VA

Accident Depan Mato

sapa pernah accident? ok aku pernah…

sapa pernah tengok accident depan mato?pun aku pernah gakIMG10535

tp ni sangat2 terbaru, petang pulang dari kerja myvi pink depan aku. dok nak masuk VA, masalahnya sapa yang dok VA ni memang tau lah kalo ko nak masuk guard VA tuh, siksa sket nak masuk coz keter menderu laju dr opposite of the road.

pastu keter lak kiri kanan parking, so mmg susah sket nak nampak whether ada keter ke idak depan tuh..

tp si myvi nih

aku dah sah2 belakang dia kan, aku dok perati dia ni cam tak nyenyempat nak masuk, keter ke main laju dari arah bukit depan tuh…sekali kooooooo! baru aku cakap lam ati ado gak yang accident nih, menderu dia melaju nak masuk VA, ha motor yang ngah laju turun bukit pammmmmmmmmmmmmm langgar dia. motor tu tak sempat nak ngelak, wui kalo ngelak ke kanan mau sampai naik atas dashboard depan aku pulak. so tercampak lah pakcik tua yang bawak motor tuh, anak pompuan dia dah beso pun sama le teruk tercampak sama.

korang nampak van tuh kan, lam tu van bawak budak2 sekolah, budak2 lam tuh tekejut ada yang menangis2. aku mmg pegang hp, tp aku tercengang tak dan nak amik gambar dah, aku pun kuor sama reramai tolong depa, tp sempat lagi aku capai hbag (eh kau, kang nak selamatkan orang buatnya orang bukak keter aku amik hbag, nangis pulak aku)…keter  belakang aku pun kuor sama, x kira nak masuk umah cepat kira nak tlg orang je kan. tu yang tak matikan engine, sbb quick one nya reaction.

depa bawak pakcik and anak dia kat guard house tuh, n makcik myvi pink oh jiran aku !! grr..aku tak kenal dia, tp tu lah kak, akak dok cakap akak tak nampak tak nampak tp akak tak sabar2 (aku dengo dia mintak mahap cakap dia tak nampak), saya dok belakang akak tengok akak main menderu je laju tak nyenyempat. skang, motor pakcik rosak, anak dia ngan pakcik tu luka tercampak, bumper keter akak pecah. jem ya hamat depan belakang marahkan akak.

luckily orang2 msia kita tak kira bangsa agama tolong bantu membantu masa tuh. sian lah..

sian satu hal

img105361

tp aku menderu2 naik bulu roma, cam trauma tol aku tengok bangggggggggg depan mata gini. jalan ni jugaklah anak2 aku balik. jalan ni jugaklah abang lalu naik motor balik sekolah ngan atuknya. sejak aku dok VA, jalan ni dah bape kali amik nyawa, kalo tak silap aku dah 2 kali, and at least once a week mesti ada accident.

naik umah aku cite kat fifin, sampai geletar2 aku citer….terus dia pun lari ke balkoni ngendap nak tengok. alohai….ngeri lah. benda ni jadi depan mata, masa pakcik tu nya motor nak hit keter myvi tuh, aku dah menjerit sorang2 lam keter. adoiii! aku yang tua tengok dah trauma, apatah lagi budak2 kecik lam van tuh.

eii takuttt!

kepada jiran2 ku di VA yang membaca RM, aku tetap salahkan kakak myvi pink tuh, wpun dia bagi alasan dia x nampak x nampak, tapi tetap salah sebab dia tak sabar. aku betul2 belakang dia and aku nampak dia mmg tak sesabo sangat nak masuk VA. sampai teksi depan dia yang buat u turn pun dia overtake utk senang dia masuk ke kanan.

aku yang rendah pun boleh nampak and sabar tunggu keter depan opposite tuh sampai abih clear, takkan akak yang tinggi dari saya tak nampak kot kak? pakai myvi lagi senang nak nampak…ni aku suspect dia nak cepat tu yang melajuuuuuuuuuuu dia masuk, sekali rupanya tak sempat, motor bang keter ko.

huh lega dapat tulis, wpun while on d road aku adalah jiwa kacau sket, 3 orang buat aku sentap and sakit hati, dengan satu berita bagus, tp yang satu nih accident depan mato, make me to be very more careful.

