Holiday

Full of day 3…Langkawi

our 3rd day

kita nak cuti 3 hari kan, for Hari Wilayah, so pulun lah baca ni, a very long entry.

IMG_2362

very first thing kita buat di Langkawi on our 3rd day, kembali semula to cable car. kali ni Ima’s and family dah siap beratur awal pagi untuk beli tix, tak yah beratur pun. So aku and family datang joined later. Dengan Zeeshan tak mandi lagi, kita angkut dia bawak masuk kereta je, laki aku pecut lelaju coz takut le kan our time untuk naik ke atas terlepas lajak.

IMG_4514

the girls…IMG_2367

that day, our 3rd day was 29th December, Zeeshan’s birthday. His 4th birthday

IMG_2375sesambil tu beratur masuk le dalam ni jap layan macam 3D gak

 

IMG_4420

beratur tak panjang, macam semalam tu menggila sampai ke luar, ni dah ada tix so beratur kat atas nye je lah….pendek jer

IMG_2382

bergilir aku ngan RD and abang dukung adiknya yang ngah mood tidur2, udahlah lom mandi lagik tuh

IMG_2386

dari atas, hah kau, orang dah start beratur panjangnya lahai…ni rasanya baru lam kol 8lebih pagi

IMG_2392

bosan2 sambil beratur, kita wefie je yek

IMG_2399

Ima naik dulu coz dia 4 orang jer

IMG_2405

kemudian aman je bila kita dah naik nih….

IMG_2415

satu cable car tu kita the red family jer…

IMG_2422

happy birthday adik….

IMG_2440

adiknya tak minat nak amik gambar jadi biar mak kau sepam sini

IMG_2441

lighting pun cantikkk

IMG_2444

kita berenti kan 2 stations, turun dedua…

IMG_2450

the view….

IMG_4426

IMG_4431

IMG_4437

sampai atas nih hah bergambar le lagik…

IMG_4439

panorama

 

IMG_4452IMG_4453

angin kuat sedang2 jer…

IMG_4457

 Zeeshan ni kalau suh posing padang camera, jangan harappppppppppppppp le dia nak buat

IMG_4462

IMG_4481

IMG_4483

kat sini pung ado…dulu aku datang belum lagi ada kekunci love nih

IMG_4485

IMG_3492

Zeeshan dalam kain aku tuh…

IMG_3493IMG_3494IMG_3495

IMG_2461

IMG_2467

IMG_2471

IMG_2474

IMG_2489

IMG_2490

IMG_2492

gila mahal betul nak letak kunci love korang tuh…so sapa yang nak datang letak mangga love hangpa bawak le sendiri mangga korang, tak tau le depa bagi ke tak, melampau betul seketul tu harganya up to RM50, walaupun RM20 the termurah

 

IMG_3496

lepas tu abang ikut ima’s family pi bridge tuh….but aku ngan family aku left, tak rajin le nak turun pi bridge ni heh. nasib baik le tak ikut, lepas tu nak memanjatnya naik hahahaha sian memasing

IMG_2526

jadi kita berempat turun ke darat…sebelum tu ada le kita tunggu kat station atas tu tunggu depa kat bridge kan but macam buang masa je lagipun sejuk ler…nak menyorok dari sejuk tu takde portnya, baiklah turun balik ke darat

IMG_2547

IMG_2552

kami berempat jer

IMG_2568

shopping kat sini beli sehelai baju baru untuk birthday boy

IMG_4508

hah Zeeshand ah siap mandi bagai….dah bertukar salin. beli food kat sini dan kira brunch ler since paginya takde proper breakfast, mana sempat nak breakfast kat hotel

IMG_2581

payung kecik ni pun aku bawak gak dari KL

IMG_4516

cik adik kedek kedek

IMG_2598

kat darat tu kita pusing kejap, tunggu the boys nak main lagi seround of hoverboard

IMG_2637

kakak pun ikut sama abangnya main hoverboard nih

IMG_2650

Dah kemudiannya, kita pergi ke Makam Mahsuri. Part of the plan, kali ni pergi rasa macam lagi besar je tempat ni, dulu idok le besar ni masa kami datang…

 

IMG_2677

aku sorang je ler yang posing, lelain sibuk tengok binatang dalam kolam tu…Zeeshan tu kena dipegang kalau idak kang ada yang terjun dalam tuh

IMG_2694

Gegadis sunti

IMG_2697

suka gambar2 baju biru ni, dah patutnya dress biru tu pakai dengan caftan merah, or warna yang berlawanan, macam semalam tu dress merah ngan caftan merah kan. Tapi masalahnya aku beli caftan tu semuanya setiap malam sebelum nak pakai. Bukan beli sekali banyak, beli pun kat Chenang nun

IMG_2700

Sodap pakai caftan nih…pastuh dok sopan cenggini…puihh

IMG_2717

anak bandar yang tak kenal dengan rumah desa

IMG_2712

the bapak and abang dok membongkang kat pangkin bawah rumah tu, tidak ler depa nak naik….

IMG_2718

kukur kelapa…sempat gak dulu masa aku kekecik pakai benda nih

IMG_2731

kat sini, kipas tangan aku telah dijanamjanamkan oleh Zeeshan. grrrrr

IMG_2741

tak paham kenapa ada buaian kemain melawa sangat kat rumah kampung camni…maybe konon2 rumah ni ala2 pangkat besar lah tu tuannya.

IMG_2747

lawa rumah ni hoh…kayu dia pun..

