Family

Kapar and Cheras…

IMG_3139

one of the weekends, ai balik umah mak mertua tapi takde gambar mak mertua lah dalam ni coz mak tak pakai tudung, mak tak berapa sihat actually. Sian mak, semoga mak cepat sembuh, alhamdulillah dah fully recovered. Terlepas kali ni nak bawak mak buka puasa di luar coz mak tak sihat. Tak ramai jugak yang ada masa ni di rumah mertua, coz kami pun patutnya bukak puasa kat rumah adik aku, but we splitlah coz dah dengo mak tak sihat kan.

So abang kakak and bibik aku hantar ke rumah adik aku, mewakili makpaknya yang tak dapat nak join the buka puasa. While me, RD and our small package si Zeeshan ikut balik rumah mertua.

IMG_3163

Caftan ni aku repeat le ulang kali pakai, pernah pakai sekali tahun lepas. kalau tak dipakai lagi bila masanya…

IMG_3167

Hero sorang nih, dah memang tak geti lapar, aku kejar nak suapkan dia makan pun tak dapat. Asyik mainnnnnnnnnn jer dia

IMG_3174

Hero lagi sorang, ngadap doyan pontian, Abang ipar bawak balik dari sana, siap kita bawak balik jugak ke Cheras

IMG_3202

Kemudian selesai di rumah mertua, balik pulak ke rumah adik aku yang bongsu coz my big family berbuka di situ, my parents pun ada sama. Tu adik bongsu aku tolong urutkan lengan kanan aku, dah terseliuh dari semalamnya, kes dokong Zeeshan salah urat. Sampai gitu sekali ko.

Malam sebelum tu aku tidur berlinangan airmata menahan sakit tangan tuh, Kakak yang pandai ngurut, dan bapaknya pun dah tolong urut pun tak jalan gak baiknya, so serah pada Adik aku, sambil buat ucapan ko cik dah umur 39 taun baru nak pi gym, hah padan muka ko

hoi aku dokong anak le dol, pehal ler gym plak.

Gym tu aku dah lama tak jejak tau.

IMG_3249

berpadatan kami dalam lift waktu pulangnya…

IMG_3247

walaupun shakingn ak gak letak coz tengok Abah yang senyum jer…abah dah sihat sikitlah. Oh aku tak citer pun lam blog but sebulan lebih lepas Abah aku tak sihat sangat, skang pun dalam keadaan berjaga2 le jugak.

Masa ni mak ajah ada sama, gambar tah mana ler, gambar dalam rumah tak boleh le nak letak mak aku bukak tudung. by this time entry ni keluar dah seminggu pun mak aku takde, pi menunaikan Umrah. Abah tak ikut, so kami adik beradik bergilir ler tengokkan abah.

IMG_3111

IMG_3118

IMG_3126IMG_3120

IMG_3130

Macam cun pulak lighting matahari ni kena kat muka mak ko sampai Zeeshan pun wondering bila le mak aku nak habis senyum sorang2 nih. Dia dok makan keropok tuh, his fav sangat. Coz kadang2 kalau tak sempat nak makan nasi petang lepas dia bangun tidur, kena ada keropok, itulah satunya his fav.

Balik tu pulak bapaknya bererup derap makan keropok yelah masa anak makan keropok tu belum lagi waktu bukak puasa dah bapaknya terliur nak sama keruk kerak. So tu lah, 2 locations at one day of buka puasa. Berbuka di rumah mertua, dan lari joined kejap rumah adik for my family get together.

Rumah mak mertua aku, nun kat Kapar, need 45min to an hour gak perjalanannya. Raya nanti halahai….. Laki aku kena kerja weih :(

Comment: 4

Kampachi, IB, Prince Court…

IMG_1998

Happy 30th Birthday Nan!

baru 30, ko dah nak pengsan. tengok cam akak…hahahaha lagi nangis.

IMG_1968

My yearly or every quarterly meet up with the Doc’s family.

akak nak kena pi Kelantan heh melawat kawasan, sabar ye teman2 Kelantan.

IMG_1969

btw kalau kat Kampachi tu akak suka makan nih, beef set. Pernah le amik yang takde set memandangkan bukan akak makan pun semua dalam tray set nih, kecuali beef jer, tapi harganya beza sikit sangat. so amik le jugak set and yang akak tak makan tu, kadang2 aku panggil sampah sarap, my companions kena perabihkan. Really, i only eat the beef sahaja, wasabi sayur mayur soup sume tuh segala pun takdaknya akak nak wallop. Sedap beef nih.

