Holiday

Terbang ke Krabi bersama AirAsia!

.

IMG_1281

Cuti sekolah memang masa yang ditunggu-tunggu oleh semua orang especially parents with school kids. Masing-masing dengan plan masing-masing nak bawak anak-anak holiday and travel ke sana-sini for sure. Kalau tahun lepas kami ke Lombok, tahun ini Redfamily ke Krabi pula, juga terbang bersama AirAsia :)

IMG_1266

So awal-awal pagi lagi anak-anak dah bangun bersiap excitedly tak sabar nak pergi. Flight at noon tapi memandangkan musim cuti sekolah, awal-awal lagi kitorang dah sampai airport. Akak nak ingatkan cuti sekolah ni memang peak hours kat airport, so better to arrive awal at least 3 or 4 hours before the departure time. Lagipun everyone can fly during school holidays with AirAsia :) so imagine la betapa ramainya orang kat airport nanti.

We have already did the web check-in, memang always my perangai to do web or self check-in first so tak la kelam kabut nanti. So bila sampai kaunter just to drop baggage jer. You guys better do like this as well, tambah-tambah lagi kita yang anak ramai, molek sangatlah siap-siap check-in, rilek sket bila sampai airport tak kelam-kabut terkejar-kejar nak check-in. Lagipun as I said, school holidays will be sesak kat airport tu.

IMG_1280

And we are done and time to boarding :)

IMG_1315

Dan lagi satu jangan lupa to pre-book your SANTAN Combo Meals siap-siap. Sian nanti anak-anak lapar.

IMG_1342

Here is our Santan Combo Meal, Thai Green Curry + Water for RD

IMG_1316

IMG_1340

The delicious Pak Nasser’s Nasi Lemak + Carbonated Drink (Combo) untuk Abang

IMG_1317

Akak punya Chicken Vindaloo + Carbonated Drink (Combo)

IMG_1318

IMG_1332

Kakak punya pulak Sesame Chicken Wrap + Water (Combo)

IMG_1319

IMG_1326

 Lil’ Star Combo + Water (Combo) untuk Zeeshan

Tapi macam biasa, normally our family akan bertukar-tukar meals between each others, so masing-masing dapat merasa sorang sedikit :) As a mother, senang hati bila anak-anak dah kenyang perut, so less things to worry hiks

 

IMG_1355

And we landed in Krabi, on the way to our hotel.

IMG_1371

Not much to do on the first day, just check-in into the hotel, chill and relax. Kids apa lagi terjun mandi swimming pool.

IMG_1492

IMG_1872

IMG_1899

FYI, we stayed for 5 days 4 nights in Krabi. Banyak jugak aktiviti kitorang lenjan. Naik gajah, mandi air panas dan kolam biru, site seeing dan semestinya dinner masakan Thai, the original tomyam, mangga pulut dan banyak lagi.

Esoknya we went for 7 islands tours from noon till night sambil tengok matahari terbenam. Such a amazing view from the boat in the middle of the sea.

The next day anak-anak layan flying fox dan main lumba go-kart dan malamnya kitorang jalan-jalan ke Krabi town night market. Nanti Akak cerita panjang-panjang lagi on each of the activities ya :)

IMG_2398

Bila holiday ni rasa macam sekejapan la pulak kan. Tiba-tiba dah nak kena fly back home dah. Rasa macam tak puas la pulak. Taper lain kali kita pergi lagi ya anak-anak.

IMG_2462

This time around Akak tak kesempatan nak buat web check-in. Maklumlah time holiday jalan sana-sini kat Krabi ni kan, manalah nak sempat nak buat web check-in.

Tapi takper, we can always do self check-in at the airport. As always, kita memang sampai awal kat airport. So banyak masa nak buat semua ni sempat nak buat self check-in :)

IMG_2456

IMG_2457

Once dah buat self check-in, kita pun go to kaunter to drop the baggage. Easy peasy hassle free :)

IMG_2459

Lagi satu, Akak nak cakap, in case korang tak cukup masa, datang dah lambat kat airport so tak kesempatan nak shopping duty free, actually korang boleh buat online via https://www.bigdutyfree.com/

So camni caranya, time nak fly back tu, make sure korang buat web check-in within 48hours before departure time. Once dah check-in, visit la site tu, browse through apa yang berkenan, pre-book siap-siap. On top of that kalau korang buat pre-book online ni akan dapat exclusive online-only promo 20% OFF storewide sampai akhir Dec 2017 ni. Untung dan jimat di situ :)

Nanti on board during flying back, the crew will deliver the stuff to you. So mudahkan, senang jer nak shopping duty free with AirAsia :)

IMG_2516

By the way, korang tau tak WIFI is available on certain AirAsia flights?

