Family

52nd Anniversary…

IMG_3357

nasi arab kau!

IMG_3353

fries dia sikit but actually ada asing lagi fries, bebudak sukalah kan. but for chickens nih, pun sodap.

IMG_3369

ini event keluarga, the whole restaurant is full of our family members. Ada ler satu family tepi2 tu makan gak, but pastuh kejap jer depa abis makan, orang lain sume dok luar. Yelah kat dalam je dah penuh ngan all of us.

IMG_3356

ini ustaz yang my parents bawak jemput sama for this event. Untuk baca doa selamat dan jugak selawat ke atas Nabi Rasulullah saw (it was a night before the Maulud Nabi)

IMG_3365

my abang sulung’s family

IMG_3367

ada abang no 2 gak ngan family with parents

IMG_3372

cucu-cucu kecil dan teenagers dok semeja, kecuali toddlers and babies je ngan mak pak memasing…mana ler Zeeshan aku terselit heh

IMG_3384

aku datang sempoi jer, idok le ketahuan ada ustaz datang bagai

diorg ni discuss mulut ke mulut bukan nak cakap dalam tingkap wassap, udah aku ketinggalan

IMG_3376

the not so cukup cucus. My parents ada hem…lebih 35 orang cucu, kadang2 aku pun dah tak larat nak mengira memasing. Not to mention cicit, ada lebih 10 orang gak.

IMG_3400

the anak2 lelaki, cukup 5 boys

IMG_3407

the not so cukup 8 beradik, one of my sisters pergi Vietnam, so 7 beradik je lah…susah  nak cukupkan 8 beradik in a team

IMG_3417

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan yang ke 52 Mak Abah

ini topi Zeeshan (he dok ikut abang bertopi), tapi masalahnya dia letak merata2, so aku ni asyik mengutip jer, last2 aku yang pakai hujung2 majlis

 

IMG_3429IMG_3430IMG_3431IMG_3432IMG_3433IMG_3434IMG_3435IMG_3436

some of the photos were taken by my niece, Kak Ngah, eh mana gambar dia yek, tu lah dia jadi photographer

even my kakak ipar (bekas isteri to my abang sulung pun ada sama dalam event nih, for us she tetap our first kakak ipar, and menantu mak abah. The last wife ada datang sama but the 2nd wife pulak tak de. Bape banyak bini abang aku daaaa hahahaha….

 

IMG_3438

abah pakai baju yang bought from Beijing :)

just nice je terletak…ada satu lagi abah lom pakai

 

IMG_3439IMG_3440IMG_3441IMG_3442IMG_3443IMG_3444

The makan-makan was held at the Restaurant Arab, kat Bangi nun. Few times gak makan kat sini, fav place of our parents. Tu yang padahal semua dok Cheras Permaisuri BTR pun datang jejauh makan sini….It was a treat by our parents gak to anak cucu menantu. Semua invited cuma tu lah ada cucu yang tak dpt datang, even ada sorang anak yang tak dapat turut sama gak.

 IMG_3437

tangan kanan abah tu pegang 2017′s calendar and a book, a gift from my boss to him, suka dia…every year memang boss will give one set to him, akak pun tak dapat tau.

Untuk mak abah saya , mak ajah abah aji kami. Semoga terus gumbira, walaupun deduanya orang Melaka (of cos mulut hahahahah u know what I meant), but apapun. diberikan kesihatan yang molek, walaupun kita tau mak abah pun ada sakit2 gak sana sini kan. Allah panjangkan usia mak abah, terus dapat berulang ke Mekah for their yearly Umrah. Dan penyatuan anak-anak, adik beradik, cucu2 cicit. Insyallah.

 

Comment: 8

IB – Mak Cun Dilwale

IMG_0280

hp je 2 lelaki ni. Ini adik bongsu aku, dia buat operation ACL ke hapa tah, orang2 bola tau lah. In fact baru sebulan lebih lepas my adik yang no 5 pun buat operation yang sama gak. Depa ni kaki2 bola, tu yang kisahnya…

IMG_0293

so mak abah and adik2 dah sampai dulu, kitorg gi makan kat Haslam Restaurant bawah tu, masa melawat adik no 5 kat hospital yang sama gak, we had dinner kat situ kan, so macam sedapnya lahai food depa so bila naik balik, bawak berbungkus2 kuih muih and bubur.