IMG_2755

so kita habis2 pusing kat situ je lah…

IMG_2757

kan dah cakap takde nya Zeeshan nak pandang camera…

IMG_2761

the end for our Makam Mahsuri trip

IMG_2767

emm…dedekat situ, ada keai makan. so kita makan di situ and beli minyak gamat pun kat sini gak

IMG_2771

hah pekena laksa la goreng pisang ler…teh tarik bagai, Sedap ye naik buncit semuaaa

 

IMG_2782

next destination, the real shopping…

IMG_2790

hok nih aku amik, 2 ketui

IMG_2793

eh tetiba dah penuh bonet heheheeh…..

IMG_4532

ni part of dalam Makam Mahsuri nun

IMG_4533

geli mummy tengok ko kak pakai nih

IMG_4551

kipas Rizalman yang aku dapat dari beli baju dia, habis sudah janamjanam dek Zeeshan. ada je tangan dia mengumpilll

IMG_4555

punyalah dia tak nak gak pandang cameraaaa

IMG_4567

ler ada lagi gambar nih…

IMG_4568

hah quilt ni, aku amik 2 ketul. Sedap pakai woorr

IMG_4581

lalu lepas tu kita balik hotel, tetukar baju bagai, dan macam Abang kakak, my gf and anak2nya, naik nih untuk pi layan parasailing. Zeeshan and apaknya and laki Ima je yang tak pergi. Depa main air laut. Aku pulak, kat hotel, mandi, aku tak  seii ler nak join lelaut nih.

IMG_2797

lepas tu aku tengok depa kat beach takde, so aku jalan sorang2 kt Chenang. Aku pi balik kedai caftan tuh, ni hah kedainya, aku beli lagi the 3rd caftan. Gitu pasalnya…berulang 3 hari beli caftan kat sini

 

IMG_2805

Kemudiannya aku dok sorang2 kat sini, tepi beach, restaurant apa tah namanya…lapau, so order makan sorang. Tunggu depa kat laut tak gegeti nak naik ke darat…

IMG_2813

dah alang2 terus makan kat sini gak semuanya…dengan memasing dari basah kuyup sampai dah kering

IMG_2819

oh masa kat sini, laki aku panggil budak yang street singer tu, nyanyi ngan gitar tu, datang nyanyikan lagu birthday song for Zeeshan. Hari tu kan masih lagi birthday dia. Gambar semua gelap, dah memang gelap pun masa tu, ada video jer. Tersipu2 jer Zeeshan bila macam eh famousnya aku hari niiii

IMG_2848

lepas dah balik mandi bersiap, kita ke town again, mengulang shoppinggg

IMG_2851

baju aku pakai tuh, yang purple dalam tuh pun dari Langkawi tu gak aku beli, except yang putih tu to coverinaaa

IMG_2864

tak boleh nak shopping lelama sangat coz kedai pun dah nak tutup. Basically kita pergi semua Haji Ramli ler, Idaman Suri semua tu pergi, Langkawi Saga pun but si saga tu a bit pricey by singgit dari kekedai lain

IMG_2875

borong lagi chocolate….

IMG_2881

habis jer shopping sini, tu pun pasal depa dah nak tutup kedai, langsung kita ke Dataran Lang…lelepak minum

IMG_2885

Zeeshan yang dah longlai tidur….

lepak sini pun perut kenyang so kita order air minum, makan satay. bebudak borak2 sesama sendiri yang kami makpak cite2 ler hal deduluuuuuuuuuu…

Trip Langkawi kali ni, tenang aman dan best ler, menda2 yang aku nak beli pun dah terlisted beli gak. Another 2 more days then kita balik KL.

Seriously if i ever nak come back to Langkawi, of cos Insyallah. Mestilah nak…aku sukaaaaaaaaaaaaaa sangat Langkawi. Bukan takde periuk belanga kat rumah tu, tapi nak jugak membeliiinya kat sini kan. hiks..

Comment: 3

Day 2…9 of us.

IMG_1947

pagi ke dua di Langkawi…mak engkau make up dari dalam kereta yo. Apa ke artist yang ke main berentikan keter tepi jalan nak bagi bininya senang pakai mascara. Phuiii…baru kawin boleh ler kau kan. Hakak dah anak 3 ni takde nya laki aku nak berenti, buang tebiat namanya.

Kita breakfast pun kat hotel, pastu terus masuk kereta. Nak ke Cable Car.

IMG_1966

depan tu ada dinosaur replica, muka adik sebelah tu muncung coz crowded sangat and paneh….q untuk cable car OMG!!

IMG_1968

mata bertutup hah nak tunjuk the caftan yang beli dari Langkawi. Dress akak tu sleveless so pakai le ngan cardigan batik merah tu, patut ngan contrast colour but masa ni baru beli merah kan malamnya, Dah lepas tu baru aku beli kekaler lain…

 

IMG_1985

jadi kita settled up nagn beli tix cinemotion first. coz we were late untuk beratur cable car. Lagipun lambat baru dapat naiknya pun….

IMG_1988

napa aku rasa gegambar dalam ni kecik je yek….

IMG_1991

hah ini dalamnya, best gak tengok ni macam the 3D, belakang tu gang2 family frens aku ler

IMG_1996

dah tak leh nak naik cable car tu, kita pusing2 jer ler dalam tuh, banyak je benda boleh main and explore for kids…

IMG_4256

ini le dinosaurnya….suka je Zeeshan tengok, dah tentu le his fav binatang

IMG_4260

buggy ride ni untuk redah dalam hutan sungai dalamnya, ada gak depa naik

 

IMG_4261

mak engkau beratur tu hah, hujung ke pangkal….untuk beli tix cable car je pun. Dedulu aku pergi, naik gak cable car tapi tak le beratur menggila macam nih. Apa hal ler skang ni kena beratur macam ni, gamaknya dulu aku pergi tengah baru bukak kot. Aku sikit jer lagi nak willing bayar for express pass. But we gonna rugi about RM350 kot…wui banyak gak tuh…laki aku reluctant, my frens too..

