VA

The VA by the Sudan’s tenant

Those yang dah dapat tengok live update from my IG months ago, dah tak terkejut sangatlah dengan photos lam entry ni yeah. Tapi kalau nak pengsan bangun pengsan bangun boleh lagi, meh tengok lagik.

Have a look semua photos bawah nih, kemudian baru kita sembang.

IMG_1101IMG_1102IMG_1103IMG_1104IMG_1105IMG_1106IMG_1107IMG_1108IMG_1109

IMG_1110IMG_1111IMG_1112IMG_1113IMG_1114IMG_1115IMG_1116IMG_1117IMG_1118IMG_1119IMG_1120IMG_1121

IMG_1122IMG_1123IMG_1124IMG_1125

besar yek spender depa grrr..spender jer laki aku jumpa 2,3 lai merata2. yang besau ni aku yang jumpa

IMG_1126IMG_1130IMG_1131IMG_1132IMG_1138

 

IMG_1170IMG_1171IMG_1172IMG_1173IMG_1174IMG_1181IMG_1182IMG_1183

 

IMG_1240

IMG_1241IMG_1239IMG_1177IMG_1127IMG_1158IMG_1129

 

hah best tengok?

the nite kami bukak pintu rumah VA ni, aku dah memang terkejut gila. rumah yang famous dulu kuor masuk tv lah newspapers lah magazinelah macam ni jadiknya.

FYI, perabot semua dalam tuh, semua tenant punya, depa tinggalkan macam tu jer. The only barang aku, some cupboards ada lah 3,4 kaler putih yang korang boleh tengok dah janam. Curtains pun mine. The resttttttttttttt tu sume harta benda depa.

Petang tu depa blah pi KLIA, balik Sudan for good, dia ingat aku laki bini macai dia gamaknya nak kemas semua food left over dalam fridge, dalam kitchen cabinets. Memang dah habis maki pun.

The next day nya, aku memang cuti coz nak rehat (planned cuti tu dah 2,3 weeks sebelumnya), but coz of this issue, 12jam aku laki bini bertapa kemas rumah VA ni yer. Engaged gak 3 orang prof cleaners (lembab nauzubillah prof cleaners nih, engaged 3,4 jam penyudah jadi 6 jam). So semua furntiures katil lemari eh semua barang Sudan tu habis dicampakkeluarkan ke bawah. Turun naik ngan lift. Of course la kita kena penalty by the VA’s management, RM350 for disposable lorry untuk semua mangkuk Sudan ni nya stuff. Satu rumah bercontengan pun satu hal, remote kipas airconds the whole house, jumpa 2 jer, korang makan ke???

Weeks later, laki aku the 2 boys panjat balik VA untuk re-paint (tu nantilah aku buat post, VA the After Sudan pulak ye).

Speaking bout that Sudan, diorang tak lari but depa bagi  notice 2 bulan, hari patut keluar depa mintak lagi extension coz issue visa ke hapa tah, issue nak balik ada masalah bagai, heh macam tulah tak paham aku. so extended lagi seminggu pastu sebulan, etcs. Diorg ni deal ngan laki aku, but hujung2 tu laki aku suh aku sound gak si pompuan Sudan nih (laki dia dah balik Sudan awal2 coz permit dah nak abis kot tak silap) but lelima anak2nya sama ada kat sini lagi la ngan dia.

Few days before pindah tu kita memang ngah baru Syawal pun so takde lah aku nak pi check camna rumah bagai. Hari yang depa left to KLIA, after whole of the in laws balik rumah beraya dr our house, aku laki bini pi check rumah, masyallah. terkejut!!

so cut the story short. aku laki bini memang maki hamunlah depa 2 laki bini, wpun depa dah sampai Sudan.

Dan selepas bermakian, hamukan. hampir setiap hari setiap minggu, sebulan kemudiannya depa bayar jugak penalty for the damage that they did to VA.  Kita tuntut. Walaupun tak penuh but at least it covers the duit yang kita kena keluarkan hasil dari perangai pengotor diorang nih.