IMG_0296

meriahnya ko bilik spital ni, kalau sorang 2 budak pun leh gamak inikan pulak reramai gini. Ada 2,3 orang lagi baby and toddler takde dalam gambar ni heh…dok kat mak2 depa (pun ada dalam bilik nih).

IMG_0300

masih lagi huruhara..dah tak yah lah…payah btol bebudak nih

IMG_0310

apa le ko temberang abah ko tu dik

IMG_0356

tebalnya makeup aku,but takpe lah, event malam. so heavy2 pun biak pi lah kan….siangnya lepas hospital tuh kita pergi IB checking tickdets nak tengok Mak Cun Diwale..aku kan suka hindustan2 nih, kakak pun suka le yelah dia bebudak mmg la suka artist2 nih. Jadi kita pergi berdua jer malam tuh, apaknya tak hingin nak ikut heh :P

IMG_0367

split sikit….i have this type of seluar, 4,5 lai kot, diff colour of course.

IMG_0371

laki aku cakap (mesti mak hang suh horang shoh shoh tepi nak bergambar kat sini). ahhahaha ni kes gambar kat Kuta, Lombok tulah, yelah nak dptkan besau ni punya frame. Thank you to orang2 di situ yang amikkan gambar nih.

IMG_0388

sampai awal so lepak jap kat cafe. Tak makan coz dah makan sesiap kat rumah, jadi minum2 jer….

IMG_0396

Thanks laki tolong belikan tix nih, eh tolong bayarkan for both of us. Aku nak amik yang murah sikit but dia upgradekan nih heheee…. patut bawak Zeeshan gak dia suka hindustan but nanti past bedtime dia and ni sampai midnite some more ni untuk umur 6years and above je.

IMG_0418

taklah depan sangat, but just nice. Best show Mak Cun, ada le yang macam lemau2 part gak, tang hindustans menyanyi tu kita boleh record, i did posted them kat my own fb. Layan hindustans best wor…sebab tu antara punca utama aku nak sangat tengok Mak Cun nih.  Lambat abis, 1130mlm baru abis and midnite gak baru sampai rumah. Mentidoq anak dara all the way dalam kereta.

Tapi yang kat rumah pun the boys 3 tuh, melayan movie gak, not Zeeshanlah, dia tu kan tidur awal at 830pm dah panjat katil.  Eh jap speaking of anak tidur awal ni, sebelum dia sekolah dedulu tu, midnite gak baru dia tidur. but aku memang set few days sebelum school start, anak2 kena start digest tidur awal. So till now dah 2 tahun sekolah pun kan, dia dah masuk dalam system badan dia, kira 830pm tu dah memang waktu tidur sangat. Weekends pun sama gak coz dia wake up early, 630am dah bangun (dia bangun sendiri tak payah nak kejut), jarang2 lah dia bangun lambat….

we didnt stay long pun untuk amik gambar ngan artist ke bagai, gambar atas stage pun lupa nak tepek sini hiks…tak penting, yang penting is muka aku :) . Erma Fatima leh buat lagi Dilwale pls, kain sari lengga donno whatever lah yang Umie Aida pakai sepanajng 3 hours show, oooo to die for betullah. Lawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyaa!!! Hero yang dari Pakistan ke mana tah tu, biasa2 jer, but dia pandai menari la, but speaking of menari tu kan, aku tengok ada lead dancer (our Indian) lagi gempak dia menari.  Best kalau the lead actor tu pakai local kot, coz tahlah, that s my opinion.

Comment: 2

Raya Cheras Kapar…

cite raya lagik lah, of cos le tak abis2 mar….baru first day raya nih. Jump teruslah, akak bukan ada banyak masa pun, gambar beribu dik oi, nak transfer from the WLW to WP tu pun makan masa gak. Cut cut je hah…so after our raya at our own Red House, kita terus to my parents house yang jauhnya 2-3minutes je tuh.

