VA

King Koil!

musim berganti musim, anak bertambah2, wpun 2 je anak-anak aku kan, tp tak penah gak aku berganti tilam. apparently my tilam masa kawin tuh dulu bukan tilam canggih cap A+ whatever u call it lah, yang Ziana zain jadi duta pastu dpt bawak balik tilam free berkoyon2 gitu…

kawin dulu kitorg budget kat set bilik katil meja make up side table cupboard sume in quality lah. but for tilam, being tak kisah lah kan…katanya tak kisah. pdhal dahlah tak geti, asal ada tilam cukup sudah heheheheheh

after 8 yrs time to change to a new one…

aku dah snap gambo tilam lama yang dibaling tuh, tp sirman padamkan gambo tilam tuh. huh, sirman sirman….

img07280

setelah berhari2 aku bertapak sana sini pi kedai tilam, aku pun tak pikir panjang terus nak rembat satu. tp kalo dah berlaki bini, ko nak buat keputusan pun kena tunggu partner yang sorang lagi tu pulak tengok. bila dia nak tengoknya kena lah tunggu on our dating nite or weekend kan…

iskk..

beli tilam pun pusing2 gitu aku gak yang kena decide…

so after 2,3 kali pusing kedai tilam, kali ni sirman suh aku beli jugak wpun tak kronik sangat but aku dah excitedddddddddddddddddd!

img07283

15 years warranty, kang spring wayar tu putus, kasi tau orang king koil tuh nanti digantinya ke dia buat hapa x tau ler. the price is very reasonable,  aku pujuk rayu kenyit2 mata raba2 pipi aku yang kembung tuh kat apek tuh, dapat diskaun. n aku balik umah…baru aku parking ha kau tilam ku dah sampai!

orang suh datang kol 7! iskk….

ya sirman abang and gegirl, meh main ngan mommy lonjak2 atas tilam baru meh meh…

kita tengok

putus  idak spring tilam nih…

oh aku amik king koil brand nih sebab tilam abang pun brand nih gak. aku puas hati ngan tahap qualitynya so aku amik ler. sweet dream, ke dreamland  lak bezanya tambah 100 jer, tapi aku kedekut tak nak bayo lebih dah. hikss.

dah 2 malam tidur ngan kingkoil, dan 2 malam gak rasa macam tidur ngan ‘laki baru’ jer hiksss

lek aaa sirman, tilam jer aaa :)

Comment: 34

5 meters cable :)

img07217

ingat aunty yeli tak? my tailor…yang pastu aku promote dia kat sini berjela2 ramai korang anto baju kat dia…ha aku tak plan pun nak jumpa dia, aku nak pi beli kerang benornya. tp sudahnya kerang pun aku tak beli bila tengok q panjang. n aku teringat lam gobok bonet aku ada kain baju ela yang nak dianto kat dia utk dijahit. ye kain2 baju dari jakarta ye, sampai la ni tak anto2 lagik. aku anto skang bukan nak dipakai skang, tp leh pakai taun nih taun depan, n aku leh amik bape lai dulu yang aku nak pakai lah

amik sekali rap kang perkhhhhh!

aunty yeli ni pantang nampak aku, asal nampak je and bila aku pegang camera mulalah dia menyorok muka dia

she s so shy lah….

img07212

semua kain baju from jakarta, ada lagik yang aku x anto, tp next round aku nak bawak sekali anak beranak aku kat dia. coz kain baju melayu nak kena tempah dari skang, orang dah start anto for raya, some more adik aku nak kawin gak taun nih. so at least aku leh plan budget nak amik bape lai setiap bulan, kalau ko amik sekali rap 10 pasang ha kau pengsan lah nak membayo.

aku nye baju yang mahal gila ngan beads buat taun lepas tu kan, baru pakai sepasang jer hikss

lagi sepasang ntah bila lah nak pakai…udahlah mahal!

img07221

pastu aku sambung lak pi senheng kat umah aku. ni semua perjalanan lepas keje, aku tak terus balik aku pi singgah 3 tempat. benda nih kan patutnya bapak si budak2 tuh leh carikkan, tp sirman tu tak cam aku sangat. dia tu banyak bunyik sket, alasan dia banyak, penatlah, jem lah, x lalu situ lah, panaslah…wpun dari sejak tv baru tu dapat aku dah berdesing suh beli cable astro yang panjang, pun dia buat dek jer..

so pangai aku, ko tak jalan keje, biar aku yang buat.

btw tv 46 inci belah kiri bawah sekali tu kan, samsung brand harganya is 6 ribu lebih….jer. JER??

