Family

The Red House’s buka puasa…

IMG_9902

aku start masuk dapur at 5pm, kelentung kelentang sesorang. Kakak ada ler menolong kejap, pastu dia ikut apaknya ke bazar Ramadhan. Bibik aku rimas kalau dia ada sama kat dapur ngan aku, so tiap kali aku masak, memang Bibik tak pernah ada, ko dok le jaga Zeeshan or buat ironing, pun tak per.

Around 630pm, my parents and adik beradik lain pun sampai.

It has been blocked that on 27th June, buka puasa at the Red House. Selain dari besar dan gamat leh sumbat ramai manusia (alah rumah VA kecik dulu pun sumbat gak semua manusia). So a potluck buka puasa. Anyway aku masak simple jer, asam pedas tenggiri + kembung (kena gak taruk kembung in case tenggiri tak cukup), bayam air, ikan goreng. itu jer.  Lelain sume bazar and potluck.

Tengok air depa bawak, memacam colour! biru oren merah hijau, complete!

IMG_9911

Air dalam flask tu, special Mak Ajah punya tuh…sesambil tunggu nak bukak puasa, ada yang lepak sini, ada yang lepak sana, tengok tv ler, surfing ler. Udahlah laki aku bukak pulak free wifii (yet aku tak agree, pasnih jangan bukak lagi dah) biarkan orang tak boleh nak main hp, biar bercakap ngan manusia!

Dulu ye ler aku bagi, but pastuh, eh ukhwah lagi afdal.

IMG_9913

Badan mak aku sesipi jer ler, (tudung tak pakai). Secara amnya, ini pertama kali kita makan kat meja makan panjang besau kat depan tuh, ye ler kat belakang tu kecik untuk 6 orang jer, takkan nak makan kat dapur pun kan. Aku sebelum tu memasak ngan baju tidur jer, orang dah ramai datang baru ler nak bersalin baju, kalau tidak dah macam assistant bibik pun ye gak aku kot arituh.

IMG_9918

The juadah, some beli, some masak. Ohai.

Cerita bazar ramadhan, setiap hari aku pergi (coz laki aku kan tak buka kat rumah, dia kerja odd hours), so mak ajah memang masakkan (but pasnih mak pi umrah, siap le aku kena kelentung kelentang masak plak weekdays), jadi aku memang tak de hal ler weekdays memang mak aku masakkan (she cook at my house, bahan dari rumah aku but pastuh she bawak balik to her house, ada le anak2 menantu cucu lain makan sama gak). So aku cuma beli kat bazar macam kekuih or laksa bagai untuk 3 orang tuh (abang kakak and maid), buat makan after tarawikh.

Lelauk campur aku tak beli, coz dah siap masak by Mak.

Jadi tiap kali belanja, biasanya lam RM15 jer, Paling max pun ada sekali RM19.

Hari buka puasa reramai for my side nih, laki aku pi ngan abang kakak bazar Ramadhan Tasik Permaisuri (his first time there). Bila depa balik, tangan penuh nih. aku punya tepuk dahi, sampai almost RM100 depa spent! OMG, pasnih korang tak yah pergi ler, biar mak korang je pi bazar tu. Apa le apak ko beli sampai 3 bungkus kueytiau, kalau nak beli 3 bungkus baik le aku buat, lagi sodap. Bazar tu buat beli sebungkus2 jer, buat rasa makan reratah reramai.

Ni tak masuk mana yang family aku bawak gak.Tapi alhamdulillah takde pembaziran. Reramai bungkus bawak balik for sahur, ada yang aku bungkus bagi guard rumah too.

IMG_9924

Pastuh kita wrap up ngan Isya and Tarawikh, adik bongsu aku imamkan.

IMG_9947

si kecik tu, few seconds je kat situ, pastu dia lari pusing jemaah. Mana ngan video ipar aku amik dia terlanggar sejadah, tapi siap betulkan balik tu yang molek perangainya. Mana yang dia langgar air suam, kena sejadah. hahahahah Zeeshan nih!

