PC

Cheap keyboard…

image

i was tweeting bout getting a new kibod, to be used in my office. they do provide but have to wait like for a while gak, tapi aku malas nak on q. some more, aku nak pakai yang hok cheap2 one jer….so i got one from the BSP shop, dapat diskaun lagik. brand tah hape. the next day i brought to office, so excited sangat nak pakai. letih ko kadang2 pakai kibod lappy.

IMG22963

malangnya sebab aku tak cek bebetul, stand kibod aku nih alahai, tang kanannya takdak plak. ado tang kiri jer. so dah tak balance bila menaip. aku bukak and simpan balik lam kotak. sirman to send to the shop to get a new one. wpun murah, kalau urup kibod tu tercabut, warranty for 1 yr gak.  nak pakai yang wireless bagai tu bukan x mampu but sayang duit nak kuor beli memahal.

bukannya aku nak pakai kibod ni sepanjang masa, agak2 dah bosan pakailah kibod lappy plak. actually aku minat ngan rubber brand apatah,  siap ada kaler merah tu, but takleh nak pakai ngan kibod lain. kena lah mencarik lappy brand tu huii. satu keje heh. yang ado ni pun dah besar rahmat, i mean my personal HP laptop i got it from my few advertorials job with HP.

oh the cheap kibod ni as i said cheap, only RM28 :)

Comment: 7

Dunia maya the kiddos…

IMG19273

abang has very busy schedule, day and nite. sampaikan aku terpaksa off kan router pasal dia dok melenjan siang malam ngan internet. so now siang memang dia tak leh nak google ke games etcs, coz parents nya kerja kan. but at nite, he is allowed to touch the lappy.

since his Lenovo is sold off ody,tetap gak dia tak nak pakai PC dalam bilik dia. but shares the old HP with her sister.

IMG19328

or use mom’s PC, lagi puas mata dia leh tengok monitor besau katanya kan….

IMG19329

n gegirl biarpun hidupnya busy ngan cik Dora via games gak…

makan kerang harus wajib perlu…biarpun mak nya bising tak bagi makan dalam bilik, tapi demi Dora tercinta…..

IMG19337

abih kosong mangkuk kerang, dia buang sampah kerang dalam dustbin tapi dibiarnya kosong mangkuk bukan nak bawak ke kitchen. basuh tangan and sambung berDora kembali….

dulu bila mak ajah bising my 2 brothers asiklah dengan dunia computer dalam rumah, i told mom, actually kita patut glad they are at home, depan mata kita. rather than diorang dok kat luar, yang kita tak nampak akal panjang perbuatan budak2 tu…

Comment: 11

Not connected…

lama pulak takde update kan

pernah juga lam sejarah RM, tidak update satu hari suntuk, i mean sejak bape taun tah. dok ingat lah. but jarang tak update langsung in 1 day lah.

i was not connected to RM bcoz…

cpu aku yang berbunyik train ketapi tetiap malam since 1,2 weeks nih suddenly ngah aku main chess smlm boleh padam arwah terus. nak tanya sirman napa, kena penampo lah pulak, orang tu ngah tidur hikss. pas dia padam boleh dia buat bunyik komuter semput trut trut trut. pehal ko cpu weiii

so aku off kan je lah plug

boleh je aku online dari laptop, umah memang penuh wifi but again, aku ada hal.

bila aku cakap aku ada hal tak yah lah buat speculation, tak yah main agak2. aku memang ada hal. sedih gak kalau bila aku tak citer ada main tembak citer.

so pas maghrib baru boleh online

itu pasal ads Neslac pun lupa nak turun, bukan lupa tapi not connected to internet.

now cpu aku dah ok, sirman dah godam. aku tak tau napa lah, tp budak2 kat fb aritu kata mbe sebab kipas, eh jemah yang cakap pasal kipas cpu nih. skang cam ok jer dah. sirman ada bagi taklimat pasal cpu tp aku malas nak amik tau,dia bukak dia godek sembur2 mandrem bagai.

so alkisah begitulah saya sepanjang ahad.

