Cat

Ferra and the 6 babies (minus 3)…

IMG_8075

Balenciaga at the age of 3 months. Sumpahlah comel. Bel dah Red House’s frenly, Satu rumah dia dah explored, of cos 1-2 weeks toilet trained jer dah passed. Aku sampai tidur bawah lah coz dok jaga dia, yelah masa dapat dia dulu pun dia baru sebulan. Now as of Nov dah 3 bulan. Kadang2 tidur sama atas ngan Zeeshan, cam dalam gambo nih, memang dia tidur tuh, Shan tepuk2 dia sket terus dia melena.

Apapun Bel is like my 2nd magnet too (after Zeeshan).

N speaking of magnets, my magnets pun dah bertambah baruuuuuuuu!!

 IMG_7008

 

Ferragamo (eh hujung kaki dia tu ada Bel). Got back from mengawan rumah Anne PenMerah, terus merundum, monyok, asyik tidur tidur jer, tidur pun kat bawah sofa godfather (jarang jumpa dia kat tempat lain). So btw, sepanjang Bel dok baru adopted sini, LV tak suka dia (macam biasalah, LV tu takes 2 months baru nak gang2 ngan kucing baru. Chanel pulak, balik later but pastuh dok meresah menjantan setiap hari. Bila dah dapat jantan dah dapat main pun masih gak blom ada rezeki isinya.

Tapi Ferra sekali jalan hah dah bunting, begitulah ye Chanel, ko kena sabar dulu turn ko nak pregnant belum lagi (lebih setaun setengah gak dia menerai). So my cat’s groomer confirmed that Ferra is pregnant.

Later pashtuh aku bawak Ferra pi vet (clinic takleh buat xray, so buat yearly cucuk for LV and Chanel), but the next month tuh baru buat 1st vacci for Bel coz this time around dia under weight lagi. Ferra tak boleh lah vacci coz dia pregnant.

Untuk xray kat Hospital Haiwan Taman Segar tu, RM150 kau. tapi ya allah melompat bahagia aku kat Vet tuh coz katanya she probably have 6 +1 babies (1 lagi tu mbe overlapping). So aku pun menghitung hari……………….sonok sangat! bertambah lagi la kitties mak merah.

Btw, Ferra’s laki was Meon (golden BSH), and Ferra pulak scottish fold.

IMG_7649

 

Alhamdulillah, a day after abang’s birthday on 24th Oct Wed, around 7ish pm, Ferra selamat melahirkan anak pertamanya. Ceritanya I was at the office, tapi aku nampak la kat CCTV Ferra macam kulu kilir. So aku nampak abang attended her, my mother’s feeling pun agak dah, mesti Ferra dah time time sangat nih, rupanya betul. dia kuor air ketuban, ada light darah sket, and rushed abang bawak dia to the ‘labour room’. which aku dah 2minggu gak lah siapkan, kotak rumah berpantang pun aku dah buat 2 bijik, pelapik untuk tukar setiap hari pun dah settled too.

So aku pun balik, masak bagai, siap berlive segala, tetengah LIVE, abang jerit mami, dah kuor sekoq anaknya.  Bersama rakyat jelata RM kat instagram, kita pun tengok Ferra memberanakkan diri, tapi kejap je lah coz masa tu baru kuor sekoq.

Elok sangatlah dia beranak hari nih, coz esok pagi butanya aku dah kena admit hospital for my procedures.

 IMG_7655

Selepas 2-3jam, aku turun and tengok semua anaknya dah selamat dilahirkan. Total ada 6 sahaja. 2 mati sewaktu dilahirkan, sekoq pulak mati 3 hari selepas berhidupan. Kesian (tapi yang last mati tu pun memang macam weak sket dari first day lahirnya). Funnynya masa Ferra dok memberanakkan diri, Chanel, LV and Bel sama bersidai tunggu luar pintu. So bawangs! Even ai did live gak masa nih, ramah meriah tengok and bagi tips on kucing beranak.

I pun dah banyak kali sangat membidankan kucing, so no issues lah.

then sejak itulah, bermulalah hidup Ferra sebagai seorang ibu tunggal.

IMG_7657

 Memula Bel tengok bebudak 4 ekor tu macam, omg, kenit2 menda nih, toys ke! (masa ni the 4th one masih hidup)

IMG_7663

 

anak bongsu si Black gold tu died selepas 3 days. kalau dia ada, it will be double twins look alike, 2 blacks and 2 greys

 IMG_7669

IMG_7671

IMG_7814

 

as days goes by, dari 1 box, tetiap ari tukar lapik and box nya pun tukar gak (backup mmg ada 2).  For the first 1 week memang aku tutup abis bilik berpantang ni (coz Bel asyik masuk mengacau membawangs and ajak Fera main, orang tu baru pas beranak kot). Food air sume dah mmg aku sediakan lam nih, litter gak. Iron room, totally bertukar jadi bilik berpantang Ferra and kids.

