Holiday

China’s VAT Tax Refund!!!

Biasa bila the heavy entry, nak closing ni ler yang siksa nak mengabiskan. Coz among my Beijing’s journey, inilah sesatunya hiccups yang bikin aku panassssssss darah betul. Dengan sesejuk tu pun aku boleh berpeluh, semuanya kerna bukan sahaja communications issue, tapi jugak depa sendiri tak paham the VAT tu sangat (except yang di balik tabir pintu kastam tu lah).

IMG_2212

Ini counter information, to confirm kat mana aku nak check VAT, dia suh pi kat the next counter, arah kanan, about 50meters bapak jauhnya.

IMG_2215

ini kastamlah, kat sini ada sorang amoi nih assist, dalam english yang very basic, dengan confident level tingginya, dia suh aku pi check in dulu. Sebelum tu dah memang nampak dia menggelupur ler nak handle case VAT nih, but cos dia tanya colleague dia yang dok ajar dia gak, entah betul entah tidak ler kan.

Even she dok cakap kat aku banyak kali, luggage ijau aku tu leh check in, but luggage merah (the hand carry luggage) jangan check in. Sebab nanti depa nak check ler kan items yang nak di VAT kan. So aku pun pi le beratur, ada lagi 3 jam actually but the q dah panjang melengkar (obviously full of orang2 depa ler). Orang kampung aku ada ler sekerat mana pun. Selepas satu jam, aku settled ngan checked in semua. The flight pulak, delayed by 30min. So about 130am lah kot gamaknya.

So dengan luggage merah aku, datang balik kat si Amoi Kastam tuh. Bila aku dah datang nih, hah mulalah dramanya. Ini penceritaan aku ni based on bahasa Melayu, kalau dengar omputih dia sounded macam nih ‘YOU COME BACK WITH THE RED LUGGAGE’ – ayat ni jer berpuluh kali dia bagi. So bila dah sampai kat muka dia, dia boleh cakap ‘you check in the red luggage’ hah ini yang aku buat rasa nak gigit je muka amoi nih. tadi ko tak bagi check in, ni ko suh check in plak. Ko dah kenapa. aku sejam lebih beratur untuk check in bag aku nih.  So untuk drama ni jer, lebih kurang 15-20min. Masa ni pulak bff aku ngah tidur, tertidur actually. Yet i really need her to speak ngan amoi tuh, coz if not camne nak memasing paham bahasa.

So moh ler pendekkan cerita, tak yah ler layan amoi tuh, dia bagi aku map airport Beijing tuh, dia suh aku pi ke kastam lepas Security Check. at E10. Ikut yellow line. Ni dia dah beria kompem ngan supervisors dia, siap dia tulis lam kertas in mandarin but pastu aku sound, ko tulis ler lam omputih, ko ingat aku paham ker cino ko tu.

So aku pun ikut direction dia, yellow line. Yellow line tu domestic tau tak, bukan international, but aku tabah je lah pasrah, memoga betullah kan. kena naik train bagai yek, so baru jumpa Imegrisen.  Masa ni aku dah  kecut gak, janganlah ni pi Domestic jer, must be international gak. Coz dari asalnya si Amoi tu patutnya cakaplah yang ikut international line macam biasa gak.

Nasib baik ler masa aku dalam train tuh, aku dok perati muka2 cino ni yang memang satu lane asal ngan aku waktu nak check in. So kami surely in the same flightlah, jadi aku tak salah haluan.

So 2 hazabnya ialah di Imegrisen dan jugak di Security Check depa. Oh huk aloh…..untuk 2 benda ni lebih sejam kau. Dahlah tadi aku sejam lebih untuk beratur check in kan. Ni nasib baiklah flight delayed. Ada pompuan tu aku dah tolong dia, boleh dia cut q aku. hish….tu orang negara depa la tuh. Buruk btol pangai.

Habis jer security check, memang betul depannya ada lagi satu Kastam counter. Kecik jer, tak macam Europe nya pun. Adalah macam satu meja bar tuh, and kosi, sorang officer dalam tuh. Terusterang, dia tak tau speaking, takde orang pun yang q kat situ, aku sorang je pun. So dia roger boss dia kat dalam, and boss dia finallyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy, very fluent in English. Beliau adalah memang expected aku pun, coz earlier kan, 2 jam awal sebelum tu si amoi yang kat depan dah bilang kat diaorang nih. So depa check2 my luggage lah, for the barang2 yang nak kena VAT kan.

Sini dalam 15min gak, pastuh dia anjak aku ke depan sikit, just bebetul dengan duty free shop.

IMG_2226

The TAX Refund Counter!!!

