Family

Parents buka puasa…

Aritukan aku cakap amik cuti bagai kita nak buka puasa ngan parents bagai kan. So pergi ler, 2 keter asing2. Keluar rumah serentak but Zeeshan and Kakak ikut bapaknya. Abang pulak ikut aku.

Depa pergi balik Kapar to fetch my mak mertua and adik ipar. Aku pulak ke rumah parents aku to fetch my parentslah. Tu pasal I need abang coz he needs to help me on atuk nya wheelchair. Angkat bukak katup bagai mana le hakak merah ni geti….

Kita keluar rumah pun awal, to avoid traffic, better early than late ler. Aku lagi sakit jiwa ler nak driving dlm jem tu gak nanti. So sebelum asar kita dah gerak ler, aku sampai dulu to the location, kat Shah Alam nun. Laki aku sampai lam sejam lebih kemudian, dia datang dari Kapar bukan jauh benar.

Dalam tu kita split, abang bawak atuknya ke surau lelaki, aku ngan mak ajah ke surau pompuan ler, asar kat situ. Lelepak jap dalam tu while tunggu kol 6 camtu.  In between tak tidur pun, tengok orang2 dalam surau, ramai anak2 muda yang datang sama menunggu di surau, macam fresh grad je adik2 tu, baru kerja. Berbuka by their company kat situ ler. Tengok gelagat2 depa…

IMG_4339

So about time, kita masuk le ke dewan. Jauhnya lahai dari buffet lines. Padahal dah cakap yang aku bawak parent yang wheelchair nih. That s my mak mertua, dia dah menyarung jubah raya yang aku belikan hehehee

IMG_4344

Zeeshan dah bukak puasa awal2….makan cakes tu je 2 plates. Dia belajar makan cakes ni pun mostly dari sekolanya, kat rumah susah dia nak telan, skang dah suka ler…

IMG_4361

apasal le laki aku ni makin mengering, aku yang paling berpampam.

Baju abang pakai tu, sekali 2 je kot bapaknya pakai and dah berpassing turunkan kat anak, abang pun walaupun ada baju sendiri yang even belom pakai (bukan le baju raya) pun masih suka selongkar cabinets bapaknya coz for him baju bapak lagi best dari baju dia sendiri. huk aloh…

IMG_4365

abah boleh ler jalan 2,3 tapak jer ngan tongkat tapi tak kuat, so memang kena pakai wheelchair.

IMG_4393

mak pun tak berapa kuat gak, boleh le berjalan lagi rancak jalannya dari abah but masih lagi ada sesakitnya gak. Kebetulan kan abang kakak and their cousin dayana pun pakai pastel colour. Aku bawak sekali Dayana anak buah aku ni coz ada seat extra aku terlebih bayar arituh.  Daripada membazir baik le bawak dia sama.

IMG_4512

Bestnya dapat jumpa kak ani, my muallaf reader, for so longggggggggggggg dia used to buy my handbags also jadi reader di RM, and finally met her up, tak sesangka bertemu kat sini hah

So ler very talkative ini lecturer sorang

 IMG_4530

anak buah aku tu paling close ngan kakak, malam tu dia tidur rumah kami, dapat dia 2 pasang kasut raya aku belikan gak aritu baru dapat bagi. Malam tu gak dia tidur rumah  kami, esok noon baru dia balik. Biasa dah pun macam tu, kitorg kan adik beradik mostly dok dedekat, ngan makpak, senang dia mintak tolong dia, dia tolong dia bagai.

IMG_4506

ni memasing baru balik dari lepas Maghrib

IMG_4553

so gitu ler bukak puasa for all 10 of us, RD’s mak and adik lelakinya, and also my parents gak ler. Kitorang dari dulu pun kalau berjalan bagai mana pun yang penting parents je lah, lelain tu kang tak de masa ler, jauh ler, mahal ler, jem ler, tolong belanjakan ler, tak best ler, ramai orang ler, heh banyak alasan. so baik ler kita bawak mak abah jer, itu lagi penting. Hem…ayat lagi penting tu penting sangat ditulis di sini, kang ada yang salah paham :) . Urusan kita tanggungjawab kita to the parents, itu hal kita, yang lelain tu yang banyak bunyik nak hapa bagai, let it go, kitorg laki bini malas nak amik pusing, biak pi ler, dah penah kena bagai, tak sanggup dah.

