Red House

Weekend’s drama….

i had a very rough weekend.

i woke up early morning, starts with buat mee goreng.

in between i buat keje memacam, pastuh i baked 3 trays of brownies  oh sebelum tu ai menyiang daging cam nak rak and rebus.  I tak cook for lunch coz I thot mee goreng dah cukup for them since kita nak kuor petang tuh. Debak debuk, baking memang amik masa lama sikit coz i buat solo.  Eh pagi to noon tu coz kakak ada arabic class. Abang pulak ada PIBG di skul, on duty as prefect.

Habis baking, baru nak naik mandi, turun balik coz ada orang melapau nak nasi. Bila dah masak bagai, tak nak makan. So ai naik susun buat keje bagai lain, donno what, banyak je keje umahnya. Ai habis mandi, dah kira petang gak, turun  untuk buat keje umah lain gak, this day pun helper ada datang, but rasanya 4,5 jam gak dia spent untuk ironing (she came twice a month).  Kuor masuk angkat kain baju dari porch, banyak laundry 2 hari tuh. Petangnya masih lagi ngan sidai last one the kain2 buruk.

Then sent my helper balik. Phew….

Late petang all 5 of us keluar kejap till 10pm. Sambung malamnya kemas lagi memacam and lipat baju segedebak.

Tetiba midnite terus pengsan, letih.

Esoknya, pagi menurun dapur, aku sorang2 kelentang keletung, masak 4 lauk.  Kids kalau ko tak jerit turun memang lambatlah turunnya. Yang sorang lagi tuh, king of tidur, so tak guna kejut.  Dan buat itu ini, routine as supermak. About 2.30pm, keluar pi hantar abang tuition, hantar kakak to her old skul, kat asrama coz dia rindu ngan kenkawan lama dia and I teruss pi antau Prada to the petshop back (citer  Prada menyusul, anw dia memang kompem male).  Menunggu kakak kat hostel lamanya tu about 45min or more and terus amik abang, carik shuttlecock takde kedai sukan yang bukak kat bsp tu, rushed balik.

kelam kabut aku kat dapur reheat semua lauk pauk, and yang kena masak baru gak coz ayam tak cukup dalam masak lemak. Then sorang2 ni gak buat spaghetti olio, mana ngan nak packingnya. Luckily malam tu aku dah siap2kan pack kain baju kakak nak balik hostelnya. Pap pup pap, ngam2 lah untuk dia bawak balik semua tu. 4 lauk pauk + nasi putih, dengan spageti, and karipap sardin tak pedas dan 2 tupperwares brownies. Untuk dimakan malam tadinya bersama bebudak dorm.

Yelah meriah sikit makan reramai, so takyah makan lauk dewan makan if on Sunday tu kan.

IMG_7966

dan ini panorama di balik sofa depan tv. Mungkin bukan sebulan punya collection, must be more than 2 months nih. haih. Aku tergerak nak tolak coz ada benda terjatuh bawah tu, and bila abang pushed it, huk aloh….mengucap hakak. Abang kasi clear terus coz maknya dah bebel, ai even jumpa memacam toys the kitties, toys Zeeshan dah tentulah mostlynya kan. Buku abang kakak pun ado!

ada orang kaup terus kan, masuk dustbin. jangan pandang belakang dah hahahah…but idok le haku. 90% tu berguna pakai lagik.

The closure of Sunday is a very bad news to everyone, to chat later.

