Family

21 District, the Sungai and the Aurat…

when you have 2 big kids and sorang tu terkial2 nak catch up abang kakak punya style, yang kecik memang kalah ler kan. It was almost 2 months school holidays (for abang about 2 months coz of SPM kat sekolahnya so dia cuti awal).

Jadi they had a very long list, to go there to do this macam2 lah, siap ngan entrance fees pun sama depa dah siap googlekan too.

Jadi semua tu bergantung pada makpaknya punya time table gak, but since I pun start cuti lambat but bapaknya dah started awal, jadi some tu depa pergi ngan bapaknya ler.

Ada tu depa pergi dengan the cousins sahaja, without the parents.  Depa tu means abang kakak ye, tak terlibat Zeeshan langsung, he kan my bag tangan, so tak boleh ler nak sembarang ngekor. Unless if bapaknya ada, ha tu diff case.

IMG_3986

at one of their wishes to do/go pun is this District 21. Ice Skating depan  District 21 tu dah berulang sangat depa pergi, so dok aim kan ni pulak, ok ler, kita laksanakan. But the entrance fees agak mahal, RM75 per pax. Tak kira ler umur anak korang berapa. Tu pasal kita agak reluctant ler dulu2 nak pergi, but ni since depa kan ada gaji memasing, so depa bayar sendiri but depa bayar sorang RM50 jer. Lagi RM25 each, kita tambahkan. Makan pun bapaknya coveredkan.

Jadi ler, dapat gak merasa sekali masuk. Itupun depa cakap bolehlah, pasni tak yah dah nak riuh masuk sini, dah tried everything.

IMG_3998

aku tak pergi pun, patutnya RD hantar je (Zeeshan pun ngekor), let them enjoy berdua, but pastu laki aku pun masuk sama, but dia bayar yang tengok dari side je ler, RM10, together with Zeeshan. Sampai sudah bapaknya tunggu sampai depa habis.

Tu pasal aku tak pergi, berjam2 kat sini, ada 2 sebab yang aku tak pergi, satu banyak hal kerja rumah nak membuat. Keduanya, dah kalau sampai sini, kompem le aku akan menyoppinggggggggggggg!! Jadi laki aku pun tak galakkan aku ngekor, hahahhaa….Reason ke 2 tu yang dia ngeri sikit.

District 21 is located at the IOI City Mall Putrajaya nun, hah memang tempat aku nak menyopping le kan.

IMG_4010

Memacam activities ler depa buat lam nih, adik tak berapa bosan sangat…

IMG_4016

coz for adik, dia boleh memain lam nih ler. tapi takat bape lama pun nak main lam nih kan, hati dia gundah jer tengok abang kakak dok main jumping terbang bagai…sentap ek dik.

IMG_4019

sodap yo kakak main nih? best lah mami, dapat gak merasa amende yang mahal sangat sampai RM75 dalam nih hehehheee

IMG_4029

ha kemain tinggi abang kau

IMG_4034

kira biasa depa buat outdoor, ni indoor pulak le kan

IMG_4038

break time, aku memang ada bekalkan mee goreng. Bila depa hantar gambar ni, hamboih ada maggi in a cup, ada jual situ lah ni! Kalau dengan aku memang takkan dapat maggi ni, dengan bapaknya dapat korang mintak yek…

IMG_4049

1,2 goooooooo

IMG_4054

wall climbing, of cos abangnya menang, kaki dia kan berguna sangat for this activity. Aku suh masuk lompat galah ke lompat jauh ko tak nak….ko panjang bang oi, berguna sangat tau.

IMG_4061

dan adiknya pun tidur lena…..nasib baik le bawak stroller. Anak aku ni dah besar 4 taun tapi ada kat mana ke aku baca komen ‘oi anak ko dah besar dok stroller lagi ke’ komen ni bukan tuju kat aku, kat anak celebrity mana tah.

Sebenarnya, stroller bukan sahaja untuk baby toddler pakai, tapi as long as up to 15kgs (depends on which stroller, or depends on the weight kgs tu ler), tak kisah pun pakai. Macam kes Zeeshan ni, dia kalau tengok tempat tu besar and kena berjalan, kompem dia akan mintak ‘troi’ (berdukung).

Kalau dah kena troi tu sapa mangsanya, kami berempat ler, biasanya RD and Abang. Penat worrr dokong lelama…so pakai le stroller.