Camna la rumah korang kat Sudan gamaknya, kat sini pun korang boleh tidur baring dengan rumah kotor, eiii dasar foreigner!! Mungkin tak semua foreigner macam nih, but ada gak local kita pangai camni gak cuma nasib aku malanglah kali ni. First time dapat tenant, first time tenant cam lahanad. Superbesar hawau ko ye.

Skang ni, ngah tunggu gak tenant baru masuk VA, belum dapat yang berkenan di hati. Aku nak yang family (preferably), but family pun kalau kerja cam tak convincing memang aku reject. Yang muda belia bujang pulak, biarlah yang senonoh gak kerjanya. Hah yang Sudan ni bukan aku pilih yer, laki aku yang pilih coz aku masa tu baru 2,3 hari lam hospital for my dengue last year, laki aku main pilih tangkap muat jer.

In future, selang seminggu aku nak panjat VA siasat, ko jahanamkan rumah aku, deposit ko 2 bulan burn!

Comment: 4

Bzbzbz…

Bz over the weekend

anak bongsu demam panas

LV pulak baru pas spayed and kena gak monitor sama

Chanel tak dak, pi merenyam rumah boyfriend dah seminggu, maybe lagi 2-3 weeks baru balik.

Sunday ai kena jadi one man show for everything.

Saturday pun but ai went out with my daughter for :

1. Lepas masak hantar lauk pauk nasi bagai to VA coz the 3 boys mengecat rumah tuh, lahanad tenant Sudan tu memang menyonteng kat rumah aku.

2. Pastuh we both pi hospital, visit my youngest brother admitted

3. Pi Haslam restaurant balik (twice) depan spital tuh

4. Patah ke VA hantar minum petang for the boys, singgah gak kedai jambu beli air special and jambus for the 3 boys

5. Patah balik ke rumah for asar and few stuff

6. Masih lagi ngan kakak whole day, ke SSF Cheras pulak

7. Pastuh ke Tesco Cheras

8. Balik…dah malam. Depa boys pun balik late petang and pas maghrib pi potong rambut pulak. Dah kat kol 10 kot baru depa balik makan (pun dinner aku beli from Tesco for them coz lauk lunch semua abis depa pulun masa kat VA)

Almost midnite, Zeeshan starts demam, kol 3 pagi muntah belahak.

Sunday pagi RD sent LV to vet for spay, and dia terus dok bertangga kat VA till midnite, sambung ngecat rumah lagik. Kids semua ngan ai kat Red House.

But ai dok berjaga layan Zeeshan lah mostly coz dia masih kedemaman.

In between hantar lauk lunch for RD, pi sekolah kakak noon tu gak coz hantar her stuff first (if not petang sesak nak masuk sekolah sampai highway)! Abang tolong jaga adiknya. Food bag kakak jer sampai 2 bags kau.

Baru setengah jam sampai rumah, Vet called amik LV. Pusing pi petshop beli dulu carik carrier (another carrier kat rumah boyfriend Chanel pulak), dah amik LV, pusing balik 2 petshops coz nak kena beli her Elizabethan collar. Monitor LV sesambil, monitor gak Zeeshan.

Dapat terlelap gak mata 30min petang Ahad before sending off Kakak to her hostel back. As expected, jem kuasa 3 kali ni, nasib baiklah dah hantar her stuff earlier. So sebelum sampai gate sekolah, Kakak turun lenggang kangkung jalan kaki je masuk sekolah, by the time dia sampai hostel dia pun, kete aku takkan lepas gate tuh, seriously semua makpak kol 6 la baru nak hantar anak balikkan. hiks…

No to mention sehari suntuk  my resdung dok attack, malas nak makan ubat siang2 hari coz kang drowsy wpun ubat tu tak ngantuk pun.

haih…nak transfer gambar to laptop pun malas, nak sort out toys Zeeshan pun malas, dah 2 weeks delayed.

Oh dah 4,5 hari gak aku takde suara, buat igstories pun ngan suara seserak. very the ella. Kes bahananya makan 8 bijik pisang on Thurs, betul…sampai hilang suara. So memang combo. Later..ai is so tired.