 

Comment: 3

The minus plus…

IMG_5082

umah korang ada water issue tak berbaru ni? Mine was from Friday after midnite sampai ler Tues macam tuh. Sengsara ler jugak. Ada air tangki but only for bathrooms so on. Untuk sinki masak, boliau at all. Itu dari paip depan terus, so tu yang takdak. Untuk basuh baju, ada je airnya but penjimatan tahap maksima. Mengenangkan anak2 ada major exams, so laki aku tak nak le kang ‘tragedi angkut air VA’ berulang kembali, oh ai remember berbulan2 dulu kita takdak air, sangat sengsaraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Jadi air tangki rumah adalah digunakan untuk itu semualah, so laki aku sanggup untuk hantar baju ke dobi. Tapi it was Sabtu nite, tak gak dia hantar2 kain baju ke dobi, kang aku gak yang hazab nak melipatnya. Dia dok meleka ngan lappy bla bla bla (well ai know him, baru je aku petik perangai sang2 suami di luar tu kan, to include my laki gak), so last2 ngan aku pun diheretnya sama pegi dobi.

Tapi aku bukan buat menda pun, dia yang angkat bakul, dia yang masukkan kain baju, ai is duduk melepek. I should just dok umah and tidur, coz ni dah past midnite. Lagipun mata aku ngah allergic sembab sakit…

IMG_5095

kesian wor,  my eyes arituh. Sebabkan takdak air, jadi kami kena tapau lauk pauk coz aku tak boleh nak masak, ada ketam dalam tomyam putih. coz seingat aku, benda tu je lah yang aku makan yang aku rasa ‘abnormal’ sampai naik allergic mata. Memang sembab sangat mata kanan tuh, dahlah mata kiri ngan allergic dek sinus. So dengan caftan, muka macam bangun tidur padahal baru nak pi tidur (dek sembab allergic), lepak mamak tunggu kain baju dobi. Lelepak pun, aku borak ngan youtube, ngan FB Live, gitu ler buang masa coz cik abang ai macam biasa dok melayan chess. So tu yang baik aku tak yah ikut. tapi membedal ler gak semangkuk maggi kekongsi. Sampai terliur2 orang LIVe tengok kita makan maggi hiks…Siap dryer bagai, terus balik ler. Minus plus for cuci and dryer makan sejam gak lah.

Esoknya laki aku pergi sorang, tau bininya tak hingin nak menebeng….anak2 pun tak tau makpak kuor pi laundry pasai semua pun dah mentidur.

IMG_5043

inilah pinggan makan minum kami sepanjang takde air tuh. But hari Ahad, air ciput, walaupun gitu aku masak gak tapi tang makan kita jimat gak pakai polystyrene hah. sib baik memang aku ada stock up dari buat memakan dedulu. Untuk hari Monday nite ke Tues pagi macam tu baru lah ada air sikit, but tragedinya pulak, kesinambungan dari aku punya allergic, terus aku jadi demam kau. I went to work pagi Isnin but keje dalam 2 jam and rushed back to clinic and terjelepok for 2 days in a raw. Demam dalam, demam macam denggi dulu but not that bad lah, bahaya lagi sekali bawak keter but aku nak cepat, nak selesaikan semuanya lelaju, klinik and balik rumah melanding.

Luckly ler laki aku jenis keje yang boleh work from home, so dia ler one man show tunggang terbalik rumah dia handle ngan bini sakit ngan anak2nya ngah major exams gak. But banyak berkapau gak lah hahahhaa…kain baju dari balik laundry 2 hari, sampai hari Rabu langsung tak berlipat. Saja tunggu abang habis exam ahahhaha….betul2 abis exam tu abang dapat tengok tv finally and dia punya laju melipat, siap cakap dah lama giler tak lipat baju ni and tv ni pun dah lama abang tak biasa nak tengok. ceh poyo la kooooooooo..

not to mention malam tu gak dia dapat pakai ipad adiknya, balas dendam betul. Hp tak leh lagi coz kakak masih lagi exam so kena respect sket kakak hahahhaa…..