IMG_9939

dah menjelang midnite, kita berlawan chess. Dari abang aku ni dululah aku belajar main chess, tapi dia tak ajar, dia main ngan jejiran tetangga, aku dok perati je cara steps dulu, pahamkan bagai baru aku main sama kemudiannya. Dulu dia buli aku, masa aku 11-12 taun on chess ni ler, sekarang, kita main 2 games, dedua aku checkmatekan dia hiks..

Alhamdulillah, selesai buka puasa at our red house for my family’s side.

Insyallah, untuk family in laws pulak. Yang membaca hah, potluck le jugak yek. Mak Tam masak sesimple 2-3 dishes jer, pastuh penuhkan ler meja ngan juadah kalian. But perlu diingat, apa yang left kena bawak balik untuk memasing sahur. I dont like pembaziran. Takde sapa pun suka, luluh hati kalau ada yang kena buang. Nak makan perut bukan boleh santak semua.

Tapi tu ler, mak nak pi buat umrah lagi end week nih, sampai raya. hehehehe, jadi lipas kudung le aku pasnih kena masak segala. Kalau tidak balik goyang kaki je lauk dah siap bagai. Dah rutin, mak ajah memang akan sentiasa buat Umrah di bulan puasa. Hangpa pun dah hapal gak cerita ni kan. Insyallah mak, kita jumpa di bulan Syawal.

Comment: 8

Kain baju raya – 2 tailors!

IMG_6324

hah full version of baju and kain, nak gak tunjuk nih

IMG_6327

another version, tapi sesambil tu tuang air. Kita ada siap dah beli juadah petang untuk Mak Mertua aku, yang ada pun aritu adik RD and anak buah sorang.

IMG_6335

pastuh apa lagik, bawak Chanel sanggul rambut tunggu motor lah! mampu ko?

IMG_6340

cam aku cakap kain batik tu takde belahan, dia selisih macam kain batik, sopan ler gak, laki aku pun dah macam orang JOWO jer gaya gini, memaang le pun, ada darah Jawanya gak.

IMG_6348

padahal nak pergi ujung rumah lorong yang sama je pun. Tapi wajib le kan naik motor, anak kecik aku tu jakun motor. Sebelum tu laki aku dah hantar mak aku ngan Kakak. hahahah 3 kali trips, Last2 bila balik, mak ngan kakak balik jalan kaki, coz ujung lorong je punngggg, tak kuasa ler mak aku nak naik motor dah

IMG_6356

Jumpa tailor yang paling wajib nih. aku bawak 9 helai baju untuk dibuat for both of us!

IMG_6371

sesambil ukur badan, mak mertua den jadi mandur hehehehe….

ini bukan first time aku pakai tailor nih, dah banyak baju aku makcik ni buatkan. Kalau darurat je baru aku hantar kat Aunty Yeli, tapi kalau nak penjimatan berganda, baik ler hantar kat makcik tailor rumah mertua aku nih.  Dahlah 9 helai kau!

anyway, 5 helai jer aku, lagi 4 helai anak dara aku punya. All kains dari yang aku beli di Cambodia last year. Ada yang 2 tahun lepas dari Bandung pun, tu lagi ler Rose GBM belikan dah lama, baru teringat nak hantar buat.

IMG_6406

 we sambung dinner plak kat Papa. Sebelum jumpa Papa, ko akan jumpa Mama. hahaha tak tau le napa kena makan sini, rasanya few times gak makan kat sini, sok sok lain bulan kita try Mama le pulak. Tapi memang pun kat Papa ni lagi ramai orangnya dari Mama.

IMG_6422

Buncit dan buntal ye cuti 4 hari arituh, makan makan, walaupun cuit2 jer, tapi still minyak dan carbo. Aku ni dah lama tak makan nasi le, tapi bila makan pun badan naik, so bayangkanlah kalau aku makan nasi, apa jadik?  Anyway, terserempak kat situ gak, waktu kita dah abis makan, Arwah Jejai’s wife dan anak2. Berborak sakan.

Mengenangkan susah payah Kak Mas nak ulang alik dari Kapar ke KL untuk kerja, adoi, kesian sangat. Kak Mas takut driving, masa dengan Arwah dah belajar ada lesen bagai, tapi she has to wake up every morning at 4am, untuk siapkan urusan rumahtangga dan keluar naik bus pergi kerja at 6am, 2 jam atas jalan ngan jem! Baliknya pulak by bus gak dengan paling awal sampai only at 930pm. Tabah ko kak. Semoga anak2 memberikan kesenangan buat ibundanya ini.

