Cat

Farewell Prada…

IMG_5900

So Prada is confirmed a male. Vet confirmedkan. My sense memang true gak lah, not to mention ramai dok cakap yang dia a male gak. So last weekend, I sent him back to the petshop. I dont want a male, i hanya nak female jer.

  IMG_5924

To be exact, he s with us for like 40days macam tuh…sayang memang dah ada but it s not too latelah. Sedangkan laki bini pun bercerai berai, beria sayang bagai, inikan pulak Prada yang baru 40 days with me. I jaga dia memolek, dah buat 2 kali vacci gak. but i just dont want to keep him coz he s a male.

  IMG_6341

It took 5-7 days for Chanel to get along with Prada. She doesnt like a new member in the red house, for her, dia jer diva dalam rumah tuh…but i nak dia berkawan dalam rumah (Kathy and Sharifah dok kat porch, bukan standard dalam rumah, Porche dah lama hilang tak balik rumah). some more Chanel tak manja ngan aku, dia hanya manja ngan RD sahaja…tu pasal I beli Prada so he will be with me all the time.

     IMG_6569

   depa dua dah gang up, kat mana ada Prada , situ pun ada Chanel.  One thingnya, bila tak ada Prada ni, Chanel dah tak tidur ngan kami coz dia macam sibuk je jaga Prada. So if Prada dok bawah, dia pun tidur sama lah kat bawah, walau dia nak sangat panjat our katil tu kan.

Kalau tang makan pun, dia macam mengalah dulu, let Prada makan first baru lah dia makan. Such a big sister gitu Chanel.

IMG_6631

Ini last month punya trip, I antau Chanel pi rumah male, for matting. but bertahan 24 jam jer coz dia tak makan tak minum takut kat rumah orang tuh and takut lagi tengok the male yang bapak le besauuuuuuuuuuu….so i kesian, masa tengok condition rumah tu, i decided to take her back home. Sian Chanel.

So dia rehat 1-2 weeks senyap, tak bunyik bising nak mengawan at all.

but kemudian dia bunyik balik! bising meriah…nak jantan. So with the help of my followers at IGs, ai sent Chanel to another house yang sangat near by to my house. Ada 10 ekor kucing dalam rumah tuh, even after 10 days pun masih belum dapat kenen2 matting. She memang penakut gile ngan kucing2 baru nih…Lelawa nak mamp kucing2 dalam rumah makcik tuh…ooo to die for betul. Bak meh sekoq Nieta…

 

IMG_7539

For Prada, i pulangkan semula kat petshop tu, depa refund balik duit ai beli, duit vacci even duit transport too. Duit makan bagai tu tak yah kira ler, as my kasih sayang to him. He ll be getting a new owner coz dia pun hensem, bak kata Zeeshan he looks like a tiger!

 IMG_5929IMG_5782

We miss Chanel, I m planning to take her back by this weekend if dia masih belum matting gak, but still i tak nak lagi send her to neuter coz ai memang nakkan dia beranak pinak. Lepas dah beranak seround baru pi antau sunat bagai. These 2 photos, tempat port dia sleep, between me and my husband. She s more to my husband of cos, kat mana nak carik dia, cariklah laki aku wpun itu hadiah dari my husband to me but not anymore.

at the same time, ai masih lagi mencarik Prada’s replacee. I need a new kitty, dah tuh kalau Chanel tak gak beranak pinak, aku nak kena gak ada my own fav kitty. If you happen to know anyone yang nak let go the persians, specially female, age below 3 months, please contact me. Direct me to that fella please. I pun masih lagi mencari2 kat online, reasonable price sikitlah, yang melampau harga tu tak kuasa le aku nak melayan.

So we will  wait till Chanel balik weekend ni, jadi kalau dia tak menoron gak, I ll get a new one. Balik cepat rumah Chanel, lama dah ko dok umah jantan tuh…

Comment: 4

Prada the cat…

IMG_5901

akak tak pernah officially introduce you to my latest cat, her name is Prada. Masa kita adopted dia, she was 3months (28th Jan 2017). As of this entry nih, dia dah 4 bulan lah.  Kira baru sebulan lebih sikitlah dia dok ngan kami. She s a female, ai memang request nakkan female jer, tak nak jantan. Dah pergi vacci sekali, this weekend kena bawak vacci lagi seround. Cukup 6 bulan, nak pi neuter kan dia.  I nak cite lagi panjang lebar pasal sejarah si Prada ni, but nantilah, kemudian2.

IMG_7537

akak nak tanya hangpa, ini jantan ke betina? coz ada few perangai dia macam ke arah ke jantan, bukan macam female. Akak memang specifically cakap nakkan jantan, beli tau dia nih, bukan dapat percuma. So pastuh aku macam was2, ko ni female ke male. Ada sesapa leh tilik bawah dia tuh?

akak letak kat IG pun ramai bagi jawapan yang dedua, ada kata male ada kata female, melampau la khunsa plak.  Masa bawak vacci last month, vet tu tak cakap pun dia male ke female, so next round nak kena suh vet tu kabaulah. Ni vet baru kita tried, yang close by our house. kalau vet biasa yang jauh tu, memang bagus, semua dia buat dia tulis lam vacci card. Haih….

So what say you? Male or female?