Comment: 3

The VA :(

Well, cuti raya dah abis, yes true.

but memacam lah jadi hal nak2 masuk kerja.

Big case one was our stupid tenant, back to Sudan for good

but but but

they left ngan rumah yang macam reban ayam, kapal karam and segala mala sampah sarap furniture etcs.

we had to spent a lot on that, for disposable lorry, for workers cleaners kemas cuci rumah VA tuh, not to mention to repair the damage of the house. Our tenaga lagik (me and husband)….

cry cry cry

be right back…

nak tengok the damage of the house, hah pi tengok my IGs lah….sambung cry cry cry

 

 

Comment: 5

Value for money…

photo 1

begitulah dengan kelam kabutnya ngan baju kerjanya dok godam dapur. mencari punca kerosakan dapur masak. Maid aku satu hal pangai dia, bukan geti nak cakap awal2.

lampu bilik air mati, bila dah malam kita balik baru dia cakap.

ko ingat kedai hardware lampu tu Pak encik ko punya ker. Pastu maid aku jenis mulut komplen jer, jenis murai, Menceceh2 je mulutnya siang malam. Takde lampu dari siang, tak dibilangnya kat aku pastu malam dah gelap bilik air tu dia punya menceceh. hamboih! Ibu gelaplah ibu, ibu bila mau dipasang lampunya?

mulut jenis tak hormat majikan macam tu ler, asyik membising komplen jer. First day kerja aku belikan ko 10 pasang baju baru, terima kasih pun tak geti nak cakap. Komplen baju takde ko pandai!

anw! tu kita balik before 8pm, sempat le laki aku lari mencicit cari jugak kat merata kedai yang mana masih lagi bukak. last kopek jumpa kat Hero and the last lampu bulb yang ada untuk jenis lampu bilik air aku tu lah.

Ha. tu dah berbulan berkali2 tegur, bila ada macam nih, bagitau awal2. Langsung tak endah. Letih aku heh nak remind dia banyak kali. grrr.

photo 5

Pastuh esoknya. hah baru semalamnya aku cakap napa le tak remind tak tepon bagitau pasal lampu dah kojol.  hari ni pulak. laki aku balik lu dia tak cakap, pastu laki aku kuor ngan Abang pun dia tak cakap. Bila aku balik malam tu jam 9.30pm gitu ngan abang ngan RD, baru dia nak cakap ibu dapur masak sudah rosak. 

grrrr!! ko ni napa le tak tepon awal2, bolehlah aku uruskan mintak orang gas datang checkkan dapur masak tuh.

so tepon orang gas, sib baik dia free, cepat dia naik atas and check. it s confirmed the dapur masak aku rosak. dah kojol. dah boleh baling lanting lombong.

dah 8 tahun pun umur dia. Tak tau lah berapa lama jangkahayat yang paling afdal untuk dapur masak hidup lama.

photo 4

so jam dah 9.45 malam.

memecut laju laki aku amik tali ukur dapur masak lama and amik gambar lelaju, terus turun and pecut to the kedai letrik near by rumah. Ada a few. 1 ke 2 dah tutup. Ada yang dah tutup separuh pintu. dah nak 10malam kan. Ada yang takde stock, ada yang last tuh, nasib baik ler ada!

Udahlah ada stock, ada pulak lebih kurang punya size yang dapur masak lama (sebenarnya lagi beso) but syukur boleh muat. RM450. beli tanpa isteri, pilihan si suami sendiri. last minute punya choice, asal gila takde dapur masak camne nak makannya budak2 sekolahnya masih lagi sekolah heh.

Betul2 lagi 5min sebelum kedai tutup dia dapat beli.

Masa kemas2 dapur nih, aku bebel lagi kat maid. Tolonglah tepon bila ada urusan macam ni boleh kita lepas kerja berkejaran terus carik barang tuh. Janganlah ingat semua kedai macam 7Eleven 24 jam membukak.