IMG_2518

So bila nampak sign ni, maknanya ada WIFI on this aircraft yey :) They named it ROKKI.

And it’s FREE. Meaning you can connect to its WIFI (SSID is ROKKI) and you’ll get FREE Inflight Entertainment. Ada bermacam-macam contents disediakan especially for kids like animation series etc.

IMG_2523

Apalagi seronok la budak 3 orang ni melayan. Make sure bawak iPad or any other tablets and earphones for better experience :)

IMG_2520

Kak Red, boleh ke WIFI AirAsia tu access internet? Jangan korang tak tau, Internet Plan with 10MB data (best usage for social media like FB, Instagram, etc + Chats applications) serendah RM18 sahaja korang boleh layari internet while flying on the blue sky. Siap boleh post anything on your social media, real time lagi during the flight :)

Ataupun kalau untuk chat sahaja, macam Whatapps or WeChat, ada juga pakej Chats Plan with 3MB data disediakan serendah RM9 sahaja.

Contoh Whatapps comversation dengan member:

“Eh bukan ko tengah fly ke?

Ye btul aku dalam flight la ni” (sambil send selfie snap dari kapalterbang background awan biru)

Hahahaha power-power, boleh riak takbur dengan member-member hiks

IMG_2528

Kids always be kids, they just made new friends during the flight :)

IMG_2548

IMG_2549

IMG_2552

IMG_2562

IMG_2554

IMG_2555

Our flight back home was in the evening so akan landed malam di KL. Better to have our dinner siap-siap dalam flight.

So this time around Akak pre-book siap-siap Santan Combo Meal + Complete My Meal Option:

Kung Pao Chicken + Water + Complete My Meal Coleslaw & Gula Melaka Muffin (Combo)
Bukhara Biryani + Coffee (Combo)
Lil’ Star Combo + Water (Combo)
Chicken Lasagne + Carbonated Drink (Combo)
Grilled Salmon Onigiri with Miso Soup

Btw, Complete My Meal Option which comes with an appetizer + hot meal + drink + dessert hanya tambah RM5 sahaja dan only available for pre-book.

So bukan sahaja pre-book will ease our travel experience tetapi ia juga lebih murah if compared on board pricing (a la carte) dan juga kita dapat buat pilihan dari pelbagai variety of meals.

IMG_2538

When our travel is easy and hassle free, baru la semua senang hati and dapat menikmati percutian yang sebenar :)

IMG_2487

Bye Krabi, next time jumpa lagi :)

Or maybe another destinations pulak, let’s see where else AirAsia can fly us to?

 

Comment: 6

The PD…

IMG_9259

everybody is sleeping at the back, aku banyak buat igstories tu yang tak heran sangat nak amik gambar. Ni je lah ada gambar aku sekeping hahahaha….pemaleh btol la nih. IGstories lagi best.

IMG_9317

dinner on the first night

IMG_9333

first family photo of the night

IMG_9340

janji highlight mak korang meletup :)

IMG_9366

daughter hasnt beat my height…..YET

but baju seluar dia pakai mostly skang semua harta karun aku, dah memang jadi hak mutlak dia.

IMG_9446

husband aku nya uban dah beranak pinak tapi muka tetap nampak muda…eh bininya pun sama gak masih lagi nampak muda yek. kawan2 sekolah abang kakak dok tanya ‘ye ke mak kau tuh, macam sister jer‘ ngeh….citer benar sangat nih.

IMG_9498

budak yang belajar bergambar cenggini, dari sekolahnya hiks….

IMG_9562

panas boliang, tapi topi ni aku tak tau le apaknya ke abang yang pakai sampai sudah kena dok kat pala aku….

