Chanel the cat

Bzbzbz…

Bz over the weekend

anak bongsu demam panas

LV pulak baru pas spayed and kena gak monitor sama

Chanel tak dak, pi merenyam rumah boyfriend dah seminggu, maybe lagi 2-3 weeks baru balik.

Sunday ai kena jadi one man show for everything.

Saturday pun but ai went out with my daughter for :

1. Lepas masak hantar lauk pauk nasi bagai to VA coz the 3 boys mengecat rumah tuh, lahanad tenant Sudan tu memang menyonteng kat rumah aku.

2. Pastuh we both pi hospital, visit my youngest brother admitted

3. Pi Haslam restaurant balik (twice) depan spital tuh

4. Patah ke VA hantar minum petang for the boys, singgah gak kedai jambu beli air special and jambus for the 3 boys

5. Patah balik ke rumah for asar and few stuff

6. Masih lagi ngan kakak whole day, ke SSF Cheras pulak

7. Pastuh ke Tesco Cheras

8. Balik…dah malam. Depa boys pun balik late petang and pas maghrib pi potong rambut pulak. Dah kat kol 10 kot baru depa balik makan (pun dinner aku beli from Tesco for them coz lauk lunch semua abis depa pulun masa kat VA)

Almost midnite, Zeeshan starts demam, kol 3 pagi muntah belahak.

Sunday pagi RD sent LV to vet for spay, and dia terus dok bertangga kat VA till midnite, sambung ngecat rumah lagik. Kids semua ngan ai kat Red House.

But ai dok berjaga layan Zeeshan lah mostly coz dia masih kedemaman.

In between hantar lauk lunch for RD, pi sekolah kakak noon tu gak coz hantar her stuff first (if not petang sesak nak masuk sekolah sampai highway)! Abang tolong jaga adiknya. Food bag kakak jer sampai 2 bags kau.

Baru setengah jam sampai rumah, Vet called amik LV. Pusing pi petshop beli dulu carik carrier (another carrier kat rumah boyfriend Chanel pulak), dah amik LV, pusing balik 2 petshops coz nak kena beli her Elizabethan collar. Monitor LV sesambil, monitor gak Zeeshan.

Dapat terlelap gak mata 30min petang Ahad before sending off Kakak to her hostel back. As expected, jem kuasa 3 kali ni, nasib baiklah dah hantar her stuff earlier. So sebelum sampai gate sekolah, Kakak turun lenggang kangkung jalan kaki je masuk sekolah, by the time dia sampai hostel dia pun, kete aku takkan lepas gate tuh, seriously semua makpak kol 6 la baru nak hantar anak balikkan. hiks…

No to mention sehari suntuk  my resdung dok attack, malas nak makan ubat siang2 hari coz kang drowsy wpun ubat tu tak ngantuk pun.

haih…nak transfer gambar to laptop pun malas, nak sort out toys Zeeshan pun malas, dah 2 weeks delayed.

Oh dah 4,5 hari gak aku takde suara, buat igstories pun ngan suara seserak. very the ella. Kes bahananya makan 8 bijik pisang on Thurs, betul…sampai hilang suara. So memang combo. Later..ai is so tired.

Comment: 3

Chanel and LV…

 

IMG_3852

let s do some sembang2 a bit bout my cats.  anak2 aku gak nih.

few weeks ago, Kathy tak balik rumah 2,3 minggu, pastuh dia balik sekali jer….tupun sekejap, for makan. Kemudian till now, dia dah tak balik2 tak nampak bayang at all. Aku pun dah stopped beli cat foods for porch, coz dah takde stray cats yang nak dibagi makan. Bila dah takde Kathy, tak taulah kalau dia balik ke tak bilanya, barulah  nanti kita bagi the blackwoods ke camna. Coz stray cats lain pun, bila tengok dah takde food depa pun dah tak datang our porch. no more.

So hanya ada 2 cats je lah yang aku bela totally skang nih, yang dedua pun diva dalam rumah, tak boleh keluar at all. Kadang2 ada gak depa terlepas sampai ke porch tapi dah huruhara kena masuk rumah semula.

IMG_3861

 

so makcik nih, dekat sebulan aritu dia dok rumah bf dia, masih gak tak mengongkeknya. Dok kenal2 tak sesudah. So aku amik dia balik. Belum 2,3 hari balik, dia start bunyik nak matting. Stress betul. Lagi teruk bunyiknya dari first round punya matting. Jadi dah tak tahan, hantar dia semula ke rumah bf dia, siap tukar bf lagik, kira 2 bfs tried to kekawin ngan dia, failed to do so. Tak tau ler apa yang dia gataikan sangat. dok mekak nak jantan pastu termalu2 pulak tak nak. I think tak sampai 2 minggu kot kali ni, or max 3 aku pun dah lost count, aku amik dia balik. Rindu wor kat dia. lagipun sian LV, no fren at home.