img07223

at my house area ada 2 kedai letrik, satu kedai letrik tuh baru bukak, betul2 sblh senheng tp dia x de cable panjang yang aku nak tuh, dia sendiri suh pi senheng, yakni jirang sblh dia huhuuuuuu

so berpandukan cakap tepon ngan sirman, aku suh la orang senheng ni kuorkan cable astro yang panjang2 tu hah, meh aku agak2 bape meter yang aku nak

sib baik aku tanya sirman cable hapa, aku ingatkan cable biasa tu jor.

img07219

yah itu dia cable astro, itu aku tak tau ye untuk umah bungalo nye panjang ko bergulung2 lagik, so aku suh dia ukur 5 meters aku agak2, ok kasi potong kerat!

satu meter 3 hinggit darab 5 jadik RM18! RM15 aarrrr

img07222

sekejapan lengchai nih sambungkan ngan muncung wayar tuh ai donno le apa namanya, terus aku amik bayo and blah. aku pi 3 tempat kat sekitar umah aku, aku sampai umah still sblm sirman and gegirl gak. aku ganti baju kejap terus ajak fifin bersilat kat hall, coz aku nak tuko design tv aku ngan susunan perabot tu pasal aku eager gak dptkan cable nih wpun laki aku agak suka bertunda kan…

dan antara sebab napa aku kena bersilat sblm sirman sampai, kang kalo dia sampai umah dulu dia x bagi kitorg buat tukar2 nih, dia suh tunda2 lagik, tp aku pakat dah ngan fifin, laju je kitorg buat main angkat2…

bila sirman balik kitorg masih lagi terbongkok2 tolak2 meja sofa sampai ‘u guys need my help ke?’

lagik mau tanya, tolong pasang cable nih…

baru best, asik cenggitu je tpt tv aku, skang aku leh pusing satu umah. yeszaaaa! ai likeee :)

oh gambo new design lam umah enggak ada, aku dah kecapitan.

lain taun lah ye aku tempek :)

Comment: 13

Fogging n Extra Class

imported-photos-00002

pagi itu aku dengo jer fogging tu berkeliaran kat VA, cecepat aku ajak gegirl berambus, tp apakan daya, rupanya fogging tu dah redah floor aku dulu. ha kau, ni depan umah aku. penuh umah berasap.

imported-photos-000031

pastu masuk je lam keter alamak, dengo lagi fogging tu berkeliaran, kitorg katup je pintu ha disemburnya pulak. tu gambo atas tu aku lam keter tau ngan gegirl kitorg dok nunggu clear sket asap tuh nak blah. ada lak kang kalo aku redah tetiba keter mari kiri kanan mau berdentum.

imported-photos-00005

skang nih aku anto gegirl seii..awal pagi tol gegirl kena kuor, abangnya sirman lak anto kan. amik turn. coz kalo aku anto abang mesti sampai waktu beratur, sungguhlah tidak molek attitude begitu. kekdahnya aku bersiap lambat. so kena switch anak. lgipun gegirl sangat suka mak nye anto x yah dia catwalk jejauh pi kat keter bapaknya.

agak lawak pagi smlm bila bebangun celik mata…

mommy, nak ikat tocang 2 lagi

lam seminggu sekali dia ada kelas mewarna, extra class untuk sapa yang berminat, tambah RM50 p/m, so since dia pun sangatlah champion mewarna, kami enrolled lah dia. the first day tuh aku lupa the extra class tuh, so bekal makan dia ngam2 utk makan pagi je lah when the loushi tepon

Puan, you want us to provide gegirl’s lunch?

oh no thanks, ai will arrange her lunch, her grandpa will send the lunch

jarak umah mak aku ngan kindy gegirl adalah tersangat dekat, so mak ajah aku suh lak pak aji antokan bekal nasi cucunya. bila dianto pass kat tangan cikgu. atuknya balik.

sampai umah petang tu aku tanya ler…tadi lunch makan apa?

gegirl x makan, loushi bagi nasi, mana boleh makan, mommy cakap jangan makan kalau loushi kasi

alahai, itukan atuk nenek yang bagik, yang ko tak makan napa

tapi loushi tak cakap pun atuk nenek yang kasi

from the back aku dengo….nenek yang buatkan lunch ko, napa le ko tak makan…….

sanggup dia berlapar tak makan. wpun dia kata tak lapar sebab dok galid ngan colouring kan…

pasnih aku kena remind dia banyak kali, nasi yang loushi bagi tu is bekalan dari tokneknya.

