Cat

The 11 + 1 cats!!!

If tak suka citer pasal kucing, you can skip this entry. But you rugi coz kadang2 dalam entry ai banyak al selingan cite lain, so stay here and READ!!

garangnya hakuuu….

i nak bukak cite the 9 ekor kucing yang mendadak sampai to our hands on the same day, same night. Masa tu belum ada lagi Chanel. But kita dah ada Kathy alone, Aminah terpaksa dilupakan kerna dah sebulan dia tak bebalik. donno mana dia pergi, haih…

Jadinya…hari yang bermakna itu, a day before my birthday, kita nak beli barang kucing (yet kucingnya belum ada), long story cut, depan petshop tu ada Puan Sharifah ni offered kucing dalam carrier nya to us. Coz laki aku tegur, banyaknya kucing….

So kita macam berpandangan, should we take? memang kita nak kucing, but tak nak ler sebanyak ni (ada mak dan 4 anak kucing yang belum cukup sebulan lahirnya lagik). Puan tu terjumpakan 5 beranak ni kat parking, dalam kotak, at her apartment. So kesian. Tengok dari maknya, aku rasa macam pernah bertuan, ini mesti tuan tak nak bela dah kot, or pergi cecuti raya and tak nak jaga kucing. Hem..jadi oklah, kita pun amik.

IMG_8320

because most of cat stuff kita ada di rumah lama, 2 carriers ni Puan tu bagi pinjam untuk ngan 5 beranak kucing tu lah, esoknya laki aku pulangkan semula kat her guard house.

IMG_8325

jadi kelam kabut hari tu bukak cage semula, letak lam bathroom, alangkan bilik ayo beso. Masa ni tak terer lagik, dok pakai lagi pasir putih ni yet skang ai dah terer sangatlah, pakai pine wood dah akak skang. So depa berempat ni dok dalam cage, sama ngan maknya…sebabnya depa ni masih menetek lagik.

IMG_8334

tapi duduk ni few hours jer, midnite tu jugak, laki aku balik dari amik 4 ekor kucing lagik (satu mak and 3 anak, baru 2 hari bersalin), kawan RD offered coz kucing tu beranak kat porch umahnya, and dia tak nak bela, donno la kucing sapa. Katanya bulu kembang mak nya, so aku macam tempting lah. Jadi laki aku amik. Tu dia dalam few hours jer aku ada 9 ekor kucing instant (tak termasuk Kathy yek).

IMG_8359

masalah mula timbul malam tu jugak coz 2 mothers of cats ni tak boleh stay in a cage. Depa bergaduh cekau. ni anak aku, bukan anak kau. Biasa lah kucing tak pergi sekolah, dia tak kira anak dia 3, anak dia 4, pada dia semua yang dalam cage tu anak2 dia. Jadi aku terpaksa pisahkan Sharifah (we named the mother of 4 kittens tu Sharifah sempena nama orang yang bagi depa kat kita heheheh).

Jadi, Sharifah kena dok luar porch, or dok kat dalam rumah, but macam dah tetau je dia akan dok diam je kat porch coz tau anaknya kat dalam. But kekejap nanti kita keluarkan pulak Mak Teh (si putih yang anak 3 tu), untuk bagi peluang Kak Pah untuk menetek anak-anaknya dan anak2 Mak Teh gak.

So these 2 mothers dok jadi ibu susuan for anak2 lain gak lah, for eg Mak Teh yang beranak 3 akan menyusukan gak anak Kak Pah yang 4 ekor tu, sama gak ngan Kak Pah to anak2 Mak Teh. hah kau bersungguh aku nak memahamkan korang.

Kalau turn Kak Pah dalam cage sama kittens ni, kena cepat letak Mak Teh kat porch kalau tidak dia akan meroyan huru hara hidup dia tak dapat anak2nya. She s very agressive sangat, cuma ngan manusia je dia bagi tengok anak2nya if pegang, dia akan huruhara gak. Sama la ga ngan Kak Pah, mundar mandir jalan depan bathroom risaukan anak2nya kat dalam tuh ngan Mak Teh.

