Krabi

The last on Krabi…

 

IMG_2197IMG_2221IMG_2233IMG_2246IMG_2252IMG_2254IMG_2266IMG_2271IMG_2287IMG_2290IMG_2303IMG_2315

Tak silap sekali lagi balik from the go kart sume tuh, kita takde api lagik, dahlah pepanas boliang. Huh, resort ni memang aaa….apapun kita rehat kejap sesiap bagai untuk ke night market di Krabi Town. Kita chartered Alphard terus, for the keselesaan coz jauh tak jauh gak lah pi Krabi town tuh. Tak nak aku naik tuk tuk…

We stopped makan dulu kat Muslim restaurant sini, coz dah kira nak balik dah so kita makan busat gitu. Lupa pulak aku nama restaurant tuh alah kalau pi night market tu memang nampak obviously sangat the restaurant. Btw, most orang Siam sini pandai pun cakap melayu, even Malaysian kita pun melambak merata2, sampai ko dah tak heran.

Then kita proceed jalan2 pusing night market tu lah, gaya orang siam cakap sebelum tuh, night market tu besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…bila kita pusing, alahai, besau lagi downtown rumah aku wei. Seriously, kita sampai pusing 2,3 rounds lah.

Didnt buy much here, but ada lah Zeeshan bodek2 for his toys, of cos la dapat coz kalau earlier dah cakap kalau Shan mintak ‘troy’ (dukung), tak leh dapat toy, hah, gigih dia jalan, dia kan kalau tempat2 gini kan mulalah lemah lembik jer malas nak jalan2. Ko ingat abang bapak ko tu rajin nak mengendong. Dari aku dengar bapak dia membaran kena dokong Zeeshan baiklah bagi dia toys.

Ada beli kasut gak for Kakak, yang blue atas tuh, orang tu lukis tangan, for me sandal merah sampai skang aku pakai lagi for my driving. Seluar biru yang leh pakai casual and also for opis selamba gak aku sarung. Lelain ada le tshirts for them, diorang kan suka tshirts2 negara2 bagai kan, for aku idok ada, tak kenan.

Takde apa sangatlah beli sini….

IMG_2386

 

atas bawah merah..ngan luggage pun merah! Tu kasut baru so takde merah, blue purple pun boleh. Bag sandang kakak tu pun bought kat Krabi gak, kat Aonang kalau tak silap aku lah..sampai skang dia pakai for her school too.

IMG_2392IMG_2393IMG_2398

Final daynya, hotel masih hantar breakfast yang SAMA dan dalam PACKAGING YANG SAMA! grrrrr

depa utilizekan mandi private pool berkinja habis, biarkanlah, mandi le korang pepuas coz dah nak balik pun petang tuh.  Semua tuh pakai baju Krabi eh Kakak tak pakai coz hers is 3 quarters lagipun dia nak pakai baju cantik merah dia tuh. Just the boys je lah yang pakai…Dalam airport pun kita beli memacam coz nak perabihkan lagi duit Siam. Tu pun ada lagi lebih.

Alhamdulillah December 2017 lepas dapatlah ke Krabi, we never been to this place kan. Kids suka, laki suka, mak tak suka hehehehe…frankly speaking, ai love Lombok more! Semua all about Lombok is the best the boom compared than Krabi nih.

But if you have young kids, pls do not miss the Krabi Fun Park tu, masa kita sampai till dah habis kita main situ pun, just the Red Family jer yang psent time there, noone else.

Thanks for taking us there Air Asia and hantar kami pulang semula….for me personallylah kan, kalau nak pi lagi Krabi ni, tidak dah kot (melainkan for kerja/blogjob) but cam ai cakap, Lombok lagi bestlah.  Anak2 aku tuh, semua pun best asalkan beach. Maybe coz i m not really a beach person. Yes, kalau family nya trip, either fun parks or beach kena pilih, if cities tour ke hapa, depa kurang. so 4 vs 1, aku kalah.

Thanks Krabi untuk memory pahit manis tawar masam sedih spicy oily bagai hahahaha….

