Family

Mother and Kids…

photo 2

this green top is so damn nice, comfy betul. Kalaulah ada 7 warna lagik!

My old black pants, before  having Zeeshan, about 7,8 tahun kot usia. dah muat kehkehkeh :)

photo 1

standard ler mak merah muka pucat pepagi, tak pakai lipstick semua tuh, itu kita tenyeh bila dalam jem, bila dah tarik handbrake kat parking. Lagipun kang kuor rumah nak kiss anak2 bagai segala, kiss laki gak sama. bertepek ler pulak tanda lipstick, so dah memang amalan aku takkan pakai lipstick dari rumah tuh. Ada sebatang je kot lipstick dalam rumah hahaha, lebih sume kat lam kereta, handbags.

well. mak  ajah has been staying over at my house, tak berapa sihat. but la ni dah ok alhamdulillah. So seronok le pagi2 pi kerja balik dapat cium peluk mak aku hah. It was quite a breakdown for me few weeks ago coz kekangan masa yang terlampau mampau busy, tak dapat jumpa Mak. Bila mak stayed over with me this week, it s a pleasure. though mak aku memang selalupun at my house, cuma sebab kita clash sokmo tak jumpa bertembung dek time factor. Hence, this entry is out.

Speaking about mak, semua orang ada makkan?

kan? Kalau tak camne ko kuor.

aku pun makkan?

So moralnya sini nak cerita, boleh tak kita letak diri kita kat orang lain yang ada mak. Ok ko tak sayang mak ko, so mungkin kerna itu yang membimbing ko untuk mengutuk mak orang. Mengutuk mengata mak orang bukan jenis2 kecik alang ler pulak tuh. Ibu ni kan tinggi darjat pangkatnya, jadi bila seorang ibu muda tua dikotakkatikkan dek orang, ohoooooo, you are so so wrong! Ko dapat anak2 yang jenis back up mak dia (most anak2 will do that), dia bantai balik orang yang mengata mak dia.

Biar apa keadaan maknya sekalipun, tetap anak-anak ni akan back up jugak mak nya.

Jadi, no. aku bagi contoh je mak aku kalau orang buat gitu. Lama dah my brothers or sapa2 bagi2 kan mulut sipolan, pernah jugak jadi rasanya, i wasn’t at the location.

My motif is, you nak mengata2 mak ni….kalau you perempuan, if maybe you mak, ingat jer, akan nanti berpatah balik kat wanita2 terdekat dengan you, mungkin bergelar ibu. Tak mak ko, anak2 perempuan ko.

So  kalau nak melepaskan marah sakit hati dengan mak merah, obviously ler aku pun Mak kan, tolonglah ingat anak2 aku pun pelindung aku, dulu hangpa tengok Abang tu kecik alang jer, sekarang dah melonjong panjang. Lusa tulat bertahun2 akan datang, dia akan lebih protective to his mom, to his dad and to his adik2. Same goes to kakak and Zeeshan.

Setiap anak2 tu akan berbalik melindungi parentsnya.

Jadi, janganlah usik mak orang nih. You never know and you pun tak boleh nak baca apa yang nanti tulis kat belah kiri kanan ko tu kan.

photo 4

Macam aku nih, i m immune already. Nak mengata ler camne aku memang dah kalis habis. Tapi bila ko mengata anak2 aku, memang kalau depan mata dah makan penampar. Hok kat kibod warrior tu, aku biarkan jer, coz itu semua sampahs. Nak mengata pandai plak pakai nickname, eii at least kalau datang dedepan cakap depan muka ni, boleh gak aku clap clap.  Same goes to my kids, depa pun nanti one day dah bebesau, kot korang nak mengata, hah paham je lah kan. Bukan kita ajar depa berbalas balik, but sifat anak dan ibu tu mostly memang akan sentiasa protect each  other.

But for me kalau orang buat maknya ni pun, aku biarkan jerlah. Let it go. I always tell my kids, biar orang tak suka kita biar kita takde kawan ke biar kita susah camne pun biar apa segala yang jadi ngan kita, remember you have your family, yang always back u up, be with you, stand up for you and love you unconditionally. Anak beranak kena bersatu.

Takziah untuk ustaz mengajar anak2 kami mengaji, dan isteri atas pemergian bayi perempuan yang baru dilahirkan.

Alfatihah untuk ibu-ibu yang telah pergi meninggalkan anak-anaknya.