Sorry if korang puasa2 ni tengok macam terliur plak. But apahal…kita bukan macam bebudak tengok je dah terus nak bukak puasa, memasing dah tua kan. kahkah.  Kalau ada anak2 yang baca entry ni, Aunty mohon maaf lah year. Pi memana pun, even iklan pun ada gambar food :)

IMG_1719

di hari lain, actually makan penutup Ramadhan during weekdays was kat Kampachi but IB was a day before. Aku pun dah tunggang langganglah entry heh. Ini sama adik2 aku, sapa yang boleh joined je lah.

IMG_1732

Kak Ngah my niece and my SIL pun ada sama jugak joined. IB pun ada bukak puasa so nanti cam tahun2 sebelum ni korang nanti nampaklah entry aku makan kat sini jugak.

IMG_1762

I love both of them so much. My youngest brother yang dulunya lahai nakal ko dik but Alhamdulillah, dah boleh dapat gelaran Ustaz dah. sejuk perut mak, Dik….Nana my sis works at IB though, tu pasal kami datang menjengak makan di sini…

IMG_1798

laki bini main kekejar ngan kakaknya eh…

IMG_1819

dan aku menyambung melawat Beautifulara’s wife, for the new born of their little baby a girl a girl a girl!! Hidy Cipela pun ada sama, memang sesuailah sangat beriadah tenghari tuh. Best is semua ni around KLCC jer, so makan sekejap, terus lari pi spital…siap :) . Lin dah tentulah tak puasa dalam pantang ni hah…

sapo lagi lam pantang heh? Oh kat IG akak ada gambar akak dukung the baby, walaupun cubaan ramai nak pujuk haku beranak lagi, oh my terima kasih. Syukur Alhamdulillah dengan 3 orang yang diberikan, saya dengan ini sudah berjanji untuk tidak lagi mengandung. Terima kasih Allah for the best 3 presents in my life.

Korang ni orang dah beranak 3 ko suruh beranak lagi, soalan suruh beranak lagi kat Kak Red dah basi lah.  Orang tak nak tanya dah soalan gitu, lain kali jangan bagi dah soalan camtu kay. Pikir soalan lain plak. Pastu laki aku melayan je ko Hilal punya buat anak nya komen. Grrrrr!

Comment: 2

QB QB QB!

IMG_8324

ni gambar sekeping aku nih dapat dari sister in law aku, dia pakai apps 360 kot bukan main lagi flawless skin aku hahahaa

IMG_8298

IMG_8344

IMG_9499

IMG_9504

IMG_9507

IMG_9513

IMG_9522

bukan sahaja Sushi yang aku galidkan (sushi jbt hutang lama dah, dah nak puasa dah oi!) and also aku gilakan jugak dim sum! kat rumah aku tu kadang2 deduluuuuuuuu (pls read dedulu ye, masa zaman fatty matty)  kalau rajin aku pi beli gak lah, ada satu restaurant chinese muslim. sodap dimsumnya. Kalau makan situ mesti ingat mak coz permulaan aku makan situ pun ngan mak ajah gak. Malam makan ni pun, sama kongsi ngan mak bondaku.

IMG_9524

aku makan satu, satu lagi mak, satu lagi tetiba dah hilang dari piring nih…

IMG_8307

IMG_8386

untuk penyedap hati kalian

aku makan jugak maggi soup!

mak dok cucuk, depa sume dok galak, makan je lah makan je lahhh

tengok, aku datang QB tak heran nak kejar roti canai mahupun teh tarik, aku dok sibuk cari maggi soup first sedangkan dulu akulah bintang teh tarik dan roti canai.

So dik ibu akak sekalian, if you keep saying you tak boleh berenti makan nasi, please take me lah as contoh, i can stop makan nasi kan? i pun boleh jugak berenti teh tarik dan jugak roti canai. It s all on  your mind :)

IMG_8400

nikmatnya maggi soup nih, lamo tak dapat heh….

sampai hirup2 heh kuah soup tuh.

