Tailor

Visit The Tailor

IMG08392

IMG08393

baju yang blah kiri tu sekali tu kan, aunty yeli cakap tuannya dah berbulan bulan bulannnnnnnnnnnnnnnn tak datang amik. datang anto baju buat sekali rap, so yang tu mmg dah makan bulan laa. aku rasa kain kurung tu dr before raya dah ado.  so this reminds me aku nya stock anto kat aunty yeli, huh, kalo amik sekali rap, harus 4 angka. so kena amik bulan nih 2,3 lai, bulan depan 2,3 lai, wahahhahahaha! banyaknyaaaaaaaaaa, pakainya nan ado!

IMG08399 ada satu baju yang aku anto tu udah siap 99% tp aku tak urgent nak pakai, so wedding arini aku pakai apo yang ado kat gobok skang….

aku bagi tengok sesipi jer lah tuh…kaler merah! from jakarta…the one yang tersergam indah kat tanah abang, si patung tu pakai, terus aku sebat!

IMG08400 actually aku sampai awal kat kedai aunty tp aku kena tunggu sirman coz benda yang aku nak anto kat aunty nih ada kat dia. so aku carik peluang anto keter pi cuci….terseparuh lak pulak gambo sirman, ah gambo dia tak penting, gambo aku lagik penting huhuuuu..malas nak snap 2 kali coz aunty yeli phobia je kalo aku snap gambo, dia ingat aku nak amik gambo dia.

dia malu lah nak kuor blog…

sapa azah? my blog reader yang nama azah, customer aunty yeli gak. apa korang borak on RM ek? wahh…!

hai azah :)

IMG08401

makan la nasi goreng tu, penuh calorie je weihh…aku tengok je dia makan, seleraku automatic terbantut slepas jam 8 malam….kitorg makan lam ujan lebat tempias kiri kanan, ni fav kedai kuning sirman, lagi satu coz dia nak jumpa ‘apek’ the supplier…..

IMG08391

btw sapa pi jakarta ke bandung, aunty yeli cakap kalo korang nak buat bisnes ke kan kat kl, korang beli kain ala2 lace gini, customer dia beli nih lam 20 per meter, korang beli 2 meter jer pastu jual RM100. kompem laku! hemm….

so ni tips sesapa yang pi jakarta bandung indon lah yer…

nak aku ke sana…

insyallah…rezeki kalo datang menggolek, hak kita jugak.

ni citer visit the aunty yeli kan, ha untuk ke 19ribu kali aku bilang lah kat sini pasni kang mesti ada lagik yang email aku tanya kat mana location aunty yeli lak

korang tau penah dengo Bandar Sri Permaisuri?

sampai je BSP

korang pi carik JPJ BSP

ado satu je

landmark lain, belakang JPJ ado Hajris the famous

pastu kedai aunty yeli ni 2,3 belah ngan JPJ…

ko sebut ko reader redmummy gak kat Aunty Yeli, jangan ko pi cakap kat anak pompuan dia plak, anak dia tak kenal aku aaa…so insyallah dpt lah sipi2 diskaun. coz dia tau aku promote dia, so korang bolehlah cuit2 sket aunty yeli. but big warning aaaa, aunty yeli sangat peramahhhhhhhhhhhhh hehehehehehee :)

Comment: 4

Memori 3 malam lalu…

img07281

….itu bag isetan masih lagi isi ngan barang2 jakarta…aku rasa ada few trips lagik, so sesapa yang aku dah roger tu nanti amik kat kedai jai yer…minggu ni jer 3 barang aku campak kat jai, for my readers/frens of RM.

img07282

Jai is the staff of Bigmug Cafe VA.he and tha gang of the cafe dah tau kalo apa2 barang leh campak through him or korang amik je barang korang dari dia.

he even claimed yang cafe dia nih as Pos Simpanan Barang2 Redmummy

so korang nak letak barang, kedai cafe jai ni lah yer…

rerupanya bukan aku jer yang jadikan port kedai dia as tumpang letak barang, ramai gak jiran tetangga VA yang apply the same. Abang yang empunya cafe nih, saya tumpang letak barang ye bang…sume barang halal bang, dadah tarak jugak ada!

ai m clean mar….

img07278

sesungguh nak amik gambo aunty tapi dia menyorok jugak, 3 kali aku cubaan menyenap, dan 3 kali jugak nak pastikan muka aku tak kembung. ha yang ni korang puji lah sikit ‘eh eh nampak kurus lah kak red’ sedap sket tekak aku dengo….