IMG_8394

jadi for a week, Kak Pah ni jadi my fav. She sangat sangat ibu yang manja, and i love her sangat. Dia pun tau aku dah sehati sangat ngan dia…tidur pun mesti carik aku. Itu semua dalam a week lah, but kita tak pisahkan dia ngan anak2nya, depa masih meneter marrr

IMG_8330

Kathy pulak macam left behind, tapi tak dia yang terasa. None of our stray cats (yang kita adopted bagi makan jaga mandi bagai) yang dok dalam red house, semuanya level2 kat porch jer. Depa yak shihi pun bukan di rumah, di luar seberang lautan jauh dari rumah. Gamaknya depa rasa dah dapat menumpang tidur, makan kat rumah ni pun dah syukur. Gitu kau kan.

IMG_8874

dan Kathy membesar dengan hensemnya. Bulu dia dah cantik sangat, apparently he s a male ler, bukan girl. but biak pi lah, nama ko malas nak tukar, carry je ler nama pompuan tu Kathy oiiiiii

skang dah ada Chanel, dia pun dah tak boleh masuk rumah. ada le 5min je dalam 24jam tu yang dia boleh masuk kot…

IMG_8339

Back to Mak Teh, selepas genap seminggu akhirnya dia dah adopted by RD’s fren. The whole anak beranak, 4 ekor. So aku pun bukaklah cage, dah tak perlu pakai dah. As promised, we dont intend to keep all of them, sebab depa masih menyusu jadi kita tolonglah bagi perlindungan. Now I dont have Mak Teh and 3 kittens.

IMG_8495

 naik tergeliat aku tengok Kak Pah ni tidur…ko tengok le pala dia tuh…rasa nak betulkan jer. Ini fasa2 yang Chanel belum ada, she s like the queen of the house.

IMG_8676

meanwhile, ai ada gak beli bembarang kucing lagik. Ini bed baru untuk kucing….once a week akak basuh. So dah ada 2 beds lah for Pah and anak2nya…depa stayed outside, kat porch.

 IMG_8877

Like i said Pah kan very the manja. so bila tidur pun dia akan datang tidur but nanti dia nak membuang, dia akan mengiau la mintak  bukakkan main door.

Depa pun dah level porch gak, so anak2 Pah yang 4 ekor tu, 2 mati. Sekoq mati masa Pah mempertahankan anaknya dari Mak Teh (maybe dia terkokak kuat anaknya something like that), aku ngah sibuk masak masa tu, tengok anak dia dah nyawa2 ikan jer. Tak de kesan darah.

Esoknya sekor lagi anaknya mati, kali ni ada kesan darah, aku suspect ada kucing yang gigit. Yelah selain Kathy ada lagi stray cats lain yang suka datang rumah kami ni untuk menumpang makan sama.

but lain hari pulak laki aku kantoi tengok si Kathy dok ikut bontot anak pah and cuba nak mengkokak gigit anak orang! hah kan dah kena ketuk pala ngan RD! Ko ni Kathy….

but now dah few weeks already, both Kathy and Sharifah (Pah) also the 2 kittens dah fren fren lah. Yelah depa berempat je yang dok kat porch tuh….

 

IMG_8708

the king and queen of the house….skang semua dah turun takhta

IMG_9555

coz now the diva the queen the princess goes to Chanel. The moment Chanel datang je, aku potty train dia inside my bathroom, but after 2,3 hari terus pindah bawah coz dah takde sapa kat bawah. First week kita kenal each other, dia pun cuba nak belajar rounding satu rumah, specially on the potty training lah, itu wajib. so far, dia dah lulus.

IMG_0090

only Chanel jer yang indoor, unlike the 4 tu semua dok kat porch and she pulak tak boleh keluar dari rumah. Level dia intai kat pintu je…laki aku cakap ko tu puteri lilin, anak kandung, yang kat luar tu anak angkat..jadi ko tak boleh keluar! hahahahah

IMG_0092

well because masa kita terima dia, she s only 2 months and we dont have her exact birthday date, we declared 18 July 2016 as her 2 months birthday lah. Senang cerita. By 18 Aug is 3 months.