Pas amik dox from the abang kastam cino tu, aku terus ke sini, and once again, aku sorang je yang ado kat sini hah. Like I said, China ni tak ramai yang tau leh buat VAT (for Malaysians) or maybe depa tak shopping sangat gamaknya. Kalau tak silaplah, kena spend at least 500 or 300 yuen, in single receipt. So kat sini, aku amik masa 15-20min gak lah.

Aku dah gigil nih, ado gak aku tertinggal flight ni kang, dahlah aku tak dan nak shopping duty free. Mau taknya, all in semua masa aku dah spent 2 jam lebih dari depan ke dalam! Ini nasib baiklah flight delayed setengah  jam.

So akhirnya, aku clear gak hal TAX Refund nih. Lagi 2 bulan dapat refundnya (coz aku shopping kat Tianjin), depa ni Beijing, if spent kat Beijing shops akan dapat cashlah. Coz they are 2 different cities, so hanya dapat lagi 2 bulan. IF aku gayakan cara dia explain, huh boleh nangis.

itupun form hapa bagai, satu chop or even letterhead takdak, betul plain kosong dia bagi aku. Coz depa macam tak expect kot orang nak buat VAT sangat sampai papers pun gitu2 jer.

It s a new thing in China for VAT nih, rasanya tak sampai setahun, or launchingnya was last year.  So legalah, as of this entry is up, aku masih lagi belum dapat refundnya. Belum 2 bulan, eh kot.

IMG_2227

habis settled tax tuh, aku lari masuk duty free. dapat tengok perfumes ni jer, then blah. coz ada q about 5,6 orang so aku tak tau bape jauh gate aku, and i have like less than 40min or 30min je camtuh.

kalau ler banyak lagi drama VAT nih, if lagi 30min baru nak pi gate, aku tinggalkan jer vat nih, lantaklah. tak sanggup aku nak dok lama lagi kat airport tuh…

IMG_2229

Nasib baiklahhhhhhhhhhhh aku pikir panjang tak menyopping kat duty free tu, coz bapak jauh ler aku punya gate!! Aku punya jalan sikit laju coz really, takut gate tutup.

IMG_2236

Sampai kat gate, ler delayed lagi flight hakak. lagi 15-20 min kot, tu lah takde rezeki gak nak nyopping kat duty free tuh. So no buah tangan.

IMG_2242

aku pulun tidur dalam flight, sebelah aku ada orang kampung depa. hoih, aku terpaksa tidur pakai earphone (high volume) pasal dia punya berdengkurrrrrrrrrrrrrrrr. Termasuklah orang sebelah2 dia, pun sama berdengkur kuatnya. lagipun aku letih ler ngan melayan Kastam, Imegrisen, Security tu semua. Even Imegreisen tu pun rajin pulak nak menanya memacam….hish. Ko chop je lah passport aku tuh.

Lagi satu, hah sepanjang kat Beijing nih, semua orang cakap cino ngan aku. kawan aku ckp, muka aku dah sama macam cino ngan depa. tapi bila aku speaking balik, ko stop le ngan mandarin ko kan, dia cakap lagi gak mandarin ngan aku. Eii…aku tak paham le dol.

IMG_2251

walaupun flight delayed, tetap sampai on time gak, minus plus lah. Pagi Isnin aku ingat lagi, laki aku jemput kat KLIA, singgah breakfast lu and aku punya mendengus2 pasal one thing ialah the tax refund issue di Beijing. My bff yang pagi tu baru sedar, felt so guilty coz dia tertidur. Sebab if not aku bolehlah gak cakap yang aku nak tu nak ni cakap camne kan dengan cino kastam yang kelentong aku pi check in lah, pi yellow lane lah, kalau suh KC cakap pulak, lagi KC pening coz orang pompuan je yang terer hal tax refund nih hahahaha….

IMG_2260

but kat duty free KLIA, aku pulun beli 3 sets ni (6 bijik). semua yuen aku habiskan, coz duit tu patutnya spend kat duty free Beijing’s airport, but dah terlampau banyak sangat drama tax aku, so tak dapatlah nak berbelanja.

But apapun, aku kena tendang kiri kanan dek amoi kastam tu, memang bikin panas betullah. Jap ko cakap gini, jap ko cakap gitu. Dia pun tak tau process tax refund nih. Tu sib baik aku sampai airport awal gak coz aku tau aku kena handle hal nih sesorang kan.

so korang, pasnih if sopping menggila kat China tu, remember to:

1. Terus check in, tak yah ko pi kastam ke info counter ke hapa bagai. Jangan ko pi susahkan diri tanya amoi kastam tuh. Wasting time jer.

