VA

Fogging n Extra Class

imported-photos-00002

pagi itu aku dengo jer fogging tu berkeliaran kat VA, cecepat aku ajak gegirl berambus, tp apakan daya, rupanya fogging tu dah redah floor aku dulu. ha kau, ni depan umah aku. penuh umah berasap.

imported-photos-000031

pastu masuk je lam keter alamak, dengo lagi fogging tu berkeliaran, kitorg katup je pintu ha disemburnya pulak. tu gambo atas tu aku lam keter tau ngan gegirl kitorg dok nunggu clear sket asap tuh nak blah. ada lak kang kalo aku redah tetiba keter mari kiri kanan mau berdentum.

imported-photos-00005

skang nih aku anto gegirl seii..awal pagi tol gegirl kena kuor, abangnya sirman lak anto kan. amik turn. coz kalo aku anto abang mesti sampai waktu beratur, sungguhlah tidak molek attitude begitu. kekdahnya aku bersiap lambat. so kena switch anak. lgipun gegirl sangat suka mak nye anto x yah dia catwalk jejauh pi kat keter bapaknya.

agak lawak pagi smlm bila bebangun celik mata…

mommy, nak ikat tocang 2 lagi

lam seminggu sekali dia ada kelas mewarna, extra class untuk sapa yang berminat, tambah RM50 p/m, so since dia pun sangatlah champion mewarna, kami enrolled lah dia. the first day tuh aku lupa the extra class tuh, so bekal makan dia ngam2 utk makan pagi je lah when the loushi tepon

Puan, you want us to provide gegirl’s lunch?

oh no thanks, ai will arrange her lunch, her grandpa will send the lunch

jarak umah mak aku ngan kindy gegirl adalah tersangat dekat, so mak ajah aku suh lak pak aji antokan bekal nasi cucunya. bila dianto pass kat tangan cikgu. atuknya balik.

sampai umah petang tu aku tanya ler…tadi lunch makan apa?

gegirl x makan, loushi bagi nasi, mana boleh makan, mommy cakap jangan makan kalau loushi kasi

alahai, itukan atuk nenek yang bagik, yang ko tak makan napa

tapi loushi tak cakap pun atuk nenek yang kasi

from the back aku dengo….nenek yang buatkan lunch ko, napa le ko tak makan…….

sanggup dia berlapar tak makan. wpun dia kata tak lapar sebab dok galid ngan colouring kan…

pasnih aku kena remind dia banyak kali, nasi yang loushi bagi tu is bekalan dari tokneknya.

Comment: 32

Sebening Khamis…

ha korang tengok! apa dah jadik bilik ayo aku nih…

ngah2 aku sibuk masak, air x kuor. oh sudah. aku tepon jiran tetangga aku, umah depa pun x dak air..eii apehal plak nih. masa ni abang dah balik nak mandi takdak air so aku suh dia amik early dinner dulu, sambil aku abihkan satu lagi masakan.

later tuh abang dah abih makan, baru air kuor, sekali kelodak keladak ha ….

abang cakap ‘kenapa air ni jadi air kencing?’

iskk..tu air x bersih lagik lah nih

dia nak mandi pun x hingin

tunggu la kejap, biar air keladak2 ni kuor, adalah yang management dok buat ngan air paip kita nih

aku biarkan 5-10 min gak lah baru air ni jadik cantik balik…

just nice je lah kan…

ngah2 depa mengaji together with daniel, aku dinner lak ngan sirman, masuk dapur eh air x dak balik iskk….

kalau takdak air camne nak mandi pergi sekolah mommy?

kita pindah tidur umah nenek malam nih…

at last, kol 930 malam baru ada, alohai!!! dlm sejarah aku dok VA ni lam 3,4 taun kan…adalah 2 kali kot jadik gini, berbondong2 aku anak beranak pi lepak umah mak aku kalo x dak air. sama gak lah kalo umah makpak aku takdak air, depa bondong2 mai sini… :)

so tu lah pasalnya aku cam ribut taufan je malam tadik….hishh, macam2 lah management nih, dahlah ko nye maintainence fees paling mahal dalam kawasan sri permaisuri nih, ada je kerojer yang kowang buat tau!

anw kan aku cakap aku sakit tengkuk kan…

malam tadi aku pinjam lappy sirman, blogging dari sofa merah jer, aku cam x larat nak ngadap pc dari kedudukan yang la nih lar…(kes cuti lama, lebih 12 jam sehari mengadap pc kan, tu yang tengkuk aku cam tergeliat jer)…

wpun lappy dia bagak and lorat, aku pakai gak lah, nak bagi mudah keje blogging aku. tengkuk aku lak aku alas lapik ngan itu bantal, baru sedap…Dell kowang nih bila ler nak bagi aku mini lappy ek? yang kicik2 cam aku promote tu lah….

