Family

Syawal photoshoot….

weii nak kena citer Syawal lagi nih.

Belum Melaka lagi nih. Baru KL.

it s ok, takde cerita, takde tulisan harap2 gambar boleh bercerita lah yeah. Ai is super bz mar…..oh well alasan lama.

Nak quit jadi blogger bley dok? hahahaha tetttttt……

IMG_5710

aku amik sesikit je lah gambar dari salam di rumah abah aku, ada almost 30 orang dalam rumah masa ni, mana ke mampu nak disemua letakkan, lagipun depa semua tak penting. aku yang paling penting hahahaha….

i m the 4th in the family, out of 8 so group ke empat yang bersalaman. Led by RD first, Zeeshan atas tu dah bermandi peluh. Abang kakak zeeshan tak sama beratur ngan makpaknya, depa group cecucu, so beratur panjang semua cucu ikut pangkat memasinglah.

IMG_5716

ha tengok outstanding gila dalam biru semuanya ada merah. zaman aku anak beranak serata warna dah berlalu mar….anak2 pun dah besar so tak yah lah semuanya nak disatu warnakan berlima nih. Aku ngan Kakak memang akan warna sama nak contrast ngan the boys.

IMG_5721

mak ajah takde, blom balik so abah je lah. kalau abah pun sama ikut pi umrah, kitaorg beraya adik beradik je lah…

IMG_5769

ngan akak aku

IMG_5896

pastu berturut2 ler ….ikut turn memasing.

malam raya tu tengah malam kay baru isi duit raya coz kitorg lepak umah abah sampai dah ke malam, tolong kemas sket2 rumah abah. Rumah ni pun tak lama jer, sampai bulan ni jer pastu pindah to a bigger house a bit. Family besau mar….

pastu hok tengah malam isi duit raya tu, aku audit awal, laki aku ngan abang kakak tolong isikan. kita short notes merah and hijau so kita ganti ngan notes singgit, sekali ada plak yang adik aku cakap anak dia tak dapat short duit raya. huk aloh.

Mayaaaaaaaaa taun depan kena tukar notes 10 lagi banyak heh.

Oh supplier tukar duit raya aku dah 2 ke 3 taun kot was by Maya si blogmaya.com . Awal ramadhan bagi cash kat dia, lagi few days nak raya collect lah from her. Aku tukarkan untuk adik beradik aku sama gak.

IMG_6034

kalau dicabut songkok tu, rambut dia dah membasah kuyup but dia tak nak gak tanggalkan songkok tu coz semua orang bersongkok so dia nak ler melawa gak…

kali ni tailor baju melayu, contact abah aku, coz dok menyiapkan berkaki kaki kaki ela for the boys kan.

well Zeeshan punya duit raya paling short dapat than kakak abang nya coz dia selalu menghilang time orang bagi duit raya, pastuh dia dapat kalau dia lupa bagi mak dia, dia campakkan ke mana2….dah banyak kali terjadi. Pasrah je lah.

IMG_6177

habis salaman, terus semua berlarian ke tasik. dah tak muat dah amik gambar kat umah, serentak punya ramai. Nak menyusun kan semua orang senang, tapi yang kekecik tu, specially Zeeshan coz dia yang antara reramai dia yang sedang mencanak rancak naik pangai hah….

IMG_6186

we snapped a lot

cuma yang jadi tak jadi tu belakang kira ler…mana ngan anak aku dok meraung tak nak didukung

IMG_6209

pastu dia dapat mencilok larikan diri

huh mak ko ngan baju yang begitu scallop ni hah, terpaksa kejar dia. Ngan Zeeshan tu kena pantas, kalau ko baru nak jerit suh laki ko kejar, dia dah meluru ke jalan jawabnya.

IMG_6211

nampak belakang tu laki aku dok kejar gak, wpun aku dah keluar dari frame

IMG_6216

IMG_1502

dapat tangkap n kali ni laki aku dok sama depan ngan dia…

IMG_6224

tapi dia dapat mencilok lari sekali lagi

ya ampun

jadi tamatlah photoshoot kita reramai kat sini

sekejap je pun

dahlah panas berdenting tu

lagipun laki aku nak masuk kerja dah….dok jeling2 aku bila nak balik hah.