IMG_8407

pastu orang belakang ngumpat

tersedak terus!

anw, banyakkan lagi minum air suam, i hanya minum air suam je yang kepayang, ada bebaru ni aku saja try balik minum manis, but pun berjaga-jaga gak.  my morning green tea till now masih lagi tiada gula.

IMG_8419

depa rampas ipon hacik, terus selfie!

IMG_8431

rampasan kembali!

IMG_8442

dan selfie separuh team….

IMG_8446

lelaki2 tua galah satu section

tak sesudah ngan citer bola, at this time world cup belum start lagi tapi pastuh dalam group, ayooo aku bangun je pagi penuh cite update bola. hishhh!

IMG_8457

Epi, my bro the bakal pengantin, belanja untuk this nite

malam tu sessi kenalan lagi ngan bakal pengantin perempuan, bakal ipar baru ai lah, but untuk itu aku tak nak lah posting gambar bakal pengantin :) . tak manis dong.

Biar tunggu hari sejarahnya, insyallah.

IMG_8497

abang yang sekian lama tak jumpa si adik, rindu rindu, dok mintak adik layan abang but adiknya tak heran kakakakaka

IMG_8500

aku nak le amik gambar ngan 3 anak aku, but yg kecik tu ngah menyombong sket

IMG_8506

so amik yang ngan 2 orang ni jer dulu coz kakak memang 2 weeks ni bantai bersakan ngan cousinsnya, abang that nite jer start balik rumah but kakak tak, dia sambung bercutian lagi rumah makcik pakciknya

IMG_8512

Aiman my nephew, telah sambung belajar kembali.  Belajar memolek yek Man, jangan jadi blogger tau :)

IMG_8515

ya hampun, ada je kepala belakang tu tak bagi chance langsung kat acik ko nak posing ngan anak2nya

IMG_8523

Kak Ngah amik job check the bills

ngan mamak ni ko kena check hoi

kalau tidak….

IMG_8525

Tu dia bill malam tu Pokde kasi settled, nasib baik kita check, ada 2 benda yang kita tak amik depa overcharge

IMG_8529

Ditutupkan entry ni dengan Spain 1 Holland 5 hahahhahaha!

Wpun dah bape hari pun kan, kena gak tembak sket those yang dok berlagak kata Spain menang. Wakakaka… laki aku pernah based kat Netherlands nun, recently punya trip pun dia transit jap kat Amsterdam, so memang menyokong kuat ler kat Oranje :)

Comment: 8

The fuschia for a wedding…

IMG_6412

spam sikit gambar adik2 yang sedang makan.

I makan tu hah, ayam goreng sikit, papadem sikit, daging sikit hah. Air suam. air merah tu orang sebelah aku yang punya pun..

Indoor wedding, baguslah, acik dok pakai complete set of Thai Silk nih. Aku sangat ler suka and fan of thai silk!

IMG_6417

Dok hujung2 tunggu kakak aku pulak yang dok on the way on the way, tapi berejam tak jugak sesampai wohai kakakku. adik2 semua dah complete kat wedding anak makcik aku nih

IMG_6448

Group makcik pokcik…

Tak yah cari anak2 aku, kakak bila dah jumpa her cousins, memang lupa maknya terus. Abang pulak masih lagi di Kelantan. Zeeshan tu tak nak bagi dia lari keluar dewan, kena umpan dengan iphone apaknya. Aku cukup ler tak suka dengan dia pegang gadget. Sangat kepantangan betullah. but adakalanya kena gak lah umpan dia, but most of the time aku suruh jer abang kakak bibik or bapaknya ngekor Zeeshan tuh, biar dia lari tonggang terbalik kuor masuk, dari dia dok statik ngan gadget.

IMG_6476

hah kan…biar dia explore lari luar dalam

asal korang kena mengekor dia ler….

IMG_6479

sepam lagi

 IMG_6489

my siblings and the pengantin. Zeeshan yang meronta nak turun dari dokongan bapaknya… Pengantin lelaki, Yazid is my cousin, kami membesar bersama di Alam Shah.  Anak2 mak aku, kira adik beradik aku mewakili our parents yang tak dapat hadhir, abah at that time masih di Kelantan dan Mak aku ada urusan lain.

To Yazid and Mira the pengantin, semoga berbahagia dan beroleh anak pinak berderet2 ye cousins!

IMG_6508

Apak ko passing batton kat mak ko, terkial2 le mak ko nak handle si kecik tu dalam dokongan coz masa ni dia memang tak nak lepas, nak troy troy troy sajor.