IMG_9587

IMG_9592

begini punya susah nak amik gambar ngan Zeeshan. aku tukar baju lam kereta…dan kami dok kejap 4 beranak di Teluk Kemang. No abang, coz dia kalau dah during family retreat memang manjang melekat lepak ngan kawan2 dia jer…budak ngah meningkat remaja kan. apa barang berkepit ngan mak

IMG_9578

banyak barang2  jualan di Teluk Kemang yang ngebest2 but aku leleh air liur je tengok coz aku tak mampu lerr nak beli dengan bonet yang tengah padat. Bonet dah penuh barang dengan 5 hari nya away, so  memang takkan muat lah bagak2 macam nih…

IMG_9614

but untuk bebenda kecik masih boleh diborong. Macam kakak teringin nak ada spek cap ayam nih, she tried a few…so tengok mana yang sesuai ngan mukanya lah

IMG_9626

so the cikgu sangat ko kak oiiii

IMG_9635

ini lagi outttt

IMG_9643

for Zeeshan pun sama sebat. alah satu tuh RM15 jer, so sorang satu dapat. Since abang takdak, nothing for him. Dah pastuh abang bengang tak dpt berjoli soping sama sini, ater….ajak suh ikut ko dok busy ngan gang2 ko…

IMG_9680

Budak kecik ni ngah naik motor pusing situ, so dapat je shades baru terus dia blah ngan motornya. Asalnya dia pakai shades abangnya (yang asalnya pun aku punya gak) so agak besarlah kan. Jadi kat sini ada le size budak kecik cam dia, bahagia ler dia, siang malam dok pakai heh.

IMG_0601

ini pun kerojer mak nya gak…jadi photographer for kakak. abangnya tu belah kanan if korang nampak ngah ngan the boys gak, but tak join pun langsung kami anak beranak. abang is bz yer… apaknya pulak teman Zeeshan main pasir pantai (pun gambar ni snapped by si apak nya ler).

IMG_9772

pepetang tu aku ngan the friends melepak kat tepi beach of Lexis PD, bergambar and video bagai – segan plak nak letak gambar reramai kami hahahaha….so gambar aku sorang cukuplah. Kang depa tak suka pulak aku letak gambar depa sini so jaga privacy, tak yah lah. (girls if korang nak, aku tempekkan kat sini)

IMG_0591

our 2nd nite, pas dinner. pun kami berempat but meja sebelah full of the boys, abang and the gang. Cuma dia balik ke bilik hotel pun masa midnite. tu yang aku cakap kalau retreat, memang kami berempat jer, abang manjang takde, nak amik gambar berlima pun payah…

IMG_0608

Zeeshan and Zulaikha naik stage malam tuh, performed Bole Chudiyan! Depa berdua mana ler kenal sangat each other (mak memasing memang ler bff). but kebetulan Zulaikha memang sedang asyik hafal lagu nih for her school’s concert and Zeeshan pulak memang hafal banyakkkkkkkkkkkkkk lagu hindustan. You know why coz sejak sebelum diwali last year kerja aku asyik pasang lagu industan jer, so banyak movies hindis and lagu2 hot hindis tu aku pasang begitu jer sambil masak sambil buat keje rumah, so Zeeshan hafal! kuat betul memory budak nih. Not just this song, lots of hindi songs Zeeshan can nyanyi, dengan sebutan yang sangat tepat pulak tu. Kita yang tua bana ni pun susah nak hafal lagu2 hindis kan. So that s why we both (me and my bff) decided to send them off to the stage to perform. Good job kids!

IMG_0633

That s the end of our 2 nites and 3 days at the Lexis PD, thank you Mama K. Kemudiannya kami terus ke Legoland, tu pasal aku tak leh bershopping sangat, sampai kat Johor, terus carik laundry dulu, settledkan all the kain baju 3 hari yang dari PD.

IMG_1901

kat Anjung tu kita makan kat mamak belakang gambar nih….my magnet is always with me of cos, but ada cerita hilangnya Zeeshan for over 30minutes….huh, will come back to that.

IMG_0027 (2)

the laundry ni kita buat lam sejam lebih gak kat Anjung, Nusajaya tuh, diuruskan by the boys. but sampai kat Legoland hotel, aku rombak balik, cos ada 7,8 lai yang lembab dan jugak the kain baju tu depa cecampak jerr. so aku suh abang kakak rolled up  kan balik, jadi boleh spacious sket tempat.

There you go our cuti2 pendek, one is in PD and pastu terus ke Legoland. Memang bersambung2 ler cuti.

