Cat

Cats Expo…

IMG_0911   IMG_0913     IMG_0914IMG_0919   IMG_0922 IMG_0925 IMG_0926 IMG_0928IMG_0930IMG_0934IMG_0938
IMG_0943IMG_0945IMG_0947IMG_0948IMG_0951IMG_0952IMG_0958IMG_0962IMG_0964IMG_0966IMG_0967IMG_0969IMG_0970IMG_0971IMG_0974IMG_0976IMG_0981IMG_0991IMG_7317IMG_7333IMG_7358IMG_7360IMG_7372IMG_7373

IMG_0941

 

Last month kita berjalan ke Matrade tengok kucing’s expo. Wajibul untuk aku pergi tengok, cats lover kan. But idok le membeli kucing, but ada le beli barang2 kucing sikit. Toy seketul dua, treat sebungkus dua gak and few other stuff. Restocking the pinewood 2 bags.

Once again, my cats hanya pakai litter dari jenis pinewood, bolehlah refer kat entry lelama camna rupanya pinewood or google jer. But pine ni ada 2 jenis, one is white satu lagi pulak dark brown colour. Memula dulu ai pakai white pinewood but bila cuba yang kaler dark brown pulak, better pakai dark lah coz tak dusty at all. White tu masih lagi akan ada dust and kena gak sapu lantai toilet hehari, sapa nak merajin kan. Hok black tuh dust dia tak terkeluar langsung, tu bagusnya. So aku restock 2 bags yang 10kgs, i think setahun pakai pun tak habis.

Cats food, aku mmg takkan amik yang kat petshop or memana, for dry food je yes aku amik Blackwood but for wet aku amik the buji booster daging kisar or the Mattop Daging kisar berprotin tinggi tanpa pengawet but bujibooster tu pun sam agak cuma brands nya lain. 2 owners kata depa nya wet food lagi better but for me dedua pun aku suka cuma the Mattop tu base kat Johor and agent kat KL susah nak dapat stock. Hard for me to restock so far selama kat setahun ni dapat restock 2,3 kali jer (sekali stock up aku beli 20-30 packs).

Moleknya bagi depa food ni, satu taik tak bau. bukanlah tak bauuuuuuuuuuuuu langsung but sangat susah nak bau melainkan ko dok depan taik tu at the litter box tu lah. dol. Pahtuh, taiknya cantik, sama bih kurang rupa ngan pinewood jer. lagi satunya, it makes your cat gemuk….. :)

So kisahnya, nak tau camna nak beli the booster tuh, hah pi carik kat FB bujibooster, ada la site depa, like situ and cariklah agent2 yang near by your house.

Comment: 4

My new Dior…

IMG_5887IMG_5837

My new baby, Dior!

 IMG_5889

IMG_5891

Male, 3 months old. DOB 10 June 2017.

The petshop jual at RM850 but aku dapat ngan harga RM600 coz dulu LV pun aku beli dari depa gak. Sebenarnya aku nak 2 kittens, 1 male 1 female. But lom ada rezeki lagi nak adopt yang berkenan di hati for another female. Coz kalau ada 2 ekor kecik terus senang sekali arung ajar litter bagai. So aku tunggu lagi lah. Nak gak amik BSH but harganya halahai, top up sket lagi leh dapat harga bags aku weoih…..

Tho memang aku tak berapa nak bela male but since penatlah asyik nak menghantar si Chanel tu pi matting, jadi  aku amik gak male si Dior nih. Sok dia dah matang sket, bolehlah dia jadi peneman si Chanel tuh.

LV dah spayed, Chanel belum lagi coz memang nak dia beranak seround 2 dulu tengok hasil anaknya. have i told you about LV’s spayed? alahai sian betul dia….first few days tu kena pakai neck collarnya. Skang dah ok alhamdulillah sihat. Sempat aku spay sebelum dia jadi cam Chanel yang first time dia bunyik mengawan huk aloh aku rasa satu Taman umah aku leh dengar hoih. Tak tahan betul. Bisinggggggggggg!

IMG_5895

 Ini wet food yang Chanel, LV and Dior makan

for dry food is blackwood but only if depa pi boarding or pi matting (specially for Chanel yang asyik nak menjantan je kan)

 IMG_6234

but 2,3 days after aku amik dia bawak balik, dia baru explored tingkat atas, so being kitten dia tak tau lagi rules untuk turun naik tangga. Waktu dia ikut Abang naik atas, abang nampak tetiba je dia dah terjun dari tingkat atas ke bawah! omeng….berdarah idung dia. Aku balik kerja memang rushing lah nak bawak pi vet tak dan, vet tutup awal (issue vet rumah aku tu haih, pendek sangat waktu operation dia).

So malam tu Dior melepek jer…main makan tak nak.