We expect gak ada orang Ramadhan ni nak datang mintak maaf pun tak de kesedaran. U know betullah kalau kita salah dia punya nampak sebatu, tapi kalau dia punya salah, nak mengaku pun jangan harap, nak mintak maaf lagi ler, dosa besar gamaknya! Yet bukan kesalahan pun, fitnah plak tu, hish… A reminder to myself.

Balik tu, berpisah kita lagi, me mak abah and abang patah balik to Cheras KL and RD hantar mak and adiknya dulu baru balik rumah semula. 2 malam berturut2 aku laki bini tak tidur coz dok bukak puasa luar  and balik lambat and dingdong2 dah lewat so tunggu sahur je lah(malam ketiga no choice kena gak tidur coz esoknya kerja hahaha). This place punya buffet spread, not recommended. The food is ok so so, biasa jer, but the crowd and the ambiance, kita tak berapa suka ler. Specially to the red family, for our parents depa ok ok jer. So no need to mention this place, if you tau tempat ni, tak yah sebut hiks…Walaupun tak best ke hapa, alhamdulillah dapat gak le makan berbuka bagai, with our parents some more…

So the family 3 hari berturut2 makan buka puasa luar with buffet spreads bagai le kan, tapi aku 4 hari coz on Mondaynya pun aku kena bukak luar too, apaknya yang bukak puasa ngan depa kat rumah, berganti2.

We still need to host the buka puasa for my big family members gak, coz aritu aku terpaksa tunda. Mencarik tarikh..if tak sempat gak, terus melompat ke raya le gamaknya hahahaha

 

Comment: 3

AlRamadhan…

 

IMG_3771\

besau tong sampah belakang tu yek mami. Bilang si abang…bih tu ngan tu gak ko nak suh mak kau posing.

IMG_3774

My old man, he looks so sick, as mentioned masih lagi gout. Kenduri doa selamat kat rumah my sister (my parents kan memang dok situ) so sesambil kita meraikan birthday abah yang ke 75, I takde masa le nak baking bagai or even order memana, my time was so hectic sangat, sebelum datang kenduri tu aku dah suh RD singgah jap beli kek waktu amik abang kakak from their tuition classes.

Zeeshan jer yang over tiup lilin bagai pun, dahlah dia masa ni ngah tak berapa nak berpisah ngan makpaknya, melekat manjang. Dah kakak and cousins lain pujuk baru ler dia nak gang main2 ngan depa.

IMG_3795

abah begitu kurus, susut sangat berat badan.

IMG_3807

the kids, the anak2 buah…

IMG_3815

melayan my eldest nephew dengan gambar2 kerjanya…hebat anak buah acik

 

IMG_3845

mak masih recovering, so takde harapanlah untuk mak ke umrah lagi bulan puasa ni, bertahun2 mak puasa beraya di sana, so takpelah mak, kesihatan pun penting gak, abah pun sama tak sihat

IMG_3884

dress oren, macam jubah ni aku ada a few colours. linen material and sangatlah comfyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!

IMG_3893

the 3 sisters, miss the catch up the gossip, i had to leave early, banyak tuntutan kerja lain gak perlu berlunasan

IMG_3897

i hate it when masa aku carry handbag bebesau, ada pulak laki aku suh simpankan kunci keter and bila dia mintak, ya hampun nak mengoreknya…..

IMG_3902

udahlah dalam ni gak ada baju abang (kids baru habis tuition so aku siap2 bawak baju melayu depa and menyalin, and buku depa pun sama ada dalam bag aku hah) semuanya dok pegang tak nak tinggal lam kereta jadi menambah kelambatan dan kehazaban mencarik kunci bapak korang, kecik je laki aku tengok aku kat sini masa nih, lembab benau bininya  mencarik kunci keter, udahlah tengah panas tu. LOL

IMG_3908

hah jumpaaaaaa dah…

IMG_3910

some said ko kak red selamba letak prada atas jalanraya, hah tu lerr, nak mencarik kunci keter punya pasal, pejam mata jer lah. Satu lagi kalau campak hp lam bag besau gini pun akan jadi satu issue gak heh, time tu lah tak jumpa. padahal bukan langkau benau pun.

we went back home, buat kerja rumahlipat baju segala memacam ler,  kerja blog kerja assignments segala pastuh entah camna mata aku kuyuuu jer jam 5pm tu and tetiba aku dah longlai. hahahaha dah membuta. Lagipun rumah sepi, kids memang kita tinggalkan kat rumah my sister, biar yang tua 2 orang tu menolong apa yang patut (subcon ler apa lagik), yang kecik pulak biar dia bersosial sikit ngan cousinsnya, asyik nak berkepit je ngan makpak kau kan…

Apapun, Salam Ramadhan Al Mubarak.