Berdoa dan berharap terus berharap untuk ibu-ibu yang masih belum bisa berpeluang untuk melahirkan, langsung tidak bisa mendapat gelaran Ibu.

Comment: 8

Pencuri pulangkan bag dicuri….

Dah 7 hari

7 days as I am typing this entry, masih lagi tiada bayangan MH370.

12 negara. Lebih 80 aircrafts, jets and kapal segala negara datang membantu misi mencari  menjejak MH370, belum ada berita gembira. Betul2 kita sedang diuji Allah.

Inilah ujian yang menuntut seluruh rakyat Malaysia, dan dunia, terutama keluarga pesawat untuk lagi kuat tabah dan berserah pada kemungkinannya.

Move on to my regular updates.

Masih lagi cerita Mak Ajah. Hoooo mak, mak famous la lately ni lam blog.

Remember yang kecurian kedua, dia sebat bawak lari bag mak ajah, hah semalam je pun kan entry tuh. Gamaknya budak tu ‘panas’ dia pulangkan bag mak. Dia sangkut kat pokok area2 kawasan rumah kami la (me and mom stays near by to each other). So ada la pakcik ni amik bag tu tengok isinya, ada nampak nama mak kat one of the papers ke hapa, of cos lah orang kenal mak bapak aku kan, so pakcik tu tepon Abah.

Dia pulangkan jugak bag mak, duit dalam tu ada RM10 pun dia tak amik. Tapi dia amik Quran! Mak cakap hah moleklah sangat tu, ko baca sikit Quran tu.

There u go the closure harap2 lah about the kecurian mak. Yang first kena curi tu memang takde nampak bayang. Tak cukup panas lah tu depa gamaknya.

On another note, congratulations to Zeeshan coz ada kawan baru, gap 2 years plus oklah, ada gak dia gang lelaki nak menibai gusi sok sok. My little sister just delivered a baby boy. Alhamdulillah.

Back to MH370, i read the news reported by the foreign countries, omputih2 ni buat report, tak kira ler bertulis or via video tanpa mengira sensitivity keluarga mangsa. Tak termasuk depa hentam Malaysia managing this unprofessionally. As a rakyat of Malaysia, dalam apa situation pun, apatah lagi ini antara pertama kali kita facing this kind of missing flight, kita kena united sangat.

Ko ingat issue flight hilang ni hari2 boleh jumpa ke? Ko ingat gak issue flight hilang is something that we expected?

Harapan kita tak menjadi macam the Indo pilots, they stop the search after 1 month flight was missing, they found the black box after 7 months, depa came out with the result of the investigation for like after 9months selepas jumpa black box tu. Paling menyayat hati, mangsa2 pesawat masih tidak dapat ditemui hingga kini.

Berserah pada Allah, untuk apa yang terbaik buat MH370. Sedih dengar ayat2 terakhir 2 Pilots Indo tu, Allahuakbar di ayat terakhir mereka.

Comment: 9

2 Malam Kecurian Berturut-turut!

susah hati kan?

Dah hari keenam masih lagi takde bayang MH370. Kita bangun pagi harapan ada khabar gembira, kita tengok PC harapan ada good news, sikit pun jadilah for like ‘Kami dah menemui pesawat MH370′. Ayat2 berharga yang sangat kita nantikan.

Insyallah, akan tiba waktunya.

So so so

menyambung kisah kecurian dalam surau waktu Mak Ajah tengah solat. Esoknya aku pun pergilah Nokia, I hope you are reading this Nokia. Last time aku beli kat situ gak, service ok jer. Kali ni aku pergi, takde stock manjang, nak model ni takde stock, nak yang model tu takde stock. Layanan masa tu nak tak nak jer. Aku tanya yang lady supervisor dia, pun bolayan dok leka belek hp dia. Eh eh norkiah nih! So ada lah male staff depa served macam nak tak nak jer. Macam eh aku tak de duit ke nak beli ko bolayan sangat ni.

Dah tu bila stocknya sampai?

Petang ni atau esok kak.

Ok ni my no, nanti you call yer.

Petang menjelang takde call. I did the follow up. Pun tarak

Yang jawab tu pun mak datuk. talak talak, blom sampai. talak talak.

Suruh the guy yang attended aku tu call back (si cakap talak talak tu kata dia pi break), pun takde jugak return call.

Then ok, no hp baru that day.

Laki aku pulak meantime pergi bawaklah surat pelepasan dari Mak ajah untuk dapatkan the simcard no sama jugak. Dah tak boleh dah sekarang ni ok! Dia cakap the person tu sendiri kena datang.