2. Bembarang yang nak vat tuh, tak yahlah check in, but if like banyak sangat and tak muat hand carry tu, so boleh jer lah check in gak. Coz my case, semua aku dah sumbat lam handcarry lugggage but yelah setelah menjalani pelbagai onak ranjau duri, masa dia tanya mana lagi satu item, coz takde dalam bag, aku blur giler. Pala otak lost betul tak tau mana barangnya. So aku jawab jer, dah checked in. Lagipun dia nampak my bag tu dah mampat semua barang2 tax sumbat situ kan.

Ok hok nih, dah sampai ke gate kot baru aku teringat yang barang tu ialah that merah hand carry luggage! hahahaha…sumpah lupa betul, memang aku beli kat Tianjin pun.

3. Jadi pas check in, lenggang kangkung tengoklah airport depa dengan bahagianya, sampai ke Imegrisen (huh beratur lama giler kat sini), also melalui pulak Security Check depa (ini lagiiiiiiiiiiiiiiii ler sama beratur lama), sumpah bosan. Then terus ke kaunter bar kastam yang aku cakap tuh. Senang sangat.

4. Once done ngan kastam tuh, dia akan chop2 bagai, check segala barang ko lah, terus ko pi tax refund counter! The End. Either dapat cash or cc, kemudian nanti orang tu kabau. Different cities je tak leh bagi cash, padahal depa satu negara pun.

5. Oh tax refund dapat lam 9%. kot. bih kurang ler, not more than 11%.

Apapun, thanks Beijing for the lovely memories. Kalau tak kerana kawan aku dok situ, memang tak hingin ler aku nak datang, ini pun bertaun baru terasa nak pergi, coz aku pun pernah pergi sana sebelum nih jadi aku tau sengsara drama melodinya depa ni. Mana ngan pengotornya, yang biadapnya, even taxi driver yang buang kahak ke luar waktu kita dalam taxi dia. Tangan aku penuh kiri kanan, beli Prada kau, ko jaga pintu buat hapa if tak nak tolong bukakkan, eii tak gentleman betul.

Well manis pahit Beijing. Kemuncaknya ialah bila kena tiau ngan kastam Beijing, yang knowledge on VAT adalah sangat nipis, dan communiation barriers lagik, kena bawak anak2 aku yang 2 orang tud jadi interpreter lah pasnih.  Sejuk Beijing, one of the things yang aku maleh gak nak melayan. Potong stim betul sejuk2 winter dia heh.

Thanks Beijing, thanks Ima for your great hospitality.

Comment: 1

Leaving Beijing, Yey!!

IMG_2029

last day, muka ada senyum le sikit kan kawan aku nih, kalau hari2 biasa asyik le nak buat muka bila orang suh pose….

kita kembali jalan pulak ke looker looker. Ini tempat semalamnya yang we shopped FM bagai tuh lah. coz smlm tangan dah penuh jadi tak boleh nak explore the malls sangat kan

Depa kan cakap omputih Look Look tu sounds like looker looker, camtu lah, so anak2 aku yang 2 orang dulu tu kecik lagi. Sebab over 1 week dok pergi Looker Looker nih, jadi depa dok panggil – Mummy gi looker looker. Beijing tu pun depa cakap, looker looker. melekat ler looker looker tu sampai tua hah hahahaha

IMG_2038

hah, replica, or gred AAA or fake bags apa saja hang nak sebut. Depa jual memang exclusive sangat. Kalau dulu tu main sangkut2 buruk santak jer kedai memasing. La nih, kalah boutique asal pun ada gak

IMG_2040

tengok winter boots, aku suka yg berbulu2 bagai tuh but ada je setompok brand hapa tah kat belakangnya, jadi no buying

IMG_2043

penat nih, pusing merata satu hapa tak jumpa

IMG_2044

kasut lagik…depa tiru ferragamo tu sebijik2!

IMG_2054

ai suka tengok clutch depa, mengelip2, bling2…tidak la tanya bape sen bagai

IMG_2062

ada satu benda hapa tah aku tanya, dia nak letak harga beratus2, ko gilo hapooo

IMG_2067

samo la ngan nih, hasilnya kosong jugak dari sini…

IMG_2078

dok ngajar pompuan tersayang aku ni cara nak amik gambar correctly using the yellow button camera ipon hah

IMG_2082

hah jadilah nih….