so anw, aku datang lagi menjejak kasih ke kedai aunty…

selain nak amik kain suor aku yang aku mintak dia potongkan arituh, aku nak anto lagi kain ela jakarta

img07275

yang ni aku spesial case lah, tak yah sorok kat korang, aku tunjuk jer…ni untuk buat baju kurung totally, coz yang sblm nih sumer nya buat kebaya, ater udah size kain tu sume kebaya mar….

will have to come back again, againnnnnnnnnnn to bring my family.

jadi kilang kain betullah aku skang nih, tp pakainya idok jugak.

takpe itu adalah asset jugak, coz corak2 kain ela aku sume bukan jenis yang pakai taun nih, taun depan orang tau itu lama nya pesen, yang jakarta nya tuh memang totally unik dan abstrak designnya.

dan soalan korang napa takde merah, kalo sumerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr kain baju aku kaler merah, baik aku ulang2 tayang je pakai, x yah buat baru. harus ada kaler lain mar, aku pun pencinta warna lain gak. lgpun kaler merah aku lebih banyak dari kain2 kaler lain.

ya gituuu

punyalah nak pendek bebel lam entry nih

terpanjang jugak.

permisi ya….

Comment: Comments Off

5 meters cable :)

img07217

ingat aunty yeli tak? my tailor…yang pastu aku promote dia kat sini berjela2 ramai korang anto baju kat dia…ha aku tak plan pun nak jumpa dia, aku nak pi beli kerang benornya. tp sudahnya kerang pun aku tak beli bila tengok q panjang. n aku teringat lam gobok bonet aku ada kain baju ela yang nak dianto kat dia utk dijahit. ye kain2 baju dari jakarta ye, sampai la ni tak anto2 lagik. aku anto skang bukan nak dipakai skang, tp leh pakai taun nih taun depan, n aku leh amik bape lai dulu yang aku nak pakai lah

amik sekali rap kang perkhhhhh!

aunty yeli ni pantang nampak aku, asal nampak je and bila aku pegang camera mulalah dia menyorok muka dia

she s so shy lah….

img07212

semua kain baju from jakarta, ada lagik yang aku x anto, tp next round aku nak bawak sekali anak beranak aku kat dia. coz kain baju melayu nak kena tempah dari skang, orang dah start anto for raya, some more adik aku nak kawin gak taun nih. so at least aku leh plan budget nak amik bape lai setiap bulan, kalau ko amik sekali rap 10 pasang ha kau pengsan lah nak membayo.

aku nye baju yang mahal gila ngan beads buat taun lepas tu kan, baru pakai sepasang jer hikss

lagi sepasang ntah bila lah nak pakai…udahlah mahal!

img07221

pastu aku sambung lak pi senheng kat umah aku. ni semua perjalanan lepas keje, aku tak terus balik aku pi singgah 3 tempat. benda nih kan patutnya bapak si budak2 tuh leh carikkan, tp sirman tu tak cam aku sangat. dia tu banyak bunyik sket, alasan dia banyak, penatlah, jem lah, x lalu situ lah, panaslah…wpun dari sejak tv baru tu dapat aku dah berdesing suh beli cable astro yang panjang, pun dia buat dek jer..

so pangai aku, ko tak jalan keje, biar aku yang buat.

btw tv 46 inci belah kiri bawah sekali tu kan, samsung brand harganya is 6 ribu lebih….jer. JER??

img07223

at my house area ada 2 kedai letrik, satu kedai letrik tuh baru bukak, betul2 sblh senheng tp dia x de cable panjang yang aku nak tuh, dia sendiri suh pi senheng, yakni jirang sblh dia huhuuuuuu

so berpandukan cakap tepon ngan sirman, aku suh la orang senheng ni kuorkan cable astro yang panjang2 tu hah, meh aku agak2 bape meter yang aku nak

sib baik aku tanya sirman cable hapa, aku ingatkan cable biasa tu jor.

img07219

yah itu dia cable astro, itu aku tak tau ye untuk umah bungalo nye panjang ko bergulung2 lagik, so aku suh dia ukur 5 meters aku agak2, ok kasi potong kerat!