IMG_6382

Dan apapun kisahnya kan, aku dari January dah hantar untuk buat baju raya, cuma bagi baju contoh jer, Tapi sorang tailor tu reject suh kita bawak anak, padahal kata boleh pakai baju contoh. Bila last month, aku pas kerja, amik kakak, terus balik Kapar, berdua, coz nak kejar buat for Raya ler kan, tailors kan ramai dah tak amik. Makcik tu tak nak amik.  Tapi aku nak hantar kat Cik Ana ni lah, but 2 jam aku ngan Kakak dalam jem, masa tu baru kat Damansara, adoi, patah balik rumah! Cancel!

Jadi baru hari ni le ada masa nak hantar, sempat lagi kot for Raya. Cik Ana janji boleh siapkan.

Bestnya, masa January tu gak aku ada hantar baju melayu untuk my 3 boys, kat tailor Kapar gak, but abang tailor yang buat tu, setaman mak mertua aku gak.  Those kain baju melayu kan, aku beli from my previous trips of Jakarta, not last year, many years agoooooooooooooo. Kain serai wangi. murah sana. So memang banyak meters ler and banyak kaler aku beli. Dah siap dah baju melayu lelaki depa, all 7 setengah helai, 3 warna dapat.  Setengah tu coz satu warna tu tak dapat size seluar abang, yelah kalau dah bertahun2 beli, bayangkan le masa tu dia kecik lagi.

Dan penjimatannya lagik, only RM380 for all these 7 sets of baju melayu for all depa 3. Kira purata dalam RM55 ke RM60 je sepasang. Murah bangat le kan. Aku tak de beli kain ela baru lagi for them masa trip baru nih, coz cadang lain tahunlah beli pulak, yang 3 pasang ni pun leh pakai 2,3 kali raya hahahaha. Tapi Abang and Zeeshan akan membesar dan melonjong jua jadi harus kena top up lagik kain baju melayu depa. Urusan hal kain baju memang aku pandai cover lah, nak jimat sana sini, alhamdulillah.

Comment: 6

Belajar bawa motor dalam masa 3 minit!

IMG_8858

IMG_8875

4 serangkai berjuang main badminton walaupun maknya dengan skirt kembang merah menyala, demi kakak yang akan ada tournament, ah bantai……abang ngan mak sekawan, bapak and kakak separtner. Team bapak kakak menang.

IMG_8660

while si kecik dah berpeluh bergasak, hah togel tak yah pakai baju dia mengerjakan bebunga neneknya….orang tak penah jumpa bunga kertas kan…

IMG_8668

dan tetiba ada pulak katak ni datang toing toing kat depan kita. aku dah eiuuu eiuuuu….

Zeeshan macam kepelikan, but dia tau ini Frog.

bagus gak ada hasil ko tengok baby tv yek dik, or High 5. Dan jugak dari sekolahnyalah…

IMG_8921

sonok main kat rumah mak mertua aku nih, padang sebelah rumah, luas. Tak de bumbung so takde ler sangkut bulu tangkis. main kat rumah aku asyiklah bulu tangkis sangkut, pastu takde sapa nak rajin panjat amik, bapaknya bolayan…

IMG_8943

dan hari itu, RD cakap dia nak buat kelas mengajar abang bawak motor. aku macam ko biar benar… tapi dia memang buat bebetul kay. suspens aku menengok budak bujang nih, not even 14 tuh. bapaknya cakap dia masa blum 12 dah tau bawak motor, anak bujang dia dah terlepas umur si bapak pun.

whatever…

maka misi mengajar abang bawak motor diteruskan.

IMG_8959

kakak pun diajar sama tapi abang yang paling cemerlang. kakak kena tunggu lagilah. aku ni sampai sudah tak belajar2 bawak, dulu teringin nak belajar, tapi bawak basikal pun aku tak pandai pun.