Since I pun tidur bawah (at sofa) sejak babysit Bel, now bersambung lagi tidur bawah coz memjaga pantang Ferra.

Some macam – kucing beranak pun ko dah camni jaga kak red oit, kakak  bila dia dalam pantang nanti camna la pulak kan…well :)

IMG_7823

not just that, aku sediakan 1 cctv khas dalam bilik pantang gak, easy aku tengok depa buat apa bagai. Coz bilik after 2nd week dah tak bertutup abis, just rapat memuat bagi Ferra lalu jer. Sebab sian kat Bel, he s so lonely. Dia pun nak jadi pak guard gak for anak2 Ferra.

as you can see. dia tidur closer to the kitties. Skang dah nak sebulan, lagi lah dia ke main buat bebudak tu toys dia. Bila Ferra dah kuat sikit, dilunyaikan Ferra ajak main kekejar satu rumah.

Thing is Chanel tak nak main, just nak jejilat badan dia macam mak mak nya perangai sangat Chanel tuh. LV pulak masih lagi dalam stage ‘sibuk lah korang nih, semak pala aku’ hah gitu.  So Ferra je yang nak melayan dia. But not on the first week lah, Ferra kan sibuk ngan babies dia.

IMG_7837

 

It s good to see Ferra with her kids, pandai dia jaga anak dia. She s not like mak yang eh jgn la usik sangat anak aku wei. No. Boleh usik pegang, but with her eyes nya supervisionlah. N she only trust me je yang pegang anak2 dia, abang ke Zeeshan or even Kakak dia akan hemm hemm..cuak jer.  This is CCTV captured at nite.

 

 IMG_8474

 Pak Guard setia…

IMG_8490

satu perangai abang, suka buat benda yg opposite. Orang dah kata jangan alihkan anak2 dia, he buat jugak. Ni dia saja bikin Ferra panas, angkut anak2 ke luar. Malam tu gak, Ferra moved her kids to under pangkin  (masih lagi dalam bilik pantang). Tu yang aku letak carrier lama yang dah tak pakai dalam bilik tu so she wont move the kids sangat. Dia kan tak suka orang ngamik2 anak dia…

Speaking of budget, memang naik betullah budget ngan 7 kitties, takpe, ada rezeki lebih jaga kucing nih.

IMG_8494

 

Now as this entry is up, dah 3 week. Next week the 24th Nov, depa akan genap 1 month. and means depa kena start belajar litter.  FYI, anak2 kucing yg baru dilahirkan, takde kencing berak (ada tu ada but maknya kena jilatkan kat tempat cing berak tu, macam bagi ransangan, masa tu lah mak dia kemaskan). So tu pasal sepanjang 1 month, takde kesan cing or taik bagai. Depa pun totally menetek.

but once depa turn 1 month and depa dah mula pandai makan, tu yang depa kena belajar pakai litter gak.  Takpe, insyallah pempelan. Aku dah banyak kali bela kucing and dah expert gak lah on ngajar litter bagai nih. Macam Bel, about 1 week je dah terer, yet masa tu dia baru 1 month sangat.

oh speaking of Bel, he s so beautiful lah. Sangat lah my magnet.

In total skang ni I have 7 cats. Dulu kalau hidup semua 6 ekor memanglah plan tak nak jaga semua but now dah tinggal 3 je anak Ferra, jadi i ll keep them all. N insyallah lepas habis putus susu, i ll send Ferra for spay. Cukuplah kot dia dah beranak seround.   Nama anak2 Ferra:

1. Fendi – ni anak sulung, male jantan, black and gold

2. Anya Hindmarch – oi yg ni sangat gemuk dempol sodap betul badan female, grey + white

3. Bottega Veneta -  twin sister to Anya, sama size and kaler, grey + white, female

Ferra has gold white and black colour and she s a scottish fold, bapak bebudak ni pulak Meon, gold british short hair. Mana datang gold black Fendi, dari maknyalah sikit. but the greys for the girls hahahaha…terima lah seadanya. Cantik tau kaler tuh, wpun takde kaler mak pak depa.