But kalau dia datang active nak berjalan tu, stroller tu pun dia tak nak naik, dia sendiri yang tolak, and u can use the pram untuk letak shopping bags kau (that s what I did bila travel either dalam negeri or luar negeri).

Ko dah beli memahal stroller, pakai je le sampai lebam, apa nak sibukkan, bukan orang yang komen tu yang dukung anak kau kan. Dukung bukan main sekejap2, buatnya dia tidur ha macam ni, larat nak dukung berjam2?

IMG_4072

Well other than indoor, the next day nya kot, depa pergi pulak masuk hutan. Masa ni pun aku kerja gak. Laki aku angkut the 3 kids (dah siap bekal2 dari rumah gak, ada yang aku dah masak ada yang Mak Ajah masakkan too), pastu pi rumah kakak aku, amik the 2 kids pulak, dan segala maknek tikar food lagi.

Hah berkelah le korang kat sini.

IMG_4076

wui sejuk airnya….aku tengok pun dah terbayang sejuknya heh. Depa boleh  mintak nak pergi lagi, hish…mana boleh selalu. Sini pun depa spent berjam2, ada dalam 5 jam gak lah.

IMG_4084

tingginya waterfall ni. I told the kids, dulu mami pi waterfall masa darjah 6, pastu panjat waterfall gini ler, sekali tergelincir, terantuk pala kat batu2 waterfall tu. Tak perasan pun ada darah, tetiba kawan2 jerit, oi darah darah kat muka ko banyaknyaaaaaaaaaaaaaa. Bertobek dah dahi aku. Sampai skang ni ada tobeknya. hahahaha…. Ngamuk aji bakar, cikgu tak bawak pi klinik.

Jadi kalau pergi waterfall selepas2 itu, aku dah tak sanggup nak panjat kat batu2 gini, phobia.

IMG_4088

So RD masa ni, dia sorang je adult, entertained 5 orang kekanak.  Their age as of 2015: 14, 13, 11, 9 and 4 years old. Bagus punya bapak/ bapak sedara. kihkihkih…..

IMG_4103

Zeeshan dah siap sedia, pun abang kakak and the cousins tak gegeti nak naik ke darat hoh!!

IMG_4105

sejuk adiknya….kalau aku memang akan duduk tepi je ler, sesilap aku tidur hahahaha…yang pi sungai kat janda baik tu pun aku rajin letak kaki jer, tu pun dah kematu. Zezaman hakak dok berendam dalam air sungai ni dah long gone…

Ini Sungai Gabai by the way. Masa tu risau gak dengar ada kes yang 5 beranak mati coz of the air pusar ke air pusing tu kan but bukanlah kat sini kejadian tu. But tawakal, insyallah. They had planned this and so looking forward. Tapi banyak le aku pesan kat anak2, kat laki aku gak, agak2 nampak langit kelam, cecepat naik darat and blah. Agak2 hati tak sedap pun, tolong pack up and tinggalkan the place. Mak mak, pesanan beribu.

IMG_4134

Oh malam Maulud Nabi, both father and son went to Masjid kat depan rumah gak, ada ceramah Maulidur Rasul. Ini je gambar yang ada pun, adik bongsu aku yang pakai jubah putih tu hah, with Abang too.  Malas nak tunjuk gambar ni bercerita tapi yang mulut mengata amboi ke main pi sana sini, Maulud Nabi ko buat apa? hah mulutt…cabai nak?

Recently to start of my 2016, i received one harsh comment (dah lama gilerrrrrrrrrrr sangat tak dapat komen jaki kondem macam ni), saying that ai tak jaga aurat kakak my daughter yang bertudung.

Ms Bidaah, read this carefully.

1. Yes, i belum lagi bertudung litup etcs, aurat ai masih belum berjaga. Yes true. Noted, satu dunia pun tau.

2. Anak dara aku yang berumur 11 tahun tu, memang dah bertudung. Betul. FYI, sejak umur dia 9 taun lagi. Dan kemudian at age 10 years old, she wants to wear it all the time, even keluar rumah pun.

3. My anak dara tu, yang umur 11 tahun tu, belum lagi akil baligh. BELUM!!! Jadi at times dia akan rasa tak nak pakai tudung seperti contoh event berwater2 macam ni, kami izinkan. Coz dia belum BALIGH.

4. Dan ada gambar2 di dalam rumah pun, ai letak di sini or in my social medias, dalam keadaannya tidak bertudung. Coz once again, Kakak belum BALIGH.