IMG_6274

6 of us with abah, sorang abang ngan sorang adik lelaki aku takdak

IMG_1533

2 hari sebelum raya, aku bawak abah shopping raya. bapak aku jenis amik selai selai, hahahha dapat kat anak dia, amik baju 4 helai suor 2 lai, belt, selipar socks semua aku main capai jer….

adik aku dok cucuk, abah amik je bah amik je, ngan acik jangan tengok harga, acik pantang kalau orang tengok harga…

hahahah banyak la ko punya pantang kan!

IMG_1536

tak senang hati betul aku nak bergambar lah, pala mata aku dok tengok Zeeshan jer walaupun ada abang kakak cousins tengok dia tapi dia laju ok, dia punya laju jalan lari sampai ke hujung mencungap ko nak kejar.

tu yang aku dok jerit bila tengok adiknya dah ke depan tapi yang lain dok hegeh2 nak speed up…

berdenting panas hah mak datin merah sorang nih…

IMG_1546

so selesai udah ler raya di Tasik hahahaha…

diorg pastu berjalan raya umah mertua le segala, maid ngan anak2 aku yang 2 orang tu pun sama ikut pastu dok rumah atuknya. Tak kuasa depa nak ikut mak pak nya balik, aku ngan RD and Zeeshan balik ler coz laki aku kerja. aku tarik selimut tidur petang terus ngan Zeeshan. Dah satu hari berdenting ko dia membuas mana taknya petang terus kong hah…

Tahun depan insyallah ada ahli keluarga yang bertamabah lagi, coz ada yang mengandung, ada yang akan berkahwin dan location pun berbeza jugak. Tapi tu lah kalau mak abah aku beraya kat Mekah, so kita2 jer lah, kemudian baru sambut ngan mak abah.

Jadi habislah cerita raya pertama. Tengah malamnya budak2 kena jemput balik. So takde pulang ke Kapar coz later on Kapar came to us.

Comment: 11

Colourful Syawal…

cuti raya lagi ke?

moood beraya mestilah masih ada kan?

aku pung cam koranglah, raya pun raya sakan bebiasa jer, but dah kerja pung. So no sesambung cuti sampai ada sindir amboi kak red blog pun raya sakan btol.
yelah ni kan akak update ha walaupunnnnnnnnnnnnnnn dah nak memulakan langkah typing, sangatlah cedera parah mood yang ada.

Pun begitu aku ada banyak lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii entries sebelum Syawal dulu nak jugak posting kat sini, my few places of buka puasa, get together with the bloggers n day to day activities. So walaupun cerita basi but i remember hangpa ada cakap lah kak red blogkan jer, we surely read it yelah walaupun cerita basi kan.

Ni seminggu punya Syawal story pun janganlah sampai hujung Syawal baru nak abis.

Well on the first day of Syawal, dah lepas solat, bersalaman di rumah, sebelum headed to our parents house, kami stopped by kat Tasik depan rumah untuk raya posing dulu.

 

IMG_1240

The complete Red Family. The boys were wearing blue baju melayu and the 2 girls pulak in red. Aku decided to wear red pun hanya on the nite before. I have to match up with Kakak, dia ada 3 warna jer baju raya, so kena lah sedondon. Zaman aku bersama warna dengan the boys dah no more youuuu….

Zaman tu dah bertahun2 aku applied so i love the contrast colour.

IMG_1254

Zeeshan adalah subject yang paling susah nak bergambar, banyak distraction tu pasal memula sampai terus pose untuk family and the kids dulu. baru the bebesau. Songkok tu dia nak pakai coz tengok abang and bapaknya pakai, tapi dia punya berpeluh , sampai basah rambut dia huiii

IMG_1266

Sampin abang terlajak panjang pulak, patut diroll up lipat separuh baru gulung…..

IMG_1270

Baju melayu biru ni pulak sebenarnya adiah dari makabah aku untuk anak lelaki, menantu lelaki dan semua cucu lelaki. Semua kena pakai baju melayu ni untuk dipakai for my brother’s wedding tapi semua jugak merasmikan dulu di hari raya. For ladies pun biru gak but semua tak siap, tailor kata pas raya baru siap for the wedding.

Aku pun tak kisah, bukan nak pakai masa raya pung.