Comment: 22

No Water Heater…

IMG10260

5 ari lepas, sirman pi bukak water heater, dia godam2

tetiba ada yang patah, duh! so dia pi kedai, carik barang, and ganti. air laju balik but heater tak jalan. hampeh aa! apa saja le tangan sirman dah buat nih ngan heater aku.

so sepanjang 5 ari, kami mandi kesejukan kau..

pagi2 sabtu barulah ada technician leh datang rumah, kekdahnya ada satu batang putih ke heater sirman sudah salah pasang. dia terbalikkan. iskk padanlah heater tak menyala.

buta2 jer bayo orang datang RM40 for menda yang salah pasang. ingatkan ada yang jahanam ke hapa…

IMG10256

ha tu amik gambo nak tempek lam blog lah tu kan? mesti nak cite pasal saya salah pasang kan..

of cos!

supaya encik2 suami di luar sana, double triple check le kamu nya kejer, udahlah tak berapa expert, kalo dah x bape expert tuh, pi le amik gambo dulu sblm ko bukak heater tuh. ni ha kan, siap ada yang patah, pastu pasang balik, dah x menyala heater tuh. udahlah aku ni malas nak letak air panas lam baldi bebudak2 mandi sebab sejuk, so gigillah depa mandi pepagi nak pi sekolah kau…

alah…mandi jer ler, bukan 5 taun x pakai heater budak2 nih pun, ater dah korang dpt mak malas nak siapkan air mandi panas korang kan…mak kau dulu pun kalo nenek korang tak buatkan air panas rendam lam besen, mandi air kolah kay! lagik sojuk.

gitu….

kebilanya ekon aku nih nak berpasang pulak ni…..

Comment: 7

Red Painting

IMG_0449

he promised to give me a red paint for our master bedroom

IMG07662

she promised me to help her daddy

IMG07665

boom boom red!

IMG07670

abang pun kena tolong sama, tak yah disuruh, dedua dah amik contract cat dengan bapaknya

IMG07672

sian korang…

IMG07675

me – kena masak, suapkan tetiga coz tangan memasih penuh cat, kena pi kedai bila masking tape sirman abih, and pastuh flat dok kat sofa merah (lembik pun pasal kena cannot eat rice :( ), idung aku pancit coz bilik tu bila beralih2 perabot terus aku kena habuk. they started the painting thari and abih siap with 3 layers, kau 3 layers sirman buat yer….sampai lewat petang. aku and fifin kemudian ngan bantuan sirman susun atur balik perabot kali ni lain design.

lagi 3 bulan kita tukar balik tunggang terbalikkan bilik tu lagik….

ntah tak tau lah brand apa cat tuh, 7 liters je aku tau, with 3 layers 2 sides x boleh nak cat….lagi setaun kita tukar lagi kaler ye, aku nak pakai wallpaper merah cam umah sharifah shahora tuh, lawanyaaaaaaaaaaaaaa! sapa tau dia beli kat mana ek?

Comment: 12

Memori 3 malam lalu…

img07281

….itu bag isetan masih lagi isi ngan barang2 jakarta…aku rasa ada few trips lagik, so sesapa yang aku dah roger tu nanti amik kat kedai jai yer…minggu ni jer 3 barang aku campak kat jai, for my readers/frens of RM.

img07282

Jai is the staff of Bigmug Cafe VA.he and tha gang of the cafe dah tau kalo apa2 barang leh campak through him or korang amik je barang korang dari dia.

he even claimed yang cafe dia nih as Pos Simpanan Barang2 Redmummy

so korang nak letak barang, kedai cafe jai ni lah yer…

rerupanya bukan aku jer yang jadikan port kedai dia as tumpang letak barang, ramai gak jiran tetangga VA yang apply the same. Abang yang empunya cafe nih, saya tumpang letak barang ye bang…sume barang halal bang, dadah tarak jugak ada!

ai m clean mar….