5. Do i have to repeat the 1-4 again? Kenapa aku masih izinkan gambarnya tidak bertudung diposted di sini?  Kakak belum baligh!!! Lepas ni kalau ko tengok aku dah tak letak gambar kakak sangat, semua tu dalam blog/social medias, means dia dah datang bulan ler. Pahe dok?

I wont be posting anyone punya gambar yang bertudung tapi ai tersnap waktu depa tak bertudung/tutup aurat and put dalam nih. Gambar mak aku, mak mertua aku, ipar duai aku, my adik beradik yang tido baring tak bertutup aurat tu mana aku jaja dalam ni. Hish…inikan pulak anak aku sendiri.

You can judge me, easily,  up to you. But aku kakikan ko gak kalau ko nak mengata2 anak orang, she s innocent. As for me untuk bila datangnya waktu itu… doakan jer lah, insyallah.

Hah garang aku arini. Ko pun start 2016 dengan komen macam tu, gamaknya penuh sarat bahu kiri kau dok mengata2 mencarik salah orang kan? Baru 1,2 hari 2016 ko dah membantai, dasyat ko punya new year resolution ye Miss Bidaah.

Comment: 6

Melaka’s wedding…

IMG_0296

Kalau jalan jauh, kira Melaka tu jauh ler. dengan tengahari panas, dan kenyang, memang ketiduran le sudahnya depa 2 orang nih. Kejap tu mak ajah pun join tidur sama gak. Kakak je takde dalam ni, pagi tu laki aku dah hantar dia ke UPM sesiap ada kelas Mummy Deeba tu ler, Science and English.

IMG_0301

Let s tengok closely…kemain ko kepit motor ko dik

IMG_0304

rapat lagi tengok hah…sakan ko. Pastu mak aku amik toy dia tu pepelan. Baliknya, dia kepit air botol ice lemon tea bapaknya, kepit yang semua orang tak boleh amik. Dia tak minum pun, cuma dia tak nak orang amik, kedekut betul ko dik.

lagi le mak aku menyakat…

IMG_0314

My green accessories, cantik nih. satu set dengan earrings lagik. Ko jeling mummy napa bang?

SAM_1557

Dah sampai Melaka, di Bertam to be exact…ada wedding, merah putih yek dia punya tema

SAM_1561

My makcik. dulu kami rapatttttttttttt sangat2. Tapi yelah, jodohnya dengan pakcik aku tak lama, tapi masih lagi kami datang panjangkan ukhwah untuk perkahwinan anaknya.

SAM_1565

Mak aku cam biasa, dia ada 8 anak, so dia petik je sesapa yang dia nak pikir bawak ke Melaka ni. Ke mana2 pun, kalau dia nak pi, dia petik je 7 anaknya nih (yang sulong jarang dipetik,jarak jauh). Eh abah aku patutnya ikut sama, tapi last min tukar plan, ada hal lain. mak aku je ikut

SAM_1568

Rumah ni pun dah berpuluh tahun aku tak jejak, semenjak depa berpisah…

SAM_1570

Ini pakcik kami, adik mak aku. Taklah dia menetap di sini, tapi untuk wedding anaknya ni, of cos lah dia ada sama meraikan, walaupun dalam keadaan tak sihat. Tapi uncle aku ni sokmo kuor blog aku pun, coz memang every year balik Melaka akan visit him too

SAM_1572

budak ni magnet kecil aku hari ni, ko bangun dik, dok ngan apak ko boleh, biar nenek dok sini

SAM_1579

ni sorang lagi, nak amik food buffet pun nak mak temankan. Apa le yang korang nak malukan, takde nya awek2 nak tengok ko bang. Budak2 baya ni rasa macam depa ni jadi perhatian je kot. Aku lupa le masa aku umur 14 camne masa kat meja buffet. jarang kot dapat pi makan wedding buffet zezaman mak dulu hahaaaa

SAM_1582

my pink baju, from Zalora, cant remember aku penah pakai ni ke tidak, rasa macam tak pernah. Tapi ada kaler hitamnya ye aku pernah pakai

 SAM_1590

my job is menyuapkan anak kecik aku makan. Menu sedap, sambal ikan keli. Abang and apaknya makan tak hingat punya 2,3 ekor. Zeeshan pun makan nasi ngan ikan keli tu kay, sedap ammi sedap katanya…

SAM_1589

tangan kanan mak penuh nasi, jadi lengan kiri mak kau, tolong ko singsing naikkan ke atas yek bang…baru anak soleh sikit.