IMG_6019

But esoknya, alhamdulillah, he got better. Dah melenjan bagai but for few days gak dia tak nak gak naik atas, trauma kot. So slowly aku ajar dia turun naik tangga.

But for first 1 week Dior datang to our Red House, dia kena ikut the rules and regulations of being cat lah. Kena in out in out from the bathroom, seminggu. Coz nak ajar dia litter train dulu. Standard macam tu gak lah dulu Chanel and LV gak…kemudian seperti dijangka, LV tak boleh terima ada Dior. Merengus marah2 jer ngan Dior. Sian budak kecik tuh. Cuma biasalah, seminggu 2 je camtuh…setiap hari ada perubahan, semakin dekat dan dekat to each other.  wpun bunyik merengus LV tu masih ada.

So aku beli cat toy yang leh depa main berdua, nak bagi ukhwah tu cepat ssikit hiks..

IMG_5980

IMG_6024

Masa Dior datang nih, Chanel takdak (masih di rumah boyfriendnya for matting), jadi bila Chanel balik nanti, akan ada lagi 1-2 weeks issue of dia merengus kat Dior (macam dulu LV datang, dia sampai panjat tingkat atas lah takutkan ngan si LV nih), skang dia akan face the same issue gak, takut and tak suka kat Dior. But at least by now LV dah bolehle dedekat sikit ngan Dior, cuma tunggu sikit je hari lagi for them to get along, pastuh jadi bff dan saling tolong menjilat bulu memasing serta bergurau senda bersama.

Antara sebab aku amik si Dior ni gak coz sian kat LV yang sesekoq kat rumah takde gang tiap kali Chanel pi matting. Lama tau dia pergi, sebulan haih. Pastu sebulan balik rumah, kang dia nak mengawan balik, sebulan lagi pi merantau kat rumah jantan. Hah cyclenya camtu lah. Aku tak tau ler dia mandul ke hapa or jantan tak dapat nak masuk ke hapa coz masih gak tak menjadi2 lagik hasilnya. So takpe dont give up ye Chanel, mami will help you hiks…

First nite dia dah tak tidur dalam bathroom tuh, kita semua kat  atas, aku tengok from cctv, sian Dior sesorang kat bawah macam takut jer. Aku turun, dia dengo aku ada kat tangga teruss meluru. But sebab dia trauma nak naik turun tangga, kol 3 pagi tu aku ajar dia lagik turun naik turun naik. At that time, LV ngah melena sebelah aku (her usual spot, even Chanel pun tak leh tidur situ, memang just next to me). Hasilnya esok pagi aku bukak mata, Dior dah ada atas badan laki aku hahahahah!! Boleh laki aku tak sedor, coz badan dia lembut sangat ke hapa bagai kahkahkah….seriously!

Love them so much, love my cats..Untuk semua kucing2 ku yang telah pergi sebelum ini, you are always in my heart. I will not stop here, being pencinta kucing, aku nak bela lagi and lagik…..

 

Comment: 6

Chanel and LV…

 

IMG_3852

let s do some sembang2 a bit bout my cats.  anak2 aku gak nih.

few weeks ago, Kathy tak balik rumah 2,3 minggu, pastuh dia balik sekali jer….tupun sekejap, for makan. Kemudian till now, dia dah tak balik2 tak nampak bayang at all. Aku pun dah stopped beli cat foods for porch, coz dah takde stray cats yang nak dibagi makan. Bila dah takde Kathy, tak taulah kalau dia balik ke tak bilanya, barulah  nanti kita bagi the blackwoods ke camna. Coz stray cats lain pun, bila tengok dah takde food depa pun dah tak datang our porch. no more.

So hanya ada 2 cats je lah yang aku bela totally skang nih, yang dedua pun diva dalam rumah, tak boleh keluar at all. Kadang2 ada gak depa terlepas sampai ke porch tapi dah huruhara kena masuk rumah semula.

IMG_3861

 

so makcik nih, dekat sebulan aritu dia dok rumah bf dia, masih gak tak mengongkeknya. Dok kenal2 tak sesudah. So aku amik dia balik. Belum 2,3 hari balik, dia start bunyik nak matting. Stress betul. Lagi teruk bunyiknya dari first round punya matting. Jadi dah tak tahan, hantar dia semula ke rumah bf dia, siap tukar bf lagik, kira 2 bfs tried to kekawin ngan dia, failed to do so. Tak tau ler apa yang dia gataikan sangat. dok mekak nak jantan pastu termalu2 pulak tak nak. I think tak sampai 2 minggu kot kali ni, or max 3 aku pun dah lost count, aku amik dia balik. Rindu wor kat dia. lagipun sian LV, no fren at home.