Comment: 11

Lagi adventures moments di Krabi…

 

 

IMG_1745IMG_1747IMG_1770IMG_1817IMG_1828IMG_1834IMG_1837IMG_1841IMG_1852IMG_1862IMG_1867IMG_1872IMG_1876IMG_1899IMG_1903IMG_1921IMG_1928IMG_1930
IMG_1942IMG_1948IMG_1959IMG_1960IMG_1961IMG_1964IMG_1967IMG_1968IMG_1987
IMG_1989

IMG_2001

 

 

IMG_2007IMG_2011IMG_2013IMG_2022IMG_2023IMG_2042IMG_2054IMG_2067IMG_2081IMG_2084IMG_2127IMG_2134IMG_2148IMG_2151IMG_2153IMG_2155IMG_2169IMG_2172IMG_2184IMG_2185IMG_2186IMG_2187IMG_2207IMG_2209IMG_2210IMG_2211IMG_2212

IMG_1931

 

The 3rd day di Krabi:

Ttour hari ni ialah the 7 Islands hoping, starts from noon till nite. Ada 2 options either nak naik small boat or big kapal. We picked the big kapal coz hari tu sebelum kita keluar Zeeshan dah memuntah, dia dah macam nak terpeleot betul, and aku risau kalau pakai small boat, dia nak terberak ke hapa bagai. But most importantly is anytime that day aku patut dapat period aku since i ve missed 1-2 days dah. So ai know my cycle ler kan. kang kalau small boat mana pulak nak ditukarnya since kita atas laut berejam2.

Thank God kita picked the big ship, betul noon ke petang tu aku period ko!

So package nih pusing 7 islands and tengok sunset n dinner sekali gak.  Depa pun siap snokelling and terjun from the big ship tuh. We were provided with the snorkel set (LEPAS NI TOLONG BAWAK SENDIRI!!!), coz baru first time abang terjun, snorkel tu tercabut sendiri from his face. So dia report kat orang jaga kami tu lah, the tour people so depa pun sama berendam masuk dalam air laut carik. Takdak. Sah kena ganti. Korang tau bape kena bayau gantinya??? Perkgh…serupa beli baru satu set yang cun from KL, cekik darah btol.

Shan pulak since he s not well, dia banyak lie down jer, and aku le teman dia. Ada pun dia main air kat tetepi beach jer sambil cuba nak tangkap ikan. Air laut sangat jernihhhh sangat.

Dinner malamnya pun kat one of the islands – depa suka, bak kata laki aku very the unexpected dinner camnih, yet for me, betapa berlengas tak selesanya! eii…tak kenanlah.  On the way balik,masih lagi dalam boat kita singgah near by the Phra Nang cave untuk tengok the Bioluminescent phytoplankton. Dia macam firefly but in blue glow in the dark and under water. Sapa pasang camera phone or torchlight memang kena maki lah..coz mmg takkan nampak if ada cahaya. This one abang terjun sama coz Kakak dah bersalin pakaian, kitorg tak tau pun nak kena pi singgah cave nih else kakak takde le bersalin baju mandi dia kan. Oh dalam ship ni ada ler toilet tapi air dalamnya air laut ko hahahaha….beria kakak excited nak mandi sekali air laut daaaa…

Ada lagi yang adventurenya, on the way balik dalam boat kecik nak transfer ke big boat ship tuh, hujan lebat menggila. Habis orang2 yang takde coverage kena tajam ujan. sian…aku mmg kebetulan dok tetengah so wpun gitu kena gak tempias but anak kecik aku lagi penting, dia dah lah not well.

Sampai deport, laki aku kena bayar the snorkel yang hilang, and pastuh ada le magic man buat performance api2 bagai. Depa ni kan aku perasan, dia lah nakhoda kapal, dia lah jaga reception, dia lah yang terjun tiruk carik snorkel dia lah gak yang layan for bbq, dia gak yang perform api ahhahahaha..all rounders betul mamat sorang tuh.

Tak abis lagi drama, laki aku and the 2 big kids dah pi naik van, aku hegeh2 ngan Zeeshan coz rupanya masa bapak dia dukung dia, selipar dia sebelah hilang. Ya Allah dah lah malam gelap, harap2 kan lampu torch light handphone jer aku dok carik sebelah lagi selipar dia sampai ke depan belakang. Tak jumpa gak, terus aku dukung dia bawak ke van.

Balik sampai resort. pepenat badan berlengas, blackout pulak. Ya Allah, bila mintak candles, depa bagi birthday candles ada le 2,3 bijik, tak ke ko rasa laki aku nak terajang je si siam2 nih. hahahahaha s

Pastuh kita keluar malam tuh, aku ngan laki aku je keluar coz anak2 dah flat and some more depa nak layan handphones memasing and tv gitu kan. Beli supper for them.