IMG_3849

first day Chanel balik rumah, langsung dia tak nak fren ngan LV, padahal sebelum dia gi matting tuh, dia dah kekenal gak ngan LV. Itu LV macam scene, ai nak fren you, why lah you marah2 ai,camtu lah. Tu pasal LV macam dok jauh je dari mak singa nih…

IMG_3871

hok makan pun, LV dok sama menebeng ngekor Chanel. Wpun dia dah kenyang pun dia nak being kepohcik lah. But Chanel berlagak 2,3 hari jer, pastuh skang dah fren2 sangat ler ngan LV. Tapi gaya fren dia macam, muka masam but terpaksa melayan. Sort of.

IMG_3863

budak ni sekali tengok muka macam tak jelita pun but kemanjaannya sangatlahhhhhhhhhhhhhhhh make me happy betul. I love her so much. Seriously, she s so manja super duper!

 

IMG_4533

manja yang begini. she tidur with me. Tidur atas badan aku. Setiap malam, never miss. Wpun sejak Chanel balik, sian Chanel dah tak tidur sama ngan kami dah, mbe dia tau dia dah besar dah gemuk dah tak muat katil kot coz ada si LV lagik. Ada ler sekali one time dia tidur kat port dia tidur between aku ngan laki aku but pastuh bila LV naik katil sama, dia pun turun blah. Cik ati kot hahahaa….

so now is LV’s turn lah. tapi dia punya manja hish…mmg just nak atas badan aku jer. Pastuh bila laki aku balik kerja, dia kena moved lah (laki aku yang ngalihkan dia). but tak jauh pun kang dia datang balik, atas pala aku, ada ler keliling aku laki bini si LV nih. For Chanel, she lagi sayang laki aku kot. kaki laki aku tu sentiasa dia carik, dia suka kaki laki aku belai2 badan dia. Kena kaki tau, bukan tangan. Itu memang dari dulu pun, dia nak ngan laki aku sejak dia kekecik. Sebabkan tu lah kesnya aku beli LV, coz dia tak berkenan ngan aku.

Now that i have LV, so balancelah. Vacci depa semua pun on track. Btw selagi Chanel tak pregnant for d first time, selagi tu lah aku takkan neuter kan dia, LV’s one ni nanti pikir. May ni Chanel turns 1 year, yippiiii…….

Comment: 9

Farewell Prada…

IMG_5900

So Prada is confirmed a male. Vet confirmedkan. My sense memang true gak lah, not to mention ramai dok cakap yang dia a male gak. So last weekend, I sent him back to the petshop. I dont want a male, i hanya nak female jer.

  IMG_5924

To be exact, he s with us for like 40days macam tuh…sayang memang dah ada but it s not too latelah. Sedangkan laki bini pun bercerai berai, beria sayang bagai, inikan pulak Prada yang baru 40 days with me. I jaga dia memolek, dah buat 2 kali vacci gak. but i just dont want to keep him coz he s a male.

  IMG_6341

It took 5-7 days for Chanel to get along with Prada. She doesnt like a new member in the red house, for her, dia jer diva dalam rumah tuh…but i nak dia berkawan dalam rumah (Kathy and Sharifah dok kat porch, bukan standard dalam rumah, Porche dah lama hilang tak balik rumah). some more Chanel tak manja ngan aku, dia hanya manja ngan RD sahaja…tu pasal I beli Prada so he will be with me all the time.

     IMG_6569

   depa dua dah gang up, kat mana ada Prada , situ pun ada Chanel.  One thingnya, bila tak ada Prada ni, Chanel dah tak tidur ngan kami coz dia macam sibuk je jaga Prada. So if Prada dok bawah, dia pun tidur sama lah kat bawah, walau dia nak sangat panjat our katil tu kan.

Kalau tang makan pun, dia macam mengalah dulu, let Prada makan first baru lah dia makan. Such a big sister gitu Chanel.

IMG_6631

Ini last month punya trip, I antau Chanel pi rumah male, for matting. but bertahan 24 jam jer coz dia tak makan tak minum takut kat rumah orang tuh and takut lagi tengok the male yang bapak le besauuuuuuuuuuu….so i kesian, masa tengok condition rumah tu, i decided to take her back home. Sian Chanel.