Comment: 10

RM’s new Lenovo Ideapad S10-2 mini Lappy

IMG12241

kita jumpa kat MV petang nih…we buy Lenovo

ha? tak penah dengo pun brand tuh

tu lah asik ngan brand lain, Lenovo tak nak amik tau

worth to buy?

yes, either lenovo or toshiba, then only kita amik HP

IMG12245

aku smpai pun sangat lambat, sirman dah buat tawaf kat most of the shop in MV nih, 2nd floor ye kowng kot hangpa nak carik sama gak. he dah buat study pasal the mini dell since korang bagi idea komen lam my mini lappy’s entry arituh. thanks kat korang coz pasal korng sirman buat research gegila. nak suh aku buat research, haghammmmmmmmmm tak kuasa nak amik tau.

aku tak arif lah, lgpun ada laki yang datang from IT line, kenalah guna kuasa veto dia.

IMG12249

itam? merah mana?

merah takdak lah kak

iskk, bag dia merah ada tak?

pun tak de kak, the casing comes in pink and grey

IMG12250 IMG12251

pink pun pink lah…akan kutukar ganti casing tu lepas dah koyak rabak atau agak2 aku jemu nak pakai. abih satu floor tu satu2 kedai aku masuk carik casing merah, langsung tak dak! yg ado for 14″ nya size ajor. iskk, redha kan sajer.

IMG12248

part2 processor aku tak riuh, itu sirman punya hal. aku tu kibod ni sedap utk aku type. for 100wpm nya typing speed, kibod is so so important to me, aku tak bolehlah kalau dapat kibod yang macam mini dell dulu tuh. naik terlajak2 jari aku pi urup lain…

IMG12261

sambil sirman bincang wt Nick, aku jalan2 pusing dalam kedai, luor kedai pun aku jengah, tengok apo yang leh kugodam…itu external hard disc, dah lama nak amik, tp tak jugak amik2. kali nih sekali package sirman kaup sekali.

IMG12256

all these pun mini lappy gak, tp model lama…of cos sirman wants the new model. eh kalo model lam tuh dia jual 500hinggit, aku amikkk! tp harga beza ngan latest model hanya 100. we go for the best lah of cos.

IMG12254

wei Nick, ni ada merah!

itu model lama kak

ko nih, aku yang melayu pun pakai merah sana sini, kedai ko satu merah takdak, casing merah takdak, mouse merah tak dak

IMG12243

halohalooooo! makan ati ok tengok ini pc. bapak punya pc ni kau besor. idaman aku betullah nih. takpe kita target to buy that mbe di rumah CV pulak yer, and project2 akan datang. for the purpose of my blogging job, ini semua investments…

harganya jer RM4k. tak mahal kan tuh?

aku rasa lah tak mahal ngan capacity ke main bosar and macam-macam ado. nak buat tengk tv pun muleh sesajor.

IMG12258

letih tau kitorg masa nih…

udahlah kami nak cepat segera, baru dpt tu ada kematian…

gegas2 beli nih main tap tap tap campak, pilih..eh tu sirman yang bikin..

aku mengular sekitar tingkat 2 je.

IMG12259

the nice keyboard.

entry nih pun aku bikin dari mini Lenovo…

serious lah best than mini dell dulu…

mini dell tu agreement asal nak bg aku n the other bloggers, tp tak tau half way depa tarik balik. kalo bg percuma, aku amik je mini dell tuh, but udah katanya kena beli tp dpt discounted price kan, still aku enggak mau.

IMG12260

sirman ada buat upgrade on the RAM, asal was 1g, dia tambah jadi 2g. kasi kencang sket kan…standard lah kan apa barang pakai 1g kan…

IMG12262

segala mak nenek yang dibeli…

kat bawah kaki ko letak mini lenovo aku sirman wuiii…

panas hati je gue

IMG12274

balik umah dia buat le apa2 yang patut, kecik gilo kan, compared the laptop sblh tu…

tu ha kepala gegirl, dia sabar nunggu nak pakai harta mak nya. aku tak kuasalah nak belek lg, coz dia kena dload dulu apa2 yang patut wajib ada lam mini Lenovo tuh, kasik lagi kentang and kecang.