IMG_2093

tengok2 tak kenan ler banyak sini

IMG_2110

aku carik barang for men, untuk abah aku specially

IMG_2117

gila kasut budak sebijik lam 70hinggit! branded sedap Isetan tu pun sedap gak, ini biasa jeeeeeeee lah sangat

IMG_2121

but one thing depa susun cantik jer shoes2 nak jualan hah

IMG_2150

tapak kau tebalnyaaaaaaaaaaa

IMG_2180

ye kat sini ada gak aku beli 4 lai Beijing shirts, pandai pompuan ni cakap melayu sesikit. 4 red shirts tu pun for my 4 beranak gak. Sume dah pakai buat basahan gak. Untuk bapak aku akhirnya last2 aku beli kan 2 pasang kemeja, pening pala dah. Choices untuk men kan limited.

kat kedai kemeja tu kan, ada omputih badan bagak like monster kena maki kau kau ngan cino seller tu. Yelah dia tried banyak baju kot, but tak beli. Maybe tak deal harga bargain ke hapa, pastu songeh banyak hallah that omputih, menjerit2 cino jual tu

IMG_2188

IMG_2188

IMG_2188

penyakit rotation WLW :)

kita balik rumah, dengan tak membeli sangatlah, pastuh rehat2 final packing. Turun bawah jap, gf aku nak beli barang  sket kat market bawah so aku pun menyauk muka jadi gini hah….semua winter jackets aku dah simpan, jadi pinjam anak nya jacket ni balik. contact lens pun dah bungkus, spek sudah

IMG_2194

sebabnya aku nak kena uruskan VAT, dan member aku pun tak pernah buat or she pun tak tau camne VAT process kat China ni so aku kena pi awal to airport. Ini driver rent car ke uber ke yang hantar aku ke airportlah, sepatah omputih tak tau jadi kami berdua bisu je lam keter hahaha…..

IMG_2203

hang tak tau aku punya sejuk masa nih, coz turun pun pinjam winter jackets anak gf, and pastu bukak, so aku sarung ni jer. Selai je baju yek dalamnya, cape red ni tak thick sangat pun, buat lepaslah nak lalu dalam sejuk gini, jangan lelama ler….tulang aku dah sejuk hah

IMG_2200

babai ima sayang….thanks for the hospitality.Thanks for melayaning me, makan pakai transport rumah -  jaga aku pagi petang siang malam. Jadi interpreter aku, everythingslah. Halal semua yek ma….Kisses for kiddos and Max yang sombong but at the same time very the kak yah.

23 years of friendship. To recall back camne kitorg mula bff, that was on our first day at ITM, sesama datang lambat, pakai tudung senget ITM yang masa orientation tuh, eii gegelak boleh ingat balik zaman2 ITM dulu.

Oh masa aku kat airport or was it esok pepagi butanya snow pun turun, rasanya awal pagi lah awal malam coz siang tu depa antau gambar snow kat aku hahahaa….Ko masa aku ada ko tak nak turun kan.

The next entry about my 2 hours yang ‘memeritkan’ by the Chinese Customs. Camne dia dingdong aku sana sini, dengan language barrier (yg tau omputih alahai basic sangat). Dan dalam masa yang sama gak, akak takde suara gak, bercakap bolehlah but suara aku macam garau giler babasssss….sangat parau.  So tu kita simpan buat penutup entry Beijing yek.

 

Comment: 0

Hari ler paling sejuk lahai…

Thanks for asking about my WLW :) ada gak yang baca bebelan akak kan, hehehhe

It s a Windows Live Writer. Sebelum hantar gambar ke blog, akak tempek kat WLW dulu and pastuh send to bloglah, been using that service for so many years. Jadi baru ni akak ada beli laptop baru, so the Windows 10 dengan WLW macam tak matchy (that seems the problem lah), so all my photos for dalam WLW tu dia tak nak auto rotate (specially for selfies photos), kena buat manually godek. Sebelum tu issue sizes of the photos kan (now dah ok lah akak dah godek, but this entry masa kes tuh tu). But kat laptop lama tu ok jer lagi but i dont want to tfer the 1400 photos of Beijing in the old laptop since dia dah transfered dalam  new laptop. Hah macam tu.

Jadi issue rotation and sizing of WLW tu masih lagi on going.

IMG_1863

jadi ni my final day in Beijing. Berjalan lagik, but hari ni, sejukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk menggila. Forecast kata nanti snow hari tu turun. So kita berjalan ke tempat nih lah, one of the jalans yang sempat akak snap gambar…

IMG_1860

halal jajan’s shop

tu kawan aku yang menonong tuh….kematu sejuk. Dia at least ada hood.