Troy for him is a word of ‘dokong’,  Bahasa dia ler…

IMG_6511

Udah2 ler tu borak suami oi…amik le anak ni hah, mak ko memang cepat pancit je bila kena dukung anak…

IMG_6526

Chatting

IMG_6544

Lagi sorang cousin yang sama membesar ngan aku di Alam Shah, take good care of yourself and family and your parents ye Nor…

IMG_6548

si purple adik aku yang pantang je ada camera spotlight kat kakaknya, dia pun akan ada sama hahahaha, aku lesing gak ko Dik!

Zeeshan yang datang baju tuck in, but bila dah bergasak, habis baju semua terkeluar…dia kalau nak smart memang tak boleh lelama sangat…cepat je selebet dia datang

 IMG_6566

Baju kurung modern nih, colournya fuschia colour. From one of my sponsors, pernah dah dulu aku pakai setahun lebih dulu, for my Pa&Ma shoot, repeat balik le pakai pun.

Turqoise clutch is by Miu Miu.

Skang clutch tak payah dah nak pakai for dinner malam jer, siang2 pun boleh pakai, asal muat aku punya handphones and casing battery, fine by me

IMG_6578

Ni orang yang jual baju online ke offline kan.

Cuba ko cakap, petite size korang jual tu, max tinggi berapa? Tinggi akak ni 154cm, tapi asal amik petite jer, akak kena lipat kain/skirt korang sampai 3 kali, max 5 kali. Kalau dah lipat gitu, petite size ko yang sebelum S size tu, untuk tinggi berapa, 160cm? itu dah bukan petite yang oi, itu dah kira standard perempuan tinggi medium size. Petite patutnya below 155cm, so those yang pakai tak perlu ler nak lipat kain, potong bawahnya bercm cm segala!

Banyak ok akak punya kain skirt labuh yang kena berlipat2 nih.

Anyway, adakah antara kalian yang berani nak buatkan akak dress? akak ngah cari tailor nih, tapi not pakai masa raya ler, tau korang pun busy menjahit, kalau ada tolong PM akak, kat email akak, red@redmummy.com atau sesapa tau number phone akak bolehlah WA akak or jugak bbm pin akak ada di Instagram akak jugak,

Comment: 14

Family wedding….

 

IMG_5776

IMG_5796

IMG_5802

IMG_5814

IMG_5831

IMG_5836

IMG_5844

IMG_5837

IMG_5888

IMG_5897

Baju kurung hijau by: Hidy Collection / Cipela

Handbag: Prada

Shoes: Ferragamo electric blue, laki aku baru belikan dari emm…Vienna. Tu pasal asyik pakai jer. benda baru kahkahkah…

Wedding of my cousin, this weekend pun nak repeat lagi to his side pulak. Dulu kami sama2 duduk sebelah2 di Alam Shah, mak nya makcik aku, my mom’s sister. Wedding punya pasal baru geti nak menyarung barang kemas muahahhaha! Adik2 aku cakap tu dia gelang Ben 10 ko dah kuor cik! Nasib baik ler ada wedding, kalau biasa aku pakai masa Raya jer heh.

Alkisahnya, this weekend aku ada 3 weddings, pakai caftan je boleh tak dik? Akak borong caftan Jakarta banyak ni dik, ke dah outdated? Eh lantaklah, aku yang bayo aku yang kena pakai, janji aku pakai cantik :) tak cantik pun korang nak buat apa ye dok?

By the way, this week anak bujang sulong aku takde, aku anto dia belajar hidup kampung, mandi sungai, carik belut (jumpa ke belut tu nanti bang, jangan ko lari pulak), memacam lagi lah….ikut adik aku pi balik Kelantan, temankan abah aku yang ikut turut sama. So instead of hantar dia pergi memana camp, kita tukar hantar belajar cara hidup kampung, abang kopok mami jangan lupa belikan!

Nak jugak kakak ikut sama but kakak pulak ada trip sekolah, so lain kali ler ye Kakak, turn kakak pulak. At least adik berteman di rumah.

Dah cuti sekolah yoooo! Kami tak ke mana pung. Tapi dalam tak ke mana, kang tetiba macam aritu, dah sampai Jepun akak ko ni kan hiksss :)

Comment: 11