IMG_4267

ada pun muka my bff’s and her family….depa just arrived that morning, sampai je depa breakfast dulu and terus kita jumpa kat sini. Sesama sampai and sesama pening pala nak beratur for cable car…

IMG_2004

so takpe, meh kita bagi ikan makan…

IMG_2012

gelap le pulak, aku punya ipon pakai privacy screen, so bila under sunlight macam ni memang tak nampak hapa, hitam gelap jadiknya, kena agak2 je. Tapi skang aku dah cabut the privacy screen, coz kedai yang aku biasa tukar screen protector aku tu dah running out of stock for privacy screen. jadi tempered glass biasa jer, hakak amik yang diamond. cantik gak, cuma tak privacy jer ler.

IMG_2023

kita buat flying fox lah. for Kakak and Zeeshan.

 

IMG_2034

first time si kecik ni nak experience buat solo flying fox

IMG_2040

kakak memang suka ler kan bebenda macam nih, Zeeshan pun nak ikut sama gak. so kita bagi dia merasa

IMG_2047

that s my boy, naik sorang2. tapi aku takdak le pulak videonya kat sini. nak upload kat utube ya allah bercintanyaaaa pemalas mak kau nak buat

IMG_2059

that s kakak…depa 2 orang je buat

IMG_2063

aku tunggu kat bawah, yang abang bapaknya tunggu kat hujung

IMG_1906

depa leh naik 2 kali sorang, lepas jer Zeeshan naik nik, ramai le mak pak lain beraturkan anak2 yang bebanya Zeeshan pun untuk merasa naik sama. Not bad lah, sonok dia naik. Harga untuk ni quite reasonable, kira tak mahal ler sangat pun, leh naik 2 kali gak tuh….

IMG_2064

kat sini tupperware makan Zeeshan yang aku bawak dari KL tercicir…ado tutupnya jooo

IMG_2083

hah tupperware yang Zeeshan pegang tu, cicir sini…kita menunggu abang main hoverboard

IMG_2090

paneh paneh dah hakak kat sini…

IMG_2092

my bff Ima, we have known each other since our day 1 kat ITM Jengka nun. So sakit masam busuk manis sedap sepak terajang our turun naik, sesama merasa ler…beza nikah kawin kami dulu pun 5 hari je pun…

IMG_2099

let the bapak2 do the discussion, meh kita dok bawah canopy nih, paneh berdenting hoh

IMG_2104

 Zeeshan ada menyorok somehwere, oh anak bujang Ima pun kat belakang tak nampak

IMG_2112

hah Zeeshan dok aim kan kereta ni, jadi naik le, buat action bagi dia merasa pegang steering tuh…

IMG_4272

eh gambar Zeeshan buat flying fox terlepas lagik sini

IMG_4278

2 beradik ni pun ada gak naik kuda hah…pusing2 situ gak.

IMG_4284

mak engkau dok sibuk amik gambar abang ko, kat sini le Zeeshan nak dok kat riba maknya…

IMG_4282

hah abang yang dok ketagih ngan hoverboard nih and dok bedek mintak seketul dari maknya, lom lagi aku bernafsu nak belikan. Ko kasi settle ko punya PT3 lah bang, baru kita cite panjang

IMG_4288

uncle sham melayan Zeeshan ngan menatang nih…tak gerak pun, bagi dia fefeelinggg

IMG_4292

tak abis lagi drama kereta nih, alah naik kereta ni sama je ngan macam keter kita biasa tu pun, kena ada lesen gak.

IMG_4296

yang ni pun ada rasanya depa naik

IMG_4306

oh ni dah dalam hutan, depa berempat je pergi naik benda ni, aku malas nak ikut ler, banyak bags2 anak beranak nak dijaga

IMG_4310

ada gajah mak kau….

IMG_4314

ada sungaiii

IMG_4322

hah ini the 8 of us, photographer must be abang

IMG_2122

benda ni yang depa naik

IMG_2128

driver tu dok ajak aku naik sama, muat jer. tapi aku tak nak ler. Pendek kata dalam semua benda yang depa dok naik main, satu tu jer  yang aku main, alah tengok 3D dalam cinemotion tuh

IMG_2133

kami the penjaga bags…

IMG_2136

nak masuk tengok gajah ke tiger…sorang RM10 kalau tak silap. pastu nak naik gajah RM100, tercekik dengar. hahaha tak yah ler. apahal ler mahal benau naik gajah kat Malaysia nih, kat Siam nun takde le mahal gini…

IMG_2138

so kita peposing depan entrance udah

IMG_2140

dan jugak depan rimau replica tu

IMG_2144

rasanya about half day kita kat sini, nak kena gerak gi tempat lain pulak, esok misi kembali pepagik buta to buy the cable car tix

IMG_2154

adik yang dah membongkang….nak angkat bangun luruskan badan dia pun daia tak bagi, dia turun balik, sukatik mung ler

IMG_4328

jumpa first gerai for our late lunch…makan….

IMG_4330

dan kemudian sambung ke gocart pulak….ini kereta kekecik ni untuk Damia, Kakak and Johan

IMG_2158

mereka yang terlibat dalam project gocart….the bertudungs kena pakai jacket hitam tu coz takut tudung termasuk engine ke hapa gitu ler….

IMG_2171

that s my man

IMG_2190

while aku tunggu dalam kereta, jap2 kuor masuk amik gambar video for them. coz Zeeshan masih lagi mentidur…depa siap main 2 rounds tu, kasi pulun le korang.