Lelepak beborak…dan bersalaman.

IMG_6841

mak ajah

IMG_6843

abah

dedua pun dah uzur tak berapa sihat, but bolehlah jenjalan sikit skang nih

IMG_6852

followed by sume orang ler bersalaman, no group family photo coz tak pernah nak dapat cukup quorum lagipun memasing nak rushed gak to umah mertua.

IMG_6866

semua orang dapat duit raya from my parents, anak cucu menantu cicit pun dapat too

IMG_6913

ado gak spam gambar hah…camera fon aku dah jadi hak semua orang, bila tengok balik muka memasing yang penuh bukan muka aku pung

IMG_6932

my one and only kakak

 

IMG_6918

lagi pakai hitam lagi nampak kuruss mengering betul RD ni heh

 

IMG_6941

apsallah yang ko nak panjat buaian tu dik, lagi mak ko marah lagi ko panjat…his bebudak

 IMG_6953

klon Mira Filzah sangat budak depan nih

IMG_6985

kan aku cakap hp aku memang jadi harta anak2 buah

 

IMG_7026

dan spam beramai2

IMG_7036

hah naik penuh dah….

IMG_7058

pastu kita rushed balik Kapar pulak, tetiga tidur dalam kereta…sodap betul

IMG_7073

terus bersalaman bermaafan

IMG_7083

terluah terus apa yang tersimpan

IMG_7125

kat sini pun depa buat harta gak hp mak depa…

IMG_7135

habis bersalaman pastuh memasing melepak, laki aku pi carik bantal hehehe cam biasa ler pakcik tuh

IMG_7155

Zeeshan tu dia pakai jubah ni sampai late petang, maghrib gitu, punyalah tak nak bukak

IMG_7159

ni family photo yang ada untuk hari tu lah, ada yang tak balik turn rumah mertua etcs..ada yang dah balik, kami pun sampai dah petang tuh

IMG_7174

pastu satu family balik, tinggal us je lah…

IMG_7181

Red Family with our mak, nenek

Zeeshan tu takde perasaan dah nak berposing gambar segala…

IMG_7197

pas mandi, tukar uniform dok dapur sudah, ada sedara mara datang malam tu, menjelang midnite kami pun pulang semula ke Cheras and pusing mesin kekemas sikit tidoq and esoknya kena balik Melaka pulak…

Hah simple pun tak simple, the same routine macam tetaun yang lepas, mestilah ada yang ‘kurang’ tapi malas nak pikir.

Lepas raya ni ler yang aku rasa aku tak berapa sihat, skang ni pun ngah ulang alik spital, nanti ler sesenang akak citer, check up tak hehabis lagik.

Well ok, kita sambung lain kali cite raya lagik yeah…Melaka raya.

Jadi officially cam biasa kita team raya KL pastu team raya Kapar and team raya Melaka :)

Comment: 0

Parents buka puasa…

Aritukan aku cakap amik cuti bagai kita nak buka puasa ngan parents bagai kan. So pergi ler, 2 keter asing2. Keluar rumah serentak but Zeeshan and Kakak ikut bapaknya. Abang pulak ikut aku.

Depa pergi balik Kapar to fetch my mak mertua and adik ipar. Aku pulak ke rumah parents aku to fetch my parentslah. Tu pasal I need abang coz he needs to help me on atuk nya wheelchair. Angkat bukak katup bagai mana le hakak merah ni geti….

Kita keluar rumah pun awal, to avoid traffic, better early than late ler. Aku lagi sakit jiwa ler nak driving dlm jem tu gak nanti. So sebelum asar kita dah gerak ler, aku sampai dulu to the location, kat Shah Alam nun. Laki aku sampai lam sejam lebih kemudian, dia datang dari Kapar bukan jauh benar.