But i need to come back la to PD, tu kat Teluk Kemang tuh. Terbayang2 lagi aku ngan barang2 jualannya yang meleleh aku tak dapat beli. kena buat day trip, untuk semata2 menyopping situ. Heh leh letak kat Red House hoh all stuff tuh…

Comment: 5

Away away away!!

IMG_9320 

Kami sedang liburan, jadi blog juga perlu take 5.

Much love from the red supermak.

 

Comment: 4

China’s VAT Tax Refund!!!

Biasa bila the heavy entry, nak closing ni ler yang siksa nak mengabiskan. Coz among my Beijing’s journey, inilah sesatunya hiccups yang bikin aku panassssssss darah betul. Dengan sesejuk tu pun aku boleh berpeluh, semuanya kerna bukan sahaja communications issue, tapi jugak depa sendiri tak paham the VAT tu sangat (except yang di balik tabir pintu kastam tu lah).

IMG_2212

Ini counter information, to confirm kat mana aku nak check VAT, dia suh pi kat the next counter, arah kanan, about 50meters bapak jauhnya.

IMG_2215

ini kastamlah, kat sini ada sorang amoi nih assist, dalam english yang very basic, dengan confident level tingginya, dia suh aku pi check in dulu. Sebelum tu dah memang nampak dia menggelupur ler nak handle case VAT nih, but cos dia tanya colleague dia yang dok ajar dia gak, entah betul entah tidak ler kan.

Even she dok cakap kat aku banyak kali, luggage ijau aku tu leh check in, but luggage merah (the hand carry luggage) jangan check in. Sebab nanti depa nak check ler kan items yang nak di VAT kan. So aku pun pi le beratur, ada lagi 3 jam actually but the q dah panjang melengkar (obviously full of orang2 depa ler). Orang kampung aku ada ler sekerat mana pun. Selepas satu jam, aku settled ngan checked in semua. The flight pulak, delayed by 30min. So about 130am lah kot gamaknya.

So dengan luggage merah aku, datang balik kat si Amoi Kastam tuh. Bila aku dah datang nih, hah mulalah dramanya. Ini penceritaan aku ni based on bahasa Melayu, kalau dengar omputih dia sounded macam nih ‘YOU COME BACK WITH THE RED LUGGAGE’ – ayat ni jer berpuluh kali dia bagi. So bila dah sampai kat muka dia, dia boleh cakap ‘you check in the red luggage’ hah ini yang aku buat rasa nak gigit je muka amoi nih. tadi ko tak bagi check in, ni ko suh check in plak. Ko dah kenapa. aku sejam lebih beratur untuk check in bag aku nih.  So untuk drama ni jer, lebih kurang 15-20min. Masa ni pulak bff aku ngah tidur, tertidur actually. Yet i really need her to speak ngan amoi tuh, coz if not camne nak memasing paham bahasa.

So moh ler pendekkan cerita, tak yah ler layan amoi tuh, dia bagi aku map airport Beijing tuh, dia suh aku pi ke kastam lepas Security Check. at E10. Ikut yellow line. Ni dia dah beria kompem ngan supervisors dia, siap dia tulis lam kertas in mandarin but pastu aku sound, ko tulis ler lam omputih, ko ingat aku paham ker cino ko tu.

So aku pun ikut direction dia, yellow line. Yellow line tu domestic tau tak, bukan international, but aku tabah je lah pasrah, memoga betullah kan. kena naik train bagai yek, so baru jumpa Imegrisen.  Masa ni aku dah  kecut gak, janganlah ni pi Domestic jer, must be international gak. Coz dari asalnya si Amoi tu patutnya cakaplah yang ikut international line macam biasa gak.

Nasib baik ler masa aku dalam train tuh, aku dok perati muka2 cino ni yang memang satu lane asal ngan aku waktu nak check in. So kami surely in the same flightlah, jadi aku tak salah haluan.

So 2 hazabnya ialah di Imegrisen dan jugak di Security Check depa. Oh huk aloh…..untuk 2 benda ni lebih sejam kau. Dahlah tadi aku sejam lebih untuk beratur check in kan. Ni nasib baiklah flight delayed. Ada pompuan tu aku dah tolong dia, boleh dia cut q aku. hish….tu orang negara depa la tuh. Buruk btol pangai.

