VA

The VA :(

Well, cuti raya dah abis, yes true.

but memacam lah jadi hal nak2 masuk kerja.

Big case one was our stupid tenant, back to Sudan for good

but but but

they left ngan rumah yang macam reban ayam, kapal karam and segala mala sampah sarap furniture etcs.

we had to spent a lot on that, for disposable lorry, for workers cleaners kemas cuci rumah VA tuh, not to mention to repair the damage of the house. Our tenaga lagik (me and husband)….

cry cry cry

be right back…

nak tengok the damage of the house, hah pi tengok my IGs lah….sambung cry cry cry

 

 

Comment: 4

Value for money…

photo 1

begitulah dengan kelam kabutnya ngan baju kerjanya dok godam dapur. mencari punca kerosakan dapur masak. Maid aku satu hal pangai dia, bukan geti nak cakap awal2.

lampu bilik air mati, bila dah malam kita balik baru dia cakap.

ko ingat kedai hardware lampu tu Pak encik ko punya ker. Pastu maid aku jenis mulut komplen jer, jenis murai, Menceceh2 je mulutnya siang malam. Takde lampu dari siang, tak dibilangnya kat aku pastu malam dah gelap bilik air tu dia punya menceceh. hamboih! Ibu gelaplah ibu, ibu bila mau dipasang lampunya?

mulut jenis tak hormat majikan macam tu ler, asyik membising komplen jer. First day kerja aku belikan ko 10 pasang baju baru, terima kasih pun tak geti nak cakap. Komplen baju takde ko pandai!

anw! tu kita balik before 8pm, sempat le laki aku lari mencicit cari jugak kat merata kedai yang mana masih lagi bukak. last kopek jumpa kat Hero and the last lampu bulb yang ada untuk jenis lampu bilik air aku tu lah.

Ha. tu dah berbulan berkali2 tegur, bila ada macam nih, bagitau awal2. Langsung tak endah. Letih aku heh nak remind dia banyak kali. grrr.

photo 5

Pastuh esoknya. hah baru semalamnya aku cakap napa le tak remind tak tepon bagitau pasal lampu dah kojol.  hari ni pulak. laki aku balik lu dia tak cakap, pastu laki aku kuor ngan Abang pun dia tak cakap. Bila aku balik malam tu jam 9.30pm gitu ngan abang ngan RD, baru dia nak cakap ibu dapur masak sudah rosak. 

grrrr!! ko ni napa le tak tepon awal2, bolehlah aku uruskan mintak orang gas datang checkkan dapur masak tuh.

so tepon orang gas, sib baik dia free, cepat dia naik atas and check. it s confirmed the dapur masak aku rosak. dah kojol. dah boleh baling lanting lombong.

dah 8 tahun pun umur dia. Tak tau lah berapa lama jangkahayat yang paling afdal untuk dapur masak hidup lama.

photo 4

so jam dah 9.45 malam.

memecut laju laki aku amik tali ukur dapur masak lama and amik gambar lelaju, terus turun and pecut to the kedai letrik near by rumah. Ada a few. 1 ke 2 dah tutup. Ada yang dah tutup separuh pintu. dah nak 10malam kan. Ada yang takde stock, ada yang last tuh, nasib baik ler ada!

Udahlah ada stock, ada pulak lebih kurang punya size yang dapur masak lama (sebenarnya lagi beso) but syukur boleh muat. RM450. beli tanpa isteri, pilihan si suami sendiri. last minute punya choice, asal gila takde dapur masak camne nak makannya budak2 sekolahnya masih lagi sekolah heh.

Betul2 lagi 5min sebelum kedai tutup dia dapat beli.

Masa kemas2 dapur nih, aku bebel lagi kat maid. Tolonglah tepon bila ada urusan macam ni boleh kita lepas kerja berkejaran terus carik barang tuh. Janganlah ingat semua kedai macam 7Eleven 24 jam membukak.

Mulut pandai menjawab menceceh iya ibu iya ibu buatnya tidak jugak. Entah apa lagi ler dia nak tunggu benda dah habis/jahanam/rosak baru dia nak bilang bila kita dah sampai (not that she doesnt know cara nak pakai tepon but she just being mulut banyak cakap, action hampehs). gitunya dia nih.

photo 3

begitulah Elba baru. Seperti biasa kalau tak rosak, memang ko takkan bertukar baru.  Sukalah jugak dengan kedai letrik nih, hari tu kita beli the stand fan yang macam cooler tuh, for one area rumah aku yang agak tak berapa berangin, dekat this A kedai  ngan B kedai mahal betul. Kat kedai yang nih , bagus. harganya reasonable. padahal product yang sama.

Esok lain bulannya, kita beli yang tv bracket or tv mounting kat dinding tuh. Selama ni mana der kita pakai bracket tv kat dinding tuh, selesa je letak kat tv, bukan 50inchi punya tv pung. Tapi tulah Zeeshan kalau tengok tv bukan main depan2 tv lagi matanya. so risau aku ngan matanya kang rosak ke sakit ke, hah pakailah stand tu, hook pepagi Sabtu, orang depa datang buatkan. Pun sib baiklah laki aku pi carik kat  kedai nih, termurah dari 2 kedai letrik kat BSP tuh.