IMG_0187

because she is supermanja, satu perangai dia yang obvious ialah she cannot be left alone. hari tu aku naik atas, dia dok bawah sorang2, menggelupur dia dok naik atas sama, if laki aku sorang2 pun kat rumah, dok dalam toilet, pun dia dok dalam toilet sama tunggu. Kalau mandi, dia dok le tunggu depan bathroom tuh.

Time tidur lagi le, betul2 nak kena berdodoi dan kena pegang2 dia, usap2 dia. Dia akan dok mengendeng sebelah ko till dia tidur.

Kakak cakap, ini dah standard anak number 4 ko ni Chanel, dah boleh Chanel binti Ami Shamril ler macam nih!

IMG_0535

collar tu terpaksa pakai coz bila tak pakai aku tak jumpa dia kat mana. If malam2 gelap, nak suh dia masuk ‘her house’ agak payah mencarik ngan kaler kelabu gini, udahlah kecik lagik.

Jadi sekarang ni akak ada sekoq ni la indoor cat, my intan payung sangat. Food dia (compared ngan food 4 ekor luar, pasir pun) high standard sikit kot. Kesian Kak Pah, terus dilupakan hiks…

She makan blackwood, her pasir pulak is pine wood (please check my ig ada tutorial videos on pine wood, the BEST!!!). We should be taking her for vacci by this week, rasanya weight dia dah boleh for vacci nih and so on lah.  CHOP! TO UPDATE: SUDAH VACCI!! Dah bermandian, tu abang’s job. Bersihkan pine wood, biasanya aku, lagi kemas dan lagi details, if RD or abang yang buat, agak tak berapa up to my standard, still ok cuma i said compared than me lah. Kakak and Zeeshan kerjanya main ngan depa jer lah.

For Pah’s kittens yang 2 ekor tu, tak bernama lagik, pun akak tak intend nak keep it, if anyone nak, please buzz buzz akak. Depa dah boleh putus susu, eh Chanel masih lagi bersusu, i beli dari pet shop lah.

What a long storyyyyyyyyyyyyyyyyy about my 5 cats. Dari 12, jadi 11, terus 5 jer.

Comment: 8

Chanel for my birthday…

IMG_8343

i went down pagi on my birthday, ado all these…

bunga ni aku suspect laki aku beli kat florist, bukan yg florist hantar coz pagi betul ada kat meja makan hah…on 11th July tu hari bekerja but both of us amik cuti, quality time. Bebudak pun dah start school too

IMG_8345

dia siap2 letak bagai pastu dia pi sambung tidur hahahaha, bijak bijak. Kalau tak silap aku malam sebelumnya was the final bola tu pasal dia kena qada tidur. hemm….anyway bunga tu, dah bape taun bape kali celebrate dah aku cakap, jangan bagi lagi dah bouquet2 ni, aku dah tak nak. Aku nak bunga berpasu sudah. Tapi kalau takdak pun takper, dah tetua ni tak heran dah sume ni pung…tapi adiah ye, alwajib ehehhee

IMG_8372

kek pun ada gak, tapi petang tu ler dia pi beli. Yang sonoknya dia beli kek coz his BFF is coming to our house that nite, depa datang all the way from Jakarta and raya kat KL ni so harus ler kita menyambut malam tu, hari lain kang laki aku takde pulak, so takpelah malam birthday aku pun no hal. Lagipun Zeeshan sangat ler pencinta chocolate cake tu yang laki aku nak gak beli. Sebelum tetiup segala, dah kena potong sekokak coz Zeeshan tak sabar sangat nak makan, his fav indulgence flavour nih.

Banyak kali kalau dia cakap nak choc cake kita kena beli indulgence nih, kalau hok brownies yang aku buat tu dia makan gak but idok le aku nak bake hehari heh…

IMG_8398

We served nasi ayam and bihun goreng. The Jakarta frens, tiap kali aku pergi Jakarta pun mesti jumpa depa and if they are in KL pun depa mesti datang our house.

