Andai RM terbang bersama AirAsia ke Australia…


Dahulu saya dijanjikan untuk terbang ke Australia. Tetapi hingga kini project Australia belum nampak bayangnya. Itu biasa sahaja dalam project blogging saya, terkadang impian kita tinggal tak kecapaian. Hari ini kita cerita virtually kenapa saya teringin untuk ke Australia.

Saya tidak kenal siapa Dr Ling, tetapi bila beliau menjadi johan untuk Extraordinary Taxi ride contest award by Western Australia’s Tourism Minister Elizabeth Constable  kemudian travelling bersama his brother Sahun dengan merantau ke Western Australia .  Oh bertuahnya badan kamu hai Dr Ling. Uniknya, they were driven around by taxi driver Dough Slater yang mendapat votes tertinggi di dalam online campaign untuk driver yang Most ExtraordinaryTaxi Ride.Tahniah Dr Ling! Find out bout his journey via these 2 links:

http://www.bethepassenger.com/blog.php

http://www.extraordinarytaxiride.com.au/journey-blog.php

So kalau Dr Ling pergi mencapai impiannya, aku pun naklah jugak pergi, but orang kata, sebelum kita dapat melangkah ke sana, mehlah berangan dulu apa yang bestnya di Australia hingga bikin saya melonjak mahu ke sana.

image

Shoppinggggggggggggggggggggggggggg!!!! Ini memang always be in my list lah. Aku kalo pi memana tengok tempat tu kalo shopping dia best gilak, memang laju je meloncat. Tak kiralah kalau takdak duit pun dapat pergi tengok amik bau pun and feeling bergambar kat tempat yang heaven for shopping ni yek. Dengan lebih 900 specialty shops yang dibuka selama 7 hari seminggu, fashion lovers macam aku memang akan laju maju ke King Street, rumah yang penuh dengan Gucci and LV. Perth juga adalah dunia jeweleries, dari pure gold, silver  and platinum.

image

Pun gitu aku pun suka dengan melawat keindahan negara orang. Tak indah pun, aku pergi jugak wpun budaya hujan batu di negeri kita lebih cool, but there s nothing wrong to study bout other ppl’s life and culture. I love to travel. Hai sedihlah, bila buat entry ni rasa macam nak terbang je ke Australia. Andailah rezeki dipanggil ke Australia ada, maka adalah ia. Kings Park & Botanic Gardens di Perth Western Australia adalah the largest innercity parks in the world, dengan showcasing some of the world’s unique flora dan fauna. Perth juga satu2nya city di Australia yang aku boleh pilih untuk explore by picnic di tepi ocean sambil menikmati sunset. Romantiknya :) . Kalau dah berangan nak ke Perth macam ni, harus gayak bawak RedDaddy nih. Kemudian visit ke Rottnest Islands boasts dengan beaches dan bays nya yang bersepah untuk kita lihat binatang2 dan kehidupan laut, sambil naik ferry. Oh feelingnya……to the world famous quokka, satu lagi unique marsupial yang hanya boleh didapati di Western Australia.

Terbang berangan dengan RM, kenalah berangan dulu baru dapat pergi, join me the experience to Perth versi berangan :)

Lepas dah feeling pi Perth, terbang pula ke Western Australia terutama dari June hingga August cos waktu itu kita boleh beli fresh truffles atau terus enjoy dari WA’s fine restaurants, sedapnya.The South West region of Western Australia juga telah dinampakan sebagai the world’s top 10 regions in Lonely Planet’s Best in Travel 2010 and famous dengan beaches dan forestsnya. Berjalan pula ke The Valley of the Giants Tree Top Walk, dengan 600 mtrs jauhnya untuk minimise the impact on the forest, terbayang sya berjalan di forest yang tinggi pohon2nya with breathtaking experience.

image

Mungkin kemudian pergi ke The Coral Coast untuk berenang melihat ikan2 terbesar di dalam lautan (oh saya tidak pernah mendapat advertorial untuk aksi lautan lagi kan?) kemudia melihat whale shark yang panjang. Ini kita saksikan di Ningaloo Reef. Bukan tu jer, boleh selami lautan yang dalam melihat coral reef yang easily accessible from the shore. I dont have sinus problem now so i can be a diver :)

Pun begitu, boleh juga kita ke Monkey Mia yang amazingnyadengan 40tahun wildliferitual, ke Shark Bay World Heritage Area untuk melihat 16 sites worldwide yang penuh dengan 4 natural criteria dari natural beauty, biological diversity, ecological process and link untuk ke sejarah bumi.  All in all, Western Australia adalah tempat yang wajib aku lawati bila diterbangkan ke Australia nanti, dengan lebih 12ribu species of wildflowers, dan merupakan antara state yang terbesar di dunia, landscape yang memberi inspirasi pada saya yang hanyalah seorang blogger, tetapi dari perjalanan mata ku akan membuat tulisan saya di RM lebih cantik. Itu semua ilham yang boleh saya olah di Australia.

Juga saya membayangkan untuk berada di dalam unique rock formations yang ada di sana, bersama rakaman lensa di waterfalls terindah, dengan climate yang sangat varied, memegang ikan paus dan dicium dia wahhhh….yang hanya bisa saya rasai setiap bulan June hingga December, dan akhir sekali beriadah di tepi pantai indah Western Australia sambil memakai bikini merah. Wah bikini ko, jangankan ko pitam, aku pun macam terpengsan pun sama pakai bikini :P .

image

Mungkinkah perjalanan saya ke Australia nanti bisa diterbangkan oleh AirAsia yang mempunyai tambang berpatutan dan very reasonable. Saya perlu menambah lagi pengalaman terbang ke negara orang, dan saya juga perlu memenuhkan koleksi pengalaman terbang dengan AirAsia kerna selama ini, pengalaman ke Hong Kong pergi dan pulang melalui AirAsia masih tidak mencukupi.

Saya harap kemungkinan itu akan jadi nyata. Saya mungkin pasti dan tidak ke Australia untuk singgah ke Perth dan Western Australia, hanya melalui penerbangan yang dianggap berpatutan only via AirAsia.

Khidmat pesanan masyarakat AirAsia is brought by Redmummy.com

Comment: 25