Pastuh Elba dapur masak ni gak, pun termurah dari kedai yang 2 lagi satu tuh. Perbandingan harga adalah penting untuk kedai2 yang sering kita menjadi pelanggannya. Tapi tu lah, nak suruh aku sebut nenama kedai 2 ngan kedai murah ni publicly susah sket ler, quitely boleh le aku bilangkan….

Comment: 6

Amukan air @puspel !

 

image

BHarian’s news

 

image

as of today 9th, sudah 11 hari ye tiada air.

11 hari!!!

Kalau dah katanya sehingga Raya Cina, maknanya lagi sebulan. total up will be about 40days ++. Tiada air selama 40 hari, sebulan lebih!

Rumours said this is because of the political issue, air sengaja dihentikan supaya yang under ehem ehem akan beralih kepada uhuk uhuk. berpusing2. Kita rakyat jadi mangsa. Takde bantuan selain hantar Syabas tanks sekali jer sehari, adakalanya 2 kali, but jarang-jarang! I really don’t care pasal politik2 ni, just do what u suppose to do la, supply us the water!!!

Habis masa yang ada, berjam2 dengan menunggu air, amik angkut air, keluarkan air, susun air because Syabas failed to pump up the waters! Dei.. pump rosak ganti baru jelah!

Kuala Lumpur-20130109-00936

dan terbarunya memandangkan akan berlarutan lama lagi takde air nih, Syabas cuba untuk letak satu tanks untuk satu block, like my house condo tu selama ni 1 tank, memang menggilalah sekejapan je habis kan, sian kat block C lah coz depa paling jauh nak berjalan ke tank tuh. Today Syabas letak 3 tanks untuk each blocks and depa pump up the waters terus ke tangki block, so air akan kuor dari paip, kita boleh tadah direct dari rumah. instead of turun bawah. but tu lah, ikut nasib kolah kan berapa lama ko dapat air tuh. Till habis and depa kena keep on refilling the waters.

Kesianlah yang ngangkut air, bukan ajer yang lelaki2 berkudrat kuat, tapi orang tua, laki pompuan, budak2, semua kena turun amik air, like my case my laki and my big son lah dok ulang alik amik dari umah mak. Kita ada trolley nasib baik, and memang ramai pun terpaksa kuor duit beli trolley, beli air mineral minum beli bertong2, kat Tesco Taman Midah tu habis dah tong2 air, tinggal storage box jer, pun orang pakai jugak untuk simpan air. Sedih kami di sini. Macam dah darurat dek air.

Residents dan rakyat jadi marah, sangat2 marah! Ko nak suruh aku twit sapa, pucuk pimpinan utama pun aku dah panjangkan, mungkin kerna kita semut kecil.  Kalau aku semut merah, bisa ko kena tau!

SERIOUSLY, TAK MASUK AKAL LANGSUNG!!!

Comment: 31

Oh Puspel Air Air air…

photo

memula tataplah mataku yang berwarna tetapi dalamnya sedih makkkkkk. rumah mak takde air. as of this entry is up, sudah 5 hali!! Dan dijangka akan mengambil masa sekurang-kurangnya seminggu. huh Huh!

photo

Hari ketiga air takde, jatuh masa new year, jadi semua batallion dibawa bungkus ke rumah Mak Ajah, kain baju 5 trips tumpang basuh, siang ikan ayam sume pun kat rumah mak. Sib baik le BTR tu ada air, kalau sama dengan kawasan terlibat takde air, mana lagik aku nak pergi. Ada Syabas @Puspel hantar bekalan air, tapi bila datangnya jer, menderu orang beratur ke main panjangggggggggggggggggg.

Ko dah stress kena beratur, nak angkat2 air lagi. Kesian.

Ramai orang tua kiri kanan kendong baldi lah, tapi takde sapa nak dapat bantu coz memasing pun ngan penuh bertong-tong air kena angkut sendiri.

Aku syukur sangat rumah mak aku dekat, so kain baju 2,3 hari sekali angkut bawak umah mak, basuh sana. Air pun aku angkut gak kat sana. Tak sangguplah nak beratur.

But bila hari sekolah mula, kami suami isteri kerja, air pulak makin susut kat rumah, so abang and my superpower MissEyes pun turun nak amik air kat tangki Syabas tuh. tapi sian abang. dia penyegan kan. semua yang beratur orang tetua jer dari dia. Dia pi nyorok kat balik kereta. Kebetulan aku balik, hah terpaksalah dia join beratur sama. Terkejut dia tengok jam2 tu pulak maknya balik.

First trip depa tak bawak trolley biru, pi bawak trolley merah jer. Hukaloh, heret beret badan mengangkut tong-tong air. 2nd trip aku suh bawak trolley biru and trolley merah. so depa turun. sejam tak naik2. aku pulak turun. Omanghaik, stressnya beratur sejam nak tunggu turn dapat air. Dahlah tu kalau dpt orang belakang ko yang tak sesabau jenis panas hati je tengok ko angkut bawak banyak tongs, tu pun satu hal jugak. Udahlah tanks tu kalau habis, nak tunggu lorry Syabas datang lagi hantar, tak tau jam berapa.