Comment: 6

The visit…

IMG_3147

my mak mertua kan datang melawat mak aku aritu (together with RD’s brother and nephew). So kita spent sket time pi memakan bagai, nyoping sket. Kebetulan dah mak datang ni aku bagi terus le jubah raya (which aku dah bought few weeks ago untuk her Syawal).  Hang nampak kacang tanah atas meja makan tuh, hah tu aku dok menggoreng, 4,5 rounds. Seround hangit (dek berborak tak hingat lupa kacang bertanak). Pagi tu aku ada event so aku dah sound laki aku kirim beli kacang tanah tu, aku nak menggoreng baliknya nanti.

Itu yang beria menggoreng, coz kan, aku ni gila makan kacang. so ada muruku yang aku beli buat kudapan kat rumah kacang tanahnya alahai sikit bebenor. So baik beli and goreng sendiri and masukkan dalam muruku tupperware. But tu lah, anak aku cakap baik mammi makan je terus kacang tanah tu dari cecampur ngan muruku. Eiii anak, tu dah rasa lain plak, ini ada cecampur ngan muruku nak oiiii

IMG_3246

someone got his new toy, againnn…

we were at the new downtown Cheras (much more nearer to our house but the traffic and parking are like hilarious betul). Korang kalau nak pergi Downtown Cheras yang baru tu, baiklah pergi sebelum jam 10pm, coz the parking boleh dapat lagi dalamnya. After 10pm, kirim salam je lah, sepanjang2 kat luar tu korang kena park and good luck with the walking :)

So back to Zeeshan, trick is dia dok ngendeng2 ngan aku untuk new toy, masa tu kita split in 3 groups. My husband tunggu the nephew, my 2 kids and their uncle pusing seround lelaju tempat nih, me, Zeeshan and my mother in law pulak satu team. So bila dia memintak hadiah aku dok cakap jer no money no money, u have to wait for your dad. (sama je tiap kali amik sekolah, dia dok nak pau something, aku jwb sama je gak).

jadi bila bapaknya team up je ngan aku, tak sampai sesaat dia dah tarik bapaknya pergi patah balik ke toys shop. hahahaa, so itulah hasilnya. ingat le pulak dia nak patah balik kedai mana satu plak heh…

IMG_3250

we did little shopping jer, datang sini pun coz this is the closest to our house

IMG_3271

black tudung, for me aku ada beli cardigan hijau.

IMG_3297

then habis pusing downtown, duduk lepak tengok bebudak band performed kat stage tuh, then barulah kita berpisah, mak mertua and the gang balik Kapar, us balik rumah…masa  nak passing mak mertua ke kereta satu lagi, siksa betul coz kami parked dalam and anak buah park kat luar, jadi nak turunkan tu, satu jalan je kan, ngamuk kereta2 belakang, wpun tak sampai seminit pun turun kereta tu…

 IMG_3206

sebelum tu kami kan dari rumah, dah habis semua maghrib baru kita keluar lah, lagipun awal2 tu mak mertua aku lepak hospital visiting my mom. So malamnya kita makan kat Restaurant Chinese Muslim kat BSP, but sebelahnya ada satay station so kita tapau gak..