img07278

sesungguh nak amik gambo aunty tapi dia menyorok jugak, 3 kali aku cubaan menyenap, dan 3 kali jugak nak pastikan muka aku tak kembung. ha yang ni korang puji lah sikit ‘eh eh nampak kurus lah kak red’ sedap sket tekak aku dengo….

so anw, aku datang lagi menjejak kasih ke kedai aunty…

selain nak amik kain suor aku yang aku mintak dia potongkan arituh, aku nak anto lagi kain ela jakarta

img07275

yang ni aku spesial case lah, tak yah sorok kat korang, aku tunjuk jer…ni untuk buat baju kurung totally, coz yang sblm nih sumer nya buat kebaya, ater udah size kain tu sume kebaya mar….

will have to come back again, againnnnnnnnnnn to bring my family.

jadi kilang kain betullah aku skang nih, tp pakainya idok jugak.

takpe itu adalah asset jugak, coz corak2 kain ela aku sume bukan jenis yang pakai taun nih, taun depan orang tau itu lama nya pesen, yang jakarta nya tuh memang totally unik dan abstrak designnya.

dan soalan korang napa takde merah, kalo sumerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr kain baju aku kaler merah, baik aku ulang2 tayang je pakai, x yah buat baru. harus ada kaler lain mar, aku pun pencinta warna lain gak. lgpun kaler merah aku lebih banyak dari kain2 kaler lain.

ya gituuu

punyalah nak pendek bebel lam entry nih

terpanjang jugak.

permisi ya….

Comment: Comments Off

Teh tarik break!

img073141

my early dinner, ni kol 630 nya dinner. balik keje aku terus bungkus ni from jai’s cafe and makan sorang2, even tv pun aku tak tuko channel layan je lah kartun anak2 aku. it s our dating nite supposedly kitorg nak kuor tp aku adalah tak berapa sihat. aku berani letak entry single line tuh sebab kibaran bendera di angkasa raya menemani ku sepagi tadi. huh!

mestilah gumbira, kalo idak ai ll be a pregnant mom again….aku tak ready yet, and aku pun dah bilang aku rasa cukup2lah ngan 2 orang tuh unless pap! pap tuh hehehehehe sendiri mau ingat ler kan….

napa ke aku sampai kena ada pregnancy test kid, adalah sebab2 nya, iskk takkan aku nak ulas dendalam kat sini, kena le memalu shy2 a bit, menda tu kan lam kainnya cite kowang nih pung…

masa aku  melantak nih sirman pun baru nak kuor opis, anak2 aku dah naik hapal bila aku tepon arini ‘mommy ada dating kan arini? jangan lama2 okkkkk’

itu adalah gegirl yang menceceh

img07322

make up pun dah padam, totally pucat giler, ngan terkemut2 bagai menahan sakit biasa ler. bukan sakit hazab but usually on my first 2 days aku adalah sangat weak. tp dulu sblm makan nuvafemme lagilah mau terjelepuk but sejak aku makan tuh, memang just nice je lah. tu pasal kowang yang selalu ada senggugut tahap betaraksasa cubalah amik nuvafemme.

anw for wkend korang tak yah lak referesh 18 juta kali, aku memang totally kurangkan entry sok sok sebab mengambil sempena hari cuti sabtu ahad yakni aku juga perlu rehat mar…wpun aku tau ramai yang ada internet connection tp bagi can lah kat orang2 yang rely on internet kat opis untuk baca sesama ngan korang over wkdays. so at least ado lah jugakkan…bukan aku yilekpocik zero kan pun, ada tp kurang.

n boleh dok kita stop dulu Teka Teki, submission pasni tak yah lah on teka teki lagik dah, sesapa yang bagik tuh aku postkan next week, abihkan apa yang korang dah submit tp yang lain tuh anto lah Guest Writer cerita benar ke cerita kelakor ker apa2 citer seram pun bolehlah. but no more teka teki.

teka teki is not really my fav, itu sirman yang suka, aku bih suka cite benar cite nyata ala2 di celah2 kehidupan.

right dude?

salam istirehat.

Comment: 19