Mulut pandai menjawab menceceh iya ibu iya ibu buatnya tidak jugak. Entah apa lagi ler dia nak tunggu benda dah habis/jahanam/rosak baru dia nak bilang bila kita dah sampai (not that she doesnt know cara nak pakai tepon but she just being mulut banyak cakap, action hampehs). gitunya dia nih.

photo 3

begitulah Elba baru. Seperti biasa kalau tak rosak, memang ko takkan bertukar baru.  Sukalah jugak dengan kedai letrik nih, hari tu kita beli the stand fan yang macam cooler tuh, for one area rumah aku yang agak tak berapa berangin, dekat this A kedai  ngan B kedai mahal betul. Kat kedai yang nih , bagus. harganya reasonable. padahal product yang sama.

Esok lain bulannya, kita beli yang tv bracket or tv mounting kat dinding tuh. Selama ni mana der kita pakai bracket tv kat dinding tuh, selesa je letak kat tv, bukan 50inchi punya tv pung. Tapi tulah Zeeshan kalau tengok tv bukan main depan2 tv lagi matanya. so risau aku ngan matanya kang rosak ke sakit ke, hah pakailah stand tu, hook pepagi Sabtu, orang depa datang buatkan. Pun sib baiklah laki aku pi carik kat  kedai nih, termurah dari 2 kedai letrik kat BSP tuh.

Pastuh Elba dapur masak ni gak, pun termurah dari kedai yang 2 lagi satu tuh. Perbandingan harga adalah penting untuk kedai2 yang sering kita menjadi pelanggannya. Tapi tu lah, nak suruh aku sebut nenama kedai 2 ngan kedai murah ni publicly susah sket ler, quitely boleh le aku bilangkan….

Comment: 6

Amukan air @puspel !

 

image

BHarian’s news

 

image

as of today 9th, sudah 11 hari ye tiada air.

11 hari!!!

Kalau dah katanya sehingga Raya Cina, maknanya lagi sebulan. total up will be about 40days ++. Tiada air selama 40 hari, sebulan lebih!

Rumours said this is because of the political issue, air sengaja dihentikan supaya yang under ehem ehem akan beralih kepada uhuk uhuk. berpusing2. Kita rakyat jadi mangsa. Takde bantuan selain hantar Syabas tanks sekali jer sehari, adakalanya 2 kali, but jarang-jarang! I really don’t care pasal politik2 ni, just do what u suppose to do la, supply us the water!!!

Habis masa yang ada, berjam2 dengan menunggu air, amik angkut air, keluarkan air, susun air because Syabas failed to pump up the waters! Dei.. pump rosak ganti baru jelah!

Kuala Lumpur-20130109-00936

dan terbarunya memandangkan akan berlarutan lama lagi takde air nih, Syabas cuba untuk letak satu tanks untuk satu block, like my house condo tu selama ni 1 tank, memang menggilalah sekejapan je habis kan, sian kat block C lah coz depa paling jauh nak berjalan ke tank tuh. Today Syabas letak 3 tanks untuk each blocks and depa pump up the waters terus ke tangki block, so air akan kuor dari paip, kita boleh tadah direct dari rumah. instead of turun bawah. but tu lah, ikut nasib kolah kan berapa lama ko dapat air tuh. Till habis and depa kena keep on refilling the waters.

Kesianlah yang ngangkut air, bukan ajer yang lelaki2 berkudrat kuat, tapi orang tua, laki pompuan, budak2, semua kena turun amik air, like my case my laki and my big son lah dok ulang alik amik dari umah mak. Kita ada trolley nasib baik, and memang ramai pun terpaksa kuor duit beli trolley, beli air mineral minum beli bertong2, kat Tesco Taman Midah tu habis dah tong2 air, tinggal storage box jer, pun orang pakai jugak untuk simpan air. Sedih kami di sini. Macam dah darurat dek air.

Residents dan rakyat jadi marah, sangat2 marah! Ko nak suruh aku twit sapa, pucuk pimpinan utama pun aku dah panjangkan, mungkin kerna kita semut kecil.  Kalau aku semut merah, bisa ko kena tau!

SERIOUSLY, TAK MASUK AKAL LANGSUNG!!!

Comment: 31