IMG_3222

kakak RD dok ingatkan tu kita bawak bekal dalam bekas hijau tuh…hiks. itu from the restaurant punya bekas nasi, so warm le nasi tu takde le cepat sejuk…

IMG_3238

Insyallah jumpa lagi dalam Ramadhan nanti, we have planned for the routine buka puasa di luar and also at our Red House too…if tak dapat semua orang pun, most importantly ialah our parents and my in law. Hopefully Ramadhan ni abah dah boleh jalan and my mom too.  Orang2 yang ada negative vibes tu tak pentinglah kalau kita nak jumpa, lagi sakit jiwa raga jer…like I said, if orang nak buat hal ngan kita, kita ikut flow dia but at the end, kadang2 orang ni bukan nak dengo bahasa or hati terbukak yang dia tak betul, asyik kita je tak betul pada dia, so baik ler kita tinggalkan je orang2 jenis macam ni. Hati kita pun senang, lagi kita dekat ngan orang2 macam ni lagi aura negatives tu hidup, dah tetua ni, let it go is the best way.

This also reminded me to my fren, during the teacher’s day celebration. hem…long story cut, sampai jadi bahan dalam wassap group rupanya by the teachers for the gifts anak2 nih…haih.  Adalah tidak berdosa jika tak bagi hadiah, tapi adalah menjadi satu perkara besar jika hadiahnya tidak up to standard.

 

Comment: 8

Di telapak kakimu…

IMG_6747

I told you kan that depa dok mai rumah, my taman, specially my jalan almost everyday. Kalau pagi tu kol 6 pagi around that dah bunyik machine fogging tuh but setelah 2 kali aku benarkan depa masuk rumah for fogging (one is petang and one is pagi), so aku tak laratlah kol 6 pagi nak kejut satu batallion aku untuk keluar to allow them to do the fogging. Cukuplah kan 2 kali di 2 hari yang berlainan.

FYI, nyamuk aedes yang gigit kami anak beranak, disyaki dari bilik kami, our main bedroom/bathroom/walkin wardrobe. Sebab bila kita imbas balik, memang ada sekor 2 nyamuk sebelum kejadian aku admitted tuh since I was the first victim among all of 5 of us (to include my jiran sebelah rumah too).

Tapi one day tuh, bebaru lagi, last week depa datang siasat semua rumah, petang masa tu. Untuk buat fogging di dalam rumah, if the resident tu nak ler kan. So rumah aku of cos le yang dah famous kat DBKL/Kementerian Kesihatan, siap ada dalam list supervisor tu pegang. Aku cakap kali ni tak yah ler buat fogging, tapi buat sampai dalam porch jer, so asap2 akan masuk jugak ler sesikit kat dalam.

IMG_6766

Dah mentioned before yang for 1 week, mak mertua aku and one of RD’s adik pun duduk ngan aku. Kami tolong jaga mak mertua aku yang tak berapa sihat. So cadangnya nak keluar (RD pulak pi beli roti canai) jadi jom le mak kita dok tepi jalan. Mak aku masa ni dah sihat sikit alhamdulillah. Unlike masa baru datang on her first day, aku suapkan makannya, tapi syukur sekarang dah boleh makan sendiri. Berkat doa anak2 menantu cucu lain too.

IMG_6742

Bila dah fogging nih, nak masuk dalam pun takes time gak haih…

well speaking of nyamuk tuh (i tak ingatlah I ada cite ke tak, aku kan ada memory issue sikit), masa aku baru confirmed contracted denggi (on my 4th day of demam, 3rd day warded), RD balik rumah terus buat operasi kemas rumah habisan yang carik mana datang ler nyamuk ni. Anak beranak dok carik kot ada jejentik bagai le kan. Pun takde. Memang habis ler satu rumah dia sprayed.

Tapi di hari aku discharged, hari yang RD admitted, aku baru sejam 2 sampai rumah, rembang petang tu aku baring jap lam bilik bila aku terasa ada nyamuk dok ngah hisap darah aku. Terus pelepap, mampus ko. ada lagi ko dalam rumah aku!! Grrr…

Terus aku bangun and habis spray lagi satu rumah. Masa tu aku tau yang dia could be datang dari luar ikut tingkap bathroom. Malam tu jugak RD yang baru first day warded, suruh aku and Abang tutup tingkap2 bathroom atas. Tapi ialah dah terlambat, dah 5 orang dia cucuk nyamuk nih, nyamuk tu pun pandai, dia bersiar2 kat atas jer, tak turun bawah tu pasal mak ajah aku abah aku tak kena, alhamdulillah gak lah.