IMG_2199

dan penutup petang kami makan laksa again di airport Langkawi nun…kali ni gerai lain pulak. Coz member aku kan baru sampai paginya jadi belum dapat lagi merasa laksa…

IMG_2210

at this hour Zeeshan dah bangun and dia pun dah jadi pencinta laksa too.

IMG_2216

hah main le komeeee

IMG_2222

the parentsss

IMG_2226

the 5 kiddos

IMG_2234

lepas je makan laksa tu terus kita balik hotel. solat bagai and sambung ke beach. Depa le yang pi beach, aku mandi siap coz aku takkan mandi mandanya ler….kemudian tu baru aku join depa

IMG_2239

hah tu our hotel, memang just depan beach kat Chenang nun…ada gak dapat hotel lain but itu kena naik kereta la bagai, tak nak le kan, kita nak bukak pintu je terus terjun tiruk kat laut nun

IMG_2241

the maks2 jaga barang lagikkk

IMG_2255

sakan korang yek berlompat bagai

IMG_2266

Zeeshan dah lencun ngan mandi laut, dia selamba je pi approached the boys nih, main sesama. Budak 2 orang ni memang le duduk belakang aku, bapaknya sebelum tu ada sama depa, lepas tuh bapaknya pi naik banana boat (with my family too), tinggalkan anak 2 orang camni jer. Hish dulu arabian tinggalkan anak depa suh aku laki bini jaga, ini lagi, tak suruh tak tinggal pesan, letak je anak 2 orang cenggini.

IMG_2273

so the gangs pi naik banana boat lah. Zeeshan is not allowed to join, elok gak la dia main sands…

IMG_2275

the wet and the dry

IMG_2278

punya le Ima amikkan gambar ni katanya ko tengok cantik je gambar ko ngan ligthing kat belakang ko tuh

IMG_2299

malamnya kita dinner kat hujung Chenang, not really recommended kedai nih…malam ni gak kita celebrate birthday Zeeshan. ada plak kebetulan kedai Sec receipe so kita beli le 2 slice untuk makan tiup reramai…

IMG_2307

yeap so true…

IMG_2312

sambung lagi jalan2 chenang

IMG_4344

eh terlepas lagi gambar masa depa kat beach

IMG_4351

syoknya mandi…aku tak kenakan pun langsung kaki or badan aku kat air laut hahahah

IMG_4380

dedulu penakut ngan air laut, skang dia ler bintang

IMG_4389

splashh

IMG_4388

nasib baik gak  masa depa semua naik banana boat dia tak perasan dok main sands ngan budak2 2 beradik lain tu kan…

 

IMG_2313

tangan penuh, hah memang menyopping gak nih

IMG_2318

ini dah merata2. ada one time tu kita tunggu kat sini lamaa, coz member aku pi crosed the road carik dress ke hapa tah…

IMG_2331

macam kena jer kiri kanan tu kuning, sah menunggu mak hangpa menyopping ler nih

IMG_2338

to capture all 5, memang siksa le kalau dah Zeeshan buat muka macam tak nak tu kan

IMG_2341

aku ada beli lagi cardigan yang macam merah tu satu lagik, but kaler lain, 3 hari berturut2 aku berulang kedai yang sama beli berlainan coz rasa best sedap sangat…

 

IMG_2351

the 9 of us…end of our day 2 in Langkawi, and day 1 for our frens too. Esoknya pagi2 depa akan pi beratur kat cable car (since depa takde anak kecik macam Zeeshan tu kan), and memang alhamdulillah dapat le pun. Cuma dia punya pagi tu and bersiap memang charlie chaplin habis…

Sok sok kita pi day 3 pulaklah…tak lama lagi pun, 5 hari je kat sini.

Comment: 3

The Langkawi…

IMG_1638

Dalam taxi kitaaaaaa….

tu dia cerita sebulan lebih lepas baru nak kuor. better late then never. Semua pun cite lambat kuor. Macam pilot je mak kau, saja dengo apa le lagu yang anak2 remaja dengar la ni, best dia punya headphone ni coz Bluetooth kan. Kakak nak satu gak, tapi tak sesampai lagi, pastu tak nak besar bagak macam abang pakai nih…

IMG_1672

Lena kakak tidur, yang budak kecik tu dari dok depan pindah ke belakang…make up aku ni semua all done dari dalam taxi ni. Fav taxi laki aku, bila travel ke hapa dia memang panggil abang ni, tapi apakah pi Subang Airport pun boleh sesat terlepas jalan. Tu ler borak2 lagik….

IMG_1675

our flight was supposed to be in the morning but pastu re-timed to awal petang. haih…banyak buang masa jer, patut noon dah sampai jadi petang gak baru bertolaknya.

IMG_4146

panjang kaki ko yek dik, baju ni tak boleh pakai dah, kocik dah. Dah boleh bagi orang or the cousin ko jer dik

IMG_4179

dia bengang betul aku cabut kasut aku, bersungguh dia suh aku pakai gak kasut

IMG_4184

kami amik Fire Fly dari Subang Airport. aku memang suka fly dari Subang ler, selain dekat, tak besau pun ye, jalan pendek jer hahahaa…murah dah tentu ler. Jadi masa aku bayau tix ni, i think 1 month before tu kot, the FF was among the cheapest but kalau balik aku amik Malindo coz kalau sama FF akan lebih mahal. Kena pandai main kekira kat flights nih.

IMG_4189

Ok ler, Enrich points pun boleh collect gak dari FF. In fact aku transfer semua miles of my family to me so aku leh redeem. Jadi tak le mencekik sangat bila bayar flights.