Comment: 32

Sebening Khamis…

ha korang tengok! apa dah jadik bilik ayo aku nih…

ngah2 aku sibuk masak, air x kuor. oh sudah. aku tepon jiran tetangga aku, umah depa pun x dak air..eii apehal plak nih. masa ni abang dah balik nak mandi takdak air so aku suh dia amik early dinner dulu, sambil aku abihkan satu lagi masakan.

later tuh abang dah abih makan, baru air kuor, sekali kelodak keladak ha ….

abang cakap ‘kenapa air ni jadi air kencing?’

iskk..tu air x bersih lagik lah nih

dia nak mandi pun x hingin

tunggu la kejap, biar air keladak2 ni kuor, adalah yang management dok buat ngan air paip kita nih

aku biarkan 5-10 min gak lah baru air ni jadik cantik balik…

just nice je lah kan…

ngah2 depa mengaji together with daniel, aku dinner lak ngan sirman, masuk dapur eh air x dak balik iskk….

kalau takdak air camne nak mandi pergi sekolah mommy?

kita pindah tidur umah nenek malam nih…

at last, kol 930 malam baru ada, alohai!!! dlm sejarah aku dok VA ni lam 3,4 taun kan…adalah 2 kali kot jadik gini, berbondong2 aku anak beranak pi lepak umah mak aku kalo x dak air. sama gak lah kalo umah makpak aku takdak air, depa bondong2 mai sini… :)

so tu lah pasalnya aku cam ribut taufan je malam tadik….hishh, macam2 lah management nih, dahlah ko nye maintainence fees paling mahal dalam kawasan sri permaisuri nih, ada je kerojer yang kowang buat tau!

anw kan aku cakap aku sakit tengkuk kan…

malam tadi aku pinjam lappy sirman, blogging dari sofa merah jer, aku cam x larat nak ngadap pc dari kedudukan yang la nih lar…(kes cuti lama, lebih 12 jam sehari mengadap pc kan, tu yang tengkuk aku cam tergeliat jer)…

wpun lappy dia bagak and lorat, aku pakai gak lah, nak bagi mudah keje blogging aku. tengkuk aku lak aku alas lapik ngan itu bantal, baru sedap…Dell kowang nih bila ler nak bagi aku mini lappy ek? yang kicik2 cam aku promote tu lah….

kena pi massage yer, nenantilah…nak rehat lu dari ngadap pc actually, ubat yang paling mujarab.

petang2 kang ada entry tajuk2 assignment for Guest Writer yer…

Comment: 33

Yang sakit yang sihat…

aku ulang alik kuor masuk x tau nak buat apa bila sirman demam…..so aku pun ajak kenit 2 tuh selongkar bilik pemenan gegirl, mana yang boleh pakai bagi kat anak2 buah aku yang lain, mana yang x boleh pakai, kasi buang, mana yang boleh simpan, 10% jer aku bg simpan :)

separuh jalan, tp nak ngangkut buang kat dusbtin room mak merah x kuasa, so aku biarkan. malamnya aku sambung semula buat sorang2, and siap cantik. tp ai x kuasa nak snap gambo coz sampah2 sarap lam bakul tu sume kena fifin lah tolakkan. aku suh sirman, dia dah ‘arrrr tak larat’

pastuh aku kebosanan ala2 x tau nak buat hapa, anak2 dah kena kidnapped dek adik aku, depa bawak jalan tp ujan so depa dok umah nenek, n sirman macam dah ok (macam jer tp tak ok) n aku ajak dia ke hero, coz aku dah muak makan beli. aku nak masak lah, asik beli jer naik bosan aku lauk pauk tu gak.

ada gerai kat2 ngan hajris tu kitrog bungkus n makan kat hajris though dia kata outside food not allowed, ah…aku beli air ko, jangan nak kemut x bagi aku makan kat situ plak. tapi sudahnya separuh pun x abih makan, aku masih lagi tak berapa selera makan, tekak still mual2…sirman pun sama gak.

n so after that beli barang2 basah kat hero, amik bebudak semula and sirman mintak maggi tomyam. maggi gak yang dia nak buat lapik perut, makan nasi hapa bagai x selera, ngan aku sekali tumpang makan sama.

ada aku beli manggis, 10 bijik, aku makan sorang2 kat dapur (kang kalo gegirl nampak, dia nak, batuk lagi kan….haruslah mak nye kena makan sorok2) teringin ko…tp 4 bijik jer yang cantik isinya, lelain tu masak sangat dah busuk. iskk, luar cantik je kulit ko, dalam lebur.

bila aku tak tidur siang ahad, rasa panjanggggggg jer siangku itu.

aku tak tau lah nak buat entry apa

so jadiklah entry nih

actually aku dah malas nak blog sementalah ujung2 tahun nih, aku rasa cam nak kurangkan sket entry….

Comment: 11