IMG_6758

Dari mana datangnya nyamuk tu, it could be anywhere lah, doctor kami pun cakap nyamuk aedes ni ada merata2 saja tapi yang pasti aku yakin nyamuk aedes tu telah berjaya masuk our main bedroom through our tingkap bathroom and pasal tu lah kami bertiga yang tidur sebilik ni jadi mangsa. Abang pulak mungkin dia memang sokmo in our room, so dia terjebak kena sama. Dah bosan agaknya nyamuk tu pi rumah sebelah tu yang jiran aku pun kena (mangsa kelima). Kakak ko bernasib baik :)

IMG_6767

Project minum petang di porch, rerasanya selain buat memakan memang kami jarang le nak makan kat porch but sebab kat dalam ada bebau lagi fogging, so kita makan je lah kat luar nih. Roti canai kau, roti canai the best in the world nih, kalau korang nak, pi kat sebelah CIMB BTR, situ ada satu kedai mamak hah, situ le roti canai paling lembut ever.

IMG_6776

Jadi kembali pada mak mertua. After few days mak dah sihat tu, kita bawak dia jalan shopping sikit. Sekejap je, coz the kids tinggal at homee (Zeeshan tu bag tangan aku of cos le aku bawak). Tak sampai sejam pun beli barang nih, totally for Mak and adik RD. Ini kira therapy jugak ler, bawak jalan2 sikit, walaupun hanya shopping jer, at least boleh bagi hati tu bunga2 balik, aku hanya buat yang memolek jer lah, bukan buat benda tak molek pun dalam terapi pulihkan mak mertua aku nih.

IMG_6786

So kita dapat amik few pairs of sandals for Mak and adik RD, baju2, seluar, pakaian2 dalam dan few other stuff too…mak mertua pun dah boleh gegelak bagai, kalau tak masa first day dia datang rumah aku tengok lemahnya lahai. Tu pasal ler masa kami 3 beranak sakit mak mertua tak larat nak melawat, dan kami jugak ada sebab kuat untuk tak dapat sama melawat. Berulang kali cakap, ko kalau dah kena denggi ko baru tau sakit sedapnya, dan alhamdulillah mak mertua sangat memahami.  Kami ni 3 serangkai warded, bukan sorang hoh!

Dok kat rumah kami pun, takde satu keje aku bagi buat. Aku hanya suh baring, tengok tv rehat baring makan baring makan. Even plates yang dia makan minum pun aku tak bagi mak mertua aku letak ke singki, tinggalkan jer. For that aku memang terima kasih kat mak aku sangat coz sama2 jaga mak mertua aku besannya.

IMG_6792

amik amik amik, aku jenis, tak yah berkira, amik jer amik jer….

IMG_6797

Sorry Shan, ini hari untuk nenek, so kita tak boleh nak main2 ni yek dik, lain kali kita datang main lagik. Kita tak boleh lelama kat sini, habis amik barang…kita kena balik

IMG_6808

but of cos kita wajib singgah pasar malam gak. Ada jual tudung yang tengah IN kot untuk mak yang dia berkenan sangat masa nampak gerai tudung nih.  Bungkus terus 5 helai…

Selain dari therapy shopping nih, pagi nya ada tukang urut yang dah massage mak. Pastuh kita bagi mak rehat sehari esoknya tak bawak jalan ke mana some more kami pun bekerja, Tapi esok hari lainnya, laki aku bawak mak dan adiknya ke downtown. Memang aku suruh bawak pi situ, ada caftan lelawa. Sayangnya masa malam yang depa datang tu, stock untuk caftan orang pependek macam aku and mak mertua aku ni takde, ada le seketul 2 sahaja. Lelain caftan biasa, jadik ler dapat 3 pasang. Adik RD pun dapat seluar lagik gak situ.

Aku tak pergi pun masa nih, yang downtown tuh coz aku dah makan ubat tidur and lagipun ada anak2 lain nak diuruskan, walaupun laki aku dok pujuk pergi coz dia tak geti caftan2 nih. Alahai, mak pandai ler pilih, laki aku ni beli caftan pun nak kena heret bininya. Elok ler pun aku tak pergi coz malam tu banyak kali Zeeshan mengigau.

IMG_6673

Selain dari itu for rohaniah jugak, of cos, kami panggil our usual Ustaz to help out.