IMG_8420

The blow blow cake but Zeeshan yang terlebih dos untuk dia coz he ingatkan birthday dia ler kan

IMG_8438

Dedua laki yang susah badan nak naik pastu bini bergempal2 herhehhehehe…

IMG_8445

Rememer aku ada pakai baju Prue Fishtail from Blubelle nih, so malam depa datang on my birthday tu aku pakai balik tapi this time aku match it ngan my reropol long skirt, in black too…

you should see the red reropol skirt nanti, one day ai melaram

IMG_8349

 ok iklan, part of mak’s job hahahaha tengah rumah orang ke mana tah nih, susun kain baju kotor

 IMG_8931

so so this is my birthday present, officially.

I want an iphone 7 but belum keluar lagi so tu kita simpan during the anniversary lah, jadi bila suami tanya apa mau, aku nak persian cat ler. Sekoq je nak pun. Yang 9 ekor punya cerita will be in different entry ye.

I got a new Chanel :)

2 months old, female. My husband bought from donno who lerr, if i m not mistaken dia contact sampai 11-12 sellers. Ini first time kami beli kucing, tak pernah dalam hidup aku kot dapat kucing belian, biasa kucing2 orang bagi, tak kira le persians apa pun.

Cuma masa dapat, seller tu hantar datang dengan baldi jer, pastuh tak groom bagai, telinga pun ya tuhan kotornya, mandi jangan cakap le kan.

IMG_8915

so for now, for Chanel, i m her mom lah. Dia akan mengekor aku 24jam. Kalau aku make up sejam, sejam le dia dok kat kaki aku, tunggu dok situ. Kalau aku turun, dia ngekor sama, kalau aku masak, dia pun dok kat dapur sama….she sleeps with me but when my husband balik, she will transfer her dalam bathroom (she is still new for the house so kena belajar pakai pasir in the bathroom first, new kitty to new home memang macam tu)

IMG_8906

isn’t she cute????

IMG_8938

mengerekot ko yek sedap betul dalam aircond

IMG_9264

since dia baru je 2 bulan, aku memang bagi susu lagi la, susu kambing, sume bembarang kucing aku beli balik dari pet shop, terus jadi member to 2 petshops near by my house. Dia belum vacci, will send this later coz tengok weight dia tak boleh lagi untuk vacci. Kuku dia aku dah ketip, mandi je belum lagi, rasa nak amik cuti betul sehari to groom dia, sesusah aku panggil je service grooming tu datang rumah (yes i did already hahaha).  Cos service depa tu lagi complete, tu kemudian ler cite ye.

Pasir pulak aku pakai pine wood, memang mahal, seguni bag tu je RM45 but it s better than pakai the usual pasir. Lagipun aku ada sekor je so takpelah invest mahal sket for her, tak payah banyak keje, senang tu satu hal. Kalau pasir biasa tu leh dapat 3 bags at RM50 but tu kalau banyak kucing senang ler. Setakat sekoq ni je pung…

Food pulak dia makan blackwood, wet food aku belum bagi lagi, ngah timbang kati the best one.

Reason ai nak bela balik kucing (walaupun banyak stray cats yang kita bagi makan gak), coz kalau dah pencinta kucing, tak leh le nak hilang ke mana. Last kita bela pun masa aku pregnant, so many cats yang kena gave away, depa pun semua persians. So i need one indoor cat, lagipun yang kekucing lain tu sume tak masuk dalam, depa kan dok ka porch (once a while je depa dibenarkan masuk pun), lagipun sharing the same hobby with my kids, suka kucing, specially my anak sulong yang penyayang benau ngan kucing.  Suami pun dah terima hakikat, tu yang dia hadiahkan this cutey.

Cuma tu lah, nak kena beli all the scratches tiang bagai segala so dia tak boleh nak mencakar kat sesofa hakak ni….