The 4th Day:

Package untuk hari ini ialah dry activities, takde wet wet. So first stop di Krabi Fun Park. Ni bebudak suka lah. But thing is Zeeshan masih lagi tak sihat, melembik sangat. Dia ada le join sesikit  ala2 the flying fox tuh, but untuk yang tetinggi sangat, abang kakaknya jer yang buat. So many types of flying – beskal, harry potter broomstick etcs. Memula amik package bebiasa jer but pastuh kita upgrade lagi for the big kids buat up to 20m height.

Oh btw, ada gak hiccups kat sini, aku bayau in full for the package a day beforenya, but masa tuk tuk datang, dia dok mintak 200 baht ke bape tah. But aku cakap, bukaklah pintu tuk2 tu so anak aku leh naik coz tengah panas nih, Zeeshan kan not well. Astaga dia tak nak bukak ko! pay first pay first. Tak ke aku berangin. Eh aku bayau beribu kot kat package ko, yang 200 ni pun ko riuhkan??

Pastuh dia nya kosi nak panjat tuk2 tu rosak, ha tak ke mendapat lagi ngan aku! Sibuk nak duit tapi service hamlau, dia bukan orang luar tau, dia mmg staff Krabi Fun Park tuh. Sesampai je kat Krabi Fun Park tu aku buat report pasal pompuan tuktuk nih, sampai ke boss dia aku report!

Sini je kita dapat complimentary, because of the bad behavior of the staff dia yang takde kosi for panjat tuktuk and also riuh mintak duit tambang ke Fun Park yet kita dah bayar full package segala so dia bagi setandan pisang ko, but pastuh aku agih2kan kat driver Alphard yang baik budi bahasa bawak kita pi Krabi town later. Dan jugak depa hantar kita ke Go Kart pulak.

For this, RD shared ride with Zeeshan and Abang Kakak memasing pun bukan main lagi beracing sampai terpusing go kart tu depa buat. Me..tukang amikg ambar video jaga barang bla bla bla.

Then the Go Kart ppl hantar us back to the hotel cos hari tu Sabtu so kita nak kejarkan pi night market Krabi town.

Comment: 11

The Krabi…the 11 complaints!

 

 

IMG_1355IMG_1359IMG_1362IMG_1369IMG_1370IMG_1371IMG_1373IMG_1376IMG_1377IMG_1379IMG_1380IMG_1381IMG_1382IMG_1383IMG_1386IMG_1396IMG_1413IMG_1415IMG_1424IMG_1431IMG_1458IMG_1460IMG_1473IMG_1475IMG_1491IMG_1492IMG_1494

 

IMG_1515IMG_1519IMG_1529IMG_1540IMG_1547IMG_1560IMG_1563IMG_1566IMG_1573IMG_1577IMG_1579IMG_1582IMG_1591IMG_1609IMG_1615IMG_1617IMG_1623IMG_1639IMG_1655IMG_1670IMG_1671IMG_1673IMG_1675IMG_1687IMG_1695IMG_1700IMG_1717IMG_1711

Dec’s trip to Krabi, Thailand.

All 4 of them love this place, but not me…hehehehehe…not coz beach is not my thing, but ada lots of hiccups specially for on the hotel, the service by some of the places..etcs.

Coz of that, I takde mood sangatlah  nak bersembang detaily on this Krabi pun.

1. Resort – Aonang Oscar Pool Villa (balik je from Krabi, laki aku hantar kat booking.com 11 complaints on this resort!!!!)

2. Transports – some by the hotels, mostly dengan public transport and some ada dalam package of the tour tu sendiri

3. First day siang relax chillax but  malamnya kita pi Aonang’s town for tomyam and pulut mangga

4. The next day was elephant trekking, baby elephant show at the safari.

5. Went to Wareerak Hot Spring and mandi gak kat Emerald Pool yang very the crystal clear water. But depa lah mandi, cam biasa aku wet wet ni so not my thing lagipun sorang kena jaga bags.

6. Lastly went to Tiger Temple Cave, both abang kakak yang naik sampai atas. All these 3 packages ni kita pakai tour, amik pun from the Aonang Town a nite before.

Malamnya kita keluar town lagi for dinner and pepusing markets. Back to our resort tuh, lam our villa tu ada 3 rooms, each rooms comes ngan toilet bathroom but no tub, we picked this coz ada private pool, agak mahal gak coz peak season masa nih. Kitchen, dining and the hall pun ado gak, but iron takdok! breakfast included but cam lahabau dia antau pakai polystyrene box yet dah tak leh pakai this type kat msia, bukan ke worldwide tak leh pakai gak. Wpun makan lam bilik hotel yek, diaorag antau camtuh…annoying giler ngan hotel nih. And few times blackout, specially masa kita baru balik pepenat from the island trip the next day nya.