IMG_5041

oh earlier sebelum aku tak sihat tuh, my final moment of ironing yeyyyyyyyyyy! no more iron dah pasnih coz bebudak abang kakak dah abis major exams (PT3 and UPSRA) and to add up the good news pulak company bapaknya pun dah tak perlu pakai kemeja or slack pi kerja, can even wear round neck shirt! Gile betul best company apak kau, collar shirt aku leh sabariah lagi, ini round neck jer hoh!! So harus banyak beli round necks je pasnih, kadang2 shirts cam tuh bukan perlu gosok pun sangat, bestlah…alah takat iron baju, anak2 aku boleh buat pun…dah abis exams pun. But aku memang ada iron lady yang datang every twice in a month, so let her do the job lah. Aku fussy tang seluar baju aku, kalau tak tajam seluar tu or berlipat (which anak2 kadang2 buat tak lawo) so biar lah the lady buat.

Anyway, good news for this week is, kain baju no issue, badan akak dah sihat, anak2 dah abis exam, water issue dah resolved. Alhamdulillah.

Let s go pi renew passport memasing!

Comment: 2

Positioning…

IMG_2296

when you tukar position rumah, celah2 bedah yang you jarang belek, hah selain jumpa habuk, akan jumpa pasu pecah :P . This was done by Chanel. For sure. Or maybe waktu dia ngah main kekejar hide and seek with Kathy or Porche or Sharifah.

IMG_2293

not just that, my chess boards, both 2 sets pun dah longlai gini. Bola badminton pun terselit situ hah. Pastuh bila dah tukar position furniture pun, all the sets ni pun dia rombak balik (pastinya Chanel and Porche again coz dema main kekejar memang habis satu rumah kerjanya).  Buah2 chess aku ni pun dah hilang tak cukup kaum, mana le dah lari sembunyik. Nak simpan pack up camtu sayanglah, the reason laki aku beli ni jejauh (I think both sets were bought when he was working in Budapest), so memang for display. Jadi berteraburanlah bebuah chess tu macam tu gak, wpun aku 18kali susun pun….

 IMG_2408

nice huh the mermaid blanket nih? I bought ni dah lamaaaaaaaaaaaa, maybe year end last year. But never show show lam my instagram till recently baru rasa nak menayang. Well ini the new position yang kita tukar dalam living area. So I decided to have my ‘blogging/kerja moment’ di sini, not depan tv. Serabut pala aku ngah buat blogjob bila memalam weekend tu laki aku dok layan movie dia, ngan aku meleka sama.  The 2 PCS kat pc/blogging area masih ada lagi, itu dedua anak besau aku dah buat harta depa…

IMG_2304

macam orang sakit pulak budak nih heh…dia ngah layan dinosaur tuh via my laptop and sejuk coz aircond, bukan dia tidur pun.

You all check kat onlinelah for this, rasanya dah murah kot skang, lesser than RM100 maybe coz masa aku beli lam RM 110 or RM100 ke ngam2, online ler tak ingat dah mananya. The mermaid blanket ni memang meant untuk pakai di bawah, bukan di bilik coz bilik of cos le ngan quilt tebal segala. Sini aku ada compartment meja/sofa yang leh sorok barang so letak le blanket ni, senang capai ye gak.

Check kat online ye dik, instagram ramai kot jual coz pas akak pomot kat IG aritu, ramai orang carik and depa tag akak the ig yang jual.

I dah seminggu rasa down giler, imagine i have done so many posts with VIDEOS (u think senang ke buat videos hah? filming lain, editing lain, make up nya lain, tukar2 baju lain) all done by myself.  kena tukar direction. The effort is not easy, well anyway, itu asam garam being a ‘blogger jutawan’. Hiks…

Comment: 3

2 Birthday presents for our 2 big kids…

this was few weeks punya cerita bila I masa tu belum lagi beli my cordless vacuum, balik kerja terus nak pi carik vacuum tu lah kat area rumah, ada 2,3 bijik kedai letrik situ. Tapi semuanya takde cordless, there s one shop but ada satu jenis brand je dia jual. So kedai terakhir aku masuk was ni lah, SenHeng. Nampak macam meriah je dalamnya, rupanya depa tengah buat sale kaw kaw, macam moving sale ler.