SAM_1599

mak mithali lagik, anak paneh, hah berblow blow le maknya. kipas tangan tertinggal dalam kereta dan bapaknya tak kuasa nak pi patah amik kat kereta. so pakai kuasa kuda mulut aku le bagi angin kat budak kecik ni.

tu masih menyuapkan Zeeshan, 2 plates yek dia makan kat kenduri ni, penangan ikan keli sedap

SAM_1600

Pengantin lelaki dan group emm…group silat ke hapa ni, group kompang kot

SAM_1604

the families of mak ajah…adik beradik anak sedara mak semeja kita. adik beradik aku yg lain tak balik ler…kan dah cakap, mak aku petik aku, jadi kami le yang membawaknya

SAM_1606

Pengantin lelaki dan adik pompuannya berduet karaoke

SAM_1609

Pengantin lelaki is my cousin, tak berapa rapat but kalau jumpa kat KL tu kenal ler kot…

SAM_1612

Mak dan adik perempuanya too…eh baru ada gambar sang suami ku hahahaa…dia dok galik jadi photographer using our new Samsung tuu

SAM_1616

yeah 2 ekor ikan keli, untuk mak merah meratah. aku korek isinya jer. aku baru nak makan setelah 2 plates bagi Zeeshan makan hahhh

IMG_0324

sibuk je pala bapak ko tu dik….

SAM_1624

dan dah time untuk pulang, huru hara nak amik gambar le hai….sebelum masuk highway kita beli goreng pisang le kuih muih, buah2 bagai. Tapi traffic kat highway teruk sangat, jem + hujan….

dah ketentuan lambat betul sampai UPM untuk jemput kakak. agak dalam sejam jugak ler kakak menunggu.

SAM_1633

dan bersempit kami dalam kereta dari UPM ke Cheras coz kawan kakak dok tumpang sama. Entah le, mak paknya tak cakap pun kat kami the parents nak tumpang, tetiba je kakak cakap. So memang sempit ler kan, itupun Zeeshan duduk dengan abang kat depan. Best if parents bagitau communicate dengan parents sendiri kalau nak tumpangkan anak ke hapa.

Lagi proper. Jangan suruh anak2 ni communicate. Aku sound gak kakak aritu, next time jangan buat camni lagi, suruh mak ayah kawan2 kakak sendiri cakap dengan your parents, kita pun kalau nak tumpang kat mak pak orang, kita communicate ngan makpak dia.

Macam kes sapa dulu, sorang celebrity ni, dok suruh antar maid je cakap ngan parents pada kawan anak2 dia, hah lepas tu parents tu sound maid tu, ko suruh tuan rumah kau cakap sendiri, suruh makpak budak tu cakap sendiri. Amende le bz camne pun, budi bahasa tu pepandai le jaga sikit.

Mestilah kita akan tolong, kita akan tumpangkan cuma kita nak dengau le dari makpak sendiri yang cakap, budak2 ni semua akal pendek, kang mananya yang menipu ke hapa, kang ada claim kita culik anak orang ke, hish..tu pasal consent makpak untuk sekolah mesti datang cara bertulis, kalau dari kita among parents pun, kena ler over the phone or whatsapp. Soalnya, harus ada communication.

Moralnya, Melaka trip was fun. Sekejap dan full. Baliknya..Aminah menanti :)

Comment: 3

Sg Buloh – Kapar…family time!

 

IMG_9993

mak kena duduk belakang, jadi ko kena lah bang pegangkan mak punya cermin make up yek. Kalau ada kakak kau, memang kakak le kena buat. Aku ni yang teringin nak beli cermin besar dalam kereta ni kang, cermin muka le, tapi tak jadi coz ada satu make up aku beli tu kan, ada cermin belakangnya. Penjimatan itu wajib.

Jadi abang please help mak kau di sini…

IMG_0001

Sudah siap, kami bertiga jer di belakang. Depan ada abah aku, lakiku and Zeeshan. Kakak tiada, she was at school. Sekolahnya buat tuition untuk next year’s syllabus for this cuti sekolah 2 minggu ni. Tu pun kena bagi surat coz tak datang 2 hari pasal depa pi kem dah kan.