IMG_1830

Lepak kat food court earlier, tak makan dari sini pun coz aku awalnya ada buat nasi goreng and spagheti, so kita dah bungkus tapau jadi makan dalam ni ler. Bekal tupperware pun siap aku bawak gak, sudu garpu segala, cuma order air je kat sini.

IMG_1696

gambar2 ada banyak beza coz some kita pakai handphone baru abang, the Zenfone2 Laser. Best features.

IMG_1712

jadi dah beranak 5 ni, sorang tak boleh le dok sederet kalau aircraft kecik camni, abang kena le dok belakang tapi dapat window. After all semua pun tidurrrr kecuali aku ngan laki aku ler. but rasanya aku pun ada lelap kejap ler…

IMG_1719

adik nya request nak duduk kat window with kakak…

IMG_1737

wanna show my gold gold accessories…kihkihhh

IMG_3905

ni hp sapa le ni, abis burst muka mak kau

IMG_1749

kakak pun boleh sambung lagi tidur, with adiknya…botol air Zeeshan tu,hari ke3 kot, tertinggal di Kota Langkawi..

 

 

IMG_1768

tadi lipstick agak burgundy, so aku tone down sikit, kaler light a bit lar

IMG_1884

udah sampekkkk….kojap yoo

IMG_1880

lepas buat urusan kat counter for our kereta sewa yang aku dah booked awal2, baru kita berjalan ler. Aku booked 2 kereta, 1 for my gf and her family (they will arrive the next day nya).

IMG_1780

ini keretanya, murah jer, RM100 dapat per day. walaupun 5 hari but kira 4 days gak, so RM400 lah.

sama jugak dengan harga kereta kawan aku. Trip ni boleh kata semua 9 orang, aku sorang yang managedkan, dari hotel transport dan maknek lain…

esoknya baru nak pergi baru laki aku tanya, eh kita dok mana?

bukan dia jer, kawan aku pun sama…eh apa nama hotel?

grrrr

IMG_4196

 dan apa lagik, kita terus makan laksa langkawi kat tepi beach near airport tuh… untuk pertama kalinya Zeeshan pun makan laksa dan he lovesssssssss it so much.

IMG_1877

dan secara rasminya di Langkawi aku langgar semua diet. Mulut laki aku, tak yah ler nak diet, bantai jer la makan, balik KL tu kang sambung le diet awak tu

IMG_4200

sedap le laksanya….bertambah2 ler coz Zeeshan dok pau kitorang punya je kan, berjaya gak dia jadi peminat laksa, so complete dah. Aku kena belajar buat laksa le pasnih hahahaha hakak tak geti dik non lelaksa ni semua

IMG_1881

 abang ko cabut beautician apps dari camera ko tuh, mak tak suka ler. pakai original sudah. Ler mami, dia default la, ok cabut default apps yg camni, tak orig.

IMG_4206

the boys…

abis dia dok lunyai main pasir tu tau, budak bandar pantang nampak pasir laut, harus le main kan. tu pun sket sket dia dok nak ke laut

IMG_1794

dan makanya, takkan nak terus balik hotel pulak…harus pergi buat lawatan muhibbah, setelah last datang sini pun was 5 years ago…

IMG_1805

aku riki2 dulu, dah memang nak beli periuk belanga set bagai tapi check2 le harganya jap…

IMG_1810

most of sebelah aku tu, Tefal brand, aku borong :)

IMG_1811

Kakak jadi assistant aku, amik gambar items + harga…

IMG_1815

kak, mummy nak stand ni jer kak, mummy tak nak senduk2 ni…

IMG_1818

mana ada jual asing mummy, beli je lah satu set nihhh

IMG_1823

hah rambang kau!

IMG_1856

ok ini aku ada beli, masa hari yang hujung2….buat letak our daily roti/kuih2…dah selamat pakai pun!

IMG_1833

ini cantik tapi kalau buat untuk kuih raya tak guna gak coz masuk angin….

IMG_1837

panorama

IMG_1838 (2)

kak amik ni, back up plan kita if kita tak jumpa gak stand yang mummy nak tu kayy

IMG_1866

cantik, aku amik tapi not the sets. aku amik the quilt jer…2 bijik. but not this date lah, hari lain aku borong..

coz skang pun bonet tak muat hahahaa…kita kan baru sampai, mana dengna luggage penuh santak siap letak kat dalam kereta pun ada. all 4 of us dok kat belakang ok! luggage satu kat depan

IMG_1844

towels, tak bagus, yang aku beli kat AEON tu gak molek. air tak telap langsung. All SAs dok cakap bagus bagus tu, cong sangat heh

IMG_1847

 ammi, nakkkkkkkkkkkkkkkk

kat Hj Ismail, dia selamba jeeee amik dari display racks tu

IMG_4212

 since kita kat Langkawi ni, dah memang for his birthday too, jadi amiklah dik…take one. harga pun tak mahal sangat, rasa dalam RM30-RM35, kalau kat KL Ni berat bagak macam ni mau RM200 hahahaaa

 

IMG_1867

 alright, kita survey sini pulak. aku amik ni gak but not this one, lagi besau,yang harga RM320 kalau tak silap. Itu nak buat rebus ketupat kahkahkah….laki aku cakap start taun ni dia tak nak nasi impit, nak buat ketupat!

IMG_4219

sambil aku window shop dengan lelain, adik dok tepi2 tu main Panda VS Dinosaurs

IMG_1856 (2)

senyum mak kau yekkk dapat pi Langkawi

IMG_1858

well kat sini yeap we bought the choc….cannot help ler nak tunggu hari2 lain, borong dulu

IMG_1865

happy boy with his giant dinosaur

IMG_1868

bilik pun besar, 2 kingsize beds, for family of 5 macam kita ni. Ruang kanan luas, letak segala mala luggages and barang belian di situ gak, solat pun kat situ gak. TV channels biasa2 jer yang dapat, pun boleh….