IMG_8994

 

Because she s still bebaby lagi gitu kan, yelah 2 bulan, so dia dok tidur pun macam nak kena dodoi2 gitu. kalau tidur ngan aku kan, if tepuk2 badan dia ha kejap je dia tidur, tu dia suka. Ini dia tidur kat peha my bff’s punya anak, tidur2 terlentang tup2 dah berdengkur. I hope she s gonna be manja, senang dijaga sumenyalah.

That s my beautiful Chanel.  Thank you suami for the birthday gift.

Comment: 6

Blue Lubna…

IMG_8093

make up of the day yet tak cukup tiduq sangat nih, yelah pagi tu sampai dari Melaka pun jam berapa…yang belakang2 tu pun longlai jer

IMG_8103

kecuali yang sorang ni asyik nak kiss kiss je sangat

IMG_8117

not just the kiss, tapi he sibuk nak carry my Dior

IMG_8120

risau je aku hahahaa…buatnya dia letak kat tengah jalan tuh, he insisted sangat nak carry coz nak tolong mak nya bawakkan, padahal dah tentu le aku yang nak bawakkkkkkkkkkkkkk

IMG_8142

so we were here…kawan RD’s open house. En Apis, sebelah tu pulak Fazli (dia ler antara teman yang offered his ‘street cats’ to us’. Kakak was not well sangat masa ni, perut dia masuk angin so lepas makan sikit dia muntah2. Dah kemudian tu baru dia ada tenaga and baru leh makan back.

IMG_8148

terima kasih tuan rumah untuk jemputannya…

IMG_8158

near by rumah tuan rumah tu ada Paya Indah Wetlands jadi kami singgah le kejap, tengok2 apa mende yang ado

IMG_8172

ada 2 kawan korang, abang tolong amikkan gambar heheheee

2 hippos, rasanya depa ni mak ngan anak.

Pusing kejap je kat tempat ni pastu conclusionnya kalau nak amik gambar kat sini, memang terbaik….masuk ni free, tak bayar pun. So kemudiannya kami balik but masa balik ni ler yang membuak2 lagi nak bela kucing.

So kita terus ke kedai kucing pertama, tutup pulak, kalau ado jual situ kot aku terus beli gamaknya heh…

IMG_8274

jadi kita gi makan, depa le yang makan, aku dah ‘kenyang’. Kenyang dek penyakit hahahaa…ai think by now ppl pun dah dah tau  ai tak sihat pasal apa coz I dah cerita kat instagram. To kita go borak2 later la coz my treatment ke test bagai tak hehabis lagik heh.

IMG_8279

and hari tu jugak kita buat misi beli barang2 kucing walaupun masa ni kucing pun takde lagi. I mean I ada la kucing, but semua tu street cats yang kita bela. Yang datang porch, kita bagi makan. Speaking of that dah 3 ekor street cats yang kita bela tapi tinggal sekor je. QuPuteh mati, tak tau sakit apa, Aminah hilang dalam bulan Ramadhan tak balik2 rumah, entah mana perginya, yang ada tinggal Cathy jer. Semua ni tak tidur dalam rumah pun, semua dok kat porch, tunggu je kita bagi makan, once a while kita bawak depa masuk rumah.

So i nak indoor cat, yang dari baby2 kekecik tu macam dedulu kucing yang aku bela tu kan, so nak macam tu la, yang jenis dok dalam rumah tidur baring bagai ngan kita hah…so takper, belum ada kucingnya, kita pi beli dulu barang2 kucing.

Jadi misi mencari kucing persian pun bermula.

**My blue kurung is by Lubna, check online.

Comment: 3

I m 41!!!

Sampai kena sound bila nak update blog LOL.

Sorry ler, ai is cuti2 lama sket raya kali ni, hari ni pun masih lagi cuti gak, special day, it s my birthday ler today.

Tapi nothing special, perabih 2 hari dengan melipat berlonggok-longgok kain baju yang dari sehari sebelum raya sampai la ni, cuci kain baju segala etcs.

Tapi istimewanya gak, Kak Red tengah beranak 10 sekarang nih.