IMG_0008

si kecil dok merayu nakkan air sejuk sirap tu. He knows he cannot drink air sejuk, kang batuk kang asma. Tu pasal keluar rumah, air suam kena sentiasa bawak. Tapi dia dok pegang je cawan tu dok tunggu aku cakap boleh pls pls pls dok merayu kan, so ialah bagi lah. Tapi lepas tu dia batuk2 alang kan, aku terus tembak, hah tu lah caughing, nak lagi air sejuk?

Dont want ammi.

ammi ammi le ko.

Tapi bagus gak, terus dia serik tak nak minum air sejuk. But tu kang bukan boleh caya, sok sok kalau kenen lagi.

 

IMG_0153

aku tak makan sama ngan depa, depa je semua makan. Aku menyuapkan Zeeshan. But aku gatah2 ler lauk macam daging bagai tu. Buat lepas tekak jalan datang dari jauh kan….Actually ramai adik badik aku datang gak wedding ni, tapi depa lain trip. aku dah janji ngan mak abah nak bawak depa so gerak about 12pm kan dari Cheras, for Sg Buloh ni. Ada ample time sikitlah nak borak lelama, coz by 2.30pm we need to leave nak fetch Kakak at school.

IMG_0014

Simple weddingnya tapi lauk pauk mewah. My cousin’s wedding, My abah punya adik (anak lelakinya).

IMG_0021

Zeeshan that day was my bff sangat2….entah napa ler but dia macam jaki je ngan apaknya masa kat wedding ni heheheh…pastu dia suka betul dengan nasi tomato kot kat wedding ni. Suka betul aku tengok dia makan, siap bersuap2 sendiri

IMG_0026

One week before, hari tu birthday mak, aku ada bawak depa gi makan2, tapi tu lah, mak ni asal ajak  makan jer, dia mesti pilih kat Udang Galah BSP tu, asal bahagia lah mak….

IMG_0047

Pengantin bersama adik beradik abah sedara mara….ada yang datang dari Melaka of cos

IMG_0154

lepas tu aku potong kek, buat harta kek sendiri hahahaa….tak ler, kami dok kat2 situ, pengantin dah siap2 potong kek pengantin, pastuh kena layan diri, tuan rumah bz kulu kilir kan. So aku cakap kat makcik aku tu, meh lah saya potongkan kek sikit untuk sanak saudara makan dedekat hah….

tapi lately ni aku suka pulak makan kek, sejak merasa kek birthday Zeeshan arituh. But cannot la so much yer…badan aku ni kalau makan bembukan mula ler dia menaik.

 

IMG_0055

abah dan adik bongsunya…kita panggil Busu Ketar

setiap pagi raya, Busu anak beranak akan sampai rumah kami dulu :)

IMG_0063

haih, nak bergambar pun tak senang, ini je gambar aku yang senonoh with pengantin….

IMG_0157

with sedara mara….

 

IMG_0159

Zeeshan ni aku tarik hp aku tu, pun dia boleh bukak gak password nya yek. Sekali je aku ajar password, terus dia dah terer hafal! Kalau thumb pulakkan, hari tu dia try pakai thumb dia tak bukak pulak passwordnya coz dia tengok makpaknya bukak password with thumb napa jadik hahahaha…hah tu ler ko!

So ini sedara mara abah aku…mak tak udah2 dengan tanda good good nya….kalau bergambar ngan gang2 UMNO dia camtu le gayanya gak mak ohhh mak…

 IMG_0078

Berkejaran kita balik, singgah dulu kedai buah kat tepi jalan. Mak abah aku tinggalkan coz depa nak berjimba lagik, balik dengan adik badik aku yang lain yang masa tu kita ada bertembung. Kita nak cepat balik coz Kakak kan habis kelasnya anytime.

Lepas tu laki aku drop aku kat kedai kat BSP, pastu beli roti canai ke bagai, settled terus balik. Bebudak terus packing, coz pas Maghrib kita nak jalan balik Kapar pulak.

Depa pepagi esoknya dah nak pi camping.

IMG_0106

ada satu je lah gambar kami di Kapar hah. By right kita nak pi dinner for Mak  mertua aku nya birthday, tapi mak tak sihat. Mak mertua aku ada sebelah kepala aku tuh, berbaring, tak boleh nak amik gambar le tak bertudung. Kita lepak makan kat rumah kakak ipar le sampai midnite kau. Untuk birthday mak mertua, kita bagi 2 helai pasang kain dari Cambodia.