IMG_1868

hakak takde hoooddddddddddd!  dahlah renyai gak yg sama. hujan dia tak lebat but macam renyai2 but renyai manja, still basah gak pala and lagi le menambah sejukkan. Dan aku degil pakai jacket yang tak berapa thick plak

IMG_1871

sate kambing. aku makan sebatang je buat rasa

IMG_1879

dalam nih kalau tak silap emm…jual kekasut unik China tu kot. tak masuk pun, my fren cite dari luar, kalau aku nak masuk, boleh je but aku tak nak hahahaa

IMG_1886

ini dalam one of the malls kecik gak, pusing2 tengok dalam tu (yg benarnya nakkan warm, sejuk bonar heh)

IMG_1894

dan dalam masa yang sama gak nak carik topi coz ai cannot la take a chance hujan renyai tu dia punya sejuk memang sampai ke tulang dalam

ko tengok aku pakai tu bukan 2 lapis yek, dalam 1 warmer shirt + 1 sweater + jacket

Seluar pun satu warmer pant and suor luar tu lah..pun meant for winters sume my pants

IMG_1899

so last resort, beli topi nih. siap dengan tutup telinganya gak

ini dah abis ketat belakang gak nih, rasanya ni size lelaki kot coz tutup telinga tu tak dpt menutupi gak telinga aku hahahaa, pala kecik kot

IMG_1910

bought this for makm chinese purse

IMG_1911

oh speaking of purse, aku gi Beijing tak bawak purse at all, left my Chanel Prada bagai sume heh, campak duit Beijing camtu je dalam tepi bag Hermes ai :) . aku bawak passport bags (dalam tu all my pport and duit2 sket pun and some dox je dalam tuh), so duit2 cash cino tu aku campak gini jer. Jadi bila nak bayau, hah mengkorek macam nih…

malas nak bwk purse pun, soto traveller je kan, itupun porch bag aku, campak lam handbag kawan aku.

IMG_1918

baju raya cina pun ai beli gak…ini je sesatu baju yang aku beli dari Beijing hahahaha

dulu berpuluh2 helai hoh…

IMG_1933

ko diri diam situ, ko kena posing sini, nak nampakkan pintu gerbang tuh…

aaa copek ler, gigil nih

ok nampak ada shopping bag merah aku ikat kat tepi bag biru aku tu kan, hah tu malas nak pegang, coz bila pegang tangan takleh nak masuk poket (sejuk kes), jadi aku ikat kat tali bag tu. Kulu kilir le macam tu. Muat2 penuh bag tu gak lah aku bantai shopping aritu, ada yang kiri kanan lain gak…masa ni ler macam, halahai kalau le laki den ado, senang sume dia pegangkan haih…ada gak kawan aku tolong pegangkan sama gak, kekdahnya dia pun sama menyopping :P

IMG_1940

ini kedai topi. selain nak menyibuk tengok choices of topi pepelik depa, nak jugak tumpang kepanasan hangat

IMG_1943

dan topi biru ni, omanghaih. RM300 unbelievable !!!

IMG_1946

Madame Tussauds Beijing

IMG_1953

so kita jalan along this jalanlah, panjang gak jalannnya + sejuk.

IMG_1963

pintu gerbang ni pun ko kena posing gak Red

IMG_1968

ini Starbucks, cantik siot dia punya design ngan china punya style nih

IMG_1973

on that day, kitap akai the boots, one of cos in red and purple lah…

hazab pakai boots ni heh, nak bertali2 bagai, rimas aku, aritu datang pun abang yg ikatkan, so dlm flight bukak boots aku sarung je, selit2 je tali, untuk hari ni pakai lagik lastlah, pastu aku tinggalkan dalam luggage oren, for my BFF to bring back hikss

IMG_1977

jalan panjang ni kita tempuhi, dengan sket2 renyai. but tu lah macam akak cakapler renyai dia lain macam sket, mbe sebab nak snow

but sepanjang jalan ni kita masuk banyak shops lah, hah Zara dia pun aku masuk, tumpang panas :)

IMG_1989

IMG_1996

amik gambar kat sini, but pastuh sian aku tengok uncle sorang tu, hazab dia nak menekan gambo bininya, jadi aku kan cannot tengok kejadian2 macam tu, terus tolong sendiri amikkan, walaupun dia tak paham apa aku ckp but aku punya cara signal bagai tu dia paham le kot, member aku malas nak jadi interpreter hiks…so jadiklah…suka uncle tu.