IMG_3849

first day Chanel balik rumah, langsung dia tak nak fren ngan LV, padahal sebelum dia gi matting tuh, dia dah kekenal gak ngan LV. Itu LV macam scene, ai nak fren you, why lah you marah2 ai,camtu lah. Tu pasal LV macam dok jauh je dari mak singa nih…

IMG_3871

hok makan pun, LV dok sama menebeng ngekor Chanel. Wpun dia dah kenyang pun dia nak being kepohcik lah. But Chanel berlagak 2,3 hari jer, pastuh skang dah fren2 sangat ler ngan LV. Tapi gaya fren dia macam, muka masam but terpaksa melayan. Sort of.

IMG_3863

budak ni sekali tengok muka macam tak jelita pun but kemanjaannya sangatlahhhhhhhhhhhhhhhh make me happy betul. I love her so much. Seriously, she s so manja super duper!

 

IMG_4533

manja yang begini. she tidur with me. Tidur atas badan aku. Setiap malam, never miss. Wpun sejak Chanel balik, sian Chanel dah tak tidur sama ngan kami dah, mbe dia tau dia dah besar dah gemuk dah tak muat katil kot coz ada si LV lagik. Ada ler sekali one time dia tidur kat port dia tidur between aku ngan laki aku but pastuh bila LV naik katil sama, dia pun turun blah. Cik ati kot hahahaa….

so now is LV’s turn lah. tapi dia punya manja hish…mmg just nak atas badan aku jer. Pastuh bila laki aku balik kerja, dia kena moved lah (laki aku yang ngalihkan dia). but tak jauh pun kang dia datang balik, atas pala aku, ada ler keliling aku laki bini si LV nih. For Chanel, she lagi sayang laki aku kot. kaki laki aku tu sentiasa dia carik, dia suka kaki laki aku belai2 badan dia. Kena kaki tau, bukan tangan. Itu memang dari dulu pun, dia nak ngan laki aku sejak dia kekecik. Sebabkan tu lah kesnya aku beli LV, coz dia tak berkenan ngan aku.

Now that i have LV, so balancelah. Vacci depa semua pun on track. Btw selagi Chanel tak pregnant for d first time, selagi tu lah aku takkan neuter kan dia, LV’s one ni nanti pikir. May ni Chanel turns 1 year, yippiiii…….

Comment: 9

LV the blackie…

So Prada dah long gone.

Since Chanel is still at matting place with her boyfren Jackie (thanks Anita and your mom), so aku sunyi kat rumah takde kitty. Sharifah and Kathy yang street cats yang dok kat porch jarang masuk rumah and jarang gak nampak bayang. Depa pusing setaman. But Sharifah pun dah 3 hari tak balik, mana ler perginya.

So I need a new one. I let go Prada on Sunday, on Mon Tues aku dah start googled carik the replacee.  Dah agak2 jumpa online yang berkenan bagai. on Wed  nite, lepas je Zeeshan habis his reading class, malam tu gak aku bawak abang and Zeeshan pergi the petshop yang kat downtown Cheras baru tuh.

This time around, aku kena pegang tengok, either manja benar idok the new kitty nih. Paling wajibnya nak tengok jantinanya bebetul.

 

IMG_8420

So dia suka dipegang, tu best. But kaler dia black! hahahaha

i is never like one with the black cat. Takut kot. But dia ada special white socks, empat2 tapak kaki dia ada putih. This is cute. Gerakan hati aku kuat untuk amik gak dia, terus adopt dia. I paid for RM450 for this black persian, less than 15min punya purchase. Lelaju bawak balik coz kids dah past bedtime.

so IMG_8432

sedang moleklah dia ni aku amik awal so dia boleh toilet train while Chanel takde nih. Kang if Chanel ada, nak tunggu Chanel tu habis merengus sentap ada kucing baru, mau amik masa gak, nak kena asing2 litter box. Skang dah passed alhamdulillah, the toilet train lah.

Oh ai namakan dia LV. hiks… so she is LV the cat :)

Tray tu aku cabut coz dia ni kecik kemetot benau, susah dia nak makan minum dalam bowl merah tuh. Nanti bila Chanel balik kena pakai baliklah tray tuh and the food air have to put outside back. Ni sementara je coz dia masih lagi in toilet train week.

IMG_8866

 3 hari dia belajar explore rumah bahagian bawah

sehari dia dok naik atas but tetakut

la nih, hah kau, dia ngah tidur atas perut aku tuh, bawah my meja laptop, sejam hoih dia tidur situ. aku kena angkat dia untuk aku sendiri nak gi toilet….bila aku baring balik, dia sambung naik atas perut peha semula.