Habis jer security check, memang betul depannya ada lagi satu Kastam counter. Kecik jer, tak macam Europe nya pun. Adalah macam satu meja bar tuh, and kosi, sorang officer dalam tuh. Terusterang, dia tak tau speaking, takde orang pun yang q kat situ, aku sorang je pun. So dia roger boss dia kat dalam, and boss dia finallyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy, very fluent in English. Beliau adalah memang expected aku pun, coz earlier kan, 2 jam awal sebelum tu si amoi yang kat depan dah bilang kat diaorang nih. So depa check2 my luggage lah, for the barang2 yang nak kena VAT kan.

Sini dalam 15min gak, pastuh dia anjak aku ke depan sikit, just bebetul dengan duty free shop.

IMG_2226

The TAX Refund Counter!!!

Pas amik dox from the abang kastam cino tu, aku terus ke sini, and once again, aku sorang je yang ado kat sini hah. Like I said, China ni tak ramai yang tau leh buat VAT (for Malaysians) or maybe depa tak shopping sangat gamaknya. Kalau tak silaplah, kena spend at least 500 or 300 yuen, in single receipt. So kat sini, aku amik masa 15-20min gak lah.

Aku dah gigil nih, ado gak aku tertinggal flight ni kang, dahlah aku tak dan nak shopping duty free. Mau taknya, all in semua masa aku dah spent 2 jam lebih dari depan ke dalam! Ini nasib baiklah flight delayed setengah  jam.

So akhirnya, aku clear gak hal TAX Refund nih. Lagi 2 bulan dapat refundnya (coz aku shopping kat Tianjin), depa ni Beijing, if spent kat Beijing shops akan dapat cashlah. Coz they are 2 different cities, so hanya dapat lagi 2 bulan. IF aku gayakan cara dia explain, huh boleh nangis.

itupun form hapa bagai, satu chop or even letterhead takdak, betul plain kosong dia bagi aku. Coz depa macam tak expect kot orang nak buat VAT sangat sampai papers pun gitu2 jer.

It s a new thing in China for VAT nih, rasanya tak sampai setahun, or launchingnya was last year.  So legalah, as of this entry is up, aku masih lagi belum dapat refundnya. Belum 2 bulan, eh kot.

IMG_2227

habis settled tax tuh, aku lari masuk duty free. dapat tengok perfumes ni jer, then blah. coz ada q about 5,6 orang so aku tak tau bape jauh gate aku, and i have like less than 40min or 30min je camtuh.

kalau ler banyak lagi drama VAT nih, if lagi 30min baru nak pi gate, aku tinggalkan jer vat nih, lantaklah. tak sanggup aku nak dok lama lagi kat airport tuh…

IMG_2229

Nasib baiklahhhhhhhhhhhh aku pikir panjang tak menyopping kat duty free tu, coz bapak jauh ler aku punya gate!! Aku punya jalan sikit laju coz really, takut gate tutup.

IMG_2236

Sampai kat gate, ler delayed lagi flight hakak. lagi 15-20 min kot, tu lah takde rezeki gak nak nyopping kat duty free tuh. So no buah tangan.

IMG_2242

aku pulun tidur dalam flight, sebelah aku ada orang kampung depa. hoih, aku terpaksa tidur pakai earphone (high volume) pasal dia punya berdengkurrrrrrrrrrrrrrrr. Termasuklah orang sebelah2 dia, pun sama berdengkur kuatnya. lagipun aku letih ler ngan melayan Kastam, Imegrisen, Security tu semua. Even Imegreisen tu pun rajin pulak nak menanya memacam….hish. Ko chop je lah passport aku tuh.

Lagi satu, hah sepanjang kat Beijing nih, semua orang cakap cino ngan aku. kawan aku ckp, muka aku dah sama macam cino ngan depa. tapi bila aku speaking balik, ko stop le ngan mandarin ko kan, dia cakap lagi gak mandarin ngan aku. Eii…aku tak paham le dol.

IMG_2251

walaupun flight delayed, tetap sampai on time gak, minus plus lah. Pagi Isnin aku ingat lagi, laki aku jemput kat KLIA, singgah breakfast lu and aku punya mendengus2 pasal one thing ialah the tax refund issue di Beijing. My bff yang pagi tu baru sedar, felt so guilty coz dia tertidur. Sebab if not aku bolehlah gak cakap yang aku nak tu nak ni cakap camne kan dengan cino kastam yang kelentong aku pi check in lah, pi yellow lane lah, kalau suh KC cakap pulak, lagi KC pening coz orang pompuan je yang terer hal tax refund nih hahahaha….