apa2 yang wajib kena ada tuh, harus didahulukan…

penting woo…

ni mini Lenovo, aku nya carik makan punya project mar…

untitled

sampai ckp bulan nih, ada promotion utk Lenovo S10-2 nih yer…jemput2 pi kat link nih tengok apa ada…

link tu aku bukak pun masa nak buat entry ni ha

korang kalo nak beli apa2 pc ke laptop ke netbook, dapatkan pandangan dari yang mahir. aku kaco budak ICT aku 2 hari, mintak dia nya pendapat, n of cos lah sirman yang decide mana satu aku harus amik.

ikut aku asal merah jer tak kisah

ha kan

ai m so not interested to know lah

benak aku dah penuh ngan blogging project

IMG12281

the original price of the mini Lenovo is RM1599

termasuk casing, n mouse. warranty 2 years.

tp kami upgrdekan RAM for 2g dah RM120

pastu ada barang2 tambahan lagik

IMG12278

2 things yang ditambah, external hard disc nih size 320gb, dapat kurang jadik RM270 – good bargain kan?

pastuh wireless card for pc bilik abang yang rosak, is RM65

diskaun 4 hinggit. total jadiklah RM2050

aku rasa berbaloilah…lgpun mmg dah agak2 nak beli mende2 cenggitu sumer

so just nice…

the external hard disc is for my home pc, dell, gambar je dah beribu2, so kena ada back upppp!

IMG12286

next week aku ada chess tournament

jadik aku segera mahu Java didload, nak main yahoo chess kau. dah setaun aku tak ngadap chess nih. nak menang ke nak kalah..bolehlah main chess lelaju cipan dr bilik dr balkoni dr toilet wuii….

alhamdulillah, dari blogging dapat merasa beli nih lagik. dulu ingat cukup dengan pc dell tu jer, tp aku perlukan lagik the mini for my movement.

Alo alo MAS, ticket Paris and Bali ai mana? aku ada blogging event nak cover nih…

oh yek, aku bwk mini Lenovo, sumbat lam hbag jer…hiks. sonang baituh. the battery dia sume aku letak lam bag merah make up aku, so the kak merah.

Comment: 25

Mini HP vs Mini Dell!!

IMG12111

a day  before, she berried me - babe, ai bought the mini HP!!

menci koo!

mak nangisssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss!

nak jugokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!

IMG12113

ringan tu mmg lah ringan, aku dulu buat testimonial maxis mini dell with internal broadband kan, so dah get used. aku antara nak satu antara 2 ni jer, either red mini dell or hp mini nih gak, tp bukan model liza, mine is either hp model 1100 or model hp mini 2140. price masih sama wt red mini dell RM1699

what happen to my bling bling?

hold on, have not decided yet, aku ada few days lagi to think bout the bling bling.

IMG12112

the best part of mini hp than mini dell is the kibod. kibod hp memang sejibik beso size sama macam kibod pc lappy kita. unlike mini dell, ya allah, kekekcik alam, for speed typist mmg sakit jiwalah pakai mini dell tuh. alo aku pun dah buat review on red mini dell, aku tau lah apa yang best apa yang tak best…

processing part for both, bih kurang sama jer, but sirman said, red mini dell lagi ada pangkat tinggi sket than the hp…some more it has red colour. hp tarak merah, itam melekat. but with model hp 2140 ado kaler silver gitu….

perkhhh

congratulations liza for your mini HP.

btw fyi, the hp 1000 liza ni dah discontinued, read here. they currently have model HP1100 and of course HP2140.

bley lupa nak amik gambo liza hiks..aku terpaku ngan mini hp dia tu pasalnya…

IMG12114

di persisiran belakang aku  jer, sama kecik ngan ehhehehe tetttttttttttt! wahh, jeles seii!  Why do ai need this gadget, aku nak luaskan pengembaraan blogging world ku….setiap taun kita perlu ambitious, and buying this is part of my blogging investment jugok. bling2 tu bukan investment, tp adiah utk diri sendiri, hasil dr blogging gak :)

so which  one yang korang choose?

1. Mini HP  model 1100? price RM1499 – details click here

2. Mini HP model 2140? price RM1699 – details click here

3. Red Mini Dell model ? price RM1699 – details click here

Drop the bling2 first, either with or without bling2, i will still have to take the mini lappy. bling2 is only an additional accessories, for the time being lah.

Sirman is using his power to influence me getting the No 3. Tapi aku bukak chance korang bagik aku idea pls?

No 1? No 2? or No 3? why and why?

Comment: 35