Habis tu mak aku dah tua, nak suruh datang jugak?

Ye, new rules.

Kalau sakit?

Kena bawak surat dari doctor untuk kita release the simcards.

Oh my, exceptional case lah sikit kat warga orang tua. Kesian betul.

So that day, no handphone no simcard.

RD, kalau Makcik Rosmah pun kena pi personally jugak amik simcard?

Makcik Rosmah tu ada orang dia yang pegangkan hp dia, ada tikar terbang boleh terus amikkan simcard dia. Ok lawak. sila jangan quote saya.

Then laki aku pi carik kat Alamanda for Nokia since I failed the task in KLCC. huiyooooooooo. korang tau kedai situ mark up about 70ringgit dari Nokia shop itself! Nasib baik le laki aku bgtau harga and I compared back. Melampaulah ko mark up banyak gitu.

So gagal.

Carik kat area rumah malam tu jugak, hah ada, harga mark up 10inggit dari harga asal. takper. Tapi esok baru ada stock. Cantik. simcard pun takde lagi ni kan. Abah aku esoknya bawak mak Ajah pi amik simcard, nasib baik kat rumah ada.  So simcard dah dapat, settled, since tak jumpa Mak, she left the card in my room.

IMG_9517

 

Tengah malamnya, mak tepon. Yakni semalam sebelum tu handbag mak ajah kena curi kan dalam surau. Dang! Mak tepon bagitau, sekali lagi kena curi, kali ni budak yang buat kerja tu, sorang2. A nite before 2 orang, naik motor. Modus operandi yang sama, waktu mak tengah sujud, dia sebat!

Ada sorang makcik tu nampak, jerit2, orang surau kejar budak tu sampai ke 300 meters macam tu. Gagal dikesan. My brothers went down to check at the area budak tu lari, dah gone by gone. Hampagas betul. Masa dia lari tu dia sorokkan handbag dalam baju jacket depan dia.

Dahlah ada kunci set rumah baru buat (since semalamnya dah kena sebat dengan pencuri gak), pastu hilang lagik. Hoh dugaan sungguh.  Aku cakap pasni Mak pakai bag gantung je kat leher kecik tu buat letak handphone ngan kunci rumah je mak. Letak dalam kain telekung tu ker. or letak bawah sejadah ke.

Malam esoknya selepas dapat handphone, purposely amik yellow colour so senang mak nak nampak dari jauh and senang cari kalau retak merata. So mak dapat handphone baru. Yey. Model yang berlainan dari hp lama dia, gagau2 memula mak nak belajar pakai but pastu she dah terer lah skang nih, hok ni skrin lagi besar, better. Boleh WA tau mak bila mak ada wifi hehehhehe.

2 nites in a row mak ajah aku kena sebat handbag dalam surau. Besar dugaan mak.

Ko pun kenapa le mencuri dalam surau2 ni. Padanlah muka bukan ada banyak duit pun dalam bag tu, ada le Mak letak 10inggit jer untuk 2nd nite tuh. Dah kemaruk sangat, desperate.

Al kisah payah nak dapat Nokia, hazab nak dapat simcard, kecurian rompakan 2 malam berturut-turut. Mak Ajah as usual dia tak kisah pun hilang barang tapi dia geram pencuri ni, menjadi-jadi!

Comment: 4

Kecurian…

mak ajah hilang bag surau.

kalau bag surau tu bag khas untuk mak pi surau jer, kalau bag kelas bahasa arab lain, bag UMNO lain, bag pi kelas weekend lain, bag dating ngan anak2 lain, bag segala bags.

So bag surau, ada quran, ada kunci rumah ada hp ada maknek apa tah, mak memang jenis padat barang dalam handbag.

Mak tengah baru nak solat, bag ada sebelah, ramai2 lagi jemaah ada. Mak bangun sujud habis solat, bag dah gone by gone.

Suspected 2 orang lelaki yang mak dan jemaah nampak masuk surau tapi duduk belakang berdiri tak solat pun, buat kerja mencuri nih.

So mission anak mak ajah yang merah ni ialah get a new Nokia. Last year tu pun baru beli satu untuk mak, she wants that brand that model jer. Aku pulak dah lupa ler pulak model apanya heh. Belasah je lah, aku nak upgrade hp mak aku yang lagi canggih kali ni. Mission laki aku pulak pi amik simcard untuk no lama mak.

Napa le korang ni jahat bonar, dalam surau pun mencuri.