So dia rehat 1-2 weeks senyap, tak bunyik bising nak mengawan at all.

but kemudian dia bunyik balik! bising meriah…nak jantan. So with the help of my followers at IGs, ai sent Chanel to another house yang sangat near by to my house. Ada 10 ekor kucing dalam rumah tuh, even after 10 days pun masih belum dapat kenen2 matting. She memang penakut gile ngan kucing2 baru nih…Lelawa nak mamp kucing2 dalam rumah makcik tuh…ooo to die for betul. Bak meh sekoq Nieta…

 

IMG_7539

For Prada, i pulangkan semula kat petshop tu, depa refund balik duit ai beli, duit vacci even duit transport too. Duit makan bagai tu tak yah kira ler, as my kasih sayang to him. He ll be getting a new owner coz dia pun hensem, bak kata Zeeshan he looks like a tiger!

 IMG_5929IMG_5782

We miss Chanel, I m planning to take her back by this weekend if dia masih belum matting gak, but still i tak nak lagi send her to neuter coz ai memang nakkan dia beranak pinak. Lepas dah beranak seround baru pi antau sunat bagai. These 2 photos, tempat port dia sleep, between me and my husband. She s more to my husband of cos, kat mana nak carik dia, cariklah laki aku wpun itu hadiah dari my husband to me but not anymore.

at the same time, ai masih lagi mencarik Prada’s replacee. I need a new kitty, dah tuh kalau Chanel tak gak beranak pinak, aku nak kena gak ada my own fav kitty. If you happen to know anyone yang nak let go the persians, specially female, age below 3 months, please contact me. Direct me to that fella please. I pun masih lagi mencari2 kat online, reasonable price sikitlah, yang melampau harga tu tak kuasa le aku nak melayan.

So we will  wait till Chanel balik weekend ni, jadi kalau dia tak menoron gak, I ll get a new one. Balik cepat rumah Chanel, lama dah ko dok umah jantan tuh…

Comment: 4

Before the Malaysia Day…

 

IMG_3369

aku beli gunting rambut, suh apaknya gunting rambut kakak (since kakak dah tak boleh nak potong rambut kat saloon unless they have the muslimah saloon), jadi bila kakak naik dengan takde beza. Hish…apak ko ni kan. Rambut Zeeshan yang dia guntingnya (pun tak banyak beza).

So aku yang tak pernah ada pengalaman gunting rambut orang, menjadikan itu pengalaman pertamalah dengan menggunting rambut anak sendiri. Bercantas2….terer gak hakak potong. Pakai gunting rambut leceh, coz rupanya gunting aku tu for trimming not for cutting, so pakai gunting biasa gak, pun bolehhh….Lawo gak rambut kakak, ala2 boycut pun ada aku buat hahahah….Barulah nampak bezanya. Memang saja tunggu cuti sekolah to cut her hair pun, dah lama sangat berpanjangan and she doesnt like it as hijab lady.

IMG_3399

Mr Zeeshan sedang dalam process nak bercakap fasih, but of cos le the satu ayat tu agak lintang pukang lagi, but for photo dalam ni was our conversation on dia nak jadi big like all 4 of us. So aku kept saying, makan veges fish chickens a lot lah if nak big like us. Terus dia senyum…ok lah Shan nak cook. Hem balik rumah nan adonya cooknya, main kapal terobang ada ler, sambil makan. Till now veges alahai payah btol budak sorang nih. Bebenda yang ada dalam nasi dia, if dia tak makan, dia sanggup keluarkan wpun aku suh letak aside, stilll….takpe takpe, one dia akan makan gak tuh, insyallah.

 

IMG_3414

 School holidays, anak2 tolong bantu lots of kerja2 rumah yang seperti contoh:

1. hiris and blend all cili kering, bawang merah, putih, halia kunyit untuk 2 months punya usage (stock up). Itu memang routine setiap kali cuti sekolah. Ini totally done by Kakak and her cousin (anak buah yang rapat ngan kakak memang akan tidur kat rumah once a while). Next cuti sekolah, will be abang’s turn pulak. Macam tu lah pusingan hidup bawang2 di rumahku hehehehe….senang nak masak, semua dah siap blend.

2. Cuci all bathrooms – Abang

3. Basuh fridge – Kakak

4. Mandikan semua 4 cats – Abang

All in all ini je kerja tambahan yang depa kena buat, lelain waktu, depa study and mengular dalam rumah kuor masuk bagai. We didnt take leave to bring them anywhere walaupun ada cuti extra 2 hari this week kan, coz once again depa ada major exam – UPSRA (sek agama) and PT3 in less than a month je tuh.