IMG_2005

time for lunch, late lunch gak nih…halal restaurant, steamboat lagik

IMG_2009

bayam kambing lembu. yang brown tu tauhu ke apa tah….sodap makan nih. But kuah dia ai is cannot telan yau yau…

IMG_2012

hah pas dah rebus makan gitu jer lah, cam my fren dia makan ngan kuah tu kan…pun macam ni sedap gak…

IMG_2015

hok kacang tu is memang fav aku sangat. Actually aku dah memang hilang suara pun masa kat sini, told u kan dari hari day 1 malam tu dah takde suara. In fact selepas balik KL pun, dah lebih 2 weeks pun masih lagi ada balance serak2 nih. But lagi takde suara, lagi aku makan kacang tanah tu, sodapppppppppppp. cuma aku makan yang atas2 je lah, bawah tu dia ada taruk cuka, pun ai cannot go one hahahaa

IMG_2019

IMG_2019

IMG_2019

IMG_2019

IMG_2019

habis makan…yey!

saja akak tunjuk 4 gambars yang tak rotate nih, kali ke lima baru dapat rotate hah, so itulah masalah hakakkkkkk! asal gambar selfie wefie je dia tak mau auto rotate by using the WLW tuh, laki akak suspect dek sebabkan Windows 10 tu lah. Haih!!

IMG_2025

tu dia bapak besau steamboat ko kan….ini in gold colour

kawan aku yang mereng tu cakap …kita datang memalam nak kikis emas nih, bawak balik kayo kita

So bersejuk done

Makan pun done

Shopping topi winter pun done hahahaha, kat 20 hinggit kot topi tu.

Shopping sesikit pun done gak…nak perabihkan yuen yang ado pun yek.

Jadi 2nd round punya shopping pulak….ado maso lagi heh.

 

Comment: 1

Day 3 in Beijing…

once again sorry, gambar agak mengecil coz my issue with WLW yang bikin panas jer….

On my day 3 in Beijing…

IMG_1669

kita keluar kali ni agak lambat, for lunch lah terus near by one of my colleagues house, to have lunch with him lah.

IMG_1674

berhadapan dengan restaurantnya.

  IMG_1675

hah kau, aku paling kemetot ler for sure

IMG_1677

kitorg lepak makan borak bagai, ada ler 2 jam lebih….

IMG_1688

so the idea is hari tu ialah jalan2 reringan, if nak shopping pun tak heavy dah lah, coz a day before dah santak kat Tianjin

IMG_1697

kita ke mall nih, hah ini katanya mall yang aku dok berulang hari2 masa aku mai Beijing years ago. It was near by ngan apartment yang laki aku stayed dulu so tu yang aku siap datang sorang2 je kat sini bertangga walaupun masa tu baru je balik menyopping ngan anak2 and laki…

but thing is, the mall dalam tuh dah look so different sangat…dah very the exclusive sungguh

IMG_1699

first target ialah untuk get the fridge magnets…usually kalau travel kita akan beli 50pcs (if the husband is tag along) if laki aku takde, 30pcs dah cukuplah. so tu standard bila aku beli FM, for families and frends

IMG_1713

kekaup mana yang berkenan tapi kena bargain sangat

IMG_1718

pompuan nih dok attend us, tapi sibuknya dia aku nak bergambar ngan kawan aku, dia pun laju datang menebeng nak gak masuk sama. hish…pastuh memula ke main smile smile, kalau kita letak harga kita, yang dia rasa mencekik dia, mula ler memarah, but pastuh bila kita blah, dia panggil balik. dari asalnya beli FM jer, sampai berbondong2 tangan kitorg penuh je shoppingdari shops dia

IMG_1720

ini memang wajib poselah, all in reddd

IMG_1729

then poi lagi satu kedai plak nih hah…tapi sebenarnya tangan dah heavy gak, padahal baru satu tempat kita berjalah, coz shopping stuff kan…

IMG_1739

kita tetengok lah dalam tu, so korang tengok even the floor pun mosaic cantik berkilat, unlike dulu

IMG_1740

sebab kita datang pun dah late petang gakkan, so by the time kuor pun dah malam ler of cos…jadi naik cab untuk balik, hantar bembarang shopping dulu then baru berjalan lagik

IMG_1742

kat sini kot, oh another nite, ada cino dok cut q taxi yg bff aku dok tahan, selamba kodok jer. sib baik ler dia stand for her right gak, if not nak kena bersejuk lagi hah tunggu cab segala

IMG_1747

after dropping our stuff, kita sambung ke town pulak lah. I donno, soho soho nih, bff suh posing, aku berdiri jer ler

IMG_1761IMG_1763

dalam mall nih ada satu choc cafe, she said the best choc cakes nih, but ai kan tak boleh makan bebenda gitu yet, so ai is teman dia lah

IMG_1837

but pompuan tu dok racun, rasalah rasalah rasalah…so aku pun kalah. rasa ler gak sesudu 2…

IMG_1771

pepusing lagi jalan….