Comment: 5

Pink for Chanel and Prada…

 http://redmummy.com/2017/01/16/need-this-litter-box/

Perkara di atas adalah dirujuk :)

macam tulis gomen tak? baru ni aku kena antau email formal kat gomen, homenghaih, terkial2. Nak guna tindakbalas ke, maklumbalas ke, or camne ke word yang sesuai. ….last2 aku tulis, semoga mendapat balasan seberapa segera. begitulah kot hahahah….

So about the litter box, solved dah issue nih. Aku tak dapat yang exactly pun, but dapat similar. After calling sana sini, ini pun contact aku dapat dari one of my readers, she left comment kat entry tuh. Thanks adik sayang….

but pastuh tokey tu cabut post litter box dia, or was it dia deactivate dia nya website, apparently dia tak update site dia tu dah 3 taun so harga pun harga lama sangat. but akak still dapat harga lama tu gak lah. Kira ini site paling murah gak lah untuk this kind of design.

The colour, ada pink jer. Aku terpaksa le rembat gak though I dont like this colour. Dia ada macam lelubang, so the pine bila dah jadi cair/pasir, automatically akan jatuh ke bawah. Tak perlulah nak tetapis or tos2 manually segala.

IMG_5249

IMG_5250

IMG_5743

untuk selingan, my abah baru balik from his Umrah, so dia belikan kakak jubah hitam nih. For the boys pun ada jugak dapat jubah, leh pakai buat solat jumaat too.  Terpegun betul Chanel tengok hakak merah ngan jubah bertudung bagai ehehhehe….

speaking of Chanel my cat nih, ai sebenarnya dah ada Prada the cat, a new one. Itulah yang Prada dalam entry anniversary baru nih. It s already posted in my instagram via IG Stories but dalam nih aku tak post yet. Sure, one day yerk….one at a time.

So we have Chanel and Prada the 2 cats. Yippi :)

The price for this litter box is RM106, tokey tu belanja free delivery, all the way from Sg Buloh petshopnya.

Comment: 7

Need this litter box!

Calling for cat lovers. I m looking for this litter box…

 

IMG_4980IMG_4979

Ada sapa tau mana nak cekau, hard to get from the online, ada lah satu tu, but macam tak trusted pulak hakak. So before I gamble beli yang online tu, kotlah ada nampak memana petshop jual this kind of litter box?

The current litter box tu, biasa standard jer, but aku nak yang macam ni lah, side shield dia lagi tinggi. My 2 fav petshops pun takde jual,aku mintak tolong bawakkan pun,depa tak leh nak cater. Hish…so kena ler shout kat sini, anyone knows and have any ideas?

Thankies….

Comment: 9

Chanel’s pendant!

Yes, the little diva of our red house ada own pendant.  I chose the pattern etcs semua but husband did the booking bagai. kena customize lah of cos. Not me yang dapat Chanel’s pendant pun (oh speaking of that, ai memang ada Chanel’s brooch, but hemm…pakainya 2,3 kali jer, eh nak juallah, mau ada orang beli kah?, bought at Chanel KLCC)

IMG_0939

 

IMG_0940

 

But she only pakai for few hours jer, bila aku peratikan tiap kali dia turun tangga berdentum2 kat leher dia hahahaa..yelah budak ni kan kecil lagik, pastuh bila dia makan minum, abis masuk dalam bekas air makannya, jadi kena bukak dulu, have to wait sket lagi bulan untuk dia besar bagai juara baru boleh pakai.

RD paid for RM30 untuk this beautiful pendant, not done by our petshop but ada contact yang khas buat customize for this.

**ada new label – Porche, we decided to  name Sharifah’s only baby as Porche, pasalnya not coz of the car’s brand but coz she is a female and pastu dia kan level2 dok kat porch so jadilah Porche hikss….

Nak update gak on Chanel, so dia dah ngan kita about nak dekat 3 months gak, jadi diperatikan hanya the first 2 weeks jer lah yang dia berkempet ngan aku. Seperti yang diceritakan dalam entry kucing sebelum2 nih, she s more closer and lebih mengekor kat RD. Pastinya susu adalah puncanya yang buat dia sangat melekat sangat ngan laki aku tu lah. Me and abang tried to buat susu tu, tapi dia minum sikit2 jer, so kita agak the our air tangan not sesedap yang RD buat. Sampai sekarang pun dia akan tunggu RD balik kerja, if RD naik atas turun bawah, dia memang mengekorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr jer. You imagine if laki aku dok kat toilet sejam, sejam tu lah dia dok kuor masuk toilet, siap tidur depan laki aku lagi. She just cannot see RD hilang dari mata dia. Tu pasal bila malam jer, dia dengo kunci keter RD, dia dah siap sambut kat depan pintu.  Even tidur pun, dia akan stay on RD’s side sepanjang masa.  Laki aku kat dapur, masak ke basuh pinggan ke, dia akan dok kat kaki RD gesel2 badan dia or dia panjat dok kat sinki sama.

OKLah to tell you everything yang RD buat, dia akan bersama2 ada dalam rumah tuh…huh. Such a good companion, kucing aku tapi dengan laki aku yang dia melekatnya. Kita selalu cakap yang for Chanel, RD is her mama.

 

Comment: 4