satu meter 3 hinggit darab 5 jadik RM18! RM15 aarrrr

img07222

sekejapan lengchai nih sambungkan ngan muncung wayar tuh ai donno le apa namanya, terus aku amik bayo and blah. aku pi 3 tempat kat sekitar umah aku, aku sampai umah still sblm sirman and gegirl gak. aku ganti baju kejap terus ajak fifin bersilat kat hall, coz aku nak tuko design tv aku ngan susunan perabot tu pasal aku eager gak dptkan cable nih wpun laki aku agak suka bertunda kan…

dan antara sebab napa aku kena bersilat sblm sirman sampai, kang kalo dia sampai umah dulu dia x bagi kitorg buat tukar2 nih, dia suh tunda2 lagik, tp aku pakat dah ngan fifin, laju je kitorg buat main angkat2…

bila sirman balik kitorg masih lagi terbongkok2 tolak2 meja sofa sampai ‘u guys need my help ke?’

lagik mau tanya, tolong pasang cable nih…

baru best, asik cenggitu je tpt tv aku, skang aku leh pusing satu umah. yeszaaaa! ai likeee :)

oh gambo new design lam umah enggak ada, aku dah kecapitan.

lain taun lah ye aku tempek :)

Comment: 13

Mana readers lelaki ku?

saya dan pembaca blog tegar merah

mamat ni sangat lah ada kaitan dengan hidup saya

cuba korang teka kalo korang betul2 pembaca blog merah yang sangat tegar

alah x yah teka lah

dia ni adalah suami kepada nana ngan kata lain adik ipar aku lah (terserempak kat klcc)

kuih2 raya yang didapati dari istana negara…jamuan makan petang ku waktu pi jumpa aunty yeli lagi petang semalam.

aku ada kasi tau tak yang aunty yeli ni penjahit untuk istana negara gak? ado kan?

aunty yeli yang berbaju merah skang kalo aku datang je laju je dia tutup muka x nak masuk blog. apparently her fren from pertama complex found her from this blog too. hiks..very the jejak kasih kan auntie…

belakang ku itu adalah anak sulong aunty yang aku promotekan aritu, oi anak nya lom kawin lah…masih single lagik kaooooooooo.

x de ke lelaki lain lam blog nih yang nak bersuara selain si mael yang sampai sudah x kan ada blog punyalah. yes mael is very famous coz he s been my blog reader yang meroyan bila aku privatekan kejap blog lama aku dulu.

selain dr itu saya juga ada readers lelaki yang sangat tegar, ada yang kadang2 letak komen ada yang sekadar menyorok di belakang tabir. ady, abang zaidi zainal, sapa lagik ek?

napa? malu ek?

laki ai x sepuk u lah kalo u letak komen, malah ramai readers pompuan kat sini boleh kenal2 you, wpun u laki orang. asalkan tidak berniat ala2 NH tu udahler…

ai dont have ‘Sememeh’ reader kot lam nih, insyallah.tapi readers bujang lelaki pun ramai jugakkan? bila nak kuor dari kepompong u the boys?

Comment: 60

The Tailor n PSP

yday..waktu aku meleka kat pc, gegirl dok macam berpikiak like orang tua, pastu senyap2 dia letak psp kat lantai bawah tv bilik

close up..

ai asked her ‘awat pi sorok kat situ?’

nanti daddy ngan mommy amik nak main, gegirl nak main, gegirl nak ek ek kejap (ek ek is berak)

hek enek nak sorokpun pi lah belakang mak ko, ni depan2 mata mak kau lak ko sorokkan.lawak la lu!

aku x main pun lah, mlm td so not in the mood to play psp, tau nak landing pala jer kat bantal.

this is Auntie Yeli’s eldest daughter. cantik seii..kulit dia very the macam bleaching je hehehee, lawa sesangat. baru pas beranak kot, jarang kau nampak dia nih. Anw semalam ai need to do something with my kain, so she served me since her mom was not around.

few days ago ada orang email me tanya kat mana Auntie Yeli’s location kan, saya dah replied email awak tau, go check it out :)

Kedai jahit aunty yeli is located kat bandar sri permaisuri, next to JPJ around Hajris area. Kalo sesat tanya je si Ady Tentang Seseorang. he will assist you. ai pun boleh tolong gak lah, dah tentu selama ni sapa yang tanya aku jwb kan ye dak. specially yang personally tanya via email.

Aunty Yeli adalah salah seorang penjahit untuk istana negara jugak. jahitannya bagus. janganlah kerana saya promote business Aunty Yeli, awak rasa saya ni diskriminasi so on, saya promote semua business yang bagus. Remember makcik caterer?

Comment: 31