IMG_1776

kobis, kalau agak2 nak masak, hah kutip je kat tengah jalan tiang lampu nih :)

IMG_1778

ko mesti berdiri kat sini bergambo

nama jalan, nama tempat? akak malaslah dik nak goreng. Satu je yang aku tau, jalan ni nak membawa akak ke all boutiques, hah tu aku boleh hafal.

IMG_1779

ini one of the buildings yang kita tak masuk

IMG_1781

but yang dalam ni yes kita masuk. Hampir sangat aku nak beli purse Balenciaga sini, around RM2,500 but i dont want to pay that much lah, if RM2k tu aku boleh sebat gak. So pulang tangan kosong…

IMG_1785

for Redmummy

IMG_1789

nak berdiri ke main beria, padahal dok pat pat sejuk nihh

IMG_1794

dia punya Miu Miu sebesar alam….kat KLCC punya MIU MIU dah lama long gone, replaced with YSL

IMG_1799

our dinner, of cos halal restaurantlah, the sausage tu aku tak stim tengok hahahaha…but she suka ler, dia kata sedap giler…my steak tuh pun aku rasa macam banyak, suku kot makan, pastu bawak balik, thot nak bawak bekal esoknya breakfast, sampai sudah aku balik KL terlupa hikss

IMG_1806

ramai gak orang dalam restaurant nih…but tak yah letak orang lain ler, kita 2 watak utama dalam cerita Beijing nih

IMG_1808

time to balik lah, rasanya tak beli apa sangatlah kat sini, coz nama pun mall, coz shopping stuff tadi sume dah earlier antau balik kan

IMG_1812

and dang sampai rumah, bermassage. Kawan aku tu suka massage so dia dah booked massage untuk kaki nih, awal2 for us, tau mesti kaki badan penat

IMG_1820

patut whispering, but takde customers lain dalam tuh for this room lah, jadi the staff terangkan lampu untuk aku selfie. Pompuan sebelah memang pemalas nak tengok camera as usual

IMG_1824

dia ni dok cakap aku ni cantik cantik cantik hahahaha….dok kata aku ni macam orang China bla bla bla…

IMG_1841

gambar ni pun bukan kawan aku yg snapkan, si staff amoi tu yang sesungguh nak snapkan, ada lagi positions lain, tapi tak kuasa plak aku nak tempek sini

 IMG_1850

dan seperti malam lainnya, si Max ni akan mengendap tengok aku…tapi tak pernah dibaginya aku dekat ngan dia, or nak pegang ngan dia. Very contra betul dia ngan my cats. Tapi sibuk mengendeng mengendap mak merah.

so the end of my day 3 lah, few locations dengan winternya, dan malam tu gak aku packing luggage. Tengok mana yang tinggalkan bagai, coz my flight is midnite esoknya.

 

Comment: 4

Florentia Village, Wuqing, Tianjin Part 2

some of the photos dalam ni kena kekecik sizenya coz i have issue ngan WLW. semalaman aritu aku ngadap benda ni je, siap compared 2 laptops kenapa ke masalahnya gambar jadi pepecahlah, tak auto rotating bagai. So pasalnya gambar sini ada yg kekcik coz i tot by  kecikkan takde le nampak pecahnya, pun sama gak.

 

IMG_1615

so back to the shopping life di factory outlet, Florintia Village selepas satu pusingan tuh, for me memang aku dah tau mana nak amik bagailah kan. Jadi kena pusing lagi satu round but kali ni terus ke the kedai tu teruslah. Eh dah citer kot nih hahaha but takper, kita pusing2 lagi carik bags.

IMG_1461

asalnya aku berkenan ngan leather Prada nih. I thot boleh sling, coz tried earlier tengok boleh adjust talinya, but pastuh bila datang balik, rupanya adjustable dia tuh hanya takat for shoulder jer pulak. aisay…so cancellah.

IMG_1519

kau, 50% off. Ni Coach. on top of the discounts ni sume, ada lagi discounts depa bagi bila ko nak membayar

 

IMG_1524

Coach gak, aku suka merahnya. Oh well, menatang apapun kalau dah merah, mmg aku takleh nak let go lah. Berkenan sangat.

IMG_1527

ini dalam emm…Kate Spade kot, aku dah memang nak membuta gak masa nih, penattttttttt. My bff is like shopaholic, same as mine. So aku ingat aku lagi teruk, dia pun sama teruk hiks…tp aku jenis yang berkenan try sekejap2 jer lah. But hers is like oh….ma. mintak nyawa. but pasrah je lah, bukan aku je yang kaki shopping gak pun.

