AirAsia

Terbang ke Krabi bersama AirAsia!

.

IMG_1281

Cuti sekolah memang masa yang ditunggu-tunggu oleh semua orang especially parents with school kids. Masing-masing dengan plan masing-masing nak bawak anak-anak holiday and travel ke sana-sini for sure. Kalau tahun lepas kami ke Lombok, tahun ini Redfamily ke Krabi pula, juga terbang bersama AirAsia :)

IMG_1266

So awal-awal pagi lagi anak-anak dah bangun bersiap excitedly tak sabar nak pergi. Flight at noon tapi memandangkan musim cuti sekolah, awal-awal lagi kitorang dah sampai airport. Akak nak ingatkan cuti sekolah ni memang peak hours kat airport, so better to arrive awal at least 3 or 4 hours before the departure time. Lagipun everyone can fly during school holidays with AirAsia :) so imagine la betapa ramainya orang kat airport nanti.

We have already did the web check-in, memang always my perangai to do web or self check-in first so tak la kelam kabut nanti. So bila sampai kaunter just to drop baggage jer. You guys better do like this as well, tambah-tambah lagi kita yang anak ramai, molek sangatlah siap-siap check-in, rilek sket bila sampai airport tak kelam-kabut terkejar-kejar nak check-in. Lagipun as I said, school holidays will be sesak kat airport tu.

IMG_1280

And we are done and time to boarding :)

IMG_1315

Dan lagi satu jangan lupa to pre-book your SANTAN Combo Meals siap-siap. Sian nanti anak-anak lapar.

IMG_1342

Here is our Santan Combo Meal, Thai Green Curry + Water for RD

IMG_1316

IMG_1340

The delicious Pak Nasser’s Nasi Lemak + Carbonated Drink (Combo) untuk Abang

IMG_1317

Akak punya Chicken Vindaloo + Carbonated Drink (Combo)

IMG_1318

IMG_1332

Kakak punya pulak Sesame Chicken Wrap + Water (Combo)

IMG_1319

IMG_1326

 Lil’ Star Combo + Water (Combo) untuk Zeeshan

Tapi macam biasa, normally our family akan bertukar-tukar meals between each others, so masing-masing dapat merasa sorang sedikit :) As a mother, senang hati bila anak-anak dah kenyang perut, so less things to worry hiks

 

IMG_1355

And we landed in Krabi, on the way to our hotel.

IMG_1371

Not much to do on the first day, just check-in into the hotel, chill and relax. Kids apa lagi terjun mandi swimming pool.

IMG_1492

IMG_1872

IMG_1899

FYI, we stayed for 5 days 4 nights in Krabi. Banyak jugak aktiviti kitorang lenjan. Naik gajah, mandi air panas dan kolam biru, site seeing dan semestinya dinner masakan Thai, the original tomyam, mangga pulut dan banyak lagi.

Esoknya we went for 7 islands tours from noon till night sambil tengok matahari terbenam. Such a amazing view from the boat in the middle of the sea.

The next day anak-anak layan flying fox dan main lumba go-kart dan malamnya kitorang jalan-jalan ke Krabi town night market. Nanti Akak cerita panjang-panjang lagi on each of the activities ya :)

IMG_2398

Bila holiday ni rasa macam sekejapan la pulak kan. Tiba-tiba dah nak kena fly back home dah. Rasa macam tak puas la pulak. Taper lain kali kita pergi lagi ya anak-anak.

IMG_2462

This time around Akak tak kesempatan nak buat web check-in. Maklumlah time holiday jalan sana-sini kat Krabi ni kan, manalah nak sempat nak buat web check-in.