Everythings about my cats, boleh tengok kat 1 instagram yang i record almost every days:  Chanel, LV, Dior (he s no longer with us, adopted by my fan), Ferragamo, Balenciaga and the kitties: Fendi, Anya and Bottega

@thecatsofredmummy

 

Comment: 2

Balenciaga the BSH…

IMG_6168IMG_6154

The fourth members in our red cat family.

Balenciaga aka Bel. Male. Born on 7 August 2018 and masa amik ni baru je ngam2 sebulan. Bel is from the British ShortHair, golden shades. Mak Pak dia pure BSH, ada 3 beradik jantan sama lahir ngan dia gak masa nih. I always hope to get one BSH, alhamdulillah, terima kasih Anne aka PenMerah yang hadiahkan. Ferragamo the cat ai (just turned 1 year recently) pun from the same owner gak, Anne PenMerah.

Ada sebulan gak Chanel and Ferra dok rumah PenMerah for matting. So skang aku ngah kekira hari ler for Ferra and Chanel pregnant. Heharap ado yang melekat, sebulan tu for Ferra dok ngan bf BSH dia kat sana, and Chanel plak sebulan lebih, pun with BSH gak bf dia coz masa aku jemput dia orang nak balik, Chanel masih lagi package nak mengawan still. Haish..lama btol makcik tuh.

Everytime i feel down, everytime i feel sad, diorang ni la yang make me smile a bit, to answer your questions till when ai nak membela the kitties ni. Till my akhir hayat hidup ai lah. Insyallah.

Sejak ada Bel ni, ai tidur bawah kat sofa coz ai nak kena babysit dia 24/7. I amik cuti 3 days (so dapat 10days) to look after him. First 2 days, tak pandai langsung dia nak minum pakai bowl, so aku beli botol susu and feed him. Skang ni dah pandailah minum sendiri from the bowl.

Groomer pun dah datang mandikan dia (with his other sisters gak lah), and I will start sending him to vet once he turns 2 months (skang too light sangat weight dia).

To recap, i have Chanel, LV, Ferra and now Bel. I used to have Dior, but there s a situation between Dior and my husband (few months ago), so I had to let him go (of cos lah aku sedih giler, but do you think my husb care bout my feelings? no). So takpelah. from now on, i m not gonna let go any of my cats.

Comment: 4

Ferragamo the no 4…

IMG_9091IMG_9093

IMG_0208

IMG_0219IMG_0220

IMG_3416

IMG_3420

IMG_3424

IMG_3427

before kita sembang lebat pasal Krabi, the outdated post, my new kitty, dah 4 bulan pun umurnya as of now, but masa amik masa dia 2 bulan. so dah 2 bulan gak lah dia ngan the Red Family.

She s a Scottish fold, female, dob 11 Sept 2017. Meaning to say, complete lah 4 ekor pelbagai jenis breed kucing kat rumah hakak…hiks. 3 females, 1 male. Chanel (she masih lagi tak rapat sangat ngan aku, bolehlah lelepak sama but dia tetap close to RD) walaupun aku yang gila kucing kan. Followed by LV, yang sangat supermanja ngan aku but sejak Dior datang, dah kurang pulak manjanya, apatah lagi skang ada pulak Ferra.

The new kitty’s name is Ferragamo aka Ferra.

For Chanel, entah bila lah dia nak pregnant, selang sebulan 2 sekali pi hantar dia kat rumah jantan, tak gak menjadiknya, alasan dia tak nak ‘membagi’ padahal hehari memekak nak jantan. Haigh. Sebabkan dialah aku amik Dior, the only jantan among 4 nih untuk dia ‘membalun’ Chanel. But Dior blom matang lagi, walaupun masa Ferra datang, dah bape kali dia cuba nak sontot gak. Padahal dedua ekoq tu Dior and Ferra sesama kitten tuh!

Semua ada characters memasing, semua aku sayang. Jugak kawan to Zeeshan gak, dia suka main kekejar ngan budak 4 ekor nih specially Dior and Ferra. Memula Dior datang, Dior paling senang get along ngan Ferra, followed by Chanel (coz masa dia datang tu Chanel ngah kat rumah jantan). Chanel jaga Dior n Ferra macam mak2 betul….dah selepas sebulan lebih yer baru LV ngam ngan Ferra. Memang agak dah pun, dulu masa Dior datang pun, LV sangat makan hati…skang tambah lagi. But now depa dah fren fren.

by the way, Ferra ai dapat hadiah from Anne Raihan the Penmerahdotcom :)

To jaga depa, tidur mana bagai senang, cam penah dah cakap banyak kali, provide dengan best litter box, good pinewood, best superdelicious 2 types of foods, bagi kasih sayang hehehe. Tak pernah la sekalipun sekali 4 ekor nak tidur sama ngan ai, mana nak campak laki aku kan, but at least sekoq akan tidur with me. Skang territory Dior, sapa cop dulu tidur ngan ai dapat ekon kan, so Dior pantassss….But for Chanel sejak dia kecil hingga besau tua ni pun masih satu tak tinggal, RD balik kerja, dia lah sekoq yang akan menyambut dan mintak diusapkan kepalanya menggunakan kaki RD (memang dia tak nak tangan, nak kaki jer), unik btol.