After almost a week, mak dah sihat baik dan 2 hari sebelum Sabtu baru ni (blog event pun kebetulan called off on that Sabtu) so dapatlah buat kenduri doa selamat for us, to include mak mertua jugak. Ops, hari pertama datang tuh, terus bawak pi clinic, dapat ubat calm memalam macam tuh so for 3 nites lena jugak ler mak mertua aku tidur. Tapi malam pergi downtown tu, RD tak bagi makan ubat tu, coz nak tengok tidur camne, alhamdulillah 2 malam seterusnya tanpa ubat tu pun dah boleh tidur lena sangat. Biasa ler kalau orang tua ni, tidur tak cukp 8 jam tu biasa, kita pun dah ke arah yang bukan 8 jam tu kan, dapat 5,6 jam pun dah ok.

Thanks mak for allowing us the red family to look after you. Terima kasih lagi sangat to my mom, mak ajah yang bantu sama the sessions. Mak aku ler yang masakkan for besannya, for our family of cos le kan. Mak aku le yang beria borak bagai ngan besannya (coz mak mertua seems want to listen and have a chat ngan orang, dok rumahnya takde orang sangat, tu pasalnya). Jadi meriah ler, kami kan orang Melaka. Gaya cakap orang Melaka kan macam nak bergaduh je padahal borak biasa je pun, kalau tak kenal orang Melaka (macam kami sekeluarga nih) memang ngeri ko pecut jauh. But that s how we communicate hahahaa…

Insyallah, we will take back RD’s mom selepas adik-beradik lain bergilir rotation jaga mak. Tanggungjawab jaga ibu bukan jatuh pada anak perempuan tapi pada anak lelaki so tu pasal aku insist suh laki aku pi amik mak nya, biarlah kita tak sihat, lambat nak baik pun kita ni tapi kita sesama jaga mak, coz as I said, aku pun ada mak abah yang tak sihat jugak. Cuma kalau masa kami ngah terjelepok lam ward aritu memang tak dapat le nak bawak mak mertua balik, but a week ni kami dah ok walaupun pala yoyo tu masih ada but small matter lah. Insyallah. Allah jaga kami sekeluarga.

Ada jugak mak mertua ikut mak ajah aku pi surau, so masa malamnya occupied jugaklah. Nanti kami ambil semula mak and kita boleh repeat lagi the same therapies. Orang tua ni, bukan harta benda yang depa hebohkan, depa nak attention. Mak mertua aku jenis pendiam, tapi kalau mak aku selamba je tembak hahaha….

Paling seronok is Zeeshan ler coz dalam rumahnya ada nenek small and nenek big. Balik sekolah jer, dia dah boleh landing2 kat dedua nenek small and big hehehe….

 

 

Comment: 3

21 District, the Sungai and the Aurat…

when you have 2 big kids and sorang tu terkial2 nak catch up abang kakak punya style, yang kecik memang kalah ler kan. It was almost 2 months school holidays (for abang about 2 months coz of SPM kat sekolahnya so dia cuti awal).

Jadi they had a very long list, to go there to do this macam2 lah, siap ngan entrance fees pun sama depa dah siap googlekan too.

Jadi semua tu bergantung pada makpaknya punya time table gak, but since I pun start cuti lambat but bapaknya dah started awal, jadi some tu depa pergi ngan bapaknya ler.

Ada tu depa pergi dengan the cousins sahaja, without the parents.  Depa tu means abang kakak ye, tak terlibat Zeeshan langsung, he kan my bag tangan, so tak boleh ler nak sembarang ngekor. Unless if bapaknya ada, ha tu diff case.

IMG_3986

at one of their wishes to do/go pun is this District 21. Ice Skating depan  District 21 tu dah berulang sangat depa pergi, so dok aim kan ni pulak, ok ler, kita laksanakan. But the entrance fees agak mahal, RM75 per pax. Tak kira ler umur anak korang berapa. Tu pasal kita agak reluctant ler dulu2 nak pergi, but ni since depa kan ada gaji memasing, so depa bayar sendiri but depa bayar sorang RM50 jer. Lagi RM25 each, kita tambahkan. Makan pun bapaknya coveredkan.

Jadi ler, dapat gak merasa sekali masuk. Itupun depa cakap bolehlah, pasni tak yah dah nak riuh masuk sini, dah tried everything.