IMG_1885 (2)

kulu kilir dia membawak binatang dia nihhh

IMG_1904

banyak2 port kat sini yang dia nak amik gambar, aku tak tahan dengan bau longkang dari lapik ijau tu…busukkkk

IMG_1910

we jalan2 malam tu, dinner pun depan hotel jer…tak kuorkan kereta…

IMG_1914

terus maknya beli the batik cardigan nih…fefeeling leh pakai kat beach gitu kan…or buat cover bila pakai dengan sleveless top/dress

IMG_1911

kat kedai ni le aku beli, RM30 but kalau ujung2 lagi ada jual at RM20. Kedai ni je aku repeat 3 kali pergi beli untuk 3 hari hahahaaa

IMG_1919

sambil lepak tetanya kat kedai belakang tu, kakak nak buat henna…she s been asking lama gak nak buat ni, tapi kat KL specially downtown tu, orangnya panjang je beratur. lagipun kena cepat hilangkan coz dia sekolah, mana boleh ada inai2 macam ni.

IMG_4226

cardigan hitam aku yang dah jadi harta kakak

IMG_4230

so kakak buat satu lah, untuk lepas gian dia. while aku dok carik gambar2 untuk project kita 4,5 hari kat situ, hantar kat member aku yang will arrive the next day…

IMG_4237

dan budak henna bagi percuma untuk inaikan Zeeshan. as dia melorat nak gak ada macam kakaknya…so kita tulis situ Z for Zeeshan

IMG_4241

sonoknyaaaa, lorat btol ko kan dik

IMG_4249

yeap…sorang dapat bunga, sorang dapat Z and ada bunga sikit kot tepinya…lepas bape hari dah hilang hahaha…ok ler tu, RM10 kot buat untuk kakak tu, adiknya percuma jer.

aku dok kat Chenang, hotel semua pun aku carik sendiri. Nanti aku cite part hotel, if ada yang nak buat reference ler, kami pun dah pergi Langkawi banyak kali cuma kali ni pergi dah lama sangat sejak last trip was 2011.

Really tempat yang aku nak sangat pergi, since setaun lebih lepas kita dok concentrate buat rumah. Dan plan nak ke Hong Kong sekali lagi gagal coz harga menjunam mahal!! Dah kalau ko book lambat memanglah harganya mahal. So insyallah taun nih, aku dah plan nak book awal, if ada rezeki lebih. Lagi tinggi naik umur anak2 aku lagi tinggi le fees, tapi chances for Zeeshan untuk main benda2 yang for his height pun ok ler sket, tu je untungnya.

Actually memana pun, bebudak suka jer…asal janji pada kakak tu ler, dia tak nak pergi yang too winter sangat, macam Korea dulu tu, tak tahan depa sejuk bebonar. sejuk biasa takper ler, ni sampai berlapis2, gigil2 kat luar, bibir sampai kering, hahahahaha, korang dah besar, apalah sangat winter tu kan hiks..

 

Comment: 6

21 District, the Sungai and the Aurat…

when you have 2 big kids and sorang tu terkial2 nak catch up abang kakak punya style, yang kecik memang kalah ler kan. It was almost 2 months school holidays (for abang about 2 months coz of SPM kat sekolahnya so dia cuti awal).

Jadi they had a very long list, to go there to do this macam2 lah, siap ngan entrance fees pun sama depa dah siap googlekan too.

Jadi semua tu bergantung pada makpaknya punya time table gak, but since I pun start cuti lambat but bapaknya dah started awal, jadi some tu depa pergi ngan bapaknya ler.

Ada tu depa pergi dengan the cousins sahaja, without the parents.  Depa tu means abang kakak ye, tak terlibat Zeeshan langsung, he kan my bag tangan, so tak boleh ler nak sembarang ngekor. Unless if bapaknya ada, ha tu diff case.

IMG_3986

at one of their wishes to do/go pun is this District 21. Ice Skating depan  District 21 tu dah berulang sangat depa pergi, so dok aim kan ni pulak, ok ler, kita laksanakan. But the entrance fees agak mahal, RM75 per pax. Tak kira ler umur anak korang berapa. Tu pasal kita agak reluctant ler dulu2 nak pergi, but ni since depa kan ada gaji memasing, so depa bayar sendiri but depa bayar sorang RM50 jer. Lagi RM25 each, kita tambahkan. Makan pun bapaknya coveredkan.

Jadi ler, dapat gak merasa sekali masuk. Itupun depa cakap bolehlah, pasni tak yah dah nak riuh masuk sini, dah tried everything.

IMG_3998

aku tak pergi pun, patutnya RD hantar je (Zeeshan pun ngekor), let them enjoy berdua, but pastu laki aku pun masuk sama, but dia bayar yang tengok dari side je ler, RM10, together with Zeeshan. Sampai sudah bapaknya tunggu sampai depa habis.

Tu pasal aku tak pergi, berjam2 kat sini, ada 2 sebab yang aku tak pergi, satu banyak hal kerja rumah nak membuat. Keduanya, dah kalau sampai sini, kompem le aku akan menyoppinggggggggggggg!! Jadi laki aku pun tak galakkan aku ngekor, hahahhaa….Reason ke 2 tu yang dia ngeri sikit.

District 21 is located at the IOI City Mall Putrajaya nun, hah memang tempat aku nak menyopping le kan.