Tapi takper, we can always do self check-in at the airport. As always, kita memang sampai awal kat airport. So banyak masa nak buat semua ni sempat nak buat self check-in :)

IMG_2456

IMG_2457

Once dah buat self check-in, kita pun go to kaunter to drop the baggage. Easy peasy hassle free :)

IMG_2459

Lagi satu, Akak nak cakap, in case korang tak cukup masa, datang dah lambat kat airport so tak kesempatan nak shopping duty free, actually korang boleh buat online via https://www.bigdutyfree.com/

So camni caranya, time nak fly back tu, make sure korang buat web check-in within 48hours before departure time. Once dah check-in, visit la site tu, browse through apa yang berkenan, pre-book siap-siap. On top of that kalau korang buat pre-book online ni akan dapat exclusive online-only promo 20% OFF storewide sampai akhir Dec 2017 ni. Untung dan jimat di situ :)

Nanti on board during flying back, the crew will deliver the stuff to you. So mudahkan, senang jer nak shopping duty free with AirAsia :)

IMG_2516

By the way, korang tau tak WIFI is available on certain AirAsia flights?

IMG_2518

So bila nampak sign ni, maknanya ada WIFI on this aircraft yey :) They named it ROKKI.

And it’s FREE. Meaning you can connect to its WIFI (SSID is ROKKI) and you’ll get FREE Inflight Entertainment. Ada bermacam-macam contents disediakan especially for kids like animation series etc.

IMG_2523

Apalagi seronok la budak 3 orang ni melayan. Make sure bawak iPad or any other tablets and earphones for better experience :)

IMG_2520

Kak Red, boleh ke WIFI AirAsia tu access internet? Jangan korang tak tau, Internet Plan with 10MB data (best usage for social media like FB, Instagram, etc + Chats applications) serendah RM18 sahaja korang boleh layari internet while flying on the blue sky. Siap boleh post anything on your social media, real time lagi during the flight :)

Ataupun kalau untuk chat sahaja, macam Whatapps or WeChat, ada juga pakej Chats Plan with 3MB data disediakan serendah RM9 sahaja.

Contoh Whatapps comversation dengan member:

“Eh bukan ko tengah fly ke?

Ye btul aku dalam flight la ni” (sambil send selfie snap dari kapalterbang background awan biru)

Hahahaha power-power, boleh riak takbur dengan member-member hiks

IMG_2528

Kids always be kids, they just made new friends during the flight :)

IMG_2548

IMG_2549

IMG_2552

IMG_2562

IMG_2554

IMG_2555

Our flight back home was in the evening so akan landed malam di KL. Better to have our dinner siap-siap dalam flight.

So this time around Akak pre-book siap-siap Santan Combo Meal + Complete My Meal Option:

Kung Pao Chicken + Water + Complete My Meal Coleslaw & Gula Melaka Muffin (Combo)
Bukhara Biryani + Coffee (Combo)
Lil’ Star Combo + Water (Combo)
Chicken Lasagne + Carbonated Drink (Combo)
Grilled Salmon Onigiri with Miso Soup

Btw, Complete My Meal Option which comes with an appetizer + hot meal + drink + dessert hanya tambah RM5 sahaja dan only available for pre-book.

So bukan sahaja pre-book will ease our travel experience tetapi ia juga lebih murah if compared on board pricing (a la carte) dan juga kita dapat buat pilihan dari pelbagai variety of meals.

IMG_2538

When our travel is easy and hassle free, baru la semua senang hati and dapat menikmati percutian yang sebenar :)

IMG_2487

Bye Krabi, next time jumpa lagi :)

Or maybe another destinations pulak, let’s see where else AirAsia can fly us to?

 

Comment: 6

RM is going to Perth!!

Eh ini pun sponsored post yek, so scroll down pls :)

IMG_4792

Lepas puas berjalan ke Gold Coast dan Sydney, now saya nak pergi Perth pulak hiks. Korang jangan jeles yer. Nanti saya share-share la kat sini pasal Perth pulok dok :)

IMG_5127

Tapiiiiiiiikann nak pergi Perth ni saya kenalah menang AirAsia Perth Contest ni dulu lorrr. So maknanya bukan saya sorang jer boleh pergi Perth ni, korang semua pun ada chance boleh pergi Perth jugak!

IMG_5135

Ok Kak Red, kitorang dah teruja dah ni nak pergi Perth ni. Cepat cakapppp how do we participate???

