapi technicallynya untuk aku yang pakai hiks…

We bought a PC not a laptop coz laptop aku masih ada lagi. PC aku pun masih elok lagi, ni cuma additional. Rumah IT macam kami ni, mana le cukup dengan satu 2 gadget. 3 PCs adalah paling minima. Jadi a PC for our anniversary.

From him to me, aku dah dapat dah pun, dah selesai. pulus pulus pulus :)

IMG_4688

habis di Low Yatt kita menuju pulak ke Ampang Park. Dalam masa bape jam je dah few places, itu sebabnya utilise habis guna cuti bila during weekdays nih. Tapi barang yang kita nakkan tu takde kat Ampang Park, so makan le mee kari (di tengahari panas yang patutnya makan nasi for laki aku). Coz dia bukan sokmo datang Ampang Park, I nak sangat dia try itu mee kari ampang park.

Kan sedap…..

IMG_4694

ini mee karinya, kalau hari Jumaat berpeluh nak dapatkan seats, tapi makan sini pun panas gak, tang tak dapat kipas tuh, memang ler terasa.

IMG_4739

Malamnya kita dinner kat luar, bawak askar semua, tapi makan tak leh lelama le coz anak2 pun sekolah kan, nama pun weekdays. Aku suh abang kakak membelanja apak mak nya, semua buat2 blur muka tak bawak duit. hhehehe budak2 ni dah pandai jaga duit, so depa agak berkira kedekut betul kalau nak kena keluar duit sendiri

IMG_4751

dan begitulah our PC/Blogging area…dengan 2 PCs, 2 laptops, 1 tv (tablet lain tak perlu duduk kat meja nih). baru le sonok….tapi skang kan, aku makin malas je pulak nak bukak laptop kat bawah or even PC kat atas nih. Dok mengharap le laptop tu berjalan sampai ke katil and nak blogging pun dari atas katil je lah.

Ado gak den poi beli netbook kecik ni kang untuk on the bed punya pemalas blogging…

So that s all, our 15th anniversary day for me and my husband.

Tohcei…anda telah berjaya membaca entry ini yang berhutangan 2 bulan :)

Comment: 4

Our 15th Anniversary…

tu dia decent habis gambar heh…

tak leh tak yah nak bebunga sangat ler, kami ni bebunga sendiri2 jer, tak tetayang sangat bahasa tu kahkahkah. 15 taun kot, bukan 15 hari. kalau 15 hari mau hehari ai lap you ai miss youuuu…

Happy 15th Anniversary suami, bernikah on 19th January 2001 Friday selepas orang habis solat Jumaat tu. Berapa kali lafaz ek, 2 kot. Nak pi menikah pun, aku yang pengantin kena drive sendiri bawak diri pi masjid, bawak pengapit and kenkawan. Habis semuanya tak geti drive masa tu hahahaa….

Alhamdulillah, moga dalam lindungan Allah perjalanan perkahwinan ini, bersama the askar-askar yang tak banyak mana, walaupun tiga orang, itulah nyawa harta kami- Shameel, Melysha dan Zeeshan.

Sebab 15 tahun, kasi special sikit ler…hari ni akak ngan laki akak cuti, pi merendek sat… :)

Dari kita zero to nil, dari kita kosong-kosong dengan hidup susah, giler ler kalau kitorang ni tak pernah susah pun, sesama bantu each other. Aku tersadung dia ler pendakapnya, dia tergelincir aku le pendindingnya. Terima kasih Allah untuk suami yang tak perfect, macam isterinya tak perfect tapi tetap syukur amin amin amin.

The 15th Anniversary…huh, banyak onak duri nak ke number 15 tu. Semoga panjangkanlah perkahwinan ini, dan perjalanan usia kami untuk berpuluh2 tahun lagi….insyallah.

 

Comment: 13