Hari Sabtu yang panjang…………..balik malam tu, laki aku walaupun dah past midnite, dia amik job sidai baju kikikiki…..yang lelain cecepat buat errands and sleep.

So gitu ler, hari2 keluarga sendiri dan keluarga mertua. Asyik citer make up  ler shopping barang rumah bagai, hah…up sket cite family kan. Kakak ipar aku ada jual tudung, masa ni melambak2 tudung dia bukak, kakak amik 2 helai jer. I took one for my mak too, kalau suka, boleh tambah2 lagik. Korang nak beli? Followlah instagram Dee_Sakurahijab . Harga dari RM35. Aku beli somewhere sebijik harga RM45, so kat akak ipar aku RM35 but of cos material lain dan jugak kecik besar pun lain sikit le for kakak.

Hah Kak Ayu – aku dah promote ni. Korang bagitau le korang ni kawan Kak Red bila beli, kem salam kat akak ipar aku tu yek :)

Adik ipar yang baik, up business kakak iparnya. Hah…contohnya Kak Red kau nih. kahkahkah…..

 

Comment: 4

Red blue wedding…

IMG_6849

i spent 5 days with my youngest boy, without his dad abang kakak. Depa semua di Cambodia and Vietnam, for the qurban trip. So last weekend, kami ada wedding nak pergi, no time to do the hair, mohlah pergi saloon dulu ye dik.

 

IMG_6857

Baju from Zalia @ Zalora, kain masih lagi from the Variente, kebetulan colour merahnya lebih kurang sama jer.

 

IMG_6866

ini pengantinnya. Ruzanna and the famous malay food blogger – Hazman

IMG_6862

but, not just that, i have my kakak ipar there too. Depa cousins dengan family pengantin lelaki.

IMG_6873

my anak2 buah pun ada sama, so i tak rasa lonely or sorang2 pun kat meja makan with Zeeshan, ada kaum kerabat me too

IMG_6877

my nephew, his wife and my kakak ipar

IMG_6889

she is my first kakak ipar (though she had divorced with my first brother), but lantakkanlah coz she is still our kakak ipar dunia akhirat.

IMG_6893

and of cos, we have Kid – the pengantin lelaki’s brother.

IMG_6895

all of us…Zeeshan dah pergi main playground dalam the same compound too, but of cos my eyes dok on him je lah

IMG_6899

Alhamdulillah dapat jugak jumpa my family’s side di wedding orang hahahaa….last we met was during raya aritu at my house

IMG_6901

Zeeshan start buat perangai mohon didukung. My weakness le nak dukung dia lelama

IMG_6902

pengantin lelaki, Hazman nak dokong dia pun dia tak nak, he just wants his mom. Dia dah penat main kauuu

IMG_6903

mak gave up, dokong je lah, walaupun tak berapa daya, let s have some blue red photos first

IMG_6906

outstanding je kan biru merah, except pengantin in emerald green

anyway bestlah jamuan makannya, ada goreng pisang karipap and teh tarik, so if you tak na makan heavy, boleh makan goreng pisang. I didnt eat the rice (aku suap untuk Zeeshan jer) so aku wallop the goreng pisang and teh tarik (exceptional case, now back to diet mood again).

IMG_6913

Tahniah pengantin, tahniah jugak keluarga pengantin. Thanks Jamar for the photos too, a photographer of the day too.  1 jam perjalanan pergi balik campur for both of us, aku ada bawak baju extra untuk tukar coz thot of going to Tesco right after that but almost reaching Cheras, my little boy dah too sleepy. He needs his afternoon nap first.

So divert, balik rumah dulu.

Lama dia tidur, ngan aku pun tidur sama sambil bertelekong lagi waktu nak tunggu kan Asar.

Sonok 5 hari depa takde, bonding time aku ngan Zeeshan jer. Maybe lepas ni ngan anak2 lain pulak, ada bonding one on one, you should try gak.

If you need to engage Hazman Fadzil, the famous food blogger – he is the right person. Here s the link.

Comment: 7

The 6 hours journey…

IMG_5924

tu dia, gang2 Kapar membedal Laksa Duyung, about 10min from the dewan wedding. Famous tempat nih. Masa bebaru sampai, mak mertua aku nak kencing, aku pun join sekaki, kita pi near by masjid. Sesampai, depa dah mula makan laksa. Aku ngan suami kekongsi laksa tu, takut tak berapa selera tekak tu kang takde le rasa membazir kan

IMG_5928

bebudak meja belakang, ‘bag tangan’ aku mestilah dengan aku, sian dia penat tu, mengantuk sehari tak tidur, Waktu tidur dia kan jam 2pm, ni dah kol 4-5pm dah kot…mana tak penatnya dia.