IMG_1279

Syawal tahun depan bolehlah lagi bergambar kat sini, or maybe di tempat baru kami. Insyallah VA will be our last raya tahun ni lah, tahun depan tempat lain pulak :)

IMG_1291

Pengiklanan sebentar by Zeeshan, dok galid nak bagi mami flower.

IMG_1300

si adik tu ah aim nak lari satu tasik, memang mengejar la kami dibikinnya, cuma tak tergambar dalam entry ni hah

IMG_1327

aku punya tak senang hati posing heh, abang kakak dok lari kejar adik kulu kilir

IMG_1335

lam 10 snaps ada le 2,3 yang jadi, lain sume mulut ngah menjerit ler, mata dok ke kiri ke kanannn

IMG_1373

kan….ada lagi iklan tu hah si kecik nak bagi bunga kat mak nyaaa

ko dik, DBKL datang marah ko kanggggggggg

IMG_1442

thanks to my 5 inch wedges, kalau tidak lagi kemetot mak kooooooo

IMG_1462

we are red team kan kakak…..

tahun depan pun merah lagi kot hahahhaha

aku senang jer, takde warna lain nak match pun kita carik gak merah…. kakak is always ok jer…

IMG_5600

part of behind the scene….

pastuh lari balik umah abah aku. Bersalaman and lari semula 5 biji keter ke sini untuk big group family photo pulak. Itu nanti punya postlah yeah.

Berkenan ngan baju raya merah aku tu kan? Asalnya aku beli top tu dulu a month ago, pastuh sehari 2 sebelum raya eh ada kainnyalah, napa aritu tak pasan, so kainnya pulak aku beli dan makanya jadilah complete baju raya. Nanti nak pi check balik if ada colour lain, so bolehlah beli buat pakai tahun depan pulak kahkahkah…

Well ok open house, meh jemput akak. I did memakan but not big open house, but mainly for my 2 sides of family members and a small group of frens sahaja. Tunggulah next year insyallah, di tempat baru.

Comment: 10

Kapar and Cheras…

IMG_3139

one of the weekends, ai balik umah mak mertua tapi takde gambar mak mertua lah dalam ni coz mak tak pakai tudung, mak tak berapa sihat actually. Sian mak, semoga mak cepat sembuh, alhamdulillah dah fully recovered. Terlepas kali ni nak bawak mak buka puasa di luar coz mak tak sihat. Tak ramai jugak yang ada masa ni di rumah mertua, coz kami pun patutnya bukak puasa kat rumah adik aku, but we splitlah coz dah dengo mak tak sihat kan.

So abang kakak and bibik aku hantar ke rumah adik aku, mewakili makpaknya yang tak dapat nak join the buka puasa. While me, RD and our small package si Zeeshan ikut balik rumah mertua.

IMG_3163

Caftan ni aku repeat le ulang kali pakai, pernah pakai sekali tahun lepas. kalau tak dipakai lagi bila masanya…

IMG_3167

Hero sorang nih, dah memang tak geti lapar, aku kejar nak suapkan dia makan pun tak dapat. Asyik mainnnnnnnnnn jer dia

IMG_3174

Hero lagi sorang, ngadap doyan pontian, Abang ipar bawak balik dari sana, siap kita bawak balik jugak ke Cheras

IMG_3202

Kemudian selesai di rumah mertua, balik pulak ke rumah adik aku yang bongsu coz my big family berbuka di situ, my parents pun ada sama. Tu adik bongsu aku tolong urutkan lengan kanan aku, dah terseliuh dari semalamnya, kes dokong Zeeshan salah urat. Sampai gitu sekali ko.

Malam sebelum tu aku tidur berlinangan airmata menahan sakit tangan tuh, Kakak yang pandai ngurut, dan bapaknya pun dah tolong urut pun tak jalan gak baiknya, so serah pada Adik aku, sambil buat ucapan ko cik dah umur 39 taun baru nak pi gym, hah padan muka ko

hoi aku dokong anak le dol, pehal ler gym plak.

Gym tu aku dah lama tak jejak tau.

IMG_3249

berpadatan kami dalam lift waktu pulangnya…

IMG_3247

walaupun shakingn ak gak letak coz tengok Abah yang senyum jer…abah dah sihat sikitlah. Oh aku tak citer pun lam blog but sebulan lebih lepas Abah aku tak sihat sangat, skang pun dalam keadaan berjaga2 le jugak.