For their grooming, once a month ai memang engage sorang guy ni untuk mandikan depa berempat, bersihkan telinga potong kuku (dalam igstories usually kuor video on their grooming) Harga untuk grooming pun reasonable adik tu charge some more dia buat dengan penuh loving caring and tak kasar. For vacci, wajib. tak tinggal. Ferra tinggal satu je lagi vacci to complete her 3 vaccis pastuh join ngan kakak2 abang dia for yearly vacci akhir tahun nih. The best. Budget untuk my 4 cats ni sentiasa bertambah lah hehehe…rezeki, Kucing kan pembawa rezeki lagipun aku memang pencinta kucing. Yang lelain tu time tidur kalau tak dapat ngan aku, depa merempat kat bilik abang or ngan bilik Zeeshan.

For all of my cats, can check out the instagram: https://www.instagram.com/thecatsofredmummy/

 

Comment: 5

Cats Expo…

IMG_0911   IMG_0913     IMG_0914IMG_0919   IMG_0922 IMG_0925 IMG_0926 IMG_0928IMG_0930IMG_0934IMG_0938
IMG_0943IMG_0945IMG_0947IMG_0948IMG_0951IMG_0952IMG_0958IMG_0962IMG_0964IMG_0966IMG_0967IMG_0969IMG_0970IMG_0971IMG_0974IMG_0976IMG_0981IMG_0991IMG_7317IMG_7333IMG_7358IMG_7360IMG_7372IMG_7373

IMG_0941

 

Last month kita berjalan ke Matrade tengok kucing’s expo. Wajibul untuk aku pergi tengok, cats lover kan. But idok le membeli kucing, but ada le beli barang2 kucing sikit. Toy seketul dua, treat sebungkus dua gak and few other stuff. Restocking the pinewood 2 bags.

Once again, my cats hanya pakai litter dari jenis pinewood, bolehlah refer kat entry lelama camna rupanya pinewood or google jer. But pine ni ada 2 jenis, one is white satu lagi pulak dark brown colour. Memula dulu ai pakai white pinewood but bila cuba yang kaler dark brown pulak, better pakai dark lah coz tak dusty at all. White tu masih lagi akan ada dust and kena gak sapu lantai toilet hehari, sapa nak merajin kan. Hok black tuh dust dia tak terkeluar langsung, tu bagusnya. So aku restock 2 bags yang 10kgs, i think setahun pakai pun tak habis.

Cats food, aku mmg takkan amik yang kat petshop or memana, for dry food je yes aku amik Blackwood but for wet aku amik the buji booster daging kisar or the Mattop Daging kisar berprotin tinggi tanpa pengawet but bujibooster tu pun sam agak cuma brands nya lain. 2 owners kata depa nya wet food lagi better but for me dedua pun aku suka cuma the Mattop tu base kat Johor and agent kat KL susah nak dapat stock. Hard for me to restock so far selama kat setahun ni dapat restock 2,3 kali jer (sekali stock up aku beli 20-30 packs).

Moleknya bagi depa food ni, satu taik tak bau. bukanlah tak bauuuuuuuuuuuuu langsung but sangat susah nak bau melainkan ko dok depan taik tu at the litter box tu lah. dol. Pahtuh, taiknya cantik, sama bih kurang rupa ngan pinewood jer. lagi satunya, it makes your cat gemuk….. :)

So kisahnya, nak tau camna nak beli the booster tuh, hah pi carik kat FB bujibooster, ada la site depa, like situ and cariklah agent2 yang near by your house.

Comment: 4

My new Dior…

IMG_5887IMG_5837

My new baby, Dior!

 IMG_5889

IMG_5891

Male, 3 months old. DOB 10 June 2017.

The petshop jual at RM850 but aku dapat ngan harga RM600 coz dulu LV pun aku beli dari depa gak. Sebenarnya aku nak 2 kittens, 1 male 1 female. But lom ada rezeki lagi nak adopt yang berkenan di hati for another female. Coz kalau ada 2 ekor kecik terus senang sekali arung ajar litter bagai. So aku tunggu lagi lah. Nak gak amik BSH but harganya halahai, top up sket lagi leh dapat harga bags aku weoih…..