IMG_2260

but kat duty free KLIA, aku pulun beli 3 sets ni (6 bijik). semua yuen aku habiskan, coz duit tu patutnya spend kat duty free Beijing’s airport, but dah terlampau banyak sangat drama tax aku, so tak dapatlah nak berbelanja.

But apapun, aku kena tendang kiri kanan dek amoi kastam tu, memang bikin panas betullah. Jap ko cakap gini, jap ko cakap gitu. Dia pun tak tau process tax refund nih. Tu sib baik aku sampai airport awal gak coz aku tau aku kena handle hal nih sesorang kan.

so korang, pasnih if sopping menggila kat China tu, remember to:

1. Terus check in, tak yah ko pi kastam ke info counter ke hapa bagai. Jangan ko pi susahkan diri tanya amoi kastam tuh. Wasting time jer.

2. Bembarang yang nak vat tuh, tak yahlah check in, but if like banyak sangat and tak muat hand carry tu, so boleh jer lah check in gak. Coz my case, semua aku dah sumbat lam handcarry lugggage but yelah setelah menjalani pelbagai onak ranjau duri, masa dia tanya mana lagi satu item, coz takde dalam bag, aku blur giler. Pala otak lost betul tak tau mana barangnya. So aku jawab jer, dah checked in. Lagipun dia nampak my bag tu dah mampat semua barang2 tax sumbat situ kan.

Ok hok nih, dah sampai ke gate kot baru aku teringat yang barang tu ialah that merah hand carry luggage! hahahaha…sumpah lupa betul, memang aku beli kat Tianjin pun.

3. Jadi pas check in, lenggang kangkung tengoklah airport depa dengan bahagianya, sampai ke Imegrisen (huh beratur lama giler kat sini), also melalui pulak Security Check depa (ini lagiiiiiiiiiiiiiiii ler sama beratur lama), sumpah bosan. Then terus ke kaunter bar kastam yang aku cakap tuh. Senang sangat.

4. Once done ngan kastam tuh, dia akan chop2 bagai, check segala barang ko lah, terus ko pi tax refund counter! The End. Either dapat cash or cc, kemudian nanti orang tu kabau. Different cities je tak leh bagi cash, padahal depa satu negara pun.

5. Oh tax refund dapat lam 9%. kot. bih kurang ler, not more than 11%.

Apapun, thanks Beijing for the lovely memories. Kalau tak kerana kawan aku dok situ, memang tak hingin ler aku nak datang, ini pun bertaun baru terasa nak pergi, coz aku pun pernah pergi sana sebelum nih jadi aku tau sengsara drama melodinya depa ni. Mana ngan pengotornya, yang biadapnya, even taxi driver yang buang kahak ke luar waktu kita dalam taxi dia. Tangan aku penuh kiri kanan, beli Prada kau, ko jaga pintu buat hapa if tak nak tolong bukakkan, eii tak gentleman betul.

Well manis pahit Beijing. Kemuncaknya ialah bila kena tiau ngan kastam Beijing, yang knowledge on VAT adalah sangat nipis, dan communiation barriers lagik, kena bawak anak2 aku yang 2 orang tud jadi interpreter lah pasnih.  Sejuk Beijing, one of the things yang aku maleh gak nak melayan. Potong stim betul sejuk2 winter dia heh.

Thanks Beijing, thanks Ima for your great hospitality.

Comment: 1

Leaving Beijing, Yey!!

IMG_2029

last day, muka ada senyum le sikit kan kawan aku nih, kalau hari2 biasa asyik le nak buat muka bila orang suh pose….

kita kembali jalan pulak ke looker looker. Ini tempat semalamnya yang we shopped FM bagai tuh lah. coz smlm tangan dah penuh jadi tak boleh nak explore the malls sangat kan

Depa kan cakap omputih Look Look tu sounds like looker looker, camtu lah, so anak2 aku yang 2 orang dulu tu kecik lagi. Sebab over 1 week dok pergi Looker Looker nih, jadi depa dok panggil – Mummy gi looker looker. Beijing tu pun depa cakap, looker looker. melekat ler looker looker tu sampai tua hah hahahaha

IMG_2038

hah, replica, or gred AAA or fake bags apa saja hang nak sebut. Depa jual memang exclusive sangat. Kalau dulu tu main sangkut2 buruk santak jer kedai memasing. La nih, kalah boutique asal pun ada gak

IMG_2040

tengok winter boots, aku suka yg berbulu2 bagai tuh but ada je setompok brand hapa tah kat belakangnya, jadi no buying

IMG_2043

penat nih, pusing merata satu hapa tak jumpa

IMG_2044

kasut lagik…depa tiru ferragamo tu sebijik2!