Dapat lagi earphone set baru.

kahkahkah….asal belikan mak handphone jer, earphone set tu mak lantingkan kat aku.

Kecurian lain, aku pernah masa naik bas mini No 56, colour pink. baru kerja, baru dapat gaji. baru cucuk duit. handbags pun cap ayam jer. kan naik bas dok bergasak2 bergusti, mana nak geti beratur, masa nak berlawan naik tu, depa potong bag aku sempat lagi masukkan tangan amik purse dalam bag. Aku memang pegang 60sen kat tangan, untuk bayar tambang. Naik bas bayar, turun bas tengok dah rompong bags.

nangis. huwaaaa. IC sume lebur.

abah bagi duit belanja that month pi kerja :(

Abang pun baru ni hilang wallet kat sekolah. ada copy IC dia dalam tu, ada duit sket jer, tapi takde la sapa nak pulangkan balik kat Pejabat sekolah, bukan takde nama muka dia dalam tu. Ada gambar maknya, gambar dia gak dalam tu gak.  Balik kena ceramah dengan maknya – bayangkan kalau mami bagi IC original tu kat abang? that s the reason napa mami bagi copy, mak mak ni knows better pasal anaknya bang oi. Tapi ni bukan kecurian la, ni dia cuai, but orang yang jumpa kat sekolah tu tak honestlah nak pulangkan.

But big kecurian, rompakan was to our VA houselah, many years back. I did blog about it.  Langsai rumah bersepah, duit tak banyak yang amik coz rumah masa tu takde ADT takde CCTV yet so kita memang tak berani letak bebanyak, takde orang dalam rumah pun, anak2 that time kecik lagi and mak abah yang jagakan kat rumah depa.

my daily maid datang lepas orang sembahyang Jumaat tengok pintru grill dah kena pecah. Menggigil dia tepon aku. Speaking of that daily maid, oh we miss her, makcik tu malay, dia sayang sangat kami, and kami sayanggggggggg sangat dia, hari terakhir dia kerja, kami berpelukan, coz suami dia pindah kerja Klang, so she has to follow. Moga makcik sihat sentiasa dan bahaya ye makcik walau di mana makcik sekarang. Hangpa tak tau, punya ramai orang roger aku yang dok area Klang mintak no makcik ni, depa pulak nak engage. Hangpa lah…my readers.

So back to my pecah rumah case, aku laki bini pecut balik rumah, but my dad and abang dah sampai rumah dululah, police came to check our house bla bla bla….korang kalau nak simpan duit, letak lam beras, or celah bawang, barang kemas ke hapa letak lam jug gegula. Dapur memang penyangak tak geledah. Just miraclenya ada satu balang duit besar anak2, penuh lak tu, pencuri tak amik, Allah butakan mata depa dari nampak duit tu gamaknya. Passports kami semua dia tak amik, which aku suspect ni kerja orang kita, kerja rakyat Malaysia.

Udahlah masa tu bulan puasa, nak pakai duit for Raya, grill jer dah 500hinggit, dapat la duit pampasan dari Iron Lady coz aku buat amukan merah. Skang alhamdulillah, VA house merata ada cctv, dalam lift, kat tangga segala, coz for the past 8 years, too much pecah rumah. So management come out with the CCTV. lagipun rumah aku ko lalu jer, aku dah leh nampak ko nak buat apa.

Masa management tak pasang lagi CCTV, aku boleh nampak orang lalu depan rumah aku dok intai2, tapi bila nampak CCTV terus ca alit but. Hamlau betul, ada hajat jahatlah tu.

Hangpa pernah kecurian?

Comment: 10

Catch up…

 

 

IMG_0568

IMG_0569IMG_0570

gelap ler gambar nih, maknya lelaju kuor amik gambar pastu sambung masuk dapur balik. Diorg mengerjakan tanah neneknya, main badminton. Bonet kereta aku tu halahai dah ke main sarat. Bilo Alphard nak sampai nih?

IMG_0571

dan kemudian depa pusing satu taman naik motor. Oh si kecik tu dah addicted naik motor, atuknya kat rumah aku tu dok bawak dia jalan tetiap petang. Pantang nampak atuk datang terus dia carik shoes ajak jalan kuor. nak naik motor.