IMG_8973

maybe anak2 zaman sekarang cepat je tangkap yek, aku rasa lagi setaun dua sikit kakak dah boleh gak bawak motor nih

IMG_8977

pasrah adik menengok, member memang kaki motor gak, kalau dapat jumpa atuknya, memang dia mintak ronda sepam dua but skang sejak dia dah sekolah, jarang dah dapat naik motor. sian adik…

IMG_8681

perjanjian kena bawak adik gak reronda but mak being mak memang suka menyakat…

IMG_8682

aku memain nak dok kat basket tu, depan dia. dia tepis kaki aku ada ler….kedekut kau yek

IMG_8698 (2)

let s pusing taman

IMG_8700 (2)

takde le aku heran pun nak naik motor nih but sebab kita pun nak pi rumah tailor the boys. baju melayu yang dibuat bertahun2 untuk si lelaki2, yang pompuan tailors lain.

tengok2 pusing, abang tailor tak balik lagik.

malam tu baru sampai, so malam tu the boys tetiga pergi lagi seround antau baju melayu.

aku hantar baju melayu raya dan baju melayu for event dan leh pakai ulang2, 3 kaler for 3 beranak tu terus. kain ela tu pun semua dah bertahun2 beli banyak dulu kan masa kat Jakarta dan Medan. Yang dulu punya trip tau bukan yang taun lepas. Daripada aku baru ada 2 anak sampai Zeeshan dah 3 taun lebih pun hah, kira le bape lama kain baju melayu tu….

IMG_8719 (2)

settled, dedua tailors takdak rumah

IMG_8741 (2)

at one time kita naik berempat hahahaha, abang tak tau nak selit mana dah

IMG_8757

abang adik nak naik but dari jauh mak dah menyaring jerit jangan harap korang nak naik ngan abang ko. Dia baru je belajar bawak motor tu hari ni

IMG_8752

yeah…my eldest yang betul2 lah growing up so far. 2,3 tahun lepas dia beat aku dengan ketinggiannya, today dia dah pandai bawak motor. Lagi 2 tahun amik lesen motor, lagi 3,4 tahun amik lesen kereat. Such a big boy dah Abang nih.

Sok sok pergi pasar dengan Abang je lah, naik motor, dah sama macam Mak Ajah aku jer…apapun one thing for sure, camne nak tengok Abang masa kecil, tengoklah adik Zeeshan dia sekarang nih, memang satu chop. Kalau nak tengok Zeeshan nanti bila dah besar, memang sama lebih kurang dengan Abangnya. Setiap kali aku tengok gambar2 abang dari baby or toddlers, setiap kali tu lah Zeeshan bilang itu dirinya, not his brother.

Nah, check out Abang’s videos yang aku simpan di Keek, senang nak refer. Sorry ler aku rajin lagi Keek dari letak kat You Tube, banyak benau klik2 kat sana tuh.

Comment: 8

Just before the big wedding day….

up dulu gambar2 sebelum majlis on our side. Ini ada yang 2,3 hari sebelum majlis, coz minggu terakhir sebelum hari persandingan Epi tu, kita pulun gotong royong, rumah mak ajah dah macam kilang kotak je aku rasa. Mana ngan mak aku pun nak pindah rumah lagi. So memang sesak barat gak lah. Takpe, meriah itu lagi penting.

IMG_5063

si kecil Zhafira, eii comel sungguh. pastu ngah kita sesibukd ia boleh jatuh terkedepan dalam kotak tuh kahkahkah

IMG_5067

so rutinlah, habis kerja biasa lepas Isya kita dok sambung apa2 kerja yang patutnya. Ada satu malam tu pun aku takde, but anak2 aku semua askar and maid pergi gantikan.

IMG_4942

earlier yang aku mentioned pi Plaza GM ngan Epi tu, hah ini kedainya, kat tingkat satu. beli kain towel for one of the doorgifts.

IMG_5161

Misi puasa diet tak makan whatever you call for 4 days.