Kari sotong atas tuh, kakak tolong masakkan (but I was behind/next her lah) to ajar cecampak dalam tuh. Dia pun cuti sekolah ni jer lah boleh tolong2 masak, mulut aku bising mengajar but hasilnya kemudian hari kita mak2 jer yang tau. When a fren of mine (non parent) found out I suh kakak hiris all the bawangs bagai, guess apa katanya “kenapa you suruh anak you do all those things”. Yapadah. habis tu ko ingat aku ni anak raja yang ada 10 maids untuk buat kerja rumah, ada kekayaan yang boleh buat anak2 aku tak yah kerja tak yah masuk dapur kemudian hari?

Ini knowledge lah, macam ko pergi sekolah, belajar. So potong bawang tu pun belajar, blend tu sume tu belajar gak, process depa membesar, itu jugaklah yang akan bawak bekal depa masa akan datang. Buatnya kawin ngan jutawan pun, takkan blending bawang segala pun satu perkara yang memelikkan bagi sorang anak dara belajar?

Pikiran orang, minded orang, tak sama ngan kita mak mak nih. Aku ada gak kawan yang mak gak tapi tak pernah bagi anak2nya masuk dapur at all, buat satu kerja rumah pun tak payah, kerja depa belajar jerrrrrrrrrrrrr…sampai depa habis UNI ler weih, tak dibenarkan. But bila nak kahwin, you know lah apa akan jadi kan, menggelupur semuanya carik mak balik or even kak google.

Mengajar anak how to cook or even potong2 hiris bawang cili tuh adalah wajib, sebagai sorang parent. Derrrr! Biar sekarang depa belajar susah buat semua tu, daripada jadi anak pemalas or yang tak pandai nak buat kerja rumah. Untuk yang non parent ni kadang2 aku bagi jawapan, u just waitlah you jadi mak, kemudian kita citer panjang kay.

Comment: 3

Chanel’s pendant!

Yes, the little diva of our red house ada own pendant.  I chose the pattern etcs semua but husband did the booking bagai. kena customize lah of cos. Not me yang dapat Chanel’s pendant pun (oh speaking of that, ai memang ada Chanel’s brooch, but hemm…pakainya 2,3 kali jer, eh nak juallah, mau ada orang beli kah?, bought at Chanel KLCC)

IMG_0939

 

IMG_0940

 

But she only pakai for few hours jer, bila aku peratikan tiap kali dia turun tangga berdentum2 kat leher dia hahahaa..yelah budak ni kan kecil lagik, pastuh bila dia makan minum, abis masuk dalam bekas air makannya, jadi kena bukak dulu, have to wait sket lagi bulan untuk dia besar bagai juara baru boleh pakai.

RD paid for RM30 untuk this beautiful pendant, not done by our petshop but ada contact yang khas buat customize for this.

**ada new label – Porche, we decided to  name Sharifah’s only baby as Porche, pasalnya not coz of the car’s brand but coz she is a female and pastu dia kan level2 dok kat porch so jadilah Porche hikss….

Nak update gak on Chanel, so dia dah ngan kita about nak dekat 3 months gak, jadi diperatikan hanya the first 2 weeks jer lah yang dia berkempet ngan aku. Seperti yang diceritakan dalam entry kucing sebelum2 nih, she s more closer and lebih mengekor kat RD. Pastinya susu adalah puncanya yang buat dia sangat melekat sangat ngan laki aku tu lah. Me and abang tried to buat susu tu, tapi dia minum sikit2 jer, so kita agak the our air tangan not sesedap yang RD buat. Sampai sekarang pun dia akan tunggu RD balik kerja, if RD naik atas turun bawah, dia memang mengekorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr jer. You imagine if laki aku dok kat toilet sejam, sejam tu lah dia dok kuor masuk toilet, siap tidur depan laki aku lagi. She just cannot see RD hilang dari mata dia. Tu pasal bila malam jer, dia dengo kunci keter RD, dia dah siap sambut kat depan pintu.  Even tidur pun, dia akan stay on RD’s side sepanjang masa.  Laki aku kat dapur, masak ke basuh pinggan ke, dia akan dok kat kaki RD gesel2 badan dia or dia panjat dok kat sinki sama.

OKLah to tell you everything yang RD buat, dia akan bersama2 ada dalam rumah tuh…huh. Such a good companion, kucing aku tapi dengan laki aku yang dia melekatnya. Kita selalu cakap yang for Chanel, RD is her mama.

 

Comment: 4