IMG_1988

IMG_1991

Totally not worth it with the high price we paid for 4 nights!!!

1. Wifi not working at all in the villa.
2. No iron
3. No toothbrush n toothpaste
4. Only 3 selected menu for breakfast, no refill for the drinks (coffee or tea)
5. Breakfast delivered to villa only using white polystyrene box and the drink we hv to do ourselves.
6. 2 times no electricity and we asked for candles and they sent us birthday candles!
7. No english channels for the tv
8. Shower water pressure very slow
9. No complimentary airport transfer
10. The free shuttle to Aonang only 2 times daily. They charge 200B pertrip for out of the schedule.
11. We ordered at night for the next day breakfast and they said restaurant is separate. What a joke!!!
12. 3% charge for credit card payment!!!
14. Their welcome drink just water!
Unless u want villa with private pool else better not. Just find any regular resorts with better facilities n services than this villa!!!

Stayed in December 2017

11 points from the husband in the booking.com :)

anak2 ada komplen gak sesikit, specially both big kids yang nak baju tudung beriron bagai tu kan, so aku letak kain baju tudung depa kat bawah tilam and bawah sofas (pun ada some baju masih nampak keronyok) then terpaksa gak kita bawak pi dobi for ironing. Kelakarnya they dont hv that service plak, kena cuci baju and iron or cuci baju and lipat. Omeng. Memang kita nak cuci baju gak but we plan to do it on our 2nd or 3rd day, not ler on the first day.

All in all, i tak recommend this hotel at all…no wonder ler sampai 11 complaints laki aku submit.  But for the rest of the tour, kids and husb  suka…mak nya bebiasa jer.

 

Comment: 10

Terbang ke Krabi bersama AirAsia!

.

IMG_1281

Cuti sekolah memang masa yang ditunggu-tunggu oleh semua orang especially parents with school kids. Masing-masing dengan plan masing-masing nak bawak anak-anak holiday and travel ke sana-sini for sure. Kalau tahun lepas kami ke Lombok, tahun ini Redfamily ke Krabi pula, juga terbang bersama AirAsia :)

IMG_1266

So awal-awal pagi lagi anak-anak dah bangun bersiap excitedly tak sabar nak pergi. Flight at noon tapi memandangkan musim cuti sekolah, awal-awal lagi kitorang dah sampai airport. Akak nak ingatkan cuti sekolah ni memang peak hours kat airport, so better to arrive awal at least 3 or 4 hours before the departure time. Lagipun everyone can fly during school holidays with AirAsia :) so imagine la betapa ramainya orang kat airport nanti.

We have already did the web check-in, memang always my perangai to do web or self check-in first so tak la kelam kabut nanti. So bila sampai kaunter just to drop baggage jer. You guys better do like this as well, tambah-tambah lagi kita yang anak ramai, molek sangatlah siap-siap check-in, rilek sket bila sampai airport tak kelam-kabut terkejar-kejar nak check-in. Lagipun as I said, school holidays will be sesak kat airport tu.

IMG_1280

And we are done and time to boarding :)

IMG_1315

Dan lagi satu jangan lupa to pre-book your SANTAN Combo Meals siap-siap. Sian nanti anak-anak lapar.

IMG_1342

Here is our Santan Combo Meal, Thai Green Curry + Water for RD

IMG_1316

IMG_1340

The delicious Pak Nasser’s Nasi Lemak + Carbonated Drink (Combo) untuk Abang

IMG_1317

Akak punya Chicken Vindaloo + Carbonated Drink (Combo)

IMG_1318

IMG_1332

Kakak punya pulak Sesame Chicken Wrap + Water (Combo)

IMG_1319

IMG_1326

 Lil’ Star Combo + Water (Combo) untuk Zeeshan

Tapi macam biasa, normally our family akan bertukar-tukar meals between each others, so masing-masing dapat merasa sorang sedikit :) As a mother, senang hati bila anak-anak dah kenyang perut, so less things to worry hiks

 

IMG_1355

And we landed in Krabi, on the way to our hotel.

IMG_1371

Not much to do on the first day, just check-in into the hotel, chill and relax. Kids apa lagi terjun mandi swimming pool.

IMG_1492

IMG_1872

IMG_1899

FYI, we stayed for 5 days 4 nights in Krabi. Banyak jugak aktiviti kitorang lenjan. Naik gajah, mandi air panas dan kolam biru, site seeing dan semestinya dinner masakan Thai, the original tomyam, mangga pulut dan banyak lagi.