IMG_5218

A day sebelum hari persandingan, balik kerja terus sambung duduk kat dewan, eh ada anak orang terbaring situ hahahha…anak si nana

IMG_5269

masa ni pun cuti sekolah so sejak habis Solat Jumaat reramai dah dok kat sini ler, habiskan apa kerja yang the last kopek punya. biasa ler kan keje kahwin mana ada non stopnya selagi tak habis majlis

IMG_5277

bunga penanggah ni tak ramai tau rupanya, maksudnya orang zaman sekarang. Pengantin allocated sorang 5 inggit, tapi utk aku sendiri aku tukarkan ke duit note 10 coz aku nak pakai merah kahkahkah. In fact kalau ada yang korang nampak merah theme dalam majlis kahwin adik aku, sebabnya aku yang pilih and lainlah yang dia pilih mesti bukan merah punya dia amik. Kiasu merah kakak. kahkah.

Bunga penanggah ada bunga dan juga duit yang dikepitkan di dada atau tudung tuan rumah, mostly ahli keluarga atau those yang dipanggil ‘orang kuat’ untuk majlis sesuatu perkahwinan. From the small amount of RM1 note to sukahati kaulah nak pakai berapa ringgit pun.

IMG_5290

Created and printed by our niece…

IMG_5362

oh yek ni malam sebelum persandingan. Dok kepit bunga manggar untuk disorokkan

IMG_5345

dan once again kalau dah memerah tu semestinya kerja aku yang membeli ni dulu, masa beli ni yang aku pi merempit ngan RD..kita pasang reramai ler malamnya

IMG_5364

tak habis lagi keje mak merah tuh, yelah atasnya ada kipas terteleng2 aku nak membawa bunga manggar, mana ngan bagpack Zeeshan yang aku sama pakai kat belakang badan

IMG_5375Oh pelamin pun dah siap, jadi jom rasmi!

IMG_5376

aku dok halau Zeeshan pi main jejauh tapi dia dok nak melekat sama, ko kacau mak la dik

IMG_5381

cepat snap sebelum dia datang!

IMG_5393

dia datang balikkkkk

IMG_5399

ok pulun last one

IMG_5402

nak pakai pelamin ni, memang ler pelamin cantik tapi ada tapinya….the owner of the pelamin tu yang haprak. Bersedialah untuk membantai the owner or pelamin and caterer walaupun pengantin tak bising kat social medias, tapi sebab mak aku and kami adik beradik punya community punya hal, aku akan bantai ko gak.

Ada reader akak kenal kan owner caterer nih, hah….dia tau camne tak nak hamukan di social medias, kalau dia tak nak jawab sms mak ajah, janji keluar social medias, akak tunaikan gak nih.

IMG_5428

RD came by just after midnite, from work. Orang macam dia waktu kerja tak macam bininya. So his job for that nite, together with Abang and 2 anak buah lelaki, and adik bongsu lelaki aku ialah jaga dewan. Depa sume kena tidur kat dewan.

Pasrah dan redha jer lah depa semua heheheee

IMG_5429

aku tak rajin nak ajak RD pi pelamin depan nun, so snap dari sini je lah walaupun laki aku tak hingin nak melayan

IMG_5447

not in purpose berapa

IMG_5454

dia balik mandi segala dulu, aku masih lagi tunggu di dewan. Pastuh dia turun at 1.30am macam tu lah, aku dah kat kol 2 baru balik rumah, kol 3 pagi lebih kot baru tidur and at 6am dah bangun balik. Mana ngan mak aku pagi hazab kol 6 tu gak suruh aku sediakan carpet merah bawak ke dewan hahahaha adoi mak ajah.

IMG_6871

Dan macam juri je kan, ini the next day nya, memuka yang tak mandi pagi lagi. Depa selain tidur (except yang kanan tu kerja malam terus sambung ke dewan), depa pagi tu gak kemaskan balik coz ada khatam quran gak untuk pengantin ngan our niece.

Laki aku secara rasminya balik rumah only after 11am, untuk bersiapan bermandian. Insyallah, telah dimudahkan perjalanan perkahwinan adik aku walaupun ada hiccups.

Alright for the wedding photos on our side, gambar kan beriban gaklah, mungkin ada masa yang aku takkan letak captions.

Comment: 9

Batu Feringghi, Padang Kota and Bayview Hotel…

 

IMG_3983

hai duduk sorang je ke?

mana bini mung…..?