Banyak barang dah takde, nampak benaulah macam dah lama je gaya sale nih. So I terus rasa macam hem…I should get something lah for my 2 anak yang lom ada aircond tu.

IMG_2004

Tapau bungkus 2 bijik terus…

laki aku dok cakap kang tak muat keter tu, compressors 2 bijik tu besau. Ai gigih la u…takkan ai tak timbang kati ukur check out ngan bebudak SH tu kan…

IMG_2007

ini rasanya purchase paling laju, less than 15min, dah bungkus siap sampai rumah. Purposely amik different brand for both.

Frankly speaking aku tak tau harganya murah ke mahal, coz for me dah depa buat sale and moving sale some more and banyak stock abis, so kira murahlah kot.

well actually dedua bilik abang kakak memang lom ada aircond (cabling memang dah siap ada kita dah buat), reason being laki aku dok nak ajar anak2 ni rasa susah sket, rasa tak sejuk haahha, tapi depa punya kipas masa takde aircond memang  bantai 2 bijik lah, kipas ceiling lain and kipas stand pun lain gak. Dulu kita dok condo tak berapa panas, itupun memang ada aircond for all rooms, so jadi cukuplah kot dah setaun lebih dok Red House and depa pun dok asyik menempel je kat bilik aku untuk dapatkan aircond so I rasa beli teruslah.

Masa beli ni pun aku wa laki aku dok kabau dia, memula macam dia hem hem la kan, but i said for their birthday presentlah (being mak yang shopaholic, ada je alasan!!), so approval dapat and tu yang terus bungkus.

Abang helped me angkut kekotak 4 bijik tu dari dalam kereta to the depan pintu rumah jer, yelah bagak2 tu kan, kena tunggu apaknya.

IMG_2031

by esok paginya gak, our usual aircond abang and his assistant datang rumah and mulakan process pemasangan. 2 bijik airconds tu pun makan 5 jam gak pasang, tak termasuk waktu untuk mengemas, vacuum and mop balik. But hasilnyaaaaaaaaaaaaaaaaa…..sonok abang kakak. Sukati aku je lah cakap ini birthday present depa, harga pun seketul seribu lebih kot 2 bijik dah berapa pun kan so just nice je lah.

Kakak’s birthhday is tomorrow – 9 September. Just nice her UPSR finishes today. She started early (last Thursday for sekolah cina), yet sekolah biasa lain baru start Monday baru ni kan. But she still cannot horey2 coz she has UPSRA on early Oct, that s dia so looking forward sangat.

IMG_2029

For abang, his birthday is end Oct and beza sebulan so boleh gak lah ni jadi birthay present korang. Depa pun memang mintak sangat bila lah mak paknya nak pasangkan aircond. Siaplah bill letrik apak korang nak menyetteled. Hiks…so far untuk sebulan punya bills with 2 new additional airconds masih lagi reasonable. yang paling memanjang menyala is my bedroom, itu wajibul sangat untuk on sentiasa at least waktu malam, siang kita kerja bukan ada sangat. But weekend hehehee…memang lenjan.

So well, anyway, speaking of cerita cordless vacuum tu kan, i bought kat KLCC at RM700 kan, baru ni aku gi AEON Maluri, jumpa sebijik same model, omeng, hang tau harganya berapa…..silalah tengok sendiri. Nasib baiklah sudah akak beli sesiapppppppppppp dari KLCC (thot harga kat KLCC lagi mahal rupanya lagi cheaper!!!).

IMG_2661IMG_2662

Esok special entry for my daughter, she s turning 12 years old and sudah boleh buat MyCard. Yey :)

 

Comment: 3

Philips Cordless Vacuum Cleaner!!!

 hari yang ai tanya pasal cordless vacuum cleaner tu, hari tu gak akak dah pergi beli. Recommendation lambat sangat ke akak ko nih dah tak menyabar. Ai hari tu ada pergi carik kat BSP but takde jual tu yang first day masuk keje terus pi KLCC bawah kedai letrik tu, hah pilih memilih in less than 15 min terus bungkus beli.