IMG_2573

tumpang meja sebelah, habiskan kuah laksa. Aku isi tak kisah sangat tapi kuah laksa ni sedapnyaaaaaaaaaaaaaa!!! Padanlah ramai orang bungkus bawak balik

IMG_5935

dan kemudian, kami pun pulang ke hotel…bermandian

IMG_5958

malamnya datang semula ke rumah kak ipar. Dijamu satay dan pelbagailah…

IMG_5980

selain dari itu nak bukak hadiah pengantin

IMG_5988

ada ke patut pengantin nak let go a few hadiah2 wedding tu, aku cakap simpanlah, sok sok kawan2 ko kahwin bolehlah ko let go buat hadiah gak. Mak Tam dulu pun buat macam tu, kadang2 lepas 10 taun ke 14 taun kawin nanti jumpa balik eh kotak hadiah kahwin dulu, tak pernah pakai lagi, hah bukak pakai, or paling moleknya kalau dapat duplicates boleh bagi sedara mara or paling moleknya korang muda lagi, ramai lagi kawan2 yang akan berkahwin, jadikanlah hadiah kahwin depa pulak.

Ramai je pengantin buat macam tu.  Depa tak nak bawak balik coz nanti depa dok rumah mertua sana, space nak bawak dah takde kot, gamaknya. So sib baik dengar nasihat…simpan lu kat rumah mak or nenek korang nanti.

IMG_5996

kemudian diikuti dengan pengiraan salam kaup – angpau duit yang diterima dari tetamu

IMG_6016

aku tak kira ler, aku sibuk bagi anak aku makan nasi putihnyaa

 SAM_1400

alhamdulillah, settled le malam tu, semuanya selesai. Balik hotel kemudiannya, tak dan nak layan tv ke hapa lah, tidurrrrr!

IMG_2579

esok paginya, eh about nak tenghari lah, kita checked out and terus kembali semula ke rumah kak ipar

farewell, and saying good bye, siapkan jamak untuk bertolak.

IMG_2581

aku mintak bekal satu tupperware nasi putih untuk Zeeshan dan member tak sempat kereta bergerak dia dah mengsuap sendiri nasi ke mulut. oooo tau lapar ko kan, tu lah main jerrrr

IMG_6049

sandwich tak berapa jadi ari ni. Kita bertolak about 2pm…

IMG_6052

aku pun tidur sama jugak, sama ngan anak kecik aku ler, kami berempat tidur

tapi tak tidur lama, sejam pun tak sampai kot aku

IMG_6056

dengan 2 kali stop, bukan stop makan ye, tapi stop untuk isi petrol dan jugak stop untuk kencing (tapau food, makan dalam kereta). Dengan jemmmmmmmmmmm yang power rangers, bertolak yang dari Kuala Kangsar to KL jam 2pm tu, sampai ke rumah hanya 6 jam kemudiannya. Oh my, dia punya jemmmmmmmmmmmmmmmmmmm, dengan hujan benti hujan benti, jem jem jem. kol 8 malam baru sampai!

Malam tu jugak, half baju hantar dobi,yang mana kena basuh tangan je aku tinggalkan kat rumah untuk the cleaner kasi settle.

Tu lah kalau berjalan jauh during the cuti2 panjang contoh 3 hari Kebangsaan tu, memang dia punya jem can go cry cry cry one. Anak2 pun meresah. Tenet pun kat highway macam semput, kesian kat suami aku ler coz agak bosan dia driving, tak leh nak buat apa, borak2 pun pusing2 dia paksa kita cerita dunia hiburan ke semasa. Tengok Zeeshan pun membosan betul….but alhamdulillah, the wedding went well and kami dapat merasa makan laksa duyung yang super sedap! Zeeshan pun dapat jadi photographer hahahhaa…

Thanks Kuala Kangsar. Tiada review untuk wedding di Melaka walaupun suami dan anak2 aku pergi coz aku ngan Zeeshan tak pergi kan (kami dedua kena fever)…but thanks keluarga mertua datang singgah to our Red House sepulangan dari Melaka to celebrate Kakak’s birthday as well.

Done deal done.

 

Comment: 12