FYI, Aminah dah dekat 2 weeks tak bebalik, hilang ke mana ler dia. Tinggal Cathy je ler kan.

So yesterday akak wished nak bela kucing persian sekoq je pun…tup2 menjelang tengah malam, ai dapat sampai 9 ekor! dari 2 ibu, ibunya pun ada sama hah. 4 kittens baru lahir dalam 10 hari, lagi 3 kittens baru lahir 2 hari lepas. So apa lagik bersilat le akak kau hah ngan 10 ekor kucing serentak datang. But tak mungkin ler akak bela semuanya nih, i ll let go coz banyak sangat nih, akak tunggu depa habis susu je, skang masih lagi menetek dari dedua ibunya nih. But tak semua ni persians pun, ada yg beranak 3 tu je yang macam mix persian. Camne akak dapat bagai segala, tu nanti kemudian ler kita cite yek.

apapun, thanks korang for the birthday wishes, nanti ler akak update blog lagik, sok lusa dah kembali ke asal. Insyallah.

Salam raya korang….

Comment: 0

Missing Kathy…

 

IMG_3743

 Zeeshan and his bestfren. Bila depa 2 main, tak leh tinggalkan coz Zeeshan agak rough ngan Kathy tuh. Cara dia dukung pun masih lagi tak betul hahahaha, macam tu le dia dokong dak kecik tuh yek…

IMG_3747

 Kathy ni aku rasa masa dia belum datang Red House dia adalah makan makanan biasa yang manusia makan, coz asal dia kat dapur je dia punya mengiau wohai. So bila kita bagi ikan ke ayam memang kenyang suka btul dia makan, but if the cat food yang kita hidang tu, dia makan2 ler gak but kalau dapat ikan sebelah itu lagi dia bedalnya.

IMG_1784

Sekarang dedua dah gang. Aminah dah boleh terima le Kathy at the house, Kathy pun dah tau cara mana hidup dalam Red House, the rules is no wiwi shishi yakyak di Red House, maybe dia dah tengok cara Aminah bawak diri. Bila kita panggil ko masuk, hah masa tu bolehlah kalian berjimba dalam rumah. if not kena dok kat porch ler…

IMG_1857

Aminah as you tengok, akan suka membuta di dalam rumah asal ada peluang. Hari tu my family pergi tengok X-Men (tinggal aku ngan Zeeshan jer) sampai ke dapur dia dok tidur teman aku kemas dapur. Elok je perangai budak nih.

IMG_3923

 Ini dia lari dari bilik abang, teman Zeeshan tidur, coz ada aircond. Dia pun pencinta aircond gak si Aminah nih yek

IMG_3761

For Kathy dia tak suka tidur atas sofa, dia suka tidur celah atas lantai sejuk gamaknya…ini dedua dah terbungkang while aku ngah buat keje blog, malam minggu.

IMG_3734

Dan kisahnya last week kami hilang Kathy for about 2 days. Last aku tengok dia waktu pergi kerja but pastuh semua tak nampak dia dah. I was so worried makan minum dia, kalau orang amik tu mungkin kita akan terasa jugaklah but kot le dia sesat bagai. Selepas 24jam tak balik jugak rumah, Abang buat round satu taman. In fact aku dah bagitau guard of our taman to look around gak, jejiran sebelah2 aku pun aku dah siasat. Masih takde yang nampak.

Rupanya abang jumpa dia kat satu rumah ni yang tengah reno, dia dok situ, sesat sangat ler tu, satu lorong jalan kita pun. Abang angkut dia bawak balik, dia punya makannnnnnnnnnnnnnnn ngap ngap ngap, hah melapau ko yek.

Sila belajar yek, bau lebih sikit Red House tuh ko jangan ler asyik hilang jer, boleh luruh jantung mak merah Kathy oi…specially Abang, apatah lagi Zeeshan.

By the way, abang baru siasat, Kathy is actually a jantan hahahaha…ater nama kamu Kathy, biak pi ler heh.

Comment: 3