IMG_4010

Memacam activities ler depa buat lam nih, adik tak berapa bosan sangat…

IMG_4016

coz for adik, dia boleh memain lam nih ler. tapi takat bape lama pun nak main lam nih kan, hati dia gundah jer tengok abang kakak dok main jumping terbang bagai…sentap ek dik.

IMG_4019

sodap yo kakak main nih? best lah mami, dapat gak merasa amende yang mahal sangat sampai RM75 dalam nih hehehheee

IMG_4029

ha kemain tinggi abang kau

IMG_4034

kira biasa depa buat outdoor, ni indoor pulak le kan

IMG_4038

break time, aku memang ada bekalkan mee goreng. Bila depa hantar gambar ni, hamboih ada maggi in a cup, ada jual situ lah ni! Kalau dengan aku memang takkan dapat maggi ni, dengan bapaknya dapat korang mintak yek…

IMG_4049

1,2 goooooooo

IMG_4054

wall climbing, of cos abangnya menang, kaki dia kan berguna sangat for this activity. Aku suh masuk lompat galah ke lompat jauh ko tak nak….ko panjang bang oi, berguna sangat tau.

IMG_4061

dan adiknya pun tidur lena…..nasib baik le bawak stroller. Anak aku ni dah besar 4 taun tapi ada kat mana ke aku baca komen ‘oi anak ko dah besar dok stroller lagi ke’ komen ni bukan tuju kat aku, kat anak celebrity mana tah.

Sebenarnya, stroller bukan sahaja untuk baby toddler pakai, tapi as long as up to 15kgs (depends on which stroller, or depends on the weight kgs tu ler), tak kisah pun pakai. Macam kes Zeeshan ni, dia kalau tengok tempat tu besar and kena berjalan, kompem dia akan mintak ‘troi’ (berdukung).

Kalau dah kena troi tu sapa mangsanya, kami berempat ler, biasanya RD and Abang. Penat worrr dokong lelama…so pakai le stroller.

But kalau dia datang active nak berjalan tu, stroller tu pun dia tak nak naik, dia sendiri yang tolak, and u can use the pram untuk letak shopping bags kau (that s what I did bila travel either dalam negeri or luar negeri).

Ko dah beli memahal stroller, pakai je le sampai lebam, apa nak sibukkan, bukan orang yang komen tu yang dukung anak kau kan. Dukung bukan main sekejap2, buatnya dia tidur ha macam ni, larat nak dukung berjam2?

IMG_4072

Well other than indoor, the next day nya kot, depa pergi pulak masuk hutan. Masa ni pun aku kerja gak. Laki aku angkut the 3 kids (dah siap bekal2 dari rumah gak, ada yang aku dah masak ada yang Mak Ajah masakkan too), pastu pi rumah kakak aku, amik the 2 kids pulak, dan segala maknek tikar food lagi.

Hah berkelah le korang kat sini.

IMG_4076

wui sejuk airnya….aku tengok pun dah terbayang sejuknya heh. Depa boleh  mintak nak pergi lagi, hish…mana boleh selalu. Sini pun depa spent berjam2, ada dalam 5 jam gak lah.

IMG_4084

tingginya waterfall ni. I told the kids, dulu mami pi waterfall masa darjah 6, pastu panjat waterfall gini ler, sekali tergelincir, terantuk pala kat batu2 waterfall tu. Tak perasan pun ada darah, tetiba kawan2 jerit, oi darah darah kat muka ko banyaknyaaaaaaaaaaaaaa. Bertobek dah dahi aku. Sampai skang ni ada tobeknya. hahahaha…. Ngamuk aji bakar, cikgu tak bawak pi klinik.

Jadi kalau pergi waterfall selepas2 itu, aku dah tak sanggup nak panjat kat batu2 gini, phobia.

IMG_4088

So RD masa ni, dia sorang je adult, entertained 5 orang kekanak.  Their age as of 2015: 14, 13, 11, 9 and 4 years old. Bagus punya bapak/ bapak sedara. kihkihkih…..

IMG_4103

Zeeshan dah siap sedia, pun abang kakak and the cousins tak gegeti nak naik ke darat hoh!!

IMG_4105

sejuk adiknya….kalau aku memang akan duduk tepi je ler, sesilap aku tidur hahahaha…yang pi sungai kat janda baik tu pun aku rajin letak kaki jer, tu pun dah kematu. Zezaman hakak dok berendam dalam air sungai ni dah long gone…

Ini Sungai Gabai by the way. Masa tu risau gak dengar ada kes yang 5 beranak mati coz of the air pusar ke air pusing tu kan but bukanlah kat sini kejadian tu. But tawakal, insyallah. They had planned this and so looking forward. Tapi banyak le aku pesan kat anak2, kat laki aku gak, agak2 nampak langit kelam, cecepat naik darat and blah. Agak2 hati tak sedap pun, tolong pack up and tinggalkan the place. Mak mak, pesanan beribu.

IMG_4134

Oh malam Maulud Nabi, both father and son went to Masjid kat depan rumah gak, ada ceramah Maulidur Rasul. Ini je gambar yang ada pun, adik bongsu aku yang pakai jubah putih tu hah, with Abang too.  Malas nak tunjuk gambar ni bercerita tapi yang mulut mengata amboi ke main pi sana sini, Maulud Nabi ko buat apa? hah mulutt…cabai nak?

Recently to start of my 2016, i received one harsh comment (dah lama gilerrrrrrrrrrr sangat tak dapat komen jaki kondem macam ni), saying that ai tak jaga aurat kakak my daughter yang bertudung.

Ms Bidaah, read this carefully.