IMG_8878

LV’s birthday on 8th January 2017, masa aku amik dia baru 2 bulan. aku bagi je susu tapi dia tak minum sangat lah.  Malam pertama dapat dia, aku godek telinga dia dulu, rasanya dari beranak telinga dia tak berkemas. Dah bawak pi vacci but vet pulak tutup bila aku sampai depan pintu klinik! grrr….so nak kena carik masa lainlah untuk bawak vacci lagik. Not sure leh lepas vacci ke idak nih for first round coz ringan sangat budak nih.  Abang dah mandikan dia gak, so sedap je lah gegemol.

So far dia memang melekat dengan aku, tiap kali aku kat kitchen masak bagai, dia akan duduk kat kaki aku ye, setia. kat mana aku pergi pun dia akan mengekor. Sonok ai. Pasnih moga dia boleh pandai naik atas sendiri (just like Chanel yang akan kejut kita bangun pagi).  Dah ok je nanti, baru aku akan seret dia tidur ngan aku hehhehe….ai love cats yang suka melekat n gan tuannya.

Welcome to the red house, Miss LV.

Comment: 2

Farewell Prada…

IMG_5900

So Prada is confirmed a male. Vet confirmedkan. My sense memang true gak lah, not to mention ramai dok cakap yang dia a male gak. So last weekend, I sent him back to the petshop. I dont want a male, i hanya nak female jer.

  IMG_5924

To be exact, he s with us for like 40days macam tuh…sayang memang dah ada but it s not too latelah. Sedangkan laki bini pun bercerai berai, beria sayang bagai, inikan pulak Prada yang baru 40 days with me. I jaga dia memolek, dah buat 2 kali vacci gak. but i just dont want to keep him coz he s a male.

  IMG_6341

It took 5-7 days for Chanel to get along with Prada. She doesnt like a new member in the red house, for her, dia jer diva dalam rumah tuh…but i nak dia berkawan dalam rumah (Kathy and Sharifah dok kat porch, bukan standard dalam rumah, Porche dah lama hilang tak balik rumah). some more Chanel tak manja ngan aku, dia hanya manja ngan RD sahaja…tu pasal I beli Prada so he will be with me all the time.

     IMG_6569

   depa dua dah gang up, kat mana ada Prada , situ pun ada Chanel.  One thingnya, bila tak ada Prada ni, Chanel dah tak tidur ngan kami coz dia macam sibuk je jaga Prada. So if Prada dok bawah, dia pun tidur sama lah kat bawah, walau dia nak sangat panjat our katil tu kan.

Kalau tang makan pun, dia macam mengalah dulu, let Prada makan first baru lah dia makan. Such a big sister gitu Chanel.

IMG_6631

Ini last month punya trip, I antau Chanel pi rumah male, for matting. but bertahan 24 jam jer coz dia tak makan tak minum takut kat rumah orang tuh and takut lagi tengok the male yang bapak le besauuuuuuuuuuu….so i kesian, masa tengok condition rumah tu, i decided to take her back home. Sian Chanel.

So dia rehat 1-2 weeks senyap, tak bunyik bising nak mengawan at all.

but kemudian dia bunyik balik! bising meriah…nak jantan. So with the help of my followers at IGs, ai sent Chanel to another house yang sangat near by to my house. Ada 10 ekor kucing dalam rumah tuh, even after 10 days pun masih belum dapat kenen2 matting. She memang penakut gile ngan kucing2 baru nih…Lelawa nak mamp kucing2 dalam rumah makcik tuh…ooo to die for betul. Bak meh sekoq Nieta…

 

IMG_7539

For Prada, i pulangkan semula kat petshop tu, depa refund balik duit ai beli, duit vacci even duit transport too. Duit makan bagai tu tak yah kira ler, as my kasih sayang to him. He ll be getting a new owner coz dia pun hensem, bak kata Zeeshan he looks like a tiger!

 IMG_5929IMG_5782

We miss Chanel, I m planning to take her back by this weekend if dia masih belum matting gak, but still i tak nak lagi send her to neuter coz ai memang nakkan dia beranak pinak. Lepas dah beranak seround baru pi antau sunat bagai. These 2 photos, tempat port dia sleep, between me and my husband. She s more to my husband of cos, kat mana nak carik dia, cariklah laki aku wpun itu hadiah dari my husband to me but not anymore.

at the same time, ai masih lagi mencarik Prada’s replacee. I need a new kitty, dah tuh kalau Chanel tak gak beranak pinak, aku nak kena gak ada my own fav kitty. If you happen to know anyone yang nak let go the persians, specially female, age below 3 months, please contact me. Direct me to that fella please. I pun masih lagi mencari2 kat online, reasonable price sikitlah, yang melampau harga tu tak kuasa le aku nak melayan.

So we will  wait till Chanel balik weekend ni, jadi kalau dia tak menoron gak, I ll get a new one. Balik cepat rumah Chanel, lama dah ko dok umah jantan tuh…

Comment: 4