IMG_3979

nak le repeat balik naik parasailing tuh! rerasanya ada 2,3 kali aku dah naik nih, semuanya naik kat Penang jugak, kot ada satu naik kat Bali rasanya, cant remember…

but kita malas nak pi tanya tokey parasailing tuh, coz wont be long here pun…

IMG_3984

bebudak mana kira, ada baju ke takde baju, janji depa dapat berendam dalam air laut. Kids just love water, ko campak ler kat pool, kat laut kat sungai, semua depa lenjunkan

IMG_3995

so al bencekarama amik gambar je lah mokpok yang tak nak basah diri….

Zeeshan kan sedang tidur dalam kereta with atuk neneknya

IMG_4027

nak tercekik bini ko oi

IMG_4037

bila le hangpa nak sudah nih, itupun bila kita panggil naik dah time off

IMG_4055

belakang tu ada kuda kan, tu adik aku nana ngan niece aku si kak ngah naik

IMG_4057

kita pun menyambung layan asmaradanaaaaa

IMG_4060

pastu ada jer yang nak mengacoooooooooo!!!

IMG_4063

sorang lagi mengacoooooooo!! my makcik

IMG_4075

yang ni punya kacau bikin makpaknya terus naik ke darat coz this boy tak berkenan dengan pasir pantai, dok iyek iyek iyek…

dia baru bangun tidur and lagi ler geli dok suh apaknya dukung dia jerrr

IMG_4086

dok pujuk lagi…mehlah dok sini dik…

pun tak mauu

IMG_4097

so mari ler sesama naik ke darat…

IMG_4104

mak encik mana selipar mak encik….

IMG_4042

tak habis lagi korang pusing naik kudaaaa

IMG_4288 (2)

abislah sudah mandi laut kita kat Batu Feringghi dan terus ke Padang Kota

 

IMG_4161

tahan napas tahan napassssssssss!!!

Penang buat perut aku buncit, makan makan makan jerrr

IMG_4185

anak2 dah siap tukar baju mandi sikit masa kat Batu Feringghi, maknya pun, tukar baju jer, tak sei ler aku nak mandi heh. bapaknya jer masih ngan baju yang sama

IMG_4222

2 meja panjang kita amik makan kat sini, cuma tu lah serabutnya lahai ngan manusia penjual yang amik order, kiri kanan dok sergah suh order depa nya food

IMG_4241

some said memang mahal makan kat sini, but tu lah kita order bayo order bayo, tak tau le murah mahal, cuma bila mintak sotong kangkung yang datangnya bukan sotong biasa tu…lain sume ok oklah, depa sume makan tak hingat jerrr….

IMG_4321

Final pose, sebelum berpisah dengan batallion besar kami coz they will be heading back home to KL malam tu jugak, while us the Red Family, akan stay lagi for another nite, baru hegeh2 nak mencari hotel pulak heh…

IMG_4370

satu hotel yang near by there, Bayview Hotel, aku masuk tanya, ada satu bilik kosong hah tinggal, memang betul2 kat hujunggggggggggg bilik so jadi ler buat semalam. Check in pun dah kol 10 malam kan. Esoknya sebelum tengahari dah nak check out

IMG_4382

2 katil king tu kita satukan, untuk berlima punya membuta…

IMG_4387

dan Zeeshan seperti bebudak yang lain akan explore the room bukak segala cabinets, siasat segala barang dan antaranya, memuatkan badannya dalam drawer panjang nih! eii budak nihhhh

dan malam tu jugak kita jumpa his cookies and his botol air suam dalam safe deposit box! sampai situ dia simpan….

IMG_4406

our hotel view

IMG_4299 (2)

ni semalam almost RM400 tak masuk breakfast, cuti sekolah mahal kot some more bilik ni besar leh fit lah kita 5 orang kan…ok ler, takde plan takde apa, terus main redah jer. Baju memasing pun ngam2 ada untuk semalam stay lagi pun, memang aku bawak extra pung. Cos hari tu pun jatuh cuti Hari Malaysia, bolehlah jenjalan spend Penang semalam lagik. Hajat nak pusing Penang tapi akhirnya tak lah pusing sangat pun pasalnya by 5pm kita kena keluar dari Penang masuk highway to get to KL before 10.30pm pasal nak singgah umah kawan aku gak, and also singgah umah mak Ajah too. Bibik aku kan ikut family aku balik sehari earlier.

Comment: 11