IMG_3998

aku tak pergi pun, patutnya RD hantar je (Zeeshan pun ngekor), let them enjoy berdua, but pastu laki aku pun masuk sama, but dia bayar yang tengok dari side je ler, RM10, together with Zeeshan. Sampai sudah bapaknya tunggu sampai depa habis.

Tu pasal aku tak pergi, berjam2 kat sini, ada 2 sebab yang aku tak pergi, satu banyak hal kerja rumah nak membuat. Keduanya, dah kalau sampai sini, kompem le aku akan menyoppinggggggggggggg!! Jadi laki aku pun tak galakkan aku ngekor, hahahhaa….Reason ke 2 tu yang dia ngeri sikit.

District 21 is located at the IOI City Mall Putrajaya nun, hah memang tempat aku nak menyopping le kan.

IMG_4010

Memacam activities ler depa buat lam nih, adik tak berapa bosan sangat…

IMG_4016

coz for adik, dia boleh memain lam nih ler. tapi takat bape lama pun nak main lam nih kan, hati dia gundah jer tengok abang kakak dok main jumping terbang bagai…sentap ek dik.

IMG_4019

sodap yo kakak main nih? best lah mami, dapat gak merasa amende yang mahal sangat sampai RM75 dalam nih hehehheee

IMG_4029

ha kemain tinggi abang kau

IMG_4034

kira biasa depa buat outdoor, ni indoor pulak le kan

IMG_4038

break time, aku memang ada bekalkan mee goreng. Bila depa hantar gambar ni, hamboih ada maggi in a cup, ada jual situ lah ni! Kalau dengan aku memang takkan dapat maggi ni, dengan bapaknya dapat korang mintak yek…

IMG_4049

1,2 goooooooo

IMG_4054

wall climbing, of cos abangnya menang, kaki dia kan berguna sangat for this activity. Aku suh masuk lompat galah ke lompat jauh ko tak nak….ko panjang bang oi, berguna sangat tau.

IMG_4061

dan adiknya pun tidur lena…..nasib baik le bawak stroller. Anak aku ni dah besar 4 taun tapi ada kat mana ke aku baca komen ‘oi anak ko dah besar dok stroller lagi ke’ komen ni bukan tuju kat aku, kat anak celebrity mana tah.

Sebenarnya, stroller bukan sahaja untuk baby toddler pakai, tapi as long as up to 15kgs (depends on which stroller, or depends on the weight kgs tu ler), tak kisah pun pakai. Macam kes Zeeshan ni, dia kalau tengok tempat tu besar and kena berjalan, kompem dia akan mintak ‘troi’ (berdukung).

Kalau dah kena troi tu sapa mangsanya, kami berempat ler, biasanya RD and Abang. Penat worrr dokong lelama…so pakai le stroller.

But kalau dia datang active nak berjalan tu, stroller tu pun dia tak nak naik, dia sendiri yang tolak, and u can use the pram untuk letak shopping bags kau (that s what I did bila travel either dalam negeri or luar negeri).

Ko dah beli memahal stroller, pakai je le sampai lebam, apa nak sibukkan, bukan orang yang komen tu yang dukung anak kau kan. Dukung bukan main sekejap2, buatnya dia tidur ha macam ni, larat nak dukung berjam2?

IMG_4072

Well other than indoor, the next day nya kot, depa pergi pulak masuk hutan. Masa ni pun aku kerja gak. Laki aku angkut the 3 kids (dah siap bekal2 dari rumah gak, ada yang aku dah masak ada yang Mak Ajah masakkan too), pastu pi rumah kakak aku, amik the 2 kids pulak, dan segala maknek tikar food lagi.

Hah berkelah le korang kat sini.

IMG_4076

wui sejuk airnya….aku tengok pun dah terbayang sejuknya heh. Depa boleh  mintak nak pergi lagi, hish…mana boleh selalu. Sini pun depa spent berjam2, ada dalam 5 jam gak lah.