Masa ni mak ajah ada sama, gambar tah mana ler, gambar dalam rumah tak boleh le nak letak mak aku bukak tudung. by this time entry ni keluar dah seminggu pun mak aku takde, pi menunaikan Umrah. Abah tak ikut, so kami adik beradik bergilir ler tengokkan abah.

IMG_3111

IMG_3118

IMG_3126IMG_3120

IMG_3130

Macam cun pulak lighting matahari ni kena kat muka mak ko sampai Zeeshan pun wondering bila le mak aku nak habis senyum sorang2 nih. Dia dok makan keropok tuh, his fav sangat. Coz kadang2 kalau tak sempat nak makan nasi petang lepas dia bangun tidur, kena ada keropok, itulah satunya his fav.

Balik tu pulak bapaknya bererup derap makan keropok yelah masa anak makan keropok tu belum lagi waktu bukak puasa dah bapaknya terliur nak sama keruk kerak. So tu lah, 2 locations at one day of buka puasa. Berbuka di rumah mertua, dan lari joined kejap rumah adik for my family get together.

Rumah mak mertua aku, nun kat Kapar, need 45min to an hour gak perjalanannya. Raya nanti halahai….. Laki aku kena kerja weih :(

Comment: 5

Kampachi, IB, Prince Court…

IMG_1998

Happy 30th Birthday Nan!

baru 30, ko dah nak pengsan. tengok cam akak…hahahaha lagi nangis.

IMG_1968

My yearly or every quarterly meet up with the Doc’s family.

akak nak kena pi Kelantan heh melawat kawasan, sabar ye teman2 Kelantan.

IMG_1969

btw kalau kat Kampachi tu akak suka makan nih, beef set. Pernah le amik yang takde set memandangkan bukan akak makan pun semua dalam tray set nih, kecuali beef jer, tapi harganya beza sikit sangat. so amik le jugak set and yang akak tak makan tu, kadang2 aku panggil sampah sarap, my companions kena perabihkan. Really, i only eat the beef sahaja, wasabi sayur mayur soup sume tuh segala pun takdaknya akak nak wallop. Sedap beef nih.

Sorry if korang puasa2 ni tengok macam terliur plak. But apahal…kita bukan macam bebudak tengok je dah terus nak bukak puasa, memasing dah tua kan. kahkah.  Kalau ada anak2 yang baca entry ni, Aunty mohon maaf lah year. Pi memana pun, even iklan pun ada gambar food :)

IMG_1719

di hari lain, actually makan penutup Ramadhan during weekdays was kat Kampachi but IB was a day before. Aku pun dah tunggang langganglah entry heh. Ini sama adik2 aku, sapa yang boleh joined je lah.

IMG_1732

Kak Ngah my niece and my SIL pun ada sama jugak joined. IB pun ada bukak puasa so nanti cam tahun2 sebelum ni korang nanti nampaklah entry aku makan kat sini jugak.

IMG_1762

I love both of them so much. My youngest brother yang dulunya lahai nakal ko dik but Alhamdulillah, dah boleh dapat gelaran Ustaz dah. sejuk perut mak, Dik….Nana my sis works at IB though, tu pasal kami datang menjengak makan di sini…

IMG_1798

laki bini main kekejar ngan kakaknya eh…

IMG_1819

dan aku menyambung melawat Beautifulara’s wife, for the new born of their little baby a girl a girl a girl!! Hidy Cipela pun ada sama, memang sesuailah sangat beriadah tenghari tuh. Best is semua ni around KLCC jer, so makan sekejap, terus lari pi spital…siap :) . Lin dah tentulah tak puasa dalam pantang ni hah…

sapo lagi lam pantang heh? Oh kat IG akak ada gambar akak dukung the baby, walaupun cubaan ramai nak pujuk haku beranak lagi, oh my terima kasih. Syukur Alhamdulillah dengan 3 orang yang diberikan, saya dengan ini sudah berjanji untuk tidak lagi mengandung. Terima kasih Allah for the best 3 presents in my life.

Korang ni orang dah beranak 3 ko suruh beranak lagi, soalan suruh beranak lagi kat Kak Red dah basi lah.  Orang tak nak tanya dah soalan gitu, lain kali jangan bagi dah soalan camtu kay. Pikir soalan lain plak. Pastu laki aku melayan je ko Hilal punya buat anak nya komen. Grrrrr!