Dalam tu kita split, abang bawak atuknya ke surau lelaki, aku ngan mak ajah ke surau pompuan ler, asar kat situ. Lelepak jap dalam tu while tunggu kol 6 camtu.  In between tak tidur pun, tengok orang2 dalam surau, ramai anak2 muda yang datang sama menunggu di surau, macam fresh grad je adik2 tu, baru kerja. Berbuka by their company kat situ ler. Tengok gelagat2 depa…

IMG_4339

So about time, kita masuk le ke dewan. Jauhnya lahai dari buffet lines. Padahal dah cakap yang aku bawak parent yang wheelchair nih. That s my mak mertua, dia dah menyarung jubah raya yang aku belikan hehehee

IMG_4344

Zeeshan dah bukak puasa awal2….makan cakes tu je 2 plates. Dia belajar makan cakes ni pun mostly dari sekolanya, kat rumah susah dia nak telan, skang dah suka ler…

IMG_4361

apasal le laki aku ni makin mengering, aku yang paling berpampam.

Baju abang pakai tu, sekali 2 je kot bapaknya pakai and dah berpassing turunkan kat anak, abang pun walaupun ada baju sendiri yang even belom pakai (bukan le baju raya) pun masih suka selongkar cabinets bapaknya coz for him baju bapak lagi best dari baju dia sendiri. huk aloh…

IMG_4365

abah boleh ler jalan 2,3 tapak jer ngan tongkat tapi tak kuat, so memang kena pakai wheelchair.

IMG_4393

mak pun tak berapa kuat gak, boleh le berjalan lagi rancak jalannya dari abah but masih lagi ada sesakitnya gak. Kebetulan kan abang kakak and their cousin dayana pun pakai pastel colour. Aku bawak sekali Dayana anak buah aku ni coz ada seat extra aku terlebih bayar arituh.  Daripada membazir baik le bawak dia sama.

IMG_4512

Bestnya dapat jumpa kak ani, my muallaf reader, for so longggggggggggggg dia used to buy my handbags also jadi reader di RM, and finally met her up, tak sesangka bertemu kat sini hah

So ler very talkative ini lecturer sorang

 IMG_4530

anak buah aku tu paling close ngan kakak, malam tu dia tidur rumah kami, dapat dia 2 pasang kasut raya aku belikan gak aritu baru dapat bagi. Malam tu gak dia tidur rumah  kami, esok noon baru dia balik. Biasa dah pun macam tu, kitorg kan adik beradik mostly dok dedekat, ngan makpak, senang dia mintak tolong dia, dia tolong dia bagai.

IMG_4506

ni memasing baru balik dari lepas Maghrib

IMG_4553

so gitu ler bukak puasa for all 10 of us, RD’s mak and adik lelakinya, and also my parents gak ler. Kitorang dari dulu pun kalau berjalan bagai mana pun yang penting parents je lah, lelain tu kang tak de masa ler, jauh ler, mahal ler, jem ler, tolong belanjakan ler, tak best ler, ramai orang ler, heh banyak alasan. so baik ler kita bawak mak abah jer, itu lagi penting. Hem…ayat lagi penting tu penting sangat ditulis di sini, kang ada yang salah paham :) . Urusan kita tanggungjawab kita to the parents, itu hal kita, yang lelain tu yang banyak bunyik nak hapa bagai, let it go, kitorg laki bini malas nak amik pusing, biak pi ler, dah penah kena bagai, tak sanggup dah.

We expect gak ada orang Ramadhan ni nak datang mintak maaf pun tak de kesedaran. U know betullah kalau kita salah dia punya nampak sebatu, tapi kalau dia punya salah, nak mengaku pun jangan harap, nak mintak maaf lagi ler, dosa besar gamaknya! Yet bukan kesalahan pun, fitnah plak tu, hish… A reminder to myself.