Aku suruh abang naik dulu dengan trolley merah, 3 tongs air, sian abang, sampai jatuh2 dia ngan tongs air coz jalan tar situ kan tak rata. Pastu aku suh Misseyes naik dulu ngan 1 tong. aku bersidai ler kat tepi jalan ngan 5 tongs air! ahahhaha tak bergerak ko trolley tu bila aku pushed. Berat gilaaaaaaaaaaaa!! Makanya marilah menunggu si gagah perkasa makan Nu-Prep, RD!

Dia sampai je dari opis, apa lagik, menghayun, siap 2nd trip. Memalam, while waiting for kids siap Kumon, dia lari mandi angkat kain baju kat rumah Mak Ajah, angkut lagi bertong2 air bawak balik VA.

photo

Dan juga setiap pagi pas hantar anak2 sekolah, RD juga akan pergi mandi rumah mak den and angkut air lagi dalam tong2 yang kosong. Semua dia buat sendiri. Stress takde kalau amik air kat umah mak tapi dok komplen  ler … oooo hai patahlah pinggang kalau sebulan gini. Bulan ni nya air umah mak ajah, memang aku cover habis hahahahaha! 5 hari punya stock amik air kat rumah mak, boleh tahan gaklah.

Aku mandi basuh rambut panjang aku nih, habis sebaldi besau, laki aku bising ooiii catuan air! ahhahaha bis tu takkan tak basuh rambut, kang kalo mandi wajib lagi ler kena basuh rambut. hikss. Budak2 ler sian sejuk, mandi ngan air sejuk. Nak campur air panas pepagi buta ya ampun tak larat tol mak ko nak buat, untuk RB je mampu ahhahaha sebab dia bila mandi air sejuk semata tu, melekat2 dia peluk kita.

Kain baju nak hantar laundry hahahaha laundry pun dah full house, sekitar rumah aku BSP tu pun sama takde airnya jugak.

Punca takde air, oooo takde baca news yek?  Pam utama kat Wangsa Maju and Pudu Hulu gagal berfungsi. katanya kat news dan juga @puspel twitter. Korang kalau baca kat twitter Puspel tuh, orang ramai rakyat jelata dah naik hantu meletup2.

Neighbours aku siap call bila tiap kali datang lori tangki Syabas, ada jam 4.30 pagi datangnya, ada jam 1.30 pagi. Ikut dan dia ler bila nak datang anto kan…Purata sepanjang 5 hari, laki aku akan turun naik amik air kat rumah mak ajah, 3 kali trips. Untuk hari bekerja pulak, pun 3 kali trips. takde beza. sekali yang 2 trips tu jer ler kita amik kat bawah tank Syabas, pastuh macam daripada stress beratur panjang, baiklah terus amik kat rumah mak. Kawan2 mak abah aku pun ada jugak datang rumah mak mintak air sket. Kesian. Akunya tong2 semua provided by mak abah aku, syukur. kami sediakan trolley jer hehehhehe…tapi angkut apa bagai the boys lah buatkan, curah2 air lam tempat flush simpanan air, tu je aku buat ahhahaha, lain sume berat!

Kesiankan kami…..laki aku hari-hari mintak aku urut. Letak je RB buat pijak2 belakang bapaknya.

Oh Puspel. Oh Janji Ditepati…mana janjimu? Oh gomen…percepatkanlah betulkan pumps ituu..

Comment: 14

Weirdo!

IMG_5851

very nice human being on the earth.

I found one fella yang oh my god, the most super zalim person in the world. i m facing it for 1 month plus already, really hate hate hateeeeeeeeeee that fella so much! wish to blog bout that fella but no no, i m pregnant!

anw, that baju biru, jatuh from the balcony of my neighbors, and another neighbour tolong ambil and letak lam plastik (or memang dah ada dalam plastik i donno) and put a note, then leave it there, nicely. Nice human being kan?

Baju biru mahal aku, terbang dek angin, huh sampai sudah tak dapat. Udahlah baru sekali je pakai….

IMG_5852

n what is this? whoever yang sampai panjat ke atas board tuh memang, haiyohh! gila ke hapa??

something u dont see everyday, looks funny, but it s not.

oh tell u what, aku nak citer pasal my mood yang swing gilaaaaaa punya gilaaaaaaaa. i hardly smile nowadays and aku rasa life aku miserable betul with this kind of mood. i can simply get mad, huh muka memang muncung memanjang ngan angin, ramai dah jadi mangsa nih…kesian korang.

tapi sian lagik aku, macam tak leh control betul.

so many dramas…..seriously. you cannot come closer and make fun of me while i m pregnant, nasiblah sapa yang kena taji dalam twitter gak face to face lagi ler ramai.

maklumler angin aku memang cepat meletup skang nih. sorry :)

Comment: 20