Comment: 2

QB QB QB!

IMG_8324

ni gambar sekeping aku nih dapat dari sister in law aku, dia pakai apps 360 kot bukan main lagi flawless skin aku hahahaa

IMG_8298

IMG_8344

IMG_9499

IMG_9504

IMG_9507

IMG_9513

IMG_9522

bukan sahaja Sushi yang aku galidkan (sushi jbt hutang lama dah, dah nak puasa dah oi!) and also aku gilakan jugak dim sum! kat rumah aku tu kadang2 deduluuuuuuuu (pls read dedulu ye, masa zaman fatty matty)  kalau rajin aku pi beli gak lah, ada satu restaurant chinese muslim. sodap dimsumnya. Kalau makan situ mesti ingat mak coz permulaan aku makan situ pun ngan mak ajah gak. Malam makan ni pun, sama kongsi ngan mak bondaku.

IMG_9524

aku makan satu, satu lagi mak, satu lagi tetiba dah hilang dari piring nih…

IMG_8307

IMG_8386

untuk penyedap hati kalian

aku makan jugak maggi soup!

mak dok cucuk, depa sume dok galak, makan je lah makan je lahhh

tengok, aku datang QB tak heran nak kejar roti canai mahupun teh tarik, aku dok sibuk cari maggi soup first sedangkan dulu akulah bintang teh tarik dan roti canai.

So dik ibu akak sekalian, if you keep saying you tak boleh berenti makan nasi, please take me lah as contoh, i can stop makan nasi kan? i pun boleh jugak berenti teh tarik dan jugak roti canai. It s all on  your mind :)

IMG_8400

nikmatnya maggi soup nih, lamo tak dapat heh….

sampai hirup2 heh kuah soup tuh.

IMG_8407

pastu orang belakang ngumpat

tersedak terus!

anw, banyakkan lagi minum air suam, i hanya minum air suam je yang kepayang, ada bebaru ni aku saja try balik minum manis, but pun berjaga-jaga gak.  my morning green tea till now masih lagi tiada gula.

IMG_8419

depa rampas ipon hacik, terus selfie!

IMG_8431

rampasan kembali!

IMG_8442

dan selfie separuh team….

IMG_8446

lelaki2 tua galah satu section

tak sesudah ngan citer bola, at this time world cup belum start lagi tapi pastuh dalam group, ayooo aku bangun je pagi penuh cite update bola. hishhh!

IMG_8457

Epi, my bro the bakal pengantin, belanja untuk this nite

malam tu sessi kenalan lagi ngan bakal pengantin perempuan, bakal ipar baru ai lah, but untuk itu aku tak nak lah posting gambar bakal pengantin :) . tak manis dong.

Biar tunggu hari sejarahnya, insyallah.

IMG_8497

abang yang sekian lama tak jumpa si adik, rindu rindu, dok mintak adik layan abang but adiknya tak heran kakakakaka

IMG_8500

aku nak le amik gambar ngan 3 anak aku, but yg kecik tu ngah menyombong sket

IMG_8506

so amik yang ngan 2 orang ni jer dulu coz kakak memang 2 weeks ni bantai bersakan ngan cousinsnya, abang that nite jer start balik rumah but kakak tak, dia sambung bercutian lagi rumah makcik pakciknya

IMG_8512

Aiman my nephew, telah sambung belajar kembali.  Belajar memolek yek Man, jangan jadi blogger tau :)

IMG_8515

ya hampun, ada je kepala belakang tu tak bagi chance langsung kat acik ko nak posing ngan anak2nya

IMG_8523

Kak Ngah amik job check the bills

ngan mamak ni ko kena check hoi

kalau tidak….

IMG_8525

Tu dia bill malam tu Pokde kasi settled, nasib baik kita check, ada 2 benda yang kita tak amik depa overcharge

IMG_8529

Ditutupkan entry ni dengan Spain 1 Holland 5 hahahhahaha!

Wpun dah bape hari pun kan, kena gak tembak sket those yang dok berlagak kata Spain menang. Wakakaka… laki aku pernah based kat Netherlands nun, recently punya trip pun dia transit jap kat Amsterdam, so memang menyokong kuat ler kat Oranje :)

Comment: 8