Tho memang aku tak berapa nak bela male but since penatlah asyik nak menghantar si Chanel tu pi matting, jadi  aku amik gak male si Dior nih. Sok dia dah matang sket, bolehlah dia jadi peneman si Chanel tuh.

LV dah spayed, Chanel belum lagi coz memang nak dia beranak seround 2 dulu tengok hasil anaknya. have i told you about LV’s spayed? alahai sian betul dia….first few days tu kena pakai neck collarnya. Skang dah ok alhamdulillah sihat. Sempat aku spay sebelum dia jadi cam Chanel yang first time dia bunyik mengawan huk aloh aku rasa satu Taman umah aku leh dengar hoih. Tak tahan betul. Bisinggggggggggg!

IMG_5895

 Ini wet food yang Chanel, LV and Dior makan

for dry food is blackwood but only if depa pi boarding or pi matting (specially for Chanel yang asyik nak menjantan je kan)

 IMG_6234

but 2,3 days after aku amik dia bawak balik, dia baru explored tingkat atas, so being kitten dia tak tau lagi rules untuk turun naik tangga. Waktu dia ikut Abang naik atas, abang nampak tetiba je dia dah terjun dari tingkat atas ke bawah! omeng….berdarah idung dia. Aku balik kerja memang rushing lah nak bawak pi vet tak dan, vet tutup awal (issue vet rumah aku tu haih, pendek sangat waktu operation dia).

So malam tu Dior melepek jer…main makan tak nak.

IMG_6019

But esoknya, alhamdulillah, he got better. Dah melenjan bagai but for few days gak dia tak nak gak naik atas, trauma kot. So slowly aku ajar dia turun naik tangga.

But for first 1 week Dior datang to our Red House, dia kena ikut the rules and regulations of being cat lah. Kena in out in out from the bathroom, seminggu. Coz nak ajar dia litter train dulu. Standard macam tu gak lah dulu Chanel and LV gak…kemudian seperti dijangka, LV tak boleh terima ada Dior. Merengus marah2 jer ngan Dior. Sian budak kecik tuh. Cuma biasalah, seminggu 2 je camtuh…setiap hari ada perubahan, semakin dekat dan dekat to each other.  wpun bunyik merengus LV tu masih ada.

So aku beli cat toy yang leh depa main berdua, nak bagi ukhwah tu cepat ssikit hiks..

IMG_5980

IMG_6024

Masa Dior datang nih, Chanel takdak (masih di rumah boyfriendnya for matting), jadi bila Chanel balik nanti, akan ada lagi 1-2 weeks issue of dia merengus kat Dior (macam dulu LV datang, dia sampai panjat tingkat atas lah takutkan ngan si LV nih), skang dia akan face the same issue gak, takut and tak suka kat Dior. But at least by now LV dah bolehle dedekat sikit ngan Dior, cuma tunggu sikit je hari lagi for them to get along, pastuh jadi bff dan saling tolong menjilat bulu memasing serta bergurau senda bersama.

Antara sebab aku amik si Dior ni gak coz sian kat LV yang sesekoq kat rumah takde gang tiap kali Chanel pi matting. Lama tau dia pergi, sebulan haih. Pastu sebulan balik rumah, kang dia nak mengawan balik, sebulan lagi pi merantau kat rumah jantan. Hah cyclenya camtu lah. Aku tak tau ler dia mandul ke hapa or jantan tak dapat nak masuk ke hapa coz masih gak tak menjadi2 lagik hasilnya. So takpe dont give up ye Chanel, mami will help you hiks…

First nite dia dah tak tidur dalam bathroom tuh, kita semua kat  atas, aku tengok from cctv, sian Dior sesorang kat bawah macam takut jer. Aku turun, dia dengo aku ada kat tangga teruss meluru. But sebab dia trauma nak naik turun tangga, kol 3 pagi tu aku ajar dia lagik turun naik turun naik. At that time, LV ngah melena sebelah aku (her usual spot, even Chanel pun tak leh tidur situ, memang just next to me). Hasilnya esok pagi aku bukak mata, Dior dah ada atas badan laki aku hahahahah!! Boleh laki aku tak sedor, coz badan dia lembut sangat ke hapa bagai kahkahkah….seriously!

Love them so much, love my cats..Untuk semua kucing2 ku yang telah pergi sebelum ini, you are always in my heart. I will not stop here, being pencinta kucing, aku nak bela lagi and lagik…..

 

Comment: 6