Sabar sabar…. Ok macam ni…

image

There are 4 different sculptures at 4 different places macam gambar atas ni. Apa yang korang akan jumpa nanti ialah:

1) Giant Lobster: Pavilion, near TopShop and La Bodega
2) Fremantle Prison: OneUtama @ GSC Cinema, 4th Floor
3) Sealions: One Utama @ New Wing, 1st Floor
4) Surfboards: Sunway Pyramid @ LG2, near Watson

Apa yang korang kena buat pulak ialah to snap picture korang ataupun bersama-sama kenkawan or sedara mara pun boleh. Tangkap gambar tu kena la masuk sekali dengan one of the ambient structures tu. Nak tangkap gambar dengan empat-empat structures tu pun boleh, tapi the winner will be based on the most creative picture!

Kemudian email gambar tu ke facebook@airasia.com dengan subjek “AirAsia X flies to Perth!”. Jangan lupa include sekali details korang seperti Nama, Contact number, Email address dan IC.

Nanti juri-juri AirAsia akan memilih 5 gambar yang paling creative untuk diuploadkan ke AirAsia’s FB dan the 4 most voted pictures akan terbang ke Perth :)

167_1106

Ha saya dah start posing dah dengan Giant Lobster kat Pavilion :) Actually saya nak panjat duduk atas lobster ni berposing tapi security guard tu tak kasik la pulak. Lepas ni nak pergi the other 3 locations tu pulak. So apalagi, pandai-pandailah korang berposing dengan gaya yang paling creative ya.

Ooo btw the winners nanti boleh la bawak partner masing-masing. So kalo korang menang nanti tak tau nak bawak sapa, boleh la bawak saya hahahaha :)

For more info on term & conditions please visit AirAsia’s blog. So jommmmm serbu tempat-tempat tu… jangan lupa bawak kamera pulak!

IMG_5146

Cakkkk…. hendak-hendak saya menanglah. Amin  :)

Khidmat pesanan masyarakat AirAsia is brought by Redmummy.com

Comment: 19

Andai RM terbang bersama AirAsia ke Australia…


Dahulu saya dijanjikan untuk terbang ke Australia. Tetapi hingga kini project Australia belum nampak bayangnya. Itu biasa sahaja dalam project blogging saya, terkadang impian kita tinggal tak kecapaian. Hari ini kita cerita virtually kenapa saya teringin untuk ke Australia.

Saya tidak kenal siapa Dr Ling, tetapi bila beliau menjadi johan untuk Extraordinary Taxi ride contest award by Western Australia’s Tourism Minister Elizabeth Constable  kemudian travelling bersama his brother Sahun dengan merantau ke Western Australia .  Oh bertuahnya badan kamu hai Dr Ling. Uniknya, they were driven around by taxi driver Dough Slater yang mendapat votes tertinggi di dalam online campaign untuk driver yang Most ExtraordinaryTaxi Ride.Tahniah Dr Ling! Find out bout his journey via these 2 links:

http://www.bethepassenger.com/blog.php

http://www.extraordinarytaxiride.com.au/journey-blog.php

So kalau Dr Ling pergi mencapai impiannya, aku pun naklah jugak pergi, but orang kata, sebelum kita dapat melangkah ke sana, mehlah berangan dulu apa yang bestnya di Australia hingga bikin saya melonjak mahu ke sana.

image

Shoppinggggggggggggggggggggggggggg!!!! Ini memang always be in my list lah. Aku kalo pi memana tengok tempat tu kalo shopping dia best gilak, memang laju je meloncat. Tak kiralah kalau takdak duit pun dapat pergi tengok amik bau pun and feeling bergambar kat tempat yang heaven for shopping ni yek. Dengan lebih 900 specialty shops yang dibuka selama 7 hari seminggu, fashion lovers macam aku memang akan laju maju ke King Street, rumah yang penuh dengan Gucci and LV. Perth juga adalah dunia jeweleries, dari pure gold, silver  and platinum.