IMG_4084

tingginya waterfall ni. I told the kids, dulu mami pi waterfall masa darjah 6, pastu panjat waterfall gini ler, sekali tergelincir, terantuk pala kat batu2 waterfall tu. Tak perasan pun ada darah, tetiba kawan2 jerit, oi darah darah kat muka ko banyaknyaaaaaaaaaaaaaa. Bertobek dah dahi aku. Sampai skang ni ada tobeknya. hahahaha…. Ngamuk aji bakar, cikgu tak bawak pi klinik.

Jadi kalau pergi waterfall selepas2 itu, aku dah tak sanggup nak panjat kat batu2 gini, phobia.

IMG_4088

So RD masa ni, dia sorang je adult, entertained 5 orang kekanak.  Their age as of 2015: 14, 13, 11, 9 and 4 years old. Bagus punya bapak/ bapak sedara. kihkihkih…..

IMG_4103

Zeeshan dah siap sedia, pun abang kakak and the cousins tak gegeti nak naik ke darat hoh!!

IMG_4105

sejuk adiknya….kalau aku memang akan duduk tepi je ler, sesilap aku tidur hahahaha…yang pi sungai kat janda baik tu pun aku rajin letak kaki jer, tu pun dah kematu. Zezaman hakak dok berendam dalam air sungai ni dah long gone…

Ini Sungai Gabai by the way. Masa tu risau gak dengar ada kes yang 5 beranak mati coz of the air pusar ke air pusing tu kan but bukanlah kat sini kejadian tu. But tawakal, insyallah. They had planned this and so looking forward. Tapi banyak le aku pesan kat anak2, kat laki aku gak, agak2 nampak langit kelam, cecepat naik darat and blah. Agak2 hati tak sedap pun, tolong pack up and tinggalkan the place. Mak mak, pesanan beribu.

IMG_4134

Oh malam Maulud Nabi, both father and son went to Masjid kat depan rumah gak, ada ceramah Maulidur Rasul. Ini je gambar yang ada pun, adik bongsu aku yang pakai jubah putih tu hah, with Abang too.  Malas nak tunjuk gambar ni bercerita tapi yang mulut mengata amboi ke main pi sana sini, Maulud Nabi ko buat apa? hah mulutt…cabai nak?

Recently to start of my 2016, i received one harsh comment (dah lama gilerrrrrrrrrrr sangat tak dapat komen jaki kondem macam ni), saying that ai tak jaga aurat kakak my daughter yang bertudung.

Ms Bidaah, read this carefully.

1. Yes, i belum lagi bertudung litup etcs, aurat ai masih belum berjaga. Yes true. Noted, satu dunia pun tau.

2. Anak dara aku yang berumur 11 tahun tu, memang dah bertudung. Betul. FYI, sejak umur dia 9 taun lagi. Dan kemudian at age 10 years old, she wants to wear it all the time, even keluar rumah pun.

3. My anak dara tu, yang umur 11 tahun tu, belum lagi akil baligh. BELUM!!! Jadi at times dia akan rasa tak nak pakai tudung seperti contoh event berwater2 macam ni, kami izinkan. Coz dia belum BALIGH.

4. Dan ada gambar2 di dalam rumah pun, ai letak di sini or in my social medias, dalam keadaannya tidak bertudung. Coz once again, Kakak belum BALIGH.

5. Do i have to repeat the 1-4 again? Kenapa aku masih izinkan gambarnya tidak bertudung diposted di sini?  Kakak belum baligh!!! Lepas ni kalau ko tengok aku dah tak letak gambar kakak sangat, semua tu dalam blog/social medias, means dia dah datang bulan ler. Pahe dok?

I wont be posting anyone punya gambar yang bertudung tapi ai tersnap waktu depa tak bertudung/tutup aurat and put dalam nih. Gambar mak aku, mak mertua aku, ipar duai aku, my adik beradik yang tido baring tak bertutup aurat tu mana aku jaja dalam ni. Hish…inikan pulak anak aku sendiri.

You can judge me, easily,  up to you. But aku kakikan ko gak kalau ko nak mengata2 anak orang, she s innocent. As for me untuk bila datangnya waktu itu… doakan jer lah, insyallah.

Hah garang aku arini. Ko pun start 2016 dengan komen macam tu, gamaknya penuh sarat bahu kiri kau dok mengata2 mencarik salah orang kan? Baru 1,2 hari 2016 ko dah membantai, dasyat ko punya new year resolution ye Miss Bidaah.

Comment: 7