1. Yes, i belum lagi bertudung litup etcs, aurat ai masih belum berjaga. Yes true. Noted, satu dunia pun tau.

2. Anak dara aku yang berumur 11 tahun tu, memang dah bertudung. Betul. FYI, sejak umur dia 9 taun lagi. Dan kemudian at age 10 years old, she wants to wear it all the time, even keluar rumah pun.

3. My anak dara tu, yang umur 11 tahun tu, belum lagi akil baligh. BELUM!!! Jadi at times dia akan rasa tak nak pakai tudung seperti contoh event berwater2 macam ni, kami izinkan. Coz dia belum BALIGH.

4. Dan ada gambar2 di dalam rumah pun, ai letak di sini or in my social medias, dalam keadaannya tidak bertudung. Coz once again, Kakak belum BALIGH.

5. Do i have to repeat the 1-4 again? Kenapa aku masih izinkan gambarnya tidak bertudung diposted di sini?  Kakak belum baligh!!! Lepas ni kalau ko tengok aku dah tak letak gambar kakak sangat, semua tu dalam blog/social medias, means dia dah datang bulan ler. Pahe dok?

I wont be posting anyone punya gambar yang bertudung tapi ai tersnap waktu depa tak bertudung/tutup aurat and put dalam nih. Gambar mak aku, mak mertua aku, ipar duai aku, my adik beradik yang tido baring tak bertutup aurat tu mana aku jaja dalam ni. Hish…inikan pulak anak aku sendiri.

You can judge me, easily,  up to you. But aku kakikan ko gak kalau ko nak mengata2 anak orang, she s innocent. As for me untuk bila datangnya waktu itu… doakan jer lah, insyallah.

Hah garang aku arini. Ko pun start 2016 dengan komen macam tu, gamaknya penuh sarat bahu kiri kau dok mengata2 mencarik salah orang kan? Baru 1,2 hari 2016 ko dah membantai, dasyat ko punya new year resolution ye Miss Bidaah.

Comment: 6

Penang Kul horeyh!

I had to skip 2 nites punya cerita also whole Saturday’s story. Tak boleh keluar blog. Privacy.

Dan dang dang, masa untuk balik KL.

Ok ler tu, aku dah covered cerita untuk 3D museums/art street. Leh refer kat situ yek if u plan to come down to Penang. The Sunday, we have to come back KL le, bape lama lagi nak duduk, 4 hari dah pun. Soknya sekolah. Lam kol 11 gak lah kita keluar hotel. Singgah lagi ke Feringgi, makan lagi laksa bebudak nih. Gerai lain pulak.

 

IMG_3451

Up ngan nasi ayam, of cos for kecik aku tu le kan. ada laicikang gak. aku siap suh budak tu tambah lagi nuts lam tu. keruk kerak! sodapnya lahai…

IMG_3446

pesen kat Penang memang, telur letak dalam mangkuk so ko kopek le sendiri nak letak bape banyak pun dalam laksa kau. yek yek? rasanya begitulah coz dah banyak gerai kita pi tiap kali kat Penang memang camtuh. Kalau kat KL dah sesiap kan letak half egg tuh. Sebijik le sedap! cuti sekolah nanti aku ngan Kakak nak belajar buat laksa plak lah hahahaha

ai is tak geti tapi nak gak amik tau le belajar buat.

IMG_3465

on the way back down, tu dia tetiga punya tidur. bahagianya lahai. aku tak tidur rasanya, or maybe sekejap, 10-15min nap. Ada laki yang suka speeding ni bini kena mata terang sikit.

Kita toilet break, 2,3 kali tak makan langsung pun. Terus sampai KL. Jem sikit and hujan suku highway to KL. boleh tahan gak ler lebat.

IMG_3525

dan apabila aku dah bosan takde benda nak buat, I posted this in my social medias. The shades yang aku simpan dalam kereta. Banyak kau! ni pun ada yang some kat office ler kat rumah ler kat kereta laki aku ler. Tapi bukan pakai sorang ler, anak2 dan suami pun sama sebat. Pantangnya aku kalau  pas depa pakai tak simpan balik dalam casing. Riuh le mulut mak kau.

haiyah the each brands nih cecampo ler ada Rayban, Chanel, Prada, LV dan memacam ler.

IMG_3527

Mr Zeeshan bangun, muka sentap jer. Mamai.

Adik nak shishi tak?

NO!!

amboi garangnya.

 

IMG_3535

oh ada gak, 3 kipas sakti di waktu kita kepanasan dan kepeluhan :)

Kipas merah menyala tu hadiah dari my reader, di mana kamu berada sekarang ye dik, tengok akak pakai dah makan tahun dah.

Yang hitam tu beli baju Rizalman ko dapat ler.  Bayau RM500 untuk baju dia, pastu kan pakainya sekali jer. hahahhaaha mana icon nangis nih.

Hok pink tu pulak aku beli kat Cambodia last year, tak tahan ngan panehnya dalam pasar sana. So mesti ada dalam handbag bila dah nak berjalan lelama di luar.

IMG_3566

dan malam tu si belangkas menyambung belangkasnya.

Si kecik tu memang kamcing betul ler ngan bapaknya. Hanya 5 malam jer dia akan berkepit ngan aku over acting bagai tapi kalau bapaknya cuti and weekends tu, memang dia tak nampak aku dah. Setakat Good Morning Mummy, assalamualaikum Mummy, then blah. Kulu kilir ngan bapaknya. Bedtime pun kena ngan bapaknya.

Orang kata kalau susu badan 2 tahun memang melekat le ngan maknya kan tapi abis je putus susu dulu, dia pun terus melekat ngan bapaknya. Ko kan dik…

So that s all our Penang story.

Insyallah masin mulut ke Langkawi pulak. Aku main petik je nih, kata tu kan doa :) .

 

Comment: 7