IMG_1571

Ini Ferragamo kot, hah yelah. Asal nak grab, tak jadilah, tukar amik Prada. same orange. If Ferra ni ada colour merah ke lain colour, boleh gak consider

IMG_1826

bridge ni pemisahan antara sections of boutiques. Nak kena turun naik bridge ni gak if u miss one boutique

IMG_1578

waktu dalam kedai spek ke hapa, aku faced time ngan cik abang ai. Line kat sana very signal, line was quite poor for me, local ppl tak rasalah. Siksanya lahai, semua my ig stories berejam2 baru dapat loading.

 

IMG_1540

Prada

IMG_1619

Furla

ini dah last round. dah last kopek sangat nak balik…baru nampak Furla, coz it s at another section

 

IMG_1622

Samsonite. Pi Jepun dulu pun beli Samsonite gak, hok ni pun beli gak hahahaha, coz i need red luggage yang small one. yang stock ada, dah kena rembat ngan mak aku. Aku datang ni pun ada bawak hand luggage orange, but itu bukan my colour…

so beli terus nih and campak barang2 belian dalam nih. Sebenarnya dah sarat penat sangat heh, sehari ko kat sini

 

IMG_1627

bih kurang je kaler ngan jacket

 

IMG_1632

pastuh, gf aku gigih ajak buat tax refund. Dia tak yah buatlah, but untuk aku. At first kita gi awal nya customer service, dia suh datang sini, yang sangatlah jauh (memandangkan kami sangat sakit kaki, specially aku lah). So dia dok pujuk2 la aku buat gak, dah alang2 datang sini, jauh2, rugi tak buat. Jadi aku pun yelah ikutlah langkah pi jugak berjalan jauh buat TAX Refund.

Ya Allah lamanya kauuuuuuuuuuuuu kat sini. Aku je kot yang nak buat, tapi diaorg tak biasa lagik. Nanti special entry on the tax refund aku cite satu kat entry ye. Coz now pi China dah boleh buat tax refund since last year, jadi rugi ler kalau tak buat. Udahlah beli handbags berbijik2 nih…

IMG_1639

So to cut off citer, ngam2 kol 8pm, the outlet pun dah nak tutup, baru kita siap all VAT process. Jadi jalan lagi slow2 dengan kaki penat yelah 10 jam kat sini kan, banyak berjalan berdiri dari duduknya. So terus ke station. We missed one so kena amik yang jam 930pm punya train.  Ada satu  jam lebih gak kita nak menunggu, kedai kopinya tak menarik pulak. Toiletnya pun sib baik bersih, if not satu  hal aku nak kena carik kat Beijing. Lama lagi perjalanannya nih.

 

IMG_1653

member sebelah bukan ngantuk, tapi lari dari camera, coz our face yang 10jam mereput dalam outlet ni dah macam kak yah sesangat. Penat. Lapar tu tak terasa le sangat…nak katil nak katilll sangat nih

so train sampai, masih lagi dengan bullet train and after 20min smapai dah Beijing. Tapi kat situ pun aku nak terkencing gak, yang tu le malangnya bila aku tertengok pompuan berak ke kencing tak tutup pintu. Langsung aku nak termuntah and kuor, tak jadi nak shishi. Noharem btollah ko, tutuplah pintu!!! Jadi lupakanlah kencing, lupakan dinner (coz kat sini depa served noodles, yet aku ngah pantang carbs), so tak yah makan hahahaha..balik baru pikir.

IMG_1656

But, nak balik rumah, omanghaik orang beratur for taxi memang sangatlah panjang. Dalam sejarah aku tengok panjang q macam tu for cabs.  Jadi ulat pun banyaklah, nak mengetuk harga memahal. standard. but kita stick to the q. Memang panjang but laju movementnya, coz cabs dia sangatlah banyakkkkkk.

Melepek naik ke rumah coz kena gak singgah somewhere, hahhaa, banyak persinggahan sungguh.

Balik rumah kawan aku makan apa tah aku pun lupa, oh ye dia makan maggi. Tapi aku bedal roti cicah ngan tuna ala2 sandwich, langgar kejap the carbs coz need energy. Ni pun dah nak midnite bila debak debuk. Tidur pun sama gak,borak nya borak, till 3,4 pagi baru melepek.

Overall, yes mesti datang sini, Florentia Village but if ko memang ada budget lah. Kang datang jejauh tengok mahal pulak. But it s ranging of harga Prada Gucci Ferragamo segala lah. I beli pun tak banyak, buat janji ada jer coz some bags pun for me rasa macam mahal. Yang aku beli pun memang ai rasa affordable.

Huh…sejuk toksah cakaplah kan. Sesejuk pun 10 jam gak kitorg spent kat sini. My gf pun beli gak bags….kitorg memang sama hantu bags marr…yang bagusnya dapat jugak tax refund :) yipppiiiiii.

 

Comment: 1