IMG_2243

i tengok kat review on these Electrolux product, not bad jugak but bunyik dia wuihai, kuat betul, even the latest model tuh…

*boleh tengok kat IG akak, dalam MY STORY, ada all these maknek vacuums yang akak tried aritu**

IMG_2244

boleh kata most of yang kat situ akak tried. Dyson pun sib baik lah akak dah ada dia punya vacuum so as everyone knows the price untuk Dyson sangatttttttttttttttttttttttttttt mahallah benau (thank god i was sponsored by them hahahaha). Jadi ai nak kena beli 2 sets pulak nih, satu atas satu bawah, memang tak rajin ler nak turun naik ngan batang vacuum nih (vacuums lain sume ok lagi but berwayar2 ni eh tak berkenan dah lah…so old pesen, remeh leceh)

IMG_2250

Jadi ai puas hati dengan performance Philips masa buat testing. terus bungkus beli satu dulu.

IMG_2251

Mudah-mudahan hidayah untuk bertudung datang cepat :)

Went to MimpiKita to get this, my PS job for Yanok…takut kena sebat but  memang pun, tanya budak sales tu katanya tak banyak yang left out.  Tudung ni harganya RM148.40

IMG_2255

terkejabakan di Isetan while waiting for Yanok’s tudung to be packed, terbeli…

IMG_2256

a nite before husband dok cakap ‘my perfume tinggal sebotol jer’ jadi itu memang kerja aku lah, so dalam terjebak tu aku belikan la sekotak nih, Kenzo, ada perfume and jugak shower gel. I memang avoid all the package yang comes with shave tu sumer, coz my husband tak pakai, if beli,dia pakai lah if tak beli tak pakai lah. Jadi tak yah ler memenda sume tuh…

bagus tak bini ni sorang, laki petik je cakap barang takde, sok dah dapat. Eh ai tak dengar pun lagik dia cakap thank you so much cik puan,...ke masa dia cakap aku dah membuta hek?

 Versache merah tahun ni je akak beli sampai 6 botol sudah, all finish boliau. Sedap, ai suka sangat the smell, one of the first perfumes yang ai mula collect dari zaman anak dara permulaan hadiah dari suami (masa tu was fiance).

IMG_2264

unbox all done by Abang…

IMG_2266

dan Zeeshan officiated the product, happy betul. Jadi so far dah seminggu pakai nih memang sonoklah, sedap pakai, atas carpet ke, lantai ke, all sedap. OK yang ni harganya RM699 about 700 lah kan, kat satu online site nih (bukan nama sebenar) harganya RM600, but rasanya tu warranty dia setaun, unlike beli yang 700 ni warrantynya 3 taun ke 5 taun tak silap. So i m gonna grab another one gak lah, coz really love the product or maybe other brand tu tak pasti. I nak pergi siasat kat mall lain pulak. Macam ni kena wajib beli 2 tak cukup satu. sudahnya vacuums melambak2 kat rumah tak berpakai hahahaa…takpelah semuanya pun dah served us quite a while sangat, yang ada tu lebih 10 taun umurnya pun masih molek pekerti lagik.

IMG_2416

jadi if you tanya akak if this Philips is highly recommended or not, ai would say YES!!! First time sebelum pakai kita charged over night, so far kita tak pernah lagi pakai lebih dari 30-45min but tiap kali dah pakai kita terus chargekan, was told if battery habis kena charge up to 16jam to fully charge, gitu kau kan. But oklah, most of the cordless vacuum cleaners pun macam tu lah, bih kurang jer jugak. so far i m happy with this new gadget of our red house. This one codenya ialah Philips FC6170!

Comment: 4