Balik tu, berpisah kita lagi, me mak abah and abang patah balik to Cheras KL and RD hantar mak and adiknya dulu baru balik rumah semula. 2 malam berturut2 aku laki bini tak tidur coz dok bukak puasa luar  and balik lambat and dingdong2 dah lewat so tunggu sahur je lah(malam ketiga no choice kena gak tidur coz esoknya kerja hahaha). This place punya buffet spread, not recommended. The food is ok so so, biasa jer, but the crowd and the ambiance, kita tak berapa suka ler. Specially to the red family, for our parents depa ok ok jer. So no need to mention this place, if you tau tempat ni, tak yah sebut hiks…Walaupun tak best ke hapa, alhamdulillah dapat gak le makan berbuka bagai, with our parents some more…

So the family 3 hari berturut2 makan buka puasa luar with buffet spreads bagai le kan, tapi aku 4 hari coz on Mondaynya pun aku kena bukak luar too, apaknya yang bukak puasa ngan depa kat rumah, berganti2.

We still need to host the buka puasa for my big family members gak, coz aritu aku terpaksa tunda. Mencarik tarikh..if tak sempat gak, terus melompat ke raya le gamaknya hahahaha

 

Comment: 3

AlRamadhan…

 

IMG_3771\

besau tong sampah belakang tu yek mami. Bilang si abang…bih tu ngan tu gak ko nak suh mak kau posing.

IMG_3774

My old man, he looks so sick, as mentioned masih lagi gout. Kenduri doa selamat kat rumah my sister (my parents kan memang dok situ) so sesambil kita meraikan birthday abah yang ke 75, I takde masa le nak baking bagai or even order memana, my time was so hectic sangat, sebelum datang kenduri tu aku dah suh RD singgah jap beli kek waktu amik abang kakak from their tuition classes.

Zeeshan jer yang over tiup lilin bagai pun, dahlah dia masa ni ngah tak berapa nak berpisah ngan makpaknya, melekat manjang. Dah kakak and cousins lain pujuk baru ler dia nak gang main2 ngan depa.

IMG_3795

abah begitu kurus, susut sangat berat badan.

IMG_3807

the kids, the anak2 buah…

IMG_3815

melayan my eldest nephew dengan gambar2 kerjanya…hebat anak buah acik

 

IMG_3845

mak masih recovering, so takde harapanlah untuk mak ke umrah lagi bulan puasa ni, bertahun2 mak puasa beraya di sana, so takpelah mak, kesihatan pun penting gak, abah pun sama tak sihat

IMG_3884

dress oren, macam jubah ni aku ada a few colours. linen material and sangatlah comfyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!

IMG_3893

the 3 sisters, miss the catch up the gossip, i had to leave early, banyak tuntutan kerja lain gak perlu berlunasan

IMG_3897

i hate it when masa aku carry handbag bebesau, ada pulak laki aku suh simpankan kunci keter and bila dia mintak, ya hampun nak mengoreknya…..

IMG_3902

udahlah dalam ni gak ada baju abang (kids baru habis tuition so aku siap2 bawak baju melayu depa and menyalin, and buku depa pun sama ada dalam bag aku hah) semuanya dok pegang tak nak tinggal lam kereta jadi menambah kelambatan dan kehazaban mencarik kunci bapak korang, kecik je laki aku tengok aku kat sini masa nih, lembab benau bininya  mencarik kunci keter, udahlah tengah panas tu. LOL

IMG_3908

hah jumpaaaaaa dah…

IMG_3910

some said ko kak red selamba letak prada atas jalanraya, hah tu lerr, nak mencarik kunci keter punya pasal, pejam mata jer lah. Satu lagi kalau campak hp lam bag besau gini pun akan jadi satu issue gak heh, time tu lah tak jumpa. padahal bukan langkau benau pun.

we went back home, buat kerja rumahlipat baju segala memacam ler,  kerja blog kerja assignments segala pastuh entah camna mata aku kuyuuu jer jam 5pm tu and tetiba aku dah longlai. hahahaha dah membuta. Lagipun rumah sepi, kids memang kita tinggalkan kat rumah my sister, biar yang tua 2 orang tu menolong apa yang patut (subcon ler apa lagik), yang kecik pulak biar dia bersosial sikit ngan cousinsnya, asyik nak berkepit je ngan makpak kau kan…

Apapun, Salam Ramadhan Al Mubarak.

Comment: 6