image

Pun gitu aku pun suka dengan melawat keindahan negara orang. Tak indah pun, aku pergi jugak wpun budaya hujan batu di negeri kita lebih cool, but there s nothing wrong to study bout other ppl’s life and culture. I love to travel. Hai sedihlah, bila buat entry ni rasa macam nak terbang je ke Australia. Andailah rezeki dipanggil ke Australia ada, maka adalah ia. Kings Park & Botanic Gardens di Perth Western Australia adalah the largest innercity parks in the world, dengan showcasing some of the world’s unique flora dan fauna. Perth juga satu2nya city di Australia yang aku boleh pilih untuk explore by picnic di tepi ocean sambil menikmati sunset. Romantiknya :) . Kalau dah berangan nak ke Perth macam ni, harus gayak bawak RedDaddy nih. Kemudian visit ke Rottnest Islands boasts dengan beaches dan bays nya yang bersepah untuk kita lihat binatang2 dan kehidupan laut, sambil naik ferry. Oh feelingnya……to the world famous quokka, satu lagi unique marsupial yang hanya boleh didapati di Western Australia.

Terbang berangan dengan RM, kenalah berangan dulu baru dapat pergi, join me the experience to Perth versi berangan :)

Lepas dah feeling pi Perth, terbang pula ke Western Australia terutama dari June hingga August cos waktu itu kita boleh beli fresh truffles atau terus enjoy dari WA’s fine restaurants, sedapnya.The South West region of Western Australia juga telah dinampakan sebagai the world’s top 10 regions in Lonely Planet’s Best in Travel 2010 and famous dengan beaches dan forestsnya. Berjalan pula ke The Valley of the Giants Tree Top Walk, dengan 600 mtrs jauhnya untuk minimise the impact on the forest, terbayang sya berjalan di forest yang tinggi pohon2nya with breathtaking experience.

image

Mungkin kemudian pergi ke The Coral Coast untuk berenang melihat ikan2 terbesar di dalam lautan (oh saya tidak pernah mendapat advertorial untuk aksi lautan lagi kan?) kemudia melihat whale shark yang panjang. Ini kita saksikan di Ningaloo Reef. Bukan tu jer, boleh selami lautan yang dalam melihat coral reef yang easily accessible from the shore. I dont have sinus problem now so i can be a diver :)

Pun begitu, boleh juga kita ke Monkey Mia yang amazingnyadengan 40tahun wildliferitual, ke Shark Bay World Heritage Area untuk melihat 16 sites worldwide yang penuh dengan 4 natural criteria dari natural beauty, biological diversity, ecological process and link untuk ke sejarah bumi.  All in all, Western Australia adalah tempat yang wajib aku lawati bila diterbangkan ke Australia nanti, dengan lebih 12ribu species of wildflowers, dan merupakan antara state yang terbesar di dunia, landscape yang memberi inspirasi pada saya yang hanyalah seorang blogger, tetapi dari perjalanan mata ku akan membuat tulisan saya di RM lebih cantik. Itu semua ilham yang boleh saya olah di Australia.

Juga saya membayangkan untuk berada di dalam unique rock formations yang ada di sana, bersama rakaman lensa di waterfalls terindah, dengan climate yang sangat varied, memegang ikan paus dan dicium dia wahhhh….yang hanya bisa saya rasai setiap bulan June hingga December, dan akhir sekali beriadah di tepi pantai indah Western Australia sambil memakai bikini merah. Wah bikini ko, jangankan ko pitam, aku pun macam terpengsan pun sama pakai bikini :P .

image

Mungkinkah perjalanan saya ke Australia nanti bisa diterbangkan oleh AirAsia yang mempunyai tambang berpatutan dan very reasonable. Saya perlu menambah lagi pengalaman terbang ke negara orang, dan saya juga perlu memenuhkan koleksi pengalaman terbang dengan AirAsia kerna selama ini, pengalaman ke Hong Kong pergi dan pulang melalui AirAsia masih tidak mencukupi.

Saya harap kemungkinan itu akan jadi nyata. Saya mungkin pasti dan tidak ke Australia untuk singgah ke Perth dan Western Australia, hanya melalui penerbangan yang dianggap berpatutan only via AirAsia.

Khidmat pesanan masyarakat AirAsia is brought by Redmummy.com

Comment: 25