IMG_2054

ai suka tengok clutch depa, mengelip2, bling2…tidak la tanya bape sen bagai

IMG_2062

ada satu benda hapa tah aku tanya, dia nak letak harga beratus2, ko gilo hapooo

IMG_2067

samo la ngan nih, hasilnya kosong jugak dari sini…

IMG_2078

dok ngajar pompuan tersayang aku ni cara nak amik gambar correctly using the yellow button camera ipon hah

IMG_2082

hah jadilah nih….

IMG_2093

tengok2 tak kenan ler banyak sini

IMG_2110

aku carik barang for men, untuk abah aku specially

IMG_2117

gila kasut budak sebijik lam 70hinggit! branded sedap Isetan tu pun sedap gak, ini biasa jeeeeeeee lah sangat

IMG_2121

but one thing depa susun cantik jer shoes2 nak jualan hah

IMG_2150

tapak kau tebalnyaaaaaaaaaaa

IMG_2180

ye kat sini ada gak aku beli 4 lai Beijing shirts, pandai pompuan ni cakap melayu sesikit. 4 red shirts tu pun for my 4 beranak gak. Sume dah pakai buat basahan gak. Untuk bapak aku akhirnya last2 aku beli kan 2 pasang kemeja, pening pala dah. Choices untuk men kan limited.

kat kedai kemeja tu kan, ada omputih badan bagak like monster kena maki kau kau ngan cino seller tu. Yelah dia tried banyak baju kot, but tak beli. Maybe tak deal harga bargain ke hapa, pastu songeh banyak hallah that omputih, menjerit2 cino jual tu

IMG_2188

IMG_2188

IMG_2188

penyakit rotation WLW :)

kita balik rumah, dengan tak membeli sangatlah, pastuh rehat2 final packing. Turun bawah jap, gf aku nak beli barang  sket kat market bawah so aku pun menyauk muka jadi gini hah….semua winter jackets aku dah simpan, jadi pinjam anak nya jacket ni balik. contact lens pun dah bungkus, spek sudah

IMG_2194

sebabnya aku nak kena uruskan VAT, dan member aku pun tak pernah buat or she pun tak tau camne VAT process kat China ni so aku kena pi awal to airport. Ini driver rent car ke uber ke yang hantar aku ke airportlah, sepatah omputih tak tau jadi kami berdua bisu je lam keter hahaha…..

IMG_2203

hang tak tau aku punya sejuk masa nih, coz turun pun pinjam winter jackets anak gf, and pastu bukak, so aku sarung ni jer. Selai je baju yek dalamnya, cape red ni tak thick sangat pun, buat lepaslah nak lalu dalam sejuk gini, jangan lelama ler….tulang aku dah sejuk hah

IMG_2200

babai ima sayang….thanks for the hospitality.Thanks for melayaning me, makan pakai transport rumah -  jaga aku pagi petang siang malam. Jadi interpreter aku, everythingslah. Halal semua yek ma….Kisses for kiddos and Max yang sombong but at the same time very the kak yah.

23 years of friendship. To recall back camne kitorg mula bff, that was on our first day at ITM, sesama datang lambat, pakai tudung senget ITM yang masa orientation tuh, eii gegelak boleh ingat balik zaman2 ITM dulu.

Oh masa aku kat airport or was it esok pepagi butanya snow pun turun, rasanya awal pagi lah awal malam coz siang tu depa antau gambar snow kat aku hahahaa….Ko masa aku ada ko tak nak turun kan.

The next entry about my 2 hours yang ‘memeritkan’ by the Chinese Customs. Camne dia dingdong aku sana sini, dengan language barrier (yg tau omputih alahai basic sangat). Dan dalam masa yang sama gak, akak takde suara gak, bercakap bolehlah but suara aku macam garau giler babasssss….sangat parau.  So tu kita simpan buat penutup entry Beijing yek.

 

Comment: 2