Esoknya we went for 7 islands tours from noon till night sambil tengok matahari terbenam. Such a amazing view from the boat in the middle of the sea.

The next day anak-anak layan flying fox dan main lumba go-kart dan malamnya kitorang jalan-jalan ke Krabi town night market. Nanti Akak cerita panjang-panjang lagi on each of the activities ya :)

IMG_2398

Bila holiday ni rasa macam sekejapan la pulak kan. Tiba-tiba dah nak kena fly back home dah. Rasa macam tak puas la pulak. Taper lain kali kita pergi lagi ya anak-anak.

IMG_2462

This time around Akak tak kesempatan nak buat web check-in. Maklumlah time holiday jalan sana-sini kat Krabi ni kan, manalah nak sempat nak buat web check-in.

Tapi takper, we can always do self check-in at the airport. As always, kita memang sampai awal kat airport. So banyak masa nak buat semua ni sempat nak buat self check-in :)

IMG_2456

IMG_2457

Once dah buat self check-in, kita pun go to kaunter to drop the baggage. Easy peasy hassle free :)

IMG_2459

Lagi satu, Akak nak cakap, in case korang tak cukup masa, datang dah lambat kat airport so tak kesempatan nak shopping duty free, actually korang boleh buat online via https://www.bigdutyfree.com/

So camni caranya, time nak fly back tu, make sure korang buat web check-in within 48hours before departure time. Once dah check-in, visit la site tu, browse through apa yang berkenan, pre-book siap-siap. On top of that kalau korang buat pre-book online ni akan dapat exclusive online-only promo 20% OFF storewide sampai akhir Dec 2017 ni. Untung dan jimat di situ :)

Nanti on board during flying back, the crew will deliver the stuff to you. So mudahkan, senang jer nak shopping duty free with AirAsia :)

IMG_2516

By the way, korang tau tak WIFI is available on certain AirAsia flights?

IMG_2518

So bila nampak sign ni, maknanya ada WIFI on this aircraft yey :) They named it ROKKI.

And it’s FREE. Meaning you can connect to its WIFI (SSID is ROKKI) and you’ll get FREE Inflight Entertainment. Ada bermacam-macam contents disediakan especially for kids like animation series etc.

IMG_2523

Apalagi seronok la budak 3 orang ni melayan. Make sure bawak iPad or any other tablets and earphones for better experience :)

IMG_2520

Kak Red, boleh ke WIFI AirAsia tu access internet? Jangan korang tak tau, Internet Plan with 10MB data (best usage for social media like FB, Instagram, etc + Chats applications) serendah RM18 sahaja korang boleh layari internet while flying on the blue sky. Siap boleh post anything on your social media, real time lagi during the flight :)

Ataupun kalau untuk chat sahaja, macam Whatapps or WeChat, ada juga pakej Chats Plan with 3MB data disediakan serendah RM9 sahaja.

Contoh Whatapps comversation dengan member:

“Eh bukan ko tengah fly ke?

Ye btul aku dalam flight la ni” (sambil send selfie snap dari kapalterbang background awan biru)

Hahahaha power-power, boleh riak takbur dengan member-member hiks

IMG_2528

Kids always be kids, they just made new friends during the flight :)

IMG_2548

IMG_2549

IMG_2552

IMG_2562

IMG_2554

IMG_2555

Our flight back home was in the evening so akan landed malam di KL. Better to have our dinner siap-siap dalam flight.

So this time around Akak pre-book siap-siap Santan Combo Meal + Complete My Meal Option:

Kung Pao Chicken + Water + Complete My Meal Coleslaw & Gula Melaka Muffin (Combo)
Bukhara Biryani + Coffee (Combo)
Lil’ Star Combo + Water (Combo)
Chicken Lasagne + Carbonated Drink (Combo)
Grilled Salmon Onigiri with Miso Soup

Btw, Complete My Meal Option which comes with an appetizer + hot meal + drink + dessert hanya tambah RM5 sahaja dan only available for pre-book.

So bukan sahaja pre-book will ease our travel experience tetapi ia juga lebih murah if compared on board pricing (a la carte) dan juga kita dapat buat pilihan dari pelbagai variety of meals.

IMG_2538

When our travel is easy and hassle free, baru la semua senang hati and dapat menikmati percutian yang sebenar :)

IMG_2487

Bye Krabi, next time jumpa lagi :)

Or maybe another destinations pulak, let’s see where else AirAsia can fly us to?

 

Comment: 8