kena pi massage yer, nenantilah…nak rehat lu dari ngadap pc actually, ubat yang paling mujarab.

petang2 kang ada entry tajuk2 assignment for Guest Writer yer…

Comment: 33

Yang sakit yang sihat…

aku ulang alik kuor masuk x tau nak buat apa bila sirman demam…..so aku pun ajak kenit 2 tuh selongkar bilik pemenan gegirl, mana yang boleh pakai bagi kat anak2 buah aku yang lain, mana yang x boleh pakai, kasi buang, mana yang boleh simpan, 10% jer aku bg simpan :)

separuh jalan, tp nak ngangkut buang kat dusbtin room mak merah x kuasa, so aku biarkan. malamnya aku sambung semula buat sorang2, and siap cantik. tp ai x kuasa nak snap gambo coz sampah2 sarap lam bakul tu sume kena fifin lah tolakkan. aku suh sirman, dia dah ‘arrrr tak larat’

pastuh aku kebosanan ala2 x tau nak buat hapa, anak2 dah kena kidnapped dek adik aku, depa bawak jalan tp ujan so depa dok umah nenek, n sirman macam dah ok (macam jer tp tak ok) n aku ajak dia ke hero, coz aku dah muak makan beli. aku nak masak lah, asik beli jer naik bosan aku lauk pauk tu gak.

ada gerai kat2 ngan hajris tu kitrog bungkus n makan kat hajris though dia kata outside food not allowed, ah…aku beli air ko, jangan nak kemut x bagi aku makan kat situ plak. tapi sudahnya separuh pun x abih makan, aku masih lagi tak berapa selera makan, tekak still mual2…sirman pun sama gak.

n so after that beli barang2 basah kat hero, amik bebudak semula and sirman mintak maggi tomyam. maggi gak yang dia nak buat lapik perut, makan nasi hapa bagai x selera, ngan aku sekali tumpang makan sama.

ada aku beli manggis, 10 bijik, aku makan sorang2 kat dapur (kang kalo gegirl nampak, dia nak, batuk lagi kan….haruslah mak nye kena makan sorok2) teringin ko…tp 4 bijik jer yang cantik isinya, lelain tu masak sangat dah busuk. iskk, luar cantik je kulit ko, dalam lebur.

bila aku tak tidur siang ahad, rasa panjanggggggg jer siangku itu.

aku tak tau lah nak buat entry apa

so jadiklah entry nih

actually aku dah malas nak blog sementalah ujung2 tahun nih, aku rasa cam nak kurangkan sket entry….

Comment: 11

Red membosan…

aku kan 2 ari lepas bosan ya hamat, balik keje aku ajak fifin rombak sofa2 bagai…fifin dah arif, kalo mood aku nak merombak ha dia pun sama laju buat. ni asalnya perabot2 merah aku sblm ku rombak

lepas tuh jadik gini the top 2 photos. tapi x yahlah korang pening2 kepala nak carik bezaannya, dah semuanya merah camne korang nak agak2 kan…umah kecik mar, jadiklah pusing2 gitu jer. asalkan kemas tu paling penting lam tekak ai. kalo sepahhhhhhhhhhhhh, aku gigih suh kenit 2 orang tuh kemaskan balik coz kalo dulu bapaknya yang kuat buat sepah, tp pelan2 bapaknya dah kurang sket lah. ada pun aku jeling2 jer, mentang2 ada fifin.

entry red membosan untuk ari cuti kamis korang :)

Dalam nih pun Red gak, Hot is Red, The Star Online.

Comment: 10

White Vanilla

weekend baru nih, fifin dah mula mengecat grill….sirman pilih dari option yang korang cakapkan tu lah..

white vanilla kaler nya, gitu bih kuranglah

sungguh2 dia buat, ada lagi grill lain dia nak catkan, mesti cantikkan….

baru ni aku bagi gaji dia, aku naikkan lagi 50 sbb dia ada ngajar anak2 aku ngaji kan, tp dia x nak. dia cakap dia ngajar ngaji tu ikhlas x nak apa2 bayaran pun, tp aku putau balik cakap x pelah anggap je lah naik gaji, so dia pun happy. tp dia marah kalo aku cakap additional gaji tu utk mengaji. apa2 lah fin, asal kamu gembira, akak pun senang hati.

kita doakan wanita besi ini selamat sejahtera hidupnya yer…

Comment: 11