IMG_0573

ni aku saje bebuat nak amik dokong dia, tak dibaginya.  bebuat nak naik dok depan tu pun dia tolak aku hahahaha kelakar gila muka tak senang hati je takut benau bapak tak nak bawak naik motor

IMG_0582

mak pun ikut le sama jugak.

ayu je kan yang belakang tuh

gadis kampung sungguh, ngan tocang duanya. LOL

 

IMG_0585

duduk belakang takper, jangan dok depan, mau RB ngamuk coz amik tempat dia. aku dapat pusing 2 rounds jer, pastuh depa turunkan aku, katanya berattttttttttttttttt dan sempit! ciszzzz

IMG_0615

berlenggeng! at this hour, RB belum ada gang lagi. kejap2 tu his female cousin datang, sebaya ngan dia, sakan main. Memasing berlawan cakap, macam paham je maknya kahkahkahhhhhhhhh

but tu lah, anak aku kan jantan, so agak mengganas le main ngan girl, pelepuk budak tu kena kat mukanya dibaling toy.

IMG_0651

Pastuh kami makan reramai dinner bawak mertua and family kat Papa Restaurant nih. First time pun aku datang. Nak mai sini kena melalui rumah Allahyarham Jejai (Alfatihah). Makan kat sini sedap. Betul sedap nanti boleh datang lagi. But kan kadang2 first time datang sedap, 2 kali time datang dah kureng!

Teh tarik dia muka buruk, macam kuor dari machine tapi bila minum yaaaaa hampun kau! Lazat berkrim. So jangan judge dari muka buruk, but hatinya murni.

Gitu Redmummy :)

IMG_0648

IMG_0633

 yang biru nak ngorat si baju pink….

gila 2 orang atas tuh, buat drama back to 15 years ago!

IMG_0670

rakan sebaya, menceceh depa borak tak paham bijik butir. makan sesama so seronok sket. Ada kalanya si Zeeshan pi suapkan cousin dia tuh, gamat restaurant!

tapi anak aku makan bersepah ler, dia ngah belajar nak makan sendiri. Kalau kat rumah mau jenuh nak kemas heh.

IMG_0696

Esoknya begini dia makan bihun. Aku lapikkan ngan suratkhabar, dudukkan dia situ, pun terkeluar gak bihun tu dari kawasan jajahan. Esoknya lagi aku bagi di makan nasi sendiri, but dok kat balkoni, aku teman sesama. pakai 3 types of spoons, mana satu yang cocok untuk dia sumbat sendiri dalam mulut dia tuh.

photo 1

aku ajak dia makan kat balcony, biar sepah kat sini kehkehkeh…but pas menyapu pun kena gak mop, melekit heh.

ini dia baru bangun tido nih, tengok abang kakaknya takde pi main beskal, boring le dia

photo 2

memanglah bersepah je but nak ajar dia belajar makan sendiri kan. Dedulu abang kakak aku rasa dah umur sekolah rendah baru geti pakai tangan, depa dok pakai spoon forks jer. Gaya macam anak omputih je but coz kita dok ajar makan pakai sudu je kan. So for RB aku nak dia expert dedua ler gak, sudu boleh, pakai tangan pun boleh.

wpun begitu nak tunggu dia makan pun, bukan duduk setempat. Kekejap2 dia pergi buat lawatan muhibbah, kekejap dia pi lari tengok tv, dia pergi main, dia sambung balik duduk makannya. Kalau aku suapkan makan dia, satu mangkuk nasi tu boleh habis but at satu jam setengah! Selagi dia menganga selagi tu dia nak makan, but banyaklah iklan dia kan. Kena sabar dan tabah sangat tunggu dia habiskan.

Dapat kat bapak dia takdenya RD nak tunggu satu jam setengah tuh, aku je yang bertabah sabar suapkan dia makan selama tuh, but in between aku buat kerja lain ler….if he tak nak dah, dia sendiri akan cakap NO, geleng2 pala tak mau.

Satu lagi dia ni suka betul makan coklat! Aku boleh control makan dia selama setahun setengah eh silap setahun lah. 6 bulan pertama dulu lagi mana makan, minum susu je kan. So dah lepas2 tu sedap je orang keliling menyumbat dia makan. Redha dan pasrah je lah skang nih.

Macamana tah dia boleh makan coklat Hershe yang purple tuh, berulang amik ngap ngap2. Satu malam aku sorokkan, dalam gelap dia pergi lalu bilik kakak dia, boleh dia nampak pulak kat dapur coklat tu, mokak2 mintak! Hamboih ko!

Everyday is a new thing for him. Mana ngan menceceh berceritanya lagik…He s now 21 months, menganjak 2 years end of this year.

 

Comment: 5